Četvrtak, 14.01.2021.

06:50

"Ministar je ozbiljan"; Vojska obavezna sledeće godine?

General-potpukovnik u penziji Milomir Miladinović kaže za RTS da osipanje rezervnog kadra više od bilo čega drugog utiče na potrebu obnove služenja vojnog roka.

Izvor: RTS

"Ministar je ozbiljan"; Vojska obavezna sledeæe godine? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

76 Komentari

Sortiraj po:

Mala Vida

pre 3 godine

Zašto ne povećate plate profesionalnoj vojsci i najzad izgradite obećane stanove nego regrutujete decu i gradite fontane, spomenike od 28 metara i ostale gluposti. Uostalom odakle vam pare, pa nemate za GSP u Beogradu. Nema šanse, nek vam idu botovi i deca političara. Nesposobna politika samo gura Srbiju dublje u probleme i sukobe. Svi ćemo u red za vize.

Rez.Oficir

pre 3 godine

Nije problem služenje vojnog roka, već održavanje rezervnog sastava. Disciplina na vojnim vežbama je u JNA bila katastrofalna, a savesni rezervisti su doslovce gubili posao zbog vojne vežbe.
Džabe rezervni sastav ako se sastaju jednom u godinu dana. Zamislite fudbalere koji bi igrali fudbal jednom u godinu dana... Da li bi ste tu ekeipu poslali na utakmicu protiv ekipe koja svaki dan trenira?
Oni koji se igraju vojske, prvo bi trebalo da porade na "elitizmu" vojske, uvedu neku vrstu Srpske legije. U Francuskoj legiji stranaca su plate manje od plata čistačica ili socijalnih radnika u francuskoj, pa se opet veliki broj mladića prijavljuje. Pare su poslednja stvar o kojoj vojnik treba da razmišlja.
Podignite izuzetnost i čast profesije, oterajte trome debele slabovide i nesposobne i nećete imati problema sa dobrovoljcima.
Oterajte političare, spasite vojsku.
Formirajte Srpsku legiju stranaca, prepišite uslove koje nudi Francuska, dodajte naše tekovine i istoriju (koja je afirmativnija od Francuske) i imaćete na raspolaganju hiljade čvrsto motivisanih ljudi.
Nikakvo politiziranje i ideološke gluposti.

no name

pre 3 godine

Ja sam za,15 dana kao Vulin i to je maximum. Da se razumemo,zali Boze i tih 15 dana zivota bacenih al ajde,da bude kako oni kazu...ovako ce nas opet grditi,vikati na nas i tako..

jojo

pre 3 godine

Nema potrebe da bude obavezno. Dovoljno će biti da se daju ozbiljne poreske povlastice za one kiji odsluže tih 3 meseca i već će se popuniti kadar. Za to neće biti nikog ko je protiv. Tri meseca svakako nije strašno, posebno ako se za vikend pušta kući, što je i u interesu vojsci da smanji troškove.

Samir

pre 3 godine

Najefikasnije bi bilo da se Vojna obuka integrise u Skolsko Obrazovni sistem i u teoretskom i prakticnom smislu i ponovo uvede predmet ONO u modifikovanom i efikasnijem obliku. Takodje smatram i da se MUP i Vojni odsjek trebaju integrisati u tom smislu da svaki profesionalni vojnik i policajac mogu da budu sposobni za obe duznosti i tako odgovore izazovima Novog doba. Djeca bi se odgajala u odgovornijoj i produktivnijoj atmosveri i bili bi mnogo sposobniji gradjani drustva. Jos u osnovnoj skoli ih treba preko video igrica upoznavati sa aktuelnim naoruzanjem u svijetu uz obavezno gledanje autenticnih ratnih filmova iz cijelog svijeta da znaju sa kakvim izazovima se suocavaju u buducnosti. Na zimskim i letnjim raspustima u skolpu izvidjackih drustva i u praxi vjezbati u prirodi i poligonima. I na kraju do 25god po 1-2 mjeseca ici na dopunske vjezbe i usavrsavanje. Mozda sve i organizovati i kao porodicno druzenje i za djecu i roditelje koji ce usavrsavati sistem odbrane i usput se druzit medjusobno sa drugom dijecom i roditeljima. Garantujem dobre rezultate na svim poljima... Samo tako se stvaraju moralno podobne i humane jedinke i generacije u drustvu. Trenutno svijetom vladaju poremecene vrednosti. Sovinizam i Fasizam se suzbija od samog pocetka... dakle ne dopustiti da vam se generacije inficiraju bolesnim idejama i shund kulturom.

ankh

pre 3 godine

Hahah mene su obavestili da sam ušao u rezervni sastav. Videće me kad mi za dve nedelje gubljenja vremena daju cca dva miliona dinara. Toliko cenim svoje vreme, otprilike.

Miloš Ilić

pre 3 godine

Bivši sam pripadnik Bataljona veze Prištinskog korpusa i 52. Mabr Gnjilane. Mogu reći da je bilo veoma zanimljivo iskustvo, upoznao sam Kosovo i Metohiju u svom "punom sjaju", a i dan danas sam u kontaktu sa moja dva dobra druga. Da mi neko kaže - moraš, opet bih ponovio svoj put e Kosoves.
Ah, da, protiv sam ponovnog uvođenja vojnog roka u bilo kom obliku.

Риста

pre 3 godine

Смарате више с том темом. Чак и да поново уведете војску и да укинете приговор савети људи ће без проблема одслужити та три месеца у касарни. А онда пасош и довиђења. Како ћете их онда пронаћи по Минхену, Франкфурту, Амстердаму итд. да их уписујете у резерву, делите им ратне распореде, позивате их на вежбе? А тек у случају неког рата - како сте замислили да људи који живе напољу дођу у Србију? Чиме? А и ови што живе у Србији ће побећи преко гране чим пукне. Није ово више 1999! Тада су се људи плашили могућих последица дезертирања. Али сада су извукли поуку из тих времена. Сви дезертери од 1990-2010, укључујући и бегунце од МИРНОДОПСКЕ цивилне службе, су амнестирани. А они који су ратовали? Многи у гробу, још више њих на доживотној психијатријској терапији, понеки и у Хагу ... а министар војни ишао на курс од 15 дана и шета неку пресмешну униформу. И како онда очекујете да ћете формирати ту резерву? Одакле? Кога ћете нахватати за то? Тачно, можете ви да донесете и ригорозније законе и кажњавате оштрије за дезертирање. Али можемо и ми да се оштрије супротставимо режиму и систему. Па да видимо ко је јачи!

Belić

pre 3 godine

"Mi svake godine praktično gubimo dve generacije - jedna generacija koja nije upućena, a druga koja je prestarela." Matematika našem generalu potpukovniku nije jača strana ili je ovo moglo jednostavnije da se kaže: Gubimo generaciju koja je prestarela, a ne dolaze mladi

mirko

pre 3 godine

Sta ste se odmah svi raspekmezili.

Inace mene zanima sta sa ljudima koji spadaju u ovih deset generacija koji su "propustili" sluzenje vojske a u medjuvremenu rade, imaju porodice i nemaju vremena bas da odsustvuju "3-6 meseci" s posla i ostalih obaveza?

Da niste suspendovali sluzenje vojnog roka pa da sam sluzio kad sam bio mladji i bez svega gore navedenog nema problema, al sada malo teze pa me zanima sta u tom slucaju...

I inace za neobavestene - sluzenje vojnog roka nikad nije bilo ukinuto vec suspendovano jer je sluzenje vojnog roka obavezno po ustavu R. Srbije, a samim tim ukidanje vojnog roka je protiv ustava, te su ga samo suspendovali na "neodredjeno"...

Само одговарам

pre 3 godine

Небојша Стефановић је служио војни рок.
Прво, ми смо преузели западни модел по коме министар одбране може бити искључиво цивил. Друго, по том моделу министар је превасходно задужен за спровођење државне политике преко војно-безбедносних инструмената, никако да учи генерале како се води рат. Формално образовање је врло шаролико, мада су већином имају додира са одбраном и безбедношћу. Од инжињера који су радили на технологијама са војном применом, преко правника са искуством у безбедносним пословима, до економиста који су радили у компанијама које производе војну опрему. Штавише, у западним земљама уопште није реткост да је министар одбране жена која, дакако, није служила војни рок. Две у сваком погледу најјаче земље ЕУ имају актуелне министарке одбране. Францускиња чак ни током каријере није имало много везе са одбраном, али је њена главна препорука елитна Школа националне администрације из које регрутује већина француских високих државних службеника. У Немачкој се актуелна министарка "прославила" изјавом да са Русијом треба разговарати са позиције силе, мада није јасно да ли је њено искуство покрајинског министра унутрашњих послова довољно за такву претензију?

Iskosa

pre 3 godine

Kada BiH konačno uđe u NATO onda će služenje vojnog roka kao i sama vojska postati besmisleni. Sve ovo oko vojske je vezano za Bosnu, nekima je i dalje u glavi ulazak vojske Srbije u međunarodno priznatu državu BiH.
To je teška glupost i nikada se neće dogoditi, takvo što bi dovelo do nesagledivih posljedica, otvorili bi se novi frontovi u Sandžaku i na sjeveru Kosova kao i preševska dolina, neki i danas žive u 90-tim. ludilo

lord

pre 3 godine

Tih 50 miliona eura koliko planiraju baciti, bolje da su iskoristili za povećanje plata običnim vojnicima i smanjili bi osipanje kadra. Ako je plata u nivou ili iznad proseka malo će ko razmišljati o odlasku. Ovako sa platom čistačice vojnik može samo razmišljati o promeni profesije.

чика Јова

pre 3 godine

Уведите приговор савести па ко хоће да служи војску нека служи под оружјем. Шест месеци је довољно за неку основну пешадијску обуку.

Čeki opinionista del cazzo

pre 3 godine

Nikog nije ubilo rano ustajanje i malo fiskulture...Par meseci sa pešadijskom obukom bi mo¿da pomoglo da se smanji broj ovih lezilebovići,šankodera,zgubidana i metro-,homo-,bi-,trans- ....seksualaca!
P.S. Ja=15 meseci vojske+9 meseci rezerve.Ne svojom voljom.

miki

pre 3 godine

Bolje dajte bolje uslove i uclanite se u NATO. To ce biti dovoljno da se jave dobrovoljci. Vojni rok je glupost najveća. Ako ovo uradi moja deca odoše u EU da sticu drzavljanstvo a ovog naseg ce da se odreknu, jer ne zele da ih neko na silu tera u rat kao devedesetih. Verujem da ce to biti masovna pojava među školovanim mladićima. Naučili smo kako je to kada te neko iz fotelje salje u rovove da gines dok se pune džepovi tajkuna.

Miki

pre 3 godine

Ako bi se uvodio neki program, to bi trebalo da bude iskljucivo na dobrovoljnoj bazi i da traje od 3-6 meseci maksimalno. Naravno, dati neke povlastice ili platu onima koji prodju kroz to. Inace redovna vojska je sada cisto gubljenje vremena.

Analitičar

pre 3 godine

Pa i ja sam ozbiljan. Nema od toga ništa. Naime, ajmo redom. Prvo kompletna ekipa u poslednjih deset godina, pa onda obavezno osobe ženskog i srednjeg pola u istom periodu, pa onda momci, devojke i srednji pol koji tek stasavaju. Ukoliko između zafali kadra za metlanje po kasarni, obavezno angažovati trećepozivce. I naravno, prilikom uručivanja poziva za služenje vojnog roka, depeša sa objašnjenjem ko je ubio gardiste na topčideru.

Bogi46

pre 3 godine

Zaboravite da ću vam dati moje dete u vojsku. Ma ni na tri minuta.
PS: Konačno da neko kaže prave razloge za vraćanje obaveznog služenja vojske, a da ne prodaje laž kako je većina i mladih i naroda za obavezno služenje.
PS: PS: Ono što nije rekao je da u narednih 15 godina očekuju još jedan rat na ovim prostorima.

Bojan

pre 3 godine

UnazaD par godina ubi ste se dokazujući da je redovna vojska propast i bacanje para i da je profesionalna vojska to što treba Srbiji kasarne se prodavale vojna tehnika topila za oficire i vojnike koji su branili otadžbinu država ne brine i sad da šaljemo decu u vojsku koju vodi ko ?

ex patriJOTA

pre 3 godine

prilično neozbiljno ispipavalje mišljenja javnosti

odgovor znaju i oni koji postavljaju ovakva pitanja
nema od toga ništa

ne tovi se prase uoči Božića što bi reko naš narod
šta ste uradili da vam se profi vojnici zadrže u Vojsci ?
ništa
a sad očekujete da će mladi da idu u vojsku
e pa neće

ko i dalje gaji neke iluzije da su ovo devedesete ( mada podesćaju mnogi likovi na vlasti su bili i tada + milje se nije nešto mnogo ni promenio ... ) neka pogeleda u kalendar da bi se probudio i osvestio

nove generacije mladih apsolutno ne interesuje vaša strančarenja, partiJotizam i slične gluposti. Ineresuje ih kako žive, šta rade ( da dobro ste pročitali ) a ne ŠTA IM RADE ( ovaj pokušaj sa nametanjem vojnog roka i slično )

Bob

pre 3 godine

Ja sam za sluzenje vojnog roka, ali maksimalno da bude 6 mesecei, i da uglavnom bude prakticna obuka, a ne druzenje sa metlom i dzigerom. Ove mlade generacije su nesposobne u vanrednim situacijama. Ne znaju ni kako, ni cime se gasi pozar, a o tome da vise od polovine nikada nije videlo krv, niti zna da pruzi prvu pomoc, da i ne govorimo. O svemu tome se uci u vojsci.

jarosim

pre 3 godine

i rok sluzbe da traje 15 dana. uspeli ste da dokazete da je to dovoljno da se obuci jedan vojnik. ako ne onda nekima treba oduzeti to pravo da su sluzili u vojsci.

ide mile

pre 3 godine

"Ne prijavljuje se dovoljan broj mladih na dobrovoljno služenje vojnog roka u odnosu na predviđen broj"

Znači na silu u vojsku (robiju).

Eto koliko vrede naslovi režimskih medija koji ushićeno objavljuju kako 4/5 srpske omladine jedva čeka da ide u vojsku.

Jovac

pre 3 godine

Ako vec mora nek pokupe klince koji zavrsavaju srednju, pa nek im oni sluze. Mi stariji koji radimo, oce drzava da nam ispalcuje platu 6 meseci, da isplacujemo uzete kredite i da obezbedi da ce nas cekati posao u privatnim firmama kad se zavrsi obuka?

Nnn

pre 3 godine

Zna li neko da li će se u slučaju uvođenja tog vojnog roka isti odnositi i na svih ovih prethodnih 10 generacija ili samo za generacije koje budu dolazile na red u tom trenutku?

misa

pre 3 godine

Posto se sve manje ljudi prijavljuje za dobrovoljno sluzenje vojnog roka i sve vise profesionalaca napusta vojsku, mozda ipak nemaju vojnici vrhunske uslove o kojima slusamo stalno

Rade

pre 3 godine

Ukoliko usvojite ponovno služenje vojnog roka - ja moju decu odmah šaljem kod rodbine u Austriju. Neće oni ratovati. Ne. Bilo je dosta tokom devedesetih.

Fenomen

pre 3 godine

Nema ko da generalima glanca cipele i skuplja lišće u kasarnama? Uvidite koliko hoćete, ali moja deca neće tu biti. Neka prvo odsluže oni koji su pobegli dok smo mi branili zemlju 99 i ginuli, a ove DOS abolirao.

...

pre 3 godine

Samo su ministri vojničine zaboravile jednu malu sitnicu, da smo mi sve moguće ratove devedesetih izgubili, iako smo imali veću i opremljeniju vojsku. Dakle, nije garant sigurnosti u vojsci, nego u nekim drugim ljudima koji bi stalno da izbegnu direktnu odgovornost za bilo šta u zemlji.

Gramzi - Bagins

pre 3 godine

Obavezan vojni rok je protivustavan, logistički nemoguć i finansijski neodrživ. Naime, Ustav Srbije kaže da niko nije dužan da, protivno svojoj veri ili ubeđenjima, ispunjava vojnu obavezu koja uključuje upotrebu oružja. Dalje, regrute treba obući i opremiti, smestiti, hraniti, lečiti, a sve to košta. Vojska je trenutno jedva u stanju da to radi za profesionalnu vojsku, o čemu najbolje svedoči činjenica da istu napušta sve više ljudi nezadovoljnih uslovima i obimom rada, načinom napredovanja i visinom primanja. Osim toga, većina kasarni je rasprodata, a one koje su ostale su uglavnom u ruševnom stanju, zapuštene i napuštene. Da sam ministar, ja bih radije, umesto obaveznog vojnog roka, uveo predvojničku obuku, u sklopu koje i obuku za postupanje u vanrednim situacijama i elementarnim nepogodama, kao predmet u drugom polugodištu završne godine srednjih skola. Tih pet peseci je taman dovoljno vremena za to i tako bi imali rezervni sastav koji je prošao osnovnu obuku. Em bi bilo jeftinije, em bi deca tu obuku prošla bez pritiska i boravka u kasarnama.

iGor

pre 3 godine

Мој другар је ВПУ већ 15 година.. Уместо да гађа са Маљутком војска га упорно обучава за рад са тримером.. стража до бесвести.
Свели су професионалног војника на портира.
Фала на пажњи.

narodnjak

pre 3 godine

Koliko sam ja upućen vojska je u punom sastavu, funkcionalna, visoko motivisana, jaka i uvek spremna da nas brani u domaćim televizijskim serijama!

Mare

pre 3 godine

Kako sad ovo? Zlatno doba, viskovi u budzetu, nikad opremljenija vojska, a kadar nam se osipa. Da nisu ljudi razocarani sto Vulin vise nije ministar odbrane?

Mikac

pre 3 godine

Ovo bi trebalo da kao pitanje bude na referendumu, pa da se ljudi izjasne za sta su. Prepucavanja po TV-u i drustvenim mrezama ne otkrivaju pravo stanje stvari u drustvu.

грађаниОПН

pre 3 godine

ВС мора много тога да промени да би се ситуација одвијала позитивно. Док се из ВС не избаци комунистички систем људи им неће долазити.

bole

pre 3 godine

dragi generale, dragi ministre. Mislim da vam je vise nego jasno sta narod misli i o vama koji vodite i o vojsci i o drzavi. Poverenja nema, potrebe da se gine i sedi u rovu jos manje tako da ako hocete, pravite decu i saljite u vojsku jer moja deca nece ici nikada

smeh

pre 3 godine

Sta reci a ne zaplakati.. Umesto da platite te profesionalne vojnike kako dostoji jednom čoveku i da tako zaustavite da vojnici odlaze bi ćete da na silu forsirate ljude da provode 6 meseci u "vojsci" u koju niko ne zeli.. Zanima me kako planirate da posaljete tih 10 generacija da služe vojni rok a jedva i ove sada uspevamo da prehranimo..

Petar

pre 3 godine

Izgubili ste generacije koje niste odskolovali kako treba. Nesposobnost je i u tome da i to malo profesionalnih vojnika niste mogli da izdrzavate.Toliko raznih 30 godisnjih "nesposobnosti" i opet bi da se igrate prevaspitavanja omladine. Pa da vas razocaram unapred.

$$$

pre 3 godine

Ovo nase opremanje i spremanje vojske "za nesto" je kao kad su Del Boj, Rodni i deka napravili skloniste u slucaju nuklearnog napada...Uzaludan posao I zamlacivanje...Bolje ulozite pare u odbranu od elementarnih nepogoda...

kole

pre 3 godine

Podrzavam.. Nema jake zemlje bez respektabilne i (ne manje vazno) otadzbini odane vojske.. Ne mora se ratovati.. Jake vojske ne ratuju upravo zato..

Prosečni Srbin

pre 3 godine

Kao neko ko je odslužio redovnu vojsku, proveo 5 meseci u artiljerijskoj borbenoj grupi na Kosovu pre i za vreme bombardovanja - mogu da kažem samo jedno.
Moja dva sina neće to ponoviti po bilo koju cenu.

Evo sve trcimo u kasarnu

pre 3 godine

Bio,video i nikada vise.
Losa hrana,los smestaj,losa higijena.
Ono do 3 meseca jos i ok,ali posle toga gubljenje vremena.
Zadnja 3 meseca smo se skrivali po kasarni jer je dosla nova generacija a sa nama nisu znali sta da rade.
Smrzavanje,glad i tusiranje 1 nedeljno je dovoljan razlog da se nejde u vojsku.
A da ,ja nisam trazio da idem tako da kad neko napise "Sta sam ocekivao od vojske i da to tako treba" slobodno neka procita prve reci ove recenice.
Samo profesionslna bojska i to dobro placena,ostalo bacanje para,resursa i vremena.

rale

pre 3 godine

Znači ljudi koji primaju platu da služe vojsku to više neće da rade, pa treba uvesti obavezno služenje i vijati ljude po selima i gradovima da sede po praznim raspalim kasarnama samo da bi raznorazni generali i oficiri opravdali svoje poslove. Logičnije bi bilo napravit neki popis kasarna i opreme i odrediti restruktuiranje vojske, raspustiti višak oficira i povećati plate običnim vojnicima.

DrMr

pre 3 godine

Kao bivši pripadnik spec. brigade, Protivterorističkog bataljona sokolovi i kao prvopozivac, idem u rat jedino ako pored mene stanu u punoj ratnoj opremi članovi i funkcioneri SNS-a, SPS-a i ostalih političkih stranaka zajedno sa njihovim punoletnim sinovima.

miladin

pre 3 godine

Zasto se dogadja osipanje profesionalnog kadra da li postoji objasnjenje. Na sva usta se prica da su plate profesionalnih vojnika jako dobre. Znaci da tu nesto ne stima povecajte plate pa ce biti dovoljno profesionalnih vojnika nece da odlaze da rade u inostranstvo. Ovaj predlog da se sluzi vojska nema veze sa vezom.

Fenomen

pre 3 godine

Nema ko da generalima glanca cipele i skuplja lišće u kasarnama? Uvidite koliko hoćete, ali moja deca neće tu biti. Neka prvo odsluže oni koji su pobegli dok smo mi branili zemlju 99 i ginuli, a ove DOS abolirao.

DrMr

pre 3 godine

Kao bivši pripadnik spec. brigade, Protivterorističkog bataljona sokolovi i kao prvopozivac, idem u rat jedino ako pored mene stanu u punoj ratnoj opremi članovi i funkcioneri SNS-a, SPS-a i ostalih političkih stranaka zajedno sa njihovim punoletnim sinovima.

Prosečni Srbin

pre 3 godine

Kao neko ko je odslužio redovnu vojsku, proveo 5 meseci u artiljerijskoj borbenoj grupi na Kosovu pre i za vreme bombardovanja - mogu da kažem samo jedno.
Moja dva sina neće to ponoviti po bilo koju cenu.

narodnjak

pre 3 godine

Koliko sam ja upućen vojska je u punom sastavu, funkcionalna, visoko motivisana, jaka i uvek spremna da nas brani u domaćim televizijskim serijama!

iGor

pre 3 godine

Мој другар је ВПУ већ 15 година.. Уместо да гађа са Маљутком војска га упорно обучава за рад са тримером.. стража до бесвести.
Свели су професионалног војника на портира.
Фала на пажњи.

Evo sve trcimo u kasarnu

pre 3 godine

Bio,video i nikada vise.
Losa hrana,los smestaj,losa higijena.
Ono do 3 meseca jos i ok,ali posle toga gubljenje vremena.
Zadnja 3 meseca smo se skrivali po kasarni jer je dosla nova generacija a sa nama nisu znali sta da rade.
Smrzavanje,glad i tusiranje 1 nedeljno je dovoljan razlog da se nejde u vojsku.
A da ,ja nisam trazio da idem tako da kad neko napise "Sta sam ocekivao od vojske i da to tako treba" slobodno neka procita prve reci ove recenice.
Samo profesionslna bojska i to dobro placena,ostalo bacanje para,resursa i vremena.

misa

pre 3 godine

Posto se sve manje ljudi prijavljuje za dobrovoljno sluzenje vojnog roka i sve vise profesionalaca napusta vojsku, mozda ipak nemaju vojnici vrhunske uslove o kojima slusamo stalno

rale

pre 3 godine

Znači ljudi koji primaju platu da služe vojsku to više neće da rade, pa treba uvesti obavezno služenje i vijati ljude po selima i gradovima da sede po praznim raspalim kasarnama samo da bi raznorazni generali i oficiri opravdali svoje poslove. Logičnije bi bilo napravit neki popis kasarna i opreme i odrediti restruktuiranje vojske, raspustiti višak oficira i povećati plate običnim vojnicima.

Mare

pre 3 godine

Kako sad ovo? Zlatno doba, viskovi u budzetu, nikad opremljenija vojska, a kadar nam se osipa. Da nisu ljudi razocarani sto Vulin vise nije ministar odbrane?

Nnn

pre 3 godine

Zna li neko da li će se u slučaju uvođenja tog vojnog roka isti odnositi i na svih ovih prethodnih 10 generacija ili samo za generacije koje budu dolazile na red u tom trenutku?

miladin

pre 3 godine

Zasto se dogadja osipanje profesionalnog kadra da li postoji objasnjenje. Na sva usta se prica da su plate profesionalnih vojnika jako dobre. Znaci da tu nesto ne stima povecajte plate pa ce biti dovoljno profesionalnih vojnika nece da odlaze da rade u inostranstvo. Ovaj predlog da se sluzi vojska nema veze sa vezom.

...

pre 3 godine

Samo su ministri vojničine zaboravile jednu malu sitnicu, da smo mi sve moguće ratove devedesetih izgubili, iako smo imali veću i opremljeniju vojsku. Dakle, nije garant sigurnosti u vojsci, nego u nekim drugim ljudima koji bi stalno da izbegnu direktnu odgovornost za bilo šta u zemlji.

Rade

pre 3 godine

Ukoliko usvojite ponovno služenje vojnog roka - ja moju decu odmah šaljem kod rodbine u Austriju. Neće oni ratovati. Ne. Bilo je dosta tokom devedesetih.

$$$

pre 3 godine

Ovo nase opremanje i spremanje vojske "za nesto" je kao kad su Del Boj, Rodni i deka napravili skloniste u slucaju nuklearnog napada...Uzaludan posao I zamlacivanje...Bolje ulozite pare u odbranu od elementarnih nepogoda...

bole

pre 3 godine

dragi generale, dragi ministre. Mislim da vam je vise nego jasno sta narod misli i o vama koji vodite i o vojsci i o drzavi. Poverenja nema, potrebe da se gine i sedi u rovu jos manje tako da ako hocete, pravite decu i saljite u vojsku jer moja deca nece ici nikada

Риста

pre 3 godine

Смарате више с том темом. Чак и да поново уведете војску и да укинете приговор савети људи ће без проблема одслужити та три месеца у касарни. А онда пасош и довиђења. Како ћете их онда пронаћи по Минхену, Франкфурту, Амстердаму итд. да их уписујете у резерву, делите им ратне распореде, позивате их на вежбе? А тек у случају неког рата - како сте замислили да људи који живе напољу дођу у Србију? Чиме? А и ови што живе у Србији ће побећи преко гране чим пукне. Није ово више 1999! Тада су се људи плашили могућих последица дезертирања. Али сада су извукли поуку из тих времена. Сви дезертери од 1990-2010, укључујући и бегунце од МИРНОДОПСКЕ цивилне службе, су амнестирани. А они који су ратовали? Многи у гробу, још више њих на доживотној психијатријској терапији, понеки и у Хагу ... а министар војни ишао на курс од 15 дана и шета неку пресмешну униформу. И како онда очекујете да ћете формирати ту резерву? Одакле? Кога ћете нахватати за то? Тачно, можете ви да донесете и ригорозније законе и кажњавате оштрије за дезертирање. Али можемо и ми да се оштрије супротставимо режиму и систему. Па да видимо ко је јачи!

lord

pre 3 godine

Tih 50 miliona eura koliko planiraju baciti, bolje da su iskoristili za povećanje plata običnim vojnicima i smanjili bi osipanje kadra. Ako je plata u nivou ili iznad proseka malo će ko razmišljati o odlasku. Ovako sa platom čistačice vojnik može samo razmišljati o promeni profesije.

smeh

pre 3 godine

Sta reci a ne zaplakati.. Umesto da platite te profesionalne vojnike kako dostoji jednom čoveku i da tako zaustavite da vojnici odlaze bi ćete da na silu forsirate ljude da provode 6 meseci u "vojsci" u koju niko ne zeli.. Zanima me kako planirate da posaljete tih 10 generacija da služe vojni rok a jedva i ove sada uspevamo da prehranimo..

Petar

pre 3 godine

Izgubili ste generacije koje niste odskolovali kako treba. Nesposobnost je i u tome da i to malo profesionalnih vojnika niste mogli da izdrzavate.Toliko raznih 30 godisnjih "nesposobnosti" i opet bi da se igrate prevaspitavanja omladine. Pa da vas razocaram unapred.

ide mile

pre 3 godine

"Ne prijavljuje se dovoljan broj mladih na dobrovoljno služenje vojnog roka u odnosu na predviđen broj"

Znači na silu u vojsku (robiju).

Eto koliko vrede naslovi režimskih medija koji ushićeno objavljuju kako 4/5 srpske omladine jedva čeka da ide u vojsku.

Bogi46

pre 3 godine

Zaboravite da ću vam dati moje dete u vojsku. Ma ni na tri minuta.
PS: Konačno da neko kaže prave razloge za vraćanje obaveznog služenja vojske, a da ne prodaje laž kako je većina i mladih i naroda za obavezno služenje.
PS: PS: Ono što nije rekao je da u narednih 15 godina očekuju još jedan rat na ovim prostorima.

Jovac

pre 3 godine

Ako vec mora nek pokupe klince koji zavrsavaju srednju, pa nek im oni sluze. Mi stariji koji radimo, oce drzava da nam ispalcuje platu 6 meseci, da isplacujemo uzete kredite i da obezbedi da ce nas cekati posao u privatnim firmama kad se zavrsi obuka?

miki

pre 3 godine

Bolje dajte bolje uslove i uclanite se u NATO. To ce biti dovoljno da se jave dobrovoljci. Vojni rok je glupost najveća. Ako ovo uradi moja deca odoše u EU da sticu drzavljanstvo a ovog naseg ce da se odreknu, jer ne zele da ih neko na silu tera u rat kao devedesetih. Verujem da ce to biti masovna pojava među školovanim mladićima. Naučili smo kako je to kada te neko iz fotelje salje u rovove da gines dok se pune džepovi tajkuna.

Gramzi - Bagins

pre 3 godine

Obavezan vojni rok je protivustavan, logistički nemoguć i finansijski neodrživ. Naime, Ustav Srbije kaže da niko nije dužan da, protivno svojoj veri ili ubeđenjima, ispunjava vojnu obavezu koja uključuje upotrebu oružja. Dalje, regrute treba obući i opremiti, smestiti, hraniti, lečiti, a sve to košta. Vojska je trenutno jedva u stanju da to radi za profesionalnu vojsku, o čemu najbolje svedoči činjenica da istu napušta sve više ljudi nezadovoljnih uslovima i obimom rada, načinom napredovanja i visinom primanja. Osim toga, većina kasarni je rasprodata, a one koje su ostale su uglavnom u ruševnom stanju, zapuštene i napuštene. Da sam ministar, ja bih radije, umesto obaveznog vojnog roka, uveo predvojničku obuku, u sklopu koje i obuku za postupanje u vanrednim situacijama i elementarnim nepogodama, kao predmet u drugom polugodištu završne godine srednjih skola. Tih pet peseci je taman dovoljno vremena za to i tako bi imali rezervni sastav koji je prošao osnovnu obuku. Em bi bilo jeftinije, em bi deca tu obuku prošla bez pritiska i boravka u kasarnama.

Analitičar

pre 3 godine

Pa i ja sam ozbiljan. Nema od toga ništa. Naime, ajmo redom. Prvo kompletna ekipa u poslednjih deset godina, pa onda obavezno osobe ženskog i srednjeg pola u istom periodu, pa onda momci, devojke i srednji pol koji tek stasavaju. Ukoliko između zafali kadra za metlanje po kasarni, obavezno angažovati trećepozivce. I naravno, prilikom uručivanja poziva za služenje vojnog roka, depeša sa objašnjenjem ko je ubio gardiste na topčideru.

ex patriJOTA

pre 3 godine

prilično neozbiljno ispipavalje mišljenja javnosti

odgovor znaju i oni koji postavljaju ovakva pitanja
nema od toga ništa

ne tovi se prase uoči Božića što bi reko naš narod
šta ste uradili da vam se profi vojnici zadrže u Vojsci ?
ništa
a sad očekujete da će mladi da idu u vojsku
e pa neće

ko i dalje gaji neke iluzije da su ovo devedesete ( mada podesćaju mnogi likovi na vlasti su bili i tada + milje se nije nešto mnogo ni promenio ... ) neka pogeleda u kalendar da bi se probudio i osvestio

nove generacije mladih apsolutno ne interesuje vaša strančarenja, partiJotizam i slične gluposti. Ineresuje ih kako žive, šta rade ( da dobro ste pročitali ) a ne ŠTA IM RADE ( ovaj pokušaj sa nametanjem vojnog roka i slično )

Miloš Ilić

pre 3 godine

Bivši sam pripadnik Bataljona veze Prištinskog korpusa i 52. Mabr Gnjilane. Mogu reći da je bilo veoma zanimljivo iskustvo, upoznao sam Kosovo i Metohiju u svom "punom sjaju", a i dan danas sam u kontaktu sa moja dva dobra druga. Da mi neko kaže - moraš, opet bih ponovio svoj put e Kosoves.
Ah, da, protiv sam ponovnog uvođenja vojnog roka u bilo kom obliku.

ankh

pre 3 godine

Hahah mene su obavestili da sam ušao u rezervni sastav. Videće me kad mi za dve nedelje gubljenja vremena daju cca dva miliona dinara. Toliko cenim svoje vreme, otprilike.

jarosim

pre 3 godine

i rok sluzbe da traje 15 dana. uspeli ste da dokazete da je to dovoljno da se obuci jedan vojnik. ako ne onda nekima treba oduzeti to pravo da su sluzili u vojsci.

Mikac

pre 3 godine

Ovo bi trebalo da kao pitanje bude na referendumu, pa da se ljudi izjasne za sta su. Prepucavanja po TV-u i drustvenim mrezama ne otkrivaju pravo stanje stvari u drustvu.

Miki

pre 3 godine

Ako bi se uvodio neki program, to bi trebalo da bude iskljucivo na dobrovoljnoj bazi i da traje od 3-6 meseci maksimalno. Naravno, dati neke povlastice ili platu onima koji prodju kroz to. Inace redovna vojska je sada cisto gubljenje vremena.

Bojan

pre 3 godine

UnazaD par godina ubi ste se dokazujući da je redovna vojska propast i bacanje para i da je profesionalna vojska to što treba Srbiji kasarne se prodavale vojna tehnika topila za oficire i vojnike koji su branili otadžbinu država ne brine i sad da šaljemo decu u vojsku koju vodi ko ?

Iskosa

pre 3 godine

Kada BiH konačno uđe u NATO onda će služenje vojnog roka kao i sama vojska postati besmisleni. Sve ovo oko vojske je vezano za Bosnu, nekima je i dalje u glavi ulazak vojske Srbije u međunarodno priznatu državu BiH.
To je teška glupost i nikada se neće dogoditi, takvo što bi dovelo do nesagledivih posljedica, otvorili bi se novi frontovi u Sandžaku i na sjeveru Kosova kao i preševska dolina, neki i danas žive u 90-tim. ludilo

no name

pre 3 godine

Ja sam za,15 dana kao Vulin i to je maximum. Da se razumemo,zali Boze i tih 15 dana zivota bacenih al ajde,da bude kako oni kazu...ovako ce nas opet grditi,vikati na nas i tako..

грађаниОПН

pre 3 godine

ВС мора много тога да промени да би се ситуација одвијала позитивно. Док се из ВС не избаци комунистички систем људи им неће долазити.

Mala Vida

pre 3 godine

Zašto ne povećate plate profesionalnoj vojsci i najzad izgradite obećane stanove nego regrutujete decu i gradite fontane, spomenike od 28 metara i ostale gluposti. Uostalom odakle vam pare, pa nemate za GSP u Beogradu. Nema šanse, nek vam idu botovi i deca političara. Nesposobna politika samo gura Srbiju dublje u probleme i sukobe. Svi ćemo u red za vize.

Belić

pre 3 godine

"Mi svake godine praktično gubimo dve generacije - jedna generacija koja nije upućena, a druga koja je prestarela." Matematika našem generalu potpukovniku nije jača strana ili je ovo moglo jednostavnije da se kaže: Gubimo generaciju koja je prestarela, a ne dolaze mladi

Bob

pre 3 godine

Ja sam za sluzenje vojnog roka, ali maksimalno da bude 6 mesecei, i da uglavnom bude prakticna obuka, a ne druzenje sa metlom i dzigerom. Ove mlade generacije su nesposobne u vanrednim situacijama. Ne znaju ni kako, ni cime se gasi pozar, a o tome da vise od polovine nikada nije videlo krv, niti zna da pruzi prvu pomoc, da i ne govorimo. O svemu tome se uci u vojsci.

jojo

pre 3 godine

Nema potrebe da bude obavezno. Dovoljno će biti da se daju ozbiljne poreske povlastice za one kiji odsluže tih 3 meseca i već će se popuniti kadar. Za to neće biti nikog ko je protiv. Tri meseca svakako nije strašno, posebno ako se za vikend pušta kući, što je i u interesu vojsci da smanji troškove.

mirko

pre 3 godine

Sta ste se odmah svi raspekmezili.

Inace mene zanima sta sa ljudima koji spadaju u ovih deset generacija koji su "propustili" sluzenje vojske a u medjuvremenu rade, imaju porodice i nemaju vremena bas da odsustvuju "3-6 meseci" s posla i ostalih obaveza?

Da niste suspendovali sluzenje vojnog roka pa da sam sluzio kad sam bio mladji i bez svega gore navedenog nema problema, al sada malo teze pa me zanima sta u tom slucaju...

I inace za neobavestene - sluzenje vojnog roka nikad nije bilo ukinuto vec suspendovano jer je sluzenje vojnog roka obavezno po ustavu R. Srbije, a samim tim ukidanje vojnog roka je protiv ustava, te su ga samo suspendovali na "neodredjeno"...

Само одговарам

pre 3 godine

Небојша Стефановић је служио војни рок.
Прво, ми смо преузели западни модел по коме министар одбране може бити искључиво цивил. Друго, по том моделу министар је превасходно задужен за спровођење државне политике преко војно-безбедносних инструмената, никако да учи генерале како се води рат. Формално образовање је врло шаролико, мада су већином имају додира са одбраном и безбедношћу. Од инжињера који су радили на технологијама са војном применом, преко правника са искуством у безбедносним пословима, до економиста који су радили у компанијама које производе војну опрему. Штавише, у западним земљама уопште није реткост да је министар одбране жена која, дакако, није служила војни рок. Две у сваком погледу најјаче земље ЕУ имају актуелне министарке одбране. Францускиња чак ни током каријере није имало много везе са одбраном, али је њена главна препорука елитна Школа националне администрације из које регрутује већина француских високих државних службеника. У Немачкој се актуелна министарка "прославила" изјавом да са Русијом треба разговарати са позиције силе, мада није јасно да ли је њено искуство покрајинског министра унутрашњих послова довољно за такву претензију?

Čeki opinionista del cazzo

pre 3 godine

Nikog nije ubilo rano ustajanje i malo fiskulture...Par meseci sa pešadijskom obukom bi mo¿da pomoglo da se smanji broj ovih lezilebovići,šankodera,zgubidana i metro-,homo-,bi-,trans- ....seksualaca!
P.S. Ja=15 meseci vojske+9 meseci rezerve.Ne svojom voljom.

чика Јова

pre 3 godine

Уведите приговор савести па ко хоће да служи војску нека служи под оружјем. Шест месеци је довољно за неку основну пешадијску обуку.

Samir

pre 3 godine

Najefikasnije bi bilo da se Vojna obuka integrise u Skolsko Obrazovni sistem i u teoretskom i prakticnom smislu i ponovo uvede predmet ONO u modifikovanom i efikasnijem obliku. Takodje smatram i da se MUP i Vojni odsjek trebaju integrisati u tom smislu da svaki profesionalni vojnik i policajac mogu da budu sposobni za obe duznosti i tako odgovore izazovima Novog doba. Djeca bi se odgajala u odgovornijoj i produktivnijoj atmosveri i bili bi mnogo sposobniji gradjani drustva. Jos u osnovnoj skoli ih treba preko video igrica upoznavati sa aktuelnim naoruzanjem u svijetu uz obavezno gledanje autenticnih ratnih filmova iz cijelog svijeta da znaju sa kakvim izazovima se suocavaju u buducnosti. Na zimskim i letnjim raspustima u skolpu izvidjackih drustva i u praxi vjezbati u prirodi i poligonima. I na kraju do 25god po 1-2 mjeseca ici na dopunske vjezbe i usavrsavanje. Mozda sve i organizovati i kao porodicno druzenje i za djecu i roditelje koji ce usavrsavati sistem odbrane i usput se druzit medjusobno sa drugom dijecom i roditeljima. Garantujem dobre rezultate na svim poljima... Samo tako se stvaraju moralno podobne i humane jedinke i generacije u drustvu. Trenutno svijetom vladaju poremecene vrednosti. Sovinizam i Fasizam se suzbija od samog pocetka... dakle ne dopustiti da vam se generacije inficiraju bolesnim idejama i shund kulturom.

kole

pre 3 godine

Podrzavam.. Nema jake zemlje bez respektabilne i (ne manje vazno) otadzbini odane vojske.. Ne mora se ratovati.. Jake vojske ne ratuju upravo zato..

Rez.Oficir

pre 3 godine

Nije problem služenje vojnog roka, već održavanje rezervnog sastava. Disciplina na vojnim vežbama je u JNA bila katastrofalna, a savesni rezervisti su doslovce gubili posao zbog vojne vežbe.
Džabe rezervni sastav ako se sastaju jednom u godinu dana. Zamislite fudbalere koji bi igrali fudbal jednom u godinu dana... Da li bi ste tu ekeipu poslali na utakmicu protiv ekipe koja svaki dan trenira?
Oni koji se igraju vojske, prvo bi trebalo da porade na "elitizmu" vojske, uvedu neku vrstu Srpske legije. U Francuskoj legiji stranaca su plate manje od plata čistačica ili socijalnih radnika u francuskoj, pa se opet veliki broj mladića prijavljuje. Pare su poslednja stvar o kojoj vojnik treba da razmišlja.
Podignite izuzetnost i čast profesije, oterajte trome debele slabovide i nesposobne i nećete imati problema sa dobrovoljcima.
Oterajte političare, spasite vojsku.
Formirajte Srpsku legiju stranaca, prepišite uslove koje nudi Francuska, dodajte naše tekovine i istoriju (koja je afirmativnija od Francuske) i imaćete na raspolaganju hiljade čvrsto motivisanih ljudi.
Nikakvo politiziranje i ideološke gluposti.

Čeki opinionista del cazzo

pre 3 godine

Nikog nije ubilo rano ustajanje i malo fiskulture...Par meseci sa pešadijskom obukom bi mo¿da pomoglo da se smanji broj ovih lezilebovići,šankodera,zgubidana i metro-,homo-,bi-,trans- ....seksualaca!
P.S. Ja=15 meseci vojske+9 meseci rezerve.Ne svojom voljom.

kole

pre 3 godine

Podrzavam.. Nema jake zemlje bez respektabilne i (ne manje vazno) otadzbini odane vojske.. Ne mora se ratovati.. Jake vojske ne ratuju upravo zato..

Bob

pre 3 godine

Ja sam za sluzenje vojnog roka, ali maksimalno da bude 6 mesecei, i da uglavnom bude prakticna obuka, a ne druzenje sa metlom i dzigerom. Ove mlade generacije su nesposobne u vanrednim situacijama. Ne znaju ni kako, ni cime se gasi pozar, a o tome da vise od polovine nikada nije videlo krv, niti zna da pruzi prvu pomoc, da i ne govorimo. O svemu tome se uci u vojsci.

Samir

pre 3 godine

Najefikasnije bi bilo da se Vojna obuka integrise u Skolsko Obrazovni sistem i u teoretskom i prakticnom smislu i ponovo uvede predmet ONO u modifikovanom i efikasnijem obliku. Takodje smatram i da se MUP i Vojni odsjek trebaju integrisati u tom smislu da svaki profesionalni vojnik i policajac mogu da budu sposobni za obe duznosti i tako odgovore izazovima Novog doba. Djeca bi se odgajala u odgovornijoj i produktivnijoj atmosveri i bili bi mnogo sposobniji gradjani drustva. Jos u osnovnoj skoli ih treba preko video igrica upoznavati sa aktuelnim naoruzanjem u svijetu uz obavezno gledanje autenticnih ratnih filmova iz cijelog svijeta da znaju sa kakvim izazovima se suocavaju u buducnosti. Na zimskim i letnjim raspustima u skolpu izvidjackih drustva i u praxi vjezbati u prirodi i poligonima. I na kraju do 25god po 1-2 mjeseca ici na dopunske vjezbe i usavrsavanje. Mozda sve i organizovati i kao porodicno druzenje i za djecu i roditelje koji ce usavrsavati sistem odbrane i usput se druzit medjusobno sa drugom dijecom i roditeljima. Garantujem dobre rezultate na svim poljima... Samo tako se stvaraju moralno podobne i humane jedinke i generacije u drustvu. Trenutno svijetom vladaju poremecene vrednosti. Sovinizam i Fasizam se suzbija od samog pocetka... dakle ne dopustiti da vam se generacije inficiraju bolesnim idejama i shund kulturom.

mirko

pre 3 godine

Sta ste se odmah svi raspekmezili.

Inace mene zanima sta sa ljudima koji spadaju u ovih deset generacija koji su "propustili" sluzenje vojske a u medjuvremenu rade, imaju porodice i nemaju vremena bas da odsustvuju "3-6 meseci" s posla i ostalih obaveza?

Da niste suspendovali sluzenje vojnog roka pa da sam sluzio kad sam bio mladji i bez svega gore navedenog nema problema, al sada malo teze pa me zanima sta u tom slucaju...

I inace za neobavestene - sluzenje vojnog roka nikad nije bilo ukinuto vec suspendovano jer je sluzenje vojnog roka obavezno po ustavu R. Srbije, a samim tim ukidanje vojnog roka je protiv ustava, te su ga samo suspendovali na "neodredjeno"...

Rez.Oficir

pre 3 godine

Nije problem služenje vojnog roka, već održavanje rezervnog sastava. Disciplina na vojnim vežbama je u JNA bila katastrofalna, a savesni rezervisti su doslovce gubili posao zbog vojne vežbe.
Džabe rezervni sastav ako se sastaju jednom u godinu dana. Zamislite fudbalere koji bi igrali fudbal jednom u godinu dana... Da li bi ste tu ekeipu poslali na utakmicu protiv ekipe koja svaki dan trenira?
Oni koji se igraju vojske, prvo bi trebalo da porade na "elitizmu" vojske, uvedu neku vrstu Srpske legije. U Francuskoj legiji stranaca su plate manje od plata čistačica ili socijalnih radnika u francuskoj, pa se opet veliki broj mladića prijavljuje. Pare su poslednja stvar o kojoj vojnik treba da razmišlja.
Podignite izuzetnost i čast profesije, oterajte trome debele slabovide i nesposobne i nećete imati problema sa dobrovoljcima.
Oterajte političare, spasite vojsku.
Formirajte Srpsku legiju stranaca, prepišite uslove koje nudi Francuska, dodajte naše tekovine i istoriju (koja je afirmativnija od Francuske) i imaćete na raspolaganju hiljade čvrsto motivisanih ljudi.
Nikakvo politiziranje i ideološke gluposti.

чика Јова

pre 3 godine

Уведите приговор савести па ко хоће да служи војску нека служи под оружјем. Шест месеци је довољно за неку основну пешадијску обуку.

Iskosa

pre 3 godine

Kada BiH konačno uđe u NATO onda će služenje vojnog roka kao i sama vojska postati besmisleni. Sve ovo oko vojske je vezano za Bosnu, nekima je i dalje u glavi ulazak vojske Srbije u međunarodno priznatu državu BiH.
To je teška glupost i nikada se neće dogoditi, takvo što bi dovelo do nesagledivih posljedica, otvorili bi se novi frontovi u Sandžaku i na sjeveru Kosova kao i preševska dolina, neki i danas žive u 90-tim. ludilo

Само одговарам

pre 3 godine

Небојша Стефановић је служио војни рок.
Прво, ми смо преузели западни модел по коме министар одбране може бити искључиво цивил. Друго, по том моделу министар је превасходно задужен за спровођење државне политике преко војно-безбедносних инструмената, никако да учи генерале како се води рат. Формално образовање је врло шаролико, мада су већином имају додира са одбраном и безбедношћу. Од инжињера који су радили на технологијама са војном применом, преко правника са искуством у безбедносним пословима, до економиста који су радили у компанијама које производе војну опрему. Штавише, у западним земљама уопште није реткост да је министар одбране жена која, дакако, није служила војни рок. Две у сваком погледу најјаче земље ЕУ имају актуелне министарке одбране. Францускиња чак ни током каријере није имало много везе са одбраном, али је њена главна препорука елитна Школа националне администрације из које регрутује већина француских високих државних службеника. У Немачкој се актуелна министарка "прославила" изјавом да са Русијом треба разговарати са позиције силе, мада није јасно да ли је њено искуство покрајинског министра унутрашњих послова довољно за такву претензију?

ankh

pre 3 godine

Hahah mene su obavestili da sam ušao u rezervni sastav. Videće me kad mi za dve nedelje gubljenja vremena daju cca dva miliona dinara. Toliko cenim svoje vreme, otprilike.

Miloš Ilić

pre 3 godine

Bivši sam pripadnik Bataljona veze Prištinskog korpusa i 52. Mabr Gnjilane. Mogu reći da je bilo veoma zanimljivo iskustvo, upoznao sam Kosovo i Metohiju u svom "punom sjaju", a i dan danas sam u kontaktu sa moja dva dobra druga. Da mi neko kaže - moraš, opet bih ponovio svoj put e Kosoves.
Ah, da, protiv sam ponovnog uvođenja vojnog roka u bilo kom obliku.

Fenomen

pre 3 godine

Nema ko da generalima glanca cipele i skuplja lišće u kasarnama? Uvidite koliko hoćete, ali moja deca neće tu biti. Neka prvo odsluže oni koji su pobegli dok smo mi branili zemlju 99 i ginuli, a ove DOS abolirao.

Jovac

pre 3 godine

Ako vec mora nek pokupe klince koji zavrsavaju srednju, pa nek im oni sluze. Mi stariji koji radimo, oce drzava da nam ispalcuje platu 6 meseci, da isplacujemo uzete kredite i da obezbedi da ce nas cekati posao u privatnim firmama kad se zavrsi obuka?

jojo

pre 3 godine

Nema potrebe da bude obavezno. Dovoljno će biti da se daju ozbiljne poreske povlastice za one kiji odsluže tih 3 meseca i već će se popuniti kadar. Za to neće biti nikog ko je protiv. Tri meseca svakako nije strašno, posebno ako se za vikend pušta kući, što je i u interesu vojsci da smanji troškove.

no name

pre 3 godine

Ja sam za,15 dana kao Vulin i to je maximum. Da se razumemo,zali Boze i tih 15 dana zivota bacenih al ajde,da bude kako oni kazu...ovako ce nas opet grditi,vikati na nas i tako..

miki

pre 3 godine

Bolje dajte bolje uslove i uclanite se u NATO. To ce biti dovoljno da se jave dobrovoljci. Vojni rok je glupost najveća. Ako ovo uradi moja deca odoše u EU da sticu drzavljanstvo a ovog naseg ce da se odreknu, jer ne zele da ih neko na silu tera u rat kao devedesetih. Verujem da ce to biti masovna pojava među školovanim mladićima. Naučili smo kako je to kada te neko iz fotelje salje u rovove da gines dok se pune džepovi tajkuna.

Rade

pre 3 godine

Ukoliko usvojite ponovno služenje vojnog roka - ja moju decu odmah šaljem kod rodbine u Austriju. Neće oni ratovati. Ne. Bilo je dosta tokom devedesetih.

Nnn

pre 3 godine

Zna li neko da li će se u slučaju uvođenja tog vojnog roka isti odnositi i na svih ovih prethodnih 10 generacija ili samo za generacije koje budu dolazile na red u tom trenutku?

Bogi46

pre 3 godine

Zaboravite da ću vam dati moje dete u vojsku. Ma ni na tri minuta.
PS: Konačno da neko kaže prave razloge za vraćanje obaveznog služenja vojske, a da ne prodaje laž kako je većina i mladih i naroda za obavezno služenje.
PS: PS: Ono što nije rekao je da u narednih 15 godina očekuju još jedan rat na ovim prostorima.

Prosečni Srbin

pre 3 godine

Kao neko ko je odslužio redovnu vojsku, proveo 5 meseci u artiljerijskoj borbenoj grupi na Kosovu pre i za vreme bombardovanja - mogu da kažem samo jedno.
Moja dva sina neće to ponoviti po bilo koju cenu.

грађаниОПН

pre 3 godine

ВС мора много тога да промени да би се ситуација одвијала позитивно. Док се из ВС не избаци комунистички систем људи им неће долазити.

lord

pre 3 godine

Tih 50 miliona eura koliko planiraju baciti, bolje da su iskoristili za povećanje plata običnim vojnicima i smanjili bi osipanje kadra. Ako je plata u nivou ili iznad proseka malo će ko razmišljati o odlasku. Ovako sa platom čistačice vojnik može samo razmišljati o promeni profesije.

Miki

pre 3 godine

Ako bi se uvodio neki program, to bi trebalo da bude iskljucivo na dobrovoljnoj bazi i da traje od 3-6 meseci maksimalno. Naravno, dati neke povlastice ili platu onima koji prodju kroz to. Inace redovna vojska je sada cisto gubljenje vremena.

Риста

pre 3 godine

Смарате више с том темом. Чак и да поново уведете војску и да укинете приговор савети људи ће без проблема одслужити та три месеца у касарни. А онда пасош и довиђења. Како ћете их онда пронаћи по Минхену, Франкфурту, Амстердаму итд. да их уписујете у резерву, делите им ратне распореде, позивате их на вежбе? А тек у случају неког рата - како сте замислили да људи који живе напољу дођу у Србију? Чиме? А и ови што живе у Србији ће побећи преко гране чим пукне. Није ово више 1999! Тада су се људи плашили могућих последица дезертирања. Али сада су извукли поуку из тих времена. Сви дезертери од 1990-2010, укључујући и бегунце од МИРНОДОПСКЕ цивилне службе, су амнестирани. А они који су ратовали? Многи у гробу, још више њих на доживотној психијатријској терапији, понеки и у Хагу ... а министар војни ишао на курс од 15 дана и шета неку пресмешну униформу. И како онда очекујете да ћете формирати ту резерву? Одакле? Кога ћете нахватати за то? Тачно, можете ви да донесете и ригорозније законе и кажњавате оштрије за дезертирање. Али можемо и ми да се оштрије супротставимо режиму и систему. Па да видимо ко је јачи!

Gramzi - Bagins

pre 3 godine

Obavezan vojni rok je protivustavan, logistički nemoguć i finansijski neodrživ. Naime, Ustav Srbije kaže da niko nije dužan da, protivno svojoj veri ili ubeđenjima, ispunjava vojnu obavezu koja uključuje upotrebu oružja. Dalje, regrute treba obući i opremiti, smestiti, hraniti, lečiti, a sve to košta. Vojska je trenutno jedva u stanju da to radi za profesionalnu vojsku, o čemu najbolje svedoči činjenica da istu napušta sve više ljudi nezadovoljnih uslovima i obimom rada, načinom napredovanja i visinom primanja. Osim toga, većina kasarni je rasprodata, a one koje su ostale su uglavnom u ruševnom stanju, zapuštene i napuštene. Da sam ministar, ja bih radije, umesto obaveznog vojnog roka, uveo predvojničku obuku, u sklopu koje i obuku za postupanje u vanrednim situacijama i elementarnim nepogodama, kao predmet u drugom polugodištu završne godine srednjih skola. Tih pet peseci je taman dovoljno vremena za to i tako bi imali rezervni sastav koji je prošao osnovnu obuku. Em bi bilo jeftinije, em bi deca tu obuku prošla bez pritiska i boravka u kasarnama.

Analitičar

pre 3 godine

Pa i ja sam ozbiljan. Nema od toga ništa. Naime, ajmo redom. Prvo kompletna ekipa u poslednjih deset godina, pa onda obavezno osobe ženskog i srednjeg pola u istom periodu, pa onda momci, devojke i srednji pol koji tek stasavaju. Ukoliko između zafali kadra za metlanje po kasarni, obavezno angažovati trećepozivce. I naravno, prilikom uručivanja poziva za služenje vojnog roka, depeša sa objašnjenjem ko je ubio gardiste na topčideru.

ex patriJOTA

pre 3 godine

prilično neozbiljno ispipavalje mišljenja javnosti

odgovor znaju i oni koji postavljaju ovakva pitanja
nema od toga ništa

ne tovi se prase uoči Božića što bi reko naš narod
šta ste uradili da vam se profi vojnici zadrže u Vojsci ?
ništa
a sad očekujete da će mladi da idu u vojsku
e pa neće

ko i dalje gaji neke iluzije da su ovo devedesete ( mada podesćaju mnogi likovi na vlasti su bili i tada + milje se nije nešto mnogo ni promenio ... ) neka pogeleda u kalendar da bi se probudio i osvestio

nove generacije mladih apsolutno ne interesuje vaša strančarenja, partiJotizam i slične gluposti. Ineresuje ih kako žive, šta rade ( da dobro ste pročitali ) a ne ŠTA IM RADE ( ovaj pokušaj sa nametanjem vojnog roka i slično )

ide mile

pre 3 godine

"Ne prijavljuje se dovoljan broj mladih na dobrovoljno služenje vojnog roka u odnosu na predviđen broj"

Znači na silu u vojsku (robiju).

Eto koliko vrede naslovi režimskih medija koji ushićeno objavljuju kako 4/5 srpske omladine jedva čeka da ide u vojsku.

Belić

pre 3 godine

"Mi svake godine praktično gubimo dve generacije - jedna generacija koja nije upućena, a druga koja je prestarela." Matematika našem generalu potpukovniku nije jača strana ili je ovo moglo jednostavnije da se kaže: Gubimo generaciju koja je prestarela, a ne dolaze mladi

...

pre 3 godine

Samo su ministri vojničine zaboravile jednu malu sitnicu, da smo mi sve moguće ratove devedesetih izgubili, iako smo imali veću i opremljeniju vojsku. Dakle, nije garant sigurnosti u vojsci, nego u nekim drugim ljudima koji bi stalno da izbegnu direktnu odgovornost za bilo šta u zemlji.

Mala Vida

pre 3 godine

Zašto ne povećate plate profesionalnoj vojsci i najzad izgradite obećane stanove nego regrutujete decu i gradite fontane, spomenike od 28 metara i ostale gluposti. Uostalom odakle vam pare, pa nemate za GSP u Beogradu. Nema šanse, nek vam idu botovi i deca političara. Nesposobna politika samo gura Srbiju dublje u probleme i sukobe. Svi ćemo u red za vize.

Mikac

pre 3 godine

Ovo bi trebalo da kao pitanje bude na referendumu, pa da se ljudi izjasne za sta su. Prepucavanja po TV-u i drustvenim mrezama ne otkrivaju pravo stanje stvari u drustvu.

DrMr

pre 3 godine

Kao bivši pripadnik spec. brigade, Protivterorističkog bataljona sokolovi i kao prvopozivac, idem u rat jedino ako pored mene stanu u punoj ratnoj opremi članovi i funkcioneri SNS-a, SPS-a i ostalih političkih stranaka zajedno sa njihovim punoletnim sinovima.

jarosim

pre 3 godine

i rok sluzbe da traje 15 dana. uspeli ste da dokazete da je to dovoljno da se obuci jedan vojnik. ako ne onda nekima treba oduzeti to pravo da su sluzili u vojsci.

bole

pre 3 godine

dragi generale, dragi ministre. Mislim da vam je vise nego jasno sta narod misli i o vama koji vodite i o vojsci i o drzavi. Poverenja nema, potrebe da se gine i sedi u rovu jos manje tako da ako hocete, pravite decu i saljite u vojsku jer moja deca nece ici nikada

misa

pre 3 godine

Posto se sve manje ljudi prijavljuje za dobrovoljno sluzenje vojnog roka i sve vise profesionalaca napusta vojsku, mozda ipak nemaju vojnici vrhunske uslove o kojima slusamo stalno

narodnjak

pre 3 godine

Koliko sam ja upućen vojska je u punom sastavu, funkcionalna, visoko motivisana, jaka i uvek spremna da nas brani u domaćim televizijskim serijama!

Bojan

pre 3 godine

UnazaD par godina ubi ste se dokazujući da je redovna vojska propast i bacanje para i da je profesionalna vojska to što treba Srbiji kasarne se prodavale vojna tehnika topila za oficire i vojnike koji su branili otadžbinu država ne brine i sad da šaljemo decu u vojsku koju vodi ko ?

miladin

pre 3 godine

Zasto se dogadja osipanje profesionalnog kadra da li postoji objasnjenje. Na sva usta se prica da su plate profesionalnih vojnika jako dobre. Znaci da tu nesto ne stima povecajte plate pa ce biti dovoljno profesionalnih vojnika nece da odlaze da rade u inostranstvo. Ovaj predlog da se sluzi vojska nema veze sa vezom.

rale

pre 3 godine

Znači ljudi koji primaju platu da služe vojsku to više neće da rade, pa treba uvesti obavezno služenje i vijati ljude po selima i gradovima da sede po praznim raspalim kasarnama samo da bi raznorazni generali i oficiri opravdali svoje poslove. Logičnije bi bilo napravit neki popis kasarna i opreme i odrediti restruktuiranje vojske, raspustiti višak oficira i povećati plate običnim vojnicima.

Evo sve trcimo u kasarnu

pre 3 godine

Bio,video i nikada vise.
Losa hrana,los smestaj,losa higijena.
Ono do 3 meseca jos i ok,ali posle toga gubljenje vremena.
Zadnja 3 meseca smo se skrivali po kasarni jer je dosla nova generacija a sa nama nisu znali sta da rade.
Smrzavanje,glad i tusiranje 1 nedeljno je dovoljan razlog da se nejde u vojsku.
A da ,ja nisam trazio da idem tako da kad neko napise "Sta sam ocekivao od vojske i da to tako treba" slobodno neka procita prve reci ove recenice.
Samo profesionslna bojska i to dobro placena,ostalo bacanje para,resursa i vremena.

smeh

pre 3 godine

Sta reci a ne zaplakati.. Umesto da platite te profesionalne vojnike kako dostoji jednom čoveku i da tako zaustavite da vojnici odlaze bi ćete da na silu forsirate ljude da provode 6 meseci u "vojsci" u koju niko ne zeli.. Zanima me kako planirate da posaljete tih 10 generacija da služe vojni rok a jedva i ove sada uspevamo da prehranimo..

Mare

pre 3 godine

Kako sad ovo? Zlatno doba, viskovi u budzetu, nikad opremljenija vojska, a kadar nam se osipa. Da nisu ljudi razocarani sto Vulin vise nije ministar odbrane?

$$$

pre 3 godine

Ovo nase opremanje i spremanje vojske "za nesto" je kao kad su Del Boj, Rodni i deka napravili skloniste u slucaju nuklearnog napada...Uzaludan posao I zamlacivanje...Bolje ulozite pare u odbranu od elementarnih nepogoda...

iGor

pre 3 godine

Мој другар је ВПУ већ 15 година.. Уместо да гађа са Маљутком војска га упорно обучава за рад са тримером.. стража до бесвести.
Свели су професионалног војника на портира.
Фала на пажњи.

Petar

pre 3 godine

Izgubili ste generacije koje niste odskolovali kako treba. Nesposobnost je i u tome da i to malo profesionalnih vojnika niste mogli da izdrzavate.Toliko raznih 30 godisnjih "nesposobnosti" i opet bi da se igrate prevaspitavanja omladine. Pa da vas razocaram unapred.