1. Po meni osnovni razlog da impicment prodje u ovako 'kasne sate', tj. da bude usvojen je da se spreci da se Tramp ponovo kandiduje na izborima 2024 jer ako impicment bude usvojen u oba doma kongresa to automatski znaci da se ne moze kandidovati jer je bio kaznjavan
  (Milica, 13. januar 2021 16:17)

  # Link komentara

 2. Samo malo pojašnjenje - uklanjanje sa funkcije prema 25. amandmanu i opoziv su dve različite stvari.
  Opoziv je u isključivoj nadležnosti Kongresa (oba doma) i niko drugi ni na koji način ne učestvuje u tome (osim Predsednika Vrhovnog suda koji formalno predsedava Senatom kada se sudi Predsedniku, ali nema pravo glasa). Prvo glasa Predstavnički dom i tu je dovoljna samo prosta većina. Onda prelazi u Senat i tu treba 2/3.
  Uklanjanje po 25. je prilično drugačije. To mora da potekne od potpreedsednika i bez njega se ne može ništa. Treba mu i većina članova kabineta (oni sekretari za sve i svašta). Onda mora Kongres da odobri. ALI, onda može predsednik to da ospori i kaže "Oni greše, ja jesam sposoban za funkciju". Onda se ponovo glasa u KOngresu i trebaju 2/3 u oba doma ne bi li makli predsednika. I u tom slučaju predsednik ostaje predsednik do isteka mandata, samo ne vrši funkciju predsednika, što preuzima potpredsednik (kao v.d.)
  (John, 13. januar 2021 15:58)

  # Link komentara

 3. Odluka o opozivu Trampa nije nimalo laka, ima jakih razloga i za i protiv. Potpuno je nebitno što bi opozv bio samo nekoliko dana pre zvaničnog kraja mandata, to je pitanje principa.

  U prilog opoziva ide to da bi se tako pokazalo da niko nije iznad zakona i da niko, čak ni sam predsednik, ne sme ni u kom slučaju da svoje pristalice poziva na pobunu protiv države, zato što mu se tako hoće. Osim toga, jedno je Tramp kao bivši predsednik, a nešto sasvim drugo je Tramp kao opozvani bivši predsednik.

  Tramp kao bivši predesdnik bi mogao da bude jaka figura koje ima solidnu političku budućnost (ako ga starost u tome ne spreči prebrzo). Tramp kao opozvani bivši predesdnik bio bi jaka figura samo za šačicu njegovih najzadrtijih sledbenika, ali to bi ipak bila samo još jedna beznačajna sekta (doduše, sklona nasilju), kakvih je Amerika puna.

  Međutim, razlog protiv je to da bi opozivom Tramp u očima svojih (skromnih u mozak) pristalica samo postao još veći heroj i Robin Hud kome je pokvarena "duboka država" učinila užasnu nepravdu, što ih može (ali ne mora) podstaći da prave još veća i teža s***a od onih u Kapitolu.

  Ako je Tramp sačuvao dovoljno mozga da ih ne loži na to, sve će biti OK i oni će vremenom leći na rudu, ali ako Tramp nastavi da ih podstiče na pobunu, tu može biti svašta!

  Tako da sve u svemu, nije lako doneti pravu odluku jer od posledica loše odluke će se nečije glave kotrljati!
  (Maslačak, 13. januar 2021 15:21)

  # Link komentara

 4. Glavni razlog forsiranja opoziva je da tranp automatski ne moze da se kandiduje sledece izbore.
  (Utim, 13. januar 2021 15:14)

  # Link komentara

 5. Hleba i igara. Postavlja se iz dana u dan za Trampa da li će preživeti, a niko ne pita da li će Srbi u Srbiji preživeti? Lako je meni za njihovu muku. Sve milijarderi...
  (Goran Loznica, 13. januar 2021 15:10)

  # Link komentara

 6. Evo ja nemam pojma o politici uopšte, a da ne pričam o američkoj politica, ali vam garantujem da od ovoga neće biti ništa.
  (MileR, 13. januar 2021 15:09)

  # Link komentara

 7. Moze ako na njega ne izvrse atentat, a ako to urade svi su gotovi.
  Bice veoma gusto, a sto se tice nas, Srbiju nije stvorila Amerika, Srbija je postojala mnogo pre nego Amerika i postojace i dalje. Da su se svojevremeno pitale kolonijalne drzave Srbija nikad ne bi ni postojala, ali nisu.
  (Julijana, 13. januar 2021 15:01)

  # Link komentara

 8. Pretetivanje u pravljenje besmislene tenzije. Bez obzira na sve teško će da se ostvari neki scenario sukoba i to iz mnogo razloga. Gradjanski ratovi i revolucije za siromašne i nerazvijene zemlje i regione. Poput Balkana i Bliskog Istoka. Tenzije jesu ogromne na one koji su protiv globalizma in prestavlja ih Tramp i one koji su za globalizam i predstavljaju ih Demokrate. Amerika je uz sve mane potrošačko društvo gde je glavna briga ljudi koji model mobilnog telefona da kupe i da li da idu u Mekdonalds ili u KFC. Tamo posao nema samo onaj koji neće da radi, jednostavno, ideš u njihov zavod za zapošljavanje i naći će ti posao u roku od par dana. A za to vreme ćeš primati socijalnu pomoć. Šta mislite zbog čega ima onoliko Amerikanaca sa nenormalnom težinom? To je iz razloga da bi stalno primali socijalnu pomoć a da ne bi ništa radili. Jer su de fakto invalidi jer gde će da radi čovek od 200 kila.
  (Aron, 13. januar 2021 14:54)

  # Link komentara