Ponedeljak, 31.10.2005.

09:40

Ahtisari i zvanično kandidovan

Kofi Anan i je zvanično uputio predlog da bivši finski predsednik Marti Ahtisari postane specijalni izaslanik UN.

Izvor: B92

Ahtisari i zvanièno kandidovan IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

Bane

pre 18 godina

G.Micunovic se sluzi jeftinom demagogijom kad prica o visokom natalitetu kod kosovskih Albanaca, i kad pita da li smo spremni da Srbi postanu nacionalna manjina u Srbiji, ako Kosovo ostane u sastavu Srbije.

Neka nam objasni kako cemo da sprecimo te mlade Albance da dodju u Srbiju, kada i Srbija i "Nezavisno" Kosovo budu ravnopravni clanovi EU ?!?
Izvedeno do kraja, a po g.Micunovicu, jedini nam je spas da se Kosovo otcepi a da Srbija ne udje u EU...
Sta mi (tj nasi "politicari") u stvari hocemo?

Tanja

pre 18 godina

Slazem se sa Micunom da premijer treba da vodi politiku zemlje, ali Boris je prokrcio put u medjunarodnu zajednicu i zato svaka mu cast. U svakom slujcaju Boris i Kostunica treba da rade zajedno i da se vise konsultuju, a poteze nek povlaci Kostunica, ali nemojte bacati Borisa u senku, on je izuzetno kvalitetan covek i predsednik.

Vojvoda

pre 18 godina

Rešenje je jedino podela Kosova i Metohije. Između suprostavljenih stavova autonomije i nezavisnosti to je jedina opcija koja bi zadovoljila interese i Srba i Albanaca. Albanci kažu da ne žele živeti pod srpskom čizmom? Neka ne žive. Ali isto tako Albanci ne mogu prisiljavati Srbe da žive pod njihovom čizmom. Posebno posle martovskih događaja, paljenja srpskih kuća, manastira ... Većina Kosova treba da ide u ruke većinskim Albancima, manji dio u ruke manjinskim Srbima. Srbi ostaju u Republici Srbiji, Albanci dobijaju svoju državu.

Andrija

pre 18 godina

Nažalost, Srbija trguje Kosovom. I to loše.
Neovisnost Kosova je loše riješenje za međunarodnu zajednicu (zbog hrpe razloga, od toga što su albanski političari nespremni za modernu i demokratsku državnu upravu do zaključaka Banditerove komisije o nemijenjanju republičkih granica SFRJ), ali manje loše od vraćanja Kosova pod upravu Beograda "po starom".
Njima je dosta uprave nad Kosovom, i Srbija treba ponuditi uvjerljiv i konzistentan plan široke autonomije za pokrajine (sve to mora vrijediti i za Vojvodinu inače nema nikakvog kredibiliteta) i tada će Kosovo ostati dio Srbije - i to je rješenje koje žele gotovo svi, osim radikalnih Albanaca i Srba.
Za prve je to poraz krilatice koju ponavljaju, više ili manje besmisleno, dvadesetak godina, no radikalni Srbi su ti koji prijete odvesti Srbiju na najniže grane u povijesti.
Na retoriku "Kosovo je naše" odgovor će biti kraj pregovora i "uvjetna neovisnost" (ma što to bilo), a to je izgleda srpski pregovarački plan, u nadi kako bi se time ostvarilo trgovanje sa teritorijem BiH. Ono što ne žele vidjeti je da tu nema mjesta nikakvoj trgovini, Republika Srpska se užurbano rasformirava i to je praktički gotova stvar. Lupetanja o srpskim pokrajnama u Hrvatskoj samo pogoršavaju status povratka i nemaju nikakvog smisla ni uporišta u realnosti. "Kosovo za RS" nije loš plan zato jer će Srbija ostati i bez Kosova i bez RS, to je glup plan jer će tako Srbija ostati i bez Vojvodine (pa makar bilo to kao njeno redefiniranje ako euroregije pod upravom susjednih zemalja članica EU do prijema Srbije u EU).

aDetective

pre 18 godina

Oni koji tvrde da Srbija nema dobru buducnost ukoliko u njoj ostanu da zive Albanci ne razlikuju se od onih koji smatraju da su Srbi nepozeljni na Kosovu. To je ista ona skola misli po kojoj Hrvatska ne moze biti stabilna i napredna dok u svom sastavu ima srpski narodni korpus. U skladu sa tim, Hrvati su proterali Srbe,kao sto su i Albanci proterali Srbe pa sada neki zele da Srbi proteraju, amputacijom, Albance! To je retrogardna nacional-sovinisticka politika. Etnicki homogene i monolitne drzave su recidiv, totalno nekompatibilne sa modernim tokovima ekonomije koja ne priznaje podele po etnickoj osnovi. Etnicki ocisceni delovi Hrvatske nisu postali najrazvijeniji delovi te zemlje. Dapace. Kosovo ocisceno od Srba nije ekonomski procvetalo. Procvetali su kriminal i bezvlasce. Argument o opasnosti koja dolazi od nekoliko stotina hiljada mladih Albanaca je nista drugo ngo ekstremni nacionalizam. Srbiji treba mlada populacija, kao sto ju treba cela Evropa. Srbiji treba Kosovo, ne iz historijsko nacional-romanticarskih razloga vec iz prevashodno ekonomskih. A Kosovu ne treba nezavisnost vec istinska demokratija, vladavina prava i sto sira ekonomska unija. Politicka i trogovinska granica izmedju Kosova i centralne Srbije ne koristi ni Srbima ni Albancima - ona koristi samo kriminalcima.

Srbin

pre 18 godina

Ne vidim nista lose sto Kostunica ide u Hilandar, pa to je Sveta Gora, jedno od nasvetijih mesta srpskog naroda. A on je premijer Srbije. Isto tako ne vidim nista lose sto smo placali Marovicu ili Tadicu da vidi papu u Rimu, ili sto ga zovemo da dodje u nasu zemlju gde cemo silne pare da potrosimo da obezbedimo prigodni i bazbedni prijem, iako mislim da jos nije vreme za to. Kad svi predsednici zapadnih zemalja putuju o drzavne pare na papinu inauguraciju ili tek na obicne razgovore sa njim u Rim, niko se ne zali na to - iako tamo ima mnogo vise onih koji ne veruju u papinu religiju. Zasto onda smeta da nas premijer ode u srpski hram da, izmedju ostalog, vidi i situaciju posle strasnog pozara?

mile

pre 18 godina

Bojim se da Evropi nije stalo sta Rep. Srpska zeli, i sigurno nece poistovecivati situaciju u BiH i na KiM. Ako su odlucili da Kosmet bude nezavisan, mi tu mnogo ne mozemo, ali je zadatak Tadica i Kostunice da pokusaju da urade sto je moguce vise kako bi se to izbeglo. Zato je Vuk i isao u Kinu, Kostunica u Grcku itd. To je ono sto nam treba. Sva moguca pomoc. Nemamo mnogo prijatelja, ali moramo sacuvati one koje imamo. Bice dugi i teski pregovori, stalna podmetanja i krize, ali probajmo da zaboravimo predhodnu vlast za sada, i prihvatimo stanje onakvo kakvo je sada i pruzimo onima koji pregovaraju punu podrsku. Znam da mnogi ne vole vladu i njihove stavove, ali oni su sada tu gde su i ako ce raditi ono sto pricaju, onda ne treba da im odmazemo. Gospodo, treba na jedinstvo vise nego ikada kako bismo sacuvali Kosmet...

Gradjanin

pre 18 godina

Ko placa Kostunicine posete Hilandaru? Ako se njegove posete mestima na kojima se upraznjavaju religiozni kultovi finansiraju iz drzavnog budzeta, onda bi trebalo g-dina Kostunicu ljubazno zamoliti da vrati pare koje je od poreskih obveznika "pozajmio" za ovu svrhu. On ima prava da veruje u ove ili one bogove, letece tanjire ili deda mraza, al samo kao privatan gradjanin. on nema prava da kao premijer krcmi s mukom zaradjeni novac gradjana - jer medju njima i onih koji za razliku od njega veruju u drugacije bogove i kultove ili pak ne veruju u te price oupste. Dakle, g. Kostunica - slobodno vi idite u crkvu, dzamiju ili budisticki hram, ali u svoje slobodno vreme i za svoj sopstveni novac. A od nas ne uzmijate pare, ne uzimamo ni mi od vas.

Тодоровић Божидар

pre 18 godina

Ако је тачна вест да је Коштуница посетио Хиландар,онда замерам онима који се буне,па иако је то плаћено нашим парама.Тражимо да тамо и остане док се не покаје и престане да се бави политиком.Политика му баш не иде а он запео само то да ради.Ако други неће,ја пристајем да ми се порез дуплира па нека Коштуница седи у Хиландару наредних година,али прво нека распише ванредне изборе.На изборима ће му народ јасно рећи шта мисли о његовом таленту за бављење политиком.Иди Коштунице,само иди и срећан ти пут.

ymeri

pre 18 godina

Cosic zasto nije podelio Kosovu kada je bio predsednik YU. Sada je mnogo kasno, ako hocete vec nesto da podelite Cosic neka podeli Serbiju i CG, Vojvodinu ili Sanxhak da ne bude kasno. Kosova vec davno otisao.

Banat

pre 18 godina

Ako cemo vec o vrucim krompirima, i Milosevic je dobio jedan kada je dosao na vlast (1987, pa zvanicno i 1989). "Kosovo republika" je parola koja se cula jos 1981. Cim je Tito umro, ovi su krenuli u otvoreni separatizam.
Dalje, Micunovic prvo kaze da je Kosovo resena stvar i da ce biti nezavisno, a onda u zakljucku upozorava da "ako Kosovo dobije nezavisnost", MZ treba da bude pazljiva jer ce to isto traziti i Srbi u BiH.
Sta to znaci?
Ukoliko se Vlada Srbije suoci sa fait accompli situacijom gde ce od nje traziti potpis za nezavisnost Kosova, ona ce podneti ostavku - a onda ce uslediti politicki haos koji ce ponistiti sve dobre rezultate rada u proteklih 5 godina. Cisto sumnjam da bi i oni u Beogradu koji smatraju da Kosovo, uzevsi u obzir nepovoljnu situaciju danas i u nekoj buducnosti, treba biti nezavisno potpisali tako neki aranzman.
Ko hoce da udje u istoriju kao covek koji je dao Kosovo?

Mashinovodja

pre 18 godina

Jel' on skoknuo do Hilandara po duhovnu potporu i inspiraciju, a usput malo svratio da popriča s grčkim zvaničnicima, ili je Hilandar samo usputna poseta o državnom trošku?
Bilo kako bilo, Koštunica zna kako da rešimo problem Kosova: organizovaće moleban.

IvanSt

pre 18 godina

Slozio bih se sa g-dinom Suroiem, ali sa jednim dodatkom: "Ne treba nekoga u Teksasu SAD da interesuje vodovod, kao i druge stvari, u Suvoj Reci, kao i ostalim delovima Kosova i Srbije".

bt

pre 18 godina

Ne znam zasto Kostunica nije otisao u Kinu umesto u Grcku. Mi treba da trazimo saveznika u zemlji koja ima pravo veta. Grci su nasi tradicionalni prijatelji ali to nam nista nece pomoci u spasavanju teritorije, kao sto nam nije pomoglo ni '99 kad su nas bombardovali.

consigliore

pre 18 godina

Gospodin Micunovic je u pravu... treba razmisliti sta da se radi sa Kosovom kada bi ga ponovo dobili (posto ga je Milosevic sa svojim SRS pratiocima odavno izgubio). Zamislite samo koliki prirastaj stanovnistva oni imaju... Za dvadesetak godina Srbi bi postali manjina i u Srbiji. Niko od nasih usijanih nacionalistickih glava, ukljucujuci i Akademike i Crkveni Kler, ne razmislja o tome... svi samo srljaju u proslost i svoje neizivljenje nacionalisticke ideje. O buducnosti niko ne razmislja.

ni uslovno, ni bezuslovno

pre 18 godina

Kako ce se ikakvo resenje bazirati na integritetu i suverenitetu, kad je sustina svih dosadasnjih aktivnosti Albanaca bas ugrozavanje tog integriteta i suvereniteta? Sto se tice pitanja, koje se cesto ponavlja, "sta bi mi sa milion mladih, nezaposlenih ljudi, koji nas mrze?" ja to pitanje ne razumem. Da li ce ostanak Kosova u Srbiji znaciti da Albanci vise nece imati ruke i noge i nece moci da brinu o sebi? A sta bi nezavisno Kosovo sa istim tim ljudima, mladim, nezaposlenim, koji bi uskoro nakon dobijanja nezavisnosti isto tako poceli da mrze svoju vlast, jer im ne bi nista pruzala? Ekonomski problemi su slicni, bilo da Kosovo ostane ili ode, neka se niko ne zavarava. Cak su u neku ruku i laksi, ako Kosovo ostane, jer ce u protivnom neki investitori imati rezerve prema ulaganju novca u nametnuto-nezavisnu drzavu.

sasa jokic

pre 18 godina

Kako je Srbija reagovala na egzodus Srba iz Hrvatske i Krajina?! Nikako, kao da nismo isti narod, kao da se to nas nista ne tice. U cemui je onda problem u prihvatanju cinjenice da je Kosovo odavno izgubljeno, da tamo zivi sacica Srba, u nenormalnim uslovima?! Zasto je to toliko bitnije od 300.000 Srba koji su proterani sa svojih ognjista?! Mogu da potpisem, da ce kada Kosovo bude dobilo "Uslovnu nezavisnost", (jer to vec svi znaju, ali cute)u Srbiji sve biti isto kao i pre, pojeo vuk magarca! Nase dostojanstvo je uzdrmano u proteklih 15 godina, zahvaljujuci Milosevicu i njegovoj kamarili. Eto i Vucelic izjavljuje:"SPS nije napravio nijednu istorijsku gresku?!". Verovatno mu dim od tompusa zamagljuje pamet, pa ne moze da se seti koliko je mladih ljudi poginulo, izbeglo, i ostalo bez buducnosti, zahvaljujuci najvecoj pljacki u istoriji Srbije. Pljacka je bila jedini razlog produzavanja ratova na teritoriji bivse SFRJ, dok su nevini stradali, njihove vodje su trgovale! Prema tome gospodo draga ne pravite se mnogo pametni, i ne kitite se patriotizmom, nego gledajte kako da se prikopcamo Evropi, prvi preduslov je pad ove Vlade!

Dejan

pre 18 godina

Kosovo onakvo kakvo je danas realno gledano treba pustit niz vodu. Bitno je izboriti se za sto bolji status Srba i zastititi Srpske manastire dole. I onako cemo za nekih 10 godina ponovo biti u jednoj drzavi koja nezadrzivo ide ka uredjenju po ugledu na SAD. Treba prepustiti Evropi i svetu da izdrzava tih 2 miliona kosovskih Albanaca, neka se oni sa njima natezu i neka ih oni civilizuju. Nasu sansu treba videti u priblizavanju Republike Srpske Srbiji i poboljsanju statusa Srba u Hrvatskoj. Kosovo nam nikako nece doneti bolju i laksu buducnost. Treba samo biti racionalan i izbegnuti tih 2 miliona. A to sto se Gpspoda radikali busaju i prosipaju "kvazi" patriotizam to je njihov stil za zavodjenje sirokih narodnih masa sa periferije i sela-kojih u Srbiji nazalost ima jako mnogo...

Croqy

pre 18 godina

Gospodin je sve lepo objasnio, ali me cudi kako nije objasnio i to da sve ovo sto se danas desava je posledica IZGUBLJENA 4 RATA, pa prema tome potezanje pitanja prava Srba u RS je potpuna besmislica, da bi se iz toga podvlacila paralela sa Kosovom i pravom Albanaca na nezavisnost.

Enver Kelmendi

pre 18 godina

"To je mala podvala da bi Tadicu bio poturen vruc krompir, odnosno potpise sporazum", rekao medju ostalog g.Micunovic. Gospoda Tadic i Kostunica nisu sigurni da ce Kosovo ostati u sastavu Srbije, inace kada bi bili sigurni, oni bi se gurali da bi otisli na razgovore. Ko je kriv ako eventualno ode Kosovo? Sigurno da DOS nije. Pokojni Djindjic i Draskovic izvesno vreme su se sakrili u CG zbog g.Milosevica i njegove politike. Sada gospoda Tadic, Kostunica, Draskovic i ostali na vlast su krivi zato sto ne postave pitanje SPS-u i RS zasto su razarili Jugoslaviju ako nisu mogli da je sacuvaju? Zasto su ubijeni civili po ex Yu i 101 zasto. Dok ovi u mesto da odgovaraju za razne masakre oni su jos digli glavu pa prete ako se gubi Kosovo. Kostunica i Tadic su imali dosta vremena da pripreme narod i da im kazu istinu u oci , a ne da kazu ne damo Kosovo. Doduse, Srbija je imala tapije za Kosovo koje je dala ista ova Evropa koja sada hoce da oduzima te iste. Ja se slazem sa g. Micunovicem, ali gde je bio on do sada?

Dragan

pre 18 godina

Bravo Micunovicu! Naravno da treba da potpise Kostunica, kao sto je nekad, uzor mu, potpisivao u Kumanovu. Da ne bude posle da nije bio obavesten...

Saki

pre 18 godina

Pa masa Grka je otisla iz Grcke zbog svoje sopstvene bede a mi ocekujemo da nam Grcka pomogne u obnovi privrede u Srbiji. Da nije u pitanju neka druga pomoc, mozda?

Saki

pre 18 godina

Pa masa Grka je otisla iz Grcke zbog svoje sopstvene bede a mi ocekujemo da nam Grcka pomogne u obnovi privrede u Srbiji. Da nije u pitanju neka druga pomoc, mozda?

Enver Kelmendi

pre 18 godina

"To je mala podvala da bi Tadicu bio poturen vruc krompir, odnosno potpise sporazum", rekao medju ostalog g.Micunovic. Gospoda Tadic i Kostunica nisu sigurni da ce Kosovo ostati u sastavu Srbije, inace kada bi bili sigurni, oni bi se gurali da bi otisli na razgovore. Ko je kriv ako eventualno ode Kosovo? Sigurno da DOS nije. Pokojni Djindjic i Draskovic izvesno vreme su se sakrili u CG zbog g.Milosevica i njegove politike. Sada gospoda Tadic, Kostunica, Draskovic i ostali na vlast su krivi zato sto ne postave pitanje SPS-u i RS zasto su razarili Jugoslaviju ako nisu mogli da je sacuvaju? Zasto su ubijeni civili po ex Yu i 101 zasto. Dok ovi u mesto da odgovaraju za razne masakre oni su jos digli glavu pa prete ako se gubi Kosovo. Kostunica i Tadic su imali dosta vremena da pripreme narod i da im kazu istinu u oci , a ne da kazu ne damo Kosovo. Doduse, Srbija je imala tapije za Kosovo koje je dala ista ova Evropa koja sada hoce da oduzima te iste. Ja se slazem sa g. Micunovicem, ali gde je bio on do sada?

Dragan

pre 18 godina

Bravo Micunovicu! Naravno da treba da potpise Kostunica, kao sto je nekad, uzor mu, potpisivao u Kumanovu. Da ne bude posle da nije bio obavesten...

Dejan

pre 18 godina

Kosovo onakvo kakvo je danas realno gledano treba pustit niz vodu. Bitno je izboriti se za sto bolji status Srba i zastititi Srpske manastire dole. I onako cemo za nekih 10 godina ponovo biti u jednoj drzavi koja nezadrzivo ide ka uredjenju po ugledu na SAD. Treba prepustiti Evropi i svetu da izdrzava tih 2 miliona kosovskih Albanaca, neka se oni sa njima natezu i neka ih oni civilizuju. Nasu sansu treba videti u priblizavanju Republike Srpske Srbiji i poboljsanju statusa Srba u Hrvatskoj. Kosovo nam nikako nece doneti bolju i laksu buducnost. Treba samo biti racionalan i izbegnuti tih 2 miliona. A to sto se Gpspoda radikali busaju i prosipaju "kvazi" patriotizam to je njihov stil za zavodjenje sirokih narodnih masa sa periferije i sela-kojih u Srbiji nazalost ima jako mnogo...

Croqy

pre 18 godina

Gospodin je sve lepo objasnio, ali me cudi kako nije objasnio i to da sve ovo sto se danas desava je posledica IZGUBLJENA 4 RATA, pa prema tome potezanje pitanja prava Srba u RS je potpuna besmislica, da bi se iz toga podvlacila paralela sa Kosovom i pravom Albanaca na nezavisnost.

sasa jokic

pre 18 godina

Kako je Srbija reagovala na egzodus Srba iz Hrvatske i Krajina?! Nikako, kao da nismo isti narod, kao da se to nas nista ne tice. U cemui je onda problem u prihvatanju cinjenice da je Kosovo odavno izgubljeno, da tamo zivi sacica Srba, u nenormalnim uslovima?! Zasto je to toliko bitnije od 300.000 Srba koji su proterani sa svojih ognjista?! Mogu da potpisem, da ce kada Kosovo bude dobilo "Uslovnu nezavisnost", (jer to vec svi znaju, ali cute)u Srbiji sve biti isto kao i pre, pojeo vuk magarca! Nase dostojanstvo je uzdrmano u proteklih 15 godina, zahvaljujuci Milosevicu i njegovoj kamarili. Eto i Vucelic izjavljuje:"SPS nije napravio nijednu istorijsku gresku?!". Verovatno mu dim od tompusa zamagljuje pamet, pa ne moze da se seti koliko je mladih ljudi poginulo, izbeglo, i ostalo bez buducnosti, zahvaljujuci najvecoj pljacki u istoriji Srbije. Pljacka je bila jedini razlog produzavanja ratova na teritoriji bivse SFRJ, dok su nevini stradali, njihove vodje su trgovale! Prema tome gospodo draga ne pravite se mnogo pametni, i ne kitite se patriotizmom, nego gledajte kako da se prikopcamo Evropi, prvi preduslov je pad ove Vlade!

ni uslovno, ni bezuslovno

pre 18 godina

Kako ce se ikakvo resenje bazirati na integritetu i suverenitetu, kad je sustina svih dosadasnjih aktivnosti Albanaca bas ugrozavanje tog integriteta i suvereniteta? Sto se tice pitanja, koje se cesto ponavlja, "sta bi mi sa milion mladih, nezaposlenih ljudi, koji nas mrze?" ja to pitanje ne razumem. Da li ce ostanak Kosova u Srbiji znaciti da Albanci vise nece imati ruke i noge i nece moci da brinu o sebi? A sta bi nezavisno Kosovo sa istim tim ljudima, mladim, nezaposlenim, koji bi uskoro nakon dobijanja nezavisnosti isto tako poceli da mrze svoju vlast, jer im ne bi nista pruzala? Ekonomski problemi su slicni, bilo da Kosovo ostane ili ode, neka se niko ne zavarava. Cak su u neku ruku i laksi, ako Kosovo ostane, jer ce u protivnom neki investitori imati rezerve prema ulaganju novca u nametnuto-nezavisnu drzavu.

consigliore

pre 18 godina

Gospodin Micunovic je u pravu... treba razmisliti sta da se radi sa Kosovom kada bi ga ponovo dobili (posto ga je Milosevic sa svojim SRS pratiocima odavno izgubio). Zamislite samo koliki prirastaj stanovnistva oni imaju... Za dvadesetak godina Srbi bi postali manjina i u Srbiji. Niko od nasih usijanih nacionalistickih glava, ukljucujuci i Akademike i Crkveni Kler, ne razmislja o tome... svi samo srljaju u proslost i svoje neizivljenje nacionalisticke ideje. O buducnosti niko ne razmislja.

IvanSt

pre 18 godina

Slozio bih se sa g-dinom Suroiem, ali sa jednim dodatkom: "Ne treba nekoga u Teksasu SAD da interesuje vodovod, kao i druge stvari, u Suvoj Reci, kao i ostalim delovima Kosova i Srbije".

bt

pre 18 godina

Ne znam zasto Kostunica nije otisao u Kinu umesto u Grcku. Mi treba da trazimo saveznika u zemlji koja ima pravo veta. Grci su nasi tradicionalni prijatelji ali to nam nista nece pomoci u spasavanju teritorije, kao sto nam nije pomoglo ni '99 kad su nas bombardovali.

Banat

pre 18 godina

Ako cemo vec o vrucim krompirima, i Milosevic je dobio jedan kada je dosao na vlast (1987, pa zvanicno i 1989). "Kosovo republika" je parola koja se cula jos 1981. Cim je Tito umro, ovi su krenuli u otvoreni separatizam.
Dalje, Micunovic prvo kaze da je Kosovo resena stvar i da ce biti nezavisno, a onda u zakljucku upozorava da "ako Kosovo dobije nezavisnost", MZ treba da bude pazljiva jer ce to isto traziti i Srbi u BiH.
Sta to znaci?
Ukoliko se Vlada Srbije suoci sa fait accompli situacijom gde ce od nje traziti potpis za nezavisnost Kosova, ona ce podneti ostavku - a onda ce uslediti politicki haos koji ce ponistiti sve dobre rezultate rada u proteklih 5 godina. Cisto sumnjam da bi i oni u Beogradu koji smatraju da Kosovo, uzevsi u obzir nepovoljnu situaciju danas i u nekoj buducnosti, treba biti nezavisno potpisali tako neki aranzman.
Ko hoce da udje u istoriju kao covek koji je dao Kosovo?

Mashinovodja

pre 18 godina

Jel' on skoknuo do Hilandara po duhovnu potporu i inspiraciju, a usput malo svratio da popriča s grčkim zvaničnicima, ili je Hilandar samo usputna poseta o državnom trošku?
Bilo kako bilo, Koštunica zna kako da rešimo problem Kosova: organizovaće moleban.

ymeri

pre 18 godina

Cosic zasto nije podelio Kosovu kada je bio predsednik YU. Sada je mnogo kasno, ako hocete vec nesto da podelite Cosic neka podeli Serbiju i CG, Vojvodinu ili Sanxhak da ne bude kasno. Kosova vec davno otisao.

Gradjanin

pre 18 godina

Ko placa Kostunicine posete Hilandaru? Ako se njegove posete mestima na kojima se upraznjavaju religiozni kultovi finansiraju iz drzavnog budzeta, onda bi trebalo g-dina Kostunicu ljubazno zamoliti da vrati pare koje je od poreskih obveznika "pozajmio" za ovu svrhu. On ima prava da veruje u ove ili one bogove, letece tanjire ili deda mraza, al samo kao privatan gradjanin. on nema prava da kao premijer krcmi s mukom zaradjeni novac gradjana - jer medju njima i onih koji za razliku od njega veruju u drugacije bogove i kultove ili pak ne veruju u te price oupste. Dakle, g. Kostunica - slobodno vi idite u crkvu, dzamiju ili budisticki hram, ali u svoje slobodno vreme i za svoj sopstveni novac. A od nas ne uzmijate pare, ne uzimamo ni mi od vas.

Тодоровић Божидар

pre 18 godina

Ако је тачна вест да је Коштуница посетио Хиландар,онда замерам онима који се буне,па иако је то плаћено нашим парама.Тражимо да тамо и остане док се не покаје и престане да се бави политиком.Политика му баш не иде а он запео само то да ради.Ако други неће,ја пристајем да ми се порез дуплира па нека Коштуница седи у Хиландару наредних година,али прво нека распише ванредне изборе.На изборима ће му народ јасно рећи шта мисли о његовом таленту за бављење политиком.Иди Коштунице,само иди и срећан ти пут.

mile

pre 18 godina

Bojim se da Evropi nije stalo sta Rep. Srpska zeli, i sigurno nece poistovecivati situaciju u BiH i na KiM. Ako su odlucili da Kosmet bude nezavisan, mi tu mnogo ne mozemo, ali je zadatak Tadica i Kostunice da pokusaju da urade sto je moguce vise kako bi se to izbeglo. Zato je Vuk i isao u Kinu, Kostunica u Grcku itd. To je ono sto nam treba. Sva moguca pomoc. Nemamo mnogo prijatelja, ali moramo sacuvati one koje imamo. Bice dugi i teski pregovori, stalna podmetanja i krize, ali probajmo da zaboravimo predhodnu vlast za sada, i prihvatimo stanje onakvo kakvo je sada i pruzimo onima koji pregovaraju punu podrsku. Znam da mnogi ne vole vladu i njihove stavove, ali oni su sada tu gde su i ako ce raditi ono sto pricaju, onda ne treba da im odmazemo. Gospodo, treba na jedinstvo vise nego ikada kako bismo sacuvali Kosmet...

Srbin

pre 18 godina

Ne vidim nista lose sto Kostunica ide u Hilandar, pa to je Sveta Gora, jedno od nasvetijih mesta srpskog naroda. A on je premijer Srbije. Isto tako ne vidim nista lose sto smo placali Marovicu ili Tadicu da vidi papu u Rimu, ili sto ga zovemo da dodje u nasu zemlju gde cemo silne pare da potrosimo da obezbedimo prigodni i bazbedni prijem, iako mislim da jos nije vreme za to. Kad svi predsednici zapadnih zemalja putuju o drzavne pare na papinu inauguraciju ili tek na obicne razgovore sa njim u Rim, niko se ne zali na to - iako tamo ima mnogo vise onih koji ne veruju u papinu religiju. Zasto onda smeta da nas premijer ode u srpski hram da, izmedju ostalog, vidi i situaciju posle strasnog pozara?

aDetective

pre 18 godina

Oni koji tvrde da Srbija nema dobru buducnost ukoliko u njoj ostanu da zive Albanci ne razlikuju se od onih koji smatraju da su Srbi nepozeljni na Kosovu. To je ista ona skola misli po kojoj Hrvatska ne moze biti stabilna i napredna dok u svom sastavu ima srpski narodni korpus. U skladu sa tim, Hrvati su proterali Srbe,kao sto su i Albanci proterali Srbe pa sada neki zele da Srbi proteraju, amputacijom, Albance! To je retrogardna nacional-sovinisticka politika. Etnicki homogene i monolitne drzave su recidiv, totalno nekompatibilne sa modernim tokovima ekonomije koja ne priznaje podele po etnickoj osnovi. Etnicki ocisceni delovi Hrvatske nisu postali najrazvijeniji delovi te zemlje. Dapace. Kosovo ocisceno od Srba nije ekonomski procvetalo. Procvetali su kriminal i bezvlasce. Argument o opasnosti koja dolazi od nekoliko stotina hiljada mladih Albanaca je nista drugo ngo ekstremni nacionalizam. Srbiji treba mlada populacija, kao sto ju treba cela Evropa. Srbiji treba Kosovo, ne iz historijsko nacional-romanticarskih razloga vec iz prevashodno ekonomskih. A Kosovu ne treba nezavisnost vec istinska demokratija, vladavina prava i sto sira ekonomska unija. Politicka i trogovinska granica izmedju Kosova i centralne Srbije ne koristi ni Srbima ni Albancima - ona koristi samo kriminalcima.

Andrija

pre 18 godina

Nažalost, Srbija trguje Kosovom. I to loše.
Neovisnost Kosova je loše riješenje za međunarodnu zajednicu (zbog hrpe razloga, od toga što su albanski političari nespremni za modernu i demokratsku državnu upravu do zaključaka Banditerove komisije o nemijenjanju republičkih granica SFRJ), ali manje loše od vraćanja Kosova pod upravu Beograda "po starom".
Njima je dosta uprave nad Kosovom, i Srbija treba ponuditi uvjerljiv i konzistentan plan široke autonomije za pokrajine (sve to mora vrijediti i za Vojvodinu inače nema nikakvog kredibiliteta) i tada će Kosovo ostati dio Srbije - i to je rješenje koje žele gotovo svi, osim radikalnih Albanaca i Srba.
Za prve je to poraz krilatice koju ponavljaju, više ili manje besmisleno, dvadesetak godina, no radikalni Srbi su ti koji prijete odvesti Srbiju na najniže grane u povijesti.
Na retoriku "Kosovo je naše" odgovor će biti kraj pregovora i "uvjetna neovisnost" (ma što to bilo), a to je izgleda srpski pregovarački plan, u nadi kako bi se time ostvarilo trgovanje sa teritorijem BiH. Ono što ne žele vidjeti je da tu nema mjesta nikakvoj trgovini, Republika Srpska se užurbano rasformirava i to je praktički gotova stvar. Lupetanja o srpskim pokrajnama u Hrvatskoj samo pogoršavaju status povratka i nemaju nikakvog smisla ni uporišta u realnosti. "Kosovo za RS" nije loš plan zato jer će Srbija ostati i bez Kosova i bez RS, to je glup plan jer će tako Srbija ostati i bez Vojvodine (pa makar bilo to kao njeno redefiniranje ako euroregije pod upravom susjednih zemalja članica EU do prijema Srbije u EU).

Vojvoda

pre 18 godina

Rešenje je jedino podela Kosova i Metohije. Između suprostavljenih stavova autonomije i nezavisnosti to je jedina opcija koja bi zadovoljila interese i Srba i Albanaca. Albanci kažu da ne žele živeti pod srpskom čizmom? Neka ne žive. Ali isto tako Albanci ne mogu prisiljavati Srbe da žive pod njihovom čizmom. Posebno posle martovskih događaja, paljenja srpskih kuća, manastira ... Većina Kosova treba da ide u ruke većinskim Albancima, manji dio u ruke manjinskim Srbima. Srbi ostaju u Republici Srbiji, Albanci dobijaju svoju državu.

Tanja

pre 18 godina

Slazem se sa Micunom da premijer treba da vodi politiku zemlje, ali Boris je prokrcio put u medjunarodnu zajednicu i zato svaka mu cast. U svakom slujcaju Boris i Kostunica treba da rade zajedno i da se vise konsultuju, a poteze nek povlaci Kostunica, ali nemojte bacati Borisa u senku, on je izuzetno kvalitetan covek i predsednik.

Bane

pre 18 godina

G.Micunovic se sluzi jeftinom demagogijom kad prica o visokom natalitetu kod kosovskih Albanaca, i kad pita da li smo spremni da Srbi postanu nacionalna manjina u Srbiji, ako Kosovo ostane u sastavu Srbije.

Neka nam objasni kako cemo da sprecimo te mlade Albance da dodju u Srbiju, kada i Srbija i "Nezavisno" Kosovo budu ravnopravni clanovi EU ?!?
Izvedeno do kraja, a po g.Micunovicu, jedini nam je spas da se Kosovo otcepi a da Srbija ne udje u EU...
Sta mi (tj nasi "politicari") u stvari hocemo?

Saki

pre 18 godina

Pa masa Grka je otisla iz Grcke zbog svoje sopstvene bede a mi ocekujemo da nam Grcka pomogne u obnovi privrede u Srbiji. Da nije u pitanju neka druga pomoc, mozda?

Enver Kelmendi

pre 18 godina

"To je mala podvala da bi Tadicu bio poturen vruc krompir, odnosno potpise sporazum", rekao medju ostalog g.Micunovic. Gospoda Tadic i Kostunica nisu sigurni da ce Kosovo ostati u sastavu Srbije, inace kada bi bili sigurni, oni bi se gurali da bi otisli na razgovore. Ko je kriv ako eventualno ode Kosovo? Sigurno da DOS nije. Pokojni Djindjic i Draskovic izvesno vreme su se sakrili u CG zbog g.Milosevica i njegove politike. Sada gospoda Tadic, Kostunica, Draskovic i ostali na vlast su krivi zato sto ne postave pitanje SPS-u i RS zasto su razarili Jugoslaviju ako nisu mogli da je sacuvaju? Zasto su ubijeni civili po ex Yu i 101 zasto. Dok ovi u mesto da odgovaraju za razne masakre oni su jos digli glavu pa prete ako se gubi Kosovo. Kostunica i Tadic su imali dosta vremena da pripreme narod i da im kazu istinu u oci , a ne da kazu ne damo Kosovo. Doduse, Srbija je imala tapije za Kosovo koje je dala ista ova Evropa koja sada hoce da oduzima te iste. Ja se slazem sa g. Micunovicem, ali gde je bio on do sada?

Dragan

pre 18 godina

Bravo Micunovicu! Naravno da treba da potpise Kostunica, kao sto je nekad, uzor mu, potpisivao u Kumanovu. Da ne bude posle da nije bio obavesten...

Dejan

pre 18 godina

Kosovo onakvo kakvo je danas realno gledano treba pustit niz vodu. Bitno je izboriti se za sto bolji status Srba i zastititi Srpske manastire dole. I onako cemo za nekih 10 godina ponovo biti u jednoj drzavi koja nezadrzivo ide ka uredjenju po ugledu na SAD. Treba prepustiti Evropi i svetu da izdrzava tih 2 miliona kosovskih Albanaca, neka se oni sa njima natezu i neka ih oni civilizuju. Nasu sansu treba videti u priblizavanju Republike Srpske Srbiji i poboljsanju statusa Srba u Hrvatskoj. Kosovo nam nikako nece doneti bolju i laksu buducnost. Treba samo biti racionalan i izbegnuti tih 2 miliona. A to sto se Gpspoda radikali busaju i prosipaju "kvazi" patriotizam to je njihov stil za zavodjenje sirokih narodnih masa sa periferije i sela-kojih u Srbiji nazalost ima jako mnogo...

Croqy

pre 18 godina

Gospodin je sve lepo objasnio, ali me cudi kako nije objasnio i to da sve ovo sto se danas desava je posledica IZGUBLJENA 4 RATA, pa prema tome potezanje pitanja prava Srba u RS je potpuna besmislica, da bi se iz toga podvlacila paralela sa Kosovom i pravom Albanaca na nezavisnost.

sasa jokic

pre 18 godina

Kako je Srbija reagovala na egzodus Srba iz Hrvatske i Krajina?! Nikako, kao da nismo isti narod, kao da se to nas nista ne tice. U cemui je onda problem u prihvatanju cinjenice da je Kosovo odavno izgubljeno, da tamo zivi sacica Srba, u nenormalnim uslovima?! Zasto je to toliko bitnije od 300.000 Srba koji su proterani sa svojih ognjista?! Mogu da potpisem, da ce kada Kosovo bude dobilo "Uslovnu nezavisnost", (jer to vec svi znaju, ali cute)u Srbiji sve biti isto kao i pre, pojeo vuk magarca! Nase dostojanstvo je uzdrmano u proteklih 15 godina, zahvaljujuci Milosevicu i njegovoj kamarili. Eto i Vucelic izjavljuje:"SPS nije napravio nijednu istorijsku gresku?!". Verovatno mu dim od tompusa zamagljuje pamet, pa ne moze da se seti koliko je mladih ljudi poginulo, izbeglo, i ostalo bez buducnosti, zahvaljujuci najvecoj pljacki u istoriji Srbije. Pljacka je bila jedini razlog produzavanja ratova na teritoriji bivse SFRJ, dok su nevini stradali, njihove vodje su trgovale! Prema tome gospodo draga ne pravite se mnogo pametni, i ne kitite se patriotizmom, nego gledajte kako da se prikopcamo Evropi, prvi preduslov je pad ove Vlade!

ni uslovno, ni bezuslovno

pre 18 godina

Kako ce se ikakvo resenje bazirati na integritetu i suverenitetu, kad je sustina svih dosadasnjih aktivnosti Albanaca bas ugrozavanje tog integriteta i suvereniteta? Sto se tice pitanja, koje se cesto ponavlja, "sta bi mi sa milion mladih, nezaposlenih ljudi, koji nas mrze?" ja to pitanje ne razumem. Da li ce ostanak Kosova u Srbiji znaciti da Albanci vise nece imati ruke i noge i nece moci da brinu o sebi? A sta bi nezavisno Kosovo sa istim tim ljudima, mladim, nezaposlenim, koji bi uskoro nakon dobijanja nezavisnosti isto tako poceli da mrze svoju vlast, jer im ne bi nista pruzala? Ekonomski problemi su slicni, bilo da Kosovo ostane ili ode, neka se niko ne zavarava. Cak su u neku ruku i laksi, ako Kosovo ostane, jer ce u protivnom neki investitori imati rezerve prema ulaganju novca u nametnuto-nezavisnu drzavu.

consigliore

pre 18 godina

Gospodin Micunovic je u pravu... treba razmisliti sta da se radi sa Kosovom kada bi ga ponovo dobili (posto ga je Milosevic sa svojim SRS pratiocima odavno izgubio). Zamislite samo koliki prirastaj stanovnistva oni imaju... Za dvadesetak godina Srbi bi postali manjina i u Srbiji. Niko od nasih usijanih nacionalistickih glava, ukljucujuci i Akademike i Crkveni Kler, ne razmislja o tome... svi samo srljaju u proslost i svoje neizivljenje nacionalisticke ideje. O buducnosti niko ne razmislja.

IvanSt

pre 18 godina

Slozio bih se sa g-dinom Suroiem, ali sa jednim dodatkom: "Ne treba nekoga u Teksasu SAD da interesuje vodovod, kao i druge stvari, u Suvoj Reci, kao i ostalim delovima Kosova i Srbije".

bt

pre 18 godina

Ne znam zasto Kostunica nije otisao u Kinu umesto u Grcku. Mi treba da trazimo saveznika u zemlji koja ima pravo veta. Grci su nasi tradicionalni prijatelji ali to nam nista nece pomoci u spasavanju teritorije, kao sto nam nije pomoglo ni '99 kad su nas bombardovali.

Banat

pre 18 godina

Ako cemo vec o vrucim krompirima, i Milosevic je dobio jedan kada je dosao na vlast (1987, pa zvanicno i 1989). "Kosovo republika" je parola koja se cula jos 1981. Cim je Tito umro, ovi su krenuli u otvoreni separatizam.
Dalje, Micunovic prvo kaze da je Kosovo resena stvar i da ce biti nezavisno, a onda u zakljucku upozorava da "ako Kosovo dobije nezavisnost", MZ treba da bude pazljiva jer ce to isto traziti i Srbi u BiH.
Sta to znaci?
Ukoliko se Vlada Srbije suoci sa fait accompli situacijom gde ce od nje traziti potpis za nezavisnost Kosova, ona ce podneti ostavku - a onda ce uslediti politicki haos koji ce ponistiti sve dobre rezultate rada u proteklih 5 godina. Cisto sumnjam da bi i oni u Beogradu koji smatraju da Kosovo, uzevsi u obzir nepovoljnu situaciju danas i u nekoj buducnosti, treba biti nezavisno potpisali tako neki aranzman.
Ko hoce da udje u istoriju kao covek koji je dao Kosovo?

Mashinovodja

pre 18 godina

Jel' on skoknuo do Hilandara po duhovnu potporu i inspiraciju, a usput malo svratio da popriča s grčkim zvaničnicima, ili je Hilandar samo usputna poseta o državnom trošku?
Bilo kako bilo, Koštunica zna kako da rešimo problem Kosova: organizovaće moleban.

ymeri

pre 18 godina

Cosic zasto nije podelio Kosovu kada je bio predsednik YU. Sada je mnogo kasno, ako hocete vec nesto da podelite Cosic neka podeli Serbiju i CG, Vojvodinu ili Sanxhak da ne bude kasno. Kosova vec davno otisao.

Gradjanin

pre 18 godina

Ko placa Kostunicine posete Hilandaru? Ako se njegove posete mestima na kojima se upraznjavaju religiozni kultovi finansiraju iz drzavnog budzeta, onda bi trebalo g-dina Kostunicu ljubazno zamoliti da vrati pare koje je od poreskih obveznika "pozajmio" za ovu svrhu. On ima prava da veruje u ove ili one bogove, letece tanjire ili deda mraza, al samo kao privatan gradjanin. on nema prava da kao premijer krcmi s mukom zaradjeni novac gradjana - jer medju njima i onih koji za razliku od njega veruju u drugacije bogove i kultove ili pak ne veruju u te price oupste. Dakle, g. Kostunica - slobodno vi idite u crkvu, dzamiju ili budisticki hram, ali u svoje slobodno vreme i za svoj sopstveni novac. A od nas ne uzmijate pare, ne uzimamo ni mi od vas.

Тодоровић Божидар

pre 18 godina

Ако је тачна вест да је Коштуница посетио Хиландар,онда замерам онима који се буне,па иако је то плаћено нашим парама.Тражимо да тамо и остане док се не покаје и престане да се бави политиком.Политика му баш не иде а он запео само то да ради.Ако други неће,ја пристајем да ми се порез дуплира па нека Коштуница седи у Хиландару наредних година,али прво нека распише ванредне изборе.На изборима ће му народ јасно рећи шта мисли о његовом таленту за бављење политиком.Иди Коштунице,само иди и срећан ти пут.

mile

pre 18 godina

Bojim se da Evropi nije stalo sta Rep. Srpska zeli, i sigurno nece poistovecivati situaciju u BiH i na KiM. Ako su odlucili da Kosmet bude nezavisan, mi tu mnogo ne mozemo, ali je zadatak Tadica i Kostunice da pokusaju da urade sto je moguce vise kako bi se to izbeglo. Zato je Vuk i isao u Kinu, Kostunica u Grcku itd. To je ono sto nam treba. Sva moguca pomoc. Nemamo mnogo prijatelja, ali moramo sacuvati one koje imamo. Bice dugi i teski pregovori, stalna podmetanja i krize, ali probajmo da zaboravimo predhodnu vlast za sada, i prihvatimo stanje onakvo kakvo je sada i pruzimo onima koji pregovaraju punu podrsku. Znam da mnogi ne vole vladu i njihove stavove, ali oni su sada tu gde su i ako ce raditi ono sto pricaju, onda ne treba da im odmazemo. Gospodo, treba na jedinstvo vise nego ikada kako bismo sacuvali Kosmet...

Srbin

pre 18 godina

Ne vidim nista lose sto Kostunica ide u Hilandar, pa to je Sveta Gora, jedno od nasvetijih mesta srpskog naroda. A on je premijer Srbije. Isto tako ne vidim nista lose sto smo placali Marovicu ili Tadicu da vidi papu u Rimu, ili sto ga zovemo da dodje u nasu zemlju gde cemo silne pare da potrosimo da obezbedimo prigodni i bazbedni prijem, iako mislim da jos nije vreme za to. Kad svi predsednici zapadnih zemalja putuju o drzavne pare na papinu inauguraciju ili tek na obicne razgovore sa njim u Rim, niko se ne zali na to - iako tamo ima mnogo vise onih koji ne veruju u papinu religiju. Zasto onda smeta da nas premijer ode u srpski hram da, izmedju ostalog, vidi i situaciju posle strasnog pozara?

aDetective

pre 18 godina

Oni koji tvrde da Srbija nema dobru buducnost ukoliko u njoj ostanu da zive Albanci ne razlikuju se od onih koji smatraju da su Srbi nepozeljni na Kosovu. To je ista ona skola misli po kojoj Hrvatska ne moze biti stabilna i napredna dok u svom sastavu ima srpski narodni korpus. U skladu sa tim, Hrvati su proterali Srbe,kao sto su i Albanci proterali Srbe pa sada neki zele da Srbi proteraju, amputacijom, Albance! To je retrogardna nacional-sovinisticka politika. Etnicki homogene i monolitne drzave su recidiv, totalno nekompatibilne sa modernim tokovima ekonomije koja ne priznaje podele po etnickoj osnovi. Etnicki ocisceni delovi Hrvatske nisu postali najrazvijeniji delovi te zemlje. Dapace. Kosovo ocisceno od Srba nije ekonomski procvetalo. Procvetali su kriminal i bezvlasce. Argument o opasnosti koja dolazi od nekoliko stotina hiljada mladih Albanaca je nista drugo ngo ekstremni nacionalizam. Srbiji treba mlada populacija, kao sto ju treba cela Evropa. Srbiji treba Kosovo, ne iz historijsko nacional-romanticarskih razloga vec iz prevashodno ekonomskih. A Kosovu ne treba nezavisnost vec istinska demokratija, vladavina prava i sto sira ekonomska unija. Politicka i trogovinska granica izmedju Kosova i centralne Srbije ne koristi ni Srbima ni Albancima - ona koristi samo kriminalcima.

Andrija

pre 18 godina

Nažalost, Srbija trguje Kosovom. I to loše.
Neovisnost Kosova je loše riješenje za međunarodnu zajednicu (zbog hrpe razloga, od toga što su albanski političari nespremni za modernu i demokratsku državnu upravu do zaključaka Banditerove komisije o nemijenjanju republičkih granica SFRJ), ali manje loše od vraćanja Kosova pod upravu Beograda "po starom".
Njima je dosta uprave nad Kosovom, i Srbija treba ponuditi uvjerljiv i konzistentan plan široke autonomije za pokrajine (sve to mora vrijediti i za Vojvodinu inače nema nikakvog kredibiliteta) i tada će Kosovo ostati dio Srbije - i to je rješenje koje žele gotovo svi, osim radikalnih Albanaca i Srba.
Za prve je to poraz krilatice koju ponavljaju, više ili manje besmisleno, dvadesetak godina, no radikalni Srbi su ti koji prijete odvesti Srbiju na najniže grane u povijesti.
Na retoriku "Kosovo je naše" odgovor će biti kraj pregovora i "uvjetna neovisnost" (ma što to bilo), a to je izgleda srpski pregovarački plan, u nadi kako bi se time ostvarilo trgovanje sa teritorijem BiH. Ono što ne žele vidjeti je da tu nema mjesta nikakvoj trgovini, Republika Srpska se užurbano rasformirava i to je praktički gotova stvar. Lupetanja o srpskim pokrajnama u Hrvatskoj samo pogoršavaju status povratka i nemaju nikakvog smisla ni uporišta u realnosti. "Kosovo za RS" nije loš plan zato jer će Srbija ostati i bez Kosova i bez RS, to je glup plan jer će tako Srbija ostati i bez Vojvodine (pa makar bilo to kao njeno redefiniranje ako euroregije pod upravom susjednih zemalja članica EU do prijema Srbije u EU).

Vojvoda

pre 18 godina

Rešenje je jedino podela Kosova i Metohije. Između suprostavljenih stavova autonomije i nezavisnosti to je jedina opcija koja bi zadovoljila interese i Srba i Albanaca. Albanci kažu da ne žele živeti pod srpskom čizmom? Neka ne žive. Ali isto tako Albanci ne mogu prisiljavati Srbe da žive pod njihovom čizmom. Posebno posle martovskih događaja, paljenja srpskih kuća, manastira ... Većina Kosova treba da ide u ruke većinskim Albancima, manji dio u ruke manjinskim Srbima. Srbi ostaju u Republici Srbiji, Albanci dobijaju svoju državu.

Tanja

pre 18 godina

Slazem se sa Micunom da premijer treba da vodi politiku zemlje, ali Boris je prokrcio put u medjunarodnu zajednicu i zato svaka mu cast. U svakom slujcaju Boris i Kostunica treba da rade zajedno i da se vise konsultuju, a poteze nek povlaci Kostunica, ali nemojte bacati Borisa u senku, on je izuzetno kvalitetan covek i predsednik.

Bane

pre 18 godina

G.Micunovic se sluzi jeftinom demagogijom kad prica o visokom natalitetu kod kosovskih Albanaca, i kad pita da li smo spremni da Srbi postanu nacionalna manjina u Srbiji, ako Kosovo ostane u sastavu Srbije.

Neka nam objasni kako cemo da sprecimo te mlade Albance da dodju u Srbiju, kada i Srbija i "Nezavisno" Kosovo budu ravnopravni clanovi EU ?!?
Izvedeno do kraja, a po g.Micunovicu, jedini nam je spas da se Kosovo otcepi a da Srbija ne udje u EU...
Sta mi (tj nasi "politicari") u stvari hocemo?