Četvrtak, 03.12.2020.

11:45

Onlajn nastava - roditelji čupaju kosu, deca pod stresom. Epilog: Sedam časova po 45 minuta gledanja u ekran

Četvrti je dan onlajn nastave za starije osnovce i srednjoškolce. Početni haos samo se nagomilava, a deca su pod teškim stresom, kaže jedan roditelj za B92.net.

Izvor: B92

Onlajn nastava - roditelji èupaju kosu, deca pod stresom. Epilog: Sedam èasova po 45 minuta gledanja u ekran IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

zoombiramo

pre 3 godine

Prosvetni sam radnik u srednjoj stručnoj školi. Online nastava gde praksa igra glavnu ulogu je ne znam šta da kažem. Ali opet mora da se radi a radi se od jutra do sutra. Pola dana na predavanje ode, druga polovina na pripremu za sutra. Treba nekako sve to prebaciti u online svet, koriste se razni alati. Učenici razni. Oni koji hoće trude se maksimalno, drugi samo da ispoštuju formu, tu sam napiše po nešto i to je to, i pojedinci kojima je teško da startuju od 7:30h (razlog je uvek, nema struje, baguje net). U suštini borba neprestana.

стручњак

pre 3 godine

U normalnim zemljama, profesor snimi predavanje na server.
(Miša, 3. decembar 2020 17:47)

Ех, када би само то био проблем ... У нормалним земљама нема прве и друге смене у школи, већ деца оду ујутру и врате се увече, а у школи обаве све своје радне обавезе, ураде и домаће. У нормалним земљама деца не носе огромне школске торбе, већ свако има свој ормарић у коме држи све што му/јој је за школу потребно. У нормалним земљама школе су окречене и чисте, имају увек исправне тоалете са топлом водом, а сале за спорт имају и тушеве. У нормалним земљама наставници држе часове тако што деци дају да траже информације о нечему на Интернету, а онда да на лицу места напишу састав о томе и нико не учи безвезне чињенице напамет. У нормалним земљама ученици и наставници се једни другима обраћају с поштовањем, родитељи не посећују школу сваки други дан да би се свађали и претили разредном старешини, нити плаћају приватне часове из свих предмета деци као код нас; дете коме школа не иде добија бесплатну допунску наставу, а ако му баш не иде школа изда препоруку да се дете пребаци у специјалну школу за децу са посебним потребама. И такву одлуку родитељи прихвате и не доживљавају то као увреду. У нормалним земљама факултети немају амфитеатре који примају по 1000 студената, лабораторије са опремом старом по 100 година, нити исфрустриране наставнике који обарају читаве генерације студената на испитима само зато што им се може. Србија није нормална земља, људи раде најбоље што могу.

boris

pre 3 godine

Ovu vrstu nastave u Nemackoj, nastavnici su iskoristili da zatrpaju decu do krajnjih mogucnosti. Sad ce glavi problem, ko i uvek, biti ocena. Dok 16 vukovaca imamo po odeljenju, svi cemo ziveti u stresu. I online nastavu su zahtevali svi, samo sada vise ce roditelji morati da rade sa decom, mislim na OS, a ostali, ako do sad nisu naucili, nece nikad.

Andrik

pre 3 godine

Država (ministarstvo prosvete) je imala šest meseci da se pripremi za ovaj vid nastave. Nisu to uradili. Po mom mišljenju je bilo potrebno uvesti jednu platformu (recimo Google Meet ako je utvrđeno da procentualno najveći broj korisnika ima Android telefone/tablete i Gmail naloge) i da se sve odvija putem nje. Sve je moglo da bude lepo organizovano jer je bilo sasvim dovoljno vremena za to.

niko i ništa

pre 3 godine

Nisam gledao, ali je verovatno ista greška kao i u školstvu, smatramo da su nam deca najpametnija na svetu pa ih pretrpavamo. Učenje mora da bude zabavno i shodno uzrastu, inače stvara odbojnost!!! I odakle ideja da roditelji treba da to prate sa decom, valjda da bi deci obezbedili što bolje ocene, ideja kao i ostale stvari u ovom društvu!!!!!

Urlike

pre 3 godine

Žalosni su ljudi koji tvrde da je teško jer roditelji ne mogu da gledaju sopstvenu decu. Pricajte u svoje ime, ako imate decu uopšte. Ima roditelja koji rade, imaju brdo obaveza, beba, mlađih i starih osnovaca u istoj kući. U martu nam se pokvari jedini laptop u kuci, bez novca za novi a svi servisi zatvoreni. Prati se nastava na mom telefonu koji mi je bio neophodan za posao, suprug zaglavljen na poslovnom putu preko granice. I ne, deca ne vole online nastavu.

Zoki

pre 3 godine

Kome je palo na pamet da koristi mobilne telefone za onlajn nastavu? Potrebni su računari sa ekranima dovoljne veličine i tastaturom. Ne moraju da imaju visoke performanse i često su jeftiniji od mobilnih telefona. Naravno, potrebna je i internet konekcija. Možda je ministarstvo obrazovanja moglo da se uključi u celu priču i pomogne roditeljima da pripreme uslove za kućnu nastavu. Takođe, jeftinije je kada se nabavlja 10 hiljada računara, nego kada se kupuje pojedinačan. Siguran sam da se sa Kinezima mogao napraviti neki dogovor za računare. Može se sa preduzećima koja se bave pružanjem podrške ugovoriti i tehnička podrška za decu i roditelje.Drugo, nužda zakon menja, kakve veze ima to što je nastava o računarima predviđana za peti razred, u ovoj situaciji se napravi neki kurs za prvi razred osnovne škole, da deca mogu da uče. Treće, treba ograničiti vreme nastave i za nastavnike i za decu. Email se gleda od 8 do 3, a ne u bilo koje doba dana i noći. Takođe, obim nastave se prilagođava ovim uslovima, drugim rečima smanjuje se. Pozdrav svim roditeljima, udahnite duboko i bez stresa.

Veljko

pre 3 godine

Ne radi link za Gugl učionicu i dete u panici počinje da plače i pita šta sada da radi... Deca pod teškim stresom.

Ne znaju deca šta je bio stres kad treba napraviti herbarijum ili elektromotor od lima i bakarnih žica na OTO-u.

Šalu na stranu, kakav stres kod dece u osnovnoj skoli bre? Ja nisam znao za tu reč kad sam bio kao oni... Napravićemo od dece potpuno disfunkcionalna bića ako se ovako nastavi...

Aleksandar

pre 3 godine

Evo konstruktivan predlog:
- časovi 30 minuta
- domaći jako mali
- platforma ista za sve na nivou škole određena, ne može jedan zum, drugi google, treći Skype
- odrediti prvu nedelju za privikavanje nastavnika i učenika na platformu
- iza toga beležimo izostanke kao i inače
- kontrolni sa jasnim pitanjima bez inovativnosti do 20 minuta trajanja, po 5 pitanja na kraju svake nedelje, 4 minuta po pitanju

Meni deluje razumno, a vama?

Miomir

pre 3 godine

Sve je to tacno tamo gde se radi. Evo npr moj sin je 3. god, cerka 1.god matematicke gimnazije na jugu Srbije i kod nas to ide ovako. Trenutno sam na godisnjem ja ustanem ujutru 8h oni jos spavaju cerka ustaje sin kos spava 9 sati on jos spava budim ga pitam ga casovi danas kaze prvi cas nemam fizicko, drugi cas imam to i to ona nam ne drzi nastavu treci cas imam matematiku ona nam samo posalje neki materijal i nista tek od pola jedanest imam cas i posle nista. E tako je svaki dan. Jedan do dva casa i to je to.

Nisam robot

pre 3 godine

U tekstu nedostaje bitna napomena: nastavnici su svi opremu takođe kupili sami, a neretko su roditelji đaka koji drže nastavu uporedo dok njihova deca prate istu, preko uređaja koje je za decu takođe od iste plate trebalo nabqviti. A o organizaciji života u tim uslovima u kući teško je išta reći.

Hajdi

pre 3 godine

Joj majko mila! Sto puta sam rekla I mojij deci.Da samja imala gugl kad sam isla u skolu de bi mi kraj bio. Nego sam u kuci,ucis,pa nepoznata rec,pojma nemas sta znaci. Pa sa pokice uzmes Vujakliju,jedna od tri ogromne knjizurine,pa listaj majcin sine. Samo da je ima. Pa tu izgubim pola sata pa ne znam gde sam I dokle stigla,ni koji predmet ucim.

Mama

pre 3 godine

Moja cerka u Engleskoj vec drugi semestar online. U pidzami,sa kapom na glavi, to je kao vazno za slusalice i sve ok. Jeste da je mnogo smesno videti je, ali dete kaze da joj jako prija I da ima manje stresa, a ionako I bez korone sve rade online.

knez

pre 3 godine

Nije samo kod nas. U celom svetu ista pitanja i problemi. Zato, nema kukanja, mozemo samonesto konstruktivno da uradimo. Skratiti casove, smanjiti obim (ko jos moze da daje domaće zadatke koji moraju da se rade po 4 sata!!) i slicno.

jo

pre 3 godine

Moj sin u srednjoj u americi od septembra ide onlajn i svi srednjoskolci to obozavaju. Ne moraju rano da ustaju za prevoz, ustede 2 sata dnevno na prevozu, jedu kuci.. . Poneki cas se i odgleda iz kreveta.

Stanar

pre 3 godine

Došlo vreme da se kompjuter koristi za nešto svrsishodno a ne za igrice fb i instagram...Nema tu ništa loše.Takvo je vreme došlo.U razvijenim zemljama pola nastave je online.To je normalno.U našoj zemlji.Ne.

Dežurni kritičar

pre 3 godine

Ovi koji se žale na online nastavu isto kukaju i na nastavnike u školi. Nikad im ništa nije dobro.
Moji klinci uživaju na online nastavi, sve stižu bez ikakve muke.

Tetak

pre 3 godine

Vreme pred ekranom im je isto, deca i ovako bulje u tel 20h dnevno. Sas će da bulje u nešto što nije FB.

Ali najjače mi je kako kataklizmično nestaje neta kod supruge na grupi pošto sutra pita lektiru :) Svima se pokvarili mobilni, laptopovi i loš im net! Pa kako poslaše poruke, garant im baba šeruje net xax

Zevs

pre 3 godine

Odlicno, konacno da deca sede za ekranom da nesto nauce. Sto pre se naviknu bice im lakse u buducem zivotu.
Do sada su samo lezala i igrala igrice u nedogled.
Iz iskustva online nastava ce biti buducnost. Sto pre se prilagodite.
Samo znanje unapredjuje osobu.

NNunited

pre 3 godine

Prosvetni sam radnik. Bio sam protiv zatvaranja skola. Nazalost kod nas se samo mora zadovoljiti forma i to se upravo radi, direktori, skolske uprave, ministaratvo. Papir trpi sve. Sve se lomi na ledjima nastavnika u ovom momentu jer su krivi i roditeljima i deci, a i direktorima. Dosli smo u situaciju gde se urusava obrazovni sistem veoma brzo.

Almost Human

pre 3 godine

Prosvetni sam radnik. Molim vas, nemojte da krivite obicnog nastavnika. Mi radimo sve to zato sto moramo. Pritisak stize od direktora, koje pritiska skolska uprava, koju pritiska ministarstvo, a nikoga iznad direktora skole nije u stvari briga za decu. Ideja je samo da na papiru izgleda da je forma ispunjena. I ja sam od subote provodio 10h dnevno na racunaru, da bih ispunio sto se od mene ocekuje. Jos gore - da bih to uradio na nacin na koji mali Perica zamislja nastavu na daljinu. Radim u tri skole i sve tri razlicito tumace preporuke ministarstva... Idem sada da nastavim da placem za racunarom, da bi sutra neko imao privid normalne nastave.

Milica

pre 3 godine

Online nastava podrazumeva sledeće:
da svako poseduje računar a po mogućstvu i telefon pomnožen sa brojem dece u kući. Neophodno je da dete neprekidno prati emailove i poznaje dobro rad na računaru što se uči tek u 5. razredu oš pa je petacima pretpistavljam sve ovo jako teško. Za inicjalno povezivanje poželjno je da i roditelji budu opismenjeni. Troškovi oko dobrog interneta kkao veza ne bi prekidala se podrazumevaju. Tehnički potpuno opismenjen profesori su takođe neophodni. Znači deca sede neprekidno ispred ekrana, dok smo ih do juče obuzdavali da ne igraju stalno igrice i krive kičmu od pc. Vreme za sport ne postoji a druženja više nema. Ne rade svi nastavnici na istovetan način, što je takođe problem. Samo se nadam, da za psihologe nakon ovoga ipak neće biti previše posla.

Dada

pre 3 godine

Odlično. Konačno će naša deca za koju se pogrešno misli da su dobra sa računarima zapravo iste verovatno po prvi put koristiti za nešto korisno. Ranije klinci jesu bili magovi za računare poslednjih 10 godina znaju samo društvene mreže da koriste.

I nemojte da kukate kako je deci teško jer sede x sati, još moja generacija je provodila na CRT monitorima od 14 incha po 10-12 sati dnevno iz čiste radoznalost i želje da nešto naučimo.

Miša

pre 3 godine

U normalnim zemljama, profesor snimi predavanje na server. Učenik se loguje na server i skine film, pogleda ga i time je predavanje završeno. Po potrebi se organizuju konsultacija preko neke platforme gde učenik može da pita šta mu nije jasno. Na kraju se svima podeli ocena 5 i svi srećni...

Zlatko

pre 3 godine

Činjenica je da je sve ovo novo i za nastavnike i za decu i za roditelje. Činjenica je da postoje problemi oko interneta, takođe potrebno je vreme (čas, dva, tri) da se ukapira kako sve to radi, ali ova je pobedila - 27 slajdova, da se prepiše, sad za odmah i da se pošalje nazad. 27 slajdova deca ne mogu prepisati ni u školi. 27 slajdova ne mogu ni odrasli prepisati za 45 minuta. Zar nije logičnije - deco, pratite prezentaciju (priču, predavanje) ja ću vam reći šta da zapišete a ostatak da bude prepisan za sledeći čas? Opet nije normalno jer tako i biolog može da spremi 27 slajdova, pa istoričar, ali je opet neka vrsta domaćeg koji se može uraditi. Ide kraj polugodišta, biće više testova i ocenjivanja, ali valjda neće biti toliko terora.

Kokorovic Milica

pre 3 godine

Katastrofa i za djake,i za nastavnike i za roditelje ,a da ne govorim za bake i deke
koji su mozda a i vrlo verovatno u istom domacinstvu,ne razumeju o čemu se radi i sve to moraju da preživljavaju.Nismo na razvijenom zapadu gde svako ima svoj kutak nego u zemlji gde je životni prostor uglavnom vrlo skucen.

Kakav narod takva i država...Ajd Zdravo

pre 3 godine

Čupaju kosu...
Ok vrlo moguće(meni je takodje ajde da kažem ne lako ali daleko od toga da čupam kosu pogotovo kad znam razlog zašto su deca na online nastavi) takodje pojedini roditelji to rade i u normalnim oklnostima kada na primer dodje zima pa im deca pod navodnicima smetaju (da dokone mamice mogu da ispijau kaficu i dangube po ceo dan a ne nažalost to ... sto ste odmah pomislili) što su pored njih deca a ne od jutra do mraka napolju bez ikakvog nadzora itd.
Drugo da je teško jeste da je sve daleko od idealnog jeste nažalost(celo leto smo slušali mi spremni mi spremni za online nastavu i na kraju to i nije baš tako) da je nastava uživo lakša jeste .
Ali ovde se ne postavlja pitanje šta je kome lakše već je u pitanju zdravlje i budućnost.
A ako je nekom bolje to što je njemu lakše u odnosu na zdravlje(i lično a pogotovo zdravlje drugih ) onda samo mogu reći ŽALIM SLUČAJ...

maja

pre 3 godine

Sada je 17:10, i dalje su za kompjuterom od 9 ujutru...imaju povremeno pauze, od sat vremena za rucak i po 5 minuta izmedju casova. Bole ih oci, kicma i ruke. Prenaporno je.

kijevski inženjer

pre 3 godine

Ne znaju da otvore link za zoom a znaju da koriste tiktok sa 7 godina. Hajte molim vas, nije njima to ne znam šta nego deca ne žele da znaju nešto što nije zabavno a roditelji ne znaju šta znači ažuriranje aplikacija al da se ne lažemo tako je. I sad kao čupaju kosu. Alo ljudi, to se nauči za 5 minuta, tri klika i kraj.. Što se slajdova tiče, pa na jednom slajdu ima tipa 15 reči, što je po default-u kod nastavnika. U moje vreme prepisivali smo 5 grafo folija za 30 minuta. Današnja deca se samo žale. Imaju za test 10 strana "Ajooj, nastavnik je lud, kako da stignem za 7 dana to" i onda zašto su deca zaostala. Pa ni 10 strana nisu u stanju da nauče. Najlakše samo udariti po nastavnicima, ali deca ništa ne uče, čast izuzecima. A roditelji prave galamu ako im dete ne zna ništa i dobije lošu ocenu, to je greška predavača jer ga nije naučio, ma je li ili možda đak neće da sedne i uči. Ne možeš nikome samo nešto ubaciti u glavu ako ne želi da te sluša i govori "škola je debilana".

cat

pre 3 godine

Ok, shvatili smo, ima puno problema. I šta sad? Imate li neki konstruktivan predlog možda, šta da se radi dok se deca ne vrate u školu? Da se prekine nastava potpuno? Da se nekako pomogne nastavnicima i deci, pa i roditeljjima? Da se skrate časovi?
Aj da vidimo šta da se uradi umesto da se sedi i kuka.
A ako nekom dete plače jer ne može da otvori link, on ima veći problem od online nastave.

Profesor

pre 3 godine

Meni salju domaci kad stignu, stalno zovu nesto da pitaju, odgovaram na poruke tokom celog dana, salju domaci u 23h, kao da nemam svoj život.

Kekw

pre 3 godine

"Epilog: Deca su ova četiri dana provela buljeći u ekrane mobilnih telefona ili lap topova, sedam puta po 45 minuta. Da li je neko nešto naučio?"

Nije, i retko ko će, jer ovakav vid nastave je predvidjen i moguć samo za teoretsku nastavu izmedju već unapred upoznatih i pripremljenih predavača i obrazovanih studenata koji već imaju formirane radne navike i ličnosti, i gde ne postoje velike razlike izmedju ovakvog predavanja i predavanja uživo na fakultetu, jer ono u suštini ionako prodje u izlaganju predavača bez mnogo medjusobne interakcije, osim naravno onog čuvenog na kraju: "Kolege, ima li pitanja?"
Sa decom se mora raditi uživo, licem u lice.

Draganche

pre 3 godine

A sta cemo tek mi koji imamo prvaka i trecaka, ako krene online? Ok, ista uciteljica za sve predmete, ali i supruga i ja radimo pre podne! Katastrofa u najavi...

Ja

pre 3 godine

Istina!
Dete mi je odličan đak,druga godina gimnazije.Odgovorna,vredna...sinoć je plaka ko kiša! Prof im je u 20i30 dao domaći da ga odmah odrade,a da ne pričam šta sve ima! Od 11i30- 22h je bila pred računarpm! Da li je to normalno?!!Upropastiše nam decu!
Mnogo brinem!?

Almost Human

pre 3 godine

Prosvetni sam radnik. Molim vas, nemojte da krivite obicnog nastavnika. Mi radimo sve to zato sto moramo. Pritisak stize od direktora, koje pritiska skolska uprava, koju pritiska ministarstvo, a nikoga iznad direktora skole nije u stvari briga za decu. Ideja je samo da na papiru izgleda da je forma ispunjena. I ja sam od subote provodio 10h dnevno na racunaru, da bih ispunio sto se od mene ocekuje. Jos gore - da bih to uradio na nacin na koji mali Perica zamislja nastavu na daljinu. Radim u tri skole i sve tri razlicito tumace preporuke ministarstva... Idem sada da nastavim da placem za racunarom, da bi sutra neko imao privid normalne nastave.

kijevski inženjer

pre 3 godine

Ne znaju da otvore link za zoom a znaju da koriste tiktok sa 7 godina. Hajte molim vas, nije njima to ne znam šta nego deca ne žele da znaju nešto što nije zabavno a roditelji ne znaju šta znači ažuriranje aplikacija al da se ne lažemo tako je. I sad kao čupaju kosu. Alo ljudi, to se nauči za 5 minuta, tri klika i kraj.. Što se slajdova tiče, pa na jednom slajdu ima tipa 15 reči, što je po default-u kod nastavnika. U moje vreme prepisivali smo 5 grafo folija za 30 minuta. Današnja deca se samo žale. Imaju za test 10 strana "Ajooj, nastavnik je lud, kako da stignem za 7 dana to" i onda zašto su deca zaostala. Pa ni 10 strana nisu u stanju da nauče. Najlakše samo udariti po nastavnicima, ali deca ništa ne uče, čast izuzecima. A roditelji prave galamu ako im dete ne zna ništa i dobije lošu ocenu, to je greška predavača jer ga nije naučio, ma je li ili možda đak neće da sedne i uči. Ne možeš nikome samo nešto ubaciti u glavu ako ne želi da te sluša i govori "škola je debilana".

Ja

pre 3 godine

Istina!
Dete mi je odličan đak,druga godina gimnazije.Odgovorna,vredna...sinoć je plaka ko kiša! Prof im je u 20i30 dao domaći da ga odmah odrade,a da ne pričam šta sve ima! Od 11i30- 22h je bila pred računarpm! Da li je to normalno?!!Upropastiše nam decu!
Mnogo brinem!?

cat

pre 3 godine

Ok, shvatili smo, ima puno problema. I šta sad? Imate li neki konstruktivan predlog možda, šta da se radi dok se deca ne vrate u školu? Da se prekine nastava potpuno? Da se nekako pomogne nastavnicima i deci, pa i roditeljjima? Da se skrate časovi?
Aj da vidimo šta da se uradi umesto da se sedi i kuka.
A ako nekom dete plače jer ne može da otvori link, on ima veći problem od online nastave.

Profesor

pre 3 godine

Meni salju domaci kad stignu, stalno zovu nesto da pitaju, odgovaram na poruke tokom celog dana, salju domaci u 23h, kao da nemam svoj život.

Kekw

pre 3 godine

"Epilog: Deca su ova četiri dana provela buljeći u ekrane mobilnih telefona ili lap topova, sedam puta po 45 minuta. Da li je neko nešto naučio?"

Nije, i retko ko će, jer ovakav vid nastave je predvidjen i moguć samo za teoretsku nastavu izmedju već unapred upoznatih i pripremljenih predavača i obrazovanih studenata koji već imaju formirane radne navike i ličnosti, i gde ne postoje velike razlike izmedju ovakvog predavanja i predavanja uživo na fakultetu, jer ono u suštini ionako prodje u izlaganju predavača bez mnogo medjusobne interakcije, osim naravno onog čuvenog na kraju: "Kolege, ima li pitanja?"
Sa decom se mora raditi uživo, licem u lice.

Dada

pre 3 godine

Odlično. Konačno će naša deca za koju se pogrešno misli da su dobra sa računarima zapravo iste verovatno po prvi put koristiti za nešto korisno. Ranije klinci jesu bili magovi za računare poslednjih 10 godina znaju samo društvene mreže da koriste.

I nemojte da kukate kako je deci teško jer sede x sati, još moja generacija je provodila na CRT monitorima od 14 incha po 10-12 sati dnevno iz čiste radoznalost i želje da nešto naučimo.

Milica

pre 3 godine

Online nastava podrazumeva sledeće:
da svako poseduje računar a po mogućstvu i telefon pomnožen sa brojem dece u kući. Neophodno je da dete neprekidno prati emailove i poznaje dobro rad na računaru što se uči tek u 5. razredu oš pa je petacima pretpistavljam sve ovo jako teško. Za inicjalno povezivanje poželjno je da i roditelji budu opismenjeni. Troškovi oko dobrog interneta kkao veza ne bi prekidala se podrazumevaju. Tehnički potpuno opismenjen profesori su takođe neophodni. Znači deca sede neprekidno ispred ekrana, dok smo ih do juče obuzdavali da ne igraju stalno igrice i krive kičmu od pc. Vreme za sport ne postoji a druženja više nema. Ne rade svi nastavnici na istovetan način, što je takođe problem. Samo se nadam, da za psihologe nakon ovoga ipak neće biti previše posla.

Stanar

pre 3 godine

Došlo vreme da se kompjuter koristi za nešto svrsishodno a ne za igrice fb i instagram...Nema tu ništa loše.Takvo je vreme došlo.U razvijenim zemljama pola nastave je online.To je normalno.U našoj zemlji.Ne.

maja

pre 3 godine

Sada je 17:10, i dalje su za kompjuterom od 9 ujutru...imaju povremeno pauze, od sat vremena za rucak i po 5 minuta izmedju casova. Bole ih oci, kicma i ruke. Prenaporno je.

NNunited

pre 3 godine

Prosvetni sam radnik. Bio sam protiv zatvaranja skola. Nazalost kod nas se samo mora zadovoljiti forma i to se upravo radi, direktori, skolske uprave, ministaratvo. Papir trpi sve. Sve se lomi na ledjima nastavnika u ovom momentu jer su krivi i roditeljima i deci, a i direktorima. Dosli smo u situaciju gde se urusava obrazovni sistem veoma brzo.

Kokorovic Milica

pre 3 godine

Katastrofa i za djake,i za nastavnike i za roditelje ,a da ne govorim za bake i deke
koji su mozda a i vrlo verovatno u istom domacinstvu,ne razumeju o čemu se radi i sve to moraju da preživljavaju.Nismo na razvijenom zapadu gde svako ima svoj kutak nego u zemlji gde je životni prostor uglavnom vrlo skucen.

Tetak

pre 3 godine

Vreme pred ekranom im je isto, deca i ovako bulje u tel 20h dnevno. Sas će da bulje u nešto što nije FB.

Ali najjače mi je kako kataklizmično nestaje neta kod supruge na grupi pošto sutra pita lektiru :) Svima se pokvarili mobilni, laptopovi i loš im net! Pa kako poslaše poruke, garant im baba šeruje net xax

Zevs

pre 3 godine

Odlicno, konacno da deca sede za ekranom da nesto nauce. Sto pre se naviknu bice im lakse u buducem zivotu.
Do sada su samo lezala i igrala igrice u nedogled.
Iz iskustva online nastava ce biti buducnost. Sto pre se prilagodite.
Samo znanje unapredjuje osobu.

Miša

pre 3 godine

U normalnim zemljama, profesor snimi predavanje na server. Učenik se loguje na server i skine film, pogleda ga i time je predavanje završeno. Po potrebi se organizuju konsultacija preko neke platforme gde učenik može da pita šta mu nije jasno. Na kraju se svima podeli ocena 5 i svi srećni...

Dežurni kritičar

pre 3 godine

Ovi koji se žale na online nastavu isto kukaju i na nastavnike u školi. Nikad im ništa nije dobro.
Moji klinci uživaju na online nastavi, sve stižu bez ikakve muke.

jo

pre 3 godine

Moj sin u srednjoj u americi od septembra ide onlajn i svi srednjoskolci to obozavaju. Ne moraju rano da ustaju za prevoz, ustede 2 sata dnevno na prevozu, jedu kuci.. . Poneki cas se i odgleda iz kreveta.

Draganche

pre 3 godine

A sta cemo tek mi koji imamo prvaka i trecaka, ako krene online? Ok, ista uciteljica za sve predmete, ali i supruga i ja radimo pre podne! Katastrofa u najavi...

Zlatko

pre 3 godine

Činjenica je da je sve ovo novo i za nastavnike i za decu i za roditelje. Činjenica je da postoje problemi oko interneta, takođe potrebno je vreme (čas, dva, tri) da se ukapira kako sve to radi, ali ova je pobedila - 27 slajdova, da se prepiše, sad za odmah i da se pošalje nazad. 27 slajdova deca ne mogu prepisati ni u školi. 27 slajdova ne mogu ni odrasli prepisati za 45 minuta. Zar nije logičnije - deco, pratite prezentaciju (priču, predavanje) ja ću vam reći šta da zapišete a ostatak da bude prepisan za sledeći čas? Opet nije normalno jer tako i biolog može da spremi 27 slajdova, pa istoričar, ali je opet neka vrsta domaćeg koji se može uraditi. Ide kraj polugodišta, biće više testova i ocenjivanja, ali valjda neće biti toliko terora.

knez

pre 3 godine

Nije samo kod nas. U celom svetu ista pitanja i problemi. Zato, nema kukanja, mozemo samonesto konstruktivno da uradimo. Skratiti casove, smanjiti obim (ko jos moze da daje domaće zadatke koji moraju da se rade po 4 sata!!) i slicno.

Veljko

pre 3 godine

Ne radi link za Gugl učionicu i dete u panici počinje da plače i pita šta sada da radi... Deca pod teškim stresom.

Ne znaju deca šta je bio stres kad treba napraviti herbarijum ili elektromotor od lima i bakarnih žica na OTO-u.

Šalu na stranu, kakav stres kod dece u osnovnoj skoli bre? Ja nisam znao za tu reč kad sam bio kao oni... Napravićemo od dece potpuno disfunkcionalna bića ako se ovako nastavi...

Nisam robot

pre 3 godine

U tekstu nedostaje bitna napomena: nastavnici su svi opremu takođe kupili sami, a neretko su roditelji đaka koji drže nastavu uporedo dok njihova deca prate istu, preko uređaja koje je za decu takođe od iste plate trebalo nabqviti. A o organizaciji života u tim uslovima u kući teško je išta reći.

Urlike

pre 3 godine

Žalosni su ljudi koji tvrde da je teško jer roditelji ne mogu da gledaju sopstvenu decu. Pricajte u svoje ime, ako imate decu uopšte. Ima roditelja koji rade, imaju brdo obaveza, beba, mlađih i starih osnovaca u istoj kući. U martu nam se pokvari jedini laptop u kuci, bez novca za novi a svi servisi zatvoreni. Prati se nastava na mom telefonu koji mi je bio neophodan za posao, suprug zaglavljen na poslovnom putu preko granice. I ne, deca ne vole online nastavu.

Kakav narod takva i država...Ajd Zdravo

pre 3 godine

Čupaju kosu...
Ok vrlo moguće(meni je takodje ajde da kažem ne lako ali daleko od toga da čupam kosu pogotovo kad znam razlog zašto su deca na online nastavi) takodje pojedini roditelji to rade i u normalnim oklnostima kada na primer dodje zima pa im deca pod navodnicima smetaju (da dokone mamice mogu da ispijau kaficu i dangube po ceo dan a ne nažalost to ... sto ste odmah pomislili) što su pored njih deca a ne od jutra do mraka napolju bez ikakvog nadzora itd.
Drugo da je teško jeste da je sve daleko od idealnog jeste nažalost(celo leto smo slušali mi spremni mi spremni za online nastavu i na kraju to i nije baš tako) da je nastava uživo lakša jeste .
Ali ovde se ne postavlja pitanje šta je kome lakše već je u pitanju zdravlje i budućnost.
A ako je nekom bolje to što je njemu lakše u odnosu na zdravlje(i lično a pogotovo zdravlje drugih ) onda samo mogu reći ŽALIM SLUČAJ...

Hajdi

pre 3 godine

Joj majko mila! Sto puta sam rekla I mojij deci.Da samja imala gugl kad sam isla u skolu de bi mi kraj bio. Nego sam u kuci,ucis,pa nepoznata rec,pojma nemas sta znaci. Pa sa pokice uzmes Vujakliju,jedna od tri ogromne knjizurine,pa listaj majcin sine. Samo da je ima. Pa tu izgubim pola sata pa ne znam gde sam I dokle stigla,ni koji predmet ucim.

Zoki

pre 3 godine

Kome je palo na pamet da koristi mobilne telefone za onlajn nastavu? Potrebni su računari sa ekranima dovoljne veličine i tastaturom. Ne moraju da imaju visoke performanse i često su jeftiniji od mobilnih telefona. Naravno, potrebna je i internet konekcija. Možda je ministarstvo obrazovanja moglo da se uključi u celu priču i pomogne roditeljima da pripreme uslove za kućnu nastavu. Takođe, jeftinije je kada se nabavlja 10 hiljada računara, nego kada se kupuje pojedinačan. Siguran sam da se sa Kinezima mogao napraviti neki dogovor za računare. Može se sa preduzećima koja se bave pružanjem podrške ugovoriti i tehnička podrška za decu i roditelje.Drugo, nužda zakon menja, kakve veze ima to što je nastava o računarima predviđana za peti razred, u ovoj situaciji se napravi neki kurs za prvi razred osnovne škole, da deca mogu da uče. Treće, treba ograničiti vreme nastave i za nastavnike i za decu. Email se gleda od 8 do 3, a ne u bilo koje doba dana i noći. Takođe, obim nastave se prilagođava ovim uslovima, drugim rečima smanjuje se. Pozdrav svim roditeljima, udahnite duboko i bez stresa.

Aleksandar

pre 3 godine

Evo konstruktivan predlog:
- časovi 30 minuta
- domaći jako mali
- platforma ista za sve na nivou škole određena, ne može jedan zum, drugi google, treći Skype
- odrediti prvu nedelju za privikavanje nastavnika i učenika na platformu
- iza toga beležimo izostanke kao i inače
- kontrolni sa jasnim pitanjima bez inovativnosti do 20 minuta trajanja, po 5 pitanja na kraju svake nedelje, 4 minuta po pitanju

Meni deluje razumno, a vama?

Miomir

pre 3 godine

Sve je to tacno tamo gde se radi. Evo npr moj sin je 3. god, cerka 1.god matematicke gimnazije na jugu Srbije i kod nas to ide ovako. Trenutno sam na godisnjem ja ustanem ujutru 8h oni jos spavaju cerka ustaje sin kos spava 9 sati on jos spava budim ga pitam ga casovi danas kaze prvi cas nemam fizicko, drugi cas imam to i to ona nam ne drzi nastavu treci cas imam matematiku ona nam samo posalje neki materijal i nista tek od pola jedanest imam cas i posle nista. E tako je svaki dan. Jedan do dva casa i to je to.

Mama

pre 3 godine

Moja cerka u Engleskoj vec drugi semestar online. U pidzami,sa kapom na glavi, to je kao vazno za slusalice i sve ok. Jeste da je mnogo smesno videti je, ali dete kaze da joj jako prija I da ima manje stresa, a ionako I bez korone sve rade online.

стручњак

pre 3 godine

U normalnim zemljama, profesor snimi predavanje na server.
(Miša, 3. decembar 2020 17:47)

Ех, када би само то био проблем ... У нормалним земљама нема прве и друге смене у школи, већ деца оду ујутру и врате се увече, а у школи обаве све своје радне обавезе, ураде и домаће. У нормалним земљама деца не носе огромне школске торбе, већ свако има свој ормарић у коме држи све што му/јој је за школу потребно. У нормалним земљама школе су окречене и чисте, имају увек исправне тоалете са топлом водом, а сале за спорт имају и тушеве. У нормалним земљама наставници држе часове тако што деци дају да траже информације о нечему на Интернету, а онда да на лицу места напишу састав о томе и нико не учи безвезне чињенице напамет. У нормалним земљама ученици и наставници се једни другима обраћају с поштовањем, родитељи не посећују школу сваки други дан да би се свађали и претили разредном старешини, нити плаћају приватне часове из свих предмета деци као код нас; дете коме школа не иде добија бесплатну допунску наставу, а ако му баш не иде школа изда препоруку да се дете пребаци у специјалну школу за децу са посебним потребама. И такву одлуку родитељи прихвате и не доживљавају то као увреду. У нормалним земљама факултети немају амфитеатре који примају по 1000 студената, лабораторије са опремом старом по 100 година, нити исфрустриране наставнике који обарају читаве генерације студената на испитима само зато што им се може. Србија није нормална земља, људи раде најбоље што могу.

zoombiramo

pre 3 godine

Prosvetni sam radnik u srednjoj stručnoj školi. Online nastava gde praksa igra glavnu ulogu je ne znam šta da kažem. Ali opet mora da se radi a radi se od jutra do sutra. Pola dana na predavanje ode, druga polovina na pripremu za sutra. Treba nekako sve to prebaciti u online svet, koriste se razni alati. Učenici razni. Oni koji hoće trude se maksimalno, drugi samo da ispoštuju formu, tu sam napiše po nešto i to je to, i pojedinci kojima je teško da startuju od 7:30h (razlog je uvek, nema struje, baguje net). U suštini borba neprestana.

Andrik

pre 3 godine

Država (ministarstvo prosvete) je imala šest meseci da se pripremi za ovaj vid nastave. Nisu to uradili. Po mom mišljenju je bilo potrebno uvesti jednu platformu (recimo Google Meet ako je utvrđeno da procentualno najveći broj korisnika ima Android telefone/tablete i Gmail naloge) i da se sve odvija putem nje. Sve je moglo da bude lepo organizovano jer je bilo sasvim dovoljno vremena za to.

niko i ništa

pre 3 godine

Nisam gledao, ali je verovatno ista greška kao i u školstvu, smatramo da su nam deca najpametnija na svetu pa ih pretrpavamo. Učenje mora da bude zabavno i shodno uzrastu, inače stvara odbojnost!!! I odakle ideja da roditelji treba da to prate sa decom, valjda da bi deci obezbedili što bolje ocene, ideja kao i ostale stvari u ovom društvu!!!!!

boris

pre 3 godine

Ovu vrstu nastave u Nemackoj, nastavnici su iskoristili da zatrpaju decu do krajnjih mogucnosti. Sad ce glavi problem, ko i uvek, biti ocena. Dok 16 vukovaca imamo po odeljenju, svi cemo ziveti u stresu. I online nastavu su zahtevali svi, samo sada vise ce roditelji morati da rade sa decom, mislim na OS, a ostali, ako do sad nisu naucili, nece nikad.

Ja

pre 3 godine

Istina!
Dete mi je odličan đak,druga godina gimnazije.Odgovorna,vredna...sinoć je plaka ko kiša! Prof im je u 20i30 dao domaći da ga odmah odrade,a da ne pričam šta sve ima! Od 11i30- 22h je bila pred računarpm! Da li je to normalno?!!Upropastiše nam decu!
Mnogo brinem!?

maja

pre 3 godine

Sada je 17:10, i dalje su za kompjuterom od 9 ujutru...imaju povremeno pauze, od sat vremena za rucak i po 5 minuta izmedju casova. Bole ih oci, kicma i ruke. Prenaporno je.

Dežurni kritičar

pre 3 godine

Ovi koji se žale na online nastavu isto kukaju i na nastavnike u školi. Nikad im ništa nije dobro.
Moji klinci uživaju na online nastavi, sve stižu bez ikakve muke.

Stanar

pre 3 godine

Došlo vreme da se kompjuter koristi za nešto svrsishodno a ne za igrice fb i instagram...Nema tu ništa loše.Takvo je vreme došlo.U razvijenim zemljama pola nastave je online.To je normalno.U našoj zemlji.Ne.

cat

pre 3 godine

Ok, shvatili smo, ima puno problema. I šta sad? Imate li neki konstruktivan predlog možda, šta da se radi dok se deca ne vrate u školu? Da se prekine nastava potpuno? Da se nekako pomogne nastavnicima i deci, pa i roditeljjima? Da se skrate časovi?
Aj da vidimo šta da se uradi umesto da se sedi i kuka.
A ako nekom dete plače jer ne može da otvori link, on ima veći problem od online nastave.

Zevs

pre 3 godine

Odlicno, konacno da deca sede za ekranom da nesto nauce. Sto pre se naviknu bice im lakse u buducem zivotu.
Do sada su samo lezala i igrala igrice u nedogled.
Iz iskustva online nastava ce biti buducnost. Sto pre se prilagodite.
Samo znanje unapredjuje osobu.

Miša

pre 3 godine

U normalnim zemljama, profesor snimi predavanje na server. Učenik se loguje na server i skine film, pogleda ga i time je predavanje završeno. Po potrebi se organizuju konsultacija preko neke platforme gde učenik može da pita šta mu nije jasno. Na kraju se svima podeli ocena 5 i svi srećni...

kijevski inženjer

pre 3 godine

Ne znaju da otvore link za zoom a znaju da koriste tiktok sa 7 godina. Hajte molim vas, nije njima to ne znam šta nego deca ne žele da znaju nešto što nije zabavno a roditelji ne znaju šta znači ažuriranje aplikacija al da se ne lažemo tako je. I sad kao čupaju kosu. Alo ljudi, to se nauči za 5 minuta, tri klika i kraj.. Što se slajdova tiče, pa na jednom slajdu ima tipa 15 reči, što je po default-u kod nastavnika. U moje vreme prepisivali smo 5 grafo folija za 30 minuta. Današnja deca se samo žale. Imaju za test 10 strana "Ajooj, nastavnik je lud, kako da stignem za 7 dana to" i onda zašto su deca zaostala. Pa ni 10 strana nisu u stanju da nauče. Najlakše samo udariti po nastavnicima, ali deca ništa ne uče, čast izuzecima. A roditelji prave galamu ako im dete ne zna ništa i dobije lošu ocenu, to je greška predavača jer ga nije naučio, ma je li ili možda đak neće da sedne i uči. Ne možeš nikome samo nešto ubaciti u glavu ako ne želi da te sluša i govori "škola je debilana".

Kakav narod takva i država...Ajd Zdravo

pre 3 godine

Čupaju kosu...
Ok vrlo moguće(meni je takodje ajde da kažem ne lako ali daleko od toga da čupam kosu pogotovo kad znam razlog zašto su deca na online nastavi) takodje pojedini roditelji to rade i u normalnim oklnostima kada na primer dodje zima pa im deca pod navodnicima smetaju (da dokone mamice mogu da ispijau kaficu i dangube po ceo dan a ne nažalost to ... sto ste odmah pomislili) što su pored njih deca a ne od jutra do mraka napolju bez ikakvog nadzora itd.
Drugo da je teško jeste da je sve daleko od idealnog jeste nažalost(celo leto smo slušali mi spremni mi spremni za online nastavu i na kraju to i nije baš tako) da je nastava uživo lakša jeste .
Ali ovde se ne postavlja pitanje šta je kome lakše već je u pitanju zdravlje i budućnost.
A ako je nekom bolje to što je njemu lakše u odnosu na zdravlje(i lično a pogotovo zdravlje drugih ) onda samo mogu reći ŽALIM SLUČAJ...

Kokorovic Milica

pre 3 godine

Katastrofa i za djake,i za nastavnike i za roditelje ,a da ne govorim za bake i deke
koji su mozda a i vrlo verovatno u istom domacinstvu,ne razumeju o čemu se radi i sve to moraju da preživljavaju.Nismo na razvijenom zapadu gde svako ima svoj kutak nego u zemlji gde je životni prostor uglavnom vrlo skucen.

Dada

pre 3 godine

Odlično. Konačno će naša deca za koju se pogrešno misli da su dobra sa računarima zapravo iste verovatno po prvi put koristiti za nešto korisno. Ranije klinci jesu bili magovi za računare poslednjih 10 godina znaju samo društvene mreže da koriste.

I nemojte da kukate kako je deci teško jer sede x sati, još moja generacija je provodila na CRT monitorima od 14 incha po 10-12 sati dnevno iz čiste radoznalost i želje da nešto naučimo.

Milica

pre 3 godine

Online nastava podrazumeva sledeće:
da svako poseduje računar a po mogućstvu i telefon pomnožen sa brojem dece u kući. Neophodno je da dete neprekidno prati emailove i poznaje dobro rad na računaru što se uči tek u 5. razredu oš pa je petacima pretpistavljam sve ovo jako teško. Za inicjalno povezivanje poželjno je da i roditelji budu opismenjeni. Troškovi oko dobrog interneta kkao veza ne bi prekidala se podrazumevaju. Tehnički potpuno opismenjen profesori su takođe neophodni. Znači deca sede neprekidno ispred ekrana, dok smo ih do juče obuzdavali da ne igraju stalno igrice i krive kičmu od pc. Vreme za sport ne postoji a druženja više nema. Ne rade svi nastavnici na istovetan način, što je takođe problem. Samo se nadam, da za psihologe nakon ovoga ipak neće biti previše posla.

jo

pre 3 godine

Moj sin u srednjoj u americi od septembra ide onlajn i svi srednjoskolci to obozavaju. Ne moraju rano da ustaju za prevoz, ustede 2 sata dnevno na prevozu, jedu kuci.. . Poneki cas se i odgleda iz kreveta.

Draganche

pre 3 godine

A sta cemo tek mi koji imamo prvaka i trecaka, ako krene online? Ok, ista uciteljica za sve predmete, ali i supruga i ja radimo pre podne! Katastrofa u najavi...

Kekw

pre 3 godine

"Epilog: Deca su ova četiri dana provela buljeći u ekrane mobilnih telefona ili lap topova, sedam puta po 45 minuta. Da li je neko nešto naučio?"

Nije, i retko ko će, jer ovakav vid nastave je predvidjen i moguć samo za teoretsku nastavu izmedju već unapred upoznatih i pripremljenih predavača i obrazovanih studenata koji već imaju formirane radne navike i ličnosti, i gde ne postoje velike razlike izmedju ovakvog predavanja i predavanja uživo na fakultetu, jer ono u suštini ionako prodje u izlaganju predavača bez mnogo medjusobne interakcije, osim naravno onog čuvenog na kraju: "Kolege, ima li pitanja?"
Sa decom se mora raditi uživo, licem u lice.

knez

pre 3 godine

Nije samo kod nas. U celom svetu ista pitanja i problemi. Zato, nema kukanja, mozemo samonesto konstruktivno da uradimo. Skratiti casove, smanjiti obim (ko jos moze da daje domaće zadatke koji moraju da se rade po 4 sata!!) i slicno.

Aleksandar

pre 3 godine

Evo konstruktivan predlog:
- časovi 30 minuta
- domaći jako mali
- platforma ista za sve na nivou škole određena, ne može jedan zum, drugi google, treći Skype
- odrediti prvu nedelju za privikavanje nastavnika i učenika na platformu
- iza toga beležimo izostanke kao i inače
- kontrolni sa jasnim pitanjima bez inovativnosti do 20 minuta trajanja, po 5 pitanja na kraju svake nedelje, 4 minuta po pitanju

Meni deluje razumno, a vama?

Mama

pre 3 godine

Moja cerka u Engleskoj vec drugi semestar online. U pidzami,sa kapom na glavi, to je kao vazno za slusalice i sve ok. Jeste da je mnogo smesno videti je, ali dete kaze da joj jako prija I da ima manje stresa, a ionako I bez korone sve rade online.

NNunited

pre 3 godine

Prosvetni sam radnik. Bio sam protiv zatvaranja skola. Nazalost kod nas se samo mora zadovoljiti forma i to se upravo radi, direktori, skolske uprave, ministaratvo. Papir trpi sve. Sve se lomi na ledjima nastavnika u ovom momentu jer su krivi i roditeljima i deci, a i direktorima. Dosli smo u situaciju gde se urusava obrazovni sistem veoma brzo.

Profesor

pre 3 godine

Meni salju domaci kad stignu, stalno zovu nesto da pitaju, odgovaram na poruke tokom celog dana, salju domaci u 23h, kao da nemam svoj život.

Tetak

pre 3 godine

Vreme pred ekranom im je isto, deca i ovako bulje u tel 20h dnevno. Sas će da bulje u nešto što nije FB.

Ali najjače mi je kako kataklizmično nestaje neta kod supruge na grupi pošto sutra pita lektiru :) Svima se pokvarili mobilni, laptopovi i loš im net! Pa kako poslaše poruke, garant im baba šeruje net xax

Veljko

pre 3 godine

Ne radi link za Gugl učionicu i dete u panici počinje da plače i pita šta sada da radi... Deca pod teškim stresom.

Ne znaju deca šta je bio stres kad treba napraviti herbarijum ili elektromotor od lima i bakarnih žica na OTO-u.

Šalu na stranu, kakav stres kod dece u osnovnoj skoli bre? Ja nisam znao za tu reč kad sam bio kao oni... Napravićemo od dece potpuno disfunkcionalna bića ako se ovako nastavi...

Hajdi

pre 3 godine

Joj majko mila! Sto puta sam rekla I mojij deci.Da samja imala gugl kad sam isla u skolu de bi mi kraj bio. Nego sam u kuci,ucis,pa nepoznata rec,pojma nemas sta znaci. Pa sa pokice uzmes Vujakliju,jedna od tri ogromne knjizurine,pa listaj majcin sine. Samo da je ima. Pa tu izgubim pola sata pa ne znam gde sam I dokle stigla,ni koji predmet ucim.

Zlatko

pre 3 godine

Činjenica je da je sve ovo novo i za nastavnike i za decu i za roditelje. Činjenica je da postoje problemi oko interneta, takođe potrebno je vreme (čas, dva, tri) da se ukapira kako sve to radi, ali ova je pobedila - 27 slajdova, da se prepiše, sad za odmah i da se pošalje nazad. 27 slajdova deca ne mogu prepisati ni u školi. 27 slajdova ne mogu ni odrasli prepisati za 45 minuta. Zar nije logičnije - deco, pratite prezentaciju (priču, predavanje) ja ću vam reći šta da zapišete a ostatak da bude prepisan za sledeći čas? Opet nije normalno jer tako i biolog može da spremi 27 slajdova, pa istoričar, ali je opet neka vrsta domaćeg koji se može uraditi. Ide kraj polugodišta, biće više testova i ocenjivanja, ali valjda neće biti toliko terora.

Urlike

pre 3 godine

Žalosni su ljudi koji tvrde da je teško jer roditelji ne mogu da gledaju sopstvenu decu. Pricajte u svoje ime, ako imate decu uopšte. Ima roditelja koji rade, imaju brdo obaveza, beba, mlađih i starih osnovaca u istoj kući. U martu nam se pokvari jedini laptop u kuci, bez novca za novi a svi servisi zatvoreni. Prati se nastava na mom telefonu koji mi je bio neophodan za posao, suprug zaglavljen na poslovnom putu preko granice. I ne, deca ne vole online nastavu.

Almost Human

pre 3 godine

Prosvetni sam radnik. Molim vas, nemojte da krivite obicnog nastavnika. Mi radimo sve to zato sto moramo. Pritisak stize od direktora, koje pritiska skolska uprava, koju pritiska ministarstvo, a nikoga iznad direktora skole nije u stvari briga za decu. Ideja je samo da na papiru izgleda da je forma ispunjena. I ja sam od subote provodio 10h dnevno na racunaru, da bih ispunio sto se od mene ocekuje. Jos gore - da bih to uradio na nacin na koji mali Perica zamislja nastavu na daljinu. Radim u tri skole i sve tri razlicito tumace preporuke ministarstva... Idem sada da nastavim da placem za racunarom, da bi sutra neko imao privid normalne nastave.

Zoki

pre 3 godine

Kome je palo na pamet da koristi mobilne telefone za onlajn nastavu? Potrebni su računari sa ekranima dovoljne veličine i tastaturom. Ne moraju da imaju visoke performanse i često su jeftiniji od mobilnih telefona. Naravno, potrebna je i internet konekcija. Možda je ministarstvo obrazovanja moglo da se uključi u celu priču i pomogne roditeljima da pripreme uslove za kućnu nastavu. Takođe, jeftinije je kada se nabavlja 10 hiljada računara, nego kada se kupuje pojedinačan. Siguran sam da se sa Kinezima mogao napraviti neki dogovor za računare. Može se sa preduzećima koja se bave pružanjem podrške ugovoriti i tehnička podrška za decu i roditelje.Drugo, nužda zakon menja, kakve veze ima to što je nastava o računarima predviđana za peti razred, u ovoj situaciji se napravi neki kurs za prvi razred osnovne škole, da deca mogu da uče. Treće, treba ograničiti vreme nastave i za nastavnike i za decu. Email se gleda od 8 do 3, a ne u bilo koje doba dana i noći. Takođe, obim nastave se prilagođava ovim uslovima, drugim rečima smanjuje se. Pozdrav svim roditeljima, udahnite duboko i bez stresa.

Nisam robot

pre 3 godine

U tekstu nedostaje bitna napomena: nastavnici su svi opremu takođe kupili sami, a neretko su roditelji đaka koji drže nastavu uporedo dok njihova deca prate istu, preko uređaja koje je za decu takođe od iste plate trebalo nabqviti. A o organizaciji života u tim uslovima u kući teško je išta reći.

Miomir

pre 3 godine

Sve je to tacno tamo gde se radi. Evo npr moj sin je 3. god, cerka 1.god matematicke gimnazije na jugu Srbije i kod nas to ide ovako. Trenutno sam na godisnjem ja ustanem ujutru 8h oni jos spavaju cerka ustaje sin kos spava 9 sati on jos spava budim ga pitam ga casovi danas kaze prvi cas nemam fizicko, drugi cas imam to i to ona nam ne drzi nastavu treci cas imam matematiku ona nam samo posalje neki materijal i nista tek od pola jedanest imam cas i posle nista. E tako je svaki dan. Jedan do dva casa i to je to.

niko i ništa

pre 3 godine

Nisam gledao, ali je verovatno ista greška kao i u školstvu, smatramo da su nam deca najpametnija na svetu pa ih pretrpavamo. Učenje mora da bude zabavno i shodno uzrastu, inače stvara odbojnost!!! I odakle ideja da roditelji treba da to prate sa decom, valjda da bi deci obezbedili što bolje ocene, ideja kao i ostale stvari u ovom društvu!!!!!

Andrik

pre 3 godine

Država (ministarstvo prosvete) je imala šest meseci da se pripremi za ovaj vid nastave. Nisu to uradili. Po mom mišljenju je bilo potrebno uvesti jednu platformu (recimo Google Meet ako je utvrđeno da procentualno najveći broj korisnika ima Android telefone/tablete i Gmail naloge) i da se sve odvija putem nje. Sve je moglo da bude lepo organizovano jer je bilo sasvim dovoljno vremena za to.

стручњак

pre 3 godine

U normalnim zemljama, profesor snimi predavanje na server.
(Miša, 3. decembar 2020 17:47)

Ех, када би само то био проблем ... У нормалним земљама нема прве и друге смене у школи, већ деца оду ујутру и врате се увече, а у школи обаве све своје радне обавезе, ураде и домаће. У нормалним земљама деца не носе огромне школске торбе, већ свако има свој ормарић у коме држи све што му/јој је за школу потребно. У нормалним земљама школе су окречене и чисте, имају увек исправне тоалете са топлом водом, а сале за спорт имају и тушеве. У нормалним земљама наставници држе часове тако што деци дају да траже информације о нечему на Интернету, а онда да на лицу места напишу састав о томе и нико не учи безвезне чињенице напамет. У нормалним земљама ученици и наставници се једни другима обраћају с поштовањем, родитељи не посећују школу сваки други дан да би се свађали и претили разредном старешини, нити плаћају приватне часове из свих предмета деци као код нас; дете коме школа не иде добија бесплатну допунску наставу, а ако му баш не иде школа изда препоруку да се дете пребаци у специјалну школу за децу са посебним потребама. И такву одлуку родитељи прихвате и не доживљавају то као увреду. У нормалним земљама факултети немају амфитеатре који примају по 1000 студената, лабораторије са опремом старом по 100 година, нити исфрустриране наставнике који обарају читаве генерације студената на испитима само зато што им се може. Србија није нормална земља, људи раде најбоље што могу.

boris

pre 3 godine

Ovu vrstu nastave u Nemackoj, nastavnici su iskoristili da zatrpaju decu do krajnjih mogucnosti. Sad ce glavi problem, ko i uvek, biti ocena. Dok 16 vukovaca imamo po odeljenju, svi cemo ziveti u stresu. I online nastavu su zahtevali svi, samo sada vise ce roditelji morati da rade sa decom, mislim na OS, a ostali, ako do sad nisu naucili, nece nikad.

zoombiramo

pre 3 godine

Prosvetni sam radnik u srednjoj stručnoj školi. Online nastava gde praksa igra glavnu ulogu je ne znam šta da kažem. Ali opet mora da se radi a radi se od jutra do sutra. Pola dana na predavanje ode, druga polovina na pripremu za sutra. Treba nekako sve to prebaciti u online svet, koriste se razni alati. Učenici razni. Oni koji hoće trude se maksimalno, drugi samo da ispoštuju formu, tu sam napiše po nešto i to je to, i pojedinci kojima je teško da startuju od 7:30h (razlog je uvek, nema struje, baguje net). U suštini borba neprestana.