Region zahvatio "crni talas"

Alarmantni podaci o broju novozaraženih koronavirusom stižu iz gotovo svih zemalja regiona, a vlasti preduzimaju nove mere u cilju sprečavanja širenja zaraze.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. U Ceskoj je doslo do eksponencijalnog rasta broja zarazenih za jednu nedelju!! Procena je da ce do Nove godine imati 5 do 7 hiljada mrtvih!! Danas je ceska Vlada trazila od NATO da posalje vojne lekare I postavi poljsku bolnicu pored Praga. Mislite o tome....
  (hm?, 24. oktobar 2020 21:54)

  # Link komentara

 2. Pa kako ne donosu kad vec sad imamo strahovite cifre u francuskoj skoro 300, italija 150, zar je to malo ???
  A sta ce biti u narednim mesecima kad se ukrsti sa drugim virusima. Pa svaki dan su sve vece cifre umrlih.
   (Stojan.N, 24. oktobar 2020 20:20)

  # Link komentara

 3. Svuda talasi. Samo da nisu prethodnica cunamija.
  (Nikodem, 24. oktobar 2020 18:55)

  # Link komentara

 4. Što bi rekao vaspitač Munižaba u kultnom filmu Specijalno vaspitanje:"Došla tetka po gramofon."
  (B.Živković, 24. oktobar 2020 17:09)

  # Link komentara

 5. Da ponovim i ovde, u nastavku jeo celo razmatranje. Virus je u svojim mutacijama dosao do oblika gde vise zarazava, ali ne donosi ni toliku smrtnost, ni teze slucajeve.
  ...
  Kako tacno funkcionise imuni sistem i kako virusi mutiraju to niko na celoj planeti ne zna sa sigurnoscu. Koliko god to proucavali i dalje je velika misterija.
  Kad bi razumeli imuni sistem imali bi odgovore i na autoimune bolesti.
  Zatvaranjem gradova, naroda, zemalja... ovom virusu se izgleda daje dovoljno vremena da razvije do sada poznatih 9 mutacija. I svaki put kad se neka zemlja otvori posle smanjenog broja zarazenih, virus se verovatno prenese na stanovnistvo iz druge oblasti koje se nije susrelo sa tim tipom mutacije i nadje ponovo nacin da prevari imuni sistem. To tako moze u beskonacnost kao i  sa sezonskim gripom.
  Na pocetku je uoceno da ima stealth osobinu, a sada je utvrdjeno i da sporo mutira.
  Primeceno je i da nove mutacije izazivaju manje smrtnosti, mada se strah odavno uvukao u kosti i ne reaguje se u skladu sa ponasanjem virusa. Broj zarazenih nije neka mera oko koje bi trebalo nadogradjivati ideje - a sta ako? Mortalitet nije veliki.
  Verovatno bi najidealnije bilo da se na planeti gotovo istovremeno zarazi svih sedam milijardi, da se virusu ne da vremena za kombinatoriku.
  Maske i pomazu i odmazu. Ne zadrzavaju dovoljno da bi odbile virus i propustaju dovoljno da bi virus dospeo u organizam, tako da se ponasaju kao neka prost mehanizam vakcine koji u maloj dozi nije poguban, a omogucava imunom sistemu "potpuno zdravog coveka" (takav ne postoji i svako ima neku mutaciju u DNK lancu) da proba da nauci kako da se izbori.
  Pre ili kasnije, sa maskom ili bez svako ce doci u kontakt sa virusom. Sam ishod zavisi od tipa mutacije virusa, kolicine virusa i imunog sistema kao veoma komplikovanog mehanizma u odbrani od zaraznih stvari.
   (je-bote, 24. oktobar 2020 16:05)

  # Link komentara

 6. Mi nećemo ništa da radimo, dok ne stignemo susede. Je l tako?
   (Soliter C KG, 24. oktobar 2020 15:28)

  # Link komentara

 7. Kod nas je 4. talas. Prvi je bio pocetkom februara.
  (nike, 24. oktobar 2020 15:07)

  # Link komentara

 8. Evo kod mene u mestu polako prestaju da nose maske, verovatno su ljubomorni na Hrvatsku pa da ih prestignemo sto pre....

  Udjem na benzinsku pumpu sa maskom,gledaju me ko da je slon usao,nisu mi jasni ljudi uopste,treba se pricuvati malo dok ne prodje zima...
  (Marko, 24. oktobar 2020 15:00)

  # Link komentara

 9. zatvaraj granice!!!!
  (фрула, 24. oktobar 2020 14:55)

  # Link komentara