Nedelja, 18.10.2020.

09:56

Bajden najavljuje promenu pristupa SAD kada je reč o KiM

Kandidat za predsednika SAD Džo Bajden izjavio je da će preokrenuti, kako je naveo, "neuravnoteženi pristup" Trapmove administracije prema Srbiji i tzv. Kosovu.

Izvor: Tanjug

Bajden najavljuje promenu pristupa SAD kada je reè o KiM IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

slađa

pre 3 godine

Što se Srbije tiče i bombardovanje 1999, je završen čin, nedvosmislen zločin bez saglasnosti SB UN. Za sve ostalo što mislite i izjavljujete u Americi, vaša stvar, vaša politika, vaši izbori. Ko god da je u pitanju. A procesuiranje ratnih zločina pa i "Džordža Vašingtona " Tačija biće sprovedeno po zakonu u Specijalnom sudu za ratne zločine OVK u Hagu.I bolje bi bilo da poradite na uspostavljanju mira u ratnim područijima i pružite podršku UN- u u tom smislu. Takođe, stotine miliona ljudi u svetu su zbog pandemije ugroženi glađu. Nezaposlenošću, terorizmom. Klimatske promene više nisu udaljene decenijama, one su tu. Šta ćete sa ogromnim američkim javnim dugom, sa milionima nezaposlenih u svojoj zemlji. Američke birače ne interesuju vaše sulude ideje i lupanje u prsa i vađenje fleka načinjenih u prošlosti. Ljude interesuje kako će oni živeti kao i njihova deca.U okonostima nove normalnosti. Gluplju predizbornu kampanju od ove u životu nisam videla. A verujem da to miščjenje deli i većina Amerikanaca.I intelektualaca.

pa i nije tako lose

pre 3 godine

Ustvari ovo sto Bajden govori nama nije uopste stetno. Zalaze se za vize i za SSP. Nama to ne smeta ni ič. Albanici vec uveliko se sele sa Kosova ako dobiju viznu liberalizaciju imaju da krene pravi mali egzodus.

Sto se tice SSP-a mi se o tome ne pitamo, niti nam mnogo smeta. EU da je htela stvarno da resava problem ponudila bi opciju Srbija i Kosovo u EU zajedno u nekoj varijanti hibridne unije. To bi onda resilo i problem Kosova da bude u UN na primer. Ali EU nece to, EU tj Nemacka i Francuska bi da se mi eto medjusobno priznamo a oni nas potapsuju po ramenima i kazu da smo eto evropske drzave ali nista od clanstva u uniji jer mora jelte unija da se reformise sto ce trajati po svemu sudeci decenijama.

Bane...

pre 3 godine

Svi političari u SAD imaju svoju računicu i prilikom izbora često im fali taj jezičak između pobede i poraza. Budimo mi taj jezičak koji će prelomiti i izabrati predsednika SAD-a. Sve oni pomno analiziraju i vodiće mnogo više računa šta govore i čine Srbiji tokom mandata. Suština je da svi srbi glasaju u jednom istom pravcu. Neka im se bude prva misao kada se sete nas, da možemo da utičemo na istoriju jer će imati uvek u malom mozgu tu misao, da srbski glas može da prevagne da biraju između slave i poraza. Koristimo tu jedinstvenu priliku da budemo složni, pokažemo jedinstvo i kaznimo kandidate koji su imali neprijateljski odnos prema Srbiji jer ruku na srce njih najviše izbore i pobeda najviše interesuje. Kaznimo bar loše da nas dobro zapamte, neka im je nauk za budućnost da će dobiti ono što zaslužuju. Suvišno je reči za koga ne glasati i za koga glasati. Pratite koliko su tokom izbora bile ponekad simbolične i minimalne razlike gde je SAD bukvalno bio podeljen prilikom ranijih izbora. Iskoristimo tu priliku da u budućnosti tražimo šta nam pripada i da nas najzad shvate kao mogući odlučujući faktor u budućnosti gde će morati da računaju na nas u budučim izborima SAD- a. Nemamo šta da izgubimo, kaznimo kandidata koji je naš oštetio; ko je u mogućnosti da glasa neka glasa za Trumpa. Nikada se ne zna šta sve može da učini u znaku zahvalnosti, zna da bude nepredvidiv...

Miki

pre 3 godine

Bajden neće pobediti, tako da nemamo o čemu da mislimo.
Politika prema Kosovu je manje više ista, ko god da je na vlasti u Americi.
Tramp je, želeći da dobije endorsment od što više lobija i grupa u Americi organizovao potpisivanje onog dogovora, pokazavši time da ne mrzi nikoga i da će da primi svakoga, ako pobedi, ali u suštini to sve ništa ne menja.
Kosovom će se i dalje baktati pretežno Evropa jer ima gorući problem, migrante, i mora da drži pod kontrolom Zapadni Balkan, a bez da tom istom Balkanu da pristup u EU.

Ja

pre 3 godine

Naravno da on ovo ne govori iz svoje glave, to su stavovi takozvanih demokrata i bilo ko da je kandidat, izgovarao bi potpuno iste recenice. To je jedno stanje svesti i agenda koja se tice citavog sveta, a koja se sprovodi preko ove politicke partije, gde je doticni samo njen glasnogovornik. On nikad ne bi imao moc da bilo sta odlucuje samostalno, on je samo jedna lutka na koncu, koja prica ono sto se od nje zahteva, dok se iza zavese kriju oni koji u stvari imaju moc i novac da odlucuju i sprovode odluke.

Radoznao

pre 3 godine

Nije ovo neka osveta zbog toga što naši političari navijaju za Trampa. Osim nekog tamo desetog potrčka u spoljnopolitičkoj komisiji, najverovatnije niko u Demokratskoj stranci ni ne zna za koga navija srpsko rukovodstvo. Ovo je oduvek bila politika demokrata, a na neki način ( iz njihovog ugla) je i razumljiva. Demokratska stranka je koalicija belih akademaca ( uglavnom sa društvenih nauka, mada su i IT-ovci sa njima) sa manjinama ( ne-beli/ne-hrišćani/ne-heteroseksualci). U tom smislu je normalno da će pričati ( a možda i raditi) za Albanske interese, jer sa ovim ih vezuje za sebe ( a možda i većinu Muslimana). Sa druge strane, Srbi u Americi su se asimilovali u Amerikance, tako da je propaganda prema njima ista kao i prema običnim Amerikancima ( zdrastvo, porezi)...

Dragan Ferencevic

pre 3 godine

Jel vi citate tekst, on bi da relativizuje otete, ubijene, postojece pravoslavne manastire on bi sve to relativizovao u ciju korist pitam se.

Огњен

pre 3 godine

Не видим ја ту никакву промену приступа САД у погледу на решавање ситуације са КиМ. Али то све говори о Америци и њиховим политичарима и "поштовању" међународног права, одн. не поштовању истог. Они су силом отргли један део територије суверене државе Србије и ту нису поштовали њен територијални интегритет, а сада би да инсистирају на поштовању територијалног интегритета непризнате и тзв. "државе Косово". Ипак за нас ништа од тога нема значаја и увек се треба позивати на наш устав и резолуцију 1244 УН.

е

pre 3 godine

Nedovoljno da liberalizacija bezviznog režima albancima prema EU. Kao prijatelj i veliki pobornik albanaca Bajden bi morao ukoliko naravno pobedi da omogući bezvizni ulaz albanaca u USA. To bi narod Srbije pozdravio.

Ivan

pre 3 godine

A Trampova administracija se za nesto drugo zalagala? ma ajte. Nece biti nikakve razlike po nas ko god bude predsjednik. Pritisci u vezi Kosova ce i dalje postojati.

Cane

pre 3 godine

Ko god da pobedi nama se lose pise. To sto je oko Trampa stvorena fama da ima drugaciji pristup prema Srbiji ne znaci da je to istina. SAD gleda svoj interes pre svega, sto se videlo i u vasingtonskom sporazumu. Tramp je los jer ima lose odnose sa Evropom a to opet utice na nas i nasu ekonomiju a Bajden ocigledno ima nekih licnih interesovanja i interesa da Kosovo donije medjunarodno priznanje.

Dali

pre 3 godine

Do dolaska Trampa imali smo gazenja Srbije od raznih americkih i evropskih administracija. Dolaskom Trampa nije doslo ni do kakve ravnoteze u odnosima te iste administracije sa KiM I Srbijom vec do mozda samo malo ublazenog stava prema Srbiji. Naravno i ti mali ustupci Srbiji su u Pristini docekani kao da su SAD Srbiji dali atomsku bombu.
Sta nas tek ceka kada Bajden bude opet "uravnotezio" odnose mozemo samo da zamislimo.....

dzonika

pre 3 godine

Cim krenu ameri da se mesaju u necije odnose to nece biti dobro ni za jedne ni za druge. Nazalost bicemo im bojno polje za probu teskih naoruzanja kao sto je to bilo 1999 kada su nas gadjali kasetnim bombama i osiromasenim uranijumom. Podela je jedino pravo resenje bez rata i zavade. Dogovorite granice i dosta vise svadjanja i mrznje.

Misko

pre 3 godine

Prosla je Srbija i Klintona sa bombardovanjem pa ce proci i tebe makar i 8 godina ali priznanje tzv.Kosovo NIKO NIKADA od zvanicnika Srbije vam nece dati.

Eidan

pre 3 godine

S obzirom na informaciju od pre neki dan da je sakupio 180 miliona dolara više od Trampa za kampanju, mogu samo da nagađam ko mu je dao pare pa otud i ovakvi stavovi. Nema mesta čuđenju ali opet ne mora puno da znači jer opet zavisi šta je potpisano do sada i za šta su dale garancije SAD.
Kontinuitet SAD politike se teško menja pa i sa promenom administracije.

Iks

pre 3 godine

Ja mislim da su srbi na Kosovu zapravo na neki nacin privilegovani u odnosu na srbe u Srbiji. Prvo ne placaju struju, znamo jer su svi majneri otisli dole. Drugo niko im ne gleda u bankovni racun i proganja ih za 100eura. Zasto oni uopste hoce da se pripoje Srbiji? Bolje bi bilo da se mi ostali pripojimo njima i da prestonica bude Pristina. Realno, ne bi mogli gore da vode zemlju u od ovih koje imamo.

Dj

pre 3 godine

Bajden je poznat po tome da je antisrpski nastrojen. Ništa od ovoga nije iznenađenje. On želi da Srbija prizna nezavisnost Kosova i da granice Kosova ostanu “sveta” krava. Približiće se stavu Merkel i po pitanju Kosova će se konačno Merkel i Bajden izjednačiti ako on postane predsjednik. Što onda predstoji Srbiji. S obzirom da ni Merkel ni Bajden neće ništa novo ponuditi Srbiji i oni će želiti potpis na nezavisnost. Srbija i srpsko rukovodstvo treba da primjene isti model kao i kosovski Albanci tj. čekati da se administracija Bajdena “potroši” jer on s obzirom na godine koje ima neće biti predsjednik 2 puta zaredom. No sigurno da se nezavisnost Kosova neće dovoditi u pitanje ali pristup kako riješiti to pitanje može biti različit od administracije do administracije. Bajden koji je bio lobist protiv Srba tokom ratova 90-tih nije osoba koja može doprinjeti bilo kakvom realnom i održivom riješenju koje može biti koliko toliko prihvatljivo i za Srbe. Realno je da će on zastupati albanske interese na Balkanu i da će biti izuzetno strog prema Srbima ali njegovo vreme trajaće 4-5 godina a obzirom na situaciju u EU,nemogućnost pristupa zemalja Balkanu Uniji i obzirom da se ne nudi ništa u vezi srpskog pitanja na Kosovu ne mogu nikako natjerati Srbiju da prihvati bilo šta što nije u njezinom interesu. Bajden će ostati pri svojim (antisrpskim) stavovima ali i Srbija (i Kosovo) će ostati pri svojim tako da sporazuma neće biti ni na vidiku.

pogled

pre 3 godine

Što je Biden potaklo na ovakve stavove? Da li se radi o kontinuitetu ili o isprovociranošću agresivnim navijanjem srbijanske elite za Trumpa ? Vjerojatno i jedno i drugo je u pitanju. Činjenica se krije u onoj narodnoj "što dobiješ na mostu izgubiš na ćupriji" a to znači da će Trump izgubiti daleko više glasova ovom hajkom nego dobiti. Naime, trenutno u SADu je neusporedivo veći broj, ukupno gledajući, Albanaca, muslimana iz BIH pa i Hrvata koji se motiviraju takvim navijanjem nego Srba koji imaju glasačko pravo. Čemu svrstavanje i miješanje u tuđe izbore ?

my way

pre 3 godine

Хоће ли прекинути и паузу у почињању ратова и уништавању читавих земаља и народа коју је наметнуо тај "зли, нетолерантни" Трамп... то је о враћање "сјајне и бајне" старе Америке?...

Aleksa Pufta

pre 3 godine

Ne znam sta ce biti sa Kosovom ali znam da mi ne treba da priznamo nezavisnost a pogotovo ne zelim da Srbija uzima kredite za autoput i prugu ka Pristini i Tirani ni da im da ulazak preko Merdara bez srpske licne karte.
Nama su prioritet drugi pravci a ne prema okupiranoj teritoriji.
A Ameri mogu kako hoce ali nece moci dokle hoce.

Dj

pre 3 godine

Bajden je poznat po tome da je antisrpski nastrojen. Ništa od ovoga nije iznenađenje. On želi da Srbija prizna nezavisnost Kosova i da granice Kosova ostanu “sveta” krava. Približiće se stavu Merkel i po pitanju Kosova će se konačno Merkel i Bajden izjednačiti ako on postane predsjednik. Što onda predstoji Srbiji. S obzirom da ni Merkel ni Bajden neće ništa novo ponuditi Srbiji i oni će želiti potpis na nezavisnost. Srbija i srpsko rukovodstvo treba da primjene isti model kao i kosovski Albanci tj. čekati da se administracija Bajdena “potroši” jer on s obzirom na godine koje ima neće biti predsjednik 2 puta zaredom. No sigurno da se nezavisnost Kosova neće dovoditi u pitanje ali pristup kako riješiti to pitanje može biti različit od administracije do administracije. Bajden koji je bio lobist protiv Srba tokom ratova 90-tih nije osoba koja može doprinjeti bilo kakvom realnom i održivom riješenju koje može biti koliko toliko prihvatljivo i za Srbe. Realno je da će on zastupati albanske interese na Balkanu i da će biti izuzetno strog prema Srbima ali njegovo vreme trajaće 4-5 godina a obzirom na situaciju u EU,nemogućnost pristupa zemalja Balkanu Uniji i obzirom da se ne nudi ništa u vezi srpskog pitanja na Kosovu ne mogu nikako natjerati Srbiju da prihvati bilo šta što nije u njezinom interesu. Bajden će ostati pri svojim (antisrpskim) stavovima ali i Srbija (i Kosovo) će ostati pri svojim tako da sporazuma neće biti ni na vidiku.

Misko

pre 3 godine

Prosla je Srbija i Klintona sa bombardovanjem pa ce proci i tebe makar i 8 godina ali priznanje tzv.Kosovo NIKO NIKADA od zvanicnika Srbije vam nece dati.

my way

pre 3 godine

Хоће ли прекинути и паузу у почињању ратова и уништавању читавих земаља и народа коју је наметнуо тај "зли, нетолерантни" Трамп... то је о враћање "сјајне и бајне" старе Америке?...

е

pre 3 godine

Nedovoljno da liberalizacija bezviznog režima albancima prema EU. Kao prijatelj i veliki pobornik albanaca Bajden bi morao ukoliko naravno pobedi da omogući bezvizni ulaz albanaca u USA. To bi narod Srbije pozdravio.

Dali

pre 3 godine

Do dolaska Trampa imali smo gazenja Srbije od raznih americkih i evropskih administracija. Dolaskom Trampa nije doslo ni do kakve ravnoteze u odnosima te iste administracije sa KiM I Srbijom vec do mozda samo malo ublazenog stava prema Srbiji. Naravno i ti mali ustupci Srbiji su u Pristini docekani kao da su SAD Srbiji dali atomsku bombu.
Sta nas tek ceka kada Bajden bude opet "uravnotezio" odnose mozemo samo da zamislimo.....

Iks

pre 3 godine

Ja mislim da su srbi na Kosovu zapravo na neki nacin privilegovani u odnosu na srbe u Srbiji. Prvo ne placaju struju, znamo jer su svi majneri otisli dole. Drugo niko im ne gleda u bankovni racun i proganja ih za 100eura. Zasto oni uopste hoce da se pripoje Srbiji? Bolje bi bilo da se mi ostali pripojimo njima i da prestonica bude Pristina. Realno, ne bi mogli gore da vode zemlju u od ovih koje imamo.

Aleksa Pufta

pre 3 godine

Ne znam sta ce biti sa Kosovom ali znam da mi ne treba da priznamo nezavisnost a pogotovo ne zelim da Srbija uzima kredite za autoput i prugu ka Pristini i Tirani ni da im da ulazak preko Merdara bez srpske licne karte.
Nama su prioritet drugi pravci a ne prema okupiranoj teritoriji.
A Ameri mogu kako hoce ali nece moci dokle hoce.

Miki

pre 3 godine

Bajden neće pobediti, tako da nemamo o čemu da mislimo.
Politika prema Kosovu je manje više ista, ko god da je na vlasti u Americi.
Tramp je, želeći da dobije endorsment od što više lobija i grupa u Americi organizovao potpisivanje onog dogovora, pokazavši time da ne mrzi nikoga i da će da primi svakoga, ako pobedi, ali u suštini to sve ništa ne menja.
Kosovom će se i dalje baktati pretežno Evropa jer ima gorući problem, migrante, i mora da drži pod kontrolom Zapadni Balkan, a bez da tom istom Balkanu da pristup u EU.

Ja

pre 3 godine

Naravno da on ovo ne govori iz svoje glave, to su stavovi takozvanih demokrata i bilo ko da je kandidat, izgovarao bi potpuno iste recenice. To je jedno stanje svesti i agenda koja se tice citavog sveta, a koja se sprovodi preko ove politicke partije, gde je doticni samo njen glasnogovornik. On nikad ne bi imao moc da bilo sta odlucuje samostalno, on je samo jedna lutka na koncu, koja prica ono sto se od nje zahteva, dok se iza zavese kriju oni koji u stvari imaju moc i novac da odlucuju i sprovode odluke.

Eidan

pre 3 godine

S obzirom na informaciju od pre neki dan da je sakupio 180 miliona dolara više od Trampa za kampanju, mogu samo da nagađam ko mu je dao pare pa otud i ovakvi stavovi. Nema mesta čuđenju ali opet ne mora puno da znači jer opet zavisi šta je potpisano do sada i za šta su dale garancije SAD.
Kontinuitet SAD politike se teško menja pa i sa promenom administracije.

Ivan

pre 3 godine

A Trampova administracija se za nesto drugo zalagala? ma ajte. Nece biti nikakve razlike po nas ko god bude predsjednik. Pritisci u vezi Kosova ce i dalje postojati.

Огњен

pre 3 godine

Не видим ја ту никакву промену приступа САД у погледу на решавање ситуације са КиМ. Али то све говори о Америци и њиховим политичарима и "поштовању" међународног права, одн. не поштовању истог. Они су силом отргли један део територије суверене државе Србије и ту нису поштовали њен територијални интегритет, а сада би да инсистирају на поштовању територијалног интегритета непризнате и тзв. "државе Косово". Ипак за нас ништа од тога нема значаја и увек се треба позивати на наш устав и резолуцију 1244 УН.

Radoznao

pre 3 godine

Nije ovo neka osveta zbog toga što naši političari navijaju za Trampa. Osim nekog tamo desetog potrčka u spoljnopolitičkoj komisiji, najverovatnije niko u Demokratskoj stranci ni ne zna za koga navija srpsko rukovodstvo. Ovo je oduvek bila politika demokrata, a na neki način ( iz njihovog ugla) je i razumljiva. Demokratska stranka je koalicija belih akademaca ( uglavnom sa društvenih nauka, mada su i IT-ovci sa njima) sa manjinama ( ne-beli/ne-hrišćani/ne-heteroseksualci). U tom smislu je normalno da će pričati ( a možda i raditi) za Albanske interese, jer sa ovim ih vezuje za sebe ( a možda i većinu Muslimana). Sa druge strane, Srbi u Americi su se asimilovali u Amerikance, tako da je propaganda prema njima ista kao i prema običnim Amerikancima ( zdrastvo, porezi)...

pa i nije tako lose

pre 3 godine

Ustvari ovo sto Bajden govori nama nije uopste stetno. Zalaze se za vize i za SSP. Nama to ne smeta ni ič. Albanici vec uveliko se sele sa Kosova ako dobiju viznu liberalizaciju imaju da krene pravi mali egzodus.

Sto se tice SSP-a mi se o tome ne pitamo, niti nam mnogo smeta. EU da je htela stvarno da resava problem ponudila bi opciju Srbija i Kosovo u EU zajedno u nekoj varijanti hibridne unije. To bi onda resilo i problem Kosova da bude u UN na primer. Ali EU nece to, EU tj Nemacka i Francuska bi da se mi eto medjusobno priznamo a oni nas potapsuju po ramenima i kazu da smo eto evropske drzave ali nista od clanstva u uniji jer mora jelte unija da se reformise sto ce trajati po svemu sudeci decenijama.

Bane...

pre 3 godine

Svi političari u SAD imaju svoju računicu i prilikom izbora često im fali taj jezičak između pobede i poraza. Budimo mi taj jezičak koji će prelomiti i izabrati predsednika SAD-a. Sve oni pomno analiziraju i vodiće mnogo više računa šta govore i čine Srbiji tokom mandata. Suština je da svi srbi glasaju u jednom istom pravcu. Neka im se bude prva misao kada se sete nas, da možemo da utičemo na istoriju jer će imati uvek u malom mozgu tu misao, da srbski glas može da prevagne da biraju između slave i poraza. Koristimo tu jedinstvenu priliku da budemo složni, pokažemo jedinstvo i kaznimo kandidate koji su imali neprijateljski odnos prema Srbiji jer ruku na srce njih najviše izbore i pobeda najviše interesuje. Kaznimo bar loše da nas dobro zapamte, neka im je nauk za budućnost da će dobiti ono što zaslužuju. Suvišno je reči za koga ne glasati i za koga glasati. Pratite koliko su tokom izbora bile ponekad simbolične i minimalne razlike gde je SAD bukvalno bio podeljen prilikom ranijih izbora. Iskoristimo tu priliku da u budućnosti tražimo šta nam pripada i da nas najzad shvate kao mogući odlučujući faktor u budućnosti gde će morati da računaju na nas u budučim izborima SAD- a. Nemamo šta da izgubimo, kaznimo kandidata koji je naš oštetio; ko je u mogućnosti da glasa neka glasa za Trumpa. Nikada se ne zna šta sve može da učini u znaku zahvalnosti, zna da bude nepredvidiv...

Cane

pre 3 godine

Ko god da pobedi nama se lose pise. To sto je oko Trampa stvorena fama da ima drugaciji pristup prema Srbiji ne znaci da je to istina. SAD gleda svoj interes pre svega, sto se videlo i u vasingtonskom sporazumu. Tramp je los jer ima lose odnose sa Evropom a to opet utice na nas i nasu ekonomiju a Bajden ocigledno ima nekih licnih interesovanja i interesa da Kosovo donije medjunarodno priznanje.

Dragan Ferencevic

pre 3 godine

Jel vi citate tekst, on bi da relativizuje otete, ubijene, postojece pravoslavne manastire on bi sve to relativizovao u ciju korist pitam se.

dzonika

pre 3 godine

Cim krenu ameri da se mesaju u necije odnose to nece biti dobro ni za jedne ni za druge. Nazalost bicemo im bojno polje za probu teskih naoruzanja kao sto je to bilo 1999 kada su nas gadjali kasetnim bombama i osiromasenim uranijumom. Podela je jedino pravo resenje bez rata i zavade. Dogovorite granice i dosta vise svadjanja i mrznje.

pogled

pre 3 godine

Što je Biden potaklo na ovakve stavove? Da li se radi o kontinuitetu ili o isprovociranošću agresivnim navijanjem srbijanske elite za Trumpa ? Vjerojatno i jedno i drugo je u pitanju. Činjenica se krije u onoj narodnoj "što dobiješ na mostu izgubiš na ćupriji" a to znači da će Trump izgubiti daleko više glasova ovom hajkom nego dobiti. Naime, trenutno u SADu je neusporedivo veći broj, ukupno gledajući, Albanaca, muslimana iz BIH pa i Hrvata koji se motiviraju takvim navijanjem nego Srba koji imaju glasačko pravo. Čemu svrstavanje i miješanje u tuđe izbore ?

slađa

pre 3 godine

Što se Srbije tiče i bombardovanje 1999, je završen čin, nedvosmislen zločin bez saglasnosti SB UN. Za sve ostalo što mislite i izjavljujete u Americi, vaša stvar, vaša politika, vaši izbori. Ko god da je u pitanju. A procesuiranje ratnih zločina pa i "Džordža Vašingtona " Tačija biće sprovedeno po zakonu u Specijalnom sudu za ratne zločine OVK u Hagu.I bolje bi bilo da poradite na uspostavljanju mira u ratnim područijima i pružite podršku UN- u u tom smislu. Takođe, stotine miliona ljudi u svetu su zbog pandemije ugroženi glađu. Nezaposlenošću, terorizmom. Klimatske promene više nisu udaljene decenijama, one su tu. Šta ćete sa ogromnim američkim javnim dugom, sa milionima nezaposlenih u svojoj zemlji. Američke birače ne interesuju vaše sulude ideje i lupanje u prsa i vađenje fleka načinjenih u prošlosti. Ljude interesuje kako će oni živeti kao i njihova deca.U okonostima nove normalnosti. Gluplju predizbornu kampanju od ove u životu nisam videla. A verujem da to miščjenje deli i većina Amerikanaca.I intelektualaca.

Iks

pre 3 godine

Ja mislim da su srbi na Kosovu zapravo na neki nacin privilegovani u odnosu na srbe u Srbiji. Prvo ne placaju struju, znamo jer su svi majneri otisli dole. Drugo niko im ne gleda u bankovni racun i proganja ih za 100eura. Zasto oni uopste hoce da se pripoje Srbiji? Bolje bi bilo da se mi ostali pripojimo njima i da prestonica bude Pristina. Realno, ne bi mogli gore da vode zemlju u od ovih koje imamo.

pogled

pre 3 godine

Što je Biden potaklo na ovakve stavove? Da li se radi o kontinuitetu ili o isprovociranošću agresivnim navijanjem srbijanske elite za Trumpa ? Vjerojatno i jedno i drugo je u pitanju. Činjenica se krije u onoj narodnoj "što dobiješ na mostu izgubiš na ćupriji" a to znači da će Trump izgubiti daleko više glasova ovom hajkom nego dobiti. Naime, trenutno u SADu je neusporedivo veći broj, ukupno gledajući, Albanaca, muslimana iz BIH pa i Hrvata koji se motiviraju takvim navijanjem nego Srba koji imaju glasačko pravo. Čemu svrstavanje i miješanje u tuđe izbore ?

Misko

pre 3 godine

Prosla je Srbija i Klintona sa bombardovanjem pa ce proci i tebe makar i 8 godina ali priznanje tzv.Kosovo NIKO NIKADA od zvanicnika Srbije vam nece dati.

dzonika

pre 3 godine

Cim krenu ameri da se mesaju u necije odnose to nece biti dobro ni za jedne ni za druge. Nazalost bicemo im bojno polje za probu teskih naoruzanja kao sto je to bilo 1999 kada su nas gadjali kasetnim bombama i osiromasenim uranijumom. Podela je jedino pravo resenje bez rata i zavade. Dogovorite granice i dosta vise svadjanja i mrznje.

Dj

pre 3 godine

Bajden je poznat po tome da je antisrpski nastrojen. Ništa od ovoga nije iznenađenje. On želi da Srbija prizna nezavisnost Kosova i da granice Kosova ostanu “sveta” krava. Približiće se stavu Merkel i po pitanju Kosova će se konačno Merkel i Bajden izjednačiti ako on postane predsjednik. Što onda predstoji Srbiji. S obzirom da ni Merkel ni Bajden neće ništa novo ponuditi Srbiji i oni će želiti potpis na nezavisnost. Srbija i srpsko rukovodstvo treba da primjene isti model kao i kosovski Albanci tj. čekati da se administracija Bajdena “potroši” jer on s obzirom na godine koje ima neće biti predsjednik 2 puta zaredom. No sigurno da se nezavisnost Kosova neće dovoditi u pitanje ali pristup kako riješiti to pitanje može biti različit od administracije do administracije. Bajden koji je bio lobist protiv Srba tokom ratova 90-tih nije osoba koja može doprinjeti bilo kakvom realnom i održivom riješenju koje može biti koliko toliko prihvatljivo i za Srbe. Realno je da će on zastupati albanske interese na Balkanu i da će biti izuzetno strog prema Srbima ali njegovo vreme trajaće 4-5 godina a obzirom na situaciju u EU,nemogućnost pristupa zemalja Balkanu Uniji i obzirom da se ne nudi ništa u vezi srpskog pitanja na Kosovu ne mogu nikako natjerati Srbiju da prihvati bilo šta što nije u njezinom interesu. Bajden će ostati pri svojim (antisrpskim) stavovima ali i Srbija (i Kosovo) će ostati pri svojim tako da sporazuma neće biti ni na vidiku.

Aleksa Pufta

pre 3 godine

Ne znam sta ce biti sa Kosovom ali znam da mi ne treba da priznamo nezavisnost a pogotovo ne zelim da Srbija uzima kredite za autoput i prugu ka Pristini i Tirani ni da im da ulazak preko Merdara bez srpske licne karte.
Nama su prioritet drugi pravci a ne prema okupiranoj teritoriji.
A Ameri mogu kako hoce ali nece moci dokle hoce.

Miki

pre 3 godine

Bajden neće pobediti, tako da nemamo o čemu da mislimo.
Politika prema Kosovu je manje više ista, ko god da je na vlasti u Americi.
Tramp je, želeći da dobije endorsment od što više lobija i grupa u Americi organizovao potpisivanje onog dogovora, pokazavši time da ne mrzi nikoga i da će da primi svakoga, ako pobedi, ali u suštini to sve ništa ne menja.
Kosovom će se i dalje baktati pretežno Evropa jer ima gorući problem, migrante, i mora da drži pod kontrolom Zapadni Balkan, a bez da tom istom Balkanu da pristup u EU.

Ivan

pre 3 godine

A Trampova administracija se za nesto drugo zalagala? ma ajte. Nece biti nikakve razlike po nas ko god bude predsjednik. Pritisci u vezi Kosova ce i dalje postojati.

Cane

pre 3 godine

Ko god da pobedi nama se lose pise. To sto je oko Trampa stvorena fama da ima drugaciji pristup prema Srbiji ne znaci da je to istina. SAD gleda svoj interes pre svega, sto se videlo i u vasingtonskom sporazumu. Tramp je los jer ima lose odnose sa Evropom a to opet utice na nas i nasu ekonomiju a Bajden ocigledno ima nekih licnih interesovanja i interesa da Kosovo donije medjunarodno priznanje.

pa i nije tako lose

pre 3 godine

Ustvari ovo sto Bajden govori nama nije uopste stetno. Zalaze se za vize i za SSP. Nama to ne smeta ni ič. Albanici vec uveliko se sele sa Kosova ako dobiju viznu liberalizaciju imaju da krene pravi mali egzodus.

Sto se tice SSP-a mi se o tome ne pitamo, niti nam mnogo smeta. EU da je htela stvarno da resava problem ponudila bi opciju Srbija i Kosovo u EU zajedno u nekoj varijanti hibridne unije. To bi onda resilo i problem Kosova da bude u UN na primer. Ali EU nece to, EU tj Nemacka i Francuska bi da se mi eto medjusobno priznamo a oni nas potapsuju po ramenima i kazu da smo eto evropske drzave ali nista od clanstva u uniji jer mora jelte unija da se reformise sto ce trajati po svemu sudeci decenijama.

my way

pre 3 godine

Хоће ли прекинути и паузу у почињању ратова и уништавању читавих земаља и народа коју је наметнуо тај "зли, нетолерантни" Трамп... то је о враћање "сјајне и бајне" старе Америке?...

е

pre 3 godine

Nedovoljno da liberalizacija bezviznog režima albancima prema EU. Kao prijatelj i veliki pobornik albanaca Bajden bi morao ukoliko naravno pobedi da omogući bezvizni ulaz albanaca u USA. To bi narod Srbije pozdravio.

Bane...

pre 3 godine

Svi političari u SAD imaju svoju računicu i prilikom izbora često im fali taj jezičak između pobede i poraza. Budimo mi taj jezičak koji će prelomiti i izabrati predsednika SAD-a. Sve oni pomno analiziraju i vodiće mnogo više računa šta govore i čine Srbiji tokom mandata. Suština je da svi srbi glasaju u jednom istom pravcu. Neka im se bude prva misao kada se sete nas, da možemo da utičemo na istoriju jer će imati uvek u malom mozgu tu misao, da srbski glas može da prevagne da biraju između slave i poraza. Koristimo tu jedinstvenu priliku da budemo složni, pokažemo jedinstvo i kaznimo kandidate koji su imali neprijateljski odnos prema Srbiji jer ruku na srce njih najviše izbore i pobeda najviše interesuje. Kaznimo bar loše da nas dobro zapamte, neka im je nauk za budućnost da će dobiti ono što zaslužuju. Suvišno je reči za koga ne glasati i za koga glasati. Pratite koliko su tokom izbora bile ponekad simbolične i minimalne razlike gde je SAD bukvalno bio podeljen prilikom ranijih izbora. Iskoristimo tu priliku da u budućnosti tražimo šta nam pripada i da nas najzad shvate kao mogući odlučujući faktor u budućnosti gde će morati da računaju na nas u budučim izborima SAD- a. Nemamo šta da izgubimo, kaznimo kandidata koji je naš oštetio; ko je u mogućnosti da glasa neka glasa za Trumpa. Nikada se ne zna šta sve može da učini u znaku zahvalnosti, zna da bude nepredvidiv...

Dragan Ferencevic

pre 3 godine

Jel vi citate tekst, on bi da relativizuje otete, ubijene, postojece pravoslavne manastire on bi sve to relativizovao u ciju korist pitam se.

Огњен

pre 3 godine

Не видим ја ту никакву промену приступа САД у погледу на решавање ситуације са КиМ. Али то све говори о Америци и њиховим политичарима и "поштовању" међународног права, одн. не поштовању истог. Они су силом отргли један део територије суверене државе Србије и ту нису поштовали њен територијални интегритет, а сада би да инсистирају на поштовању територијалног интегритета непризнате и тзв. "државе Косово". Ипак за нас ништа од тога нема значаја и увек се треба позивати на наш устав и резолуцију 1244 УН.

Eidan

pre 3 godine

S obzirom na informaciju od pre neki dan da je sakupio 180 miliona dolara više od Trampa za kampanju, mogu samo da nagađam ko mu je dao pare pa otud i ovakvi stavovi. Nema mesta čuđenju ali opet ne mora puno da znači jer opet zavisi šta je potpisano do sada i za šta su dale garancije SAD.
Kontinuitet SAD politike se teško menja pa i sa promenom administracije.

Ja

pre 3 godine

Naravno da on ovo ne govori iz svoje glave, to su stavovi takozvanih demokrata i bilo ko da je kandidat, izgovarao bi potpuno iste recenice. To je jedno stanje svesti i agenda koja se tice citavog sveta, a koja se sprovodi preko ove politicke partije, gde je doticni samo njen glasnogovornik. On nikad ne bi imao moc da bilo sta odlucuje samostalno, on je samo jedna lutka na koncu, koja prica ono sto se od nje zahteva, dok se iza zavese kriju oni koji u stvari imaju moc i novac da odlucuju i sprovode odluke.

Radoznao

pre 3 godine

Nije ovo neka osveta zbog toga što naši političari navijaju za Trampa. Osim nekog tamo desetog potrčka u spoljnopolitičkoj komisiji, najverovatnije niko u Demokratskoj stranci ni ne zna za koga navija srpsko rukovodstvo. Ovo je oduvek bila politika demokrata, a na neki način ( iz njihovog ugla) je i razumljiva. Demokratska stranka je koalicija belih akademaca ( uglavnom sa društvenih nauka, mada su i IT-ovci sa njima) sa manjinama ( ne-beli/ne-hrišćani/ne-heteroseksualci). U tom smislu je normalno da će pričati ( a možda i raditi) za Albanske interese, jer sa ovim ih vezuje za sebe ( a možda i većinu Muslimana). Sa druge strane, Srbi u Americi su se asimilovali u Amerikance, tako da je propaganda prema njima ista kao i prema običnim Amerikancima ( zdrastvo, porezi)...

Dali

pre 3 godine

Do dolaska Trampa imali smo gazenja Srbije od raznih americkih i evropskih administracija. Dolaskom Trampa nije doslo ni do kakve ravnoteze u odnosima te iste administracije sa KiM I Srbijom vec do mozda samo malo ublazenog stava prema Srbiji. Naravno i ti mali ustupci Srbiji su u Pristini docekani kao da su SAD Srbiji dali atomsku bombu.
Sta nas tek ceka kada Bajden bude opet "uravnotezio" odnose mozemo samo da zamislimo.....

slađa

pre 3 godine

Što se Srbije tiče i bombardovanje 1999, je završen čin, nedvosmislen zločin bez saglasnosti SB UN. Za sve ostalo što mislite i izjavljujete u Americi, vaša stvar, vaša politika, vaši izbori. Ko god da je u pitanju. A procesuiranje ratnih zločina pa i "Džordža Vašingtona " Tačija biće sprovedeno po zakonu u Specijalnom sudu za ratne zločine OVK u Hagu.I bolje bi bilo da poradite na uspostavljanju mira u ratnim područijima i pružite podršku UN- u u tom smislu. Takođe, stotine miliona ljudi u svetu su zbog pandemije ugroženi glađu. Nezaposlenošću, terorizmom. Klimatske promene više nisu udaljene decenijama, one su tu. Šta ćete sa ogromnim američkim javnim dugom, sa milionima nezaposlenih u svojoj zemlji. Američke birače ne interesuju vaše sulude ideje i lupanje u prsa i vađenje fleka načinjenih u prošlosti. Ljude interesuje kako će oni živeti kao i njihova deca.U okonostima nove normalnosti. Gluplju predizbornu kampanju od ove u životu nisam videla. A verujem da to miščjenje deli i većina Amerikanaca.I intelektualaca.