1. Tendenciozan tekst - namenjem ruskim citaocima.
  Istina je drugacija, ukljucivanje u rat je Rusiji koristilo na mnogim poljima - od politickog (vratili su se kao velesila na svetsku scenu), strateskog (vratili se na Mediteran, sprecili izgradnju gasovoda kroz Siriju i najvaznije - sprecili prodor ekstremizma u ruske republike juzno od Kavkaza), vojnog (test i razvoj novih oruzija), ekononskog (prodaja oruzija koje se dokazalo u borbi) ...
  Dosli su u Siriju da ostanu u tom najvaznijem delu Mediterana.
  Jedan od boljih Putinovih poteza.
  (Boris, 30. septembar 2020 18:23)

  # Link komentara

 2. ID su u Siriji porazli Kurdi, potpomognuti zapadnom koalicijom, a u mnogo manjoj meri Rusija i Asad. Rusi jesu izbombardovali bolnice i piljarnice i pekare, što je uticalo na rezultat rata, ali su Ameri sačuvali kontrolu nad sirijskom naftom. A narod pati, i neće tako brzo prestati da pati.
  (zoja, 30. septembar 2020 14:24)

  Aha, jeste, a moj tata je jači od tvog tate...nadji bar na netu kako je izgledao grad Raka posle "oslobadjanja" od strane Kurda...na stranu što prstom nisu mrdnuli protiv islamske države dok nije vojska sirije i rusi opleli po njima...a ameri ko ameri gde ima nafte (Omarska polja) tu su i oni...
  (Budala i krivih drva nikada nestati neće, 30. septembar 2020 17:16)

  # Link komentara

 3. Po meni je najveći ruski gubitak Ukrajina! Putin nije smeo da ulazi u sukob sa Ukrajincima onako siledžijski, sad ih je izgubio i teritorijalno i ekonomski i kulturološki i koštaće ga Donbas i poluostrvo Krim, kao svetog Petra kajgana, baš kao što ga košta mir u Čečeniji. Drugim rečima bakrotiraće državu!
  (z’brda, 30. septembar 2020 16:14)

  # Link komentara

 4. DW?? haha, sve jasno..
   (Dragan M, 30. septembar 2020 14:49)

  # Link komentara

 5. "...pad šiitskog vođe Homeinija. "
  Pa umro je pre 31 godinu. Obavestite autora.
  (Dispepsija, 30. septembar 2020 14:35)

  # Link komentara

 6. ID su u Siriji porazli Kurdi, potpomognuti zapadnom koalicijom, a u mnogo manjoj meri Rusija i Asad. Rusi jesu izbombardovali bolnice i piljarnice i pekare, što je uticalo na rezultat rata, ali su Ameri sačuvali kontrolu nad sirijskom naftom. A narod pati, i neće tako brzo prestati da pati.
  (zoja, 30. septembar 2020 14:24)

  # Link komentara

 7. Tačno.
  (Kuhar, 30. septembar 2020 12:58)

  # Link komentara

 8. Doneo je dobar deo onoga sto sve intervencije donose Amerikancima - prodaju oruzja i vojne opreme. U pozadini sukoba je uvek prezntacija nove generaije opreme spremne za opertivna dejstva radi plasiranja na treca trzista. Od 2015. Rusija je odobrila 3 porudzbine za sitem S500.
  (putar, 30. septembar 2020 12:18)

  # Link komentara

 9. Kakva gomila besmislica.Kao prvo, uspostavljanje odnosa Izraela i arapskih zemalja grupisanih oko Saudijske Arabije nije ništa čudno, samo je ozvaničena njihova saradnja koja traje od početka rata u Siriji gde su zajednički pokušali (srećom neuspešno) da rasparčaju Siriju.Nikakav to nije udarac za Iran koji je navikao već na neprijateljstva i jednih i drugih.Dakle, podrška Irana Siriji neće izostati, pogotovo je glupo tvrditi da sve to još čak ima veze sa svrgavanjem vlasti u Iranu.Zatim, Rusija je sprečila SAD i Tursku da razgrabe Siriju i tu se lepo smeste na duži period.Jeste da su Turska i SAD svejedno tamo, ali nalaze se tek u pograničnim oblastima i udaljeni su od većine bitnijih sirijskih gradova i baza.Najveći dobitak Amerikancima je ipak najveće sirijsko naftno polje koje kontrolišu na severu, no Rusiji to nije ni bio cilj, šteta je jedino za sirijski narod koji neće imati benefita od te nafte već Amerikanci.Onda dalje, Rusija je iskoristila priliku i testirala svoje brojno novo naoružanje u Siriji u borbenim uslovima, to im je bilo od velike koristi, a takođe su pokazali da su vojna sila koja neće odustati od sučeljavanja sa bilo kim ako procene da je to neophodno.Ono što je najvažnije, sprečena je gradnja naftovoda ka Izraelu koji bi išao preko Sirije, to je bio i uzrok rata.Tako da, Putin je dosta dobio intervencijom u Siriji, njegova pozicija je čvrsta kao i uvek iako hiljadu puta možemo da čitamo ovakve tekstove po kojima on i Rusija samo što nisu pali.
  (Marko, 30. septembar 2020 12:18)

  # Link komentara

 10. Uf, dosta loš i tendenciozan tekst. Pogotovo ta tvrdnja u tekstu kako je Putin "zaštitnik diktatora". Ta agenda je toliko prevaziđena, anahrona i besmislena da je to prosto neverovatno. Oa Amerikanci su najveći zaštitnici diktatora na svetu, S. Arabija, Oman, Katar Bahrein, Kuvajt... Prema njima Asad deluje kao najveći demokrata. Rat u Siriji doneo je Putinu osiguranje jedinog saveznika sa pomorskom vojnom bazom van bivšeg SSSR-A. Nije on nigde kao što se u tekstu kaže "potisnuo Ameriku" jer nije napao nijednog njihovog saveznika.
  (Aron, 30. septembar 2020 12:11)

  # Link komentara

 11. Apsolutno ne podržavam Putinov autokratski nacin vladavine. Međutim, kada pročitam kako SAD "misionarski sprovodi demokratizaciju" sveta a Putinu to smeta i koči takav jedan altruistički i civilizacijski čin...dodje mi da povratim i automatski gubim poštovanje za sve izneto u tekstu. Svetske sile su svetske sile sa jednakim motivom svetskih sila od kada se Homo sapiens pojavio...agresija, sujeta, ljubomora, pohlepa itd. Pregazili smo neandertalce, urodjenike širom planete od Afrike, preko Australije i Južne Amerike do Severne Amerike i Azije. Agresivna smo vrsta, nesposobna da potisne vlastite želje i ambicije. Kohabitacija za nas nije moguća, čak ni sa biljkama i životinjama (istrebili na hiljade vrsta). Pojedinačno, imamo fantastične umove, filozofe, naučnike, umetnike. Međutim, kada smo u grupi, u čoporu, postajemo životinje najgore vrste. Šteta, jer ako mi treba da naselimo Vaseljenu...nahebala je.
   (Hmm, 30. septembar 2020 12:07)

  # Link komentara

 12. Prvo doneo im je moZda ne onoliko koliko su očekivali ali sad ceo svet zna da su sposobni da vojno pomognu i da imaju naoruzanje nadmoćnije od nekih trenutnih da je doprineo da turska dobije više ustupaka od Natoa jeste a NATO to ne želi ali je morao da prihvati u Libiji nije dobio ni pola šta su želeli ako svakako uče iz tih gresaka sto se tiče marketinga i propagande veoma su loši očigledno ali uče ... možda isto važi za kinu koja je u ovom trenutku jača od usa finansiski a vojno ih sustižu ali opet ne propagandno
  (super, 30. septembar 2020 12:07)

  # Link komentara

 13. Jasno kao dan
  (Novak, 30. septembar 2020 12:05)

  # Link komentara

 14. Kaže DW (Dojče Vele)... a zapravo je intervencijom u Siriji sprečeno još jedno rušenje legitimne vlasti u regionu (Tunis, Libija, Egipat) i sprečen je veliki planirani rat Zapad-Iran. U isto vreme, ruska vojna industrija je stavljena na mapu sveta i beleži rekordni rast izvoza.
  (Miša Bgd, 30. septembar 2020 12:02)

  # Link komentara

 15. Sprecio izgradnju gasovoda i naftovoda preko Sirije (cime je Rusiji osigurao trzista tih energenata), i unistio ID koja bi mu se u najkracem roku pojavila na Kavkazu (kao i u Evropi, za sta mu niko iz EU nije rekao ni hvala). Sve ostalo uz texta je samo plus na pomenuto. Sam tekst je ko plitak potok.
  (Sims, 30. septembar 2020 11:43)

  # Link komentara

 16. Doneo je jer je pokazao amrikancima da će stati u odbranu svojih saveznika i svojih interesa. U ovom slučaju su luke u Siriji.
  (marko, 30. septembar 2020 11:37)

  # Link komentara

 17. Sta je bilo koji rat doneo obicnom coveku? Nista! Samo ratni profiteri imaju koristi od rata.
  (GoraN, 30. septembar 2020 11:32)

  # Link komentara

 18. sprecio tursko jacanje i sirenje iticaja. libija je takodjebnjihov proxi, i ovo u jermeniji
   (rex, 30. septembar 2020 11:19)

  # Link komentara

 19. A šta je rat u Siriji doneo bilo kome ?
  (Nebojsa, 30. septembar 2020 11:11)

  # Link komentara

 20. Nije bila toliko losa procjena vojno ali Asad nije nista uradio kako bi svoju politiku i ekonomiju bar malo izbalansirao nakon sto su suzbili rat i tako ispade da je Rusija najgore ekonomski prosla( nisu nista dobili od ocekivanog) jer nema stabilnog trzista, nema investirora, nema zarade, ekonomsko rasulo i kolaps su u Siriji. Zao mi samo ljudi koji moraju sad zivjeti u tom raspadu od drzave.
  (Boris, 30. septembar 2020 10:58)

  # Link komentara

 21. Dosta ozbiljna analiza. Prestao da citam kad sam procitao Homeini...
  (kaligula, 30. septembar 2020 10:56)

  # Link komentara

 22. Koliko ja znam nijedan MIG nije zaparao nebo u Siriji. Suhoj jeste.
   (ha ya, 30. septembar 2020 10:41)

  # Link komentara

 23. ...jeste malo sutra nije doneo ništa. Zamislite Siriju i dalje pod ID,kome bi to više štetilo,Rusiji ili zemlji iz koje je autor.
   (Pilot na mlaznjak, 30. septembar 2020 10:34)

  # Link komentara