Ponedeljak, 28.09.2020.

12:09

Američki general: Srbi više nisu proruski

Frederik Ben Hodžis, bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi, kaže i da od nove crnogorske vlasti očekuje da ispuni svoje obaveze prema NATO.

Izvor: Sputnjik

Amerièki general: Srbi više nisu proruski IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

Miloje

pre 3 godine

Tko vjeruje da su Amerikanci preko noći postali naivci, jako se vara....
(Dubrovčanin, 28. septembar 2020 14:57)
Da znaju oni ko je snadbevao HOS kalašnjikovima, RPG, i S300 za sve vreme sankcija na oružije. A ko je Miloševiću uvodio sankcije čak i na sporcka dešavanja. Znaju oni dobro či je Milošević bio igrač i na čijem platnom spisku su bili likovi poput Jovica Stanišića i ostalih Alfa i Omega Beograda. Rusija u Beogtadu nikad nije imala upotište. Sve do početka Prvog sveckog rata je podržavala Bugare na štetu Rusa (Da se Rus pita, Niš i sve južno bi bili Bugarski). Između ratova Beograd je bio centar Belogardijaca u krvavom sukobu sa Moskvom. Toliko su nas Rusi voleli i mi njih, da su Srbi označeni od strane Moskve na Komunističkoj internacionali kao narod koji treba da nestane. Tako da su Rusi uz navijanje i podršku (nafta i resursi su plovili ka Wehrmacht), gledali kako nas Nemci gaze 41ve. A četnici Bele Krajne koji su hteli da se priključe nadolazećoj crvenoj armiji su zažalili što su živi. Zato su Srbijanci čim je oslobođen Beograd, gledali pošto poto da im vide leđa. Kada bolje pogledam Hrvacka za svoju kratku istoriju je imala više pomoći od Rusa nego Srbija za sve vreme postojanja svoje države.

Milorad

pre 3 godine

Ziveo sam u nekoliko zemalja i upoznao puno Rusa (barem 50). Nijedan jedini nije toplo reagovao kad je saznao da sam iz Srbije. Shvatio sam posle odredjenog vremena da oni nas uopste ne razlikuju od Bugara, pa cak ni od Hrvata. Moje iskustvo je da su nam mentaliteti veoma razliciti. Oni su blize severnjacima po odnosu prema novcu, otvorenosti, ljudskim vezama. Cak nam ni humor nije uopste slican. Verovali ili ne najslicniji humor nasem (van Jugoslavije) iz mog iskustva imaju Madjari (iz druzenja sa njima u inostranstvu). Ne razumem ovo sa Rusima uopste, a verujem da je Rusima jos cudnije sto mi mislimo da su oni nasa braca.

Bumerang

pre 3 godine

@insekt
U najkracem, tvoj komentar je najkorektniji i pogadja sustinu. Sta smo radili 80-ih pa sve do 1991...ucili engleski u osnovnoj skoli,ruskih odeljenja skoro da i nije bilo, gledali americke filmove, slusali rok muziku, ko je mogao skolovao se na zapadu...A 1991 upotrebljeni smo od Rusa, bas kao 1941 kad je po instrukciji iz Kominterne dignut ustanak u Srbiji da bi se otupila ostrica nemackog napada na SSSR koji je poceo samo 2 nedelje ranije. Otvaranje jugoistocnog fronta usporilo je Nemce, pa ih je uhvatila ruska zima, i sve ostalo je istorija. 1991 prakticno ista prica, samo modifikovana u skladu sa novim vremenom...pao Berlinski zid, raspao se Varsavski blok, raspao se SSSR, bivse zemlje clanice kandidati za prijem u NATO...velika opasnost za Rusiju koja se transformise iz socijalisticke u kapitalisticku drzavu, pljacka se od strane tajkuna, narod pusten s lanca bezi na zapad...Sta rade ostaci KGB...upravo sto si ti napisao...preko Slobe u Jugoslaviji guraju Srbe u bezumni rat da zamajavaju zapad, bez ikakve namere i moci da im konkretno pomognu. Ali kupljeno je 10 presudnih godina da se ponovo pojavi cvrstorukas na celu nacije (Putin) i Rusija kako tako ekonomski konsoliduje.

djidji

pre 3 godine

Srbi nikako da prihvate cinjenicu da je bec 45 minuta avionom od bga a moskva tri vrrmenske zone, pogledajte u prosla vremena gde su vam se skolovali svi vidjeniji intelektualci.. Pariz.. Bec.. Prag.. Pravosljavlje.. Jezik..pismo kultura sve je doslo ili iz grcke ili sa zapada.. I na kraju idite na sajt vlade RS i procitajte ko najvise investira u vasu zemlju i ko daje investicije.. Iznenaditi ce te se kad vidite da Rusija postoji kao statisticka greska! Oni nikad nigde nisu gradili ekonomije vec iskljucivo svoj dousnicko spijunski kadar! Pod hitno srbi Budjenje iz ruske bajke;)

Kameleoni

pre 3 godine

Mi smo proruski orjentisani, a vecinom svi trazimo "uhlebljenje"
u bogatim zapadnoevropskim drzavama. E to je nase pravo lice. Novac i blagostanje trazimo u EU,i nemamo grizu savjesti,dok Rusiju dizemo, ne znajuci zasto, u nebesa. Ko Srbina zna, svaka mu cast.

cvele

pre 3 godine

Sve dok srbija vodi spoljnu politiku, suprotnu politici eu, biće izložena svim pritiscima.Srbija je teritorijalno evropska, i u tom pravcu treba uskladiti i spoljnu politiku.Biti nezavisan je privilegija vojno i ekonomsko moćnih država.

dal da mrzmi il ne mrzim

pre 3 godine

Nisam pravoslavac,ali pre nekoliko godina bio sam tako pro-ruski raspoložen da posle kada sam video reakciju rusa, ne da sam se iznenadio već sam bio potpuno razočaran...Nemci su me u stsartu šutnuli..ostao je Ivo Andrić i pro-srpski stav...mada polako i to pada u vodu...sad imam samo svoj stav

Mare

pre 3 godine

Srbija nikada realno nije bila proruska, to su samo price okruzenja kada im je trebala paznja. Mi smo pravoslavci i SLoveni pa onda imamo slicnu kulturu ali politicki gotovo nikada nismo bili proruski orjentisani, cak i kada je Sloba bio na vlasti, on je tu pricu razvlacio ali su ga Rusi realno kulirali konstatno. SAD su, a i dobar deo EU su napokon shvatile da je to samo jedna tipicna propagnda koju je gurao jedan deo USA administracije zbog licnih interesa.

Marko

pre 3 godine

Kamo,srece da je to istina. Nasi ljudi i dalje govore "ruska braca" a recite mi sta imamo od rusa poslednjih 20 godina? Jedno veliko nista, eto sta.

prellee

pre 3 godine

Kako to kod Amerikanaca sve kaubojski, sve na brzinu.Sad Srbi odjednom dobri, i prijatelji, nisu sa Rusima...Šta se to preko noći kod njih promjenilo, mi smo OSTALI ISTI. Kakvu su kalkulaciju svoju NAPRAVILI a nas tamo smjestili, za šta, ja se pitam? Neće biti dobro kad oni ovako olako mjenjuju mišljenja, od danas do sutra. Nisam za ovih 30 godina naučio na ovakvo njihovo lice. U svakom slučaju dobro je za nas, nismo na onoj goroj strani, na koju su nas smještali, na lomaču... Sve je ovo Njemačaka uprskala, poslije pada Berlinskog zida, poslije ujedinjenja. Njemaćka je morala na Balkanu imati isti, uravnotežen stav prema svima. Nažalost Njemačka taj ispit nije položila i počela je raditi stvari koji mnogo liče na početak 1914, 1941 godinu, kad su Nijemci Srbe proglašavali kao najveće neprijatelje. Na kraju Zapad i Islamsaki svijet su okrenuli protiv Srbije....Greška, Njemačke! Zato se i UK izvukla iz EU. US mjenja saveze i traži nove prijatelje. Ostavljeno je Njemačkoj vrijeme da se usmjeri u pravom smjeru, a pjevac Makron, to još ne vidi. Nema od EU ništa, kad je Makron brani!!!

obi van

pre 3 godine

Srbi su bili pro-zapadni dok nas oni nisu počeli egzistencijalno ugrožavati. Stotine hiljada raseljenih, ogromne materijalne i ljudske žrtve i tretman kao prema Njemačkoj na kraju drugog svjetskog rata (podjela nacionalnog korpusa na RS i Crnu Goru, beskrajna suđenja)
Srbija se iz nužde približavala Rusiji i Kini jer se Zapad sam zatvorio za svaku saradnju.
Sreća naša da je Trump drugačiji. A da smo preko noći pro Američki, to je prerano reći i zavisi od toga da li će Trump da pobijedi ili će opet doći Demokrate i Duboka Država

dub

pre 3 godine

Srbi bi trebalo da budu samo pro-srpski, i ništa više. Da gledamo samo interes svog naroda, i da vodimo onakvu politiku koja će doprinete prosperitetu sprskog naroda. Nismo mi nikakva kolonija i satelit, da bi zastupali tuđe interese, makar bili i ruski!

bigserb

pre 3 godine

Mogao bi general da sprovede anketu sa jednostavnim pitanjem

"Koga podrzavate?"
1.Rusiju
2.SAD

100% sam siguran da bi posle rezultata ankete progutao sve ove reci koje je izgovorio!

ja

pre 3 godine

Za vreme Obrenovića, Srbija je bila progermanski i antiruski orjentisana. Za vreme Karađođevića je bila profrancuski i probritanski orjentisana, a Ruse nije mogla da smisli. Za vreme Tita se laviralo - čas Zapad, čas Istok, čas Nesvrstani, ali je opšte mesto bilo to da se treba držati podalje od Rusa, jer nam ne žele dobro. I 90-ih je, makar u početku, Milošević važio za američkog čoveka, što se kasnije promenilo, jer su ga zapravo Ameri gurnuli u naručje Rusije, iako ni tada nije postojalo iskreno prijateljstvo, a još manje podrška s ruske strane. Ergo, nikada u svojoj istoriji Srbija nije bila okrenuta Rusiji. Štaviše, situacija je bila potpuno suprotna - od faza potpunog ignorisanja, do faza otvorenog neprijateljstva, jedino su u poslednjih nekoliko godina neprijateljski stav Zapada i njihovi dvostruki aršini u međunarodnim odnosima gurali Srbe ka Rusiji, što je Putin itekako iskoristio. Možemo mi da imamo lepe kulturne veze sa Rusijom, čak i da propagiramo priču o tobožnjem bratstvu sa Rusima, ali, na kraju dana, niti vidimo neki interes da budemo ruski prilepak, niti smo glupi da verujemo u to da ćemo imati neki normalni život sve dok smo ruska gubernija i kamenčić u cipeli Zapadu. Na kraju krajeva i mentalitetski smo mnogo bliži Zapadu, nego Rusima (ko tvrdi suprotno, ne poznaje ni Srbe, ni Ruse, a ni Zapad)... Upravo zato me i raduje ozbiljan zaokret u svetkoj politici naših vlasti...

ruskicar

pre 3 godine

ziveo ruski car vladimir putin , nas i rusa 300 miliona, rusi srbska braca vsegdaaa, kad se nasele rusiiiii , hepi ce triputa dnevno emitovati cirilicuuuu

Vedran

pre 3 godine

Kao prvo Srvi nikada nisu bili pro Ruski orjientisani, radi se o klasičnoj zabludi, pro ruske snage nisu čak ni u parlamentu.Kroz istoriju Srbi su uvek bili bliži Britancima i Nemcima, a danas su Srbi nedvosmisleno uz Trampa i Ameriku.

genius

pre 3 godine

A zamislite koliko bi bili pro-ruski da SAD nisu podržale etničko čišćenje krajiških Srba, oduzimanje dejtonskih prava Republici Srpskoj, rasrbljavanje Crne Gore i rat na Kosovu i Metohiji?
Ovako - nije da smo imali baš mnogo izbora.

genius

pre 3 godine

A zamislite koliko bi bili pro-ruski da SAD nisu podržale etničko čišćenje krajiških Srba, oduzimanje dejtonskih prava Republici Srpskoj, rasrbljavanje Crne Gore i rat na Kosovu i Metohiji?
Ovako - nije da smo imali baš mnogo izbora.

dub

pre 3 godine

Srbi bi trebalo da budu samo pro-srpski, i ništa više. Da gledamo samo interes svog naroda, i da vodimo onakvu politiku koja će doprinete prosperitetu sprskog naroda. Nismo mi nikakva kolonija i satelit, da bi zastupali tuđe interese, makar bili i ruski!

bigserb

pre 3 godine

Mogao bi general da sprovede anketu sa jednostavnim pitanjem

"Koga podrzavate?"
1.Rusiju
2.SAD

100% sam siguran da bi posle rezultata ankete progutao sve ove reci koje je izgovorio!

ja

pre 3 godine

Za vreme Obrenovića, Srbija je bila progermanski i antiruski orjentisana. Za vreme Karađođevića je bila profrancuski i probritanski orjentisana, a Ruse nije mogla da smisli. Za vreme Tita se laviralo - čas Zapad, čas Istok, čas Nesvrstani, ali je opšte mesto bilo to da se treba držati podalje od Rusa, jer nam ne žele dobro. I 90-ih je, makar u početku, Milošević važio za američkog čoveka, što se kasnije promenilo, jer su ga zapravo Ameri gurnuli u naručje Rusije, iako ni tada nije postojalo iskreno prijateljstvo, a još manje podrška s ruske strane. Ergo, nikada u svojoj istoriji Srbija nije bila okrenuta Rusiji. Štaviše, situacija je bila potpuno suprotna - od faza potpunog ignorisanja, do faza otvorenog neprijateljstva, jedino su u poslednjih nekoliko godina neprijateljski stav Zapada i njihovi dvostruki aršini u međunarodnim odnosima gurali Srbe ka Rusiji, što je Putin itekako iskoristio. Možemo mi da imamo lepe kulturne veze sa Rusijom, čak i da propagiramo priču o tobožnjem bratstvu sa Rusima, ali, na kraju dana, niti vidimo neki interes da budemo ruski prilepak, niti smo glupi da verujemo u to da ćemo imati neki normalni život sve dok smo ruska gubernija i kamenčić u cipeli Zapadu. Na kraju krajeva i mentalitetski smo mnogo bliži Zapadu, nego Rusima (ko tvrdi suprotno, ne poznaje ni Srbe, ni Ruse, a ni Zapad)... Upravo zato me i raduje ozbiljan zaokret u svetkoj politici naših vlasti...

Marko

pre 3 godine

Kamo,srece da je to istina. Nasi ljudi i dalje govore "ruska braca" a recite mi sta imamo od rusa poslednjih 20 godina? Jedno veliko nista, eto sta.

obi van

pre 3 godine

Srbi su bili pro-zapadni dok nas oni nisu počeli egzistencijalno ugrožavati. Stotine hiljada raseljenih, ogromne materijalne i ljudske žrtve i tretman kao prema Njemačkoj na kraju drugog svjetskog rata (podjela nacionalnog korpusa na RS i Crnu Goru, beskrajna suđenja)
Srbija se iz nužde približavala Rusiji i Kini jer se Zapad sam zatvorio za svaku saradnju.
Sreća naša da je Trump drugačiji. A da smo preko noći pro Američki, to je prerano reći i zavisi od toga da li će Trump da pobijedi ili će opet doći Demokrate i Duboka Država

Mare

pre 3 godine

Srbija nikada realno nije bila proruska, to su samo price okruzenja kada im je trebala paznja. Mi smo pravoslavci i SLoveni pa onda imamo slicnu kulturu ali politicki gotovo nikada nismo bili proruski orjentisani, cak i kada je Sloba bio na vlasti, on je tu pricu razvlacio ali su ga Rusi realno kulirali konstatno. SAD su, a i dobar deo EU su napokon shvatile da je to samo jedna tipicna propagnda koju je gurao jedan deo USA administracije zbog licnih interesa.

cvele

pre 3 godine

Sve dok srbija vodi spoljnu politiku, suprotnu politici eu, biće izložena svim pritiscima.Srbija je teritorijalno evropska, i u tom pravcu treba uskladiti i spoljnu politiku.Biti nezavisan je privilegija vojno i ekonomsko moćnih država.

prellee

pre 3 godine

Kako to kod Amerikanaca sve kaubojski, sve na brzinu.Sad Srbi odjednom dobri, i prijatelji, nisu sa Rusima...Šta se to preko noći kod njih promjenilo, mi smo OSTALI ISTI. Kakvu su kalkulaciju svoju NAPRAVILI a nas tamo smjestili, za šta, ja se pitam? Neće biti dobro kad oni ovako olako mjenjuju mišljenja, od danas do sutra. Nisam za ovih 30 godina naučio na ovakvo njihovo lice. U svakom slučaju dobro je za nas, nismo na onoj goroj strani, na koju su nas smještali, na lomaču... Sve je ovo Njemačaka uprskala, poslije pada Berlinskog zida, poslije ujedinjenja. Njemaćka je morala na Balkanu imati isti, uravnotežen stav prema svima. Nažalost Njemačka taj ispit nije položila i počela je raditi stvari koji mnogo liče na početak 1914, 1941 godinu, kad su Nijemci Srbe proglašavali kao najveće neprijatelje. Na kraju Zapad i Islamsaki svijet su okrenuli protiv Srbije....Greška, Njemačke! Zato se i UK izvukla iz EU. US mjenja saveze i traži nove prijatelje. Ostavljeno je Njemačkoj vrijeme da se usmjeri u pravom smjeru, a pjevac Makron, to još ne vidi. Nema od EU ništa, kad je Makron brani!!!

Vedran

pre 3 godine

Kao prvo Srvi nikada nisu bili pro Ruski orjientisani, radi se o klasičnoj zabludi, pro ruske snage nisu čak ni u parlamentu.Kroz istoriju Srbi su uvek bili bliži Britancima i Nemcima, a danas su Srbi nedvosmisleno uz Trampa i Ameriku.

ruskicar

pre 3 godine

ziveo ruski car vladimir putin , nas i rusa 300 miliona, rusi srbska braca vsegdaaa, kad se nasele rusiiiii , hepi ce triputa dnevno emitovati cirilicuuuu

dal da mrzmi il ne mrzim

pre 3 godine

Nisam pravoslavac,ali pre nekoliko godina bio sam tako pro-ruski raspoložen da posle kada sam video reakciju rusa, ne da sam se iznenadio već sam bio potpuno razočaran...Nemci su me u stsartu šutnuli..ostao je Ivo Andrić i pro-srpski stav...mada polako i to pada u vodu...sad imam samo svoj stav

djidji

pre 3 godine

Srbi nikako da prihvate cinjenicu da je bec 45 minuta avionom od bga a moskva tri vrrmenske zone, pogledajte u prosla vremena gde su vam se skolovali svi vidjeniji intelektualci.. Pariz.. Bec.. Prag.. Pravosljavlje.. Jezik..pismo kultura sve je doslo ili iz grcke ili sa zapada.. I na kraju idite na sajt vlade RS i procitajte ko najvise investira u vasu zemlju i ko daje investicije.. Iznenaditi ce te se kad vidite da Rusija postoji kao statisticka greska! Oni nikad nigde nisu gradili ekonomije vec iskljucivo svoj dousnicko spijunski kadar! Pod hitno srbi Budjenje iz ruske bajke;)

Milorad

pre 3 godine

Ziveo sam u nekoliko zemalja i upoznao puno Rusa (barem 50). Nijedan jedini nije toplo reagovao kad je saznao da sam iz Srbije. Shvatio sam posle odredjenog vremena da oni nas uopste ne razlikuju od Bugara, pa cak ni od Hrvata. Moje iskustvo je da su nam mentaliteti veoma razliciti. Oni su blize severnjacima po odnosu prema novcu, otvorenosti, ljudskim vezama. Cak nam ni humor nije uopste slican. Verovali ili ne najslicniji humor nasem (van Jugoslavije) iz mog iskustva imaju Madjari (iz druzenja sa njima u inostranstvu). Ne razumem ovo sa Rusima uopste, a verujem da je Rusima jos cudnije sto mi mislimo da su oni nasa braca.

Kameleoni

pre 3 godine

Mi smo proruski orjentisani, a vecinom svi trazimo "uhlebljenje"
u bogatim zapadnoevropskim drzavama. E to je nase pravo lice. Novac i blagostanje trazimo u EU,i nemamo grizu savjesti,dok Rusiju dizemo, ne znajuci zasto, u nebesa. Ko Srbina zna, svaka mu cast.

Miloje

pre 3 godine

Tko vjeruje da su Amerikanci preko noći postali naivci, jako se vara....
(Dubrovčanin, 28. septembar 2020 14:57)
Da znaju oni ko je snadbevao HOS kalašnjikovima, RPG, i S300 za sve vreme sankcija na oružije. A ko je Miloševiću uvodio sankcije čak i na sporcka dešavanja. Znaju oni dobro či je Milošević bio igrač i na čijem platnom spisku su bili likovi poput Jovica Stanišića i ostalih Alfa i Omega Beograda. Rusija u Beogtadu nikad nije imala upotište. Sve do početka Prvog sveckog rata je podržavala Bugare na štetu Rusa (Da se Rus pita, Niš i sve južno bi bili Bugarski). Između ratova Beograd je bio centar Belogardijaca u krvavom sukobu sa Moskvom. Toliko su nas Rusi voleli i mi njih, da su Srbi označeni od strane Moskve na Komunističkoj internacionali kao narod koji treba da nestane. Tako da su Rusi uz navijanje i podršku (nafta i resursi su plovili ka Wehrmacht), gledali kako nas Nemci gaze 41ve. A četnici Bele Krajne koji su hteli da se priključe nadolazećoj crvenoj armiji su zažalili što su živi. Zato su Srbijanci čim je oslobođen Beograd, gledali pošto poto da im vide leđa. Kada bolje pogledam Hrvacka za svoju kratku istoriju je imala više pomoći od Rusa nego Srbija za sve vreme postojanja svoje države.

Bumerang

pre 3 godine

@insekt
U najkracem, tvoj komentar je najkorektniji i pogadja sustinu. Sta smo radili 80-ih pa sve do 1991...ucili engleski u osnovnoj skoli,ruskih odeljenja skoro da i nije bilo, gledali americke filmove, slusali rok muziku, ko je mogao skolovao se na zapadu...A 1991 upotrebljeni smo od Rusa, bas kao 1941 kad je po instrukciji iz Kominterne dignut ustanak u Srbiji da bi se otupila ostrica nemackog napada na SSSR koji je poceo samo 2 nedelje ranije. Otvaranje jugoistocnog fronta usporilo je Nemce, pa ih je uhvatila ruska zima, i sve ostalo je istorija. 1991 prakticno ista prica, samo modifikovana u skladu sa novim vremenom...pao Berlinski zid, raspao se Varsavski blok, raspao se SSSR, bivse zemlje clanice kandidati za prijem u NATO...velika opasnost za Rusiju koja se transformise iz socijalisticke u kapitalisticku drzavu, pljacka se od strane tajkuna, narod pusten s lanca bezi na zapad...Sta rade ostaci KGB...upravo sto si ti napisao...preko Slobe u Jugoslaviji guraju Srbe u bezumni rat da zamajavaju zapad, bez ikakve namere i moci da im konkretno pomognu. Ali kupljeno je 10 presudnih godina da se ponovo pojavi cvrstorukas na celu nacije (Putin) i Rusija kako tako ekonomski konsoliduje.

Vedran

pre 3 godine

Kao prvo Srvi nikada nisu bili pro Ruski orjientisani, radi se o klasičnoj zabludi, pro ruske snage nisu čak ni u parlamentu.Kroz istoriju Srbi su uvek bili bliži Britancima i Nemcima, a danas su Srbi nedvosmisleno uz Trampa i Ameriku.

Marko

pre 3 godine

Kamo,srece da je to istina. Nasi ljudi i dalje govore "ruska braca" a recite mi sta imamo od rusa poslednjih 20 godina? Jedno veliko nista, eto sta.

ja

pre 3 godine

Za vreme Obrenovića, Srbija je bila progermanski i antiruski orjentisana. Za vreme Karađođevića je bila profrancuski i probritanski orjentisana, a Ruse nije mogla da smisli. Za vreme Tita se laviralo - čas Zapad, čas Istok, čas Nesvrstani, ali je opšte mesto bilo to da se treba držati podalje od Rusa, jer nam ne žele dobro. I 90-ih je, makar u početku, Milošević važio za američkog čoveka, što se kasnije promenilo, jer su ga zapravo Ameri gurnuli u naručje Rusije, iako ni tada nije postojalo iskreno prijateljstvo, a još manje podrška s ruske strane. Ergo, nikada u svojoj istoriji Srbija nije bila okrenuta Rusiji. Štaviše, situacija je bila potpuno suprotna - od faza potpunog ignorisanja, do faza otvorenog neprijateljstva, jedino su u poslednjih nekoliko godina neprijateljski stav Zapada i njihovi dvostruki aršini u međunarodnim odnosima gurali Srbe ka Rusiji, što je Putin itekako iskoristio. Možemo mi da imamo lepe kulturne veze sa Rusijom, čak i da propagiramo priču o tobožnjem bratstvu sa Rusima, ali, na kraju dana, niti vidimo neki interes da budemo ruski prilepak, niti smo glupi da verujemo u to da ćemo imati neki normalni život sve dok smo ruska gubernija i kamenčić u cipeli Zapadu. Na kraju krajeva i mentalitetski smo mnogo bliži Zapadu, nego Rusima (ko tvrdi suprotno, ne poznaje ni Srbe, ni Ruse, a ni Zapad)... Upravo zato me i raduje ozbiljan zaokret u svetkoj politici naših vlasti...

ruskicar

pre 3 godine

ziveo ruski car vladimir putin , nas i rusa 300 miliona, rusi srbska braca vsegdaaa, kad se nasele rusiiiii , hepi ce triputa dnevno emitovati cirilicuuuu

Mare

pre 3 godine

Srbija nikada realno nije bila proruska, to su samo price okruzenja kada im je trebala paznja. Mi smo pravoslavci i SLoveni pa onda imamo slicnu kulturu ali politicki gotovo nikada nismo bili proruski orjentisani, cak i kada je Sloba bio na vlasti, on je tu pricu razvlacio ali su ga Rusi realno kulirali konstatno. SAD su, a i dobar deo EU su napokon shvatile da je to samo jedna tipicna propagnda koju je gurao jedan deo USA administracije zbog licnih interesa.

cvele

pre 3 godine

Sve dok srbija vodi spoljnu politiku, suprotnu politici eu, biće izložena svim pritiscima.Srbija je teritorijalno evropska, i u tom pravcu treba uskladiti i spoljnu politiku.Biti nezavisan je privilegija vojno i ekonomsko moćnih država.

bigserb

pre 3 godine

Mogao bi general da sprovede anketu sa jednostavnim pitanjem

"Koga podrzavate?"
1.Rusiju
2.SAD

100% sam siguran da bi posle rezultata ankete progutao sve ove reci koje je izgovorio!

genius

pre 3 godine

A zamislite koliko bi bili pro-ruski da SAD nisu podržale etničko čišćenje krajiških Srba, oduzimanje dejtonskih prava Republici Srpskoj, rasrbljavanje Crne Gore i rat na Kosovu i Metohiji?
Ovako - nije da smo imali baš mnogo izbora.

obi van

pre 3 godine

Srbi su bili pro-zapadni dok nas oni nisu počeli egzistencijalno ugrožavati. Stotine hiljada raseljenih, ogromne materijalne i ljudske žrtve i tretman kao prema Njemačkoj na kraju drugog svjetskog rata (podjela nacionalnog korpusa na RS i Crnu Goru, beskrajna suđenja)
Srbija se iz nužde približavala Rusiji i Kini jer se Zapad sam zatvorio za svaku saradnju.
Sreća naša da je Trump drugačiji. A da smo preko noći pro Američki, to je prerano reći i zavisi od toga da li će Trump da pobijedi ili će opet doći Demokrate i Duboka Država

dal da mrzmi il ne mrzim

pre 3 godine

Nisam pravoslavac,ali pre nekoliko godina bio sam tako pro-ruski raspoložen da posle kada sam video reakciju rusa, ne da sam se iznenadio već sam bio potpuno razočaran...Nemci su me u stsartu šutnuli..ostao je Ivo Andrić i pro-srpski stav...mada polako i to pada u vodu...sad imam samo svoj stav

prellee

pre 3 godine

Kako to kod Amerikanaca sve kaubojski, sve na brzinu.Sad Srbi odjednom dobri, i prijatelji, nisu sa Rusima...Šta se to preko noći kod njih promjenilo, mi smo OSTALI ISTI. Kakvu su kalkulaciju svoju NAPRAVILI a nas tamo smjestili, za šta, ja se pitam? Neće biti dobro kad oni ovako olako mjenjuju mišljenja, od danas do sutra. Nisam za ovih 30 godina naučio na ovakvo njihovo lice. U svakom slučaju dobro je za nas, nismo na onoj goroj strani, na koju su nas smještali, na lomaču... Sve je ovo Njemačaka uprskala, poslije pada Berlinskog zida, poslije ujedinjenja. Njemaćka je morala na Balkanu imati isti, uravnotežen stav prema svima. Nažalost Njemačka taj ispit nije položila i počela je raditi stvari koji mnogo liče na početak 1914, 1941 godinu, kad su Nijemci Srbe proglašavali kao najveće neprijatelje. Na kraju Zapad i Islamsaki svijet su okrenuli protiv Srbije....Greška, Njemačke! Zato se i UK izvukla iz EU. US mjenja saveze i traži nove prijatelje. Ostavljeno je Njemačkoj vrijeme da se usmjeri u pravom smjeru, a pjevac Makron, to još ne vidi. Nema od EU ništa, kad je Makron brani!!!

dub

pre 3 godine

Srbi bi trebalo da budu samo pro-srpski, i ništa više. Da gledamo samo interes svog naroda, i da vodimo onakvu politiku koja će doprinete prosperitetu sprskog naroda. Nismo mi nikakva kolonija i satelit, da bi zastupali tuđe interese, makar bili i ruski!

djidji

pre 3 godine

Srbi nikako da prihvate cinjenicu da je bec 45 minuta avionom od bga a moskva tri vrrmenske zone, pogledajte u prosla vremena gde su vam se skolovali svi vidjeniji intelektualci.. Pariz.. Bec.. Prag.. Pravosljavlje.. Jezik..pismo kultura sve je doslo ili iz grcke ili sa zapada.. I na kraju idite na sajt vlade RS i procitajte ko najvise investira u vasu zemlju i ko daje investicije.. Iznenaditi ce te se kad vidite da Rusija postoji kao statisticka greska! Oni nikad nigde nisu gradili ekonomije vec iskljucivo svoj dousnicko spijunski kadar! Pod hitno srbi Budjenje iz ruske bajke;)

Bumerang

pre 3 godine

@insekt
U najkracem, tvoj komentar je najkorektniji i pogadja sustinu. Sta smo radili 80-ih pa sve do 1991...ucili engleski u osnovnoj skoli,ruskih odeljenja skoro da i nije bilo, gledali americke filmove, slusali rok muziku, ko je mogao skolovao se na zapadu...A 1991 upotrebljeni smo od Rusa, bas kao 1941 kad je po instrukciji iz Kominterne dignut ustanak u Srbiji da bi se otupila ostrica nemackog napada na SSSR koji je poceo samo 2 nedelje ranije. Otvaranje jugoistocnog fronta usporilo je Nemce, pa ih je uhvatila ruska zima, i sve ostalo je istorija. 1991 prakticno ista prica, samo modifikovana u skladu sa novim vremenom...pao Berlinski zid, raspao se Varsavski blok, raspao se SSSR, bivse zemlje clanice kandidati za prijem u NATO...velika opasnost za Rusiju koja se transformise iz socijalisticke u kapitalisticku drzavu, pljacka se od strane tajkuna, narod pusten s lanca bezi na zapad...Sta rade ostaci KGB...upravo sto si ti napisao...preko Slobe u Jugoslaviji guraju Srbe u bezumni rat da zamajavaju zapad, bez ikakve namere i moci da im konkretno pomognu. Ali kupljeno je 10 presudnih godina da se ponovo pojavi cvrstorukas na celu nacije (Putin) i Rusija kako tako ekonomski konsoliduje.

Kameleoni

pre 3 godine

Mi smo proruski orjentisani, a vecinom svi trazimo "uhlebljenje"
u bogatim zapadnoevropskim drzavama. E to je nase pravo lice. Novac i blagostanje trazimo u EU,i nemamo grizu savjesti,dok Rusiju dizemo, ne znajuci zasto, u nebesa. Ko Srbina zna, svaka mu cast.

Miloje

pre 3 godine

Tko vjeruje da su Amerikanci preko noći postali naivci, jako se vara....
(Dubrovčanin, 28. septembar 2020 14:57)
Da znaju oni ko je snadbevao HOS kalašnjikovima, RPG, i S300 za sve vreme sankcija na oružije. A ko je Miloševiću uvodio sankcije čak i na sporcka dešavanja. Znaju oni dobro či je Milošević bio igrač i na čijem platnom spisku su bili likovi poput Jovica Stanišića i ostalih Alfa i Omega Beograda. Rusija u Beogtadu nikad nije imala upotište. Sve do početka Prvog sveckog rata je podržavala Bugare na štetu Rusa (Da se Rus pita, Niš i sve južno bi bili Bugarski). Između ratova Beograd je bio centar Belogardijaca u krvavom sukobu sa Moskvom. Toliko su nas Rusi voleli i mi njih, da su Srbi označeni od strane Moskve na Komunističkoj internacionali kao narod koji treba da nestane. Tako da su Rusi uz navijanje i podršku (nafta i resursi su plovili ka Wehrmacht), gledali kako nas Nemci gaze 41ve. A četnici Bele Krajne koji su hteli da se priključe nadolazećoj crvenoj armiji su zažalili što su živi. Zato su Srbijanci čim je oslobođen Beograd, gledali pošto poto da im vide leđa. Kada bolje pogledam Hrvacka za svoju kratku istoriju je imala više pomoći od Rusa nego Srbija za sve vreme postojanja svoje države.

Milorad

pre 3 godine

Ziveo sam u nekoliko zemalja i upoznao puno Rusa (barem 50). Nijedan jedini nije toplo reagovao kad je saznao da sam iz Srbije. Shvatio sam posle odredjenog vremena da oni nas uopste ne razlikuju od Bugara, pa cak ni od Hrvata. Moje iskustvo je da su nam mentaliteti veoma razliciti. Oni su blize severnjacima po odnosu prema novcu, otvorenosti, ljudskim vezama. Cak nam ni humor nije uopste slican. Verovali ili ne najslicniji humor nasem (van Jugoslavije) iz mog iskustva imaju Madjari (iz druzenja sa njima u inostranstvu). Ne razumem ovo sa Rusima uopste, a verujem da je Rusima jos cudnije sto mi mislimo da su oni nasa braca.