Petak, 25.09.2020.

14:00

Potvrđeno: Poginula oba pilota, Ministarstvo objavilo imena; avion na pregledu bio ispravan VIDEO

Potvrđeno je da su oba pilota iz aviona MIG-21 poginula jutros kada se njihova letelica srušila u rejonu Brasine, kod Malog Zvornika.

Izvor: B92

Potvrðeno: Poginula oba pilota, Ministarstvo objavilo imena; avion na pregledu bio ispravan VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

rebro

pre 3 godine

@mostarac, ti si po veroispovesti musliman, a po naciononalnosti možeš da budeš i Čeh.
Vi u Bosni nikako da shvatite šta je vera. a šta nacija.
Bvši beogradski muftija Muhamed Jusufspahić je Srbin muslimanske veroispovesti. Tako se on izjašnjava.

rebro

pre 3 godine

@Veliki brat, u Češkoj je redovna vežba vojnih pilota nalet Gripenima u niskom letu. Vojska kaže da se time vežbaju konfiguracije terena za slučaj ruskog napada, a piloti kažu da je besmisleno leteti iznad grada jer ako Rusi napadnu neće sigurno avinima napadati.

Veliki brat

pre 3 godine

Bio sam svedok preletanja vojnog helikoptera preko celog naselja u vrlo niskom letu, ne više od 50 metara, da bi sleteo na 20 metara od kuće gde je rođen pilot vojnog aviona koga je drugar sa istog aerodroma vozao unaokolo u vojnom helikopteru.

Problem je to što se namerno uvežbavaju letovi ispod visine na kojoj radar sa aerodroma može da otkrije letilice, navodno se uvežbavaju situacije iznenadnog napada na aerodrom, ali mnogi piloti to što lete ispod vidljivosti radara zloupotrebljavaju tako što se iživljavaju sa letilicama kao da su u pitanju novi avioni vrhunskog kvaliteta.

Koliko puta ste čuli vojne avione kako lete iznad vašeg grada? Čemu letenje iznad naseljenog mesta?

A meni je dozlogrdilo godinama da mi se budi malo dete zbog nagle buke, jer neki pilot umišlja da je glavni glumac u Top Gun-u, pa leti nekoliko desetina metara iznad krovova kuća.

mr

pre 3 godine

Можемо да дискутујемо бесконачно, али једно тј два, је 100% сигурно, а то су два основна постулата летења, брзина и висина.

rr

pre 3 godine

Odlicno poznajem taj teren. Sa jedne strane planina Gucevo i njeni obronci, sa druge Drina, odnosno drzavna granica. Tezak teren za letenje posebno ako je vodio racuna da ne povredi vazdusni prostor susedne drzave. Donja Borina i Brasina su od Drine na 500 metara, malo je to prostora za manevar posebno ako je spustio avion suvise nisko. Razloge za nizak let ne bih da komentarisem. Neka im je laka zemlja.

mostarac

pre 3 godine

1. sa 43 godine se ne pilotira. U vojnoj avijaciji se pilotira najkasnije do 35-e godine života;
2. borbeni vojni avion star 34 godine se ne koristi za obuku. Takav avion se trajno izbacuje iz upotrebe i služi samo kao maketa za razgledanje;
3. borbenim vojnim avionom se ne nadleće rodno selo. To rade samo glumci u filmovima;
Znači greške na sve strane...
Da smo normalna zemlja ovo ne bi smelo da se desi, a ako se desi ministar vojni bi trebalo da podnese ostavku, momentalnu i bezuslovnu.

Jedno je sigurno: nema ništa od svega ovoga. Danas će da se priča o ovome a već sutra će sve po starom...
(Cile Mile, 25. septembar 2020 16:38)

Sa svime napisanim se slažem osim tačke 2. B52 Stratofortress i TU95 su stari preko 60 godina i još uvijek su u upotrebi u njihovim vojskama. TU160 je star preko 40 godina. F16, F18 takođe i svi su još uvijek u upotrebi. Zadnje vrijeme došlo kad musliman iz Mostara mora da brani srpsku vojsku od vlastitih građana.

iks

pre 3 godine

Za ove sto ih svrbi rodni kraj, rodbina, mahanje dok ides recimo 800km\h - ja ocekujem da duz nase granice leti nas avion. Pa bio pilotu tu rodni kraj ili ne. A ne znamo sa cime su se borili pre pada.
Porodici saucesce i spokoj dusama preminulih.

tri karte za holivud

pre 3 godine

nije to punto dizel pa je problem sto je star 34 godine. to je avion i sasvim je normalni svuda u svetu da se jos uvek koriste avioni stari 30 , 40 godina ti se avioni odrzavaju, na svakih par godina se totalno rastavljaju u ponovo sklapaju i opremaju usavrsenom opremom.

Dragan

pre 3 godine

Sluzio sam vojsku na eskadrili piloti uvek cuvaju avione stariji oficiri izbegavaju katapultiranje do neizmerni granica .Veliki gubitak za nasu zemlju neka im je vecna slava.

magla svuda oko nas

pre 3 godine

ljudi nazalost ovde brkaju pojmove, nije Avion automobil pa da mu na taj nacin odredjujete starost, odrzavanje aviona za razliku od auta je izuzetno skupo i " obavezno" , u tom avionu od 34 godine sada od pocetnih ugradnih delova postoji samo skoljka mozda, ako je i to ostalo, delovi motora, trupa, sve se menja i sve mora da se menja u datom i predvidjenom roku za to da bi Avion dobio dozvolu za poletanje, , u Americi i dan danas imate Avione stare po 40- 50 godina koji se i dalje koriste u njihovoj Vojsci.. ne mozete Avione menjati na 10 godina kao automobile.. to ne rade ni deset puta bogatije zemlje od nas..

КШЦЗ!

pre 3 godine

Читајући комантаре видим колико заправо имамо “стручњака” који знају све и свашта, а заправо појма о животу немају. Одмах се тражи одговорност и кривац, помињу се паре, а то што су људи погинули то ништа, тражи се разлог да се одмах окриви неко, авион јесте стар, али овде није у питању његова неисправност, одрађено је све што је потребно да узлети, тако да ови стручњаци што одмах ударају на политички врх нека се образују мало, а не одмах да пискарају овде којекакве глупости. Саучешће породицама.

Cile Mile

pre 3 godine

1. sa 43 godine se ne pilotira. U vojnoj avijaciji se pilotira najkasnije do 35-e godine života;
2. borbeni vojni avion star 34 godine se ne koristi za obuku. Takav avion se trajno izbacuje iz upotrebe i služi samo kao maketa za razgledanje;
3. borbenim vojnim avionom se ne nadleće rodno selo. To rade samo glumci u filmovima;
Znači greške na sve strane...
Da smo normalna zemlja ovo ne bi smelo da se desi, a ako se desi ministar vojni bi trebalo da podnese ostavku, momentalnu i bezuslovnu.

Jedno je sigurno: nema ništa od svega ovoga. Danas će da se priča o ovome a već sutra će sve po starom...

XXL

pre 3 godine

Vrlina i profesionalnost naših pilota je najveći krivac njihovih stradanja jer žele po svaku cenu da spasu tehniku tj. avion i da na tlu zemlji ne učine tragediju i materijalnu štetu ako do rušenja aviona. Još kao akademci oni iskazuju veliko poštovanje prema pozivu koje su odabrali i tehnici kojom upravljaju. Naravno o tome mi je pričao sada već pok.stradali pilot na helikopteru 'Gazela' davne '86.g. u Sloveniji o čemu je pisala cela tadašnja Jugoslavija. Izuzetan pilot, čovek, prijatelj i moj školski drug iz osnovne škole iz koje se otisnuo u vojnu vazduhoplovnu gimnaziju u Mostaru i zatim Zadru na akademiju. Tužno je što stigma komunističkog shvatanja da se o njihovim žrtvama i njima ne govori ili jako malo onako šturo nešto saopšti. Stalno se nešto krije od javnosti. Zašto? Ta dva divna momka pilota naši su heroji jer su dali svoj život da niko ne strada zbog kvara na letelici prilikom njenog pada. Išli su do krajnjih granica. Večna Slava našim pilotima Bog da im dušu 'prosti.

Dragan

pre 3 godine

Ovo je copy-paste udesa od pre dve godine kod Sapca kada je takodje pilot nadletao rodnu kucu. Drugo, nije bio momak nego iskusan pilot od 43 godine. Neka im je ravno plavo nebo.

rajko iz mezgaja

pre 3 godine

@Dare
A zasto smo svi uvereni da je do neodrzavane i stare tehnike, a ne do primene iste? Pre neki dan pao sasvim nov F16, japanci izgubili sasvim nov F35, mađaraska izgubila avion pre par godina nov gripen itd.. Nek je vecna slava nasim pilotima i saucesce porodici. I nek budu prokleti svi oni, koji budu pokusavali, da iz ovoga urade polititicke poene.

majstor

pre 3 godine

Da je tragedija, jeste! Ogromna! Ali budimo ozbiljni kada bi svugde mjnjstri podnosili ostavku kad padne avion pa USA bi menjale ministra svake 2-3 sedmice a i rusi slicnom taktu! I da americki F16 je avion iz 70ih godina i jos uvek je okosnica americke avijacije!

Александар Секулић

pre 3 godine

Бог душу да прости и понесе на крилима анђела.
Сваки Србин - војник који је погинуо на дужности је херој за пример.
Част је ући у историју као угледан јунак и борац.
Вечан спомен и рајско насеље - тамо где нема ни болести ни жалост, него где је Живот Бесконачни.
Војска Небеске Србије од данас још јача.

Adriano_Galliani

pre 3 godine

Posle pada aviona u kom su poginula dva pilota Hr vojske, istog dana, 7. maja ove godine, hrvatski ministar odbrane je podneo ostavku.
(Nemanja, 25. septembar 2020 15:17)

Vulin svakako neće biti ministar vojske, tako da možda i ponudi ostavku 3 dana pre formiranja nove Vlade.

Miki

pre 3 godine

Nekad je vojska imala najbolju tehniku, vozila, avione. Danas imamo tu istu tehniku, ista vozila, iste avione. Imamo krševe koji nas ubijaju. Ako ne mozes da odrzavas, ako nemas pare da kupis novo, rasprodaj sve u staro gvozđe i sagradi par decijih igralista s tim parama.

Божа Праведни

pre 3 godine

Hajde da se kladimo da ce zvanična verzija biti:
Pilot nadletao svoje selo u niskom letu, da pozdravi rodbinu, protivno pravilima službe, napravio grešku i avion je pao.
(Dare, 25. septembar 2020 14:50)

Не могу да тврдим да је и овај пут то би разлог али да се такве ствари дешавају чест, мислим надлетање у ниском лету, то сам својим очима гледао и увек је био у питању комшија пилот у Лађевцима.

Dule

pre 3 godine

Ako izuzmemo Srbiju i nekoliko slicnih banana drzava u okruzenju sve ostale su odavno poslale ove krseve pod presu i od njih napravili registarske tablice, otvarace za flase i lopate. Umesto njih u upotrebi su Migovi 31, 35, Suhoji 27, 30, 35, itd.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Glas razuma, 25. septembar 2020 14:41)

To uopste nije tacno, ne moras da ih koristis za ratovanje, ali mogu da se koriste na primer, za obuku, ali samo treba da ih odrzavas.

Indija koja ima i Rafale, svoje Suhoje 30 MKI, i nove Migove 29, i dalje koriste Mig-21-ice.


Inace, Vulin treba da da otkaz.

Veljko

pre 3 godine

Pazi, 34 godine star MIG! Pitanje za ministra i ceo vojni vrh: Da li je ikad neko od vas gledao film na 34 godine starom televizoru? Da li je ikad izasao na autoput u 34 godine starom automobilu? Da li je ikad zaronio u 34 godine staroj ronilackoj opremi? Pa sta onda ta olupina radi na nasem nebu? Da cujemo, gospodo.

Jah

pre 3 godine

Jadan čovek. Počivaj u miru. Em su vojsci jadne plate, em ih teraju da voze krševe.
Odgovornost je naravno na vrhu, ali i ovo će proći nekažnjeno.

Glas razuma

pre 3 godine

Ako izuzmemo Srbiju i nekoliko slicnih banana drzava u okruzenju sve ostale su odavno poslale ove krseve pod presu i od njih napravili registarske tablice, otvarace za flase i lopate. Umesto njih u upotrebi su Migovi 31, 35, Suhoji 27, 30, 35, itd.

Goran Loznica

pre 3 godine

Poginuo je nedaleko od rodnog mesta. U Donjoj Borini.Dobar,pošten i čestit momak.Šta ima da kaže na sve to ministar vojni.Za avion star 34 godine?Hoće li biti ostavke.Hoće li biti krivične odgovornosti?!Najlakše je rasterati sa policija novinare sa lica mesta da ne snimaju i slikaju...

Dare

pre 3 godine

Hajde da se kladimo da ce zvanična verzija biti:
Pilot nadletao svoje selo u niskom letu, da pozdravi rodbinu, protivno pravilima službe, napravio grešku i avion je pao.

TopTop

pre 3 godine

Мислим да у историји ратовања нема већих хероја од наших пилота који су се са полураспалим летелицама супротставили НАТО авијацији 1999. године.

Marko

pre 3 godine

Hocemo ODGOVORNOST onih koji su ove mlade ljude poslali da vezbaju u ovim poluvekovnim kantama. Odgovornost znaci ostavku i utvrdjivanje krivicne odgovornosti. Saucesce porodicama. Srce mi se cepa kada vojnik, posebno pilot pogine.

Nemanja

pre 3 godine

@ hoće li neko odgovarati?
(vulinova tetka, 25. septembar 2020 14:15)

Nekada jednostavno zakaze tehnika ili pilot napravi neku gresku. Ne mora uvek da znaci da je neko odgovoran.Naravno, ako je postojao bilo kakav propust u odrzavanju letelice ili obuci pilota, treba neko da odgovara.

Goran Loznica

pre 3 godine

1.Kršina ruska stara 34 godine...
2.Zabranili snimanje novinarima...
3.Niko neće biti kriv jer mrtva usta ne govore...
4.Zao mi momka jer je bio častan i pošten čovek...


Poginuo je na kućnom pragu...

Saša ŠA

pre 3 godine

Pre par godina poginuo je pilot kada je nadletao svoje selo u okolini Šapca u niskom letu,sad gotovo identična situacija,zaista neverovatno,da li piloti precene svoje mogućnosti ili stari avioni ne mogu da izdrže te manevre,to su vec teme za strucnjake.

Goran Loznica

pre 3 godine

Poginuo je nedaleko od rodnog mesta. U Donjoj Borini.Dobar,pošten i čestit momak.Šta ima da kaže na sve to ministar vojni.Za avion star 34 godine?Hoće li biti ostavke.Hoće li biti krivične odgovornosti?!Najlakše je rasterati sa policija novinare sa lica mesta da ne snimaju i slikaju...

Jah

pre 3 godine

Jadan čovek. Počivaj u miru. Em su vojsci jadne plate, em ih teraju da voze krševe.
Odgovornost je naravno na vrhu, ali i ovo će proći nekažnjeno.

Goran Loznica

pre 3 godine

1.Kršina ruska stara 34 godine...
2.Zabranili snimanje novinarima...
3.Niko neće biti kriv jer mrtva usta ne govore...
4.Zao mi momka jer je bio častan i pošten čovek...


Poginuo je na kućnom pragu...

Dare

pre 3 godine

Hajde da se kladimo da ce zvanična verzija biti:
Pilot nadletao svoje selo u niskom letu, da pozdravi rodbinu, protivno pravilima službe, napravio grešku i avion je pao.

XXL

pre 3 godine

Vrlina i profesionalnost naših pilota je najveći krivac njihovih stradanja jer žele po svaku cenu da spasu tehniku tj. avion i da na tlu zemlji ne učine tragediju i materijalnu štetu ako do rušenja aviona. Još kao akademci oni iskazuju veliko poštovanje prema pozivu koje su odabrali i tehnici kojom upravljaju. Naravno o tome mi je pričao sada već pok.stradali pilot na helikopteru 'Gazela' davne '86.g. u Sloveniji o čemu je pisala cela tadašnja Jugoslavija. Izuzetan pilot, čovek, prijatelj i moj školski drug iz osnovne škole iz koje se otisnuo u vojnu vazduhoplovnu gimnaziju u Mostaru i zatim Zadru na akademiju. Tužno je što stigma komunističkog shvatanja da se o njihovim žrtvama i njima ne govori ili jako malo onako šturo nešto saopšti. Stalno se nešto krije od javnosti. Zašto? Ta dva divna momka pilota naši su heroji jer su dali svoj život da niko ne strada zbog kvara na letelici prilikom njenog pada. Išli su do krajnjih granica. Večna Slava našim pilotima Bog da im dušu 'prosti.

iks

pre 3 godine

Za ove sto ih svrbi rodni kraj, rodbina, mahanje dok ides recimo 800km\h - ja ocekujem da duz nase granice leti nas avion. Pa bio pilotu tu rodni kraj ili ne. A ne znamo sa cime su se borili pre pada.
Porodici saucesce i spokoj dusama preminulih.

Dragan

pre 3 godine

Ovo je copy-paste udesa od pre dve godine kod Sapca kada je takodje pilot nadletao rodnu kucu. Drugo, nije bio momak nego iskusan pilot od 43 godine. Neka im je ravno plavo nebo.

Miki

pre 3 godine

Nekad je vojska imala najbolju tehniku, vozila, avione. Danas imamo tu istu tehniku, ista vozila, iste avione. Imamo krševe koji nas ubijaju. Ako ne mozes da odrzavas, ako nemas pare da kupis novo, rasprodaj sve u staro gvozđe i sagradi par decijih igralista s tim parama.

Александар Секулић

pre 3 godine

Бог душу да прости и понесе на крилима анђела.
Сваки Србин - војник који је погинуо на дужности је херој за пример.
Част је ући у историју као угледан јунак и борац.
Вечан спомен и рајско насеље - тамо где нема ни болести ни жалост, него где је Живот Бесконачни.
Војска Небеске Србије од данас још јача.

TopTop

pre 3 godine

Мислим да у историји ратовања нема већих хероја од наших пилота који су се са полураспалим летелицама супротставили НАТО авијацији 1999. године.

Veliki brat

pre 3 godine

Bio sam svedok preletanja vojnog helikoptera preko celog naselja u vrlo niskom letu, ne više od 50 metara, da bi sleteo na 20 metara od kuće gde je rođen pilot vojnog aviona koga je drugar sa istog aerodroma vozao unaokolo u vojnom helikopteru.

Problem je to što se namerno uvežbavaju letovi ispod visine na kojoj radar sa aerodroma može da otkrije letilice, navodno se uvežbavaju situacije iznenadnog napada na aerodrom, ali mnogi piloti to što lete ispod vidljivosti radara zloupotrebljavaju tako što se iživljavaju sa letilicama kao da su u pitanju novi avioni vrhunskog kvaliteta.

Koliko puta ste čuli vojne avione kako lete iznad vašeg grada? Čemu letenje iznad naseljenog mesta?

A meni je dozlogrdilo godinama da mi se budi malo dete zbog nagle buke, jer neki pilot umišlja da je glavni glumac u Top Gun-u, pa leti nekoliko desetina metara iznad krovova kuća.

rebro

pre 3 godine

@mostarac, ti si po veroispovesti musliman, a po naciononalnosti možeš da budeš i Čeh.
Vi u Bosni nikako da shvatite šta je vera. a šta nacija.
Bvši beogradski muftija Muhamed Jusufspahić je Srbin muslimanske veroispovesti. Tako se on izjašnjava.

Dragan

pre 3 godine

Sluzio sam vojsku na eskadrili piloti uvek cuvaju avione stariji oficiri izbegavaju katapultiranje do neizmerni granica .Veliki gubitak za nasu zemlju neka im je vecna slava.

Adriano_Galliani

pre 3 godine

Posle pada aviona u kom su poginula dva pilota Hr vojske, istog dana, 7. maja ove godine, hrvatski ministar odbrane je podneo ostavku.
(Nemanja, 25. septembar 2020 15:17)

Vulin svakako neće biti ministar vojske, tako da možda i ponudi ostavku 3 dana pre formiranja nove Vlade.

rajko iz mezgaja

pre 3 godine

@Dare
A zasto smo svi uvereni da je do neodrzavane i stare tehnike, a ne do primene iste? Pre neki dan pao sasvim nov F16, japanci izgubili sasvim nov F35, mađaraska izgubila avion pre par godina nov gripen itd.. Nek je vecna slava nasim pilotima i saucesce porodici. I nek budu prokleti svi oni, koji budu pokusavali, da iz ovoga urade polititicke poene.

Saša ŠA

pre 3 godine

Pre par godina poginuo je pilot kada je nadletao svoje selo u okolini Šapca u niskom letu,sad gotovo identična situacija,zaista neverovatno,da li piloti precene svoje mogućnosti ili stari avioni ne mogu da izdrže te manevre,to su vec teme za strucnjake.

Marko

pre 3 godine

Hocemo ODGOVORNOST onih koji su ove mlade ljude poslali da vezbaju u ovim poluvekovnim kantama. Odgovornost znaci ostavku i utvrdjivanje krivicne odgovornosti. Saucesce porodicama. Srce mi se cepa kada vojnik, posebno pilot pogine.

tri karte za holivud

pre 3 godine

nije to punto dizel pa je problem sto je star 34 godine. to je avion i sasvim je normalni svuda u svetu da se jos uvek koriste avioni stari 30 , 40 godina ti se avioni odrzavaju, na svakih par godina se totalno rastavljaju u ponovo sklapaju i opremaju usavrsenom opremom.

Veljko

pre 3 godine

Pazi, 34 godine star MIG! Pitanje za ministra i ceo vojni vrh: Da li je ikad neko od vas gledao film na 34 godine starom televizoru? Da li je ikad izasao na autoput u 34 godine starom automobilu? Da li je ikad zaronio u 34 godine staroj ronilackoj opremi? Pa sta onda ta olupina radi na nasem nebu? Da cujemo, gospodo.

Glas razuma

pre 3 godine

Ako izuzmemo Srbiju i nekoliko slicnih banana drzava u okruzenju sve ostale su odavno poslale ove krseve pod presu i od njih napravili registarske tablice, otvarace za flase i lopate. Umesto njih u upotrebi su Migovi 31, 35, Suhoji 27, 30, 35, itd.

Dule

pre 3 godine

Ako izuzmemo Srbiju i nekoliko slicnih banana drzava u okruzenju sve ostale su odavno poslale ove krseve pod presu i od njih napravili registarske tablice, otvarace za flase i lopate. Umesto njih u upotrebi su Migovi 31, 35, Suhoji 27, 30, 35, itd.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Glas razuma, 25. septembar 2020 14:41)

To uopste nije tacno, ne moras da ih koristis za ratovanje, ali mogu da se koriste na primer, za obuku, ali samo treba da ih odrzavas.

Indija koja ima i Rafale, svoje Suhoje 30 MKI, i nove Migove 29, i dalje koriste Mig-21-ice.


Inace, Vulin treba da da otkaz.

Божа Праведни

pre 3 godine

Hajde da se kladimo da ce zvanična verzija biti:
Pilot nadletao svoje selo u niskom letu, da pozdravi rodbinu, protivno pravilima službe, napravio grešku i avion je pao.
(Dare, 25. septembar 2020 14:50)

Не могу да тврдим да је и овај пут то би разлог али да се такве ствари дешавају чест, мислим надлетање у ниском лету, то сам својим очима гледао и увек је био у питању комшија пилот у Лађевцима.

Nemanja

pre 3 godine

@ hoće li neko odgovarati?
(vulinova tetka, 25. septembar 2020 14:15)

Nekada jednostavno zakaze tehnika ili pilot napravi neku gresku. Ne mora uvek da znaci da je neko odgovoran.Naravno, ako je postojao bilo kakav propust u odrzavanju letelice ili obuci pilota, treba neko da odgovara.

Cile Mile

pre 3 godine

1. sa 43 godine se ne pilotira. U vojnoj avijaciji se pilotira najkasnije do 35-e godine života;
2. borbeni vojni avion star 34 godine se ne koristi za obuku. Takav avion se trajno izbacuje iz upotrebe i služi samo kao maketa za razgledanje;
3. borbenim vojnim avionom se ne nadleće rodno selo. To rade samo glumci u filmovima;
Znači greške na sve strane...
Da smo normalna zemlja ovo ne bi smelo da se desi, a ako se desi ministar vojni bi trebalo da podnese ostavku, momentalnu i bezuslovnu.

Jedno je sigurno: nema ništa od svega ovoga. Danas će da se priča o ovome a već sutra će sve po starom...

rr

pre 3 godine

Odlicno poznajem taj teren. Sa jedne strane planina Gucevo i njeni obronci, sa druge Drina, odnosno drzavna granica. Tezak teren za letenje posebno ako je vodio racuna da ne povredi vazdusni prostor susedne drzave. Donja Borina i Brasina su od Drine na 500 metara, malo je to prostora za manevar posebno ako je spustio avion suvise nisko. Razloge za nizak let ne bih da komentarisem. Neka im je laka zemlja.

magla svuda oko nas

pre 3 godine

ljudi nazalost ovde brkaju pojmove, nije Avion automobil pa da mu na taj nacin odredjujete starost, odrzavanje aviona za razliku od auta je izuzetno skupo i " obavezno" , u tom avionu od 34 godine sada od pocetnih ugradnih delova postoji samo skoljka mozda, ako je i to ostalo, delovi motora, trupa, sve se menja i sve mora da se menja u datom i predvidjenom roku za to da bi Avion dobio dozvolu za poletanje, , u Americi i dan danas imate Avione stare po 40- 50 godina koji se i dalje koriste u njihovoj Vojsci.. ne mozete Avione menjati na 10 godina kao automobile.. to ne rade ni deset puta bogatije zemlje od nas..

majstor

pre 3 godine

Da je tragedija, jeste! Ogromna! Ali budimo ozbiljni kada bi svugde mjnjstri podnosili ostavku kad padne avion pa USA bi menjale ministra svake 2-3 sedmice a i rusi slicnom taktu! I da americki F16 je avion iz 70ih godina i jos uvek je okosnica americke avijacije!

КШЦЗ!

pre 3 godine

Читајући комантаре видим колико заправо имамо “стручњака” који знају све и свашта, а заправо појма о животу немају. Одмах се тражи одговорност и кривац, помињу се паре, а то што су људи погинули то ништа, тражи се разлог да се одмах окриви неко, авион јесте стар, али овде није у питању његова неисправност, одрађено је све што је потребно да узлети, тако да ови стручњаци што одмах ударају на политички врх нека се образују мало, а не одмах да пискарају овде којекакве глупости. Саучешће породицама.

mostarac

pre 3 godine

1. sa 43 godine se ne pilotira. U vojnoj avijaciji se pilotira najkasnije do 35-e godine života;
2. borbeni vojni avion star 34 godine se ne koristi za obuku. Takav avion se trajno izbacuje iz upotrebe i služi samo kao maketa za razgledanje;
3. borbenim vojnim avionom se ne nadleće rodno selo. To rade samo glumci u filmovima;
Znači greške na sve strane...
Da smo normalna zemlja ovo ne bi smelo da se desi, a ako se desi ministar vojni bi trebalo da podnese ostavku, momentalnu i bezuslovnu.

Jedno je sigurno: nema ništa od svega ovoga. Danas će da se priča o ovome a već sutra će sve po starom...
(Cile Mile, 25. septembar 2020 16:38)

Sa svime napisanim se slažem osim tačke 2. B52 Stratofortress i TU95 su stari preko 60 godina i još uvijek su u upotrebi u njihovim vojskama. TU160 je star preko 40 godina. F16, F18 takođe i svi su još uvijek u upotrebi. Zadnje vrijeme došlo kad musliman iz Mostara mora da brani srpsku vojsku od vlastitih građana.

mr

pre 3 godine

Можемо да дискутујемо бесконачно, али једно тј два, је 100% сигурно, а то су два основна постулата летења, брзина и висина.

rebro

pre 3 godine

@Veliki brat, u Češkoj je redovna vežba vojnih pilota nalet Gripenima u niskom letu. Vojska kaže da se time vežbaju konfiguracije terena za slučaj ruskog napada, a piloti kažu da je besmisleno leteti iznad grada jer ako Rusi napadnu neće sigurno avinima napadati.

Goran Loznica

pre 3 godine

1.Kršina ruska stara 34 godine...
2.Zabranili snimanje novinarima...
3.Niko neće biti kriv jer mrtva usta ne govore...
4.Zao mi momka jer je bio častan i pošten čovek...


Poginuo je na kućnom pragu...

Dare

pre 3 godine

Hajde da se kladimo da ce zvanična verzija biti:
Pilot nadletao svoje selo u niskom letu, da pozdravi rodbinu, protivno pravilima službe, napravio grešku i avion je pao.

Adriano_Galliani

pre 3 godine

Posle pada aviona u kom su poginula dva pilota Hr vojske, istog dana, 7. maja ove godine, hrvatski ministar odbrane je podneo ostavku.
(Nemanja, 25. septembar 2020 15:17)

Vulin svakako neće biti ministar vojske, tako da možda i ponudi ostavku 3 dana pre formiranja nove Vlade.

Veljko

pre 3 godine

Pazi, 34 godine star MIG! Pitanje za ministra i ceo vojni vrh: Da li je ikad neko od vas gledao film na 34 godine starom televizoru? Da li je ikad izasao na autoput u 34 godine starom automobilu? Da li je ikad zaronio u 34 godine staroj ronilackoj opremi? Pa sta onda ta olupina radi na nasem nebu? Da cujemo, gospodo.

Marko

pre 3 godine

Hocemo ODGOVORNOST onih koji su ove mlade ljude poslali da vezbaju u ovim poluvekovnim kantama. Odgovornost znaci ostavku i utvrdjivanje krivicne odgovornosti. Saucesce porodicama. Srce mi se cepa kada vojnik, posebno pilot pogine.

Glas razuma

pre 3 godine

Ako izuzmemo Srbiju i nekoliko slicnih banana drzava u okruzenju sve ostale su odavno poslale ove krseve pod presu i od njih napravili registarske tablice, otvarace za flase i lopate. Umesto njih u upotrebi su Migovi 31, 35, Suhoji 27, 30, 35, itd.

Cile Mile

pre 3 godine

1. sa 43 godine se ne pilotira. U vojnoj avijaciji se pilotira najkasnije do 35-e godine života;
2. borbeni vojni avion star 34 godine se ne koristi za obuku. Takav avion se trajno izbacuje iz upotrebe i služi samo kao maketa za razgledanje;
3. borbenim vojnim avionom se ne nadleće rodno selo. To rade samo glumci u filmovima;
Znači greške na sve strane...
Da smo normalna zemlja ovo ne bi smelo da se desi, a ako se desi ministar vojni bi trebalo da podnese ostavku, momentalnu i bezuslovnu.

Jedno je sigurno: nema ništa od svega ovoga. Danas će da se priča o ovome a već sutra će sve po starom...

Dule

pre 3 godine

Ako izuzmemo Srbiju i nekoliko slicnih banana drzava u okruzenju sve ostale su odavno poslale ove krseve pod presu i od njih napravili registarske tablice, otvarace za flase i lopate. Umesto njih u upotrebi su Migovi 31, 35, Suhoji 27, 30, 35, itd.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Glas razuma, 25. septembar 2020 14:41)

To uopste nije tacno, ne moras da ih koristis za ratovanje, ali mogu da se koriste na primer, za obuku, ali samo treba da ih odrzavas.

Indija koja ima i Rafale, svoje Suhoje 30 MKI, i nove Migove 29, i dalje koriste Mig-21-ice.


Inace, Vulin treba da da otkaz.

majstor

pre 3 godine

Da je tragedija, jeste! Ogromna! Ali budimo ozbiljni kada bi svugde mjnjstri podnosili ostavku kad padne avion pa USA bi menjale ministra svake 2-3 sedmice a i rusi slicnom taktu! I da americki F16 je avion iz 70ih godina i jos uvek je okosnica americke avijacije!

Nemanja

pre 3 godine

@ hoće li neko odgovarati?
(vulinova tetka, 25. septembar 2020 14:15)

Nekada jednostavno zakaze tehnika ili pilot napravi neku gresku. Ne mora uvek da znaci da je neko odgovoran.Naravno, ako je postojao bilo kakav propust u odrzavanju letelice ili obuci pilota, treba neko da odgovara.

mostarac

pre 3 godine

1. sa 43 godine se ne pilotira. U vojnoj avijaciji se pilotira najkasnije do 35-e godine života;
2. borbeni vojni avion star 34 godine se ne koristi za obuku. Takav avion se trajno izbacuje iz upotrebe i služi samo kao maketa za razgledanje;
3. borbenim vojnim avionom se ne nadleće rodno selo. To rade samo glumci u filmovima;
Znači greške na sve strane...
Da smo normalna zemlja ovo ne bi smelo da se desi, a ako se desi ministar vojni bi trebalo da podnese ostavku, momentalnu i bezuslovnu.

Jedno je sigurno: nema ništa od svega ovoga. Danas će da se priča o ovome a već sutra će sve po starom...
(Cile Mile, 25. septembar 2020 16:38)

Sa svime napisanim se slažem osim tačke 2. B52 Stratofortress i TU95 su stari preko 60 godina i još uvijek su u upotrebi u njihovim vojskama. TU160 je star preko 40 godina. F16, F18 takođe i svi su još uvijek u upotrebi. Zadnje vrijeme došlo kad musliman iz Mostara mora da brani srpsku vojsku od vlastitih građana.

magla svuda oko nas

pre 3 godine

ljudi nazalost ovde brkaju pojmove, nije Avion automobil pa da mu na taj nacin odredjujete starost, odrzavanje aviona za razliku od auta je izuzetno skupo i " obavezno" , u tom avionu od 34 godine sada od pocetnih ugradnih delova postoji samo skoljka mozda, ako je i to ostalo, delovi motora, trupa, sve se menja i sve mora da se menja u datom i predvidjenom roku za to da bi Avion dobio dozvolu za poletanje, , u Americi i dan danas imate Avione stare po 40- 50 godina koji se i dalje koriste u njihovoj Vojsci.. ne mozete Avione menjati na 10 godina kao automobile.. to ne rade ni deset puta bogatije zemlje od nas..

КШЦЗ!

pre 3 godine

Читајући комантаре видим колико заправо имамо “стручњака” који знају све и свашта, а заправо појма о животу немају. Одмах се тражи одговорност и кривац, помињу се паре, а то што су људи погинули то ништа, тражи се разлог да се одмах окриви неко, авион јесте стар, али овде није у питању његова неисправност, одрађено је све што је потребно да узлети, тако да ови стручњаци што одмах ударају на политички врх нека се образују мало, а не одмах да пискарају овде којекакве глупости. Саучешће породицама.

Александар Секулић

pre 3 godine

Бог душу да прости и понесе на крилима анђела.
Сваки Србин - војник који је погинуо на дужности је херој за пример.
Част је ући у историју као угледан јунак и борац.
Вечан спомен и рајско насеље - тамо где нема ни болести ни жалост, него где је Живот Бесконачни.
Војска Небеске Србије од данас још јача.

mr

pre 3 godine

Можемо да дискутујемо бесконачно, али једно тј два, је 100% сигурно, а то су два основна постулата летења, брзина и висина.

rebro

pre 3 godine

@Veliki brat, u Češkoj je redovna vežba vojnih pilota nalet Gripenima u niskom letu. Vojska kaže da se time vežbaju konfiguracije terena za slučaj ruskog napada, a piloti kažu da je besmisleno leteti iznad grada jer ako Rusi napadnu neće sigurno avinima napadati.

TopTop

pre 3 godine

Мислим да у историји ратовања нема већих хероја од наших пилота који су се са полураспалим летелицама супротставили НАТО авијацији 1999. године.

Goran Loznica

pre 3 godine

Poginuo je nedaleko od rodnog mesta. U Donjoj Borini.Dobar,pošten i čestit momak.Šta ima da kaže na sve to ministar vojni.Za avion star 34 godine?Hoće li biti ostavke.Hoće li biti krivične odgovornosti?!Najlakše je rasterati sa policija novinare sa lica mesta da ne snimaju i slikaju...

Jah

pre 3 godine

Jadan čovek. Počivaj u miru. Em su vojsci jadne plate, em ih teraju da voze krševe.
Odgovornost je naravno na vrhu, ali i ovo će proći nekažnjeno.

Miki

pre 3 godine

Nekad je vojska imala najbolju tehniku, vozila, avione. Danas imamo tu istu tehniku, ista vozila, iste avione. Imamo krševe koji nas ubijaju. Ako ne mozes da odrzavas, ako nemas pare da kupis novo, rasprodaj sve u staro gvozđe i sagradi par decijih igralista s tim parama.

rajko iz mezgaja

pre 3 godine

@Dare
A zasto smo svi uvereni da je do neodrzavane i stare tehnike, a ne do primene iste? Pre neki dan pao sasvim nov F16, japanci izgubili sasvim nov F35, mađaraska izgubila avion pre par godina nov gripen itd.. Nek je vecna slava nasim pilotima i saucesce porodici. I nek budu prokleti svi oni, koji budu pokusavali, da iz ovoga urade polititicke poene.

tri karte za holivud

pre 3 godine

nije to punto dizel pa je problem sto je star 34 godine. to je avion i sasvim je normalni svuda u svetu da se jos uvek koriste avioni stari 30 , 40 godina ti se avioni odrzavaju, na svakih par godina se totalno rastavljaju u ponovo sklapaju i opremaju usavrsenom opremom.

Saša ŠA

pre 3 godine

Pre par godina poginuo je pilot kada je nadletao svoje selo u okolini Šapca u niskom letu,sad gotovo identična situacija,zaista neverovatno,da li piloti precene svoje mogućnosti ili stari avioni ne mogu da izdrže te manevre,to su vec teme za strucnjake.

Божа Праведни

pre 3 godine

Hajde da se kladimo da ce zvanična verzija biti:
Pilot nadletao svoje selo u niskom letu, da pozdravi rodbinu, protivno pravilima službe, napravio grešku i avion je pao.
(Dare, 25. septembar 2020 14:50)

Не могу да тврдим да је и овај пут то би разлог али да се такве ствари дешавају чест, мислим надлетање у ниском лету, то сам својим очима гледао и увек је био у питању комшија пилот у Лађевцима.

XXL

pre 3 godine

Vrlina i profesionalnost naših pilota je najveći krivac njihovih stradanja jer žele po svaku cenu da spasu tehniku tj. avion i da na tlu zemlji ne učine tragediju i materijalnu štetu ako do rušenja aviona. Još kao akademci oni iskazuju veliko poštovanje prema pozivu koje su odabrali i tehnici kojom upravljaju. Naravno o tome mi je pričao sada već pok.stradali pilot na helikopteru 'Gazela' davne '86.g. u Sloveniji o čemu je pisala cela tadašnja Jugoslavija. Izuzetan pilot, čovek, prijatelj i moj školski drug iz osnovne škole iz koje se otisnuo u vojnu vazduhoplovnu gimnaziju u Mostaru i zatim Zadru na akademiju. Tužno je što stigma komunističkog shvatanja da se o njihovim žrtvama i njima ne govori ili jako malo onako šturo nešto saopšti. Stalno se nešto krije od javnosti. Zašto? Ta dva divna momka pilota naši su heroji jer su dali svoj život da niko ne strada zbog kvara na letelici prilikom njenog pada. Išli su do krajnjih granica. Večna Slava našim pilotima Bog da im dušu 'prosti.

Dragan

pre 3 godine

Ovo je copy-paste udesa od pre dve godine kod Sapca kada je takodje pilot nadletao rodnu kucu. Drugo, nije bio momak nego iskusan pilot od 43 godine. Neka im je ravno plavo nebo.

Dragan

pre 3 godine

Sluzio sam vojsku na eskadrili piloti uvek cuvaju avione stariji oficiri izbegavaju katapultiranje do neizmerni granica .Veliki gubitak za nasu zemlju neka im je vecna slava.

Veliki brat

pre 3 godine

Bio sam svedok preletanja vojnog helikoptera preko celog naselja u vrlo niskom letu, ne više od 50 metara, da bi sleteo na 20 metara od kuće gde je rođen pilot vojnog aviona koga je drugar sa istog aerodroma vozao unaokolo u vojnom helikopteru.

Problem je to što se namerno uvežbavaju letovi ispod visine na kojoj radar sa aerodroma može da otkrije letilice, navodno se uvežbavaju situacije iznenadnog napada na aerodrom, ali mnogi piloti to što lete ispod vidljivosti radara zloupotrebljavaju tako što se iživljavaju sa letilicama kao da su u pitanju novi avioni vrhunskog kvaliteta.

Koliko puta ste čuli vojne avione kako lete iznad vašeg grada? Čemu letenje iznad naseljenog mesta?

A meni je dozlogrdilo godinama da mi se budi malo dete zbog nagle buke, jer neki pilot umišlja da je glavni glumac u Top Gun-u, pa leti nekoliko desetina metara iznad krovova kuća.

iks

pre 3 godine

Za ove sto ih svrbi rodni kraj, rodbina, mahanje dok ides recimo 800km\h - ja ocekujem da duz nase granice leti nas avion. Pa bio pilotu tu rodni kraj ili ne. A ne znamo sa cime su se borili pre pada.
Porodici saucesce i spokoj dusama preminulih.

rebro

pre 3 godine

@mostarac, ti si po veroispovesti musliman, a po naciononalnosti možeš da budeš i Čeh.
Vi u Bosni nikako da shvatite šta je vera. a šta nacija.
Bvši beogradski muftija Muhamed Jusufspahić je Srbin muslimanske veroispovesti. Tako se on izjašnjava.

rr

pre 3 godine

Odlicno poznajem taj teren. Sa jedne strane planina Gucevo i njeni obronci, sa druge Drina, odnosno drzavna granica. Tezak teren za letenje posebno ako je vodio racuna da ne povredi vazdusni prostor susedne drzave. Donja Borina i Brasina su od Drine na 500 metara, malo je to prostora za manevar posebno ako je spustio avion suvise nisko. Razloge za nizak let ne bih da komentarisem. Neka im je laka zemlja.