Ponedeljak, 21.09.2020.

15:46

Bugarsko "ne" Severnoj Makedoniji

Zvanična Sofija jasno stavlja do znanja da će blokirati otvaranje pristupnih pregovora EU i Skoplja ukoliko se insistira na makedonskom identitetu i jeziku.

Izvor: DW

Bugarsko "ne" Severnoj Makedoniji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

Боле

pre 3 godine

Значи тамо неки професор Брунбауер соли памет другима а Немачка ставила вето на усврставање Луксембуршког као службени језик међу остале језике Европске Заједнице јер га сматрају само диалектом старо-немачког.

Ispiranje istorije i mozga

pre 3 godine

Ono kad ti Bugarin zabranjuje da kazes da su bili fasisti u 2. sv. ratu... a ne zna se da li su veca zverstva pocinili u prvom ili drugom svetstom ratu.

PS. Jedva cekam kad za par decenija mi dodjemo na redu u EU pa da nam kroasani traze da kazemo da su ustase bile na strani saveznika, a Jasenovac prihvatiliste za stare i nemocne.

djedmedjed

pre 3 godine

Makedonci su stoljećima bili potlačeni a danas se nalaze u posebno nezavidnom položaju. U vlastitoj državi ih ima samo 65 %, ca. 1 300 000 od 2 milijuna stanovnika. mislim da im najveća opasnost prijeti od Albanaca koji čine četvrtinu stanovništva s tendencijom stalnog rasta. Albanski nacionalizam je nakon kosovske epizode u usponu te mislim da albanski mentalitet ne staje na pola posla ! Ne zaboravimo ni Grke koji su uvijek gledali na sjever i misle da je tu nešto i njihovog, pogotovo nakon što su proteklih desetljeća prisilom helenizirali nekoliko stotina tisuća egejskih Makedonaca ! Koliko god ih povijest vezivala za Srbiju, mislim da su im po jeziku i porijeklu ipak najbliži Bugari ( tu ne mislim na azijatski udio u genezi Bugara, nego na onu slavensku većinu kojom su azijatski kanovi i njihova vojska zavladali ). Dio Makedonaca se do druge Jugoslavije i osjećao Bugarima. Unija s Bugarskom bi ih izbavila albanske i grčke opasnosti.

man

pre 3 godine

Svako tumaci stvari na svoj nacin tako i ljudi iz srbije.Istina je da ce SM imati poteskoca ali oni barem znaju gde su krenuli i sa sigurnoscu i uz pomoc EU oni ce resiti svoje nesuglasice sa svim clanovima EU za sigurnost i prosperitet SM i za korist svih gadjana u Makedoniji resice se i ovaj spor . Makedoniju svojataju svi oko nje ali ce ona opstati kao samostalna i ravnopavna kao sto je uvek i bila i ako je Svojataju i Srbi I Bugari i Albanci .

Tja..

pre 3 godine

Kad gori kod komšije, nije pametno reći "baš me briga, kod njega je", jer taj plamičak može i kod nas da se prenese. I da se ne lažemo, odavno je prenet - Srbija bi imala problem sa ulaskom u EU pre svega zbog Hrvata, a onda i Rumuna i Bugara, navodno zbog odnosa prema manjinama, a skriveno zbog težnje da im sused nikad ne bude ni blizu, po ekonomiji, vojsci, stanovništvu... Naravno da bi ulazak Srbije u EU momentalno stopirao "Kosovo" da tamo ikad uđe. Pošto znamo da "Kosovo" svakako nikad neće ni ući (kao ni Turska, kandidat već 33 godine!!!, Albanija i BiH), to dalje znači da neće ući ni Srbija, da se ne zamajavamo. Zakone moramo menjati i državu uređivati zbog sebe, a ne zbog cilja koji nikada i nikako ne može biti postignut. Taj cilj ("ulazak u EU") već duže vreme služi samo kao poštapalica eks radikalima da umnije zvuče - kao npr. gospođa Joksimović, rečenicom da "proces evropskih integracija nije jednodimenzionalan"; ako može neko da objasni ŠTA se tom rečenicom želelo kazati i koji je njen smisao, osim da gospođa ostane ministar nečega što se jednostavno ne dešava, a koliko vidimo - neće se ni desiti. IME su bre promenili, a sad im traže i jezik i naciju - u čemu je onda svrha, ko da uđe u EU? Nadnacionalna elita sa nekog skopskog Dedinja ili običan narod, kako god da se zove? Nema od toga ništa...

Aleks

pre 3 godine

Bugarima kapa dole. Jak, samosvesan narod, uvek su gledali sebe i svoje interese, nisu proterivali svoje vladare da bi u Sofiju uselili Broza ili slicne likove druge vere. Nisu bili toliko glupavi da se ujedinjuju i bratime sa vekovnim neprijateljima. Narod koji zna, a kada treba, ima mu.a.
A sto se tice naseg zastitnicko-bratskog odnosa prema severnomakedoncima, tu vazi ona stara: "Kad nekome das cenu vecu od njegove vrednosti, on te proda za razliku".
Kada cemo se opametiti, i poceti da mislimo na sebe? Verovatno nikada, jer nam se evo ponovo sprema neka Juga, ovaj put sa jos gorima.

logika

pre 3 godine

Mi u ove stvari ne treba da se mesamo pa makar Bugari opet okupirali Albaniju! Dosta su nasi dedovi krvarili za to parce zemlje na kome su nas odmah gledali kao okupatore.Cak 100 hiljada Srpskih vojnika je poginulo u 1 balkanskom ratu i za sta su poginuli?Mladi makedonci uce da su Turci losi,Srbi gori a Bugari najgori!Nek im je sa srecom mi vise da ratujemo necemo!Cak mislim da bi nam i bilo u interesu da Bugari uzmu Makedoniju i da se granice sa Albanijom jer bi Albanci mnogo teze napravili veliku Albaniju ako moraju da ratuju protiv Bugarske nego sto bi ima trebalo da otkinu deo Makedonije.Mi treba sa Bugarima da sredimo odnose i za to imamo dobru priliku jer nismo ratovali od 2 svetskog rata i treba sa njima i Rumunima i Grckom da se zblizimo i jednog dana kad udjemo u EU da to bude nasa Visegradska grupa i da u EU zastupamo zajednicke interese.

salijeri

pre 3 godine

Haha koje ludilo. A Bolgari pričaju svoj drevni jezik koji su doneli sa Kanom Asparuhom na Balkan? Ili su ga mozda totalno zaboravili i usvojili slovenski jezik? Svaka čast Borisu
Bolgatskom što je odrešio kesu za ćirilicu, ali sad sprdnja da je to njihov jezik je stvarno malo šašavo. Zna se poreklo svih slovenskih jezika.

Majčin sin

pre 3 godine

Voleo bih da upitam Severne Makedonce, imate li jedan narod na svetu koji vas ceni, poštuje, priznaje kao Srbi? I kako ste vratili? Tako što ste priznali nezavisnost Kosova? Za sve što vam se desi u sledećih 100 godina sami ste krivi, sami ste birali svoj put. I ni malo saosećanja nemam za ono što vas čeka.

Gru

pre 3 godine

Šta se desilo sa Srbima koji su živeli u Makedoniji?Asimilovani,proterani ili nešto treće?Danas ih ima samo u tragovima u severnom delu Makedonije i niko ih ne pominje

Hanibal ante portas

pre 3 godine

Zamislite da Srbija brani Hrvatima da svoj jezik nazivaju Hrvatski to je taj nivo Bugarske izjave koji se moze nazvati cistim fasizmom. Sa Grcima su izgleda resili kljucna pitanja ali tek ih cekaju Bugari i Albanci, a nekako opet smo im mi krivci za sve. Umesto da sa nama i Grcima budu u nekoj vrsti saveza ali oni su odlucili da se dodvoravaju Albancima koji samo cekaju kritican trenutak da naprave novo Kosovo na zapadu Makedonije.
Ako nekim slucajem i mi dodjemo do vrata EU nas isto to ceka sa Hrvatskom, trazice ratnu odstetu, priznanje Genocida u HR i BiH i ko zna sta sve.
To je sve ono sto ne valja sa EU kada da bi usao moras da pristajes na ucene suseda.

neko

pre 3 godine

Veoma je pogreshno sto odnose izmedzu Makedonaca i Bugara,uporedzuje se sa Nemcima i Austrijancima,kao i izmedzu Dancima i Norvezhanima.Nemci i Austrijanci imaju isto etnichko poreklo,kao i skandinavske narode.Makedonci i Bugari nemaju isto etnichko poreklo,a i makedonski i bugarski jezik su veoma razlichne,a danski,shvedski,norveshki,islandski su gotovo kao jedan.Kroz istoriju svugde su se meshali narodi.I u Srbiji,Bugarskoj,Hrvatskoj,Albaniji...Hvala na objavi komentara.

Thor

pre 3 godine

S. Makedonija je vec sad de facto federalizovana drzava. Nesto se kuva na Balkanu a da narod nije obavijesten. Ocigledno je da se smatra da MKD, CG treba na neki nacin da se stope sa Albanijom, Srbijom, Bugarskom i Grckom. U pitanju je proces stvaranja etnickih i nacionalno homogenih prije svega nacionalnih drzava. Makedonsko vodjstvo nije ni svjesno toga. Jedino svjesno je Crnogorsko u liku i djelu Djukanovica.

Kimi

pre 3 godine

Izgleda da sve što ima prizvuk srpskog i Srbije predstavlja ozbiljan problem. To postaje predmet svojatanja, ili želja za eliminacijom u krajnjoj liniji. Makedonija je bila bliska Srbiji i mi smo se mirno razišli sa njima. Negirajući svoje veze sa Srbijom i agresijom na Srpsku pravoslavnu crkvu verovatno zarad dodvoravanja drugima doživeli su totalni gubitak identiteta. Još će im Bugari zabraniti i da govore. Nema neke oštre reakcije na očigledne bugarske aspiracije. Ovo je opomena i za Srbiju. Ko izgubi svoj identitet i sam će nestati. Kosovo i Metohija kao i manastira na njenom prostoru su pečat i garant Srba. Svi pričaju o EU i nekim građanima sveta a ovamo grabe za sebe i svoj narod. Već smo prošli tu školu kada smo od Srba postali Jugosloveni a od pravoslavaca komunisti pa smo se lepo proveli zbog lake prodaje svog identiteta zarad neke fikcije koja je u krvi ugušena. Mi imamo svoju borbu koju gubimo iz dana u dan. To moramo promeniti a S. Makedonci neka biju svoju bitku, tako su sami izabrali.

PeruN

pre 3 godine

Kakac cinizam kada neko napise da su Makedonce Srbi oslobodili od Turaka,Srbi su samo bili novi okupatori i zavojevaci koji su ih pripojili svojoj drzavi.Oslobadjanje je kada strana vojska istjera okupatora pa se povuce a domacem narodu prepusti organizaciju vlasti i suverenitet.Srbija je pokusavala da nasilno asimiluje taj narod koji je Cvijic nazivao amorfnom masom i proglasi ih juznim Srbima.Nije poslo za rukom.Istorijski su Bugari imali kontrolu nad tom teritorijom od sredine 8 vijeka,a srpska drzava se tek od kraja 13 vijeka pod Milutinom siri na te prostore i ne vlada njima ni 100 godina.Pa ipak to je dovoljno da srpski nacionalisti proglase taj narod juznim Srbima.Sa druge strane cinjenica je da Makedonska nacija nikada ne bi postojala da taj prostor nisu okupirali Srbi i inkorporirali u Srbiju,potom kraljevinu i SFRJ jer su se samo pod tim uslovima mogli razviti u Makedonce,sto im je priznato od 45.Da su kojim slucajem potpali pod Bugare oni bi danas bili Bugari i dio Bugarske,jer su jezicki i istorijski blizi Bugarima.Sve ovo ne daje za pravo bugarskim nacionalistima da danas negiraju makedonsku naciju i jezik,kao sto je glupost sti srpski nacionalisti negiraju crnogorsku naciju i kao sto se kaze u tekstu,to bi isto bilo kao kada bi Njemci negirali austrijsku naciju.

Bjelokosti

pre 3 godine

Greska je napravljena na pocetku. Nisu trebali da se zovu makedonci a sada severni i nazovu drzavu makedonijom nego centralna balkanska republika i da budu centralni balkanci koji govore centralno balkanskim jezikom. A sto se vere tice pa mogli su da se poturce ili pokatolice i sada ne bi imali problema.

dr Arslanagić

pre 3 godine

Solomonsko rešenje se krije u onom starom mudrom vicu o slonu, žirafi i frižideru... Dakle, 1) iz EU izbaciti Bugare 2) primiti Makedonce 3) vratiti Bugare. Doduše, korak 3 se može i preskočiti, ionako nikad nije ni trebalo da budu primljeni.

Вуја

pre 3 godine

Бугари на 6 страна пишу објективну бугарску историју а прескачу субјективну ДНК анализу која би показала да су Македонци ближи Румунима ,по ДНК ,него њима. Објективно до краја.

veliki strumf

pre 3 godine

Stalno sam u Makedoniji, imam puno prijatelja tamo. Volim makedonski narod, Ohrid, Skoplje, kanjon Matke, Mavrovo, Stip, Strumicu, njihovo vino i južnjačku toplinu. Čak i strasnu Šar planinu, koja suštinski i nije makedonska - tamo samo Albanci žive i realno to je Albanija. Izbegavamo političke teme uglavnom, ali i ono sto propricamo - čini mi se da mnogih stvari nisu svesni. Indoktrinacija i pokušaj izgradnje makedonske nacije kroz bajke o tome da su potomci Aleksandra Makedonskog i slične nebuloze - rasprsile su se. Sad i ne znaju ko su prakticno, bas su u nebranom grozdju. Neki nisu bili ni svesni da im Bugarska osporava i ime i jezik i da će im blokirati put u EU. S druge strane, mnogi i dalje nisu svesni kolika je opasnost po Makedoniju od Albanaca! Samo u Skoplju ih ima bar 30% i šire se. Zapadna Makedonija je potpuno albanska - tu možete videti samo albanske, ne i makedonske zastave. Albanski jezik je zvanicni. Dakle, taoci su Albanije u pravom smislu reci. Za Grčku znamo kakav su problem imali. A oni i dalje nekako zaziru id Srbije, kao da ih neko dole plaši Srbijom! Makedonci treba da budu svesni da im od svih država na Balkanu prijatelji mogu biti samo Srbi i Srbija! I Grci i Bugari, a tek Albanci imaju ogromne teritorijalne pretenzije ka Makedoniji, rasparčali bi je očas posla. Zato Makedonija mora da gradi mnogo bolje odnose sa Srbijom. U regionu nema nikog bližeg, niti koga nema pretenzije prema Makedoniji.

za nauk

pre 3 godine

Srbe ne treba da zanimaju ni Bugarska ni Severna Makedonija i sta rade, njihov problem. Srbi samo treba na ovom primeru da vide sta ih ceka ako se "prihvati realnost na Kosovu" i od BiH "napravi funkcionalna drzava" i kakve ce sve ucene da stizu od Hrvatske i Bugarske. Suplje si price kako ce Srbija da procveta cim prizna albansku paradrzavu na Kosovu i prikloni se NATO-u i Amerikancima. Nema sta S. Makedonci nisu prihvatili, i promenu imena i prepustanje Makedonije Albancima i sta sve ne, i kao "nagradu" su dobili jos jednu ucenu.

dusan

pre 3 godine

sta su makedonci , slamka medj vihorove . forma bez sustine , bez jezika , crkve , identiteta.lome ih albanci , pa grci , sad i bugari ...a jedino srbima zabijaju noz u ledja . ....polomise sve spomenike i sa bregalnice,kumanova kajmakcalana . oslobodise ih srbi u prvom balkanskom ratu od turaka ...i opet, jedino im srbi krivi .sa svodova crkava ih posmatrju srpski zaduzbinari , cude se potomci cara dusana i kraljevica marka .
kuda podje ovaj narod i gde hoce da stigne ???

Nikola

pre 3 godine

„Zamenik makedonskog premijera Nikola Dimitrov rekao je da „jezik ne podleže priznavanju ili nepriznavanju, jer se u 21. veku, posebno u Evropi, nikome ne može uskratiti pravo na samoopredeljenje i samoizražavanje“.“

...sem ukloliko se ne radi o Srbima u Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori, Bosni, Hrvatskoj i Sloveniji, kao i Rusima na Krimu i Donbasu. Svakome drugom, samoizražavanje i samoopredeljenje ne samo da je dozvoljeno, nego se ohrabruje i inženjeriše. Na Zapadu.

Roki

pre 3 godine

Svi ih svojataju i svi bi da ih rasparčaju ali njima su zvanično najveći problem Srbi i SPC! Boli me uvo za crkvena pitanja, radi se o borbi uticaja ali sa nama nikada nisu imali problema sto se tiče teritorije i negiranja identiteta, naprotiv! Pa Srbi su ih uvek zvali Makedoncima i priznali im državu pod imenom Makedonija direktno gurajući prst u oko grčkim saveznicima! Nije mi ih više žao...

tavce

pre 3 godine

Ako se odustane od insistiranja na makedonskom identitetu i jeziku, Bugarska ce dati zeleno svetlo S. Makedoniji za pristup EU. A, ako se udustane od te dve stvari, sta ostaje, ko onda uopste aplicira za clanstvo u EU???? Ko su ti ljudi bez nacionalnog identiteta i jezika???? Ako nisu Makedonci, onda ne mogu da budu ni "Severni". Ko su onda?

Miša

pre 3 godine

Ako lingvisti utvrde da postoje dovoljne razlike izmedju jezika u Severnoj Makedoniji i Bugarskoj, nije sporno da Severno Makedonci nazovu svoj jezik kako hoče. U suprotnom, što bi Bugari svoje kulturno nasledje poklanjali nekome. U USA se govori engleski, ne amerikanski, kao i u Australiji, a ne australski.
Samo Srbi svoje kulturno nasledje dele nesebično, pa imamo bošnjački, hrvatski, crnogorski.

Andria

pre 3 godine

E braćo makedonci, jedini pravi prijatelji su vam bili srbi. Sad vas merkaju sa svih strana, ali neće biti glupih srba da krvare za vas. Mnogo sreće i uspeha u budućnosti.

Vremenski putnik

pre 3 godine

Ne znam šta se Bugari bune što Makedonci nazivaju zauzimanje svoje teritorije “fašističkom okupacijom”? Bugari koji su u EU imaju razumevanja za postupke fasisticke pronemacke Bugarske koja je zauzimala tudje teritorije i vrsila zlocine? Na teritoriji Makedonije bilo je puno mešanja od starosedelackog stanovnistva Grka (u njih ulaze i helenski Makedonci), Tracani, Dacani i dr koji svi zajedno bejase romanizovani a dolaskom Slovena slovenizovani, a tu imamo Srbe, Bugare i sl, zatim dolaze Turci i jos prodiru Albanci iz albanije. Sto se tice slovenskog naroda, Makedonce smo prihvatili i to je to. Nema sta Bugari da lupetaju. s druge strane i Cesi i Slovaci, da ne pominjem Ruse, Ukrajince ili Beloruse? Svi oni imaju vrlo slicne jezike. Ne vidim sta Bugari toliko se izivljavaju. Plus makedonsa azbuka je stoput bolja i modernija od bugarske koja ima one poluglasove.

ИБАРСКА ЛАСИЦА

pre 3 godine

Македонији је било најбоље да се нису одвајали.... Али тренутна мода звана отцепљење је била јача од свега....... Сад муку муче са грцима и бугарима, а неваљају им срби

mr

pre 3 godine

Е северњаци на шта су спали. Газе их Албанци, Грци, Бугари, а они против Србије пробају да се додворе свима. Бугари апсолутно никакве везе немају са С.Македонијом. Окупирани су и растурени још пре средњовековне Србије. То сада показује и генетика. А и док нису били окупирани око тих територија су ратовали са Византијом и Србијом. Покушали си нешто да муљају са осмналијама, али је то смешно, али видимо да се на тако нешто не позивају само они, па би можда пре требали да се обрате Ердогану за одређена права на Турску кад већ гурају толико да имају везе са Османлијским Царством којег се савремена Турска тј Ататурк буквално одрекао. Оно што такође пара уши је да ЕУ дозвољава опуштено да Бугарска испоставља територијалне претензије на територију са којом историјски нема ништа, и која је потписала те приступне споразуме где нема спорове са суседима. Све у свему цикрус се наставља а Немци ћуте и галаме према својим потребама.

Dunster

pre 3 godine

Ovo sam predvideo i napisao 2005 godine kada je tada BJRM postala kandidat za ulazak u EU uz protivljenje Grčke. Bugarska je sledeći "protivnik" Severne Makedonije.
A nažalost tvrdio sam mojim prijateljima u Skoplju 90-tih godina da im nikada neće biti bolje nego u SFRJ kada su bili uz Srbiju. Nisu verovali, sada već veruju!
Severno makedonci će strašno da se namuče da potvrde svoj identitet i to je jedino sigurno.

Andria

pre 3 godine

E braćo makedonci, jedini pravi prijatelji su vam bili srbi. Sad vas merkaju sa svih strana, ali neće biti glupih srba da krvare za vas. Mnogo sreće i uspeha u budućnosti.

Dunster

pre 3 godine

Ovo sam predvideo i napisao 2005 godine kada je tada BJRM postala kandidat za ulazak u EU uz protivljenje Grčke. Bugarska je sledeći "protivnik" Severne Makedonije.
A nažalost tvrdio sam mojim prijateljima u Skoplju 90-tih godina da im nikada neće biti bolje nego u SFRJ kada su bili uz Srbiju. Nisu verovali, sada već veruju!
Severno makedonci će strašno da se namuče da potvrde svoj identitet i to je jedino sigurno.

Roki

pre 3 godine

Svi ih svojataju i svi bi da ih rasparčaju ali njima su zvanično najveći problem Srbi i SPC! Boli me uvo za crkvena pitanja, radi se o borbi uticaja ali sa nama nikada nisu imali problema sto se tiče teritorije i negiranja identiteta, naprotiv! Pa Srbi su ih uvek zvali Makedoncima i priznali im državu pod imenom Makedonija direktno gurajući prst u oko grčkim saveznicima! Nije mi ih više žao...

Nikola

pre 3 godine

„Zamenik makedonskog premijera Nikola Dimitrov rekao je da „jezik ne podleže priznavanju ili nepriznavanju, jer se u 21. veku, posebno u Evropi, nikome ne može uskratiti pravo na samoopredeljenje i samoizražavanje“.“

...sem ukloliko se ne radi o Srbima u Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori, Bosni, Hrvatskoj i Sloveniji, kao i Rusima na Krimu i Donbasu. Svakome drugom, samoizražavanje i samoopredeljenje ne samo da je dozvoljeno, nego se ohrabruje i inženjeriše. Na Zapadu.

dusan

pre 3 godine

sta su makedonci , slamka medj vihorove . forma bez sustine , bez jezika , crkve , identiteta.lome ih albanci , pa grci , sad i bugari ...a jedino srbima zabijaju noz u ledja . ....polomise sve spomenike i sa bregalnice,kumanova kajmakcalana . oslobodise ih srbi u prvom balkanskom ratu od turaka ...i opet, jedino im srbi krivi .sa svodova crkava ih posmatrju srpski zaduzbinari , cude se potomci cara dusana i kraljevica marka .
kuda podje ovaj narod i gde hoce da stigne ???

za nauk

pre 3 godine

Srbe ne treba da zanimaju ni Bugarska ni Severna Makedonija i sta rade, njihov problem. Srbi samo treba na ovom primeru da vide sta ih ceka ako se "prihvati realnost na Kosovu" i od BiH "napravi funkcionalna drzava" i kakve ce sve ucene da stizu od Hrvatske i Bugarske. Suplje si price kako ce Srbija da procveta cim prizna albansku paradrzavu na Kosovu i prikloni se NATO-u i Amerikancima. Nema sta S. Makedonci nisu prihvatili, i promenu imena i prepustanje Makedonije Albancima i sta sve ne, i kao "nagradu" su dobili jos jednu ucenu.

veliki strumf

pre 3 godine

Stalno sam u Makedoniji, imam puno prijatelja tamo. Volim makedonski narod, Ohrid, Skoplje, kanjon Matke, Mavrovo, Stip, Strumicu, njihovo vino i južnjačku toplinu. Čak i strasnu Šar planinu, koja suštinski i nije makedonska - tamo samo Albanci žive i realno to je Albanija. Izbegavamo političke teme uglavnom, ali i ono sto propricamo - čini mi se da mnogih stvari nisu svesni. Indoktrinacija i pokušaj izgradnje makedonske nacije kroz bajke o tome da su potomci Aleksandra Makedonskog i slične nebuloze - rasprsile su se. Sad i ne znaju ko su prakticno, bas su u nebranom grozdju. Neki nisu bili ni svesni da im Bugarska osporava i ime i jezik i da će im blokirati put u EU. S druge strane, mnogi i dalje nisu svesni kolika je opasnost po Makedoniju od Albanaca! Samo u Skoplju ih ima bar 30% i šire se. Zapadna Makedonija je potpuno albanska - tu možete videti samo albanske, ne i makedonske zastave. Albanski jezik je zvanicni. Dakle, taoci su Albanije u pravom smislu reci. Za Grčku znamo kakav su problem imali. A oni i dalje nekako zaziru id Srbije, kao da ih neko dole plaši Srbijom! Makedonci treba da budu svesni da im od svih država na Balkanu prijatelji mogu biti samo Srbi i Srbija! I Grci i Bugari, a tek Albanci imaju ogromne teritorijalne pretenzije ka Makedoniji, rasparčali bi je očas posla. Zato Makedonija mora da gradi mnogo bolje odnose sa Srbijom. U regionu nema nikog bližeg, niti koga nema pretenzije prema Makedoniji.

Miša

pre 3 godine

Ako lingvisti utvrde da postoje dovoljne razlike izmedju jezika u Severnoj Makedoniji i Bugarskoj, nije sporno da Severno Makedonci nazovu svoj jezik kako hoče. U suprotnom, što bi Bugari svoje kulturno nasledje poklanjali nekome. U USA se govori engleski, ne amerikanski, kao i u Australiji, a ne australski.
Samo Srbi svoje kulturno nasledje dele nesebično, pa imamo bošnjački, hrvatski, crnogorski.

ИБАРСКА ЛАСИЦА

pre 3 godine

Македонији је било најбоље да се нису одвајали.... Али тренутна мода звана отцепљење је била јача од свега....... Сад муку муче са грцима и бугарима, а неваљају им срби

tavce

pre 3 godine

Ako se odustane od insistiranja na makedonskom identitetu i jeziku, Bugarska ce dati zeleno svetlo S. Makedoniji za pristup EU. A, ako se udustane od te dve stvari, sta ostaje, ko onda uopste aplicira za clanstvo u EU???? Ko su ti ljudi bez nacionalnog identiteta i jezika???? Ako nisu Makedonci, onda ne mogu da budu ni "Severni". Ko su onda?

mr

pre 3 godine

Е северњаци на шта су спали. Газе их Албанци, Грци, Бугари, а они против Србије пробају да се додворе свима. Бугари апсолутно никакве везе немају са С.Македонијом. Окупирани су и растурени још пре средњовековне Србије. То сада показује и генетика. А и док нису били окупирани око тих територија су ратовали са Византијом и Србијом. Покушали си нешто да муљају са осмналијама, али је то смешно, али видимо да се на тако нешто не позивају само они, па би можда пре требали да се обрате Ердогану за одређена права на Турску кад већ гурају толико да имају везе са Османлијским Царством којег се савремена Турска тј Ататурк буквално одрекао. Оно што такође пара уши је да ЕУ дозвољава опуштено да Бугарска испоставља територијалне претензије на територију са којом историјски нема ништа, и која је потписала те приступне споразуме где нема спорове са суседима. Све у свему цикрус се наставља а Немци ћуте и галаме према својим потребама.

dr Arslanagić

pre 3 godine

Solomonsko rešenje se krije u onom starom mudrom vicu o slonu, žirafi i frižideru... Dakle, 1) iz EU izbaciti Bugare 2) primiti Makedonce 3) vratiti Bugare. Doduše, korak 3 se može i preskočiti, ionako nikad nije ni trebalo da budu primljeni.

Hanibal ante portas

pre 3 godine

Zamislite da Srbija brani Hrvatima da svoj jezik nazivaju Hrvatski to je taj nivo Bugarske izjave koji se moze nazvati cistim fasizmom. Sa Grcima su izgleda resili kljucna pitanja ali tek ih cekaju Bugari i Albanci, a nekako opet smo im mi krivci za sve. Umesto da sa nama i Grcima budu u nekoj vrsti saveza ali oni su odlucili da se dodvoravaju Albancima koji samo cekaju kritican trenutak da naprave novo Kosovo na zapadu Makedonije.
Ako nekim slucajem i mi dodjemo do vrata EU nas isto to ceka sa Hrvatskom, trazice ratnu odstetu, priznanje Genocida u HR i BiH i ko zna sta sve.
To je sve ono sto ne valja sa EU kada da bi usao moras da pristajes na ucene suseda.

Majčin sin

pre 3 godine

Voleo bih da upitam Severne Makedonce, imate li jedan narod na svetu koji vas ceni, poštuje, priznaje kao Srbi? I kako ste vratili? Tako što ste priznali nezavisnost Kosova? Za sve što vam se desi u sledećih 100 godina sami ste krivi, sami ste birali svoj put. I ni malo saosećanja nemam za ono što vas čeka.

Gru

pre 3 godine

Šta se desilo sa Srbima koji su živeli u Makedoniji?Asimilovani,proterani ili nešto treće?Danas ih ima samo u tragovima u severnom delu Makedonije i niko ih ne pominje

Vremenski putnik

pre 3 godine

Ne znam šta se Bugari bune što Makedonci nazivaju zauzimanje svoje teritorije “fašističkom okupacijom”? Bugari koji su u EU imaju razumevanja za postupke fasisticke pronemacke Bugarske koja je zauzimala tudje teritorije i vrsila zlocine? Na teritoriji Makedonije bilo je puno mešanja od starosedelackog stanovnistva Grka (u njih ulaze i helenski Makedonci), Tracani, Dacani i dr koji svi zajedno bejase romanizovani a dolaskom Slovena slovenizovani, a tu imamo Srbe, Bugare i sl, zatim dolaze Turci i jos prodiru Albanci iz albanije. Sto se tice slovenskog naroda, Makedonce smo prihvatili i to je to. Nema sta Bugari da lupetaju. s druge strane i Cesi i Slovaci, da ne pominjem Ruse, Ukrajince ili Beloruse? Svi oni imaju vrlo slicne jezike. Ne vidim sta Bugari toliko se izivljavaju. Plus makedonsa azbuka je stoput bolja i modernija od bugarske koja ima one poluglasove.

Kimi

pre 3 godine

Izgleda da sve što ima prizvuk srpskog i Srbije predstavlja ozbiljan problem. To postaje predmet svojatanja, ili želja za eliminacijom u krajnjoj liniji. Makedonija je bila bliska Srbiji i mi smo se mirno razišli sa njima. Negirajući svoje veze sa Srbijom i agresijom na Srpsku pravoslavnu crkvu verovatno zarad dodvoravanja drugima doživeli su totalni gubitak identiteta. Još će im Bugari zabraniti i da govore. Nema neke oštre reakcije na očigledne bugarske aspiracije. Ovo je opomena i za Srbiju. Ko izgubi svoj identitet i sam će nestati. Kosovo i Metohija kao i manastira na njenom prostoru su pečat i garant Srba. Svi pričaju o EU i nekim građanima sveta a ovamo grabe za sebe i svoj narod. Već smo prošli tu školu kada smo od Srba postali Jugosloveni a od pravoslavaca komunisti pa smo se lepo proveli zbog lake prodaje svog identiteta zarad neke fikcije koja je u krvi ugušena. Mi imamo svoju borbu koju gubimo iz dana u dan. To moramo promeniti a S. Makedonci neka biju svoju bitku, tako su sami izabrali.

logika

pre 3 godine

Mi u ove stvari ne treba da se mesamo pa makar Bugari opet okupirali Albaniju! Dosta su nasi dedovi krvarili za to parce zemlje na kome su nas odmah gledali kao okupatore.Cak 100 hiljada Srpskih vojnika je poginulo u 1 balkanskom ratu i za sta su poginuli?Mladi makedonci uce da su Turci losi,Srbi gori a Bugari najgori!Nek im je sa srecom mi vise da ratujemo necemo!Cak mislim da bi nam i bilo u interesu da Bugari uzmu Makedoniju i da se granice sa Albanijom jer bi Albanci mnogo teze napravili veliku Albaniju ako moraju da ratuju protiv Bugarske nego sto bi ima trebalo da otkinu deo Makedonije.Mi treba sa Bugarima da sredimo odnose i za to imamo dobru priliku jer nismo ratovali od 2 svetskog rata i treba sa njima i Rumunima i Grckom da se zblizimo i jednog dana kad udjemo u EU da to bude nasa Visegradska grupa i da u EU zastupamo zajednicke interese.

Ispiranje istorije i mozga

pre 3 godine

Ono kad ti Bugarin zabranjuje da kazes da su bili fasisti u 2. sv. ratu... a ne zna se da li su veca zverstva pocinili u prvom ili drugom svetstom ratu.

PS. Jedva cekam kad za par decenija mi dodjemo na redu u EU pa da nam kroasani traze da kazemo da su ustase bile na strani saveznika, a Jasenovac prihvatiliste za stare i nemocne.

Aleks

pre 3 godine

Bugarima kapa dole. Jak, samosvesan narod, uvek su gledali sebe i svoje interese, nisu proterivali svoje vladare da bi u Sofiju uselili Broza ili slicne likove druge vere. Nisu bili toliko glupavi da se ujedinjuju i bratime sa vekovnim neprijateljima. Narod koji zna, a kada treba, ima mu.a.
A sto se tice naseg zastitnicko-bratskog odnosa prema severnomakedoncima, tu vazi ona stara: "Kad nekome das cenu vecu od njegove vrednosti, on te proda za razliku".
Kada cemo se opametiti, i poceti da mislimo na sebe? Verovatno nikada, jer nam se evo ponovo sprema neka Juga, ovaj put sa jos gorima.

Вуја

pre 3 godine

Бугари на 6 страна пишу објективну бугарску историју а прескачу субјективну ДНК анализу која би показала да су Македонци ближи Румунима ,по ДНК ,него њима. Објективно до краја.

Tja..

pre 3 godine

Kad gori kod komšije, nije pametno reći "baš me briga, kod njega je", jer taj plamičak može i kod nas da se prenese. I da se ne lažemo, odavno je prenet - Srbija bi imala problem sa ulaskom u EU pre svega zbog Hrvata, a onda i Rumuna i Bugara, navodno zbog odnosa prema manjinama, a skriveno zbog težnje da im sused nikad ne bude ni blizu, po ekonomiji, vojsci, stanovništvu... Naravno da bi ulazak Srbije u EU momentalno stopirao "Kosovo" da tamo ikad uđe. Pošto znamo da "Kosovo" svakako nikad neće ni ući (kao ni Turska, kandidat već 33 godine!!!, Albanija i BiH), to dalje znači da neće ući ni Srbija, da se ne zamajavamo. Zakone moramo menjati i državu uređivati zbog sebe, a ne zbog cilja koji nikada i nikako ne može biti postignut. Taj cilj ("ulazak u EU") već duže vreme služi samo kao poštapalica eks radikalima da umnije zvuče - kao npr. gospođa Joksimović, rečenicom da "proces evropskih integracija nije jednodimenzionalan"; ako može neko da objasni ŠTA se tom rečenicom želelo kazati i koji je njen smisao, osim da gospođa ostane ministar nečega što se jednostavno ne dešava, a koliko vidimo - neće se ni desiti. IME su bre promenili, a sad im traže i jezik i naciju - u čemu je onda svrha, ko da uđe u EU? Nadnacionalna elita sa nekog skopskog Dedinja ili običan narod, kako god da se zove? Nema od toga ništa...

salijeri

pre 3 godine

Haha koje ludilo. A Bolgari pričaju svoj drevni jezik koji su doneli sa Kanom Asparuhom na Balkan? Ili su ga mozda totalno zaboravili i usvojili slovenski jezik? Svaka čast Borisu
Bolgatskom što je odrešio kesu za ćirilicu, ali sad sprdnja da je to njihov jezik je stvarno malo šašavo. Zna se poreklo svih slovenskih jezika.

PeruN

pre 3 godine

Kakac cinizam kada neko napise da su Makedonce Srbi oslobodili od Turaka,Srbi su samo bili novi okupatori i zavojevaci koji su ih pripojili svojoj drzavi.Oslobadjanje je kada strana vojska istjera okupatora pa se povuce a domacem narodu prepusti organizaciju vlasti i suverenitet.Srbija je pokusavala da nasilno asimiluje taj narod koji je Cvijic nazivao amorfnom masom i proglasi ih juznim Srbima.Nije poslo za rukom.Istorijski su Bugari imali kontrolu nad tom teritorijom od sredine 8 vijeka,a srpska drzava se tek od kraja 13 vijeka pod Milutinom siri na te prostore i ne vlada njima ni 100 godina.Pa ipak to je dovoljno da srpski nacionalisti proglase taj narod juznim Srbima.Sa druge strane cinjenica je da Makedonska nacija nikada ne bi postojala da taj prostor nisu okupirali Srbi i inkorporirali u Srbiju,potom kraljevinu i SFRJ jer su se samo pod tim uslovima mogli razviti u Makedonce,sto im je priznato od 45.Da su kojim slucajem potpali pod Bugare oni bi danas bili Bugari i dio Bugarske,jer su jezicki i istorijski blizi Bugarima.Sve ovo ne daje za pravo bugarskim nacionalistima da danas negiraju makedonsku naciju i jezik,kao sto je glupost sti srpski nacionalisti negiraju crnogorsku naciju i kao sto se kaze u tekstu,to bi isto bilo kao kada bi Njemci negirali austrijsku naciju.

Боле

pre 3 godine

Значи тамо неки професор Брунбауер соли памет другима а Немачка ставила вето на усврставање Луксембуршког као службени језик међу остале језике Европске Заједнице јер га сматрају само диалектом старо-немачког.

Bjelokosti

pre 3 godine

Greska je napravljena na pocetku. Nisu trebali da se zovu makedonci a sada severni i nazovu drzavu makedonijom nego centralna balkanska republika i da budu centralni balkanci koji govore centralno balkanskim jezikom. A sto se vere tice pa mogli su da se poturce ili pokatolice i sada ne bi imali problema.

djedmedjed

pre 3 godine

Makedonci su stoljećima bili potlačeni a danas se nalaze u posebno nezavidnom položaju. U vlastitoj državi ih ima samo 65 %, ca. 1 300 000 od 2 milijuna stanovnika. mislim da im najveća opasnost prijeti od Albanaca koji čine četvrtinu stanovništva s tendencijom stalnog rasta. Albanski nacionalizam je nakon kosovske epizode u usponu te mislim da albanski mentalitet ne staje na pola posla ! Ne zaboravimo ni Grke koji su uvijek gledali na sjever i misle da je tu nešto i njihovog, pogotovo nakon što su proteklih desetljeća prisilom helenizirali nekoliko stotina tisuća egejskih Makedonaca ! Koliko god ih povijest vezivala za Srbiju, mislim da su im po jeziku i porijeklu ipak najbliži Bugari ( tu ne mislim na azijatski udio u genezi Bugara, nego na onu slavensku većinu kojom su azijatski kanovi i njihova vojska zavladali ). Dio Makedonaca se do druge Jugoslavije i osjećao Bugarima. Unija s Bugarskom bi ih izbavila albanske i grčke opasnosti.

Thor

pre 3 godine

S. Makedonija je vec sad de facto federalizovana drzava. Nesto se kuva na Balkanu a da narod nije obavijesten. Ocigledno je da se smatra da MKD, CG treba na neki nacin da se stope sa Albanijom, Srbijom, Bugarskom i Grckom. U pitanju je proces stvaranja etnickih i nacionalno homogenih prije svega nacionalnih drzava. Makedonsko vodjstvo nije ni svjesno toga. Jedino svjesno je Crnogorsko u liku i djelu Djukanovica.

neko

pre 3 godine

Veoma je pogreshno sto odnose izmedzu Makedonaca i Bugara,uporedzuje se sa Nemcima i Austrijancima,kao i izmedzu Dancima i Norvezhanima.Nemci i Austrijanci imaju isto etnichko poreklo,kao i skandinavske narode.Makedonci i Bugari nemaju isto etnichko poreklo,a i makedonski i bugarski jezik su veoma razlichne,a danski,shvedski,norveshki,islandski su gotovo kao jedan.Kroz istoriju svugde su se meshali narodi.I u Srbiji,Bugarskoj,Hrvatskoj,Albaniji...Hvala na objavi komentara.

man

pre 3 godine

Svako tumaci stvari na svoj nacin tako i ljudi iz srbije.Istina je da ce SM imati poteskoca ali oni barem znaju gde su krenuli i sa sigurnoscu i uz pomoc EU oni ce resiti svoje nesuglasice sa svim clanovima EU za sigurnost i prosperitet SM i za korist svih gadjana u Makedoniji resice se i ovaj spor . Makedoniju svojataju svi oko nje ali ce ona opstati kao samostalna i ravnopavna kao sto je uvek i bila i ako je Svojataju i Srbi I Bugari i Albanci .

PeruN

pre 3 godine

Kakac cinizam kada neko napise da su Makedonce Srbi oslobodili od Turaka,Srbi su samo bili novi okupatori i zavojevaci koji su ih pripojili svojoj drzavi.Oslobadjanje je kada strana vojska istjera okupatora pa se povuce a domacem narodu prepusti organizaciju vlasti i suverenitet.Srbija je pokusavala da nasilno asimiluje taj narod koji je Cvijic nazivao amorfnom masom i proglasi ih juznim Srbima.Nije poslo za rukom.Istorijski su Bugari imali kontrolu nad tom teritorijom od sredine 8 vijeka,a srpska drzava se tek od kraja 13 vijeka pod Milutinom siri na te prostore i ne vlada njima ni 100 godina.Pa ipak to je dovoljno da srpski nacionalisti proglase taj narod juznim Srbima.Sa druge strane cinjenica je da Makedonska nacija nikada ne bi postojala da taj prostor nisu okupirali Srbi i inkorporirali u Srbiju,potom kraljevinu i SFRJ jer su se samo pod tim uslovima mogli razviti u Makedonce,sto im je priznato od 45.Da su kojim slucajem potpali pod Bugare oni bi danas bili Bugari i dio Bugarske,jer su jezicki i istorijski blizi Bugarima.Sve ovo ne daje za pravo bugarskim nacionalistima da danas negiraju makedonsku naciju i jezik,kao sto je glupost sti srpski nacionalisti negiraju crnogorsku naciju i kao sto se kaze u tekstu,to bi isto bilo kao kada bi Njemci negirali austrijsku naciju.

Thor

pre 3 godine

S. Makedonija je vec sad de facto federalizovana drzava. Nesto se kuva na Balkanu a da narod nije obavijesten. Ocigledno je da se smatra da MKD, CG treba na neki nacin da se stope sa Albanijom, Srbijom, Bugarskom i Grckom. U pitanju je proces stvaranja etnickih i nacionalno homogenih prije svega nacionalnih drzava. Makedonsko vodjstvo nije ni svjesno toga. Jedino svjesno je Crnogorsko u liku i djelu Djukanovica.

man

pre 3 godine

Svako tumaci stvari na svoj nacin tako i ljudi iz srbije.Istina je da ce SM imati poteskoca ali oni barem znaju gde su krenuli i sa sigurnoscu i uz pomoc EU oni ce resiti svoje nesuglasice sa svim clanovima EU za sigurnost i prosperitet SM i za korist svih gadjana u Makedoniji resice se i ovaj spor . Makedoniju svojataju svi oko nje ali ce ona opstati kao samostalna i ravnopavna kao sto je uvek i bila i ako je Svojataju i Srbi I Bugari i Albanci .

djedmedjed

pre 3 godine

Makedonci su stoljećima bili potlačeni a danas se nalaze u posebno nezavidnom položaju. U vlastitoj državi ih ima samo 65 %, ca. 1 300 000 od 2 milijuna stanovnika. mislim da im najveća opasnost prijeti od Albanaca koji čine četvrtinu stanovništva s tendencijom stalnog rasta. Albanski nacionalizam je nakon kosovske epizode u usponu te mislim da albanski mentalitet ne staje na pola posla ! Ne zaboravimo ni Grke koji su uvijek gledali na sjever i misle da je tu nešto i njihovog, pogotovo nakon što su proteklih desetljeća prisilom helenizirali nekoliko stotina tisuća egejskih Makedonaca ! Koliko god ih povijest vezivala za Srbiju, mislim da su im po jeziku i porijeklu ipak najbliži Bugari ( tu ne mislim na azijatski udio u genezi Bugara, nego na onu slavensku većinu kojom su azijatski kanovi i njihova vojska zavladali ). Dio Makedonaca se do druge Jugoslavije i osjećao Bugarima. Unija s Bugarskom bi ih izbavila albanske i grčke opasnosti.

Miša

pre 3 godine

Ako lingvisti utvrde da postoje dovoljne razlike izmedju jezika u Severnoj Makedoniji i Bugarskoj, nije sporno da Severno Makedonci nazovu svoj jezik kako hoče. U suprotnom, što bi Bugari svoje kulturno nasledje poklanjali nekome. U USA se govori engleski, ne amerikanski, kao i u Australiji, a ne australski.
Samo Srbi svoje kulturno nasledje dele nesebično, pa imamo bošnjački, hrvatski, crnogorski.

dusan

pre 3 godine

sta su makedonci , slamka medj vihorove . forma bez sustine , bez jezika , crkve , identiteta.lome ih albanci , pa grci , sad i bugari ...a jedino srbima zabijaju noz u ledja . ....polomise sve spomenike i sa bregalnice,kumanova kajmakcalana . oslobodise ih srbi u prvom balkanskom ratu od turaka ...i opet, jedino im srbi krivi .sa svodova crkava ih posmatrju srpski zaduzbinari , cude se potomci cara dusana i kraljevica marka .
kuda podje ovaj narod i gde hoce da stigne ???

Andria

pre 3 godine

E braćo makedonci, jedini pravi prijatelji su vam bili srbi. Sad vas merkaju sa svih strana, ali neće biti glupih srba da krvare za vas. Mnogo sreće i uspeha u budućnosti.

veliki strumf

pre 3 godine

Stalno sam u Makedoniji, imam puno prijatelja tamo. Volim makedonski narod, Ohrid, Skoplje, kanjon Matke, Mavrovo, Stip, Strumicu, njihovo vino i južnjačku toplinu. Čak i strasnu Šar planinu, koja suštinski i nije makedonska - tamo samo Albanci žive i realno to je Albanija. Izbegavamo političke teme uglavnom, ali i ono sto propricamo - čini mi se da mnogih stvari nisu svesni. Indoktrinacija i pokušaj izgradnje makedonske nacije kroz bajke o tome da su potomci Aleksandra Makedonskog i slične nebuloze - rasprsile su se. Sad i ne znaju ko su prakticno, bas su u nebranom grozdju. Neki nisu bili ni svesni da im Bugarska osporava i ime i jezik i da će im blokirati put u EU. S druge strane, mnogi i dalje nisu svesni kolika je opasnost po Makedoniju od Albanaca! Samo u Skoplju ih ima bar 30% i šire se. Zapadna Makedonija je potpuno albanska - tu možete videti samo albanske, ne i makedonske zastave. Albanski jezik je zvanicni. Dakle, taoci su Albanije u pravom smislu reci. Za Grčku znamo kakav su problem imali. A oni i dalje nekako zaziru id Srbije, kao da ih neko dole plaši Srbijom! Makedonci treba da budu svesni da im od svih država na Balkanu prijatelji mogu biti samo Srbi i Srbija! I Grci i Bugari, a tek Albanci imaju ogromne teritorijalne pretenzije ka Makedoniji, rasparčali bi je očas posla. Zato Makedonija mora da gradi mnogo bolje odnose sa Srbijom. U regionu nema nikog bližeg, niti koga nema pretenzije prema Makedoniji.

neko

pre 3 godine

Veoma je pogreshno sto odnose izmedzu Makedonaca i Bugara,uporedzuje se sa Nemcima i Austrijancima,kao i izmedzu Dancima i Norvezhanima.Nemci i Austrijanci imaju isto etnichko poreklo,kao i skandinavske narode.Makedonci i Bugari nemaju isto etnichko poreklo,a i makedonski i bugarski jezik su veoma razlichne,a danski,shvedski,norveshki,islandski su gotovo kao jedan.Kroz istoriju svugde su se meshali narodi.I u Srbiji,Bugarskoj,Hrvatskoj,Albaniji...Hvala na objavi komentara.

Bjelokosti

pre 3 godine

Greska je napravljena na pocetku. Nisu trebali da se zovu makedonci a sada severni i nazovu drzavu makedonijom nego centralna balkanska republika i da budu centralni balkanci koji govore centralno balkanskim jezikom. A sto se vere tice pa mogli su da se poturce ili pokatolice i sada ne bi imali problema.

logika

pre 3 godine

Mi u ove stvari ne treba da se mesamo pa makar Bugari opet okupirali Albaniju! Dosta su nasi dedovi krvarili za to parce zemlje na kome su nas odmah gledali kao okupatore.Cak 100 hiljada Srpskih vojnika je poginulo u 1 balkanskom ratu i za sta su poginuli?Mladi makedonci uce da su Turci losi,Srbi gori a Bugari najgori!Nek im je sa srecom mi vise da ratujemo necemo!Cak mislim da bi nam i bilo u interesu da Bugari uzmu Makedoniju i da se granice sa Albanijom jer bi Albanci mnogo teze napravili veliku Albaniju ako moraju da ratuju protiv Bugarske nego sto bi ima trebalo da otkinu deo Makedonije.Mi treba sa Bugarima da sredimo odnose i za to imamo dobru priliku jer nismo ratovali od 2 svetskog rata i treba sa njima i Rumunima i Grckom da se zblizimo i jednog dana kad udjemo u EU da to bude nasa Visegradska grupa i da u EU zastupamo zajednicke interese.

Вуја

pre 3 godine

Бугари на 6 страна пишу објективну бугарску историју а прескачу субјективну ДНК анализу која би показала да су Македонци ближи Румунима ,по ДНК ,него њима. Објективно до краја.

Nikola

pre 3 godine

„Zamenik makedonskog premijera Nikola Dimitrov rekao je da „jezik ne podleže priznavanju ili nepriznavanju, jer se u 21. veku, posebno u Evropi, nikome ne može uskratiti pravo na samoopredeljenje i samoizražavanje“.“

...sem ukloliko se ne radi o Srbima u Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori, Bosni, Hrvatskoj i Sloveniji, kao i Rusima na Krimu i Donbasu. Svakome drugom, samoizražavanje i samoopredeljenje ne samo da je dozvoljeno, nego se ohrabruje i inženjeriše. Na Zapadu.

Hanibal ante portas

pre 3 godine

Zamislite da Srbija brani Hrvatima da svoj jezik nazivaju Hrvatski to je taj nivo Bugarske izjave koji se moze nazvati cistim fasizmom. Sa Grcima su izgleda resili kljucna pitanja ali tek ih cekaju Bugari i Albanci, a nekako opet smo im mi krivci za sve. Umesto da sa nama i Grcima budu u nekoj vrsti saveza ali oni su odlucili da se dodvoravaju Albancima koji samo cekaju kritican trenutak da naprave novo Kosovo na zapadu Makedonije.
Ako nekim slucajem i mi dodjemo do vrata EU nas isto to ceka sa Hrvatskom, trazice ratnu odstetu, priznanje Genocida u HR i BiH i ko zna sta sve.
To je sve ono sto ne valja sa EU kada da bi usao moras da pristajes na ucene suseda.

Aleks

pre 3 godine

Bugarima kapa dole. Jak, samosvesan narod, uvek su gledali sebe i svoje interese, nisu proterivali svoje vladare da bi u Sofiju uselili Broza ili slicne likove druge vere. Nisu bili toliko glupavi da se ujedinjuju i bratime sa vekovnim neprijateljima. Narod koji zna, a kada treba, ima mu.a.
A sto se tice naseg zastitnicko-bratskog odnosa prema severnomakedoncima, tu vazi ona stara: "Kad nekome das cenu vecu od njegove vrednosti, on te proda za razliku".
Kada cemo se opametiti, i poceti da mislimo na sebe? Verovatno nikada, jer nam se evo ponovo sprema neka Juga, ovaj put sa jos gorima.

Dunster

pre 3 godine

Ovo sam predvideo i napisao 2005 godine kada je tada BJRM postala kandidat za ulazak u EU uz protivljenje Grčke. Bugarska je sledeći "protivnik" Severne Makedonije.
A nažalost tvrdio sam mojim prijateljima u Skoplju 90-tih godina da im nikada neće biti bolje nego u SFRJ kada su bili uz Srbiju. Nisu verovali, sada već veruju!
Severno makedonci će strašno da se namuče da potvrde svoj identitet i to je jedino sigurno.

Vremenski putnik

pre 3 godine

Ne znam šta se Bugari bune što Makedonci nazivaju zauzimanje svoje teritorije “fašističkom okupacijom”? Bugari koji su u EU imaju razumevanja za postupke fasisticke pronemacke Bugarske koja je zauzimala tudje teritorije i vrsila zlocine? Na teritoriji Makedonije bilo je puno mešanja od starosedelackog stanovnistva Grka (u njih ulaze i helenski Makedonci), Tracani, Dacani i dr koji svi zajedno bejase romanizovani a dolaskom Slovena slovenizovani, a tu imamo Srbe, Bugare i sl, zatim dolaze Turci i jos prodiru Albanci iz albanije. Sto se tice slovenskog naroda, Makedonce smo prihvatili i to je to. Nema sta Bugari da lupetaju. s druge strane i Cesi i Slovaci, da ne pominjem Ruse, Ukrajince ili Beloruse? Svi oni imaju vrlo slicne jezike. Ne vidim sta Bugari toliko se izivljavaju. Plus makedonsa azbuka je stoput bolja i modernija od bugarske koja ima one poluglasove.

Roki

pre 3 godine

Svi ih svojataju i svi bi da ih rasparčaju ali njima su zvanično najveći problem Srbi i SPC! Boli me uvo za crkvena pitanja, radi se o borbi uticaja ali sa nama nikada nisu imali problema sto se tiče teritorije i negiranja identiteta, naprotiv! Pa Srbi su ih uvek zvali Makedoncima i priznali im državu pod imenom Makedonija direktno gurajući prst u oko grčkim saveznicima! Nije mi ih više žao...

Majčin sin

pre 3 godine

Voleo bih da upitam Severne Makedonce, imate li jedan narod na svetu koji vas ceni, poštuje, priznaje kao Srbi? I kako ste vratili? Tako što ste priznali nezavisnost Kosova? Za sve što vam se desi u sledećih 100 godina sami ste krivi, sami ste birali svoj put. I ni malo saosećanja nemam za ono što vas čeka.

ИБАРСКА ЛАСИЦА

pre 3 godine

Македонији је било најбоље да се нису одвајали.... Али тренутна мода звана отцепљење је била јача од свега....... Сад муку муче са грцима и бугарима, а неваљају им срби

za nauk

pre 3 godine

Srbe ne treba da zanimaju ni Bugarska ni Severna Makedonija i sta rade, njihov problem. Srbi samo treba na ovom primeru da vide sta ih ceka ako se "prihvati realnost na Kosovu" i od BiH "napravi funkcionalna drzava" i kakve ce sve ucene da stizu od Hrvatske i Bugarske. Suplje si price kako ce Srbija da procveta cim prizna albansku paradrzavu na Kosovu i prikloni se NATO-u i Amerikancima. Nema sta S. Makedonci nisu prihvatili, i promenu imena i prepustanje Makedonije Albancima i sta sve ne, i kao "nagradu" su dobili jos jednu ucenu.

mr

pre 3 godine

Е северњаци на шта су спали. Газе их Албанци, Грци, Бугари, а они против Србије пробају да се додворе свима. Бугари апсолутно никакве везе немају са С.Македонијом. Окупирани су и растурени још пре средњовековне Србије. То сада показује и генетика. А и док нису били окупирани око тих територија су ратовали са Византијом и Србијом. Покушали си нешто да муљају са осмналијама, али је то смешно, али видимо да се на тако нешто не позивају само они, па би можда пре требали да се обрате Ердогану за одређена права на Турску кад већ гурају толико да имају везе са Османлијским Царством којег се савремена Турска тј Ататурк буквално одрекао. Оно што такође пара уши је да ЕУ дозвољава опуштено да Бугарска испоставља територијалне претензије на територију са којом историјски нема ништа, и која је потписала те приступне споразуме где нема спорове са суседима. Све у свему цикрус се наставља а Немци ћуте и галаме према својим потребама.

dr Arslanagić

pre 3 godine

Solomonsko rešenje se krije u onom starom mudrom vicu o slonu, žirafi i frižideru... Dakle, 1) iz EU izbaciti Bugare 2) primiti Makedonce 3) vratiti Bugare. Doduše, korak 3 se može i preskočiti, ionako nikad nije ni trebalo da budu primljeni.

Gru

pre 3 godine

Šta se desilo sa Srbima koji su živeli u Makedoniji?Asimilovani,proterani ili nešto treće?Danas ih ima samo u tragovima u severnom delu Makedonije i niko ih ne pominje

Tja..

pre 3 godine

Kad gori kod komšije, nije pametno reći "baš me briga, kod njega je", jer taj plamičak može i kod nas da se prenese. I da se ne lažemo, odavno je prenet - Srbija bi imala problem sa ulaskom u EU pre svega zbog Hrvata, a onda i Rumuna i Bugara, navodno zbog odnosa prema manjinama, a skriveno zbog težnje da im sused nikad ne bude ni blizu, po ekonomiji, vojsci, stanovništvu... Naravno da bi ulazak Srbije u EU momentalno stopirao "Kosovo" da tamo ikad uđe. Pošto znamo da "Kosovo" svakako nikad neće ni ući (kao ni Turska, kandidat već 33 godine!!!, Albanija i BiH), to dalje znači da neće ući ni Srbija, da se ne zamajavamo. Zakone moramo menjati i državu uređivati zbog sebe, a ne zbog cilja koji nikada i nikako ne može biti postignut. Taj cilj ("ulazak u EU") već duže vreme služi samo kao poštapalica eks radikalima da umnije zvuče - kao npr. gospođa Joksimović, rečenicom da "proces evropskih integracija nije jednodimenzionalan"; ako može neko da objasni ŠTA se tom rečenicom želelo kazati i koji je njen smisao, osim da gospođa ostane ministar nečega što se jednostavno ne dešava, a koliko vidimo - neće se ni desiti. IME su bre promenili, a sad im traže i jezik i naciju - u čemu je onda svrha, ko da uđe u EU? Nadnacionalna elita sa nekog skopskog Dedinja ili običan narod, kako god da se zove? Nema od toga ništa...

Kimi

pre 3 godine

Izgleda da sve što ima prizvuk srpskog i Srbije predstavlja ozbiljan problem. To postaje predmet svojatanja, ili želja za eliminacijom u krajnjoj liniji. Makedonija je bila bliska Srbiji i mi smo se mirno razišli sa njima. Negirajući svoje veze sa Srbijom i agresijom na Srpsku pravoslavnu crkvu verovatno zarad dodvoravanja drugima doživeli su totalni gubitak identiteta. Još će im Bugari zabraniti i da govore. Nema neke oštre reakcije na očigledne bugarske aspiracije. Ovo je opomena i za Srbiju. Ko izgubi svoj identitet i sam će nestati. Kosovo i Metohija kao i manastira na njenom prostoru su pečat i garant Srba. Svi pričaju o EU i nekim građanima sveta a ovamo grabe za sebe i svoj narod. Već smo prošli tu školu kada smo od Srba postali Jugosloveni a od pravoslavaca komunisti pa smo se lepo proveli zbog lake prodaje svog identiteta zarad neke fikcije koja je u krvi ugušena. Mi imamo svoju borbu koju gubimo iz dana u dan. To moramo promeniti a S. Makedonci neka biju svoju bitku, tako su sami izabrali.

salijeri

pre 3 godine

Haha koje ludilo. A Bolgari pričaju svoj drevni jezik koji su doneli sa Kanom Asparuhom na Balkan? Ili su ga mozda totalno zaboravili i usvojili slovenski jezik? Svaka čast Borisu
Bolgatskom što je odrešio kesu za ćirilicu, ali sad sprdnja da je to njihov jezik je stvarno malo šašavo. Zna se poreklo svih slovenskih jezika.

Ispiranje istorije i mozga

pre 3 godine

Ono kad ti Bugarin zabranjuje da kazes da su bili fasisti u 2. sv. ratu... a ne zna se da li su veca zverstva pocinili u prvom ili drugom svetstom ratu.

PS. Jedva cekam kad za par decenija mi dodjemo na redu u EU pa da nam kroasani traze da kazemo da su ustase bile na strani saveznika, a Jasenovac prihvatiliste za stare i nemocne.

tavce

pre 3 godine

Ako se odustane od insistiranja na makedonskom identitetu i jeziku, Bugarska ce dati zeleno svetlo S. Makedoniji za pristup EU. A, ako se udustane od te dve stvari, sta ostaje, ko onda uopste aplicira za clanstvo u EU???? Ko su ti ljudi bez nacionalnog identiteta i jezika???? Ako nisu Makedonci, onda ne mogu da budu ni "Severni". Ko su onda?

Боле

pre 3 godine

Значи тамо неки професор Брунбауер соли памет другима а Немачка ставила вето на усврставање Луксембуршког као службени језик међу остале језике Европске Заједнице јер га сматрају само диалектом старо-немачког.