Vučić: Ja sam to odbio

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da nema bojazni da će potpisati dokument o priznanju nezavisnosti "i tačka".

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Supermen. Hteli da mu podvale. Inače se u Belu kuću ide radi kafice i dogovora o komunalijama, putevima, energetici.
  (Rade, 4. septembar 2020 08:08)

  # Link komentara

 2. Srbija ni pod kakvim okolnostima nece da odustane od svoje teritorije
  (daca, 4. septembar 2020 07:57)

  # Link komentara

 3. Ne odbijajte, trazite donaciju u visini njohovog jednogodisnjeg vojnog budzeta, obesmislite pricu. Ako im je to puno, kazite im vidimo se za 6 meseci, vi razmislite, to je samo jednogodisnji budzet vase vojske. Ako daju te pare, potpisujte, Cela Srbija sa Kosovom ne vredi te novce, a onda dobro razmislite sta cete sa njima. Uzmite 3 milijarde za sebe, svoju decu, unuke i praunuke, a ostalo neka osnazi Srbiju kroz nauku, privredu, kulturu. Mrdnite se vec jednom sa mrtve tacke. Tito bi prihvatio i 10 puta manje, a iz svega bi jos plus i profitirao, a Vi niste i necete biti u poziciji da budete Tito nikada. Ne propustajte priliku, ovo je pravi trenutak za to.
   (Tuta, 4. septembar 2020 05:50)

  # Link komentara

 4. Vraćanje Kosova podrazumeva etničko čišćenje albanaca koji su inače najmladja populacija Evrope na Kosovu. Jel stvarno to želite? Istorijski je naše, ok. A Vojvodina, jel i ona istorijski naša? Da je pameti treba staviti na sto podelu Kosova i Republiku Srpsku, i jasno reći da samo u tom slučaju može priznavanje Kosova.
  (Los Angeles, 03. septembar 2020 23:47)

  "Vraćanje" Kosova ne podrazumeva nikakvo etničko čišćenje. Ne znam otkud tebi i ekipi (tu nebulozu sam čuo previše puta da bi bilo moguće da ste se svi nezavisno setili nečega što nema nikakve logike) ta ideja. Ako neko ne želi da živi u Srbiji, to je njihova stvar i slobodni su da idu gde žele, ali nigde nisam čuo da neko planira da ih istera. Poenta je u pravima, međunarodnom pravu i ljudskim pravima (u šta NE spada pravo na samoopredeljenje) koja se u poslednjih 20 godina konstantno krše. Ako želite da odvojite Kosovo, učinite samoopredeljenje zakonskom obavezom tako da svi imaju isto pravo kao Albanci, i u Americi i u Španiji i u Ukrajini i u Bosni i gde god se skupi većina na teritoriji koja hoće državu. Zatim kaznite zločince, kompenzujte žrtve/njihove porodice, vratite ili kompenzujte izbeglice - decenijske, i organizujte referendum na kome bi učestvovali svi koji su silom i bezakonjem oterani a ne bi učestvovali oni koji suvsilom i bezakonjem došli. Do tada, prestanite da širite laži.
   (multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši, 4. septembar 2020 05:29)

  # Link komentara

 5. Aleksandar Vučić otvoreno je odbio tačku 10 oko priznanja Kosova, bez straha i posledica. Sutrašnji dan će doneti neke dogovore, možda i bolje nego što smo se nadali.
  (Luka, 4. septembar 2020 05:11)

  # Link komentara

 6. Bravo majstore
  Ti si bog a mi smo ovce koje ti sve veruju
  (Teski naivcina, 4. septembar 2020 03:46)

  # Link komentara

 7. A Grenel rece da se to od tebe nije ni trazilo...
  (Milica, 4. septembar 2020 03:30)

  # Link komentara

 8. Interesantno je koliko ima naivnih u Srbiji koji misle da bi priznavanjem Kosova ušli u EU i u period prosperiteta.
  Interesantno je koliko ima u Srbiji onih koji su spremni da zaborave žrtve, stradanja i svetinje za šaku dolara. Za 4 milijarde dolara, gospodo, ne bih prodao ni jedan kamen iz porte manastira Gračanica.
   (DEX, 4. septembar 2020 02:56)

  # Link komentara

 9. Sloba 2.0.... Iz petnih žila se trude da ne dođe do 99-te ali ih u tome sprečavaju političke ideje devedesete. Nema mi tu šta da tražimo, rekli smo na izborima da više volimo grob nego rob. Mene obiđite. Više volim da živim ovaj ionako kratak život.
  (Made in Serbia, 4. septembar 2020 02:55)

  # Link komentara

 10. @Los Angeles Kada su Madjari dosli u 9. veku u Vojvodinu, zatekli su Slovene. Manastir Krusedol na Fruskoj gori postoji od 15. veka. Tako da, ne lupetaj, Vojvodina jeste istorijski nasa, kao i Kosovo (koje je mnogo vise srpsko).
   (srbija, 4. septembar 2020 01:44)

  # Link komentara

 11. Kosovo je danas sve samo ne naše.
  (Vanja LFC, 03. septembar 2020 23:21)

  da. oni zato i pregovaraju sa srbijom jer sa srbijom nemaju nikakve veze. tako isto ponekad pregovaraju i sa norveskom. to oni iz hobija rade
   (petar markovic, 4. septembar 2020 00:59)

  # Link komentara

 12. A Vojvodina, jel i ona istorijski naša?
  (Los Angeles)

  Neuporedivo vise nego sto je Kalifornija americka. Ili bela.
  (Mojne samo istoriju i pravo, drzi se brutalne sile, 4. septembar 2020 00:45)

  # Link komentara

 13. Nema potrebe da se zuri. Neka nas zsmajavaju jos 100 godina. Vazno je da je njima lepo.
   (Boris Davidovič, 3. septembar 2020 23:49)

  # Link komentara

 14. Vraćanje Kosova podrazumeva etničko čišćenje albanaca koji su inače najmladja populacija Evrope na Kosovu. Jel stvarno to želite? Istorijski je naše, ok. A Vojvodina, jel i ona istorijski naša? Da je pameti treba staviti na sto podelu Kosova i Republiku Srpsku, i jasno reći da samo u tom slučaju može priznavanje Kosova.
  (Los Angeles, 3. septembar 2020 23:47)

  # Link komentara

 15. U sustini, treba skinuti kamen oko vrata, iako je cilj isplivati tako da kamen bude tvoj na kopnu. Medjutim, nemoguce je isplivati sa takvim teretom i u ovakvim okolnostima. Treba zivjeti u realnom vremenu, mnoge generacije se potrose za nesto imaginarno. Proslo je vrijeme ideala, borbe za vece stvari, sve je svedeno na licni interes i dobitak. Cilj danasnjeg covjeka treba da bude obezbijedjenje sto kvalitetnijeg zivota, uslova rada i osjecaja sigurnusti, sve drugo ga samo trosi i korist uzima treci
  (Fudbal, 3. septembar 2020 23:43)

  # Link komentara

 16. Svaka čast što si to odbio,za kratko.
  (Dixi, 3. septembar 2020 23:36)

  # Link komentara

 17. Ma какво признање. Оне земље које су признале Косово сада нека решавају тај проблем а не Србија. Ми да дамо потпис на признање, а они да "оперу" себе.
  (sitno, 3. septembar 2020 23:22)

  # Link komentara

 18. 1999. godine Srbija je potpisala kapitulaciju. Vojska i policija je otisla sa Kosova. Nikakve adute nemamo. Uz to veličamo poraz iz 1389. Kosovo je danas sve samo ne naše.
  (Vanja LFC, 3. septembar 2020 23:21)

  # Link komentara

 19. Ono što mora biti biće kad tad, a gledati u prošlost unazad 21 godinu mi smo 20 godina ispred Kosova i Metohije. Zašto priznati nešto što je oteto? Ona Srbija pre 21 godinu je 50 puta slabija od ove danas.Zapamti ovo '50 puta'. Danas je Srbija zemlja sa 70% stranim kapitalom, banke, fabrike, agencije, čak i zemlja se dala stranim ulagačima. Ko je spreman da rizikuje gubitak kapitala zbog jednog KiM? Roba zapada ulazi u KiM preko određenih firmi koje su registrovane u Srbiji i to mora da se verifikuje. Zato je ekonomski dogovor važan da se napravi. Posebnu celinu čini Trepča. Za Trepču su zainteresovani ameri i plan je da se napravi na toj teritoriji blizu rudnika fabrika baterija za automobile.Koji kapitalista bi ulagao novac u nešto što je neregulisano? Nema nijednog! Ako krene ekonomija krenuće i migracija ljudi, tražiće se stručnjaci, a na KiM takvih nema. Pametno odigrano od predsednika. Koliko bi ja išo daleko sa Amerikom da bi im ponudio mini bazu na teritoriji Srbije da vide da smo im prijatelji.
   (Sasho, 3. septembar 2020 23:20)

  # Link komentara

 20. Priznas ili ne priznas, postpisujes ili ne potpisujes, Kosovo je zavresena prica zauvek.
  (Oki, 3. septembar 2020 23:18)

  # Link komentara

 21. Da se ne ljubimo.
   (Trudna Foka, 3. septembar 2020 23:15)

  # Link komentara

 22. Sve to liči na jednu papazjaniju i za nas neće biti dobro. Godinama su uljuljkivali srpsku vlast sa praznim komplimentima i onda nož pod grlo.
  (Leso, 3. septembar 2020 23:13)

  # Link komentara

 23. Odbijali su i oni iz "Krajine" Plan Z4, pa su na kraju dobili mogućnost da beže iz "Krajine".
  (Pirlo, 3. septembar 2020 22:49)

  # Link komentara

 24. Vidim da se pominje bukvalan termin "prepoznavanje" u smislu da je to možda značilo prepoznavanje kao entiteta, drugog subjekta ili bilo šta slično.

  Svaka inteligentna i verbalna gimnastičarska stavka bi u tom smislu nama po mom mišljenju dobro došla, samo da se izričito i jasno ne prizna.

  U engleskom "recognition" nije bukvalno "prepoznavanje" nego nažalost u ovom kontekstu znači baš to - međunarodno priznanje.
   (Heisenberg, 3. septembar 2020 22:46)

  # Link komentara

 25. Bravo za odbijanje tačke 10.Nema tog predsednika koji će potpisati nezavisnost tzv. Kosova. Naneta nam je steta preko 100 mlrd dolara. Poginule hiljade ljudi koji se novcem ne mogu platiti.Pa zar su nam deca ginula da bi albanckma dali nasu zemlju. Treba pregovarati, ali svoju zemlju ne damo nikom.
  (ja, 3. septembar 2020 22:34)

  # Link komentara

 26. s obzirom da je pravnik,veoma dobro poznaje.igru..
  iza svake reci,postoji smisao,sta je covek mislio u pozadini..
   (mozaks, 3. septembar 2020 22:33)

  # Link komentara

 27. Zasto zuriti sa bilo kakvim sporazumom pa i o ekonomskim temama. Nadam se da nas tim moze za tako kratak period analiirati sve implikacije koje predvidjeni dokumenti sadrze, ako je tacno da su se pojavili novi dokumenti koji nisu bili na planiranoj agendi i nismo imali uvid pre pregovarackog sastanka vrlo je opasno potpisivati bilo sta bez dublje analize koja iziskuje vreme da se sagledaju svi aspekti sporazuma, tim pre sto smo mogli cuti da su pomenuti dokumenti izuzetno zahtevni. U nacelu prihvatiti, potpis staviti naknadno, sumnjivo mi je ta uzurbanost a i cini mi se da nije uobicajena praksa da se na tako obimne teme pregovara i potpisuje u roku od 48 sati.
  (B, 3. septembar 2020 22:32)

  # Link komentara

 28. Još 2 decenije mučenja i cupkanja u mestu. Zbogom EU.
   (Pera Ždera, 3. septembar 2020 22:30)

  # Link komentara

 29. Posle 27. Marta ‘41-ve i Rambujea, ovo nam je trece odlučno NE?!
  (Amerikano, 3. septembar 2020 22:29)

  # Link komentara

 30. Sa Amerikom se ne može igrati skrivanja, jedina strategija koja prolazi je iskreno, na početku reći šta se misli o zahtevu o priznanju Kosova. Otvoreno je to predsednik odbio, bez straha od posledica. Sutrašnji dan će doneti neke dogovore, možda i bolje nego što smo se nadali.
  (Nikola, 3. septembar 2020 22:27)

  # Link komentara

 31. Mene samo zanima kako odjednom dodjosmo do finalnog sporazuma???
   (Dz, 3. septembar 2020 22:26)

  # Link komentara

 32. Heroj naš i ponos!
  (Bob Sacamano, 3. septembar 2020 22:17)

  # Link komentara

 33. Ili će Grenel izaći sa kompromisnim rešenjem kojim bi i jedna i druga strana bile podjednako zadovoljne ili sporazuma neće ni biti.
  (Ivan, 3. septembar 2020 22:17)

  # Link komentara

 34. To "prepoznavanje" može da se protumači na vise načina, npr. priznavanje trgovinskog partnera, suseda, sportskog entiteta, sta god. Da li je neko pitao na sta se misli, ili je odma bilo nema šanse?
   (Hm..., 3. septembar 2020 22:12)

  # Link komentara

 35. Odbio i preuzeo odgovornost i rizik. Vreme će da pokaže da li je to dobar potez ili loš. Ceo region sve dalje od EU.
  (ko preživi pričaće, 3. septembar 2020 22:12)

  # Link komentara

 36. @Stefan
  Slazem se za Ivicu Dacica ali ipak slabo zna engleski da bi mogao da ucestvuje na razgovoru ravnopravno. Sinisa je ziveo na Floridi a Vucic prica dobro engleski.
  (Dejan, 3. septembar 2020 22:08)

  # Link komentara

 37. Ekonomski razvoj juzne srpske pokrajine cini osnovni cilj dijaloga srpske delegacije u Vasingtonu, u zelji za napredkom i razvojem koji bi dobrineo boljem zivotu gradjana.
  (Mirjana, 3. septembar 2020 22:07)

  # Link komentara

 38. Predsednik Vucic na najbolji moguci nacin brani interese Srbije.
  (Ana, 3. septembar 2020 22:05)

  # Link komentara

 39. ... Taj papir je bio užasno težak, imao je 15 ili 16 tačaka, a jedna od njih je i međusobno priznanje. Ja sam to odbio. To nije nikakva novost, jedino što smo mi smatrali da to ne treba da stoji u dokumentu o ekonomskoj stabilizaciji. Iz Trampovog kabineta su bili fer i saslušali. U drugim dokumentima te odredbe više nema", kaže Vučić...


  Nisam ni sumnjala da će odbiti da potpiše priznanje Kosova*, a odlično je i to što tog uslova tokom nastavka razgovora u papirima više neće biti.
  (Samosvesna građanka, 3. septembar 2020 22:02)

  # Link komentara

 40. Ja sam siguran da potpisati neće ne samo Vučić nego bilo ko i posle njega, živi bili pa videli.
   (Zastava101Specijal, 3. septembar 2020 21:57)

  # Link komentara

 41. Ocekujem da cemo cuti veoma vazne vesti iz Vasingtona koji su od izuzetnog znacaja za normalizaciju odnosa Beograda i Pristine.
  (Sandra, 3. septembar 2020 21:54)

  # Link komentara

 42. Potpuno drugačji opis sastanka u odnosu na Sinišu Malog
   (objektivan, 3. septembar 2020 21:52)

  # Link komentara

 43. Ма ни поделе нема, а не признање.
   (Бабинџем, 3. septembar 2020 21:50)

  # Link komentara

 44. neka daju sever i maksimalnu protekciju juznih enklava i svetinja pa tek onda da razmislimo!
   (jordan, 3. septembar 2020 21:48)

  # Link komentara

 45. Auuuuuuu delegacije na najvisem nivou.Napred Srbijo.
   (Nena, 3. septembar 2020 21:47)

  # Link komentara

 46. Junače naš, svi smo uz tebe.
  (Kikujiro, 3. septembar 2020 21:46)

  # Link komentara

 47. Štitimo naše vitalne interese, borimo se za naša prava i očuvanje identiteta.
  (Dijana, 3. septembar 2020 21:45)

  # Link komentara

 48. Mislim i da je Ivica Dačić trebao da bude u delegaciji.
  (Stefan, 3. septembar 2020 21:31)

  # Link komentara

 49. Srbija je konstruktivna i neće odbiti bilo kakav dobar predlog ali ni prihvatiti bilo koji ponižavajući predlog SAD.
  (Miša, 3. septembar 2020 21:29)

  # Link komentara

 50. podrska usa vredi vise od četiri milijarde. a za deset godina se okreće kolo sreće. potpisuj i pitaj gde da smestimo usa trupe.u nis ili novi sad
   (wotaddict, 3. septembar 2020 21:29)

  # Link komentara

 51. PotpiŠuj... da prebrinemo vise, da krenemo napred. Milo pao, vucic da potpise, nadamo se padu bakira i dodika. Mozda konacno i balkanu krene....
   (equeliZer, 3. septembar 2020 21:28)

  # Link komentara

 52. Vesti i prezicne informacij svi ocekujemo. Podrska Srbiji u ovim teskim danima.
  (TM, 3. septembar 2020 21:18)

  # Link komentara

 53. Nismo potpisali,
  Ne daju nam u EU,
  Uvode nam sankcije,
  Oni nas mrze,
  Mi nismo krivi,
  Rešili su opet da nas bombarduju,
  Lagali su nas,
  Otišli smo nespremni,
  Moramo se boriti za bolje sutra,
  Moramo da štedimo,
  ....

  ili

  Potpisali smo, ta priča je sada gotova,
  1.10. Postajemo clanica EU,
  Dobili smo bespovratne kredite,
  Genegal Motors, i dr.velike SAD kompanije nam dolaze 2.10, kao i vodeće kompanije iz EU,
  Neće biti nezaposlenih ,
  Biće veća plata,
  Neće biti rata....


  Šta je realno očekivati ? - status kvo sa nerešivim problemima. T.j. Bili smo tamo, ništa se nije promenilo ali su im dimljene ćurke odlične na kraju razgovora izdiktiracu vam recept.
   (profesor Dušan, 3. septembar 2020 21:16)

  # Link komentara

 54. Ponudili su nam cetiri milijarde dolara. Kako to zvuci puno ali ne bas ako znamo da bi morali da plate odstetu za bombardovanje od nekih 200-300 milijardi pa tek onda da se razgovara o bilo cemu. Mada, ne postoje pare kojima se mogu kupiti zivoti mladica od 18 godina koji su poginuli braneci nas i ovu drzavu. Zbog tih mladica niko nikada nema pravo da da Kosovo onima koji su nas ubijali i vadili zivim ljudima organe.
  (Milos, 3. septembar 2020 21:14)

  # Link komentara

 55. Vucicevo obracanje pazljivo cu pratiti, da cujemo konacno istinu o ovom sastanku.
  (Maki, 3. septembar 2020 21:14)

  # Link komentara

 56. Veliko obracanje predsednika posle ovog izuzetno napornog i teskog sastanka u Vasingtonu.
  (BozaB, 3. septembar 2020 21:13)

  # Link komentara

 57. MOZE priznanje KiM. Uslov, EU! Hoce , nece, neka se .... ..odmah i sad!
   (Mozzart, 3. septembar 2020 21:11)

  # Link komentara

 58. Bili smo pod snažnim pritiskom, borili smo se za našu Srbiju kao nikad.
  Nikad gori uslovi za našu delegaciju, ali mi smo odoleli pritiscima.
  Nemoguće je bilo za disanje a kamoli za pregovore, vršili su stalnu presiju i bili agresivni u svojim zahtevima.Dogovorili smo da se i dalje dogovaramo.
  Mi smo bili sami,albanska delegacija je imala obilatu pomoc.
  I rekao sam im da od toga da mi ne dobijemo ništa a oni sve nema ništa od toga!!!!
   (legolas, 3. septembar 2020 21:02)

  # Link komentara