Četvrtak, 30.06.2005.

09:00

Spisak Srba stradalih u Srebrenici

"Večernje novosti" su objavile spisak 3.287 Srba iz Srebrenice i okoline stradalih u ratu u BiH od 1992. do 1995.

Izvor: FoNet

Spisak Srba stradalih u Srebrenici IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

74 Komentari

Sortiraj po:

Izzy

pre 18 godina

Izražavam dužno poštovanje svim nevinim žrtvama tokom rata u bih bez obzira na nacionalnost. Sudovi ce reci svoju rijec o pociniocima zlocina.
zlocini se ne mogu opravdati ni cim - pa niti ovim fabrikovanim spiskovima koji izlaze uoci desete godišnjice zlocina nad više od 8 000 bošnjaka iz Podrinja....

Санта-ана

pre 18 godina

Питам се, има ли краја овој тужној причи на брдовитом Балкану. Никако да брижни учитељи, науче нас мултиетничке ученике да је и једна људска глава прескупа за поткусуривање, а камоли хиљаде прије десетак година, а камоли стотине хиљада невиних жртава прије 60 година.
Пуно је и једна људска глава, и превише, али немојте, забога, бројати, додавати, одузимати, пребројавати, и немојте посипати пепелом ништа осим својих глава. Много ће још воде Дрином протећи да се накупи пепела довољно да покрије Јадовно, Јасеновац, Козарачку дјечицу, нестала села, сасјечен један народ. Будите фер. Појединачна кривња је ОК. Младић, Караџић, Готовина... и треба да одговарају онолико колико су криви (након што се и ако се докаже њихова кривица, то мора бити пут), али геноцид или холокауст нису индивидуалне категорије него су везане за организацију не мању од државе, персонификоване државном политиком.
Што-шта и могу да занемарим, али константно посипање пепелом по дијелу ове планете који је прије нешто више од пола вијека геноцидно искасапљен, и који се труди да заборави да јесте страховито, плански и систематски клан, печен и убијан... немогу да схватим, не дају ми убијени и нерођени да заборавим.
И једна је глава превелика жртва, и сваки злочинац треба бити изведен пред лице правде (злочин против човјечности не застарјева), али немојте да један смотан народ (којем и ја припадам) који слабо памти, добровољно прихвати да је начинио геноцид, а у исто вријеме да заборави да је управо и био жртва геноцида у Хрватској, БиХ, па и на Косову од скора.
Шта сам ја, Србин из Босне и Херцеговине у протеклом рату? Агресор на суверену БиХ, дио геноцидног тима, потенцијални ратни злочинац, неко ко је добровољно напустио и сам спалио своју кућу, убио своју стрину, ко сам реците ми да знам? Питате ли ви мене каква ми је била прошлост у БиХ, у каквој сам БиХ садашњости и какву тек будућност треба да очекујем кад се чак десет година након рата свако мало истичу жртве и страдања једних мојих комшија, на уштрб жртви и страдања других мојих комшија. А уче нас и да смо дио једног свијета, једне планете.
Чини ми се да историју БиХ и рата у њој боље знају они који дају своје коментаре на Б92, него што су свјесни историје оних чију крв носе у својим венама.
Онај ко заборави своју историју, осуђен је да му се она понови...

Tiny Animal Curled into a Corner

pre 18 godina

Ratovi su nekad neizbezni ali zlocini nikad. Zato za zlocine moraju odgovarati svi koji su ih cinili. 90% zlocina na tlu BiH i Hrvatske bili su izbor onih koji su ih pocinili. Neki su bili primorani da ih cine - ali to ostavimo sudovima da ustanove.
Sigurno necemo pohapsiti sve zlocince ali ih moramo pohapsiti sto vise.

Goran, NS

pre 18 godina

Imena mrtvih ljudi objavljivati u dnevnim novinama kao da je u pitanju spisak nagradjenih u nekoj nagradnoj igri, a sve zarad toga da bi se opravdao drugi zlocin? Ta prica se, jasno, pojavljuje kao odgovor na pricu o Srebrenici. I kako da mi ne bude muka od toga, kako da se ne zapitam gde ja to zivim? Pa, zar nio mrtve na miru ne mozemo da ostavimo, nego potezemo njihova imena za dnevno politicke potrebe. Sto je, najcrnje, vecina, ali zaista vecina, ovo sa odusevljenjem pozdravlja.
Ljudi(?) u Vecernjim novostima, koji ovo objavljuju nikoga nisu izgubili... Zato im je lako sa ovim se poigravati...

Dirty

pre 18 godina

Srbija nije sposobna da se suoci sa istinom jer o tom suocavanju odlucuju upravo oni koji su je proizveli. Mnogo je primera koji nas samo jos vise postidjuju i uveravaju da Srbija nije zamlja koja ima demokratsku i evropsku buducnost. Recimo Novosti, mogli bi ponovo da reprintuju broj sa umetnickom slikom decaka na grobu? Sad je pravi momenat za kontramiting.

Bg011

pre 18 godina

OSUDJUJEM SVAKI ZLOCIN, ali je sokantno videti i cuti da nas Srbe manje interesuju nase zrtve i da radije opravdavamo zlocine nad Srbima nego pocinjene od strane Srba. Vidim da cak ni cinjenica da medju Srpskim zrtvama iz okoline Srebrenice ima veliki broj zena, staraca, pa i dece ne znaci previse mnogo nama Srbima.
Pa sad odjednom krivimo urednicku politiku srpskog dnevnog lista Novosti zbog stampanja spiska od preko 3000 stradalih Srba iz okoline Srebrenice....

doci ce dan

pre 18 godina

Cinjenica je da postoje zrtve na SVIM stranama .Mi znamo da je nas narod stradao i ne trebaju NAM spiskovi. Isto tako je i cinjenica da NE ZELIMO da znamo za tudje zrtve i zlocine koji su cinili NASI i to u nase ime. Niko ne spori nase zrtve samo treba respektovati tudje i suociti se sa istinom da nas narod (ili bar oni koji su u ime naroda....)i nije tako neduzan.

postoji takva stvar-zove se-moralna obaveza drustva

pre 18 godina

Mnogi misle da zlocin snosi samo pocinioc. U pravnome smislu to je tako i vjorovatno. No nitko se ne pita o moralnoj obavezi drustva da pokusa sprijeciti zlocin, a ako to nije moguce, onda barem kazniti pocinoce. Dakle moral je u pitanju. Moral drustva koji dopusta da se odgovorni za masakar u Srebrenici stiti u Srbiji. Da je Mladica srpsko drustvo do 2002 stitilo i to javno naocigled cijeloga svijeta i usprkos zahtjevima Haag-a je opcepoznato. To je pitanje moralne krivice. I zato sa strepnjom gledam u mogucnost novih zlocina, u nekim buducim srpskim ratovima jer moralne obaveze prema pocinjenim zlocinima srpsko drustvo nije ispunilo. I da se ne zamajavamo tu se radi o pokolju 8000 zarobljenika u 3 dana. Ne o kradji jabuka. Ja se pitam, da li je objava popisa od preko 3000 srpskih zrtava u razdoblju od tri godine rata u Srebrenici odogovor Vecernjih Novosti na neispunjenu moralnu obavezu koje srpsko drustvo ima prema onih 8000 ubijenih u 3 dana? Mnogi se sjecaju TV prijenosa mitinga iz 90-tih. Znate govor Vuka o rezanju ruku ako drze muslimansku zastavu? Snimke toga govora su arhivirane. Reakcija publike je bila puna odobravanja na vukove rijeci o sjeci ruku...Tu je moralna odgovornost mnogih gradjana “pala na ispitu”. To je samo primjer, a ima iih jos sve lijepo na TV, u boji. ...

Dejan

pre 18 godina

Svako prepucavanje preko mrtvih je degutantno. Ipak, hvala Bogu da se cuje i ona druga strana, onako ispade da su muslimani ratovali sa nekim avetima po Bosni. Jedini put ka istinskom smirivanju duhova je osuda SVIH zlocina, ma sa koje strane bile pocinjeni, a ne praviti opet neke "svece" i "djavle", ili good and bad guys.

Dragoljub

pre 18 godina

Ko je platio za 16 strana placenog oglasa sa morbidnim sadrzajem (spisak mrtvih u Srebrenici). Sta ako taj spisak nije tacan? Ko nam garantuje da su svi na spisku Srbi? Ko odredjuje da li je pokojnik Srbin? Ko ce platiti otstetu za uznemiravanje porodica mrtvih?

bosanac srbin

pre 18 godina

malo razmislite zasto tek nakon 10 godina se pojavljuje ovaj spisak. to su samo lazi bilo je zlocina i nad srbima ali nikada taj zlocin nije naredio politicki i komandni vrh bosne. nije samo zlocin ucinjen na ljudima sjetite se samo kad je u roku od mjesec dana sruseno preko 900 dzamija, nedavno je srusena i ona poslijednja od 40 postijecih u beogradu. da ne pricam o logorima itd. probudite se vise nekad me je stid biti srbin u sarajevu i ako sam ga branio za vrijeme rata i svatite samo pravda srbina spasava a mi cinimo nepravdu zadnji 15 godina.i sve nam se obilo od glavu.

gradjanin

pre 18 godina

Nemoralno je opravdavati genocid.(Genocid u Srebrenici je vec dokazan u Haag-u) Za pokusaj opravdavanja npr. Holocousta se u Njemmackoj ide cak i na robiju. Grozno je procitati recimo izjavu nekoga npr. ubojice, koji svoj cin opravdava rijecima kao: ja sam se samo osvetion za....(nije niti bitno za sta se svetio) takav nacin misljenja je odveo toga ubojicu u pakao. To je moj komentar na temu pokusaja opravdanja genocida ili u stvari bilo kojeg zlocina.

Dada

pre 18 godina

Ovaj spisak nesumnjivo moze da se tumaci na milion i jedan nacin...
Po meni licno, ovaj spisak, ipak sluzi takodje i tome da ukaze na to da kada pricamo o Srebrenici '95-e ne mozemo da "polikticki-pravno nekorektno" vicemo jedni na druge ponavljajuci samo neuko GENOCID!
Da bismo dosli do kvalifikacije genocida, morali bismo da previdimo da je postojala mogucnost alternativnog motiva pocinjenog masakra tj. osvete (za koju je spisak srpskih zrtava jedan od dokaza postojanja) i takodje to da je masakr sproveden pretezno samo nad muskom populacijom i to opet nad onima koji su bili u "borbenim" godinama, a ne nad svim muslimanima (sto opet ide u korist teze da je rec bilo o osveti).

TraUbiSoda

pre 18 godina

Izgleda da ovde svako velica svoje zrtve. To je ustvari najjadnije sto moze da se radi. To je i pokazatelj koliko su spremni i jedni i drugi, a i treci (znamo koji, oni sto se sada slatko smeju) da zive jedni pored drugih u miru i postovanju. Proslo je SAMO deset godina MIR-a a onda su se neki politicki setili da cackaju mecku. Sada kada ovi drugi odgovaraju na isto cackanje, ovim prvima to zasmetalo : ''Otkud vama spiskovi, otkud vama zrtve, otkud vama pravo da..., itd. Bravo, samo imajte na umu da sa ovakvom logikom mira nece biti.

Y

pre 18 godina

Stvarno mi je vise dosta izjava tipa: Srbi ne zele da priznaju zlocin i blablabla...zar oni koji to izjavljuju ne umeju da promene malo plocu? Srbi JESU cinili zlocine, ali daleko od toga da su svi ostali bili cvece za mirisanje...SVI su krivi, i zrtava na zalost ima svuda...samo sto oni koji godinama prosipaju pricu da "Srbi ne zele da priznaju" nece da pogledaju drugu stranu medalje, i samim tim i oni nisu nista bolji od onih koji "ne zele da priznaju". Pa ja ne mogu da verujem da neko u ovoj zemlji moze da nipodastava Srbe koji su izginuli, a velica one druge, Hrvate ili Muslimane, svejedno je. Po njima, koji tako jednostrano gledaju na desavanja, je sasvim OK sto su drugi ubijali Srbe, ali Boze sacuvaj Srba koljaca i ubica. Po cemu ste vi to, gospodo i dame, drugaciji ili bolji od onih koji se zalazu da SVE zrtve, na bilo kojoj strani (i mnogo je ruzna ova podela na nase i njihove, ali to su poceli oni koji su od samog pocetka ignorisali srpske zrtve)??? Pitam se ja...

Gospodar Muva

pre 18 godina

Taj pokolj je bio pre deset godina. Sada je aktuelizovan zato sto je Hag pustio snimak u javnost povodom desetogodisnjice. Sam dogadjaj odavno vise nije aktuelan. Same godisnjice ne znace nista. To je kao kad odete na groblje babi i dedi posle deset godina. Ocigledno, mediji nesto guraju i pokusavaju nesto da postignu. Svakako nece vaskrsnuti mrtve. Ja ne verujem da samo hoce da nas suoce sa prosloscu, jer ne verujem da Srbi zaista ne znaju za Srebrenicu. Mislim da je to sve nekakva priprema za nesto... Otcepljenje Kosova, ukidanje Republike Srpske, placanje ratne odstete. Nesto lose po nas. Neko nam radi o glavi. Neka su pustili spisak. Zbog onog lika u Hagu patili su svi narodi u regionu. Srbi su proterani iz Krajine i sa Kosova, a ko zna koliko ih je poginulo. I mi smo njegove zrtve, kao i Hrvati, Muslimani i Albanci. Ali ispade da su svi zrtve sem nas, samo zato sto je Sloba bio Srbin.

Lud i Zbunjen

pre 18 godina

Ovo je bolesno vise. Pa i deca se mogu koncentrisati na "jednu po jednu" stvar.
Kad se prica o drugom svetskom ratu ne pricamo o sargarepi.
Hajde da zavrsimo s jednom temom pre nego sto otpocnemo drugu.
Urlikanje, paranoja, emocije i spiskovi nikome ne pomazu. Pogotovu po ovim vrucinama.
Hajde malo smiriti strasti, i dati bogu bozje, a caru carevo.
Priznati geneocid gde je pocinjen, trziti oprost, a onda trazitit i da se drugi zlocini istraze i osude.
Muka mi je vise od mase koja urlice kao stoka bez stava, ideje i manira.

Petar

pre 18 godina

E, sad kad su u pitanju pobijeni Srbi, onda su tu i vojnici, dok ako su u pitanju muslimani onda su sigurno sve civili, nijedan vojnik.
Zlocin je ubiti i zarobljenog vojnika, ali izgleda da manipulacijama nema kraja.
Ne mogu poneki put da verujem sta vidim svojim ocima. Pre dve nedelje citam clanak u jednim novinama koji se bavi Srebrenicom i daje sliku kolone naoruzanih ljudi kako se krecu negde sa potpisom, vise od 8.000 masakriranih civila. Jeste, na slici su svi bili u civilnoj odeci, ali se i jasno vidi da imaju puske. Ko je onda civil??
I ako se vec postavlja pitanje ispravnosti i tumacenja liste srpskih zrtava, zbog cega lista muslimanskih zrtava ne moze da podlegne istoj kritici?
Da li se manipulise listom iz Srebrenice? Ko je tu civil, ko vojnik, ko je glasao na sledecim izborima??
Mnoga pitanja i sa jedne i sa druge strane, malo iskrenih odgovora, samo prljave manipulacije i nastavak rata u miru.

SUgradjanka

pre 18 godina

Vecernje novosti - nacoske i bile i ostale. Treba se samo setiti fotki - siroce na grobu svoje majke, udvojene mase na SPS-mitingu. Ovaj list devalvira svaku istinu. Ako im idejne vodje zatraze, zaludjivace mase i vremenskom prognozom, brojem stranica...
Zrtava Srba je bilo. Svaki normalan gradjanin to zna i dozivljava to sa osecajem bola nad strasnom ljudskom nepravdom - narocito u slucajevima kada je ginulo nasilno odvedeno, u JNA zateceno ili civil. Medjutim, i o poginulima, kao i o izbeglicama, tim nagovorenim, prevarenim i izludelim ljudima, Srbija jednako brine - upotrebljava ih! Ponekad radi donacija, ponekad, kao sada, radi politickih manipulacija. Jednokratno. Hocu da znam imena srpskih zrtava, da ona budu casno i kao tragicna ljudska opomena postovana. Hocu imena i zato sto ne zelim da se klanjam erdustkim vikendasima i radi rata raspustanim kriminalcima. Hocu da znam i njihove ubice. Naravno, te istine ne mogu prihvatiti iz nelustriranih Vecernjih novosti.
Osramoti se cak i Vojvodina. Tu je Milosevic usmerio najveci deo onih kojima je zabalvanio i zabalijao ugrozenost srpskih ognjista. To je sada iz korena iscupan svet kojim se lako manipulise. Njihovo beznadje pristaje na bajke, na nove lazi i iluzije.
Ubice i ideolozi srebrenickog stradanja se znaju, ali ona Srbija koju kreira modifikovana milosevicevska vlast, opet se agresivno nagovara da ne veruje svojim ocima, da govornicom i krstom blati svakoga ko je budi iz samolaganja. Ona koja se nagovara na linc Natase Kandic, Biljane K. Vuco, Sonje Biserko - ne bi li tako lincovala istinu.
Srebrenice, upravo ove zene, a ne politicari, iz Srbije ti salju izraze dubokog saucesca. U glasovima koji dopiru do tebe, nisu mnogi koji duboko pate za svakim snom koji nije dobio priliku da zivi.
U Subotici ce 11. jula goreti makar jedna sveca.

Debeli Joe

pre 18 godina

Gnusna je i sama pomisao da su jedne zrtve vece od drugih, ali ako se neko od komentatora mogao postideti sto je Srbin, posle spiska muslimanskih zrtava, zasto nema muslimana koji se stidi svog porekla zbog stradanja srpskog stanovnistva.
Ti ljudi su ubijani na najgori moguci nacin, a teza da su Srbi planirali zlocin a muslimani nisu, jednostavno ne prolazi, ili neko hoce da pokusa da mi objasni kako se to ispred svakog srpskog seoceta u okolini Srebrenice "slucajno" nasla grupica od 500+ boraca-torbara i pobila "slucajno" sve sto se mice, ... evo slusam.
Ne bih da prebrojavamo zrtve, niti da se sa njima kusuramo kao sa klikerima, ko ima vise i koje su boje, ali ako pokusava da se nametne kolektivna krivica jednom narodu, zasto dvostruki standardi? Zasto postedeti bilo koga?

kirk hamet

pre 18 godina

Dobro,sad svi kritikujemo Novosti zbog objavljivanja ovog spiska.Mozda je zaista to neprimereno objaviti u ovom trenutku,ali ja po stavljam pitanje :Zasto neko drugi do sada nije ovo objavio? Stopostotno sam siguran da mnogi znaju za ovaj spisak, kao sto sam siguran da vecina ljudi u Srbiji nema pojma o ovome. Ne zelim da drzim starnu Novostima. Naprotiv, njihova uredjivacka politika me strahovito iritira. Medjutim, ovo objavljivanje spiska nikako nije njihova sramota, vec je to sramota svih medija koji su za ovo znali, a krili godinama.

Car

pre 18 godina

Isti spisak se pojavio u nekom dnevnom listu u Bosni i tada je to bila odlicna stvar i svuda je objavljena kao nesto pozitivno! Na drugoj strani kada se to dogodi ovde raspredaju se raznorazne teorije zavere! Sramota je da ja sa 24 godine prvi put cujem za zlocin nad Srbima u okolini Srebrenice dok sve srpske zlocine znam napamet ko pesmicu!! Kada cemo poceti da postujemo nase zrtve?!?!
Mozda je peta sreca?!?!

Bosanac

pre 18 godina

Ovo je sad interesantno Srbi su u ovaj spisak stavili sve poginule pripadnike srpske vojske u tom regionu oko Srebrenice a i vrana na grani zna da ih je poginulo oko 2500 i nesto vise i onda su dodali izmedju 600-800 civila koji su zaista nastradali u tom regionu i dosli su do ove cifre pa svi se sijecamo kad je na televiziji receno i tvrdito da je Priceva vojska likvidirala preko 600 srpski civila a sad odijednom imamo cifru od preko tri hiljade. Jos jedna podvala svak to zna pa i armija BiH je imala u Srebrenici prije pokolja mozda 3000 hiljade poginuli ali se oni ne broje oni su sahranjeni u mezarluke sa imenima i prezimenima i nisu u masovnim grobnicama. Lijepo se moze provijeriti taj spisak pa vidjeti i naci da su tu imena i vojnika ili su to imena civila iz cijele istocne Bosne i sire jer i vrana na grani zna da to nije tacno da su to srbi oko Srebrenice u tolikom broju.

Maja_BG

pre 18 godina

Vecernje Novosti? Je l' to ona novina sto je 2000-te objavila na naslovnoj strani sliku masovne podrske Slobodanu Milosevicu u Podgorici gde su ljudske glave fotomontazom duplirane, triplirane....?
Jadni mrtvi i njihovi ozalosceni. Jadni mi.

Morski pas

pre 18 godina

Dajte neke racionalne predloge. Evo jednoga. Zasto se ne bi na podrucju bivse Jugoslavije ustanovio jedinstveni "dan zrtava" i time na jednu stranu stavili pocinioci zlocina a na drugu nevini civili. To je prava podela, na zlocince i zrtve a ne na nacije. Muka mi je i od Muslimana i od Srba i od Hrvata koji svoje zrtve velicaju a tudje osporavaju. Zavrsimo jednom i sa tim makar iz postovanja prema mrtvima.
Slava i mir svim nevinim zrtvama!

Ana

pre 18 godina

Gde su do sada bili ti spiskovi? Zasto se cekalo 10 godina da budu objavljeni? Ko to sebi daje za pravo da u nekoj fioci cuva bilo sta sto nije njegova licna imovima, a odnosi se na interes naroda? Dajte ime osobe ili organa koji se sad dosetio da je u posedu spiska sa vise od 3000 zrtava....
Pospite nas, vec jednom, svim uzasima koji su se dogodili, a ne ovako pokvareno - imamo i mi spisak. Dajte da jos jednom prezivimo sve godine Miloseviceve vladavine i onda nas pustite da se okrenemo buducnosti. Ovo kroz sta prolazimo dosta je za deset zivota, a ne za ovaj jedan.

Zorica

pre 18 godina

Naravno da sve zrtve treba prebrojati, i naravno odati im postu, ali ne radi se to u novinama i pausalno, dnevno-politicki. U protivnom ne moze covek a da se ne seti spiska pripadnika JSO koje navodno potrazuje Tribunal (i koje ce Z.Djindjic isporuciti), objavljenog u novinama, koji je posluzio svrsi da se kod tih osoba razbukta strah i gnev do granica u kojima je atentat bio moguc. To sto neki misle kako ce konacno svetska javnost (koja se uzgred, ne ubija citajuci Vecernje Novosti) biti upoznata sa stradanjima Srba je samo izgovor. Zna se kako se upoznaje svetska javnost, pa nismo valjda toliko zatupeli da ni to ne znamo. Da li je moguce da i dalje mislimo da "svetska javnost" svoje informacije crpi iz programa RTS, Novosti i slicnih? Zar jos nismo naucili da ono sto imamo u nasim glasilima sluzi iskljucivo za manipulaciju nama samima. U protivnom mi bi dobili izvestaje iz Haga (ako prethodno neko tamo dopremi dokaze), o nasim zrtvama.
Bice da je tu drugi problem u pitanju, a to je kako da objasnimo stradale koji su odavde, a stradali su na teritoriji drugih drzava. I nije tacno da se o nasim zrtvama ovde ne govori, jer ovde se unazad 10 god samo o nasim zrtvama i herojstvu govori, a prvi put se progovorilo o stradanjima drugih. Mi moramo rascistiti prvo sta je odbrana, a sta osveta jer u osveti (odmazdi) uvek strada civilno stanovnistvo.

ciki

pre 18 godina

Vise od 3000 Srba izginulo je oko Srebrenice. To je uzasno. Ali mora se reci da se to odnosi na cijeli rat i na kako civilne, tako i vojne zrtve. Muslimana je za 3-4 dana pobijeno preko 8000 tisuca. To su sve bili civili. Vezani zicom. Kada bi se brojale Muslimanske zrtve na podrucju Srebrenice kroz cijeli rat, pa kad bi se jos civilnim dodale i vojne - kakav bi to bio broj?

Nenad011

pre 18 godina

Ne mogu da razumem dakle pravo Vecernjim Novostima da na ovaj nacin manipulisu bilo kojim zrtvama??
Meni kao srbinu apsolutno je odvratno ovakvo ponasanje jer se postavlja i pitanje ako ste imali taj spisak vi ili bilo ko drugi zasto ranije nije predocen tamo gde treba a ne sada i to kao odgovor na ubijanje u Srebrenici? Kada ce ljudi koji vode drzave na Balkanu (ako se uopste one mogu tako nazvati) razumeti da odgovor "i nas su ubijali" ne umanjuje zlocin koji je pocinjen?
Takodje ne razumem ni novinarku koju "brine" sta ce Tadic reci jer parlament nije usvojio rezoluciju? Pa parlament nije Tadicev i zna se koji je odnos politickih snaga u njemu.
Mislim da jedino sto sada moze da se uradi, kad vec nije bilo ljudskosti i pameti da se ove stvari ne desavaju, jeste da se poklonimo senama mrtvih i pohapsimo zlocince ne bi li pokopani koliko toliko barem mirno spavali.

Upitnik

pre 18 godina

Jedini narod koji je zna tocan ili barem priblizno tocan ovaj zalostan broj poginulih i ubijenih je hrvatski. Znaju se civili, vojnici policajci itd i u Hrvatskoj i u BiH.
Nazalost znamo iz II svj. rata kako se manipuliralo mrtvima pogotovo Jasenovac, a na kraju se to razbilo o glavu, jer se stalno pothranjuje mrznja.
Mozda Srbi nikad nece reci koliko je bilo poginulih jer ce se onda vidjeti koliko je vojno sposobnih muskaraca iz Srbije, Vojvodine i Crne Gore poginulo u ratovima u HR i BiH.

sarma

pre 18 godina

Невероватно је уопште да неко види проблем у објављивању имена побијених срба. Боже ме опрости, као да се плаши да ће се тиме потрети чињеница о злочину у Сребреници. Оно у шта ја не желим да верујем, је да неко по сваку цену жели да одбрани ексклузивност свог статуса жртве.

swedenborg

pre 18 godina

Sasvim je u redu da se objavi spisak poginulih, ali ja kao musliman ne mogu da prihvatim da se to tek sada objavljuje, zasto nije pre to ucinjeno. Naser Oric je otisao u Hag ispunio je svoju duznost prema svojoj drzavi i hajde da kazemo "svom narodu" zasto se srpski zlocinci jos uvek kriju, ni jedan Bosnjak nije na poternicama interpola jer su se svi predali, dok Srbijja i SPC cuva zlocince i proglasava ih herojima....

D.Karpovic

pre 18 godina

Nepotpuni spisak poginulih je davno objavljen (1994) u knjizi M. Ivanisevica "kronika naseg groblja". Knjiga se nalazi na internetu, a bila je predata UN-u jos te 1994.

Nemanja Zaric

pre 18 godina

Ponasanje Vecernjih novosti, kao jednog od najtiraznijih listova je skandalozno. Nedelju dana pre godisnjice Srebrenickog masakra Novosti licitiraju brojem zrtava a javnosti se nudi klasicna zamena teza u kojoj necija pogibija mora biti izlozena vivisektiranju. Svaka zrtva zasluzuje svoje dostojanstvo i netacno je i nemoralno reci da su nase zrtve vaznije ili bar podjednako vazne kao tudje. Zar gnusno ubistvo preko 8000 Bosnjaka u nekoliko dana moze iko opravdati cinjenicom da je u toku celog rata u okolini te iste Srebrenice ubijeno preko 3000 Srba? Ne ulazeci u to da li su ti Srbi bili tamo pod oruzjem a mislim da vecina jeste, kako je moguc i pokusaj nudjenja obrazlozenja za genociod? Presude Krsticu, Nikolicu, Obrenovicu, Erdemovicu jasno govore o genocidu i ne moze Manojlo Vukotic menjati cinjenice kako dnevna politika nalaze. Gradjani Srbije moraju znati sta je sve u njihovo ime cinjeno u Srebrenici. Ne zelim da zivim pored ratnih zlocinaca, ne zelim da ih vidjam na televiziji, ne zelim da citam o njima u stampi, ne zelim da ih vidim kod patrijarha, premijera. Ja tamo zelim da vidim zrtve!

Srba

pre 18 godina

Taj sto objavi spisak. Zar on misli da je zlocin nad muslimanima manji ako je i srpski zivalj stradao od ruke krvnika.
Gospodo, zlocin je zlocin, a ubica je svako koji digne ruku na drugog coveka i ni za jedno ubistvo nema opravdanja.

vinetu

pre 18 godina

Ako ostavimo ubijene i ne napravimo spisak ubicemo ih jos jednom. Ako ih zaboravimo tada su badava i stradali jer njihove ubice nece biti osudjene od suda, sunarodnika, istorije. Najbolji nacin postovanja zrtava je da ih ne zaboravimo i ne krijemo koliko od drugih toliko ni od nas samih.

Stojan

pre 18 godina

Zlocine su pocinile sve strane, a najvise su izgleda stradali Srbi. Ipak, zahvaljujuci inertnosti nase vlasti i totalnom neshvatanju kako se vodi politika danas (umesto da idu po svetu da cekaju da budu primljeni i da lobiraju, oni uljuljkano sede u svojim kabinetima i pune dzepove ) za zlocine ce odgovarati samo srpska strana.

Miki

pre 18 godina

Iskreni pomen svim zrtvama rata ukljucujuci srpske se moze dati samo suocavanjem sa sustinom i strategijom ovog rata kome je ton i karakter dala veliko-srpska ideja strateskog, territorijalnog odvajanje Srba od ostalih, naravno sa sto vecom srpskom teritorijom. Sama ideja je po definiciji genocidna prema svim narodima pa i srpskom (jer cineci nasilje nad drugim narodima ne ostavlja mnogo izbora svom narodu). To ne znaci da politicka tenzija i razlike nisu postojale u staroj Jugoslaviji, problem je sto Milosevic i banda nisu ni imali nameru da ga resavaju: nije bilo ni jednog pokusaja sa Miloseviceve strane da na diplomatskom nivou pregovara. Plan "preseljenja naroda je vec postojao, paramilitarci pripremljeni, Srbi u Hrvatskoj i Bosni naoruzani, propaganda (da joj Gebels pozavidi), vojska pod srpskom kontrolom, spontani mitinzi i balvan revolucije, Arkan sa srpskom zastavom oslobodjenja...zasto pregovarati kad mozemo dobiti kavbobag- vivoviticu sa 3% ne-srbskog stanovnistva.

I.B.

pre 18 godina

Ja licno verujem da se zlocin nad muslimanima u Srebrenici dogodio. Znam da je pocinjen od strane Srba ali ne svih nego jedne grupe ljudi. Nema sta ko mene da ubedjuje u to ili suprotno. Isto tako verujem da se u Srebrenici dogodio zlocin nad Srbima pocinjen od strane muslimana ali ne svih nego jedne grupe ljudi! E sada koliko zrtava to tacno ne znamo jer malo ko u ovoj zemlji i bilo gde drugde prica o tome. Ne sumnjivo da je zlocin nad muslimanima daleko veci (u broju zrtava) ali mislim da sve zrtve jednako zasluzuju istinu.

G. Milivojevic

pre 18 godina

"Patriotski doprinos" uvek vlasti lojalnih "V. Novosti" i, Milosevicu i Kostunici odanog, Manojla Vukotica! Jalovi pokusaj da se srebrenicki genocid "opravda" srpskim zrtvama! Em je neukusno objaviti spisak srpskih zrtava, a bez preciznijih podataka o tome kako su i gde stradali, jos je neukusnije da to izadje kao "dodatak" beogradskog lista, kao da se radi o dodatku "Kako urediti vrt"! Zamislite da sad "Dnevni avaz" ili "Slobodna Bosna" objave spisak od 200.000 hiljada (!) ljudi koliko ih je u BiH ubijeno ili su nestali! (P.S. Za one koji vole "licitacije" i manipulacije sa zrtvama: da li je veci zlocin, ako nesto vise od TRI hiljade osoba na razne nacine strada u TRI GODINE, ili ubiti OSAM hiljada ljudi u TRI DANA?)

Vlada, NL

pre 18 godina

Pre svega Srbi (na moju srpsku zalost) jesu jula 1995 nacinili genocid samom cinjenicom da su pobili sve ratne zarobljenike. Dakle tu nema pogovora.
Ali, drugo, tih 3000 Srba iz Srebrenickog kraja koji su pobijeni jesu pobijeni pre svega toga, brojka nije mala, i treba je reci. To ne umanjuje srpsku krivicu - sta vise! Ali, to daje jedno drugo svetlo na onu drugu stranu koja je eto sve te godine do Mladicevog ulaska u Srebrenicu slovila na Zapadu kao nenaoruzana i ugrozena. Znaci, definitivno su imali jako mocnu jedinicu u toj istoj enklavi - drugacije je tesko pobiti sve te ljude!Mislim da brojku treba reci i objaviti, a neka muslimani vide sta ce tu uraditi...
Mi sa druge strane definitivno moramo ocistiti svoje. Prema tome Mladic i pored te brojke mora u Hag!

Praga

pre 18 godina

Koliko se moze videti izgleda da ISTINA BOLI! Sta cete tako je to kad se nesto gleda samo crno belo a boje pogotovo crvena se primecuje samo na suprotnoj strani. Zbog svega toga porucujem Sony play station generaciji da treba nesto da nauce pa tek onda da cute na Exitu

Mile

pre 18 godina

Ne zna se ko je napravio spisak, odakle dolazi, gdje i kako su ljudi stradali verodostojnost sumnjiva (kao sve je dosad sto izadje u novinama narocito vecernjim bilo pokazalo netacnim), sve ukazuje na jos jednu vampirsku manipulaciju sa srpskim zrtvama. Hvala - o nasem zrtvama cu uciti u Hagu a ne od spiskova bez autora, nase televizije i vlasti. Dosta mi je manipulacija.

korak

pre 18 godina

Davno jos 1994 Ivanisevic je dao UN-u spisak srpskih zrtava i zlocinaca oko Srebrenice, ali nista se nije desavalo. To je bilo prije 1995 i onih medijski napuhanih desavanja u Srebrenici.
Za zlocine protiv Srba odgovara samo Naser Oric i to za palez. Za zlocine protiv Muslimana oko Srebrenice 20 optuzenih.
Kada ce pravda biti zadovoljena?

suocavanje

pre 18 godina

Obican narod koji nikad nije uzeo pusku u ruke zaista nema sa cime da se suocava. Neka uhvate Mladica i zlocince a nas obicne neka puste na miru.

Zoran

pre 18 godina

Kljucno je to da u spisku nije navedeno kako su i gde navedeni stradali, ni kako je spisak nastao. Pre nekoliko meseci je jedna organizacija BH Srba objavila spisak od preko dve hiljade imena nestalih Srba u Sarajevu, i tu su bar bila dati datumi rodjenja i nestanka, i mesto nestanka, i pokazalo se da su mnoga imena duplirana, mnogi od navodno nestalih u Sarajevu ustvari su poginuli ili umrli drugde, neki i posle rata. U medjuvremenu su Vucic i ostali radikali taj naduvani spisak od nesto preko dve hiljade imena povecali na sedam i po hiljada! Nazalost, ovakvo iskustvo upozorava da se ovim spiskovima ne moze verovati, i da iza njih nije briga i zal za nestalima, nego politikanstvo. Nazalost, jer bilo bi dobro kad bi se neko zaista ozbiljno, iz pijeteta prema zrtvama, poduhvatio posla utvrdjivanja cinjenica o nestalima.

Denis

pre 18 godina

Sinoc je u Amsterdamu u teatru De Balie prikazan (pored jos dva druga filma) i dokumentarni film mladog sarajevskog rezisera Nanada Djurica "koridor smrti" koji govori o dogadjajima u i oko Srebrenice iz jula 1995. Jako me dojmio sam film ali narocito razgovor sa autorima tog dokumentarca. Nenad, kao sarajevski Srbin, u jednom trenutku rece i "...Nazalost, dobar dio gradjana SCG negira da su Srbi pocinili genecid u Srebrenici, cak i da se zlocin uopste i desio. Zalosno je sto je i nakon 10 godina tako te sam misljenja da se taj zlocin provodi jos uvijek bas na takav nacin, negirajuci ga i odbijajuci da se suoce s njim. Siguran sam da u CSG i RS ima jos dosta onih koji bi sutra ponovo isto cinili." Ovaj hrabri i posteni momak je buducnost a "Vecernje novosti" i slicni samo bijedna slika bijednog.

ruzica

pre 18 godina

Svi su zapanjeni brojem srpskih zrtava u i oko Srebrenice. Naravno da ima mnogo srpskih zrtava ali javnost o tome ne zna, jer 'Srbija nije vodila rat, i nije ni bila u ratu' - tako da su i srpske zrtve nepoznate i prikrivane kao i zlocini koje smo cinili.

Bogdan

pre 18 godina

Nasilje proizvodi nasilje. Da su snage koje su izvsile odmazdu bile tu od pocetka mozda bi prvo, a samim tim i kasnije nasilje bilo spreceno. Mozda bi jos bilo bolje da niko nije obukao uniformu i naucio da puca. Na greskama (katastrofama) se mora uciti da se to NIKAD vise nebi ponovilo. A to se nece desiti tako sto ce BiH da trazi odstetu od SCG ili tako sto ce neki da opravdavaju vojnu odmazdu na terorizam paravojnih formacija iz demilitarizovane zone. Stop besumucnom nasilju. Razgovori, pa makar i visedeceniski, ali bez pucnjave!!!

posmatrac

pre 18 godina

Poskidati kape i zacutati. Odati postu svim zrtavama, bez obzira sa koje strane dosle, a onda pohvatati SVE krivce, bez obzira sa cije strane dolaze i osuditi ih.

Лале, Беч

pre 18 godina

Својевремено у Титовој Југославији сваки покушај утврђивања броја жртава у Јасеновцу (и на другим стратиштима) дочекиван је на нож уз вапај "Коме је и због чега стало да пребројава мртве? Шта се иза тога крије?".
Не видим да су покушаји тачног утврђивања броја невиних жртава на било којој страни потези иза којих се крије зла намера.
Управо обрнуто: сведоци смо да су најгоре манипулације проистекле из полуистина а не због изношења проверених чињеница!

DOgnjanovic

pre 18 godina

Pobijeni Srbi Srebrenicke enklave nisu i ne mogu nikada biti opravdanje za veliko srpsko holandski zlocin nad Bosnjacima i Bosnjakinjama
Objavljivanje broja Srba zrtvi je naivni pokusaj skretanja paznje sa svog greha pred godisnjicu obelezavanja Srebrenickig pokolja. Predvidjam nesuglasice oko nacionalnog porekla leseva u jamama koje ce uskoro biti obelodanjene.

Zoran

pre 18 godina

Moramo i mi i oni priznati da su pojedini Srbi i Muslimani kao i pojedini Hrvati cinili zlocine i oni za to moraju odgovarati pred sudom. Ali ovde se radi o satanizaciji celog srpskog naroda i na kraju ce se doci do cilja da Srbija kao drzava bankrotira zbog ratne odstete a to ni jedan politicar nece da prizna.

Beograđanka

pre 18 godina

I muslimanske i srpske žrtve treba po imenima izneti u javnost, i filmove i spiskove. I treba da bude šokntno. Mi preživeli kao nemamo "stomak" za tako nešto. Imali smo samo sreće da ne budemo žrtve. Sve su strane krive i odgovorne. Sve su strane napadale i branile. Bio je rat. Rat izmešanog naroda u jednoj državi. Rat za prostor, pljačka, istrebljnje, uništavanje nedavno bliskih sugrađana. Moramo videti i kako se to dešavalo i šta su posledice toga. SFRJ nije ličila ni na jednu zemlju u svetu, jedni su hteli otcepljenje na silu - drugi kontinuitet na silu, pa se tako krvavo raspala i sad svi imaju traume. Svaka priča treba da počinje sa "Bio je rat ..."

Rastko

pre 18 godina

Nacin na koji se neko poigrava sa zrtvama zaista je zabrinjavajuc. Koja je namera objavljivaca? Da se genocid u Srebrenici opravda, ili da se napravi kompenzacija sa brojem zrtava? Kakva bi bila namera objavljivanja imena nastradalih Nemaca u II svetskom ratu neposredno pred godisnjicu Auschwitza?

Vladimirr

pre 18 godina

Ovo je dobar povod da se pokrene to pitanje srpskih zrtava. O tome se dosta govori, ali do sada nije bilo niceg konkretnog. Da se vidi koliko je tih ljudi poginulo tokom nekih bombardovanja, koliko u napadima jedinica Armije BiH direktno na sela, koliko su bili civili a koliko vojnici itd. Da jednom pocnu da se isteruju stvari na cistac. Ne bi bilo lose da se napravi knjiga, ili knjige, sa CELOKUPNIM spiskom zrtava i potencijalnih zrtava (nestalih) u tom ratu, po teritorijama, a onda koliko je kuca ostecenih itd. Samo tako (i u statistikama koje bi usledile, tojest dale bi se dedukovati) mozemo da steknemo celokupnu predstavu sta se sve desilo u tom ratu... Ovako svako mase nekim svojim brojkama, svako je ubedjen u svoju istinu, i prosto ne postoje dobre osnove za nekakvo pomirenje i prastanje. Ipak smo u dvadeset prvom veku, probajmo da se ponasamo u skladu s tim.

Analiticar

pre 18 godina

Nema sumnje da je bilo zrtava oko Srebernice i na srpskoj strani, medutim, sumnjam u ovaj broj jer mi se cini da je on raden poput onih spiskova koje je za Oluju svojedobno radio Savo Strbac...
Za ovakav spisak potrebni su dokazi a ne nekakave pausalne tvrdnje koje na ovim prostorima nisu nepoznate...

Srdjan

pre 18 godina

Najtuznije u celoj prici je to sto srpske interese brane oni koji su to najmanje zasluzili. Pa naravno da spisak treba da bude objavljen, bas onako kako je objavljen i onaj monstruozni snimak.

Kiklop, Blok 70

pre 18 godina

To nije nista novo, pa Naser Oric je u Hagu jer je masakrirao srpske civile. Ono sto sokira je koliko se malo znacaja daje ubijenim Srbima u Srbiji i Crnoj Gori. Zbog toga se i nalazimo u stanju u kojem smo.

sorrow

pre 18 godina

Tuzni pokusaj manipulacije mrtvima od strane "Vecernjih novosti". medjutim ovaj pokusaj balansiranja sa Srebrenicom je neuspeo s obzirom da je za 3 godine ubijeno 3500 Srba a za tri dana 8000 Muslimana. Zato se prvo zove rat, a drugo masakr ili genocid.

Komunista

pre 18 godina

I to sada, uoci godisnjice genocida nad Bosnjacima u Srebrenici! To nije samo cinizam urednika ovih novina, to je odraz etickog rasula medju srpskim nacionalistima. Mahati ovim spiskom u vreme odavanja pocasti zrtvama Velike Srbije je kao kada bi neko mahao spiskom pobijenih izbeglica u Drezdenu - za vreme komemoracije zrtava Holokausta. Naravno da sve nevine zrtve zasluzuju isti odnos, postovanje i paznju, ali ovde je rec o zlocudnoj provokaciji u pazljivo odabrano vreme. Uostalom, sta ocekivati od srpskih nacionalista i njihovih glasila...

morfeus

pre 18 godina

Cinjenica je da je u okolini Srebrenice izvrsen zlocin nad srbskim stanovnistvom, kao i nad muslimanima u Srebrenici. Nisam ljubitelj politickih igri koje se vode preko tih mrtvih pacenika. Ovo sto se trenutno radi, na svim stranama, vodi samo produbljivanju konflikta nad ionako napacenim narodima. Bilo bi lepo kada bi svi radili u korist buducnosti, a mrtve ostavili da pocvaju u miru. Naravno, zlocinci se moraju kazniti, ali traziti zlocin samo na jednoj strani, nikada nije vodilo u sretnu buducnost.

kevin

pre 18 godina

Ne treba se smejati na racun mrtvih, ali ovo je pokusaj senzacionalizma i da uspostavi neki balans sa masakriranim Srebrnicanima.
Uostalom "Vecernje novosti" su jedan list koji je uvijek bio naklonjen rezimu Milosevica....

Milos

pre 18 godina

Niko (Hag, UN,...) ne spori da su Srbi bili ubijani. Ono sto Haski sud dokazuje jeste da su Srbi sistematski i organizovano od vrha (citaj Sloba) pa nanize preko Radovana i Ratka osmislili i organizovali zlocinacki poduhvat koji je okarakterisan kao genocid. Ovde nije rec o broju zrtava, i reciprocitetu, nego o nacinu na koji su ti ljudi ubijeni. U prilog ovome govori i cinjenica da se vodi istraga u vezi Nasera Orica koji je bio odgovoran za te zlocine. A sad svi u Hag pa da zavrsimo i tu pricu vec jednom.

biba

pre 18 godina

Cula sam jos juce na vijestima za ovaj spisak i bila najprije sokirana a zatim i postidjena. Kada ce nas narod nauciti da postuje mrtve?! Opet izlazimo sa strasnim spiskovima. Nije u redu da se ovakve stvari cine. I sta to uopste treba da predstavlja...da se umanji uzasni zlocin na onoj drugoj strani i da se kaze eto ima i nasih postradalih. Naravno da su ogromni gubici bili i na jednoj i na drugoj strani, treba to jasno reci ali nikako na ovakav nacin, sa prebrojavanjem i spiskovima-sa pokusajem nekakvog uporedjivanja, ako se nesto tako moze uopste uporedjivati. I za kraj, gledala sam prenos koncerta Bijelog dugmeta i gledam tu ogromnu masu ljudi koji su bukvalno dosli iz svih krajeva stare Jugoslavije, i prodje mi kroz glavu misao da je mozda polovina ljudi dosla iz ljubavi prema dugmetu, a da je ova druga polovina i u to sam ubijedjena (jer kako drugacije objasniti tu cudnu euforiju) dosla iz nostalgije. I to je fakat. I onda shvatis koliko su svi ti ratovi zapravo bili krajnje besmisleni, nepotrebni i glupi. A koliko su samo generacija uspjeli da pregaze, nazalost cak i ovu moju 1981. Meni je zao. Iskreno i zbog svega.

djuro

pre 18 godina

Ukoliko je ovaj spisak tacan (jer broj izgleda neverovatno veliki), tragicno je sto za tolike zrtve nije cula sira javnost ni kod nas, a kamoli u svetu. Zato, koliko god je degutantno udarati "tuk na luk" u brojanju zrtava, posebno u ovom slucaju, mislim da je dobro da se sa cinjenicama (ako su ovo zaista cinjenice) izadje u javnost da bi se sagledao pravi horor rata u Bosni, a to je moguce samo sa obe (tj. sve tri) strane. Strasno je bitno usaditi u kolektivnu predstavu sveta o nama cinjenicu (a to jeste cinjenica) da uzrok ratova u bivsoj YU nije, bar ne iskljucivo, srpska krvozednost, dok su svi ostali brali cvece. Prvo zato sto to nije istina, drugo zato sto je tako mnogo lakse postici nekakvu stabilnost na Balkanu, i trece - zbog naseg mentalnog zdravlja. Necu da me se deca i unuci stide misleci da sam odgovoran za najvece moguce grozote samo zato sto sam 90-tih ziveo u Srbiji. A u tom pravcu ide.

toshke

pre 18 godina

Spisak ne treba shvatiti kao provokaciju ili nesto sto opravdava ili umanjuje zlocin nad muslimanima iz Srebrnice. Ovo je jedno gorko podsecanje da je nasa drzava, u jeku svih izvinjenja, zaboravila na zrtve srpske nacionalnosti. Ovakav spisak je, nazalost, potreban nasoj javnosti da se malo dozove pameti i oda postu zrtvama.

DB forever !

pre 18 godina

Kao sto nisam gledao film o streljanju tako necu procitati ni ovaj spisak. Pitam se samo kome se ovde i sta dokazuje ? Sasvim je sigurno da mi (mislim bukvalno mi) svi znamo sta se desavalo preko Drine i bez filmova i bez spiskova. Svi znamo da se tamo vodio rat sa iskljucivim ciljem ocuvanja komunistickog sistema, ne kao ideologije, vec institucija koje ga predstavljaju i taj rat, kao sto vidimo, jos nije zavrsen, a njegovo negiranje u ovom slucaju je po principu "slikom na sliku".

Bg011

pre 18 godina

OSUDJUJEM SVAKI ZLOCIN, ali je sokantno videti i cuti da nas Srbe manje interesuju nase zrtve i da radije opravdavamo zlocine nad Srbima nego pocinjene od strane Srba. Vidim da cak ni cinjenica da medju Srpskim zrtvama iz okoline Srebrenice ima veliki broj zena, staraca, pa i dece ne znaci previse mnogo nama Srbima.
Pa sad odjednom krivimo urednicku politiku srpskog dnevnog lista Novosti zbog stampanja spiska od preko 3000 stradalih Srba iz okoline Srebrenice....

Goran, NS

pre 18 godina

Imena mrtvih ljudi objavljivati u dnevnim novinama kao da je u pitanju spisak nagradjenih u nekoj nagradnoj igri, a sve zarad toga da bi se opravdao drugi zlocin? Ta prica se, jasno, pojavljuje kao odgovor na pricu o Srebrenici. I kako da mi ne bude muka od toga, kako da se ne zapitam gde ja to zivim? Pa, zar nio mrtve na miru ne mozemo da ostavimo, nego potezemo njihova imena za dnevno politicke potrebe. Sto je, najcrnje, vecina, ali zaista vecina, ovo sa odusevljenjem pozdravlja.
Ljudi(?) u Vecernjim novostima, koji ovo objavljuju nikoga nisu izgubili... Zato im je lako sa ovim se poigravati...

morfeus

pre 18 godina

Cinjenica je da je u okolini Srebrenice izvrsen zlocin nad srbskim stanovnistvom, kao i nad muslimanima u Srebrenici. Nisam ljubitelj politickih igri koje se vode preko tih mrtvih pacenika. Ovo sto se trenutno radi, na svim stranama, vodi samo produbljivanju konflikta nad ionako napacenim narodima. Bilo bi lepo kada bi svi radili u korist buducnosti, a mrtve ostavili da pocvaju u miru. Naravno, zlocinci se moraju kazniti, ali traziti zlocin samo na jednoj strani, nikada nije vodilo u sretnu buducnost.

biba

pre 18 godina

Cula sam jos juce na vijestima za ovaj spisak i bila najprije sokirana a zatim i postidjena. Kada ce nas narod nauciti da postuje mrtve?! Opet izlazimo sa strasnim spiskovima. Nije u redu da se ovakve stvari cine. I sta to uopste treba da predstavlja...da se umanji uzasni zlocin na onoj drugoj strani i da se kaze eto ima i nasih postradalih. Naravno da su ogromni gubici bili i na jednoj i na drugoj strani, treba to jasno reci ali nikako na ovakav nacin, sa prebrojavanjem i spiskovima-sa pokusajem nekakvog uporedjivanja, ako se nesto tako moze uopste uporedjivati. I za kraj, gledala sam prenos koncerta Bijelog dugmeta i gledam tu ogromnu masu ljudi koji su bukvalno dosli iz svih krajeva stare Jugoslavije, i prodje mi kroz glavu misao da je mozda polovina ljudi dosla iz ljubavi prema dugmetu, a da je ova druga polovina i u to sam ubijedjena (jer kako drugacije objasniti tu cudnu euforiju) dosla iz nostalgije. I to je fakat. I onda shvatis koliko su svi ti ratovi zapravo bili krajnje besmisleni, nepotrebni i glupi. A koliko su samo generacija uspjeli da pregaze, nazalost cak i ovu moju 1981. Meni je zao. Iskreno i zbog svega.

Milos

pre 18 godina

Niko (Hag, UN,...) ne spori da su Srbi bili ubijani. Ono sto Haski sud dokazuje jeste da su Srbi sistematski i organizovano od vrha (citaj Sloba) pa nanize preko Radovana i Ratka osmislili i organizovali zlocinacki poduhvat koji je okarakterisan kao genocid. Ovde nije rec o broju zrtava, i reciprocitetu, nego o nacinu na koji su ti ljudi ubijeni. U prilog ovome govori i cinjenica da se vodi istraga u vezi Nasera Orica koji je bio odgovoran za te zlocine. A sad svi u Hag pa da zavrsimo i tu pricu vec jednom.

toshke

pre 18 godina

Spisak ne treba shvatiti kao provokaciju ili nesto sto opravdava ili umanjuje zlocin nad muslimanima iz Srebrnice. Ovo je jedno gorko podsecanje da je nasa drzava, u jeku svih izvinjenja, zaboravila na zrtve srpske nacionalnosti. Ovakav spisak je, nazalost, potreban nasoj javnosti da se malo dozove pameti i oda postu zrtvama.

djuro

pre 18 godina

Ukoliko je ovaj spisak tacan (jer broj izgleda neverovatno veliki), tragicno je sto za tolike zrtve nije cula sira javnost ni kod nas, a kamoli u svetu. Zato, koliko god je degutantno udarati "tuk na luk" u brojanju zrtava, posebno u ovom slucaju, mislim da je dobro da se sa cinjenicama (ako su ovo zaista cinjenice) izadje u javnost da bi se sagledao pravi horor rata u Bosni, a to je moguce samo sa obe (tj. sve tri) strane. Strasno je bitno usaditi u kolektivnu predstavu sveta o nama cinjenicu (a to jeste cinjenica) da uzrok ratova u bivsoj YU nije, bar ne iskljucivo, srpska krvozednost, dok su svi ostali brali cvece. Prvo zato sto to nije istina, drugo zato sto je tako mnogo lakse postici nekakvu stabilnost na Balkanu, i trece - zbog naseg mentalnog zdravlja. Necu da me se deca i unuci stide misleci da sam odgovoran za najvece moguce grozote samo zato sto sam 90-tih ziveo u Srbiji. A u tom pravcu ide.

DB forever !

pre 18 godina

Kao sto nisam gledao film o streljanju tako necu procitati ni ovaj spisak. Pitam se samo kome se ovde i sta dokazuje ? Sasvim je sigurno da mi (mislim bukvalno mi) svi znamo sta se desavalo preko Drine i bez filmova i bez spiskova. Svi znamo da se tamo vodio rat sa iskljucivim ciljem ocuvanja komunistickog sistema, ne kao ideologije, vec institucija koje ga predstavljaju i taj rat, kao sto vidimo, jos nije zavrsen, a njegovo negiranje u ovom slucaju je po principu "slikom na sliku".

kevin

pre 18 godina

Ne treba se smejati na racun mrtvih, ali ovo je pokusaj senzacionalizma i da uspostavi neki balans sa masakriranim Srebrnicanima.
Uostalom "Vecernje novosti" su jedan list koji je uvijek bio naklonjen rezimu Milosevica....

Analiticar

pre 18 godina

Nema sumnje da je bilo zrtava oko Srebernice i na srpskoj strani, medutim, sumnjam u ovaj broj jer mi se cini da je on raden poput onih spiskova koje je za Oluju svojedobno radio Savo Strbac...
Za ovakav spisak potrebni su dokazi a ne nekakave pausalne tvrdnje koje na ovim prostorima nisu nepoznate...

Vladimirr

pre 18 godina

Ovo je dobar povod da se pokrene to pitanje srpskih zrtava. O tome se dosta govori, ali do sada nije bilo niceg konkretnog. Da se vidi koliko je tih ljudi poginulo tokom nekih bombardovanja, koliko u napadima jedinica Armije BiH direktno na sela, koliko su bili civili a koliko vojnici itd. Da jednom pocnu da se isteruju stvari na cistac. Ne bi bilo lose da se napravi knjiga, ili knjige, sa CELOKUPNIM spiskom zrtava i potencijalnih zrtava (nestalih) u tom ratu, po teritorijama, a onda koliko je kuca ostecenih itd. Samo tako (i u statistikama koje bi usledile, tojest dale bi se dedukovati) mozemo da steknemo celokupnu predstavu sta se sve desilo u tom ratu... Ovako svako mase nekim svojim brojkama, svako je ubedjen u svoju istinu, i prosto ne postoje dobre osnove za nekakvo pomirenje i prastanje. Ipak smo u dvadeset prvom veku, probajmo da se ponasamo u skladu s tim.

Rastko

pre 18 godina

Nacin na koji se neko poigrava sa zrtvama zaista je zabrinjavajuc. Koja je namera objavljivaca? Da se genocid u Srebrenici opravda, ili da se napravi kompenzacija sa brojem zrtava? Kakva bi bila namera objavljivanja imena nastradalih Nemaca u II svetskom ratu neposredno pred godisnjicu Auschwitza?

Kiklop, Blok 70

pre 18 godina

To nije nista novo, pa Naser Oric je u Hagu jer je masakrirao srpske civile. Ono sto sokira je koliko se malo znacaja daje ubijenim Srbima u Srbiji i Crnoj Gori. Zbog toga se i nalazimo u stanju u kojem smo.

Srdjan

pre 18 godina

Najtuznije u celoj prici je to sto srpske interese brane oni koji su to najmanje zasluzili. Pa naravno da spisak treba da bude objavljen, bas onako kako je objavljen i onaj monstruozni snimak.

sorrow

pre 18 godina

Tuzni pokusaj manipulacije mrtvima od strane "Vecernjih novosti". medjutim ovaj pokusaj balansiranja sa Srebrenicom je neuspeo s obzirom da je za 3 godine ubijeno 3500 Srba a za tri dana 8000 Muslimana. Zato se prvo zove rat, a drugo masakr ili genocid.

Zoran

pre 18 godina

Moramo i mi i oni priznati da su pojedini Srbi i Muslimani kao i pojedini Hrvati cinili zlocine i oni za to moraju odgovarati pred sudom. Ali ovde se radi o satanizaciji celog srpskog naroda i na kraju ce se doci do cilja da Srbija kao drzava bankrotira zbog ratne odstete a to ni jedan politicar nece da prizna.

Beograđanka

pre 18 godina

I muslimanske i srpske žrtve treba po imenima izneti u javnost, i filmove i spiskove. I treba da bude šokntno. Mi preživeli kao nemamo "stomak" za tako nešto. Imali smo samo sreće da ne budemo žrtve. Sve su strane krive i odgovorne. Sve su strane napadale i branile. Bio je rat. Rat izmešanog naroda u jednoj državi. Rat za prostor, pljačka, istrebljnje, uništavanje nedavno bliskih sugrađana. Moramo videti i kako se to dešavalo i šta su posledice toga. SFRJ nije ličila ni na jednu zemlju u svetu, jedni su hteli otcepljenje na silu - drugi kontinuitet na silu, pa se tako krvavo raspala i sad svi imaju traume. Svaka priča treba da počinje sa "Bio je rat ..."

Komunista

pre 18 godina

I to sada, uoci godisnjice genocida nad Bosnjacima u Srebrenici! To nije samo cinizam urednika ovih novina, to je odraz etickog rasula medju srpskim nacionalistima. Mahati ovim spiskom u vreme odavanja pocasti zrtvama Velike Srbije je kao kada bi neko mahao spiskom pobijenih izbeglica u Drezdenu - za vreme komemoracije zrtava Holokausta. Naravno da sve nevine zrtve zasluzuju isti odnos, postovanje i paznju, ali ovde je rec o zlocudnoj provokaciji u pazljivo odabrano vreme. Uostalom, sta ocekivati od srpskih nacionalista i njihovih glasila...

DOgnjanovic

pre 18 godina

Pobijeni Srbi Srebrenicke enklave nisu i ne mogu nikada biti opravdanje za veliko srpsko holandski zlocin nad Bosnjacima i Bosnjakinjama
Objavljivanje broja Srba zrtvi je naivni pokusaj skretanja paznje sa svog greha pred godisnjicu obelezavanja Srebrenickig pokolja. Predvidjam nesuglasice oko nacionalnog porekla leseva u jamama koje ce uskoro biti obelodanjene.

ruzica

pre 18 godina

Svi su zapanjeni brojem srpskih zrtava u i oko Srebrenice. Naravno da ima mnogo srpskih zrtava ali javnost o tome ne zna, jer 'Srbija nije vodila rat, i nije ni bila u ratu' - tako da su i srpske zrtve nepoznate i prikrivane kao i zlocini koje smo cinili.

Лале, Беч

pre 18 godina

Својевремено у Титовој Југославији сваки покушај утврђивања броја жртава у Јасеновцу (и на другим стратиштима) дочекиван је на нож уз вапај "Коме је и због чега стало да пребројава мртве? Шта се иза тога крије?".
Не видим да су покушаји тачног утврђивања броја невиних жртава на било којој страни потези иза којих се крије зла намера.
Управо обрнуто: сведоци смо да су најгоре манипулације проистекле из полуистина а не због изношења проверених чињеница!

suocavanje

pre 18 godina

Obican narod koji nikad nije uzeo pusku u ruke zaista nema sa cime da se suocava. Neka uhvate Mladica i zlocince a nas obicne neka puste na miru.

korak

pre 18 godina

Davno jos 1994 Ivanisevic je dao UN-u spisak srpskih zrtava i zlocinaca oko Srebrenice, ali nista se nije desavalo. To je bilo prije 1995 i onih medijski napuhanih desavanja u Srebrenici.
Za zlocine protiv Srba odgovara samo Naser Oric i to za palez. Za zlocine protiv Muslimana oko Srebrenice 20 optuzenih.
Kada ce pravda biti zadovoljena?

Zoran

pre 18 godina

Kljucno je to da u spisku nije navedeno kako su i gde navedeni stradali, ni kako je spisak nastao. Pre nekoliko meseci je jedna organizacija BH Srba objavila spisak od preko dve hiljade imena nestalih Srba u Sarajevu, i tu su bar bila dati datumi rodjenja i nestanka, i mesto nestanka, i pokazalo se da su mnoga imena duplirana, mnogi od navodno nestalih u Sarajevu ustvari su poginuli ili umrli drugde, neki i posle rata. U medjuvremenu su Vucic i ostali radikali taj naduvani spisak od nesto preko dve hiljade imena povecali na sedam i po hiljada! Nazalost, ovakvo iskustvo upozorava da se ovim spiskovima ne moze verovati, i da iza njih nije briga i zal za nestalima, nego politikanstvo. Nazalost, jer bilo bi dobro kad bi se neko zaista ozbiljno, iz pijeteta prema zrtvama, poduhvatio posla utvrdjivanja cinjenica o nestalima.

Denis

pre 18 godina

Sinoc je u Amsterdamu u teatru De Balie prikazan (pored jos dva druga filma) i dokumentarni film mladog sarajevskog rezisera Nanada Djurica "koridor smrti" koji govori o dogadjajima u i oko Srebrenice iz jula 1995. Jako me dojmio sam film ali narocito razgovor sa autorima tog dokumentarca. Nenad, kao sarajevski Srbin, u jednom trenutku rece i "...Nazalost, dobar dio gradjana SCG negira da su Srbi pocinili genecid u Srebrenici, cak i da se zlocin uopste i desio. Zalosno je sto je i nakon 10 godina tako te sam misljenja da se taj zlocin provodi jos uvijek bas na takav nacin, negirajuci ga i odbijajuci da se suoce s njim. Siguran sam da u CSG i RS ima jos dosta onih koji bi sutra ponovo isto cinili." Ovaj hrabri i posteni momak je buducnost a "Vecernje novosti" i slicni samo bijedna slika bijednog.

Bogdan

pre 18 godina

Nasilje proizvodi nasilje. Da su snage koje su izvsile odmazdu bile tu od pocetka mozda bi prvo, a samim tim i kasnije nasilje bilo spreceno. Mozda bi jos bilo bolje da niko nije obukao uniformu i naucio da puca. Na greskama (katastrofama) se mora uciti da se to NIKAD vise nebi ponovilo. A to se nece desiti tako sto ce BiH da trazi odstetu od SCG ili tako sto ce neki da opravdavaju vojnu odmazdu na terorizam paravojnih formacija iz demilitarizovane zone. Stop besumucnom nasilju. Razgovori, pa makar i visedeceniski, ali bez pucnjave!!!

posmatrac

pre 18 godina

Poskidati kape i zacutati. Odati postu svim zrtavama, bez obzira sa koje strane dosle, a onda pohvatati SVE krivce, bez obzira sa cije strane dolaze i osuditi ih.

Vlada, NL

pre 18 godina

Pre svega Srbi (na moju srpsku zalost) jesu jula 1995 nacinili genocid samom cinjenicom da su pobili sve ratne zarobljenike. Dakle tu nema pogovora.
Ali, drugo, tih 3000 Srba iz Srebrenickog kraja koji su pobijeni jesu pobijeni pre svega toga, brojka nije mala, i treba je reci. To ne umanjuje srpsku krivicu - sta vise! Ali, to daje jedno drugo svetlo na onu drugu stranu koja je eto sve te godine do Mladicevog ulaska u Srebrenicu slovila na Zapadu kao nenaoruzana i ugrozena. Znaci, definitivno su imali jako mocnu jedinicu u toj istoj enklavi - drugacije je tesko pobiti sve te ljude!Mislim da brojku treba reci i objaviti, a neka muslimani vide sta ce tu uraditi...
Mi sa druge strane definitivno moramo ocistiti svoje. Prema tome Mladic i pored te brojke mora u Hag!

Mile

pre 18 godina

Ne zna se ko je napravio spisak, odakle dolazi, gdje i kako su ljudi stradali verodostojnost sumnjiva (kao sve je dosad sto izadje u novinama narocito vecernjim bilo pokazalo netacnim), sve ukazuje na jos jednu vampirsku manipulaciju sa srpskim zrtvama. Hvala - o nasem zrtvama cu uciti u Hagu a ne od spiskova bez autora, nase televizije i vlasti. Dosta mi je manipulacija.

Praga

pre 18 godina

Koliko se moze videti izgleda da ISTINA BOLI! Sta cete tako je to kad se nesto gleda samo crno belo a boje pogotovo crvena se primecuje samo na suprotnoj strani. Zbog svega toga porucujem Sony play station generaciji da treba nesto da nauce pa tek onda da cute na Exitu

I.B.

pre 18 godina

Ja licno verujem da se zlocin nad muslimanima u Srebrenici dogodio. Znam da je pocinjen od strane Srba ali ne svih nego jedne grupe ljudi. Nema sta ko mene da ubedjuje u to ili suprotno. Isto tako verujem da se u Srebrenici dogodio zlocin nad Srbima pocinjen od strane muslimana ali ne svih nego jedne grupe ljudi! E sada koliko zrtava to tacno ne znamo jer malo ko u ovoj zemlji i bilo gde drugde prica o tome. Ne sumnjivo da je zlocin nad muslimanima daleko veci (u broju zrtava) ali mislim da sve zrtve jednako zasluzuju istinu.

G. Milivojevic

pre 18 godina

"Patriotski doprinos" uvek vlasti lojalnih "V. Novosti" i, Milosevicu i Kostunici odanog, Manojla Vukotica! Jalovi pokusaj da se srebrenicki genocid "opravda" srpskim zrtvama! Em je neukusno objaviti spisak srpskih zrtava, a bez preciznijih podataka o tome kako su i gde stradali, jos je neukusnije da to izadje kao "dodatak" beogradskog lista, kao da se radi o dodatku "Kako urediti vrt"! Zamislite da sad "Dnevni avaz" ili "Slobodna Bosna" objave spisak od 200.000 hiljada (!) ljudi koliko ih je u BiH ubijeno ili su nestali! (P.S. Za one koji vole "licitacije" i manipulacije sa zrtvama: da li je veci zlocin, ako nesto vise od TRI hiljade osoba na razne nacine strada u TRI GODINE, ili ubiti OSAM hiljada ljudi u TRI DANA?)

Stojan

pre 18 godina

Zlocine su pocinile sve strane, a najvise su izgleda stradali Srbi. Ipak, zahvaljujuci inertnosti nase vlasti i totalnom neshvatanju kako se vodi politika danas (umesto da idu po svetu da cekaju da budu primljeni i da lobiraju, oni uljuljkano sede u svojim kabinetima i pune dzepove ) za zlocine ce odgovarati samo srpska strana.

Miki

pre 18 godina

Iskreni pomen svim zrtvama rata ukljucujuci srpske se moze dati samo suocavanjem sa sustinom i strategijom ovog rata kome je ton i karakter dala veliko-srpska ideja strateskog, territorijalnog odvajanje Srba od ostalih, naravno sa sto vecom srpskom teritorijom. Sama ideja je po definiciji genocidna prema svim narodima pa i srpskom (jer cineci nasilje nad drugim narodima ne ostavlja mnogo izbora svom narodu). To ne znaci da politicka tenzija i razlike nisu postojale u staroj Jugoslaviji, problem je sto Milosevic i banda nisu ni imali nameru da ga resavaju: nije bilo ni jednog pokusaja sa Miloseviceve strane da na diplomatskom nivou pregovara. Plan "preseljenja naroda je vec postojao, paramilitarci pripremljeni, Srbi u Hrvatskoj i Bosni naoruzani, propaganda (da joj Gebels pozavidi), vojska pod srpskom kontrolom, spontani mitinzi i balvan revolucije, Arkan sa srpskom zastavom oslobodjenja...zasto pregovarati kad mozemo dobiti kavbobag- vivoviticu sa 3% ne-srbskog stanovnistva.

Nemanja Zaric

pre 18 godina

Ponasanje Vecernjih novosti, kao jednog od najtiraznijih listova je skandalozno. Nedelju dana pre godisnjice Srebrenickog masakra Novosti licitiraju brojem zrtava a javnosti se nudi klasicna zamena teza u kojoj necija pogibija mora biti izlozena vivisektiranju. Svaka zrtva zasluzuje svoje dostojanstvo i netacno je i nemoralno reci da su nase zrtve vaznije ili bar podjednako vazne kao tudje. Zar gnusno ubistvo preko 8000 Bosnjaka u nekoliko dana moze iko opravdati cinjenicom da je u toku celog rata u okolini te iste Srebrenice ubijeno preko 3000 Srba? Ne ulazeci u to da li su ti Srbi bili tamo pod oruzjem a mislim da vecina jeste, kako je moguc i pokusaj nudjenja obrazlozenja za genociod? Presude Krsticu, Nikolicu, Obrenovicu, Erdemovicu jasno govore o genocidu i ne moze Manojlo Vukotic menjati cinjenice kako dnevna politika nalaze. Gradjani Srbije moraju znati sta je sve u njihovo ime cinjeno u Srebrenici. Ne zelim da zivim pored ratnih zlocinaca, ne zelim da ih vidjam na televiziji, ne zelim da citam o njima u stampi, ne zelim da ih vidim kod patrijarha, premijera. Ja tamo zelim da vidim zrtve!

Upitnik

pre 18 godina

Jedini narod koji je zna tocan ili barem priblizno tocan ovaj zalostan broj poginulih i ubijenih je hrvatski. Znaju se civili, vojnici policajci itd i u Hrvatskoj i u BiH.
Nazalost znamo iz II svj. rata kako se manipuliralo mrtvima pogotovo Jasenovac, a na kraju se to razbilo o glavu, jer se stalno pothranjuje mrznja.
Mozda Srbi nikad nece reci koliko je bilo poginulih jer ce se onda vidjeti koliko je vojno sposobnih muskaraca iz Srbije, Vojvodine i Crne Gore poginulo u ratovima u HR i BiH.

swedenborg

pre 18 godina

Sasvim je u redu da se objavi spisak poginulih, ali ja kao musliman ne mogu da prihvatim da se to tek sada objavljuje, zasto nije pre to ucinjeno. Naser Oric je otisao u Hag ispunio je svoju duznost prema svojoj drzavi i hajde da kazemo "svom narodu" zasto se srpski zlocinci jos uvek kriju, ni jedan Bosnjak nije na poternicama interpola jer su se svi predali, dok Srbijja i SPC cuva zlocince i proglasava ih herojima....

sarma

pre 18 godina

Невероватно је уопште да неко види проблем у објављивању имена побијених срба. Боже ме опрости, као да се плаши да ће се тиме потрети чињеница о злочину у Сребреници. Оно у шта ја не желим да верујем, је да неко по сваку цену жели да одбрани ексклузивност свог статуса жртве.

vinetu

pre 18 godina

Ako ostavimo ubijene i ne napravimo spisak ubicemo ih jos jednom. Ako ih zaboravimo tada su badava i stradali jer njihove ubice nece biti osudjene od suda, sunarodnika, istorije. Najbolji nacin postovanja zrtava je da ih ne zaboravimo i ne krijemo koliko od drugih toliko ni od nas samih.

Srba

pre 18 godina

Taj sto objavi spisak. Zar on misli da je zlocin nad muslimanima manji ako je i srpski zivalj stradao od ruke krvnika.
Gospodo, zlocin je zlocin, a ubica je svako koji digne ruku na drugog coveka i ni za jedno ubistvo nema opravdanja.

D.Karpovic

pre 18 godina

Nepotpuni spisak poginulih je davno objavljen (1994) u knjizi M. Ivanisevica "kronika naseg groblja". Knjiga se nalazi na internetu, a bila je predata UN-u jos te 1994.

Nenad011

pre 18 godina

Ne mogu da razumem dakle pravo Vecernjim Novostima da na ovaj nacin manipulisu bilo kojim zrtvama??
Meni kao srbinu apsolutno je odvratno ovakvo ponasanje jer se postavlja i pitanje ako ste imali taj spisak vi ili bilo ko drugi zasto ranije nije predocen tamo gde treba a ne sada i to kao odgovor na ubijanje u Srebrenici? Kada ce ljudi koji vode drzave na Balkanu (ako se uopste one mogu tako nazvati) razumeti da odgovor "i nas su ubijali" ne umanjuje zlocin koji je pocinjen?
Takodje ne razumem ni novinarku koju "brine" sta ce Tadic reci jer parlament nije usvojio rezoluciju? Pa parlament nije Tadicev i zna se koji je odnos politickih snaga u njemu.
Mislim da jedino sto sada moze da se uradi, kad vec nije bilo ljudskosti i pameti da se ove stvari ne desavaju, jeste da se poklonimo senama mrtvih i pohapsimo zlocince ne bi li pokopani koliko toliko barem mirno spavali.

ciki

pre 18 godina

Vise od 3000 Srba izginulo je oko Srebrenice. To je uzasno. Ali mora se reci da se to odnosi na cijeli rat i na kako civilne, tako i vojne zrtve. Muslimana je za 3-4 dana pobijeno preko 8000 tisuca. To su sve bili civili. Vezani zicom. Kada bi se brojale Muslimanske zrtve na podrucju Srebrenice kroz cijeli rat, pa kad bi se jos civilnim dodale i vojne - kakav bi to bio broj?

Ana

pre 18 godina

Gde su do sada bili ti spiskovi? Zasto se cekalo 10 godina da budu objavljeni? Ko to sebi daje za pravo da u nekoj fioci cuva bilo sta sto nije njegova licna imovima, a odnosi se na interes naroda? Dajte ime osobe ili organa koji se sad dosetio da je u posedu spiska sa vise od 3000 zrtava....
Pospite nas, vec jednom, svim uzasima koji su se dogodili, a ne ovako pokvareno - imamo i mi spisak. Dajte da jos jednom prezivimo sve godine Miloseviceve vladavine i onda nas pustite da se okrenemo buducnosti. Ovo kroz sta prolazimo dosta je za deset zivota, a ne za ovaj jedan.

Zorica

pre 18 godina

Naravno da sve zrtve treba prebrojati, i naravno odati im postu, ali ne radi se to u novinama i pausalno, dnevno-politicki. U protivnom ne moze covek a da se ne seti spiska pripadnika JSO koje navodno potrazuje Tribunal (i koje ce Z.Djindjic isporuciti), objavljenog u novinama, koji je posluzio svrsi da se kod tih osoba razbukta strah i gnev do granica u kojima je atentat bio moguc. To sto neki misle kako ce konacno svetska javnost (koja se uzgred, ne ubija citajuci Vecernje Novosti) biti upoznata sa stradanjima Srba je samo izgovor. Zna se kako se upoznaje svetska javnost, pa nismo valjda toliko zatupeli da ni to ne znamo. Da li je moguce da i dalje mislimo da "svetska javnost" svoje informacije crpi iz programa RTS, Novosti i slicnih? Zar jos nismo naucili da ono sto imamo u nasim glasilima sluzi iskljucivo za manipulaciju nama samima. U protivnom mi bi dobili izvestaje iz Haga (ako prethodno neko tamo dopremi dokaze), o nasim zrtvama.
Bice da je tu drugi problem u pitanju, a to je kako da objasnimo stradale koji su odavde, a stradali su na teritoriji drugih drzava. I nije tacno da se o nasim zrtvama ovde ne govori, jer ovde se unazad 10 god samo o nasim zrtvama i herojstvu govori, a prvi put se progovorilo o stradanjima drugih. Mi moramo rascistiti prvo sta je odbrana, a sta osveta jer u osveti (odmazdi) uvek strada civilno stanovnistvo.

Maja_BG

pre 18 godina

Vecernje Novosti? Je l' to ona novina sto je 2000-te objavila na naslovnoj strani sliku masovne podrske Slobodanu Milosevicu u Podgorici gde su ljudske glave fotomontazom duplirane, triplirane....?
Jadni mrtvi i njihovi ozalosceni. Jadni mi.

Morski pas

pre 18 godina

Dajte neke racionalne predloge. Evo jednoga. Zasto se ne bi na podrucju bivse Jugoslavije ustanovio jedinstveni "dan zrtava" i time na jednu stranu stavili pocinioci zlocina a na drugu nevini civili. To je prava podela, na zlocince i zrtve a ne na nacije. Muka mi je i od Muslimana i od Srba i od Hrvata koji svoje zrtve velicaju a tudje osporavaju. Zavrsimo jednom i sa tim makar iz postovanja prema mrtvima.
Slava i mir svim nevinim zrtvama!

Debeli Joe

pre 18 godina

Gnusna je i sama pomisao da su jedne zrtve vece od drugih, ali ako se neko od komentatora mogao postideti sto je Srbin, posle spiska muslimanskih zrtava, zasto nema muslimana koji se stidi svog porekla zbog stradanja srpskog stanovnistva.
Ti ljudi su ubijani na najgori moguci nacin, a teza da su Srbi planirali zlocin a muslimani nisu, jednostavno ne prolazi, ili neko hoce da pokusa da mi objasni kako se to ispred svakog srpskog seoceta u okolini Srebrenice "slucajno" nasla grupica od 500+ boraca-torbara i pobila "slucajno" sve sto se mice, ... evo slusam.
Ne bih da prebrojavamo zrtve, niti da se sa njima kusuramo kao sa klikerima, ko ima vise i koje su boje, ali ako pokusava da se nametne kolektivna krivica jednom narodu, zasto dvostruki standardi? Zasto postedeti bilo koga?

SUgradjanka

pre 18 godina

Vecernje novosti - nacoske i bile i ostale. Treba se samo setiti fotki - siroce na grobu svoje majke, udvojene mase na SPS-mitingu. Ovaj list devalvira svaku istinu. Ako im idejne vodje zatraze, zaludjivace mase i vremenskom prognozom, brojem stranica...
Zrtava Srba je bilo. Svaki normalan gradjanin to zna i dozivljava to sa osecajem bola nad strasnom ljudskom nepravdom - narocito u slucajevima kada je ginulo nasilno odvedeno, u JNA zateceno ili civil. Medjutim, i o poginulima, kao i o izbeglicama, tim nagovorenim, prevarenim i izludelim ljudima, Srbija jednako brine - upotrebljava ih! Ponekad radi donacija, ponekad, kao sada, radi politickih manipulacija. Jednokratno. Hocu da znam imena srpskih zrtava, da ona budu casno i kao tragicna ljudska opomena postovana. Hocu imena i zato sto ne zelim da se klanjam erdustkim vikendasima i radi rata raspustanim kriminalcima. Hocu da znam i njihove ubice. Naravno, te istine ne mogu prihvatiti iz nelustriranih Vecernjih novosti.
Osramoti se cak i Vojvodina. Tu je Milosevic usmerio najveci deo onih kojima je zabalvanio i zabalijao ugrozenost srpskih ognjista. To je sada iz korena iscupan svet kojim se lako manipulise. Njihovo beznadje pristaje na bajke, na nove lazi i iluzije.
Ubice i ideolozi srebrenickog stradanja se znaju, ali ona Srbija koju kreira modifikovana milosevicevska vlast, opet se agresivno nagovara da ne veruje svojim ocima, da govornicom i krstom blati svakoga ko je budi iz samolaganja. Ona koja se nagovara na linc Natase Kandic, Biljane K. Vuco, Sonje Biserko - ne bi li tako lincovala istinu.
Srebrenice, upravo ove zene, a ne politicari, iz Srbije ti salju izraze dubokog saucesca. U glasovima koji dopiru do tebe, nisu mnogi koji duboko pate za svakim snom koji nije dobio priliku da zivi.
U Subotici ce 11. jula goreti makar jedna sveca.

Petar

pre 18 godina

E, sad kad su u pitanju pobijeni Srbi, onda su tu i vojnici, dok ako su u pitanju muslimani onda su sigurno sve civili, nijedan vojnik.
Zlocin je ubiti i zarobljenog vojnika, ali izgleda da manipulacijama nema kraja.
Ne mogu poneki put da verujem sta vidim svojim ocima. Pre dve nedelje citam clanak u jednim novinama koji se bavi Srebrenicom i daje sliku kolone naoruzanih ljudi kako se krecu negde sa potpisom, vise od 8.000 masakriranih civila. Jeste, na slici su svi bili u civilnoj odeci, ali se i jasno vidi da imaju puske. Ko je onda civil??
I ako se vec postavlja pitanje ispravnosti i tumacenja liste srpskih zrtava, zbog cega lista muslimanskih zrtava ne moze da podlegne istoj kritici?
Da li se manipulise listom iz Srebrenice? Ko je tu civil, ko vojnik, ko je glasao na sledecim izborima??
Mnoga pitanja i sa jedne i sa druge strane, malo iskrenih odgovora, samo prljave manipulacije i nastavak rata u miru.

Car

pre 18 godina

Isti spisak se pojavio u nekom dnevnom listu u Bosni i tada je to bila odlicna stvar i svuda je objavljena kao nesto pozitivno! Na drugoj strani kada se to dogodi ovde raspredaju se raznorazne teorije zavere! Sramota je da ja sa 24 godine prvi put cujem za zlocin nad Srbima u okolini Srebrenice dok sve srpske zlocine znam napamet ko pesmicu!! Kada cemo poceti da postujemo nase zrtve?!?!
Mozda je peta sreca?!?!

Bosanac

pre 18 godina

Ovo je sad interesantno Srbi su u ovaj spisak stavili sve poginule pripadnike srpske vojske u tom regionu oko Srebrenice a i vrana na grani zna da ih je poginulo oko 2500 i nesto vise i onda su dodali izmedju 600-800 civila koji su zaista nastradali u tom regionu i dosli su do ove cifre pa svi se sijecamo kad je na televiziji receno i tvrdito da je Priceva vojska likvidirala preko 600 srpski civila a sad odijednom imamo cifru od preko tri hiljade. Jos jedna podvala svak to zna pa i armija BiH je imala u Srebrenici prije pokolja mozda 3000 hiljade poginuli ali se oni ne broje oni su sahranjeni u mezarluke sa imenima i prezimenima i nisu u masovnim grobnicama. Lijepo se moze provijeriti taj spisak pa vidjeti i naci da su tu imena i vojnika ili su to imena civila iz cijele istocne Bosne i sire jer i vrana na grani zna da to nije tacno da su to srbi oko Srebrenice u tolikom broju.

kirk hamet

pre 18 godina

Dobro,sad svi kritikujemo Novosti zbog objavljivanja ovog spiska.Mozda je zaista to neprimereno objaviti u ovom trenutku,ali ja po stavljam pitanje :Zasto neko drugi do sada nije ovo objavio? Stopostotno sam siguran da mnogi znaju za ovaj spisak, kao sto sam siguran da vecina ljudi u Srbiji nema pojma o ovome. Ne zelim da drzim starnu Novostima. Naprotiv, njihova uredjivacka politika me strahovito iritira. Medjutim, ovo objavljivanje spiska nikako nije njihova sramota, vec je to sramota svih medija koji su za ovo znali, a krili godinama.

Gospodar Muva

pre 18 godina

Taj pokolj je bio pre deset godina. Sada je aktuelizovan zato sto je Hag pustio snimak u javnost povodom desetogodisnjice. Sam dogadjaj odavno vise nije aktuelan. Same godisnjice ne znace nista. To je kao kad odete na groblje babi i dedi posle deset godina. Ocigledno, mediji nesto guraju i pokusavaju nesto da postignu. Svakako nece vaskrsnuti mrtve. Ja ne verujem da samo hoce da nas suoce sa prosloscu, jer ne verujem da Srbi zaista ne znaju za Srebrenicu. Mislim da je to sve nekakva priprema za nesto... Otcepljenje Kosova, ukidanje Republike Srpske, placanje ratne odstete. Nesto lose po nas. Neko nam radi o glavi. Neka su pustili spisak. Zbog onog lika u Hagu patili su svi narodi u regionu. Srbi su proterani iz Krajine i sa Kosova, a ko zna koliko ih je poginulo. I mi smo njegove zrtve, kao i Hrvati, Muslimani i Albanci. Ali ispade da su svi zrtve sem nas, samo zato sto je Sloba bio Srbin.

Y

pre 18 godina

Stvarno mi je vise dosta izjava tipa: Srbi ne zele da priznaju zlocin i blablabla...zar oni koji to izjavljuju ne umeju da promene malo plocu? Srbi JESU cinili zlocine, ali daleko od toga da su svi ostali bili cvece za mirisanje...SVI su krivi, i zrtava na zalost ima svuda...samo sto oni koji godinama prosipaju pricu da "Srbi ne zele da priznaju" nece da pogledaju drugu stranu medalje, i samim tim i oni nisu nista bolji od onih koji "ne zele da priznaju". Pa ja ne mogu da verujem da neko u ovoj zemlji moze da nipodastava Srbe koji su izginuli, a velica one druge, Hrvate ili Muslimane, svejedno je. Po njima, koji tako jednostrano gledaju na desavanja, je sasvim OK sto su drugi ubijali Srbe, ali Boze sacuvaj Srba koljaca i ubica. Po cemu ste vi to, gospodo i dame, drugaciji ili bolji od onih koji se zalazu da SVE zrtve, na bilo kojoj strani (i mnogo je ruzna ova podela na nase i njihove, ali to su poceli oni koji su od samog pocetka ignorisali srpske zrtve)??? Pitam se ja...

Lud i Zbunjen

pre 18 godina

Ovo je bolesno vise. Pa i deca se mogu koncentrisati na "jednu po jednu" stvar.
Kad se prica o drugom svetskom ratu ne pricamo o sargarepi.
Hajde da zavrsimo s jednom temom pre nego sto otpocnemo drugu.
Urlikanje, paranoja, emocije i spiskovi nikome ne pomazu. Pogotovu po ovim vrucinama.
Hajde malo smiriti strasti, i dati bogu bozje, a caru carevo.
Priznati geneocid gde je pocinjen, trziti oprost, a onda trazitit i da se drugi zlocini istraze i osude.
Muka mi je vise od mase koja urlice kao stoka bez stava, ideje i manira.

TraUbiSoda

pre 18 godina

Izgleda da ovde svako velica svoje zrtve. To je ustvari najjadnije sto moze da se radi. To je i pokazatelj koliko su spremni i jedni i drugi, a i treci (znamo koji, oni sto se sada slatko smeju) da zive jedni pored drugih u miru i postovanju. Proslo je SAMO deset godina MIR-a a onda su se neki politicki setili da cackaju mecku. Sada kada ovi drugi odgovaraju na isto cackanje, ovim prvima to zasmetalo : ''Otkud vama spiskovi, otkud vama zrtve, otkud vama pravo da..., itd. Bravo, samo imajte na umu da sa ovakvom logikom mira nece biti.

Dada

pre 18 godina

Ovaj spisak nesumnjivo moze da se tumaci na milion i jedan nacin...
Po meni licno, ovaj spisak, ipak sluzi takodje i tome da ukaze na to da kada pricamo o Srebrenici '95-e ne mozemo da "polikticki-pravno nekorektno" vicemo jedni na druge ponavljajuci samo neuko GENOCID!
Da bismo dosli do kvalifikacije genocida, morali bismo da previdimo da je postojala mogucnost alternativnog motiva pocinjenog masakra tj. osvete (za koju je spisak srpskih zrtava jedan od dokaza postojanja) i takodje to da je masakr sproveden pretezno samo nad muskom populacijom i to opet nad onima koji su bili u "borbenim" godinama, a ne nad svim muslimanima (sto opet ide u korist teze da je rec bilo o osveti).

gradjanin

pre 18 godina

Nemoralno je opravdavati genocid.(Genocid u Srebrenici je vec dokazan u Haag-u) Za pokusaj opravdavanja npr. Holocousta se u Njemmackoj ide cak i na robiju. Grozno je procitati recimo izjavu nekoga npr. ubojice, koji svoj cin opravdava rijecima kao: ja sam se samo osvetion za....(nije niti bitno za sta se svetio) takav nacin misljenja je odveo toga ubojicu u pakao. To je moj komentar na temu pokusaja opravdanja genocida ili u stvari bilo kojeg zlocina.

postoji takva stvar-zove se-moralna obaveza drustva

pre 18 godina

Mnogi misle da zlocin snosi samo pocinioc. U pravnome smislu to je tako i vjorovatno. No nitko se ne pita o moralnoj obavezi drustva da pokusa sprijeciti zlocin, a ako to nije moguce, onda barem kazniti pocinoce. Dakle moral je u pitanju. Moral drustva koji dopusta da se odgovorni za masakar u Srebrenici stiti u Srbiji. Da je Mladica srpsko drustvo do 2002 stitilo i to javno naocigled cijeloga svijeta i usprkos zahtjevima Haag-a je opcepoznato. To je pitanje moralne krivice. I zato sa strepnjom gledam u mogucnost novih zlocina, u nekim buducim srpskim ratovima jer moralne obaveze prema pocinjenim zlocinima srpsko drustvo nije ispunilo. I da se ne zamajavamo tu se radi o pokolju 8000 zarobljenika u 3 dana. Ne o kradji jabuka. Ja se pitam, da li je objava popisa od preko 3000 srpskih zrtava u razdoblju od tri godine rata u Srebrenici odogovor Vecernjih Novosti na neispunjenu moralnu obavezu koje srpsko drustvo ima prema onih 8000 ubijenih u 3 dana? Mnogi se sjecaju TV prijenosa mitinga iz 90-tih. Znate govor Vuka o rezanju ruku ako drze muslimansku zastavu? Snimke toga govora su arhivirane. Reakcija publike je bila puna odobravanja na vukove rijeci o sjeci ruku...Tu je moralna odgovornost mnogih gradjana “pala na ispitu”. To je samo primjer, a ima iih jos sve lijepo na TV, u boji. ...

bosanac srbin

pre 18 godina

malo razmislite zasto tek nakon 10 godina se pojavljuje ovaj spisak. to su samo lazi bilo je zlocina i nad srbima ali nikada taj zlocin nije naredio politicki i komandni vrh bosne. nije samo zlocin ucinjen na ljudima sjetite se samo kad je u roku od mjesec dana sruseno preko 900 dzamija, nedavno je srusena i ona poslijednja od 40 postijecih u beogradu. da ne pricam o logorima itd. probudite se vise nekad me je stid biti srbin u sarajevu i ako sam ga branio za vrijeme rata i svatite samo pravda srbina spasava a mi cinimo nepravdu zadnji 15 godina.i sve nam se obilo od glavu.

doci ce dan

pre 18 godina

Cinjenica je da postoje zrtve na SVIM stranama .Mi znamo da je nas narod stradao i ne trebaju NAM spiskovi. Isto tako je i cinjenica da NE ZELIMO da znamo za tudje zrtve i zlocine koji su cinili NASI i to u nase ime. Niko ne spori nase zrtve samo treba respektovati tudje i suociti se sa istinom da nas narod (ili bar oni koji su u ime naroda....)i nije tako neduzan.

Dragoljub

pre 18 godina

Ko je platio za 16 strana placenog oglasa sa morbidnim sadrzajem (spisak mrtvih u Srebrenici). Sta ako taj spisak nije tacan? Ko nam garantuje da su svi na spisku Srbi? Ko odredjuje da li je pokojnik Srbin? Ko ce platiti otstetu za uznemiravanje porodica mrtvih?

Dejan

pre 18 godina

Svako prepucavanje preko mrtvih je degutantno. Ipak, hvala Bogu da se cuje i ona druga strana, onako ispade da su muslimani ratovali sa nekim avetima po Bosni. Jedini put ka istinskom smirivanju duhova je osuda SVIH zlocina, ma sa koje strane bile pocinjeni, a ne praviti opet neke "svece" i "djavle", ili good and bad guys.

Dirty

pre 18 godina

Srbija nije sposobna da se suoci sa istinom jer o tom suocavanju odlucuju upravo oni koji su je proizveli. Mnogo je primera koji nas samo jos vise postidjuju i uveravaju da Srbija nije zamlja koja ima demokratsku i evropsku buducnost. Recimo Novosti, mogli bi ponovo da reprintuju broj sa umetnickom slikom decaka na grobu? Sad je pravi momenat za kontramiting.

Tiny Animal Curled into a Corner

pre 18 godina

Ratovi su nekad neizbezni ali zlocini nikad. Zato za zlocine moraju odgovarati svi koji su ih cinili. 90% zlocina na tlu BiH i Hrvatske bili su izbor onih koji su ih pocinili. Neki su bili primorani da ih cine - ali to ostavimo sudovima da ustanove.
Sigurno necemo pohapsiti sve zlocince ali ih moramo pohapsiti sto vise.

Санта-ана

pre 18 godina

Питам се, има ли краја овој тужној причи на брдовитом Балкану. Никако да брижни учитељи, науче нас мултиетничке ученике да је и једна људска глава прескупа за поткусуривање, а камоли хиљаде прије десетак година, а камоли стотине хиљада невиних жртава прије 60 година.
Пуно је и једна људска глава, и превише, али немојте, забога, бројати, додавати, одузимати, пребројавати, и немојте посипати пепелом ништа осим својих глава. Много ће још воде Дрином протећи да се накупи пепела довољно да покрије Јадовно, Јасеновац, Козарачку дјечицу, нестала села, сасјечен један народ. Будите фер. Појединачна кривња је ОК. Младић, Караџић, Готовина... и треба да одговарају онолико колико су криви (након што се и ако се докаже њихова кривица, то мора бити пут), али геноцид или холокауст нису индивидуалне категорије него су везане за организацију не мању од државе, персонификоване државном политиком.
Што-шта и могу да занемарим, али константно посипање пепелом по дијелу ове планете који је прије нешто више од пола вијека геноцидно искасапљен, и који се труди да заборави да јесте страховито, плански и систематски клан, печен и убијан... немогу да схватим, не дају ми убијени и нерођени да заборавим.
И једна је глава превелика жртва, и сваки злочинац треба бити изведен пред лице правде (злочин против човјечности не застарјева), али немојте да један смотан народ (којем и ја припадам) који слабо памти, добровољно прихвати да је начинио геноцид, а у исто вријеме да заборави да је управо и био жртва геноцида у Хрватској, БиХ, па и на Косову од скора.
Шта сам ја, Србин из Босне и Херцеговине у протеклом рату? Агресор на суверену БиХ, дио геноцидног тима, потенцијални ратни злочинац, неко ко је добровољно напустио и сам спалио своју кућу, убио своју стрину, ко сам реците ми да знам? Питате ли ви мене каква ми је била прошлост у БиХ, у каквој сам БиХ садашњости и какву тек будућност треба да очекујем кад се чак десет година након рата свако мало истичу жртве и страдања једних мојих комшија, на уштрб жртви и страдања других мојих комшија. А уче нас и да смо дио једног свијета, једне планете.
Чини ми се да историју БиХ и рата у њој боље знају они који дају своје коментаре на Б92, него што су свјесни историје оних чију крв носе у својим венама.
Онај ко заборави своју историју, осуђен је да му се она понови...

Izzy

pre 18 godina

Izražavam dužno poštovanje svim nevinim žrtvama tokom rata u bih bez obzira na nacionalnost. Sudovi ce reci svoju rijec o pociniocima zlocina.
zlocini se ne mogu opravdati ni cim - pa niti ovim fabrikovanim spiskovima koji izlaze uoci desete godišnjice zlocina nad više od 8 000 bošnjaka iz Podrinja....

kevin

pre 18 godina

Ne treba se smejati na racun mrtvih, ali ovo je pokusaj senzacionalizma i da uspostavi neki balans sa masakriranim Srebrnicanima.
Uostalom "Vecernje novosti" su jedan list koji je uvijek bio naklonjen rezimu Milosevica....

doci ce dan

pre 18 godina

Cinjenica je da postoje zrtve na SVIM stranama .Mi znamo da je nas narod stradao i ne trebaju NAM spiskovi. Isto tako je i cinjenica da NE ZELIMO da znamo za tudje zrtve i zlocine koji su cinili NASI i to u nase ime. Niko ne spori nase zrtve samo treba respektovati tudje i suociti se sa istinom da nas narod (ili bar oni koji su u ime naroda....)i nije tako neduzan.

Bg011

pre 18 godina

OSUDJUJEM SVAKI ZLOCIN, ali je sokantno videti i cuti da nas Srbe manje interesuju nase zrtve i da radije opravdavamo zlocine nad Srbima nego pocinjene od strane Srba. Vidim da cak ni cinjenica da medju Srpskim zrtvama iz okoline Srebrenice ima veliki broj zena, staraca, pa i dece ne znaci previse mnogo nama Srbima.
Pa sad odjednom krivimo urednicku politiku srpskog dnevnog lista Novosti zbog stampanja spiska od preko 3000 stradalih Srba iz okoline Srebrenice....

Dirty

pre 18 godina

Srbija nije sposobna da se suoci sa istinom jer o tom suocavanju odlucuju upravo oni koji su je proizveli. Mnogo je primera koji nas samo jos vise postidjuju i uveravaju da Srbija nije zamlja koja ima demokratsku i evropsku buducnost. Recimo Novosti, mogli bi ponovo da reprintuju broj sa umetnickom slikom decaka na grobu? Sad je pravi momenat za kontramiting.

morfeus

pre 18 godina

Cinjenica je da je u okolini Srebrenice izvrsen zlocin nad srbskim stanovnistvom, kao i nad muslimanima u Srebrenici. Nisam ljubitelj politickih igri koje se vode preko tih mrtvih pacenika. Ovo sto se trenutno radi, na svim stranama, vodi samo produbljivanju konflikta nad ionako napacenim narodima. Bilo bi lepo kada bi svi radili u korist buducnosti, a mrtve ostavili da pocvaju u miru. Naravno, zlocinci se moraju kazniti, ali traziti zlocin samo na jednoj strani, nikada nije vodilo u sretnu buducnost.

biba

pre 18 godina

Cula sam jos juce na vijestima za ovaj spisak i bila najprije sokirana a zatim i postidjena. Kada ce nas narod nauciti da postuje mrtve?! Opet izlazimo sa strasnim spiskovima. Nije u redu da se ovakve stvari cine. I sta to uopste treba da predstavlja...da se umanji uzasni zlocin na onoj drugoj strani i da se kaze eto ima i nasih postradalih. Naravno da su ogromni gubici bili i na jednoj i na drugoj strani, treba to jasno reci ali nikako na ovakav nacin, sa prebrojavanjem i spiskovima-sa pokusajem nekakvog uporedjivanja, ako se nesto tako moze uopste uporedjivati. I za kraj, gledala sam prenos koncerta Bijelog dugmeta i gledam tu ogromnu masu ljudi koji su bukvalno dosli iz svih krajeva stare Jugoslavije, i prodje mi kroz glavu misao da je mozda polovina ljudi dosla iz ljubavi prema dugmetu, a da je ova druga polovina i u to sam ubijedjena (jer kako drugacije objasniti tu cudnu euforiju) dosla iz nostalgije. I to je fakat. I onda shvatis koliko su svi ti ratovi zapravo bili krajnje besmisleni, nepotrebni i glupi. A koliko su samo generacija uspjeli da pregaze, nazalost cak i ovu moju 1981. Meni je zao. Iskreno i zbog svega.

Milos

pre 18 godina

Niko (Hag, UN,...) ne spori da su Srbi bili ubijani. Ono sto Haski sud dokazuje jeste da su Srbi sistematski i organizovano od vrha (citaj Sloba) pa nanize preko Radovana i Ratka osmislili i organizovali zlocinacki poduhvat koji je okarakterisan kao genocid. Ovde nije rec o broju zrtava, i reciprocitetu, nego o nacinu na koji su ti ljudi ubijeni. U prilog ovome govori i cinjenica da se vodi istraga u vezi Nasera Orica koji je bio odgovoran za te zlocine. A sad svi u Hag pa da zavrsimo i tu pricu vec jednom.

toshke

pre 18 godina

Spisak ne treba shvatiti kao provokaciju ili nesto sto opravdava ili umanjuje zlocin nad muslimanima iz Srebrnice. Ovo je jedno gorko podsecanje da je nasa drzava, u jeku svih izvinjenja, zaboravila na zrtve srpske nacionalnosti. Ovakav spisak je, nazalost, potreban nasoj javnosti da se malo dozove pameti i oda postu zrtvama.

djuro

pre 18 godina

Ukoliko je ovaj spisak tacan (jer broj izgleda neverovatno veliki), tragicno je sto za tolike zrtve nije cula sira javnost ni kod nas, a kamoli u svetu. Zato, koliko god je degutantno udarati "tuk na luk" u brojanju zrtava, posebno u ovom slucaju, mislim da je dobro da se sa cinjenicama (ako su ovo zaista cinjenice) izadje u javnost da bi se sagledao pravi horor rata u Bosni, a to je moguce samo sa obe (tj. sve tri) strane. Strasno je bitno usaditi u kolektivnu predstavu sveta o nama cinjenicu (a to jeste cinjenica) da uzrok ratova u bivsoj YU nije, bar ne iskljucivo, srpska krvozednost, dok su svi ostali brali cvece. Prvo zato sto to nije istina, drugo zato sto je tako mnogo lakse postici nekakvu stabilnost na Balkanu, i trece - zbog naseg mentalnog zdravlja. Necu da me se deca i unuci stide misleci da sam odgovoran za najvece moguce grozote samo zato sto sam 90-tih ziveo u Srbiji. A u tom pravcu ide.

DB forever !

pre 18 godina

Kao sto nisam gledao film o streljanju tako necu procitati ni ovaj spisak. Pitam se samo kome se ovde i sta dokazuje ? Sasvim je sigurno da mi (mislim bukvalno mi) svi znamo sta se desavalo preko Drine i bez filmova i bez spiskova. Svi znamo da se tamo vodio rat sa iskljucivim ciljem ocuvanja komunistickog sistema, ne kao ideologije, vec institucija koje ga predstavljaju i taj rat, kao sto vidimo, jos nije zavrsen, a njegovo negiranje u ovom slucaju je po principu "slikom na sliku".

Analiticar

pre 18 godina

Nema sumnje da je bilo zrtava oko Srebernice i na srpskoj strani, medutim, sumnjam u ovaj broj jer mi se cini da je on raden poput onih spiskova koje je za Oluju svojedobno radio Savo Strbac...
Za ovakav spisak potrebni su dokazi a ne nekakave pausalne tvrdnje koje na ovim prostorima nisu nepoznate...

Vladimirr

pre 18 godina

Ovo je dobar povod da se pokrene to pitanje srpskih zrtava. O tome se dosta govori, ali do sada nije bilo niceg konkretnog. Da se vidi koliko je tih ljudi poginulo tokom nekih bombardovanja, koliko u napadima jedinica Armije BiH direktno na sela, koliko su bili civili a koliko vojnici itd. Da jednom pocnu da se isteruju stvari na cistac. Ne bi bilo lose da se napravi knjiga, ili knjige, sa CELOKUPNIM spiskom zrtava i potencijalnih zrtava (nestalih) u tom ratu, po teritorijama, a onda koliko je kuca ostecenih itd. Samo tako (i u statistikama koje bi usledile, tojest dale bi se dedukovati) mozemo da steknemo celokupnu predstavu sta se sve desilo u tom ratu... Ovako svako mase nekim svojim brojkama, svako je ubedjen u svoju istinu, i prosto ne postoje dobre osnove za nekakvo pomirenje i prastanje. Ipak smo u dvadeset prvom veku, probajmo da se ponasamo u skladu s tim.

Rastko

pre 18 godina

Nacin na koji se neko poigrava sa zrtvama zaista je zabrinjavajuc. Koja je namera objavljivaca? Da se genocid u Srebrenici opravda, ili da se napravi kompenzacija sa brojem zrtava? Kakva bi bila namera objavljivanja imena nastradalih Nemaca u II svetskom ratu neposredno pred godisnjicu Auschwitza?

Kiklop, Blok 70

pre 18 godina

To nije nista novo, pa Naser Oric je u Hagu jer je masakrirao srpske civile. Ono sto sokira je koliko se malo znacaja daje ubijenim Srbima u Srbiji i Crnoj Gori. Zbog toga se i nalazimo u stanju u kojem smo.

Srdjan

pre 18 godina

Najtuznije u celoj prici je to sto srpske interese brane oni koji su to najmanje zasluzili. Pa naravno da spisak treba da bude objavljen, bas onako kako je objavljen i onaj monstruozni snimak.

sorrow

pre 18 godina

Tuzni pokusaj manipulacije mrtvima od strane "Vecernjih novosti". medjutim ovaj pokusaj balansiranja sa Srebrenicom je neuspeo s obzirom da je za 3 godine ubijeno 3500 Srba a za tri dana 8000 Muslimana. Zato se prvo zove rat, a drugo masakr ili genocid.

Zoran

pre 18 godina

Moramo i mi i oni priznati da su pojedini Srbi i Muslimani kao i pojedini Hrvati cinili zlocine i oni za to moraju odgovarati pred sudom. Ali ovde se radi o satanizaciji celog srpskog naroda i na kraju ce se doci do cilja da Srbija kao drzava bankrotira zbog ratne odstete a to ni jedan politicar nece da prizna.

Beograđanka

pre 18 godina

I muslimanske i srpske žrtve treba po imenima izneti u javnost, i filmove i spiskove. I treba da bude šokntno. Mi preživeli kao nemamo "stomak" za tako nešto. Imali smo samo sreće da ne budemo žrtve. Sve su strane krive i odgovorne. Sve su strane napadale i branile. Bio je rat. Rat izmešanog naroda u jednoj državi. Rat za prostor, pljačka, istrebljnje, uništavanje nedavno bliskih sugrađana. Moramo videti i kako se to dešavalo i šta su posledice toga. SFRJ nije ličila ni na jednu zemlju u svetu, jedni su hteli otcepljenje na silu - drugi kontinuitet na silu, pa se tako krvavo raspala i sad svi imaju traume. Svaka priča treba da počinje sa "Bio je rat ..."

Komunista

pre 18 godina

I to sada, uoci godisnjice genocida nad Bosnjacima u Srebrenici! To nije samo cinizam urednika ovih novina, to je odraz etickog rasula medju srpskim nacionalistima. Mahati ovim spiskom u vreme odavanja pocasti zrtvama Velike Srbije je kao kada bi neko mahao spiskom pobijenih izbeglica u Drezdenu - za vreme komemoracije zrtava Holokausta. Naravno da sve nevine zrtve zasluzuju isti odnos, postovanje i paznju, ali ovde je rec o zlocudnoj provokaciji u pazljivo odabrano vreme. Uostalom, sta ocekivati od srpskih nacionalista i njihovih glasila...

DOgnjanovic

pre 18 godina

Pobijeni Srbi Srebrenicke enklave nisu i ne mogu nikada biti opravdanje za veliko srpsko holandski zlocin nad Bosnjacima i Bosnjakinjama
Objavljivanje broja Srba zrtvi je naivni pokusaj skretanja paznje sa svog greha pred godisnjicu obelezavanja Srebrenickig pokolja. Predvidjam nesuglasice oko nacionalnog porekla leseva u jamama koje ce uskoro biti obelodanjene.

ruzica

pre 18 godina

Svi su zapanjeni brojem srpskih zrtava u i oko Srebrenice. Naravno da ima mnogo srpskih zrtava ali javnost o tome ne zna, jer 'Srbija nije vodila rat, i nije ni bila u ratu' - tako da su i srpske zrtve nepoznate i prikrivane kao i zlocini koje smo cinili.

Лале, Беч

pre 18 godina

Својевремено у Титовој Југославији сваки покушај утврђивања броја жртава у Јасеновцу (и на другим стратиштима) дочекиван је на нож уз вапај "Коме је и због чега стало да пребројава мртве? Шта се иза тога крије?".
Не видим да су покушаји тачног утврђивања броја невиних жртава на било којој страни потези иза којих се крије зла намера.
Управо обрнуто: сведоци смо да су најгоре манипулације проистекле из полуистина а не због изношења проверених чињеница!

suocavanje

pre 18 godina

Obican narod koji nikad nije uzeo pusku u ruke zaista nema sa cime da se suocava. Neka uhvate Mladica i zlocince a nas obicne neka puste na miru.

korak

pre 18 godina

Davno jos 1994 Ivanisevic je dao UN-u spisak srpskih zrtava i zlocinaca oko Srebrenice, ali nista se nije desavalo. To je bilo prije 1995 i onih medijski napuhanih desavanja u Srebrenici.
Za zlocine protiv Srba odgovara samo Naser Oric i to za palez. Za zlocine protiv Muslimana oko Srebrenice 20 optuzenih.
Kada ce pravda biti zadovoljena?

Zoran

pre 18 godina

Kljucno je to da u spisku nije navedeno kako su i gde navedeni stradali, ni kako je spisak nastao. Pre nekoliko meseci je jedna organizacija BH Srba objavila spisak od preko dve hiljade imena nestalih Srba u Sarajevu, i tu su bar bila dati datumi rodjenja i nestanka, i mesto nestanka, i pokazalo se da su mnoga imena duplirana, mnogi od navodno nestalih u Sarajevu ustvari su poginuli ili umrli drugde, neki i posle rata. U medjuvremenu su Vucic i ostali radikali taj naduvani spisak od nesto preko dve hiljade imena povecali na sedam i po hiljada! Nazalost, ovakvo iskustvo upozorava da se ovim spiskovima ne moze verovati, i da iza njih nije briga i zal za nestalima, nego politikanstvo. Nazalost, jer bilo bi dobro kad bi se neko zaista ozbiljno, iz pijeteta prema zrtvama, poduhvatio posla utvrdjivanja cinjenica o nestalima.

Denis

pre 18 godina

Sinoc je u Amsterdamu u teatru De Balie prikazan (pored jos dva druga filma) i dokumentarni film mladog sarajevskog rezisera Nanada Djurica "koridor smrti" koji govori o dogadjajima u i oko Srebrenice iz jula 1995. Jako me dojmio sam film ali narocito razgovor sa autorima tog dokumentarca. Nenad, kao sarajevski Srbin, u jednom trenutku rece i "...Nazalost, dobar dio gradjana SCG negira da su Srbi pocinili genecid u Srebrenici, cak i da se zlocin uopste i desio. Zalosno je sto je i nakon 10 godina tako te sam misljenja da se taj zlocin provodi jos uvijek bas na takav nacin, negirajuci ga i odbijajuci da se suoce s njim. Siguran sam da u CSG i RS ima jos dosta onih koji bi sutra ponovo isto cinili." Ovaj hrabri i posteni momak je buducnost a "Vecernje novosti" i slicni samo bijedna slika bijednog.

Bogdan

pre 18 godina

Nasilje proizvodi nasilje. Da su snage koje su izvsile odmazdu bile tu od pocetka mozda bi prvo, a samim tim i kasnije nasilje bilo spreceno. Mozda bi jos bilo bolje da niko nije obukao uniformu i naucio da puca. Na greskama (katastrofama) se mora uciti da se to NIKAD vise nebi ponovilo. A to se nece desiti tako sto ce BiH da trazi odstetu od SCG ili tako sto ce neki da opravdavaju vojnu odmazdu na terorizam paravojnih formacija iz demilitarizovane zone. Stop besumucnom nasilju. Razgovori, pa makar i visedeceniski, ali bez pucnjave!!!

posmatrac

pre 18 godina

Poskidati kape i zacutati. Odati postu svim zrtavama, bez obzira sa koje strane dosle, a onda pohvatati SVE krivce, bez obzira sa cije strane dolaze i osuditi ih.

Vlada, NL

pre 18 godina

Pre svega Srbi (na moju srpsku zalost) jesu jula 1995 nacinili genocid samom cinjenicom da su pobili sve ratne zarobljenike. Dakle tu nema pogovora.
Ali, drugo, tih 3000 Srba iz Srebrenickog kraja koji su pobijeni jesu pobijeni pre svega toga, brojka nije mala, i treba je reci. To ne umanjuje srpsku krivicu - sta vise! Ali, to daje jedno drugo svetlo na onu drugu stranu koja je eto sve te godine do Mladicevog ulaska u Srebrenicu slovila na Zapadu kao nenaoruzana i ugrozena. Znaci, definitivno su imali jako mocnu jedinicu u toj istoj enklavi - drugacije je tesko pobiti sve te ljude!Mislim da brojku treba reci i objaviti, a neka muslimani vide sta ce tu uraditi...
Mi sa druge strane definitivno moramo ocistiti svoje. Prema tome Mladic i pored te brojke mora u Hag!

Mile

pre 18 godina

Ne zna se ko je napravio spisak, odakle dolazi, gdje i kako su ljudi stradali verodostojnost sumnjiva (kao sve je dosad sto izadje u novinama narocito vecernjim bilo pokazalo netacnim), sve ukazuje na jos jednu vampirsku manipulaciju sa srpskim zrtvama. Hvala - o nasem zrtvama cu uciti u Hagu a ne od spiskova bez autora, nase televizije i vlasti. Dosta mi je manipulacija.

Praga

pre 18 godina

Koliko se moze videti izgleda da ISTINA BOLI! Sta cete tako je to kad se nesto gleda samo crno belo a boje pogotovo crvena se primecuje samo na suprotnoj strani. Zbog svega toga porucujem Sony play station generaciji da treba nesto da nauce pa tek onda da cute na Exitu

I.B.

pre 18 godina

Ja licno verujem da se zlocin nad muslimanima u Srebrenici dogodio. Znam da je pocinjen od strane Srba ali ne svih nego jedne grupe ljudi. Nema sta ko mene da ubedjuje u to ili suprotno. Isto tako verujem da se u Srebrenici dogodio zlocin nad Srbima pocinjen od strane muslimana ali ne svih nego jedne grupe ljudi! E sada koliko zrtava to tacno ne znamo jer malo ko u ovoj zemlji i bilo gde drugde prica o tome. Ne sumnjivo da je zlocin nad muslimanima daleko veci (u broju zrtava) ali mislim da sve zrtve jednako zasluzuju istinu.

G. Milivojevic

pre 18 godina

"Patriotski doprinos" uvek vlasti lojalnih "V. Novosti" i, Milosevicu i Kostunici odanog, Manojla Vukotica! Jalovi pokusaj da se srebrenicki genocid "opravda" srpskim zrtvama! Em je neukusno objaviti spisak srpskih zrtava, a bez preciznijih podataka o tome kako su i gde stradali, jos je neukusnije da to izadje kao "dodatak" beogradskog lista, kao da se radi o dodatku "Kako urediti vrt"! Zamislite da sad "Dnevni avaz" ili "Slobodna Bosna" objave spisak od 200.000 hiljada (!) ljudi koliko ih je u BiH ubijeno ili su nestali! (P.S. Za one koji vole "licitacije" i manipulacije sa zrtvama: da li je veci zlocin, ako nesto vise od TRI hiljade osoba na razne nacine strada u TRI GODINE, ili ubiti OSAM hiljada ljudi u TRI DANA?)

Stojan

pre 18 godina

Zlocine su pocinile sve strane, a najvise su izgleda stradali Srbi. Ipak, zahvaljujuci inertnosti nase vlasti i totalnom neshvatanju kako se vodi politika danas (umesto da idu po svetu da cekaju da budu primljeni i da lobiraju, oni uljuljkano sede u svojim kabinetima i pune dzepove ) za zlocine ce odgovarati samo srpska strana.

Miki

pre 18 godina

Iskreni pomen svim zrtvama rata ukljucujuci srpske se moze dati samo suocavanjem sa sustinom i strategijom ovog rata kome je ton i karakter dala veliko-srpska ideja strateskog, territorijalnog odvajanje Srba od ostalih, naravno sa sto vecom srpskom teritorijom. Sama ideja je po definiciji genocidna prema svim narodima pa i srpskom (jer cineci nasilje nad drugim narodima ne ostavlja mnogo izbora svom narodu). To ne znaci da politicka tenzija i razlike nisu postojale u staroj Jugoslaviji, problem je sto Milosevic i banda nisu ni imali nameru da ga resavaju: nije bilo ni jednog pokusaja sa Miloseviceve strane da na diplomatskom nivou pregovara. Plan "preseljenja naroda je vec postojao, paramilitarci pripremljeni, Srbi u Hrvatskoj i Bosni naoruzani, propaganda (da joj Gebels pozavidi), vojska pod srpskom kontrolom, spontani mitinzi i balvan revolucije, Arkan sa srpskom zastavom oslobodjenja...zasto pregovarati kad mozemo dobiti kavbobag- vivoviticu sa 3% ne-srbskog stanovnistva.

Nemanja Zaric

pre 18 godina

Ponasanje Vecernjih novosti, kao jednog od najtiraznijih listova je skandalozno. Nedelju dana pre godisnjice Srebrenickog masakra Novosti licitiraju brojem zrtava a javnosti se nudi klasicna zamena teza u kojoj necija pogibija mora biti izlozena vivisektiranju. Svaka zrtva zasluzuje svoje dostojanstvo i netacno je i nemoralno reci da su nase zrtve vaznije ili bar podjednako vazne kao tudje. Zar gnusno ubistvo preko 8000 Bosnjaka u nekoliko dana moze iko opravdati cinjenicom da je u toku celog rata u okolini te iste Srebrenice ubijeno preko 3000 Srba? Ne ulazeci u to da li su ti Srbi bili tamo pod oruzjem a mislim da vecina jeste, kako je moguc i pokusaj nudjenja obrazlozenja za genociod? Presude Krsticu, Nikolicu, Obrenovicu, Erdemovicu jasno govore o genocidu i ne moze Manojlo Vukotic menjati cinjenice kako dnevna politika nalaze. Gradjani Srbije moraju znati sta je sve u njihovo ime cinjeno u Srebrenici. Ne zelim da zivim pored ratnih zlocinaca, ne zelim da ih vidjam na televiziji, ne zelim da citam o njima u stampi, ne zelim da ih vidim kod patrijarha, premijera. Ja tamo zelim da vidim zrtve!

Upitnik

pre 18 godina

Jedini narod koji je zna tocan ili barem priblizno tocan ovaj zalostan broj poginulih i ubijenih je hrvatski. Znaju se civili, vojnici policajci itd i u Hrvatskoj i u BiH.
Nazalost znamo iz II svj. rata kako se manipuliralo mrtvima pogotovo Jasenovac, a na kraju se to razbilo o glavu, jer se stalno pothranjuje mrznja.
Mozda Srbi nikad nece reci koliko je bilo poginulih jer ce se onda vidjeti koliko je vojno sposobnih muskaraca iz Srbije, Vojvodine i Crne Gore poginulo u ratovima u HR i BiH.

swedenborg

pre 18 godina

Sasvim je u redu da se objavi spisak poginulih, ali ja kao musliman ne mogu da prihvatim da se to tek sada objavljuje, zasto nije pre to ucinjeno. Naser Oric je otisao u Hag ispunio je svoju duznost prema svojoj drzavi i hajde da kazemo "svom narodu" zasto se srpski zlocinci jos uvek kriju, ni jedan Bosnjak nije na poternicama interpola jer su se svi predali, dok Srbijja i SPC cuva zlocince i proglasava ih herojima....

sarma

pre 18 godina

Невероватно је уопште да неко види проблем у објављивању имена побијених срба. Боже ме опрости, као да се плаши да ће се тиме потрети чињеница о злочину у Сребреници. Оно у шта ја не желим да верујем, је да неко по сваку цену жели да одбрани ексклузивност свог статуса жртве.

vinetu

pre 18 godina

Ako ostavimo ubijene i ne napravimo spisak ubicemo ih jos jednom. Ako ih zaboravimo tada su badava i stradali jer njihove ubice nece biti osudjene od suda, sunarodnika, istorije. Najbolji nacin postovanja zrtava je da ih ne zaboravimo i ne krijemo koliko od drugih toliko ni od nas samih.

Srba

pre 18 godina

Taj sto objavi spisak. Zar on misli da je zlocin nad muslimanima manji ako je i srpski zivalj stradao od ruke krvnika.
Gospodo, zlocin je zlocin, a ubica je svako koji digne ruku na drugog coveka i ni za jedno ubistvo nema opravdanja.

D.Karpovic

pre 18 godina

Nepotpuni spisak poginulih je davno objavljen (1994) u knjizi M. Ivanisevica "kronika naseg groblja". Knjiga se nalazi na internetu, a bila je predata UN-u jos te 1994.

Nenad011

pre 18 godina

Ne mogu da razumem dakle pravo Vecernjim Novostima da na ovaj nacin manipulisu bilo kojim zrtvama??
Meni kao srbinu apsolutno je odvratno ovakvo ponasanje jer se postavlja i pitanje ako ste imali taj spisak vi ili bilo ko drugi zasto ranije nije predocen tamo gde treba a ne sada i to kao odgovor na ubijanje u Srebrenici? Kada ce ljudi koji vode drzave na Balkanu (ako se uopste one mogu tako nazvati) razumeti da odgovor "i nas su ubijali" ne umanjuje zlocin koji je pocinjen?
Takodje ne razumem ni novinarku koju "brine" sta ce Tadic reci jer parlament nije usvojio rezoluciju? Pa parlament nije Tadicev i zna se koji je odnos politickih snaga u njemu.
Mislim da jedino sto sada moze da se uradi, kad vec nije bilo ljudskosti i pameti da se ove stvari ne desavaju, jeste da se poklonimo senama mrtvih i pohapsimo zlocince ne bi li pokopani koliko toliko barem mirno spavali.

ciki

pre 18 godina

Vise od 3000 Srba izginulo je oko Srebrenice. To je uzasno. Ali mora se reci da se to odnosi na cijeli rat i na kako civilne, tako i vojne zrtve. Muslimana je za 3-4 dana pobijeno preko 8000 tisuca. To su sve bili civili. Vezani zicom. Kada bi se brojale Muslimanske zrtve na podrucju Srebrenice kroz cijeli rat, pa kad bi se jos civilnim dodale i vojne - kakav bi to bio broj?

Ana

pre 18 godina

Gde su do sada bili ti spiskovi? Zasto se cekalo 10 godina da budu objavljeni? Ko to sebi daje za pravo da u nekoj fioci cuva bilo sta sto nije njegova licna imovima, a odnosi se na interes naroda? Dajte ime osobe ili organa koji se sad dosetio da je u posedu spiska sa vise od 3000 zrtava....
Pospite nas, vec jednom, svim uzasima koji su se dogodili, a ne ovako pokvareno - imamo i mi spisak. Dajte da jos jednom prezivimo sve godine Miloseviceve vladavine i onda nas pustite da se okrenemo buducnosti. Ovo kroz sta prolazimo dosta je za deset zivota, a ne za ovaj jedan.

Zorica

pre 18 godina

Naravno da sve zrtve treba prebrojati, i naravno odati im postu, ali ne radi se to u novinama i pausalno, dnevno-politicki. U protivnom ne moze covek a da se ne seti spiska pripadnika JSO koje navodno potrazuje Tribunal (i koje ce Z.Djindjic isporuciti), objavljenog u novinama, koji je posluzio svrsi da se kod tih osoba razbukta strah i gnev do granica u kojima je atentat bio moguc. To sto neki misle kako ce konacno svetska javnost (koja se uzgred, ne ubija citajuci Vecernje Novosti) biti upoznata sa stradanjima Srba je samo izgovor. Zna se kako se upoznaje svetska javnost, pa nismo valjda toliko zatupeli da ni to ne znamo. Da li je moguce da i dalje mislimo da "svetska javnost" svoje informacije crpi iz programa RTS, Novosti i slicnih? Zar jos nismo naucili da ono sto imamo u nasim glasilima sluzi iskljucivo za manipulaciju nama samima. U protivnom mi bi dobili izvestaje iz Haga (ako prethodno neko tamo dopremi dokaze), o nasim zrtvama.
Bice da je tu drugi problem u pitanju, a to je kako da objasnimo stradale koji su odavde, a stradali su na teritoriji drugih drzava. I nije tacno da se o nasim zrtvama ovde ne govori, jer ovde se unazad 10 god samo o nasim zrtvama i herojstvu govori, a prvi put se progovorilo o stradanjima drugih. Mi moramo rascistiti prvo sta je odbrana, a sta osveta jer u osveti (odmazdi) uvek strada civilno stanovnistvo.

Maja_BG

pre 18 godina

Vecernje Novosti? Je l' to ona novina sto je 2000-te objavila na naslovnoj strani sliku masovne podrske Slobodanu Milosevicu u Podgorici gde su ljudske glave fotomontazom duplirane, triplirane....?
Jadni mrtvi i njihovi ozalosceni. Jadni mi.

Morski pas

pre 18 godina

Dajte neke racionalne predloge. Evo jednoga. Zasto se ne bi na podrucju bivse Jugoslavije ustanovio jedinstveni "dan zrtava" i time na jednu stranu stavili pocinioci zlocina a na drugu nevini civili. To je prava podela, na zlocince i zrtve a ne na nacije. Muka mi je i od Muslimana i od Srba i od Hrvata koji svoje zrtve velicaju a tudje osporavaju. Zavrsimo jednom i sa tim makar iz postovanja prema mrtvima.
Slava i mir svim nevinim zrtvama!

Debeli Joe

pre 18 godina

Gnusna je i sama pomisao da su jedne zrtve vece od drugih, ali ako se neko od komentatora mogao postideti sto je Srbin, posle spiska muslimanskih zrtava, zasto nema muslimana koji se stidi svog porekla zbog stradanja srpskog stanovnistva.
Ti ljudi su ubijani na najgori moguci nacin, a teza da su Srbi planirali zlocin a muslimani nisu, jednostavno ne prolazi, ili neko hoce da pokusa da mi objasni kako se to ispred svakog srpskog seoceta u okolini Srebrenice "slucajno" nasla grupica od 500+ boraca-torbara i pobila "slucajno" sve sto se mice, ... evo slusam.
Ne bih da prebrojavamo zrtve, niti da se sa njima kusuramo kao sa klikerima, ko ima vise i koje su boje, ali ako pokusava da se nametne kolektivna krivica jednom narodu, zasto dvostruki standardi? Zasto postedeti bilo koga?

SUgradjanka

pre 18 godina

Vecernje novosti - nacoske i bile i ostale. Treba se samo setiti fotki - siroce na grobu svoje majke, udvojene mase na SPS-mitingu. Ovaj list devalvira svaku istinu. Ako im idejne vodje zatraze, zaludjivace mase i vremenskom prognozom, brojem stranica...
Zrtava Srba je bilo. Svaki normalan gradjanin to zna i dozivljava to sa osecajem bola nad strasnom ljudskom nepravdom - narocito u slucajevima kada je ginulo nasilno odvedeno, u JNA zateceno ili civil. Medjutim, i o poginulima, kao i o izbeglicama, tim nagovorenim, prevarenim i izludelim ljudima, Srbija jednako brine - upotrebljava ih! Ponekad radi donacija, ponekad, kao sada, radi politickih manipulacija. Jednokratno. Hocu da znam imena srpskih zrtava, da ona budu casno i kao tragicna ljudska opomena postovana. Hocu imena i zato sto ne zelim da se klanjam erdustkim vikendasima i radi rata raspustanim kriminalcima. Hocu da znam i njihove ubice. Naravno, te istine ne mogu prihvatiti iz nelustriranih Vecernjih novosti.
Osramoti se cak i Vojvodina. Tu je Milosevic usmerio najveci deo onih kojima je zabalvanio i zabalijao ugrozenost srpskih ognjista. To je sada iz korena iscupan svet kojim se lako manipulise. Njihovo beznadje pristaje na bajke, na nove lazi i iluzije.
Ubice i ideolozi srebrenickog stradanja se znaju, ali ona Srbija koju kreira modifikovana milosevicevska vlast, opet se agresivno nagovara da ne veruje svojim ocima, da govornicom i krstom blati svakoga ko je budi iz samolaganja. Ona koja se nagovara na linc Natase Kandic, Biljane K. Vuco, Sonje Biserko - ne bi li tako lincovala istinu.
Srebrenice, upravo ove zene, a ne politicari, iz Srbije ti salju izraze dubokog saucesca. U glasovima koji dopiru do tebe, nisu mnogi koji duboko pate za svakim snom koji nije dobio priliku da zivi.
U Subotici ce 11. jula goreti makar jedna sveca.

Petar

pre 18 godina

E, sad kad su u pitanju pobijeni Srbi, onda su tu i vojnici, dok ako su u pitanju muslimani onda su sigurno sve civili, nijedan vojnik.
Zlocin je ubiti i zarobljenog vojnika, ali izgleda da manipulacijama nema kraja.
Ne mogu poneki put da verujem sta vidim svojim ocima. Pre dve nedelje citam clanak u jednim novinama koji se bavi Srebrenicom i daje sliku kolone naoruzanih ljudi kako se krecu negde sa potpisom, vise od 8.000 masakriranih civila. Jeste, na slici su svi bili u civilnoj odeci, ali se i jasno vidi da imaju puske. Ko je onda civil??
I ako se vec postavlja pitanje ispravnosti i tumacenja liste srpskih zrtava, zbog cega lista muslimanskih zrtava ne moze da podlegne istoj kritici?
Da li se manipulise listom iz Srebrenice? Ko je tu civil, ko vojnik, ko je glasao na sledecim izborima??
Mnoga pitanja i sa jedne i sa druge strane, malo iskrenih odgovora, samo prljave manipulacije i nastavak rata u miru.

Car

pre 18 godina

Isti spisak se pojavio u nekom dnevnom listu u Bosni i tada je to bila odlicna stvar i svuda je objavljena kao nesto pozitivno! Na drugoj strani kada se to dogodi ovde raspredaju se raznorazne teorije zavere! Sramota je da ja sa 24 godine prvi put cujem za zlocin nad Srbima u okolini Srebrenice dok sve srpske zlocine znam napamet ko pesmicu!! Kada cemo poceti da postujemo nase zrtve?!?!
Mozda je peta sreca?!?!

Bosanac

pre 18 godina

Ovo je sad interesantno Srbi su u ovaj spisak stavili sve poginule pripadnike srpske vojske u tom regionu oko Srebrenice a i vrana na grani zna da ih je poginulo oko 2500 i nesto vise i onda su dodali izmedju 600-800 civila koji su zaista nastradali u tom regionu i dosli su do ove cifre pa svi se sijecamo kad je na televiziji receno i tvrdito da je Priceva vojska likvidirala preko 600 srpski civila a sad odijednom imamo cifru od preko tri hiljade. Jos jedna podvala svak to zna pa i armija BiH je imala u Srebrenici prije pokolja mozda 3000 hiljade poginuli ali se oni ne broje oni su sahranjeni u mezarluke sa imenima i prezimenima i nisu u masovnim grobnicama. Lijepo se moze provijeriti taj spisak pa vidjeti i naci da su tu imena i vojnika ili su to imena civila iz cijele istocne Bosne i sire jer i vrana na grani zna da to nije tacno da su to srbi oko Srebrenice u tolikom broju.

kirk hamet

pre 18 godina

Dobro,sad svi kritikujemo Novosti zbog objavljivanja ovog spiska.Mozda je zaista to neprimereno objaviti u ovom trenutku,ali ja po stavljam pitanje :Zasto neko drugi do sada nije ovo objavio? Stopostotno sam siguran da mnogi znaju za ovaj spisak, kao sto sam siguran da vecina ljudi u Srbiji nema pojma o ovome. Ne zelim da drzim starnu Novostima. Naprotiv, njihova uredjivacka politika me strahovito iritira. Medjutim, ovo objavljivanje spiska nikako nije njihova sramota, vec je to sramota svih medija koji su za ovo znali, a krili godinama.

Gospodar Muva

pre 18 godina

Taj pokolj je bio pre deset godina. Sada je aktuelizovan zato sto je Hag pustio snimak u javnost povodom desetogodisnjice. Sam dogadjaj odavno vise nije aktuelan. Same godisnjice ne znace nista. To je kao kad odete na groblje babi i dedi posle deset godina. Ocigledno, mediji nesto guraju i pokusavaju nesto da postignu. Svakako nece vaskrsnuti mrtve. Ja ne verujem da samo hoce da nas suoce sa prosloscu, jer ne verujem da Srbi zaista ne znaju za Srebrenicu. Mislim da je to sve nekakva priprema za nesto... Otcepljenje Kosova, ukidanje Republike Srpske, placanje ratne odstete. Nesto lose po nas. Neko nam radi o glavi. Neka su pustili spisak. Zbog onog lika u Hagu patili su svi narodi u regionu. Srbi su proterani iz Krajine i sa Kosova, a ko zna koliko ih je poginulo. I mi smo njegove zrtve, kao i Hrvati, Muslimani i Albanci. Ali ispade da su svi zrtve sem nas, samo zato sto je Sloba bio Srbin.

Y

pre 18 godina

Stvarno mi je vise dosta izjava tipa: Srbi ne zele da priznaju zlocin i blablabla...zar oni koji to izjavljuju ne umeju da promene malo plocu? Srbi JESU cinili zlocine, ali daleko od toga da su svi ostali bili cvece za mirisanje...SVI su krivi, i zrtava na zalost ima svuda...samo sto oni koji godinama prosipaju pricu da "Srbi ne zele da priznaju" nece da pogledaju drugu stranu medalje, i samim tim i oni nisu nista bolji od onih koji "ne zele da priznaju". Pa ja ne mogu da verujem da neko u ovoj zemlji moze da nipodastava Srbe koji su izginuli, a velica one druge, Hrvate ili Muslimane, svejedno je. Po njima, koji tako jednostrano gledaju na desavanja, je sasvim OK sto su drugi ubijali Srbe, ali Boze sacuvaj Srba koljaca i ubica. Po cemu ste vi to, gospodo i dame, drugaciji ili bolji od onih koji se zalazu da SVE zrtve, na bilo kojoj strani (i mnogo je ruzna ova podela na nase i njihove, ali to su poceli oni koji su od samog pocetka ignorisali srpske zrtve)??? Pitam se ja...

Lud i Zbunjen

pre 18 godina

Ovo je bolesno vise. Pa i deca se mogu koncentrisati na "jednu po jednu" stvar.
Kad se prica o drugom svetskom ratu ne pricamo o sargarepi.
Hajde da zavrsimo s jednom temom pre nego sto otpocnemo drugu.
Urlikanje, paranoja, emocije i spiskovi nikome ne pomazu. Pogotovu po ovim vrucinama.
Hajde malo smiriti strasti, i dati bogu bozje, a caru carevo.
Priznati geneocid gde je pocinjen, trziti oprost, a onda trazitit i da se drugi zlocini istraze i osude.
Muka mi je vise od mase koja urlice kao stoka bez stava, ideje i manira.

TraUbiSoda

pre 18 godina

Izgleda da ovde svako velica svoje zrtve. To je ustvari najjadnije sto moze da se radi. To je i pokazatelj koliko su spremni i jedni i drugi, a i treci (znamo koji, oni sto se sada slatko smeju) da zive jedni pored drugih u miru i postovanju. Proslo je SAMO deset godina MIR-a a onda su se neki politicki setili da cackaju mecku. Sada kada ovi drugi odgovaraju na isto cackanje, ovim prvima to zasmetalo : ''Otkud vama spiskovi, otkud vama zrtve, otkud vama pravo da..., itd. Bravo, samo imajte na umu da sa ovakvom logikom mira nece biti.

Dada

pre 18 godina

Ovaj spisak nesumnjivo moze da se tumaci na milion i jedan nacin...
Po meni licno, ovaj spisak, ipak sluzi takodje i tome da ukaze na to da kada pricamo o Srebrenici '95-e ne mozemo da "polikticki-pravno nekorektno" vicemo jedni na druge ponavljajuci samo neuko GENOCID!
Da bismo dosli do kvalifikacije genocida, morali bismo da previdimo da je postojala mogucnost alternativnog motiva pocinjenog masakra tj. osvete (za koju je spisak srpskih zrtava jedan od dokaza postojanja) i takodje to da je masakr sproveden pretezno samo nad muskom populacijom i to opet nad onima koji su bili u "borbenim" godinama, a ne nad svim muslimanima (sto opet ide u korist teze da je rec bilo o osveti).

gradjanin

pre 18 godina

Nemoralno je opravdavati genocid.(Genocid u Srebrenici je vec dokazan u Haag-u) Za pokusaj opravdavanja npr. Holocousta se u Njemmackoj ide cak i na robiju. Grozno je procitati recimo izjavu nekoga npr. ubojice, koji svoj cin opravdava rijecima kao: ja sam se samo osvetion za....(nije niti bitno za sta se svetio) takav nacin misljenja je odveo toga ubojicu u pakao. To je moj komentar na temu pokusaja opravdanja genocida ili u stvari bilo kojeg zlocina.

postoji takva stvar-zove se-moralna obaveza drustva

pre 18 godina

Mnogi misle da zlocin snosi samo pocinioc. U pravnome smislu to je tako i vjorovatno. No nitko se ne pita o moralnoj obavezi drustva da pokusa sprijeciti zlocin, a ako to nije moguce, onda barem kazniti pocinoce. Dakle moral je u pitanju. Moral drustva koji dopusta da se odgovorni za masakar u Srebrenici stiti u Srbiji. Da je Mladica srpsko drustvo do 2002 stitilo i to javno naocigled cijeloga svijeta i usprkos zahtjevima Haag-a je opcepoznato. To je pitanje moralne krivice. I zato sa strepnjom gledam u mogucnost novih zlocina, u nekim buducim srpskim ratovima jer moralne obaveze prema pocinjenim zlocinima srpsko drustvo nije ispunilo. I da se ne zamajavamo tu se radi o pokolju 8000 zarobljenika u 3 dana. Ne o kradji jabuka. Ja se pitam, da li je objava popisa od preko 3000 srpskih zrtava u razdoblju od tri godine rata u Srebrenici odogovor Vecernjih Novosti na neispunjenu moralnu obavezu koje srpsko drustvo ima prema onih 8000 ubijenih u 3 dana? Mnogi se sjecaju TV prijenosa mitinga iz 90-tih. Znate govor Vuka o rezanju ruku ako drze muslimansku zastavu? Snimke toga govora su arhivirane. Reakcija publike je bila puna odobravanja na vukove rijeci o sjeci ruku...Tu je moralna odgovornost mnogih gradjana “pala na ispitu”. To je samo primjer, a ima iih jos sve lijepo na TV, u boji. ...

bosanac srbin

pre 18 godina

malo razmislite zasto tek nakon 10 godina se pojavljuje ovaj spisak. to su samo lazi bilo je zlocina i nad srbima ali nikada taj zlocin nije naredio politicki i komandni vrh bosne. nije samo zlocin ucinjen na ljudima sjetite se samo kad je u roku od mjesec dana sruseno preko 900 dzamija, nedavno je srusena i ona poslijednja od 40 postijecih u beogradu. da ne pricam o logorima itd. probudite se vise nekad me je stid biti srbin u sarajevu i ako sam ga branio za vrijeme rata i svatite samo pravda srbina spasava a mi cinimo nepravdu zadnji 15 godina.i sve nam se obilo od glavu.

Dragoljub

pre 18 godina

Ko je platio za 16 strana placenog oglasa sa morbidnim sadrzajem (spisak mrtvih u Srebrenici). Sta ako taj spisak nije tacan? Ko nam garantuje da su svi na spisku Srbi? Ko odredjuje da li je pokojnik Srbin? Ko ce platiti otstetu za uznemiravanje porodica mrtvih?

Dejan

pre 18 godina

Svako prepucavanje preko mrtvih je degutantno. Ipak, hvala Bogu da se cuje i ona druga strana, onako ispade da su muslimani ratovali sa nekim avetima po Bosni. Jedini put ka istinskom smirivanju duhova je osuda SVIH zlocina, ma sa koje strane bile pocinjeni, a ne praviti opet neke "svece" i "djavle", ili good and bad guys.

Goran, NS

pre 18 godina

Imena mrtvih ljudi objavljivati u dnevnim novinama kao da je u pitanju spisak nagradjenih u nekoj nagradnoj igri, a sve zarad toga da bi se opravdao drugi zlocin? Ta prica se, jasno, pojavljuje kao odgovor na pricu o Srebrenici. I kako da mi ne bude muka od toga, kako da se ne zapitam gde ja to zivim? Pa, zar nio mrtve na miru ne mozemo da ostavimo, nego potezemo njihova imena za dnevno politicke potrebe. Sto je, najcrnje, vecina, ali zaista vecina, ovo sa odusevljenjem pozdravlja.
Ljudi(?) u Vecernjim novostima, koji ovo objavljuju nikoga nisu izgubili... Zato im je lako sa ovim se poigravati...

Tiny Animal Curled into a Corner

pre 18 godina

Ratovi su nekad neizbezni ali zlocini nikad. Zato za zlocine moraju odgovarati svi koji su ih cinili. 90% zlocina na tlu BiH i Hrvatske bili su izbor onih koji su ih pocinili. Neki su bili primorani da ih cine - ali to ostavimo sudovima da ustanove.
Sigurno necemo pohapsiti sve zlocince ali ih moramo pohapsiti sto vise.

Санта-ана

pre 18 godina

Питам се, има ли краја овој тужној причи на брдовитом Балкану. Никако да брижни учитељи, науче нас мултиетничке ученике да је и једна људска глава прескупа за поткусуривање, а камоли хиљаде прије десетак година, а камоли стотине хиљада невиних жртава прије 60 година.
Пуно је и једна људска глава, и превише, али немојте, забога, бројати, додавати, одузимати, пребројавати, и немојте посипати пепелом ништа осим својих глава. Много ће још воде Дрином протећи да се накупи пепела довољно да покрије Јадовно, Јасеновац, Козарачку дјечицу, нестала села, сасјечен један народ. Будите фер. Појединачна кривња је ОК. Младић, Караџић, Готовина... и треба да одговарају онолико колико су криви (након што се и ако се докаже њихова кривица, то мора бити пут), али геноцид или холокауст нису индивидуалне категорије него су везане за организацију не мању од државе, персонификоване државном политиком.
Што-шта и могу да занемарим, али константно посипање пепелом по дијелу ове планете који је прије нешто више од пола вијека геноцидно искасапљен, и који се труди да заборави да јесте страховито, плански и систематски клан, печен и убијан... немогу да схватим, не дају ми убијени и нерођени да заборавим.
И једна је глава превелика жртва, и сваки злочинац треба бити изведен пред лице правде (злочин против човјечности не застарјева), али немојте да један смотан народ (којем и ја припадам) који слабо памти, добровољно прихвати да је начинио геноцид, а у исто вријеме да заборави да је управо и био жртва геноцида у Хрватској, БиХ, па и на Косову од скора.
Шта сам ја, Србин из Босне и Херцеговине у протеклом рату? Агресор на суверену БиХ, дио геноцидног тима, потенцијални ратни злочинац, неко ко је добровољно напустио и сам спалио своју кућу, убио своју стрину, ко сам реците ми да знам? Питате ли ви мене каква ми је била прошлост у БиХ, у каквој сам БиХ садашњости и какву тек будућност треба да очекујем кад се чак десет година након рата свако мало истичу жртве и страдања једних мојих комшија, на уштрб жртви и страдања других мојих комшија. А уче нас и да смо дио једног свијета, једне планете.
Чини ми се да историју БиХ и рата у њој боље знају они који дају своје коментаре на Б92, него што су свјесни историје оних чију крв носе у својим венама.
Онај ко заборави своју историју, осуђен је да му се она понови...

Izzy

pre 18 godina

Izražavam dužno poštovanje svim nevinim žrtvama tokom rata u bih bez obzira na nacionalnost. Sudovi ce reci svoju rijec o pociniocima zlocina.
zlocini se ne mogu opravdati ni cim - pa niti ovim fabrikovanim spiskovima koji izlaze uoci desete godišnjice zlocina nad više od 8 000 bošnjaka iz Podrinja....