Petak, 17.06.2005.

09:43

Ko je ubijao u Antinu?

Portparol MUP-a Hrvatske kaže hrvatska policija nema saznanja da je Tomislav Nikolić učestvovao u zločinima u Antinu.

Izvor: B92

Ko je ubijao u Antinu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

ijanac

pre 18 godina

Ma zamislite ,molim vas gospodo iz gradjanskog saveza.A kako bi to bilo divno ljudski a ne gradjanski da vi zajedno sa hiljadama mladih iz Srbije dodjete 11. jula u Srebrenicu,te na taj nacin mozda pomognete njihovu buducnost.

nemavise

pre 18 godina

Onog dana kada srbijanci shvate da Srbija nije tamo gdje je i praoslavlje onda se mogu nadati da su krocili u dvadeseti vek.Sa ovakvom nacionalnom zasljepljenoscu ,intelektualnom ogranicenoscu sanse su minimalne.Sta treba jos da nam se desi pa da se urazumimo.Sta je taj naoruzani dobrovoljac trazio na teritoriiji druge drzave.A gdje su tek pljacke , ubijanja i silovanja.Jeli to mislite da i radikalaca ima raznih kategorija.Onih meksih koji ni mrava nebi zgazili pa do onih koji cak mrze i delfine .Sa takvim nacinom razmisljanja mi smo osudjeni na sudbinu nacisticke njemacke ili japanske Hirosime.Sa takvom fasistickom ideologijom u nasim glavama dragi moji od Srbije nece ostati ni beogradski pasaluk.

milevajukic

pre 18 godina

bio je rat i bilo je ratova a ovo sto se desavalo na nasim prostorima to je uzas .klanje odrubljivanje glave to je uzas .metak bomba uredu to je civilizovano rat je rat.

joker

pre 18 godina

hvala bogu da sam napustio te prostore,jos davne 1991 godine!!!!!!...u poslednjih 4-5 godina,citajuci vas sajt i novine koje su dostupne,ne mogu da se nacudim nelogicnosti dogadjaja kao i katastrofi koja se,umesto napretka i svetlije buducnosti posle pada milosevica,nadvila nad srbiju!!??uvek sam mislio da smo mi pametan,posten,prijateljski,otvoren i mudar narod!!dogadjaji poslednjih godina ,pokazuju sasvim obrnuto!!!??sve je kontra od onoga sto sam mislio da ce se dogoditi !!!seselj,kao "vodja" radikala, otkako se pojavio na politickoj post-titovskoj sceni,kao "opozicija" milosevicu,bio je najruzniji,najprimitivniji,najmasniji i najiritirajuci primer prizemnog,provincijalisticko-komunistickog "naturscika",quazi politicara,uvijenog u "doktorsku"titulu!!!cak ni milosevic nije bio u svojim nastupima,toliko neprijatno nacionalisticki ostrascen, ljut,besan,primitivan!!!njegovi naslednici -nikolic-provincijalac,a posebno "beogradjan"vucic,preuzeli su njegov stil i nacin,uz odvratnu nacional-fasisticku retoriku,stalno i u svakoj prilici,urlajuci i plaseci ljude(koji su drugacijeg misljenja), policijom,sudovima!!??,zatvorima,kaznama i reperkusijama...!!!...najglasniji je vucic,koji me neodoljivo podseca na nekog "SS obersturmfirera",samo mu fali crna SS odeca,na rukama kozne rukavice i bic!!on se toliko uziveo u ulogu "branioca","savetnika" i uopste "zastitnika" SRS-a,seselja,nikolica pa i milosevica,da ne propusta nijednu priliku da "da izjavu",uglavno "preti" nekome,ili da "sa visina","blagonaklono"- nesigurno i neprirodno-jer mu ne stoji i ne lezi!!!-aplaudira ili tapse nekoga po obrazu!!!!srpski narod je nazalost izgleda totalno izgubio kriterijum i moc zdravog,normalnog rasudjivanja,kad takva dva tipa kao i takva pro-fasisticka partija, mogu da budu vodeca snaga srbije!!!bog je izgleda rekao laku noc i digao ruke od srbije!!!!


--------------------------------------------------------------------------------

Kajmakcalan

pre 18 godina

Pa eto napravite emisiju o zlocinu..pokazite sve ...par dana nije to nista pored toliko godina.....i pustite je u svim krajevima bivse SFRJ. Sigurno da ima zabelezenih zlocina a zamislite koliko "sati" zlocina ima koji nisu zabelezeni. U Nemackoj sam za vreme rata video emisiju o "turizmu na frontu" gde su neofasiti pricali kako organizuju ture da se ide na ratiste u Slavoniju da se ubijaju Srbi. Pustani su i snimci kako odlaze na ivicu srpskih sela da snajperom gadjaju seljake. Eto svakojakih snimaka ima, svasta cemo jos videti.

Mile

pre 18 godina

Eto od svih snimaka na raspolaganju sudu u Hagu, jedino je prikazan (Javno) ovaj sa Skorpionima.
I to pred predstojece sudjenje po tuzbi BiH za Genocid.
Objektivno kao CNN '92.

Boozer

pre 18 godina

Genocid je svesno, sistematsko i planirano biolosko (dakle, "geno") istrebljenje nekog naroda ili masovni pokolj sa namerom da se bioloski unisti neki narod. Masovno istrebljenje Jevreja u II sv. ratu je genocid (6 miliona). Staljinov pokolj Rusa je genocid (25 miliona!), Ruanda 1994. je genocid (oko 2 miliona pobijenih Tutsija), Armenija 1915. je genocid, ono sto se nama desilo u Hrvatskoj 1941-1945 je genocid, ono sto je Pol Pot uradio je genocid, itd. Nazalost, previse je primera.

Srebrenica jeste zlocin ali nije genocid. Zasto se Srebrenica desila? Internet je pun informacija, pa izvolite.
Ne bi bilo lose pogledati i drugu stranu medalje. Bez namere da, nedajboze, pravdam sta se zbilo nakon masovnih pokolja Srba. Samo zelim da skrenem paznju i na ostale zlocine.

Stvar je u tome sto za Srebrenicu zna svako, a za, recimo, srebrenicko selo Kravice - niko; niko, pa ni mnogi Srbi. A to je zalosno.

Zrtve su zrtve. Mrtve. Iza njih je ostalo bar duplo vise "mrtvih" - to su ljudi koji zive bez svojih voljenih.

Zlocinci su zlocinci. Imaju ime i prezime. Nije vazno sa koje su strane - zlocinci su i njihova zlodela se moraju osuditi, kao i oni sami.

Sto ih vise pohvatati i skloniti ih od ociju civilizacije zanavek.

Slavko

pre 18 godina

Snimci koji su prikazani u Hagu pa re-emitovani na B92 su deo dokaznog materijala koji ima za cilj da pokaze da su zvanicne jedinice Srbijanskog mup-a ucestvovale u ratu i cinile zlocine u na teritoriji druge medjunarodno priznate drzave. To je sustina!

Kada Vucic nadje snimak na kome neka jedinica Hrvatskog ili Bosanskog mup-a ili vojske vrsi zlocine na teritoriji republike Srbije onda neka ih pokaze. Ovako su njihovi snimci mudzahedinskih zlocina iz Bosne apsolutno van konteksta snimaka prvobitno prikazanih u Hagu.

Nije mi jasno da niko ne vidi da se ovde radi o vrlo jednostavnoj stvari - jedinice vojske i mup-a Srbije su cinile zlocine u svim republikama i pokrajinama bivse SFRJ dok ni jedna takva jedinica iz bilo koje druge republike niti pokrajine nije ni krocila na tle Srbije. Zato nisu svi jednako krivi posebno kada se radi o odgovornosti zvanicnih institucija.

Republika Srbija je jedina trupama presla na teritorije svi ostalih republika i pokrajina bivse SFRJ i iz toga proistice njena specificna odgovornost. Price koje pocinju sa “svi su cinili zlocine” imaju za cilj da umanje tu odgovornost i nista vise.

Dakle kao sto ona reklama kaze - nije sve jedno!

g.m.

pre 18 godina

"Prenaglasavan"?! Ako se zlocin "ne prenaglasi", da li ce neko zbog toga biti mozda manje mrtav? Treba prikazivati sve snimke svih ubijanja da bi konacno i narod(i) i politicari shvatili da su zlocini cinjeni, a ne da se radi o urotama i zaverama! I neka niko ne trazi pokrice za svoje zlocine pod izgovorom da je to cinila i "druga strana". Pa, cak, ako se krene i tom nakaznom logikom, pa pocnu da se "sabiraju" i "oduzimaju" zrtve, bojim se da ce to biti najjaci bumerang u lice brojiteljima!

Sasa Novak @ NL

pre 18 godina

Vidite moji patrioti, postoji i Natasa Kandic u Hrvatskoj, zove se Savo Strbac iz Veritasa. Zato je vazno da svako osudi svoje zlocine kako bi proradila svest u drustvu ne bi li se dogodilo ponovo, previse je bilo i jedno ljudsko bice zverski ubiti iako je rat, iako je to Balkan.

Jelic

pre 18 godina

Mislim da je ovde na delu povampirenje staljinistickih metoda. "On je tamo bio, neki ga se secaju, neki su cinili zlodela, ma i on je to radio, sigurno, a i ako nije sigurno, on nam politicki smeta, daj da ga strpamo u zatvor."
Moraju postojati dokazi, mora postojati sud, sve ostalo je bezakonje, linc, u krajnjoj liniji zlodelo.

Den

pre 18 godina

Toma Nikolić treba da odgovara ako je počinio zločin u tom selu u Hrvatskoj.
Međutim, ne može se optuživati svaki vojnik ili dobrovoljac samo zato što se zatekao u nekom selu i što ga je neko od 80 godina videlo u svom selu za vreme rata.

djuro

pre 18 godina

Ova zemlja je potpuno izgubila kompas. Jedni se smeju i rugaju zahtevima za (bar) izvinjenje i pokajanje zbog zverstava kojih se, vidimo, ne stide, i izgleda ne bi im smetalo da se ponove, drugi osudjuju emitovanje snimaka na kojima se ubijaju Srbi ("da se ne bi izazivala mrznja u narodu") a grme na isti taj narod kako je genocidan kad se prikazuju zlocini koje su pocinili "njegovi" umobolnici. Cini se kao da, dok se svi u glas deru kako "svi zlocinci treba da odgovaraju", obe strane nase "elite (sacuvaj Boze!) i dalje, jednako licemerno, jednako nastrano i jednako kretenski, duvaju u svoju tikvu i opravdavaju (u najboljem slucaju precutkuje) zlocine za koje su i same odgovorne. Izgleda da tehnoloski napredak i razvoj medija jednostavno nije za nas; mnogo je bolje bilo kad je samo odabrana manjina mogla "da izjavi nesto za dnevnik". Bar se tada svaka rec merila.

Plemenski vodja

pre 18 godina

Ljudi, ne slušajte Vučića i njemu slične, nije im ovo prva paljevina. A stradamo mi svi. Nije teško dokazati da smo u mnogo čemu učestvovali i u mnogo čemu prednjačili. Zašto ponovo navlačiti naivan narod na tanak led? Svoje smeće treba da počistimo, u svojoj avliji da uvedemo red, mnogo šta ima da uradimo kod sebe pre nego što uperimo prstom u neke druge, nama manje važne.

nik

pre 18 godina

Radikal T Nikolić nikada nije krio da je bio dobrovoljac u Hrvatskoj. Čuo sam ga više puta kada je to govorio. Ali, budimo realni, jedno je biti dobrovoljac a sasvim drugo ubijati ljude. Sada se neki meštani prisećaju Nikolića, ali niko ne tvrdi da je on ubijao ili da ga je video da ubija. Pa to je malo perverzno - već unapred se danima piše o ubistvima i nečije ime vezuje za to, a nigde nema optužnice ili svedoka! Ovaj fond N Kandić kaže: bilo ubistava početkom novembra, a a Nikolić kaže da je tamo bio od 6. decembra. Neko laže. Onaj ko laže treba da odgovara.

Vladimir Beba Popović navodno prenosi šta je nekome rekao Stanišić, a zna da Stanišić ne može niti da potvrdi niti da negira, jer ne sme od Haga. Dakle, ako ne mogu da dokažem da je Nikolić ubijao - neka bar ostane nekakva sena nad čovekom, pa ćemo se "ćerati". Nije vredno putovati u Antin da bi ste saznali da je Nikolić tamo bio krajem 91. jer on to nikada nije negirao. Mnogo je profesionalnije pitati one koji optužuju: gde su vam dokazi, jer, ako ih nemate, ne možemo objaviti vaše tvrdnje.

Nenad

pre 18 godina

Pa nije samo vera povod za rat. Amerika je sekularna ali se povinuje za profitom .Neznam kako vi opisujete njihov nacin ratovanja ali ako oni osude naseg Sisica nerazumem kako su svi drugi kolateralna steta. Zlocin treba osuditi gde ga je bilo. A bilo ga je na svim stranama.

Mićko

pre 18 godina

Ne znam da li je Tomislav Nikolić radio ono za šta ga optužuje Nataša Kandić ili nije. Ali u slučaju da se ispostavi da nije radio mislim da bi joj trebalo da se bavi tim poslom! Nekoga optužiti da je nekoga ubio lično nije mala stvar i ukoliko se ispostavi da je laž Tomislav Nikolić treba da dobije debelu odštetu!

Srba

pre 18 godina

I dalje pitanje svih pitanja ostaje: kada ce SPS,SRS,DSS, SPO odgovarati za nasilje nad Srpskim narodom? Tek kada do toga dodje pomirenje sa ostalima je moguce. Toliko o "svim zlocinima". Vesna Pesic ne mora da se izvinjava jer nema za sta.

Boris

pre 18 godina

Ovo sto se desilo u Srebrnici treba se pustati svaki dan na televiziji sve dok SRS ima podrsku od strane gradjana. Pa koji su se to gradjani pokajali za to sto je uradjeno u njihovo ime? Pa SPS i SRS zajedno imaju preko 35% glasova sto je barem jedna trecina koja jos i podrzava sve sto se desilo tamo. Cujem mnogi kazu pa i oni su nas ubijali. Narodna poslovica da se klin klinom izbija nije bas neka umotvorina i ne treba nju slediti.

Vlada, NL

pre 18 godina

Svidja mi se ovo od GSS-a: kada postoji mogucnost da se neki drug film prikaze, a koji ne ide na ruku sponzora, onda "molimo medije"; a opet, ako je film u interesu onoga ko placa, teraj bato! Sta vise reci...

Ovo i ono

pre 18 godina

Pa, draga gospodo, USA ima pravo da nam stavlja primedbe jer su njihove etnicke grupe koje su bile ugrozavane su vec odavno integrisane u njihovo drustvo. Uostalom, koliko puta ste vec gledali AMERICKE filmove o ugnjetavanju crnaca pa i indijanaca? Ima ih vrlo cesto. 'Ajde da vidim kako ce da prodje u Srbiji film o ugnjetavanju manjina.

Goran

pre 18 godina

Ništa na ovom prostoru neće biti rešeno ni postignuta trajna stabilnost, dok se sva događanja na ovim prostorima ne sagledaju u celini i objektivno. Činjenica je da se svi osećaju kao žrtve i da svako uvek može da kaže "a šta su oni nama radidili". Zato događaje u Srebrenici ne treba izdvajati iz "niza nesrećnih događaja". Zločin pred kamerama nije veći od onog koji nije zabeležen.

Prijateljj

pre 18 godina

Na vidjelo sve Srebrenice....Poznato je da su se Srebrenice Bosnjacima dogodile na svim mjestima gdje su zivjeli a nasa oslobodilacka noga krocila; svaki dan se pojavljuju nove masovne grobnice. Ove nisu bile bod zastitom UN i poznate svjetskog javnosti....Sto se ostalih tice, Karadjic je izjavio da je uspio spasisti srpski narod jer su stradanja Srpskih civila bila sporadicna....

Dositej

pre 18 godina

Dugo sam verovao da se zločin meri prema nekoj opštoj pravdi i moralu, međutim, izgleda da se jedan zločin procenjuje samo u odnosu na drugi,
Meni su jednom ukrali BMW 318 i znači ja sam mogu da ukradem nekome kola jer su i meni ukradena. A još ako ukradem model 316 onda nema veze jer sam ukrao slabiji model. A onaj što je meni ukrao 318icu, ako ga Jočić nađe, odgovaraće za 200 kubika razlike u njegovu korist.
Jel to logika?

Prijatelj

pre 18 godina

Bivsi nam predsednik drzave u Hagu, generali u Hagu, Krajisnik u Hagu,Koljevic se ubio, genocid dokazan u Hagu, gvozdena ledy nudila 1.000.000 srpskih zrtava za srpsku stvar, crkva nam jahala tenkove i ljubila kame...radovi SANU se izucavaju u Evropi ruku pod ruku sa nazistickom propagandom na temu psihopatskog populizma i kolektivnih zlocina....IZVINJAVAJ SE BRE DOk NAM DAJU SANSU ZA TO

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Baš je Skupština Srbije okrutna. Svojom odlukom je uznemirila preosetljivo srce Ambasadora jedne velike zemlje. Pretpostavljam da se u toj zemlji kod sličnih situacija, u Skupštini, Senatu ili Parlamentu, veoma vodi računa o tome, kako će neka odluka pogoditi Ambasadora. Srbije i Crne Gore, recimo. Pravo je čudo kako pomenutog gospodina ne uznemirava nijedan drugi zločin. Ni "Oluja" ni "Bljesak". Možda zbog toga što zna ko je "overio" ovu "plemenitu" akciju hrvatskog "zbora". Ne uznemiravaju ga ni stotine hiljada izbeglih Srba iz Bosne, sa Kosova i Metohije i iz Hrvatske. Koji "samo" desetak godina tavore po kampovima i zabitima Srbije. Ubedjuje nas da to nije ništa u poredjenju sa Srebrenicom. Ili, da će se sve vratiti na početak samo, ako se mi pokajemo. Ali specijalno pokajanje. Samo za Srebrenicu. Zna gospodin Ambasador da Srbi imaju kratak "fitilj". I pamćenje. Ostalo će posle "prekriti zaborav i šaš".

Dusan

pre 18 godina

Pravoslavna crkva je imala nakon vise od 50 godina takvu sansu da se ponovo infiltrira u pore zivota malog coveka. Ovim stavovima i cutanjem su sami sebi iskopali grob (naravno kod onih ljudi koji imaju malo mozga i to razumeju).Zar je taj radikalizam kod crkve stvarno toliko velik da se i Srebrenici mora govoriti sa zadrskom!

Mashinovodja

pre 18 godina

"Genocid" prenaglašena ocena, a? Znači, pobiti oko 8000 ljudi (među kojima je bilo i dece) samo zato što su druge vere i nacije, to je premalo da bi se izvršilac "kvalifikovao" za genocid. Pa kako bismo to mogli da nazovemo? Mala šorka među komšijama, s nešto smrtnih posledica? A koliko leševa treba za genocid? 5, 10 ili 100 puta 8000?
Ne znam da li u Srbiji još ima onih koji ŽELE da negiraju zločin, znam samo da se zločin VIŠE NE MOŽE NEGIRATI. Suviše mnogo dokaza je isplivalo i suviše velika bruka je pukla, tako da bi negiranje zločina bilo ravno negiranju činjenice da je Zemlja okrugla.

Miki

pre 18 godina

Prenaglasavan? Da se 8,000 buba svaba ubilo za 2 dana citava ubilicka industrija je morala da se angazuje. A prica se Srebrnica nije usamljen primjer...I to mi je crkva? Vrag a ne bog zivi u toj SPC

Vlada

pre 18 godina

Naravno da pamtimo i da ne zaboravljamo! Ko ima istoriju koja nije pocela pre dva veka bacanjem caja u more, pamti, ako mu je stalo do svoje proslosti. A ko ima iza sebe balast raznih pokolja i zatvaranja ljudi u rezervate, spaljivanja zive dece napalmom, unistavanja celih gradova A-bombom i pokolja ostalim pametnim samonavodjenim oruzjem na cijoj proizvodnji i masovnom koriscenju pociva celokupna privreda i ostvarenje sna, najmanje je u poziciji da poziva druge da osude zlocine. Neka prvo sami svoje osude. Nasi zlocini su podjednako teski, ali su pocinjeni u periodu s kojim smo raskinuli i koji je proizvod jedne ideologije a njihovi su proizvod njihove potrebe da vladaju svetom i opravdavaju se blagostanjem u zemlji.

Marija

pre 18 godina

Srbija je izvrsila genocid i morace generacijama da placa ratnu odstetu.Niki nije nevin i svi ce snositi konsekvence za politiku njenog rukovodstva.Spremimo parice.

nsv

pre 18 godina

Ova vlada nas opet bruka pred celim svetom. I svi sada cute. Ceo svet vidi da nam je materijalni interes najpreci. Sramota! Prokockali smo sve ono svetlo i sveto u sopstvenoj istoriji. Ekonomski smo bankrotirali. Sta ostaje za buduce generacije? Breme siromastva i sramote.

Opijum

pre 18 godina

Gencod je bio i to je dokazano. To sto izvrsioci, podstrekaci i oni koji su ih blagosiljali pokusavaju da ospore dubinu zla i razmere zlocina pocinjenog u ime srpskog naroda, i time pobegnu od krivicne, politicke, moralne i istorijske odgovornosti - nece proci, ma koliko se ovu batrgali, pistali i otimali. Igra je zavrsena, gospodo.

Religija = Fanatizam ?

pre 18 godina

Ovi nasi Balkanski klerikalci su ocigledno izbijeni iz vremena i prostora u kojem zive. Kada je rijec o zlocinima nad drugim narodima se to ne smije "prenaglasavati", u slucaju Srebrenica se ne smije upotrebljavati termin "genocid", iako je vec dokazano da je to bio genocid. No, kada je rijec o zlocinima pocinjenim nad sopstvenim narodom (jos onomad u drugom svjetskom ratu), onda se i vojnici blagosiljaju da ratuju protiv "neprijateljskoga naroda"!
Mi obicni smrtnici i Bosnjaci i Hrvati i Srbi trebamo nase uzvisene religije odvojiti od Crkvi, jer su one vec odavno izgubile svaku povezanost sa svetim knjigama!

Bojan

pre 18 godina

Poltova kontatacija je tacna, mada je tuzno da nam pridike drzi jedna takva drzava koja se jos nije izvinila indijancima (za grnocid), crncima (za aparthejd), vijetnamcima.... itd. - lista bi bila i previse dugacka - mi cemo se, nadam se, pre njih odrediti prema svojim zlocinima i zlocincima.
A sto se tice Tome, cak i da se dokaze nesto - nece se nista desiti - kod nas su ministri van (domasaja) zakona.

Stojan

pre 18 godina

"Narocito ne treba da bude prenaglasena uloga oca Gavrila u blagosiljanju zlikovaca. A Amfilohije je lepo gostio i blagosiljao Arkana i njegove, ali je pazio da to ne zabelezi kamera." Dosta mi je vise tih licemera i crnokosuljasa, pardon crnomantijasa.

Boca

pre 18 godina

"Niko od Srba ne želi da negira zločin, ali zločin ne sme biti prenaglašavan ..." Vise niko ne zeli da ga negira, kada je ocigledan, ali bar nemojte o njemu mnogo da govorite, jer to uznemirava uljuljkanu javnost. Ipak smo mi nebeski narod. Verovatno to hoce da kaze svestenik, a da je kojim slucajem rec o Jasenovcu, onda bi bilo "Pamtimo, ali ne zaboravljamo!"

Religija = Fanatizam ?

pre 18 godina

Ovi nasi Balkanski klerikalci su ocigledno izbijeni iz vremena i prostora u kojem zive. Kada je rijec o zlocinima nad drugim narodima se to ne smije "prenaglasavati", u slucaju Srebrenica se ne smije upotrebljavati termin "genocid", iako je vec dokazano da je to bio genocid. No, kada je rijec o zlocinima pocinjenim nad sopstvenim narodom (jos onomad u drugom svjetskom ratu), onda se i vojnici blagosiljaju da ratuju protiv "neprijateljskoga naroda"!
Mi obicni smrtnici i Bosnjaci i Hrvati i Srbi trebamo nase uzvisene religije odvojiti od Crkvi, jer su one vec odavno izgubile svaku povezanost sa svetim knjigama!

Boca

pre 18 godina

"Niko od Srba ne želi da negira zločin, ali zločin ne sme biti prenaglašavan ..." Vise niko ne zeli da ga negira, kada je ocigledan, ali bar nemojte o njemu mnogo da govorite, jer to uznemirava uljuljkanu javnost. Ipak smo mi nebeski narod. Verovatno to hoce da kaze svestenik, a da je kojim slucajem rec o Jasenovcu, onda bi bilo "Pamtimo, ali ne zaboravljamo!"

Prijatelj

pre 18 godina

Bivsi nam predsednik drzave u Hagu, generali u Hagu, Krajisnik u Hagu,Koljevic se ubio, genocid dokazan u Hagu, gvozdena ledy nudila 1.000.000 srpskih zrtava za srpsku stvar, crkva nam jahala tenkove i ljubila kame...radovi SANU se izucavaju u Evropi ruku pod ruku sa nazistickom propagandom na temu psihopatskog populizma i kolektivnih zlocina....IZVINJAVAJ SE BRE DOk NAM DAJU SANSU ZA TO

Prijateljj

pre 18 godina

Na vidjelo sve Srebrenice....Poznato je da su se Srebrenice Bosnjacima dogodile na svim mjestima gdje su zivjeli a nasa oslobodilacka noga krocila; svaki dan se pojavljuju nove masovne grobnice. Ove nisu bile bod zastitom UN i poznate svjetskog javnosti....Sto se ostalih tice, Karadjic je izjavio da je uspio spasisti srpski narod jer su stradanja Srpskih civila bila sporadicna....

joker

pre 18 godina

hvala bogu da sam napustio te prostore,jos davne 1991 godine!!!!!!...u poslednjih 4-5 godina,citajuci vas sajt i novine koje su dostupne,ne mogu da se nacudim nelogicnosti dogadjaja kao i katastrofi koja se,umesto napretka i svetlije buducnosti posle pada milosevica,nadvila nad srbiju!!??uvek sam mislio da smo mi pametan,posten,prijateljski,otvoren i mudar narod!!dogadjaji poslednjih godina ,pokazuju sasvim obrnuto!!!??sve je kontra od onoga sto sam mislio da ce se dogoditi !!!seselj,kao "vodja" radikala, otkako se pojavio na politickoj post-titovskoj sceni,kao "opozicija" milosevicu,bio je najruzniji,najprimitivniji,najmasniji i najiritirajuci primer prizemnog,provincijalisticko-komunistickog "naturscika",quazi politicara,uvijenog u "doktorsku"titulu!!!cak ni milosevic nije bio u svojim nastupima,toliko neprijatno nacionalisticki ostrascen, ljut,besan,primitivan!!!njegovi naslednici -nikolic-provincijalac,a posebno "beogradjan"vucic,preuzeli su njegov stil i nacin,uz odvratnu nacional-fasisticku retoriku,stalno i u svakoj prilici,urlajuci i plaseci ljude(koji su drugacijeg misljenja), policijom,sudovima!!??,zatvorima,kaznama i reperkusijama...!!!...najglasniji je vucic,koji me neodoljivo podseca na nekog "SS obersturmfirera",samo mu fali crna SS odeca,na rukama kozne rukavice i bic!!on se toliko uziveo u ulogu "branioca","savetnika" i uopste "zastitnika" SRS-a,seselja,nikolica pa i milosevica,da ne propusta nijednu priliku da "da izjavu",uglavno "preti" nekome,ili da "sa visina","blagonaklono"- nesigurno i neprirodno-jer mu ne stoji i ne lezi!!!-aplaudira ili tapse nekoga po obrazu!!!!srpski narod je nazalost izgleda totalno izgubio kriterijum i moc zdravog,normalnog rasudjivanja,kad takva dva tipa kao i takva pro-fasisticka partija, mogu da budu vodeca snaga srbije!!!bog je izgleda rekao laku noc i digao ruke od srbije!!!!


--------------------------------------------------------------------------------

Kajmakcalan

pre 18 godina

Pa eto napravite emisiju o zlocinu..pokazite sve ...par dana nije to nista pored toliko godina.....i pustite je u svim krajevima bivse SFRJ. Sigurno da ima zabelezenih zlocina a zamislite koliko "sati" zlocina ima koji nisu zabelezeni. U Nemackoj sam za vreme rata video emisiju o "turizmu na frontu" gde su neofasiti pricali kako organizuju ture da se ide na ratiste u Slavoniju da se ubijaju Srbi. Pustani su i snimci kako odlaze na ivicu srpskih sela da snajperom gadjaju seljake. Eto svakojakih snimaka ima, svasta cemo jos videti.

Bojan

pre 18 godina

Poltova kontatacija je tacna, mada je tuzno da nam pridike drzi jedna takva drzava koja se jos nije izvinila indijancima (za grnocid), crncima (za aparthejd), vijetnamcima.... itd. - lista bi bila i previse dugacka - mi cemo se, nadam se, pre njih odrediti prema svojim zlocinima i zlocincima.
A sto se tice Tome, cak i da se dokaze nesto - nece se nista desiti - kod nas su ministri van (domasaja) zakona.

Stojan

pre 18 godina

"Narocito ne treba da bude prenaglasena uloga oca Gavrila u blagosiljanju zlikovaca. A Amfilohije je lepo gostio i blagosiljao Arkana i njegove, ali je pazio da to ne zabelezi kamera." Dosta mi je vise tih licemera i crnokosuljasa, pardon crnomantijasa.

Opijum

pre 18 godina

Gencod je bio i to je dokazano. To sto izvrsioci, podstrekaci i oni koji su ih blagosiljali pokusavaju da ospore dubinu zla i razmere zlocina pocinjenog u ime srpskog naroda, i time pobegnu od krivicne, politicke, moralne i istorijske odgovornosti - nece proci, ma koliko se ovu batrgali, pistali i otimali. Igra je zavrsena, gospodo.

nsv

pre 18 godina

Ova vlada nas opet bruka pred celim svetom. I svi sada cute. Ceo svet vidi da nam je materijalni interes najpreci. Sramota! Prokockali smo sve ono svetlo i sveto u sopstvenoj istoriji. Ekonomski smo bankrotirali. Sta ostaje za buduce generacije? Breme siromastva i sramote.

Mashinovodja

pre 18 godina

"Genocid" prenaglašena ocena, a? Znači, pobiti oko 8000 ljudi (među kojima je bilo i dece) samo zato što su druge vere i nacije, to je premalo da bi se izvršilac "kvalifikovao" za genocid. Pa kako bismo to mogli da nazovemo? Mala šorka među komšijama, s nešto smrtnih posledica? A koliko leševa treba za genocid? 5, 10 ili 100 puta 8000?
Ne znam da li u Srbiji još ima onih koji ŽELE da negiraju zločin, znam samo da se zločin VIŠE NE MOŽE NEGIRATI. Suviše mnogo dokaza je isplivalo i suviše velika bruka je pukla, tako da bi negiranje zločina bilo ravno negiranju činjenice da je Zemlja okrugla.

Miki

pre 18 godina

Prenaglasavan? Da se 8,000 buba svaba ubilo za 2 dana citava ubilicka industrija je morala da se angazuje. A prica se Srebrnica nije usamljen primjer...I to mi je crkva? Vrag a ne bog zivi u toj SPC

Vlada

pre 18 godina

Naravno da pamtimo i da ne zaboravljamo! Ko ima istoriju koja nije pocela pre dva veka bacanjem caja u more, pamti, ako mu je stalo do svoje proslosti. A ko ima iza sebe balast raznih pokolja i zatvaranja ljudi u rezervate, spaljivanja zive dece napalmom, unistavanja celih gradova A-bombom i pokolja ostalim pametnim samonavodjenim oruzjem na cijoj proizvodnji i masovnom koriscenju pociva celokupna privreda i ostvarenje sna, najmanje je u poziciji da poziva druge da osude zlocine. Neka prvo sami svoje osude. Nasi zlocini su podjednako teski, ali su pocinjeni u periodu s kojim smo raskinuli i koji je proizvod jedne ideologije a njihovi su proizvod njihove potrebe da vladaju svetom i opravdavaju se blagostanjem u zemlji.

Dusan

pre 18 godina

Pravoslavna crkva je imala nakon vise od 50 godina takvu sansu da se ponovo infiltrira u pore zivota malog coveka. Ovim stavovima i cutanjem su sami sebi iskopali grob (naravno kod onih ljudi koji imaju malo mozga i to razumeju).Zar je taj radikalizam kod crkve stvarno toliko velik da se i Srebrenici mora govoriti sa zadrskom!

Marija

pre 18 godina

Srbija je izvrsila genocid i morace generacijama da placa ratnu odstetu.Niki nije nevin i svi ce snositi konsekvence za politiku njenog rukovodstva.Spremimo parice.

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Baš je Skupština Srbije okrutna. Svojom odlukom je uznemirila preosetljivo srce Ambasadora jedne velike zemlje. Pretpostavljam da se u toj zemlji kod sličnih situacija, u Skupštini, Senatu ili Parlamentu, veoma vodi računa o tome, kako će neka odluka pogoditi Ambasadora. Srbije i Crne Gore, recimo. Pravo je čudo kako pomenutog gospodina ne uznemirava nijedan drugi zločin. Ni "Oluja" ni "Bljesak". Možda zbog toga što zna ko je "overio" ovu "plemenitu" akciju hrvatskog "zbora". Ne uznemiravaju ga ni stotine hiljada izbeglih Srba iz Bosne, sa Kosova i Metohije i iz Hrvatske. Koji "samo" desetak godina tavore po kampovima i zabitima Srbije. Ubedjuje nas da to nije ništa u poredjenju sa Srebrenicom. Ili, da će se sve vratiti na početak samo, ako se mi pokajemo. Ali specijalno pokajanje. Samo za Srebrenicu. Zna gospodin Ambasador da Srbi imaju kratak "fitilj". I pamćenje. Ostalo će posle "prekriti zaborav i šaš".

Goran

pre 18 godina

Ništa na ovom prostoru neće biti rešeno ni postignuta trajna stabilnost, dok se sva događanja na ovim prostorima ne sagledaju u celini i objektivno. Činjenica je da se svi osećaju kao žrtve i da svako uvek može da kaže "a šta su oni nama radidili". Zato događaje u Srebrenici ne treba izdvajati iz "niza nesrećnih događaja". Zločin pred kamerama nije veći od onog koji nije zabeležen.

Dositej

pre 18 godina

Dugo sam verovao da se zločin meri prema nekoj opštoj pravdi i moralu, međutim, izgleda da se jedan zločin procenjuje samo u odnosu na drugi,
Meni su jednom ukrali BMW 318 i znači ja sam mogu da ukradem nekome kola jer su i meni ukradena. A još ako ukradem model 316 onda nema veze jer sam ukrao slabiji model. A onaj što je meni ukrao 318icu, ako ga Jočić nađe, odgovaraće za 200 kubika razlike u njegovu korist.
Jel to logika?

Vlada, NL

pre 18 godina

Svidja mi se ovo od GSS-a: kada postoji mogucnost da se neki drug film prikaze, a koji ne ide na ruku sponzora, onda "molimo medije"; a opet, ako je film u interesu onoga ko placa, teraj bato! Sta vise reci...

Ovo i ono

pre 18 godina

Pa, draga gospodo, USA ima pravo da nam stavlja primedbe jer su njihove etnicke grupe koje su bile ugrozavane su vec odavno integrisane u njihovo drustvo. Uostalom, koliko puta ste vec gledali AMERICKE filmove o ugnjetavanju crnaca pa i indijanaca? Ima ih vrlo cesto. 'Ajde da vidim kako ce da prodje u Srbiji film o ugnjetavanju manjina.

Boris

pre 18 godina

Ovo sto se desilo u Srebrnici treba se pustati svaki dan na televiziji sve dok SRS ima podrsku od strane gradjana. Pa koji su se to gradjani pokajali za to sto je uradjeno u njihovo ime? Pa SPS i SRS zajedno imaju preko 35% glasova sto je barem jedna trecina koja jos i podrzava sve sto se desilo tamo. Cujem mnogi kazu pa i oni su nas ubijali. Narodna poslovica da se klin klinom izbija nije bas neka umotvorina i ne treba nju slediti.

Srba

pre 18 godina

I dalje pitanje svih pitanja ostaje: kada ce SPS,SRS,DSS, SPO odgovarati za nasilje nad Srpskim narodom? Tek kada do toga dodje pomirenje sa ostalima je moguce. Toliko o "svim zlocinima". Vesna Pesic ne mora da se izvinjava jer nema za sta.

Mićko

pre 18 godina

Ne znam da li je Tomislav Nikolić radio ono za šta ga optužuje Nataša Kandić ili nije. Ali u slučaju da se ispostavi da nije radio mislim da bi joj trebalo da se bavi tim poslom! Nekoga optužiti da je nekoga ubio lično nije mala stvar i ukoliko se ispostavi da je laž Tomislav Nikolić treba da dobije debelu odštetu!

nik

pre 18 godina

Radikal T Nikolić nikada nije krio da je bio dobrovoljac u Hrvatskoj. Čuo sam ga više puta kada je to govorio. Ali, budimo realni, jedno je biti dobrovoljac a sasvim drugo ubijati ljude. Sada se neki meštani prisećaju Nikolića, ali niko ne tvrdi da je on ubijao ili da ga je video da ubija. Pa to je malo perverzno - već unapred se danima piše o ubistvima i nečije ime vezuje za to, a nigde nema optužnice ili svedoka! Ovaj fond N Kandić kaže: bilo ubistava početkom novembra, a a Nikolić kaže da je tamo bio od 6. decembra. Neko laže. Onaj ko laže treba da odgovara.

Vladimir Beba Popović navodno prenosi šta je nekome rekao Stanišić, a zna da Stanišić ne može niti da potvrdi niti da negira, jer ne sme od Haga. Dakle, ako ne mogu da dokažem da je Nikolić ubijao - neka bar ostane nekakva sena nad čovekom, pa ćemo se "ćerati". Nije vredno putovati u Antin da bi ste saznali da je Nikolić tamo bio krajem 91. jer on to nikada nije negirao. Mnogo je profesionalnije pitati one koji optužuju: gde su vam dokazi, jer, ako ih nemate, ne možemo objaviti vaše tvrdnje.

Nenad

pre 18 godina

Pa nije samo vera povod za rat. Amerika je sekularna ali se povinuje za profitom .Neznam kako vi opisujete njihov nacin ratovanja ali ako oni osude naseg Sisica nerazumem kako su svi drugi kolateralna steta. Zlocin treba osuditi gde ga je bilo. A bilo ga je na svim stranama.

Plemenski vodja

pre 18 godina

Ljudi, ne slušajte Vučića i njemu slične, nije im ovo prva paljevina. A stradamo mi svi. Nije teško dokazati da smo u mnogo čemu učestvovali i u mnogo čemu prednjačili. Zašto ponovo navlačiti naivan narod na tanak led? Svoje smeće treba da počistimo, u svojoj avliji da uvedemo red, mnogo šta ima da uradimo kod sebe pre nego što uperimo prstom u neke druge, nama manje važne.

Den

pre 18 godina

Toma Nikolić treba da odgovara ako je počinio zločin u tom selu u Hrvatskoj.
Međutim, ne može se optuživati svaki vojnik ili dobrovoljac samo zato što se zatekao u nekom selu i što ga je neko od 80 godina videlo u svom selu za vreme rata.

djuro

pre 18 godina

Ova zemlja je potpuno izgubila kompas. Jedni se smeju i rugaju zahtevima za (bar) izvinjenje i pokajanje zbog zverstava kojih se, vidimo, ne stide, i izgleda ne bi im smetalo da se ponove, drugi osudjuju emitovanje snimaka na kojima se ubijaju Srbi ("da se ne bi izazivala mrznja u narodu") a grme na isti taj narod kako je genocidan kad se prikazuju zlocini koje su pocinili "njegovi" umobolnici. Cini se kao da, dok se svi u glas deru kako "svi zlocinci treba da odgovaraju", obe strane nase "elite (sacuvaj Boze!) i dalje, jednako licemerno, jednako nastrano i jednako kretenski, duvaju u svoju tikvu i opravdavaju (u najboljem slucaju precutkuje) zlocine za koje su i same odgovorne. Izgleda da tehnoloski napredak i razvoj medija jednostavno nije za nas; mnogo je bolje bilo kad je samo odabrana manjina mogla "da izjavi nesto za dnevnik". Bar se tada svaka rec merila.

Jelic

pre 18 godina

Mislim da je ovde na delu povampirenje staljinistickih metoda. "On je tamo bio, neki ga se secaju, neki su cinili zlodela, ma i on je to radio, sigurno, a i ako nije sigurno, on nam politicki smeta, daj da ga strpamo u zatvor."
Moraju postojati dokazi, mora postojati sud, sve ostalo je bezakonje, linc, u krajnjoj liniji zlodelo.

Sasa Novak @ NL

pre 18 godina

Vidite moji patrioti, postoji i Natasa Kandic u Hrvatskoj, zove se Savo Strbac iz Veritasa. Zato je vazno da svako osudi svoje zlocine kako bi proradila svest u drustvu ne bi li se dogodilo ponovo, previse je bilo i jedno ljudsko bice zverski ubiti iako je rat, iako je to Balkan.

g.m.

pre 18 godina

"Prenaglasavan"?! Ako se zlocin "ne prenaglasi", da li ce neko zbog toga biti mozda manje mrtav? Treba prikazivati sve snimke svih ubijanja da bi konacno i narod(i) i politicari shvatili da su zlocini cinjeni, a ne da se radi o urotama i zaverama! I neka niko ne trazi pokrice za svoje zlocine pod izgovorom da je to cinila i "druga strana". Pa, cak, ako se krene i tom nakaznom logikom, pa pocnu da se "sabiraju" i "oduzimaju" zrtve, bojim se da ce to biti najjaci bumerang u lice brojiteljima!

Boozer

pre 18 godina

Genocid je svesno, sistematsko i planirano biolosko (dakle, "geno") istrebljenje nekog naroda ili masovni pokolj sa namerom da se bioloski unisti neki narod. Masovno istrebljenje Jevreja u II sv. ratu je genocid (6 miliona). Staljinov pokolj Rusa je genocid (25 miliona!), Ruanda 1994. je genocid (oko 2 miliona pobijenih Tutsija), Armenija 1915. je genocid, ono sto se nama desilo u Hrvatskoj 1941-1945 je genocid, ono sto je Pol Pot uradio je genocid, itd. Nazalost, previse je primera.

Srebrenica jeste zlocin ali nije genocid. Zasto se Srebrenica desila? Internet je pun informacija, pa izvolite.
Ne bi bilo lose pogledati i drugu stranu medalje. Bez namere da, nedajboze, pravdam sta se zbilo nakon masovnih pokolja Srba. Samo zelim da skrenem paznju i na ostale zlocine.

Stvar je u tome sto za Srebrenicu zna svako, a za, recimo, srebrenicko selo Kravice - niko; niko, pa ni mnogi Srbi. A to je zalosno.

Zrtve su zrtve. Mrtve. Iza njih je ostalo bar duplo vise "mrtvih" - to su ljudi koji zive bez svojih voljenih.

Zlocinci su zlocinci. Imaju ime i prezime. Nije vazno sa koje su strane - zlocinci su i njihova zlodela se moraju osuditi, kao i oni sami.

Sto ih vise pohvatati i skloniti ih od ociju civilizacije zanavek.

Slavko

pre 18 godina

Snimci koji su prikazani u Hagu pa re-emitovani na B92 su deo dokaznog materijala koji ima za cilj da pokaze da su zvanicne jedinice Srbijanskog mup-a ucestvovale u ratu i cinile zlocine u na teritoriji druge medjunarodno priznate drzave. To je sustina!

Kada Vucic nadje snimak na kome neka jedinica Hrvatskog ili Bosanskog mup-a ili vojske vrsi zlocine na teritoriji republike Srbije onda neka ih pokaze. Ovako su njihovi snimci mudzahedinskih zlocina iz Bosne apsolutno van konteksta snimaka prvobitno prikazanih u Hagu.

Nije mi jasno da niko ne vidi da se ovde radi o vrlo jednostavnoj stvari - jedinice vojske i mup-a Srbije su cinile zlocine u svim republikama i pokrajinama bivse SFRJ dok ni jedna takva jedinica iz bilo koje druge republike niti pokrajine nije ni krocila na tle Srbije. Zato nisu svi jednako krivi posebno kada se radi o odgovornosti zvanicnih institucija.

Republika Srbija je jedina trupama presla na teritorije svi ostalih republika i pokrajina bivse SFRJ i iz toga proistice njena specificna odgovornost. Price koje pocinju sa “svi su cinili zlocine” imaju za cilj da umanje tu odgovornost i nista vise.

Dakle kao sto ona reklama kaze - nije sve jedno!

Mile

pre 18 godina

Eto od svih snimaka na raspolaganju sudu u Hagu, jedino je prikazan (Javno) ovaj sa Skorpionima.
I to pred predstojece sudjenje po tuzbi BiH za Genocid.
Objektivno kao CNN '92.

nemavise

pre 18 godina

Onog dana kada srbijanci shvate da Srbija nije tamo gdje je i praoslavlje onda se mogu nadati da su krocili u dvadeseti vek.Sa ovakvom nacionalnom zasljepljenoscu ,intelektualnom ogranicenoscu sanse su minimalne.Sta treba jos da nam se desi pa da se urazumimo.Sta je taj naoruzani dobrovoljac trazio na teritoriiji druge drzave.A gdje su tek pljacke , ubijanja i silovanja.Jeli to mislite da i radikalaca ima raznih kategorija.Onih meksih koji ni mrava nebi zgazili pa do onih koji cak mrze i delfine .Sa takvim nacinom razmisljanja mi smo osudjeni na sudbinu nacisticke njemacke ili japanske Hirosime.Sa takvom fasistickom ideologijom u nasim glavama dragi moji od Srbije nece ostati ni beogradski pasaluk.

milevajukic

pre 18 godina

bio je rat i bilo je ratova a ovo sto se desavalo na nasim prostorima to je uzas .klanje odrubljivanje glave to je uzas .metak bomba uredu to je civilizovano rat je rat.

ijanac

pre 18 godina

Ma zamislite ,molim vas gospodo iz gradjanskog saveza.A kako bi to bilo divno ljudski a ne gradjanski da vi zajedno sa hiljadama mladih iz Srbije dodjete 11. jula u Srebrenicu,te na taj nacin mozda pomognete njihovu buducnost.

Bojan

pre 18 godina

Poltova kontatacija je tacna, mada je tuzno da nam pridike drzi jedna takva drzava koja se jos nije izvinila indijancima (za grnocid), crncima (za aparthejd), vijetnamcima.... itd. - lista bi bila i previse dugacka - mi cemo se, nadam se, pre njih odrediti prema svojim zlocinima i zlocincima.
A sto se tice Tome, cak i da se dokaze nesto - nece se nista desiti - kod nas su ministri van (domasaja) zakona.

Miki

pre 18 godina

Prenaglasavan? Da se 8,000 buba svaba ubilo za 2 dana citava ubilicka industrija je morala da se angazuje. A prica se Srebrnica nije usamljen primjer...I to mi je crkva? Vrag a ne bog zivi u toj SPC

Marija

pre 18 godina

Srbija je izvrsila genocid i morace generacijama da placa ratnu odstetu.Niki nije nevin i svi ce snositi konsekvence za politiku njenog rukovodstva.Spremimo parice.

Prijatelj

pre 18 godina

Bivsi nam predsednik drzave u Hagu, generali u Hagu, Krajisnik u Hagu,Koljevic se ubio, genocid dokazan u Hagu, gvozdena ledy nudila 1.000.000 srpskih zrtava za srpsku stvar, crkva nam jahala tenkove i ljubila kame...radovi SANU se izucavaju u Evropi ruku pod ruku sa nazistickom propagandom na temu psihopatskog populizma i kolektivnih zlocina....IZVINJAVAJ SE BRE DOk NAM DAJU SANSU ZA TO

Kajmakcalan

pre 18 godina

Pa eto napravite emisiju o zlocinu..pokazite sve ...par dana nije to nista pored toliko godina.....i pustite je u svim krajevima bivse SFRJ. Sigurno da ima zabelezenih zlocina a zamislite koliko "sati" zlocina ima koji nisu zabelezeni. U Nemackoj sam za vreme rata video emisiju o "turizmu na frontu" gde su neofasiti pricali kako organizuju ture da se ide na ratiste u Slavoniju da se ubijaju Srbi. Pustani su i snimci kako odlaze na ivicu srpskih sela da snajperom gadjaju seljake. Eto svakojakih snimaka ima, svasta cemo jos videti.

Boca

pre 18 godina

"Niko od Srba ne želi da negira zločin, ali zločin ne sme biti prenaglašavan ..." Vise niko ne zeli da ga negira, kada je ocigledan, ali bar nemojte o njemu mnogo da govorite, jer to uznemirava uljuljkanu javnost. Ipak smo mi nebeski narod. Verovatno to hoce da kaze svestenik, a da je kojim slucajem rec o Jasenovcu, onda bi bilo "Pamtimo, ali ne zaboravljamo!"

Religija = Fanatizam ?

pre 18 godina

Ovi nasi Balkanski klerikalci su ocigledno izbijeni iz vremena i prostora u kojem zive. Kada je rijec o zlocinima nad drugim narodima se to ne smije "prenaglasavati", u slucaju Srebrenica se ne smije upotrebljavati termin "genocid", iako je vec dokazano da je to bio genocid. No, kada je rijec o zlocinima pocinjenim nad sopstvenim narodom (jos onomad u drugom svjetskom ratu), onda se i vojnici blagosiljaju da ratuju protiv "neprijateljskoga naroda"!
Mi obicni smrtnici i Bosnjaci i Hrvati i Srbi trebamo nase uzvisene religije odvojiti od Crkvi, jer su one vec odavno izgubile svaku povezanost sa svetim knjigama!

Stojan

pre 18 godina

"Narocito ne treba da bude prenaglasena uloga oca Gavrila u blagosiljanju zlikovaca. A Amfilohije je lepo gostio i blagosiljao Arkana i njegove, ali je pazio da to ne zabelezi kamera." Dosta mi je vise tih licemera i crnokosuljasa, pardon crnomantijasa.

Opijum

pre 18 godina

Gencod je bio i to je dokazano. To sto izvrsioci, podstrekaci i oni koji su ih blagosiljali pokusavaju da ospore dubinu zla i razmere zlocina pocinjenog u ime srpskog naroda, i time pobegnu od krivicne, politicke, moralne i istorijske odgovornosti - nece proci, ma koliko se ovu batrgali, pistali i otimali. Igra je zavrsena, gospodo.

nsv

pre 18 godina

Ova vlada nas opet bruka pred celim svetom. I svi sada cute. Ceo svet vidi da nam je materijalni interes najpreci. Sramota! Prokockali smo sve ono svetlo i sveto u sopstvenoj istoriji. Ekonomski smo bankrotirali. Sta ostaje za buduce generacije? Breme siromastva i sramote.

Mashinovodja

pre 18 godina

"Genocid" prenaglašena ocena, a? Znači, pobiti oko 8000 ljudi (među kojima je bilo i dece) samo zato što su druge vere i nacije, to je premalo da bi se izvršilac "kvalifikovao" za genocid. Pa kako bismo to mogli da nazovemo? Mala šorka među komšijama, s nešto smrtnih posledica? A koliko leševa treba za genocid? 5, 10 ili 100 puta 8000?
Ne znam da li u Srbiji još ima onih koji ŽELE da negiraju zločin, znam samo da se zločin VIŠE NE MOŽE NEGIRATI. Suviše mnogo dokaza je isplivalo i suviše velika bruka je pukla, tako da bi negiranje zločina bilo ravno negiranju činjenice da je Zemlja okrugla.

Vlada

pre 18 godina

Naravno da pamtimo i da ne zaboravljamo! Ko ima istoriju koja nije pocela pre dva veka bacanjem caja u more, pamti, ako mu je stalo do svoje proslosti. A ko ima iza sebe balast raznih pokolja i zatvaranja ljudi u rezervate, spaljivanja zive dece napalmom, unistavanja celih gradova A-bombom i pokolja ostalim pametnim samonavodjenim oruzjem na cijoj proizvodnji i masovnom koriscenju pociva celokupna privreda i ostvarenje sna, najmanje je u poziciji da poziva druge da osude zlocine. Neka prvo sami svoje osude. Nasi zlocini su podjednako teski, ali su pocinjeni u periodu s kojim smo raskinuli i koji je proizvod jedne ideologije a njihovi su proizvod njihove potrebe da vladaju svetom i opravdavaju se blagostanjem u zemlji.

Dusan

pre 18 godina

Pravoslavna crkva je imala nakon vise od 50 godina takvu sansu da se ponovo infiltrira u pore zivota malog coveka. Ovim stavovima i cutanjem su sami sebi iskopali grob (naravno kod onih ljudi koji imaju malo mozga i to razumeju).Zar je taj radikalizam kod crkve stvarno toliko velik da se i Srebrenici mora govoriti sa zadrskom!

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Baš je Skupština Srbije okrutna. Svojom odlukom je uznemirila preosetljivo srce Ambasadora jedne velike zemlje. Pretpostavljam da se u toj zemlji kod sličnih situacija, u Skupštini, Senatu ili Parlamentu, veoma vodi računa o tome, kako će neka odluka pogoditi Ambasadora. Srbije i Crne Gore, recimo. Pravo je čudo kako pomenutog gospodina ne uznemirava nijedan drugi zločin. Ni "Oluja" ni "Bljesak". Možda zbog toga što zna ko je "overio" ovu "plemenitu" akciju hrvatskog "zbora". Ne uznemiravaju ga ni stotine hiljada izbeglih Srba iz Bosne, sa Kosova i Metohije i iz Hrvatske. Koji "samo" desetak godina tavore po kampovima i zabitima Srbije. Ubedjuje nas da to nije ništa u poredjenju sa Srebrenicom. Ili, da će se sve vratiti na početak samo, ako se mi pokajemo. Ali specijalno pokajanje. Samo za Srebrenicu. Zna gospodin Ambasador da Srbi imaju kratak "fitilj". I pamćenje. Ostalo će posle "prekriti zaborav i šaš".

Goran

pre 18 godina

Ništa na ovom prostoru neće biti rešeno ni postignuta trajna stabilnost, dok se sva događanja na ovim prostorima ne sagledaju u celini i objektivno. Činjenica je da se svi osećaju kao žrtve i da svako uvek može da kaže "a šta su oni nama radidili". Zato događaje u Srebrenici ne treba izdvajati iz "niza nesrećnih događaja". Zločin pred kamerama nije veći od onog koji nije zabeležen.

Dositej

pre 18 godina

Dugo sam verovao da se zločin meri prema nekoj opštoj pravdi i moralu, međutim, izgleda da se jedan zločin procenjuje samo u odnosu na drugi,
Meni su jednom ukrali BMW 318 i znači ja sam mogu da ukradem nekome kola jer su i meni ukradena. A još ako ukradem model 316 onda nema veze jer sam ukrao slabiji model. A onaj što je meni ukrao 318icu, ako ga Jočić nađe, odgovaraće za 200 kubika razlike u njegovu korist.
Jel to logika?

Prijateljj

pre 18 godina

Na vidjelo sve Srebrenice....Poznato je da su se Srebrenice Bosnjacima dogodile na svim mjestima gdje su zivjeli a nasa oslobodilacka noga krocila; svaki dan se pojavljuju nove masovne grobnice. Ove nisu bile bod zastitom UN i poznate svjetskog javnosti....Sto se ostalih tice, Karadjic je izjavio da je uspio spasisti srpski narod jer su stradanja Srpskih civila bila sporadicna....

Vlada, NL

pre 18 godina

Svidja mi se ovo od GSS-a: kada postoji mogucnost da se neki drug film prikaze, a koji ne ide na ruku sponzora, onda "molimo medije"; a opet, ako je film u interesu onoga ko placa, teraj bato! Sta vise reci...

Ovo i ono

pre 18 godina

Pa, draga gospodo, USA ima pravo da nam stavlja primedbe jer su njihove etnicke grupe koje su bile ugrozavane su vec odavno integrisane u njihovo drustvo. Uostalom, koliko puta ste vec gledali AMERICKE filmove o ugnjetavanju crnaca pa i indijanaca? Ima ih vrlo cesto. 'Ajde da vidim kako ce da prodje u Srbiji film o ugnjetavanju manjina.

Boris

pre 18 godina

Ovo sto se desilo u Srebrnici treba se pustati svaki dan na televiziji sve dok SRS ima podrsku od strane gradjana. Pa koji su se to gradjani pokajali za to sto je uradjeno u njihovo ime? Pa SPS i SRS zajedno imaju preko 35% glasova sto je barem jedna trecina koja jos i podrzava sve sto se desilo tamo. Cujem mnogi kazu pa i oni su nas ubijali. Narodna poslovica da se klin klinom izbija nije bas neka umotvorina i ne treba nju slediti.

Srba

pre 18 godina

I dalje pitanje svih pitanja ostaje: kada ce SPS,SRS,DSS, SPO odgovarati za nasilje nad Srpskim narodom? Tek kada do toga dodje pomirenje sa ostalima je moguce. Toliko o "svim zlocinima". Vesna Pesic ne mora da se izvinjava jer nema za sta.

Mićko

pre 18 godina

Ne znam da li je Tomislav Nikolić radio ono za šta ga optužuje Nataša Kandić ili nije. Ali u slučaju da se ispostavi da nije radio mislim da bi joj trebalo da se bavi tim poslom! Nekoga optužiti da je nekoga ubio lično nije mala stvar i ukoliko se ispostavi da je laž Tomislav Nikolić treba da dobije debelu odštetu!

nik

pre 18 godina

Radikal T Nikolić nikada nije krio da je bio dobrovoljac u Hrvatskoj. Čuo sam ga više puta kada je to govorio. Ali, budimo realni, jedno je biti dobrovoljac a sasvim drugo ubijati ljude. Sada se neki meštani prisećaju Nikolića, ali niko ne tvrdi da je on ubijao ili da ga je video da ubija. Pa to je malo perverzno - već unapred se danima piše o ubistvima i nečije ime vezuje za to, a nigde nema optužnice ili svedoka! Ovaj fond N Kandić kaže: bilo ubistava početkom novembra, a a Nikolić kaže da je tamo bio od 6. decembra. Neko laže. Onaj ko laže treba da odgovara.

Vladimir Beba Popović navodno prenosi šta je nekome rekao Stanišić, a zna da Stanišić ne može niti da potvrdi niti da negira, jer ne sme od Haga. Dakle, ako ne mogu da dokažem da je Nikolić ubijao - neka bar ostane nekakva sena nad čovekom, pa ćemo se "ćerati". Nije vredno putovati u Antin da bi ste saznali da je Nikolić tamo bio krajem 91. jer on to nikada nije negirao. Mnogo je profesionalnije pitati one koji optužuju: gde su vam dokazi, jer, ako ih nemate, ne možemo objaviti vaše tvrdnje.

Nenad

pre 18 godina

Pa nije samo vera povod za rat. Amerika je sekularna ali se povinuje za profitom .Neznam kako vi opisujete njihov nacin ratovanja ali ako oni osude naseg Sisica nerazumem kako su svi drugi kolateralna steta. Zlocin treba osuditi gde ga je bilo. A bilo ga je na svim stranama.

Plemenski vodja

pre 18 godina

Ljudi, ne slušajte Vučića i njemu slične, nije im ovo prva paljevina. A stradamo mi svi. Nije teško dokazati da smo u mnogo čemu učestvovali i u mnogo čemu prednjačili. Zašto ponovo navlačiti naivan narod na tanak led? Svoje smeće treba da počistimo, u svojoj avliji da uvedemo red, mnogo šta ima da uradimo kod sebe pre nego što uperimo prstom u neke druge, nama manje važne.

Den

pre 18 godina

Toma Nikolić treba da odgovara ako je počinio zločin u tom selu u Hrvatskoj.
Međutim, ne može se optuživati svaki vojnik ili dobrovoljac samo zato što se zatekao u nekom selu i što ga je neko od 80 godina videlo u svom selu za vreme rata.

djuro

pre 18 godina

Ova zemlja je potpuno izgubila kompas. Jedni se smeju i rugaju zahtevima za (bar) izvinjenje i pokajanje zbog zverstava kojih se, vidimo, ne stide, i izgleda ne bi im smetalo da se ponove, drugi osudjuju emitovanje snimaka na kojima se ubijaju Srbi ("da se ne bi izazivala mrznja u narodu") a grme na isti taj narod kako je genocidan kad se prikazuju zlocini koje su pocinili "njegovi" umobolnici. Cini se kao da, dok se svi u glas deru kako "svi zlocinci treba da odgovaraju", obe strane nase "elite (sacuvaj Boze!) i dalje, jednako licemerno, jednako nastrano i jednako kretenski, duvaju u svoju tikvu i opravdavaju (u najboljem slucaju precutkuje) zlocine za koje su i same odgovorne. Izgleda da tehnoloski napredak i razvoj medija jednostavno nije za nas; mnogo je bolje bilo kad je samo odabrana manjina mogla "da izjavi nesto za dnevnik". Bar se tada svaka rec merila.

Jelic

pre 18 godina

Mislim da je ovde na delu povampirenje staljinistickih metoda. "On je tamo bio, neki ga se secaju, neki su cinili zlodela, ma i on je to radio, sigurno, a i ako nije sigurno, on nam politicki smeta, daj da ga strpamo u zatvor."
Moraju postojati dokazi, mora postojati sud, sve ostalo je bezakonje, linc, u krajnjoj liniji zlodelo.

Sasa Novak @ NL

pre 18 godina

Vidite moji patrioti, postoji i Natasa Kandic u Hrvatskoj, zove se Savo Strbac iz Veritasa. Zato je vazno da svako osudi svoje zlocine kako bi proradila svest u drustvu ne bi li se dogodilo ponovo, previse je bilo i jedno ljudsko bice zverski ubiti iako je rat, iako je to Balkan.

g.m.

pre 18 godina

"Prenaglasavan"?! Ako se zlocin "ne prenaglasi", da li ce neko zbog toga biti mozda manje mrtav? Treba prikazivati sve snimke svih ubijanja da bi konacno i narod(i) i politicari shvatili da su zlocini cinjeni, a ne da se radi o urotama i zaverama! I neka niko ne trazi pokrice za svoje zlocine pod izgovorom da je to cinila i "druga strana". Pa, cak, ako se krene i tom nakaznom logikom, pa pocnu da se "sabiraju" i "oduzimaju" zrtve, bojim se da ce to biti najjaci bumerang u lice brojiteljima!

Boozer

pre 18 godina

Genocid je svesno, sistematsko i planirano biolosko (dakle, "geno") istrebljenje nekog naroda ili masovni pokolj sa namerom da se bioloski unisti neki narod. Masovno istrebljenje Jevreja u II sv. ratu je genocid (6 miliona). Staljinov pokolj Rusa je genocid (25 miliona!), Ruanda 1994. je genocid (oko 2 miliona pobijenih Tutsija), Armenija 1915. je genocid, ono sto se nama desilo u Hrvatskoj 1941-1945 je genocid, ono sto je Pol Pot uradio je genocid, itd. Nazalost, previse je primera.

Srebrenica jeste zlocin ali nije genocid. Zasto se Srebrenica desila? Internet je pun informacija, pa izvolite.
Ne bi bilo lose pogledati i drugu stranu medalje. Bez namere da, nedajboze, pravdam sta se zbilo nakon masovnih pokolja Srba. Samo zelim da skrenem paznju i na ostale zlocine.

Stvar je u tome sto za Srebrenicu zna svako, a za, recimo, srebrenicko selo Kravice - niko; niko, pa ni mnogi Srbi. A to je zalosno.

Zrtve su zrtve. Mrtve. Iza njih je ostalo bar duplo vise "mrtvih" - to su ljudi koji zive bez svojih voljenih.

Zlocinci su zlocinci. Imaju ime i prezime. Nije vazno sa koje su strane - zlocinci su i njihova zlodela se moraju osuditi, kao i oni sami.

Sto ih vise pohvatati i skloniti ih od ociju civilizacije zanavek.

Slavko

pre 18 godina

Snimci koji su prikazani u Hagu pa re-emitovani na B92 su deo dokaznog materijala koji ima za cilj da pokaze da su zvanicne jedinice Srbijanskog mup-a ucestvovale u ratu i cinile zlocine u na teritoriji druge medjunarodno priznate drzave. To je sustina!

Kada Vucic nadje snimak na kome neka jedinica Hrvatskog ili Bosanskog mup-a ili vojske vrsi zlocine na teritoriji republike Srbije onda neka ih pokaze. Ovako su njihovi snimci mudzahedinskih zlocina iz Bosne apsolutno van konteksta snimaka prvobitno prikazanih u Hagu.

Nije mi jasno da niko ne vidi da se ovde radi o vrlo jednostavnoj stvari - jedinice vojske i mup-a Srbije su cinile zlocine u svim republikama i pokrajinama bivse SFRJ dok ni jedna takva jedinica iz bilo koje druge republike niti pokrajine nije ni krocila na tle Srbije. Zato nisu svi jednako krivi posebno kada se radi o odgovornosti zvanicnih institucija.

Republika Srbija je jedina trupama presla na teritorije svi ostalih republika i pokrajina bivse SFRJ i iz toga proistice njena specificna odgovornost. Price koje pocinju sa “svi su cinili zlocine” imaju za cilj da umanje tu odgovornost i nista vise.

Dakle kao sto ona reklama kaze - nije sve jedno!

Mile

pre 18 godina

Eto od svih snimaka na raspolaganju sudu u Hagu, jedino je prikazan (Javno) ovaj sa Skorpionima.
I to pred predstojece sudjenje po tuzbi BiH za Genocid.
Objektivno kao CNN '92.

joker

pre 18 godina

hvala bogu da sam napustio te prostore,jos davne 1991 godine!!!!!!...u poslednjih 4-5 godina,citajuci vas sajt i novine koje su dostupne,ne mogu da se nacudim nelogicnosti dogadjaja kao i katastrofi koja se,umesto napretka i svetlije buducnosti posle pada milosevica,nadvila nad srbiju!!??uvek sam mislio da smo mi pametan,posten,prijateljski,otvoren i mudar narod!!dogadjaji poslednjih godina ,pokazuju sasvim obrnuto!!!??sve je kontra od onoga sto sam mislio da ce se dogoditi !!!seselj,kao "vodja" radikala, otkako se pojavio na politickoj post-titovskoj sceni,kao "opozicija" milosevicu,bio je najruzniji,najprimitivniji,najmasniji i najiritirajuci primer prizemnog,provincijalisticko-komunistickog "naturscika",quazi politicara,uvijenog u "doktorsku"titulu!!!cak ni milosevic nije bio u svojim nastupima,toliko neprijatno nacionalisticki ostrascen, ljut,besan,primitivan!!!njegovi naslednici -nikolic-provincijalac,a posebno "beogradjan"vucic,preuzeli su njegov stil i nacin,uz odvratnu nacional-fasisticku retoriku,stalno i u svakoj prilici,urlajuci i plaseci ljude(koji su drugacijeg misljenja), policijom,sudovima!!??,zatvorima,kaznama i reperkusijama...!!!...najglasniji je vucic,koji me neodoljivo podseca na nekog "SS obersturmfirera",samo mu fali crna SS odeca,na rukama kozne rukavice i bic!!on se toliko uziveo u ulogu "branioca","savetnika" i uopste "zastitnika" SRS-a,seselja,nikolica pa i milosevica,da ne propusta nijednu priliku da "da izjavu",uglavno "preti" nekome,ili da "sa visina","blagonaklono"- nesigurno i neprirodno-jer mu ne stoji i ne lezi!!!-aplaudira ili tapse nekoga po obrazu!!!!srpski narod je nazalost izgleda totalno izgubio kriterijum i moc zdravog,normalnog rasudjivanja,kad takva dva tipa kao i takva pro-fasisticka partija, mogu da budu vodeca snaga srbije!!!bog je izgleda rekao laku noc i digao ruke od srbije!!!!


--------------------------------------------------------------------------------

nemavise

pre 18 godina

Onog dana kada srbijanci shvate da Srbija nije tamo gdje je i praoslavlje onda se mogu nadati da su krocili u dvadeseti vek.Sa ovakvom nacionalnom zasljepljenoscu ,intelektualnom ogranicenoscu sanse su minimalne.Sta treba jos da nam se desi pa da se urazumimo.Sta je taj naoruzani dobrovoljac trazio na teritoriiji druge drzave.A gdje su tek pljacke , ubijanja i silovanja.Jeli to mislite da i radikalaca ima raznih kategorija.Onih meksih koji ni mrava nebi zgazili pa do onih koji cak mrze i delfine .Sa takvim nacinom razmisljanja mi smo osudjeni na sudbinu nacisticke njemacke ili japanske Hirosime.Sa takvom fasistickom ideologijom u nasim glavama dragi moji od Srbije nece ostati ni beogradski pasaluk.

milevajukic

pre 18 godina

bio je rat i bilo je ratova a ovo sto se desavalo na nasim prostorima to je uzas .klanje odrubljivanje glave to je uzas .metak bomba uredu to je civilizovano rat je rat.

ijanac

pre 18 godina

Ma zamislite ,molim vas gospodo iz gradjanskog saveza.A kako bi to bilo divno ljudski a ne gradjanski da vi zajedno sa hiljadama mladih iz Srbije dodjete 11. jula u Srebrenicu,te na taj nacin mozda pomognete njihovu buducnost.