Sreda, 01.07.2020.

10:07

Online nastava i u septembru?

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio da bi bilo pošteno da se Ministarstvo pripremi za održavanje online nastave u septembru.

Izvor: Tanjug

Online nastava i u septembru? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

Fifi

pre 3 godine

Nemojte ni da pomislite da skole ne otvorite od septembra! Ko ce da radi sa decom, roditelji rade, a i nemamo svi racunare, unistili ste generaciju! Napravite manje grupe, smanjite broj casova, uglavite npr tri smene, smislite nesto, niste glupi, ali skola mora da radi!

Ana

pre 3 godine

Kakva crna online nastava! Da li se svi prave ludi ili šta, kad se zna da od učenja nije ništa bilo, samo se prepisivalo do besvesti, nije se znalo kad počinje, a kad se završava radni dan, profesori pošalju materijal, a većina nedostupna za pojašnjenja, slabijim učenicima idealna situacija jer se radi ili u grupama pa ovi bolji rade i za sebe i za njih ili lepo angaržuju privatno nekog da im uradi test... Sve u svemu ako se nastava ovako nastavi, pored već mnogo problema u školstvu, ovo će biti izgubljene generacije.

Родитељ

pre 3 godine

Па није ваљда да ће због Београда и неких градова увести онлајн наставу у целој Србији. Тотално бесмислена идеја. Усладила им се онлајн настава и сад малтретирају децу у целој Србији, а ни сами нису свесни колико опада квалитет образовања.
Зашто ту наставу не уводи селективно онима којима треба?
Зашто и докле више да деца целе Србије испаштају због Београда ??!!

Marko

pre 3 godine

Ako mislite da cela ova situacija odgovara prosvetnim radnicima i da su oni dobro prošli grdno se varate. Mnogo je lakše otići u školu i odraditi časove nego po ceo dan sedeti za računarom, pripremati materijale, domaće zadatke, upitnike, odgovarati na pitanja i još dosta toga, samo da bi se došlo do bilo kakve povratne informacije od uglavnom nezainteresovanih učenika.

Ja

pre 3 godine

Bilo bi najpametnije da školska godina počne u avgustu. Da se malo obnovi propušteno gradivo i iskoristi vreme do jeseni kada kreće drugi talas virusa. Jer ovako neće nikad krenuti u školu. Osim ako je to cilj.

Jelena

pre 3 godine

Očekivan scenario. Molila bih samo da meni, a verujem i većini roditelja nadležni ministar objasni kako da ja kao samohrana majka deteta koje je u nižem razredu osnovne škole, a koja radi od 10:00 do 18:00 h. fizički postignem odnosno budem i radnik u svojoj firmi i učitelj svom detetu. Najlakše je sve prebaciti na naša leđa, a kolateralna šteta će opet biti deca koja po mom iskustvu do juna nisu valjano savladala ni 30% online gradiva, a trend će se nastaviti i u septembru. Rešenje uvek postoji, redukovati nastavni plan i program, podeliti razrede u manje grupe i organizovati nastavu za svaku odredjenim danima u nedelji uz obavezne mere zaštite. Do sada su i deca i roditelji itekako shvatili važnost nošenja maski i redovne higijene ruku te tu ne vidim problem. No, pošto ovo ipak zahteva malo veće angažovanje nadležnog resursa lakše je uključiti kameru, snimiti lekcije pa ko šta savlada, bože moj, to su samo elementarne osnove znanja i pismenosti i to su samo naša deca koja će ostati sa rupama u istim...

šta reći sem.....

pre 3 godine

Znate sta je ovde cilj? da nam deca budu zatupljena. E to je cilj svega ovoga. Ko ce da sedi pored tv i prati nastavu? Da su roditelki pametni da ne dozvole deci pa da vidimo na osnovu cega ce da zakljuce ocene

Prosvetni radnik

pre 3 godine

Dragi roditelji, do sada ste obično dolazili u školu da se istresate na meni, neretko i da prezire. Svaka šuša iz komšiluka sa dva razreda škole je "bolje predavala" predmet koji prodajem ja u školi. Sada je odjednom stresno, vi niste stručni tako to.

jasamaja

pre 3 godine

Kapiram da će u nekom momentu, vrv za nekih 100 godina škola svakako evoluirati i postati digitalna. Iskreno, naš školski sistem je glup i zastreo, nije se promenio 150 godina, svodi se na bubanje svetskog znanja i prostu reprodukciju i ocenjivanje što mi je tek suludo jer je poenta steći neko znanje a ne da te neko rangira kroz ocene. Mislim da je ovo prilika svuda u svetu kad će se napraviti prvi koraci ka tome. E sad naravno kod nas ima milion prepreka i ove generacije koje to prolaze zajedno sa roditeljima će ispastati kad tad.

got

pre 3 godine

Kod mene u kraju deca uopste nisu pratila online nastavu tokom proleca.
Za vreme vanrednog stanja, pre podne uglavnom su igrali kosarku na obliznjem terenu.
BTW, ni ja nisam bio bolji u njihovim godinama i isto bih radio sada kao oni.

roditelj

pre 3 godine

Ne treba biti vidovit pa prepostaviti sta ce se dogadjati na jesen,zimu ali i prolece ako nebudemo se pridrzavali strogih mera. Italija i Spanija su zemlje koje su iskusile to. Tesko da ekonomije bilo koje zemlje mogu biti ispred zivota i zdravlja ljudi.

Slušajte struku, a ne treće oko

pre 3 godine

Slažem se sa ministrom, on line nastava je jedino ispravno rešenje u ovoj situaciji, jer u suprotnom deca će kao prenosioci virusa, zaraziti roditelje ali i bake i dede sa kojima mnogi žive u domaćinstu.
Deci uglavnom neće biti ništa ali će ukoliko rašire virus među svojim ukućinaima, imati doživotne traume zbog osećaja krivice iako realno krivac može biti samo onaj ko ih natera u škole u vreme ovakve zaraze.
Ovi što piričaju kako će se deca i onako zaraziti po kafićima, neka svoju decu bolje vaspitaju jer posete kafićima nisu obavezne, dok škola jeste.
Shvatite već jednom da pravila socijalnog distanciranja nije moguća u uičonicama, a mora da se poštuje svuda u zatvorenim prostorijama.
Da ne pominjem koliko će biti ugroženi i nastavnici, koji takođe kod kuće možda imaju već stare i bolesne ukućane, a virus takvima ne prašta.
Vidim da ima i onih koji još uvek žive u mašti i misle da virus i ne postoji, samo neka pogledaju trenutnu situaciju u SAD sa najboljim zdravstvom na svetu, gde je već zaraženo skoro 3 miliona ljudi, a umrlo preko 130 hiljada.
Šta bi bilo sa nama ako se ne uozbiljimo, ne smem ni da pomislim.

Vazduplohovac

pre 3 godine

Vlada RS da preusmeri novac za plate prosvetara na kupovinu TVa, kompjutera, mobilnog telefona, račune za internet i kurs iz IT tehnologija roditeljima koji nemaju dovoljna primanja za sve to.
Znam da su kod nas zakoni samo mrtvo slovo na papiru, ali da li išta piše u zakonima o obrazovanju na temu ovakvog daljinskog "pohađanja" škole? Zašto bi učenici i roditelji bili u obavezi da učestvuju u tome?

Ana

pre 3 godine

U pravu su roditelji kada kazu da deca najbolje uce u skoli. Treba da znamo i da ima hronicno bolesne dece za koju bi ovo bilo smrtonosno. Sta ce se desiti ako se nastavnici razbole, jer su odeljenja mnogobrojna, nema distance, ne mogu se ni sva deca kontrolisati. Sta cemo sa decom sa posebnim potrebama, oni su tek posebno osetljivi? Treba pronaci neko medjuresenje, deci da se objasni gradivo u skoli, u malim grpuama ono najvaznije, a da vezbaju kod kuce... Naravno, uz sve mere zastite. Ako se deca zaraze, koronu ce odneti kuci, roditeljima, bakama, dekama, komsijama.. Ne smem.ni da zamislim kakav bi to haos nastao..

Milan Djordjevic

pre 3 godine

Bravo, bravo. Djaci gube osnovno obrazovanje. Bivsi prvaci,deca od prvog do cetvrtog. Nadam se da neces biti vise ministar. Dete mi trazi stvarnu uciteljice, da je vidi usne i upija znanje, a ne tvoja online skola
Poslato

Теодосије Милић

pre 3 godine

По мени, требало би бити организоване он лајн коцкарнице, он лајн ноћни клубови, он лајн тржни центри и итд. Министар нека се сам замисли, ако може, да ли је паметно или мудро "држати" он лајн наставу а да вам коцкарнице, ноћни клубови, тржни центир раде као да нема никавих проблема !?! Затворите коцкарнице, ноћне клубове и тржне центре а отворите школе и факултета или учините све да се настава од Септембра, настава буде одвијана у школама а не по кућама.

Pitanje

pre 3 godine

Kako su neka deca, od prvog do osmog, lepo učila uz svu tu onlajn nastavu, a neka druga ni u školi ni onlajn, ništa im ne odgovara? Moje dete 5. osnovne, ja ništa nisam objašnjavala. Ima drugare, internet, knjige. Neka se snalazi, nema na koga da bude glupo. Sestrin mali prvi osnovne, ćerka treći, i njima je bilo dobro, niko nije imao muke. Ovi kukavci što im sve smeta, smetalo bi i da otvore škole. Tako je kada decu prave oni kojima sve neko drugi radi, pa čak i vaspitava decu.

OMG

pre 3 godine

kako mislite da roditelji rade svoj posao, i da budu deci ucitelji i nastavnici??moje iskustvo je stvarno jako stresno bilo sa prvim i sestim razredom osnovne...a i nije samo moje, gomila prijatelja se bas zalilo

dmn28

pre 3 godine

a sta cemo sa univerzitetom u beogradu??? imali smo improvizovanu nastavu na daljinu skoro ceo semestar za koju fakultet(matf i drugi...) nije imao akreditaciju, a placamo kao da je sve regularno i polazemo ispite takodje regularno. dakle placamo uslugu koju nismo dobili i na to polazemo ispite pod istom tom premisom!? na sve to, medju studentima kruze informacije kako ima puno zarazenih po domovima u Beogradu medju kojima i onih sa tezom klinickom slikom(gle i mladi, zdravi se porazboljevaju??).
ispiti uopste nisu prilagodjeni situaciji. polazemo u punim ucionicama i amfiteatrima gde uopste ne postoji nikakva distanca i neretko prozori ostaju zatvoreni(jer ako se otvore mogu da ispadnu koliko su stari).
i eto tako svesno pustaju da se medju nama zaraza siri, a mi posle da prenesemo medju svojim ukucanima i prijateljima.
ove neregularnosti i nepravilnosti ce tako proci, niko nece odgovarati za njih, a posledice ce biti KATASTROFALNE ne samo po studente

Vlado

pre 3 godine

Da li su oni svesni da roditelji ne mogu da drže predavanja svojoj deci kod kuće jer kao prvo rade da zarade koru leba, kao drugo da nisu stručni da tako nešto rade! Ako ne bude nastave poništiti godinu i neka celokupno obrazovanje ponavlja godinu! Zaglupećemo decu zbog medijskog virusa!

Tatjana

pre 3 godine

Objasnite kako mislite da to funkcionise sa ucenicima petog razreda !
Ne poznaju nastavnike niti nastavnici poznaju decu i imaju mnogo novih predmeta. Kako ce uopste komunicirati, preko mejla ? Ili dozvolite da ko hoce salje decu u skolu ili proglasite da nema nastave i da ce deca polagati razredne ispite. Ovo sa online nastavom je horor za roditelje jer je sve na njima, a mi iamo i posao koji treba da obavljamo.

đaci prvaci

pre 3 godine

Da li neko razmišlja o tome kako će đaci prvaci da steknu radne navike, da treba da nauče da čitaju i pišu (a pitanje je koliko su to naučili onako usput, jer je u vrtićima zabranjeno da decu uče tome)?!? Šta će roditelji koji rade? Ko će decu da čuva i sa njima da radi? Opet se sve svodi na dobru volju poslodavca da pusti roditelja da radi od kuće (što je tek posebna muka, jer treba istovremeno obavljati svoj posao i učiti dete)! Uostalom, ne mogu se ni svi poslovi obavljati od kuće. I najvažnije, roditelji nisu stručni, a škola je ipak najbolje rešenje kao radno okruženje gde je dete u društvu drugara i uz prisustvo autoriteta i stručnosti učitelja! Ne može se život svoditi na to da se zatvorimo u kuću i gledamo kako život prolazi! Da li iko u tom ministarstvu (ili bilo kom drugom) uključuje moždane ćelije?

jegorrr

pre 3 godine

A da ja dobijem lepo bruto platu pa vi drzite nastavu online kome hocete??? Ne moze dete u skolu, ne mozes kod lekara ako nemas Covid pa sta moze za novac koji izdvajamo???

Mira

pre 3 godine

Надајмо се да Вас у новој влади више нећемо гледати. Потпуно сте урушили и образовање и достојанство просветних радника. А што се тиче онлине наставе, било би Вам мудрије да анкетирате и ученике и родитеље и просветне раднике па да видите како је она сјајна и колико им је било досадно праћење часова путем тв, а о незнању ученика не треба ни коментарисати.

presipanje iz šupljeg u prazno

pre 3 godine

Vi ili živite u nekakvoj zemlji iz mašte pa ne znate ni kako svet i društvo funkcioniše ili vam je u najprofitabilnijem interesu da stvarate najnepotrebnije scenarije.

Pa je l' školarci žive samo za vreme škole? Zar se oni inače ne okupljaju po kafićima, utakmicama, koncertima? Zar nešto menja po pitanju pandemije da li će da idu u školu ili sede kod kuće? Ako im inače nijednom nije bilo zabranjeno da napuštaju kuću (kao što je to nametnuto penzionerima) znači da možete komotno i da ih pošaljete u školu septembra. Jer su i onako i ovako već širili virus i bez škole.

Dakle, ili njih zatvorite u kuće umesto penzionera jer su oni tihi prenosioci ili - mnogo realnije, pustite ih da idu i u školu, jer će nakon te virtuelne nastave od kuće ionako da se nađu po kafićima i lunjaju po gradu.

Ana

pre 3 godine

Pa dajte barem da svi uce iz istih udzbenika, a ne da tete sa tv-a pricaju jedno a djaci uce drugo...i kako prelomne godine da se odrze od starta online? Prvaci, koji prvi put sve vide, petaci, koji dobijaju gomilu novih predmeta i nastavnika koje jos ni videli nisu, i prvaci srednje skole...?

qwerty

pre 3 godine

Znaci opet roditelji u ulozi ucitelja i to na duge staze. Ali zato ekskurzije i rekreativne nastave mogu bar po poslednjim informacijama iz skola. Sve da turisticke agencije ne vrate novac a da se deca razbole, to nije bitno u tom slucaju.
Ali da idu na nastavu to je problem.
Ovo postavlja sledece pitanje - cemu toliko nastavnika i ucitelja ako su tu funkciju preuzeli roditelji (u celini za mladju decu, a delimicno za stariju jer i njima treba nesto objasniti). Desetina njih snima nastavu koju deca gledaju na televiziji i deca sama ili uz pomoc roditelja uce.
Ako roditelji treba da angazuju guvernante, rpivatne ucitelje i sl. (ako to ne mogu sami), onda to treba reci, a ne zloupotrebljavati novac poreskih obveznika. Takodje, postavlja se i pitanje svrhe postojanja samog ministarstva prosvete.

Kristjan

pre 3 godine

za sve djake on line kao sto je to u prethodnom periodu uradjeno. To funkcionise i me treba ni djake ni profesore slati u ucionice dok se ne vakcinise stanovnistvo.

Mira

pre 3 godine

Надајмо се да Вас у новој влади више нећемо гледати. Потпуно сте урушили и образовање и достојанство просветних радника. А што се тиче онлине наставе, било би Вам мудрије да анкетирате и ученике и родитеље и просветне раднике па да видите како је она сјајна и колико им је било досадно праћење часова путем тв, а о незнању ученика не треба ни коментарисати.

jegorrr

pre 3 godine

A da ja dobijem lepo bruto platu pa vi drzite nastavu online kome hocete??? Ne moze dete u skolu, ne mozes kod lekara ako nemas Covid pa sta moze za novac koji izdvajamo???

qwerty

pre 3 godine

Znaci opet roditelji u ulozi ucitelja i to na duge staze. Ali zato ekskurzije i rekreativne nastave mogu bar po poslednjim informacijama iz skola. Sve da turisticke agencije ne vrate novac a da se deca razbole, to nije bitno u tom slucaju.
Ali da idu na nastavu to je problem.
Ovo postavlja sledece pitanje - cemu toliko nastavnika i ucitelja ako su tu funkciju preuzeli roditelji (u celini za mladju decu, a delimicno za stariju jer i njima treba nesto objasniti). Desetina njih snima nastavu koju deca gledaju na televiziji i deca sama ili uz pomoc roditelja uce.
Ako roditelji treba da angazuju guvernante, rpivatne ucitelje i sl. (ako to ne mogu sami), onda to treba reci, a ne zloupotrebljavati novac poreskih obveznika. Takodje, postavlja se i pitanje svrhe postojanja samog ministarstva prosvete.

Ana

pre 3 godine

Pa dajte barem da svi uce iz istih udzbenika, a ne da tete sa tv-a pricaju jedno a djaci uce drugo...i kako prelomne godine da se odrze od starta online? Prvaci, koji prvi put sve vide, petaci, koji dobijaju gomilu novih predmeta i nastavnika koje jos ni videli nisu, i prvaci srednje skole...?

presipanje iz šupljeg u prazno

pre 3 godine

Vi ili živite u nekakvoj zemlji iz mašte pa ne znate ni kako svet i društvo funkcioniše ili vam je u najprofitabilnijem interesu da stvarate najnepotrebnije scenarije.

Pa je l' školarci žive samo za vreme škole? Zar se oni inače ne okupljaju po kafićima, utakmicama, koncertima? Zar nešto menja po pitanju pandemije da li će da idu u školu ili sede kod kuće? Ako im inače nijednom nije bilo zabranjeno da napuštaju kuću (kao što je to nametnuto penzionerima) znači da možete komotno i da ih pošaljete u školu septembra. Jer su i onako i ovako već širili virus i bez škole.

Dakle, ili njih zatvorite u kuće umesto penzionera jer su oni tihi prenosioci ili - mnogo realnije, pustite ih da idu i u školu, jer će nakon te virtuelne nastave od kuće ionako da se nađu po kafićima i lunjaju po gradu.

Vlado

pre 3 godine

Da li su oni svesni da roditelji ne mogu da drže predavanja svojoj deci kod kuće jer kao prvo rade da zarade koru leba, kao drugo da nisu stručni da tako nešto rade! Ako ne bude nastave poništiti godinu i neka celokupno obrazovanje ponavlja godinu! Zaglupećemo decu zbog medijskog virusa!

đaci prvaci

pre 3 godine

Da li neko razmišlja o tome kako će đaci prvaci da steknu radne navike, da treba da nauče da čitaju i pišu (a pitanje je koliko su to naučili onako usput, jer je u vrtićima zabranjeno da decu uče tome)?!? Šta će roditelji koji rade? Ko će decu da čuva i sa njima da radi? Opet se sve svodi na dobru volju poslodavca da pusti roditelja da radi od kuće (što je tek posebna muka, jer treba istovremeno obavljati svoj posao i učiti dete)! Uostalom, ne mogu se ni svi poslovi obavljati od kuće. I najvažnije, roditelji nisu stručni, a škola je ipak najbolje rešenje kao radno okruženje gde je dete u društvu drugara i uz prisustvo autoriteta i stručnosti učitelja! Ne može se život svoditi na to da se zatvorimo u kuću i gledamo kako život prolazi! Da li iko u tom ministarstvu (ili bilo kom drugom) uključuje moždane ćelije?

OMG

pre 3 godine

kako mislite da roditelji rade svoj posao, i da budu deci ucitelji i nastavnici??moje iskustvo je stvarno jako stresno bilo sa prvim i sestim razredom osnovne...a i nije samo moje, gomila prijatelja se bas zalilo

Prosvetni radnik

pre 3 godine

Dragi roditelji, do sada ste obično dolazili u školu da se istresate na meni, neretko i da prezire. Svaka šuša iz komšiluka sa dva razreda škole je "bolje predavala" predmet koji prodajem ja u školi. Sada je odjednom stresno, vi niste stručni tako to.

Теодосије Милић

pre 3 godine

По мени, требало би бити организоване он лајн коцкарнице, он лајн ноћни клубови, он лајн тржни центри и итд. Министар нека се сам замисли, ако може, да ли је паметно или мудро "држати" он лајн наставу а да вам коцкарнице, ноћни клубови, тржни центир раде као да нема никавих проблема !?! Затворите коцкарнице, ноћне клубове и тржне центре а отворите школе и факултета или учините све да се настава од Септембра, настава буде одвијана у школама а не по кућама.

dmn28

pre 3 godine

a sta cemo sa univerzitetom u beogradu??? imali smo improvizovanu nastavu na daljinu skoro ceo semestar za koju fakultet(matf i drugi...) nije imao akreditaciju, a placamo kao da je sve regularno i polazemo ispite takodje regularno. dakle placamo uslugu koju nismo dobili i na to polazemo ispite pod istom tom premisom!? na sve to, medju studentima kruze informacije kako ima puno zarazenih po domovima u Beogradu medju kojima i onih sa tezom klinickom slikom(gle i mladi, zdravi se porazboljevaju??).
ispiti uopste nisu prilagodjeni situaciji. polazemo u punim ucionicama i amfiteatrima gde uopste ne postoji nikakva distanca i neretko prozori ostaju zatvoreni(jer ako se otvore mogu da ispadnu koliko su stari).
i eto tako svesno pustaju da se medju nama zaraza siri, a mi posle da prenesemo medju svojim ukucanima i prijateljima.
ove neregularnosti i nepravilnosti ce tako proci, niko nece odgovarati za njih, a posledice ce biti KATASTROFALNE ne samo po studente

got

pre 3 godine

Kod mene u kraju deca uopste nisu pratila online nastavu tokom proleca.
Za vreme vanrednog stanja, pre podne uglavnom su igrali kosarku na obliznjem terenu.
BTW, ni ja nisam bio bolji u njihovim godinama i isto bih radio sada kao oni.

Marko

pre 3 godine

Ako mislite da cela ova situacija odgovara prosvetnim radnicima i da su oni dobro prošli grdno se varate. Mnogo je lakše otići u školu i odraditi časove nego po ceo dan sedeti za računarom, pripremati materijale, domaće zadatke, upitnike, odgovarati na pitanja i još dosta toga, samo da bi se došlo do bilo kakve povratne informacije od uglavnom nezainteresovanih učenika.

Milan Djordjevic

pre 3 godine

Bravo, bravo. Djaci gube osnovno obrazovanje. Bivsi prvaci,deca od prvog do cetvrtog. Nadam se da neces biti vise ministar. Dete mi trazi stvarnu uciteljice, da je vidi usne i upija znanje, a ne tvoja online skola
Poslato

Tatjana

pre 3 godine

Objasnite kako mislite da to funkcionise sa ucenicima petog razreda !
Ne poznaju nastavnike niti nastavnici poznaju decu i imaju mnogo novih predmeta. Kako ce uopste komunicirati, preko mejla ? Ili dozvolite da ko hoce salje decu u skolu ili proglasite da nema nastave i da ce deca polagati razredne ispite. Ovo sa online nastavom je horor za roditelje jer je sve na njima, a mi iamo i posao koji treba da obavljamo.

Pitanje

pre 3 godine

Kako su neka deca, od prvog do osmog, lepo učila uz svu tu onlajn nastavu, a neka druga ni u školi ni onlajn, ništa im ne odgovara? Moje dete 5. osnovne, ja ništa nisam objašnjavala. Ima drugare, internet, knjige. Neka se snalazi, nema na koga da bude glupo. Sestrin mali prvi osnovne, ćerka treći, i njima je bilo dobro, niko nije imao muke. Ovi kukavci što im sve smeta, smetalo bi i da otvore škole. Tako je kada decu prave oni kojima sve neko drugi radi, pa čak i vaspitava decu.

Jelena

pre 3 godine

Očekivan scenario. Molila bih samo da meni, a verujem i većini roditelja nadležni ministar objasni kako da ja kao samohrana majka deteta koje je u nižem razredu osnovne škole, a koja radi od 10:00 do 18:00 h. fizički postignem odnosno budem i radnik u svojoj firmi i učitelj svom detetu. Najlakše je sve prebaciti na naša leđa, a kolateralna šteta će opet biti deca koja po mom iskustvu do juna nisu valjano savladala ni 30% online gradiva, a trend će se nastaviti i u septembru. Rešenje uvek postoji, redukovati nastavni plan i program, podeliti razrede u manje grupe i organizovati nastavu za svaku odredjenim danima u nedelji uz obavezne mere zaštite. Do sada su i deca i roditelji itekako shvatili važnost nošenja maski i redovne higijene ruku te tu ne vidim problem. No, pošto ovo ipak zahteva malo veće angažovanje nadležnog resursa lakše je uključiti kameru, snimiti lekcije pa ko šta savlada, bože moj, to su samo elementarne osnove znanja i pismenosti i to su samo naša deca koja će ostati sa rupama u istim...

šta reći sem.....

pre 3 godine

Znate sta je ovde cilj? da nam deca budu zatupljena. E to je cilj svega ovoga. Ko ce da sedi pored tv i prati nastavu? Da su roditelki pametni da ne dozvole deci pa da vidimo na osnovu cega ce da zakljuce ocene

Ana

pre 3 godine

Kakva crna online nastava! Da li se svi prave ludi ili šta, kad se zna da od učenja nije ništa bilo, samo se prepisivalo do besvesti, nije se znalo kad počinje, a kad se završava radni dan, profesori pošalju materijal, a većina nedostupna za pojašnjenja, slabijim učenicima idealna situacija jer se radi ili u grupama pa ovi bolji rade i za sebe i za njih ili lepo angaržuju privatno nekog da im uradi test... Sve u svemu ako se nastava ovako nastavi, pored već mnogo problema u školstvu, ovo će biti izgubljene generacije.

Slušajte struku, a ne treće oko

pre 3 godine

Slažem se sa ministrom, on line nastava je jedino ispravno rešenje u ovoj situaciji, jer u suprotnom deca će kao prenosioci virusa, zaraziti roditelje ali i bake i dede sa kojima mnogi žive u domaćinstu.
Deci uglavnom neće biti ništa ali će ukoliko rašire virus među svojim ukućinaima, imati doživotne traume zbog osećaja krivice iako realno krivac može biti samo onaj ko ih natera u škole u vreme ovakve zaraze.
Ovi što piričaju kako će se deca i onako zaraziti po kafićima, neka svoju decu bolje vaspitaju jer posete kafićima nisu obavezne, dok škola jeste.
Shvatite već jednom da pravila socijalnog distanciranja nije moguća u uičonicama, a mora da se poštuje svuda u zatvorenim prostorijama.
Da ne pominjem koliko će biti ugroženi i nastavnici, koji takođe kod kuće možda imaju već stare i bolesne ukućane, a virus takvima ne prašta.
Vidim da ima i onih koji još uvek žive u mašti i misle da virus i ne postoji, samo neka pogledaju trenutnu situaciju u SAD sa najboljim zdravstvom na svetu, gde je već zaraženo skoro 3 miliona ljudi, a umrlo preko 130 hiljada.
Šta bi bilo sa nama ako se ne uozbiljimo, ne smem ni da pomislim.

Ana

pre 3 godine

U pravu su roditelji kada kazu da deca najbolje uce u skoli. Treba da znamo i da ima hronicno bolesne dece za koju bi ovo bilo smrtonosno. Sta ce se desiti ako se nastavnici razbole, jer su odeljenja mnogobrojna, nema distance, ne mogu se ni sva deca kontrolisati. Sta cemo sa decom sa posebnim potrebama, oni su tek posebno osetljivi? Treba pronaci neko medjuresenje, deci da se objasni gradivo u skoli, u malim grpuama ono najvaznije, a da vezbaju kod kuce... Naravno, uz sve mere zastite. Ako se deca zaraze, koronu ce odneti kuci, roditeljima, bakama, dekama, komsijama.. Ne smem.ni da zamislim kakav bi to haos nastao..

Vazduplohovac

pre 3 godine

Vlada RS da preusmeri novac za plate prosvetara na kupovinu TVa, kompjutera, mobilnog telefona, račune za internet i kurs iz IT tehnologija roditeljima koji nemaju dovoljna primanja za sve to.
Znam da su kod nas zakoni samo mrtvo slovo na papiru, ali da li išta piše u zakonima o obrazovanju na temu ovakvog daljinskog "pohađanja" škole? Zašto bi učenici i roditelji bili u obavezi da učestvuju u tome?

Fifi

pre 3 godine

Nemojte ni da pomislite da skole ne otvorite od septembra! Ko ce da radi sa decom, roditelji rade, a i nemamo svi racunare, unistili ste generaciju! Napravite manje grupe, smanjite broj casova, uglavite npr tri smene, smislite nesto, niste glupi, ali skola mora da radi!

jasamaja

pre 3 godine

Kapiram da će u nekom momentu, vrv za nekih 100 godina škola svakako evoluirati i postati digitalna. Iskreno, naš školski sistem je glup i zastreo, nije se promenio 150 godina, svodi se na bubanje svetskog znanja i prostu reprodukciju i ocenjivanje što mi je tek suludo jer je poenta steći neko znanje a ne da te neko rangira kroz ocene. Mislim da je ovo prilika svuda u svetu kad će se napraviti prvi koraci ka tome. E sad naravno kod nas ima milion prepreka i ove generacije koje to prolaze zajedno sa roditeljima će ispastati kad tad.

Родитељ

pre 3 godine

Па није ваљда да ће због Београда и неких градова увести онлајн наставу у целој Србији. Тотално бесмислена идеја. Усладила им се онлајн настава и сад малтретирају децу у целој Србији, а ни сами нису свесни колико опада квалитет образовања.
Зашто ту наставу не уводи селективно онима којима треба?
Зашто и докле више да деца целе Србије испаштају због Београда ??!!

Kristjan

pre 3 godine

za sve djake on line kao sto je to u prethodnom periodu uradjeno. To funkcionise i me treba ni djake ni profesore slati u ucionice dok se ne vakcinise stanovnistvo.

Ja

pre 3 godine

Bilo bi najpametnije da školska godina počne u avgustu. Da se malo obnovi propušteno gradivo i iskoristi vreme do jeseni kada kreće drugi talas virusa. Jer ovako neće nikad krenuti u školu. Osim ako je to cilj.

roditelj

pre 3 godine

Ne treba biti vidovit pa prepostaviti sta ce se dogadjati na jesen,zimu ali i prolece ako nebudemo se pridrzavali strogih mera. Italija i Spanija su zemlje koje su iskusile to. Tesko da ekonomije bilo koje zemlje mogu biti ispred zivota i zdravlja ljudi.

Kristjan

pre 3 godine

za sve djake on line kao sto je to u prethodnom periodu uradjeno. To funkcionise i me treba ni djake ni profesore slati u ucionice dok se ne vakcinise stanovnistvo.

Slušajte struku, a ne treće oko

pre 3 godine

Slažem se sa ministrom, on line nastava je jedino ispravno rešenje u ovoj situaciji, jer u suprotnom deca će kao prenosioci virusa, zaraziti roditelje ali i bake i dede sa kojima mnogi žive u domaćinstu.
Deci uglavnom neće biti ništa ali će ukoliko rašire virus među svojim ukućinaima, imati doživotne traume zbog osećaja krivice iako realno krivac može biti samo onaj ko ih natera u škole u vreme ovakve zaraze.
Ovi što piričaju kako će se deca i onako zaraziti po kafićima, neka svoju decu bolje vaspitaju jer posete kafićima nisu obavezne, dok škola jeste.
Shvatite već jednom da pravila socijalnog distanciranja nije moguća u uičonicama, a mora da se poštuje svuda u zatvorenim prostorijama.
Da ne pominjem koliko će biti ugroženi i nastavnici, koji takođe kod kuće možda imaju već stare i bolesne ukućane, a virus takvima ne prašta.
Vidim da ima i onih koji još uvek žive u mašti i misle da virus i ne postoji, samo neka pogledaju trenutnu situaciju u SAD sa najboljim zdravstvom na svetu, gde je već zaraženo skoro 3 miliona ljudi, a umrlo preko 130 hiljada.
Šta bi bilo sa nama ako se ne uozbiljimo, ne smem ni da pomislim.

Pitanje

pre 3 godine

Kako su neka deca, od prvog do osmog, lepo učila uz svu tu onlajn nastavu, a neka druga ni u školi ni onlajn, ništa im ne odgovara? Moje dete 5. osnovne, ja ništa nisam objašnjavala. Ima drugare, internet, knjige. Neka se snalazi, nema na koga da bude glupo. Sestrin mali prvi osnovne, ćerka treći, i njima je bilo dobro, niko nije imao muke. Ovi kukavci što im sve smeta, smetalo bi i da otvore škole. Tako je kada decu prave oni kojima sve neko drugi radi, pa čak i vaspitava decu.

Vazduplohovac

pre 3 godine

Vlada RS da preusmeri novac za plate prosvetara na kupovinu TVa, kompjutera, mobilnog telefona, račune za internet i kurs iz IT tehnologija roditeljima koji nemaju dovoljna primanja za sve to.
Znam da su kod nas zakoni samo mrtvo slovo na papiru, ali da li išta piše u zakonima o obrazovanju na temu ovakvog daljinskog "pohađanja" škole? Zašto bi učenici i roditelji bili u obavezi da učestvuju u tome?

roditelj

pre 3 godine

Ne treba biti vidovit pa prepostaviti sta ce se dogadjati na jesen,zimu ali i prolece ako nebudemo se pridrzavali strogih mera. Italija i Spanija su zemlje koje su iskusile to. Tesko da ekonomije bilo koje zemlje mogu biti ispred zivota i zdravlja ljudi.

Ja

pre 3 godine

Bilo bi najpametnije da školska godina počne u avgustu. Da se malo obnovi propušteno gradivo i iskoristi vreme do jeseni kada kreće drugi talas virusa. Jer ovako neće nikad krenuti u školu. Osim ako je to cilj.

Prosvetni radnik

pre 3 godine

Dragi roditelji, do sada ste obično dolazili u školu da se istresate na meni, neretko i da prezire. Svaka šuša iz komšiluka sa dva razreda škole je "bolje predavala" predmet koji prodajem ja u školi. Sada je odjednom stresno, vi niste stručni tako to.

presipanje iz šupljeg u prazno

pre 3 godine

Vi ili živite u nekakvoj zemlji iz mašte pa ne znate ni kako svet i društvo funkcioniše ili vam je u najprofitabilnijem interesu da stvarate najnepotrebnije scenarije.

Pa je l' školarci žive samo za vreme škole? Zar se oni inače ne okupljaju po kafićima, utakmicama, koncertima? Zar nešto menja po pitanju pandemije da li će da idu u školu ili sede kod kuće? Ako im inače nijednom nije bilo zabranjeno da napuštaju kuću (kao što je to nametnuto penzionerima) znači da možete komotno i da ih pošaljete u školu septembra. Jer su i onako i ovako već širili virus i bez škole.

Dakle, ili njih zatvorite u kuće umesto penzionera jer su oni tihi prenosioci ili - mnogo realnije, pustite ih da idu i u školu, jer će nakon te virtuelne nastave od kuće ionako da se nađu po kafićima i lunjaju po gradu.

Ana

pre 3 godine

U pravu su roditelji kada kazu da deca najbolje uce u skoli. Treba da znamo i da ima hronicno bolesne dece za koju bi ovo bilo smrtonosno. Sta ce se desiti ako se nastavnici razbole, jer su odeljenja mnogobrojna, nema distance, ne mogu se ni sva deca kontrolisati. Sta cemo sa decom sa posebnim potrebama, oni su tek posebno osetljivi? Treba pronaci neko medjuresenje, deci da se objasni gradivo u skoli, u malim grpuama ono najvaznije, a da vezbaju kod kuce... Naravno, uz sve mere zastite. Ako se deca zaraze, koronu ce odneti kuci, roditeljima, bakama, dekama, komsijama.. Ne smem.ni da zamislim kakav bi to haos nastao..

đaci prvaci

pre 3 godine

Da li neko razmišlja o tome kako će đaci prvaci da steknu radne navike, da treba da nauče da čitaju i pišu (a pitanje je koliko su to naučili onako usput, jer je u vrtićima zabranjeno da decu uče tome)?!? Šta će roditelji koji rade? Ko će decu da čuva i sa njima da radi? Opet se sve svodi na dobru volju poslodavca da pusti roditelja da radi od kuće (što je tek posebna muka, jer treba istovremeno obavljati svoj posao i učiti dete)! Uostalom, ne mogu se ni svi poslovi obavljati od kuće. I najvažnije, roditelji nisu stručni, a škola je ipak najbolje rešenje kao radno okruženje gde je dete u društvu drugara i uz prisustvo autoriteta i stručnosti učitelja! Ne može se život svoditi na to da se zatvorimo u kuću i gledamo kako život prolazi! Da li iko u tom ministarstvu (ili bilo kom drugom) uključuje moždane ćelije?

šta reći sem.....

pre 3 godine

Znate sta je ovde cilj? da nam deca budu zatupljena. E to je cilj svega ovoga. Ko ce da sedi pored tv i prati nastavu? Da su roditelki pametni da ne dozvole deci pa da vidimo na osnovu cega ce da zakljuce ocene

qwerty

pre 3 godine

Znaci opet roditelji u ulozi ucitelja i to na duge staze. Ali zato ekskurzije i rekreativne nastave mogu bar po poslednjim informacijama iz skola. Sve da turisticke agencije ne vrate novac a da se deca razbole, to nije bitno u tom slucaju.
Ali da idu na nastavu to je problem.
Ovo postavlja sledece pitanje - cemu toliko nastavnika i ucitelja ako su tu funkciju preuzeli roditelji (u celini za mladju decu, a delimicno za stariju jer i njima treba nesto objasniti). Desetina njih snima nastavu koju deca gledaju na televiziji i deca sama ili uz pomoc roditelja uce.
Ako roditelji treba da angazuju guvernante, rpivatne ucitelje i sl. (ako to ne mogu sami), onda to treba reci, a ne zloupotrebljavati novac poreskih obveznika. Takodje, postavlja se i pitanje svrhe postojanja samog ministarstva prosvete.

Vlado

pre 3 godine

Da li su oni svesni da roditelji ne mogu da drže predavanja svojoj deci kod kuće jer kao prvo rade da zarade koru leba, kao drugo da nisu stručni da tako nešto rade! Ako ne bude nastave poništiti godinu i neka celokupno obrazovanje ponavlja godinu! Zaglupećemo decu zbog medijskog virusa!

Родитељ

pre 3 godine

Па није ваљда да ће због Београда и неких градова увести онлајн наставу у целој Србији. Тотално бесмислена идеја. Усладила им се онлајн настава и сад малтретирају децу у целој Србији, а ни сами нису свесни колико опада квалитет образовања.
Зашто ту наставу не уводи селективно онима којима треба?
Зашто и докле више да деца целе Србије испаштају због Београда ??!!

Milan Djordjevic

pre 3 godine

Bravo, bravo. Djaci gube osnovno obrazovanje. Bivsi prvaci,deca od prvog do cetvrtog. Nadam se da neces biti vise ministar. Dete mi trazi stvarnu uciteljice, da je vidi usne i upija znanje, a ne tvoja online skola
Poslato

jasamaja

pre 3 godine

Kapiram da će u nekom momentu, vrv za nekih 100 godina škola svakako evoluirati i postati digitalna. Iskreno, naš školski sistem je glup i zastreo, nije se promenio 150 godina, svodi se na bubanje svetskog znanja i prostu reprodukciju i ocenjivanje što mi je tek suludo jer je poenta steći neko znanje a ne da te neko rangira kroz ocene. Mislim da je ovo prilika svuda u svetu kad će se napraviti prvi koraci ka tome. E sad naravno kod nas ima milion prepreka i ove generacije koje to prolaze zajedno sa roditeljima će ispastati kad tad.

OMG

pre 3 godine

kako mislite da roditelji rade svoj posao, i da budu deci ucitelji i nastavnici??moje iskustvo je stvarno jako stresno bilo sa prvim i sestim razredom osnovne...a i nije samo moje, gomila prijatelja se bas zalilo

Ana

pre 3 godine

Kakva crna online nastava! Da li se svi prave ludi ili šta, kad se zna da od učenja nije ništa bilo, samo se prepisivalo do besvesti, nije se znalo kad počinje, a kad se završava radni dan, profesori pošalju materijal, a većina nedostupna za pojašnjenja, slabijim učenicima idealna situacija jer se radi ili u grupama pa ovi bolji rade i za sebe i za njih ili lepo angaržuju privatno nekog da im uradi test... Sve u svemu ako se nastava ovako nastavi, pored već mnogo problema u školstvu, ovo će biti izgubljene generacije.

Tatjana

pre 3 godine

Objasnite kako mislite da to funkcionise sa ucenicima petog razreda !
Ne poznaju nastavnike niti nastavnici poznaju decu i imaju mnogo novih predmeta. Kako ce uopste komunicirati, preko mejla ? Ili dozvolite da ko hoce salje decu u skolu ili proglasite da nema nastave i da ce deca polagati razredne ispite. Ovo sa online nastavom je horor za roditelje jer je sve na njima, a mi iamo i posao koji treba da obavljamo.

Jelena

pre 3 godine

Očekivan scenario. Molila bih samo da meni, a verujem i većini roditelja nadležni ministar objasni kako da ja kao samohrana majka deteta koje je u nižem razredu osnovne škole, a koja radi od 10:00 do 18:00 h. fizički postignem odnosno budem i radnik u svojoj firmi i učitelj svom detetu. Najlakše je sve prebaciti na naša leđa, a kolateralna šteta će opet biti deca koja po mom iskustvu do juna nisu valjano savladala ni 30% online gradiva, a trend će se nastaviti i u septembru. Rešenje uvek postoji, redukovati nastavni plan i program, podeliti razrede u manje grupe i organizovati nastavu za svaku odredjenim danima u nedelji uz obavezne mere zaštite. Do sada su i deca i roditelji itekako shvatili važnost nošenja maski i redovne higijene ruku te tu ne vidim problem. No, pošto ovo ipak zahteva malo veće angažovanje nadležnog resursa lakše je uključiti kameru, snimiti lekcije pa ko šta savlada, bože moj, to su samo elementarne osnove znanja i pismenosti i to su samo naša deca koja će ostati sa rupama u istim...

got

pre 3 godine

Kod mene u kraju deca uopste nisu pratila online nastavu tokom proleca.
Za vreme vanrednog stanja, pre podne uglavnom su igrali kosarku na obliznjem terenu.
BTW, ni ja nisam bio bolji u njihovim godinama i isto bih radio sada kao oni.

dmn28

pre 3 godine

a sta cemo sa univerzitetom u beogradu??? imali smo improvizovanu nastavu na daljinu skoro ceo semestar za koju fakultet(matf i drugi...) nije imao akreditaciju, a placamo kao da je sve regularno i polazemo ispite takodje regularno. dakle placamo uslugu koju nismo dobili i na to polazemo ispite pod istom tom premisom!? na sve to, medju studentima kruze informacije kako ima puno zarazenih po domovima u Beogradu medju kojima i onih sa tezom klinickom slikom(gle i mladi, zdravi se porazboljevaju??).
ispiti uopste nisu prilagodjeni situaciji. polazemo u punim ucionicama i amfiteatrima gde uopste ne postoji nikakva distanca i neretko prozori ostaju zatvoreni(jer ako se otvore mogu da ispadnu koliko su stari).
i eto tako svesno pustaju da se medju nama zaraza siri, a mi posle da prenesemo medju svojim ukucanima i prijateljima.
ove neregularnosti i nepravilnosti ce tako proci, niko nece odgovarati za njih, a posledice ce biti KATASTROFALNE ne samo po studente

Fifi

pre 3 godine

Nemojte ni da pomislite da skole ne otvorite od septembra! Ko ce da radi sa decom, roditelji rade, a i nemamo svi racunare, unistili ste generaciju! Napravite manje grupe, smanjite broj casova, uglavite npr tri smene, smislite nesto, niste glupi, ali skola mora da radi!

jegorrr

pre 3 godine

A da ja dobijem lepo bruto platu pa vi drzite nastavu online kome hocete??? Ne moze dete u skolu, ne mozes kod lekara ako nemas Covid pa sta moze za novac koji izdvajamo???

Mira

pre 3 godine

Надајмо се да Вас у новој влади више нећемо гледати. Потпуно сте урушили и образовање и достојанство просветних радника. А што се тиче онлине наставе, било би Вам мудрије да анкетирате и ученике и родитеље и просветне раднике па да видите како је она сјајна и колико им је било досадно праћење часова путем тв, а о незнању ученика не треба ни коментарисати.

Теодосије Милић

pre 3 godine

По мени, требало би бити организоване он лајн коцкарнице, он лајн ноћни клубови, он лајн тржни центри и итд. Министар нека се сам замисли, ако може, да ли је паметно или мудро "држати" он лајн наставу а да вам коцкарнице, ноћни клубови, тржни центир раде као да нема никавих проблема !?! Затворите коцкарнице, ноћне клубове и тржне центре а отворите школе и факултета или учините све да се настава од Септембра, настава буде одвијана у школама а не по кућама.

Ana

pre 3 godine

Pa dajte barem da svi uce iz istih udzbenika, a ne da tete sa tv-a pricaju jedno a djaci uce drugo...i kako prelomne godine da se odrze od starta online? Prvaci, koji prvi put sve vide, petaci, koji dobijaju gomilu novih predmeta i nastavnika koje jos ni videli nisu, i prvaci srednje skole...?

Marko

pre 3 godine

Ako mislite da cela ova situacija odgovara prosvetnim radnicima i da su oni dobro prošli grdno se varate. Mnogo je lakše otići u školu i odraditi časove nego po ceo dan sedeti za računarom, pripremati materijale, domaće zadatke, upitnike, odgovarati na pitanja i još dosta toga, samo da bi se došlo do bilo kakve povratne informacije od uglavnom nezainteresovanih učenika.