Utorak, 31.05.2005.

09:57

MPC-SPC: Istom merom

Sinod kanonski nepriznate MPC odgovorio je na odluku SPC da proglasi paralelnu crkvu u Makedoniji.

Izvor: B92

MPC-SPC: Istom merom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

Goran

pre 18 godina

Da li smo mi to istrosili sve moguce nacine da se svadjamo sa komsijama, pa smo poceli i veru da zloupotrebljavamo? Jadan Hrist, sta sve ucinismo u njegovo ime.

Deki, Makedonija

pre 18 godina

Sto se tice Crkvenog problema izmedju SPC i MPC, tu nece bite resenja jos mnogo godina.Pravoslava Crkva (uopste) je u jednoj krizi, i sve dok Carigradski Patrijarh ne preuzme nesto, nece biti dobre buducnosti.
Nije problem samo izmedju SPC i MPC.
Pogledajte sta se desava u Grckoj Crkvi, u Jerusalim, Problem postoi i u Bugarskoj, isto tako izmedju ruske i ukrainske Crkve.

Drvo Koje Jede Zmajeve

pre 18 godina

Ako smo mi u 12 veku dobili autokefalnost, ako su autokefalnost dobile i druge pravoslavne crkve, ne vidim ni jedan razlog, osim materijalni, da autokefalnost dobije i MPC. Da se Vizantiska Crkva ponasala kao nasa, kada smo mi i ostali trebali da se osamostalimo, verovatno bi pravoslavlje kroz istoriju bilo rame uz rame sa katolicanstvom. U principu to je jos jedan dokaz o velikoj kolicini laznog morala u crkvi uopste.

dejan

pre 18 godina

Ne razumem se bas u tematiku, ali ako neko moze da pojasni ovaj slucaj sa recimo hipotetickom situacijom u recimo rimokatolickoj crkvi... evo analogije: Ako se neka zemlja osamostali, da li katolicka crkva gubi pravo da se i dalje postoji i da upravlja svojom imovinom?

nenad@mailcity.com

pre 18 godina

Sa ovakvom ekipom na celu SPC (Amfilohije, Irinej, Filaret...), najradije bi presao u drugu veru, tako da Makedoncima savetujem da totalno ignorisu ove smesne likove!

Pavle

pre 18 godina

"Veliki" Srbi bi trebali malo da nauce istoriju, jer kada su prve pravoslavne crkve postojale (recimo na Ohridu) u Srbiji nije postojala nijedna. A to sta su i ko su Makedonci valjda oni najbolje znaju. Totalno je primitivno da ih mi sa strane poducavamo istoriji... Uostalom oni su sami izabrali svoj put. Ne bih voleo ovaj nerazuman cin pokvari inace veoma prijateljske tj. bratske odnose sa Makedoncima.

Aleksandar

pre 18 godina

99,9999% Makedonaca stoji iza svoje crkve ovo nije vise 19vek da se hegemonijom i imperijalizmom nesto moze uciniti protiv bilo kog naroda Makedoncima nista ne menja zadnje desavanje svi ce ici kao i do sad u crkvama i manastirima a gube samo srbski narod jer u Makedoncima su imali prave prijatelje a ne dvolicnike, ali neka - vreme ce pokazati!

Marko

pre 18 godina

Srećan sam što je jedina crkva u koju idem moja sopstvena duša. Ove svadje niti razumem, niti me interesuju, niti me dotiču. Hrišćanin sam, a ne smeta mi ni u Džamiju da udjem da se tamo pomolim. Vera je čudo koju svaki čovek sam mora da otkrije i oseti, i nikakvi kanoni ni mogu da to promene. "Kanoni" se na žalost bore za vlast nad mojom verom. E pa moja vera do sada nije bila spremna za "kanonizaciju" a trudiću se da tako i ostane. Ko hoće da pravi "kanone" neka ode u vojsku i neka zida kasarne. Crkve ostavite nama, prostim ljudima kojima samo trebaju četiri zida da na miru porazgovaramo sa Bogom i da onda dalje idemo svojim poslom i životom.

--- eh, na kojoj li planeti ja živim?---

Den

pre 18 godina

Arhiepiskop Jovan održava bogosluženja u svojoj privatnoj kući,
a njegovi vernici su uglavnom članovi familije Vraniškovski (i to ne svi).
MPC je realnost, a formalno priznanje od SPC i drugih pravoslavnih crkava
je samo pitanje vremena. BUDIMO LJUDI, I AKO SMO SRBI ...

Petar A

pre 18 godina

Sve se ponavlja, samo sto je sada poslije laickog bjezanja, na redu i duhovno. Od Srba kao vecinskog naroda, ostali bjeze kao opareni. Srpska pravoslavna crkva se nije pokazala nista bolje kao jezgro okupljanja. Naprotiv. Pustite sve fino neka ide svojim tokom: sto mora da se dogodi, dogodice se.

Elena

pre 18 godina

Zalosno. Jovan je bio vladika izbaran od MPC. Odmetnuo se u SPC. Kako to da ga srpski popovi priznaju? Slazem se da Makedonija treba da bude demokratska drzava u svemu, ali to bi trebalo da vazi i za Srbiju. Dali bi SPC dozvolila paralelnu MPC na svojot teritoriji? Sta je sa Crnogorskom PC?
I jos nesto. Vreme balkasnki ratova je proslo. Dovoljno smo vec izgubili, svi na Balkanu!

Evropljanin

pre 18 godina

MPC je direktna posledica komunizma i nastala je komunistickim dekretom, ako hoce da budu priznati od pravoslavnog sveta moraju da ispostuju crkvene kanone. Isto se desava sa tzv CPC. Jos da ih priznaju Bugari (koji ih smatraju za Bugare) i Grci (koji ih smatraju za 'Srbe oko Skoplja'). Inace ovde na zapadu Makedonce (u smislu stanovnika BJRM) nazivaju - makedonski Sloveni. Kao i uvek na Balkanu isuvise komplikovana istorija je proizvela komplikovane probleme.

ozaki

pre 18 godina

Nemaju drzavu jer ih ne priznaju (prvenstveno Grci) vec vise od decenije, nemaju jezik jer im to osporavaju Bugari ... Ako imas problem tad trazis prijtelja tako da sukob sa SPC ne vodi dobrom. Inace sagovornik MPC je nasa crkva a ne drzava. Podrzavam stav SPC a vi braco Makedonci saberite se da bi postojali.

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

BIVSA YU republika Makedonija ima ambicije da postane clan EU. Jedan od najvaznijih uslova koje mora da ispuni su ustavom zagarantovana ljudska prava, medju kojima sloboda veroispovesti, sto znaci da drzava i vlast nema pravo da zabrani vernicima SPC obavljanje duhovno verskog obreda u objektima koje su posed te crkve. Ovo NE znaci da se slazem sa radikalnim nacinom na koji SPC pokusava da legitimise vlasnistvo nad nekretninama u BYUR Makedoniji, to je mogla preko Medjunarodnog Suda ili Medjunarodne Arbitraze u Strasburu crno na belo da resi bez sporenja. SPC ne moze sukobom da zabrani postojanje MPC jer MPC je cinjenica ali zato SPC nije duzna da je prizna dok se ne resi imovinska podela i to je jedan politicki kulturan vid sankcija. Politika SCG ne treba da se mesa u dela SPC ili MPC, vec iskljucivo direktno preko vlade BYUR Makedonije sve da cini kako dobri odnosi 2 (dva) naroda se ne bi narusili iz vise razloga koje garantuju bolju i bezbedniju buducnost...
Ukoliko nije moguc direktan delotvoran dijalog dve vlade onda preostaje uz posredstvo nasih partnera iz EU ali sve sa ciljem da se ocuvaju dobri odnosi 2 naroda jer je to interes nad interesima!

Filip

pre 18 godina

Iako sam u principu nezadovoljan i razocaran drzanjem SPC i njenim uplitanjem u politiku, mislim da je ovim sto je uradila, zapravo skinula s vrata MPC i dala mogucnost Makedoncima da sami odluce sta ce da rade.
Ukratko, MPC trazi od SPC da prizna njeno nelegitimno osamostaljenje, sto je SPC do sada odbijala, ponudivsi za uzvrat da MPC prihvati da je formalno pod okriljem SPC kako bi mogla da primi tzv. tomos kojim se priznaje autokefalnost. MPC je taj predlog zvanicno odbila, ali je jedan broj svestenika (i gotovo svi kaludjeri kojih inace u Makedoniji nema mnogo)prihvatio takvo resenje. Time je otvoren slucaj arhiepiskopa Jovana. Sa crkvenopravne strane, ovaj slucaj je relativno cist. Medjutim, u Makedoniji se crkva dozivljava kao drzavna ustanova, pa se i drzava prema njoj odgovarajuce ponasa. Problem je medjutim, sto pri tome krsi sve norme civilnog drustva i uzurpira ljudska prava. Sa moje tacke gledista, to je nedopustivo i ne moze biti opravdano time sto Makedonci imaju pravo na svoju crkvu. Odlukom SPC da izda tomos Ohridskoj Arhiepiskopiji slucaj je prebacen u nadleznost Makedonaca koji sada moraju da se dogovore medju sobom. Umesto da traze sukob, mogli bi da u ovome vide priliku za resenje i to bez uticaja SPC koju toliko ne vole. Mene uzasno nervira to sto se zatvaraju oci na sikaniranje nasih svestenika i hapsenje i maltretiranje ljudi zbog religioznih ubedjenja koja ne ugrozavaju integritet licnosti.

makiNS

pre 18 godina

... Ovde se ne radi o zameni teza, nego o zameni vernika tj. novca. Zar stvarno mislite da je njih briga za bilo sta o cemu propovedaju? Svaka crkva zeli sto vise vernika da bi samim tim imala sto vise novca i moci, i ovde se samo o tome radi. SPC gubi novac i moc, a MPC dobija i tu nema vise sta da se kaze.

kosta

pre 18 godina

Srpska pravoslavna crkva ne ukida Makedonsku pravoslavnu crkvu, kao sto ne ukida ni jednu satanisticku crkvu ili versku sektu ni u Makedoniji ni u Srbiji niti bilo gde u svetu. Toliko je teskih reci od makedonskih politicara i zvanicnika takozvane makedonske crkve poslednjih godine upucene na racun Srpske pravoslavne crkve tako da njih i sve dusebriznike u Srbiji pitam - pa sto ne dignete ruke od SPC - sta ce vam oni! Problem je sto i oni znaju da tu nazovi crkvu ne priznaje ni jedna druga pravoslavna crkva niti Vaseljenska patrijasija. DA BI bila priznata Makedonska crkva mora da postuje kaqnonske zakone crkve, a ne Centralnog komiteta KPJ i tu je problem. Da sam Makedonac i verujem u boga pitanje je da li bi svoje dete krstio u takvoj crkvi, bolje reci u cudnoj organizaciji koja se samo tako naziva...

DOgnjanovic

pre 18 godina

Nece biti priznati zbog istorijskio geografski kanonskih cinjenica. Na svoju drzavnost imaju pravo izglasali su samostalniost voljom narodne vecine. Na sadasnja imena drzave i naroda i takozvane autokefalne crkve nemaju pravo. Ime nije njihovo zna se ko polaze pravo na ime Makedonija. Ozbiljna kriza indentiteta drzave i naroda. Da bi usli Evropu mora biti jasno ko su i kako se zovu.

geak

pre 18 godina

Није ми баш јасно: гдје је у одлуци Сабора речено, или ко је од Епископа СПЦ рекао да Македонци не постоје???
Неки чак инсистирају на извитопереном тумачењу дијела саопштења да СПЦ прекида богослужбено општење са онима који остају у расколу, називајући га прекидом односа с цјелокупним македонским народом.
За неупућене објашњење: за оне који подржавају расколничку, комунистичким декретом наметнуту, парацрквену организацију, која је протјерала све епископе и свештенике који су остали вјерни канонском поретку, нема причешћа нити богослужења у храмовима СПЦ. То је ваљда и логично. Па ни римокатолици, нити Копти или Етиопљани (који су релативно блиски православнима, али су у расколу од 5. вијека) не могу се причешћивати у православним црквама.
Искрено речено, не свиђа ми се одлука Сабора, јер се морало наставити са дијалогом по сваку цијену. Мада сумњам да би се, обзиром на то да у македонском Синоду сједи Митрополит Кирил, било шта постигло. Можда је ово пресјецање једне дуготрајне и мукотрпне, али и беспотребне борбе.
Видјећемо шта ће бити.

Лале, Беч

pre 18 godina

Забринуо сам се: шта ако нам овде у Аустрији забране СПЦ и наметну АПЦ (Аустријску православну цркву) по македонском узору?
Кад је бал, нек´ је бал!

Sasa BG

pre 18 godina

Neka slobodno formiraju MPC u Srbiji i dozvole SPC da urade isto u Makedoniji.
Sa obzirom koliko imamo novih sekti i klanova, srpska i makedonska crkva su najmanji problem.

sivi

pre 18 godina

Pa nema problema.
Nek proglase novu crkvu, nek ostave lepo imovinu koja nije njihova, vec Ohridske Arhiepiskopije, i sve ce biti u redu i demokratski.

Pavle

pre 18 godina

U potpunosti podrzavam MPC. U 21 veku svaki narod treba da ima svoju crkvu i pravo na izbor (valjda je to logicno). Zasto bi jedan narod ili crkva u ovom slucaju nametala silom resenja drugom narodu ili crkvi. Ovo nije srednji vek. Bar za neke, za neke druge izgleda da jeste...

Tane

pre 18 godina

Neverovatno da MPC ne smetaju Jehovini Svedoci, Adventisti, i slicne sekte koje korumpiraju decu, a smeta im SPC. Ova glupa svadja mora sto pre da prestane.

Stefan Josifovski, Vranje

pre 18 godina

Mozda bi u Skoplju mogli da se obrate Grckoj da priznaju i naciju i jezik i drzavno ime, pa i crkvu, posto im Srbija ne odgovara kao jedini miroljubivi sused. Braco Makedonci, urazumite se!

Zoran

pre 18 godina

Zaista Hriscanski i u skladu sa verom koju crkva propoveda, neka im sluzi na cast i postenje i jednima i drugima. Ljudi odnosno institucije sednu i nadju neki kompromis, ali to izgleda ne vazi za BRACU U KRISTU.

bato

pre 18 godina

Meni nije jasna jedna stvar - da li to znaci prema stavu makedonske vlade i MPC da na teritoriji Makedonije ne moze da postoji Srpska pravoslavna crkva.

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Radi se o čistoj zameni teza. Srpska Pravoslavna Crkva nijednim gestom ne negira postojanje makedonskog naroda i makedonskih institucija. Nikada javno nije izašla sa ovakvim stavom. Niti je "proglasila" paralelnu Crkvu, kako se kaže u saopštenju takozvane MPC, već je priznala Ohridsku arhiepiskopiju. Pre bi se ove zamerke mogle uputiti MPC, koja nekanonskim putem pokušava da reši svoj status. O negaciji svega što je srpsko a nalazi se na teritoriji Makedonije ne treba posebno pričati. U realnost se može uveriti svako kome je stalo do istine. O pravima onih, koji, dušom i telom pripadaju SPC, i njihovim slobodama, najbolje govori sudbina gospodina Jovana. Koji je zbog svojih ubedjenja i vere preživeo prave strahote. Razlog njegovom stradanju je poznat svima u Makedoniji, Srbiji pa i šire. Svi su problemi u odnosima medju ljudima, državama i crkvama rešivi. Normalno, ako ista prava koja tražimo za sebe priuštimo i drugima. Zamenom teza se neće rešiti ni jedno od postavljenih pitanja.

Pavle

pre 18 godina

U potpunosti podrzavam MPC. U 21 veku svaki narod treba da ima svoju crkvu i pravo na izbor (valjda je to logicno). Zasto bi jedan narod ili crkva u ovom slucaju nametala silom resenja drugom narodu ili crkvi. Ovo nije srednji vek. Bar za neke, za neke druge izgleda da jeste...

sivi

pre 18 godina

Pa nema problema.
Nek proglase novu crkvu, nek ostave lepo imovinu koja nije njihova, vec Ohridske Arhiepiskopije, i sve ce biti u redu i demokratski.

Stefan Josifovski, Vranje

pre 18 godina

Mozda bi u Skoplju mogli da se obrate Grckoj da priznaju i naciju i jezik i drzavno ime, pa i crkvu, posto im Srbija ne odgovara kao jedini miroljubivi sused. Braco Makedonci, urazumite se!

bato

pre 18 godina

Meni nije jasna jedna stvar - da li to znaci prema stavu makedonske vlade i MPC da na teritoriji Makedonije ne moze da postoji Srpska pravoslavna crkva.

Zoran

pre 18 godina

Zaista Hriscanski i u skladu sa verom koju crkva propoveda, neka im sluzi na cast i postenje i jednima i drugima. Ljudi odnosno institucije sednu i nadju neki kompromis, ali to izgleda ne vazi za BRACU U KRISTU.

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Radi se o čistoj zameni teza. Srpska Pravoslavna Crkva nijednim gestom ne negira postojanje makedonskog naroda i makedonskih institucija. Nikada javno nije izašla sa ovakvim stavom. Niti je "proglasila" paralelnu Crkvu, kako se kaže u saopštenju takozvane MPC, već je priznala Ohridsku arhiepiskopiju. Pre bi se ove zamerke mogle uputiti MPC, koja nekanonskim putem pokušava da reši svoj status. O negaciji svega što je srpsko a nalazi se na teritoriji Makedonije ne treba posebno pričati. U realnost se može uveriti svako kome je stalo do istine. O pravima onih, koji, dušom i telom pripadaju SPC, i njihovim slobodama, najbolje govori sudbina gospodina Jovana. Koji je zbog svojih ubedjenja i vere preživeo prave strahote. Razlog njegovom stradanju je poznat svima u Makedoniji, Srbiji pa i šire. Svi su problemi u odnosima medju ljudima, državama i crkvama rešivi. Normalno, ako ista prava koja tražimo za sebe priuštimo i drugima. Zamenom teza se neće rešiti ni jedno od postavljenih pitanja.

Sasa BG

pre 18 godina

Neka slobodno formiraju MPC u Srbiji i dozvole SPC da urade isto u Makedoniji.
Sa obzirom koliko imamo novih sekti i klanova, srpska i makedonska crkva su najmanji problem.

Tane

pre 18 godina

Neverovatno da MPC ne smetaju Jehovini Svedoci, Adventisti, i slicne sekte koje korumpiraju decu, a smeta im SPC. Ova glupa svadja mora sto pre da prestane.

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

BIVSA YU republika Makedonija ima ambicije da postane clan EU. Jedan od najvaznijih uslova koje mora da ispuni su ustavom zagarantovana ljudska prava, medju kojima sloboda veroispovesti, sto znaci da drzava i vlast nema pravo da zabrani vernicima SPC obavljanje duhovno verskog obreda u objektima koje su posed te crkve. Ovo NE znaci da se slazem sa radikalnim nacinom na koji SPC pokusava da legitimise vlasnistvo nad nekretninama u BYUR Makedoniji, to je mogla preko Medjunarodnog Suda ili Medjunarodne Arbitraze u Strasburu crno na belo da resi bez sporenja. SPC ne moze sukobom da zabrani postojanje MPC jer MPC je cinjenica ali zato SPC nije duzna da je prizna dok se ne resi imovinska podela i to je jedan politicki kulturan vid sankcija. Politika SCG ne treba da se mesa u dela SPC ili MPC, vec iskljucivo direktno preko vlade BYUR Makedonije sve da cini kako dobri odnosi 2 (dva) naroda se ne bi narusili iz vise razloga koje garantuju bolju i bezbedniju buducnost...
Ukoliko nije moguc direktan delotvoran dijalog dve vlade onda preostaje uz posredstvo nasih partnera iz EU ali sve sa ciljem da se ocuvaju dobri odnosi 2 naroda jer je to interes nad interesima!

Лале, Беч

pre 18 godina

Забринуо сам се: шта ако нам овде у Аустрији забране СПЦ и наметну АПЦ (Аустријску православну цркву) по македонском узору?
Кад је бал, нек´ је бал!

makiNS

pre 18 godina

... Ovde se ne radi o zameni teza, nego o zameni vernika tj. novca. Zar stvarno mislite da je njih briga za bilo sta o cemu propovedaju? Svaka crkva zeli sto vise vernika da bi samim tim imala sto vise novca i moci, i ovde se samo o tome radi. SPC gubi novac i moc, a MPC dobija i tu nema vise sta da se kaze.

geak

pre 18 godina

Није ми баш јасно: гдје је у одлуци Сабора речено, или ко је од Епископа СПЦ рекао да Македонци не постоје???
Неки чак инсистирају на извитопереном тумачењу дијела саопштења да СПЦ прекида богослужбено општење са онима који остају у расколу, називајући га прекидом односа с цјелокупним македонским народом.
За неупућене објашњење: за оне који подржавају расколничку, комунистичким декретом наметнуту, парацрквену организацију, која је протјерала све епископе и свештенике који су остали вјерни канонском поретку, нема причешћа нити богослужења у храмовима СПЦ. То је ваљда и логично. Па ни римокатолици, нити Копти или Етиопљани (који су релативно блиски православнима, али су у расколу од 5. вијека) не могу се причешћивати у православним црквама.
Искрено речено, не свиђа ми се одлука Сабора, јер се морало наставити са дијалогом по сваку цијену. Мада сумњам да би се, обзиром на то да у македонском Синоду сједи Митрополит Кирил, било шта постигло. Можда је ово пресјецање једне дуготрајне и мукотрпне, али и беспотребне борбе.
Видјећемо шта ће бити.

ozaki

pre 18 godina

Nemaju drzavu jer ih ne priznaju (prvenstveno Grci) vec vise od decenije, nemaju jezik jer im to osporavaju Bugari ... Ako imas problem tad trazis prijtelja tako da sukob sa SPC ne vodi dobrom. Inace sagovornik MPC je nasa crkva a ne drzava. Podrzavam stav SPC a vi braco Makedonci saberite se da bi postojali.

Filip

pre 18 godina

Iako sam u principu nezadovoljan i razocaran drzanjem SPC i njenim uplitanjem u politiku, mislim da je ovim sto je uradila, zapravo skinula s vrata MPC i dala mogucnost Makedoncima da sami odluce sta ce da rade.
Ukratko, MPC trazi od SPC da prizna njeno nelegitimno osamostaljenje, sto je SPC do sada odbijala, ponudivsi za uzvrat da MPC prihvati da je formalno pod okriljem SPC kako bi mogla da primi tzv. tomos kojim se priznaje autokefalnost. MPC je taj predlog zvanicno odbila, ali je jedan broj svestenika (i gotovo svi kaludjeri kojih inace u Makedoniji nema mnogo)prihvatio takvo resenje. Time je otvoren slucaj arhiepiskopa Jovana. Sa crkvenopravne strane, ovaj slucaj je relativno cist. Medjutim, u Makedoniji se crkva dozivljava kao drzavna ustanova, pa se i drzava prema njoj odgovarajuce ponasa. Problem je medjutim, sto pri tome krsi sve norme civilnog drustva i uzurpira ljudska prava. Sa moje tacke gledista, to je nedopustivo i ne moze biti opravdano time sto Makedonci imaju pravo na svoju crkvu. Odlukom SPC da izda tomos Ohridskoj Arhiepiskopiji slucaj je prebacen u nadleznost Makedonaca koji sada moraju da se dogovore medju sobom. Umesto da traze sukob, mogli bi da u ovome vide priliku za resenje i to bez uticaja SPC koju toliko ne vole. Mene uzasno nervira to sto se zatvaraju oci na sikaniranje nasih svestenika i hapsenje i maltretiranje ljudi zbog religioznih ubedjenja koja ne ugrozavaju integritet licnosti.

DOgnjanovic

pre 18 godina

Nece biti priznati zbog istorijskio geografski kanonskih cinjenica. Na svoju drzavnost imaju pravo izglasali su samostalniost voljom narodne vecine. Na sadasnja imena drzave i naroda i takozvane autokefalne crkve nemaju pravo. Ime nije njihovo zna se ko polaze pravo na ime Makedonija. Ozbiljna kriza indentiteta drzave i naroda. Da bi usli Evropu mora biti jasno ko su i kako se zovu.

kosta

pre 18 godina

Srpska pravoslavna crkva ne ukida Makedonsku pravoslavnu crkvu, kao sto ne ukida ni jednu satanisticku crkvu ili versku sektu ni u Makedoniji ni u Srbiji niti bilo gde u svetu. Toliko je teskih reci od makedonskih politicara i zvanicnika takozvane makedonske crkve poslednjih godine upucene na racun Srpske pravoslavne crkve tako da njih i sve dusebriznike u Srbiji pitam - pa sto ne dignete ruke od SPC - sta ce vam oni! Problem je sto i oni znaju da tu nazovi crkvu ne priznaje ni jedna druga pravoslavna crkva niti Vaseljenska patrijasija. DA BI bila priznata Makedonska crkva mora da postuje kaqnonske zakone crkve, a ne Centralnog komiteta KPJ i tu je problem. Da sam Makedonac i verujem u boga pitanje je da li bi svoje dete krstio u takvoj crkvi, bolje reci u cudnoj organizaciji koja se samo tako naziva...

Petar A

pre 18 godina

Sve se ponavlja, samo sto je sada poslije laickog bjezanja, na redu i duhovno. Od Srba kao vecinskog naroda, ostali bjeze kao opareni. Srpska pravoslavna crkva se nije pokazala nista bolje kao jezgro okupljanja. Naprotiv. Pustite sve fino neka ide svojim tokom: sto mora da se dogodi, dogodice se.

Evropljanin

pre 18 godina

MPC je direktna posledica komunizma i nastala je komunistickim dekretom, ako hoce da budu priznati od pravoslavnog sveta moraju da ispostuju crkvene kanone. Isto se desava sa tzv CPC. Jos da ih priznaju Bugari (koji ih smatraju za Bugare) i Grci (koji ih smatraju za 'Srbe oko Skoplja'). Inace ovde na zapadu Makedonce (u smislu stanovnika BJRM) nazivaju - makedonski Sloveni. Kao i uvek na Balkanu isuvise komplikovana istorija je proizvela komplikovane probleme.

Elena

pre 18 godina

Zalosno. Jovan je bio vladika izbaran od MPC. Odmetnuo se u SPC. Kako to da ga srpski popovi priznaju? Slazem se da Makedonija treba da bude demokratska drzava u svemu, ali to bi trebalo da vazi i za Srbiju. Dali bi SPC dozvolila paralelnu MPC na svojot teritoriji? Sta je sa Crnogorskom PC?
I jos nesto. Vreme balkasnki ratova je proslo. Dovoljno smo vec izgubili, svi na Balkanu!

Marko

pre 18 godina

Srećan sam što je jedina crkva u koju idem moja sopstvena duša. Ove svadje niti razumem, niti me interesuju, niti me dotiču. Hrišćanin sam, a ne smeta mi ni u Džamiju da udjem da se tamo pomolim. Vera je čudo koju svaki čovek sam mora da otkrije i oseti, i nikakvi kanoni ni mogu da to promene. "Kanoni" se na žalost bore za vlast nad mojom verom. E pa moja vera do sada nije bila spremna za "kanonizaciju" a trudiću se da tako i ostane. Ko hoće da pravi "kanone" neka ode u vojsku i neka zida kasarne. Crkve ostavite nama, prostim ljudima kojima samo trebaju četiri zida da na miru porazgovaramo sa Bogom i da onda dalje idemo svojim poslom i životom.

--- eh, na kojoj li planeti ja živim?---

Den

pre 18 godina

Arhiepiskop Jovan održava bogosluženja u svojoj privatnoj kući,
a njegovi vernici su uglavnom članovi familije Vraniškovski (i to ne svi).
MPC je realnost, a formalno priznanje od SPC i drugih pravoslavnih crkava
je samo pitanje vremena. BUDIMO LJUDI, I AKO SMO SRBI ...

Aleksandar

pre 18 godina

99,9999% Makedonaca stoji iza svoje crkve ovo nije vise 19vek da se hegemonijom i imperijalizmom nesto moze uciniti protiv bilo kog naroda Makedoncima nista ne menja zadnje desavanje svi ce ici kao i do sad u crkvama i manastirima a gube samo srbski narod jer u Makedoncima su imali prave prijatelje a ne dvolicnike, ali neka - vreme ce pokazati!

nenad@mailcity.com

pre 18 godina

Sa ovakvom ekipom na celu SPC (Amfilohije, Irinej, Filaret...), najradije bi presao u drugu veru, tako da Makedoncima savetujem da totalno ignorisu ove smesne likove!

Pavle

pre 18 godina

"Veliki" Srbi bi trebali malo da nauce istoriju, jer kada su prve pravoslavne crkve postojale (recimo na Ohridu) u Srbiji nije postojala nijedna. A to sta su i ko su Makedonci valjda oni najbolje znaju. Totalno je primitivno da ih mi sa strane poducavamo istoriji... Uostalom oni su sami izabrali svoj put. Ne bih voleo ovaj nerazuman cin pokvari inace veoma prijateljske tj. bratske odnose sa Makedoncima.

dejan

pre 18 godina

Ne razumem se bas u tematiku, ali ako neko moze da pojasni ovaj slucaj sa recimo hipotetickom situacijom u recimo rimokatolickoj crkvi... evo analogije: Ako se neka zemlja osamostali, da li katolicka crkva gubi pravo da se i dalje postoji i da upravlja svojom imovinom?

Drvo Koje Jede Zmajeve

pre 18 godina

Ako smo mi u 12 veku dobili autokefalnost, ako su autokefalnost dobile i druge pravoslavne crkve, ne vidim ni jedan razlog, osim materijalni, da autokefalnost dobije i MPC. Da se Vizantiska Crkva ponasala kao nasa, kada smo mi i ostali trebali da se osamostalimo, verovatno bi pravoslavlje kroz istoriju bilo rame uz rame sa katolicanstvom. U principu to je jos jedan dokaz o velikoj kolicini laznog morala u crkvi uopste.

Deki, Makedonija

pre 18 godina

Sto se tice Crkvenog problema izmedju SPC i MPC, tu nece bite resenja jos mnogo godina.Pravoslava Crkva (uopste) je u jednoj krizi, i sve dok Carigradski Patrijarh ne preuzme nesto, nece biti dobre buducnosti.
Nije problem samo izmedju SPC i MPC.
Pogledajte sta se desava u Grckoj Crkvi, u Jerusalim, Problem postoi i u Bugarskoj, isto tako izmedju ruske i ukrainske Crkve.

Goran

pre 18 godina

Da li smo mi to istrosili sve moguce nacine da se svadjamo sa komsijama, pa smo poceli i veru da zloupotrebljavamo? Jadan Hrist, sta sve ucinismo u njegovo ime.

Pavle

pre 18 godina

U potpunosti podrzavam MPC. U 21 veku svaki narod treba da ima svoju crkvu i pravo na izbor (valjda je to logicno). Zasto bi jedan narod ili crkva u ovom slucaju nametala silom resenja drugom narodu ili crkvi. Ovo nije srednji vek. Bar za neke, za neke druge izgleda da jeste...

sivi

pre 18 godina

Pa nema problema.
Nek proglase novu crkvu, nek ostave lepo imovinu koja nije njihova, vec Ohridske Arhiepiskopije, i sve ce biti u redu i demokratski.

Stefan Josifovski, Vranje

pre 18 godina

Mozda bi u Skoplju mogli da se obrate Grckoj da priznaju i naciju i jezik i drzavno ime, pa i crkvu, posto im Srbija ne odgovara kao jedini miroljubivi sused. Braco Makedonci, urazumite se!

bato

pre 18 godina

Meni nije jasna jedna stvar - da li to znaci prema stavu makedonske vlade i MPC da na teritoriji Makedonije ne moze da postoji Srpska pravoslavna crkva.

Zoran

pre 18 godina

Zaista Hriscanski i u skladu sa verom koju crkva propoveda, neka im sluzi na cast i postenje i jednima i drugima. Ljudi odnosno institucije sednu i nadju neki kompromis, ali to izgleda ne vazi za BRACU U KRISTU.

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Radi se o čistoj zameni teza. Srpska Pravoslavna Crkva nijednim gestom ne negira postojanje makedonskog naroda i makedonskih institucija. Nikada javno nije izašla sa ovakvim stavom. Niti je "proglasila" paralelnu Crkvu, kako se kaže u saopštenju takozvane MPC, već je priznala Ohridsku arhiepiskopiju. Pre bi se ove zamerke mogle uputiti MPC, koja nekanonskim putem pokušava da reši svoj status. O negaciji svega što je srpsko a nalazi se na teritoriji Makedonije ne treba posebno pričati. U realnost se može uveriti svako kome je stalo do istine. O pravima onih, koji, dušom i telom pripadaju SPC, i njihovim slobodama, najbolje govori sudbina gospodina Jovana. Koji je zbog svojih ubedjenja i vere preživeo prave strahote. Razlog njegovom stradanju je poznat svima u Makedoniji, Srbiji pa i šire. Svi su problemi u odnosima medju ljudima, državama i crkvama rešivi. Normalno, ako ista prava koja tražimo za sebe priuštimo i drugima. Zamenom teza se neće rešiti ni jedno od postavljenih pitanja.

Sasa BG

pre 18 godina

Neka slobodno formiraju MPC u Srbiji i dozvole SPC da urade isto u Makedoniji.
Sa obzirom koliko imamo novih sekti i klanova, srpska i makedonska crkva su najmanji problem.

Tane

pre 18 godina

Neverovatno da MPC ne smetaju Jehovini Svedoci, Adventisti, i slicne sekte koje korumpiraju decu, a smeta im SPC. Ova glupa svadja mora sto pre da prestane.

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

BIVSA YU republika Makedonija ima ambicije da postane clan EU. Jedan od najvaznijih uslova koje mora da ispuni su ustavom zagarantovana ljudska prava, medju kojima sloboda veroispovesti, sto znaci da drzava i vlast nema pravo da zabrani vernicima SPC obavljanje duhovno verskog obreda u objektima koje su posed te crkve. Ovo NE znaci da se slazem sa radikalnim nacinom na koji SPC pokusava da legitimise vlasnistvo nad nekretninama u BYUR Makedoniji, to je mogla preko Medjunarodnog Suda ili Medjunarodne Arbitraze u Strasburu crno na belo da resi bez sporenja. SPC ne moze sukobom da zabrani postojanje MPC jer MPC je cinjenica ali zato SPC nije duzna da je prizna dok se ne resi imovinska podela i to je jedan politicki kulturan vid sankcija. Politika SCG ne treba da se mesa u dela SPC ili MPC, vec iskljucivo direktno preko vlade BYUR Makedonije sve da cini kako dobri odnosi 2 (dva) naroda se ne bi narusili iz vise razloga koje garantuju bolju i bezbedniju buducnost...
Ukoliko nije moguc direktan delotvoran dijalog dve vlade onda preostaje uz posredstvo nasih partnera iz EU ali sve sa ciljem da se ocuvaju dobri odnosi 2 naroda jer je to interes nad interesima!

Лале, Беч

pre 18 godina

Забринуо сам се: шта ако нам овде у Аустрији забране СПЦ и наметну АПЦ (Аустријску православну цркву) по македонском узору?
Кад је бал, нек´ је бал!

makiNS

pre 18 godina

... Ovde se ne radi o zameni teza, nego o zameni vernika tj. novca. Zar stvarno mislite da je njih briga za bilo sta o cemu propovedaju? Svaka crkva zeli sto vise vernika da bi samim tim imala sto vise novca i moci, i ovde se samo o tome radi. SPC gubi novac i moc, a MPC dobija i tu nema vise sta da se kaze.

geak

pre 18 godina

Није ми баш јасно: гдје је у одлуци Сабора речено, или ко је од Епископа СПЦ рекао да Македонци не постоје???
Неки чак инсистирају на извитопереном тумачењу дијела саопштења да СПЦ прекида богослужбено општење са онима који остају у расколу, називајући га прекидом односа с цјелокупним македонским народом.
За неупућене објашњење: за оне који подржавају расколничку, комунистичким декретом наметнуту, парацрквену организацију, која је протјерала све епископе и свештенике који су остали вјерни канонском поретку, нема причешћа нити богослужења у храмовима СПЦ. То је ваљда и логично. Па ни римокатолици, нити Копти или Етиопљани (који су релативно блиски православнима, али су у расколу од 5. вијека) не могу се причешћивати у православним црквама.
Искрено речено, не свиђа ми се одлука Сабора, јер се морало наставити са дијалогом по сваку цијену. Мада сумњам да би се, обзиром на то да у македонском Синоду сједи Митрополит Кирил, било шта постигло. Можда је ово пресјецање једне дуготрајне и мукотрпне, али и беспотребне борбе.
Видјећемо шта ће бити.

ozaki

pre 18 godina

Nemaju drzavu jer ih ne priznaju (prvenstveno Grci) vec vise od decenije, nemaju jezik jer im to osporavaju Bugari ... Ako imas problem tad trazis prijtelja tako da sukob sa SPC ne vodi dobrom. Inace sagovornik MPC je nasa crkva a ne drzava. Podrzavam stav SPC a vi braco Makedonci saberite se da bi postojali.

Filip

pre 18 godina

Iako sam u principu nezadovoljan i razocaran drzanjem SPC i njenim uplitanjem u politiku, mislim da je ovim sto je uradila, zapravo skinula s vrata MPC i dala mogucnost Makedoncima da sami odluce sta ce da rade.
Ukratko, MPC trazi od SPC da prizna njeno nelegitimno osamostaljenje, sto je SPC do sada odbijala, ponudivsi za uzvrat da MPC prihvati da je formalno pod okriljem SPC kako bi mogla da primi tzv. tomos kojim se priznaje autokefalnost. MPC je taj predlog zvanicno odbila, ali je jedan broj svestenika (i gotovo svi kaludjeri kojih inace u Makedoniji nema mnogo)prihvatio takvo resenje. Time je otvoren slucaj arhiepiskopa Jovana. Sa crkvenopravne strane, ovaj slucaj je relativno cist. Medjutim, u Makedoniji se crkva dozivljava kao drzavna ustanova, pa se i drzava prema njoj odgovarajuce ponasa. Problem je medjutim, sto pri tome krsi sve norme civilnog drustva i uzurpira ljudska prava. Sa moje tacke gledista, to je nedopustivo i ne moze biti opravdano time sto Makedonci imaju pravo na svoju crkvu. Odlukom SPC da izda tomos Ohridskoj Arhiepiskopiji slucaj je prebacen u nadleznost Makedonaca koji sada moraju da se dogovore medju sobom. Umesto da traze sukob, mogli bi da u ovome vide priliku za resenje i to bez uticaja SPC koju toliko ne vole. Mene uzasno nervira to sto se zatvaraju oci na sikaniranje nasih svestenika i hapsenje i maltretiranje ljudi zbog religioznih ubedjenja koja ne ugrozavaju integritet licnosti.

DOgnjanovic

pre 18 godina

Nece biti priznati zbog istorijskio geografski kanonskih cinjenica. Na svoju drzavnost imaju pravo izglasali su samostalniost voljom narodne vecine. Na sadasnja imena drzave i naroda i takozvane autokefalne crkve nemaju pravo. Ime nije njihovo zna se ko polaze pravo na ime Makedonija. Ozbiljna kriza indentiteta drzave i naroda. Da bi usli Evropu mora biti jasno ko su i kako se zovu.

kosta

pre 18 godina

Srpska pravoslavna crkva ne ukida Makedonsku pravoslavnu crkvu, kao sto ne ukida ni jednu satanisticku crkvu ili versku sektu ni u Makedoniji ni u Srbiji niti bilo gde u svetu. Toliko je teskih reci od makedonskih politicara i zvanicnika takozvane makedonske crkve poslednjih godine upucene na racun Srpske pravoslavne crkve tako da njih i sve dusebriznike u Srbiji pitam - pa sto ne dignete ruke od SPC - sta ce vam oni! Problem je sto i oni znaju da tu nazovi crkvu ne priznaje ni jedna druga pravoslavna crkva niti Vaseljenska patrijasija. DA BI bila priznata Makedonska crkva mora da postuje kaqnonske zakone crkve, a ne Centralnog komiteta KPJ i tu je problem. Da sam Makedonac i verujem u boga pitanje je da li bi svoje dete krstio u takvoj crkvi, bolje reci u cudnoj organizaciji koja se samo tako naziva...

Petar A

pre 18 godina

Sve se ponavlja, samo sto je sada poslije laickog bjezanja, na redu i duhovno. Od Srba kao vecinskog naroda, ostali bjeze kao opareni. Srpska pravoslavna crkva se nije pokazala nista bolje kao jezgro okupljanja. Naprotiv. Pustite sve fino neka ide svojim tokom: sto mora da se dogodi, dogodice se.

Evropljanin

pre 18 godina

MPC je direktna posledica komunizma i nastala je komunistickim dekretom, ako hoce da budu priznati od pravoslavnog sveta moraju da ispostuju crkvene kanone. Isto se desava sa tzv CPC. Jos da ih priznaju Bugari (koji ih smatraju za Bugare) i Grci (koji ih smatraju za 'Srbe oko Skoplja'). Inace ovde na zapadu Makedonce (u smislu stanovnika BJRM) nazivaju - makedonski Sloveni. Kao i uvek na Balkanu isuvise komplikovana istorija je proizvela komplikovane probleme.

Elena

pre 18 godina

Zalosno. Jovan je bio vladika izbaran od MPC. Odmetnuo se u SPC. Kako to da ga srpski popovi priznaju? Slazem se da Makedonija treba da bude demokratska drzava u svemu, ali to bi trebalo da vazi i za Srbiju. Dali bi SPC dozvolila paralelnu MPC na svojot teritoriji? Sta je sa Crnogorskom PC?
I jos nesto. Vreme balkasnki ratova je proslo. Dovoljno smo vec izgubili, svi na Balkanu!

Marko

pre 18 godina

Srećan sam što je jedina crkva u koju idem moja sopstvena duša. Ove svadje niti razumem, niti me interesuju, niti me dotiču. Hrišćanin sam, a ne smeta mi ni u Džamiju da udjem da se tamo pomolim. Vera je čudo koju svaki čovek sam mora da otkrije i oseti, i nikakvi kanoni ni mogu da to promene. "Kanoni" se na žalost bore za vlast nad mojom verom. E pa moja vera do sada nije bila spremna za "kanonizaciju" a trudiću se da tako i ostane. Ko hoće da pravi "kanone" neka ode u vojsku i neka zida kasarne. Crkve ostavite nama, prostim ljudima kojima samo trebaju četiri zida da na miru porazgovaramo sa Bogom i da onda dalje idemo svojim poslom i životom.

--- eh, na kojoj li planeti ja živim?---

Den

pre 18 godina

Arhiepiskop Jovan održava bogosluženja u svojoj privatnoj kući,
a njegovi vernici su uglavnom članovi familije Vraniškovski (i to ne svi).
MPC je realnost, a formalno priznanje od SPC i drugih pravoslavnih crkava
je samo pitanje vremena. BUDIMO LJUDI, I AKO SMO SRBI ...

Aleksandar

pre 18 godina

99,9999% Makedonaca stoji iza svoje crkve ovo nije vise 19vek da se hegemonijom i imperijalizmom nesto moze uciniti protiv bilo kog naroda Makedoncima nista ne menja zadnje desavanje svi ce ici kao i do sad u crkvama i manastirima a gube samo srbski narod jer u Makedoncima su imali prave prijatelje a ne dvolicnike, ali neka - vreme ce pokazati!

nenad@mailcity.com

pre 18 godina

Sa ovakvom ekipom na celu SPC (Amfilohije, Irinej, Filaret...), najradije bi presao u drugu veru, tako da Makedoncima savetujem da totalno ignorisu ove smesne likove!

Pavle

pre 18 godina

"Veliki" Srbi bi trebali malo da nauce istoriju, jer kada su prve pravoslavne crkve postojale (recimo na Ohridu) u Srbiji nije postojala nijedna. A to sta su i ko su Makedonci valjda oni najbolje znaju. Totalno je primitivno da ih mi sa strane poducavamo istoriji... Uostalom oni su sami izabrali svoj put. Ne bih voleo ovaj nerazuman cin pokvari inace veoma prijateljske tj. bratske odnose sa Makedoncima.

dejan

pre 18 godina

Ne razumem se bas u tematiku, ali ako neko moze da pojasni ovaj slucaj sa recimo hipotetickom situacijom u recimo rimokatolickoj crkvi... evo analogije: Ako se neka zemlja osamostali, da li katolicka crkva gubi pravo da se i dalje postoji i da upravlja svojom imovinom?

Drvo Koje Jede Zmajeve

pre 18 godina

Ako smo mi u 12 veku dobili autokefalnost, ako su autokefalnost dobile i druge pravoslavne crkve, ne vidim ni jedan razlog, osim materijalni, da autokefalnost dobije i MPC. Da se Vizantiska Crkva ponasala kao nasa, kada smo mi i ostali trebali da se osamostalimo, verovatno bi pravoslavlje kroz istoriju bilo rame uz rame sa katolicanstvom. U principu to je jos jedan dokaz o velikoj kolicini laznog morala u crkvi uopste.

Deki, Makedonija

pre 18 godina

Sto se tice Crkvenog problema izmedju SPC i MPC, tu nece bite resenja jos mnogo godina.Pravoslava Crkva (uopste) je u jednoj krizi, i sve dok Carigradski Patrijarh ne preuzme nesto, nece biti dobre buducnosti.
Nije problem samo izmedju SPC i MPC.
Pogledajte sta se desava u Grckoj Crkvi, u Jerusalim, Problem postoi i u Bugarskoj, isto tako izmedju ruske i ukrainske Crkve.

Goran

pre 18 godina

Da li smo mi to istrosili sve moguce nacine da se svadjamo sa komsijama, pa smo poceli i veru da zloupotrebljavamo? Jadan Hrist, sta sve ucinismo u njegovo ime.