Prvo Ribičič, sad i Kardelj

Ljubljana -- Mitja Ribičič kaže da nije odgovoran za masovna posleratna streljanja. Sutra predstavljanje dokumenta o Kardeljevoj naredbi.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Konacno da se prozbori i poneka o stravicnim komunistickim zlocinima koji su po maltene svemu nadmasili fashisticke. Neka ljudi malo procitaju Solzenjicina, Danila Kisa, Borislava Pekica, Grosmana i mnoge druge, pa da vide kako je komunizam najkrvavija i najmracnija ideologija ne samo XX veka, vec i otkad covek obitava na ovoj planeti. Treba raskrinkati i Kardelja i sve ostale rukovodioce tog sramnog perioda nase istorije.
  (dr Milan M. Cirkovic, 30. maj 2005 23:42)

  # Link komentara

 2. Не верујем да су постојале неке "листе", јер у тој огромној маси заробљеника није било техничких могућности за било какву идентификацују. У том смислу М. Рибичич је невин.
  Више верујем у верзију коју ми је шездесетих година испричао један познаник под алкохолом - косовац, иначе виши ваздухопловни официр:
  - Јој, толико их је било (заробљеника), да су нас могли голим рукама савладати! Бојали смо се. Зато смо насумице под неким изговором одвајали мање групе из главне колоне и на сковитим местима их ликвидирали, да други не примете...
  На ово бих додао и мој лични закључак: спроводиоце је био страх од масе, а комунистичке руководиоце страх од толиког броја дојучерашњих непријатеља у земљи, где је нову власт тек требало учврстити, организовати изборе и тд!
  Зато је вероватно "миг" за ликвидације стигао са врха, а познато је да је сам Тито дао знак за престанак.
  Дакле - сви из тадашњег врха су криви! Само, неки су помрли, а они живи понеће своју тајну и грех у гроб...
  (Лале, Беч, 30. maj 2005 19:37)

  # Link komentara