Kako će Srbija pred UN

Beograd, Priština -- Predstavnici SCG na sednici Saveta bezbednosti reći će da "ne postoji zaštita osnovnih prava Srba i nealbanaca", odlučeno u Vladi Srbije.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Amerika, Velika Britanija, Francuska, Kina i Rusija u SB UN vratice Kosovo i Metohiju u pravni sistem Republike Srbije i tim potezom dokazace da UN i ceo svet postuje pravo svojine, a ne da bio ko otima nesto sto mu ne pripada, hvala celome svetu na podrsci demokratiji!
  (Povratak, 24. maj 2005 09:57)

  # Link komentara

 2. Mislim da je veoma dobro što u razgovorima učestvuje gospodin Čović, koji je za razliku od ostalih nezainteresovanih srpskih političara, ušao u "kod" ponašanja albanskih političara i Albanaca uopšte. Današnja garnitura, srpskih, "salonskih", političara deluje tako sterilno i umorno. Ne mogu oni da pariraju na sve spremnim albanskim predstavnicima. Kako naš narod kaže : "deset puta će ih prevesti žedne preko vode". I to uvek na istu priču. Ovo je vrlina, koju mi na žalost ne posedujemo.
  Gospodin Janjić potpuno greši kada kaže da se ne treba baviti izveštajem S.J.Petersena. Neistine koje se iznose moraju se odmah logički i pametno pobiti. Zar nismo naučili da i laži mogu postati istina, na osnovu koje će se kreirati dalje "istine". Gospodin Janjić, očito ne izlazi mnogo iz svog kabineta. Zar ovom gospodinu nije jasno koja se "igra" priprema. Kada se sve "trasira" gospodin Janjić može samo da konstatuje, u duhu srpskih politikanata, da "mi nismo tu mogli ništa da uradimo". Mislim da će u daljim pregovorima oko Kosova i Metohije, "medjunarodna zajednica" i albanski političari pokušati da "maknu" gospodina Čovića. Kao smetnju daljem "napretku" situacije na KiM. Normalno uz podršku političara iz Srbije, koji imaju "proevropske" i "proatlantske" nazore. Razlog će se naći. Kao i za sve one koji nisu pristajali na silu. I prekrajanje granica. Živi bili pa videli.
  (Mladen Mladenovic, 24. maj 2005 10:12)

  # Link komentara

 3. Pre neki dan, tacnije 18 maja uvece, odrzan vazan sastanak u Vladi Srbije o drzavnoj strategiji za Kosovo. Ovom sastanku su prisustvovali gospoda Kostunica, Tadic i Nikolic. Dok za danas g.Kostunica je sazvao sednicu Vlade posvecenu situaciji na Kosovo. Jedna od problematicnih tacaka je i ucesce Srba u instucijama Kosova. Vi ste drugovi dali auto-gol onog momenta kada ste pozvali Srbe da ne izadju na kosovske izbore. Pa i juce g. Ivanovic izjavio: "Ucesce Kosovski Srba u institucije zavisi od Beograda i sednice saveta bezbednosti Ujedinih nacija". Pa g.Petersen, ako kosovski Srbi ne ucestvuju u kosovske instutcije, ce nazvati pravim imenom - bojkotom - svidelo to nekome ili ne.
  (Enver Kelmendi, 24. maj 2005 10:36)

  # Link komentara

 4. Daj Boze da prevlada razum u glavama onih mocnika koji kroje sudbine nas malih! Daj Boze da demokratija prevlada pa da konacno pocnu da se postuju granice nase suverene zemlje! Daj Boze da istina prevlada pa da se konacno ispostuje volja najbrojnijeg naroda na prostoru bivse SFRJ! Srbi jesu najbrojniji ali nas nikada niko nizasta nije pitao a ovo je i nasa zemlja!
  (I.B., 24. maj 2005 11:20)

  # Link komentara

 5. U Srbiji ima i važnijih pitanja od Kosova samo što to drug Koštunica ne vidi .Šta ćemo sa nezaposlenošću, sa malom proizvodnjom, monopolima, nezakonitim bogaćenjima, kriminalom i ostalim važnim temama !
  (Zoran 021, 24. maj 2005 11:20)

  # Link komentara

 6. Pitanje Kosova je toliko važno da bi trebalo da bude jedno od tačaka dnevnog reda svake sednice Vlade Srbije. Međutim, ono je posebno važno sada, s obzirom da treba odvući pažnju građana od sednice Skupštine Srbije i glasanju o poverenju vladajućoj koaliciji. Koštunica će okupiti vođe onih koji sede u Skupštini, kako bi pred građanima fingirao jedinstvo i stabilnost, kao i brigu za Kosovu??? Kakva varka malog Marka(Voje)??? Uverena sam da je odluka o Kosovu doneta, mislim na globalnom nivou, samo im treba hrabrosti kako bi nam je predočili. Sve su to lažnjaci!
  (Sladjana, 24. maj 2005 12:10)

  # Link komentara

 7. Postovani citaoci nisam neki politicki genijalac ali voleo bih dati moj razum u vezi politike koja nas muci sve nas (Kosovo i Srbiju).
  Po mom mislenju covek koji ima dobar zivot i koji nema ekonomsku politiku ne zanima ga tolko ko ce da ga vodi i ko ce ga predstavljati na politickoj areni za njega ce biti vise nego znacanjo da ima dobru ekonomsku politiku jer srpski politicari ne mogu da urade nista sa ekonomijom pa grickaju kosovsku politiku da bi narodu u Srbiji zatvorili oci sa ovom temom.
  Daj molim Covica nek ubedi narod za neke druge svrhe sta on moze sada kada kolko makar ja znam 85% naroda je prodalo imanje na Kosovu sa nekim astronomskim cenama kao primer takvu cenu bi kupio kucu u sred grada Pariz, Zurih itd...
  I sada se trazi kao neki povratak za svi njih ja mislim ludi koji nisu prodali nista njima se treba pomoci po svaku cenu jer oni pripadaju Kosovu kao ja.
  I mislim da se sada sve zna samo je pitanje vremena do nezavisnosti jer to je realnost sveta ne moze se pobeci od realnost.
  Hvala ....
  (Boni/Gnjilane, 24. maj 2005 13:18)

  # Link komentara

 8. Mislim da Beograd malo pogresno shvata situaciju. Zasto uopste da Albanci dobiju autonomiju? Pa mi smo se vec pomirili sa time da ce Kosova dobiti autonomiju! Kako ja znam je Kosovo deo Srbije i ako neko zivi tamo treba kao i u svim drugim drzavama da postuje drzavu. A nas su izbombardovali i sada cemo da se dogovaramo o nasaoj zemlji? Sta imamo uopste sa Amerikancima i Albancima o nasoj zemlji da pregovaramo? E ovde je pocetak da gubimo posto smo se smirili da damo "vise" od autonomije a niko se ne-buni u zemlji.
  (Dragan, 24. maj 2005 13:43)

  # Link komentara

 9. Postaje ocigledna stetnost uputstava iz Beograda da kosovski Srbi ne izlaze na izbore i da ne ucestvuju u institucijama. Ne samo da su ljudima oduzeli mogucnost da ucestvuju u politickom zivotu i da imaju vise predstavnika nego su ponudili objasnjenje za ocigledno manjkavo ispunjenje standarda, eto Srbi mogu da ucestvuju, pozvani su i dobrodosli su ali im ne da Beograd.
  (Z, 24. maj 2005 13:49)

  # Link komentara

 10. POD HITNO traziti povratak izbeglica u svoje domove!!! Sve ostalo je korak posle, necemo imati iste karte u rukama sa 100.000 i sa 250.000 Srba na Kosovu!
  (D.Savic,Paris, 24. maj 2005 15:28)

  # Link komentara

 11. Treba insistirati na tome da je UN jedina organizacija koja na Kosovu ima pravo da nosi oruzje i da se rasformiraju albanske oruzane snage pa ce Srbi uci u Kosovske "institucije", nista pre toga!
  (Milan, 24. maj 2005 15:33)

  # Link komentara

 12. Činjenicu da će Kosovo dobiti uslovnu nezavnisnost političari u Srbiji nikako da prihvate. Stalno nam pričaju bajke o nekom specijalnom statustu tipa "više od autonomije (čitaj autonomije iz 1974. godine) a manje od nezavisnosti", što bi narod reko "nije šija nego vrat".
  Predugo je kvazi elita u srpskom narodu bežala od istine. Mislim da bi Koštunica, Tadić i ostali trebali da pročitaju bajku "Carevo novo odelo".
  Valjda će se neko na visokoj državnoj funkciji u skoroj budućnosti skupiti hrabrosti da uzvikne "CAR JE GO"!!!!
  U protivnom zamajavanje će se nastaviti, narod će živeti sve gore i gore a trgovina sa mestima narodnih poslanika i mestima u upravnim odborima će "cvetati".
  (SM, 24. maj 2005 15:40)

  # Link komentara

 13. Nezavisnost Kosova sigurno nece biti prihvacena bez obzira na zelje Albanaca, jer bi time medjunarodna zajednica prihvatila terorizam kao opciju rjesavanja problema.
  (mala, 24. maj 2005 15:56)

  # Link komentara

 14. Ja mislim da je u interesu Srbije da da Kosovo, zato sto se Albanci imaju visok natalitet da bi ih ubrzo bilo vise nego Srba, drugo sto je toliko radioaktivo da ja nikad ne bih krocila na njega(mom muzu su nudili da ide u sastavu KFOR-a tamo za 3000 euro mesecno pa nije prihvatio), trece ako vec udju u Evropu obe drzave cak i posebno, nece biti granica, a sav novac ce i onako ici u Brisel pa se on iz Brisela posle deli svim drzavama clanicama.
  (maja, 24. maj 2005 16:47)

  # Link komentara

 15. Izgleda da ni politicari a ni mediji u Srbiji nemaju nameru da budu iskreni oko Kosova. Petersenov izvestaj sigurno nije 100% pravedan, ali pozicije i izvestaji vlade Srbije oko Kosova su monogo nepravedniji i neistiniti. Zasto se precutkuje da Srbija ne podrzava kosovskog ministra za povratak Slavisu Petkovica, naprotiv. Zasto se precutkuje da ima mnogo mnogo Srba koji bi se odmah vratili da ne bi bilo vlade i njene propagande protiv povratka? Zasto se precutkuje da srpski lideri na Kosovu hoce da se vrate u institucije Kosova ali im srpska vlada ne dozvoljava? itd. itd. Zna Petersen veoma dobro sta izvestava a znaju i oni koji ce taj izvestaj slusati. Svi su na Kosovu i svi znaju 100% istinu. Izgleda da jedino srpske izbeglice i srpska javnost to ne zna.
  (test, 24. maj 2005 17:18)

  # Link komentara

 16. Eh, komsije, mnogi komenti ovde kazu o albanskim teroristama, ali ne mozes biti terorista u svojoj kuci, ne znam ni jednog albanca ko je dosao i napao policiju u beograd, kad branis svoj prag ne mozes biti terorista. Ista imena su se koristila za slovence, hrvate itd., ali gde su sada -- nezavisni. Mozda u srpskim historiskim knijgama jeste kosovo kolevka srbije, ali ne zaboravite albansko se dete ljula u to kolevku (98% posto stanovnista albanaca dragi moji). Hvala lepo.
  (kosovar, 24. maj 2005 18:00)

  # Link komentara

 17. Malo prekasno smo se setili da nam Kosovo mnogo znaci. Sta god sada radili, Kosovo odlazi. Treba samo da pokusamo da ucinimo da steta bude sto manja i da nam ostane bar deo Kosova. Naravno, ako se ta ideja svidi SAD i ostalim faktorima koji nam kroje kapu.
  Niko, nadam se, vise ne veruje u to da SCG odlucuju o Kosovu.
  (Zoran, 24. maj 2005 19:03)

  # Link komentara

 18. KOsovo ce biti samostalno, ono je vec sada to.Mnogo srece bivsim zemljacima na putu ka samostalnosti, a mozda cemo se nekada ponovo ujedinjivati i biti srecniji u novoj zajednici.
  (papundek, 24. maj 2005 19:28)

  # Link komentara

 19. Kako možemo videti Srbija je ponovo u situaciji da se za vazne pregovore priprema aljkavo. Pripremljena je politička platforma (politička strategija) ali se stice utisak da je to aljkavo uradjeno (nema taktike i operatike). Očigledno da Čovic, bez obzire na hvalospeve koji mu se daju, nema analitičke službe koje teret ovako važnih pregovora mogu i moraju da iznesu.
  Moderna društva (citaj medjunarodna zajednica) su tehnokratska po svojoj prirodi i oni imaju pojavni (prezentacioni) nivo delovanja kojeg smo svakodnevno u prilici da vidimo (pre svega preko medija) i onaj nevidljiviji deo (razni analitičari - eksperti) koji svaku pregovaračku aktivnost pažljivo pripremaju i o kojoj se mnogo ne govori a koja je znatno važnija od prezentacione (medijske).
  Nasi političari u zadnjih 15 godina uvek nasednu na istu foru - kao da je odlučujući politički stav (politička platforma) a ne brižljiva analiza svih aspekata problema (mira ili rata svejedno). Ovo i ne čudi jer smo mi u ranoj fazi industralizacije (na našu žalost, prevashodno smo agrarna – seljačka – zemlja pa su nam takvi i političari) a moderna društva su u fazi transformacije od industrijskih ka informatičkim (ili još višem nivou - ka društvima znanja)
  Pod hitno treba da se oformi tim za evaluaciju ljudskih prava Republike Srbije (i ne samo ljudskih prava) po standardima (istim ili jos strožijim) koji se primenjuju u zemljama EU i SAD. Da ne bude zabune ono što nam na prezentacionom nivou prodaju kao strandarde evaluacije je bez veze (i to donosioci odluka u MZ odlično znaju ali sve je to deo njihovog posla). Stručni (analitički) timovi MZ imaju sve alate da utvrde stvarno činjenicno stanje ali oni se time neće ni baviti (da budem precizniji: njihovi izveštaji neće biti u medijima već će se propustiti kroz filter dnevne politike (preciznije filter dnevnopolitičkih potreba) tako da crno može da postane belo ili barem sivo).
  Vlado Srbije, srpski političari, opametite se konačno: u pregovorima sa MZ i albanskom stranom ne može se golim rukama - potrebno je nabaviti metodološka oružja i orudja uz adekvatnu municiju (podaci, informacije i znanja). Pogledajte naš pregovarački arsenal: prazan je. Ako se ne opametite izgubićemo ovu bitku i mnoge druge na drugim poljima. Učimo od boljih i ne zanosimo se našom pameću (nismo po tom pitanju ni bolji ni gori od drugih naroda i država) već zasučite rukave, uključite glavu i napunite pregovarački arsenal (oružja i oruđa (metodologija) i municija (podaci, informacije i znanja).
  Ako se nastavi sa voluntarističkim vodjenjem politike (pregovaranja) možemo očekivati nezavisno Kosovo u granicama od Dunava i Save do Albanije. Razmislite o tome.
  (paja, 24. maj 2005 19:44)

  # Link komentara

 20. Indikativno je da ko god da je dosao kao predstavnik UN na Kosovu, nije valjao srbima. Uvjek se prica o zavjerama, uroti protiv srpstva i s ciljem da se razbije srpska drzava ali s mog stajalista nije to nikakva istina. Istina je da je bilo terora srpke vlade (vojska, policija i paravojska) nad albancima, onda je bilo i rata, zlocina i svega loseg sto rat donosi. Nemojte se zavaravati, vidim da ovdje vecina ljudi govori o albancima s potcjenjivacke pozicije. Vjerujte mi, proputovao sam svijet i mogu slobodno kazati da su balkanski narodi, ukljucujuci i slovence isti po mentalitetu! Nisu ni srbi pametniji, inteligentniji ili ne znam ja sto. Biti ce puno suza kad se budelo odlucivalo o budusnosti Kosova. Neovisnost Kosova se iz dana u dan namece kao jedino rjesenje. ono sto srpska vlas nudi (vise od autonomije ali manje od neovisnosti) nije izvodivo. Vise od autonomije znaci Republiku a svaka republika bilo gdje ima pravo na otcjepljenje. Zao mi je jadnih ljudi koji su izmanipulirani srpskim politicarima koji se njihovom situacijiom pokusavaju okoristiti u dnevno-politicke svrhe. Kosovo ce biti neovisno, srbija i Crna Gora ce se otcjepiti i na kraju ce svi biti (kad tad) primljeni u EU. Zasto se onda ratovalo, ubijalo...
  (Agron, 24. maj 2005 20:49)

  # Link komentara

 21. Samo za informaciju, vlada kosova spremila je dokumentaciju po kojoj je 80% srba prodalo svoju imovinu...zalim Covica.
  (sauron, 24. maj 2005 20:57)

  # Link komentara

 22. Milsim da svi zaboravljaju na jednu jako vaznu stvar koja se tice ovakvih problema a to je kako jedan obican covek reaguje na situacuju koja postoji. Svuda se istice kako neki 'nasi' i 'njihovi' politicari izjavljuju ovo ili ono a nikako da se vidi sta neko ko zivi na Kosovu ili je ziveo tamo ili neko ko je dobronameran misli o tome. Ja licno nemam nikakvih negativnih iskustava sa Albancima, naprotiv, moja iskustva su vrlo pozitivna. Smatram da ne postoji normalna osoba kojoj je vaznije da uzme pusku i da ratuje nego da sedi kod kuce, radi i podize decu. I ne zelim da prihvatim da postoji podela na 'nas' i na 'njih'. Ako cemo da radimo na tome da se obnovi poverenje i da probamo da budemo zajedno ali razliciti, onda bismo morali da iniciramo i pojedince koji imaju prijatelje medju Albancima i Srbima a ne da sve prepustamo politicarima. Sto se mene tice, svako dobronameran je dobrodosao, ma ko bio. A ono u cemu se gresi je sto se ne dozvoljava da se obicni ljudi izjasne - verujem da bi svi rekli da im nije cilj da se mrze nego da budu prijatelji. I onda ovi policari ne bi imali sta vise da rade.
  (Dejan Nikolic, 24. maj 2005 21:02)

  # Link komentara

 23. Treba biti jako pametan na sledecoj sednici saveta bezbednosti UN.
  Ukazati na sve neispunjene standarde koji su na Kosovu.
  Dobro je sto Srbi nisu ucestvovali u kosovskim institucijama jer da jesu sada bi Petarsen tvrdio kako se standardi jeli ispunjavaju posto se i Srbi integrisu u KiM institucije.
  Hvala
  (Mile, 24. maj 2005 21:59)

  # Link komentara

 24. Medjunarodna zajednica se na Kosovu sve više shvata kao kolonijalna uprava. Kolonijalna uprava ima nekih karakteristika kojih se šefovi UNMIKA i KFORA pridržavaju a to je povlađivanje većinskom narodu i nipodaštavanje položaja manjine.
  Izgleda da je nekom «čistuncu» iz MZ zasmetalo to što ona (MZ) polako biva shvaćena kao kolonijalna (čitaj imperijalna) sila tako da promenjeno shvatanje na Kosovu i Metohiji već počinje da smeta širenju ovog modela "demokratije" širom sveta.
  MZ je u nekim drugim regionima već prepoznata kao imperijalna (kolonijalna) sila i to shvatanje se svakodnevno plaća životima. Kako se na Kosovu i Metohiji stvari odvijaju moglo bi slično i tamo da se desi (postojanje pokreta albanaca za Kosovo i Metohiju slobodnu od okupatora, jačanje pokreta za Kosovo u Srbiji, pokret za bratsvo i jedinstvo albanaca i srba, itd.).
  (pavle, 25. maj 2005 00:07)

  # Link komentara

 25. Niko na ovome svetu ne treba nikoga da se plasi, ili da brine o bilo cemu, ako mu je savest cista. Tako ni Srbi ne treba da se plase svojih komsija bili oni Albanci, Crnogorci, Bosanci, Hrvati i ini. U slucaju kada nekome savest nije cista, njemu ni bog ne pomaze, a kamoli ovozemaljski zakoni da se oseti sigurnim i dobrodoslim.
  Cist racun - duga ljubav.
  (zoka, 25. maj 2005 00:13)

  # Link komentara

 26. Pa ljudi bozji, pa dokle cete obmanjivati sami sebe?
  Ove izjave nekakih politicara su poput one djecje price: "Sad ti dam, sad ti ne dam moju lizalicu"... Pa ova lizalica zvana Kosovo za neke nove beogradske rezime vec je poodavno u sigurnim rukama, jedno je sigurno nemojte se vi “politicari” vise nadati da cemo je ikada vise u vasim rukama dati bilo pa je proslo!!!
  Kako se ne srame ti isti podrzavaoci te bivse Slobine rasturujuce politike, dati neke glupe izjave za javnost kad oni tocno znaju da kosovi vise nikada nece biti pod beogradom???
  Ljudi bozji budite malo trezveniji jeste li zaboravili da se dosta neduzne krvi lilo za nezavisnost kosova, i nemojte vise gurati te kosovske srbe u nekakvim prljavim igrama sa i oko kosova(!)?...
  Vjerujte da ce srbima na kosovu bolje biti nego u nekakvoj srbiji gdje se jos uvijek huska!
  Pa pustite vise te ljude nek se okrenu svom zivotu, neka oni tamo zive svoj miran zivot.
  To moze jedino imati svrhe i ici napred ako vi vec jednom prestanete da ih politicki maltretirati, postali smo svi nekako umorni od vasih primitivnih huskanja, dajte nam bar jednom mira!
  “Dragi” politicari poput Covica, Tadica, Kostunice i nekakvih istomisljenika, pa dajte i okrenite se normalnog zivota, prestanite vise da se bavite sa ovom sramnom politikom jer stvarno vise niste sposobni!
  (Kostaq Kosturi, 26. maj 2005 16:57)

  # Link komentara