Četvrtak, 28.05.2020.

13:51

Hrvatska otvara granice, ali ne i za Srbiju

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je danas otvaranje granice za turiste iz 10 zemalja, među kojima nema Srbije.

Izvor: B92

Hrvatska otvara granice, ali ne i za Srbiju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

72 Komentari

Sortiraj po:

Kiki

pre 3 godine

Ovde bre kao da se ne radi o virusu koji ubija ljude nego onekoj trgovini turistima. Ja necu da idem u Crnu Goru ako otvori granice prema nama ako se kod nas ne smanji broj obolelih. Ovde uspevam da se cuvam a kako cu tamo u onom letnjem haosu? Ovde penimo protiv svih koji hoce da smanje mogucnost zaraze jer mi treba da imamo poseban tretman u svetu. Neka se zamisli neko ko se vrati sa letovanja u Srbiju zarazen. To sto on moze nekog tamo od domacina da zarazi, vrlo vazno.

stavros

pre 3 godine

Prvi put sam presao hrvatsku granicu proslog Petka.
Zivim u pogranicnoj zoni,Hrvati su bili vise nego korektni.
Do pcelinjaka mi preko Hrvatske treba 20 minuta ,a druga opcija je da vozim skoro 100 kilometara okolo.
Ovde gde sam ,a prelazim 4 granice da bi presao manje od 5 km ,sa Hrvatima nikad nije bilo problema,pustaju nas da prenesemo I to sto ne bi smeli a treba nam za osnove radove.
Ruku na srce I nasi granicari I policija se ponasaju sa razumevanjem.

naruo

pre 3 godine

Dakle granica se otvorila samo za neke članice EU, a kako nigdje niste objavili da će Njemačka otvoriti granicu samo za 31 državu Europe i zamislite Srbija nije na spisku.
To što je Srbija dozvolila svima ulazak je vaš rizik.

Lajka

pre 3 godine

Pa i Hrvatima treba zabraniti ulazak u Srbiju i ne samo ulazak nego i prolazak kroz Srbiju da se nebi zarazili i ne sire dalje zarazu. I to je u skladu sa SZO i mislim da Srbiji niko nece i ne moze na tome prigovoriti pa cak i Nemci.

Djordje

pre 3 godine

Uvek je u svaku odluku bilo koje drzave umesana politika. I ovde naravno hrvatska i crna gora imaju i politicke razloge za ovakve odluke. Tacno je naravno da u Srbiji po broju obolelih slika nije na zavidnom novou, medjutim ne uzima se u obzir broj testiranih koji je u Srbiji verujem dosta visi u odnosu na neke druge zemlje a to samo po sebi podigne broj obolelih u statistici. Mozda smo mi samo bili najrealniji, ko zna...Sve je relativno. Sa druge strane ne mozemo mi mnogo da se ljutimo na susedne zemlje zbog koriscenja korone u politicke svrhe kada se isto desava unutar nase zemlje. Pa sve vreme koliko je trajalo vanredno stanje vladajuca stranka je koristila za brutalnu predizbornu kampanju i to je neosporna cinjenica. Predsednik zemlje donira respratore gradovima, bavi se stvarima kojima nikako ne treba da se bavi, ignorise sopstvene zakone samoizolacije samo da bi se sto vise pojavljivao na svim televizijama. Nazalost to je nasa realnost a i realnost drugih drzava oko nas, sve se koristi u politicke svrhe.

mikin

pre 3 godine

Meni ovde nesto debelo smrdi. Po izjavama nasih strucnjaka i politicara mi smo najbolji u regionu po pitanju korona virusa. Znaci, uspeli smo da zastitimo svoje stanovnistvo od ove opake bolesti. Srbija je pre desetak dana OTVORILA granice za SVE strance bez potrebe testa i karantina! Ne treba biti mnogo pametan pa shvatiti da je korona virus jos uvek prilicno aktivan u svetu i da mi ovim potezom debelo ugrozavamo vlastite gradjane! Da smo toliko dobri kao sto se tvrdi, logicno bi bilo da otvorimo granice prvo za one drzave koje su nam bliske po broju pozitivnih na ovaj virus na milion stanovnika, pa tek onda postepeno i na one druge prateci kako se odvija situacija u njihovim drzavama. Cini mi se da ovako rade i ove dve pomenute drzave. A mi se sada ljutimo na Crnogorce i Hrvate sto nam (jos) ne dozvoljavaju ulaz u njihove drzave. Cinjenica je da trenutno Srbija ima 4621 aktivni slucaj na 7 miliona stanovnika sto je 660 trenutno aktivnih na milion stanovnika ... a to je ubedljivo vise od pola Evrope!

Сремац

pre 3 godine

Ух, што ме је погодила вест! Последњи пут сам летовао у Хрватској пре 1990, као дете са родитељима. Црна Гора ме није видела на мору 15. година... Грчка је закон!!!

Ivan

pre 3 godine

Eto bas smo planirali tamo da idemo, volim taj osecaj avanture i tu napetost, kada se ujutru probudim pa idem do kola da vidim da li su ogrebana tokom noci...

volim tu neizvesnost, da li ce prodavac da kaze da ne sluze cetnike kada mi cuje glas...

a sada...ne znam sta da radim

Kolja

pre 3 godine

Vidite deco šta se desi kad se poveruje u bajke. Možda u njima crvenkapa i nadmudri vuka, ali u stvarnosti jok brate, nego bude pojedena u dva koraka. Iliti deco draga, nismo najbolje prošli u borbi protiv korone, već imamo prilično rđave rezultate dok su mere bile ekstremne i sulude. Tja, šta ćemo, tamo gde bajke i kaže idu drumom, razum i pamet tumaraju pogubljeno šumom.

ValterNBG

pre 3 godine

Sve je ovo razumljivo.Nesto drugo ne shvatam.Sacekajte mesec dana.Svi ce da krenu na more u CG.Znam,mnogi ce reci "ja sigurno necu!",kazem vam,sacekajte mesec dana pa se raspitajte po okolini I prijatelja gde ce na more.Vecno cemo biti glupi.Samo zamislite stanje u CG da im niko odavde ne dodje bar 3 godine.Ali ne,svako tamo ima nekog,neku kombinaciju...,niko nama nije kriv,kao I uvek sami sebe zakopavamo.

Ante

pre 3 godine

Ja neznam što se ljutite? Nemamo mi neke loše namjere prema Srbima, nego iste za sve i to na razini EU, i Srbija u tome dobro stoji, pa će vjerojatno mjere za Srbe uslijediti odmah nakon otvaranja Europe u cijelosti. Pa mi ne puštamo niti Engleze, Talijane koji su nam dobri susjedi, nikoga koji epidemiološki nije na našoj razini i to ne zato što smo mi pametni, nego su to neki zaključci na razini EU. Volimo mi lovu, ali i poštujemo krovne uputa, a činjenica je da Srbija epidemiološki ne stoji najbolje. Jednio su bajke političara, a drugo stvarnost. Recimo u Istri i kod nas na Kvarneru već dvadeset dana nema novo zaraženih, usprkos tome što se Zagreb silno trudi da ih nađe nebili nama komunjarama ukazao na to da i mi možemo biti loši. Naprosto nema zaraženih, svi su zdravi. U Srbiji to baš i nije tako, a hvalospjevi dolaze od vlasti i služe za unutarnju upotrebu, a prema vani se zna stvarno stanje.

Ivica

pre 3 godine

Pa dobro, na listi nema ni Švedske, Holandija, Engleske, Kine, Amerike, Japana i još desetine drugih. Uzgred ni Srbija nije otvorila svoju granicu za Hrvatsku.

Davor

pre 3 godine

"Prolaznik" je napisao realno. Jos nesto, ovo otvaranje granica i dolazak ljudi iz vise zemalja je vrlo ozbiljna tema. Samo jedna zarazena osoba iz hotela donosi dar-mar. Mozda zvuci malo nezgodno, ali Srbija bas nije prosla najbolje s koronom i treba biti oprezan. Kada se popravi uvjeren sam da ce se granice otvoriti s HR strane. Sto se pak tice Njemacke, ne stoje niti oni pozitivno s koronom, ali daj ti njima zabrani ulazak. Ja na ovaj potez ne gledam emotivno nego pragmaticki. Ne inzistiram da sam u pravu, ali ponavljam, nije zezancija.

Ante, Zadar

pre 3 godine

Pa jutros zovem kolegu iz Beograda da dođe na kupanje kod mene u Zadar... Kao, mi nismo CG, ne treba nikakav test, i sl. Nek se čovik nauživa mora i malo opusti.

I šta sad da mu kažen? Da imamo kretene na čelu države?

margin_walker

pre 3 godine

Realno Srbija ima najvise aktivnih slucajeva na milion stanovnika u celom regionu. Prema Worldometr-u: Srbija 528, Rumunija 256, Bugarska 198, Bosna 160, Grcka 130, Albanija 76, Hrvatska 22, Slovenija 4. Poredjenja radi, Nemacka ima 121. Sa druge strane, ako je verovati istom izvoru, Srbija ima i najvise testova na milion stanovnika (izuzev slovenije)...

Stojan

pre 3 godine

Pozdrav iz Hrvatske.
Netko stvarno ima interesa plasirati lažne vijesti i dizati tenzije.
Zato iz prve ruke od nekoga tko ima profesionalne veze s EU adminstracijom
saznajem sljedeće:

EU komisija kojom još nekoliko dana predsjeda HR, je odredila 3 faze otvaranja granica EU zemalja prema svojim članicama a i prema trećim zemljama.

1. faza 01.06. - otvaraju se granice među EU zemljama koje imaju sličnu situaciju. To su za HR ovih navedenih 10 zemalja. Nema niti će biti ESP, FR, IT, UK.

2. faza 15.06. - počinju letjeti EU avio prijevoznici, otvaraju se granice za turiste iz okruženja kao BIH, MNE, AL, GR ali i SRB i MK ako je Covid situacija OK.

3. Faza 01.07. Otvaraju se granice za ostale zemlje ako situacija sa brojem zaraženih (aktivnih) u istima, bude u dogovorenim okvirima npr. IT.

I do sada su mogli turisti iz gore navedenih 10 zemalja slobodno tranzitirati kroz HR prema MNE, AL, GR a i SRB ako to žele, moraju samo pokazati rezervaciju. Državljani MNE i SRB mogu i sada tranzitirati kroz HR ako imaju neki drugi opravdan razlog za putovanje osim turizma. Od 15.06. ih nitko neće pitati za razlog putovanja,

Dakle ne dramite, ne događa se ništa što nije unaprijed dogovoreno i već najavljeno. Ničiji novac ne smrdi i nitko neće odbiti gosta iz bilo koje zemlje ukoliko ne dolazi iz okruženja koje je još uvijek rizično prema kriterijumima koje je postavila EU. Ovo se odnosi na HR. Zemlje koje nisu članice EU imaju valjda svoje kriterije i interese.

Dejana

pre 3 godine

Ja jedino da se grohotom nasmejem. Mislim, neka nevidljiva sila mi je ukrala 3 meseca zivota, sa posledicama akumuliranim do te mere da je pitanje kada cu i da li cu uopste moci da se vratim u nesto sto je bila moja normala, a meni najbitnija stvar trenutno treba da bude to sto me Hrvati i Crnogorci ne pustaju da idem na more. Da li ce dirigovana mrznja prema njima promeniti ista situaciju u kojoj se svi zajedno nalazimo?!

Bgd

pre 3 godine

Prvo, ovo su sve zemlje EU.
Drugo, sve dok u Srbiji postoje ličnosti poput Recka iz Vranja koji u sred pandemije organizuje slavlje i razmenjuje poljupce sa, kako je rekao, ni sam ne zna koliko ljudi, svi će nas posmatrati kao budale koje treba što duže držati u karantinu.
Treće, rekao bih i nešto na temu ponašanja vlasti ali nema smisla. Tu je sve odavno rečeno.

Atikus Finč

pre 3 godine

Hajde da se zapitamo zašto nas skoro svi iz okruženja i šire obilaze...
Možda da se pomirimo sa tim da je do nas neki problem?
Nemoguće da niko neće da se "druži" sa nama :(
Uživajte u ostatku dana!

prolaznik

pre 3 godine

Hrvatska me može otvoriti granice prema ne EU zemljama, a da si time ne napravi politčku štetu, nikako bez sugalasnosti ostalih zemalja EU. To bi drugima bio izgovor da ne puštaju svoje građane u Hrvatsku. Nema tu niakakve mržnje, nisu otvorene granice niti prema Crnoj Gori, BiH. To je jedan realan i razuman potez. Uvjeren sam da će se granice prema Srbiji otvoriti brzo.

Goran

pre 3 godine

Ne razumem cemu ovakvi naslovi? Svadjate se preko ledja naroda. Nece da otvore granice sa Srbijom? Uredu! Sacekacemo da ispunimo uslove i nema ljutnje!

Blek Stena

pre 3 godine

A šta u naslov niste stavili da nema Italije na listi?!
Ili Francuska, SAD, Velika Britanija, Švedska, Danska, Kina, Kanada, itd. nego samo Srbija?!

Nidza

pre 3 godine

Super,ko te hoce hoce ko te nece,jos bolje.Grci su nasa braca i traze nas,a Hrvate i Montenegeine ko sisa.Eto im Albanci i Nemci pa nek im dolaze

johnsa

pre 3 godine

Treba podvuci crtu i videti kako i zasto su onako rigorozne mere dale tako los rezultat a zemlje koje su imale samo preporuke o ponasanju su prosli mnogo bolje!
Srbija mora da se pogleda u ogledalo i shvati da se ne moze pricati o evropi i shatro idemo u eu i u isto vreme podrivati suverenitet jedne crne gore kroz shatro stitimo spc a u stvari radimo ono sto rusi narede! To tako ne ide sa ozbiljnim zemljama eu
Dok god budemo shurovali sa rusima izvlacicemo deblji kraj
Srbija je 45 minuta leta od Beca a od Moskve 3 sata i vremenske zone.. Sto pre shvatite gde smo bolje za nas!

Crni

pre 3 godine

A dobro to je i razumljivo, u Hr iz Srbije turista ima na nivou statisticke greske, njima turizam zavisi od Nemacke, Madjarske i Austrije (pri cemu ovde u Austriji vecina Austrijanaca nema nameru da ide na more, bar ovi s kojima sam pricao, vec planiraju da provedu u Austriji odmore kako bi pomogli svojoj ekonomiji i svaka cast na tome).

Al Crnogorci su smesni, 90% turista im iz Srbije i BiH, a granice za te dve zemlje zatvorene. Pa ako odgovaramo kao turisti Bugarima i Grcima... na kraju krajeva, sve i da su otvorene ne znam zasto bi iko isao na more u Cg sem ako nema neku rodbinu dole, more ocaj plaze isto, uslugu da ne komentarisem...

realno

pre 3 godine

Sta bi...slabo nam ide borba sa virusom..da nisu opet komsije krive a ne mi?
Mogu se opkladiti da ce opraviti masu pacijenata do ponedeljkaninsmanjiti broj obolelih zvanicno

Boba NS

pre 3 godine

Zasto Vam ovo treba??
U Crnu Goru ne mozete uopste. U Htvatsku ( Vec sam bio ) treba Vam samo rezrvacija smestaja ili mail od poslovnog partnera ili da imate nekretninu i info dokle ostajete. Mozete to prijaviti na netu i kad date pasos prilozite taj mail koji ste poslali. Ovo sto su danas objavili je da ovim 10 zemalja ne treba rezervacija smestaja ili razlog boravka, ali MORAJU se prijaviti na netu ili granicnom prelazu da ostave telefon i mail za kontakt.
Prema tome zlonamernih nikad dosta. A Vi sad objavite ili nemojte. Valjda sam Vas makar informisao ako niste znali do sada

Spaky

pre 3 godine

Kakva glupost, otvorili su granice za Nemacku koja ima procentualno vise novozarazenih od nas , ovo je cisto politicka odluka kao i u Crnoj Gori.

Lazar

pre 3 godine

Uz Rumuniju imamo ubedljivo najviše zaraženih na Balkanu ,iako istovremeno imamo i najbolje rezultate u borbi protiv corone (ovo je totalno nejasno ali tako pišu), nemojte samo zakuvavati i trovati narod kako su svi protiv nas i kako nas niko ne voli. Jednostavno ajde malo da gledamo u svoje dvorište (koje je puno đubreta), pustite komšije na miru, da sam na njihovom mestu ni ja ne bih otvarao granice, kad se stvore uslovi otvoriće svi granice.

dane_95

pre 3 godine

Pa ocekivano kad su 70% turista u hrvatskoj iz njemacke, češke, poljske.. a madjarska I slovenija sluze kao tranzit.. nece sigurno sa italijanima, francuzima otvoriti kad su sezonska Konkurencija.. pokusavaju da Spase sezonu

hm?

pre 3 godine

Pre mesec dana sam napisao komentar da ce broj obolelih na broj stanovnika biti kriterijum za prelazak granice. Da su postovali smernice Evropske komisije koje su date clanicama, ulazak u zemlju bi zabranili i Grci, medjutim odlucili su se na jednostranu odluku zbog turizma

Blek Stena

pre 3 godine

A šta u naslov niste stavili da nema Italije na listi?!
Ili Francuska, SAD, Velika Britanija, Švedska, Danska, Kina, Kanada, itd. nego samo Srbija?!

Goran

pre 3 godine

Ne razumem cemu ovakvi naslovi? Svadjate se preko ledja naroda. Nece da otvore granice sa Srbijom? Uredu! Sacekacemo da ispunimo uslove i nema ljutnje!

johnsa

pre 3 godine

Treba podvuci crtu i videti kako i zasto su onako rigorozne mere dale tako los rezultat a zemlje koje su imale samo preporuke o ponasanju su prosli mnogo bolje!
Srbija mora da se pogleda u ogledalo i shvati da se ne moze pricati o evropi i shatro idemo u eu i u isto vreme podrivati suverenitet jedne crne gore kroz shatro stitimo spc a u stvari radimo ono sto rusi narede! To tako ne ide sa ozbiljnim zemljama eu
Dok god budemo shurovali sa rusima izvlacicemo deblji kraj
Srbija je 45 minuta leta od Beca a od Moskve 3 sata i vremenske zone.. Sto pre shvatite gde smo bolje za nas!

Bgd

pre 3 godine

Prvo, ovo su sve zemlje EU.
Drugo, sve dok u Srbiji postoje ličnosti poput Recka iz Vranja koji u sred pandemije organizuje slavlje i razmenjuje poljupce sa, kako je rekao, ni sam ne zna koliko ljudi, svi će nas posmatrati kao budale koje treba što duže držati u karantinu.
Treće, rekao bih i nešto na temu ponašanja vlasti ali nema smisla. Tu je sve odavno rečeno.

realno

pre 3 godine

Sta bi...slabo nam ide borba sa virusom..da nisu opet komsije krive a ne mi?
Mogu se opkladiti da ce opraviti masu pacijenata do ponedeljkaninsmanjiti broj obolelih zvanicno

Atikus Finč

pre 3 godine

Hajde da se zapitamo zašto nas skoro svi iz okruženja i šire obilaze...
Možda da se pomirimo sa tim da je do nas neki problem?
Nemoguće da niko neće da se "druži" sa nama :(
Uživajte u ostatku dana!

Stojan

pre 3 godine

Pozdrav iz Hrvatske.
Netko stvarno ima interesa plasirati lažne vijesti i dizati tenzije.
Zato iz prve ruke od nekoga tko ima profesionalne veze s EU adminstracijom
saznajem sljedeće:

EU komisija kojom još nekoliko dana predsjeda HR, je odredila 3 faze otvaranja granica EU zemalja prema svojim članicama a i prema trećim zemljama.

1. faza 01.06. - otvaraju se granice među EU zemljama koje imaju sličnu situaciju. To su za HR ovih navedenih 10 zemalja. Nema niti će biti ESP, FR, IT, UK.

2. faza 15.06. - počinju letjeti EU avio prijevoznici, otvaraju se granice za turiste iz okruženja kao BIH, MNE, AL, GR ali i SRB i MK ako je Covid situacija OK.

3. Faza 01.07. Otvaraju se granice za ostale zemlje ako situacija sa brojem zaraženih (aktivnih) u istima, bude u dogovorenim okvirima npr. IT.

I do sada su mogli turisti iz gore navedenih 10 zemalja slobodno tranzitirati kroz HR prema MNE, AL, GR a i SRB ako to žele, moraju samo pokazati rezervaciju. Državljani MNE i SRB mogu i sada tranzitirati kroz HR ako imaju neki drugi opravdan razlog za putovanje osim turizma. Od 15.06. ih nitko neće pitati za razlog putovanja,

Dakle ne dramite, ne događa se ništa što nije unaprijed dogovoreno i već najavljeno. Ničiji novac ne smrdi i nitko neće odbiti gosta iz bilo koje zemlje ukoliko ne dolazi iz okruženja koje je još uvijek rizično prema kriterijumima koje je postavila EU. Ovo se odnosi na HR. Zemlje koje nisu članice EU imaju valjda svoje kriterije i interese.

Boba NS

pre 3 godine

Zasto Vam ovo treba??
U Crnu Goru ne mozete uopste. U Htvatsku ( Vec sam bio ) treba Vam samo rezrvacija smestaja ili mail od poslovnog partnera ili da imate nekretninu i info dokle ostajete. Mozete to prijaviti na netu i kad date pasos prilozite taj mail koji ste poslali. Ovo sto su danas objavili je da ovim 10 zemalja ne treba rezervacija smestaja ili razlog boravka, ali MORAJU se prijaviti na netu ili granicnom prelazu da ostave telefon i mail za kontakt.
Prema tome zlonamernih nikad dosta. A Vi sad objavite ili nemojte. Valjda sam Vas makar informisao ako niste znali do sada

Nidza

pre 3 godine

Super,ko te hoce hoce ko te nece,jos bolje.Grci su nasa braca i traze nas,a Hrvate i Montenegeine ko sisa.Eto im Albanci i Nemci pa nek im dolaze

Lazar

pre 3 godine

Uz Rumuniju imamo ubedljivo najviše zaraženih na Balkanu ,iako istovremeno imamo i najbolje rezultate u borbi protiv corone (ovo je totalno nejasno ali tako pišu), nemojte samo zakuvavati i trovati narod kako su svi protiv nas i kako nas niko ne voli. Jednostavno ajde malo da gledamo u svoje dvorište (koje je puno đubreta), pustite komšije na miru, da sam na njihovom mestu ni ja ne bih otvarao granice, kad se stvore uslovi otvoriće svi granice.

prolaznik

pre 3 godine

Hrvatska me može otvoriti granice prema ne EU zemljama, a da si time ne napravi politčku štetu, nikako bez sugalasnosti ostalih zemalja EU. To bi drugima bio izgovor da ne puštaju svoje građane u Hrvatsku. Nema tu niakakve mržnje, nisu otvorene granice niti prema Crnoj Gori, BiH. To je jedan realan i razuman potez. Uvjeren sam da će se granice prema Srbiji otvoriti brzo.

Ante, Zadar

pre 3 godine

Pa jutros zovem kolegu iz Beograda da dođe na kupanje kod mene u Zadar... Kao, mi nismo CG, ne treba nikakav test, i sl. Nek se čovik nauživa mora i malo opusti.

I šta sad da mu kažen? Da imamo kretene na čelu države?

hm?

pre 3 godine

Pre mesec dana sam napisao komentar da ce broj obolelih na broj stanovnika biti kriterijum za prelazak granice. Da su postovali smernice Evropske komisije koje su date clanicama, ulazak u zemlju bi zabranili i Grci, medjutim odlucili su se na jednostranu odluku zbog turizma

margin_walker

pre 3 godine

Realno Srbija ima najvise aktivnih slucajeva na milion stanovnika u celom regionu. Prema Worldometr-u: Srbija 528, Rumunija 256, Bugarska 198, Bosna 160, Grcka 130, Albanija 76, Hrvatska 22, Slovenija 4. Poredjenja radi, Nemacka ima 121. Sa druge strane, ako je verovati istom izvoru, Srbija ima i najvise testova na milion stanovnika (izuzev slovenije)...

dane_95

pre 3 godine

Pa ocekivano kad su 70% turista u hrvatskoj iz njemacke, češke, poljske.. a madjarska I slovenija sluze kao tranzit.. nece sigurno sa italijanima, francuzima otvoriti kad su sezonska Konkurencija.. pokusavaju da Spase sezonu

Kolja

pre 3 godine

Vidite deco šta se desi kad se poveruje u bajke. Možda u njima crvenkapa i nadmudri vuka, ali u stvarnosti jok brate, nego bude pojedena u dva koraka. Iliti deco draga, nismo najbolje prošli u borbi protiv korone, već imamo prilično rđave rezultate dok su mere bile ekstremne i sulude. Tja, šta ćemo, tamo gde bajke i kaže idu drumom, razum i pamet tumaraju pogubljeno šumom.

Crni

pre 3 godine

A dobro to je i razumljivo, u Hr iz Srbije turista ima na nivou statisticke greske, njima turizam zavisi od Nemacke, Madjarske i Austrije (pri cemu ovde u Austriji vecina Austrijanaca nema nameru da ide na more, bar ovi s kojima sam pricao, vec planiraju da provedu u Austriji odmore kako bi pomogli svojoj ekonomiji i svaka cast na tome).

Al Crnogorci su smesni, 90% turista im iz Srbije i BiH, a granice za te dve zemlje zatvorene. Pa ako odgovaramo kao turisti Bugarima i Grcima... na kraju krajeva, sve i da su otvorene ne znam zasto bi iko isao na more u Cg sem ako nema neku rodbinu dole, more ocaj plaze isto, uslugu da ne komentarisem...

Ivica

pre 3 godine

Pa dobro, na listi nema ni Švedske, Holandija, Engleske, Kine, Amerike, Japana i još desetine drugih. Uzgred ni Srbija nije otvorila svoju granicu za Hrvatsku.

Spaky

pre 3 godine

Kakva glupost, otvorili su granice za Nemacku koja ima procentualno vise novozarazenih od nas , ovo je cisto politicka odluka kao i u Crnoj Gori.

Ante

pre 3 godine

Ja neznam što se ljutite? Nemamo mi neke loše namjere prema Srbima, nego iste za sve i to na razini EU, i Srbija u tome dobro stoji, pa će vjerojatno mjere za Srbe uslijediti odmah nakon otvaranja Europe u cijelosti. Pa mi ne puštamo niti Engleze, Talijane koji su nam dobri susjedi, nikoga koji epidemiološki nije na našoj razini i to ne zato što smo mi pametni, nego su to neki zaključci na razini EU. Volimo mi lovu, ali i poštujemo krovne uputa, a činjenica je da Srbija epidemiološki ne stoji najbolje. Jednio su bajke političara, a drugo stvarnost. Recimo u Istri i kod nas na Kvarneru već dvadeset dana nema novo zaraženih, usprkos tome što se Zagreb silno trudi da ih nađe nebili nama komunjarama ukazao na to da i mi možemo biti loši. Naprosto nema zaraženih, svi su zdravi. U Srbiji to baš i nije tako, a hvalospjevi dolaze od vlasti i služe za unutarnju upotrebu, a prema vani se zna stvarno stanje.

stavros

pre 3 godine

Prvi put sam presao hrvatsku granicu proslog Petka.
Zivim u pogranicnoj zoni,Hrvati su bili vise nego korektni.
Do pcelinjaka mi preko Hrvatske treba 20 minuta ,a druga opcija je da vozim skoro 100 kilometara okolo.
Ovde gde sam ,a prelazim 4 granice da bi presao manje od 5 km ,sa Hrvatima nikad nije bilo problema,pustaju nas da prenesemo I to sto ne bi smeli a treba nam za osnove radove.
Ruku na srce I nasi granicari I policija se ponasaju sa razumevanjem.

Dejana

pre 3 godine

Ja jedino da se grohotom nasmejem. Mislim, neka nevidljiva sila mi je ukrala 3 meseca zivota, sa posledicama akumuliranim do te mere da je pitanje kada cu i da li cu uopste moci da se vratim u nesto sto je bila moja normala, a meni najbitnija stvar trenutno treba da bude to sto me Hrvati i Crnogorci ne pustaju da idem na more. Da li ce dirigovana mrznja prema njima promeniti ista situaciju u kojoj se svi zajedno nalazimo?!

mikin

pre 3 godine

Meni ovde nesto debelo smrdi. Po izjavama nasih strucnjaka i politicara mi smo najbolji u regionu po pitanju korona virusa. Znaci, uspeli smo da zastitimo svoje stanovnistvo od ove opake bolesti. Srbija je pre desetak dana OTVORILA granice za SVE strance bez potrebe testa i karantina! Ne treba biti mnogo pametan pa shvatiti da je korona virus jos uvek prilicno aktivan u svetu i da mi ovim potezom debelo ugrozavamo vlastite gradjane! Da smo toliko dobri kao sto se tvrdi, logicno bi bilo da otvorimo granice prvo za one drzave koje su nam bliske po broju pozitivnih na ovaj virus na milion stanovnika, pa tek onda postepeno i na one druge prateci kako se odvija situacija u njihovim drzavama. Cini mi se da ovako rade i ove dve pomenute drzave. A mi se sada ljutimo na Crnogorce i Hrvate sto nam (jos) ne dozvoljavaju ulaz u njihove drzave. Cinjenica je da trenutno Srbija ima 4621 aktivni slucaj na 7 miliona stanovnika sto je 660 trenutno aktivnih na milion stanovnika ... a to je ubedljivo vise od pola Evrope!

Davor

pre 3 godine

"Prolaznik" je napisao realno. Jos nesto, ovo otvaranje granica i dolazak ljudi iz vise zemalja je vrlo ozbiljna tema. Samo jedna zarazena osoba iz hotela donosi dar-mar. Mozda zvuci malo nezgodno, ali Srbija bas nije prosla najbolje s koronom i treba biti oprezan. Kada se popravi uvjeren sam da ce se granice otvoriti s HR strane. Sto se pak tice Njemacke, ne stoje niti oni pozitivno s koronom, ali daj ti njima zabrani ulazak. Ja na ovaj potez ne gledam emotivno nego pragmaticki. Ne inzistiram da sam u pravu, ali ponavljam, nije zezancija.

naruo

pre 3 godine

Dakle granica se otvorila samo za neke članice EU, a kako nigdje niste objavili da će Njemačka otvoriti granicu samo za 31 državu Europe i zamislite Srbija nije na spisku.
To što je Srbija dozvolila svima ulazak je vaš rizik.

ValterNBG

pre 3 godine

Sve je ovo razumljivo.Nesto drugo ne shvatam.Sacekajte mesec dana.Svi ce da krenu na more u CG.Znam,mnogi ce reci "ja sigurno necu!",kazem vam,sacekajte mesec dana pa se raspitajte po okolini I prijatelja gde ce na more.Vecno cemo biti glupi.Samo zamislite stanje u CG da im niko odavde ne dodje bar 3 godine.Ali ne,svako tamo ima nekog,neku kombinaciju...,niko nama nije kriv,kao I uvek sami sebe zakopavamo.

Ivan

pre 3 godine

Eto bas smo planirali tamo da idemo, volim taj osecaj avanture i tu napetost, kada se ujutru probudim pa idem do kola da vidim da li su ogrebana tokom noci...

volim tu neizvesnost, da li ce prodavac da kaze da ne sluze cetnike kada mi cuje glas...

a sada...ne znam sta da radim

Сремац

pre 3 godine

Ух, што ме је погодила вест! Последњи пут сам летовао у Хрватској пре 1990, као дете са родитељима. Црна Гора ме није видела на мору 15. година... Грчка је закон!!!

Djordje

pre 3 godine

Uvek je u svaku odluku bilo koje drzave umesana politika. I ovde naravno hrvatska i crna gora imaju i politicke razloge za ovakve odluke. Tacno je naravno da u Srbiji po broju obolelih slika nije na zavidnom novou, medjutim ne uzima se u obzir broj testiranih koji je u Srbiji verujem dosta visi u odnosu na neke druge zemlje a to samo po sebi podigne broj obolelih u statistici. Mozda smo mi samo bili najrealniji, ko zna...Sve je relativno. Sa druge strane ne mozemo mi mnogo da se ljutimo na susedne zemlje zbog koriscenja korone u politicke svrhe kada se isto desava unutar nase zemlje. Pa sve vreme koliko je trajalo vanredno stanje vladajuca stranka je koristila za brutalnu predizbornu kampanju i to je neosporna cinjenica. Predsednik zemlje donira respratore gradovima, bavi se stvarima kojima nikako ne treba da se bavi, ignorise sopstvene zakone samoizolacije samo da bi se sto vise pojavljivao na svim televizijama. Nazalost to je nasa realnost a i realnost drugih drzava oko nas, sve se koristi u politicke svrhe.

Kiki

pre 3 godine

Ovde bre kao da se ne radi o virusu koji ubija ljude nego onekoj trgovini turistima. Ja necu da idem u Crnu Goru ako otvori granice prema nama ako se kod nas ne smanji broj obolelih. Ovde uspevam da se cuvam a kako cu tamo u onom letnjem haosu? Ovde penimo protiv svih koji hoce da smanje mogucnost zaraze jer mi treba da imamo poseban tretman u svetu. Neka se zamisli neko ko se vrati sa letovanja u Srbiju zarazen. To sto on moze nekog tamo od domacina da zarazi, vrlo vazno.

Lajka

pre 3 godine

Pa i Hrvatima treba zabraniti ulazak u Srbiju i ne samo ulazak nego i prolazak kroz Srbiju da se nebi zarazili i ne sire dalje zarazu. I to je u skladu sa SZO i mislim da Srbiji niko nece i ne moze na tome prigovoriti pa cak i Nemci.

Nidza

pre 3 godine

Super,ko te hoce hoce ko te nece,jos bolje.Grci su nasa braca i traze nas,a Hrvate i Montenegeine ko sisa.Eto im Albanci i Nemci pa nek im dolaze

Spaky

pre 3 godine

Kakva glupost, otvorili su granice za Nemacku koja ima procentualno vise novozarazenih od nas , ovo je cisto politicka odluka kao i u Crnoj Gori.

Ante, Zadar

pre 3 godine

Pa jutros zovem kolegu iz Beograda da dođe na kupanje kod mene u Zadar... Kao, mi nismo CG, ne treba nikakav test, i sl. Nek se čovik nauživa mora i malo opusti.

I šta sad da mu kažen? Da imamo kretene na čelu države?

johnsa

pre 3 godine

Treba podvuci crtu i videti kako i zasto su onako rigorozne mere dale tako los rezultat a zemlje koje su imale samo preporuke o ponasanju su prosli mnogo bolje!
Srbija mora da se pogleda u ogledalo i shvati da se ne moze pricati o evropi i shatro idemo u eu i u isto vreme podrivati suverenitet jedne crne gore kroz shatro stitimo spc a u stvari radimo ono sto rusi narede! To tako ne ide sa ozbiljnim zemljama eu
Dok god budemo shurovali sa rusima izvlacicemo deblji kraj
Srbija je 45 minuta leta od Beca a od Moskve 3 sata i vremenske zone.. Sto pre shvatite gde smo bolje za nas!

Atikus Finč

pre 3 godine

Hajde da se zapitamo zašto nas skoro svi iz okruženja i šire obilaze...
Možda da se pomirimo sa tim da je do nas neki problem?
Nemoguće da niko neće da se "druži" sa nama :(
Uživajte u ostatku dana!

Lajka

pre 3 godine

Pa i Hrvatima treba zabraniti ulazak u Srbiju i ne samo ulazak nego i prolazak kroz Srbiju da se nebi zarazili i ne sire dalje zarazu. I to je u skladu sa SZO i mislim da Srbiji niko nece i ne moze na tome prigovoriti pa cak i Nemci.

dane_95

pre 3 godine

Pa ocekivano kad su 70% turista u hrvatskoj iz njemacke, češke, poljske.. a madjarska I slovenija sluze kao tranzit.. nece sigurno sa italijanima, francuzima otvoriti kad su sezonska Konkurencija.. pokusavaju da Spase sezonu

Goran

pre 3 godine

Ne razumem cemu ovakvi naslovi? Svadjate se preko ledja naroda. Nece da otvore granice sa Srbijom? Uredu! Sacekacemo da ispunimo uslove i nema ljutnje!

Ivan

pre 3 godine

Eto bas smo planirali tamo da idemo, volim taj osecaj avanture i tu napetost, kada se ujutru probudim pa idem do kola da vidim da li su ogrebana tokom noci...

volim tu neizvesnost, da li ce prodavac da kaze da ne sluze cetnike kada mi cuje glas...

a sada...ne znam sta da radim

Crni

pre 3 godine

A dobro to je i razumljivo, u Hr iz Srbije turista ima na nivou statisticke greske, njima turizam zavisi od Nemacke, Madjarske i Austrije (pri cemu ovde u Austriji vecina Austrijanaca nema nameru da ide na more, bar ovi s kojima sam pricao, vec planiraju da provedu u Austriji odmore kako bi pomogli svojoj ekonomiji i svaka cast na tome).

Al Crnogorci su smesni, 90% turista im iz Srbije i BiH, a granice za te dve zemlje zatvorene. Pa ako odgovaramo kao turisti Bugarima i Grcima... na kraju krajeva, sve i da su otvorene ne znam zasto bi iko isao na more u Cg sem ako nema neku rodbinu dole, more ocaj plaze isto, uslugu da ne komentarisem...

Сремац

pre 3 godine

Ух, што ме је погодила вест! Последњи пут сам летовао у Хрватској пре 1990, као дете са родитељима. Црна Гора ме није видела на мору 15. година... Грчка је закон!!!

realno

pre 3 godine

Sta bi...slabo nam ide borba sa virusom..da nisu opet komsije krive a ne mi?
Mogu se opkladiti da ce opraviti masu pacijenata do ponedeljkaninsmanjiti broj obolelih zvanicno

Blek Stena

pre 3 godine

A šta u naslov niste stavili da nema Italije na listi?!
Ili Francuska, SAD, Velika Britanija, Švedska, Danska, Kina, Kanada, itd. nego samo Srbija?!

Bgd

pre 3 godine

Prvo, ovo su sve zemlje EU.
Drugo, sve dok u Srbiji postoje ličnosti poput Recka iz Vranja koji u sred pandemije organizuje slavlje i razmenjuje poljupce sa, kako je rekao, ni sam ne zna koliko ljudi, svi će nas posmatrati kao budale koje treba što duže držati u karantinu.
Treće, rekao bih i nešto na temu ponašanja vlasti ali nema smisla. Tu je sve odavno rečeno.

prolaznik

pre 3 godine

Hrvatska me može otvoriti granice prema ne EU zemljama, a da si time ne napravi politčku štetu, nikako bez sugalasnosti ostalih zemalja EU. To bi drugima bio izgovor da ne puštaju svoje građane u Hrvatsku. Nema tu niakakve mržnje, nisu otvorene granice niti prema Crnoj Gori, BiH. To je jedan realan i razuman potez. Uvjeren sam da će se granice prema Srbiji otvoriti brzo.

Kolja

pre 3 godine

Vidite deco šta se desi kad se poveruje u bajke. Možda u njima crvenkapa i nadmudri vuka, ali u stvarnosti jok brate, nego bude pojedena u dva koraka. Iliti deco draga, nismo najbolje prošli u borbi protiv korone, već imamo prilično rđave rezultate dok su mere bile ekstremne i sulude. Tja, šta ćemo, tamo gde bajke i kaže idu drumom, razum i pamet tumaraju pogubljeno šumom.

Lazar

pre 3 godine

Uz Rumuniju imamo ubedljivo najviše zaraženih na Balkanu ,iako istovremeno imamo i najbolje rezultate u borbi protiv corone (ovo je totalno nejasno ali tako pišu), nemojte samo zakuvavati i trovati narod kako su svi protiv nas i kako nas niko ne voli. Jednostavno ajde malo da gledamo u svoje dvorište (koje je puno đubreta), pustite komšije na miru, da sam na njihovom mestu ni ja ne bih otvarao granice, kad se stvore uslovi otvoriće svi granice.

hm?

pre 3 godine

Pre mesec dana sam napisao komentar da ce broj obolelih na broj stanovnika biti kriterijum za prelazak granice. Da su postovali smernice Evropske komisije koje su date clanicama, ulazak u zemlju bi zabranili i Grci, medjutim odlucili su se na jednostranu odluku zbog turizma

margin_walker

pre 3 godine

Realno Srbija ima najvise aktivnih slucajeva na milion stanovnika u celom regionu. Prema Worldometr-u: Srbija 528, Rumunija 256, Bugarska 198, Bosna 160, Grcka 130, Albanija 76, Hrvatska 22, Slovenija 4. Poredjenja radi, Nemacka ima 121. Sa druge strane, ako je verovati istom izvoru, Srbija ima i najvise testova na milion stanovnika (izuzev slovenije)...

Djordje

pre 3 godine

Uvek je u svaku odluku bilo koje drzave umesana politika. I ovde naravno hrvatska i crna gora imaju i politicke razloge za ovakve odluke. Tacno je naravno da u Srbiji po broju obolelih slika nije na zavidnom novou, medjutim ne uzima se u obzir broj testiranih koji je u Srbiji verujem dosta visi u odnosu na neke druge zemlje a to samo po sebi podigne broj obolelih u statistici. Mozda smo mi samo bili najrealniji, ko zna...Sve je relativno. Sa druge strane ne mozemo mi mnogo da se ljutimo na susedne zemlje zbog koriscenja korone u politicke svrhe kada se isto desava unutar nase zemlje. Pa sve vreme koliko je trajalo vanredno stanje vladajuca stranka je koristila za brutalnu predizbornu kampanju i to je neosporna cinjenica. Predsednik zemlje donira respratore gradovima, bavi se stvarima kojima nikako ne treba da se bavi, ignorise sopstvene zakone samoizolacije samo da bi se sto vise pojavljivao na svim televizijama. Nazalost to je nasa realnost a i realnost drugih drzava oko nas, sve se koristi u politicke svrhe.

Dejana

pre 3 godine

Ja jedino da se grohotom nasmejem. Mislim, neka nevidljiva sila mi je ukrala 3 meseca zivota, sa posledicama akumuliranim do te mere da je pitanje kada cu i da li cu uopste moci da se vratim u nesto sto je bila moja normala, a meni najbitnija stvar trenutno treba da bude to sto me Hrvati i Crnogorci ne pustaju da idem na more. Da li ce dirigovana mrznja prema njima promeniti ista situaciju u kojoj se svi zajedno nalazimo?!

Stojan

pre 3 godine

Pozdrav iz Hrvatske.
Netko stvarno ima interesa plasirati lažne vijesti i dizati tenzije.
Zato iz prve ruke od nekoga tko ima profesionalne veze s EU adminstracijom
saznajem sljedeće:

EU komisija kojom još nekoliko dana predsjeda HR, je odredila 3 faze otvaranja granica EU zemalja prema svojim članicama a i prema trećim zemljama.

1. faza 01.06. - otvaraju se granice među EU zemljama koje imaju sličnu situaciju. To su za HR ovih navedenih 10 zemalja. Nema niti će biti ESP, FR, IT, UK.

2. faza 15.06. - počinju letjeti EU avio prijevoznici, otvaraju se granice za turiste iz okruženja kao BIH, MNE, AL, GR ali i SRB i MK ako je Covid situacija OK.

3. Faza 01.07. Otvaraju se granice za ostale zemlje ako situacija sa brojem zaraženih (aktivnih) u istima, bude u dogovorenim okvirima npr. IT.

I do sada su mogli turisti iz gore navedenih 10 zemalja slobodno tranzitirati kroz HR prema MNE, AL, GR a i SRB ako to žele, moraju samo pokazati rezervaciju. Državljani MNE i SRB mogu i sada tranzitirati kroz HR ako imaju neki drugi opravdan razlog za putovanje osim turizma. Od 15.06. ih nitko neće pitati za razlog putovanja,

Dakle ne dramite, ne događa se ništa što nije unaprijed dogovoreno i već najavljeno. Ničiji novac ne smrdi i nitko neće odbiti gosta iz bilo koje zemlje ukoliko ne dolazi iz okruženja koje je još uvijek rizično prema kriterijumima koje je postavila EU. Ovo se odnosi na HR. Zemlje koje nisu članice EU imaju valjda svoje kriterije i interese.

ValterNBG

pre 3 godine

Sve je ovo razumljivo.Nesto drugo ne shvatam.Sacekajte mesec dana.Svi ce da krenu na more u CG.Znam,mnogi ce reci "ja sigurno necu!",kazem vam,sacekajte mesec dana pa se raspitajte po okolini I prijatelja gde ce na more.Vecno cemo biti glupi.Samo zamislite stanje u CG da im niko odavde ne dodje bar 3 godine.Ali ne,svako tamo ima nekog,neku kombinaciju...,niko nama nije kriv,kao I uvek sami sebe zakopavamo.

Boba NS

pre 3 godine

Zasto Vam ovo treba??
U Crnu Goru ne mozete uopste. U Htvatsku ( Vec sam bio ) treba Vam samo rezrvacija smestaja ili mail od poslovnog partnera ili da imate nekretninu i info dokle ostajete. Mozete to prijaviti na netu i kad date pasos prilozite taj mail koji ste poslali. Ovo sto su danas objavili je da ovim 10 zemalja ne treba rezervacija smestaja ili razlog boravka, ali MORAJU se prijaviti na netu ili granicnom prelazu da ostave telefon i mail za kontakt.
Prema tome zlonamernih nikad dosta. A Vi sad objavite ili nemojte. Valjda sam Vas makar informisao ako niste znali do sada

Ante

pre 3 godine

Ja neznam što se ljutite? Nemamo mi neke loše namjere prema Srbima, nego iste za sve i to na razini EU, i Srbija u tome dobro stoji, pa će vjerojatno mjere za Srbe uslijediti odmah nakon otvaranja Europe u cijelosti. Pa mi ne puštamo niti Engleze, Talijane koji su nam dobri susjedi, nikoga koji epidemiološki nije na našoj razini i to ne zato što smo mi pametni, nego su to neki zaključci na razini EU. Volimo mi lovu, ali i poštujemo krovne uputa, a činjenica je da Srbija epidemiološki ne stoji najbolje. Jednio su bajke političara, a drugo stvarnost. Recimo u Istri i kod nas na Kvarneru već dvadeset dana nema novo zaraženih, usprkos tome što se Zagreb silno trudi da ih nađe nebili nama komunjarama ukazao na to da i mi možemo biti loši. Naprosto nema zaraženih, svi su zdravi. U Srbiji to baš i nije tako, a hvalospjevi dolaze od vlasti i služe za unutarnju upotrebu, a prema vani se zna stvarno stanje.

Ivica

pre 3 godine

Pa dobro, na listi nema ni Švedske, Holandija, Engleske, Kine, Amerike, Japana i još desetine drugih. Uzgred ni Srbija nije otvorila svoju granicu za Hrvatsku.

Davor

pre 3 godine

"Prolaznik" je napisao realno. Jos nesto, ovo otvaranje granica i dolazak ljudi iz vise zemalja je vrlo ozbiljna tema. Samo jedna zarazena osoba iz hotela donosi dar-mar. Mozda zvuci malo nezgodno, ali Srbija bas nije prosla najbolje s koronom i treba biti oprezan. Kada se popravi uvjeren sam da ce se granice otvoriti s HR strane. Sto se pak tice Njemacke, ne stoje niti oni pozitivno s koronom, ali daj ti njima zabrani ulazak. Ja na ovaj potez ne gledam emotivno nego pragmaticki. Ne inzistiram da sam u pravu, ali ponavljam, nije zezancija.

mikin

pre 3 godine

Meni ovde nesto debelo smrdi. Po izjavama nasih strucnjaka i politicara mi smo najbolji u regionu po pitanju korona virusa. Znaci, uspeli smo da zastitimo svoje stanovnistvo od ove opake bolesti. Srbija je pre desetak dana OTVORILA granice za SVE strance bez potrebe testa i karantina! Ne treba biti mnogo pametan pa shvatiti da je korona virus jos uvek prilicno aktivan u svetu i da mi ovim potezom debelo ugrozavamo vlastite gradjane! Da smo toliko dobri kao sto se tvrdi, logicno bi bilo da otvorimo granice prvo za one drzave koje su nam bliske po broju pozitivnih na ovaj virus na milion stanovnika, pa tek onda postepeno i na one druge prateci kako se odvija situacija u njihovim drzavama. Cini mi se da ovako rade i ove dve pomenute drzave. A mi se sada ljutimo na Crnogorce i Hrvate sto nam (jos) ne dozvoljavaju ulaz u njihove drzave. Cinjenica je da trenutno Srbija ima 4621 aktivni slucaj na 7 miliona stanovnika sto je 660 trenutno aktivnih na milion stanovnika ... a to je ubedljivo vise od pola Evrope!

naruo

pre 3 godine

Dakle granica se otvorila samo za neke članice EU, a kako nigdje niste objavili da će Njemačka otvoriti granicu samo za 31 državu Europe i zamislite Srbija nije na spisku.
To što je Srbija dozvolila svima ulazak je vaš rizik.

Kiki

pre 3 godine

Ovde bre kao da se ne radi o virusu koji ubija ljude nego onekoj trgovini turistima. Ja necu da idem u Crnu Goru ako otvori granice prema nama ako se kod nas ne smanji broj obolelih. Ovde uspevam da se cuvam a kako cu tamo u onom letnjem haosu? Ovde penimo protiv svih koji hoce da smanje mogucnost zaraze jer mi treba da imamo poseban tretman u svetu. Neka se zamisli neko ko se vrati sa letovanja u Srbiju zarazen. To sto on moze nekog tamo od domacina da zarazi, vrlo vazno.

stavros

pre 3 godine

Prvi put sam presao hrvatsku granicu proslog Petka.
Zivim u pogranicnoj zoni,Hrvati su bili vise nego korektni.
Do pcelinjaka mi preko Hrvatske treba 20 minuta ,a druga opcija je da vozim skoro 100 kilometara okolo.
Ovde gde sam ,a prelazim 4 granice da bi presao manje od 5 km ,sa Hrvatima nikad nije bilo problema,pustaju nas da prenesemo I to sto ne bi smeli a treba nam za osnove radove.
Ruku na srce I nasi granicari I policija se ponasaju sa razumevanjem.