Utorak, 24.03.2020.

09:56

Kineski epidemiolozi: VMA ne može da prima obolele od koronavirusa

VMA, prema proceni kineskih epidemiologa, ne može da prima pacijente obolele od koronavirusa, zbog sistema centralne ventilacije, saznaje Tanjug.

Izvor: Tanjug

Kineski epidemiolozi: VMA ne može da prima obolele od koronavirusa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

pera kojot

pre 4 godine

Kinezi su naucili neke gorke lekcije na sopstvenim greskama. Verovatno su i oni pacijente smestili u neku bolnicu s losim HVAC sistemom, pa su imali enormne zaraze tamo. I hvala im sto su nam pomazu da i mi ne upadamo u te iste greske. Pametni se uce na tudjim greskama!

Milena

pre 4 godine

Kinezi su potpuno u pravu! Ja pricam svojim prijateljima da niposto ne idu u prostore s centralnom klimom, kao sto su supermarketi, a naricito oni u trznim centrima. Snabdevajte se ako imate mogucnost u malim marketima gde se ulazi jedan po jedan i gde se vrata drze sve vreme otvorenum.

neki tamo

pre 4 godine

"HEPA filter ne moze da zaustavi korona virus. HEPA filter zaustavlja sve cestice velicine 0.3 mikrona i vece a korona virus je velicine 0.1 mikron.
Pre nego sto krenete svi da pljujete i botujete informisite se :)"

Da, ali mikron korona virusa ne putuje sam, nego je uglavnom uvek nakacen na nesto drugo. I onda je veci od 0.3 mikrona gotovo uvek. Isto objasnjenje je zasto konvencionalne gas maske sa modernim filterima takodje stite od njega iako filteri takodje propustaju manje od 0.3 mikrona.

dejan

pre 4 godine

Pa dobro,treba onda ostale bolnice isprazniti sa pacijentima koji nisu zarazeni koronom i prebaciti ih na VMA,time ce ostale bolnice biti rasterecenije.

mmne

pre 4 godine

infektivna klinika VMA apsolutno ispunjava sve uslove za izolaciju pacijenata ove vrste , nemojte siriti dezinformacije...ostatak VMA jeste zatvorenog tipa ventilacije ali Infektivna klinika je u izdvojenom delu zgrade namenski projektovana i funkcionise besprekorno....bolje pogledajte ostale bolnice (klinike) po beogradu i srbiji...

Branko

pre 4 godine

Ovo je bilo za očekivati. I u normalnim uslovima VMA je bila po pitanju ventilacije čudna...?! Neka je ostave za ljude koji nisu oboleli, a moraju se lečiti od akutnih stvari... Uz naše beogradske bolnice su, uglavnom, vojni objekti - paviljonskog tipa koji su godinama prazni i uz malko "pameti" veoma brzo prilagodljivi za pacijente... I uz to još bezbedonosno pokriveni... Razmislite nadležni, a mediji predložite

Neca

pre 4 godine

UV dezinfekcija je za centralnu klimu jedino resenje. Isplacuje se za 3 - 5 godina kroz ustedu energije ne racunajuci prednosti dezinfikovanog vazduha. Pored zdravstvenih ustanova, to je idealno resenje za trzne centre, poslovne zgrade I sl. Dosada niko u Srbiji nije smatrao da mu to treba, mozda ce se posle ovoga tu nesto promeniti. Pre svega projektanti treba tu varijantu da ukljuce u ponudu investitorima sto dosada nije bio slucaj. Treba napomenuti I da je jednostavna ugradnja I u postojece sisteme.

Helena

pre 4 godine

Neverovatno koliko ljudi optuzuje drzavu a sasvim je jasno da je u drugim mnogo razvijenijim i bogatijim drzavama situacija daleko daleko losija!

Aca

pre 4 godine

Ne vredi ni odvojen system ventilacije jer virus putuje kroz ventilacione kanale preko ventilacionih kanala tako sto se talozi na metali cak I ako je sme toka vazduha suprotan. Takodje na mestu gde se izbacuje ventilacija napolje, ako je usis vazduha bliu moze da se ponovo isti uvuce. Nasi projektanti su ovo razmicali svega dva do tri metra sto se pokazalo kao nedovoljno. Potrebno je da svaka soba ima svoje posebne ventilacione kanale, da se sa jedne strane zgrade vrsi usis vazduha dok se izduv bazduha vrsi sa druge strane zgrade odvojeno na krovu ili izmesteno posebnim kanalima ako se vazduh spusta nanize kako isti vetar ne bi vratio na prozore. Svaka sobna ventlacija bi trebala da ima elektrostaticke filtere sa strujom koja bi ubijala viruse, bakterije I gljivice koje se izvlace iz prostora I koje bi eventualno usle spolja. Ovakav system ventilacije je mnogo skuplji I mislim da ga nema ni jedna ustanova u Srbiji.

XXL

pre 4 godine

A tolike kasarne zvrje prazne koje su mogle biti adaptirane za potrebe zbrinjavanja bolesnih i zaraženih. Ako su kinezi za sedam dana sagradili onoliku montažnu bolnicu valjda i ove ruine mogu da se okreče. Npr. u Somboru pored gradske bolnice zvrji komplet kasarna napuštena, a već je mogao biti sređen jedan deo. Pa deo po deo, a ne da se mešaju pacijenti.

Aca

pre 4 godine

Vidim da ljudima ovde najvise smeta klimatizacija objekta. Da niste mozda ocekivali svaka soba jedan klima uredjaj. I onda vam ne bi valjalo, ubi me promaja.

Hepa

pre 4 godine

HEPA filter ne moze da zaustavi korona virus. HEPA filter zaustavlja sve cestice velicine 0.3 mikrona i vece a korona virus je velicine 0.1 mikron.
Pre nego sto krenete svi da pljujete i botujete informisite se :)

Ana

pre 4 godine

Najsigurnije je da cela zgrada bude namenjena obolelima od korone, kao što je do sada rađeno a ne samo jedno odeljenje, jer uz sve mere opreza uvek postoji rizik. Mogu Vma da ostave za sve ostale bolesti, jer većina ne umire od korone.

milanko

pre 4 godine

Infektivna klinika VMA ima skroz odvojen sistem ventilacije od ostatka zgrade sto je i normalno za ovakvu vrstu pacijenata..isto je tako i za hematoloske pacijente..

Sulja

pre 4 godine

Centralne klime i ventilacije bi trebalo da imaju i filtere, pre svih HEPA i Ugljeni (carbon). Ako se redovno menjaju filteri, opasnosti nema, cak je i preporučljivo da rade i filtriraju vazduh (kao prečistač vazduha).
Kod nas je redovno održavanje misaona imenica..i tu ne mislim na ono sezonsko održavanje gde vam priučeni klima "majstor" naprska klimu asepsolom i uzme 20eura.

maxy

pre 4 godine

Potpuno je neverovatno da naša država, a pre svega sektor za vanredne situacije i vojska sa ABH nemaju već pripremljen scenario za jedan ovakav događaj. Civilna zaštita 0. I to ne samo scenario, već i simulacije koje su trebale periodično da se realizuju. Nemamo proizvodnju strateški bitnih proizvoda potrebnih za vreme krize ni lične zaštite opreme, već uvozimo maske. Pa dobro, ako već ne umemo respirator da proizvedemo, valjda možemo maske, pa nije to svemirska tehnologija. Umesto da se aktivnosti realizuju mahom po automatizmu, mi čekamo eksperte iz Kine, zasedanja kriznih štabova itd. da bi se donele odluke koje su trebale biti donete automatski u slučaju određenog događaja. Da li je nekome iz vojske u opšte palo na pamet da centralni klimatizaciono-ventilacioni sistem predstavlja nepremostivu prepreku kod ovakvih događaja? Da li nekome već sada pada na pamet da se u budućnosti ovakvi objekti moraju rekonstruisati i apsolutno odvojiti od drugih odeljenja u bolnicama?
Ljudi, birokratija i neznanje nas pojedoše i to od ministara sa kupljenim diplomama, pa do onih niže rangiranih.
A sad gospodo, sačekajte da ovo prođe pa papir u ruke i napišite procedure za postupanje u ovakvim situacijama, jer ništa bolji ni pametniji neće biti ni oni koji dođu posle vas. Ali se nadam da će bar znati da čitaju.
Bravar i njegova SFRJ su za vas bili institucija, a govorimo o pokojnoj tvorevini pokopanoj pre 30 godina.

Pantagruel

pre 4 godine

Из овога испада као да су нас Кинези спасли, јер да нису на то указали, ми бисмо можда направили грешку, пошто је коришћење ВМА већ било најављено. И ко зна колико људи би унутар болнице било угрожено.

kupa

pre 4 godine

Da li ce KCS imati centralnu. Ako hoće, to treba odmah promeniti
(miki, 24. mart 2020 10:30)

Naravno da ce imati i naravno da se to nece menjati. Centralna ventilacija je potrebna i najnormalnija stvar u modernim zdravstvenim ustanovama.
U zgradi KCS nece biti infektivna klinika. Infektivna klinika se uvek pravi kao posebna (izdvojena) bolnica (zgrada) bas iz razloga da se zaraza ne bi prenela na druge klinike i pacijente koji se lece od neceg drugog.

sasho

pre 4 godine

Ležao sam davne 1993godine kao vojnik na infektivnom odeljenju VMA podpuno je u pravu za ovo što je reko o ventilaciji. Tada je to odeljenje bilo kao hotel sa 5 zvezdica.

Ana

pre 4 godine

Pa i red je ostaviti jednu jaku ustanovu za ljude koji dozive srcani, mozdani udar, porodilje, onkoloske pacijente kojima treba terapija itd, koji ne mogu da cekaju. Ako se tu ne primaju, onda je mogucnost kontaminacije manja, a VMA ima opremu za navedene hitne slucajeve.

Andrej

pre 4 godine

Pa da li smo Kineze cekali to da shvatimo, pa VMA nema prozore, sve je isti vazduh koji se vrti kroz zgradu. Trzne cente i velike supermarkete izbegavajte u sirokom luku, upravo zbog te centralne klime.

Dobronamernik

pre 4 godine

Ovo je mnogo bitniji podatak nego što se čini na prvi pogled i nadam se da se uzima u obzir, jer je centralna ventilacija/klimatizacija standardno rešenje u većem broju zemalja. Da li i zbog toga broj obolelih u Americi eksponencijalno raste?

Aca Vozdovac

pre 4 godine

Nije problem u centralnoj ventilaciji vec zato sto se nije odzavala godinama, nisu menjani filteri. Verovatno niste culi za HEPA filtere koji nisu nimalo jeftini

Andrej

pre 4 godine

Pa da li smo Kineze cekali to da shvatimo, pa VMA nema prozore, sve je isti vazduh koji se vrti kroz zgradu. Trzne cente i velike supermarkete izbegavajte u sirokom luku, upravo zbog te centralne klime.

maxy

pre 4 godine

Potpuno je neverovatno da naša država, a pre svega sektor za vanredne situacije i vojska sa ABH nemaju već pripremljen scenario za jedan ovakav događaj. Civilna zaštita 0. I to ne samo scenario, već i simulacije koje su trebale periodično da se realizuju. Nemamo proizvodnju strateški bitnih proizvoda potrebnih za vreme krize ni lične zaštite opreme, već uvozimo maske. Pa dobro, ako već ne umemo respirator da proizvedemo, valjda možemo maske, pa nije to svemirska tehnologija. Umesto da se aktivnosti realizuju mahom po automatizmu, mi čekamo eksperte iz Kine, zasedanja kriznih štabova itd. da bi se donele odluke koje su trebale biti donete automatski u slučaju određenog događaja. Da li je nekome iz vojske u opšte palo na pamet da centralni klimatizaciono-ventilacioni sistem predstavlja nepremostivu prepreku kod ovakvih događaja? Da li nekome već sada pada na pamet da se u budućnosti ovakvi objekti moraju rekonstruisati i apsolutno odvojiti od drugih odeljenja u bolnicama?
Ljudi, birokratija i neznanje nas pojedoše i to od ministara sa kupljenim diplomama, pa do onih niže rangiranih.
A sad gospodo, sačekajte da ovo prođe pa papir u ruke i napišite procedure za postupanje u ovakvim situacijama, jer ništa bolji ni pametniji neće biti ni oni koji dođu posle vas. Ali se nadam da će bar znati da čitaju.
Bravar i njegova SFRJ su za vas bili institucija, a govorimo o pokojnoj tvorevini pokopanoj pre 30 godina.

Ana

pre 4 godine

Pa i red je ostaviti jednu jaku ustanovu za ljude koji dozive srcani, mozdani udar, porodilje, onkoloske pacijente kojima treba terapija itd, koji ne mogu da cekaju. Ako se tu ne primaju, onda je mogucnost kontaminacije manja, a VMA ima opremu za navedene hitne slucajeve.

Pantagruel

pre 4 godine

Из овога испада као да су нас Кинези спасли, јер да нису на то указали, ми бисмо можда направили грешку, пошто је коришћење ВМА већ било најављено. И ко зна колико људи би унутар болнице било угрожено.

Sulja

pre 4 godine

Centralne klime i ventilacije bi trebalo da imaju i filtere, pre svih HEPA i Ugljeni (carbon). Ako se redovno menjaju filteri, opasnosti nema, cak je i preporučljivo da rade i filtriraju vazduh (kao prečistač vazduha).
Kod nas je redovno održavanje misaona imenica..i tu ne mislim na ono sezonsko održavanje gde vam priučeni klima "majstor" naprska klimu asepsolom i uzme 20eura.

Aca Vozdovac

pre 4 godine

Nije problem u centralnoj ventilaciji vec zato sto se nije odzavala godinama, nisu menjani filteri. Verovatno niste culi za HEPA filtere koji nisu nimalo jeftini

kupa

pre 4 godine

Da li ce KCS imati centralnu. Ako hoće, to treba odmah promeniti
(miki, 24. mart 2020 10:30)

Naravno da ce imati i naravno da se to nece menjati. Centralna ventilacija je potrebna i najnormalnija stvar u modernim zdravstvenim ustanovama.
U zgradi KCS nece biti infektivna klinika. Infektivna klinika se uvek pravi kao posebna (izdvojena) bolnica (zgrada) bas iz razloga da se zaraza ne bi prenela na druge klinike i pacijente koji se lece od neceg drugog.

sasho

pre 4 godine

Ležao sam davne 1993godine kao vojnik na infektivnom odeljenju VMA podpuno je u pravu za ovo što je reko o ventilaciji. Tada je to odeljenje bilo kao hotel sa 5 zvezdica.

XXL

pre 4 godine

A tolike kasarne zvrje prazne koje su mogle biti adaptirane za potrebe zbrinjavanja bolesnih i zaraženih. Ako su kinezi za sedam dana sagradili onoliku montažnu bolnicu valjda i ove ruine mogu da se okreče. Npr. u Somboru pored gradske bolnice zvrji komplet kasarna napuštena, a već je mogao biti sređen jedan deo. Pa deo po deo, a ne da se mešaju pacijenti.

milanko

pre 4 godine

Infektivna klinika VMA ima skroz odvojen sistem ventilacije od ostatka zgrade sto je i normalno za ovakvu vrstu pacijenata..isto je tako i za hematoloske pacijente..

Dobronamernik

pre 4 godine

Ovo je mnogo bitniji podatak nego što se čini na prvi pogled i nadam se da se uzima u obzir, jer je centralna ventilacija/klimatizacija standardno rešenje u većem broju zemalja. Da li i zbog toga broj obolelih u Americi eksponencijalno raste?

Hepa

pre 4 godine

HEPA filter ne moze da zaustavi korona virus. HEPA filter zaustavlja sve cestice velicine 0.3 mikrona i vece a korona virus je velicine 0.1 mikron.
Pre nego sto krenete svi da pljujete i botujete informisite se :)

pera kojot

pre 4 godine

Kinezi su naucili neke gorke lekcije na sopstvenim greskama. Verovatno su i oni pacijente smestili u neku bolnicu s losim HVAC sistemom, pa su imali enormne zaraze tamo. I hvala im sto su nam pomazu da i mi ne upadamo u te iste greske. Pametni se uce na tudjim greskama!

Neca

pre 4 godine

UV dezinfekcija je za centralnu klimu jedino resenje. Isplacuje se za 3 - 5 godina kroz ustedu energije ne racunajuci prednosti dezinfikovanog vazduha. Pored zdravstvenih ustanova, to je idealno resenje za trzne centre, poslovne zgrade I sl. Dosada niko u Srbiji nije smatrao da mu to treba, mozda ce se posle ovoga tu nesto promeniti. Pre svega projektanti treba tu varijantu da ukljuce u ponudu investitorima sto dosada nije bio slucaj. Treba napomenuti I da je jednostavna ugradnja I u postojece sisteme.

mmne

pre 4 godine

infektivna klinika VMA apsolutno ispunjava sve uslove za izolaciju pacijenata ove vrste , nemojte siriti dezinformacije...ostatak VMA jeste zatvorenog tipa ventilacije ali Infektivna klinika je u izdvojenom delu zgrade namenski projektovana i funkcionise besprekorno....bolje pogledajte ostale bolnice (klinike) po beogradu i srbiji...

Aca

pre 4 godine

Ne vredi ni odvojen system ventilacije jer virus putuje kroz ventilacione kanale preko ventilacionih kanala tako sto se talozi na metali cak I ako je sme toka vazduha suprotan. Takodje na mestu gde se izbacuje ventilacija napolje, ako je usis vazduha bliu moze da se ponovo isti uvuce. Nasi projektanti su ovo razmicali svega dva do tri metra sto se pokazalo kao nedovoljno. Potrebno je da svaka soba ima svoje posebne ventilacione kanale, da se sa jedne strane zgrade vrsi usis vazduha dok se izduv bazduha vrsi sa druge strane zgrade odvojeno na krovu ili izmesteno posebnim kanalima ako se vazduh spusta nanize kako isti vetar ne bi vratio na prozore. Svaka sobna ventlacija bi trebala da ima elektrostaticke filtere sa strujom koja bi ubijala viruse, bakterije I gljivice koje se izvlace iz prostora I koje bi eventualno usle spolja. Ovakav system ventilacije je mnogo skuplji I mislim da ga nema ni jedna ustanova u Srbiji.

Milena

pre 4 godine

Kinezi su potpuno u pravu! Ja pricam svojim prijateljima da niposto ne idu u prostore s centralnom klimom, kao sto su supermarketi, a naricito oni u trznim centrima. Snabdevajte se ako imate mogucnost u malim marketima gde se ulazi jedan po jedan i gde se vrata drze sve vreme otvorenum.

Ana

pre 4 godine

Najsigurnije je da cela zgrada bude namenjena obolelima od korone, kao što je do sada rađeno a ne samo jedno odeljenje, jer uz sve mere opreza uvek postoji rizik. Mogu Vma da ostave za sve ostale bolesti, jer većina ne umire od korone.

Branko

pre 4 godine

Ovo je bilo za očekivati. I u normalnim uslovima VMA je bila po pitanju ventilacije čudna...?! Neka je ostave za ljude koji nisu oboleli, a moraju se lečiti od akutnih stvari... Uz naše beogradske bolnice su, uglavnom, vojni objekti - paviljonskog tipa koji su godinama prazni i uz malko "pameti" veoma brzo prilagodljivi za pacijente... I uz to još bezbedonosno pokriveni... Razmislite nadležni, a mediji predložite

neki tamo

pre 4 godine

"HEPA filter ne moze da zaustavi korona virus. HEPA filter zaustavlja sve cestice velicine 0.3 mikrona i vece a korona virus je velicine 0.1 mikron.
Pre nego sto krenete svi da pljujete i botujete informisite se :)"

Da, ali mikron korona virusa ne putuje sam, nego je uglavnom uvek nakacen na nesto drugo. I onda je veci od 0.3 mikrona gotovo uvek. Isto objasnjenje je zasto konvencionalne gas maske sa modernim filterima takodje stite od njega iako filteri takodje propustaju manje od 0.3 mikrona.

Helena

pre 4 godine

Neverovatno koliko ljudi optuzuje drzavu a sasvim je jasno da je u drugim mnogo razvijenijim i bogatijim drzavama situacija daleko daleko losija!

dejan

pre 4 godine

Pa dobro,treba onda ostale bolnice isprazniti sa pacijentima koji nisu zarazeni koronom i prebaciti ih na VMA,time ce ostale bolnice biti rasterecenije.

Aca

pre 4 godine

Vidim da ljudima ovde najvise smeta klimatizacija objekta. Da niste mozda ocekivali svaka soba jedan klima uredjaj. I onda vam ne bi valjalo, ubi me promaja.

Helena

pre 4 godine

Neverovatno koliko ljudi optuzuje drzavu a sasvim je jasno da je u drugim mnogo razvijenijim i bogatijim drzavama situacija daleko daleko losija!

Aca

pre 4 godine

Vidim da ljudima ovde najvise smeta klimatizacija objekta. Da niste mozda ocekivali svaka soba jedan klima uredjaj. I onda vam ne bi valjalo, ubi me promaja.

Aca Vozdovac

pre 4 godine

Nije problem u centralnoj ventilaciji vec zato sto se nije odzavala godinama, nisu menjani filteri. Verovatno niste culi za HEPA filtere koji nisu nimalo jeftini

maxy

pre 4 godine

Potpuno je neverovatno da naša država, a pre svega sektor za vanredne situacije i vojska sa ABH nemaju već pripremljen scenario za jedan ovakav događaj. Civilna zaštita 0. I to ne samo scenario, već i simulacije koje su trebale periodično da se realizuju. Nemamo proizvodnju strateški bitnih proizvoda potrebnih za vreme krize ni lične zaštite opreme, već uvozimo maske. Pa dobro, ako već ne umemo respirator da proizvedemo, valjda možemo maske, pa nije to svemirska tehnologija. Umesto da se aktivnosti realizuju mahom po automatizmu, mi čekamo eksperte iz Kine, zasedanja kriznih štabova itd. da bi se donele odluke koje su trebale biti donete automatski u slučaju određenog događaja. Da li je nekome iz vojske u opšte palo na pamet da centralni klimatizaciono-ventilacioni sistem predstavlja nepremostivu prepreku kod ovakvih događaja? Da li nekome već sada pada na pamet da se u budućnosti ovakvi objekti moraju rekonstruisati i apsolutno odvojiti od drugih odeljenja u bolnicama?
Ljudi, birokratija i neznanje nas pojedoše i to od ministara sa kupljenim diplomama, pa do onih niže rangiranih.
A sad gospodo, sačekajte da ovo prođe pa papir u ruke i napišite procedure za postupanje u ovakvim situacijama, jer ništa bolji ni pametniji neće biti ni oni koji dođu posle vas. Ali se nadam da će bar znati da čitaju.
Bravar i njegova SFRJ su za vas bili institucija, a govorimo o pokojnoj tvorevini pokopanoj pre 30 godina.

Sulja

pre 4 godine

Centralne klime i ventilacije bi trebalo da imaju i filtere, pre svih HEPA i Ugljeni (carbon). Ako se redovno menjaju filteri, opasnosti nema, cak je i preporučljivo da rade i filtriraju vazduh (kao prečistač vazduha).
Kod nas je redovno održavanje misaona imenica..i tu ne mislim na ono sezonsko održavanje gde vam priučeni klima "majstor" naprska klimu asepsolom i uzme 20eura.

Andrej

pre 4 godine

Pa da li smo Kineze cekali to da shvatimo, pa VMA nema prozore, sve je isti vazduh koji se vrti kroz zgradu. Trzne cente i velike supermarkete izbegavajte u sirokom luku, upravo zbog te centralne klime.

Dobronamernik

pre 4 godine

Ovo je mnogo bitniji podatak nego što se čini na prvi pogled i nadam se da se uzima u obzir, jer je centralna ventilacija/klimatizacija standardno rešenje u većem broju zemalja. Da li i zbog toga broj obolelih u Americi eksponencijalno raste?

Pantagruel

pre 4 godine

Из овога испада као да су нас Кинези спасли, јер да нису на то указали, ми бисмо можда направили грешку, пошто је коришћење ВМА већ било најављено. И ко зна колико људи би унутар болнице било угрожено.

Ana

pre 4 godine

Pa i red je ostaviti jednu jaku ustanovu za ljude koji dozive srcani, mozdani udar, porodilje, onkoloske pacijente kojima treba terapija itd, koji ne mogu da cekaju. Ako se tu ne primaju, onda je mogucnost kontaminacije manja, a VMA ima opremu za navedene hitne slucajeve.

Hepa

pre 4 godine

HEPA filter ne moze da zaustavi korona virus. HEPA filter zaustavlja sve cestice velicine 0.3 mikrona i vece a korona virus je velicine 0.1 mikron.
Pre nego sto krenete svi da pljujete i botujete informisite se :)

mmne

pre 4 godine

infektivna klinika VMA apsolutno ispunjava sve uslove za izolaciju pacijenata ove vrste , nemojte siriti dezinformacije...ostatak VMA jeste zatvorenog tipa ventilacije ali Infektivna klinika je u izdvojenom delu zgrade namenski projektovana i funkcionise besprekorno....bolje pogledajte ostale bolnice (klinike) po beogradu i srbiji...

milanko

pre 4 godine

Infektivna klinika VMA ima skroz odvojen sistem ventilacije od ostatka zgrade sto je i normalno za ovakvu vrstu pacijenata..isto je tako i za hematoloske pacijente..

Aca

pre 4 godine

Ne vredi ni odvojen system ventilacije jer virus putuje kroz ventilacione kanale preko ventilacionih kanala tako sto se talozi na metali cak I ako je sme toka vazduha suprotan. Takodje na mestu gde se izbacuje ventilacija napolje, ako je usis vazduha bliu moze da se ponovo isti uvuce. Nasi projektanti su ovo razmicali svega dva do tri metra sto se pokazalo kao nedovoljno. Potrebno je da svaka soba ima svoje posebne ventilacione kanale, da se sa jedne strane zgrade vrsi usis vazduha dok se izduv bazduha vrsi sa druge strane zgrade odvojeno na krovu ili izmesteno posebnim kanalima ako se vazduh spusta nanize kako isti vetar ne bi vratio na prozore. Svaka sobna ventlacija bi trebala da ima elektrostaticke filtere sa strujom koja bi ubijala viruse, bakterije I gljivice koje se izvlace iz prostora I koje bi eventualno usle spolja. Ovakav system ventilacije je mnogo skuplji I mislim da ga nema ni jedna ustanova u Srbiji.

Ana

pre 4 godine

Najsigurnije je da cela zgrada bude namenjena obolelima od korone, kao što je do sada rađeno a ne samo jedno odeljenje, jer uz sve mere opreza uvek postoji rizik. Mogu Vma da ostave za sve ostale bolesti, jer većina ne umire od korone.

pera kojot

pre 4 godine

Kinezi su naucili neke gorke lekcije na sopstvenim greskama. Verovatno su i oni pacijente smestili u neku bolnicu s losim HVAC sistemom, pa su imali enormne zaraze tamo. I hvala im sto su nam pomazu da i mi ne upadamo u te iste greske. Pametni se uce na tudjim greskama!

XXL

pre 4 godine

A tolike kasarne zvrje prazne koje su mogle biti adaptirane za potrebe zbrinjavanja bolesnih i zaraženih. Ako su kinezi za sedam dana sagradili onoliku montažnu bolnicu valjda i ove ruine mogu da se okreče. Npr. u Somboru pored gradske bolnice zvrji komplet kasarna napuštena, a već je mogao biti sređen jedan deo. Pa deo po deo, a ne da se mešaju pacijenti.

Neca

pre 4 godine

UV dezinfekcija je za centralnu klimu jedino resenje. Isplacuje se za 3 - 5 godina kroz ustedu energije ne racunajuci prednosti dezinfikovanog vazduha. Pored zdravstvenih ustanova, to je idealno resenje za trzne centre, poslovne zgrade I sl. Dosada niko u Srbiji nije smatrao da mu to treba, mozda ce se posle ovoga tu nesto promeniti. Pre svega projektanti treba tu varijantu da ukljuce u ponudu investitorima sto dosada nije bio slucaj. Treba napomenuti I da je jednostavna ugradnja I u postojece sisteme.

Milena

pre 4 godine

Kinezi su potpuno u pravu! Ja pricam svojim prijateljima da niposto ne idu u prostore s centralnom klimom, kao sto su supermarketi, a naricito oni u trznim centrima. Snabdevajte se ako imate mogucnost u malim marketima gde se ulazi jedan po jedan i gde se vrata drze sve vreme otvorenum.

sasho

pre 4 godine

Ležao sam davne 1993godine kao vojnik na infektivnom odeljenju VMA podpuno je u pravu za ovo što je reko o ventilaciji. Tada je to odeljenje bilo kao hotel sa 5 zvezdica.

kupa

pre 4 godine

Da li ce KCS imati centralnu. Ako hoće, to treba odmah promeniti
(miki, 24. mart 2020 10:30)

Naravno da ce imati i naravno da se to nece menjati. Centralna ventilacija je potrebna i najnormalnija stvar u modernim zdravstvenim ustanovama.
U zgradi KCS nece biti infektivna klinika. Infektivna klinika se uvek pravi kao posebna (izdvojena) bolnica (zgrada) bas iz razloga da se zaraza ne bi prenela na druge klinike i pacijente koji se lece od neceg drugog.

neki tamo

pre 4 godine

"HEPA filter ne moze da zaustavi korona virus. HEPA filter zaustavlja sve cestice velicine 0.3 mikrona i vece a korona virus je velicine 0.1 mikron.
Pre nego sto krenete svi da pljujete i botujete informisite se :)"

Da, ali mikron korona virusa ne putuje sam, nego je uglavnom uvek nakacen na nesto drugo. I onda je veci od 0.3 mikrona gotovo uvek. Isto objasnjenje je zasto konvencionalne gas maske sa modernim filterima takodje stite od njega iako filteri takodje propustaju manje od 0.3 mikrona.

dejan

pre 4 godine

Pa dobro,treba onda ostale bolnice isprazniti sa pacijentima koji nisu zarazeni koronom i prebaciti ih na VMA,time ce ostale bolnice biti rasterecenije.

Branko

pre 4 godine

Ovo je bilo za očekivati. I u normalnim uslovima VMA je bila po pitanju ventilacije čudna...?! Neka je ostave za ljude koji nisu oboleli, a moraju se lečiti od akutnih stvari... Uz naše beogradske bolnice su, uglavnom, vojni objekti - paviljonskog tipa koji su godinama prazni i uz malko "pameti" veoma brzo prilagodljivi za pacijente... I uz to još bezbedonosno pokriveni... Razmislite nadležni, a mediji predložite