Četvrtak, 20.02.2020.

15:40

Rusko ratno vazduhoplovstvo izvelo napad, Moskva odmah zvala Ankaru

Ruske vazdušne snage izvele su napad iz vazduha na militante u Idlibu koji su ranije napali sirijsku vojsku, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Izvor: B92

Rusko ratno vazduhoplovstvo izvelo napad, Moskva odmah zvala Ankaru IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

anonimus

pre 4 godine

Rusi uvek i svuda na strani diktatota protiv naroda.
(Xman, 20. februar 2020 16:30)
Rece covek koji verovatno nema pojma sta se desava u Siriji, ali zna da su Rusi na pogrešnoj strani?
Vidiš, Asad jeste diktator, recimo da taj deo jesi u pravu. Kao što je bio i Gadafi, na primer. Ali Asad je neko ko vlada SEKULARNOM drzavom. Ne mali broj visokih oficira su suniti, iako je pretežno šiitsko stanovništvo na teritoriji pod njegovom trenutnom kontrolom. Pored njih, zastupljeni su i Alaviti kao i hrišćani, koji su manjina, Božić je državni praznik..
Idlib - 99,99999% radikalni suniti, vehabije i salafisti. Raznorazne frakcije kontrolišu teritoriju, gde su svi osim sunita na listi za odstrel. Čak i muslimani šiiti. Hrišćani su nevernici koje treba pobiti, a šiiti su muslimani drugog reda koje takođe treba pobiti. Potraži na netu, kako islamisti u Idlibu odsecaju glavu 12godišnjem decaku, natpise na znakovima, grafite po zidovima, radikalno tumačenje šerijata sa pozivom na džihad protiv svih "nevernika" a posebno "shia pigs".
Da, Asad je po mnogo čemu diktator, ali ako stvarno misliš da je podrška u borbi protiv raznoraznih frakcija al kaide ili islamske drzave pogrešna, onda si u ozbiljnoj zabludi. Živi i pusti druge da žive, ili živi i pobij sve one koji ne dele tvoja religiozna uverenja? Šta je ispravno?

Nucky Thompson

pre 4 godine

@ mostarac, nisam znao za taj detalj oko Mostara. Moji iz jedinice ( ko je htio) je bio poslan negdje u Srednju Bosnu fa ide da “ratuje za HVO”, sto je meni bilo jako gnusno, cak su autobusi puni vojnika HVO prosli kroz moju Banjaluku iz pravca Zagreba. Zbog tog i mnogo drugih nelogocnih stvari sam jedva cekao da odem iz BH i vise nikad nisam nogom krocio nazad.

mostarac

pre 4 godine

Čudna je ta politika. Sjećam se ljeta 1993. Mostar gori od hrvatskih granata. Doslovno nisi bio siguran da ćeš se živ vratiti kad odeš da doneseš vode u stan. Pred kraj ljeta ARBiH sarađuje sa vojskom R Srpske i oni nam daju arriljerijsku podršku na ciljeve HVO. U isto vrijeme, na području Konjica, VRS pomaže da se HVO izvuče iz obruča preko srpske teritorije a na području Stoca (južno od Mostara) kupuju naftu od HVO-a. I sve to u zoni odgovornosti jednog korpusa, Istočno Hercegovačkog. Čisto sumnjam da general Grubač nije znao šta mu rade brigade na sjeveru i jugu. Zašto je na jednom dijelu z/o podržavao jedne a u drugom dijelu druge, to samo politika zna. Ja znam samo sa smo ginuli uzalud. Tako i u Siriji.

Kapetan Kuka

pre 4 godine

@ matorko: "A sta sada mi da radimo???"

Odgovor:
Da se ne ljutimo što neko, pa makar to bili i Rusi, bombarduju teroriste iz sastava Nusra-Front..

Jovan

pre 4 godine

@savetujem mladje generacija da pronadju na tavanima I podrumima strip "asterix I crno zlato" kada procitaju shvatice sta se desava bliskom istoku
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dejan, 20. februar 2020 16:32)

... Potražićemo :) Hvala... ljubitelj istog.

kiklop

pre 4 godine

Mir ce biti kada terorista Asad ode sa vlasti u siriji. Ovi koji se nadaju da ce Turci da pokleknu puno se varaju. Pa nije to amerikanac Turcin je to zivi bili pa videli

matorko

pre 4 godine

A sta sada mi da radimo???Da podrzavamo ruske napade na proturske ciljeve na poziv naslednog diktatora Asada ili Tursku zato sto je kupila dve baterije S400?

ninepi

pre 4 godine

Ildil, lakertija i Alepo su Turske teritorije kao I Mosul u Iraku
To je Tursko i TACKA
(Carstvo, 20. februar 2020 17:14)

A šta ćemo s Kurdima Rođo? Njih na pomenutim teritorijama ima više no tvojih Turaka, plus jugoistok Turske, ma pola Turske. Nisu ih tvoji sve pobili i proterali diljem sveta. Kakav si ti to demagog, ovamo želiš i deliš mir, kad ono osvajač.

Zorax

pre 4 godine

Znači procedura je sledeća: Neko napadne, pa izvesti druge o napadu. Posle oni drugi napadnu pa izveste one prve i tako u krug, a narod beži i gine.

Gospodar Zarin

pre 4 godine

Su-24 je nakon intervencije po teroristima raketiran od TR vojske Manpadsom neuspešno i nakon toga su Rusi izvršili odmazdu i uništili ceo perimetar, tehniku i tada su TR vojnici poginuli&ranjeni.

ProkopijeElGrande

pre 4 godine

@(koca, 20. februar 2020 16:51): To nije redosled dogadjaja vec to je ono sto je ”Sputnjik” saopstio a ti dalje nastavio kako se tebi svidja i kako ti to zamisljas. Pod broj jedan, nesto sto ovaj Sputnjik prenese to se i necita, tacka.
(Lile, 20. februar 2020 17:40)

"Necita" se... Ostrasceni bojkoteri ove ili one strane obicno necitaju, neznaju... Mante se Sputnjika i BBC-ja, Bukvara se vatajte.

offtopic: Pobise se dvojica zbog cirilice i latinice, a kod sudije za prekrsaje potpisase se palcevima.

Yemma

pre 4 godine

opičiće i po turcima uskoro. upinju se da zaštite zadnje uporište kalifata u siriji ali rat je pred krajem. naravno ni izraelu nije milo da sirija stane na noge....
(jadni sirijci, 20. februar 2020 16:14)

Sinko sirija vise nikad nece stati na noge, to je postalo uporiste iranskih grupa, kurda i drugih proxy interesa koji su daleko snazniji od diktatora u Damasku. Turska ne zeli nove izbjeglice na svojoj teritoriji a usput cuvaju cijelu EU i zato ce dobiti pomoc zapada. Amerikanci cekaju sukob Turske sa Iranom pa da opletu po iranskim grupama zajedno sa Izraelom. Rusiji je bitna obala i njihove baze a za narod koga briga. Asadu je jedino bitna njegova guzica da ostane na vlasti. Kurdi jadni ne znaju hoce li biti bombardovani od prvih, drugih ili trecih....

kraja

pre 4 godine

"O Rusijo šta ćeš ti doćekati, da S400 obara tvoje avione. Živi bili pa videli!"

...tesko da su rusi prodali oruzje koje moze da rusi njihove avione...
...pre ce biti da ce se turci iznenaditi kad pokusaju da "zakljucaju" ruski avion...

Boa II

pre 4 godine

Turska artiljerija i oklopne jedinice pruzaju podrsku pobunjenicima u napadu na Najrab. U toku dana njihove jednice su usle u mesto. Ruski avioni su pokusali da ih zaustave ali ocigledno da nisu. Sarakib, strategijski vazan grad, koji je u komsiluku moze biti sledeca meta a time bi se presekao auto put ka Alepu. Da li ce biti kontranapada sirijske vojske - videcemo. Vrlo osetljiva situacija. Turci nece trpeti napade na svoje vojnike a pitanje je koliko ce Rusi ici u konflikt sa turskom vojskom.

Deda Mirko

pre 4 godine

Danas ratuju jedni protiv drugih na jednom frontu a na drugom istovremeno ispijaju kafice, dogovaraju se, saradjuju, grade juzne tokove, severne, zapadne, mostove saradnje... I onda kazu Hitler i nacisti su bili najgori u istoriji.

Carstvo

pre 4 godine

Ildil, lakertija i Alepo su Turske teritorije kao I Mosul u Iraku
To je Tursko i TACKA a Rusiji je bolje da se brine o Ceceniji, ignesiji i Degestanu jer su to sledeci Sultanovi ciljevi posle Zipra i Grckih ostrva
Nazalost gola istina
Sledecih par vekova ce narod u severnij Siriji zivet u miru kao sto su ziveli u Srbiji 350god bez rata

Podrska miru

Ivan

pre 4 godine

Šalu na stranu izgleda da su Ruje danas obrisale patos sa proturskim teroristima... Turska moli Ameriku za Patriot sisteme a ovi ih iskulirali te američki pukovnik Myles Caggins upravo daje izjavu da je Ildib pun terorista koje treba izbrisati sa lica zemlje... Tek mi sad ništa nije jasno...

Lile

pre 4 godine

@(koca, 20. februar 2020 16:51): To nije redosled dogadjaja vec to je ono sto je ”Sputnjik” saopstio a ti dalje nastavio kako se tebi svidja i kako ti to zamisljas. Pod broj jedan, nesto sto ovaj Sputnjik prenese to se i necita, tacka.

TataRaja

pre 4 godine

У Сирији се више не зна ко кога подржава, ко коме даје оружје, ко је са киме и против кога..... Ту си Руси, Турци, Амери, Иранци а и Израелци их помало бомбардују.
Жао ми сиријског народа.

3210

pre 4 godine

....rekoh ja lepo pre par dana,rusi su tate u Siriji a ne turci.
(Šušumiga, 20. februar 2020 16:16)

Pa neka zaustave rat ako su tate.

Nama po punoj ceni prodaju staro gvožđe a jedan sat rata u Siriji ih košta više nego što su nama vojno pomogli poslednjih 30 godina.

dejan

pre 4 godine

savetujem mladje generacija da pronadju na tavanima I podrumima strip "asterix I crno zlato" kada procitaju shvatice sta se desava bliskom istoku

zasto

pre 4 godine

Sta cev turci na stranoj teritorijr jedne suverene zemlje.Zasto ne reaguju UN.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nikola, 20. februar 2020 15:57)


Pustili ih Rusi pre par meseci, jer Turci hoce da se obranucaju sa Kurdima .

Bese takva vest, a sad ove stare brljotine gde se ne zna ko koga napada.

jadni sirijci

pre 4 godine

opičiće i po turcima uskoro. upinju se da zaštite zadnje uporište kalifata u siriji ali rat je pred krajem. naravno ni izraelu nije milo da sirija stane na noge....

koca

pre 4 godine

Znači da sumiramo:
Turcima su navodno poginula 2 vojnika pa su osuli artiljerijsku vatru po sirijskim piložajima. Istovremeno se "slučajno" desilo da su pobunjenici krenuli baš na tom mestu u ofanzivu...
rusi su izbombardovali pobunjenike i zaustavili ofanzivu.
Dalje rusi su izjavili da su obavestili turke da gađaju zvanicnu vojsku posle čega su ovi prestali.
Turci će da izjave da su kratkotrajnim bombardovanjem kaznili sirijce i da je sve ostalo slučajnost uključujući i rusku poruku koju će se praviti da se nije ni dogodila.
A istina je da posle propale ofanzive prekinuli dalje bombardovanje jer nije imalo svrhe a i nema potreba dalje zatezati odnose sa rusima jer tek treba da sarađuju po pitanju s400 i možda i suhoj 57. A trebaće uskoro ponovo da bombarduju sirijske snage koja se će se slučajno a možda i namerno pogoditi sa nečijom(pobunjeničkom ili vladinom) ofanzivom.
Mislim da sam dobro shvatio redosled događaja, ako nisam nadam se da će me neko ispraviti.

Zikaa

pre 4 godine

У Сирији се више не зна ко кога подржава, ко коме даје оружје, ко је са киме и против кога..... Ту си Руси, Турци, Амери, Иранци а и Израелци их помало бомбардују.
Жао ми сиријског народа.
(TataRaja, 20. februar 2020 16:20)

zna se dobro, nego smo mi slabije upućeni..

miki

pre 4 godine

Rusija prodaje oruzje Erdoganu. Erdogan prodaje oruzje pobunjenicima. Rusija dejstvuje protiv pobunjenika. Rusija prodaje oruzje Siriji. Sirija dejstvuje protiv pobunjenika i Turske. Amerika prodaje oruzje Turskoj i pobunjenicima koji deluju protiv Sirije. Zao mi Sirijaca, izgleda da ne kapiraju da su Yuga Bliskog Istoka.

miki

pre 4 godine

Rusija prodaje oruzje Erdoganu. Erdogan prodaje oruzje pobunjenicima. Rusija dejstvuje protiv pobunjenika. Rusija prodaje oruzje Siriji. Sirija dejstvuje protiv pobunjenika i Turske. Amerika prodaje oruzje Turskoj i pobunjenicima koji deluju protiv Sirije. Zao mi Sirijaca, izgleda da ne kapiraju da su Yuga Bliskog Istoka.

jadni sirijci

pre 4 godine

opičiće i po turcima uskoro. upinju se da zaštite zadnje uporište kalifata u siriji ali rat je pred krajem. naravno ni izraelu nije milo da sirija stane na noge....

TataRaja

pre 4 godine

У Сирији се више не зна ко кога подржава, ко коме даје оружје, ко је са киме и против кога..... Ту си Руси, Турци, Амери, Иранци а и Израелци их помало бомбардују.
Жао ми сиријског народа.

mostarac

pre 4 godine

Čudna je ta politika. Sjećam se ljeta 1993. Mostar gori od hrvatskih granata. Doslovno nisi bio siguran da ćeš se živ vratiti kad odeš da doneseš vode u stan. Pred kraj ljeta ARBiH sarađuje sa vojskom R Srpske i oni nam daju arriljerijsku podršku na ciljeve HVO. U isto vrijeme, na području Konjica, VRS pomaže da se HVO izvuče iz obruča preko srpske teritorije a na području Stoca (južno od Mostara) kupuju naftu od HVO-a. I sve to u zoni odgovornosti jednog korpusa, Istočno Hercegovačkog. Čisto sumnjam da general Grubač nije znao šta mu rade brigade na sjeveru i jugu. Zašto je na jednom dijelu z/o podržavao jedne a u drugom dijelu druge, to samo politika zna. Ja znam samo sa smo ginuli uzalud. Tako i u Siriji.

Zikaa

pre 4 godine

У Сирији се више не зна ко кога подржава, ко коме даје оружје, ко је са киме и против кога..... Ту си Руси, Турци, Амери, Иранци а и Израелци их помало бомбардују.
Жао ми сиријског народа.
(TataRaja, 20. februar 2020 16:20)

zna se dobro, nego smo mi slabije upućeni..

ninepi

pre 4 godine

Ildil, lakertija i Alepo su Turske teritorije kao I Mosul u Iraku
To je Tursko i TACKA
(Carstvo, 20. februar 2020 17:14)

A šta ćemo s Kurdima Rođo? Njih na pomenutim teritorijama ima više no tvojih Turaka, plus jugoistok Turske, ma pola Turske. Nisu ih tvoji sve pobili i proterali diljem sveta. Kakav si ti to demagog, ovamo želiš i deliš mir, kad ono osvajač.

3210

pre 4 godine

....rekoh ja lepo pre par dana,rusi su tate u Siriji a ne turci.
(Šušumiga, 20. februar 2020 16:16)

Pa neka zaustave rat ako su tate.

Nama po punoj ceni prodaju staro gvožđe a jedan sat rata u Siriji ih košta više nego što su nama vojno pomogli poslednjih 30 godina.

koca

pre 4 godine

Znači da sumiramo:
Turcima su navodno poginula 2 vojnika pa su osuli artiljerijsku vatru po sirijskim piložajima. Istovremeno se "slučajno" desilo da su pobunjenici krenuli baš na tom mestu u ofanzivu...
rusi su izbombardovali pobunjenike i zaustavili ofanzivu.
Dalje rusi su izjavili da su obavestili turke da gađaju zvanicnu vojsku posle čega su ovi prestali.
Turci će da izjave da su kratkotrajnim bombardovanjem kaznili sirijce i da je sve ostalo slučajnost uključujući i rusku poruku koju će se praviti da se nije ni dogodila.
A istina je da posle propale ofanzive prekinuli dalje bombardovanje jer nije imalo svrhe a i nema potreba dalje zatezati odnose sa rusima jer tek treba da sarađuju po pitanju s400 i možda i suhoj 57. A trebaće uskoro ponovo da bombarduju sirijske snage koja se će se slučajno a možda i namerno pogoditi sa nečijom(pobunjeničkom ili vladinom) ofanzivom.
Mislim da sam dobro shvatio redosled događaja, ako nisam nadam se da će me neko ispraviti.

Ivan

pre 4 godine

Šalu na stranu izgleda da su Ruje danas obrisale patos sa proturskim teroristima... Turska moli Ameriku za Patriot sisteme a ovi ih iskulirali te američki pukovnik Myles Caggins upravo daje izjavu da je Ildib pun terorista koje treba izbrisati sa lica zemlje... Tek mi sad ništa nije jasno...

dejan

pre 4 godine

savetujem mladje generacija da pronadju na tavanima I podrumima strip "asterix I crno zlato" kada procitaju shvatice sta se desava bliskom istoku

Gospodar Zarin

pre 4 godine

Su-24 je nakon intervencije po teroristima raketiran od TR vojske Manpadsom neuspešno i nakon toga su Rusi izvršili odmazdu i uništili ceo perimetar, tehniku i tada su TR vojnici poginuli&ranjeni.

kraja

pre 4 godine

"O Rusijo šta ćeš ti doćekati, da S400 obara tvoje avione. Živi bili pa videli!"

...tesko da su rusi prodali oruzje koje moze da rusi njihove avione...
...pre ce biti da ce se turci iznenaditi kad pokusaju da "zakljucaju" ruski avion...

ProkopijeElGrande

pre 4 godine

@(koca, 20. februar 2020 16:51): To nije redosled dogadjaja vec to je ono sto je ”Sputnjik” saopstio a ti dalje nastavio kako se tebi svidja i kako ti to zamisljas. Pod broj jedan, nesto sto ovaj Sputnjik prenese to se i necita, tacka.
(Lile, 20. februar 2020 17:40)

"Necita" se... Ostrasceni bojkoteri ove ili one strane obicno necitaju, neznaju... Mante se Sputnjika i BBC-ja, Bukvara se vatajte.

offtopic: Pobise se dvojica zbog cirilice i latinice, a kod sudije za prekrsaje potpisase se palcevima.

anonimus

pre 4 godine

Rusi uvek i svuda na strani diktatota protiv naroda.
(Xman, 20. februar 2020 16:30)
Rece covek koji verovatno nema pojma sta se desava u Siriji, ali zna da su Rusi na pogrešnoj strani?
Vidiš, Asad jeste diktator, recimo da taj deo jesi u pravu. Kao što je bio i Gadafi, na primer. Ali Asad je neko ko vlada SEKULARNOM drzavom. Ne mali broj visokih oficira su suniti, iako je pretežno šiitsko stanovništvo na teritoriji pod njegovom trenutnom kontrolom. Pored njih, zastupljeni su i Alaviti kao i hrišćani, koji su manjina, Božić je državni praznik..
Idlib - 99,99999% radikalni suniti, vehabije i salafisti. Raznorazne frakcije kontrolišu teritoriju, gde su svi osim sunita na listi za odstrel. Čak i muslimani šiiti. Hrišćani su nevernici koje treba pobiti, a šiiti su muslimani drugog reda koje takođe treba pobiti. Potraži na netu, kako islamisti u Idlibu odsecaju glavu 12godišnjem decaku, natpise na znakovima, grafite po zidovima, radikalno tumačenje šerijata sa pozivom na džihad protiv svih "nevernika" a posebno "shia pigs".
Da, Asad je po mnogo čemu diktator, ali ako stvarno misliš da je podrška u borbi protiv raznoraznih frakcija al kaide ili islamske drzave pogrešna, onda si u ozbiljnoj zabludi. Živi i pusti druge da žive, ili živi i pobij sve one koji ne dele tvoja religiozna uverenja? Šta je ispravno?

Yemma

pre 4 godine

opičiće i po turcima uskoro. upinju se da zaštite zadnje uporište kalifata u siriji ali rat je pred krajem. naravno ni izraelu nije milo da sirija stane na noge....
(jadni sirijci, 20. februar 2020 16:14)

Sinko sirija vise nikad nece stati na noge, to je postalo uporiste iranskih grupa, kurda i drugih proxy interesa koji su daleko snazniji od diktatora u Damasku. Turska ne zeli nove izbjeglice na svojoj teritoriji a usput cuvaju cijelu EU i zato ce dobiti pomoc zapada. Amerikanci cekaju sukob Turske sa Iranom pa da opletu po iranskim grupama zajedno sa Izraelom. Rusiji je bitna obala i njihove baze a za narod koga briga. Asadu je jedino bitna njegova guzica da ostane na vlasti. Kurdi jadni ne znaju hoce li biti bombardovani od prvih, drugih ili trecih....

Kapetan Kuka

pre 4 godine

@ matorko: "A sta sada mi da radimo???"

Odgovor:
Da se ne ljutimo što neko, pa makar to bili i Rusi, bombarduju teroriste iz sastava Nusra-Front..

Zorax

pre 4 godine

Znači procedura je sledeća: Neko napadne, pa izvesti druge o napadu. Posle oni drugi napadnu pa izveste one prve i tako u krug, a narod beži i gine.

zasto

pre 4 godine

Sta cev turci na stranoj teritorijr jedne suverene zemlje.Zasto ne reaguju UN.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nikola, 20. februar 2020 15:57)


Pustili ih Rusi pre par meseci, jer Turci hoce da se obranucaju sa Kurdima .

Bese takva vest, a sad ove stare brljotine gde se ne zna ko koga napada.

Deda Mirko

pre 4 godine

Danas ratuju jedni protiv drugih na jednom frontu a na drugom istovremeno ispijaju kafice, dogovaraju se, saradjuju, grade juzne tokove, severne, zapadne, mostove saradnje... I onda kazu Hitler i nacisti su bili najgori u istoriji.

Jovan

pre 4 godine

@savetujem mladje generacija da pronadju na tavanima I podrumima strip "asterix I crno zlato" kada procitaju shvatice sta se desava bliskom istoku
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dejan, 20. februar 2020 16:32)

... Potražićemo :) Hvala... ljubitelj istog.

Boa II

pre 4 godine

Turska artiljerija i oklopne jedinice pruzaju podrsku pobunjenicima u napadu na Najrab. U toku dana njihove jednice su usle u mesto. Ruski avioni su pokusali da ih zaustave ali ocigledno da nisu. Sarakib, strategijski vazan grad, koji je u komsiluku moze biti sledeca meta a time bi se presekao auto put ka Alepu. Da li ce biti kontranapada sirijske vojske - videcemo. Vrlo osetljiva situacija. Turci nece trpeti napade na svoje vojnike a pitanje je koliko ce Rusi ici u konflikt sa turskom vojskom.

Lile

pre 4 godine

@(koca, 20. februar 2020 16:51): To nije redosled dogadjaja vec to je ono sto je ”Sputnjik” saopstio a ti dalje nastavio kako se tebi svidja i kako ti to zamisljas. Pod broj jedan, nesto sto ovaj Sputnjik prenese to se i necita, tacka.

matorko

pre 4 godine

A sta sada mi da radimo???Da podrzavamo ruske napade na proturske ciljeve na poziv naslednog diktatora Asada ili Tursku zato sto je kupila dve baterije S400?

Nucky Thompson

pre 4 godine

@ mostarac, nisam znao za taj detalj oko Mostara. Moji iz jedinice ( ko je htio) je bio poslan negdje u Srednju Bosnu fa ide da “ratuje za HVO”, sto je meni bilo jako gnusno, cak su autobusi puni vojnika HVO prosli kroz moju Banjaluku iz pravca Zagreba. Zbog tog i mnogo drugih nelogocnih stvari sam jedva cekao da odem iz BH i vise nikad nisam nogom krocio nazad.

kiklop

pre 4 godine

Mir ce biti kada terorista Asad ode sa vlasti u siriji. Ovi koji se nadaju da ce Turci da pokleknu puno se varaju. Pa nije to amerikanac Turcin je to zivi bili pa videli

Carstvo

pre 4 godine

Ildil, lakertija i Alepo su Turske teritorije kao I Mosul u Iraku
To je Tursko i TACKA a Rusiji je bolje da se brine o Ceceniji, ignesiji i Degestanu jer su to sledeci Sultanovi ciljevi posle Zipra i Grckih ostrva
Nazalost gola istina
Sledecih par vekova ce narod u severnij Siriji zivet u miru kao sto su ziveli u Srbiji 350god bez rata

Podrska miru

Carstvo

pre 4 godine

Ildil, lakertija i Alepo su Turske teritorije kao I Mosul u Iraku
To je Tursko i TACKA a Rusiji je bolje da se brine o Ceceniji, ignesiji i Degestanu jer su to sledeci Sultanovi ciljevi posle Zipra i Grckih ostrva
Nazalost gola istina
Sledecih par vekova ce narod u severnij Siriji zivet u miru kao sto su ziveli u Srbiji 350god bez rata

Podrska miru

kiklop

pre 4 godine

Mir ce biti kada terorista Asad ode sa vlasti u siriji. Ovi koji se nadaju da ce Turci da pokleknu puno se varaju. Pa nije to amerikanac Turcin je to zivi bili pa videli

3210

pre 4 godine

....rekoh ja lepo pre par dana,rusi su tate u Siriji a ne turci.
(Šušumiga, 20. februar 2020 16:16)

Pa neka zaustave rat ako su tate.

Nama po punoj ceni prodaju staro gvožđe a jedan sat rata u Siriji ih košta više nego što su nama vojno pomogli poslednjih 30 godina.

Lile

pre 4 godine

@(koca, 20. februar 2020 16:51): To nije redosled dogadjaja vec to je ono sto je ”Sputnjik” saopstio a ti dalje nastavio kako se tebi svidja i kako ti to zamisljas. Pod broj jedan, nesto sto ovaj Sputnjik prenese to se i necita, tacka.

Yemma

pre 4 godine

opičiće i po turcima uskoro. upinju se da zaštite zadnje uporište kalifata u siriji ali rat je pred krajem. naravno ni izraelu nije milo da sirija stane na noge....
(jadni sirijci, 20. februar 2020 16:14)

Sinko sirija vise nikad nece stati na noge, to je postalo uporiste iranskih grupa, kurda i drugih proxy interesa koji su daleko snazniji od diktatora u Damasku. Turska ne zeli nove izbjeglice na svojoj teritoriji a usput cuvaju cijelu EU i zato ce dobiti pomoc zapada. Amerikanci cekaju sukob Turske sa Iranom pa da opletu po iranskim grupama zajedno sa Izraelom. Rusiji je bitna obala i njihove baze a za narod koga briga. Asadu je jedino bitna njegova guzica da ostane na vlasti. Kurdi jadni ne znaju hoce li biti bombardovani od prvih, drugih ili trecih....

matorko

pre 4 godine

A sta sada mi da radimo???Da podrzavamo ruske napade na proturske ciljeve na poziv naslednog diktatora Asada ili Tursku zato sto je kupila dve baterije S400?

Boa II

pre 4 godine

Turska artiljerija i oklopne jedinice pruzaju podrsku pobunjenicima u napadu na Najrab. U toku dana njihove jednice su usle u mesto. Ruski avioni su pokusali da ih zaustave ali ocigledno da nisu. Sarakib, strategijski vazan grad, koji je u komsiluku moze biti sledeca meta a time bi se presekao auto put ka Alepu. Da li ce biti kontranapada sirijske vojske - videcemo. Vrlo osetljiva situacija. Turci nece trpeti napade na svoje vojnike a pitanje je koliko ce Rusi ici u konflikt sa turskom vojskom.

Deda Mirko

pre 4 godine

Danas ratuju jedni protiv drugih na jednom frontu a na drugom istovremeno ispijaju kafice, dogovaraju se, saradjuju, grade juzne tokove, severne, zapadne, mostove saradnje... I onda kazu Hitler i nacisti su bili najgori u istoriji.

miki

pre 4 godine

Rusija prodaje oruzje Erdoganu. Erdogan prodaje oruzje pobunjenicima. Rusija dejstvuje protiv pobunjenika. Rusija prodaje oruzje Siriji. Sirija dejstvuje protiv pobunjenika i Turske. Amerika prodaje oruzje Turskoj i pobunjenicima koji deluju protiv Sirije. Zao mi Sirijaca, izgleda da ne kapiraju da su Yuga Bliskog Istoka.

kraja

pre 4 godine

"O Rusijo šta ćeš ti doćekati, da S400 obara tvoje avione. Živi bili pa videli!"

...tesko da su rusi prodali oruzje koje moze da rusi njihove avione...
...pre ce biti da ce se turci iznenaditi kad pokusaju da "zakljucaju" ruski avion...

jadni sirijci

pre 4 godine

opičiće i po turcima uskoro. upinju se da zaštite zadnje uporište kalifata u siriji ali rat je pred krajem. naravno ni izraelu nije milo da sirija stane na noge....

Gospodar Zarin

pre 4 godine

Su-24 je nakon intervencije po teroristima raketiran od TR vojske Manpadsom neuspešno i nakon toga su Rusi izvršili odmazdu i uništili ceo perimetar, tehniku i tada su TR vojnici poginuli&ranjeni.

zasto

pre 4 godine

Sta cev turci na stranoj teritorijr jedne suverene zemlje.Zasto ne reaguju UN.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nikola, 20. februar 2020 15:57)


Pustili ih Rusi pre par meseci, jer Turci hoce da se obranucaju sa Kurdima .

Bese takva vest, a sad ove stare brljotine gde se ne zna ko koga napada.

koca

pre 4 godine

Znači da sumiramo:
Turcima su navodno poginula 2 vojnika pa su osuli artiljerijsku vatru po sirijskim piložajima. Istovremeno se "slučajno" desilo da su pobunjenici krenuli baš na tom mestu u ofanzivu...
rusi su izbombardovali pobunjenike i zaustavili ofanzivu.
Dalje rusi su izjavili da su obavestili turke da gađaju zvanicnu vojsku posle čega su ovi prestali.
Turci će da izjave da su kratkotrajnim bombardovanjem kaznili sirijce i da je sve ostalo slučajnost uključujući i rusku poruku koju će se praviti da se nije ni dogodila.
A istina je da posle propale ofanzive prekinuli dalje bombardovanje jer nije imalo svrhe a i nema potreba dalje zatezati odnose sa rusima jer tek treba da sarađuju po pitanju s400 i možda i suhoj 57. A trebaće uskoro ponovo da bombarduju sirijske snage koja se će se slučajno a možda i namerno pogoditi sa nečijom(pobunjeničkom ili vladinom) ofanzivom.
Mislim da sam dobro shvatio redosled događaja, ako nisam nadam se da će me neko ispraviti.

TataRaja

pre 4 godine

У Сирији се више не зна ко кога подржава, ко коме даје оружје, ко је са киме и против кога..... Ту си Руси, Турци, Амери, Иранци а и Израелци их помало бомбардују.
Жао ми сиријског народа.

ninepi

pre 4 godine

Ildil, lakertija i Alepo su Turske teritorije kao I Mosul u Iraku
To je Tursko i TACKA
(Carstvo, 20. februar 2020 17:14)

A šta ćemo s Kurdima Rođo? Njih na pomenutim teritorijama ima više no tvojih Turaka, plus jugoistok Turske, ma pola Turske. Nisu ih tvoji sve pobili i proterali diljem sveta. Kakav si ti to demagog, ovamo želiš i deliš mir, kad ono osvajač.

ProkopijeElGrande

pre 4 godine

@(koca, 20. februar 2020 16:51): To nije redosled dogadjaja vec to je ono sto je ”Sputnjik” saopstio a ti dalje nastavio kako se tebi svidja i kako ti to zamisljas. Pod broj jedan, nesto sto ovaj Sputnjik prenese to se i necita, tacka.
(Lile, 20. februar 2020 17:40)

"Necita" se... Ostrasceni bojkoteri ove ili one strane obicno necitaju, neznaju... Mante se Sputnjika i BBC-ja, Bukvara se vatajte.

offtopic: Pobise se dvojica zbog cirilice i latinice, a kod sudije za prekrsaje potpisase se palcevima.

Ivan

pre 4 godine

Šalu na stranu izgleda da su Ruje danas obrisale patos sa proturskim teroristima... Turska moli Ameriku za Patriot sisteme a ovi ih iskulirali te američki pukovnik Myles Caggins upravo daje izjavu da je Ildib pun terorista koje treba izbrisati sa lica zemlje... Tek mi sad ništa nije jasno...

dejan

pre 4 godine

savetujem mladje generacija da pronadju na tavanima I podrumima strip "asterix I crno zlato" kada procitaju shvatice sta se desava bliskom istoku

Kapetan Kuka

pre 4 godine

@ matorko: "A sta sada mi da radimo???"

Odgovor:
Da se ne ljutimo što neko, pa makar to bili i Rusi, bombarduju teroriste iz sastava Nusra-Front..

Zikaa

pre 4 godine

У Сирији се више не зна ко кога подржава, ко коме даје оружје, ко је са киме и против кога..... Ту си Руси, Турци, Амери, Иранци а и Израелци их помало бомбардују.
Жао ми сиријског народа.
(TataRaja, 20. februar 2020 16:20)

zna se dobro, nego smo mi slabije upućeni..

anonimus

pre 4 godine

Rusi uvek i svuda na strani diktatota protiv naroda.
(Xman, 20. februar 2020 16:30)
Rece covek koji verovatno nema pojma sta se desava u Siriji, ali zna da su Rusi na pogrešnoj strani?
Vidiš, Asad jeste diktator, recimo da taj deo jesi u pravu. Kao što je bio i Gadafi, na primer. Ali Asad je neko ko vlada SEKULARNOM drzavom. Ne mali broj visokih oficira su suniti, iako je pretežno šiitsko stanovništvo na teritoriji pod njegovom trenutnom kontrolom. Pored njih, zastupljeni su i Alaviti kao i hrišćani, koji su manjina, Božić je državni praznik..
Idlib - 99,99999% radikalni suniti, vehabije i salafisti. Raznorazne frakcije kontrolišu teritoriju, gde su svi osim sunita na listi za odstrel. Čak i muslimani šiiti. Hrišćani su nevernici koje treba pobiti, a šiiti su muslimani drugog reda koje takođe treba pobiti. Potraži na netu, kako islamisti u Idlibu odsecaju glavu 12godišnjem decaku, natpise na znakovima, grafite po zidovima, radikalno tumačenje šerijata sa pozivom na džihad protiv svih "nevernika" a posebno "shia pigs".
Da, Asad je po mnogo čemu diktator, ali ako stvarno misliš da je podrška u borbi protiv raznoraznih frakcija al kaide ili islamske drzave pogrešna, onda si u ozbiljnoj zabludi. Živi i pusti druge da žive, ili živi i pobij sve one koji ne dele tvoja religiozna uverenja? Šta je ispravno?

Jovan

pre 4 godine

@savetujem mladje generacija da pronadju na tavanima I podrumima strip "asterix I crno zlato" kada procitaju shvatice sta se desava bliskom istoku
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dejan, 20. februar 2020 16:32)

... Potražićemo :) Hvala... ljubitelj istog.

mostarac

pre 4 godine

Čudna je ta politika. Sjećam se ljeta 1993. Mostar gori od hrvatskih granata. Doslovno nisi bio siguran da ćeš se živ vratiti kad odeš da doneseš vode u stan. Pred kraj ljeta ARBiH sarađuje sa vojskom R Srpske i oni nam daju arriljerijsku podršku na ciljeve HVO. U isto vrijeme, na području Konjica, VRS pomaže da se HVO izvuče iz obruča preko srpske teritorije a na području Stoca (južno od Mostara) kupuju naftu od HVO-a. I sve to u zoni odgovornosti jednog korpusa, Istočno Hercegovačkog. Čisto sumnjam da general Grubač nije znao šta mu rade brigade na sjeveru i jugu. Zašto je na jednom dijelu z/o podržavao jedne a u drugom dijelu druge, to samo politika zna. Ja znam samo sa smo ginuli uzalud. Tako i u Siriji.

Zorax

pre 4 godine

Znači procedura je sledeća: Neko napadne, pa izvesti druge o napadu. Posle oni drugi napadnu pa izveste one prve i tako u krug, a narod beži i gine.

Nucky Thompson

pre 4 godine

@ mostarac, nisam znao za taj detalj oko Mostara. Moji iz jedinice ( ko je htio) je bio poslan negdje u Srednju Bosnu fa ide da “ratuje za HVO”, sto je meni bilo jako gnusno, cak su autobusi puni vojnika HVO prosli kroz moju Banjaluku iz pravca Zagreba. Zbog tog i mnogo drugih nelogocnih stvari sam jedva cekao da odem iz BH i vise nikad nisam nogom krocio nazad.