Ponedeljak, 17.02.2020.

10:36

Prelomni trenutak u Republici Srpskoj: "Prošlo je vreme štapa i šargarepe"

Savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Dragan Kalinić ocenio je da današnja posebna sednica parlamenta Republike Srpske predstavlja prelomni trenutak.

Izvor: Sputnjik

Prelomni trenutak u Republici Srpskoj: "Prošlo je vreme štapa i šargarepe" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Zoran iz Kopenhagena

pre 4 godine

@Hajde da gledamo ovako. Srbi su dobili Republiku Srpsku i to je presudilo da prihvate Bosnu. Nikad nisu imali pretenzije prema FBiH niti da nesto namecu Bosnjacima i Hrvatima. Bosnjaci su ti koji su prvo izabrali Hrvatima clana predsednistva a konstantno rovare i rade na ukidanju Republike Srpske. Srbi nazivaju vlasima, djikanima, genocidasima a Srpsku zovu Sumska, RS, manji bh. entitet, genocidna tvorevina... Ko bi onda normalan zeleo da zivi u takvoj drzavi?
(stranger, 17. februar 2020 14:28)
RS ce biti omiljena autonomna pokrajina Srbije i jos da angazujemo jednog mladog desetogodisnjaka iz Stokolma u FK CZ i da ga forsiramo i osvajamo snjim trofeje a jos je sladje ako mu je otac dalmatinac il jugosloven bosanac, al bi bilo mnogo sladje nego Nole Teniser.

Alan Ford

pre 4 godine

U pamet. Srbiji je već složena kajla kroz Kosovo i ona njegovu nezavisnost s pravom ne priznaje. Šta će prije nestati - međunarodno priznata članica UN (BiH) ili njen entitet koji se izgleda želi kockati visokim stepenom autonomije koji ima?

Bobi

pre 4 godine

Problem BiH nisu Srbi i njihova politika nego politika Bosnjaka koji smatraju da imaju prava kao vecinski narod da vladaju celom Bosnom onako kako oni zele a Hrvati i Srbi su tu kao neki nemili gosti koji treba da cute na sve. Pritom Bosnjacki lideri su smatrali da i po cenu krvavog rata imaju prava da se bez saglasnosti drugih izdvoje iz Jugoslavije a da RS nema prava da u miru izadje iz BiH koja je jos nefunkcionalnija zajednica. Nikad necete cuti lidere Srba ili Hrvata da zele da vladaju celom BiH ili da treba ukinuti Federaciju nego uvek Sarajevo zeli da ukine RS koja se u krvi izborila makar za kakvu takvu autonomiju u okviru nezavisne BiH. Realno je da bi oba entiteta funkcionisala daleko bolje kada bi se mirno odvojili a rat ne zeli nijedan narod i nijedna majka ne bi slala svoje sinove da ginu da bi se mocnici bogatili. Ovo lici na situaciju u kojoj brak ne funkcionise godinama a u kojoj jedna strana sprecava drugu i da razmislja o razvodu, i preti nasiljem.

stranger

pre 4 godine

Hajde da gledamo ovako. Srbi su dobili Republiku Srpsku i to je presudilo da prihvate Bosnu. Nikad nisu imali pretenzije prema FBiH niti da nesto namecu Bosnjacima i Hrvatima. Bosnjaci su ti koji su prvo izabrali Hrvatima clana predsednistva a konstantno rovare i rade na ukidanju Republike Srpske. Srbi nazivaju vlasima, djikanima, genocidasima a Srpsku zovu Sumska, RS, manji bh. entitet, genocidna tvorevina... Ko bi onda normalan zeleo da zivi u takvoj drzavi?

xxx

pre 4 godine

Jeste vi iz Srbije svjesni da mi koji imalo imamo mozga a živimo u RS samo gledamo kako da odemo od ovog Dodika i njemu slicnih koji su vladali i dalje vladaju ovim jadnim narodom koji se prima na ove price....

Nik

pre 4 godine

Boli ona stvar i ruse i amere i druge velike sile za nas sitne države, njih zanimaju rude zlata, srebra da ne nabrajam sad, kojih ima mnogo na Balkanu a na našu nesreću smo se baš zadesili na tim teritorijama

seljadin

pre 4 godine

meni nije jasno na osnovu čega Muslimanski narod svojata Bih, ne zaboravite da se Srpski narod i Hrvatski nalazi na stećcima, tj. naša imena predaka na 700 godina starim stećcima tj. grobovima naših predaka ne mogu biti izbrisana, istovremeno je naš narod proglašen za narod kojem treba da se desi isto što i svim Hrišćanima tj. starosedeocima Bosne Srbima i Hrvatima u Sarajevu ? Da nestanu ?

s y l a

pre 4 godine

Dodju ovi iz Federacije, uzimaju zemlju, dodju Hrvati uzimaju sta hoce, Republika srpska se ne pita ni zasta????
Pa ne moze to tako gospodo! Kad svi mogu da se otcepe, moze i Republika Srpska!! Puna podrska!

Xli

pre 4 godine

Ja sam rodjen u Jugoslaviji i stvarno mi je muka od ovih divljih, zatucanih i nesredjenih polu-drzava na Balkanu. Ne fura me ni patriotizam posto znam ko ga forsira (mafija, kriminalci i lopuze). Tako ovde ne vidim buducnost ni za sebe ni za svoju familiju. A vi cete uskoro ostati bez gradjana. Svi ce pobeci od vas. Ko je bre lud da trosi zivot na vase igre.

BiH ce ostati u sadasnjim graanicama

pre 4 godine

Dragane Kalinicu! Zaboravio si koliko je Muslimana i Hrvata verovalo u tebe kad si bio predlozen za clana Predsednistva SRBiH? Zar ovako vracas POVERENJE koje su imali u tebe? Zar se ovako neguju ideali za koje smo se ZAJEDNO borili u Omladinskoj organizaciji BiH?

Sramota me je sto sam te ikad sreo.

abraham

pre 4 godine

od posljednjih presuda karadzicu i mladicu, mrznja prema srbima nikad nije bila veca. i sve sto rade protiv srba i republike srpske smatraju potpuno opravdano. kriv si i cuti. nazivaju nas "genocidasima" i svake godine u srebrenici sahranjuju ljude koji srebrenicu nikad nisu vidjeli a mnogi i nisu muslimani. o tome se cuti, cute i jedni i drugi. zivjeti u zemlji u kojoj si uvjek ti dezurni krivac za sve, vise nema smisla. mi znamo da to u srbiji mnogi nerazumiju i nevide. ali ne radi se ovdje o njima vec o srbima u RS. mi mozemo da postujemo Bih, ukoliko ona postuje nas entitet. ako oni nas neuvazavaju i bave se raznim spletkama i otimacinom da se konacno ukine republika srpska, mi cemo se otcijepiti i tu je kraj price. udruzicemo se ako treba sa crnim djavolom kao sto su i oni 1992, ali ponizeni u tzv. Bih necemo zivjeti. srbijo shvati to.

Makarije

pre 4 godine

Ta teritorija nikada nije bila deo Srbije, već uvek deo Bosne
---
Koje Bosne? Bosne iz turskog vremena? Bosne iz SFRJ? Pa po toj logici nikada ne bi postojale ni Srbija ni Hrvatska ni Slovenija. Drzave se formiraju i raspadaju, ne zivimo na kraju istorije. BiH nema potencijal da prezivi, nema jer je njeni stanovnici (dobra polovina) ne smatraju svojom zemljom. Moze hiljadu visokih predstavnika i ustavnih sudova da se zalaze za Bosnu, ona je mrtvo slovo na papiru jer je nema u srcima i umovima bar polovine stanovnistva (Srba i Hrvata koji na toj teritoriji zive). I sta, sad svi oni treba da odu iz BiH, sa ognjista svojih predaka da bi Muslimani-Bosnjaci bili zadovoljni?

Swedenonline

pre 4 godine

Sve vreme ste samo gledali i nikada uzvratili na raznorazne fabrikscije druge strane koje su bile okidači odluka međunarodne zajednice negativnih po RS. Sad vam opet fabrikuju i morate reagovati!

Pera Trta

pre 4 godine

za sve autošoviniste, svi imaju pravo na samoopredeljenje osim srba osnivača jugoslavije?
(e moj... ti, 17. februar 2020 11:07)

Bas zato sto smo mi osnivači Jugoslavije, sad je kasno da se bilo šta pitamo. Niko nas nije bio po ušima, Aleksandar je hteo bude kralj što veće države (na stranu sad romantizovane serije i knjige o njemu), i tada su svi sa iole malo mozga znali da je to privremeni brak, iz koga će svi hteti da izlete prvom prilikom. Istorijske greške dodju na naplatu, pre ili kasnije. A ovog prevaranta i mafijasa, koji je ostavio svoj narod da živi u bedi, a mnogo mu je bilo bitnije da se on i njegovi bogate, kroz sve moguće vrste biznisa, ne bih ni komentarisao. Vlada već 15-20 godina, istom retorikom i pričama, a narod ko narod, svuda na Balkanu isti, ni posle 25 godina od završetka rata nista nije naučio. I po stoti put ponavljam primer Francuske i Nemačke, koje su vekovima bili neprijatelji, i koji su se uništavali na mnogo ozbiljnijem nivou nego mi ovde, trebalo je samo 10 godina posle II Svetskog rata da postanu partneri u skoro svim oblastima. Zašto? Zato što je najbitnije bilo podići standard obe zemlje, a lekcija posle I Setskog rata, kada su Nemci ponizeni i ostavljeni da žive u teškoj bedi, bila je dovoljna da se izvuče pouka.
I o referendumu I otcepljenju ne treba trošiti reči, pa to ni Dodik ne misli ozbiljno. Kao mi se nesto pitamo, pa će da puste da se RS otcepi, a onda i da se pripoji Srbiji. Važi. Na kraju krajeva, ne znam ni ko bi u Srbiji to želeo. Ta teritorija nikada nije bila deo Srbije, već uvek deo Bosne, što I treba da ostane, a narod tamo treba da radi na suzivotu sa komšijama, a ne da naseda o pričama o hordama balija, ćetnika ili ustaša (u zavisnosti čiji političari pričaju), koji iza ugla vrebaju i jedva cekaju da pokolju sav narod. Ne bi tamo više niko da ratuje od običnog sveta, a pošto političari koji ih vode uglavnom i nisu, može im se organizovati nesto, pa nek se rokaju međusobno do mile volje.

Tetka Stana

pre 4 godine

По количини ботова који се јављају на вести из Црне Горе и Републике Српске лако можемо да видимо да се дешавају крупне ствари али и да постоји паника у одређеним круговима који су мислили да имају "пацификован" српски фактор на Балкану. Ово долази у најгоре могуће време по њих: Брегзит је управо завршен, Трамп јача а Макрон прича јавно да политика конфронтације са Русијом није донела ништа добро Европи.

Фукујамин "крај историје" може да послужи као подметач или папир за рециклажу.

Ботови ће зарадити неки динар, али ће се пробудити у стварности која ће бити значно другачија од онога што морају да пишу у домаћим задацима, попут ђачића који након писменог састава на тему "Моја мама је најлепша на свету" долазе кући и затичу родитеље у жестокој свађи и прљав веш унаоколо.

Srdjan

pre 4 godine

A bolje da nam uzmu. Busamo se nesto,a u Federaciji vece penzije,vece plate,doplatak... Kaze 3% povecan boracki dodatak,hahahhaha,eno povecan 3% a to je 0,60e. To postar sam uzme i ne pita.

Provalija

pre 4 godine

Neka mi neko objasni zasto mi Srbi treba da se bojimo te odluke ustavnog suda? Nesto nisam siguran da ce ustavni sud odnijeti zemljiste negdje kad se zna po udtavu da je to u Republici Srpskoj?

tocka

pre 4 godine

Za postovanje je inat i zelja da se bude svoj na svome kod bosanskih Srba, ali zar njima nikada nece biti jasno da se i Jugoslavija pocepala tacno po granicama ustanovljenim posle drugog svetskog rata? Te granice su povukle velike sile, i ako nisi velika sila tu dalje nema sta da se radi. Svaki put kada budemo ubijali Franca Ferdinanda, samo cemo tovariti odmazdu sebi na ledja. Mnostvo je primera iz istorije pa je vreme da se nesto i nauci, na silu bracno ne ide. Postoji samo jedan nacin da se to menja, dugotrajnim planiranjem, jacanjem ekonomije i uticaja u svetu. To je ipak mnooogo teze od uzeti pusku u ruke, ajde prvo sebi da priznamo.

Munja

pre 4 godine

Manite se Strasbura; nema vajde od njih.
Bez oglasavanja Odluke Ustavnog Suda u Sluzbenom Glasniku RS i bez impementacije istog. Pa da vidimo kako ce da sprovedu sramnu odluku u delo.

Mateo

pre 4 godine

Realno, ovo i jeste najbolji trenutak za RS da se politički izbori za nešto..
Nije da podržavam uopće i ideju o otcjepljivanju RS od Bih, ali ajmo realno, RS i nema nekog drukčijeg argumenta da "uplaši" drugu stranu i Međunarodnu zajednicu.
Zašto je dobar trenutak? Pa zato što neće ispasti da eto Srbi opet stvaraju probleme, nego i Hrvati zajedno s Srbima upozoravaju da je došlo da blokade i totalnog rušenja prava 2 od 3 konstruktivna naroda.
Krenu li zajedno, to je veliki argument. Jednostavno ovako ne ide, vizija jedne od strana mora pobijediti da bi se malo s mjesta.
Neka vizija će propasti, ali uz neke kompromise, to se može učiniti podnošljivijim. Jer je ovo jednostavno izbor između sigurne propasti, koja je na djelu, i moguće propasti, a mogućeg i uspjeha. Ja bi uvijek birao ovu drugu opciju.
Koji kompromisi su mogući kod Horvata i Srba, a koji kod Muslimana? Čija vizija je lakša za provedbu i nudi najviše?
To je pitanje, i to je program koji političari trebaju iznijeti prema narodu, a ne prepucavanja na nacionalnim taborima, ko da su još u ratu i čekaju drugu rundu da bi proveli svoju viziju, koju nikad neće provesti bez totalnog poraza druge strane, što je skoro nemoguće, ali i preskupo.

Dast

pre 4 godine

I koji je savijet, odcjepljenje gdje drzavni organi BiH i dalje u svijetu ostaju legitimni dok RS postaje pobunjenicki dio, koliko mislite prezivjeti pod sankcijama i izolacijom od cijelog svijeta.
Mislim nemam nista protiv RS, ali svijet ovaj scenario i ceka pa da vas ukinu, u pamet.

Yomu

pre 4 godine

"da bi zbog osporavanja prava Republike Srpske na imovinu trebalo ići i do Suda u Strazburu"

Upravo, a ne kukat i ići Vučiću, prijetiti i ne znam ni ja šta sve. Samo nemoj da poslije bude Strazbur politički sud osnovan proti svega srpskog.

mlekadžija

pre 4 godine

Нема назад, сва подршка РС. Аутошовинизам се примио за похвалу у Србији...нажалост.

Tetka Stana

pre 4 godine

По количини ботова који се јављају на вести из Црне Горе и Републике Српске лако можемо да видимо да се дешавају крупне ствари али и да постоји паника у одређеним круговима који су мислили да имају "пацификован" српски фактор на Балкану. Ово долази у најгоре могуће време по њих: Брегзит је управо завршен, Трамп јача а Макрон прича јавно да политика конфронтације са Русијом није донела ништа добро Европи.

Фукујамин "крај историје" може да послужи као подметач или папир за рециклажу.

Ботови ће зарадити неки динар, али ће се пробудити у стварности која ће бити значно другачија од онога што морају да пишу у домаћим задацима, попут ђачића који након писменог састава на тему "Моја мама је најлепша на свету" долазе кући и затичу родитеље у жестокој свађи и прљав веш унаоколо.

Srdjan

pre 4 godine

A bolje da nam uzmu. Busamo se nesto,a u Federaciji vece penzije,vece plate,doplatak... Kaze 3% povecan boracki dodatak,hahahhaha,eno povecan 3% a to je 0,60e. To postar sam uzme i ne pita.

xxx

pre 4 godine

Jeste vi iz Srbije svjesni da mi koji imalo imamo mozga a živimo u RS samo gledamo kako da odemo od ovog Dodika i njemu slicnih koji su vladali i dalje vladaju ovim jadnim narodom koji se prima na ove price....

Pera Trta

pre 4 godine

za sve autošoviniste, svi imaju pravo na samoopredeljenje osim srba osnivača jugoslavije?
(e moj... ti, 17. februar 2020 11:07)

Bas zato sto smo mi osnivači Jugoslavije, sad je kasno da se bilo šta pitamo. Niko nas nije bio po ušima, Aleksandar je hteo bude kralj što veće države (na stranu sad romantizovane serije i knjige o njemu), i tada su svi sa iole malo mozga znali da je to privremeni brak, iz koga će svi hteti da izlete prvom prilikom. Istorijske greške dodju na naplatu, pre ili kasnije. A ovog prevaranta i mafijasa, koji je ostavio svoj narod da živi u bedi, a mnogo mu je bilo bitnije da se on i njegovi bogate, kroz sve moguće vrste biznisa, ne bih ni komentarisao. Vlada već 15-20 godina, istom retorikom i pričama, a narod ko narod, svuda na Balkanu isti, ni posle 25 godina od završetka rata nista nije naučio. I po stoti put ponavljam primer Francuske i Nemačke, koje su vekovima bili neprijatelji, i koji su se uništavali na mnogo ozbiljnijem nivou nego mi ovde, trebalo je samo 10 godina posle II Svetskog rata da postanu partneri u skoro svim oblastima. Zašto? Zato što je najbitnije bilo podići standard obe zemlje, a lekcija posle I Setskog rata, kada su Nemci ponizeni i ostavljeni da žive u teškoj bedi, bila je dovoljna da se izvuče pouka.
I o referendumu I otcepljenju ne treba trošiti reči, pa to ni Dodik ne misli ozbiljno. Kao mi se nesto pitamo, pa će da puste da se RS otcepi, a onda i da se pripoji Srbiji. Važi. Na kraju krajeva, ne znam ni ko bi u Srbiji to želeo. Ta teritorija nikada nije bila deo Srbije, već uvek deo Bosne, što I treba da ostane, a narod tamo treba da radi na suzivotu sa komšijama, a ne da naseda o pričama o hordama balija, ćetnika ili ustaša (u zavisnosti čiji političari pričaju), koji iza ugla vrebaju i jedva cekaju da pokolju sav narod. Ne bi tamo više niko da ratuje od običnog sveta, a pošto političari koji ih vode uglavnom i nisu, može im se organizovati nesto, pa nek se rokaju međusobno do mile volje.

Dast

pre 4 godine

I koji je savijet, odcjepljenje gdje drzavni organi BiH i dalje u svijetu ostaju legitimni dok RS postaje pobunjenicki dio, koliko mislite prezivjeti pod sankcijama i izolacijom od cijelog svijeta.
Mislim nemam nista protiv RS, ali svijet ovaj scenario i ceka pa da vas ukinu, u pamet.

tocka

pre 4 godine

Za postovanje je inat i zelja da se bude svoj na svome kod bosanskih Srba, ali zar njima nikada nece biti jasno da se i Jugoslavija pocepala tacno po granicama ustanovljenim posle drugog svetskog rata? Te granice su povukle velike sile, i ako nisi velika sila tu dalje nema sta da se radi. Svaki put kada budemo ubijali Franca Ferdinanda, samo cemo tovariti odmazdu sebi na ledja. Mnostvo je primera iz istorije pa je vreme da se nesto i nauci, na silu bracno ne ide. Postoji samo jedan nacin da se to menja, dugotrajnim planiranjem, jacanjem ekonomije i uticaja u svetu. To je ipak mnooogo teze od uzeti pusku u ruke, ajde prvo sebi da priznamo.

Makarije

pre 4 godine

Ta teritorija nikada nije bila deo Srbije, već uvek deo Bosne
---
Koje Bosne? Bosne iz turskog vremena? Bosne iz SFRJ? Pa po toj logici nikada ne bi postojale ni Srbija ni Hrvatska ni Slovenija. Drzave se formiraju i raspadaju, ne zivimo na kraju istorije. BiH nema potencijal da prezivi, nema jer je njeni stanovnici (dobra polovina) ne smatraju svojom zemljom. Moze hiljadu visokih predstavnika i ustavnih sudova da se zalaze za Bosnu, ona je mrtvo slovo na papiru jer je nema u srcima i umovima bar polovine stanovnistva (Srba i Hrvata koji na toj teritoriji zive). I sta, sad svi oni treba da odu iz BiH, sa ognjista svojih predaka da bi Muslimani-Bosnjaci bili zadovoljni?

Provalija

pre 4 godine

Neka mi neko objasni zasto mi Srbi treba da se bojimo te odluke ustavnog suda? Nesto nisam siguran da ce ustavni sud odnijeti zemljiste negdje kad se zna po udtavu da je to u Republici Srpskoj?

mlekadžija

pre 4 godine

Нема назад, сва подршка РС. Аутошовинизам се примио за похвалу у Србији...нажалост.

Yomu

pre 4 godine

"da bi zbog osporavanja prava Republike Srpske na imovinu trebalo ići i do Suda u Strazburu"

Upravo, a ne kukat i ići Vučiću, prijetiti i ne znam ni ja šta sve. Samo nemoj da poslije bude Strazbur politički sud osnovan proti svega srpskog.

Xli

pre 4 godine

Ja sam rodjen u Jugoslaviji i stvarno mi je muka od ovih divljih, zatucanih i nesredjenih polu-drzava na Balkanu. Ne fura me ni patriotizam posto znam ko ga forsira (mafija, kriminalci i lopuze). Tako ovde ne vidim buducnost ni za sebe ni za svoju familiju. A vi cete uskoro ostati bez gradjana. Svi ce pobeci od vas. Ko je bre lud da trosi zivot na vase igre.

abraham

pre 4 godine

od posljednjih presuda karadzicu i mladicu, mrznja prema srbima nikad nije bila veca. i sve sto rade protiv srba i republike srpske smatraju potpuno opravdano. kriv si i cuti. nazivaju nas "genocidasima" i svake godine u srebrenici sahranjuju ljude koji srebrenicu nikad nisu vidjeli a mnogi i nisu muslimani. o tome se cuti, cute i jedni i drugi. zivjeti u zemlji u kojoj si uvjek ti dezurni krivac za sve, vise nema smisla. mi znamo da to u srbiji mnogi nerazumiju i nevide. ali ne radi se ovdje o njima vec o srbima u RS. mi mozemo da postujemo Bih, ukoliko ona postuje nas entitet. ako oni nas neuvazavaju i bave se raznim spletkama i otimacinom da se konacno ukine republika srpska, mi cemo se otcijepiti i tu je kraj price. udruzicemo se ako treba sa crnim djavolom kao sto su i oni 1992, ali ponizeni u tzv. Bih necemo zivjeti. srbijo shvati to.

BiH ce ostati u sadasnjim graanicama

pre 4 godine

Dragane Kalinicu! Zaboravio si koliko je Muslimana i Hrvata verovalo u tebe kad si bio predlozen za clana Predsednistva SRBiH? Zar ovako vracas POVERENJE koje su imali u tebe? Zar se ovako neguju ideali za koje smo se ZAJEDNO borili u Omladinskoj organizaciji BiH?

Sramota me je sto sam te ikad sreo.

stranger

pre 4 godine

Hajde da gledamo ovako. Srbi su dobili Republiku Srpsku i to je presudilo da prihvate Bosnu. Nikad nisu imali pretenzije prema FBiH niti da nesto namecu Bosnjacima i Hrvatima. Bosnjaci su ti koji su prvo izabrali Hrvatima clana predsednistva a konstantno rovare i rade na ukidanju Republike Srpske. Srbi nazivaju vlasima, djikanima, genocidasima a Srpsku zovu Sumska, RS, manji bh. entitet, genocidna tvorevina... Ko bi onda normalan zeleo da zivi u takvoj drzavi?

s y l a

pre 4 godine

Dodju ovi iz Federacije, uzimaju zemlju, dodju Hrvati uzimaju sta hoce, Republika srpska se ne pita ni zasta????
Pa ne moze to tako gospodo! Kad svi mogu da se otcepe, moze i Republika Srpska!! Puna podrska!

seljadin

pre 4 godine

meni nije jasno na osnovu čega Muslimanski narod svojata Bih, ne zaboravite da se Srpski narod i Hrvatski nalazi na stećcima, tj. naša imena predaka na 700 godina starim stećcima tj. grobovima naših predaka ne mogu biti izbrisana, istovremeno je naš narod proglašen za narod kojem treba da se desi isto što i svim Hrišćanima tj. starosedeocima Bosne Srbima i Hrvatima u Sarajevu ? Da nestanu ?

Munja

pre 4 godine

Manite se Strasbura; nema vajde od njih.
Bez oglasavanja Odluke Ustavnog Suda u Sluzbenom Glasniku RS i bez impementacije istog. Pa da vidimo kako ce da sprovedu sramnu odluku u delo.

Mateo

pre 4 godine

Realno, ovo i jeste najbolji trenutak za RS da se politički izbori za nešto..
Nije da podržavam uopće i ideju o otcjepljivanju RS od Bih, ali ajmo realno, RS i nema nekog drukčijeg argumenta da "uplaši" drugu stranu i Međunarodnu zajednicu.
Zašto je dobar trenutak? Pa zato što neće ispasti da eto Srbi opet stvaraju probleme, nego i Hrvati zajedno s Srbima upozoravaju da je došlo da blokade i totalnog rušenja prava 2 od 3 konstruktivna naroda.
Krenu li zajedno, to je veliki argument. Jednostavno ovako ne ide, vizija jedne od strana mora pobijediti da bi se malo s mjesta.
Neka vizija će propasti, ali uz neke kompromise, to se može učiniti podnošljivijim. Jer je ovo jednostavno izbor između sigurne propasti, koja je na djelu, i moguće propasti, a mogućeg i uspjeha. Ja bi uvijek birao ovu drugu opciju.
Koji kompromisi su mogući kod Horvata i Srba, a koji kod Muslimana? Čija vizija je lakša za provedbu i nudi najviše?
To je pitanje, i to je program koji političari trebaju iznijeti prema narodu, a ne prepucavanja na nacionalnim taborima, ko da su još u ratu i čekaju drugu rundu da bi proveli svoju viziju, koju nikad neće provesti bez totalnog poraza druge strane, što je skoro nemoguće, ali i preskupo.

Swedenonline

pre 4 godine

Sve vreme ste samo gledali i nikada uzvratili na raznorazne fabrikscije druge strane koje su bile okidači odluka međunarodne zajednice negativnih po RS. Sad vam opet fabrikuju i morate reagovati!

Nik

pre 4 godine

Boli ona stvar i ruse i amere i druge velike sile za nas sitne države, njih zanimaju rude zlata, srebra da ne nabrajam sad, kojih ima mnogo na Balkanu a na našu nesreću smo se baš zadesili na tim teritorijama

Alan Ford

pre 4 godine

U pamet. Srbiji je već složena kajla kroz Kosovo i ona njegovu nezavisnost s pravom ne priznaje. Šta će prije nestati - međunarodno priznata članica UN (BiH) ili njen entitet koji se izgleda želi kockati visokim stepenom autonomije koji ima?

Bobi

pre 4 godine

Problem BiH nisu Srbi i njihova politika nego politika Bosnjaka koji smatraju da imaju prava kao vecinski narod da vladaju celom Bosnom onako kako oni zele a Hrvati i Srbi su tu kao neki nemili gosti koji treba da cute na sve. Pritom Bosnjacki lideri su smatrali da i po cenu krvavog rata imaju prava da se bez saglasnosti drugih izdvoje iz Jugoslavije a da RS nema prava da u miru izadje iz BiH koja je jos nefunkcionalnija zajednica. Nikad necete cuti lidere Srba ili Hrvata da zele da vladaju celom BiH ili da treba ukinuti Federaciju nego uvek Sarajevo zeli da ukine RS koja se u krvi izborila makar za kakvu takvu autonomiju u okviru nezavisne BiH. Realno je da bi oba entiteta funkcionisala daleko bolje kada bi se mirno odvojili a rat ne zeli nijedan narod i nijedna majka ne bi slala svoje sinove da ginu da bi se mocnici bogatili. Ovo lici na situaciju u kojoj brak ne funkcionise godinama a u kojoj jedna strana sprecava drugu i da razmislja o razvodu, i preti nasiljem.

Zoran iz Kopenhagena

pre 4 godine

@Hajde da gledamo ovako. Srbi su dobili Republiku Srpsku i to je presudilo da prihvate Bosnu. Nikad nisu imali pretenzije prema FBiH niti da nesto namecu Bosnjacima i Hrvatima. Bosnjaci su ti koji su prvo izabrali Hrvatima clana predsednistva a konstantno rovare i rade na ukidanju Republike Srpske. Srbi nazivaju vlasima, djikanima, genocidasima a Srpsku zovu Sumska, RS, manji bh. entitet, genocidna tvorevina... Ko bi onda normalan zeleo da zivi u takvoj drzavi?
(stranger, 17. februar 2020 14:28)
RS ce biti omiljena autonomna pokrajina Srbije i jos da angazujemo jednog mladog desetogodisnjaka iz Stokolma u FK CZ i da ga forsiramo i osvajamo snjim trofeje a jos je sladje ako mu je otac dalmatinac il jugosloven bosanac, al bi bilo mnogo sladje nego Nole Teniser.

mlekadžija

pre 4 godine

Нема назад, сва подршка РС. Аутошовинизам се примио за похвалу у Србији...нажалост.

s y l a

pre 4 godine

Dodju ovi iz Federacije, uzimaju zemlju, dodju Hrvati uzimaju sta hoce, Republika srpska se ne pita ni zasta????
Pa ne moze to tako gospodo! Kad svi mogu da se otcepe, moze i Republika Srpska!! Puna podrska!

Srdjan

pre 4 godine

A bolje da nam uzmu. Busamo se nesto,a u Federaciji vece penzije,vece plate,doplatak... Kaze 3% povecan boracki dodatak,hahahhaha,eno povecan 3% a to je 0,60e. To postar sam uzme i ne pita.

Makarije

pre 4 godine

Ta teritorija nikada nije bila deo Srbije, već uvek deo Bosne
---
Koje Bosne? Bosne iz turskog vremena? Bosne iz SFRJ? Pa po toj logici nikada ne bi postojale ni Srbija ni Hrvatska ni Slovenija. Drzave se formiraju i raspadaju, ne zivimo na kraju istorije. BiH nema potencijal da prezivi, nema jer je njeni stanovnici (dobra polovina) ne smatraju svojom zemljom. Moze hiljadu visokih predstavnika i ustavnih sudova da se zalaze za Bosnu, ona je mrtvo slovo na papiru jer je nema u srcima i umovima bar polovine stanovnistva (Srba i Hrvata koji na toj teritoriji zive). I sta, sad svi oni treba da odu iz BiH, sa ognjista svojih predaka da bi Muslimani-Bosnjaci bili zadovoljni?

Provalija

pre 4 godine

Neka mi neko objasni zasto mi Srbi treba da se bojimo te odluke ustavnog suda? Nesto nisam siguran da ce ustavni sud odnijeti zemljiste negdje kad se zna po udtavu da je to u Republici Srpskoj?

abraham

pre 4 godine

od posljednjih presuda karadzicu i mladicu, mrznja prema srbima nikad nije bila veca. i sve sto rade protiv srba i republike srpske smatraju potpuno opravdano. kriv si i cuti. nazivaju nas "genocidasima" i svake godine u srebrenici sahranjuju ljude koji srebrenicu nikad nisu vidjeli a mnogi i nisu muslimani. o tome se cuti, cute i jedni i drugi. zivjeti u zemlji u kojoj si uvjek ti dezurni krivac za sve, vise nema smisla. mi znamo da to u srbiji mnogi nerazumiju i nevide. ali ne radi se ovdje o njima vec o srbima u RS. mi mozemo da postujemo Bih, ukoliko ona postuje nas entitet. ako oni nas neuvazavaju i bave se raznim spletkama i otimacinom da se konacno ukine republika srpska, mi cemo se otcijepiti i tu je kraj price. udruzicemo se ako treba sa crnim djavolom kao sto su i oni 1992, ali ponizeni u tzv. Bih necemo zivjeti. srbijo shvati to.

seljadin

pre 4 godine

meni nije jasno na osnovu čega Muslimanski narod svojata Bih, ne zaboravite da se Srpski narod i Hrvatski nalazi na stećcima, tj. naša imena predaka na 700 godina starim stećcima tj. grobovima naših predaka ne mogu biti izbrisana, istovremeno je naš narod proglašen za narod kojem treba da se desi isto što i svim Hrišćanima tj. starosedeocima Bosne Srbima i Hrvatima u Sarajevu ? Da nestanu ?

BiH ce ostati u sadasnjim graanicama

pre 4 godine

Dragane Kalinicu! Zaboravio si koliko je Muslimana i Hrvata verovalo u tebe kad si bio predlozen za clana Predsednistva SRBiH? Zar ovako vracas POVERENJE koje su imali u tebe? Zar se ovako neguju ideali za koje smo se ZAJEDNO borili u Omladinskoj organizaciji BiH?

Sramota me je sto sam te ikad sreo.

Pera Trta

pre 4 godine

za sve autošoviniste, svi imaju pravo na samoopredeljenje osim srba osnivača jugoslavije?
(e moj... ti, 17. februar 2020 11:07)

Bas zato sto smo mi osnivači Jugoslavije, sad je kasno da se bilo šta pitamo. Niko nas nije bio po ušima, Aleksandar je hteo bude kralj što veće države (na stranu sad romantizovane serije i knjige o njemu), i tada su svi sa iole malo mozga znali da je to privremeni brak, iz koga će svi hteti da izlete prvom prilikom. Istorijske greške dodju na naplatu, pre ili kasnije. A ovog prevaranta i mafijasa, koji je ostavio svoj narod da živi u bedi, a mnogo mu je bilo bitnije da se on i njegovi bogate, kroz sve moguće vrste biznisa, ne bih ni komentarisao. Vlada već 15-20 godina, istom retorikom i pričama, a narod ko narod, svuda na Balkanu isti, ni posle 25 godina od završetka rata nista nije naučio. I po stoti put ponavljam primer Francuske i Nemačke, koje su vekovima bili neprijatelji, i koji su se uništavali na mnogo ozbiljnijem nivou nego mi ovde, trebalo je samo 10 godina posle II Svetskog rata da postanu partneri u skoro svim oblastima. Zašto? Zato što je najbitnije bilo podići standard obe zemlje, a lekcija posle I Setskog rata, kada su Nemci ponizeni i ostavljeni da žive u teškoj bedi, bila je dovoljna da se izvuče pouka.
I o referendumu I otcepljenju ne treba trošiti reči, pa to ni Dodik ne misli ozbiljno. Kao mi se nesto pitamo, pa će da puste da se RS otcepi, a onda i da se pripoji Srbiji. Važi. Na kraju krajeva, ne znam ni ko bi u Srbiji to želeo. Ta teritorija nikada nije bila deo Srbije, već uvek deo Bosne, što I treba da ostane, a narod tamo treba da radi na suzivotu sa komšijama, a ne da naseda o pričama o hordama balija, ćetnika ili ustaša (u zavisnosti čiji političari pričaju), koji iza ugla vrebaju i jedva cekaju da pokolju sav narod. Ne bi tamo više niko da ratuje od običnog sveta, a pošto političari koji ih vode uglavnom i nisu, može im se organizovati nesto, pa nek se rokaju međusobno do mile volje.

stranger

pre 4 godine

Hajde da gledamo ovako. Srbi su dobili Republiku Srpsku i to je presudilo da prihvate Bosnu. Nikad nisu imali pretenzije prema FBiH niti da nesto namecu Bosnjacima i Hrvatima. Bosnjaci su ti koji su prvo izabrali Hrvatima clana predsednistva a konstantno rovare i rade na ukidanju Republike Srpske. Srbi nazivaju vlasima, djikanima, genocidasima a Srpsku zovu Sumska, RS, manji bh. entitet, genocidna tvorevina... Ko bi onda normalan zeleo da zivi u takvoj drzavi?

xxx

pre 4 godine

Jeste vi iz Srbije svjesni da mi koji imalo imamo mozga a živimo u RS samo gledamo kako da odemo od ovog Dodika i njemu slicnih koji su vladali i dalje vladaju ovim jadnim narodom koji se prima na ove price....

Munja

pre 4 godine

Manite se Strasbura; nema vajde od njih.
Bez oglasavanja Odluke Ustavnog Suda u Sluzbenom Glasniku RS i bez impementacije istog. Pa da vidimo kako ce da sprovedu sramnu odluku u delo.

Swedenonline

pre 4 godine

Sve vreme ste samo gledali i nikada uzvratili na raznorazne fabrikscije druge strane koje su bile okidači odluka međunarodne zajednice negativnih po RS. Sad vam opet fabrikuju i morate reagovati!

Bobi

pre 4 godine

Problem BiH nisu Srbi i njihova politika nego politika Bosnjaka koji smatraju da imaju prava kao vecinski narod da vladaju celom Bosnom onako kako oni zele a Hrvati i Srbi su tu kao neki nemili gosti koji treba da cute na sve. Pritom Bosnjacki lideri su smatrali da i po cenu krvavog rata imaju prava da se bez saglasnosti drugih izdvoje iz Jugoslavije a da RS nema prava da u miru izadje iz BiH koja je jos nefunkcionalnija zajednica. Nikad necete cuti lidere Srba ili Hrvata da zele da vladaju celom BiH ili da treba ukinuti Federaciju nego uvek Sarajevo zeli da ukine RS koja se u krvi izborila makar za kakvu takvu autonomiju u okviru nezavisne BiH. Realno je da bi oba entiteta funkcionisala daleko bolje kada bi se mirno odvojili a rat ne zeli nijedan narod i nijedna majka ne bi slala svoje sinove da ginu da bi se mocnici bogatili. Ovo lici na situaciju u kojoj brak ne funkcionise godinama a u kojoj jedna strana sprecava drugu i da razmislja o razvodu, i preti nasiljem.

Dast

pre 4 godine

I koji je savijet, odcjepljenje gdje drzavni organi BiH i dalje u svijetu ostaju legitimni dok RS postaje pobunjenicki dio, koliko mislite prezivjeti pod sankcijama i izolacijom od cijelog svijeta.
Mislim nemam nista protiv RS, ali svijet ovaj scenario i ceka pa da vas ukinu, u pamet.

Tetka Stana

pre 4 godine

По количини ботова који се јављају на вести из Црне Горе и Републике Српске лако можемо да видимо да се дешавају крупне ствари али и да постоји паника у одређеним круговима који су мислили да имају "пацификован" српски фактор на Балкану. Ово долази у најгоре могуће време по њих: Брегзит је управо завршен, Трамп јача а Макрон прича јавно да политика конфронтације са Русијом није донела ништа добро Европи.

Фукујамин "крај историје" може да послужи као подметач или папир за рециклажу.

Ботови ће зарадити неки динар, али ће се пробудити у стварности која ће бити значно другачија од онога што морају да пишу у домаћим задацима, попут ђачића који након писменог састава на тему "Моја мама је најлепша на свету" долазе кући и затичу родитеље у жестокој свађи и прљав веш унаоколо.

tocka

pre 4 godine

Za postovanje je inat i zelja da se bude svoj na svome kod bosanskih Srba, ali zar njima nikada nece biti jasno da se i Jugoslavija pocepala tacno po granicama ustanovljenim posle drugog svetskog rata? Te granice su povukle velike sile, i ako nisi velika sila tu dalje nema sta da se radi. Svaki put kada budemo ubijali Franca Ferdinanda, samo cemo tovariti odmazdu sebi na ledja. Mnostvo je primera iz istorije pa je vreme da se nesto i nauci, na silu bracno ne ide. Postoji samo jedan nacin da se to menja, dugotrajnim planiranjem, jacanjem ekonomije i uticaja u svetu. To je ipak mnooogo teze od uzeti pusku u ruke, ajde prvo sebi da priznamo.

Mateo

pre 4 godine

Realno, ovo i jeste najbolji trenutak za RS da se politički izbori za nešto..
Nije da podržavam uopće i ideju o otcjepljivanju RS od Bih, ali ajmo realno, RS i nema nekog drukčijeg argumenta da "uplaši" drugu stranu i Međunarodnu zajednicu.
Zašto je dobar trenutak? Pa zato što neće ispasti da eto Srbi opet stvaraju probleme, nego i Hrvati zajedno s Srbima upozoravaju da je došlo da blokade i totalnog rušenja prava 2 od 3 konstruktivna naroda.
Krenu li zajedno, to je veliki argument. Jednostavno ovako ne ide, vizija jedne od strana mora pobijediti da bi se malo s mjesta.
Neka vizija će propasti, ali uz neke kompromise, to se može učiniti podnošljivijim. Jer je ovo jednostavno izbor između sigurne propasti, koja je na djelu, i moguće propasti, a mogućeg i uspjeha. Ja bi uvijek birao ovu drugu opciju.
Koji kompromisi su mogući kod Horvata i Srba, a koji kod Muslimana? Čija vizija je lakša za provedbu i nudi najviše?
To je pitanje, i to je program koji političari trebaju iznijeti prema narodu, a ne prepucavanja na nacionalnim taborima, ko da su još u ratu i čekaju drugu rundu da bi proveli svoju viziju, koju nikad neće provesti bez totalnog poraza druge strane, što je skoro nemoguće, ali i preskupo.

Xli

pre 4 godine

Ja sam rodjen u Jugoslaviji i stvarno mi je muka od ovih divljih, zatucanih i nesredjenih polu-drzava na Balkanu. Ne fura me ni patriotizam posto znam ko ga forsira (mafija, kriminalci i lopuze). Tako ovde ne vidim buducnost ni za sebe ni za svoju familiju. A vi cete uskoro ostati bez gradjana. Svi ce pobeci od vas. Ko je bre lud da trosi zivot na vase igre.

Yomu

pre 4 godine

"da bi zbog osporavanja prava Republike Srpske na imovinu trebalo ići i do Suda u Strazburu"

Upravo, a ne kukat i ići Vučiću, prijetiti i ne znam ni ja šta sve. Samo nemoj da poslije bude Strazbur politički sud osnovan proti svega srpskog.

Alan Ford

pre 4 godine

U pamet. Srbiji je već složena kajla kroz Kosovo i ona njegovu nezavisnost s pravom ne priznaje. Šta će prije nestati - međunarodno priznata članica UN (BiH) ili njen entitet koji se izgleda želi kockati visokim stepenom autonomije koji ima?

Zoran iz Kopenhagena

pre 4 godine

@Hajde da gledamo ovako. Srbi su dobili Republiku Srpsku i to je presudilo da prihvate Bosnu. Nikad nisu imali pretenzije prema FBiH niti da nesto namecu Bosnjacima i Hrvatima. Bosnjaci su ti koji su prvo izabrali Hrvatima clana predsednistva a konstantno rovare i rade na ukidanju Republike Srpske. Srbi nazivaju vlasima, djikanima, genocidasima a Srpsku zovu Sumska, RS, manji bh. entitet, genocidna tvorevina... Ko bi onda normalan zeleo da zivi u takvoj drzavi?
(stranger, 17. februar 2020 14:28)
RS ce biti omiljena autonomna pokrajina Srbije i jos da angazujemo jednog mladog desetogodisnjaka iz Stokolma u FK CZ i da ga forsiramo i osvajamo snjim trofeje a jos je sladje ako mu je otac dalmatinac il jugosloven bosanac, al bi bilo mnogo sladje nego Nole Teniser.

Nik

pre 4 godine

Boli ona stvar i ruse i amere i druge velike sile za nas sitne države, njih zanimaju rude zlata, srebra da ne nabrajam sad, kojih ima mnogo na Balkanu a na našu nesreću smo se baš zadesili na tim teritorijama