Sreda, 25.12.2019.

10:12

Zašto Vulin "vaskrsava" dve brigade koje su ratovale u BiH i na Kosovu?

Posle 13 godina Vojska Srbije ponovo vraća status brigada 63. padobranskoj i 72. za specijalne operacije.

Izvor: Tanjug

Zašto Vulin "vaskrsava" dve brigade koje su ratovale u BiH i na Kosovu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

100% SRBIN

pre 4 godine

Pojedincima iz susednih drzava, kao i oni koji gledaju Rambo 1,2,3 i 4 je jedino sto znaju o vojsci pisu gluposti o 63 padobranskoj. To je najcasnija i najelitnija nasa jedinica. Nema većih patriota od njih. Komentari srbomrzaca ne mogu da umanje ni za nišan na pušci njihovu žrtvu. Bravo za Vul8na sto je vratio i 63 i 72brigadu. Radiću koji misli da je veliki vojni analitičar poručujem. Ne brini biće ljudstva za punu brigadu, zapravo za obe brigade i to za 6 - 9 meseci. Gospodo koja pljuje po toj brigadi i Vulinu treba da znaju da je NATO Šutanovcu naložio da prvo rasformira 63 i 72 brigadu. Nadam se da vam je sada jasno koliko one vrede. Sada je vreme da se vrate imena i Prvoj proleterskoj kao i 1300 kaplara, Đeneral Živojin Mišic i Vojvoda Putnik. Srbi ne treba i ne smeju da se stide svoje istorije i svoje vojske.

Rudolf

pre 4 godine

63. padobranska brigada činila zločine? Malo ozbiljnosti molio bih, ne mora se sve što Nataša Kandić izgovori, objaviti. Dan 63.padobranske je 14. oktobar, posetite nekada njihovu bazu u Nišu, pa pogledajte po parkingu registarske oznake vozila iz cele bivše Jugoslavije. A na prijavnici ako budu voljni da podele informaciju, proverite kolika je raznolikost naroda i narodnosti koji posećuju kasarnu tog dana. Oficirski kadar između '92. do '99 je takođe bio etnički raznovrstan, pa smo kao visoke oficire imali hrvate iz Hrvatske, muslimane iz Bosne, na koje smo i dan danas ponosni.

Džoni

pre 4 godine

Gledao sam izjavu Radića povodom ove odluke i čovek lepo kaže da je ovo samo kozmetičke prirode jer im samo vraća imena brigada dok realno nema ljudstva da bi i formacijski bili u rangu brigade? Lepo je čovek rekao da bi trebalo da osnuju jednu paradnu jedinicu pa da svake nedelje paradiraju i prave vizuelni ugođaj predsedniku i ekipi.

John

pre 4 godine

(WillyWonka, 25. decembar 2019 14:11)

Niti jedan pripadnik 63. padobranske nikada nije bio ni osumnjičen za ratne zločine, a kamo li nešto više od toga.
Nikada i ni od koga. Čak ni od sudova u Hrvatskoj koji su poznati po "objektivnosti" kad su Srbi u pitanju. Ni od sudova u BiH, niti od sudova na Kosovu ili od Haškog tribunala.
A što se tiče agresije i "agresije" na BiH jedina sudski utvrđena agresija na BiH je ona od strane Hrvatske. Utvrđena na suđenju onom što je eksirao otrov... Kad bilo koji sud utvrdi da je Srbija izvršila agresiju (pitam se znaš li uopšte definiciju agresije po međunarodnom pravu) na bilo koga onda se javi...

abraham

pre 4 godine

Sami amerikanci cesto puta kroz istriju mjenjaju nazive svojih specijanih jedinica prema borbenoj gotovosti ali nikad pema namjeni. Aktiviraju, deaktiviraju i prekomanduju. To je normalna praksa. Jedinica jedino nikad ne moze da nestane. Ili je aktivna ili ratna(rezervna) ili nije aktivna ali zvanicno postoji.

neko

pre 4 godine

da li je moguće da se ova osoba pita za bilo šta u našoj zemlji??? alo narode, probudi se, senka slobodana miloševića nadvila se nad srbijom opet!!!

John

pre 4 godine

Ne "vaskrsava" on ništa, samo menja ime. Mogao je da ih nazove i 63/72. eskadron pa ne bi to odjednom postale konjičke jedinice.
Ovo samo zači da mu je forma bitnija od suštine. Što, dalje, znači da suštine nema.
Jedinice ranga Brigade u svom sastavu imaju najmanje 1000 ljudi. Imamo li hiljadu padobranaca (OK, znam, vojna tajna...) i odakle nam?

PeraNS

pre 4 godine

Kao, čovek, inženjer, otac i rezervista 63 PB sa kojom sam prošao moje Kosovo i Metohiju i učestvovao u odbrani otadžbine (iako sam imao sve protiv režima koji je tada vodio državu, kao uostalom i sada), sa ponosom mogu reći da obrazi moje braće padobranaca nisu ukaljani, ni tada, ni pre a ni kasnije. Kao elitna i specijalna jedinica izvodili smo delikatne operacije i davali podršku gde je trebalo i nikada se nečovečno nismo poneli. Ko veruje drugačije njemu na čast!
Pozdrav mojoj braći, do sledećeg viđenja za Vidovdan i dan brigade, padobranci 63PB - RADE!

WillyWonka

pre 4 godine

Za nas koji živimo u komšiluku nema ništa dobro u tome kad Srbija ponovo oživljava jedinice koje su činile ratne zločine i to nikako nije dobronamjerno.
I najzad, treba Srbija da se odluči da li je učestvovala u agresiji na BiH, ili nije. Ovako, Srbija nije, ali ove brigade jesu. Valjda se se oteli kontroli, šta li?

Evo pravog pitanja za nas

pre 4 godine

Ne vaskrsava ih, one su temeljno razbucane od strane naših vlasti, kao i kompletna vojska.

Pitanje je, zašto svi Srbi nisu ratovali kad su bili napadnuti 90-ih, nego su se delovi srpskog naroda sami branili protiv celokupnih naroda koji su ih napadali?

Storno

pre 4 godine

Odličan potez koji i na ovom polju ojačavaj tradiciju kojom se samo možemo ponositi ali i operativno vojska će biti snažnija i jača. Za par godina ovo će postati prave brigade a Srbia imati još ar hilajada obučenih specijalaca koji će moći da odgovore na sve bezbednosne izazove!
Čestitke 63 i 72 i svim njenim sadašnjim i bivšim pripadnicima a čestitke i Srbiji što je izabrala i Vladu i ministra koji imaju hrabrosti i pameti da jalaju vojsku i celu Srbiju! Što se tiče onima kojima to smeta to je njihov problem i očigledno su zlonamerni.

miša

pre 4 godine

Najbitnije je da je to rekla istraživačICA... :))))))))))

Samo me zanima kad će da:
1. istraže zločine nad Srbima, kako u Srbiji tako i u susednim republikama,
2. objave strukturu finansiranja,
3. objave izvore informacija (ovo znam nije obaveza, ali eto, istraživačica bi moglča da doprinese transparentnosti koju svaki dan traži od organa/arhiva Srbije)

Lupetanje inc.

pre 4 godine

(bigserb, 25. decembar 2019 11:20)

Ja ne verujem da ti cak verujes u to sto pises. Verujem da je neka frustracija u pitanju ili upravo hronoloski gledas arhivu Dnevnika 2 na YouTube.

bigserb

pre 4 godine

Brigade su ratovale na podrucju svoje drzave SFRJ, a ne secesionisticke islamisticke dzamahirije BIH, to sto se muslimanima na zapadu dalo pravo da oruzjem steknu nezavisnost, pa to nije moglo ni smelo da vazi za JNA koja je po Ustavu SFRJ morala da brani teritorijalni integritet i suverenitet SFRJ!
Kasnije, 1999. se na KIM desila ista stvar, zapad je ponovo podrzao islamisticku teroristicku UCK, a ne legitimnu vojsku SRJ, Vojsku Jugoslavije!
Ukoliko neko legitimne vojne formacije jedne zemlje proglasi za agresore u sopstvenoj zemlji koja je pod udarom domacih terorista, pobunjenika i stranih armija, onda se u potpunosti obesmisljava pojam vojske, Ustava, kao i teritorijalnog suvereniteta i integriteta jedne zemlje!

ja

pre 4 godine

Ne podržavam vlast (a još manje Vulina), ali dovođenje u pitanje reaktiviranje 63. padobranske i 72. specijalne brigade je potpuni nonsens. Te dve jedinice su u našoj vojsci (kako god se ona zvala) i istoriji stekle legendarni status, koji je tik ispod statusa Gvozdenog puka. Ovakva odluka, treba, svima nama, da služi na ponos, a ne da se dovodi u pitanje zbog politikanstva...

Ko je ugasio svetlo????

pre 4 godine

Vulina ne cenim kao dobrog u bilo cemu sto se politike tice, ali kakav je ovo bezvezni naslov i pitanje u njemu? Pa jedna suverena drzava valjda moze da odrzava kontinuitet u zvanju svojih vojnih jedinica. Zasto Radio Slobodna Evropa i Jovana Kolarić i Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo ne pitaju SAD zasto jos uvek imaju helikoptersku jedinicu zvanu "7. konjički puk" sa kojom je svojevremeno general Kaster vrsio genocid nad americkim Indijancima (Sijuksima).

Nisha84

pre 4 godine

Dovoljna tuga je sto nam je Vulin ministar...ove jedinice su nanele nepopravljivu stetu imidzu Vojske koja je us vim ratovima bila na pravoj strani. Devedesetih godina smo prosuli sve sto je slavna vojska uradila tokom Prvog i Drugog svetskog rata, a sad je toj Vojsci ministar odbrane Vulin. Nismo ni zasluzili bolje.

Remetilac faktora

pre 4 godine

Šta je tu problem ? , niko od pripadnika tih formacija nije optu zen za ratne zločine. Kada Hrvati i Albanci slave svoje ratne veterane to Slobodnoj Evropi ne smeta .

coach

pre 4 godine

A sta hoce ovi iz humanitarnog prava. Pa sto ne bi bile oko Sarajeva? Branili su svoj narod, a i nismo mi napravili sranje u BIH. Rat je i naravno da ce biti tu, nece sedeti kuci i gledati tv. Svaka cast svim ucesnicima koji su branili srpski narod. Da nije bilo svih njih ne bi bilo i Republike Srpske!!! Zivela RS i Srbija!

Boki

pre 4 godine

Realno velika nepravda se desila prema borcima iz tih jedinica i samim jedinicama, sve sto je bilo na pragu otadzbine je bilo sklonjeno ili penzionisano, drago mi je zbog ove vesti ali osto tako mi nije drago sto to radi Vulin

Augustin Palokaj

pre 4 godine

A jesu li ljudi iz tih brigada osuđeni za te zločine ili nisu? Mislim nisu valjda tu sada isti ti ljudi? A naziv brigade je samo naziv brigade sa nekim novim, mladim ljudima.

Jole

pre 4 godine

"Pomenute dve brigade su kao elitne jedinice, prvo JNA a potom Vojske Jugoslavije, učestvovale od 1991. do 1999. godine na ratištima bivše Jugoslavije"

Ako me pamcenje dobro sluzi, mi nesto zadnjih godina tvrdimo da nasa vojska nije ucestvovala na ratistima u HR i BIH?

Deda

pre 4 godine

Status im se valjda vraća nakon 13 godina jer netko smatra da su zločini zaboravljeni. Ovo je strašno, sudjelovali u stvaranju masovnih grobnica i ovo je nagrada? Čudan smer za zemlju koja radi reforme.

Dzoni lik

pre 4 godine

Čist demagoški potez, ove jedinice ne menjaju broj pripadnika, tako da ostaju na nivou bataljona, sad što je to neko nazvao brigadama to je druga stvar i govori o njegovom/njihovom nepoznavanju materije.

Igor

pre 4 godine

Stvar je sasvim jednostavna, pod pritiskom zapada "demokrate" su smanjile te jedinice i sistematski urusile celu vojsku.

Umesto simbolicnih bataljona te jedinice moraju da imaju mnogo vise ljudstva, zato brigade.

ja

pre 4 godine

Ne podržavam vlast (a još manje Vulina), ali dovođenje u pitanje reaktiviranje 63. padobranske i 72. specijalne brigade je potpuni nonsens. Te dve jedinice su u našoj vojsci (kako god se ona zvala) i istoriji stekle legendarni status, koji je tik ispod statusa Gvozdenog puka. Ovakva odluka, treba, svima nama, da služi na ponos, a ne da se dovodi u pitanje zbog politikanstva...

Remetilac faktora

pre 4 godine

Šta je tu problem ? , niko od pripadnika tih formacija nije optu zen za ratne zločine. Kada Hrvati i Albanci slave svoje ratne veterane to Slobodnoj Evropi ne smeta .

Ko je ugasio svetlo????

pre 4 godine

Vulina ne cenim kao dobrog u bilo cemu sto se politike tice, ali kakav je ovo bezvezni naslov i pitanje u njemu? Pa jedna suverena drzava valjda moze da odrzava kontinuitet u zvanju svojih vojnih jedinica. Zasto Radio Slobodna Evropa i Jovana Kolarić i Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo ne pitaju SAD zasto jos uvek imaju helikoptersku jedinicu zvanu "7. konjički puk" sa kojom je svojevremeno general Kaster vrsio genocid nad americkim Indijancima (Sijuksima).

bigserb

pre 4 godine

Brigade su ratovale na podrucju svoje drzave SFRJ, a ne secesionisticke islamisticke dzamahirije BIH, to sto se muslimanima na zapadu dalo pravo da oruzjem steknu nezavisnost, pa to nije moglo ni smelo da vazi za JNA koja je po Ustavu SFRJ morala da brani teritorijalni integritet i suverenitet SFRJ!
Kasnije, 1999. se na KIM desila ista stvar, zapad je ponovo podrzao islamisticku teroristicku UCK, a ne legitimnu vojsku SRJ, Vojsku Jugoslavije!
Ukoliko neko legitimne vojne formacije jedne zemlje proglasi za agresore u sopstvenoj zemlji koja je pod udarom domacih terorista, pobunjenika i stranih armija, onda se u potpunosti obesmisljava pojam vojske, Ustava, kao i teritorijalnog suvereniteta i integriteta jedne zemlje!

coach

pre 4 godine

A sta hoce ovi iz humanitarnog prava. Pa sto ne bi bile oko Sarajeva? Branili su svoj narod, a i nismo mi napravili sranje u BIH. Rat je i naravno da ce biti tu, nece sedeti kuci i gledati tv. Svaka cast svim ucesnicima koji su branili srpski narod. Da nije bilo svih njih ne bi bilo i Republike Srpske!!! Zivela RS i Srbija!

PeraNS

pre 4 godine

Kao, čovek, inženjer, otac i rezervista 63 PB sa kojom sam prošao moje Kosovo i Metohiju i učestvovao u odbrani otadžbine (iako sam imao sve protiv režima koji je tada vodio državu, kao uostalom i sada), sa ponosom mogu reći da obrazi moje braće padobranaca nisu ukaljani, ni tada, ni pre a ni kasnije. Kao elitna i specijalna jedinica izvodili smo delikatne operacije i davali podršku gde je trebalo i nikada se nečovečno nismo poneli. Ko veruje drugačije njemu na čast!
Pozdrav mojoj braći, do sledećeg viđenja za Vidovdan i dan brigade, padobranci 63PB - RADE!

Jole

pre 4 godine

"Pomenute dve brigade su kao elitne jedinice, prvo JNA a potom Vojske Jugoslavije, učestvovale od 1991. do 1999. godine na ratištima bivše Jugoslavije"

Ako me pamcenje dobro sluzi, mi nesto zadnjih godina tvrdimo da nasa vojska nije ucestvovala na ratistima u HR i BIH?

Nisha84

pre 4 godine

Dovoljna tuga je sto nam je Vulin ministar...ove jedinice su nanele nepopravljivu stetu imidzu Vojske koja je us vim ratovima bila na pravoj strani. Devedesetih godina smo prosuli sve sto je slavna vojska uradila tokom Prvog i Drugog svetskog rata, a sad je toj Vojsci ministar odbrane Vulin. Nismo ni zasluzili bolje.

miša

pre 4 godine

Najbitnije je da je to rekla istraživačICA... :))))))))))

Samo me zanima kad će da:
1. istraže zločine nad Srbima, kako u Srbiji tako i u susednim republikama,
2. objave strukturu finansiranja,
3. objave izvore informacija (ovo znam nije obaveza, ali eto, istraživačica bi moglča da doprinese transparentnosti koju svaki dan traži od organa/arhiva Srbije)

Igor

pre 4 godine

Stvar je sasvim jednostavna, pod pritiskom zapada "demokrate" su smanjile te jedinice i sistematski urusile celu vojsku.

Umesto simbolicnih bataljona te jedinice moraju da imaju mnogo vise ljudstva, zato brigade.

Deda

pre 4 godine

Status im se valjda vraća nakon 13 godina jer netko smatra da su zločini zaboravljeni. Ovo je strašno, sudjelovali u stvaranju masovnih grobnica i ovo je nagrada? Čudan smer za zemlju koja radi reforme.

Boki

pre 4 godine

Realno velika nepravda se desila prema borcima iz tih jedinica i samim jedinicama, sve sto je bilo na pragu otadzbine je bilo sklonjeno ili penzionisano, drago mi je zbog ove vesti ali osto tako mi nije drago sto to radi Vulin

John

pre 4 godine

(WillyWonka, 25. decembar 2019 14:11)

Niti jedan pripadnik 63. padobranske nikada nije bio ni osumnjičen za ratne zločine, a kamo li nešto više od toga.
Nikada i ni od koga. Čak ni od sudova u Hrvatskoj koji su poznati po "objektivnosti" kad su Srbi u pitanju. Ni od sudova u BiH, niti od sudova na Kosovu ili od Haškog tribunala.
A što se tiče agresije i "agresije" na BiH jedina sudski utvrđena agresija na BiH je ona od strane Hrvatske. Utvrđena na suđenju onom što je eksirao otrov... Kad bilo koji sud utvrdi da je Srbija izvršila agresiju (pitam se znaš li uopšte definiciju agresije po međunarodnom pravu) na bilo koga onda se javi...

neko

pre 4 godine

da li je moguće da se ova osoba pita za bilo šta u našoj zemlji??? alo narode, probudi se, senka slobodana miloševića nadvila se nad srbijom opet!!!

WillyWonka

pre 4 godine

Za nas koji živimo u komšiluku nema ništa dobro u tome kad Srbija ponovo oživljava jedinice koje su činile ratne zločine i to nikako nije dobronamjerno.
I najzad, treba Srbija da se odluči da li je učestvovala u agresiji na BiH, ili nije. Ovako, Srbija nije, ali ove brigade jesu. Valjda se se oteli kontroli, šta li?

Dzoni lik

pre 4 godine

Čist demagoški potez, ove jedinice ne menjaju broj pripadnika, tako da ostaju na nivou bataljona, sad što je to neko nazvao brigadama to je druga stvar i govori o njegovom/njihovom nepoznavanju materije.

Augustin Palokaj

pre 4 godine

A jesu li ljudi iz tih brigada osuđeni za te zločine ili nisu? Mislim nisu valjda tu sada isti ti ljudi? A naziv brigade je samo naziv brigade sa nekim novim, mladim ljudima.

Evo pravog pitanja za nas

pre 4 godine

Ne vaskrsava ih, one su temeljno razbucane od strane naših vlasti, kao i kompletna vojska.

Pitanje je, zašto svi Srbi nisu ratovali kad su bili napadnuti 90-ih, nego su se delovi srpskog naroda sami branili protiv celokupnih naroda koji su ih napadali?

Storno

pre 4 godine

Odličan potez koji i na ovom polju ojačavaj tradiciju kojom se samo možemo ponositi ali i operativno vojska će biti snažnija i jača. Za par godina ovo će postati prave brigade a Srbia imati još ar hilajada obučenih specijalaca koji će moći da odgovore na sve bezbednosne izazove!
Čestitke 63 i 72 i svim njenim sadašnjim i bivšim pripadnicima a čestitke i Srbiji što je izabrala i Vladu i ministra koji imaju hrabrosti i pameti da jalaju vojsku i celu Srbiju! Što se tiče onima kojima to smeta to je njihov problem i očigledno su zlonamerni.

Rudolf

pre 4 godine

63. padobranska brigada činila zločine? Malo ozbiljnosti molio bih, ne mora se sve što Nataša Kandić izgovori, objaviti. Dan 63.padobranske je 14. oktobar, posetite nekada njihovu bazu u Nišu, pa pogledajte po parkingu registarske oznake vozila iz cele bivše Jugoslavije. A na prijavnici ako budu voljni da podele informaciju, proverite kolika je raznolikost naroda i narodnosti koji posećuju kasarnu tog dana. Oficirski kadar između '92. do '99 je takođe bio etnički raznovrstan, pa smo kao visoke oficire imali hrvate iz Hrvatske, muslimane iz Bosne, na koje smo i dan danas ponosni.

Džoni

pre 4 godine

Gledao sam izjavu Radića povodom ove odluke i čovek lepo kaže da je ovo samo kozmetičke prirode jer im samo vraća imena brigada dok realno nema ljudstva da bi i formacijski bili u rangu brigade? Lepo je čovek rekao da bi trebalo da osnuju jednu paradnu jedinicu pa da svake nedelje paradiraju i prave vizuelni ugođaj predsedniku i ekipi.

John

pre 4 godine

Ne "vaskrsava" on ništa, samo menja ime. Mogao je da ih nazove i 63/72. eskadron pa ne bi to odjednom postale konjičke jedinice.
Ovo samo zači da mu je forma bitnija od suštine. Što, dalje, znači da suštine nema.
Jedinice ranga Brigade u svom sastavu imaju najmanje 1000 ljudi. Imamo li hiljadu padobranaca (OK, znam, vojna tajna...) i odakle nam?

100% SRBIN

pre 4 godine

Pojedincima iz susednih drzava, kao i oni koji gledaju Rambo 1,2,3 i 4 je jedino sto znaju o vojsci pisu gluposti o 63 padobranskoj. To je najcasnija i najelitnija nasa jedinica. Nema većih patriota od njih. Komentari srbomrzaca ne mogu da umanje ni za nišan na pušci njihovu žrtvu. Bravo za Vul8na sto je vratio i 63 i 72brigadu. Radiću koji misli da je veliki vojni analitičar poručujem. Ne brini biće ljudstva za punu brigadu, zapravo za obe brigade i to za 6 - 9 meseci. Gospodo koja pljuje po toj brigadi i Vulinu treba da znaju da je NATO Šutanovcu naložio da prvo rasformira 63 i 72 brigadu. Nadam se da vam je sada jasno koliko one vrede. Sada je vreme da se vrate imena i Prvoj proleterskoj kao i 1300 kaplara, Đeneral Živojin Mišic i Vojvoda Putnik. Srbi ne treba i ne smeju da se stide svoje istorije i svoje vojske.

Lupetanje inc.

pre 4 godine

(bigserb, 25. decembar 2019 11:20)

Ja ne verujem da ti cak verujes u to sto pises. Verujem da je neka frustracija u pitanju ili upravo hronoloski gledas arhivu Dnevnika 2 na YouTube.

abraham

pre 4 godine

Sami amerikanci cesto puta kroz istriju mjenjaju nazive svojih specijanih jedinica prema borbenoj gotovosti ali nikad pema namjeni. Aktiviraju, deaktiviraju i prekomanduju. To je normalna praksa. Jedinica jedino nikad ne moze da nestane. Ili je aktivna ili ratna(rezervna) ili nije aktivna ali zvanicno postoji.

Nisha84

pre 4 godine

Dovoljna tuga je sto nam je Vulin ministar...ove jedinice su nanele nepopravljivu stetu imidzu Vojske koja je us vim ratovima bila na pravoj strani. Devedesetih godina smo prosuli sve sto je slavna vojska uradila tokom Prvog i Drugog svetskog rata, a sad je toj Vojsci ministar odbrane Vulin. Nismo ni zasluzili bolje.

Deda

pre 4 godine

Status im se valjda vraća nakon 13 godina jer netko smatra da su zločini zaboravljeni. Ovo je strašno, sudjelovali u stvaranju masovnih grobnica i ovo je nagrada? Čudan smer za zemlju koja radi reforme.

bigserb

pre 4 godine

Brigade su ratovale na podrucju svoje drzave SFRJ, a ne secesionisticke islamisticke dzamahirije BIH, to sto se muslimanima na zapadu dalo pravo da oruzjem steknu nezavisnost, pa to nije moglo ni smelo da vazi za JNA koja je po Ustavu SFRJ morala da brani teritorijalni integritet i suverenitet SFRJ!
Kasnije, 1999. se na KIM desila ista stvar, zapad je ponovo podrzao islamisticku teroristicku UCK, a ne legitimnu vojsku SRJ, Vojsku Jugoslavije!
Ukoliko neko legitimne vojne formacije jedne zemlje proglasi za agresore u sopstvenoj zemlji koja je pod udarom domacih terorista, pobunjenika i stranih armija, onda se u potpunosti obesmisljava pojam vojske, Ustava, kao i teritorijalnog suvereniteta i integriteta jedne zemlje!

WillyWonka

pre 4 godine

Za nas koji živimo u komšiluku nema ništa dobro u tome kad Srbija ponovo oživljava jedinice koje su činile ratne zločine i to nikako nije dobronamjerno.
I najzad, treba Srbija da se odluči da li je učestvovala u agresiji na BiH, ili nije. Ovako, Srbija nije, ali ove brigade jesu. Valjda se se oteli kontroli, šta li?

coach

pre 4 godine

A sta hoce ovi iz humanitarnog prava. Pa sto ne bi bile oko Sarajeva? Branili su svoj narod, a i nismo mi napravili sranje u BIH. Rat je i naravno da ce biti tu, nece sedeti kuci i gledati tv. Svaka cast svim ucesnicima koji su branili srpski narod. Da nije bilo svih njih ne bi bilo i Republike Srpske!!! Zivela RS i Srbija!

ja

pre 4 godine

Ne podržavam vlast (a još manje Vulina), ali dovođenje u pitanje reaktiviranje 63. padobranske i 72. specijalne brigade je potpuni nonsens. Te dve jedinice su u našoj vojsci (kako god se ona zvala) i istoriji stekle legendarni status, koji je tik ispod statusa Gvozdenog puka. Ovakva odluka, treba, svima nama, da služi na ponos, a ne da se dovodi u pitanje zbog politikanstva...

Remetilac faktora

pre 4 godine

Šta je tu problem ? , niko od pripadnika tih formacija nije optu zen za ratne zločine. Kada Hrvati i Albanci slave svoje ratne veterane to Slobodnoj Evropi ne smeta .

Jole

pre 4 godine

"Pomenute dve brigade su kao elitne jedinice, prvo JNA a potom Vojske Jugoslavije, učestvovale od 1991. do 1999. godine na ratištima bivše Jugoslavije"

Ako me pamcenje dobro sluzi, mi nesto zadnjih godina tvrdimo da nasa vojska nije ucestvovala na ratistima u HR i BIH?

Storno

pre 4 godine

Odličan potez koji i na ovom polju ojačavaj tradiciju kojom se samo možemo ponositi ali i operativno vojska će biti snažnija i jača. Za par godina ovo će postati prave brigade a Srbia imati još ar hilajada obučenih specijalaca koji će moći da odgovore na sve bezbednosne izazove!
Čestitke 63 i 72 i svim njenim sadašnjim i bivšim pripadnicima a čestitke i Srbiji što je izabrala i Vladu i ministra koji imaju hrabrosti i pameti da jalaju vojsku i celu Srbiju! Što se tiče onima kojima to smeta to je njihov problem i očigledno su zlonamerni.

miša

pre 4 godine

Najbitnije je da je to rekla istraživačICA... :))))))))))

Samo me zanima kad će da:
1. istraže zločine nad Srbima, kako u Srbiji tako i u susednim republikama,
2. objave strukturu finansiranja,
3. objave izvore informacija (ovo znam nije obaveza, ali eto, istraživačica bi moglča da doprinese transparentnosti koju svaki dan traži od organa/arhiva Srbije)

Ko je ugasio svetlo????

pre 4 godine

Vulina ne cenim kao dobrog u bilo cemu sto se politike tice, ali kakav je ovo bezvezni naslov i pitanje u njemu? Pa jedna suverena drzava valjda moze da odrzava kontinuitet u zvanju svojih vojnih jedinica. Zasto Radio Slobodna Evropa i Jovana Kolarić i Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo ne pitaju SAD zasto jos uvek imaju helikoptersku jedinicu zvanu "7. konjički puk" sa kojom je svojevremeno general Kaster vrsio genocid nad americkim Indijancima (Sijuksima).

PeraNS

pre 4 godine

Kao, čovek, inženjer, otac i rezervista 63 PB sa kojom sam prošao moje Kosovo i Metohiju i učestvovao u odbrani otadžbine (iako sam imao sve protiv režima koji je tada vodio državu, kao uostalom i sada), sa ponosom mogu reći da obrazi moje braće padobranaca nisu ukaljani, ni tada, ni pre a ni kasnije. Kao elitna i specijalna jedinica izvodili smo delikatne operacije i davali podršku gde je trebalo i nikada se nečovečno nismo poneli. Ko veruje drugačije njemu na čast!
Pozdrav mojoj braći, do sledećeg viđenja za Vidovdan i dan brigade, padobranci 63PB - RADE!

Igor

pre 4 godine

Stvar je sasvim jednostavna, pod pritiskom zapada "demokrate" su smanjile te jedinice i sistematski urusile celu vojsku.

Umesto simbolicnih bataljona te jedinice moraju da imaju mnogo vise ljudstva, zato brigade.

Boki

pre 4 godine

Realno velika nepravda se desila prema borcima iz tih jedinica i samim jedinicama, sve sto je bilo na pragu otadzbine je bilo sklonjeno ili penzionisano, drago mi je zbog ove vesti ali osto tako mi nije drago sto to radi Vulin

John

pre 4 godine

(WillyWonka, 25. decembar 2019 14:11)

Niti jedan pripadnik 63. padobranske nikada nije bio ni osumnjičen za ratne zločine, a kamo li nešto više od toga.
Nikada i ni od koga. Čak ni od sudova u Hrvatskoj koji su poznati po "objektivnosti" kad su Srbi u pitanju. Ni od sudova u BiH, niti od sudova na Kosovu ili od Haškog tribunala.
A što se tiče agresije i "agresije" na BiH jedina sudski utvrđena agresija na BiH je ona od strane Hrvatske. Utvrđena na suđenju onom što je eksirao otrov... Kad bilo koji sud utvrdi da je Srbija izvršila agresiju (pitam se znaš li uopšte definiciju agresije po međunarodnom pravu) na bilo koga onda se javi...

neko

pre 4 godine

da li je moguće da se ova osoba pita za bilo šta u našoj zemlji??? alo narode, probudi se, senka slobodana miloševića nadvila se nad srbijom opet!!!

Dzoni lik

pre 4 godine

Čist demagoški potez, ove jedinice ne menjaju broj pripadnika, tako da ostaju na nivou bataljona, sad što je to neko nazvao brigadama to je druga stvar i govori o njegovom/njihovom nepoznavanju materije.

Lupetanje inc.

pre 4 godine

(bigserb, 25. decembar 2019 11:20)

Ja ne verujem da ti cak verujes u to sto pises. Verujem da je neka frustracija u pitanju ili upravo hronoloski gledas arhivu Dnevnika 2 na YouTube.

Džoni

pre 4 godine

Gledao sam izjavu Radića povodom ove odluke i čovek lepo kaže da je ovo samo kozmetičke prirode jer im samo vraća imena brigada dok realno nema ljudstva da bi i formacijski bili u rangu brigade? Lepo je čovek rekao da bi trebalo da osnuju jednu paradnu jedinicu pa da svake nedelje paradiraju i prave vizuelni ugođaj predsedniku i ekipi.

Augustin Palokaj

pre 4 godine

A jesu li ljudi iz tih brigada osuđeni za te zločine ili nisu? Mislim nisu valjda tu sada isti ti ljudi? A naziv brigade je samo naziv brigade sa nekim novim, mladim ljudima.

Evo pravog pitanja za nas

pre 4 godine

Ne vaskrsava ih, one su temeljno razbucane od strane naših vlasti, kao i kompletna vojska.

Pitanje je, zašto svi Srbi nisu ratovali kad su bili napadnuti 90-ih, nego su se delovi srpskog naroda sami branili protiv celokupnih naroda koji su ih napadali?

Rudolf

pre 4 godine

63. padobranska brigada činila zločine? Malo ozbiljnosti molio bih, ne mora se sve što Nataša Kandić izgovori, objaviti. Dan 63.padobranske je 14. oktobar, posetite nekada njihovu bazu u Nišu, pa pogledajte po parkingu registarske oznake vozila iz cele bivše Jugoslavije. A na prijavnici ako budu voljni da podele informaciju, proverite kolika je raznolikost naroda i narodnosti koji posećuju kasarnu tog dana. Oficirski kadar između '92. do '99 je takođe bio etnički raznovrstan, pa smo kao visoke oficire imali hrvate iz Hrvatske, muslimane iz Bosne, na koje smo i dan danas ponosni.

100% SRBIN

pre 4 godine

Pojedincima iz susednih drzava, kao i oni koji gledaju Rambo 1,2,3 i 4 je jedino sto znaju o vojsci pisu gluposti o 63 padobranskoj. To je najcasnija i najelitnija nasa jedinica. Nema većih patriota od njih. Komentari srbomrzaca ne mogu da umanje ni za nišan na pušci njihovu žrtvu. Bravo za Vul8na sto je vratio i 63 i 72brigadu. Radiću koji misli da je veliki vojni analitičar poručujem. Ne brini biće ljudstva za punu brigadu, zapravo za obe brigade i to za 6 - 9 meseci. Gospodo koja pljuje po toj brigadi i Vulinu treba da znaju da je NATO Šutanovcu naložio da prvo rasformira 63 i 72 brigadu. Nadam se da vam je sada jasno koliko one vrede. Sada je vreme da se vrate imena i Prvoj proleterskoj kao i 1300 kaplara, Đeneral Živojin Mišic i Vojvoda Putnik. Srbi ne treba i ne smeju da se stide svoje istorije i svoje vojske.

John

pre 4 godine

Ne "vaskrsava" on ništa, samo menja ime. Mogao je da ih nazove i 63/72. eskadron pa ne bi to odjednom postale konjičke jedinice.
Ovo samo zači da mu je forma bitnija od suštine. Što, dalje, znači da suštine nema.
Jedinice ranga Brigade u svom sastavu imaju najmanje 1000 ljudi. Imamo li hiljadu padobranaca (OK, znam, vojna tajna...) i odakle nam?

abraham

pre 4 godine

Sami amerikanci cesto puta kroz istriju mjenjaju nazive svojih specijanih jedinica prema borbenoj gotovosti ali nikad pema namjeni. Aktiviraju, deaktiviraju i prekomanduju. To je normalna praksa. Jedinica jedino nikad ne moze da nestane. Ili je aktivna ili ratna(rezervna) ili nije aktivna ali zvanicno postoji.