Nedelja, 22.12.2019.

17:06

Vlada CG objavila "pet mitova" - jedan od njih: "SPC je starija od Crne Gore"

Iz Vlade Crne Gore navode da je mit da su svi pravoslavni verski objekti na teritoriji Crne Gore vlasništvo SPC.

Izvor: Vijesti

Vlada CG objavila "pet mitova" - jedan od njih: "SPC je starija od Crne Gore" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

95 Komentari

Sortiraj po:

tony

pre 4 godine

još i ovo da dodam pa da mi prethodni komentar bude kompletan. da su Srbi pametni pa da pokrenu pitanje anketiranih brda, da ih odvoje ili bar dobiju neku vrstu autonomije, pa kasnije i odvoje od vas... drugačije bi se pesme pevale!

bulldog

pre 4 godine

A sto mi ne potegnemo pitanje, kako se danasnja crna gora toliko prosirila, ko im je dao toliku teritoriju? Takodje zasto je crna gora usla u sastav kraljevine sa metohijom sa sve peckom patrijarsijom u svom sastavu?

realno

pre 4 godine

To nije manastir države Srbije već srba u Crnoj Gori. To su građani Crne Gore koliko znamo ili možda nisu. Imaju valjda pravo da posjeduju vjerski objekat u svojoj zemlji.

bulldog

pre 4 godine

Sve je ovo posledica nase nemarnosti i istorijskog prava, koje nam se sada vraca, mi nikad nismo trazili ono sto nam pripada, dok entiteti oko nas rade na tome stalno. Primera radi, hrvatska od nas trazi saregradsku adu, a imaju 1000 km obale, koja im nikada nije pripadala. Tako je i na ostalim primerima, nije samo u pitanju granica, to nam se ponavlja stalno.

max

pre 4 godine

Meni su smesne ove srpsko-crnogorske prepirke. Koliko je meni poznato, dobar deo danasnjih Srbijanaca (Srba u Srbiji) vuce poreklo sa teritorije danasnje Crne Gore. I ovde se vidi da su Srbi (Srbijanci i Crnogorci) najgori narod. Nek komsiji crkne krava, brat na brata zbog medje i slicno. Pa Srbi i Crnogorci su najblizeg porekla, neki daleki a neki bliski rodjaci. Sto se tice resavanja problema ja predlazem referendum u svakoj mesnoj zajednici koja ima crkvenu gradjevinu. Pa kako kaze lokalni narod koji je i koristi i njemu sluzi. Ako se u nekoj mesnoj zajednici vise naroda izjasni za SPC onda crkva ostaje njena a ukoliko se vise naroda izjasni za CPC onda neka bude njena. Nenormalno je da narod zeli jedno a neko drugi nesto drugo. Ali izgleda da se nikada ne pita narod vec pojedinci. Tako je resen spor u Nemackoj izmedju katolika i protestanata gde su na drzavnom nivou zastupljeni po oko 50% ali zavisno od pokrajine do pokrajine, od grada do grada, od sela do sela ti procenti veoma variraju. Ima primera i zajednickog koriscenja. Ali Nemci su Nemci pa imaju veliku jaku ujedinjenu drzavu Bavaraca, Svaba, Franaka, Saksonaca i ostalih a mi Srbi u hiljadu nezavisnih drzava jer brat sa bratom ne moze ni cokoladu da podeli.

Milovci su tesko zabrazdili

pre 4 godine

Апсолутно нетачно!
Црногорско име је најмлађе, међу свим српским земљама. Први пут се појављује у 18. вијеку.
Најстарија је Босна, која се још у 6. вијеку тако звала.
(Макарије, 22. decembar 2019 21:39)

Crna Gora je kao takva uspostavljena na berlinskom kongresu 1878.godine. Tom prilikom joj je pripojena Stara Hercegovina koja je bila priznata i prepoznata geografska oblast vekovima - o географском смислу, област Старе Херцеговине обухвата сјеверозападну половину данашње Црне Горе, од Херцег Новог, преко Никшића, Шавника, Плужина и Жабљака, до Пљеваља и Бијелог Поља, а такође укључује и Пријепоље у Србији, односно Рудо, Чајниче, Горажде и Фочу у данашњој Босни и Херцеговини.
evo link: https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0_%D0%A5%D0%B5%D1%80%D1%86%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0
Ovo znaci da skoro polovina Crne Gore nije bila Crna Gora do pre 140 godina, a oni tvrde da su vlasnici manastira koji su pravljeni pre nekoliko stotina godina.
Da li je moguca tolika kolicina ludila?

duh

pre 4 godine

Šta je geografska pripadnost a šta nacionalna? Prostor na kom se rađamo nismo mogli birati i ne možemo mesto rođenja menjati. Nacionalnu pripadnost možemo. Pripadnost određenoj religiji takođe možemo birati i menjati. Povlačenje znaka jednakosti između nacionalne i verske pripadnosti je u sekularnim državama ne zamislivo. Ali, koga briga. Baciš dimnu bombu i niko više ne obraća pažnju na bedu, kriminal, korupciju... Zavadi pa vladaj. Pučina je stoka jedna grdna.

оће то

pre 4 godine

Пази ово: Црна Гора, топоним за део територије са планинама мрке боје. Ови несретници од тога желе нацију да направе. Немојте се прерачунати с тим.

XXL

pre 4 godine

Tačno se vidi iz ovog tumačenja istorije i prava da je tumači 'beogradska škola' tj. tumači studirali na Beogradskom Univerzitetu u Beogradu.

Макарије

pre 4 godine

Crna Gora je stara 1000.god.Spc 97.Matematika je egzaktna nauka,ali za manjinu.Za vecinu nije.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (doktorgase, 22. decembar 2019 19:53)

Апсолутно нетачно!
Црногорско име је најмлађе, међу свим српским земљама. Први пут се појављује у 18. вијеку.
Најстарија је Босна, која се још у 6. вијеку тако звала.

ketiS

pre 4 godine

Citava "ujdurma" koju stvara aktuelna crnogorska vlast je posledica potpune politizacije istorije po ugledu na "kolege" u Hrvatskoj, koja podrazumeva da se povest cita tako, sto se sadasnjost preslikava na proslost. Poseban izraz te politizacije je teznja da se stvori zaseban crnogorski etnoidentitet, pa se u nemogucnosti da se on odvoji od srpskog poseze opet istovetno sa hrvatskim slucajem, za antijugoslovenstvom i antisrpstvom. Zaista zalosno! Jedini pravi odgovor Srbije na svu tu politizaciju treba da bude zalaganje za postovanjem multikulturalnosti i prava gradjana Crne Gore koji se osecaju Srbima. Sto se tice srpskih konzervativaca koji za sve okrivljuju Zapad, trebalo bi vec jednom da shvate da je Srbije evropska, a ne evroazijska drzava, te da je njena buducnost u Evropi.

Pera

pre 4 godine

Cetinjska mitropolija je nastala nakon raspustanja Pecke patrijarsije od koje su nastale jos i Karlovacka kao i Beogradska mitropolija. Nakon osvajanja slobode 1918. godine SPC se ponovo ujedinila. Pricati da je Crna Gora starija od SPC koja je nedavno proslavila 800 godina autokefalnosti moze samo potpuna neznalica ili krajnje zlonameran covek.

Pera

pre 4 godine

Vi ste 5 vjekova podvili rep i bili otomanski pasaluk a Crna Gora nikad nije imala prekid dinastija. Borbe nikad nijesu prestajale i Crna Gora je vazda bila svoja. A vasu rupu od 5 vjekovs pod osvajacima pokusavate da nadomjestite Crnom Gorom
(Podgoricki, 22. decembar 2019 17:56)
@
Prelistaj Gorski vijenac. Odakle poturice u vazda svojoj Crnoj Gori?
Su cim cete izac pred Milosa i pred druge srpske vitezove.

ZZ pop

pre 4 godine

Naša braća Crnogorci (i zeleni i beli i šareni) imaju i snage i vr(ij)emena da sami r(ij)eše ove unutrašnje probleme. A mogu i ovi njihovi što su sada ovde da odu da im pomognu... Mi ćemo poštovati.

Posveta prahu oca Srbije

pre 4 godine

Pravoslavlje smo mi branili i odbranili dok su vama spaljivali svece na Terazijama i dok ste se klanjali pasama i dahijama, necete nas vi uciti Pravoslavlju, vi koji ste juce skinuli petokraku s cela, a prekjuce sultanovu sliku.
(PoP, 22. decembar 2019 18:09)
@
Nijedan srpski svetac nije spaljen na Terazijama. SPC je bila i ostala jedna od najznacajnijih pravoslavnih crkava na svetu. Protiv dahija smo dizali bune i samo se oslobodili od Turaka. Za to vreme vasi vladari su govorili ovako: "Bog vas kleo pogani izrodi sto ce turska vjera medju nama. Kuda cete s kletvom pradjedovskom".

pribil

pre 4 godine

Kad se nesto temelji na lazima, korupciji, falsifikatima, mrznji, podelama, podmicivanju, izmisljanju, prekrajanju, spletkarenju, itd, to je tad kad osudjeno na propast. A to je danasnja Crna gora. Na zalost.

Nikola

pre 4 godine

Kao sto neko napisa, nema razgovora sa novom verzijom Crnogoraca. Dakle ja sam iz CG, znam sta pricam. Istorija i cinjenice ne postoje za njih. Izbjegavaju Gorski vijenac, dakle to nista za njih ne postoji. Ali zato se pozivaju na junacku istoriju i junacku borbu te Crne Gore, isto kao da su ti ljudi tada, tj njihovi preci razmisljali ovako kao oni sad, a ne onako kako su pisali Njegos, Nikola i slicno. Opet sa druge strane, mnogi su trolovi i namjerno provociraju, i bas ih nista ne interesuje vezano za istoriju. Utjerana im je mrznja prema svemu srpskom i to im je glavna vodilja u zivotu, doduse nema puno tih. To su obicno potomci istaknutih komunistickih porodica ili u manjem slucaju zelenaskih. Kazem manjem slucaju jer tih zelenasa stvarno nije bilo puno. Obicna avantura nekolke porodice sa Cetinja se sad pretvara od muve u medjeda, ali moraju na necemu graditi istoriju...

Cus

pre 4 godine

Alien da najpametniji komentar, stupid humans.. Istoriju pisu pobjednici kako njima odgovara i to je jedina istina, zemlja je bozija ne srbije il crne gore, crkve su narodne a ne crkvine, pametnome dosta

jojo

pre 4 godine

@Stojko Još samo da ta ista teokratija nije nastala i bila pod direktnom jurisdikcijom Srpske Pećke Patrijaršije dok je ista postojala...

superhik

pre 4 godine

dovoljno je protrčati kroz komentare i uveriti se da sa milogorcima nije moguća nikakva argumentovana rasprava, baš kao i sa njihovom intelektualnom i duhovnom braćom, kosovskim šiptarima. Ni jedne ni druge ne zanimaju ni činjenice, istorijske ili bilo kakve, ni prava drugoga. Sa njima se može i treba samo na emocionalnom nivou, koji ta trsa jedino i razume: Milo će u zatvor, a gde ćete vi onda i šta će s vama biti?

mile

pre 4 godine

Bas naprotiv. Mi smo je skupo platili i to platili i vas racun. Vi ste 5 vjekova podvili rep i bili otomanski pasaluk a Crna Gora nikad nije imala prekid dinastija. Borbe nikad nijesu prestajale i Crna Gora je vazda bila svoja. A vasu rupu od 5 vjekovs pod osvajacima pokusavate da nadomjestite Crnom Gorom
(Podgoricki, 22. decembar 2019 17:56)

Eto ti opet, rani kuce da te ujede. Niti je 5 vekova a o podvijenom repu bivseg carstva i velikasa koji sve poslase na Kosovo naspram planincuga u koje turci nisu ni hteli da zalaze, a i kada zalutaju bacali ste kamenje na njih. Ili ces da mi pricas o vasoj hrabrosti sa par desetina hiljada ljudi naspram Srbije? Podvili rep? Jedna Vizantija je nestala, Grcka i Bugarska. Ali eto Crna Gora je bila nepobediva poput Albanije, obe sa Srbima kao velikim junacima koje danas izrodi prekrstise u nesto drugo, Skenderbega u albanca a vi vase u nekakve montenegrine ili sta vec. Sto li izbaciste Njegosa ili Onamo namo iz skola? A i Milo je bio veliki Srbin, napadao Dubrovnik, pa se sada izrodi nasladjuju Kosmetom ne shvatajuci valjda koliko je mladica iz Crne Gore zivote dalo za odbranu,. Ja kapiram da ovi nasi nece uraditi nista protiv jer bi to naskodilo normalnim ljudina dole, prvenstveno mislim na unistavanje turisticke sezone, ali jedna tura nekakve ekoloske takse na izlazak iz Srbije u Crnu Goru, jedino i iskljucivo, u iznosu od 50 evra bilo bi dovoljno da vas nauci pameti. Jedno ili dva leta sasvim dovoljno. Pa jedite otete manastire

shone

pre 4 godine

Bas naprotiv. Mi smo je skupo platili i to platili i vas racun. Vi ste 5 vjekova podvili rep i bili otomanski pasaluk a Crna Gora nikad nije imala prekid dinastija. Borbe nikad nijesu prestajale i Crna Gora je vazda bila svoja. A vasu rupu od 5 vjekovs pod osvajacima pokusavate da nadomjestite Crnom Gorom
(Podgoricki, 22. decembar 2019 17:56)
Ovde u tvom komentaru je kljucno pitanje koji ste to `Vi`,da li znas da u danasnjoj `centralnoj Srbiji` nije bilo vise od 20000 ljudi kada su je Turci konacno uzeli pod svoje,taj silan narod koji se povlacio pod Turcima je upravo poceo da naseljava krsne predele Crne Gore, Hercegovine,Krajine..u kojima su i tada ziveli Srbi,tj kako ti kazes `Vi`.I gotovo niko nikada stotinama godina nije dovodio u pitanje koji ste to zapravo `Vi`.Pa vise od pola stanovnika danasnje Srbije vodi poreklo iz Crne Gore,Hercegovine kao i mom slucaju,jer su se ljudi masovno poceli posle povlacenja osmanlija, ponovo naseljavati u predele centralne Srbije i Kosova i Metohije.Potpuno sizofrena situacija vlada danas u CG,naravno izazvana od strane danasnjih vlastodrzaca.

Ko ne slusa pesmu slusace oluju

pre 4 godine

Podoričanin ne postoji narod na Balkanu a retki su u svetu koji su skuplje platili svoju samostalnost od Srba. Da nije tako ne bi nas bombardovali i oteli Kosovo već bi ušli u Nato pa bi mi bombardovali i otimali tuđe. Inače Kosovo je skupo i Albanci su to već uvideli a drže ga tek 20 godina, imaju li snage i moći da ga drže vekovima kao Srbi? Nemojte Srbima o svetskoj istoriji od naše ruke su padali i carevi i sultani.

Đuričko

pre 4 godine

Klasična otimačina i lagarija sa ciljem da se Srbi iskorene i da se istorija falsifikuje. Svud u okruženju crkve su u vlasništvu SPC, čak i u Hrvatskoj. U svim državama hramovi su imovina verskih zajednica. Inače, ko je podigao Moraču, Pivu, Petrovu crkvu u B.Polju manastir kod Berana? Da nije možda crnogorska država?

nebitan

pre 4 godine

Prosto pitanje, molim za jasan odgovor ukoliko neko precizno zna!
Da li postoji dokaz da je Knezevina CG bila vlasnik imovine SPC, onakav kakav je u to vrijeme taj dokaz i bio? Ovo sa "dopustanjem prodaje" danas ne pije vodu, uopste nije dokaz o vlasnistvu. Da li je tadasnja Knezevina CG imala neki vid katastra?
Nemoguce da je sve objekte prije '18 napravila Knezevina. Vrlo cesto, pa i danas, u izgradnji crkvenih objekata ucestvuju mnogi pojedinci i pravna lica, cak i za vjerske zajednice to su i danas vrlo skupi projekti.

Solomon

pre 4 godine

Pop uđi u bilo koji manastir u Crnoj Gori i videćeš freske stare 800, graditelja i pravih vlasnika plemenite srpske loze Nemanjića. Naravno ako nisi od onih koji ruše crkve kao u nekim novim državama-demokratijama.

Прле

pre 4 godine

Мени је полемика око религије безвезна. Часни Црногорци би требали на улицу на протесте због Миловог признања ткз. Косова!

History

pre 4 godine

(Podgoricki, 22. decembar 2019 17:56)



hahaha..., kad čovek čita ove naručene NATO komentare ispada da je samo Srbija bila pod turskom okupacijom dok se svuda naokolo cvetala demokratija, humanizam i renesansa. Nego slušaj sine i ti i tebi slični, Turci su jedno vreme držali ceo Balkan pod svoje, a došli su sve do Beča, prostor današnje Crne Gore je pod turskom okupacijom mnogo duže nego Beograd, a Srem, Banat i Bačka još manje od toga, Skoplje je bilo pod turskom okupacijom 512 godina, Osjek 160, Sarajevo 415, a Podgorica nešto slično tome, dok je Beograd bio pod Turcima negde oko 250 godina. Ono što nije bilo pod turskom okupacijom bilo je pod okupacijom Ugara, Austro-Ugara i Mlečana. Inače ti se Crna Gora prvi put pod tim imenom pominje 1435-e godine kao zemlja srpskog despota Đurađa Brankovića i to ne čak ni kao neka posebna regija, a kamoli država, već kao neka lokalna oblast tipa Dedinje koje nam vi Montenegrini redovito obilazite sa ciljem da ga u potpunosti okupirate.

sandalj

pre 4 godine

Od ove gomile gluposti izdvojiću dvije.
1.) Crna Gora nije izgubila nezavisnost 1918. već 1916. godine, potpisom bezuslovne kapitulacije.
2.) Teritorija današnje Crne Gore se ne poklapa ni izbliza sa teritorijom kraljevine Crne Gore

PoP

pre 4 godine

@Petar S.
Eto vidis koliko ne znas.
Od knjaza Danila, razdvojene su crkvena i drzavna (svjetovna) vlast. Dakle, Petar II je bio poslednji koji je bio i Vladika i Gospodar.
Vladika u CG je bio na celu CRNOGORSKE CRKVE, a na celu SPC nije bio niko, jer nije postojala. Postojala je Pecka Patrijarsija na cijem je celu bio Pecki Patrijarh koji nikakve veze nije imao sa Crnom Gorom. Pecku Patrijarsiju je osnovao Sulejman Velicanstveni, a svi patrijarsi postavljani su uz OBAVEZNO odobrenje SULTANA. I ti hoces da kazes da je Njegos saradjivao sa sultanovim popovima? Naravno da nije.
Nego, zasto niko iz Srbije nije dosao da brani Ostrog kada je Omer Pasa Latas htio da ga spali? Nego samo Crnogorci? Ako su to srpski manastiri, sto ne dodjose Srbi da ga cuvaju i brane? Ili nije bilo Srba u Srbiji?

Cicko

pre 4 godine

Uradio je Milo za Crnu Goru vise nego svi njeni vladari zajedno. I realno, najnormalniji politicar na prostorima bivse Juge. Bravo Milo, i nedaj se.

Dugo putovanje u jevropu

pre 4 godine

Ko nije ,neka pogleda predstavu " Dugo putovanje u jevropu". Posle toga mogu komentari. Sve lepo receno, istorija se ponavlja.

Sabre

pre 4 godine

Mit #1 - Milogorci su neki kao autohtoni narod, a ne zapravo Srbi. Jednom su fejlovali da ih u to ubede Italijani sa celom Montenegrini pricom, ali evo izgleda da je Milo bio uspesniji...

Данијел

pre 4 godine

Овде не треба ни коментарисати, Црна Гора је део српске државе увек била, ови сада што ово раде су милогорци који постојање темеље на свему што није српско. Измишњају језик, културу, сад хоће и цркву, одричу се Његоша, краља Николе... Шта рећи о таквим људима?!

Aлександар Ст.

pre 4 godine

Све ово што долази од Милогорске Црне Горе од језика, културе и књижевности, преко историје и напада на СПЦ апсолутно неће на добро изаћи. Мило не ради ово за џабе и неће стати.

kolee

pre 4 godine

Zna se sta je ovde problem, problem je sto Manastir Ostrog zaradi vise para godisnje nego citava drzava crna gora, i ova vlast pokusava da se domogne tih novaca. A on nije svjestan da kad istjerate SPC iz ostroga ta ce tog momenta vjernici prestati da dolaze, cim prestanu da dolaze, nece biti ni novca koji se donira u Ostrog. Ali ovi milogorci to ne mogu da shvate, igraju se sa svetinjama, i na kraju to nece na dobro izaci.

sasa

pre 4 godine

Tako nam i treba. I nama i SPC. Kad se samo delimo. Nismo srbi muslimanske veroispovesti vec smo bosnjaci, nismo srbi katolici vec dalmatinci, nismo srbi nego smo crnogorci. A spc jos kaze da Srbin moze biti samo pravoslavac pa kad se i ti Srbi pocnu deliti na vojvodjane, sumadince, semberijce, krajisnike, licane... nece vise niko ni biti pravoslavac. Bravo sve nam je u krivu!

jojo

pre 4 godine

Mešaju babe i žabe. Crna Gora je bila teokratija tad pa je država bila vlasnik i crkava. Vladika je ujedno bio i svetovni vladar. Kako mogu da se pozivaju na kontinuitet kad njega nema. Od teokratije su preko komunizma došli do kartelskog feudalizma sadašnjeg.

Marko PG

pre 4 godine

Drzavna vlast i religija su ustavom odvojene i strogo je zabranjeno da vlast uredjuje religijska pitanja. Dobio si pisma i od Vaseljenskog patrijarha i od Pape. Sto katedrale ne nacionalizujete nece valjda Papa iz Rima da upravlja njima? Zasto dzamije ne nacionalizujete pa da vidimo kakav bi odgovor bio. Dosta se udarali na pravoslavlje vekovima.
(Sms, 22. decembar 2019 17:39)
Zato sto dzamije i katedrale nismo pravili, a crkve jesmo. Eto. Zašto su Nemanjici pravili manastire ako su drzavna vlast i religija odvojene? Zašto su vladari tj država pravili manastire? Eto tako je Crna Gora pravila crkve i ne da ih nekoj organizaciji iz BGa.

PoP

pre 4 godine

@Sms
Dva dana posle tog pisma iz Vatikana, premijer CG se sastao sa Papom i Papa javno rece da nije tacno ono sto je SPC saopstila da je napisao u tom pismu... toliko o SPC.
Dobili ste i vi pismo Vaseljenskog Patrijarha, pa ga ne postujete, vi ste uz ruskog.
Crkva nema pravo da pljacka drzavu, zato SPC nece na silu prisvajati crnogorske hramove.
PS- ista su pravila i za katedrale i za dzamije, nego srbima ne odgovara da se cuje istina.
Pravoslavlje smo mi branili i odbranili dok su vama spaljivali svece na Terazijama i dok ste se klanjali pasama i dahijama, necete nas vi uciti Pravoslavlju, vi koji ste juce skinuli petokraku s cela, a prekjuce sultanovu sliku.

Kosmopolita

pre 4 godine

@PoP,
U Crnoj Gori nije skinuta petokraka, samo su je sakrili, istoj se klanjaju potomci onih koji su petokrakom uništili crnogorski srpski identitet. Petokraka i nešto modifikovana ideologija se kriju iza novog imena partije, koja nema ništa sa demokratijom a ni sa socijalizmom.

Stojko

pre 4 godine

Jojo
Crni Jojo...pa upravo si dao krucijalan dokaz da je Vlada CG u pravu...!!! Ako je vlast bila objedinjena u svetovnom i crkvenom vladaru, a bila je, tj. država i crkva su bile jedna vlast, onda je sve jasno. Crkva u PRAVNOM smislu ne može biti, niti je starija od države, tj. vlasti.

PoP

pre 4 godine

@Dušan
Crna Gora je bila drzava dok je Srbija bila pasaluk.
Crna Gora je i sada drzava, dok je Srbija kvazi drzava koja ne zna ni gdje su joj granice. Ajde na Kosovo.

Srba

pre 4 godine

Mene bas ali bas sva ta prica ne zanima ali mi smeta kad se ljudi prave blesavi i spremni na silu ni zbog cega...
Do 1918. godine to se zove crnogorskom crkvom i autokefalna je. Onda ta drzava nestaje. 1920. godine Aleksandar Ujedinitelj dekretom osnica SPC i sve pravoslavno na prostoru drzave postaje vlasnistvo te crkve. Sad novi istorijski momenti, opet drzava CG... Nijedna ozbiljna drzava ne bj dozvolila da su joj centri moci neke organizacije u drzavi koja potajno zeli prestanak njenog postojanja. Ende.

Petar S.

pre 4 godine

Ovo je NE OPEVANI Bezobrazluk.
Jednostavno nemoguce je da je po sredi NE ZNANJE.

Kako je moguce da se tvrdi da je "kulturno" nadledje vladnistvo "Drzave" (CG), a Ne Crkveno, KADA se zna da JE U KNEZEVINI Crnoj Gori, Vladar UJEDNO BIO I VERSKI poglavar (SPC), kao sto je to bio Petar Petrovic Njegos, koji se uz to deklarisao da je SRPSKOGA RODA.
OD KAD je to ("vekovima unazad") CG bila sekularna drzava?!??

DEDA CVETKO

pre 4 godine

Samo da podsetim da su objekti katolicke crkve u Sjedinjenim Drzavama iskljucivo i suvereno vlasnistvo katolicke crkve, a NE Sjedinjenih Drzava. Stavise, po zakonskoj "Sanctuary Theory" (teoriji sklonista), policija ne sme da upada u crkvu i hapsi bez dozvole crkvenih vlasti (bez obzira da li poseduje nalog za hapsenje ili ne), sto znaci da katolicka crkva praktivno uziva zakonski imunitet u svojim objektima. Naravno, postoje znatna ogranicenja tog crkvenog suvereniteta (crkva, recimo, nije oslobodjena placanja poreza i komunalija), ali apsolutno nikada, nigde, nije doveo u pitanje VLASNISTVA katolicke crkve nad njenim objektima. Ako se krecete oko Crkve Svetog Patrika u NJujorku i malo bolje zagledate kameni trotoar oko nje, primeticete metalne stapice ugradjene u kamen koji izricito obelezavaju granicu crkvene svojine, a posetiocu signaliziraju da se vise ne nalazi na javnoj povrsini, vec da je zasao na privatni posed i da mora da postuje obicajno i drugo pravo koje tu vlada.

Uzgred, Katolicka Crkva je treci najveci zemljoposednik na svetu (posle engleske kraljice i Saudijske Arabije) i drugi najveci u Sjedinjenim Drzavama. Ne postoji nijedan jedini zakonski presedan - osim u Staljinovom Sovjetskom Savezu ili Pol Potovoj Kampuciji - koji bi dao svetovnim vlastima pravo imovine nad duhovnim objektima koji su u aktivnoj upotrebi.

kk

pre 4 godine

Srpska pravoslavna crkva je stekla autokefalnost 1219 dok se do sredine 19 veka ova teritorija zvala Crna Gora i Brda. Nemojte sa Srbima o istoriji jer smo je skuplje platili od vas.
(Solomon, 22. decembar 2019 17:39)
Bas naprotiv. Mi smo je skupo platili i to platili i vas racun. Vi ste 5 vjekova podvili rep i bili otomanski pasaluk a Crna Gora nikad nije imala prekid dinastija. Borbe nikad nijesu prestajale i Crna Gora je vazda bila svoja. A vasu rupu od 5 vjekovs pod osvajacima pokusavate da nadomjestite Crnom Gorom
(Podgoricki, 22. decembar 2019 17:56)

Sada vas ima saka jada, ali bukvalno, 21 vek je a vas ima koliko crnogoraca, 200 000? Pa sta je to? To ti nazivas nacijom? Koliko vas je bilo onda u 20 il 19, par hiljada

Лепи Цане

pre 4 godine

„Nepokretna dobra pravoslavnih crkava i manastira ne mogu se nikako prodavati ili inače ustupati, bez naročita dopuštenja državne vlasti“.

Какав аутогол. Дакле, држава Књажевина Црна Гора ни тада није била продавац (власник) већ је само допуштала (аминовала) продају црквене имовине јер је била на територији исте.

Они би сада да приватна својина (у овом случају не појединца већ институције) пређе у државно власништво, што у било којој правној држави не би било могуће, нити би иком пало на памет да тако нешто предложи.

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

“Vlada CG objavila "pet mitova" - jedan od njih: "SPC je starija od Crne Gore"...
-6 mit u narodu da je Milo Đukanovićem duže na vlasti nego što su stare srpske crkve na teritoriji CG ahhahahahahahaha

posmatrac

pre 4 godine

Crna Gora nije Stara Hercegovina, a Ostrog je bio izgradjen u Staroj Hercegovini. Vasilije nije bio Crnogorac vec Starohercegovac, u Hercegovini se rodio, kod Trebinja, i u Staroj Hercegovini sluzio, u OStrogu. Crna Gora se tek kasnije prosirila na racun Hercegovine i sada zeli uzeti i njene crkve.

Sms

pre 4 godine

Drzavna vlast i religija su ustavom odvojene i strogo je zabranjeno da vlast uredjuje religijska pitanja. Dobio si pisma i od Vaseljenskog patrijarha i od Pape. Sto katedrale ne nacionalizujete nece valjda Papa iz Rima da upravlja njima? Zasto dzamije ne nacionalizujete pa da vidimo kakav bi odgovor bio. Dosta se udarali na pravoslavlje vekovima.

morem plovi

pre 4 godine

Vecinu crkavabu Srbiji a i u Crnoj gori pravili su vernici svojim prolozima a i radom.Neki vladari su sami bili ktitori i o svom trosku su gradili.Tako da vajna drza Crna gora nema pravo na vlasnistvo necega sto i nije njihovo.S verom u Boga za kralja i otadzbinu?

cinoeye

pre 4 godine

Нисам Русофил, далеко од тога, али овде ЦИА дрма психолошке операције само тако.

DEDA CVETKO

pre 4 godine

Da se osvrnemo na "mit" #2 crnogorske vlade: SPC - navodno - nije starija od Crne Gore.

- Pod sadasnjim imenom Crna Gora (odn. Montenegro) nije postojala sve do sredine 16. veka. Pre toga, postojalo je nesto sto se zvalo Duklja, a zatim nesto sto se zvalo Zeta. Ne postoje nikakvi istorijski dokazi da je Crna Gora medjunarodno-pravno u kontinuitetu sa ove dve istorijske drzave, ciji stanovnici, vladari i crkvene vodje su se uvek, dosledno, izjasnjavali ISKLJUCIVO kao Srbi i kao takvi su nastavili da se izjasnjavaju sve do 1918. godine. Srpska Pravoslavna Crkva dobila je autokefalnost 1219. godine, dakle, NAJMANJE 300 godina pre nego sto ce se naziv "Crna Gora" prvi put spomenuti. Ko zna da racuna, shvatice.

- Danasnja teritorija Crne Gore je skoro tri puta veca od teritorije Crne Gore iz 1912. godine, sto znaci da dve trecine teritorije danasnje Crne Gore predstavljaju teritorijalna prosirenja iz Balkanskih i Prvog Svetskog Rata. Ocigledno je da Crna Gora niti istorijski niti zakonski niti doktrinarno nije mogla imati suverenitet nad objektima SPC na delovima svoje teritorije koje sve do 1918. nikada nije ni posedovala, niti je CG na bilo koji nacin ucestvoval u njihovoj izgradnji. Posto je sasvim izvesno da crkve SPC na toj teritoriji nisu gradili ni Turci, ni Albanci, ni marsovci, mislim da mozemo komforno da zakljucimo da su srpske crkve na novostecenoj crnogorskoj teritoriji ODUVEK gradili i ODUVEK posedovali iskljucivo - Srbi i njihovi vladari.

LJUTA

pre 4 godine

Istina CG je postala drzava i priznata 1978g
CG je nestala kako milo kaze 1918g
Znaci CG kao priznata drzava je postojala 40g duplo krace od sfrj.

Znaci sve crkve gradjene prije 1978g i posle su crkvena imovina...kako je onda drzava upisala cetinski Manastir na sebe kad ga je izgradio Ivan Crnojevic jos 1485g
Crnogorski mitropolit Mitrofan Ban postavljen od knjaza Nikole zajedno sa svestenstvom se ujedinio u Srpsku Pravoslavnu Crkvu dec 1918g i ostao mitropolit do smrti...
Pecki Mitropolit Dozic bivsi cetinski Mitropolit je postao Patrijarh SPC....
Popis stanovnistva u CG 1909g 93.8% SRBI...
Bas hoce ovi Srbi da nam sve crnogorsko otmu..

минг

pre 4 godine

Подмукле правне конструкције које су тумачене од стране оних које их и пишу. “Коме закон лежи у топузу, трагови му смрде нечовјештвом.” Али нажалост овај цитат Његоша није довољан да се подвуче црта између истине и конструисане (полу)(не)истине, јер отимачина неће због тога стати. Хвала на објави.

Да ли ми живимо у 21. веку?

pre 4 godine

Откуд амбиција једне секуларне европске државе заједно са партијом наследницом Савеза комуниста да буде власник верских тј. црквених објеката у 21. веку? Они сви нас сматрају крајње неинтелигентнима ако мисле да ће то тек тако лако да прође...

Podgoricki

pre 4 godine

Srpska pravoslavna crkva je stekla autokefalnost 1219 dok se do sredine 19 veka ova teritorija zvala Crna Gora i Brda. Nemojte sa Srbima o istoriji jer smo je skuplje platili od vas.
(Solomon, 22. decembar 2019 17:39)
Bas naprotiv. Mi smo je skupo platili i to platili i vas racun. Vi ste 5 vjekova podvili rep i bili otomanski pasaluk a Crna Gora nikad nije imala prekid dinastija. Borbe nikad nijesu prestajale i Crna Gora je vazda bila svoja. A vasu rupu od 5 vjekovs pod osvajacima pokusavate da nadomjestite Crnom Gorom

ns posmatrac

pre 4 godine

Neko u CG previse konzumira robu koju transportuje u tranzitu kroz CG.

To zna lose da utice na mozak, javljaju se razne halucinacije i fiks ideje, gubi se dodirnsa stvarnoscu itd.

john

pre 4 godine

O čemu ovi ljudi pričaju:
1. kako je moguće da je crkva vlasništvo države.
2. gubitak nezavisnosti je izmisljena kategorija radi otimanja imovine, jer Crna Gora nikada nije izgubila svoju državnost.
Milo pokušava da izigrava evropejca a u stvari pokazuje svoje pravo lice komuniste tj. crvenog bandita.

Solomon

pre 4 godine

Srpska pravoslavna crkva je stekla autokefalnost 1219 dok se do sredine 19 veka ova teritorija zvala Crna Gora i Brda. Nemojte sa Srbima o istoriji jer smo je skuplje platili od vas.

Solomon

pre 4 godine

Srpska pravoslavna crkva je stekla autokefalnost 1219 dok se do sredine 19 veka ova teritorija zvala Crna Gora i Brda. Nemojte sa Srbima o istoriji jer smo je skuplje platili od vas.

posmatrac

pre 4 godine

Crna Gora nije Stara Hercegovina, a Ostrog je bio izgradjen u Staroj Hercegovini. Vasilije nije bio Crnogorac vec Starohercegovac, u Hercegovini se rodio, kod Trebinja, i u Staroj Hercegovini sluzio, u OStrogu. Crna Gora se tek kasnije prosirila na racun Hercegovine i sada zeli uzeti i njene crkve.

DEDA CVETKO

pre 4 godine

Da se osvrnemo na "mit" #2 crnogorske vlade: SPC - navodno - nije starija od Crne Gore.

- Pod sadasnjim imenom Crna Gora (odn. Montenegro) nije postojala sve do sredine 16. veka. Pre toga, postojalo je nesto sto se zvalo Duklja, a zatim nesto sto se zvalo Zeta. Ne postoje nikakvi istorijski dokazi da je Crna Gora medjunarodno-pravno u kontinuitetu sa ove dve istorijske drzave, ciji stanovnici, vladari i crkvene vodje su se uvek, dosledno, izjasnjavali ISKLJUCIVO kao Srbi i kao takvi su nastavili da se izjasnjavaju sve do 1918. godine. Srpska Pravoslavna Crkva dobila je autokefalnost 1219. godine, dakle, NAJMANJE 300 godina pre nego sto ce se naziv "Crna Gora" prvi put spomenuti. Ko zna da racuna, shvatice.

- Danasnja teritorija Crne Gore je skoro tri puta veca od teritorije Crne Gore iz 1912. godine, sto znaci da dve trecine teritorije danasnje Crne Gore predstavljaju teritorijalna prosirenja iz Balkanskih i Prvog Svetskog Rata. Ocigledno je da Crna Gora niti istorijski niti zakonski niti doktrinarno nije mogla imati suverenitet nad objektima SPC na delovima svoje teritorije koje sve do 1918. nikada nije ni posedovala, niti je CG na bilo koji nacin ucestvoval u njihovoj izgradnji. Posto je sasvim izvesno da crkve SPC na toj teritoriji nisu gradili ni Turci, ni Albanci, ni marsovci, mislim da mozemo komforno da zakljucimo da su srpske crkve na novostecenoj crnogorskoj teritoriji ODUVEK gradili i ODUVEK posedovali iskljucivo - Srbi i njihovi vladari.

john

pre 4 godine

O čemu ovi ljudi pričaju:
1. kako je moguće da je crkva vlasništvo države.
2. gubitak nezavisnosti je izmisljena kategorija radi otimanja imovine, jer Crna Gora nikada nije izgubila svoju državnost.
Milo pokušava da izigrava evropejca a u stvari pokazuje svoje pravo lice komuniste tj. crvenog bandita.

cinoeye

pre 4 godine

Нисам Русофил, далеко од тога, али овде ЦИА дрма психолошке операције само тако.

History

pre 4 godine

(Podgoricki, 22. decembar 2019 17:56)



hahaha..., kad čovek čita ove naručene NATO komentare ispada da je samo Srbija bila pod turskom okupacijom dok se svuda naokolo cvetala demokratija, humanizam i renesansa. Nego slušaj sine i ti i tebi slični, Turci su jedno vreme držali ceo Balkan pod svoje, a došli su sve do Beča, prostor današnje Crne Gore je pod turskom okupacijom mnogo duže nego Beograd, a Srem, Banat i Bačka još manje od toga, Skoplje je bilo pod turskom okupacijom 512 godina, Osjek 160, Sarajevo 415, a Podgorica nešto slično tome, dok je Beograd bio pod Turcima negde oko 250 godina. Ono što nije bilo pod turskom okupacijom bilo je pod okupacijom Ugara, Austro-Ugara i Mlečana. Inače ti se Crna Gora prvi put pod tim imenom pominje 1435-e godine kao zemlja srpskog despota Đurađa Brankovića i to ne čak ni kao neka posebna regija, a kamoli država, već kao neka lokalna oblast tipa Dedinje koje nam vi Montenegrini redovito obilazite sa ciljem da ga u potpunosti okupirate.

ns posmatrac

pre 4 godine

Neko u CG previse konzumira robu koju transportuje u tranzitu kroz CG.

To zna lose da utice na mozak, javljaju se razne halucinacije i fiks ideje, gubi se dodirnsa stvarnoscu itd.

Sms

pre 4 godine

Drzavna vlast i religija su ustavom odvojene i strogo je zabranjeno da vlast uredjuje religijska pitanja. Dobio si pisma i od Vaseljenskog patrijarha i od Pape. Sto katedrale ne nacionalizujete nece valjda Papa iz Rima da upravlja njima? Zasto dzamije ne nacionalizujete pa da vidimo kakav bi odgovor bio. Dosta se udarali na pravoslavlje vekovima.

sandalj

pre 4 godine

Od ove gomile gluposti izdvojiću dvije.
1.) Crna Gora nije izgubila nezavisnost 1918. već 1916. godine, potpisom bezuslovne kapitulacije.
2.) Teritorija današnje Crne Gore se ne poklapa ni izbliza sa teritorijom kraljevine Crne Gore

Solomon

pre 4 godine

Pop uđi u bilo koji manastir u Crnoj Gori i videćeš freske stare 800, graditelja i pravih vlasnika plemenite srpske loze Nemanjića. Naravno ako nisi od onih koji ruše crkve kao u nekim novim državama-demokratijama.

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

“Vlada CG objavila "pet mitova" - jedan od njih: "SPC je starija od Crne Gore"...
-6 mit u narodu da je Milo Đukanovićem duže na vlasti nego što su stare srpske crkve na teritoriji CG ahhahahahahahaha

Pera

pre 4 godine

Cetinjska mitropolija je nastala nakon raspustanja Pecke patrijarsije od koje su nastale jos i Karlovacka kao i Beogradska mitropolija. Nakon osvajanja slobode 1918. godine SPC se ponovo ujedinila. Pricati da je Crna Gora starija od SPC koja je nedavno proslavila 800 godina autokefalnosti moze samo potpuna neznalica ili krajnje zlonameran covek.

Pera

pre 4 godine

Vi ste 5 vjekova podvili rep i bili otomanski pasaluk a Crna Gora nikad nije imala prekid dinastija. Borbe nikad nijesu prestajale i Crna Gora je vazda bila svoja. A vasu rupu od 5 vjekovs pod osvajacima pokusavate da nadomjestite Crnom Gorom
(Podgoricki, 22. decembar 2019 17:56)
@
Prelistaj Gorski vijenac. Odakle poturice u vazda svojoj Crnoj Gori?
Su cim cete izac pred Milosa i pred druge srpske vitezove.

Ko ne slusa pesmu slusace oluju

pre 4 godine

Podoričanin ne postoji narod na Balkanu a retki su u svetu koji su skuplje platili svoju samostalnost od Srba. Da nije tako ne bi nas bombardovali i oteli Kosovo već bi ušli u Nato pa bi mi bombardovali i otimali tuđe. Inače Kosovo je skupo i Albanci su to već uvideli a drže ga tek 20 godina, imaju li snage i moći da ga drže vekovima kao Srbi? Nemojte Srbima o svetskoj istoriji od naše ruke su padali i carevi i sultani.

Да ли ми живимо у 21. веку?

pre 4 godine

Откуд амбиција једне секуларне европске државе заједно са партијом наследницом Савеза комуниста да буде власник верских тј. црквених објеката у 21. веку? Они сви нас сматрају крајње неинтелигентнима ако мисле да ће то тек тако лако да прође...

Nikola

pre 4 godine

Kao sto neko napisa, nema razgovora sa novom verzijom Crnogoraca. Dakle ja sam iz CG, znam sta pricam. Istorija i cinjenice ne postoje za njih. Izbjegavaju Gorski vijenac, dakle to nista za njih ne postoji. Ali zato se pozivaju na junacku istoriju i junacku borbu te Crne Gore, isto kao da su ti ljudi tada, tj njihovi preci razmisljali ovako kao oni sad, a ne onako kako su pisali Njegos, Nikola i slicno. Opet sa druge strane, mnogi su trolovi i namjerno provociraju, i bas ih nista ne interesuje vezano za istoriju. Utjerana im je mrznja prema svemu srpskom i to im je glavna vodilja u zivotu, doduse nema puno tih. To su obicno potomci istaknutih komunistickih porodica ili u manjem slucaju zelenaskih. Kazem manjem slucaju jer tih zelenasa stvarno nije bilo puno. Obicna avantura nekolke porodice sa Cetinja se sad pretvara od muve u medjeda, ali moraju na necemu graditi istoriju...

Данијел

pre 4 godine

Овде не треба ни коментарисати, Црна Гора је део српске државе увек била, ови сада што ово раде су милогорци који постојање темеље на свему што није српско. Измишњају језик, културу, сад хоће и цркву, одричу се Његоша, краља Николе... Шта рећи о таквим људима?!

Posveta prahu oca Srbije

pre 4 godine

Pravoslavlje smo mi branili i odbranili dok su vama spaljivali svece na Terazijama i dok ste se klanjali pasama i dahijama, necete nas vi uciti Pravoslavlju, vi koji ste juce skinuli petokraku s cela, a prekjuce sultanovu sliku.
(PoP, 22. decembar 2019 18:09)
@
Nijedan srpski svetac nije spaljen na Terazijama. SPC je bila i ostala jedna od najznacajnijih pravoslavnih crkava na svetu. Protiv dahija smo dizali bune i samo se oslobodili od Turaka. Za to vreme vasi vladari su govorili ovako: "Bog vas kleo pogani izrodi sto ce turska vjera medju nama. Kuda cete s kletvom pradjedovskom".

LJUTA

pre 4 godine

Istina CG je postala drzava i priznata 1978g
CG je nestala kako milo kaze 1918g
Znaci CG kao priznata drzava je postojala 40g duplo krace od sfrj.

Znaci sve crkve gradjene prije 1978g i posle su crkvena imovina...kako je onda drzava upisala cetinski Manastir na sebe kad ga je izgradio Ivan Crnojevic jos 1485g
Crnogorski mitropolit Mitrofan Ban postavljen od knjaza Nikole zajedno sa svestenstvom se ujedinio u Srpsku Pravoslavnu Crkvu dec 1918g i ostao mitropolit do smrti...
Pecki Mitropolit Dozic bivsi cetinski Mitropolit je postao Patrijarh SPC....
Popis stanovnistva u CG 1909g 93.8% SRBI...
Bas hoce ovi Srbi da nam sve crnogorsko otmu..

Đuričko

pre 4 godine

Klasična otimačina i lagarija sa ciljem da se Srbi iskorene i da se istorija falsifikuje. Svud u okruženju crkve su u vlasništvu SPC, čak i u Hrvatskoj. U svim državama hramovi su imovina verskih zajednica. Inače, ko je podigao Moraču, Pivu, Petrovu crkvu u B.Polju manastir kod Berana? Da nije možda crnogorska država?

mile

pre 4 godine

Bas naprotiv. Mi smo je skupo platili i to platili i vas racun. Vi ste 5 vjekova podvili rep i bili otomanski pasaluk a Crna Gora nikad nije imala prekid dinastija. Borbe nikad nijesu prestajale i Crna Gora je vazda bila svoja. A vasu rupu od 5 vjekovs pod osvajacima pokusavate da nadomjestite Crnom Gorom
(Podgoricki, 22. decembar 2019 17:56)

Eto ti opet, rani kuce da te ujede. Niti je 5 vekova a o podvijenom repu bivseg carstva i velikasa koji sve poslase na Kosovo naspram planincuga u koje turci nisu ni hteli da zalaze, a i kada zalutaju bacali ste kamenje na njih. Ili ces da mi pricas o vasoj hrabrosti sa par desetina hiljada ljudi naspram Srbije? Podvili rep? Jedna Vizantija je nestala, Grcka i Bugarska. Ali eto Crna Gora je bila nepobediva poput Albanije, obe sa Srbima kao velikim junacima koje danas izrodi prekrstise u nesto drugo, Skenderbega u albanca a vi vase u nekakve montenegrine ili sta vec. Sto li izbaciste Njegosa ili Onamo namo iz skola? A i Milo je bio veliki Srbin, napadao Dubrovnik, pa se sada izrodi nasladjuju Kosmetom ne shvatajuci valjda koliko je mladica iz Crne Gore zivote dalo za odbranu,. Ja kapiram da ovi nasi nece uraditi nista protiv jer bi to naskodilo normalnim ljudina dole, prvenstveno mislim na unistavanje turisticke sezone, ali jedna tura nekakve ekoloske takse na izlazak iz Srbije u Crnu Goru, jedino i iskljucivo, u iznosu od 50 evra bilo bi dovoljno da vas nauci pameti. Jedno ili dva leta sasvim dovoljno. Pa jedite otete manastire

Sabre

pre 4 godine

Mit #1 - Milogorci su neki kao autohtoni narod, a ne zapravo Srbi. Jednom su fejlovali da ih u to ubede Italijani sa celom Montenegrini pricom, ali evo izgleda da je Milo bio uspesniji...

минг

pre 4 godine

Подмукле правне конструкције које су тумачене од стране оних које их и пишу. “Коме закон лежи у топузу, трагови му смрде нечовјештвом.” Али нажалост овај цитат Његоша није довољан да се подвуче црта између истине и конструисане (полу)(не)истине, јер отимачина неће због тога стати. Хвала на објави.

shone

pre 4 godine

Bas naprotiv. Mi smo je skupo platili i to platili i vas racun. Vi ste 5 vjekova podvili rep i bili otomanski pasaluk a Crna Gora nikad nije imala prekid dinastija. Borbe nikad nijesu prestajale i Crna Gora je vazda bila svoja. A vasu rupu od 5 vjekovs pod osvajacima pokusavate da nadomjestite Crnom Gorom
(Podgoricki, 22. decembar 2019 17:56)
Ovde u tvom komentaru je kljucno pitanje koji ste to `Vi`,da li znas da u danasnjoj `centralnoj Srbiji` nije bilo vise od 20000 ljudi kada su je Turci konacno uzeli pod svoje,taj silan narod koji se povlacio pod Turcima je upravo poceo da naseljava krsne predele Crne Gore, Hercegovine,Krajine..u kojima su i tada ziveli Srbi,tj kako ti kazes `Vi`.I gotovo niko nikada stotinama godina nije dovodio u pitanje koji ste to zapravo `Vi`.Pa vise od pola stanovnika danasnje Srbije vodi poreklo iz Crne Gore,Hercegovine kao i mom slucaju,jer su se ljudi masovno poceli posle povlacenja osmanlija, ponovo naseljavati u predele centralne Srbije i Kosova i Metohije.Potpuno sizofrena situacija vlada danas u CG,naravno izazvana od strane danasnjih vlastodrzaca.

kk

pre 4 godine

Srpska pravoslavna crkva je stekla autokefalnost 1219 dok se do sredine 19 veka ova teritorija zvala Crna Gora i Brda. Nemojte sa Srbima o istoriji jer smo je skuplje platili od vas.
(Solomon, 22. decembar 2019 17:39)
Bas naprotiv. Mi smo je skupo platili i to platili i vas racun. Vi ste 5 vjekova podvili rep i bili otomanski pasaluk a Crna Gora nikad nije imala prekid dinastija. Borbe nikad nijesu prestajale i Crna Gora je vazda bila svoja. A vasu rupu od 5 vjekovs pod osvajacima pokusavate da nadomjestite Crnom Gorom
(Podgoricki, 22. decembar 2019 17:56)

Sada vas ima saka jada, ali bukvalno, 21 vek je a vas ima koliko crnogoraca, 200 000? Pa sta je to? To ti nazivas nacijom? Koliko vas je bilo onda u 20 il 19, par hiljada

morem plovi

pre 4 godine

Vecinu crkavabu Srbiji a i u Crnoj gori pravili su vernici svojim prolozima a i radom.Neki vladari su sami bili ktitori i o svom trosku su gradili.Tako da vajna drza Crna gora nema pravo na vlasnistvo necega sto i nije njihovo.S verom u Boga za kralja i otadzbinu?

kolee

pre 4 godine

Zna se sta je ovde problem, problem je sto Manastir Ostrog zaradi vise para godisnje nego citava drzava crna gora, i ova vlast pokusava da se domogne tih novaca. A on nije svjestan da kad istjerate SPC iz ostroga ta ce tog momenta vjernici prestati da dolaze, cim prestanu da dolaze, nece biti ni novca koji se donira u Ostrog. Ali ovi milogorci to ne mogu da shvate, igraju se sa svetinjama, i na kraju to nece na dobro izaci.

superhik

pre 4 godine

dovoljno je protrčati kroz komentare i uveriti se da sa milogorcima nije moguća nikakva argumentovana rasprava, baš kao i sa njihovom intelektualnom i duhovnom braćom, kosovskim šiptarima. Ni jedne ni druge ne zanimaju ni činjenice, istorijske ili bilo kakve, ni prava drugoga. Sa njima se može i treba samo na emocionalnom nivou, koji ta trsa jedino i razume: Milo će u zatvor, a gde ćete vi onda i šta će s vama biti?

Milovci su tesko zabrazdili

pre 4 godine

Апсолутно нетачно!
Црногорско име је најмлађе, међу свим српским земљама. Први пут се појављује у 18. вијеку.
Најстарија је Босна, која се још у 6. вијеку тако звала.
(Макарије, 22. decembar 2019 21:39)

Crna Gora je kao takva uspostavljena na berlinskom kongresu 1878.godine. Tom prilikom joj je pripojena Stara Hercegovina koja je bila priznata i prepoznata geografska oblast vekovima - o географском смислу, област Старе Херцеговине обухвата сјеверозападну половину данашње Црне Горе, од Херцег Новог, преко Никшића, Шавника, Плужина и Жабљака, до Пљеваља и Бијелог Поља, а такође укључује и Пријепоље у Србији, односно Рудо, Чајниче, Горажде и Фочу у данашњој Босни и Херцеговини.
evo link: https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0_%D0%A5%D0%B5%D1%80%D1%86%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0
Ovo znaci da skoro polovina Crne Gore nije bila Crna Gora do pre 140 godina, a oni tvrde da su vlasnici manastira koji su pravljeni pre nekoliko stotina godina.
Da li je moguca tolika kolicina ludila?

DEDA CVETKO

pre 4 godine

Samo da podsetim da su objekti katolicke crkve u Sjedinjenim Drzavama iskljucivo i suvereno vlasnistvo katolicke crkve, a NE Sjedinjenih Drzava. Stavise, po zakonskoj "Sanctuary Theory" (teoriji sklonista), policija ne sme da upada u crkvu i hapsi bez dozvole crkvenih vlasti (bez obzira da li poseduje nalog za hapsenje ili ne), sto znaci da katolicka crkva praktivno uziva zakonski imunitet u svojim objektima. Naravno, postoje znatna ogranicenja tog crkvenog suvereniteta (crkva, recimo, nije oslobodjena placanja poreza i komunalija), ali apsolutno nikada, nigde, nije doveo u pitanje VLASNISTVA katolicke crkve nad njenim objektima. Ako se krecete oko Crkve Svetog Patrika u NJujorku i malo bolje zagledate kameni trotoar oko nje, primeticete metalne stapice ugradjene u kamen koji izricito obelezavaju granicu crkvene svojine, a posetiocu signaliziraju da se vise ne nalazi na javnoj povrsini, vec da je zasao na privatni posed i da mora da postuje obicajno i drugo pravo koje tu vlada.

Uzgred, Katolicka Crkva je treci najveci zemljoposednik na svetu (posle engleske kraljice i Saudijske Arabije) i drugi najveci u Sjedinjenim Drzavama. Ne postoji nijedan jedini zakonski presedan - osim u Staljinovom Sovjetskom Savezu ili Pol Potovoj Kampuciji - koji bi dao svetovnim vlastima pravo imovine nad duhovnim objektima koji su u aktivnoj upotrebi.

Макарије

pre 4 godine

Crna Gora je stara 1000.god.Spc 97.Matematika je egzaktna nauka,ali za manjinu.Za vecinu nije.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (doktorgase, 22. decembar 2019 19:53)

Апсолутно нетачно!
Црногорско име је најмлађе, међу свим српским земљама. Први пут се појављује у 18. вијеку.
Најстарија је Босна, која се још у 6. вијеку тако звала.

sasa

pre 4 godine

Tako nam i treba. I nama i SPC. Kad se samo delimo. Nismo srbi muslimanske veroispovesti vec smo bosnjaci, nismo srbi katolici vec dalmatinci, nismo srbi nego smo crnogorci. A spc jos kaze da Srbin moze biti samo pravoslavac pa kad se i ti Srbi pocnu deliti na vojvodjane, sumadince, semberijce, krajisnike, licane... nece vise niko ni biti pravoslavac. Bravo sve nam je u krivu!

Aлександар Ст.

pre 4 godine

Све ово што долази од Милогорске Црне Горе од језика, културе и књижевности, преко историје и напада на СПЦ апсолутно неће на добро изаћи. Мило не ради ово за џабе и неће стати.

Petar S.

pre 4 godine

Ovo je NE OPEVANI Bezobrazluk.
Jednostavno nemoguce je da je po sredi NE ZNANJE.

Kako je moguce da se tvrdi da je "kulturno" nadledje vladnistvo "Drzave" (CG), a Ne Crkveno, KADA se zna da JE U KNEZEVINI Crnoj Gori, Vladar UJEDNO BIO I VERSKI poglavar (SPC), kao sto je to bio Petar Petrovic Njegos, koji se uz to deklarisao da je SRPSKOGA RODA.
OD KAD je to ("vekovima unazad") CG bila sekularna drzava?!??

pribil

pre 4 godine

Kad se nesto temelji na lazima, korupciji, falsifikatima, mrznji, podelama, podmicivanju, izmisljanju, prekrajanju, spletkarenju, itd, to je tad kad osudjeno na propast. A to je danasnja Crna gora. Na zalost.

jojo

pre 4 godine

Mešaju babe i žabe. Crna Gora je bila teokratija tad pa je država bila vlasnik i crkava. Vladika je ujedno bio i svetovni vladar. Kako mogu da se pozivaju na kontinuitet kad njega nema. Od teokratije su preko komunizma došli do kartelskog feudalizma sadašnjeg.

PoP

pre 4 godine

@Petar S.
Eto vidis koliko ne znas.
Od knjaza Danila, razdvojene su crkvena i drzavna (svjetovna) vlast. Dakle, Petar II je bio poslednji koji je bio i Vladika i Gospodar.
Vladika u CG je bio na celu CRNOGORSKE CRKVE, a na celu SPC nije bio niko, jer nije postojala. Postojala je Pecka Patrijarsija na cijem je celu bio Pecki Patrijarh koji nikakve veze nije imao sa Crnom Gorom. Pecku Patrijarsiju je osnovao Sulejman Velicanstveni, a svi patrijarsi postavljani su uz OBAVEZNO odobrenje SULTANA. I ti hoces da kazes da je Njegos saradjivao sa sultanovim popovima? Naravno da nije.
Nego, zasto niko iz Srbije nije dosao da brani Ostrog kada je Omer Pasa Latas htio da ga spali? Nego samo Crnogorci? Ako su to srpski manastiri, sto ne dodjose Srbi da ga cuvaju i brane? Ili nije bilo Srba u Srbiji?

Прле

pre 4 godine

Мени је полемика око религије безвезна. Часни Црногорци би требали на улицу на протесте због Миловог признања ткз. Косова!

Cicko

pre 4 godine

Uradio je Milo za Crnu Goru vise nego svi njeni vladari zajedno. I realno, najnormalniji politicar na prostorima bivse Juge. Bravo Milo, i nedaj se.

оће то

pre 4 godine

Пази ово: Црна Гора, топоним за део територије са планинама мрке боје. Ови несретници од тога желе нацију да направе. Немојте се прерачунати с тим.

Kosmopolita

pre 4 godine

@PoP,
U Crnoj Gori nije skinuta petokraka, samo su je sakrili, istoj se klanjaju potomci onih koji su petokrakom uništili crnogorski srpski identitet. Petokraka i nešto modifikovana ideologija se kriju iza novog imena partije, koja nema ništa sa demokratijom a ni sa socijalizmom.

ketiS

pre 4 godine

Citava "ujdurma" koju stvara aktuelna crnogorska vlast je posledica potpune politizacije istorije po ugledu na "kolege" u Hrvatskoj, koja podrazumeva da se povest cita tako, sto se sadasnjost preslikava na proslost. Poseban izraz te politizacije je teznja da se stvori zaseban crnogorski etnoidentitet, pa se u nemogucnosti da se on odvoji od srpskog poseze opet istovetno sa hrvatskim slucajem, za antijugoslovenstvom i antisrpstvom. Zaista zalosno! Jedini pravi odgovor Srbije na svu tu politizaciju treba da bude zalaganje za postovanjem multikulturalnosti i prava gradjana Crne Gore koji se osecaju Srbima. Sto se tice srpskih konzervativaca koji za sve okrivljuju Zapad, trebalo bi vec jednom da shvate da je Srbije evropska, a ne evroazijska drzava, te da je njena buducnost u Evropi.

PoP

pre 4 godine

@Dušan
Crna Gora je bila drzava dok je Srbija bila pasaluk.
Crna Gora je i sada drzava, dok je Srbija kvazi drzava koja ne zna ni gdje su joj granice. Ajde na Kosovo.

nebitan

pre 4 godine

Prosto pitanje, molim za jasan odgovor ukoliko neko precizno zna!
Da li postoji dokaz da je Knezevina CG bila vlasnik imovine SPC, onakav kakav je u to vrijeme taj dokaz i bio? Ovo sa "dopustanjem prodaje" danas ne pije vodu, uopste nije dokaz o vlasnistvu. Da li je tadasnja Knezevina CG imala neki vid katastra?
Nemoguce da je sve objekte prije '18 napravila Knezevina. Vrlo cesto, pa i danas, u izgradnji crkvenih objekata ucestvuju mnogi pojedinci i pravna lica, cak i za vjerske zajednice to su i danas vrlo skupi projekti.

Srba

pre 4 godine

Mene bas ali bas sva ta prica ne zanima ali mi smeta kad se ljudi prave blesavi i spremni na silu ni zbog cega...
Do 1918. godine to se zove crnogorskom crkvom i autokefalna je. Onda ta drzava nestaje. 1920. godine Aleksandar Ujedinitelj dekretom osnica SPC i sve pravoslavno na prostoru drzave postaje vlasnistvo te crkve. Sad novi istorijski momenti, opet drzava CG... Nijedna ozbiljna drzava ne bj dozvolila da su joj centri moci neke organizacije u drzavi koja potajno zeli prestanak njenog postojanja. Ende.

ZZ pop

pre 4 godine

Naša braća Crnogorci (i zeleni i beli i šareni) imaju i snage i vr(ij)emena da sami r(ij)eše ove unutrašnje probleme. A mogu i ovi njihovi što su sada ovde da odu da im pomognu... Mi ćemo poštovati.

XXL

pre 4 godine

Tačno se vidi iz ovog tumačenja istorije i prava da je tumači 'beogradska škola' tj. tumači studirali na Beogradskom Univerzitetu u Beogradu.

Лепи Цане

pre 4 godine

„Nepokretna dobra pravoslavnih crkava i manastira ne mogu se nikako prodavati ili inače ustupati, bez naročita dopuštenja državne vlasti“.

Какав аутогол. Дакле, држава Књажевина Црна Гора ни тада није била продавац (власник) већ је само допуштала (аминовала) продају црквене имовине јер је била на територији исте.

Они би сада да приватна својина (у овом случају не појединца већ институције) пређе у државно власништво, што у било којој правној држави не би било могуће, нити би иком пало на памет да тако нешто предложи.

PoP

pre 4 godine

@Sms
Dva dana posle tog pisma iz Vatikana, premijer CG se sastao sa Papom i Papa javno rece da nije tacno ono sto je SPC saopstila da je napisao u tom pismu... toliko o SPC.
Dobili ste i vi pismo Vaseljenskog Patrijarha, pa ga ne postujete, vi ste uz ruskog.
Crkva nema pravo da pljacka drzavu, zato SPC nece na silu prisvajati crnogorske hramove.
PS- ista su pravila i za katedrale i za dzamije, nego srbima ne odgovara da se cuje istina.
Pravoslavlje smo mi branili i odbranili dok su vama spaljivali svece na Terazijama i dok ste se klanjali pasama i dahijama, necete nas vi uciti Pravoslavlju, vi koji ste juce skinuli petokraku s cela, a prekjuce sultanovu sliku.

Podgoricki

pre 4 godine

Srpska pravoslavna crkva je stekla autokefalnost 1219 dok se do sredine 19 veka ova teritorija zvala Crna Gora i Brda. Nemojte sa Srbima o istoriji jer smo je skuplje platili od vas.
(Solomon, 22. decembar 2019 17:39)
Bas naprotiv. Mi smo je skupo platili i to platili i vas racun. Vi ste 5 vjekova podvili rep i bili otomanski pasaluk a Crna Gora nikad nije imala prekid dinastija. Borbe nikad nijesu prestajale i Crna Gora je vazda bila svoja. A vasu rupu od 5 vjekovs pod osvajacima pokusavate da nadomjestite Crnom Gorom

duh

pre 4 godine

Šta je geografska pripadnost a šta nacionalna? Prostor na kom se rađamo nismo mogli birati i ne možemo mesto rođenja menjati. Nacionalnu pripadnost možemo. Pripadnost određenoj religiji takođe možemo birati i menjati. Povlačenje znaka jednakosti između nacionalne i verske pripadnosti je u sekularnim državama ne zamislivo. Ali, koga briga. Baciš dimnu bombu i niko više ne obraća pažnju na bedu, kriminal, korupciju... Zavadi pa vladaj. Pučina je stoka jedna grdna.

Dugo putovanje u jevropu

pre 4 godine

Ko nije ,neka pogleda predstavu " Dugo putovanje u jevropu". Posle toga mogu komentari. Sve lepo receno, istorija se ponavlja.

Cus

pre 4 godine

Alien da najpametniji komentar, stupid humans.. Istoriju pisu pobjednici kako njima odgovara i to je jedina istina, zemlja je bozija ne srbije il crne gore, crkve su narodne a ne crkvine, pametnome dosta

Stojko

pre 4 godine

Jojo
Crni Jojo...pa upravo si dao krucijalan dokaz da je Vlada CG u pravu...!!! Ako je vlast bila objedinjena u svetovnom i crkvenom vladaru, a bila je, tj. država i crkva su bile jedna vlast, onda je sve jasno. Crkva u PRAVNOM smislu ne može biti, niti je starija od države, tj. vlasti.

Marko PG

pre 4 godine

Drzavna vlast i religija su ustavom odvojene i strogo je zabranjeno da vlast uredjuje religijska pitanja. Dobio si pisma i od Vaseljenskog patrijarha i od Pape. Sto katedrale ne nacionalizujete nece valjda Papa iz Rima da upravlja njima? Zasto dzamije ne nacionalizujete pa da vidimo kakav bi odgovor bio. Dosta se udarali na pravoslavlje vekovima.
(Sms, 22. decembar 2019 17:39)
Zato sto dzamije i katedrale nismo pravili, a crkve jesmo. Eto. Zašto su Nemanjici pravili manastire ako su drzavna vlast i religija odvojene? Zašto su vladari tj država pravili manastire? Eto tako je Crna Gora pravila crkve i ne da ih nekoj organizaciji iz BGa.

jojo

pre 4 godine

@Stojko Još samo da ta ista teokratija nije nastala i bila pod direktnom jurisdikcijom Srpske Pećke Patrijaršije dok je ista postojala...

bulldog

pre 4 godine

Sve je ovo posledica nase nemarnosti i istorijskog prava, koje nam se sada vraca, mi nikad nismo trazili ono sto nam pripada, dok entiteti oko nas rade na tome stalno. Primera radi, hrvatska od nas trazi saregradsku adu, a imaju 1000 km obale, koja im nikada nije pripadala. Tako je i na ostalim primerima, nije samo u pitanju granica, to nam se ponavlja stalno.

bulldog

pre 4 godine

A sto mi ne potegnemo pitanje, kako se danasnja crna gora toliko prosirila, ko im je dao toliku teritoriju? Takodje zasto je crna gora usla u sastav kraljevine sa metohijom sa sve peckom patrijarsijom u svom sastavu?

tony

pre 4 godine

još i ovo da dodam pa da mi prethodni komentar bude kompletan. da su Srbi pametni pa da pokrenu pitanje anketiranih brda, da ih odvoje ili bar dobiju neku vrstu autonomije, pa kasnije i odvoje od vas... drugačije bi se pesme pevale!

realno

pre 4 godine

To nije manastir države Srbije već srba u Crnoj Gori. To su građani Crne Gore koliko znamo ili možda nisu. Imaju valjda pravo da posjeduju vjerski objekat u svojoj zemlji.

max

pre 4 godine

Meni su smesne ove srpsko-crnogorske prepirke. Koliko je meni poznato, dobar deo danasnjih Srbijanaca (Srba u Srbiji) vuce poreklo sa teritorije danasnje Crne Gore. I ovde se vidi da su Srbi (Srbijanci i Crnogorci) najgori narod. Nek komsiji crkne krava, brat na brata zbog medje i slicno. Pa Srbi i Crnogorci su najblizeg porekla, neki daleki a neki bliski rodjaci. Sto se tice resavanja problema ja predlazem referendum u svakoj mesnoj zajednici koja ima crkvenu gradjevinu. Pa kako kaze lokalni narod koji je i koristi i njemu sluzi. Ako se u nekoj mesnoj zajednici vise naroda izjasni za SPC onda crkva ostaje njena a ukoliko se vise naroda izjasni za CPC onda neka bude njena. Nenormalno je da narod zeli jedno a neko drugi nesto drugo. Ali izgleda da se nikada ne pita narod vec pojedinci. Tako je resen spor u Nemackoj izmedju katolika i protestanata gde su na drzavnom nivou zastupljeni po oko 50% ali zavisno od pokrajine do pokrajine, od grada do grada, od sela do sela ti procenti veoma variraju. Ima primera i zajednickog koriscenja. Ali Nemci su Nemci pa imaju veliku jaku ujedinjenu drzavu Bavaraca, Svaba, Franaka, Saksonaca i ostalih a mi Srbi u hiljadu nezavisnih drzava jer brat sa bratom ne moze ni cokoladu da podeli.

PoP

pre 4 godine

@Petar S.
Eto vidis koliko ne znas.
Od knjaza Danila, razdvojene su crkvena i drzavna (svjetovna) vlast. Dakle, Petar II je bio poslednji koji je bio i Vladika i Gospodar.
Vladika u CG je bio na celu CRNOGORSKE CRKVE, a na celu SPC nije bio niko, jer nije postojala. Postojala je Pecka Patrijarsija na cijem je celu bio Pecki Patrijarh koji nikakve veze nije imao sa Crnom Gorom. Pecku Patrijarsiju je osnovao Sulejman Velicanstveni, a svi patrijarsi postavljani su uz OBAVEZNO odobrenje SULTANA. I ti hoces da kazes da je Njegos saradjivao sa sultanovim popovima? Naravno da nije.
Nego, zasto niko iz Srbije nije dosao da brani Ostrog kada je Omer Pasa Latas htio da ga spali? Nego samo Crnogorci? Ako su to srpski manastiri, sto ne dodjose Srbi da ga cuvaju i brane? Ili nije bilo Srba u Srbiji?

Cicko

pre 4 godine

Uradio je Milo za Crnu Goru vise nego svi njeni vladari zajedno. I realno, najnormalniji politicar na prostorima bivse Juge. Bravo Milo, i nedaj se.

PoP

pre 4 godine

@Sms
Dva dana posle tog pisma iz Vatikana, premijer CG se sastao sa Papom i Papa javno rece da nije tacno ono sto je SPC saopstila da je napisao u tom pismu... toliko o SPC.
Dobili ste i vi pismo Vaseljenskog Patrijarha, pa ga ne postujete, vi ste uz ruskog.
Crkva nema pravo da pljacka drzavu, zato SPC nece na silu prisvajati crnogorske hramove.
PS- ista su pravila i za katedrale i za dzamije, nego srbima ne odgovara da se cuje istina.
Pravoslavlje smo mi branili i odbranili dok su vama spaljivali svece na Terazijama i dok ste se klanjali pasama i dahijama, necete nas vi uciti Pravoslavlju, vi koji ste juce skinuli petokraku s cela, a prekjuce sultanovu sliku.

PoP

pre 4 godine

@Dušan
Crna Gora je bila drzava dok je Srbija bila pasaluk.
Crna Gora je i sada drzava, dok je Srbija kvazi drzava koja ne zna ni gdje su joj granice. Ajde na Kosovo.

Podgoricki

pre 4 godine

Srpska pravoslavna crkva je stekla autokefalnost 1219 dok se do sredine 19 veka ova teritorija zvala Crna Gora i Brda. Nemojte sa Srbima o istoriji jer smo je skuplje platili od vas.
(Solomon, 22. decembar 2019 17:39)
Bas naprotiv. Mi smo je skupo platili i to platili i vas racun. Vi ste 5 vjekova podvili rep i bili otomanski pasaluk a Crna Gora nikad nije imala prekid dinastija. Borbe nikad nijesu prestajale i Crna Gora je vazda bila svoja. A vasu rupu od 5 vjekovs pod osvajacima pokusavate da nadomjestite Crnom Gorom

Marko PG

pre 4 godine

Drzavna vlast i religija su ustavom odvojene i strogo je zabranjeno da vlast uredjuje religijska pitanja. Dobio si pisma i od Vaseljenskog patrijarha i od Pape. Sto katedrale ne nacionalizujete nece valjda Papa iz Rima da upravlja njima? Zasto dzamije ne nacionalizujete pa da vidimo kakav bi odgovor bio. Dosta se udarali na pravoslavlje vekovima.
(Sms, 22. decembar 2019 17:39)
Zato sto dzamije i katedrale nismo pravili, a crkve jesmo. Eto. Zašto su Nemanjici pravili manastire ako su drzavna vlast i religija odvojene? Zašto su vladari tj država pravili manastire? Eto tako je Crna Gora pravila crkve i ne da ih nekoj organizaciji iz BGa.

Srba

pre 4 godine

Mene bas ali bas sva ta prica ne zanima ali mi smeta kad se ljudi prave blesavi i spremni na silu ni zbog cega...
Do 1918. godine to se zove crnogorskom crkvom i autokefalna je. Onda ta drzava nestaje. 1920. godine Aleksandar Ujedinitelj dekretom osnica SPC i sve pravoslavno na prostoru drzave postaje vlasnistvo te crkve. Sad novi istorijski momenti, opet drzava CG... Nijedna ozbiljna drzava ne bj dozvolila da su joj centri moci neke organizacije u drzavi koja potajno zeli prestanak njenog postojanja. Ende.

Solomon

pre 4 godine

Srpska pravoslavna crkva je stekla autokefalnost 1219 dok se do sredine 19 veka ova teritorija zvala Crna Gora i Brda. Nemojte sa Srbima o istoriji jer smo je skuplje platili od vas.

morem plovi

pre 4 godine

Vecinu crkavabu Srbiji a i u Crnoj gori pravili su vernici svojim prolozima a i radom.Neki vladari su sami bili ktitori i o svom trosku su gradili.Tako da vajna drza Crna gora nema pravo na vlasnistvo necega sto i nije njihovo.S verom u Boga za kralja i otadzbinu?

cinoeye

pre 4 godine

Нисам Русофил, далеко од тога, али овде ЦИА дрма психолошке операције само тако.

Ko ne slusa pesmu slusace oluju

pre 4 godine

Podoričanin ne postoji narod na Balkanu a retki su u svetu koji su skuplje platili svoju samostalnost od Srba. Da nije tako ne bi nas bombardovali i oteli Kosovo već bi ušli u Nato pa bi mi bombardovali i otimali tuđe. Inače Kosovo je skupo i Albanci su to već uvideli a drže ga tek 20 godina, imaju li snage i moći da ga drže vekovima kao Srbi? Nemojte Srbima o svetskoj istoriji od naše ruke su padali i carevi i sultani.

Stojko

pre 4 godine

Jojo
Crni Jojo...pa upravo si dao krucijalan dokaz da je Vlada CG u pravu...!!! Ako je vlast bila objedinjena u svetovnom i crkvenom vladaru, a bila je, tj. država i crkva su bile jedna vlast, onda je sve jasno. Crkva u PRAVNOM smislu ne može biti, niti je starija od države, tj. vlasti.

DEDA CVETKO

pre 4 godine

Da se osvrnemo na "mit" #2 crnogorske vlade: SPC - navodno - nije starija od Crne Gore.

- Pod sadasnjim imenom Crna Gora (odn. Montenegro) nije postojala sve do sredine 16. veka. Pre toga, postojalo je nesto sto se zvalo Duklja, a zatim nesto sto se zvalo Zeta. Ne postoje nikakvi istorijski dokazi da je Crna Gora medjunarodno-pravno u kontinuitetu sa ove dve istorijske drzave, ciji stanovnici, vladari i crkvene vodje su se uvek, dosledno, izjasnjavali ISKLJUCIVO kao Srbi i kao takvi su nastavili da se izjasnjavaju sve do 1918. godine. Srpska Pravoslavna Crkva dobila je autokefalnost 1219. godine, dakle, NAJMANJE 300 godina pre nego sto ce se naziv "Crna Gora" prvi put spomenuti. Ko zna da racuna, shvatice.

- Danasnja teritorija Crne Gore je skoro tri puta veca od teritorije Crne Gore iz 1912. godine, sto znaci da dve trecine teritorije danasnje Crne Gore predstavljaju teritorijalna prosirenja iz Balkanskih i Prvog Svetskog Rata. Ocigledno je da Crna Gora niti istorijski niti zakonski niti doktrinarno nije mogla imati suverenitet nad objektima SPC na delovima svoje teritorije koje sve do 1918. nikada nije ni posedovala, niti je CG na bilo koji nacin ucestvoval u njihovoj izgradnji. Posto je sasvim izvesno da crkve SPC na toj teritoriji nisu gradili ni Turci, ni Albanci, ni marsovci, mislim da mozemo komforno da zakljucimo da su srpske crkve na novostecenoj crnogorskoj teritoriji ODUVEK gradili i ODUVEK posedovali iskljucivo - Srbi i njihovi vladari.

Данијел

pre 4 godine

Овде не треба ни коментарисати, Црна Гора је део српске државе увек била, ови сада што ово раде су милогорци који постојање темеље на свему што није српско. Измишњају језик, културу, сад хоће и цркву, одричу се Његоша, краља Николе... Шта рећи о таквим људима?!

posmatrac

pre 4 godine

Crna Gora nije Stara Hercegovina, a Ostrog je bio izgradjen u Staroj Hercegovini. Vasilije nije bio Crnogorac vec Starohercegovac, u Hercegovini se rodio, kod Trebinja, i u Staroj Hercegovini sluzio, u OStrogu. Crna Gora se tek kasnije prosirila na racun Hercegovine i sada zeli uzeti i njene crkve.

kk

pre 4 godine

Srpska pravoslavna crkva je stekla autokefalnost 1219 dok se do sredine 19 veka ova teritorija zvala Crna Gora i Brda. Nemojte sa Srbima o istoriji jer smo je skuplje platili od vas.
(Solomon, 22. decembar 2019 17:39)
Bas naprotiv. Mi smo je skupo platili i to platili i vas racun. Vi ste 5 vjekova podvili rep i bili otomanski pasaluk a Crna Gora nikad nije imala prekid dinastija. Borbe nikad nijesu prestajale i Crna Gora je vazda bila svoja. A vasu rupu od 5 vjekovs pod osvajacima pokusavate da nadomjestite Crnom Gorom
(Podgoricki, 22. decembar 2019 17:56)

Sada vas ima saka jada, ali bukvalno, 21 vek je a vas ima koliko crnogoraca, 200 000? Pa sta je to? To ti nazivas nacijom? Koliko vas je bilo onda u 20 il 19, par hiljada

superhik

pre 4 godine

dovoljno je protrčati kroz komentare i uveriti se da sa milogorcima nije moguća nikakva argumentovana rasprava, baš kao i sa njihovom intelektualnom i duhovnom braćom, kosovskim šiptarima. Ni jedne ni druge ne zanimaju ni činjenice, istorijske ili bilo kakve, ni prava drugoga. Sa njima se može i treba samo na emocionalnom nivou, koji ta trsa jedino i razume: Milo će u zatvor, a gde ćete vi onda i šta će s vama biti?

Pera

pre 4 godine

Vi ste 5 vjekova podvili rep i bili otomanski pasaluk a Crna Gora nikad nije imala prekid dinastija. Borbe nikad nijesu prestajale i Crna Gora je vazda bila svoja. A vasu rupu od 5 vjekovs pod osvajacima pokusavate da nadomjestite Crnom Gorom
(Podgoricki, 22. decembar 2019 17:56)
@
Prelistaj Gorski vijenac. Odakle poturice u vazda svojoj Crnoj Gori?
Su cim cete izac pred Milosa i pred druge srpske vitezove.

Đuričko

pre 4 godine

Klasična otimačina i lagarija sa ciljem da se Srbi iskorene i da se istorija falsifikuje. Svud u okruženju crkve su u vlasništvu SPC, čak i u Hrvatskoj. U svim državama hramovi su imovina verskih zajednica. Inače, ko je podigao Moraču, Pivu, Petrovu crkvu u B.Polju manastir kod Berana? Da nije možda crnogorska država?

kolee

pre 4 godine

Zna se sta je ovde problem, problem je sto Manastir Ostrog zaradi vise para godisnje nego citava drzava crna gora, i ova vlast pokusava da se domogne tih novaca. A on nije svjestan da kad istjerate SPC iz ostroga ta ce tog momenta vjernici prestati da dolaze, cim prestanu da dolaze, nece biti ni novca koji se donira u Ostrog. Ali ovi milogorci to ne mogu da shvate, igraju se sa svetinjama, i na kraju to nece na dobro izaci.

History

pre 4 godine

(Podgoricki, 22. decembar 2019 17:56)



hahaha..., kad čovek čita ove naručene NATO komentare ispada da je samo Srbija bila pod turskom okupacijom dok se svuda naokolo cvetala demokratija, humanizam i renesansa. Nego slušaj sine i ti i tebi slični, Turci su jedno vreme držali ceo Balkan pod svoje, a došli su sve do Beča, prostor današnje Crne Gore je pod turskom okupacijom mnogo duže nego Beograd, a Srem, Banat i Bačka još manje od toga, Skoplje je bilo pod turskom okupacijom 512 godina, Osjek 160, Sarajevo 415, a Podgorica nešto slično tome, dok je Beograd bio pod Turcima negde oko 250 godina. Ono što nije bilo pod turskom okupacijom bilo je pod okupacijom Ugara, Austro-Ugara i Mlečana. Inače ti se Crna Gora prvi put pod tim imenom pominje 1435-e godine kao zemlja srpskog despota Đurađa Brankovića i to ne čak ni kao neka posebna regija, a kamoli država, već kao neka lokalna oblast tipa Dedinje koje nam vi Montenegrini redovito obilazite sa ciljem da ga u potpunosti okupirate.

john

pre 4 godine

O čemu ovi ljudi pričaju:
1. kako je moguće da je crkva vlasništvo države.
2. gubitak nezavisnosti je izmisljena kategorija radi otimanja imovine, jer Crna Gora nikada nije izgubila svoju državnost.
Milo pokušava da izigrava evropejca a u stvari pokazuje svoje pravo lice komuniste tj. crvenog bandita.

sandalj

pre 4 godine

Od ove gomile gluposti izdvojiću dvije.
1.) Crna Gora nije izgubila nezavisnost 1918. već 1916. godine, potpisom bezuslovne kapitulacije.
2.) Teritorija današnje Crne Gore se ne poklapa ni izbliza sa teritorijom kraljevine Crne Gore

mile

pre 4 godine

Bas naprotiv. Mi smo je skupo platili i to platili i vas racun. Vi ste 5 vjekova podvili rep i bili otomanski pasaluk a Crna Gora nikad nije imala prekid dinastija. Borbe nikad nijesu prestajale i Crna Gora je vazda bila svoja. A vasu rupu od 5 vjekovs pod osvajacima pokusavate da nadomjestite Crnom Gorom
(Podgoricki, 22. decembar 2019 17:56)

Eto ti opet, rani kuce da te ujede. Niti je 5 vekova a o podvijenom repu bivseg carstva i velikasa koji sve poslase na Kosovo naspram planincuga u koje turci nisu ni hteli da zalaze, a i kada zalutaju bacali ste kamenje na njih. Ili ces da mi pricas o vasoj hrabrosti sa par desetina hiljada ljudi naspram Srbije? Podvili rep? Jedna Vizantija je nestala, Grcka i Bugarska. Ali eto Crna Gora je bila nepobediva poput Albanije, obe sa Srbima kao velikim junacima koje danas izrodi prekrstise u nesto drugo, Skenderbega u albanca a vi vase u nekakve montenegrine ili sta vec. Sto li izbaciste Njegosa ili Onamo namo iz skola? A i Milo je bio veliki Srbin, napadao Dubrovnik, pa se sada izrodi nasladjuju Kosmetom ne shvatajuci valjda koliko je mladica iz Crne Gore zivote dalo za odbranu,. Ja kapiram da ovi nasi nece uraditi nista protiv jer bi to naskodilo normalnim ljudina dole, prvenstveno mislim na unistavanje turisticke sezone, ali jedna tura nekakve ekoloske takse na izlazak iz Srbije u Crnu Goru, jedino i iskljucivo, u iznosu od 50 evra bilo bi dovoljno da vas nauci pameti. Jedno ili dva leta sasvim dovoljno. Pa jedite otete manastire

Kosmopolita

pre 4 godine

@PoP,
U Crnoj Gori nije skinuta petokraka, samo su je sakrili, istoj se klanjaju potomci onih koji su petokrakom uništili crnogorski srpski identitet. Petokraka i nešto modifikovana ideologija se kriju iza novog imena partije, koja nema ništa sa demokratijom a ni sa socijalizmom.

Petar S.

pre 4 godine

Ovo je NE OPEVANI Bezobrazluk.
Jednostavno nemoguce je da je po sredi NE ZNANJE.

Kako je moguce da se tvrdi da je "kulturno" nadledje vladnistvo "Drzave" (CG), a Ne Crkveno, KADA se zna da JE U KNEZEVINI Crnoj Gori, Vladar UJEDNO BIO I VERSKI poglavar (SPC), kao sto je to bio Petar Petrovic Njegos, koji se uz to deklarisao da je SRPSKOGA RODA.
OD KAD je to ("vekovima unazad") CG bila sekularna drzava?!??

Solomon

pre 4 godine

Pop uđi u bilo koji manastir u Crnoj Gori i videćeš freske stare 800, graditelja i pravih vlasnika plemenite srpske loze Nemanjića. Naravno ako nisi od onih koji ruše crkve kao u nekim novim državama-demokratijama.

ns posmatrac

pre 4 godine

Neko u CG previse konzumira robu koju transportuje u tranzitu kroz CG.

To zna lose da utice na mozak, javljaju se razne halucinacije i fiks ideje, gubi se dodirnsa stvarnoscu itd.

Sabre

pre 4 godine

Mit #1 - Milogorci su neki kao autohtoni narod, a ne zapravo Srbi. Jednom su fejlovali da ih u to ubede Italijani sa celom Montenegrini pricom, ali evo izgleda da je Milo bio uspesniji...

Nikola

pre 4 godine

Kao sto neko napisa, nema razgovora sa novom verzijom Crnogoraca. Dakle ja sam iz CG, znam sta pricam. Istorija i cinjenice ne postoje za njih. Izbjegavaju Gorski vijenac, dakle to nista za njih ne postoji. Ali zato se pozivaju na junacku istoriju i junacku borbu te Crne Gore, isto kao da su ti ljudi tada, tj njihovi preci razmisljali ovako kao oni sad, a ne onako kako su pisali Njegos, Nikola i slicno. Opet sa druge strane, mnogi su trolovi i namjerno provociraju, i bas ih nista ne interesuje vezano za istoriju. Utjerana im je mrznja prema svemu srpskom i to im je glavna vodilja u zivotu, doduse nema puno tih. To su obicno potomci istaknutih komunistickih porodica ili u manjem slucaju zelenaskih. Kazem manjem slucaju jer tih zelenasa stvarno nije bilo puno. Obicna avantura nekolke porodice sa Cetinja se sad pretvara od muve u medjeda, ali moraju na necemu graditi istoriju...

Да ли ми живимо у 21. веку?

pre 4 godine

Откуд амбиција једне секуларне европске државе заједно са партијом наследницом Савеза комуниста да буде власник верских тј. црквених објеката у 21. веку? Они сви нас сматрају крајње неинтелигентнима ако мисле да ће то тек тако лако да прође...

Прле

pre 4 godine

Мени је полемика око религије безвезна. Часни Црногорци би требали на улицу на протесте због Миловог признања ткз. Косова!

Макарије

pre 4 godine

Crna Gora je stara 1000.god.Spc 97.Matematika je egzaktna nauka,ali za manjinu.Za vecinu nije.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (doktorgase, 22. decembar 2019 19:53)

Апсолутно нетачно!
Црногорско име је најмлађе, међу свим српским земљама. Први пут се појављује у 18. вијеку.
Најстарија је Босна, која се још у 6. вијеку тако звала.

sasa

pre 4 godine

Tako nam i treba. I nama i SPC. Kad se samo delimo. Nismo srbi muslimanske veroispovesti vec smo bosnjaci, nismo srbi katolici vec dalmatinci, nismo srbi nego smo crnogorci. A spc jos kaze da Srbin moze biti samo pravoslavac pa kad se i ti Srbi pocnu deliti na vojvodjane, sumadince, semberijce, krajisnike, licane... nece vise niko ni biti pravoslavac. Bravo sve nam je u krivu!

shone

pre 4 godine

Bas naprotiv. Mi smo je skupo platili i to platili i vas racun. Vi ste 5 vjekova podvili rep i bili otomanski pasaluk a Crna Gora nikad nije imala prekid dinastija. Borbe nikad nijesu prestajale i Crna Gora je vazda bila svoja. A vasu rupu od 5 vjekovs pod osvajacima pokusavate da nadomjestite Crnom Gorom
(Podgoricki, 22. decembar 2019 17:56)
Ovde u tvom komentaru je kljucno pitanje koji ste to `Vi`,da li znas da u danasnjoj `centralnoj Srbiji` nije bilo vise od 20000 ljudi kada su je Turci konacno uzeli pod svoje,taj silan narod koji se povlacio pod Turcima je upravo poceo da naseljava krsne predele Crne Gore, Hercegovine,Krajine..u kojima su i tada ziveli Srbi,tj kako ti kazes `Vi`.I gotovo niko nikada stotinama godina nije dovodio u pitanje koji ste to zapravo `Vi`.Pa vise od pola stanovnika danasnje Srbije vodi poreklo iz Crne Gore,Hercegovine kao i mom slucaju,jer su se ljudi masovno poceli posle povlacenja osmanlija, ponovo naseljavati u predele centralne Srbije i Kosova i Metohije.Potpuno sizofrena situacija vlada danas u CG,naravno izazvana od strane danasnjih vlastodrzaca.

Pera

pre 4 godine

Cetinjska mitropolija je nastala nakon raspustanja Pecke patrijarsije od koje su nastale jos i Karlovacka kao i Beogradska mitropolija. Nakon osvajanja slobode 1918. godine SPC se ponovo ujedinila. Pricati da je Crna Gora starija od SPC koja je nedavno proslavila 800 godina autokefalnosti moze samo potpuna neznalica ili krajnje zlonameran covek.

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

“Vlada CG objavila "pet mitova" - jedan od njih: "SPC je starija od Crne Gore"...
-6 mit u narodu da je Milo Đukanovićem duže na vlasti nego što su stare srpske crkve na teritoriji CG ahhahahahahahaha

LJUTA

pre 4 godine

Istina CG je postala drzava i priznata 1978g
CG je nestala kako milo kaze 1918g
Znaci CG kao priznata drzava je postojala 40g duplo krace od sfrj.

Znaci sve crkve gradjene prije 1978g i posle su crkvena imovina...kako je onda drzava upisala cetinski Manastir na sebe kad ga je izgradio Ivan Crnojevic jos 1485g
Crnogorski mitropolit Mitrofan Ban postavljen od knjaza Nikole zajedno sa svestenstvom se ujedinio u Srpsku Pravoslavnu Crkvu dec 1918g i ostao mitropolit do smrti...
Pecki Mitropolit Dozic bivsi cetinski Mitropolit je postao Patrijarh SPC....
Popis stanovnistva u CG 1909g 93.8% SRBI...
Bas hoce ovi Srbi da nam sve crnogorsko otmu..

pribil

pre 4 godine

Kad se nesto temelji na lazima, korupciji, falsifikatima, mrznji, podelama, podmicivanju, izmisljanju, prekrajanju, spletkarenju, itd, to je tad kad osudjeno na propast. A to je danasnja Crna gora. Na zalost.

оће то

pre 4 godine

Пази ово: Црна Гора, топоним за део територије са планинама мрке боје. Ови несретници од тога желе нацију да направе. Немојте се прерачунати с тим.

Sms

pre 4 godine

Drzavna vlast i religija su ustavom odvojene i strogo je zabranjeno da vlast uredjuje religijska pitanja. Dobio si pisma i od Vaseljenskog patrijarha i od Pape. Sto katedrale ne nacionalizujete nece valjda Papa iz Rima da upravlja njima? Zasto dzamije ne nacionalizujete pa da vidimo kakav bi odgovor bio. Dosta se udarali na pravoslavlje vekovima.

Aлександар Ст.

pre 4 godine

Све ово што долази од Милогорске Црне Горе од језика, културе и књижевности, преко историје и напада на СПЦ апсолутно неће на добро изаћи. Мило не ради ово за џабе и неће стати.

Posveta prahu oca Srbije

pre 4 godine

Pravoslavlje smo mi branili i odbranili dok su vama spaljivali svece na Terazijama i dok ste se klanjali pasama i dahijama, necete nas vi uciti Pravoslavlju, vi koji ste juce skinuli petokraku s cela, a prekjuce sultanovu sliku.
(PoP, 22. decembar 2019 18:09)
@
Nijedan srpski svetac nije spaljen na Terazijama. SPC je bila i ostala jedna od najznacajnijih pravoslavnih crkava na svetu. Protiv dahija smo dizali bune i samo se oslobodili od Turaka. Za to vreme vasi vladari su govorili ovako: "Bog vas kleo pogani izrodi sto ce turska vjera medju nama. Kuda cete s kletvom pradjedovskom".

ketiS

pre 4 godine

Citava "ujdurma" koju stvara aktuelna crnogorska vlast je posledica potpune politizacije istorije po ugledu na "kolege" u Hrvatskoj, koja podrazumeva da se povest cita tako, sto se sadasnjost preslikava na proslost. Poseban izraz te politizacije je teznja da se stvori zaseban crnogorski etnoidentitet, pa se u nemogucnosti da se on odvoji od srpskog poseze opet istovetno sa hrvatskim slucajem, za antijugoslovenstvom i antisrpstvom. Zaista zalosno! Jedini pravi odgovor Srbije na svu tu politizaciju treba da bude zalaganje za postovanjem multikulturalnosti i prava gradjana Crne Gore koji se osecaju Srbima. Sto se tice srpskih konzervativaca koji za sve okrivljuju Zapad, trebalo bi vec jednom da shvate da je Srbije evropska, a ne evroazijska drzava, te da je njena buducnost u Evropi.

минг

pre 4 godine

Подмукле правне конструкције које су тумачене од стране оних које их и пишу. “Коме закон лежи у топузу, трагови му смрде нечовјештвом.” Али нажалост овај цитат Његоша није довољан да се подвуче црта између истине и конструисане (полу)(не)истине, јер отимачина неће због тога стати. Хвала на објави.

jojo

pre 4 godine

Mešaju babe i žabe. Crna Gora je bila teokratija tad pa je država bila vlasnik i crkava. Vladika je ujedno bio i svetovni vladar. Kako mogu da se pozivaju na kontinuitet kad njega nema. Od teokratije su preko komunizma došli do kartelskog feudalizma sadašnjeg.

nebitan

pre 4 godine

Prosto pitanje, molim za jasan odgovor ukoliko neko precizno zna!
Da li postoji dokaz da je Knezevina CG bila vlasnik imovine SPC, onakav kakav je u to vrijeme taj dokaz i bio? Ovo sa "dopustanjem prodaje" danas ne pije vodu, uopste nije dokaz o vlasnistvu. Da li je tadasnja Knezevina CG imala neki vid katastra?
Nemoguce da je sve objekte prije '18 napravila Knezevina. Vrlo cesto, pa i danas, u izgradnji crkvenih objekata ucestvuju mnogi pojedinci i pravna lica, cak i za vjerske zajednice to su i danas vrlo skupi projekti.

jojo

pre 4 godine

@Stojko Još samo da ta ista teokratija nije nastala i bila pod direktnom jurisdikcijom Srpske Pećke Patrijaršije dok je ista postojala...

Cus

pre 4 godine

Alien da najpametniji komentar, stupid humans.. Istoriju pisu pobjednici kako njima odgovara i to je jedina istina, zemlja je bozija ne srbije il crne gore, crkve su narodne a ne crkvine, pametnome dosta

Dugo putovanje u jevropu

pre 4 godine

Ko nije ,neka pogleda predstavu " Dugo putovanje u jevropu". Posle toga mogu komentari. Sve lepo receno, istorija se ponavlja.

Лепи Цане

pre 4 godine

„Nepokretna dobra pravoslavnih crkava i manastira ne mogu se nikako prodavati ili inače ustupati, bez naročita dopuštenja državne vlasti“.

Какав аутогол. Дакле, држава Књажевина Црна Гора ни тада није била продавац (власник) већ је само допуштала (аминовала) продају црквене имовине јер је била на територији исте.

Они би сада да приватна својина (у овом случају не појединца већ институције) пређе у државно власништво, што у било којој правној држави не би било могуће, нити би иком пало на памет да тако нешто предложи.

Milovci su tesko zabrazdili

pre 4 godine

Апсолутно нетачно!
Црногорско име је најмлађе, међу свим српским земљама. Први пут се појављује у 18. вијеку.
Најстарија је Босна, која се још у 6. вијеку тако звала.
(Макарије, 22. decembar 2019 21:39)

Crna Gora je kao takva uspostavljena na berlinskom kongresu 1878.godine. Tom prilikom joj je pripojena Stara Hercegovina koja je bila priznata i prepoznata geografska oblast vekovima - o географском смислу, област Старе Херцеговине обухвата сјеверозападну половину данашње Црне Горе, од Херцег Новог, преко Никшића, Шавника, Плужина и Жабљака, до Пљеваља и Бијелог Поља, а такође укључује и Пријепоље у Србији, односно Рудо, Чајниче, Горажде и Фочу у данашњој Босни и Херцеговини.
evo link: https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0_%D0%A5%D0%B5%D1%80%D1%86%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0
Ovo znaci da skoro polovina Crne Gore nije bila Crna Gora do pre 140 godina, a oni tvrde da su vlasnici manastira koji su pravljeni pre nekoliko stotina godina.
Da li je moguca tolika kolicina ludila?

DEDA CVETKO

pre 4 godine

Samo da podsetim da su objekti katolicke crkve u Sjedinjenim Drzavama iskljucivo i suvereno vlasnistvo katolicke crkve, a NE Sjedinjenih Drzava. Stavise, po zakonskoj "Sanctuary Theory" (teoriji sklonista), policija ne sme da upada u crkvu i hapsi bez dozvole crkvenih vlasti (bez obzira da li poseduje nalog za hapsenje ili ne), sto znaci da katolicka crkva praktivno uziva zakonski imunitet u svojim objektima. Naravno, postoje znatna ogranicenja tog crkvenog suvereniteta (crkva, recimo, nije oslobodjena placanja poreza i komunalija), ali apsolutno nikada, nigde, nije doveo u pitanje VLASNISTVA katolicke crkve nad njenim objektima. Ako se krecete oko Crkve Svetog Patrika u NJujorku i malo bolje zagledate kameni trotoar oko nje, primeticete metalne stapice ugradjene u kamen koji izricito obelezavaju granicu crkvene svojine, a posetiocu signaliziraju da se vise ne nalazi na javnoj povrsini, vec da je zasao na privatni posed i da mora da postuje obicajno i drugo pravo koje tu vlada.

Uzgred, Katolicka Crkva je treci najveci zemljoposednik na svetu (posle engleske kraljice i Saudijske Arabije) i drugi najveci u Sjedinjenim Drzavama. Ne postoji nijedan jedini zakonski presedan - osim u Staljinovom Sovjetskom Savezu ili Pol Potovoj Kampuciji - koji bi dao svetovnim vlastima pravo imovine nad duhovnim objektima koji su u aktivnoj upotrebi.

XXL

pre 4 godine

Tačno se vidi iz ovog tumačenja istorije i prava da je tumači 'beogradska škola' tj. tumači studirali na Beogradskom Univerzitetu u Beogradu.

ZZ pop

pre 4 godine

Naša braća Crnogorci (i zeleni i beli i šareni) imaju i snage i vr(ij)emena da sami r(ij)eše ove unutrašnje probleme. A mogu i ovi njihovi što su sada ovde da odu da im pomognu... Mi ćemo poštovati.

bulldog

pre 4 godine

Sve je ovo posledica nase nemarnosti i istorijskog prava, koje nam se sada vraca, mi nikad nismo trazili ono sto nam pripada, dok entiteti oko nas rade na tome stalno. Primera radi, hrvatska od nas trazi saregradsku adu, a imaju 1000 km obale, koja im nikada nije pripadala. Tako je i na ostalim primerima, nije samo u pitanju granica, to nam se ponavlja stalno.

duh

pre 4 godine

Šta je geografska pripadnost a šta nacionalna? Prostor na kom se rađamo nismo mogli birati i ne možemo mesto rođenja menjati. Nacionalnu pripadnost možemo. Pripadnost određenoj religiji takođe možemo birati i menjati. Povlačenje znaka jednakosti između nacionalne i verske pripadnosti je u sekularnim državama ne zamislivo. Ali, koga briga. Baciš dimnu bombu i niko više ne obraća pažnju na bedu, kriminal, korupciju... Zavadi pa vladaj. Pučina je stoka jedna grdna.

bulldog

pre 4 godine

A sto mi ne potegnemo pitanje, kako se danasnja crna gora toliko prosirila, ko im je dao toliku teritoriju? Takodje zasto je crna gora usla u sastav kraljevine sa metohijom sa sve peckom patrijarsijom u svom sastavu?

max

pre 4 godine

Meni su smesne ove srpsko-crnogorske prepirke. Koliko je meni poznato, dobar deo danasnjih Srbijanaca (Srba u Srbiji) vuce poreklo sa teritorije danasnje Crne Gore. I ovde se vidi da su Srbi (Srbijanci i Crnogorci) najgori narod. Nek komsiji crkne krava, brat na brata zbog medje i slicno. Pa Srbi i Crnogorci su najblizeg porekla, neki daleki a neki bliski rodjaci. Sto se tice resavanja problema ja predlazem referendum u svakoj mesnoj zajednici koja ima crkvenu gradjevinu. Pa kako kaze lokalni narod koji je i koristi i njemu sluzi. Ako se u nekoj mesnoj zajednici vise naroda izjasni za SPC onda crkva ostaje njena a ukoliko se vise naroda izjasni za CPC onda neka bude njena. Nenormalno je da narod zeli jedno a neko drugi nesto drugo. Ali izgleda da se nikada ne pita narod vec pojedinci. Tako je resen spor u Nemackoj izmedju katolika i protestanata gde su na drzavnom nivou zastupljeni po oko 50% ali zavisno od pokrajine do pokrajine, od grada do grada, od sela do sela ti procenti veoma variraju. Ima primera i zajednickog koriscenja. Ali Nemci su Nemci pa imaju veliku jaku ujedinjenu drzavu Bavaraca, Svaba, Franaka, Saksonaca i ostalih a mi Srbi u hiljadu nezavisnih drzava jer brat sa bratom ne moze ni cokoladu da podeli.

realno

pre 4 godine

To nije manastir države Srbije već srba u Crnoj Gori. To su građani Crne Gore koliko znamo ili možda nisu. Imaju valjda pravo da posjeduju vjerski objekat u svojoj zemlji.

tony

pre 4 godine

još i ovo da dodam pa da mi prethodni komentar bude kompletan. da su Srbi pametni pa da pokrenu pitanje anketiranih brda, da ih odvoje ili bar dobiju neku vrstu autonomije, pa kasnije i odvoje od vas... drugačije bi se pesme pevale!