Ponedeljak, 28.02.2005.

11:04

SCG: Ponuda i potražnja

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović kaže da je ponuda Crne Gore otvorena do referenduma.

Izvor: B92

SCG: Ponuda i potražnja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

22 Komentari

Sortiraj po:

Perisa

pre 19 godina

Sve je manje jasno zasto aktuelno srpsko rukovodstvo, iako nejedinstveno, ne povuce poteze koji ce olaksati pripreme referenduma u Crnoj Gori. Pa vec je svima ocigledno da je srpski interes da crnogorski referendum uspe, tj. da se odluce za nezavisnost. U slucaju neuspeha referenduma independisticka polovina CG ce krivca traziti u Srbiji, iako neopravdano, intenzivirace podmetanja i pljuvanja. To ni Srbiji ni CG nije potrebno, samo steti jer na dugu stazu kvari odnose izmedju dva naroda. Najbolje je da se tek stvarni nezavisna CG izjasni sta hoce, pa da onda demokratski u najboljem interesu obe strane dogovorimo kako i u cemu cemo saradjivati. Uostalom, svoj demokratski potencijal moze Crna Gora da potvrdi samo na referendumu, a ne u fabrikovanju predloga koje vlast CG nigde nije verifikovala.

Olivera

pre 19 godina

Srbija sada ima sansu da se zove Srbija i da se rijesi imena Jugoslavija koje su druge pokrajine odbacile. Zivim stalno u inostranstvu i neznam gdje da trazim svoju drzavu na listama da li je Jugoslavija ili Srbija (negdje je jedno, a negdje drugo). Daj da se mirno dvije drzave podijele i saraduju - ne treba nam vise problema!!!

Urke

pre 19 godina

Je li taj referendum toliko komplikovan da se o njemu u Crnoj Gori prica vec godinama, a nikako da se sprovede. Karte na sto! Dajte vec jednom taj referendum, pa da znamo na cemu smo, a ne da blefirate vec godinama, sve povecavate ulog, satro imate poker keceva. Ako referendum prodje, nista ZND, nego kud koji mili moji!

Pasoška kontrola

pre 19 godina

Sanjao sam nocas da ih vise nema. Dace Bog da referendum kod njih ili kod nas ostvari moje snove. Ne mogu vise da ih slusam i gledam ni tamo, ni ovde. Kada su oni u pitanju, jedino mi se svidjaju vicevi o njima.

Sead Zeljkovic

pre 19 godina

Kako u svojoj kuchi ne mozze da dobije referendum o nezavisnosti crnogorska oligarhija pokussava svoju ofanzivu da prebaci na teren odnosa sa Srbijom i tu trazzi dogovor znajuchi dobro da bi na referendumu Srbija
kazala Montenegru iss. Sadassnja ofanziva crnogorske vlade se ne ccin izglednom: u CG je 32% Srba a i medju pristalicama DPS pa i medju mnogim muslimanima ima otpora prema secesiji te se ne vidi kako bi Djukanovich postigao vechinu na referendumu. S druge strane, neuspeh referenduma za njega i njegove je ravno propasti odnosno gubitku vlasti.
Ali ne zaboravimo, taj che problem zauvek postojati jer u CG postoji jedna politiccka i socijalna klasa duboko identifikovana sa idejom nezavisnosti. Ona se obogatila, ona je bogata, ona odliccno zzivi od onogh dela Evrope koji zzeli da vidi Srbiju ssto manjom i oni che joss dugo kusati srebrenom kassikom. Ko da ressi taj problem, sstampa pisse da je 90% automobila u CG nelegalno odnosno kradeno. Sechate se valjda da se
njihova policija vozala u autobusu ukradenom u Sloveniji. Srbija je tu razapeta: ona zaboravlja na Srbe u CG dok, s druge strane, podastire samu sebe Crnogorcima do te mere da u CG svako, ama bass svako, zna da je predsednik Srbije crnogorski drzzavljanin. Rasplet che doneti vreme: kako starije generacije u CG odlaze, sve je visse montenegrina fabrikovanih sskolskim sistemom a raskid sa Srbijom je sve occigledniji. Jeste li bili tamo i videli one carine i onu carinu koja se gradi u Bijelom Polju? Vecha nego ona u Horgossu. To niko ne mozze da zaustavi.

Magnus Pyke

pre 19 godina

Najveca tragedija srpskog naroda je u tome sto mi ni posle skoro osamdeset godina nemamo pravu drzavu. Stalno nam se namecu kojekakve zajednice i sva bitna resenja za napredak nase nacije se donose negde van zemlje.
Narodu Crne Gore je obecano da ce i dalje moci da se zivi bez rada, od "turizma" i sverca i ukoliko se budu bunili proci ce kao nesrecni Srbi kod kojih je jos uvek strasna reforma na snazi.
Proporcijalno gledano, majusna Crna Gora sa istim brojem stanovnika kao recimo opstina Novi Beograd namece/upravlja ostatkom Srbije.
Birajmo nove ljude koji ce biti u stanju da vode ovu(e) zemlje!

Paco

pre 19 godina

Zbog cega Djukanovic GmbH zeli da svom stanovnistvu uskrati pravo da samo odluci o svojoj buducnosti na referendumu, time sto bi se on dogovorio sa vlastima u Srbiji o razdruzivanju?
Neka to lepo rese sami, da ne budemo i za eventualni neuspeh samostalne Crne Gore mi krivi. U potpunosti mu je jasno, da referendum kakav on zeli da raspise (bez prava glasa za one drzavljane Crne Gore koji zive u Srbiji) niko u Evropi ne bi okarakterisao kao demokratski. Istini za volju, sumnjam da nekog u Evropi to zaista i interesuje. Ranije sam i ja mislio da treba mi za inat da se odcepimo od njih, ali sam u medjuvremenu shvatio da s obzirom da Milo upravo na tu kartu igra, treba ga ostaviti da sve uradi sam. Nek' se brate malo namuci, a onda zbogom...

Lale-Pancevo

pre 19 godina

Jok bre. Nece Mila i jare i pare, odosno i zajednicu i samostalnost. Nece on zajednicu uopste, nego navlaci ove nase da se nasuchu kao kada je Slovenija nudila, a mi sve odbijali. Onda ce svom narodu i Evropi da kaze: "Evo vam Srbija, arogantna, prepotentna, niti sta nudi, niti sta ima da ponudi, niti hoce da razgovara, samo hoce da komanduje i pri tome da nas vredja.

LIDS

pre 19 godina

Brza kucka coravu stenad radja. E Gospodine Vujanovicu sto ne sacekaste odgovor Evropske unije eto bas jutros rekose opet...(((( NE DOLAZI U OBZIR ))))..Crna Gora jeste Srbija i nista drugo nece biti. A sto se vi sjekirate za dobro Srbije i pitate sto oni ne bi bili samostalni pa i previse je smijesno za sve nas Srbe iz Crne Gore. Samo ste nam dali povoda da pozovemo Evropljane na sledeci referendum da vam ne bi dozvolili da opet podmicujete narod za bodove...
Dat cemo vam pravo na odlazak na koju god planetu hocete a nas ste dosta brukali i otudjivali sa tom glupom politikom. Crna Gora je i bice Srbija.

Djepeto

pre 19 godina

Najbolje da se Srbija otcepi od Crne Gore.
Tako ce oni zadzati svoj ponos a mi nase pare, ambasadore, smanjiti kriminal i uvazavati nase komsije.

BGD

pre 19 godina

Nezavisna Srbija i potpuna obnova drzavnosti posle 90 godina zivota u zajednicama sa drugim narodima i drzavama jedino je prihvatljivo resenje i spas za Srbiju.

Cvele

pre 19 godina

Da je izdaja...jeste, da nas briga, pa i nije. Navikli smo da se odvajaju od nas :) Drugo, neko rece Srbija gubi strateski znacaj? Ekonomsko-strateski? Pa najmanje trgovine se vrsi preko mora, bar kad je SCG u pitanju! Ili mozda gubimo vojno-strateshki znacaj, e hvalim te boze! Koj'ce nam to da budemo strateski vazni za svetske vojne sile pa da nas naseljavaju...
Bilo je fino dok je trajalo, Crnogorci, ne zameravamo! ALi hocemo i mi referendum, reda radi i ocuvanja trunke dostojanstva. Ziveli.

Dragomir

pre 19 godina

... Znaci od razdvajanja generalno nema ekonomske koristi. Samo kriminalizovane politicke vrhuske imaju koristi od toga. Pa zamislite da sada zemlje bivse YU izdrzavaju 5 novih garnitura ambasadora, 5 novih vojski, 5 novih vlasti, 5 novih garnitura carinika i neuporedivo veci broj policajaca da bi koliko tolko normalno operisali. Ako neko moze da pokaze da je to ekonomski opravdano, ali realno i bez nacionalisticke ostrascenosti, e bas bih voleo da vidim. Pa zamislite koju stetu privrede Hrvatske, BiH i Srbije sada trpe zamo zbog cekanja kamiona na novonastalim granicama.
Medjutim na Balkanu postoji samo izvrnuta logika pa nista nece biti cudno ako nastane jos jedna SUPER drzava kao sto je Crna Gora. Ova "Mesiceva varijanta", sa zajednicom nezavisnih drzava je najgore resenje sigurno. Ili se treba razici potpuno ili imati normalnu drzavu. Medjutim Milo ce dati sve ali vlast nece tu nema dileme. Pa on je na vlasti u Crnoj Gori duze nego neki kraljevi ili carevi.

Nebojsa

pre 19 godina

Nije mi jasno sta to nije prihvatljivo u ovoj ponudi Djukanovica i Vujanovica! Siguran sam da bi nam odnosi u Savezu nezavisnih drzava bili mnogo bolji nego u sadasnjoj Saveznoj drzavi.

think about

pre 19 godina

Steta, prvo ce prekinuti kanap koji ih veze za Evropu, pa ce onda da razmisljaju kako da izadju iz sistema mafijaske demokratije. Neka referendum odluci, a glasace i kurta i murta, sami Crnogorci ce ponajmanje odluciti. Neka se EU posle svadja sa USA oko vruceg i sve veceg krompira, samo da ga se mi sto brze resimo.
Sa tugom u srcu ali zbogom braco!
Crnogorka

think about

pre 19 godina

Steta, prvo osamostaljenje, pa tek onda MOZDA demokratizacija. Kao i Kosovo, ali Crnogorci su moj narod pa mi zao da gledam kako se nasukavaju. Tuga bozija od manipulacije javnog mijenja, od strane demokratske mafije. Ali posle vruc krompir ide kod EU, i neka se najzad pozabavi "malo vecom" Albanijom. Neka referendum odluci i neka bar neko krene pravim putem, pa makar i postao teritoriajlno znatno manji.
Crnogorka

Natasa

pre 19 godina

Ne interesuje me koji su razlozi za Zajednicu! Ja necu da budem u Zajednici koja ne postoji. Ja hocu da Srbija bude samostalna drzava. Ljudi, pa ovo je lakrdija. Od drveta se ne vidi suma. Sve nam je sredjeno, socijalni, ekonomski i privredni programi funkcionisu kao sat, zakoni su doneti, sad je jos samo ostalo da do besvesti vecamo mozemo li zajedno ili ne! Skratite, odgovor je NE!

Zlatan Zebic

pre 19 godina

Rusija sa razbijanjem SCG potencijalno gubi izlaz na Mediteran, a samim tim strateska vaznost Srbije se smanjuje. To je najvazniji razlog za protivljenje razdvajanja Srbije i Crne Gore od strane politicara u Srbiji. Ne znam samo zasto to i javno ne kazu. Verovatno je razlog laicki i diletantski profil tih istih nazovi politicara.

I.B.

pre 19 godina

A Crnogoski politicari hoce i jare i pare, e pa nema! Ovo u vezi sa Crnom Gorom je postalo toliko dosadno i otrcano, apsolutno frustrirajuce za normalne ljude! Da li neko nas Srbe pita sta mi hocemo nego su svi drugi uvek bitniji nego mi sami sebi! Bas me briga za Crnu Goru, dajte nama u Srbiji referendum vec ove godine mozda mi necemo da budemo sa njima!

Delija

pre 19 godina

Ljudi, resite to pitanje:
*Podele
*Referenduma...itd
Jer to je vec i Bogu i narodu dosadilo slusati te "pretnje" o odvajanju. Resite to, pa kom klinci kom obojci.

ALBANAC - NEUTRALAC

pre 19 godina

G. Vujanovicu, ovaj predlog ste trebali mnogo ranije da posaljete Beogradu. A sto se tice, da je ovaj predlog ispit demokratnosti za Beograd, to je vise nego tacno. Medjutim bojim se da Beograd jos uvek treba da uci i nauci, da bi prolazio ovaj ispit. To se pokazalo vise puta, najzreliji primer je Kosovo.

ALBANAC - NEUTRALAC

pre 19 godina

G. Vujanovicu, ovaj predlog ste trebali mnogo ranije da posaljete Beogradu. A sto se tice, da je ovaj predlog ispit demokratnosti za Beograd, to je vise nego tacno. Medjutim bojim se da Beograd jos uvek treba da uci i nauci, da bi prolazio ovaj ispit. To se pokazalo vise puta, najzreliji primer je Kosovo.

Delija

pre 19 godina

Ljudi, resite to pitanje:
*Podele
*Referenduma...itd
Jer to je vec i Bogu i narodu dosadilo slusati te "pretnje" o odvajanju. Resite to, pa kom klinci kom obojci.

Zlatan Zebic

pre 19 godina

Rusija sa razbijanjem SCG potencijalno gubi izlaz na Mediteran, a samim tim strateska vaznost Srbije se smanjuje. To je najvazniji razlog za protivljenje razdvajanja Srbije i Crne Gore od strane politicara u Srbiji. Ne znam samo zasto to i javno ne kazu. Verovatno je razlog laicki i diletantski profil tih istih nazovi politicara.

I.B.

pre 19 godina

A Crnogoski politicari hoce i jare i pare, e pa nema! Ovo u vezi sa Crnom Gorom je postalo toliko dosadno i otrcano, apsolutno frustrirajuce za normalne ljude! Da li neko nas Srbe pita sta mi hocemo nego su svi drugi uvek bitniji nego mi sami sebi! Bas me briga za Crnu Goru, dajte nama u Srbiji referendum vec ove godine mozda mi necemo da budemo sa njima!

Natasa

pre 19 godina

Ne interesuje me koji su razlozi za Zajednicu! Ja necu da budem u Zajednici koja ne postoji. Ja hocu da Srbija bude samostalna drzava. Ljudi, pa ovo je lakrdija. Od drveta se ne vidi suma. Sve nam je sredjeno, socijalni, ekonomski i privredni programi funkcionisu kao sat, zakoni su doneti, sad je jos samo ostalo da do besvesti vecamo mozemo li zajedno ili ne! Skratite, odgovor je NE!

think about

pre 19 godina

Steta, prvo osamostaljenje, pa tek onda MOZDA demokratizacija. Kao i Kosovo, ali Crnogorci su moj narod pa mi zao da gledam kako se nasukavaju. Tuga bozija od manipulacije javnog mijenja, od strane demokratske mafije. Ali posle vruc krompir ide kod EU, i neka se najzad pozabavi "malo vecom" Albanijom. Neka referendum odluci i neka bar neko krene pravim putem, pa makar i postao teritoriajlno znatno manji.
Crnogorka

Nebojsa

pre 19 godina

Nije mi jasno sta to nije prihvatljivo u ovoj ponudi Djukanovica i Vujanovica! Siguran sam da bi nam odnosi u Savezu nezavisnih drzava bili mnogo bolji nego u sadasnjoj Saveznoj drzavi.

think about

pre 19 godina

Steta, prvo ce prekinuti kanap koji ih veze za Evropu, pa ce onda da razmisljaju kako da izadju iz sistema mafijaske demokratije. Neka referendum odluci, a glasace i kurta i murta, sami Crnogorci ce ponajmanje odluciti. Neka se EU posle svadja sa USA oko vruceg i sve veceg krompira, samo da ga se mi sto brze resimo.
Sa tugom u srcu ali zbogom braco!
Crnogorka

Dragomir

pre 19 godina

... Znaci od razdvajanja generalno nema ekonomske koristi. Samo kriminalizovane politicke vrhuske imaju koristi od toga. Pa zamislite da sada zemlje bivse YU izdrzavaju 5 novih garnitura ambasadora, 5 novih vojski, 5 novih vlasti, 5 novih garnitura carinika i neuporedivo veci broj policajaca da bi koliko tolko normalno operisali. Ako neko moze da pokaze da je to ekonomski opravdano, ali realno i bez nacionalisticke ostrascenosti, e bas bih voleo da vidim. Pa zamislite koju stetu privrede Hrvatske, BiH i Srbije sada trpe zamo zbog cekanja kamiona na novonastalim granicama.
Medjutim na Balkanu postoji samo izvrnuta logika pa nista nece biti cudno ako nastane jos jedna SUPER drzava kao sto je Crna Gora. Ova "Mesiceva varijanta", sa zajednicom nezavisnih drzava je najgore resenje sigurno. Ili se treba razici potpuno ili imati normalnu drzavu. Medjutim Milo ce dati sve ali vlast nece tu nema dileme. Pa on je na vlasti u Crnoj Gori duze nego neki kraljevi ili carevi.

Lale-Pancevo

pre 19 godina

Jok bre. Nece Mila i jare i pare, odosno i zajednicu i samostalnost. Nece on zajednicu uopste, nego navlaci ove nase da se nasuchu kao kada je Slovenija nudila, a mi sve odbijali. Onda ce svom narodu i Evropi da kaze: "Evo vam Srbija, arogantna, prepotentna, niti sta nudi, niti sta ima da ponudi, niti hoce da razgovara, samo hoce da komanduje i pri tome da nas vredja.

Paco

pre 19 godina

Zbog cega Djukanovic GmbH zeli da svom stanovnistvu uskrati pravo da samo odluci o svojoj buducnosti na referendumu, time sto bi se on dogovorio sa vlastima u Srbiji o razdruzivanju?
Neka to lepo rese sami, da ne budemo i za eventualni neuspeh samostalne Crne Gore mi krivi. U potpunosti mu je jasno, da referendum kakav on zeli da raspise (bez prava glasa za one drzavljane Crne Gore koji zive u Srbiji) niko u Evropi ne bi okarakterisao kao demokratski. Istini za volju, sumnjam da nekog u Evropi to zaista i interesuje. Ranije sam i ja mislio da treba mi za inat da se odcepimo od njih, ali sam u medjuvremenu shvatio da s obzirom da Milo upravo na tu kartu igra, treba ga ostaviti da sve uradi sam. Nek' se brate malo namuci, a onda zbogom...

LIDS

pre 19 godina

Brza kucka coravu stenad radja. E Gospodine Vujanovicu sto ne sacekaste odgovor Evropske unije eto bas jutros rekose opet...(((( NE DOLAZI U OBZIR ))))..Crna Gora jeste Srbija i nista drugo nece biti. A sto se vi sjekirate za dobro Srbije i pitate sto oni ne bi bili samostalni pa i previse je smijesno za sve nas Srbe iz Crne Gore. Samo ste nam dali povoda da pozovemo Evropljane na sledeci referendum da vam ne bi dozvolili da opet podmicujete narod za bodove...
Dat cemo vam pravo na odlazak na koju god planetu hocete a nas ste dosta brukali i otudjivali sa tom glupom politikom. Crna Gora je i bice Srbija.

Cvele

pre 19 godina

Da je izdaja...jeste, da nas briga, pa i nije. Navikli smo da se odvajaju od nas :) Drugo, neko rece Srbija gubi strateski znacaj? Ekonomsko-strateski? Pa najmanje trgovine se vrsi preko mora, bar kad je SCG u pitanju! Ili mozda gubimo vojno-strateshki znacaj, e hvalim te boze! Koj'ce nam to da budemo strateski vazni za svetske vojne sile pa da nas naseljavaju...
Bilo je fino dok je trajalo, Crnogorci, ne zameravamo! ALi hocemo i mi referendum, reda radi i ocuvanja trunke dostojanstva. Ziveli.

BGD

pre 19 godina

Nezavisna Srbija i potpuna obnova drzavnosti posle 90 godina zivota u zajednicama sa drugim narodima i drzavama jedino je prihvatljivo resenje i spas za Srbiju.

Djepeto

pre 19 godina

Najbolje da se Srbija otcepi od Crne Gore.
Tako ce oni zadzati svoj ponos a mi nase pare, ambasadore, smanjiti kriminal i uvazavati nase komsije.

Magnus Pyke

pre 19 godina

Najveca tragedija srpskog naroda je u tome sto mi ni posle skoro osamdeset godina nemamo pravu drzavu. Stalno nam se namecu kojekakve zajednice i sva bitna resenja za napredak nase nacije se donose negde van zemlje.
Narodu Crne Gore je obecano da ce i dalje moci da se zivi bez rada, od "turizma" i sverca i ukoliko se budu bunili proci ce kao nesrecni Srbi kod kojih je jos uvek strasna reforma na snazi.
Proporcijalno gledano, majusna Crna Gora sa istim brojem stanovnika kao recimo opstina Novi Beograd namece/upravlja ostatkom Srbije.
Birajmo nove ljude koji ce biti u stanju da vode ovu(e) zemlje!

Sead Zeljkovic

pre 19 godina

Kako u svojoj kuchi ne mozze da dobije referendum o nezavisnosti crnogorska oligarhija pokussava svoju ofanzivu da prebaci na teren odnosa sa Srbijom i tu trazzi dogovor znajuchi dobro da bi na referendumu Srbija
kazala Montenegru iss. Sadassnja ofanziva crnogorske vlade se ne ccin izglednom: u CG je 32% Srba a i medju pristalicama DPS pa i medju mnogim muslimanima ima otpora prema secesiji te se ne vidi kako bi Djukanovich postigao vechinu na referendumu. S druge strane, neuspeh referenduma za njega i njegove je ravno propasti odnosno gubitku vlasti.
Ali ne zaboravimo, taj che problem zauvek postojati jer u CG postoji jedna politiccka i socijalna klasa duboko identifikovana sa idejom nezavisnosti. Ona se obogatila, ona je bogata, ona odliccno zzivi od onogh dela Evrope koji zzeli da vidi Srbiju ssto manjom i oni che joss dugo kusati srebrenom kassikom. Ko da ressi taj problem, sstampa pisse da je 90% automobila u CG nelegalno odnosno kradeno. Sechate se valjda da se
njihova policija vozala u autobusu ukradenom u Sloveniji. Srbija je tu razapeta: ona zaboravlja na Srbe u CG dok, s druge strane, podastire samu sebe Crnogorcima do te mere da u CG svako, ama bass svako, zna da je predsednik Srbije crnogorski drzzavljanin. Rasplet che doneti vreme: kako starije generacije u CG odlaze, sve je visse montenegrina fabrikovanih sskolskim sistemom a raskid sa Srbijom je sve occigledniji. Jeste li bili tamo i videli one carine i onu carinu koja se gradi u Bijelom Polju? Vecha nego ona u Horgossu. To niko ne mozze da zaustavi.

Pasoška kontrola

pre 19 godina

Sanjao sam nocas da ih vise nema. Dace Bog da referendum kod njih ili kod nas ostvari moje snove. Ne mogu vise da ih slusam i gledam ni tamo, ni ovde. Kada su oni u pitanju, jedino mi se svidjaju vicevi o njima.

Urke

pre 19 godina

Je li taj referendum toliko komplikovan da se o njemu u Crnoj Gori prica vec godinama, a nikako da se sprovede. Karte na sto! Dajte vec jednom taj referendum, pa da znamo na cemu smo, a ne da blefirate vec godinama, sve povecavate ulog, satro imate poker keceva. Ako referendum prodje, nista ZND, nego kud koji mili moji!

Olivera

pre 19 godina

Srbija sada ima sansu da se zove Srbija i da se rijesi imena Jugoslavija koje su druge pokrajine odbacile. Zivim stalno u inostranstvu i neznam gdje da trazim svoju drzavu na listama da li je Jugoslavija ili Srbija (negdje je jedno, a negdje drugo). Daj da se mirno dvije drzave podijele i saraduju - ne treba nam vise problema!!!

Perisa

pre 19 godina

Sve je manje jasno zasto aktuelno srpsko rukovodstvo, iako nejedinstveno, ne povuce poteze koji ce olaksati pripreme referenduma u Crnoj Gori. Pa vec je svima ocigledno da je srpski interes da crnogorski referendum uspe, tj. da se odluce za nezavisnost. U slucaju neuspeha referenduma independisticka polovina CG ce krivca traziti u Srbiji, iako neopravdano, intenzivirace podmetanja i pljuvanja. To ni Srbiji ni CG nije potrebno, samo steti jer na dugu stazu kvari odnose izmedju dva naroda. Najbolje je da se tek stvarni nezavisna CG izjasni sta hoce, pa da onda demokratski u najboljem interesu obe strane dogovorimo kako i u cemu cemo saradjivati. Uostalom, svoj demokratski potencijal moze Crna Gora da potvrdi samo na referendumu, a ne u fabrikovanju predloga koje vlast CG nigde nije verifikovala.

Zlatan Zebic

pre 19 godina

Rusija sa razbijanjem SCG potencijalno gubi izlaz na Mediteran, a samim tim strateska vaznost Srbije se smanjuje. To je najvazniji razlog za protivljenje razdvajanja Srbije i Crne Gore od strane politicara u Srbiji. Ne znam samo zasto to i javno ne kazu. Verovatno je razlog laicki i diletantski profil tih istih nazovi politicara.

ALBANAC - NEUTRALAC

pre 19 godina

G. Vujanovicu, ovaj predlog ste trebali mnogo ranije da posaljete Beogradu. A sto se tice, da je ovaj predlog ispit demokratnosti za Beograd, to je vise nego tacno. Medjutim bojim se da Beograd jos uvek treba da uci i nauci, da bi prolazio ovaj ispit. To se pokazalo vise puta, najzreliji primer je Kosovo.

Delija

pre 19 godina

Ljudi, resite to pitanje:
*Podele
*Referenduma...itd
Jer to je vec i Bogu i narodu dosadilo slusati te "pretnje" o odvajanju. Resite to, pa kom klinci kom obojci.

I.B.

pre 19 godina

A Crnogoski politicari hoce i jare i pare, e pa nema! Ovo u vezi sa Crnom Gorom je postalo toliko dosadno i otrcano, apsolutno frustrirajuce za normalne ljude! Da li neko nas Srbe pita sta mi hocemo nego su svi drugi uvek bitniji nego mi sami sebi! Bas me briga za Crnu Goru, dajte nama u Srbiji referendum vec ove godine mozda mi necemo da budemo sa njima!

Natasa

pre 19 godina

Ne interesuje me koji su razlozi za Zajednicu! Ja necu da budem u Zajednici koja ne postoji. Ja hocu da Srbija bude samostalna drzava. Ljudi, pa ovo je lakrdija. Od drveta se ne vidi suma. Sve nam je sredjeno, socijalni, ekonomski i privredni programi funkcionisu kao sat, zakoni su doneti, sad je jos samo ostalo da do besvesti vecamo mozemo li zajedno ili ne! Skratite, odgovor je NE!

think about

pre 19 godina

Steta, prvo osamostaljenje, pa tek onda MOZDA demokratizacija. Kao i Kosovo, ali Crnogorci su moj narod pa mi zao da gledam kako se nasukavaju. Tuga bozija od manipulacije javnog mijenja, od strane demokratske mafije. Ali posle vruc krompir ide kod EU, i neka se najzad pozabavi "malo vecom" Albanijom. Neka referendum odluci i neka bar neko krene pravim putem, pa makar i postao teritoriajlno znatno manji.
Crnogorka

Nebojsa

pre 19 godina

Nije mi jasno sta to nije prihvatljivo u ovoj ponudi Djukanovica i Vujanovica! Siguran sam da bi nam odnosi u Savezu nezavisnih drzava bili mnogo bolji nego u sadasnjoj Saveznoj drzavi.

think about

pre 19 godina

Steta, prvo ce prekinuti kanap koji ih veze za Evropu, pa ce onda da razmisljaju kako da izadju iz sistema mafijaske demokratije. Neka referendum odluci, a glasace i kurta i murta, sami Crnogorci ce ponajmanje odluciti. Neka se EU posle svadja sa USA oko vruceg i sve veceg krompira, samo da ga se mi sto brze resimo.
Sa tugom u srcu ali zbogom braco!
Crnogorka

Dragomir

pre 19 godina

... Znaci od razdvajanja generalno nema ekonomske koristi. Samo kriminalizovane politicke vrhuske imaju koristi od toga. Pa zamislite da sada zemlje bivse YU izdrzavaju 5 novih garnitura ambasadora, 5 novih vojski, 5 novih vlasti, 5 novih garnitura carinika i neuporedivo veci broj policajaca da bi koliko tolko normalno operisali. Ako neko moze da pokaze da je to ekonomski opravdano, ali realno i bez nacionalisticke ostrascenosti, e bas bih voleo da vidim. Pa zamislite koju stetu privrede Hrvatske, BiH i Srbije sada trpe zamo zbog cekanja kamiona na novonastalim granicama.
Medjutim na Balkanu postoji samo izvrnuta logika pa nista nece biti cudno ako nastane jos jedna SUPER drzava kao sto je Crna Gora. Ova "Mesiceva varijanta", sa zajednicom nezavisnih drzava je najgore resenje sigurno. Ili se treba razici potpuno ili imati normalnu drzavu. Medjutim Milo ce dati sve ali vlast nece tu nema dileme. Pa on je na vlasti u Crnoj Gori duze nego neki kraljevi ili carevi.

Lale-Pancevo

pre 19 godina

Jok bre. Nece Mila i jare i pare, odosno i zajednicu i samostalnost. Nece on zajednicu uopste, nego navlaci ove nase da se nasuchu kao kada je Slovenija nudila, a mi sve odbijali. Onda ce svom narodu i Evropi da kaze: "Evo vam Srbija, arogantna, prepotentna, niti sta nudi, niti sta ima da ponudi, niti hoce da razgovara, samo hoce da komanduje i pri tome da nas vredja.

Paco

pre 19 godina

Zbog cega Djukanovic GmbH zeli da svom stanovnistvu uskrati pravo da samo odluci o svojoj buducnosti na referendumu, time sto bi se on dogovorio sa vlastima u Srbiji o razdruzivanju?
Neka to lepo rese sami, da ne budemo i za eventualni neuspeh samostalne Crne Gore mi krivi. U potpunosti mu je jasno, da referendum kakav on zeli da raspise (bez prava glasa za one drzavljane Crne Gore koji zive u Srbiji) niko u Evropi ne bi okarakterisao kao demokratski. Istini za volju, sumnjam da nekog u Evropi to zaista i interesuje. Ranije sam i ja mislio da treba mi za inat da se odcepimo od njih, ali sam u medjuvremenu shvatio da s obzirom da Milo upravo na tu kartu igra, treba ga ostaviti da sve uradi sam. Nek' se brate malo namuci, a onda zbogom...

LIDS

pre 19 godina

Brza kucka coravu stenad radja. E Gospodine Vujanovicu sto ne sacekaste odgovor Evropske unije eto bas jutros rekose opet...(((( NE DOLAZI U OBZIR ))))..Crna Gora jeste Srbija i nista drugo nece biti. A sto se vi sjekirate za dobro Srbije i pitate sto oni ne bi bili samostalni pa i previse je smijesno za sve nas Srbe iz Crne Gore. Samo ste nam dali povoda da pozovemo Evropljane na sledeci referendum da vam ne bi dozvolili da opet podmicujete narod za bodove...
Dat cemo vam pravo na odlazak na koju god planetu hocete a nas ste dosta brukali i otudjivali sa tom glupom politikom. Crna Gora je i bice Srbija.

Cvele

pre 19 godina

Da je izdaja...jeste, da nas briga, pa i nije. Navikli smo da se odvajaju od nas :) Drugo, neko rece Srbija gubi strateski znacaj? Ekonomsko-strateski? Pa najmanje trgovine se vrsi preko mora, bar kad je SCG u pitanju! Ili mozda gubimo vojno-strateshki znacaj, e hvalim te boze! Koj'ce nam to da budemo strateski vazni za svetske vojne sile pa da nas naseljavaju...
Bilo je fino dok je trajalo, Crnogorci, ne zameravamo! ALi hocemo i mi referendum, reda radi i ocuvanja trunke dostojanstva. Ziveli.

BGD

pre 19 godina

Nezavisna Srbija i potpuna obnova drzavnosti posle 90 godina zivota u zajednicama sa drugim narodima i drzavama jedino je prihvatljivo resenje i spas za Srbiju.

Djepeto

pre 19 godina

Najbolje da se Srbija otcepi od Crne Gore.
Tako ce oni zadzati svoj ponos a mi nase pare, ambasadore, smanjiti kriminal i uvazavati nase komsije.

Magnus Pyke

pre 19 godina

Najveca tragedija srpskog naroda je u tome sto mi ni posle skoro osamdeset godina nemamo pravu drzavu. Stalno nam se namecu kojekakve zajednice i sva bitna resenja za napredak nase nacije se donose negde van zemlje.
Narodu Crne Gore je obecano da ce i dalje moci da se zivi bez rada, od "turizma" i sverca i ukoliko se budu bunili proci ce kao nesrecni Srbi kod kojih je jos uvek strasna reforma na snazi.
Proporcijalno gledano, majusna Crna Gora sa istim brojem stanovnika kao recimo opstina Novi Beograd namece/upravlja ostatkom Srbije.
Birajmo nove ljude koji ce biti u stanju da vode ovu(e) zemlje!

Sead Zeljkovic

pre 19 godina

Kako u svojoj kuchi ne mozze da dobije referendum o nezavisnosti crnogorska oligarhija pokussava svoju ofanzivu da prebaci na teren odnosa sa Srbijom i tu trazzi dogovor znajuchi dobro da bi na referendumu Srbija
kazala Montenegru iss. Sadassnja ofanziva crnogorske vlade se ne ccin izglednom: u CG je 32% Srba a i medju pristalicama DPS pa i medju mnogim muslimanima ima otpora prema secesiji te se ne vidi kako bi Djukanovich postigao vechinu na referendumu. S druge strane, neuspeh referenduma za njega i njegove je ravno propasti odnosno gubitku vlasti.
Ali ne zaboravimo, taj che problem zauvek postojati jer u CG postoji jedna politiccka i socijalna klasa duboko identifikovana sa idejom nezavisnosti. Ona se obogatila, ona je bogata, ona odliccno zzivi od onogh dela Evrope koji zzeli da vidi Srbiju ssto manjom i oni che joss dugo kusati srebrenom kassikom. Ko da ressi taj problem, sstampa pisse da je 90% automobila u CG nelegalno odnosno kradeno. Sechate se valjda da se
njihova policija vozala u autobusu ukradenom u Sloveniji. Srbija je tu razapeta: ona zaboravlja na Srbe u CG dok, s druge strane, podastire samu sebe Crnogorcima do te mere da u CG svako, ama bass svako, zna da je predsednik Srbije crnogorski drzzavljanin. Rasplet che doneti vreme: kako starije generacije u CG odlaze, sve je visse montenegrina fabrikovanih sskolskim sistemom a raskid sa Srbijom je sve occigledniji. Jeste li bili tamo i videli one carine i onu carinu koja se gradi u Bijelom Polju? Vecha nego ona u Horgossu. To niko ne mozze da zaustavi.

Pasoška kontrola

pre 19 godina

Sanjao sam nocas da ih vise nema. Dace Bog da referendum kod njih ili kod nas ostvari moje snove. Ne mogu vise da ih slusam i gledam ni tamo, ni ovde. Kada su oni u pitanju, jedino mi se svidjaju vicevi o njima.

Urke

pre 19 godina

Je li taj referendum toliko komplikovan da se o njemu u Crnoj Gori prica vec godinama, a nikako da se sprovede. Karte na sto! Dajte vec jednom taj referendum, pa da znamo na cemu smo, a ne da blefirate vec godinama, sve povecavate ulog, satro imate poker keceva. Ako referendum prodje, nista ZND, nego kud koji mili moji!

Olivera

pre 19 godina

Srbija sada ima sansu da se zove Srbija i da se rijesi imena Jugoslavija koje su druge pokrajine odbacile. Zivim stalno u inostranstvu i neznam gdje da trazim svoju drzavu na listama da li je Jugoslavija ili Srbija (negdje je jedno, a negdje drugo). Daj da se mirno dvije drzave podijele i saraduju - ne treba nam vise problema!!!

Perisa

pre 19 godina

Sve je manje jasno zasto aktuelno srpsko rukovodstvo, iako nejedinstveno, ne povuce poteze koji ce olaksati pripreme referenduma u Crnoj Gori. Pa vec je svima ocigledno da je srpski interes da crnogorski referendum uspe, tj. da se odluce za nezavisnost. U slucaju neuspeha referenduma independisticka polovina CG ce krivca traziti u Srbiji, iako neopravdano, intenzivirace podmetanja i pljuvanja. To ni Srbiji ni CG nije potrebno, samo steti jer na dugu stazu kvari odnose izmedju dva naroda. Najbolje je da se tek stvarni nezavisna CG izjasni sta hoce, pa da onda demokratski u najboljem interesu obe strane dogovorimo kako i u cemu cemo saradjivati. Uostalom, svoj demokratski potencijal moze Crna Gora da potvrdi samo na referendumu, a ne u fabrikovanju predloga koje vlast CG nigde nije verifikovala.