1. Za sve one sto tvrde - okrenimo se sami sebi

  Samo da vas podsetim da smo se mi okrenuli sami sebi davne '87 godine tako sto smo glasali za ekstremno nacionalisticku pricu brojanja krvnih zrnaca kada su za sve nase nerece bili krivi oni koji nisu imali dovoljno srpskih gena. To nas je uvelo u tri rata sa cetiri razlicita protivnika, nikad vidjene do tada sankcije, najvecu hiperinflaciju ikad vidjenu, piramidalne seme na koje smo padali kao pubertetlije, restrikcije struje u 20om veku, plate od 5 marki, bojenje benzina step sokicima itd. Mi obozavamo da zivimo u korupcijskom smradu i nikada iz njega necemo izaci jer je tu lova najlaksa a svaki od nas sanja da ce bas on jednog dana imati pristup toj lakoj lovi pa da moze bez puno cimanja da uzme sebi jednosoban stan, golf 6 i najnoviji iPhone i zivotno pitanje reseno. U toj nadi mi dopustamo pojedincima da se enormno bogate jer te mrvice su nam da dohtvat ruke, samo jos da napisem jos stotinak komentara ili polepim isto toliko plakata i eto mene u nekom JP. Institucije su nam urusene , vladavina prave nepostoji jer tako opstaje sistem mrvica posto glavesine moraju celu drzavu da drze za testise a mi tapsemo. Odgovornosti u drzavi nema sem ako nisi u protivnickom manjinskom taboru a i tad je upitno. Jel znate zasto je nema? Pa zato sto bi preko million gradjana sedelo u zatvoru zbog svih pronevera i izdaja drzave.

  E tako kod nas izgleda okretanje samom sebi i to uspecno cinimo vec 40 godina.
  (Kokovic, 18. decembar 2019 12:37)

  # Link komentara

 2. Kada ce konacno svima u Srbiji biti jasno da od EU nema nista! Mozemo izvuci neke pare ili beneficije...i to je to! Kad su "napredne zemlje" Bugarska i Ruminija 2007. i Hrvatska 2013. usle u EU, vrata su zakatancena i ....kraj balade!
  Ne izlaze Englezi dzaba iz EU, uz podrsku...da ne kazemo nagovor, D.Trampa....
   (Muki, 18. decembar 2019 12:28)

  # Link komentara

 3. Al pazi kako je "demokrata" i "reformista" samo onaj ko je prozapadan :DDD
  (baj baj EU, 18. decembar 2019 12:09)

  # Link komentara

 4. Srbija je u EU mogla da udje istog datuma kada i Rumunija. Ipak, vlast je 10 godina krila neke mnogo problematicne ljude i time unistila tu sansu. Sada zivimo posledice.
  (besna glista, 18. decembar 2019 12:04)

  # Link komentara

 5. Makron je samo bio iskren za razliku ovih što se"zgražaju" tom izjavom a u stvari znaju da je on u pravu.
   (obi van, 18. decembar 2019 11:59)

  # Link komentara

 6. Opet?
  (aca, 18. decembar 2019 11:57)

  # Link komentara

 7. Mi u Srbiji bar imamo zemlju, ali izgleda ni time nismo srećni, ili pak, neko želi da nas ubedi da ne budemo srećni, te da idemo da im radimo poslove koje oni ne žele. Ali prestaće i to, taj osećaj da je trava zelenija kod komšije i ovaj narod će da se okrene svojoj državi, da gradi bolji život u svojoj ulici i gradu. Pitanje je samo koliko vremena će proći do tada, verovatno jedan cela generacija koja će postati stranci i poslati poruku nazad od svojoj nesreći. Možeš promeniti mesto boravka, ali ono što jesi ne možeš.
  (Drago, 18. decembar 2019 11:44)

  # Link komentara

 8. Sjajan tekst, i jedna važna propuštena stvar. Iz svega priloženog, evroskepsa raste, što možda nije više ni tako loše. Pogledaju li se trendovi ekonomskog rasta istočnoevropskih zemalja pre i posle ulaska u EU, gotovo da nema nikakve razlike, a u slučaju Rumunije i Češke je bio brži do ulaska. Time padaju u vodu priče o nekakvim silnim pristupnim fondovima, donacijama, kreditima i blagostanju. Ispostavilo se da je pre svega interno uređenje, a to je ono što su zemlje dobile kada su ušle u kandidaturu, dovelo do njihovog rasta, a ne EU sama po sebi. Razumljivo, to uređenje može da se sprovede i bez EU. Srbija pritom možda ima i najveći potencijal zbog odličnih odnosa sa rastućim ekonomijama Rusije i Kine. Naša problematična vlast ne uspeva da prebaci rast od 3%, što je veoma nisko u odnosu na trenutne ekonomske potencijale. Naš rast bi trebalo da bude u rangu 5-7% bez mnogo naprezanja. Dakle, ne uspevamo da zatvaramo poglavlja ka EU, ne uspevamo da izvezemo kvote koje nam Rusija obezbeđuje bescarinski, ne uspevamo da iskoristimo to što sa Srpskim pasošem trenutno možete u turističku posetu EU, Rusiji i Kini (verovali ili ne, to je jedan od retkih takvih pasoša). Ovakav ekonomski potencijal će se izgubiti uđemo li u EU. Nije EU ništa loše, daje neku stabilnost ali ograničava potencijale. To vam je isto kao stabilna konglomeratska firma sa solidnim platama, markicom i toplim obrokom, sa radom od 8-16 bez presije, ali bez mogućnosti ikakvog napredovanja. Eto to je EU.
  (Bane, 18. decembar 2019 11:19)

  # Link komentara

 9. kolje baljezgarije ne mogu da verujem. likovi pricaju gluposti a nemaju pojma ni o cemu. primaju ogromne novce kao neki nastojnici ovde i drze status kvo. tipicna EU birokratija.
  (Slavias, 18. decembar 2019 11:18)

  # Link komentara

 10. Ako vec nema nista od EU,onda nek,za pocetak,vrate stare zakone...30 god.se prilagodjavamo Evropi i njihovim zakonima..a njih zabole za nas...
   (Vladimir, 18. decembar 2019 11:13)

  # Link komentara

 11. EU samo koristi mentalitet naroda sa ovih prostora za svoj uticaj i interese, gore spomenutima ostaje samo lazna nada. Umesto da se okrenemo jedni drugima u okruzenju mi hocemo tamo gde nas ne zele, cist mazohizam.
   (Favela, 18. decembar 2019 10:52)

  # Link komentara