Petak, 13.12.2019.

23:00

"Bregzit nije kraj već početak odličnih odnosa sa Velikom Britanijom"

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na kraju samita EU lidera čestitala je britanskom premijeru Borisu Džonsonu na "jasnoj pobedi" na izborima.

Izvor: Tanjug

"Bregzit nije kraj veæ poèetak odliènih odnosa sa Velikom Britanijom" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

zg232

pre 4 godine

Znaci Britanci ce zadržati privilegije EU a skinuti teret obaveza prema EU! A cilj vam je ujedinjena Evropa, nema nista od toga...
(Stefan Simonovic, 14. decembar 2019 06:24)

UK postaje treća zemlja, odnosno biti će u istom odnosu kao i Srbija s tim da neće imati pravo na predpristupne fondove. BJ program Brexita je u stvari program T. May, a pri usuglašavanju se moralo udovoljiti zahtjevima država članica. UK će plaćati carinu i njihovi građani će stajati u redu za non-EU građane. Zbog Francuza, smanjeno im je ribolovno područje (sjetite se ribarskog rata 2018. i 2019.), čime su UK ribari jako nesretni. I Nizozemaci i Danci su imali neke uvjete. Između EU i UK će se strogo provoditi promet robe, a u nekom dijelu i reducirati određena hrana, npr. goveđe meso. UK je izbačena iz sigurnosne grupe EU. Osim toga, još će UK biti oko 2 godine pod nadzorom EU i za to vrijeme mora ispuniti ugovore s DČ oko uvoza robe, npr. s mesom i voćem iz Hrvatske. Plaćanja će biti u euru. Glede S. Irske, ona će 4 godine biti pod režimom EU, a nakon toga bi se trebala vratiti pod ekonomski režim EU. UK se ukida pravo na Erasmus i Horizon 2020, što znači na razmjenu studenata te suradnju u znanosti i istraživanju. Sljedeće 2 godine UK će plaćati članarinu, ali neće o ničemu odlučivati. Svi građani UK s 31.1.20. povlače se s radnih mjesta u EU. U slučaju da UK počne uvoziti i prodavati hranu iz SAD u EU, dobiti će zabranu izvoza i biti će stavljena pod nadzor EU inspekcije. Za sada toliko.

mile

pre 4 godine

Samo da citiram kolegu komentatora:
"Ako EU želi da sačuva sebe, onda mora da kazni Britaniju. I to žestoko. Mora da im zavrne sve slavine i da ih, ekonomski, baci na kolena, u toj meri, da ih ovi mole da ih prime nazad. "
Kolega Vi ste verovatno mladi pa se ne sećate, kada je Slovenija htela da se odcepi od SFRJ većina u Srbiji je bila za sličan recept kao onaj koji ste Vi ponudili u Vašem komentaru.
Kako se završilo znamo. A da smo im pružili ruku kao gospođa Ursula danas bi svima bilo bolje.
Emocije u politici mogu samo da štete; razum, praćenje svojih interesa i hladna glava su put do uspeha.

leptirica

pre 4 godine

Debilizam. Ako Britanija izađe iz EU, a zadrži sve ekonomske privilegije, to će biti još jedan katastrofalan potez EU. Pored nesposobnosti da se presaberu i da nagrade, pre svih, Makedoniju, za gorku pilulu koju je progutala, čime su poslali lošu poruku svim balkanskim zemljama i raspirili međunacionalne sukobe, ovakvim tonom šalju svim EU zemljama, koje takođe razmišljaju o izlasku, da je to OK, jer se, suštinski, ništa neće promeniti ako istupe iz Unije, pošto će zadržati sve privilegije, a neće imati nikakvih obaveza. Ako EU želi da sačuva sebe, onda mora da kazni Britaniju. I to žestoko. Mora da im zavrne sve slavine i da ih, ekonomski, baci na kolena, u toj meri, da ih ovi mole da ih prime nazad. To nije pitanje demokratije ili evropskih vrednosti - već je to pitanje samoočuvanja i jedini logičan potez koji mora da usledi...
(ja, 14. decembar 2019 00:49)

Ekonomske privilegije se plaćaju. I zemlje koje nisu članice EU, a imaju bescarinske privilegije uplaćuju čak i više nego bi ih koštala članarina. Norveška plaća pristup EU bescarinskom tržištu skoro milijardu eura godišnje, bez prava na povlačenje novca iz EU fondova. Norveška ima oko 5,5 milijuna stanovnika, UK 66 i logično je da će UK plaćati tu povlasticu nakon potpisivanja trgovinskog sporazuma puno, puno, više. Kad je Johnson prilikom referenduma o izlasku naglašavao koliko UK uplaćuje u EU, šutio je da dobar dio tog novca i povlači nazad. Ima jedna poslovica, Nema besplatne večere.

City Girl

pre 4 godine

Ovo je tipična politička izjava. Naravno da neće reci da će da zategnu odnose sa VB. Ali ne verujem da će napraviti presedan i dati VB privilegije koje druge članice nemaju.

miki

pre 4 godine

Britanci su pametni ljudi. Imaće sve pogodnosti trgovanja sa Unijom, imaće slobodu u spoljnoj politici i odbrani, neće da imaju obavezu primanja migranata i useljavanja iz istočne Evrope, neće pritisak na socijalnu kasu, kontrolisaće svoje granice i ništa neće da plaćaju u kasu Unije.
(eu manje para u fondovima, 14. decembar 2019 00:19)

Jel bas tako? Mislim da ce britanske kompanije dosta izgubiti i da ce ima amerika i kina biti jedini spas!!!

A nezavisna Škotska a ujedinjenje irske i severne irske!

Nista nece biti sjajno za Britaniju posle ovoga!

miki

pre 4 godine

Tek ce da se trve kad bude posle brexita dosao novi sporazum trgovinski sa EU, kapiram da ce britanci sa Kinezima i Amerima napraviti brzo trgovanski sporazum.... I kinezi ce konacno poceti da postaju 100 % vlasnici britanskih firmi sto zbog EU nije bilo moguce!

čitalac

pre 4 godine

evo i ja da prokomentarišme, kada se yugoslavija raspadala toto kotunjo je pevao ovo, NA ENGELSKOM, ha ha a englezi kazali sad ajd zdravo, da su pevali na nemačkom sećanje na drugi svetski rat ujedinjene nemačke evrope bi bio prejak... inače englezi su uvek ratovali protiv evropljana, španaca francuza i nemamaca i rusa i podržavali tursku da slabi evropu... ukucajte na yt Insieme 1992 - Italy 1990 - Eurovision songs ili link https://www.youtube.com/watch?v=0b5whZydVZc

Branko

pre 4 godine

Briga migrante dal je Britanija u EU ili nije. Oni se useljavaju i ovako i onako preko tunela, sakriveni u kamionima, čamcima, itd. Hteli su Englezi da budu glavni u EU ali no no. Škoti su glasali za ostanak u Britaniji samo zbog EU. Oni sigurno odlaze a vala će se Englezima i IRA vratiti na velika vrata evidentno ako bude bila granica između Severne Irske i Irske.

seljadin

pre 4 godine

ako UK napreduje, uz pomoc USA, a EU nazaduje, ocekujte raspad EU, ubrzo odlaze Italija, Francuska, ostatak se raspada, mozda ostanu u asocijaciji Nemacka i sateliti iz drugog svetskog rata.

Lik

pre 4 godine

Ako EU želi da sačuva sebe, onda mora da kazni Britaniju. I to žestoko. Mora da im zavrne sve slavine i da ih, ekonomski, baci na kolena, u toj meri, da ih ovi mole da ih prime nazad. To nije pitanje demokratije ili evropskih vrednosti - već je to pitanje samoočuvanja i jedini logičan potez koji mora da usledi...
(ja, 14. decembar 2019 00:49)

Vidi se da ne razumeš odnos snaga, veliko je pitanje ko koga ovde može da sruši u prašinu! Britanska ekonomija iza koje stoji US drži više od pola sveta tako da s njima igranja nema.
Drugo su ludi Srbi, oni bi odmah u rat pa posle kuku lele šta nam bi.

Novica Randjelovic

pre 4 godine

Ursula nikako da izusti istinu a istina je da su UK i SAD staratelji EU i da ce tako biti sve dok postoji NATO,punoletstvo EU ce steci onog trenutka kada shvate da treba da donose odluke u interesu evropskih naroda a ne u interesu engleza na ostrvu i engleza u americi,ako su uopste sposobni za to.

King Roger

pre 4 godine

počinje stvaranje anglosaksonskog bloka USA-UK koji se suprotstavlja ekspanziji Germana, a tu su im tradicionalno kao topovsko meso služili i Poljska, Grčka i Srbija. Jedina nepoznanica je Kina koja ranije nije bila faktor.
(park, 14. decembar 2019 04:51)

Kad cete vise nauciti anglosaksonci su takodje germani koji iz otisli na ostrvo iz danasnje severne Nemacke.

cobo

pre 4 godine

EU se sastoji od francuske interesne zone i nemacke interesne zone a britanska interesna zona je ostatak planete,bilo bi glupo ostati na pogresnoj strani i posmatrati Francuze i Nemce kako srljaju u propast :(

nikos

pre 4 godine

"Bregzit nije kraj već početak odličnih odnosa sa Velikom Britanijom"
E, nazad sam shvatio: sve ove drzave Zapadnog Balkana ustvari su na pocetku odlicnih odnosa sa EU.
ps. pitam se zasto se EU ne raspadne i tako uvede samu sebe (EU) u mnogo bolje odnose sa clanicama (bivsim)?! Sta cekaju?

Stefan Simonovic

pre 4 godine

Znaci Britanci ce zadržati privilegije EU a skinuti teret obaveza prema EU! A cilj vam je ujedinjena Evropa, nema nista od toga...

Вук Самотњак

pre 4 godine

Наравно. ЕУ је од УК и Џонсона добила уговор о повлачењу који је веома повољан за ЕУ, док са друге стране жели да избегне дуготрајно мрцварење и неизвесност, која утиче и на њихове економије. Осим тога, добијају већи степен контроле над ЕУ.

park

pre 4 godine

počinje stvaranje anglosaksonskog bloka USA-UK koji se suprotstavlja ekspanziji Germana, a tu su im tradicionalno kao topovsko meso služili i Poljska, Grčka i Srbija. Jedina nepoznanica je Kina koja ranije nije bila faktor.

Smoker man

pre 4 godine

Zapravo se nista specijalo nece promeniti. Britanija je izasla samo iz politicke unije. Za nju vise nece vaziti odluke Evropske Komisije i Saveta ni Suda Pravde EU, i ranije su kontrolisali granice jer nisu bili u Sengenu, zadrzali su svoju monetu tj. nisu ni bili u monetarnoj uniji. Ostaju na nivou ekonomske zajednice jer su ti sporazumi i stariji od EU. Slobodan protok robe i kapitala itd. Sve je to zbog migrantske politike EU. Sud dozvoli pravo nastanjenja migranata na celoj teritoriji EU, e sad to nece vaziti za Britaniju.

ja

pre 4 godine

Debilizam. Ako Britanija izađe iz EU, a zadrži sve ekonomske privilegije, to će biti još jedan katastrofalan potez EU. Pored nesposobnosti da se presaberu i da nagrade, pre svih, Makedoniju, za gorku pilulu koju je progutala, čime su poslali lošu poruku svim balkanskim zemljama i raspirili međunacionalne sukobe, ovakvim tonom šalju svim EU zemljama, koje takođe razmišljaju o izlasku, da je to OK, jer se, suštinski, ništa neće promeniti ako istupe iz Unije, pošto će zadržati sve privilegije, a neće imati nikakvih obaveza. Ako EU želi da sačuva sebe, onda mora da kazni Britaniju. I to žestoko. Mora da im zavrne sve slavine i da ih, ekonomski, baci na kolena, u toj meri, da ih ovi mole da ih prime nazad. To nije pitanje demokratije ili evropskih vrednosti - već je to pitanje samoočuvanja i jedini logičan potez koji mora da usledi...

eu manje para u fondovima

pre 4 godine

Britanci su pametni ljudi. Imaće sve pogodnosti trgovanja sa Unijom, imaće slobodu u spoljnoj politici i odbrani, neće da imaju obavezu primanja migranata i useljavanja iz istočne Evrope, neće pritisak na socijalnu kasu, kontrolisaće svoje granice i ništa neće da plaćaju u kasu Unije.

ja

pre 4 godine

Debilizam. Ako Britanija izađe iz EU, a zadrži sve ekonomske privilegije, to će biti još jedan katastrofalan potez EU. Pored nesposobnosti da se presaberu i da nagrade, pre svih, Makedoniju, za gorku pilulu koju je progutala, čime su poslali lošu poruku svim balkanskim zemljama i raspirili međunacionalne sukobe, ovakvim tonom šalju svim EU zemljama, koje takođe razmišljaju o izlasku, da je to OK, jer se, suštinski, ništa neće promeniti ako istupe iz Unije, pošto će zadržati sve privilegije, a neće imati nikakvih obaveza. Ako EU želi da sačuva sebe, onda mora da kazni Britaniju. I to žestoko. Mora da im zavrne sve slavine i da ih, ekonomski, baci na kolena, u toj meri, da ih ovi mole da ih prime nazad. To nije pitanje demokratije ili evropskih vrednosti - već je to pitanje samoočuvanja i jedini logičan potez koji mora da usledi...

eu manje para u fondovima

pre 4 godine

Britanci su pametni ljudi. Imaće sve pogodnosti trgovanja sa Unijom, imaće slobodu u spoljnoj politici i odbrani, neće da imaju obavezu primanja migranata i useljavanja iz istočne Evrope, neće pritisak na socijalnu kasu, kontrolisaće svoje granice i ništa neće da plaćaju u kasu Unije.

Smoker man

pre 4 godine

Zapravo se nista specijalo nece promeniti. Britanija je izasla samo iz politicke unije. Za nju vise nece vaziti odluke Evropske Komisije i Saveta ni Suda Pravde EU, i ranije su kontrolisali granice jer nisu bili u Sengenu, zadrzali su svoju monetu tj. nisu ni bili u monetarnoj uniji. Ostaju na nivou ekonomske zajednice jer su ti sporazumi i stariji od EU. Slobodan protok robe i kapitala itd. Sve je to zbog migrantske politike EU. Sud dozvoli pravo nastanjenja migranata na celoj teritoriji EU, e sad to nece vaziti za Britaniju.

nikos

pre 4 godine

"Bregzit nije kraj već početak odličnih odnosa sa Velikom Britanijom"
E, nazad sam shvatio: sve ove drzave Zapadnog Balkana ustvari su na pocetku odlicnih odnosa sa EU.
ps. pitam se zasto se EU ne raspadne i tako uvede samu sebe (EU) u mnogo bolje odnose sa clanicama (bivsim)?! Sta cekaju?

Stefan Simonovic

pre 4 godine

Znaci Britanci ce zadržati privilegije EU a skinuti teret obaveza prema EU! A cilj vam je ujedinjena Evropa, nema nista od toga...

park

pre 4 godine

počinje stvaranje anglosaksonskog bloka USA-UK koji se suprotstavlja ekspanziji Germana, a tu su im tradicionalno kao topovsko meso služili i Poljska, Grčka i Srbija. Jedina nepoznanica je Kina koja ranije nije bila faktor.

cobo

pre 4 godine

EU se sastoji od francuske interesne zone i nemacke interesne zone a britanska interesna zona je ostatak planete,bilo bi glupo ostati na pogresnoj strani i posmatrati Francuze i Nemce kako srljaju u propast :(

Вук Самотњак

pre 4 godine

Наравно. ЕУ је од УК и Џонсона добила уговор о повлачењу који је веома повољан за ЕУ, док са друге стране жели да избегне дуготрајно мрцварење и неизвесност, која утиче и на њихове економије. Осим тога, добијају већи степен контроле над ЕУ.

King Roger

pre 4 godine

počinje stvaranje anglosaksonskog bloka USA-UK koji se suprotstavlja ekspanziji Germana, a tu su im tradicionalno kao topovsko meso služili i Poljska, Grčka i Srbija. Jedina nepoznanica je Kina koja ranije nije bila faktor.
(park, 14. decembar 2019 04:51)

Kad cete vise nauciti anglosaksonci su takodje germani koji iz otisli na ostrvo iz danasnje severne Nemacke.

Lik

pre 4 godine

Ako EU želi da sačuva sebe, onda mora da kazni Britaniju. I to žestoko. Mora da im zavrne sve slavine i da ih, ekonomski, baci na kolena, u toj meri, da ih ovi mole da ih prime nazad. To nije pitanje demokratije ili evropskih vrednosti - već je to pitanje samoočuvanja i jedini logičan potez koji mora da usledi...
(ja, 14. decembar 2019 00:49)

Vidi se da ne razumeš odnos snaga, veliko je pitanje ko koga ovde može da sruši u prašinu! Britanska ekonomija iza koje stoji US drži više od pola sveta tako da s njima igranja nema.
Drugo su ludi Srbi, oni bi odmah u rat pa posle kuku lele šta nam bi.

mile

pre 4 godine

Samo da citiram kolegu komentatora:
"Ako EU želi da sačuva sebe, onda mora da kazni Britaniju. I to žestoko. Mora da im zavrne sve slavine i da ih, ekonomski, baci na kolena, u toj meri, da ih ovi mole da ih prime nazad. "
Kolega Vi ste verovatno mladi pa se ne sećate, kada je Slovenija htela da se odcepi od SFRJ većina u Srbiji je bila za sličan recept kao onaj koji ste Vi ponudili u Vašem komentaru.
Kako se završilo znamo. A da smo im pružili ruku kao gospođa Ursula danas bi svima bilo bolje.
Emocije u politici mogu samo da štete; razum, praćenje svojih interesa i hladna glava su put do uspeha.

Novica Randjelovic

pre 4 godine

Ursula nikako da izusti istinu a istina je da su UK i SAD staratelji EU i da ce tako biti sve dok postoji NATO,punoletstvo EU ce steci onog trenutka kada shvate da treba da donose odluke u interesu evropskih naroda a ne u interesu engleza na ostrvu i engleza u americi,ako su uopste sposobni za to.

leptirica

pre 4 godine

Debilizam. Ako Britanija izađe iz EU, a zadrži sve ekonomske privilegije, to će biti još jedan katastrofalan potez EU. Pored nesposobnosti da se presaberu i da nagrade, pre svih, Makedoniju, za gorku pilulu koju je progutala, čime su poslali lošu poruku svim balkanskim zemljama i raspirili međunacionalne sukobe, ovakvim tonom šalju svim EU zemljama, koje takođe razmišljaju o izlasku, da je to OK, jer se, suštinski, ništa neće promeniti ako istupe iz Unije, pošto će zadržati sve privilegije, a neće imati nikakvih obaveza. Ako EU želi da sačuva sebe, onda mora da kazni Britaniju. I to žestoko. Mora da im zavrne sve slavine i da ih, ekonomski, baci na kolena, u toj meri, da ih ovi mole da ih prime nazad. To nije pitanje demokratije ili evropskih vrednosti - već je to pitanje samoočuvanja i jedini logičan potez koji mora da usledi...
(ja, 14. decembar 2019 00:49)

Ekonomske privilegije se plaćaju. I zemlje koje nisu članice EU, a imaju bescarinske privilegije uplaćuju čak i više nego bi ih koštala članarina. Norveška plaća pristup EU bescarinskom tržištu skoro milijardu eura godišnje, bez prava na povlačenje novca iz EU fondova. Norveška ima oko 5,5 milijuna stanovnika, UK 66 i logično je da će UK plaćati tu povlasticu nakon potpisivanja trgovinskog sporazuma puno, puno, više. Kad je Johnson prilikom referenduma o izlasku naglašavao koliko UK uplaćuje u EU, šutio je da dobar dio tog novca i povlači nazad. Ima jedna poslovica, Nema besplatne večere.

City Girl

pre 4 godine

Ovo je tipična politička izjava. Naravno da neće reci da će da zategnu odnose sa VB. Ali ne verujem da će napraviti presedan i dati VB privilegije koje druge članice nemaju.

zg232

pre 4 godine

Znaci Britanci ce zadržati privilegije EU a skinuti teret obaveza prema EU! A cilj vam je ujedinjena Evropa, nema nista od toga...
(Stefan Simonovic, 14. decembar 2019 06:24)

UK postaje treća zemlja, odnosno biti će u istom odnosu kao i Srbija s tim da neće imati pravo na predpristupne fondove. BJ program Brexita je u stvari program T. May, a pri usuglašavanju se moralo udovoljiti zahtjevima država članica. UK će plaćati carinu i njihovi građani će stajati u redu za non-EU građane. Zbog Francuza, smanjeno im je ribolovno područje (sjetite se ribarskog rata 2018. i 2019.), čime su UK ribari jako nesretni. I Nizozemaci i Danci su imali neke uvjete. Između EU i UK će se strogo provoditi promet robe, a u nekom dijelu i reducirati određena hrana, npr. goveđe meso. UK je izbačena iz sigurnosne grupe EU. Osim toga, još će UK biti oko 2 godine pod nadzorom EU i za to vrijeme mora ispuniti ugovore s DČ oko uvoza robe, npr. s mesom i voćem iz Hrvatske. Plaćanja će biti u euru. Glede S. Irske, ona će 4 godine biti pod režimom EU, a nakon toga bi se trebala vratiti pod ekonomski režim EU. UK se ukida pravo na Erasmus i Horizon 2020, što znači na razmjenu studenata te suradnju u znanosti i istraživanju. Sljedeće 2 godine UK će plaćati članarinu, ali neće o ničemu odlučivati. Svi građani UK s 31.1.20. povlače se s radnih mjesta u EU. U slučaju da UK počne uvoziti i prodavati hranu iz SAD u EU, dobiti će zabranu izvoza i biti će stavljena pod nadzor EU inspekcije. Za sada toliko.

miki

pre 4 godine

Britanci su pametni ljudi. Imaće sve pogodnosti trgovanja sa Unijom, imaće slobodu u spoljnoj politici i odbrani, neće da imaju obavezu primanja migranata i useljavanja iz istočne Evrope, neće pritisak na socijalnu kasu, kontrolisaće svoje granice i ništa neće da plaćaju u kasu Unije.
(eu manje para u fondovima, 14. decembar 2019 00:19)

Jel bas tako? Mislim da ce britanske kompanije dosta izgubiti i da ce ima amerika i kina biti jedini spas!!!

A nezavisna Škotska a ujedinjenje irske i severne irske!

Nista nece biti sjajno za Britaniju posle ovoga!

čitalac

pre 4 godine

evo i ja da prokomentarišme, kada se yugoslavija raspadala toto kotunjo je pevao ovo, NA ENGELSKOM, ha ha a englezi kazali sad ajd zdravo, da su pevali na nemačkom sećanje na drugi svetski rat ujedinjene nemačke evrope bi bio prejak... inače englezi su uvek ratovali protiv evropljana, španaca francuza i nemamaca i rusa i podržavali tursku da slabi evropu... ukucajte na yt Insieme 1992 - Italy 1990 - Eurovision songs ili link https://www.youtube.com/watch?v=0b5whZydVZc

Branko

pre 4 godine

Briga migrante dal je Britanija u EU ili nije. Oni se useljavaju i ovako i onako preko tunela, sakriveni u kamionima, čamcima, itd. Hteli su Englezi da budu glavni u EU ali no no. Škoti su glasali za ostanak u Britaniji samo zbog EU. Oni sigurno odlaze a vala će se Englezima i IRA vratiti na velika vrata evidentno ako bude bila granica između Severne Irske i Irske.

seljadin

pre 4 godine

ako UK napreduje, uz pomoc USA, a EU nazaduje, ocekujte raspad EU, ubrzo odlaze Italija, Francuska, ostatak se raspada, mozda ostanu u asocijaciji Nemacka i sateliti iz drugog svetskog rata.

miki

pre 4 godine

Tek ce da se trve kad bude posle brexita dosao novi sporazum trgovinski sa EU, kapiram da ce britanci sa Kinezima i Amerima napraviti brzo trgovanski sporazum.... I kinezi ce konacno poceti da postaju 100 % vlasnici britanskih firmi sto zbog EU nije bilo moguce!

cobo

pre 4 godine

EU se sastoji od francuske interesne zone i nemacke interesne zone a britanska interesna zona je ostatak planete,bilo bi glupo ostati na pogresnoj strani i posmatrati Francuze i Nemce kako srljaju u propast :(

ja

pre 4 godine

Debilizam. Ako Britanija izađe iz EU, a zadrži sve ekonomske privilegije, to će biti još jedan katastrofalan potez EU. Pored nesposobnosti da se presaberu i da nagrade, pre svih, Makedoniju, za gorku pilulu koju je progutala, čime su poslali lošu poruku svim balkanskim zemljama i raspirili međunacionalne sukobe, ovakvim tonom šalju svim EU zemljama, koje takođe razmišljaju o izlasku, da je to OK, jer se, suštinski, ništa neće promeniti ako istupe iz Unije, pošto će zadržati sve privilegije, a neće imati nikakvih obaveza. Ako EU želi da sačuva sebe, onda mora da kazni Britaniju. I to žestoko. Mora da im zavrne sve slavine i da ih, ekonomski, baci na kolena, u toj meri, da ih ovi mole da ih prime nazad. To nije pitanje demokratije ili evropskih vrednosti - već je to pitanje samoočuvanja i jedini logičan potez koji mora da usledi...

Smoker man

pre 4 godine

Zapravo se nista specijalo nece promeniti. Britanija je izasla samo iz politicke unije. Za nju vise nece vaziti odluke Evropske Komisije i Saveta ni Suda Pravde EU, i ranije su kontrolisali granice jer nisu bili u Sengenu, zadrzali su svoju monetu tj. nisu ni bili u monetarnoj uniji. Ostaju na nivou ekonomske zajednice jer su ti sporazumi i stariji od EU. Slobodan protok robe i kapitala itd. Sve je to zbog migrantske politike EU. Sud dozvoli pravo nastanjenja migranata na celoj teritoriji EU, e sad to nece vaziti za Britaniju.

park

pre 4 godine

počinje stvaranje anglosaksonskog bloka USA-UK koji se suprotstavlja ekspanziji Germana, a tu su im tradicionalno kao topovsko meso služili i Poljska, Grčka i Srbija. Jedina nepoznanica je Kina koja ranije nije bila faktor.

eu manje para u fondovima

pre 4 godine

Britanci su pametni ljudi. Imaće sve pogodnosti trgovanja sa Unijom, imaće slobodu u spoljnoj politici i odbrani, neće da imaju obavezu primanja migranata i useljavanja iz istočne Evrope, neće pritisak na socijalnu kasu, kontrolisaće svoje granice i ništa neće da plaćaju u kasu Unije.

Вук Самотњак

pre 4 godine

Наравно. ЕУ је од УК и Џонсона добила уговор о повлачењу који је веома повољан за ЕУ, док са друге стране жели да избегне дуготрајно мрцварење и неизвесност, која утиче и на њихове економије. Осим тога, добијају већи степен контроле над ЕУ.

Stefan Simonovic

pre 4 godine

Znaci Britanci ce zadržati privilegije EU a skinuti teret obaveza prema EU! A cilj vam je ujedinjena Evropa, nema nista od toga...

nikos

pre 4 godine

"Bregzit nije kraj već početak odličnih odnosa sa Velikom Britanijom"
E, nazad sam shvatio: sve ove drzave Zapadnog Balkana ustvari su na pocetku odlicnih odnosa sa EU.
ps. pitam se zasto se EU ne raspadne i tako uvede samu sebe (EU) u mnogo bolje odnose sa clanicama (bivsim)?! Sta cekaju?

zg232

pre 4 godine

Znaci Britanci ce zadržati privilegije EU a skinuti teret obaveza prema EU! A cilj vam je ujedinjena Evropa, nema nista od toga...
(Stefan Simonovic, 14. decembar 2019 06:24)

UK postaje treća zemlja, odnosno biti će u istom odnosu kao i Srbija s tim da neće imati pravo na predpristupne fondove. BJ program Brexita je u stvari program T. May, a pri usuglašavanju se moralo udovoljiti zahtjevima država članica. UK će plaćati carinu i njihovi građani će stajati u redu za non-EU građane. Zbog Francuza, smanjeno im je ribolovno područje (sjetite se ribarskog rata 2018. i 2019.), čime su UK ribari jako nesretni. I Nizozemaci i Danci su imali neke uvjete. Između EU i UK će se strogo provoditi promet robe, a u nekom dijelu i reducirati određena hrana, npr. goveđe meso. UK je izbačena iz sigurnosne grupe EU. Osim toga, još će UK biti oko 2 godine pod nadzorom EU i za to vrijeme mora ispuniti ugovore s DČ oko uvoza robe, npr. s mesom i voćem iz Hrvatske. Plaćanja će biti u euru. Glede S. Irske, ona će 4 godine biti pod režimom EU, a nakon toga bi se trebala vratiti pod ekonomski režim EU. UK se ukida pravo na Erasmus i Horizon 2020, što znači na razmjenu studenata te suradnju u znanosti i istraživanju. Sljedeće 2 godine UK će plaćati članarinu, ali neće o ničemu odlučivati. Svi građani UK s 31.1.20. povlače se s radnih mjesta u EU. U slučaju da UK počne uvoziti i prodavati hranu iz SAD u EU, dobiti će zabranu izvoza i biti će stavljena pod nadzor EU inspekcije. Za sada toliko.

čitalac

pre 4 godine

evo i ja da prokomentarišme, kada se yugoslavija raspadala toto kotunjo je pevao ovo, NA ENGELSKOM, ha ha a englezi kazali sad ajd zdravo, da su pevali na nemačkom sećanje na drugi svetski rat ujedinjene nemačke evrope bi bio prejak... inače englezi su uvek ratovali protiv evropljana, španaca francuza i nemamaca i rusa i podržavali tursku da slabi evropu... ukucajte na yt Insieme 1992 - Italy 1990 - Eurovision songs ili link https://www.youtube.com/watch?v=0b5whZydVZc

Novica Randjelovic

pre 4 godine

Ursula nikako da izusti istinu a istina je da su UK i SAD staratelji EU i da ce tako biti sve dok postoji NATO,punoletstvo EU ce steci onog trenutka kada shvate da treba da donose odluke u interesu evropskih naroda a ne u interesu engleza na ostrvu i engleza u americi,ako su uopste sposobni za to.

seljadin

pre 4 godine

ako UK napreduje, uz pomoc USA, a EU nazaduje, ocekujte raspad EU, ubrzo odlaze Italija, Francuska, ostatak se raspada, mozda ostanu u asocijaciji Nemacka i sateliti iz drugog svetskog rata.

miki

pre 4 godine

Tek ce da se trve kad bude posle brexita dosao novi sporazum trgovinski sa EU, kapiram da ce britanci sa Kinezima i Amerima napraviti brzo trgovanski sporazum.... I kinezi ce konacno poceti da postaju 100 % vlasnici britanskih firmi sto zbog EU nije bilo moguce!

miki

pre 4 godine

Britanci su pametni ljudi. Imaće sve pogodnosti trgovanja sa Unijom, imaće slobodu u spoljnoj politici i odbrani, neće da imaju obavezu primanja migranata i useljavanja iz istočne Evrope, neće pritisak na socijalnu kasu, kontrolisaće svoje granice i ništa neće da plaćaju u kasu Unije.
(eu manje para u fondovima, 14. decembar 2019 00:19)

Jel bas tako? Mislim da ce britanske kompanije dosta izgubiti i da ce ima amerika i kina biti jedini spas!!!

A nezavisna Škotska a ujedinjenje irske i severne irske!

Nista nece biti sjajno za Britaniju posle ovoga!

mile

pre 4 godine

Samo da citiram kolegu komentatora:
"Ako EU želi da sačuva sebe, onda mora da kazni Britaniju. I to žestoko. Mora da im zavrne sve slavine i da ih, ekonomski, baci na kolena, u toj meri, da ih ovi mole da ih prime nazad. "
Kolega Vi ste verovatno mladi pa se ne sećate, kada je Slovenija htela da se odcepi od SFRJ većina u Srbiji je bila za sličan recept kao onaj koji ste Vi ponudili u Vašem komentaru.
Kako se završilo znamo. A da smo im pružili ruku kao gospođa Ursula danas bi svima bilo bolje.
Emocije u politici mogu samo da štete; razum, praćenje svojih interesa i hladna glava su put do uspeha.

King Roger

pre 4 godine

počinje stvaranje anglosaksonskog bloka USA-UK koji se suprotstavlja ekspanziji Germana, a tu su im tradicionalno kao topovsko meso služili i Poljska, Grčka i Srbija. Jedina nepoznanica je Kina koja ranije nije bila faktor.
(park, 14. decembar 2019 04:51)

Kad cete vise nauciti anglosaksonci su takodje germani koji iz otisli na ostrvo iz danasnje severne Nemacke.

Lik

pre 4 godine

Ako EU želi da sačuva sebe, onda mora da kazni Britaniju. I to žestoko. Mora da im zavrne sve slavine i da ih, ekonomski, baci na kolena, u toj meri, da ih ovi mole da ih prime nazad. To nije pitanje demokratije ili evropskih vrednosti - već je to pitanje samoočuvanja i jedini logičan potez koji mora da usledi...
(ja, 14. decembar 2019 00:49)

Vidi se da ne razumeš odnos snaga, veliko je pitanje ko koga ovde može da sruši u prašinu! Britanska ekonomija iza koje stoji US drži više od pola sveta tako da s njima igranja nema.
Drugo su ludi Srbi, oni bi odmah u rat pa posle kuku lele šta nam bi.

Branko

pre 4 godine

Briga migrante dal je Britanija u EU ili nije. Oni se useljavaju i ovako i onako preko tunela, sakriveni u kamionima, čamcima, itd. Hteli su Englezi da budu glavni u EU ali no no. Škoti su glasali za ostanak u Britaniji samo zbog EU. Oni sigurno odlaze a vala će se Englezima i IRA vratiti na velika vrata evidentno ako bude bila granica između Severne Irske i Irske.

leptirica

pre 4 godine

Debilizam. Ako Britanija izađe iz EU, a zadrži sve ekonomske privilegije, to će biti još jedan katastrofalan potez EU. Pored nesposobnosti da se presaberu i da nagrade, pre svih, Makedoniju, za gorku pilulu koju je progutala, čime su poslali lošu poruku svim balkanskim zemljama i raspirili međunacionalne sukobe, ovakvim tonom šalju svim EU zemljama, koje takođe razmišljaju o izlasku, da je to OK, jer se, suštinski, ništa neće promeniti ako istupe iz Unije, pošto će zadržati sve privilegije, a neće imati nikakvih obaveza. Ako EU želi da sačuva sebe, onda mora da kazni Britaniju. I to žestoko. Mora da im zavrne sve slavine i da ih, ekonomski, baci na kolena, u toj meri, da ih ovi mole da ih prime nazad. To nije pitanje demokratije ili evropskih vrednosti - već je to pitanje samoočuvanja i jedini logičan potez koji mora da usledi...
(ja, 14. decembar 2019 00:49)

Ekonomske privilegije se plaćaju. I zemlje koje nisu članice EU, a imaju bescarinske privilegije uplaćuju čak i više nego bi ih koštala članarina. Norveška plaća pristup EU bescarinskom tržištu skoro milijardu eura godišnje, bez prava na povlačenje novca iz EU fondova. Norveška ima oko 5,5 milijuna stanovnika, UK 66 i logično je da će UK plaćati tu povlasticu nakon potpisivanja trgovinskog sporazuma puno, puno, više. Kad je Johnson prilikom referenduma o izlasku naglašavao koliko UK uplaćuje u EU, šutio je da dobar dio tog novca i povlači nazad. Ima jedna poslovica, Nema besplatne večere.

City Girl

pre 4 godine

Ovo je tipična politička izjava. Naravno da neće reci da će da zategnu odnose sa VB. Ali ne verujem da će napraviti presedan i dati VB privilegije koje druge članice nemaju.