1. .... sekta sa svih 15 vernika .... budalaština !
  (boban, 4. decembar 2019 11:01)

  # Link komentara

 2. CPC nije deo SPC, te se ne moze "otcepiti". CPC je istorijski utemeljena, a prestala je da postoji nakon stvaranja Kraljevine SHS, pod cudnim okolnostima koje je istorijska nauka naknadno objasnila.

  @(NATO, 3. decembar 2019 23:41)  Razumem ja da su sad veoma aktuelne i jako popularne NATO "istine", ali one ipak nisu utemeljene na činjenicama. Pod imenom CPC nikada ništa nije postojalo, ali je postojala Crnogorsko-primorska mitropolija koja nikada nije bila nezavisna crkva, jer da jeste imala bi svog patrijarha i ne bi bila mitropolija, već bi bila ili ariepiskopija ili patrijaršija. Nakon stvaranja SHS izvršeno je povezivanje Crnogorsko-primorske mitropolije sa matičnom Beogradskom patrijaršijom SPC. Odvojenost Crnogorko-primorske arhiepiskopije od matice SPC bila je posledica otomanske okupacije, jer su osmanske teritorije bukvalno i fizički razdvajale prostor Srbije i Crne Gore, pa tako i jedinstven prostor Srpske pravoslavne crkve.
  (Hammer, 4. decembar 2019 10:16)

  # Link komentara

 3. @Bosanac
  Dao ju je Vaseljenski patrijarh 1219. godine Svetom Savi kao arhiepiskopiju u okviru Vaseljenske patrijaršije. 1346. Dušan je diže na rang patrijaršije. Crnogorci već imaju i više od arhiepiskopije u okviru SPC, imaju mitropoliju. Po toj logici im treba Dušan za autokefalnost, a ne kolonijalni subjekt Milo. I nikad Njegoš neće biti ništa do ono što je bio, srpski mitropolit.
   (paja, 4. decembar 2019 09:45)

  # Link komentara

 4. CPC nije deo SPC, te se ne moze "otcepiti". CPC je istorijski utemeljena, a prestala je da postoji nakon stvaranja Kraljevine SHS, pod cudnim okolnostima koje je istorijska nauka naknadno objasnila.
  (NATO, 3. decembar 2019 23:41)

  # Link komentara

 5. Ko je dao podsticaj za autokefalnost spc? I zasto?
  I zasto je autojefalnost spc ok a cpc nije ok?
  (Bosanac, 3. decembar 2019 23:31)

  # Link komentara