Četvrtak, 31.10.2019.

07:13

"Boing" hitno prizemljio preko 50 aviona širom sveta

Avio-kompanija "Boing" izdala saopštenje u kom navodi da je širom sveta prizemljeno preko 50 aviona nakon otkrivanja kvara kod krila.

Izvor: B92

"Boing" hitno prizemljio preko 50 aviona širom sveta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

19 Komentari

Sortiraj po:

Nenad1123

pre 4 godine

Da ja objasnim na primitivan nacin problem i razlog nastanka. Airbus je uvodio naprednije avione koji manje trose i zagadjuju, a boing nije imao spreman odgovor na to. Zbog toga su na postojecu "sasiju" da ne kazem trup. Zbog povecanja precnika novih motora oni nisu mogli bezbedno da se postave na mesto na krilima gde su bili stari motori. Jer bi morot bio previse nisko, blizu zemlje i povukao bi svasta sa zemlje, usisao bi kamencice i prljavstine razne. Zbog toga su podignuti motori, sto utice na ponasanje aviona, jer je sila koja ga gura na drugom mestu u odnosu na stare 737, zbog toga bi piloti morali prolaziti nove obuke, sto bi bio trosak novca i vremena, pa su iz boinga hteli to da izbegnu, sve jer ih je pritiskao airbus svojim novim avionom. Da bi to izbegli, ubacili su sistem koji sam podesava avion da je upravljiv kao stari 737, da se isto ponasa u letu, racunar je sam ispravljao avion, kada se senzor pokvari (jedan jedini) on je toliko ispravljao avion dok se avion nije srusio. Agencija za kontrolu bezbednosti aviona u Americi nije radila testove nezavisne, nego su samo prepisali podatke koje im je boing poslao, a u boingu su znali za problem. POsto su velike pare u pitanju i americki drzavljani odgovorni, a zrtve "nebitne"(jer nisu americke ili zapadno evropske), niko nece odgovarati za sve to

dr Arslanagić

pre 4 godine

Voleo bih kada bi neki komentatori ovde koji se razumeju u avione i ovu tematiku mogli nama smrtnicima da objasne na narodnom jeziku sta je to MCAS (aca, 31. oktobar 2019 07:50)
Nisam previše upućen, ali evo ukratko: MCAS je bezbednosni sistem koji reaguje pri previše oštrom penjanju aviona i kompenzuje ga obaranjem horizontalnog repnog stabilizatora (tzv. trim) što uzrokuje spuštanje nosa. Problem je što je baziran na samo JEDNOM senzoru napadnog ugla (AoA) na krilima koji, ako crkne i daje pogrešan signal, uzrokuje proradu MCAS-a i u normalnom letu i poniranje aviona.
Nije to jedini uzrok pada indonežanskog i etiopijskog aviona (postoje načini da se MCAS nadvlada ali ne i potpuno isključi), ali se posade nisu snašle u "borbi" s avionom usled loše dokumentacije i nedovoljne obuke. Koga interesuju detalji, neka progugla "Crash Lion B38M near Jakarta" na avheraldu. Kao što Avio reče, to se sve dešavalo proletos i nema veze s poslednjim prizemljenjem 737NG.

Dejan

pre 4 godine

@Aca
Noviji motori trose manje, medjutim da bi se to postiglo sam motor je veci. To nije problem Airbus-u jer su im avioni vislji, medjutim 737 je dosta nizi (jer je to imalo smisla u vreme kad je avion dizajniran) tako da novi stedljiviji motori ne mogu da stanu. To ostavlja Boeingu da ili dizajnira potpuno nov avion sto moze da potraje 10 godina, a za to vreme ce svi da kupuju Airbus ili da nadje neko drugo resenje. Da im Airbus ne bi oduzeo musterije Boeing je nasao resenje da zakaci motore malo vislje, medjutim to je izbacilo avion iz balansa. Da bi se to sredilo dodali su sistem koji ce da se bori sa tim, medjutim taj sistem nije dobro napravljen jer poludi ako mu se senzori pokvare. On moze da se iskljuci medjutim Boeing ga spominje onako "ovlas" tako da mnogi nisu ni bili svesni da ga imaju. Razlog zasto ga Boing nije spomenuo je taj sto su novi avion reklamirali tako da pilotima ne treba nikakav novi trening da bi se prebacili na novi avion, jer bi to bili ogromni troskovi za avio kompanije.

Inace, ova vest se odnosi na 737NG, ne na 737Max

Totti

pre 4 godine

737MAX ima vece i teze motore nego ostali 737 modeli. To mijenja ravnotezu aviona i u normalnim okolnostima zahtjeva veliki redizajn aviona kako bi se povratila stabilnost (ravnoteza). Veliki redizajn (pomjeranje krila, svih instalacija i hidraulike, novi certifikati,itd.) zahtjeva velike troskove. Umjesto propisno obaviti posao, Boeing se dosjetio dodati MCAS, softversko-hardversko rjesenje koje prati nagib aviona i stalno ga samostalno popravlja.
(avio, 31. oktobar 2019 08:42)

Samo bih dodao: postavljanje većih motora kod 737 je rešeno njihovim pozicioniranjem prema napred i gore, jer je taj tip aviona poprilično niži od A320, gde je postavljanje većih motora kod NEO serije proteklo daleko bezbolnije. Motori bi jednostavno bili preblizu tlu i na raspoloživi dizajn su smislili to rešenje, uz dodatak MCAS-a.

Ostin A

pre 4 godine

737MAX su prizemljeni posle druge nesreće, a 737NG nemaju veze ni sa tim nesrećama ni sa spornim MCAS sistemom. 737NG uspešno lete već preko 20 godina. Verovatno se radi o nečem drugom.

nis(h)ki letac

pre 4 godine

@Saša
Niko od inžinjera nije imao nameru da izazove nesreće, a ako je neko pojedinačno kriv, verujem, utvrdiće istraga. Ono na šta bi morali da se ugledamo je toga da CEO (ili direktor ili ministar ili ne daj bože predsednik) izađe i kaže ja sam kriv i odgovoran!

matori

pre 4 godine

Dobro je.Na vreme.Sreca.Svaka cast na reakciji.Desetine hiljada aviona proizvedenih u Boingu lete po svetu,navedite koji je to tip i vrsta aviona.

darkozi

pre 4 godine

@aca
Ja koliko znam, Boing je zeleo ekonomicniji 737 avion. Zbog toga su stavili fizicki vece motore, ali ekonomicnije. Usled toga sto fizicki veci, da ne bi bili prenisko (gotovo do zemlje) morali su da ih podignu više, tako reći da "udje" u krilo. To je sto bu rekli neprirodan polozaj za motor i usled toga avion uporno "želi" da ide na gore. Zato su izmislili softversku korekciju ili ti MCAS koji to očigledno nije radio kako treba.

avio

pre 4 godine

Voleo bih kada bi neki komentatori ovde koji se razumeju u avione i ovu tematiku mogli nama smrtnicima da objasne na narodnom jeziku sta je to MCAS i kako se dogodilo tj kako je bilo moguce na novim avionima da se posle desetak minuta leta avion okrene na nos i zarije se u vodu ili zemlju..
Hvala najlepse..
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (aca, 31. oktobar 2019 07:50)

737MAX ima vece i teze motore nego ostali 737 modeli. To mijenja ravnotezu aviona i u normalnim okolnostima zahtjeva veliki redizajn aviona kako bi se povratila stabilnost (ravnoteza). Veliki redizajn (pomjeranje krila, svih instalacija i hidraulike, novi certifikati,itd.) zahtjeva velike troskove. Umjesto propisno obaviti posao, Boeing se dosjetio dodati MCAS, softversko-hardversko rjesenje koje prati nagib aviona i stalno ga samostalno popravlja. Medjutim kada se senzor koji dojavljuje balans pokvari, MCAS pobudali i sam rusi ili dize nos aviona. Da su barem piloti bili doskolovani za novi sistem, shvatili bi zasto avion divlja, iskljucili bi MCAS i manualno upravljali avionom bez problema. Umjesto toga oni su vodili bitku sa automatikom koja ih je nakon nekog vremena nadvladala i srusila dva aviona na isti nacin.

Marko Okram

pre 4 godine

Sta je MCAS?
Najnoviji 737MAX dobio je mnogo unapredjenja i optimizacija, koje su izazvale neke druge nedostatke. Zbog toga, Boing je projektovao MCAS koji je softver s ulogom automatske stabilizacije aviona pri velikom uglu letenja i niskoj brzini (situacije analogne uzletanju). Gorenavedene optimizacije izazivaju smanjenu stabilnost niskoj brzini i velikom uglu, i MCAS to treba da prepozna i upali se i preuzme delimicnu kontrolu.

Kako on savlada nisku brzinu i veliki ugao? Nagne avion "na dole". Vise puta je uvidjena ta greska, mada kada se desila na 10000m, piloti su je lako resavali. Medjutim, posto se dva (kobna) puta palio pri uzletanju, piloti nisu imali manevarskog prostora za povratak na normalnu putanju. Sistem je ocigledno lose bazdaren, delimicno i zato sto nikada nije testiran u praksi, vec samo u kompjuterskoj simulaciji sto je brze i jeftinije.

Priznanje "odgovornosti" Boingovog CEOa, imace iste rezultate kao kada neki srpski politicar prizna odgovornost. Malo ce da ga grde pred svima, eventualno smeniti (zadrzace iste privilegije i umanjene odgovornosti), morace da se pokaje i to je to. Ako neko uopste bude izvukao deblji kraj, to ce biti neki bezimeni programer/inzenjer. Toliko o "odgovornosti".

avio

pre 4 godine

Kakve veze imaju mikro pukotine na krilima 737NG sa onim sto je govorio CEO u kongresu o rusenju i dizajnu 737MAX? To su dva razlicita modela aviona, dva razlicita dijela aviona (MCAS sistem i krila), dvije potpuno razlicite vijesti koje su se igrom slucaja dogodile na isti dan. Novinar ih je spojio u jednu vijest i pogresno zakljucio kako govor CEO u kongresu i preuzimanje odgovornosti za greske u dizajnu 737MAX ima neke veze sa mikro pukotinama na krilima i prizemljenjem 50 komada 737-NG.

Mrk

pre 4 godine

Nije hitno nego jos u martu su ih prizemljili. Avioni imaju problem ne sa krilom nego sa senzorom koji daje pogresne informacije mcas sistemu gde je posledica spustanja nosa aviona. U dva slucaja piloti nisu uspeli da prevladaju avion i doslo je do pada istih.

Mediocritical

pre 4 godine

Eh kad se bude javio pod pritiskom savesti, neki politički grešnik, da se oseti odgovorno za učenjene previde...
Mala je šteta i broj žrtava oko Boinga... Ali ajde ispravljajte to, kad ste već videli greške, i nemojte da vas ja opominjem na to...

aca

pre 4 godine

Voleo bih kada bi neki komentatori ovde koji se razumeju u avione i ovu tematiku mogli nama smrtnicima da objasne na narodnom jeziku sta je to MCAS i kako se dogodilo tj kako je bilo moguce na novim avionima da se posle desetak minuta leta avion okrene na nos i zarije se u vodu ili zemlju..

Hvala najlepse..

Saša

pre 4 godine

A šta je sa inženjerima? Oni nisu krivi? Sigurno su znali šta se dešava, što se neko nije pobunio, zašto niko nije prijavio to, bio uzbunjivač. Nego sada se jedini CEO oseća odgovornim za smrt preko 300 ljudi. On je svakako odgovoran kao glavnokomandujući, ali sigurno tu ima još mnogo onih koji treba da odgovaraju pred zakonom.

avio

pre 4 godine

Kakve veze imaju mikro pukotine na krilima 737NG sa onim sto je govorio CEO u kongresu o rusenju i dizajnu 737MAX? To su dva razlicita modela aviona, dva razlicita dijela aviona (MCAS sistem i krila), dvije potpuno razlicite vijesti koje su se igrom slucaja dogodile na isti dan. Novinar ih je spojio u jednu vijest i pogresno zakljucio kako govor CEO u kongresu i preuzimanje odgovornosti za greske u dizajnu 737MAX ima neke veze sa mikro pukotinama na krilima i prizemljenjem 50 komada 737-NG.

aca

pre 4 godine

Voleo bih kada bi neki komentatori ovde koji se razumeju u avione i ovu tematiku mogli nama smrtnicima da objasne na narodnom jeziku sta je to MCAS i kako se dogodilo tj kako je bilo moguce na novim avionima da se posle desetak minuta leta avion okrene na nos i zarije se u vodu ili zemlju..

Hvala najlepse..

avio

pre 4 godine

Voleo bih kada bi neki komentatori ovde koji se razumeju u avione i ovu tematiku mogli nama smrtnicima da objasne na narodnom jeziku sta je to MCAS i kako se dogodilo tj kako je bilo moguce na novim avionima da se posle desetak minuta leta avion okrene na nos i zarije se u vodu ili zemlju..
Hvala najlepse..
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (aca, 31. oktobar 2019 07:50)

737MAX ima vece i teze motore nego ostali 737 modeli. To mijenja ravnotezu aviona i u normalnim okolnostima zahtjeva veliki redizajn aviona kako bi se povratila stabilnost (ravnoteza). Veliki redizajn (pomjeranje krila, svih instalacija i hidraulike, novi certifikati,itd.) zahtjeva velike troskove. Umjesto propisno obaviti posao, Boeing se dosjetio dodati MCAS, softversko-hardversko rjesenje koje prati nagib aviona i stalno ga samostalno popravlja. Medjutim kada se senzor koji dojavljuje balans pokvari, MCAS pobudali i sam rusi ili dize nos aviona. Da su barem piloti bili doskolovani za novi sistem, shvatili bi zasto avion divlja, iskljucili bi MCAS i manualno upravljali avionom bez problema. Umjesto toga oni su vodili bitku sa automatikom koja ih je nakon nekog vremena nadvladala i srusila dva aviona na isti nacin.

Saša

pre 4 godine

A šta je sa inženjerima? Oni nisu krivi? Sigurno su znali šta se dešava, što se neko nije pobunio, zašto niko nije prijavio to, bio uzbunjivač. Nego sada se jedini CEO oseća odgovornim za smrt preko 300 ljudi. On je svakako odgovoran kao glavnokomandujući, ali sigurno tu ima još mnogo onih koji treba da odgovaraju pred zakonom.

Mrk

pre 4 godine

Nije hitno nego jos u martu su ih prizemljili. Avioni imaju problem ne sa krilom nego sa senzorom koji daje pogresne informacije mcas sistemu gde je posledica spustanja nosa aviona. U dva slucaja piloti nisu uspeli da prevladaju avion i doslo je do pada istih.

darkozi

pre 4 godine

@aca
Ja koliko znam, Boing je zeleo ekonomicniji 737 avion. Zbog toga su stavili fizicki vece motore, ali ekonomicnije. Usled toga sto fizicki veci, da ne bi bili prenisko (gotovo do zemlje) morali su da ih podignu više, tako reći da "udje" u krilo. To je sto bu rekli neprirodan polozaj za motor i usled toga avion uporno "želi" da ide na gore. Zato su izmislili softversku korekciju ili ti MCAS koji to očigledno nije radio kako treba.

Marko Okram

pre 4 godine

Sta je MCAS?
Najnoviji 737MAX dobio je mnogo unapredjenja i optimizacija, koje su izazvale neke druge nedostatke. Zbog toga, Boing je projektovao MCAS koji je softver s ulogom automatske stabilizacije aviona pri velikom uglu letenja i niskoj brzini (situacije analogne uzletanju). Gorenavedene optimizacije izazivaju smanjenu stabilnost niskoj brzini i velikom uglu, i MCAS to treba da prepozna i upali se i preuzme delimicnu kontrolu.

Kako on savlada nisku brzinu i veliki ugao? Nagne avion "na dole". Vise puta je uvidjena ta greska, mada kada se desila na 10000m, piloti su je lako resavali. Medjutim, posto se dva (kobna) puta palio pri uzletanju, piloti nisu imali manevarskog prostora za povratak na normalnu putanju. Sistem je ocigledno lose bazdaren, delimicno i zato sto nikada nije testiran u praksi, vec samo u kompjuterskoj simulaciji sto je brze i jeftinije.

Priznanje "odgovornosti" Boingovog CEOa, imace iste rezultate kao kada neki srpski politicar prizna odgovornost. Malo ce da ga grde pred svima, eventualno smeniti (zadrzace iste privilegije i umanjene odgovornosti), morace da se pokaje i to je to. Ako neko uopste bude izvukao deblji kraj, to ce biti neki bezimeni programer/inzenjer. Toliko o "odgovornosti".

nis(h)ki letac

pre 4 godine

@Saša
Niko od inžinjera nije imao nameru da izazove nesreće, a ako je neko pojedinačno kriv, verujem, utvrdiće istraga. Ono na šta bi morali da se ugledamo je toga da CEO (ili direktor ili ministar ili ne daj bože predsednik) izađe i kaže ja sam kriv i odgovoran!

dr Arslanagić

pre 4 godine

Voleo bih kada bi neki komentatori ovde koji se razumeju u avione i ovu tematiku mogli nama smrtnicima da objasne na narodnom jeziku sta je to MCAS (aca, 31. oktobar 2019 07:50)
Nisam previše upućen, ali evo ukratko: MCAS je bezbednosni sistem koji reaguje pri previše oštrom penjanju aviona i kompenzuje ga obaranjem horizontalnog repnog stabilizatora (tzv. trim) što uzrokuje spuštanje nosa. Problem je što je baziran na samo JEDNOM senzoru napadnog ugla (AoA) na krilima koji, ako crkne i daje pogrešan signal, uzrokuje proradu MCAS-a i u normalnom letu i poniranje aviona.
Nije to jedini uzrok pada indonežanskog i etiopijskog aviona (postoje načini da se MCAS nadvlada ali ne i potpuno isključi), ali se posade nisu snašle u "borbi" s avionom usled loše dokumentacije i nedovoljne obuke. Koga interesuju detalji, neka progugla "Crash Lion B38M near Jakarta" na avheraldu. Kao što Avio reče, to se sve dešavalo proletos i nema veze s poslednjim prizemljenjem 737NG.

Mediocritical

pre 4 godine

Eh kad se bude javio pod pritiskom savesti, neki politički grešnik, da se oseti odgovorno za učenjene previde...
Mala je šteta i broj žrtava oko Boinga... Ali ajde ispravljajte to, kad ste već videli greške, i nemojte da vas ja opominjem na to...

Ostin A

pre 4 godine

737MAX su prizemljeni posle druge nesreće, a 737NG nemaju veze ni sa tim nesrećama ni sa spornim MCAS sistemom. 737NG uspešno lete već preko 20 godina. Verovatno se radi o nečem drugom.

matori

pre 4 godine

Dobro je.Na vreme.Sreca.Svaka cast na reakciji.Desetine hiljada aviona proizvedenih u Boingu lete po svetu,navedite koji je to tip i vrsta aviona.

Nenad1123

pre 4 godine

Da ja objasnim na primitivan nacin problem i razlog nastanka. Airbus je uvodio naprednije avione koji manje trose i zagadjuju, a boing nije imao spreman odgovor na to. Zbog toga su na postojecu "sasiju" da ne kazem trup. Zbog povecanja precnika novih motora oni nisu mogli bezbedno da se postave na mesto na krilima gde su bili stari motori. Jer bi morot bio previse nisko, blizu zemlje i povukao bi svasta sa zemlje, usisao bi kamencice i prljavstine razne. Zbog toga su podignuti motori, sto utice na ponasanje aviona, jer je sila koja ga gura na drugom mestu u odnosu na stare 737, zbog toga bi piloti morali prolaziti nove obuke, sto bi bio trosak novca i vremena, pa su iz boinga hteli to da izbegnu, sve jer ih je pritiskao airbus svojim novim avionom. Da bi to izbegli, ubacili su sistem koji sam podesava avion da je upravljiv kao stari 737, da se isto ponasa u letu, racunar je sam ispravljao avion, kada se senzor pokvari (jedan jedini) on je toliko ispravljao avion dok se avion nije srusio. Agencija za kontrolu bezbednosti aviona u Americi nije radila testove nezavisne, nego su samo prepisali podatke koje im je boing poslao, a u boingu su znali za problem. POsto su velike pare u pitanju i americki drzavljani odgovorni, a zrtve "nebitne"(jer nisu americke ili zapadno evropske), niko nece odgovarati za sve to

Totti

pre 4 godine

737MAX ima vece i teze motore nego ostali 737 modeli. To mijenja ravnotezu aviona i u normalnim okolnostima zahtjeva veliki redizajn aviona kako bi se povratila stabilnost (ravnoteza). Veliki redizajn (pomjeranje krila, svih instalacija i hidraulike, novi certifikati,itd.) zahtjeva velike troskove. Umjesto propisno obaviti posao, Boeing se dosjetio dodati MCAS, softversko-hardversko rjesenje koje prati nagib aviona i stalno ga samostalno popravlja.
(avio, 31. oktobar 2019 08:42)

Samo bih dodao: postavljanje većih motora kod 737 je rešeno njihovim pozicioniranjem prema napred i gore, jer je taj tip aviona poprilično niži od A320, gde je postavljanje većih motora kod NEO serije proteklo daleko bezbolnije. Motori bi jednostavno bili preblizu tlu i na raspoloživi dizajn su smislili to rešenje, uz dodatak MCAS-a.

Dejan

pre 4 godine

@Aca
Noviji motori trose manje, medjutim da bi se to postiglo sam motor je veci. To nije problem Airbus-u jer su im avioni vislji, medjutim 737 je dosta nizi (jer je to imalo smisla u vreme kad je avion dizajniran) tako da novi stedljiviji motori ne mogu da stanu. To ostavlja Boeingu da ili dizajnira potpuno nov avion sto moze da potraje 10 godina, a za to vreme ce svi da kupuju Airbus ili da nadje neko drugo resenje. Da im Airbus ne bi oduzeo musterije Boeing je nasao resenje da zakaci motore malo vislje, medjutim to je izbacilo avion iz balansa. Da bi se to sredilo dodali su sistem koji ce da se bori sa tim, medjutim taj sistem nije dobro napravljen jer poludi ako mu se senzori pokvare. On moze da se iskljuci medjutim Boeing ga spominje onako "ovlas" tako da mnogi nisu ni bili svesni da ga imaju. Razlog zasto ga Boing nije spomenuo je taj sto su novi avion reklamirali tako da pilotima ne treba nikakav novi trening da bi se prebacili na novi avion, jer bi to bili ogromni troskovi za avio kompanije.

Inace, ova vest se odnosi na 737NG, ne na 737Max

Mrk

pre 4 godine

Nije hitno nego jos u martu su ih prizemljili. Avioni imaju problem ne sa krilom nego sa senzorom koji daje pogresne informacije mcas sistemu gde je posledica spustanja nosa aviona. U dva slucaja piloti nisu uspeli da prevladaju avion i doslo je do pada istih.

Saša

pre 4 godine

A šta je sa inženjerima? Oni nisu krivi? Sigurno su znali šta se dešava, što se neko nije pobunio, zašto niko nije prijavio to, bio uzbunjivač. Nego sada se jedini CEO oseća odgovornim za smrt preko 300 ljudi. On je svakako odgovoran kao glavnokomandujući, ali sigurno tu ima još mnogo onih koji treba da odgovaraju pred zakonom.

aca

pre 4 godine

Voleo bih kada bi neki komentatori ovde koji se razumeju u avione i ovu tematiku mogli nama smrtnicima da objasne na narodnom jeziku sta je to MCAS i kako se dogodilo tj kako je bilo moguce na novim avionima da se posle desetak minuta leta avion okrene na nos i zarije se u vodu ili zemlju..

Hvala najlepse..

Mediocritical

pre 4 godine

Eh kad se bude javio pod pritiskom savesti, neki politički grešnik, da se oseti odgovorno za učenjene previde...
Mala je šteta i broj žrtava oko Boinga... Ali ajde ispravljajte to, kad ste već videli greške, i nemojte da vas ja opominjem na to...

matori

pre 4 godine

Dobro je.Na vreme.Sreca.Svaka cast na reakciji.Desetine hiljada aviona proizvedenih u Boingu lete po svetu,navedite koji je to tip i vrsta aviona.

darkozi

pre 4 godine

@aca
Ja koliko znam, Boing je zeleo ekonomicniji 737 avion. Zbog toga su stavili fizicki vece motore, ali ekonomicnije. Usled toga sto fizicki veci, da ne bi bili prenisko (gotovo do zemlje) morali su da ih podignu više, tako reći da "udje" u krilo. To je sto bu rekli neprirodan polozaj za motor i usled toga avion uporno "želi" da ide na gore. Zato su izmislili softversku korekciju ili ti MCAS koji to očigledno nije radio kako treba.

Marko Okram

pre 4 godine

Sta je MCAS?
Najnoviji 737MAX dobio je mnogo unapredjenja i optimizacija, koje su izazvale neke druge nedostatke. Zbog toga, Boing je projektovao MCAS koji je softver s ulogom automatske stabilizacije aviona pri velikom uglu letenja i niskoj brzini (situacije analogne uzletanju). Gorenavedene optimizacije izazivaju smanjenu stabilnost niskoj brzini i velikom uglu, i MCAS to treba da prepozna i upali se i preuzme delimicnu kontrolu.

Kako on savlada nisku brzinu i veliki ugao? Nagne avion "na dole". Vise puta je uvidjena ta greska, mada kada se desila na 10000m, piloti su je lako resavali. Medjutim, posto se dva (kobna) puta palio pri uzletanju, piloti nisu imali manevarskog prostora za povratak na normalnu putanju. Sistem je ocigledno lose bazdaren, delimicno i zato sto nikada nije testiran u praksi, vec samo u kompjuterskoj simulaciji sto je brze i jeftinije.

Priznanje "odgovornosti" Boingovog CEOa, imace iste rezultate kao kada neki srpski politicar prizna odgovornost. Malo ce da ga grde pred svima, eventualno smeniti (zadrzace iste privilegije i umanjene odgovornosti), morace da se pokaje i to je to. Ako neko uopste bude izvukao deblji kraj, to ce biti neki bezimeni programer/inzenjer. Toliko o "odgovornosti".

avio

pre 4 godine

Kakve veze imaju mikro pukotine na krilima 737NG sa onim sto je govorio CEO u kongresu o rusenju i dizajnu 737MAX? To su dva razlicita modela aviona, dva razlicita dijela aviona (MCAS sistem i krila), dvije potpuno razlicite vijesti koje su se igrom slucaja dogodile na isti dan. Novinar ih je spojio u jednu vijest i pogresno zakljucio kako govor CEO u kongresu i preuzimanje odgovornosti za greske u dizajnu 737MAX ima neke veze sa mikro pukotinama na krilima i prizemljenjem 50 komada 737-NG.

nis(h)ki letac

pre 4 godine

@Saša
Niko od inžinjera nije imao nameru da izazove nesreće, a ako je neko pojedinačno kriv, verujem, utvrdiće istraga. Ono na šta bi morali da se ugledamo je toga da CEO (ili direktor ili ministar ili ne daj bože predsednik) izađe i kaže ja sam kriv i odgovoran!

avio

pre 4 godine

Voleo bih kada bi neki komentatori ovde koji se razumeju u avione i ovu tematiku mogli nama smrtnicima da objasne na narodnom jeziku sta je to MCAS i kako se dogodilo tj kako je bilo moguce na novim avionima da se posle desetak minuta leta avion okrene na nos i zarije se u vodu ili zemlju..
Hvala najlepse..
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (aca, 31. oktobar 2019 07:50)

737MAX ima vece i teze motore nego ostali 737 modeli. To mijenja ravnotezu aviona i u normalnim okolnostima zahtjeva veliki redizajn aviona kako bi se povratila stabilnost (ravnoteza). Veliki redizajn (pomjeranje krila, svih instalacija i hidraulike, novi certifikati,itd.) zahtjeva velike troskove. Umjesto propisno obaviti posao, Boeing se dosjetio dodati MCAS, softversko-hardversko rjesenje koje prati nagib aviona i stalno ga samostalno popravlja. Medjutim kada se senzor koji dojavljuje balans pokvari, MCAS pobudali i sam rusi ili dize nos aviona. Da su barem piloti bili doskolovani za novi sistem, shvatili bi zasto avion divlja, iskljucili bi MCAS i manualno upravljali avionom bez problema. Umjesto toga oni su vodili bitku sa automatikom koja ih je nakon nekog vremena nadvladala i srusila dva aviona na isti nacin.

dr Arslanagić

pre 4 godine

Voleo bih kada bi neki komentatori ovde koji se razumeju u avione i ovu tematiku mogli nama smrtnicima da objasne na narodnom jeziku sta je to MCAS (aca, 31. oktobar 2019 07:50)
Nisam previše upućen, ali evo ukratko: MCAS je bezbednosni sistem koji reaguje pri previše oštrom penjanju aviona i kompenzuje ga obaranjem horizontalnog repnog stabilizatora (tzv. trim) što uzrokuje spuštanje nosa. Problem je što je baziran na samo JEDNOM senzoru napadnog ugla (AoA) na krilima koji, ako crkne i daje pogrešan signal, uzrokuje proradu MCAS-a i u normalnom letu i poniranje aviona.
Nije to jedini uzrok pada indonežanskog i etiopijskog aviona (postoje načini da se MCAS nadvlada ali ne i potpuno isključi), ali se posade nisu snašle u "borbi" s avionom usled loše dokumentacije i nedovoljne obuke. Koga interesuju detalji, neka progugla "Crash Lion B38M near Jakarta" na avheraldu. Kao što Avio reče, to se sve dešavalo proletos i nema veze s poslednjim prizemljenjem 737NG.

Ostin A

pre 4 godine

737MAX su prizemljeni posle druge nesreće, a 737NG nemaju veze ni sa tim nesrećama ni sa spornim MCAS sistemom. 737NG uspešno lete već preko 20 godina. Verovatno se radi o nečem drugom.

Dejan

pre 4 godine

@Aca
Noviji motori trose manje, medjutim da bi se to postiglo sam motor je veci. To nije problem Airbus-u jer su im avioni vislji, medjutim 737 je dosta nizi (jer je to imalo smisla u vreme kad je avion dizajniran) tako da novi stedljiviji motori ne mogu da stanu. To ostavlja Boeingu da ili dizajnira potpuno nov avion sto moze da potraje 10 godina, a za to vreme ce svi da kupuju Airbus ili da nadje neko drugo resenje. Da im Airbus ne bi oduzeo musterije Boeing je nasao resenje da zakaci motore malo vislje, medjutim to je izbacilo avion iz balansa. Da bi se to sredilo dodali su sistem koji ce da se bori sa tim, medjutim taj sistem nije dobro napravljen jer poludi ako mu se senzori pokvare. On moze da se iskljuci medjutim Boeing ga spominje onako "ovlas" tako da mnogi nisu ni bili svesni da ga imaju. Razlog zasto ga Boing nije spomenuo je taj sto su novi avion reklamirali tako da pilotima ne treba nikakav novi trening da bi se prebacili na novi avion, jer bi to bili ogromni troskovi za avio kompanije.

Inace, ova vest se odnosi na 737NG, ne na 737Max

Totti

pre 4 godine

737MAX ima vece i teze motore nego ostali 737 modeli. To mijenja ravnotezu aviona i u normalnim okolnostima zahtjeva veliki redizajn aviona kako bi se povratila stabilnost (ravnoteza). Veliki redizajn (pomjeranje krila, svih instalacija i hidraulike, novi certifikati,itd.) zahtjeva velike troskove. Umjesto propisno obaviti posao, Boeing se dosjetio dodati MCAS, softversko-hardversko rjesenje koje prati nagib aviona i stalno ga samostalno popravlja.
(avio, 31. oktobar 2019 08:42)

Samo bih dodao: postavljanje većih motora kod 737 je rešeno njihovim pozicioniranjem prema napred i gore, jer je taj tip aviona poprilično niži od A320, gde je postavljanje većih motora kod NEO serije proteklo daleko bezbolnije. Motori bi jednostavno bili preblizu tlu i na raspoloživi dizajn su smislili to rešenje, uz dodatak MCAS-a.

Nenad1123

pre 4 godine

Da ja objasnim na primitivan nacin problem i razlog nastanka. Airbus je uvodio naprednije avione koji manje trose i zagadjuju, a boing nije imao spreman odgovor na to. Zbog toga su na postojecu "sasiju" da ne kazem trup. Zbog povecanja precnika novih motora oni nisu mogli bezbedno da se postave na mesto na krilima gde su bili stari motori. Jer bi morot bio previse nisko, blizu zemlje i povukao bi svasta sa zemlje, usisao bi kamencice i prljavstine razne. Zbog toga su podignuti motori, sto utice na ponasanje aviona, jer je sila koja ga gura na drugom mestu u odnosu na stare 737, zbog toga bi piloti morali prolaziti nove obuke, sto bi bio trosak novca i vremena, pa su iz boinga hteli to da izbegnu, sve jer ih je pritiskao airbus svojim novim avionom. Da bi to izbegli, ubacili su sistem koji sam podesava avion da je upravljiv kao stari 737, da se isto ponasa u letu, racunar je sam ispravljao avion, kada se senzor pokvari (jedan jedini) on je toliko ispravljao avion dok se avion nije srusio. Agencija za kontrolu bezbednosti aviona u Americi nije radila testove nezavisne, nego su samo prepisali podatke koje im je boing poslao, a u boingu su znali za problem. POsto su velike pare u pitanju i americki drzavljani odgovorni, a zrtve "nebitne"(jer nisu americke ili zapadno evropske), niko nece odgovarati za sve to