Nedelja, 20.10.2019.

22:57

Bastać: U prtljagu sam imao više novca nego što je dozvoljeno; Alarmirani nadležni

Marko Bastać, potpredsednik Stranke pravde i slobode pokušao je da unese u zemlju više novca od zakonom dozvoljene sume.

Izvor: Kurir

Bastaæ: U prtljagu sam imao više novca nego što je dozvoljeno; Alarmirani nadležni IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

Никола

pre 4 godine

Једни муљају са 200,000
Други муљају са 13,000

Поента је да муљају и једни и други.
И они који нам кроје "срећнију будућност и раде у интересу народа" као и они који се труде да дођу на ту позицију.

И онда кажу и једни и други"гласај за нас јел ми смо поштени а они други краду"

Која је на крају сврха избора? Избор између муљатора и муљатора?

Не хвала.

Vojislav Andric

pre 4 godine

Da ne zalazim u sferu politike.
U svim drzavama postoji limit koji se moze nositi u gotovini i taj limit sluzi u cilju sprecavanja pranja novca jer kes gotovo da ne postoji u monetarnom sistemu. Nema poreklo. Medjubankarskim transakcijama ili putem ovlascenih kompanija tip Western Union nesmetano mozete slati i milione jer novac tada ima poreklo, vlasnika, korisnika... ima trag i sve je (uglavnom) transparentno. U Srbiji je na snazi zakon (i u skoro svakoj drzavi na svetu) "o sprecavanju pranja novca i finansiranju terorizma" koji je donet pod uticajem EU i SAD. I kada kupujete stan cak ni kapara ukoliko je veca od 10.000 mora biti uplacena sa racuna na racun a nikako u kesu.

Asomakum

pre 4 godine

Kakav amater, trebao je reci da to nije bio on na aerodromu nego neko drugi sa njegovim ukradenim pasosom, cuo sam da je to nekom vec uspelo...

Milutinac

pre 4 godine

Kapetan Nemo, 20. oktobar 2019 23:28)
Nije tačno da je zabranjen unos deviza u državu, nego moraš da prijaviš cariniku da unosiš više novca nego što je dozvoljeno bez prijave. Isti zakon je i u Evropskoj uniji. Mnogo ste naivni i ti i Bastać.

Kata

pre 4 godine

Bastac imao vise novca nego sto treba? Ma nemoguce, posten covek i Djilasov diletant. Pokrali pola Beograda, ojadili Srbiju i ljudi se pitaju odakle mu toliko para!

KOSINGAS

pre 4 godine

Redovno na našim granicama padaju, ponajviše Turci, sa iznosima preko 10 000e. Ovo je prvi put da sam pročitao, da je pao neki naš građanin. I to neko ko pretenduje na najviše rukovodeće funkcije u državi, te bi zakone ove zemlje morao dobro poznavati.
Kada vidiš ko je protiv njega, shvatiš da on za sada nema alternativu.

bojkican

pre 4 godine

. Ima li opravdanog razloga za strah ukoliko prijavim veći iznos novca?


Nema razloga za strah. Ukoliko oklevate da prijavite novac, jer strahujete za svoju bezbednost, pošto sa sobom nosite veću sumu gotovine, imajte na umu da je poverljivost podataka koje date cariniku zagarantovana. Zato kada prijavljujete veću sumu novca, slobodno zamolite carinika koji je na dužnosti za maksimalnu diskreciju.

sasa jokic

pre 4 godine

Kapetan Nemo. Mozes da uneses 100 miliona € kesa ako imas dokaz da je legalno zaradjen.
Bastac pod hitno da podnese ostavku, da se barem po tome dostancira od ove mafije na vlasti, kojoj je sada dao slagvort (pocinjem da sumnjam da je potolacen) da urnisu opoziciju.
Verujem da su mu pare prebacili na racun u Dubaiju, ali pod uslovom da ovo uradi.

kvazi englez na srpskom

pre 4 godine

at Kapetan Nemo, 20. oktobar 2019 23:28

Mozes ti rodjo i milione miliona da uneses a da ti ne uzmu na granici.
Samo elektronski.
Fora je u tome da se jedino tako moze tacno utvrditi izvor i pravac finansija.
10.000 eura tacnije 9.999 eura se sme uneti u kesu.
Nije samo Srbija ta koja ima taj zakon.
Sve nazovi normalne drzave imaju takav zakon.

zato se gleda unos novca

pre 4 godine

Nije znao da je prekršaj, ni za nasumične kontrole, ni da se novac vidi, ni da se informacije dele, ni da se uzimaju brisevi na narkotike i eksplozive sa torbi i ruku. Prvi put u životu ima te pare, prvi put prelazi granicu, bio je u Emiratima da donese novce prijatelju, izviniće se prijatelju i onom ko mu je poslao iz Emirata, čim se seti telefona. Sa druge strane može da bude finansiranje terorizma, korupcija, utaja prihoda, šverc kapitala, kriminal kao trgovina ljudima, narkoticima, oružjem, umetninama, prostitucija i još kod emirata šta imamo kao zabranjeno. Ide se više puta ili se povedu prijatelji, a može i tetka ako je pokretna. A danas postoje i transferi razne vrste koje bankarski sistem prihvata, samo je poreski vidljiv, a ti budi prjatelj prijatelju svome, pa mu plati porez na prihod, kad već ne može da otvori račun, a nema tu sat posla u banci, a i sve je daleko jeftinije od avionske karte, pa čak i brže. Ali nije znao. Ostaće mu prijatelj kratak za razliku preko deset, a umesto poreza ima kaznu, povratnu kartu, smeštaj, sastanak sa tužiocem i sudijom. Nije znao.

Mića

pre 4 godine

Kakve ima veze, to je običan prekršaj ,2000 evra imao više. I to je unosio novac u zemlju nije iznosio.
Nikad mi nije bilo jasno šta nekoga briga šta ja radim sa svojim novcem. Šta nekog briga dal nosim svojih milion evra levo desno, nego država hoće da se to radi preko banaka da bi oni mogli da prate tokove a usput i da se omrse za proviziju ja transakcije samo zato što neko svoj rođeni novac nosi gde mu se sviđa.
A kad Vulin nađe na ulici $200000 ili kada dačića navataju sa koferčetom nikom ništa, al zato za €2000 evra ispade čovek kriminalac.
Političari diplomatskim torbama mogu da prenose milione i milione i nikom ništa.

mrMelbourne

pre 4 godine

Zakon kaže da se iznos preko 10 hiljada eura mora prijaviti carini. Popunite obrazac i onda možete unijeti milion. Naravno, morate dokazati njegovo porijeklo.

Pre Zime

pre 4 godine

Pa majku mu,dokle vise te bahatosti?Zar za SzS zakon ne vazi?Bastac,koji je zaposlio svu uzu i siru rodbinu,ako to nije nepotizam,ja ne znam staje,taj Bastac ima toliko love,koju zeli da tajno prenese!!!!!!!!Eto vama narode,ako pobede ovi-NEPOTIZMA I JEFTINE D*OGE!

veselnik

pre 4 godine

@Kapetan Nemo
U celom svetu je pravilo kontrole kretanja GOTOVINE u iznosu vecem od 10.000 eura (negde dolara) zbog sprecavanja pranja novca! Svaka svota veca od tog iznosa MORA DA SE OPRAVDA, odnosno pokaze verodostojan dokument o poreklu od strane banke ili nekog zvanicnog organa, a moze da bude od legalne zarade ili prodaje necega po zakonu. Ukraden ili na drugi nezakonit nacin stecen novac (mito, reket, droga, "politicke" usluge, provizije iz "javnih nabavki"...) iz "biznisa" kojim se bave kriminalci, politicari, "kontroverzni biznismeni" i ostali "dobro poznati policiji", na taj nacin se otezano prebacuje iz drzave u drzavu.

Sirovina

pre 4 godine

Sad zamisli da ti takav uvonja dodje na vlast.Ispitati poreklo para ovom neznalici koji nije znao.Ovi i obican seljak sa sela zna a nije znao on koji prestavlja narod.

kralj ibi

pre 4 godine

Iznos novca koji se moze uneti u drzavu neprijavljeno je vrlo slican u svakoj zemlji na svetu.
Na svakom, ali svakom aerodromu na svetu postoje bilbordi, panoi, reklame i slicno sa porukama da se novac prijavi ako je veci od odredjene sume.
Novac je bitno prijaviti zbog kontrole naplate poreza, sprecavanje korupcije, zaustavljanje protoka kriminalnog novca itd.
Jedan politicar ovakve greske ne sme sebi da dozvoljava.

nada22

pre 4 godine

Legalan novac se ne nosi u prtljagu. A da nije znao da mora da prijavi VIŠE od 10.000€, baš i ne verujem. Pre će biti da je navikao da ZA NJEGA ne važe zakoni i propisi, kao za ostale građane, jer je ON, jelte Bastić, predsednik opštine. Isti le kao i SVI političari (viša rasa?).

Dalibor

pre 4 godine

Nije prekršaj uneti, prekršaj je ne prijaviti. Za razliku od iznošenja gotovog novca gde postoje ograničenja, kod unošenja nema ograničenja, ali mora da postoji potvrda strane banke da je novac podignut sa nekog računa, odnosno da je iz legalnih tokova. Neprijavljivanje znači samo jedno, novac nije iz legalnih tokova. To je ta prepoštena opozicija.

x

pre 4 godine

Iznosenje preko 10.000 evra je zabranjeno (i u Americi je tako, samo usd), a unosenje preko 10.000 evra mora da se prijavi. Naravno, mozes uneti i milijardu, al mora da prijavis. I eto, sacekali ga...

Djordje

pre 4 godine

@kapetan nemo

skoro sve države imaju taj limit od 10.000€ ili $ u kešu koje možeš uneti bez prijavljivanja. Sve preko toga se mora prijaviti. Jedino između zemalja članica EU nema te obaveze valjda,ali ako dolaziš van EU u neku državu članicu takođe moraš prijaviti na carini.Ne postoji ograničenje sume koliko se može uneti dokle god postoji potvrda da je podignuto sa računa.
Nisu naši izmislili toplu vodu u ovom slučaju. Sprečavanje pranja novca.
Opravdanje Bastaća je glupo do bola.
Činjenica da kurir i informer imaju informaciju skoro live je ono što mene brine.Sačekuša verovatno ali opet...sam je kriv.

Miloš

pre 4 godine

Dve stvari. Prvo, sa ovim kešom hvataju samo Turke i političare. Drugo, nije zabranjeno uneti više od 10.000 evra u Srbiju. Možeš i milion da uneseš - ali moraš da prijaviš to. Uradiš wire transfer. Problem je, jelte, što će to onda da vidi Poreska uprava. Pa mora da se dokaže poreklo novca, plati porez i slične neprijatnosti. Zato se i leti u Dubai, Kanadu i slična mesta.

Taras Buljba

pre 4 godine

Nije zabranjeno, već treba prijaviti sve preko 10k evra. A što se tiče "opravdanja" mogao je reći i da se je novac otrovan...dođe mu na isto.

Haha

pre 4 godine

A znao je da juri Vesica po Bg i da vice da je lopov. On nosi iz Dubaija 12.000 evrica. Od tamo neko poslao? Jeste ali malo sutra. Kao ne zna da je gornja granica za kes 10.000 evra. To svaka druga osoba zna a kamoli osoba koja se bavi necim ozbiljnim.
E moj narode. Nemamo mi za koga da glasamo.

kraja

pre 4 godine

..."nisam znao"...
...nesto originalnije, tetka iz kanade, ili poslali majka i otac za kupovinu stana ili jahta je zenina...
...muka mi od ovih gulanfera...
...sa svih strana...

Nisam bot

pre 4 godine

Kolik treba da budeš glup da bi ovo sebi napravio. Ako zaista nije znao da postoji ograničenje za unos keša, pa on ne zna ništa ni i životu ni u politici.

Kapetan Nemo

pre 4 godine

Zašto je ograničeno unošenje deviza u zemlju? Zar nije u interesu naše države da se što više unese deviza? Bolje je da se unose nego iznose. Stvarno glup zakon. Zamislite da neko u inostranstvu zaradi milion evra, morao bi da pređe granicu sto puta da bi uneo sav taj novac u zemlju. Sada će neko da kaže da novac može da se uplati preko banke, ali banke naplaćuju debele provizije. Bojim se da je ovaj zakon ovaj put striktno primenjen samo zato što je Bastać iz redova opozicije. Da pitamo Vulina kako je on preneo 100000 (ili koliko već) dolara koje mu je tetka iz Kanade poklonila da kupi stan? Možda su i njega pretresali do gole kože?
Eeeeeeeee, moja Srbijo!!!

Dalibor

pre 4 godine

Nije prekršaj uneti, prekršaj je ne prijaviti. Za razliku od iznošenja gotovog novca gde postoje ograničenja, kod unošenja nema ograničenja, ali mora da postoji potvrda strane banke da je novac podignut sa nekog računa, odnosno da je iz legalnih tokova. Neprijavljivanje znači samo jedno, novac nije iz legalnih tokova. To je ta prepoštena opozicija.

Nisam bot

pre 4 godine

Kolik treba da budeš glup da bi ovo sebi napravio. Ako zaista nije znao da postoji ograničenje za unos keša, pa on ne zna ništa ni i životu ni u politici.

Milutinac

pre 4 godine

Kapetan Nemo, 20. oktobar 2019 23:28)
Nije tačno da je zabranjen unos deviza u državu, nego moraš da prijaviš cariniku da unosiš više novca nego što je dozvoljeno bez prijave. Isti zakon je i u Evropskoj uniji. Mnogo ste naivni i ti i Bastać.

Miloš

pre 4 godine

Dve stvari. Prvo, sa ovim kešom hvataju samo Turke i političare. Drugo, nije zabranjeno uneti više od 10.000 evra u Srbiju. Možeš i milion da uneseš - ali moraš da prijaviš to. Uradiš wire transfer. Problem je, jelte, što će to onda da vidi Poreska uprava. Pa mora da se dokaže poreklo novca, plati porez i slične neprijatnosti. Zato se i leti u Dubai, Kanadu i slična mesta.

kraja

pre 4 godine

..."nisam znao"...
...nesto originalnije, tetka iz kanade, ili poslali majka i otac za kupovinu stana ili jahta je zenina...
...muka mi od ovih gulanfera...
...sa svih strana...

zato se gleda unos novca

pre 4 godine

Nije znao da je prekršaj, ni za nasumične kontrole, ni da se novac vidi, ni da se informacije dele, ni da se uzimaju brisevi na narkotike i eksplozive sa torbi i ruku. Prvi put u životu ima te pare, prvi put prelazi granicu, bio je u Emiratima da donese novce prijatelju, izviniće se prijatelju i onom ko mu je poslao iz Emirata, čim se seti telefona. Sa druge strane može da bude finansiranje terorizma, korupcija, utaja prihoda, šverc kapitala, kriminal kao trgovina ljudima, narkoticima, oružjem, umetninama, prostitucija i još kod emirata šta imamo kao zabranjeno. Ide se više puta ili se povedu prijatelji, a može i tetka ako je pokretna. A danas postoje i transferi razne vrste koje bankarski sistem prihvata, samo je poreski vidljiv, a ti budi prjatelj prijatelju svome, pa mu plati porez na prihod, kad već ne može da otvori račun, a nema tu sat posla u banci, a i sve je daleko jeftinije od avionske karte, pa čak i brže. Ali nije znao. Ostaće mu prijatelj kratak za razliku preko deset, a umesto poreza ima kaznu, povratnu kartu, smeštaj, sastanak sa tužiocem i sudijom. Nije znao.

kralj ibi

pre 4 godine

Iznos novca koji se moze uneti u drzavu neprijavljeno je vrlo slican u svakoj zemlji na svetu.
Na svakom, ali svakom aerodromu na svetu postoje bilbordi, panoi, reklame i slicno sa porukama da se novac prijavi ako je veci od odredjene sume.
Novac je bitno prijaviti zbog kontrole naplate poreza, sprecavanje korupcije, zaustavljanje protoka kriminalnog novca itd.
Jedan politicar ovakve greske ne sme sebi da dozvoljava.

Kata

pre 4 godine

Bastac imao vise novca nego sto treba? Ma nemoguce, posten covek i Djilasov diletant. Pokrali pola Beograda, ojadili Srbiju i ljudi se pitaju odakle mu toliko para!

Kapetan Nemo

pre 4 godine

Zašto je ograničeno unošenje deviza u zemlju? Zar nije u interesu naše države da se što više unese deviza? Bolje je da se unose nego iznose. Stvarno glup zakon. Zamislite da neko u inostranstvu zaradi milion evra, morao bi da pređe granicu sto puta da bi uneo sav taj novac u zemlju. Sada će neko da kaže da novac može da se uplati preko banke, ali banke naplaćuju debele provizije. Bojim se da je ovaj zakon ovaj put striktno primenjen samo zato što je Bastać iz redova opozicije. Da pitamo Vulina kako je on preneo 100000 (ili koliko već) dolara koje mu je tetka iz Kanade poklonila da kupi stan? Možda su i njega pretresali do gole kože?
Eeeeeeeee, moja Srbijo!!!

Asomakum

pre 4 godine

Kakav amater, trebao je reci da to nije bio on na aerodromu nego neko drugi sa njegovim ukradenim pasosom, cuo sam da je to nekom vec uspelo...

KOSINGAS

pre 4 godine

Redovno na našim granicama padaju, ponajviše Turci, sa iznosima preko 10 000e. Ovo je prvi put da sam pročitao, da je pao neki naš građanin. I to neko ko pretenduje na najviše rukovodeće funkcije u državi, te bi zakone ove zemlje morao dobro poznavati.
Kada vidiš ko je protiv njega, shvatiš da on za sada nema alternativu.

Haha

pre 4 godine

A znao je da juri Vesica po Bg i da vice da je lopov. On nosi iz Dubaija 12.000 evrica. Od tamo neko poslao? Jeste ali malo sutra. Kao ne zna da je gornja granica za kes 10.000 evra. To svaka druga osoba zna a kamoli osoba koja se bavi necim ozbiljnim.
E moj narode. Nemamo mi za koga da glasamo.

kvazi englez na srpskom

pre 4 godine

at Kapetan Nemo, 20. oktobar 2019 23:28

Mozes ti rodjo i milione miliona da uneses a da ti ne uzmu na granici.
Samo elektronski.
Fora je u tome da se jedino tako moze tacno utvrditi izvor i pravac finansija.
10.000 eura tacnije 9.999 eura se sme uneti u kesu.
Nije samo Srbija ta koja ima taj zakon.
Sve nazovi normalne drzave imaju takav zakon.

bojkican

pre 4 godine

. Ima li opravdanog razloga za strah ukoliko prijavim veći iznos novca?


Nema razloga za strah. Ukoliko oklevate da prijavite novac, jer strahujete za svoju bezbednost, pošto sa sobom nosite veću sumu gotovine, imajte na umu da je poverljivost podataka koje date cariniku zagarantovana. Zato kada prijavljujete veću sumu novca, slobodno zamolite carinika koji je na dužnosti za maksimalnu diskreciju.

nada22

pre 4 godine

Legalan novac se ne nosi u prtljagu. A da nije znao da mora da prijavi VIŠE od 10.000€, baš i ne verujem. Pre će biti da je navikao da ZA NJEGA ne važe zakoni i propisi, kao za ostale građane, jer je ON, jelte Bastić, predsednik opštine. Isti le kao i SVI političari (viša rasa?).

Sirovina

pre 4 godine

Sad zamisli da ti takav uvonja dodje na vlast.Ispitati poreklo para ovom neznalici koji nije znao.Ovi i obican seljak sa sela zna a nije znao on koji prestavlja narod.

Taras Buljba

pre 4 godine

Nije zabranjeno, već treba prijaviti sve preko 10k evra. A što se tiče "opravdanja" mogao je reći i da se je novac otrovan...dođe mu na isto.

x

pre 4 godine

Iznosenje preko 10.000 evra je zabranjeno (i u Americi je tako, samo usd), a unosenje preko 10.000 evra mora da se prijavi. Naravno, mozes uneti i milijardu, al mora da prijavis. I eto, sacekali ga...

veselnik

pre 4 godine

@Kapetan Nemo
U celom svetu je pravilo kontrole kretanja GOTOVINE u iznosu vecem od 10.000 eura (negde dolara) zbog sprecavanja pranja novca! Svaka svota veca od tog iznosa MORA DA SE OPRAVDA, odnosno pokaze verodostojan dokument o poreklu od strane banke ili nekog zvanicnog organa, a moze da bude od legalne zarade ili prodaje necega po zakonu. Ukraden ili na drugi nezakonit nacin stecen novac (mito, reket, droga, "politicke" usluge, provizije iz "javnih nabavki"...) iz "biznisa" kojim se bave kriminalci, politicari, "kontroverzni biznismeni" i ostali "dobro poznati policiji", na taj nacin se otezano prebacuje iz drzave u drzavu.

Pre Zime

pre 4 godine

Pa majku mu,dokle vise te bahatosti?Zar za SzS zakon ne vazi?Bastac,koji je zaposlio svu uzu i siru rodbinu,ako to nije nepotizam,ja ne znam staje,taj Bastac ima toliko love,koju zeli da tajno prenese!!!!!!!!Eto vama narode,ako pobede ovi-NEPOTIZMA I JEFTINE D*OGE!

Никола

pre 4 godine

Једни муљају са 200,000
Други муљају са 13,000

Поента је да муљају и једни и други.
И они који нам кроје "срећнију будућност и раде у интересу народа" као и они који се труде да дођу на ту позицију.

И онда кажу и једни и други"гласај за нас јел ми смо поштени а они други краду"

Која је на крају сврха избора? Избор између муљатора и муљатора?

Не хвала.

Vojislav Andric

pre 4 godine

Da ne zalazim u sferu politike.
U svim drzavama postoji limit koji se moze nositi u gotovini i taj limit sluzi u cilju sprecavanja pranja novca jer kes gotovo da ne postoji u monetarnom sistemu. Nema poreklo. Medjubankarskim transakcijama ili putem ovlascenih kompanija tip Western Union nesmetano mozete slati i milione jer novac tada ima poreklo, vlasnika, korisnika... ima trag i sve je (uglavnom) transparentno. U Srbiji je na snazi zakon (i u skoro svakoj drzavi na svetu) "o sprecavanju pranja novca i finansiranju terorizma" koji je donet pod uticajem EU i SAD. I kada kupujete stan cak ni kapara ukoliko je veca od 10.000 mora biti uplacena sa racuna na racun a nikako u kesu.

Mića

pre 4 godine

Kakve ima veze, to je običan prekršaj ,2000 evra imao više. I to je unosio novac u zemlju nije iznosio.
Nikad mi nije bilo jasno šta nekoga briga šta ja radim sa svojim novcem. Šta nekog briga dal nosim svojih milion evra levo desno, nego država hoće da se to radi preko banaka da bi oni mogli da prate tokove a usput i da se omrse za proviziju ja transakcije samo zato što neko svoj rođeni novac nosi gde mu se sviđa.
A kad Vulin nađe na ulici $200000 ili kada dačića navataju sa koferčetom nikom ništa, al zato za €2000 evra ispade čovek kriminalac.
Političari diplomatskim torbama mogu da prenose milione i milione i nikom ništa.

Djordje

pre 4 godine

@kapetan nemo

skoro sve države imaju taj limit od 10.000€ ili $ u kešu koje možeš uneti bez prijavljivanja. Sve preko toga se mora prijaviti. Jedino između zemalja članica EU nema te obaveze valjda,ali ako dolaziš van EU u neku državu članicu takođe moraš prijaviti na carini.Ne postoji ograničenje sume koliko se može uneti dokle god postoji potvrda da je podignuto sa računa.
Nisu naši izmislili toplu vodu u ovom slučaju. Sprečavanje pranja novca.
Opravdanje Bastaća je glupo do bola.
Činjenica da kurir i informer imaju informaciju skoro live je ono što mene brine.Sačekuša verovatno ali opet...sam je kriv.

sasa jokic

pre 4 godine

Kapetan Nemo. Mozes da uneses 100 miliona € kesa ako imas dokaz da je legalno zaradjen.
Bastac pod hitno da podnese ostavku, da se barem po tome dostancira od ove mafije na vlasti, kojoj je sada dao slagvort (pocinjem da sumnjam da je potolacen) da urnisu opoziciju.
Verujem da su mu pare prebacili na racun u Dubaiju, ali pod uslovom da ovo uradi.

mrMelbourne

pre 4 godine

Zakon kaže da se iznos preko 10 hiljada eura mora prijaviti carini. Popunite obrazac i onda možete unijeti milion. Naravno, morate dokazati njegovo porijeklo.

sasa jokic

pre 4 godine

Kapetan Nemo. Mozes da uneses 100 miliona € kesa ako imas dokaz da je legalno zaradjen.
Bastac pod hitno da podnese ostavku, da se barem po tome dostancira od ove mafije na vlasti, kojoj je sada dao slagvort (pocinjem da sumnjam da je potolacen) da urnisu opoziciju.
Verujem da su mu pare prebacili na racun u Dubaiju, ali pod uslovom da ovo uradi.

Kapetan Nemo

pre 4 godine

Zašto je ograničeno unošenje deviza u zemlju? Zar nije u interesu naše države da se što više unese deviza? Bolje je da se unose nego iznose. Stvarno glup zakon. Zamislite da neko u inostranstvu zaradi milion evra, morao bi da pređe granicu sto puta da bi uneo sav taj novac u zemlju. Sada će neko da kaže da novac može da se uplati preko banke, ali banke naplaćuju debele provizije. Bojim se da je ovaj zakon ovaj put striktno primenjen samo zato što je Bastać iz redova opozicije. Da pitamo Vulina kako je on preneo 100000 (ili koliko već) dolara koje mu je tetka iz Kanade poklonila da kupi stan? Možda su i njega pretresali do gole kože?
Eeeeeeeee, moja Srbijo!!!

Mića

pre 4 godine

Kakve ima veze, to je običan prekršaj ,2000 evra imao više. I to je unosio novac u zemlju nije iznosio.
Nikad mi nije bilo jasno šta nekoga briga šta ja radim sa svojim novcem. Šta nekog briga dal nosim svojih milion evra levo desno, nego država hoće da se to radi preko banaka da bi oni mogli da prate tokove a usput i da se omrse za proviziju ja transakcije samo zato što neko svoj rođeni novac nosi gde mu se sviđa.
A kad Vulin nađe na ulici $200000 ili kada dačića navataju sa koferčetom nikom ništa, al zato za €2000 evra ispade čovek kriminalac.
Političari diplomatskim torbama mogu da prenose milione i milione i nikom ništa.

Djordje

pre 4 godine

@kapetan nemo

skoro sve države imaju taj limit od 10.000€ ili $ u kešu koje možeš uneti bez prijavljivanja. Sve preko toga se mora prijaviti. Jedino između zemalja članica EU nema te obaveze valjda,ali ako dolaziš van EU u neku državu članicu takođe moraš prijaviti na carini.Ne postoji ograničenje sume koliko se može uneti dokle god postoji potvrda da je podignuto sa računa.
Nisu naši izmislili toplu vodu u ovom slučaju. Sprečavanje pranja novca.
Opravdanje Bastaća je glupo do bola.
Činjenica da kurir i informer imaju informaciju skoro live je ono što mene brine.Sačekuša verovatno ali opet...sam je kriv.

Vojislav Andric

pre 4 godine

Da ne zalazim u sferu politike.
U svim drzavama postoji limit koji se moze nositi u gotovini i taj limit sluzi u cilju sprecavanja pranja novca jer kes gotovo da ne postoji u monetarnom sistemu. Nema poreklo. Medjubankarskim transakcijama ili putem ovlascenih kompanija tip Western Union nesmetano mozete slati i milione jer novac tada ima poreklo, vlasnika, korisnika... ima trag i sve je (uglavnom) transparentno. U Srbiji je na snazi zakon (i u skoro svakoj drzavi na svetu) "o sprecavanju pranja novca i finansiranju terorizma" koji je donet pod uticajem EU i SAD. I kada kupujete stan cak ni kapara ukoliko je veca od 10.000 mora biti uplacena sa racuna na racun a nikako u kesu.

Никола

pre 4 godine

Једни муљају са 200,000
Други муљају са 13,000

Поента је да муљају и једни и други.
И они који нам кроје "срећнију будућност и раде у интересу народа" као и они који се труде да дођу на ту позицију.

И онда кажу и једни и други"гласај за нас јел ми смо поштени а они други краду"

Која је на крају сврха избора? Избор између муљатора и муљатора?

Не хвала.

Nisam bot

pre 4 godine

Kolik treba da budeš glup da bi ovo sebi napravio. Ako zaista nije znao da postoji ograničenje za unos keša, pa on ne zna ništa ni i životu ni u politici.

Kata

pre 4 godine

Bastac imao vise novca nego sto treba? Ma nemoguce, posten covek i Djilasov diletant. Pokrali pola Beograda, ojadili Srbiju i ljudi se pitaju odakle mu toliko para!

kraja

pre 4 godine

..."nisam znao"...
...nesto originalnije, tetka iz kanade, ili poslali majka i otac za kupovinu stana ili jahta je zenina...
...muka mi od ovih gulanfera...
...sa svih strana...

Pre Zime

pre 4 godine

Pa majku mu,dokle vise te bahatosti?Zar za SzS zakon ne vazi?Bastac,koji je zaposlio svu uzu i siru rodbinu,ako to nije nepotizam,ja ne znam staje,taj Bastac ima toliko love,koju zeli da tajno prenese!!!!!!!!Eto vama narode,ako pobede ovi-NEPOTIZMA I JEFTINE D*OGE!

Dalibor

pre 4 godine

Nije prekršaj uneti, prekršaj je ne prijaviti. Za razliku od iznošenja gotovog novca gde postoje ograničenja, kod unošenja nema ograničenja, ali mora da postoji potvrda strane banke da je novac podignut sa nekog računa, odnosno da je iz legalnih tokova. Neprijavljivanje znači samo jedno, novac nije iz legalnih tokova. To je ta prepoštena opozicija.

Sirovina

pre 4 godine

Sad zamisli da ti takav uvonja dodje na vlast.Ispitati poreklo para ovom neznalici koji nije znao.Ovi i obican seljak sa sela zna a nije znao on koji prestavlja narod.

KOSINGAS

pre 4 godine

Redovno na našim granicama padaju, ponajviše Turci, sa iznosima preko 10 000e. Ovo je prvi put da sam pročitao, da je pao neki naš građanin. I to neko ko pretenduje na najviše rukovodeće funkcije u državi, te bi zakone ove zemlje morao dobro poznavati.
Kada vidiš ko je protiv njega, shvatiš da on za sada nema alternativu.

Asomakum

pre 4 godine

Kakav amater, trebao je reci da to nije bio on na aerodromu nego neko drugi sa njegovim ukradenim pasosom, cuo sam da je to nekom vec uspelo...

Haha

pre 4 godine

A znao je da juri Vesica po Bg i da vice da je lopov. On nosi iz Dubaija 12.000 evrica. Od tamo neko poslao? Jeste ali malo sutra. Kao ne zna da je gornja granica za kes 10.000 evra. To svaka druga osoba zna a kamoli osoba koja se bavi necim ozbiljnim.
E moj narode. Nemamo mi za koga da glasamo.

nada22

pre 4 godine

Legalan novac se ne nosi u prtljagu. A da nije znao da mora da prijavi VIŠE od 10.000€, baš i ne verujem. Pre će biti da je navikao da ZA NJEGA ne važe zakoni i propisi, kao za ostale građane, jer je ON, jelte Bastić, predsednik opštine. Isti le kao i SVI političari (viša rasa?).

bojkican

pre 4 godine

. Ima li opravdanog razloga za strah ukoliko prijavim veći iznos novca?


Nema razloga za strah. Ukoliko oklevate da prijavite novac, jer strahujete za svoju bezbednost, pošto sa sobom nosite veću sumu gotovine, imajte na umu da je poverljivost podataka koje date cariniku zagarantovana. Zato kada prijavljujete veću sumu novca, slobodno zamolite carinika koji je na dužnosti za maksimalnu diskreciju.

Milutinac

pre 4 godine

Kapetan Nemo, 20. oktobar 2019 23:28)
Nije tačno da je zabranjen unos deviza u državu, nego moraš da prijaviš cariniku da unosiš više novca nego što je dozvoljeno bez prijave. Isti zakon je i u Evropskoj uniji. Mnogo ste naivni i ti i Bastać.

mrMelbourne

pre 4 godine

Zakon kaže da se iznos preko 10 hiljada eura mora prijaviti carini. Popunite obrazac i onda možete unijeti milion. Naravno, morate dokazati njegovo porijeklo.

veselnik

pre 4 godine

@Kapetan Nemo
U celom svetu je pravilo kontrole kretanja GOTOVINE u iznosu vecem od 10.000 eura (negde dolara) zbog sprecavanja pranja novca! Svaka svota veca od tog iznosa MORA DA SE OPRAVDA, odnosno pokaze verodostojan dokument o poreklu od strane banke ili nekog zvanicnog organa, a moze da bude od legalne zarade ili prodaje necega po zakonu. Ukraden ili na drugi nezakonit nacin stecen novac (mito, reket, droga, "politicke" usluge, provizije iz "javnih nabavki"...) iz "biznisa" kojim se bave kriminalci, politicari, "kontroverzni biznismeni" i ostali "dobro poznati policiji", na taj nacin se otezano prebacuje iz drzave u drzavu.

kralj ibi

pre 4 godine

Iznos novca koji se moze uneti u drzavu neprijavljeno je vrlo slican u svakoj zemlji na svetu.
Na svakom, ali svakom aerodromu na svetu postoje bilbordi, panoi, reklame i slicno sa porukama da se novac prijavi ako je veci od odredjene sume.
Novac je bitno prijaviti zbog kontrole naplate poreza, sprecavanje korupcije, zaustavljanje protoka kriminalnog novca itd.
Jedan politicar ovakve greske ne sme sebi da dozvoljava.

zato se gleda unos novca

pre 4 godine

Nije znao da je prekršaj, ni za nasumične kontrole, ni da se novac vidi, ni da se informacije dele, ni da se uzimaju brisevi na narkotike i eksplozive sa torbi i ruku. Prvi put u životu ima te pare, prvi put prelazi granicu, bio je u Emiratima da donese novce prijatelju, izviniće se prijatelju i onom ko mu je poslao iz Emirata, čim se seti telefona. Sa druge strane može da bude finansiranje terorizma, korupcija, utaja prihoda, šverc kapitala, kriminal kao trgovina ljudima, narkoticima, oružjem, umetninama, prostitucija i još kod emirata šta imamo kao zabranjeno. Ide se više puta ili se povedu prijatelji, a može i tetka ako je pokretna. A danas postoje i transferi razne vrste koje bankarski sistem prihvata, samo je poreski vidljiv, a ti budi prjatelj prijatelju svome, pa mu plati porez na prihod, kad već ne može da otvori račun, a nema tu sat posla u banci, a i sve je daleko jeftinije od avionske karte, pa čak i brže. Ali nije znao. Ostaće mu prijatelj kratak za razliku preko deset, a umesto poreza ima kaznu, povratnu kartu, smeštaj, sastanak sa tužiocem i sudijom. Nije znao.

kvazi englez na srpskom

pre 4 godine

at Kapetan Nemo, 20. oktobar 2019 23:28

Mozes ti rodjo i milione miliona da uneses a da ti ne uzmu na granici.
Samo elektronski.
Fora je u tome da se jedino tako moze tacno utvrditi izvor i pravac finansija.
10.000 eura tacnije 9.999 eura se sme uneti u kesu.
Nije samo Srbija ta koja ima taj zakon.
Sve nazovi normalne drzave imaju takav zakon.

x

pre 4 godine

Iznosenje preko 10.000 evra je zabranjeno (i u Americi je tako, samo usd), a unosenje preko 10.000 evra mora da se prijavi. Naravno, mozes uneti i milijardu, al mora da prijavis. I eto, sacekali ga...

Taras Buljba

pre 4 godine

Nije zabranjeno, već treba prijaviti sve preko 10k evra. A što se tiče "opravdanja" mogao je reći i da se je novac otrovan...dođe mu na isto.

Miloš

pre 4 godine

Dve stvari. Prvo, sa ovim kešom hvataju samo Turke i političare. Drugo, nije zabranjeno uneti više od 10.000 evra u Srbiju. Možeš i milion da uneseš - ali moraš da prijaviš to. Uradiš wire transfer. Problem je, jelte, što će to onda da vidi Poreska uprava. Pa mora da se dokaže poreklo novca, plati porez i slične neprijatnosti. Zato se i leti u Dubai, Kanadu i slična mesta.