Subota, 12.10.2019.

17:27

Grčka crkva priznala Ukrajinsku pravoslavnu crkvu

Zahtev Vaseljenske patrijaršije za prihvatanje autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve, prihvaćen je na sastanku Jerarhije Pravoslavne crkve Grčke.

Izvor: Beta

Grèka crkva priznala Ukrajinsku pravoslavnu crkvu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

обс

pre 4 godine

Priznaće i Makedonsku i Crnogorsku...samo polako.
(Neno, 12. oktobar 2019 21:22

Неће, верујте! Свети Сава је успео и то су тешко поднели. Било је ту и анатема и свашта. И око Охридске архиепископије и око крунисања Цара Душана у Скопљу и о односу грчке цркве после Сеобе Срба под Чарнојевићима (српске црке су тада остале празне а службе су у време турског ропства вршене на грчком, попуном грчких свештеника!). Грци бране своју територију бескомпромисно. Грчка (америчка) дијаспора је многобројна и врло утицајна (подаци о расту америчког туризма ове године у Грчкој управо се односе на американизоване Грке који бораве у отаџбини) . Све што би Грци евентуално урадили против Срба касније би дошло на њихова врата. Грци имају једну историјску грешку у суседству а она се зове Охридска архиепископија. Та грешка им је изродила проблеме данас а Србији је нанела тешку, дугорочну егзистенцијалну битку за постојање државе. Албанско неоромантичарско, сада агресивно, питање тако је добило шансу и неприродно ремети живот овом полуострву.
П.С. Смисао данашње одлуке Грчке најбоље ће разумети они који су читали на време дела академика Дурковића.

Pragmatic

pre 4 godine

Politicka odluka jedne politicke institucije u korist druge politicke institucije a na stetu trece politicke institucije. Ljudska je potreba da postoji religija a ta potreba zasnovana je na strahu ali i neznanju. Licno postujem crkvu i njenu bogatu tradiciju i istorijsku zaovstastinu, ali moralnih nacela se drzim zato sto sam covek a ne dobrovoljni pripadnik neke politicke strukture tj. vernik.

Sirano

pre 4 godine

U Grckoj jedan deo populacije jeste prozapadni ali mislim da je brojniji onaj proruski deo.No politicki je Grcka daleko pod vecim uticajem zapadnih sila nego pod ruskim. Tako da je ispravan stav Rusije sto gaji sve blizu saradnju sa Turskom. Grcka je mala zemlja,ona se moze porediti sa Srbijom a nikako sa Turskom i Rusijom.Grcka jeste ima veci znacaj u svetu od Srbije, ali siguran sam da je Srbija danas nezavisnija drzava nego sto je to Grcka. Tek Turska je gigant u odnosu na Grcku,u svakom pogledu. Turska sve vise dokazuje svoju nezavisnost od zapadnih sila.Pa ne moze nijedna drzava biti ozbiljan faktor ako je zapadna kolonija kao sto je Grcka. Cak i mala Madjarska je nezavisnija zemlja od Grcke.Vidimo da se u Grckoj zivi sve losije.Cipras je nesto galamio ali ocigledno da nije imao sa kim a ni snage da nesto preduzme jer to bi znacilo sukob sa Briselom,Nemackom, Amerikom itd. Erdogan, Putin, Orban i jos neki vladari danas, oni su avangarda, oni su buducnost u ovom veku. Naravno da to mnogi danas ne shvataju,ali ovaj vek i vreme koje dolazi pokazace to. Ja svakako necu ici na more u Crnu Goru i Hrvatsku,a u Grcku hocu i ako su takvi kakvi jesu tj vazali Brisela i Vasingtona. Ova odluka da priznaju Ukrajinsku crkvu je samo potvrda grckog vazalstva. Ako Rusija prizna Makedonsku crkvu, to ce svakako vise zaboleti Grcku nego Rusiju sada. Grcka vodi jednu ucmalu zastarelu politiku koja je mogla mozda doneti koristi pre 50 godina, ali ta politika ih sada vodi samo u opadanje.

обс

pre 4 godine

Религија у служби политике. Срби не треба ову причу да посматрају фаталистички. Руси и Грци су пријатељи Срба (имеђу осталог, нису признали "Косово" и Грци су се противили бомбардовању Србије- жртву је дао и Маринос Рицудис, капетан бојног брода). Наравно да се свако у геостратешкој причи руководи својим интересима. Троугао Турске, Русије и Грчке је историјска константа. Србија мора да нађе своје место у актуелним померањима и да Метохију и Косово брани у свим комбинацијама које следеће време доноси тј. не сме да дозволи да се на светској пијаци тргује с КиМ на штету Срба и Србије. Стара Србија (данас се другачије зове) је тако отета Србима. Поствизантијско време увек је носило борбу за примат у православном свету. Васељенски Патријарх увек је Грк! Грчко свештенство прима плату из буџета, колико се сећам! На крају, Грчка је овиме данас Русији задала озбиљан ударац. Нисам сигуран да је ово смислена одлука Грчке јер задире у примордијално које се ипак не дира!

Madelianis

pre 4 godine

Можда грешим,тј.волео бих да грешим али мислим да што се више делимо и цепамо да смо све слабији.Хвала на разумевању .

srbin

pre 4 godine

Nekako i logicno da onolika Ukrajina ima autikefalnu crkvu...Srbin sam al mi to logicno.Njih ima 45miliona...a nas Srba 7miliona...i oni da nemaju a mi da imamo svoju crkvu...Nekako bezveze
(Brko, 12. oktobar 2019 18:04)

Nisu svi Ukrajinci Pravoslavci, dakle ta brojka od 45 miliona i nije tacna. Koliko smo mi Pravoslavci razjedinjeni, za razliku od Katolika, velika je pohlepa medju nama.

kolodare

pre 4 godine

@Samosvesna građanka

Šta su to to Grci u istoriji toliko toga nečasnog uradili, čega bi se stideli?! Molim da pojasnite.

Grčka Crkva ima najdužu tradiciju u pravoslavnom svetu. Smatraju se (sa pravom) naslednicom Vizantijskog pravoslavlja. Autentičnog, ali ne radikalno starovremenskog pravosljavlja. Prihvataju promene, ne pokušavaju da vrate vreme 8 vekova unazad.

Grčka Crkva je veoma uticajna u pravoslavnom svetu. Ona je još uvek prisutna na branicima hrišćanstva (Sinaj, Jerusalim, Damask, Liban...).

Ne mogu da razumem taj naš šovinizam koji se ogleda u odnosu na većinu naroda. Mislim da nas 60% ima takav stav (svi ostali ne valjaju), 20% su auto-šovinisti (kod nas ništa ne valja), a da ostatak od 20% ima neko uravnoteženo mišljenje.

Ekatarina Mala

pre 4 godine

Koga briga zivimo u 2019 ne u 1200im. Istanbul je turski grad a Atina deo Zapada. Ruska crkva je najveca pravoslavna crkva na svetu prakticno je Moskovska patrijarsija centar pravoslavlja. Grci mogu raditi sta hoce Rusi su danas zakon

Pera

pre 4 godine

Pa normalno da će priznati. Hriscanski je da smo svi mi slobodni, nezavisni i ravnopravni. To sto Srbi rade i podržavaju Ruse da imaju vlast nad Ukrajincima, to nije hriscanski.

Lepa vest

pre 4 godine

Šamar Irineju i SPC koji se uvlače Rusima do te mere da je to odvratno.
Bravo GPC.
Ako su pravoslavne crkve nacionalne zašto Svi ne bi bili ravnopravni?

Slobodan

pre 4 godine

Grci se opasno plase necega, mozda istine. Bojim se da ce ostati sami na Balkanu a Amerika i Nemacka su daleko. Pocecu da navijam za Turke u sukobu. Oduvek sam se pitao zasto mi i Grci kao pravoslavni narodi prisnije ne saradjujemo a ovog leta sam otkrio par mesta u Grckoj koja su krstili Srbi a Grci obican narod ne znaju kada. Grci poceli da siste kao macka i tek ce otkrivanjem njihove i Balkanske istine. Oni i Latini oduvek bili lukavi.

Samosvesna građanka

pre 4 godine

Nadam se da to neće učiniti i Srpska pravoslavna crkva. A Grci - oni se u svojoj istoriji mnogo čega nisu stideli a trebalo je da se stide; eto, sad se ne stide ni zbog priznavanja Ukrajinske pravoslavne crkve. Neće proći mnogo vremena a Grčka pravoslavna crkva će priznati Hrvatsku pravoslavnu crkvu, Crnogorsku pravoslavnu crkvu, Kosovsku pravoslavnu crkvu itd. Ako su nam takvi prijatelji, onda nam neprijatelji nisu potrebni.

peta mesna

pre 4 godine

Neko je pitao sta to znaci, e pa to znaci da ce sad Rusi da poguraju Turke na Kipar. Grci sami sebi zabili noz u ledja.
(PunoImeIPrezime, 12. oktobar 2019 18:09)

kad god vam nije jasno zasto smo izolovani i medju najsiromasnijim zemljama evrope, setite se ovog komentara

Loptar

pre 4 godine

@Samosvesna gradjanka
A cega bi to Grci trebalo da se stide iz svoje istorije?
A cega Srbi?
O kakvoj izdaji pricas ti?! Koga su izdali? Ti si gradjanko do skoro bila komunista, kao i svi tvoji sugradjani. Niste znali gde je crkva, dok se niste setili, pa umesto Titovih slika, okacili slike svetaca. A Titove i dalje cuvate, za svaki slucaj.
Dakle, koga su onda Grci izdali?
A koga su izdali Srbi?
Sta se desilo sa Crnogorskom Crkvom, autokefalnom do “ujedinjenja”?
Sta bi sa onim crkvama i manastirima po Srbiji koje ste koristili za cuvanje ovaca?
Sta bi sa Studenicom? A gradjanko?
Ko si bre ti da neko treba da misli da li ce tebe da izda?
500 godina mirnog ropstva, porazi u skoro svim ratovima, komunizam, genocid... i onda kazes Grcima da se stide necega?
A ti si ponosna na sveca Decanskog, koji je ubio brata, rascerecio ga zivog, a od njegove lobanje napravio casu za vino?

Zbunjen

pre 4 godine

Srbi šokirani, sad ide teorije masoni Klintoni i ostali umešali prste. A za pocetak ne znamo našu istoriju kako smo mi postali Patrijarsija. Kralj Dušan je proizveo arhiepiskopa Joanikija u patrijarha(kao da student proglasi profesora za dekana?) a ovaj ga zauzvrat krunisao za cara. A o crkvenom pravu da ne govorimo, da je na primer ista Vaseljenska patrijaršija oduzela Ukrajini status Patrijaršije koju joj sad vraća. A zašto oduzela? Iz političkih razloga, koji šok.

Vladan Petrovic

pre 4 godine

Smesni komentari.
Prvo da ljudi znaju da je sve politika.
Grcki iskonski neprijatelj (nekada i nas) Turska ih stalno pritiska, ispituje nalazista oko njihovih ostrva, narusavaju im vazdusnih prostor, pricaju kako ce neki ugovori da isteknu pa ce da ih revidiraju i slicno.
Ista ta Rusija zdusno kako vidimo pomaze Tursku, salje joj s-400 koji sada pravi znacajnu razliku izmedju Grcke i Turske, a i ranije je postojala velika razlika.

Grcka je uvek bila pod ogromnim uticajem zapada a oni su ih i napravili i ojacali, kao brana Turskoj, kao sto je Turska skoro ceo 20. vek bila brana Zapada ka Rusiji, ali nemate vi pojma.

Grcka ponovo dobija na znacaju kao brana protiv pomahnitale Tr i njihovog vodjstva i naravno da ce to iskoristiti, nemaju nista od Rusa a jedino sto vise je da Rusi kao da zele da osnaze i suruju sa njihovim iskonskim neprijateljima.
Tako da je ova odluka vrlo jasna.

A to kako mi nesto pricamo o Grcima, sta mislite kako se Grci osecaju kad vide da njihova braca Srbi tako zdusno vodaju kao mecku Erdogana po Srbiji, hvaleci ga kao retko ko u Evropi i zeleci nekakve prisne odnose sa njim i pomahnitalom Tr?

I ne znam kome oni ovo zabadaju noz, njih nisu Rusi pravili, kao Bugarsku, vec Zapad, oni su im dali sve zaneseni idejom o Helenizmu i njihovoj kulturi kao iskonskoj evropskoj kulturi i jos kao brana prema muslimanima.
Zato su im i dali nezavisnost mnogo pre nas iako smo je mi zasluzili ranije.

Malevila

pre 4 godine

Da covek ne poveruje koliko je Srbima stalo da 40 miliona Ukrajinaca, 2 miliona Makedonaca i pola miliona Crnogoraca nema svoju Crkvu. A da ih pitas 99,9% ne zna ni Oce nas. Tesko bi i Frojd ovo odgonetnuo.

...

pre 4 godine

Ne kapiraju ljudi u Srbiji, a i kako ce, kada im ispiraju mozak svakodnevno.
Ukrajinsku Crkvu je priznao VASELJENSKI PATRIJARH. I to je to! Priznace je sve pravoslavne Crkve. Vaseljenska Patrijarsija ocuvala je veru i pod Osmanlijama i pre nego sto se za Ruse znalo, pa i u onom periodu u kojem su Rusi jahali popove i dizali manastire u vazduh, sve slaveci druga Staljina, koji je inace OSNIVAC danasnje Ruske Pravoslavne Crkve, ciji ga je patrijarh proglasio najvecim prijateljem Crkve (zvuci poznato).
Svi ce prihvatiti odluku Vaseljenskog Patrijarha, na kraju ce i Rusija morati to da ucini, a ta imbecilna potreba Srba da slepo prate ono sto Rusi rade ce da nas kosta skorim priznanjem Crnogorske i Makedonske Crkve.
Kao sto mozete videti, Amfilohije se sprema da osamostali Mitropoliju Crnogorsko Primorsku, za to je dobio blagoslov iz Carigrada, a vi trcite za Putinom, neka vas KGB spijun uci veri.

srbi+albanci=forewer

pre 4 godine

A sta to bi Grci braco? E nikad vise u Grcku na more a ni u Crnu Goru, od sad u Albaniju na more auto putem kroz Kosovo. Albanci su nasa braca oni nisu priznali Ukrajinsku crkvu. Zivjela zajednica Srbije i Rusije i Kazahstana i Mongolije. Sta nam rade ameri ovo je strasno.

Bojan

pre 4 godine

Ne znam u cemu je problem. Da je pameti i ruska a pogotovo srpska crkva treba da priznaju ukrajinsku pravoslavnu crkvu i tako sacuvaju mir u pravoslavnoj porodici. To je jedini ispravan put, manite se politike.

Danas

pre 4 godine

Hahhahha, par dana nakon dolaska Pompea i dogovora da Amerikanci tamo prave novu bazu. Nazalost Grci nemaju izbor. Agresivni Erdogan pravi probleme oko Kipra, uzima sve ono sto bi za Grke znacio spas i neku nadu za izlazak iz krize. A sta reci za ostale koji im se prave prijatelji nego zaduzi ih i onda im radi sta zelis. To je njihov glavni princip. Nista o ovome nije odlucivao grcki narod.

bratska ljubav

pre 4 godine

Nije problem da svaka nacija ima svoju autokefalnu crkvu, problem je što se autokefalnost gura spolja tj. iza njih se krije politička agenda.

Brko

pre 4 godine

Nekako i logicno da onolika Ukrajina ima autikefalnu crkvu...Srbin sam al mi to logicno.Njih ima 45miliona...a nas Srba 7miliona...i oni da nemaju a mi da imamo svoju crkvu...Nekako bezveze

Goran

pre 4 godine

Ovo je veliki presedan u pravoslavlju i direktan uvod u raskol do sada jedinstvene pravoslavne crkve svuda u svetu,posle ove odluke grčke crkve da prizna samovolju Vartolomeja više ništa neće biti isto....mada ruku na srce od grka se ovo i očekivalo odavno su ih ameri svojim dolarima podkupili ,bitno je inače da nijedna druga pravoslavna crkva u svetu ne priznaje bezakonje masona Vartolomeja, uključujući tu i našu crkvu ,pa ćemo da vidimo koliko će njihovo bezakonje moći da potraje !

Malevila

pre 4 godine

Da covek ne poveruje koliko je Srbima stalo da 40 miliona Ukrajinaca, 2 miliona Makedonaca i pola miliona Crnogoraca nema svoju Crkvu. A da ih pitas 99,9% ne zna ni Oce nas. Tesko bi i Frojd ovo odgonetnuo.

Lepa vest

pre 4 godine

Šamar Irineju i SPC koji se uvlače Rusima do te mere da je to odvratno.
Bravo GPC.
Ako su pravoslavne crkve nacionalne zašto Svi ne bi bili ravnopravni?

Vladan Petrovic

pre 4 godine

Smesni komentari.
Prvo da ljudi znaju da je sve politika.
Grcki iskonski neprijatelj (nekada i nas) Turska ih stalno pritiska, ispituje nalazista oko njihovih ostrva, narusavaju im vazdusnih prostor, pricaju kako ce neki ugovori da isteknu pa ce da ih revidiraju i slicno.
Ista ta Rusija zdusno kako vidimo pomaze Tursku, salje joj s-400 koji sada pravi znacajnu razliku izmedju Grcke i Turske, a i ranije je postojala velika razlika.

Grcka je uvek bila pod ogromnim uticajem zapada a oni su ih i napravili i ojacali, kao brana Turskoj, kao sto je Turska skoro ceo 20. vek bila brana Zapada ka Rusiji, ali nemate vi pojma.

Grcka ponovo dobija na znacaju kao brana protiv pomahnitale Tr i njihovog vodjstva i naravno da ce to iskoristiti, nemaju nista od Rusa a jedino sto vise je da Rusi kao da zele da osnaze i suruju sa njihovim iskonskim neprijateljima.
Tako da je ova odluka vrlo jasna.

A to kako mi nesto pricamo o Grcima, sta mislite kako se Grci osecaju kad vide da njihova braca Srbi tako zdusno vodaju kao mecku Erdogana po Srbiji, hvaleci ga kao retko ko u Evropi i zeleci nekakve prisne odnose sa njim i pomahnitalom Tr?

I ne znam kome oni ovo zabadaju noz, njih nisu Rusi pravili, kao Bugarsku, vec Zapad, oni su im dali sve zaneseni idejom o Helenizmu i njihovoj kulturi kao iskonskoj evropskoj kulturi i jos kao brana prema muslimanima.
Zato su im i dali nezavisnost mnogo pre nas iako smo je mi zasluzili ranije.

Pera

pre 4 godine

Pa normalno da će priznati. Hriscanski je da smo svi mi slobodni, nezavisni i ravnopravni. To sto Srbi rade i podržavaju Ruse da imaju vlast nad Ukrajincima, to nije hriscanski.

Brko

pre 4 godine

Nekako i logicno da onolika Ukrajina ima autikefalnu crkvu...Srbin sam al mi to logicno.Njih ima 45miliona...a nas Srba 7miliona...i oni da nemaju a mi da imamo svoju crkvu...Nekako bezveze

...

pre 4 godine

Ne kapiraju ljudi u Srbiji, a i kako ce, kada im ispiraju mozak svakodnevno.
Ukrajinsku Crkvu je priznao VASELJENSKI PATRIJARH. I to je to! Priznace je sve pravoslavne Crkve. Vaseljenska Patrijarsija ocuvala je veru i pod Osmanlijama i pre nego sto se za Ruse znalo, pa i u onom periodu u kojem su Rusi jahali popove i dizali manastire u vazduh, sve slaveci druga Staljina, koji je inace OSNIVAC danasnje Ruske Pravoslavne Crkve, ciji ga je patrijarh proglasio najvecim prijateljem Crkve (zvuci poznato).
Svi ce prihvatiti odluku Vaseljenskog Patrijarha, na kraju ce i Rusija morati to da ucini, a ta imbecilna potreba Srba da slepo prate ono sto Rusi rade ce da nas kosta skorim priznanjem Crnogorske i Makedonske Crkve.
Kao sto mozete videti, Amfilohije se sprema da osamostali Mitropoliju Crnogorsko Primorsku, za to je dobio blagoslov iz Carigrada, a vi trcite za Putinom, neka vas KGB spijun uci veri.

Bojan

pre 4 godine

Ne znam u cemu je problem. Da je pameti i ruska a pogotovo srpska crkva treba da priznaju ukrajinsku pravoslavnu crkvu i tako sacuvaju mir u pravoslavnoj porodici. To je jedini ispravan put, manite se politike.

Zbunjen

pre 4 godine

Srbi šokirani, sad ide teorije masoni Klintoni i ostali umešali prste. A za pocetak ne znamo našu istoriju kako smo mi postali Patrijarsija. Kralj Dušan je proizveo arhiepiskopa Joanikija u patrijarha(kao da student proglasi profesora za dekana?) a ovaj ga zauzvrat krunisao za cara. A o crkvenom pravu da ne govorimo, da je na primer ista Vaseljenska patrijaršija oduzela Ukrajini status Patrijaršije koju joj sad vraća. A zašto oduzela? Iz političkih razloga, koji šok.

srbi+albanci=forewer

pre 4 godine

A sta to bi Grci braco? E nikad vise u Grcku na more a ni u Crnu Goru, od sad u Albaniju na more auto putem kroz Kosovo. Albanci su nasa braca oni nisu priznali Ukrajinsku crkvu. Zivjela zajednica Srbije i Rusije i Kazahstana i Mongolije. Sta nam rade ameri ovo je strasno.

peta mesna

pre 4 godine

Neko je pitao sta to znaci, e pa to znaci da ce sad Rusi da poguraju Turke na Kipar. Grci sami sebi zabili noz u ledja.
(PunoImeIPrezime, 12. oktobar 2019 18:09)

kad god vam nije jasno zasto smo izolovani i medju najsiromasnijim zemljama evrope, setite se ovog komentara

Loptar

pre 4 godine

@Samosvesna gradjanka
A cega bi to Grci trebalo da se stide iz svoje istorije?
A cega Srbi?
O kakvoj izdaji pricas ti?! Koga su izdali? Ti si gradjanko do skoro bila komunista, kao i svi tvoji sugradjani. Niste znali gde je crkva, dok se niste setili, pa umesto Titovih slika, okacili slike svetaca. A Titove i dalje cuvate, za svaki slucaj.
Dakle, koga su onda Grci izdali?
A koga su izdali Srbi?
Sta se desilo sa Crnogorskom Crkvom, autokefalnom do “ujedinjenja”?
Sta bi sa onim crkvama i manastirima po Srbiji koje ste koristili za cuvanje ovaca?
Sta bi sa Studenicom? A gradjanko?
Ko si bre ti da neko treba da misli da li ce tebe da izda?
500 godina mirnog ropstva, porazi u skoro svim ratovima, komunizam, genocid... i onda kazes Grcima da se stide necega?
A ti si ponosna na sveca Decanskog, koji je ubio brata, rascerecio ga zivog, a od njegove lobanje napravio casu za vino?

Samosvesna građanka

pre 4 godine

Nadam se da to neće učiniti i Srpska pravoslavna crkva. A Grci - oni se u svojoj istoriji mnogo čega nisu stideli a trebalo je da se stide; eto, sad se ne stide ni zbog priznavanja Ukrajinske pravoslavne crkve. Neće proći mnogo vremena a Grčka pravoslavna crkva će priznati Hrvatsku pravoslavnu crkvu, Crnogorsku pravoslavnu crkvu, Kosovsku pravoslavnu crkvu itd. Ako su nam takvi prijatelji, onda nam neprijatelji nisu potrebni.

bratska ljubav

pre 4 godine

Nije problem da svaka nacija ima svoju autokefalnu crkvu, problem je što se autokefalnost gura spolja tj. iza njih se krije politička agenda.

kolodare

pre 4 godine

@Samosvesna građanka

Šta su to to Grci u istoriji toliko toga nečasnog uradili, čega bi se stideli?! Molim da pojasnite.

Grčka Crkva ima najdužu tradiciju u pravoslavnom svetu. Smatraju se (sa pravom) naslednicom Vizantijskog pravoslavlja. Autentičnog, ali ne radikalno starovremenskog pravosljavlja. Prihvataju promene, ne pokušavaju da vrate vreme 8 vekova unazad.

Grčka Crkva je veoma uticajna u pravoslavnom svetu. Ona je još uvek prisutna na branicima hrišćanstva (Sinaj, Jerusalim, Damask, Liban...).

Ne mogu da razumem taj naš šovinizam koji se ogleda u odnosu na većinu naroda. Mislim da nas 60% ima takav stav (svi ostali ne valjaju), 20% su auto-šovinisti (kod nas ništa ne valja), a da ostatak od 20% ima neko uravnoteženo mišljenje.

обс

pre 4 godine

Религија у служби политике. Срби не треба ову причу да посматрају фаталистички. Руси и Грци су пријатељи Срба (имеђу осталог, нису признали "Косово" и Грци су се противили бомбардовању Србије- жртву је дао и Маринос Рицудис, капетан бојног брода). Наравно да се свако у геостратешкој причи руководи својим интересима. Троугао Турске, Русије и Грчке је историјска константа. Србија мора да нађе своје место у актуелним померањима и да Метохију и Косово брани у свим комбинацијама које следеће време доноси тј. не сме да дозволи да се на светској пијаци тргује с КиМ на штету Срба и Србије. Стара Србија (данас се другачије зове) је тако отета Србима. Поствизантијско време увек је носило борбу за примат у православном свету. Васељенски Патријарх увек је Грк! Грчко свештенство прима плату из буџета, колико се сећам! На крају, Грчка је овиме данас Русији задала озбиљан ударац. Нисам сигуран да је ово смислена одлука Грчке јер задире у примордијално које се ипак не дира!

Slobodan

pre 4 godine

Grci se opasno plase necega, mozda istine. Bojim se da ce ostati sami na Balkanu a Amerika i Nemacka su daleko. Pocecu da navijam za Turke u sukobu. Oduvek sam se pitao zasto mi i Grci kao pravoslavni narodi prisnije ne saradjujemo a ovog leta sam otkrio par mesta u Grckoj koja su krstili Srbi a Grci obican narod ne znaju kada. Grci poceli da siste kao macka i tek ce otkrivanjem njihove i Balkanske istine. Oni i Latini oduvek bili lukavi.

Goran

pre 4 godine

Ovo je veliki presedan u pravoslavlju i direktan uvod u raskol do sada jedinstvene pravoslavne crkve svuda u svetu,posle ove odluke grčke crkve da prizna samovolju Vartolomeja više ništa neće biti isto....mada ruku na srce od grka se ovo i očekivalo odavno su ih ameri svojim dolarima podkupili ,bitno je inače da nijedna druga pravoslavna crkva u svetu ne priznaje bezakonje masona Vartolomeja, uključujući tu i našu crkvu ,pa ćemo da vidimo koliko će njihovo bezakonje moći da potraje !

Danas

pre 4 godine

Hahhahha, par dana nakon dolaska Pompea i dogovora da Amerikanci tamo prave novu bazu. Nazalost Grci nemaju izbor. Agresivni Erdogan pravi probleme oko Kipra, uzima sve ono sto bi za Grke znacio spas i neku nadu za izlazak iz krize. A sta reci za ostale koji im se prave prijatelji nego zaduzi ih i onda im radi sta zelis. To je njihov glavni princip. Nista o ovome nije odlucivao grcki narod.

Madelianis

pre 4 godine

Можда грешим,тј.волео бих да грешим али мислим да што се више делимо и цепамо да смо све слабији.Хвала на разумевању .

Pragmatic

pre 4 godine

Politicka odluka jedne politicke institucije u korist druge politicke institucije a na stetu trece politicke institucije. Ljudska je potreba da postoji religija a ta potreba zasnovana je na strahu ali i neznanju. Licno postujem crkvu i njenu bogatu tradiciju i istorijsku zaovstastinu, ali moralnih nacela se drzim zato sto sam covek a ne dobrovoljni pripadnik neke politicke strukture tj. vernik.

Sirano

pre 4 godine

U Grckoj jedan deo populacije jeste prozapadni ali mislim da je brojniji onaj proruski deo.No politicki je Grcka daleko pod vecim uticajem zapadnih sila nego pod ruskim. Tako da je ispravan stav Rusije sto gaji sve blizu saradnju sa Turskom. Grcka je mala zemlja,ona se moze porediti sa Srbijom a nikako sa Turskom i Rusijom.Grcka jeste ima veci znacaj u svetu od Srbije, ali siguran sam da je Srbija danas nezavisnija drzava nego sto je to Grcka. Tek Turska je gigant u odnosu na Grcku,u svakom pogledu. Turska sve vise dokazuje svoju nezavisnost od zapadnih sila.Pa ne moze nijedna drzava biti ozbiljan faktor ako je zapadna kolonija kao sto je Grcka. Cak i mala Madjarska je nezavisnija zemlja od Grcke.Vidimo da se u Grckoj zivi sve losije.Cipras je nesto galamio ali ocigledno da nije imao sa kim a ni snage da nesto preduzme jer to bi znacilo sukob sa Briselom,Nemackom, Amerikom itd. Erdogan, Putin, Orban i jos neki vladari danas, oni su avangarda, oni su buducnost u ovom veku. Naravno da to mnogi danas ne shvataju,ali ovaj vek i vreme koje dolazi pokazace to. Ja svakako necu ici na more u Crnu Goru i Hrvatsku,a u Grcku hocu i ako su takvi kakvi jesu tj vazali Brisela i Vasingtona. Ova odluka da priznaju Ukrajinsku crkvu je samo potvrda grckog vazalstva. Ako Rusija prizna Makedonsku crkvu, to ce svakako vise zaboleti Grcku nego Rusiju sada. Grcka vodi jednu ucmalu zastarelu politiku koja je mogla mozda doneti koristi pre 50 godina, ali ta politika ih sada vodi samo u opadanje.

Ekatarina Mala

pre 4 godine

Koga briga zivimo u 2019 ne u 1200im. Istanbul je turski grad a Atina deo Zapada. Ruska crkva je najveca pravoslavna crkva na svetu prakticno je Moskovska patrijarsija centar pravoslavlja. Grci mogu raditi sta hoce Rusi su danas zakon

srbin

pre 4 godine

Nekako i logicno da onolika Ukrajina ima autikefalnu crkvu...Srbin sam al mi to logicno.Njih ima 45miliona...a nas Srba 7miliona...i oni da nemaju a mi da imamo svoju crkvu...Nekako bezveze
(Brko, 12. oktobar 2019 18:04)

Nisu svi Ukrajinci Pravoslavci, dakle ta brojka od 45 miliona i nije tacna. Koliko smo mi Pravoslavci razjedinjeni, za razliku od Katolika, velika je pohlepa medju nama.

обс

pre 4 godine

Priznaće i Makedonsku i Crnogorsku...samo polako.
(Neno, 12. oktobar 2019 21:22

Неће, верујте! Свети Сава је успео и то су тешко поднели. Било је ту и анатема и свашта. И око Охридске архиепископије и око крунисања Цара Душана у Скопљу и о односу грчке цркве после Сеобе Срба под Чарнојевићима (српске црке су тада остале празне а службе су у време турског ропства вршене на грчком, попуном грчких свештеника!). Грци бране своју територију бескомпромисно. Грчка (америчка) дијаспора је многобројна и врло утицајна (подаци о расту америчког туризма ове године у Грчкој управо се односе на американизоване Грке који бораве у отаџбини) . Све што би Грци евентуално урадили против Срба касније би дошло на њихова врата. Грци имају једну историјску грешку у суседству а она се зове Охридска архиепископија. Та грешка им је изродила проблеме данас а Србији је нанела тешку, дугорочну егзистенцијалну битку за постојање државе. Албанско неоромантичарско, сада агресивно, питање тако је добило шансу и неприродно ремети живот овом полуострву.
П.С. Смисао данашње одлуке Грчке најбоље ће разумети они који су читали на време дела академика Дурковића.

Samosvesna građanka

pre 4 godine

Nadam se da to neće učiniti i Srpska pravoslavna crkva. A Grci - oni se u svojoj istoriji mnogo čega nisu stideli a trebalo je da se stide; eto, sad se ne stide ni zbog priznavanja Ukrajinske pravoslavne crkve. Neće proći mnogo vremena a Grčka pravoslavna crkva će priznati Hrvatsku pravoslavnu crkvu, Crnogorsku pravoslavnu crkvu, Kosovsku pravoslavnu crkvu itd. Ako su nam takvi prijatelji, onda nam neprijatelji nisu potrebni.

Slobodan

pre 4 godine

Grci se opasno plase necega, mozda istine. Bojim se da ce ostati sami na Balkanu a Amerika i Nemacka su daleko. Pocecu da navijam za Turke u sukobu. Oduvek sam se pitao zasto mi i Grci kao pravoslavni narodi prisnije ne saradjujemo a ovog leta sam otkrio par mesta u Grckoj koja su krstili Srbi a Grci obican narod ne znaju kada. Grci poceli da siste kao macka i tek ce otkrivanjem njihove i Balkanske istine. Oni i Latini oduvek bili lukavi.

Lepa vest

pre 4 godine

Šamar Irineju i SPC koji se uvlače Rusima do te mere da je to odvratno.
Bravo GPC.
Ako su pravoslavne crkve nacionalne zašto Svi ne bi bili ravnopravni?

Sirano

pre 4 godine

U Grckoj jedan deo populacije jeste prozapadni ali mislim da je brojniji onaj proruski deo.No politicki je Grcka daleko pod vecim uticajem zapadnih sila nego pod ruskim. Tako da je ispravan stav Rusije sto gaji sve blizu saradnju sa Turskom. Grcka je mala zemlja,ona se moze porediti sa Srbijom a nikako sa Turskom i Rusijom.Grcka jeste ima veci znacaj u svetu od Srbije, ali siguran sam da je Srbija danas nezavisnija drzava nego sto je to Grcka. Tek Turska je gigant u odnosu na Grcku,u svakom pogledu. Turska sve vise dokazuje svoju nezavisnost od zapadnih sila.Pa ne moze nijedna drzava biti ozbiljan faktor ako je zapadna kolonija kao sto je Grcka. Cak i mala Madjarska je nezavisnija zemlja od Grcke.Vidimo da se u Grckoj zivi sve losije.Cipras je nesto galamio ali ocigledno da nije imao sa kim a ni snage da nesto preduzme jer to bi znacilo sukob sa Briselom,Nemackom, Amerikom itd. Erdogan, Putin, Orban i jos neki vladari danas, oni su avangarda, oni su buducnost u ovom veku. Naravno da to mnogi danas ne shvataju,ali ovaj vek i vreme koje dolazi pokazace to. Ja svakako necu ici na more u Crnu Goru i Hrvatsku,a u Grcku hocu i ako su takvi kakvi jesu tj vazali Brisela i Vasingtona. Ova odluka da priznaju Ukrajinsku crkvu je samo potvrda grckog vazalstva. Ako Rusija prizna Makedonsku crkvu, to ce svakako vise zaboleti Grcku nego Rusiju sada. Grcka vodi jednu ucmalu zastarelu politiku koja je mogla mozda doneti koristi pre 50 godina, ali ta politika ih sada vodi samo u opadanje.

srbi+albanci=forewer

pre 4 godine

A sta to bi Grci braco? E nikad vise u Grcku na more a ni u Crnu Goru, od sad u Albaniju na more auto putem kroz Kosovo. Albanci su nasa braca oni nisu priznali Ukrajinsku crkvu. Zivjela zajednica Srbije i Rusije i Kazahstana i Mongolije. Sta nam rade ameri ovo je strasno.

Goran

pre 4 godine

Ovo je veliki presedan u pravoslavlju i direktan uvod u raskol do sada jedinstvene pravoslavne crkve svuda u svetu,posle ove odluke grčke crkve da prizna samovolju Vartolomeja više ništa neće biti isto....mada ruku na srce od grka se ovo i očekivalo odavno su ih ameri svojim dolarima podkupili ,bitno je inače da nijedna druga pravoslavna crkva u svetu ne priznaje bezakonje masona Vartolomeja, uključujući tu i našu crkvu ,pa ćemo da vidimo koliko će njihovo bezakonje moći da potraje !

Ekatarina Mala

pre 4 godine

Koga briga zivimo u 2019 ne u 1200im. Istanbul je turski grad a Atina deo Zapada. Ruska crkva je najveca pravoslavna crkva na svetu prakticno je Moskovska patrijarsija centar pravoslavlja. Grci mogu raditi sta hoce Rusi su danas zakon

Malevila

pre 4 godine

Da covek ne poveruje koliko je Srbima stalo da 40 miliona Ukrajinaca, 2 miliona Makedonaca i pola miliona Crnogoraca nema svoju Crkvu. A da ih pitas 99,9% ne zna ni Oce nas. Tesko bi i Frojd ovo odgonetnuo.

...

pre 4 godine

Ne kapiraju ljudi u Srbiji, a i kako ce, kada im ispiraju mozak svakodnevno.
Ukrajinsku Crkvu je priznao VASELJENSKI PATRIJARH. I to je to! Priznace je sve pravoslavne Crkve. Vaseljenska Patrijarsija ocuvala je veru i pod Osmanlijama i pre nego sto se za Ruse znalo, pa i u onom periodu u kojem su Rusi jahali popove i dizali manastire u vazduh, sve slaveci druga Staljina, koji je inace OSNIVAC danasnje Ruske Pravoslavne Crkve, ciji ga je patrijarh proglasio najvecim prijateljem Crkve (zvuci poznato).
Svi ce prihvatiti odluku Vaseljenskog Patrijarha, na kraju ce i Rusija morati to da ucini, a ta imbecilna potreba Srba da slepo prate ono sto Rusi rade ce da nas kosta skorim priznanjem Crnogorske i Makedonske Crkve.
Kao sto mozete videti, Amfilohije se sprema da osamostali Mitropoliju Crnogorsko Primorsku, za to je dobio blagoslov iz Carigrada, a vi trcite za Putinom, neka vas KGB spijun uci veri.

Pera

pre 4 godine

Pa normalno da će priznati. Hriscanski je da smo svi mi slobodni, nezavisni i ravnopravni. To sto Srbi rade i podržavaju Ruse da imaju vlast nad Ukrajincima, to nije hriscanski.

Loptar

pre 4 godine

@Samosvesna gradjanka
A cega bi to Grci trebalo da se stide iz svoje istorije?
A cega Srbi?
O kakvoj izdaji pricas ti?! Koga su izdali? Ti si gradjanko do skoro bila komunista, kao i svi tvoji sugradjani. Niste znali gde je crkva, dok se niste setili, pa umesto Titovih slika, okacili slike svetaca. A Titove i dalje cuvate, za svaki slucaj.
Dakle, koga su onda Grci izdali?
A koga su izdali Srbi?
Sta se desilo sa Crnogorskom Crkvom, autokefalnom do “ujedinjenja”?
Sta bi sa onim crkvama i manastirima po Srbiji koje ste koristili za cuvanje ovaca?
Sta bi sa Studenicom? A gradjanko?
Ko si bre ti da neko treba da misli da li ce tebe da izda?
500 godina mirnog ropstva, porazi u skoro svim ratovima, komunizam, genocid... i onda kazes Grcima da se stide necega?
A ti si ponosna na sveca Decanskog, koji je ubio brata, rascerecio ga zivog, a od njegove lobanje napravio casu za vino?

Brko

pre 4 godine

Nekako i logicno da onolika Ukrajina ima autikefalnu crkvu...Srbin sam al mi to logicno.Njih ima 45miliona...a nas Srba 7miliona...i oni da nemaju a mi da imamo svoju crkvu...Nekako bezveze

Bojan

pre 4 godine

Ne znam u cemu je problem. Da je pameti i ruska a pogotovo srpska crkva treba da priznaju ukrajinsku pravoslavnu crkvu i tako sacuvaju mir u pravoslavnoj porodici. To je jedini ispravan put, manite se politike.

Zbunjen

pre 4 godine

Srbi šokirani, sad ide teorije masoni Klintoni i ostali umešali prste. A za pocetak ne znamo našu istoriju kako smo mi postali Patrijarsija. Kralj Dušan je proizveo arhiepiskopa Joanikija u patrijarha(kao da student proglasi profesora za dekana?) a ovaj ga zauzvrat krunisao za cara. A o crkvenom pravu da ne govorimo, da je na primer ista Vaseljenska patrijaršija oduzela Ukrajini status Patrijaršije koju joj sad vraća. A zašto oduzela? Iz političkih razloga, koji šok.

srbin

pre 4 godine

Nekako i logicno da onolika Ukrajina ima autikefalnu crkvu...Srbin sam al mi to logicno.Njih ima 45miliona...a nas Srba 7miliona...i oni da nemaju a mi da imamo svoju crkvu...Nekako bezveze
(Brko, 12. oktobar 2019 18:04)

Nisu svi Ukrajinci Pravoslavci, dakle ta brojka od 45 miliona i nije tacna. Koliko smo mi Pravoslavci razjedinjeni, za razliku od Katolika, velika je pohlepa medju nama.

обс

pre 4 godine

Priznaće i Makedonsku i Crnogorsku...samo polako.
(Neno, 12. oktobar 2019 21:22

Неће, верујте! Свети Сава је успео и то су тешко поднели. Било је ту и анатема и свашта. И око Охридске архиепископије и око крунисања Цара Душана у Скопљу и о односу грчке цркве после Сеобе Срба под Чарнојевићима (српске црке су тада остале празне а службе су у време турског ропства вршене на грчком, попуном грчких свештеника!). Грци бране своју територију бескомпромисно. Грчка (америчка) дијаспора је многобројна и врло утицајна (подаци о расту америчког туризма ове године у Грчкој управо се односе на американизоване Грке који бораве у отаџбини) . Све што би Грци евентуално урадили против Срба касније би дошло на њихова врата. Грци имају једну историјску грешку у суседству а она се зове Охридска архиепископија. Та грешка им је изродила проблеме данас а Србији је нанела тешку, дугорочну егзистенцијалну битку за постојање државе. Албанско неоромантичарско, сада агресивно, питање тако је добило шансу и неприродно ремети живот овом полуострву.
П.С. Смисао данашње одлуке Грчке најбоље ће разумети они који су читали на време дела академика Дурковића.

обс

pre 4 godine

Религија у служби политике. Срби не треба ову причу да посматрају фаталистички. Руси и Грци су пријатељи Срба (имеђу осталог, нису признали "Косово" и Грци су се противили бомбардовању Србије- жртву је дао и Маринос Рицудис, капетан бојног брода). Наравно да се свако у геостратешкој причи руководи својим интересима. Троугао Турске, Русије и Грчке је историјска константа. Србија мора да нађе своје место у актуелним померањима и да Метохију и Косово брани у свим комбинацијама које следеће време доноси тј. не сме да дозволи да се на светској пијаци тргује с КиМ на штету Срба и Србије. Стара Србија (данас се другачије зове) је тако отета Србима. Поствизантијско време увек је носило борбу за примат у православном свету. Васељенски Патријарх увек је Грк! Грчко свештенство прима плату из буџета, колико се сећам! На крају, Грчка је овиме данас Русији задала озбиљан ударац. Нисам сигуран да је ово смислена одлука Грчке јер задире у примордијално које се ипак не дира!

Danas

pre 4 godine

Hahhahha, par dana nakon dolaska Pompea i dogovora da Amerikanci tamo prave novu bazu. Nazalost Grci nemaju izbor. Agresivni Erdogan pravi probleme oko Kipra, uzima sve ono sto bi za Grke znacio spas i neku nadu za izlazak iz krize. A sta reci za ostale koji im se prave prijatelji nego zaduzi ih i onda im radi sta zelis. To je njihov glavni princip. Nista o ovome nije odlucivao grcki narod.

peta mesna

pre 4 godine

Neko je pitao sta to znaci, e pa to znaci da ce sad Rusi da poguraju Turke na Kipar. Grci sami sebi zabili noz u ledja.
(PunoImeIPrezime, 12. oktobar 2019 18:09)

kad god vam nije jasno zasto smo izolovani i medju najsiromasnijim zemljama evrope, setite se ovog komentara

Vladan Petrovic

pre 4 godine

Smesni komentari.
Prvo da ljudi znaju da je sve politika.
Grcki iskonski neprijatelj (nekada i nas) Turska ih stalno pritiska, ispituje nalazista oko njihovih ostrva, narusavaju im vazdusnih prostor, pricaju kako ce neki ugovori da isteknu pa ce da ih revidiraju i slicno.
Ista ta Rusija zdusno kako vidimo pomaze Tursku, salje joj s-400 koji sada pravi znacajnu razliku izmedju Grcke i Turske, a i ranije je postojala velika razlika.

Grcka je uvek bila pod ogromnim uticajem zapada a oni su ih i napravili i ojacali, kao brana Turskoj, kao sto je Turska skoro ceo 20. vek bila brana Zapada ka Rusiji, ali nemate vi pojma.

Grcka ponovo dobija na znacaju kao brana protiv pomahnitale Tr i njihovog vodjstva i naravno da ce to iskoristiti, nemaju nista od Rusa a jedino sto vise je da Rusi kao da zele da osnaze i suruju sa njihovim iskonskim neprijateljima.
Tako da je ova odluka vrlo jasna.

A to kako mi nesto pricamo o Grcima, sta mislite kako se Grci osecaju kad vide da njihova braca Srbi tako zdusno vodaju kao mecku Erdogana po Srbiji, hvaleci ga kao retko ko u Evropi i zeleci nekakve prisne odnose sa njim i pomahnitalom Tr?

I ne znam kome oni ovo zabadaju noz, njih nisu Rusi pravili, kao Bugarsku, vec Zapad, oni su im dali sve zaneseni idejom o Helenizmu i njihovoj kulturi kao iskonskoj evropskoj kulturi i jos kao brana prema muslimanima.
Zato su im i dali nezavisnost mnogo pre nas iako smo je mi zasluzili ranije.

kolodare

pre 4 godine

@Samosvesna građanka

Šta su to to Grci u istoriji toliko toga nečasnog uradili, čega bi se stideli?! Molim da pojasnite.

Grčka Crkva ima najdužu tradiciju u pravoslavnom svetu. Smatraju se (sa pravom) naslednicom Vizantijskog pravoslavlja. Autentičnog, ali ne radikalno starovremenskog pravosljavlja. Prihvataju promene, ne pokušavaju da vrate vreme 8 vekova unazad.

Grčka Crkva je veoma uticajna u pravoslavnom svetu. Ona je još uvek prisutna na branicima hrišćanstva (Sinaj, Jerusalim, Damask, Liban...).

Ne mogu da razumem taj naš šovinizam koji se ogleda u odnosu na većinu naroda. Mislim da nas 60% ima takav stav (svi ostali ne valjaju), 20% su auto-šovinisti (kod nas ništa ne valja), a da ostatak od 20% ima neko uravnoteženo mišljenje.

bratska ljubav

pre 4 godine

Nije problem da svaka nacija ima svoju autokefalnu crkvu, problem je što se autokefalnost gura spolja tj. iza njih se krije politička agenda.

Pragmatic

pre 4 godine

Politicka odluka jedne politicke institucije u korist druge politicke institucije a na stetu trece politicke institucije. Ljudska je potreba da postoji religija a ta potreba zasnovana je na strahu ali i neznanju. Licno postujem crkvu i njenu bogatu tradiciju i istorijsku zaovstastinu, ali moralnih nacela se drzim zato sto sam covek a ne dobrovoljni pripadnik neke politicke strukture tj. vernik.

Madelianis

pre 4 godine

Можда грешим,тј.волео бих да грешим али мислим да што се више делимо и цепамо да смо све слабији.Хвала на разумевању .