Šarčević "starim studentima": Uozbiljite se

Poslanici Skupštine raspravljaju o Predlogu zakona kojim se "starim studentima" produžava rok za dve godine da završe studije po programu po kojem su upisali.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Sve studentske povlastice se gube sa 26 godina zivota. Ti ljudi nisu na teretu nikome, sami placaju svoje troskove.
  To da su paraziti mogu da komentarisu samo oni koji u zivotu na fakultet nikada nisu ni krocili, a takvih je 94% u Srbiji.
  (Student, 17. septembar 2019 20:20)

  # Link komentara

 2. Dobar deo (broj) tih "vecitih" studenata bi davno diplomirao, da nema na svim fakultetima predmeta gde treba bar 500 "konsultacija" (citaj 500-2000 eura) da se polozi ispit!
  Neki nemaju odakle da placaju, neki nece iz principa - pa padaju "opravdano" i po 30 puta, a NIKO ne vodi tu evidenciju i proverava katedre zasto se to desava.
  (veselnik, 17. septembar 2019 19:41)

  # Link komentara

 3. (Hm, 17. septembar 2019 18:40)

  Tacno, mnogi ne zavrse u roku, ali ipak postoje neke granice. U redu je malo se opustiti i fakultet koji traje 5 godina zavrsiti za recimo 8 ili 9. Pa i citavu deceniju! Ali ti studenti nisu problem, jer je bolonjska reforma u Srbiji uvedena jos 2004. godine, kada su svi studenti koji su se tada nasli na fakultetima prebaceni na nove programe. Samo je apsolventima odobreno da zavrse po starom, a to su oni koji su upisali fakultete u proslom veku. Oni su ujedno i najglasniji ovde, a priznaces da studije koje se razvuku 20 godina nemaju nikakvog smisla.
  (maksa, 17. septembar 2019 19:28)

  # Link komentara

 4. @Oliver
  To nije istina. Kladim se da nisi ni prosao pored nekog fakulteta. Koliko samo ja poznajem lekara koji nisu zavrsili u roku pa normalno rade i znaju svoj posao. Da ne pricam o lekarima koji su otisli i uspeli u inostranstvu iako su studirali dugo. Duzina studiranja bilo koje struke apsolutno nista ne znaci. Nemoj da etiketiras ljude bez potrebe.
  (Hm, 17. septembar 2019 18:40)

  # Link komentara

 5. Neko ovde kaze studiraju 10godina. Kamo lepe srece da studiraju "samo" 10godina. Znam neke od 40 i kusur koji su i dalje studenti.
  Boze sakloni sto su oni strucni i kad/ako zavrse.
  (Pera, 17. septembar 2019 18:35)

  # Link komentara

 6. "Student ima pravo da studira do kraja života po uslovima po kojima se upisao na fakultet i niko ne sme to pravo da mu uskrati“, kazala je Radeta.

  Gde to tacno pise? I zasto bi to bilo nepromenjivo!?
  Nekada se u penziju islo sa 65 godina - danas vise ne. Nekada se vozacki polagao od 18. godine - danas vise ne. Nekada se sluzio vojni rok - danas vise ne. Itd...
  Zivot se menja, drustva se menjaju... na bolje, idealno.

  Ni u jednoj razvijenoj zemlji ne postoji ozbiljna obrazovna institucija koja dozvoljava studiranje po 15-20 godina, tempom koji student izabere. Postoje uslovi, rokovi, obaveze - da bi se zadrzao studentski status.
  (Joca, 17. septembar 2019 18:24)

  # Link komentara

 7. Kakvi su to studenti? Uzecu za primer samo medicinski fakultet: studira deset i više godina i završi sa prosekom ocena 6. U Domu zdravlja čekate na tek i pacijenti komentarišu kako neće da idu kog njega jer je studirao 10 godina. Taj ne zna ni krvni pritisak da izmeri. To isto važi i za tehnološki fakultet i ostale fakultete. To su kadrovi 0 kad završe.
   (Oliver, 17. septembar 2019 17:59)

  # Link komentara

 8. Ministre, nije istina da se njimnrok produžava. Njima se rok skraćuje, jer su upisali fakultet bez ograničenja do kad moraju da ga završe. To je kasnije nametnuto. Rešavaj realan problem prebrzo završenih studija, da ne kažem kupovine diploma, smešnih kriterijuma na pojedinim "fakultetima".
  (ČanakJo, 17. septembar 2019 17:49)

  # Link komentara

 9. Bogami ja im ne bi produzavao.Ozbiljan student se uhvati knjige i uci.
   (Perica, 17. septembar 2019 17:46)

  # Link komentara

 10. Studiras preko 10god nesto sto traje 4-5 i drzava ti jos izlazi u susret... Ne razumem to. Taj covek nije produktivan vec samo iskoriscava sistem.

  Drugo su neki opravdani razlozi kao bolest, posao, roditeljstvo koji su uticali na ljude da duze studiraju. Ostalim parazitima ukinuti indekse.
   (Bojan, 17. septembar 2019 17:43)

  # Link komentara