1. Nikola Tesla se za života sam predstavljao kao Srbin,u skoro svim intervjuima,(u koima je pitan kako se deklariše) izjasnio kao Srbin. E sada vi osporavajte njegove izave koliko hoćete.
   (L. iz ugla čitalaca KŠ, 11. jul 2019 08:55)

  # Link komentara

 2. Ti si Hrvat zato sto si rodjen u Hrvatskoj. Da si rodjen u Srbiji bio bi Srbin. U Australiji Australijanac. I tako dalje.
  To sto se tice drzavljanstva/nacionalnosti, a sto se tice etnicke pripadnosti mogao je biti i Eskim ako se tako deklarisao.

  A to sto je sin pravoslavnog svestenika tek nema nikakve veze ni sa cim, poznajem sinove svestenika koji su ateisti/komunisti, protestanti, evangelisti, budisti, itd.
  (crankshaft, 10. jul 2019 18:26)

  Ako si rodjen u Srbiji ti si SRBIJANAC. To može biti i Srbin, Mađar, Rom, Albanac...
  Osnove pismenosti.
  (Srpska nepismenost ili nacionalizam, 11. jul 2019 03:38)

  # Link komentara

 3. Hrvatski je Rimac a Tesla je američki auto ;)
   (АЗ-5, 11. jul 2019 01:55)

  # Link komentara

 4. Ti si Hrvat zato sto si rodjen u Hrvatskoj. Da si rodjen u Srbiji bio bi Srbin. U Australiji Australijanac. I tako dalje.
  To sto se tice drzavljanstva/nacionalnosti, a sto se tice etnicke pripadnosti mogao je biti i Eskim ako se tako deklarisao.

  A to sto je sin pravoslavnog svestenika tek nema nikakve veze ni sa cim, poznajem sinove svestenika koji su ateisti/komunisti, protestanti, evangelisti, budisti, itd.
  (crankshaft, 10. jul 2019 18:26) # Link komentara

  To vazi samo u zemljama koje uz rodjenje odmah daju i drzavljanstvo. Recimo ja imam komsinicu koja je rodjena u Austriji ali nikako nije Austijanka jer su njeni otisli odatle pre nego sto je ona dobila drzavljanstvo. Bilo bi joj lakse da jeste.
  TO sto ti pricas je tipicno za Ameriku i jos par zemalja na svetu. U Evropi se pripadnost racuna ili po etnicitetu (kojoj etnickoj grupi pripadas) ili po drzavljanstvu (za Teslu je to bilo Austrougarsko, Jugoslovensko i Americko). Tesla nikada nije imao Hrvatsko drzavljanstvo jer nije postojala Hrvatska kao drzava

  Po tvojoj logici su i Vlado Georgijev i Bajaga Hrvati jer su rodjeni u Hrvatskoj. Isto tako Iv Sen Loren i Alber Kami su Alziraci jer su rodjeni u Alziru i vrv nikakve veze s Francuskom nemaju
  Mozete da gurate tu ideju drzavljanstva/nacionalnosti koliko hocete, ljudi znaju da u Evropi stvari ne funkcionisu tako.

  Apsolutno ne postoji opcija da se rodis u Nemackoj i automatski postanes Nemac. Moras jos gomilu drugih uslova da ispunis.
  (koji idito, 10. jul 2019 23:56)

  # Link komentara

 5. Kada je u pitanju politicka na ionalna pripadnost (drzavljanstvo) Nikola Tesla je bio Amerikanac, a po etnickoj nacionalnosti (narodnosti) Srbin. Tako isto ja po drzavljanstvu jesam Srbin, a po etnicitetu Nemac rodjen u Srbiji. Iskreno ne znam sta Hrvati zele. Svi znaju da je po nacionalnoj pripadnosti Nikola Tesla bio i ostao Srbin. Pojam nacionalnost se koristi u oba slucaja u nasem drustvu i mozda ih to buni ili jednostavno zele imati tako jednog velikog uma Srbija je verujem ponosna sto je deo njene nacije ovakav velikan.
  (Sasha, 10. jul 2019 21:09)

  # Link komentara

 6. Ako je Tesla Hrvat (a nije) kako to ovde pateticno da dokazu ‚'rvatine, onda su i oni Srbi koje su proterali pre dvadesetak godina isto Hrvati te je onda nejasno o kakvoj "velikosrbijanskoj agresiji" se lupeta u Hrvatskoj? Kako Hravti mogu da izvrse "velikosrbijasnku agresiju"? Sta su bili oni koje su ustasko-hrvatski rezim ubili u jasenovcu? Da li su i to bili Hrvati? Zasto su Hrvati ubijali Hrvate? Uglavnom, krajnje je jadno, bedno, kompleksasko, licemerno i podlo hravtsko svojatanje Tesle ako se uzme u obzir na cemu je izgradjena Hrvatska kao i hrvatski identitet.
  (bolest ne bira, 10. jul 2019 20:03)

  # Link komentara

 7. Obrni okreni Hrvat po nacionalnosti ne moze da bude kako god okrenes. Ni hrvatsko drzavljanstvo ne moze da ima jer Hrvatska drzava nije postojala kad se on rodio. Amerikanac srpskog porekla je tacna definicija, ziveo i radio u Americi imao njihovo drzavljanstvo, rodjen na teritoriji koja je danas Hrvatska a tada bila Austro-Ugarska a po nacionalnosti Srbin.
  (sta nije jasno?, 10. jul 2019 19:58)

  # Link komentara

 8. Dragi moji, Tesla je bio AMERICKI drzavljanin, etnicki Srbin rodjen u HR. Covek je samo jednom, na jedan dan boravio u Srbiji.
  (M, 10. jul 2019 19:37)

  # Link komentara

 9. Covek bukvalno jednom bio u Srbiji.
  (Mark, 10. jul 2019 16:24)

  Arhimed je rodjen u Sirakuzi, danasnja Italija, nema podataka da je ijednom bio u Grckoj, ali Italijanima ne pada na pamet da tvrde da nije bio Grk.
  (nazad u skolu, 10. jul 2019 19:34)

  # Link komentara

 10. Da vam otklonim dileme.

  „Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina.“ (Nikola Tesla u vreme posete Beogradu 1892. godine)

  „Ja sam, kao što vidite i čujete, ostao Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu srpstva u svetu.“ (Nikola Tesla, 2. juna 1892. godine u govoru studentima Velike škole u Beogradu)

  Ponosan sam što sam potekao iz zemljoradničkog viteškog naroda, koji je y neprestanoj ljutoj borbi za svoje ideale i evropsku kulturu zadužio Evropu i svuda zaslužio čast i poštovanje čitavog sveta, naročito velike Amerike.“

  Preveo je Zmajeve pesme na engleski. Napisao esej povezujući Zmajev stvaralački opus sa Kosovskim zavetom i postkosovskom tragedijom srpskog naroda. Izguglajte Tesla New Century Magazine.

  Tesla ne samo da je imao svest o srpskom poreklu nego je bio na momente i opterećen srpskom istorijom i stradanjem na Kosovu stavljajući ga u centar svoje životne filozofije.
   (Psel, 10. jul 2019 19:28)

  # Link komentara

 11. Pronađena njegova pisma na ćirilici.
  (Samo kažem, 10. jul 2019 19:04)

  Tesla je pre svega Amerikanac.
  Mi se sada otimamo za njega a dok je bio živ smatrali ga za čudaka budalu.
  (Srpska posla, 10. jul 2019 19:25)

  # Link komentara

 12. Tesla je sin Pravoslavnoj sveštenika i u tom duhu je i odgajan a rođen je u Hrvatskoj gde je tada i pre njega,,uvek živeo srpski živalj koji su nažalost ustaše fašisti, pobili i proterali!!!
  Nikola Tesla made by Serbia
   (Srb, 10. jul 2019 19:23)

  # Link komentara

 13. Otimanje ne samo pojedinaca, već čitavih delova naroda, specijalitet je naših zapadnih komšija. Ni Ruđer Bošković nije video Hrvatsku za života, jer tada uopšte nije postojala kao država, u Dubrovniku je rođen i bio svega još jednom, nije pričao hrvatskim jezikom, izjašnjavao se kao "Slovin koji govori slovinskim jezikom", otac Srbin iz Hercegovine, majka iz mletačkog Bergama (tada ni Italija nije postojala), ali je po njima čist Hrvat, iako je Dubrovnik prvi put u istoriji postao "hrvatski" 1918. raspadom Austrougarske i ulaskom u mrsku im Jugoslaviju. Nikola Tesla iz Smiljana, Srbin. Tačka.
  (Hmh..., 10. jul 2019 19:21)

  # Link komentara

 14. "A po cemu je Srbin? Sto je pravoslavac? To nije nacionalnost nego vjeroispovijest. Rodjen u svecenickoj porodici.. i Andric je rodjen u katolickoj i odgojili ga franjevci pa od njega napraviste Srbina. Austrougar jer je rodjen u Austrougarskoj, jeli? Svi Srbi rodjeni izmedju 1459 i berlinskog kongresa 1878 su ond Turci, jer su rodjeni u Osmanliskom carstvu ...smijurija.
  (bros, 10. jul 2019 17:06)"
  Znaš li gde ti je rođen Jelačićč? Hajde pročitaj, pa kaži je l' on po tebi Srbin katoličke veroispovesti? Zatrli ste Tesli familiju u Jasenovcu, 1991. gotovo srušili kuću u kojoj je rođen, a sad ga svojatate?! To je umobolno!
  I otac i majka su mu iz srpskih pravoslavnih porodica, ali ko će tebi to objasniti, Srbi su vam i Dalmaciju 1945. oslobodili od Italijana, pa ste im 1995. rekli hvala za sve. Ne bio vam u koži kad đavo dođe po svoje!
  (Legionar, 10. jul 2019 19:18)

  # Link komentara

 15. Sve su nam svi oduzeli i ovog puta Država ne sme da bude pasivna!!!
   (Srb, 10. jul 2019 19:15)

  # Link komentara

 16. Za takvu dezinformaciju i fašisam treba Država da reaguje!!!
   (Srb, 10. jul 2019 19:12)

  # Link komentara

 17. Covjek sam rekao da je jednako ponosan na srpsko porijeklo kao Hrvatsku domovinu. A da je pametniji od svi nas sto se bavimo glupostima, to je 100% :)
  (misko, 10. jul 2019 19:06)

  # Link komentara

 18. Pre bilo kakve polemike treba rascistiti sa pojmovima naroda i nacije.
  (da da, 10. jul 2019 19:04)

  # Link komentara

 19. Pronađena njegova pisma na ćirilici.
  (Samo kažem, 10. jul 2019 19:04)

  # Link komentara

 20. Vrlo jednostavno pitanje: ako je Tesla bio Amerikanac ili Austrougarin,
  i ako njegovo poreklo uopšte nije važno, kao što neki u komentarima
  insistiraju zašto se onda uči da je bio Hrvat. Ili je ipak važno reći
  da nije bio Srbin, da bi nam se i on oduzeo. Ova činjenica nema veze baš
  sa nikakvim teorijama zavere, jer to i jeste zavera.
  (srba, 10. jul 2019 19:04)

  # Link komentara

 21. Je li bio Srbin, ili Hrvat ili nesto drugo za mene je nebitno. Bitno je a je postojio i sto je dao svetu.

  Eh, kad bi Balkanci bili kao pola Tesle...
  (Jedan Albanac, 10. jul 2019 19:00)

  # Link komentara

 22. Него да те питам шта мислиш шта је Фредерик Шопен обзиром да је рођен и живео у Француској, Француз? Иди реци то Пољацима.
  (Бата Стојковић, 10. jul 2019 16:24)
  Pa ako je rodjen i ziveo u Francuskoj onda je sigurno Francuz. Moze biti Poljak po poreklu ili etnickoj pripadnosti (ako se tako sam deklarisao, ali ne i samo zato sto su mu roditelji Poljaci).

  Tako i Tesla, rodio se u Habzburskoj monarhiji (Austrijskom carstvu, u delu Kraljevine Hrvatske), kad je imao nepunih 11 godina to preslo u Austrougarsku i posle otisao u Ameriku.
  (crankshaft, 10. jul 2019 18:54)

  # Link komentara

 23. Ban Jelačić je rođen u današnjoj Srbiji, Petrovaradinu, pa nam na pamet ne pada da ga proglašavamo Srbinom!
   (Steasbo, 10. jul 2019 18:45)

  # Link komentara

 24. Tesla nije američki naučnik jer se školovao u austro-ugarskoj, pa zatim u Pragu i drugde po Evropi, u Francuskoj je na primer stekao prva ozbiljnija naučna iskustva. Tesla je u Ameriku otišao tek kasnije, kao zreo čovek sa 28 godina, a američko državljanstvo je dobio tek posle nekoliko godina. Tesla je dakle svetski naučnik, a po nacionalnosti je Srbin!
  (PUPIN, 10. jul 2019 18:30)

  # Link komentara

 25. (bros, 10. jul 2019 17:06)
  Ti si Hrvat zato sto si rodjen u Hrvatskoj. Da si rodjen u Srbiji bio bi Srbin. U Australiji Australijanac. I tako dalje.
  To sto se tice drzavljanstva/nacionalnosti, a sto se tice etnicke pripadnosti mogao je biti i Eskim ako se tako deklarisao.

  A to sto je sin pravoslavnog svestenika tek nema nikakve veze ni sa cim, poznajem sinove svestenika koji su ateisti/komunisti, protestanti, evangelisti, budisti, itd.
  (crankshaft, 10. jul 2019 18:26)

  # Link komentara

 26. Kazu da je uvek isticao svoje srpsko poreklo ali i da je iz Hrvatske(austrougarske) države.
  Bilo kako bilo njegovo ime nosi aerodrom i muzej posvećen ovom genijalcu se nalaze u Srbiji tako da možemo sa punim pravom da ga svojatamo da je naš.
   (OtacMakarije, 10. jul 2019 18:23)

  # Link komentara

 27. Teala je po zvanicnim papirima Amerikanac i tacka. Prijemom u drzavljanstvo Amerike postajes Amerikanac. Tom prilikom polazes zakletvu u cijem tekstu jasno pise da se odrices vernosti i posluanosti prema bilo kojoj stranoj drzavi, ukljucujuci svoju zemlju porekla. U americkim papirima se ne evidentia etniciret. A ako cemo pravo, ljudi na Balkanu su se oduvek mesali jedni s drugima kako vetar dune. Moj pradeda se ozenio Austrijankom, a deda Madjaricom. A meni i mojima pise u papirima kako smo izjasnjeni kao Srbi. Takvih je na hiljade u bivsoj Jugi ... a Tesla ima i hrvatske i srpske krvi (hrvatska je s majcine strane). Dok ljudi u EU uveliko raspravljaju o ekologiji, klimatskim promenama, novim izvorima energije na cemu bi Tesla da je ziv radio punom parom, dotle se mi bavimo glupostima - ratovima, teritorijama, crkvama ... zivimo u srednjem veku !!!
  (Ostavite Teslu na miru, 10. jul 2019 18:09)

  # Link komentara

 28. Covek bukvalno jednom bio u Srbiji.
  (Mark, 10. jul 2019 16:24)

  Ja sam Srbin.
  Nikad nisam bio u Srbiji.
  Rodjen i zivim daleko od Srbije.
  Ali dobro znam ko sam.
  Komentar ti je bas bedan.
   (BaneAU, 10. jul 2019 17:54)

  # Link komentara

 29. Ако је Хрват, зашто ли припадници породице Тесла страдаше у Јасеновцу?
  (Њеточка, 10. jul 2019 17:34)

  # Link komentara

 30. On je Hrvat koliko je Konstantin Veliki Srbin. Prosto tako je. Sa druge strane to sto je bio srpske nacionalnosti ne služi nicemu nego podizanju morala kod Srba. Čovek se školovao u Austrougarskoj i ostvario u USA. Za razliku od Pupina i Milankovica on je imao jako slabe, skoro nikakve veze sa Srbijom i Srbima.
  (Samo kažem, 10. jul 2019 17:20)

  # Link komentara

 31. Recimo da je bio austrougarski (hrvatski) naučnik pravoslavne veroispovesti.
   (otrov, 10. jul 2019 17:14)

  # Link komentara

 32. Sin pravoslavnog sveštenika..
   (Melin pajdo, 10. jul 2019 17:07)

  # Link komentara

 33. A po cemu je Srbin? Sto je pravoslavac? To nije nacionalnost nego vjeroispovijest. Rodjen u svecenickoj porodici.. i Andric je rodjen u katolickoj i odgojili ga franjevci pa od njega napraviste Srbina. Austrougar jer je rodjen u Austrougarskoj, jeli? Svi Srbi rodjeni izmedju 1459 i berlinskog kongresa 1878 su ond Turci, jer su rodjeni u Osmanliskom carstvu ...smijurija.
  (bros, 10. jul 2019 17:06)

  # Link komentara

 34. Bilo bi lepse da se uci o Teslinim dostignucima, da se deca uce kako da naprave bazicno elektricno kolo, da razlikuju AC i DC, da razumeju kako funkcionise magnetizam...a ne te gluposti kao sto je ko je ciji.
  (geda, 10. jul 2019 16:46)

  # Link komentara

 35. Pitam se sta bi Tesla rekao na ova prepucavanja
   (pera, 10. jul 2019 16:42)

  # Link komentara

 36. Nikola Tesla i za sebe rekao da je amerikanac, srpskog porekla, budističke veroispovesti.

  Ne vidim zaista razlog da mi srbi njega svojatamo.
  Rodio se u austrougarskoj, završio je školovanje u austrougarskoj, doktorirao je u Beču i Americi, život je proveo u Americi.
  Za ceo svoj život , u Srbiji, je bio samo jedan vikend , tri dana, da poseti familiju.
  Tri dana je znači ukupno proveo u Srbiji u toku svog života.
  (Dire, 10. jul 2019 16:37)

  # Link komentara

 37. Nikola Tesla nije ni Srbin ni Hrvat vec Amerikanac (bivsi Austrougar) sa prostora danasnje Hrvatske.
  (crankshaft, 10. jul 2019 15:49)

  A šta su onda srbi rođeni u osmanskom carstvu gde se srbija uopšte ne pominje? Jesu oni srbi iz osmanskog carstva a današnje Srbije?
  (delija pantelija, 10. jul 2019 16:36)

  # Link komentara

 38. Mogu da pokusavaju sta hoce, ali Tesla je Srbin.
   (ja, 10. jul 2019 16:35)

  # Link komentara

 39. Na Wikipediji najbolje objasnjeno...Mogu da ga svojataju Srbi i Austrijanci i Amerikanci.
  Rodjen u Srpskoj porodici na teritoriji Habzburske monarhije. Drzavljanin USA...Nigde ni pomena od Hrvatske.
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dr.kadzija, 10. jul 2019 16:05)

  Na wiki, sve ličnosti od 1400.godine na dalje...piše da su se rodile u Osmanskom carstvu, ni pomena od Srbije. Sve je rečeno.
  Zemlja koja ima sabor, koji priznaje AU, je postojeća zemlja. A zemlja koja to nema ili nije imala par stotina godina, ta zemlja ne postoji.
  (doktor M, 10. jul 2019 16:34)

  # Link komentara

 40. UŽAS brendiranja, i onoga što NIJE za brendiranje...

  ..jeste, bio je Srbin, ALI hajde malo da vidimo šta je njegovo stvaralaštvo i po ćemo je on ZAISTA poznat!

  ...a onda bi bilo dobro da se malo i ugledamo na njega, u smislu, da MALO budemo kao ON, u onom stvaralačkom smislu i posvećenosti nauci...

  ...e, ali to VEĆ malo teže, lakše je, čini mi se, nešto drugo...
   (Pop (dokon), 10. jul 2019 16:32)

  # Link komentara

 41. A kaj je ako nije Hrvat? Amerikanac?
  (Samo pitam, 10. jul 2019 15:50) # Link komentara
  Preporučujem (+4)Ne preporučujem (-37)
  Nikola Tesla nije ni Srbin ni Hrvat vec Amerikanac (bivsi Austrougar) sa prostora danasnje Hrvatske.
  (crankshaft, 10. jul 2019 15:49)

  Лоше троловање. Американац јесте, грађанин Аустроугарске јесте а по националности је Србин. Бан Јелачић није Србин нити је рођен у Србији, баш као што Тесла није Хрват нити је рођен у Хрватској. Обојица су рођени у Аустроугарској...
  (Aleksa, 10. jul 2019 16:26)

  # Link komentara

 42. Znači Car Justinijan je bio Srbin!
   (Dragan Dongic, 10. jul 2019 16:25)

  # Link komentara

 43. Nikola Tesla nije ni Srbin ni Hrvat vec Amerikanac (bivsi Austrougar) sa prostora danasnje Hrvatske.
  (crankshaft, 10. jul 2019 15:49)
  Ајде, а зашто ти исти Американци Теслу без проблема сматрају Србином, и то сви од реда? Него да те питам шта мислиш шта је Фредерик Шопен обзиром да је рођен и живео у Француској, Француз? Иди реци то Пољацима.
   (Бата Стојковић, 10. jul 2019 16:24)

  # Link komentara

 44. Covek bukvalno jednom bio u Srbiji.
  (Mark, 10. jul 2019 16:24)

  # Link komentara

 45. Tesla je bio Hrvat i nema nikakve veze sa Srbijom. Ako pogledate njegove isprave vidjet ćete da su pisane na hrvatskom i njemačkom jeziku pošto je u to vrijeme Hrvatska bila dio Austro Ugarske isto kao i Češka, Slovačka itd. Pod vjeroispovjest mu piše da je grčki pravoslavac i nemam nikakve veze sa srpskom pravoslavnom crkvom. Što se tiče telegrama za koji se Srbi koji svojataju Teslu hvataju, on je odgovor na telegram koji mu je povodom njegovog 80. rođendana poslao Vlatko Maček nakon sporazuma Cvetković-Maček u želji da se što više poznatih osoba izjasne kao Jugoslaveni. Na kraju krajeva Tesla je jednom u životu bio u Srbiji i to na jedna dan. Zbilja nema smisla proglašavati ga Srbinom bez ikakvih dokaza.
  (bobi, 10. jul 2019 16:21)

  # Link komentara

 46. Pa hrvati nisu upravu ali ni mi iz srbije. Samo zato sto je srbin poreklim mi ga svojatamo kao da je sa vracara. A ovde bio jednom.
  (achitwn, 10. jul 2019 16:21)

  # Link komentara

 47. U svojim patentnim prijavama koje je podneo americkom patentnom zavodu, Nikola Tesla pocinje sa: "Neka je znano da sam ja, Nikola Tesla, podanik austrijskog cara, iz Smiljana, Like, pogranicne drzave Austrougarske carevine, dosao do odredjenih otkrica da... itd.". Posle 1896. godine te prijave pocinju sa: "Neka je znano da sam ja, Nikola Tesla, gradjanin Sjedinjenih Drzava, sa prebivalistem u Njujorku, opstina i drzava Njujork, dosao do odredjenih otkrica da... itd."
  (BSN, 10. jul 2019 16:20)

  # Link komentara

 48. Neću moći da zaspem zbog ove nepravde.
  (Danilo, 10. jul 2019 16:19)

  # Link komentara

 49. @crankshaft
  Znas za sta se kaze da je neograniceno ? Ja prvi put cujem za Austrougare. To je bila imperija. Isto kao Turska. Carevo, i Sultanovo vlasnistvo. Jesmo mi bili Turci po tebi, do oslobodjenja ? Zna se sta je Tesla. Srbin. I po porijeklu, i po sopstvenoj volji, a obje stvari su kljucne. Naravno da ga mogu i Amerikanci svojatati jer je tamo zivio i radio. Neko je napisao da mogu i Austrijanci. Vec sam na pocetku komentara objasnio zasto ne mogu. Tu osobu bih usput pitao zasto samo Austrijanci a ne Madjari ?? Manite se okupatora kroz istoriju. Gledajte ljudima sta su po etnickoj pripadnosti i porijeklu, i po svojoj izjavi i volji sta su. Amerika je drugi slucaj, hajde da kazemo gradjanska drzava pa sta god to znacilo jer se izraz zloupotrebljava. I radio je tamo ponavljam i imao drzavljanstvo, ali je Srbin prije svega, a Hrvatima uopste nema mjesta. Isto kao da mi pocnemo svojatati one Rimske imperatore. Stvarno smejurija.
  (Dzons, 10. jul 2019 16:19)

  # Link komentara

 50. Otac pravoslavni svestenik.. A on??? Amer, hrvat, austrougar, kinez.. Jel moguce?
   (na robiju, 10. jul 2019 16:14)

  # Link komentara

 51. Pa zar nije?
   (MIRO, 10. jul 2019 16:13)

  # Link komentara

 52. koga briga sta se tamo uci,kada svuda lepo pise da je Srbin..?
   (Nije nase,nasli smo.., 10. jul 2019 16:12)

  # Link komentara

 53. Etnički Srbin, po nacionalnosti Amerikinac, rođen u Austrijskom carstvu...
  Eto rešeno..
  Dakle pravilno je američki naučnik srpskog porekla...
  (janbo, 10. jul 2019 16:10)

  # Link komentara

 54. Na Wikipediji najbolje objasnjeno...Mogu da ga svojataju Srbi i Austrijanci i Amerikanci.
  Rodjen u Srpskoj porodici na teritoriji Habzburske monarhije. Drzavljanin USA...Nigde ni pomena od Hrvatske.
   (dr.kadzija, 10. jul 2019 16:05)

  # Link komentara

 55. "ali bi i matična država trebalo jasno da ukaže na činjenice o poreklu čuvenog naučnika"

  matična država jako dobro ume da se žali na nepravdu, da kuka, da jauče, da nariče, da proklinje zlu sudbinu... ali da urade nešto konkretno... na to zaboravite.
  (John, 10. jul 2019 16:02)

  # Link komentara

 56. A kaj je ako nije Hrvat? Amerikanac?
  (Samo pitam, 10. jul 2019 15:50)

  # Link komentara

 57. Nikola Tesla nije ni Srbin ni Hrvat vec Amerikanac (bivsi Austrougar) sa prostora danasnje Hrvatske.
  (crankshaft, 10. jul 2019 15:49)

  # Link komentara

 58. Dobro je da se bar neko bavi time! Ovi naši kada se sastanu sa mađarskim zvaničnicima nemaju vremena za te, iz njihovog ugla, nebitne stvari...
  (čovek si kada bole tuđe rane, 10. jul 2019 15:48)

  # Link komentara

 59. Био сам недавно у Смиљану у родној кући Николе Тесле. Поред куће је православна црква где је његов отац вршио службу. Поред цркве је масовна гробница са ћириличним натписом где пише да су усташе у Госпићу и околини побиле 500 недужних Срба. Сама Николина фамилија Тесле са очеве и Мандићи са мајчине стране су много страдали од усташа, и то само зато што су Срби. И онда неко напише да је он Хрват. Невероватно.
  (комша, 10. jul 2019 15:45)

  # Link komentara

 60. Pa šta sad? Lik je rodjen u selu Smiljan, tada je to bila austro-ugarska, danas je to Hrvatska. Nikada nije bio niti Srbin niti Hrvat. Imao je dva državljanstva, austrijsko i američko. Po čemu bi on bio hrvat i po čemu srbin, kad onda ni jedna od te dve države nije postojala...
  (neopterecen, 10. jul 2019 15:39)

  # Link komentara

 61. Zasto se ovim ne bavi Srbija???!
  (Dzons, 10. jul 2019 15:38)

  # Link komentara

 62. Докле ће Србија да ћути и чега се плаши? Отеше нам комшије и територију и историју!
  (Србин, 10. jul 2019 15:36)

  # Link komentara

 63. Svojataju ga Hrvati koji su mu poubijali sve clanove familije. Bukvalno su istrebili sve Tesle u Hrvatskoj.
   (Vudu, 10. jul 2019 15:35)

  # Link komentara

 64. Škola u mestu u Hrvatskoj u kom sam živeo nosila je ime Nikole Tesle. Kad je rat počeo 1991. godine, promenili su ime, da bi, par godina nakon rata ponovo školu nazvali starim imenom. Uvek se toga setim kad su ovakve teme u pitanju.
   (m87, 10. jul 2019 15:33)

  # Link komentara

 65. Nikola Tesla, Srbin rodom iz Austrougarske, američki državljanin. I to je to. Mogu oni da uče i talambasaju koliko hoće.
   (Jamajka, 10. jul 2019 15:33)

  # Link komentara

 66. bravo za srpski kokus u Madjarskoj, podrska.
  Drzava bi trebala da osnuje komisiju koja ce se stvarno baviti ispravkama koje su na stetu naseg naroda. Tu mislim na jacu informisanost u vezi Jasenovca, u vezi Nikole Tesle naravno, pominjati zrtve u Bratuncu i Kravicama, cirilica u Vukovaru itd...
  Ima mnogo primera gde smo pasivni i gde se moraju uloziti ozbiljni napori od strane strucnih ljudi
   (znalac, 10. jul 2019 15:32)

  # Link komentara