1. ETF za one koji uce za sebe je i dalje institucija za postovanje. Ko uci za ocene, da ne gresim dusu, uglavnom su dobri studenti, ali imaju dosta rupa. Onaj ko uci samo da prodje, taj je vec ko svajcarski sir. Katedra za elektromagnetiku je cenjena, ali takodje i sadasnji signali i sistemi, telekomunikacije, elektronika i racunarstvo. Pola mojih drugova je u Nvidiji u SF-u, ostali smo se rasuli po istocnoj obali i zapadnoj Evropi. Opet je naglasak na ko uci za sebe da zna
  U poredjenju sa studentima sa zapada i mojim kolegama iz firme, mogu slobodno da kazem da su suplji poprilicno. Nisu losi, ali mnoooogo rupa u znanju, cak i neke fundamentalne stvari ne znaju...
  (Rhynchinoi, 27. jun 2019 18:26)

  # Link komentara

 2. @. Mogu potvrditi da je ista situacija i u Hrvatskoj
   (GradjaninDrugogReda, 27. jun 2019 00:37)

  # Link komentara

 3. (Za(eh@: u ove dve recenice ste izrekli celu istinu o nasem sistemu: Ovde je politika uzela primat u odnosu na struku, zato se sve i raspada. Diplome se kupuju, profesori su trećerazredni i ne samo što su loši, već su još i drski, arogantni, a često i bezobrazni, tako da više nemate od koga šta da naučite, a oni koji i nešto znaju, to znanje čuvaju samo za sebe.
   (Klinac, ali pravi, 26. jun 2019 17:49)

  # Link komentara

 4. Primer koliko je pao BU je Fizički fakultet. Prolaznost je ispod svakog minimuma, profesore retko ko viđs uopšte tokom strdiranja, sve vode asistenti, a sttudente obaraju kako bi zadržali bar minimum da bi mogli isisati pare iz budžeta i naplatiti školarinu onima koji stvarno misle da taj fakultet vredi. Inače ga niko nikad ne bi upisao, posebno ne u Srbiji.
  (Miroslav, 26. jun 2019 15:52)

  # Link komentara

 5. Pa vi poredite ETF sa kraja osamdesetih, sa ETF-om danas? Pa ETF je tada kada ste ga vi završili, bio na američkim rang listama, na četvrtom mestu, a danas nije ni među prvih 500. Danas ni na Šangajskoj listi nije ni među prvih 500. Ako je to za vas uspeh, onda u redu. ETF je upropašćen još devedesetih godina, kada su žestoki momci sa njega odlazili u beli svet, dok su na njega dovođena tatina i mamina deca i partijski kadar. Ovo što je danas ETF, to je samo ruševina, jedne nekad elitne škole. Jedina svetla tačka na ETF-u je katedra za elektromagnetiku, ove ostale su totalno uništene. Moj kolega koji živi i radi u Čikagu i to u centrali CISCO-a, rekao mi je, da se strašno razočarao kada je video, koliko je ETF propao, koliko ima boljih fakulteta u svetu od ETF-a i da ETF više nije na ceni. Politika i struka ne idu zajedno, a ovde je politika uzela primat u odnosu na struku, zato se sve i raspada. I na ETF-u se ispiti mogu kupiti, kao i na svim ostalim državnim fakultetima, jedina razlika je u tome, što se na državnim fakultetima ispiti kupuju na komad, a kod privatnika ide cela diploma u paketu. Zato ni ne čudi, što sretnete današnjeg desetkaša sa ETF-a, porazgovarate sa njim, a on ko pao s tavana, blage veze sa životom nema, a tako nije bilo ranije. Diplome se kupuju, profesori su trećerazredni i ne samo što su loši, već su još i drski, arogantni, a često i bezobrazni, tako da više nemate od koga šta da naučite, a oni koji i nešto znaju, to znanje čuvaju samo za sebe.
  (Za (eh, pa nemojte tako, 26. jun 2019 15:04), 26. jun 2019 15:50)

  # Link komentara

 6. Danas je bolje studirati u Zagrebu nego u Beogradu... Završio sam ETF radim po svetu konkretno Nemačka i Francuska i imam priliku da pricam sa studentima koji su stalno kod nas na PLAĆENIM praksama... (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (., 26. jun 2019 13:21)

  Sacekajte sad, kako ste Vi sa tako losim ETF-om zavrsili u Nemackoj? Ja sam zavrsio ETF u drugoj polovini 80-tih i to je za mene uvek ostala referenca - prvo sam uspeo u BG, onda sam u 38.godini otisao na zapad i opet uspeo, a sve to zahvaljujuci sjajnim osnovama koje sam stekao na tom fakultetu. Da sam bio agresivniji uspeo bih i vise, sada sam direktor u jednoj velikoj IT firmi, da sam hteo da pritisnem bio bih i VP (a znam nekoliko ljudi is +/- 1 generacije sa ETF koji to jesu). Sada cete vi reci da su 80-te godine bile slavne godine - mozda i jesu, mozda je i kvalitet nesto pao, ali videh negde da u poslednjih 10 Elektrijada samo na jednoj BG nije pobedio u znanju - tako da ne moze biti bolje studirati u Zagrebu. ETF je kao srpska kosarka, i kada izgleda da ne funksionise on ipak proizvodi vrhunski kvalitet. A ove ankete su kao i sve danasnje ankete - primer iz prve ruke od pre nekoliko godina, doktorant (znaci odlican student) genetike na Ijvi-lig fakultetu u SAD nije znao izgled logaritamske krive a dosao sa mnogo bolje kotiranog univerziteta.
  Ono sto priznajem je da su doktorske studije na najboljim US (i mozda nekim drugim) fakultetima bolje - ali pre toga su cesto dosta losiji od nas.
  (eh, pa nemojte tako, 26. jun 2019 15:04)

  # Link komentara

 7. Bice zabavno kada se konacno bude dokazalo da su drzavni fakulteti daleko gori od privatnih.
  (besna glista, 26. jun 2019 14:57)

  # Link komentara

 8. Nikakvo čudo, kada se štanjcuju diplome, asistentska i profesorska zvanja, doktorati...
  (Brdoviti Balkan, 26. jun 2019 13:56)

  # Link komentara

 9. Pa nije samo to problem. Veći problem od tih raznih doktorata, je što svaki student koji može odlazi u inostranstvo da studira. Možda to i ne utiče na ovu listu, ali je svakako bitno. Danas je bolje studirati u Zagrebu nego u Beogradu. Krivac glavni su profesori BU, samo to niko neće da spomene. Vlada tolika bahatost, samovolja da je to neverovatno, da ne kažem izivljavanje. Završio sam ETF radim po svetu konkretno Nemačka i Francuska i imam priliku da pricam sa studentima koji su stalno kod nas na PLAĆENIM praksama, verujte odnos profesora i studenata je takav da je to nama neverovatno. Problem su takođe ti kvazi stručnjaci realno ostali u 80-im godinama proslog veka, jos kada se na to doda batatost i izivljavanje plus pritisak od kuće i bukvalno nemogućnost pristojnog života bez tog fakulteta (i to je upitno) dobijate HOROR za jednog mladog čoveka. Naslušao sam se raznih priča studenata. Jedino što ih posavetujem je da ako mogu beže sa tog Univerziteta, jer realno sem diplome nista dobro neće da im donese. O osnovnom i srednjem obrazovanju da ne govorim to je tek problematično.
   (., 26. jun 2019 13:21)

  # Link komentara

 10. Pa kada odobravaju svakakve doktorate.
   (markonjero, 26. jun 2019 12:16)

  # Link komentara

 11. S obzirom da se posmatra broj objavljenih radova, rang nam je i bolji nego sto zasluzujemo ako se zna kakvi su nam radovi ;)
  Kvantitet preci od kvaliteta - to je nasa kategorija!
   (broj objavljenih radova, 26. jun 2019 12:14)

  # Link komentara

 12. Bas me cudi...a toliko doktora...
  (ggg, 26. jun 2019 12:08)

  # Link komentara