Petak, 21.06.2019.

18:27

Venecijanska komisija dala zeleno svetlo crnogorskom Zakonu o slobodi veroispovesti

Venecijanska komisija dala je pozitivno mišljenje na crnogorski Predlog zakona o slobodi veroispovesti, saopštila je vlada Crne Gore.

Izvor: Tanjug

Venecijanska komisija dala zeleno svetlo crnogorskom Zakonu o slobodi veroispovesti IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

svako ima pravo na izbor

pre 4 godine

Sve ovo čitam i mogu da kažem da je ovo sve Srbija zaslužila, a SPC još vise. Bez ljutnje i uvreda. Davno sam izašla iz SPC u protestantsku crkvu. Mladja generacija pojma nema o istini 90-ih, jer u školama ih uče izopačenoj istini!!
(Milanka, 21. jun 2019 20:45)

Ne znam sta je prevagnulo da donesete takvu odluku, ali protestanska crkva je u velikoj krizi. Ovde u HOlandiji prodaju crkve, a presrecni su kada se kada kupac pojavi SPC (ili neka druga hriscanska crkva) jer ce makar tako biti crkva koristena u verske svrhe.
Ovim nista ne kazem protiv protestanata, naprotiv mislim da su neki od njihovh originalnih formi ponasanja bili dobri - skromnost, solidarnost itt. Medjutim, mislim da su zrtve upravo onogo sto im je pocev od 17.veka donelo popularnost - racionalizacija. Tada je svetu trebalo nesto racionalazicaje, moderna nauka je hvatala zamah, danas je sve previse racionalizovano, vraca se potreba za filozofijom, metafizikom itt, time protestantizam gubi na popularnosti.

R10

pre 4 godine

Ovo isto je drzava Srbija uradila islamskoj zajednici u Srbiji,kada je podrzala osnivanje IZ sa centrom u BG-u. Bas kao bumerang s3 sve vraca

SamoSmireno

pre 4 godine

Posto je Crna Gora nezavisna drzava, njihove vlade mogu da rade sta hoce.Verovatno niste znali da je bivsi clan "Venecijanske Komisije" sadasnji ministar inostranih poslova CG Darmanovic, u prevodu , koce ako ne svoj svome, to je kao da je otisao Vucic u Rusija da pita Putina da mu nesto odobri.Pitam se da li ce zapleniti i Gospu od Skrpjela i Staru Dzamiju u Plavu,naravno da nece...

Xio

pre 4 godine

@Novi sad
SPC ne mora da dokazuje nista, jer ona nista i ne menja.
A bas me zanima kako ce drzava CG dokazati da su crkve i hramovi bas njeni?

Hm

pre 4 godine

Ne samo da su konji na trgu Sv. Marka u Veneciji ukradeni iz Carigrada, već su pokrali sve od oltara, preko relikvija do kamena.
Jasno je da sa takvom Evropom, mi ne možemo imati normalne odnose i da ovakva odluka nije izuzetak, već principijelni odnos prema pravoslavnima.
(nehuman tip, 21. jun 2019 19:09)

Da nije bilo Venecije i pape Nemanjici bi bili zupani a kraljevi nikada, od pravoslavaca krunu i drzavu ne bismo dobili. I tu smo se pokazali prevaranti realno. Minusirajte do sutra.

Nikola Petrović

pre 4 godine

Ovo je običan spin. Venecijanska komisija nije odobrila delove zakona koji se tiču imovine. Preneli ste saopštenje Vlade Crne Gore, ali to jednostavno nije istina.

Milanka

pre 4 godine

Sve ovo čitam i mogu da kažem da je ovo sve Srbija zaslužila, a SPC još vise. Bez ljutnje i uvreda. Davno sam izašla iz SPC u protestantsku crkvu. Mladja generacija pojma nema o istini 90-ih, jer u školama ih uče izopačenoj istini!!

slobodan

pre 4 godine

Srbija nema politiku i ima kvazi politicare.Sve u sta su se upetljali,izasli su kao gubitnici.Milo je doktor za ovaj jad koji je nas zadesio u Srbiji.

milojko

pre 4 godine

@demokratija
...kojim je Tadićev režim pokušao da kontroliše sudstvo...
Tačno! Pokušao je ali nije uspeo. Ovi su mu pokvarili posao. Misliš da sad nije kontrolisano?! Malo ozbiljnosti, molim.

South Park

pre 4 godine

Ovde se radi o imovini čije su crkve, i ostali verski objekti?
(cokan, 21. jun 2019 19:23)
Ovde se radi ko ce da raspolaze parama koje ti objekti donose.

miki

pre 4 godine

Mogao je i kucni savet da se izjasni. Toliko je i venecijanska komisija nadlezna za imovinu SPC i srpsku istoriju.
Istom logikom sve katolicke crkve i muslimaske dzamije ce biti stavljene u vlasnistvo drzave Srbije. Racunajuci i sve verske objekte na kosovu.
Milo veliki reformator hehe

pravnik iz EU

pre 4 godine

Posto Srbija nijednu normalnu presudu koja zadovoljava minimum civilizaciskih standarda nema jos od 1945, a samim tim dakle ni Sudiju, ni tuzioca ni pravnika koji bi mogao da protumaci srpskoj javnosti sta ovo znaci, evo ja cu skromno pokusati da srpskim gradjanima objasnim. Privatna svojina je najapsolutnije pravo koje postoji (tu spada i pravo koje covek ima na zivot jer je telo takodje privatna svojina) i samo jos u komunistickoj Srbiji to ljudima nije nazalost jasno zato sto ljudima ne daju da im to bude jasno a ne daju im bude jasno zato sto se to Pravo u Srbiji krsi na dnevnoj osnovi.

demokratija

pre 4 godine

Venecijanska komisija je ništa drugo od politička institucija, što je pokazala i u ovom slučaju. Ne zaboravimo da je ista ta komisija pre 10-ak godina dala zeleno svetlo za tzv. reformu pravosuđa, protivustavan i antidemokratski zakon, kojim je Tadićev režim pokušao da kontroliše sudstvo. Bilo je još nekoliko sumnjivih zakona, koji je Venecijanska komisija odobrila, a nekoliko se nalazi na dnevnom redu.

Zoki

pre 4 godine

SPC samo treba dokazati da su crkve i manastiru i pre 1918 godine bili u vlasništvu SPC i nikakav problem. A ako to ne može dokazati, njihov problem. I umesto što okupiraju medijski prostor i proklinju koga stignu bolje im je da se pozabave arhivom i dokumentaciom- jer Crna gora se ne šali. (Novi sad, 21. jun 2019 19:30) I trebaju da proklinju, i to javno. Na Marakani, pred 100 hiljada ljudi. Istom logikom SPC ne može da dokaže ni da su Žiča i Studenica njihove. A kako bi bilo da za promenu država Crna Gora dokaže da su one svetinje koje su Karađorđevići ostavili u Ostrogu vlasništvo države Crne Gore?

Djordje

pre 4 godine

Posle ovakvih odluka, stvarno mi nije jasno ko moze podrzavati nas ulazak u EU. Moras da ce odreknes sebe i svoje istorije da bi mozda jednog dana postao Hrvatska 2 ili Bugarska 2.

nehuman tip

pre 4 godine

Ne samo da su konji na trgu Sv. Marka u Veneciji ukradeni iz Carigrada, već su pokrali sve od oltara, preko relikvija do kamena.
Jasno je da sa takvom Evropom, mi ne možemo imati normalne odnose i da ovakva odluka nije izuzetak, već principijelni odnos prema pravoslavnima.

SGT

pre 4 godine

to su ti preposteni prijatelji, legalisti iz EU, kakve smo mi dalabe. Slepi kod ociju. Ko jos veruje da nije orkestrirano iz iste globalne kuhinje i da nama ovakvima nestajanje preti, osvestimo se.

Sustina

pre 4 godine

Sudeci po prikazanoj pravnoj nepismenosti, Vuletic je za ove iz Venecijanske komisije neka vrsta pravnog superheroja. Ovakva kengurska presuda nije vidjena jos od zakona o rasnoj cistoti pre 80 godina.

Novi sad

pre 4 godine

SPC samo treba dokazati da su crkve i manastiru i pre 1918 godine bili u vlasništvu SPC i nikakav problem. A ako to ne može dokazati, njihov problem. I umesto što okupiraju medijski prostor i proklinju koga stignu bolje im je da se pozabave arhivom i dokumentaciom- jer Crna gora se ne šali.

noz u ledja

pre 4 godine

Ova odluka vnecijanske komisije je cisti je 'noz u ledja' Aleksandru vucicu, predsedniku Srbije koji je pre par dana javno izjavio de je licno oratio venecijansoj komisiji i trazio da izda da negativno misljenje o predlogu ovog zakona Crne Gore

мики

pre 4 godine

па докле дубина да отимају, да нас убијају и осуђују? зашто пристајемо да нас силује ко и како стигне? Вучићу, оставка и извињење, па да нас води неко ко неће да се намешта лоповима и преварантима, већ да брине о Србима, Србији и српској имовини.

зашто нико не присваја имовину католичке цркве по свету? јбте, само су Срби луди

Milos

pre 4 godine

Nije prvi put da budemo namagarceni i nasamareni od Zapada i papinih izaslanika.Od njih nisam ni ocekivao drugacije.Sinhronizovano su se pojavili i predlog zakona i odluka Venecijanske komisije,da nude “teorija zavjere”ali nista ovdje nije slucajno.Ovom zakonu ovim je dato zeleno svjetlo ,problem ce biti sprovodjenje,i moze svasta da se ocekuje u CG.A vi Srbi trazite i cekajte pravdu sa Zapada,docekacete.

Markoni

pre 4 godine

Znači, Ipak ima nešto tačno u "teorijama zavere"... ukrajinski scenario na pomolu, oduzmi imovinu SPC, napravi novu "autokefalnu" crkvu, izmeni istoriju i zakone, Venecijanska komisija (čitaj EU i SAD) ti to sve fino aminuju i kažu da je po demokratskim standardima. Ako se neko pobuni, proglasiš ga teroristom i špijunom Kremlja, uhapsiš i u tamnicu. I pride Srbiji dodaš još jedan uslov za otpočinjanje pregovora sa tom istom EU. A sve kao slučajno usred haosa sa Kosovom i tenzijama u BiH?

jedan

pre 4 godine

Preporuka za sve koji nisu dovoljno upućeni u to šta je Crnogorska pravoslavna crkva i ko je vodi - emisija kod Senada Hadžifejzovića sa mitropolitom Mihailom. Ima je na youtube. Veliki pozdrav.

Dzons

pre 4 godine

Ne pita se nista ovde Venecijanska komisija o autokefalnosti, niti o tome ciji su manastiri. Pita se vjerujuci narod CG. Ukoliko DPS pokusa silom da oduzme nasu imovinu, prije toga ce sve biti izmjesteno u okolne eparhije. Oni nece imati sta da otmu.

Zdravko

pre 4 godine

kake veze ima pravo verski zajednica sa srpskom pravoslavnom crkvom u crnoj gori . to normalno u svakoj drzavi ima svaki gradjanin dase izjasni o verskoj pripadnosti. a drzava nemoze da otima bogomojle tobi bilo ko kadbi sad u srbiji dabi srbija prisvajala katolicke bogomojle u srpske crkve. pa de to moze dase sad zove pravoslavna crkva u crno gorsku neku pravoslavnu izmisjlenu crkvu toje nemoguce dase u crnoj gori ponisti srpska crkva koja vekovima postoji. djukanovic igra neku veliku igru sa albanskim lobiom da u crnoj gori potre sve stose zove srpsko nazalost za sve srbe koji zive u crnoj gori. dali ce ovo djukanovicevo ludilo jednom stati ili ce sve otici bestraga svim srbima porucujem u crnoj gori dase bore protiv ovog pomahalog zla djujanovica.

Pantagruel

pre 4 godine

"Турчин" написао закон, а Латин га одобрио. Какву правду од њих очекивати? По овом принципу и "Косово" може да оснује сопствену цркву, па да присвоји Пећку патријаршију, Дечане и Грачаницу. Нема за Србина правде и слободе добијене пред међународним арбитражама. Једина права слобода је она која се извојује.

Markoni

pre 4 godine

Znači, Ipak ima nešto tačno u "teorijama zavere"... ukrajinski scenario na pomolu, oduzmi imovinu SPC, napravi novu "autokefalnu" crkvu, izmeni istoriju i zakone, Venecijanska komisija (čitaj EU i SAD) ti to sve fino aminuju i kažu da je po demokratskim standardima. Ako se neko pobuni, proglasiš ga teroristom i špijunom Kremlja, uhapsiš i u tamnicu. I pride Srbiji dodaš još jedan uslov za otpočinjanje pregovora sa tom istom EU. A sve kao slučajno usred haosa sa Kosovom i tenzijama u BiH?

Pantagruel

pre 4 godine

"Турчин" написао закон, а Латин га одобрио. Какву правду од њих очекивати? По овом принципу и "Косово" може да оснује сопствену цркву, па да присвоји Пећку патријаршију, Дечане и Грачаницу. Нема за Србина правде и слободе добијене пред међународним арбитражама. Једина права слобода је она која се извојује.

nehuman tip

pre 4 godine

Ne samo da su konji na trgu Sv. Marka u Veneciji ukradeni iz Carigrada, već su pokrali sve od oltara, preko relikvija do kamena.
Jasno je da sa takvom Evropom, mi ne možemo imati normalne odnose i da ovakva odluka nije izuzetak, već principijelni odnos prema pravoslavnima.

Zoki

pre 4 godine

SPC samo treba dokazati da su crkve i manastiru i pre 1918 godine bili u vlasništvu SPC i nikakav problem. A ako to ne može dokazati, njihov problem. I umesto što okupiraju medijski prostor i proklinju koga stignu bolje im je da se pozabave arhivom i dokumentaciom- jer Crna gora se ne šali. (Novi sad, 21. jun 2019 19:30) I trebaju da proklinju, i to javno. Na Marakani, pred 100 hiljada ljudi. Istom logikom SPC ne može da dokaže ni da su Žiča i Studenica njihove. A kako bi bilo da za promenu država Crna Gora dokaže da su one svetinje koje su Karađorđevići ostavili u Ostrogu vlasništvo države Crne Gore?

Djordje

pre 4 godine

Posle ovakvih odluka, stvarno mi nije jasno ko moze podrzavati nas ulazak u EU. Moras da ce odreknes sebe i svoje istorije da bi mozda jednog dana postao Hrvatska 2 ili Bugarska 2.

noz u ledja

pre 4 godine

Ova odluka vnecijanske komisije je cisti je 'noz u ledja' Aleksandru vucicu, predsedniku Srbije koji je pre par dana javno izjavio de je licno oratio venecijansoj komisiji i trazio da izda da negativno misljenje o predlogu ovog zakona Crne Gore

мики

pre 4 godine

па докле дубина да отимају, да нас убијају и осуђују? зашто пристајемо да нас силује ко и како стигне? Вучићу, оставка и извињење, па да нас води неко ко неће да се намешта лоповима и преварантима, већ да брине о Србима, Србији и српској имовини.

зашто нико не присваја имовину католичке цркве по свету? јбте, само су Срби луди

Milos

pre 4 godine

Nije prvi put da budemo namagarceni i nasamareni od Zapada i papinih izaslanika.Od njih nisam ni ocekivao drugacije.Sinhronizovano su se pojavili i predlog zakona i odluka Venecijanske komisije,da nude “teorija zavjere”ali nista ovdje nije slucajno.Ovom zakonu ovim je dato zeleno svjetlo ,problem ce biti sprovodjenje,i moze svasta da se ocekuje u CG.A vi Srbi trazite i cekajte pravdu sa Zapada,docekacete.

demokratija

pre 4 godine

Venecijanska komisija je ništa drugo od politička institucija, što je pokazala i u ovom slučaju. Ne zaboravimo da je ista ta komisija pre 10-ak godina dala zeleno svetlo za tzv. reformu pravosuđa, protivustavan i antidemokratski zakon, kojim je Tadićev režim pokušao da kontroliše sudstvo. Bilo je još nekoliko sumnjivih zakona, koji je Venecijanska komisija odobrila, a nekoliko se nalazi na dnevnom redu.

Sustina

pre 4 godine

Sudeci po prikazanoj pravnoj nepismenosti, Vuletic je za ove iz Venecijanske komisije neka vrsta pravnog superheroja. Ovakva kengurska presuda nije vidjena jos od zakona o rasnoj cistoti pre 80 godina.

Dzons

pre 4 godine

Ne pita se nista ovde Venecijanska komisija o autokefalnosti, niti o tome ciji su manastiri. Pita se vjerujuci narod CG. Ukoliko DPS pokusa silom da oduzme nasu imovinu, prije toga ce sve biti izmjesteno u okolne eparhije. Oni nece imati sta da otmu.

Novi sad

pre 4 godine

SPC samo treba dokazati da su crkve i manastiru i pre 1918 godine bili u vlasništvu SPC i nikakav problem. A ako to ne može dokazati, njihov problem. I umesto što okupiraju medijski prostor i proklinju koga stignu bolje im je da se pozabave arhivom i dokumentaciom- jer Crna gora se ne šali.

SGT

pre 4 godine

to su ti preposteni prijatelji, legalisti iz EU, kakve smo mi dalabe. Slepi kod ociju. Ko jos veruje da nije orkestrirano iz iste globalne kuhinje i da nama ovakvima nestajanje preti, osvestimo se.

pravnik iz EU

pre 4 godine

Posto Srbija nijednu normalnu presudu koja zadovoljava minimum civilizaciskih standarda nema jos od 1945, a samim tim dakle ni Sudiju, ni tuzioca ni pravnika koji bi mogao da protumaci srpskoj javnosti sta ovo znaci, evo ja cu skromno pokusati da srpskim gradjanima objasnim. Privatna svojina je najapsolutnije pravo koje postoji (tu spada i pravo koje covek ima na zivot jer je telo takodje privatna svojina) i samo jos u komunistickoj Srbiji to ljudima nije nazalost jasno zato sto ljudima ne daju da im to bude jasno a ne daju im bude jasno zato sto se to Pravo u Srbiji krsi na dnevnoj osnovi.

Milanka

pre 4 godine

Sve ovo čitam i mogu da kažem da je ovo sve Srbija zaslužila, a SPC još vise. Bez ljutnje i uvreda. Davno sam izašla iz SPC u protestantsku crkvu. Mladja generacija pojma nema o istini 90-ih, jer u školama ih uče izopačenoj istini!!

Nikola Petrović

pre 4 godine

Ovo je običan spin. Venecijanska komisija nije odobrila delove zakona koji se tiču imovine. Preneli ste saopštenje Vlade Crne Gore, ali to jednostavno nije istina.

Zdravko

pre 4 godine

kake veze ima pravo verski zajednica sa srpskom pravoslavnom crkvom u crnoj gori . to normalno u svakoj drzavi ima svaki gradjanin dase izjasni o verskoj pripadnosti. a drzava nemoze da otima bogomojle tobi bilo ko kadbi sad u srbiji dabi srbija prisvajala katolicke bogomojle u srpske crkve. pa de to moze dase sad zove pravoslavna crkva u crno gorsku neku pravoslavnu izmisjlenu crkvu toje nemoguce dase u crnoj gori ponisti srpska crkva koja vekovima postoji. djukanovic igra neku veliku igru sa albanskim lobiom da u crnoj gori potre sve stose zove srpsko nazalost za sve srbe koji zive u crnoj gori. dali ce ovo djukanovicevo ludilo jednom stati ili ce sve otici bestraga svim srbima porucujem u crnoj gori dase bore protiv ovog pomahalog zla djujanovica.

slobodan

pre 4 godine

Srbija nema politiku i ima kvazi politicare.Sve u sta su se upetljali,izasli su kao gubitnici.Milo je doktor za ovaj jad koji je nas zadesio u Srbiji.

jedan

pre 4 godine

Preporuka za sve koji nisu dovoljno upućeni u to šta je Crnogorska pravoslavna crkva i ko je vodi - emisija kod Senada Hadžifejzovića sa mitropolitom Mihailom. Ima je na youtube. Veliki pozdrav.

South Park

pre 4 godine

Ovde se radi o imovini čije su crkve, i ostali verski objekti?
(cokan, 21. jun 2019 19:23)
Ovde se radi ko ce da raspolaze parama koje ti objekti donose.

miki

pre 4 godine

Mogao je i kucni savet da se izjasni. Toliko je i venecijanska komisija nadlezna za imovinu SPC i srpsku istoriju.
Istom logikom sve katolicke crkve i muslimaske dzamije ce biti stavljene u vlasnistvo drzave Srbije. Racunajuci i sve verske objekte na kosovu.
Milo veliki reformator hehe

R10

pre 4 godine

Ovo isto je drzava Srbija uradila islamskoj zajednici u Srbiji,kada je podrzala osnivanje IZ sa centrom u BG-u. Bas kao bumerang s3 sve vraca

Hm

pre 4 godine

Ne samo da su konji na trgu Sv. Marka u Veneciji ukradeni iz Carigrada, već su pokrali sve od oltara, preko relikvija do kamena.
Jasno je da sa takvom Evropom, mi ne možemo imati normalne odnose i da ovakva odluka nije izuzetak, već principijelni odnos prema pravoslavnima.
(nehuman tip, 21. jun 2019 19:09)

Da nije bilo Venecije i pape Nemanjici bi bili zupani a kraljevi nikada, od pravoslavaca krunu i drzavu ne bismo dobili. I tu smo se pokazali prevaranti realno. Minusirajte do sutra.

milojko

pre 4 godine

@demokratija
...kojim je Tadićev režim pokušao da kontroliše sudstvo...
Tačno! Pokušao je ali nije uspeo. Ovi su mu pokvarili posao. Misliš da sad nije kontrolisano?! Malo ozbiljnosti, molim.

svako ima pravo na izbor

pre 4 godine

Sve ovo čitam i mogu da kažem da je ovo sve Srbija zaslužila, a SPC još vise. Bez ljutnje i uvreda. Davno sam izašla iz SPC u protestantsku crkvu. Mladja generacija pojma nema o istini 90-ih, jer u školama ih uče izopačenoj istini!!
(Milanka, 21. jun 2019 20:45)

Ne znam sta je prevagnulo da donesete takvu odluku, ali protestanska crkva je u velikoj krizi. Ovde u HOlandiji prodaju crkve, a presrecni su kada se kada kupac pojavi SPC (ili neka druga hriscanska crkva) jer ce makar tako biti crkva koristena u verske svrhe.
Ovim nista ne kazem protiv protestanata, naprotiv mislim da su neki od njihovh originalnih formi ponasanja bili dobri - skromnost, solidarnost itt. Medjutim, mislim da su zrtve upravo onogo sto im je pocev od 17.veka donelo popularnost - racionalizacija. Tada je svetu trebalo nesto racionalazicaje, moderna nauka je hvatala zamah, danas je sve previse racionalizovano, vraca se potreba za filozofijom, metafizikom itt, time protestantizam gubi na popularnosti.

SamoSmireno

pre 4 godine

Posto je Crna Gora nezavisna drzava, njihove vlade mogu da rade sta hoce.Verovatno niste znali da je bivsi clan "Venecijanske Komisije" sadasnji ministar inostranih poslova CG Darmanovic, u prevodu , koce ako ne svoj svome, to je kao da je otisao Vucic u Rusija da pita Putina da mu nesto odobri.Pitam se da li ce zapleniti i Gospu od Skrpjela i Staru Dzamiju u Plavu,naravno da nece...

Xio

pre 4 godine

@Novi sad
SPC ne mora da dokazuje nista, jer ona nista i ne menja.
A bas me zanima kako ce drzava CG dokazati da su crkve i hramovi bas njeni?

Milanka

pre 4 godine

Sve ovo čitam i mogu da kažem da je ovo sve Srbija zaslužila, a SPC još vise. Bez ljutnje i uvreda. Davno sam izašla iz SPC u protestantsku crkvu. Mladja generacija pojma nema o istini 90-ih, jer u školama ih uče izopačenoj istini!!

Novi sad

pre 4 godine

SPC samo treba dokazati da su crkve i manastiru i pre 1918 godine bili u vlasništvu SPC i nikakav problem. A ako to ne može dokazati, njihov problem. I umesto što okupiraju medijski prostor i proklinju koga stignu bolje im je da se pozabave arhivom i dokumentaciom- jer Crna gora se ne šali.

Markoni

pre 4 godine

Znači, Ipak ima nešto tačno u "teorijama zavere"... ukrajinski scenario na pomolu, oduzmi imovinu SPC, napravi novu "autokefalnu" crkvu, izmeni istoriju i zakone, Venecijanska komisija (čitaj EU i SAD) ti to sve fino aminuju i kažu da je po demokratskim standardima. Ako se neko pobuni, proglasiš ga teroristom i špijunom Kremlja, uhapsiš i u tamnicu. I pride Srbiji dodaš još jedan uslov za otpočinjanje pregovora sa tom istom EU. A sve kao slučajno usred haosa sa Kosovom i tenzijama u BiH?

pravnik iz EU

pre 4 godine

Posto Srbija nijednu normalnu presudu koja zadovoljava minimum civilizaciskih standarda nema jos od 1945, a samim tim dakle ni Sudiju, ni tuzioca ni pravnika koji bi mogao da protumaci srpskoj javnosti sta ovo znaci, evo ja cu skromno pokusati da srpskim gradjanima objasnim. Privatna svojina je najapsolutnije pravo koje postoji (tu spada i pravo koje covek ima na zivot jer je telo takodje privatna svojina) i samo jos u komunistickoj Srbiji to ljudima nije nazalost jasno zato sto ljudima ne daju da im to bude jasno a ne daju im bude jasno zato sto se to Pravo u Srbiji krsi na dnevnoj osnovi.

Zdravko

pre 4 godine

kake veze ima pravo verski zajednica sa srpskom pravoslavnom crkvom u crnoj gori . to normalno u svakoj drzavi ima svaki gradjanin dase izjasni o verskoj pripadnosti. a drzava nemoze da otima bogomojle tobi bilo ko kadbi sad u srbiji dabi srbija prisvajala katolicke bogomojle u srpske crkve. pa de to moze dase sad zove pravoslavna crkva u crno gorsku neku pravoslavnu izmisjlenu crkvu toje nemoguce dase u crnoj gori ponisti srpska crkva koja vekovima postoji. djukanovic igra neku veliku igru sa albanskim lobiom da u crnoj gori potre sve stose zove srpsko nazalost za sve srbe koji zive u crnoj gori. dali ce ovo djukanovicevo ludilo jednom stati ili ce sve otici bestraga svim srbima porucujem u crnoj gori dase bore protiv ovog pomahalog zla djujanovica.

demokratija

pre 4 godine

Venecijanska komisija je ništa drugo od politička institucija, što je pokazala i u ovom slučaju. Ne zaboravimo da je ista ta komisija pre 10-ak godina dala zeleno svetlo za tzv. reformu pravosuđa, protivustavan i antidemokratski zakon, kojim je Tadićev režim pokušao da kontroliše sudstvo. Bilo je još nekoliko sumnjivih zakona, koji je Venecijanska komisija odobrila, a nekoliko se nalazi na dnevnom redu.

Pantagruel

pre 4 godine

"Турчин" написао закон, а Латин га одобрио. Какву правду од њих очекивати? По овом принципу и "Косово" може да оснује сопствену цркву, па да присвоји Пећку патријаршију, Дечане и Грачаницу. Нема за Србина правде и слободе добијене пред међународним арбитражама. Једина права слобода је она која се извојује.

Zoki

pre 4 godine

SPC samo treba dokazati da su crkve i manastiru i pre 1918 godine bili u vlasništvu SPC i nikakav problem. A ako to ne može dokazati, njihov problem. I umesto što okupiraju medijski prostor i proklinju koga stignu bolje im je da se pozabave arhivom i dokumentaciom- jer Crna gora se ne šali. (Novi sad, 21. jun 2019 19:30) I trebaju da proklinju, i to javno. Na Marakani, pred 100 hiljada ljudi. Istom logikom SPC ne može da dokaže ni da su Žiča i Studenica njihove. A kako bi bilo da za promenu država Crna Gora dokaže da su one svetinje koje su Karađorđevići ostavili u Ostrogu vlasništvo države Crne Gore?

Djordje

pre 4 godine

Posle ovakvih odluka, stvarno mi nije jasno ko moze podrzavati nas ulazak u EU. Moras da ce odreknes sebe i svoje istorije da bi mozda jednog dana postao Hrvatska 2 ili Bugarska 2.

nehuman tip

pre 4 godine

Ne samo da su konji na trgu Sv. Marka u Veneciji ukradeni iz Carigrada, već su pokrali sve od oltara, preko relikvija do kamena.
Jasno je da sa takvom Evropom, mi ne možemo imati normalne odnose i da ovakva odluka nije izuzetak, već principijelni odnos prema pravoslavnima.

Milos

pre 4 godine

Nije prvi put da budemo namagarceni i nasamareni od Zapada i papinih izaslanika.Od njih nisam ni ocekivao drugacije.Sinhronizovano su se pojavili i predlog zakona i odluka Venecijanske komisije,da nude “teorija zavjere”ali nista ovdje nije slucajno.Ovom zakonu ovim je dato zeleno svjetlo ,problem ce biti sprovodjenje,i moze svasta da se ocekuje u CG.A vi Srbi trazite i cekajte pravdu sa Zapada,docekacete.

мики

pre 4 godine

па докле дубина да отимају, да нас убијају и осуђују? зашто пристајемо да нас силује ко и како стигне? Вучићу, оставка и извињење, па да нас води неко ко неће да се намешта лоповима и преварантима, већ да брине о Србима, Србији и српској имовини.

зашто нико не присваја имовину католичке цркве по свету? јбте, само су Срби луди

Dzons

pre 4 godine

Ne pita se nista ovde Venecijanska komisija o autokefalnosti, niti o tome ciji su manastiri. Pita se vjerujuci narod CG. Ukoliko DPS pokusa silom da oduzme nasu imovinu, prije toga ce sve biti izmjesteno u okolne eparhije. Oni nece imati sta da otmu.

Sustina

pre 4 godine

Sudeci po prikazanoj pravnoj nepismenosti, Vuletic je za ove iz Venecijanske komisije neka vrsta pravnog superheroja. Ovakva kengurska presuda nije vidjena jos od zakona o rasnoj cistoti pre 80 godina.

SGT

pre 4 godine

to su ti preposteni prijatelji, legalisti iz EU, kakve smo mi dalabe. Slepi kod ociju. Ko jos veruje da nije orkestrirano iz iste globalne kuhinje i da nama ovakvima nestajanje preti, osvestimo se.

noz u ledja

pre 4 godine

Ova odluka vnecijanske komisije je cisti je 'noz u ledja' Aleksandru vucicu, predsedniku Srbije koji je pre par dana javno izjavio de je licno oratio venecijansoj komisiji i trazio da izda da negativno misljenje o predlogu ovog zakona Crne Gore

Nikola Petrović

pre 4 godine

Ovo je običan spin. Venecijanska komisija nije odobrila delove zakona koji se tiču imovine. Preneli ste saopštenje Vlade Crne Gore, ali to jednostavno nije istina.

miki

pre 4 godine

Mogao je i kucni savet da se izjasni. Toliko je i venecijanska komisija nadlezna za imovinu SPC i srpsku istoriju.
Istom logikom sve katolicke crkve i muslimaske dzamije ce biti stavljene u vlasnistvo drzave Srbije. Racunajuci i sve verske objekte na kosovu.
Milo veliki reformator hehe

jedan

pre 4 godine

Preporuka za sve koji nisu dovoljno upućeni u to šta je Crnogorska pravoslavna crkva i ko je vodi - emisija kod Senada Hadžifejzovića sa mitropolitom Mihailom. Ima je na youtube. Veliki pozdrav.

Xio

pre 4 godine

@Novi sad
SPC ne mora da dokazuje nista, jer ona nista i ne menja.
A bas me zanima kako ce drzava CG dokazati da su crkve i hramovi bas njeni?

R10

pre 4 godine

Ovo isto je drzava Srbija uradila islamskoj zajednici u Srbiji,kada je podrzala osnivanje IZ sa centrom u BG-u. Bas kao bumerang s3 sve vraca

Hm

pre 4 godine

Ne samo da su konji na trgu Sv. Marka u Veneciji ukradeni iz Carigrada, već su pokrali sve od oltara, preko relikvija do kamena.
Jasno je da sa takvom Evropom, mi ne možemo imati normalne odnose i da ovakva odluka nije izuzetak, već principijelni odnos prema pravoslavnima.
(nehuman tip, 21. jun 2019 19:09)

Da nije bilo Venecije i pape Nemanjici bi bili zupani a kraljevi nikada, od pravoslavaca krunu i drzavu ne bismo dobili. I tu smo se pokazali prevaranti realno. Minusirajte do sutra.

South Park

pre 4 godine

Ovde se radi o imovini čije su crkve, i ostali verski objekti?
(cokan, 21. jun 2019 19:23)
Ovde se radi ko ce da raspolaze parama koje ti objekti donose.

slobodan

pre 4 godine

Srbija nema politiku i ima kvazi politicare.Sve u sta su se upetljali,izasli su kao gubitnici.Milo je doktor za ovaj jad koji je nas zadesio u Srbiji.

svako ima pravo na izbor

pre 4 godine

Sve ovo čitam i mogu da kažem da je ovo sve Srbija zaslužila, a SPC još vise. Bez ljutnje i uvreda. Davno sam izašla iz SPC u protestantsku crkvu. Mladja generacija pojma nema o istini 90-ih, jer u školama ih uče izopačenoj istini!!
(Milanka, 21. jun 2019 20:45)

Ne znam sta je prevagnulo da donesete takvu odluku, ali protestanska crkva je u velikoj krizi. Ovde u HOlandiji prodaju crkve, a presrecni su kada se kada kupac pojavi SPC (ili neka druga hriscanska crkva) jer ce makar tako biti crkva koristena u verske svrhe.
Ovim nista ne kazem protiv protestanata, naprotiv mislim da su neki od njihovh originalnih formi ponasanja bili dobri - skromnost, solidarnost itt. Medjutim, mislim da su zrtve upravo onogo sto im je pocev od 17.veka donelo popularnost - racionalizacija. Tada je svetu trebalo nesto racionalazicaje, moderna nauka je hvatala zamah, danas je sve previse racionalizovano, vraca se potreba za filozofijom, metafizikom itt, time protestantizam gubi na popularnosti.

SamoSmireno

pre 4 godine

Posto je Crna Gora nezavisna drzava, njihove vlade mogu da rade sta hoce.Verovatno niste znali da je bivsi clan "Venecijanske Komisije" sadasnji ministar inostranih poslova CG Darmanovic, u prevodu , koce ako ne svoj svome, to je kao da je otisao Vucic u Rusija da pita Putina da mu nesto odobri.Pitam se da li ce zapleniti i Gospu od Skrpjela i Staru Dzamiju u Plavu,naravno da nece...

milojko

pre 4 godine

@demokratija
...kojim je Tadićev režim pokušao da kontroliše sudstvo...
Tačno! Pokušao je ali nije uspeo. Ovi su mu pokvarili posao. Misliš da sad nije kontrolisano?! Malo ozbiljnosti, molim.