Ponedeljak, 10.06.2019.

13:12

Totalni obrt: Za opasnu situaciju i mogući sudar dva ratna broda krivi goli ruski mornari VIDEO

Tri dana nakon što je ruska pacifička flota optužila američki ratni brod da je, izvodeći opasan manevar, umalo udario ruski razarač, stigao snimak kao dokaz.

Izvor: B92

Totalni obrt: Za opasnu situaciju i moguæi sudar dva ratna broda krivi goli ruski mornari VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

Koja Dimitrov

pre 4 godine

Ima li kraja američkim glupostima. Oni stvarno ostatak sveta smatraju glupanima koji nemaju moģućnost razumnog sagledavanja sveta.

Džo

pre 4 godine

Iz objašnjenja bivšeg admirala mogu da zaključim da se ne radi o ruskom razaraču, već o ruskom kruzeru.
(Denis, 10. jun 2019 15:52)

Ma to je za Ruse čamac, bre. A ruske ribizle su k'o lubenice.

sima

pre 4 godine

Inace posada broda broji ne vise od deset ljudi??? hahahahaha! Zamisli, ostavili kormilo, stavili ciglu na gas i izasli svi na palubu da se suncaju. Dug je pravac, prazan put, a sunce pripeklo...
Izgovor na nivou inteligencije prosecnog Amerikanca

Stryker

pre 4 godine

Kao izinjer na americkim ratnim brodovima sjecam se kada smo plovili u karibama I pratio nas je jedan ruski spijunski "ribarski" brod I on je uvijek bio na nasoj "desnoj" strani I mi smo stalno morali da mu dajemo prvenstvo pravca, sve dok se nije trebao da napuni gorivom od kubanaca, onda je kapetan broda dignuo svoju ratnu zastavu dosao na rusku desnu stranu I nije mu dopustio da se priblizi kubancima.

Maximus

pre 4 godine

Има ли неко да објасни? Правило десне стране, са скретањем у десно?! Ја то разумем да је Амер требао прамцем да удари у Руса. Ако треба да скрене десно. А пише да треба.
(petar popović, 10. jun 2019 14:45)

Koliko je meni jasno, igra živaca, ameri kao krenuli prema njima, a oni se prepali od sunca i pojačali zaštitni faktor sa 30 na 50

kimi

pre 4 godine

joj ovih amera i objasnjenja...polata sata ih snimaju i kad su sve preskenirali pronasli 5 rusa koji nisu u smjeni kako se suncaju. pa zar iko normalan moze da popusi ovo da niko ne upravlja takvim brodom...a drugo vidjeli su i njih rusi i niko od onih koji se suncaju ne skace. naravno zato sto ima ko da upravnja i nadgleda situaciju...drugo oni idu prema njima a ne obratno. trece vjerujem da i na americkom ima onih koji se suncaju...pa nije ratno stanje sta ce radit ako nisu u smjeni?
po naslovu reklo bi se da je ovaj list proamericki???

mirko

pre 4 godine

Hahaha, kakva glupost, mpa ne suncaju se svi. Da li je moguce da je neki americki "strucnjak" objavio tako nesto. Pa nije valjda da su se svi suncali pa cak i kapetan... Jedna posada se sunca dok druga radi, onda kada ova zavrsi smenu onda preuzima druga koja se odmarala. To svako zna. Stvarno ne mogu da verujem sta sam procitao i sta je neko mogao da izjavi.

Djuro

pre 4 godine

Svakako po vecini izjava vidim da bi sto pre trebalo uvesti vojni rok!
Ovako je zaista jadno da muškarci u raspravi oko vojne tematike zvuče ko Alisa u zemlji čuda...

Ogorčeni

pre 4 godine

Pravila plovidbe su ovde na strani Rusa. Oni su sa desne strane američkom brodu, tako da Amer je trebalo da manevriše udesno i propusti Ruse. Vidi se da je na kraju ruski brod skrenuo naglo udesno da izbegne američki. Da je nastao sudar... pa ruski ide pramcem američkom u bok. Posledice mislim da su jasne.

A što se sunčanja tiče... pa jedino ako su i kapetan i kormilar i svi oficiri bili na sunčanju a da niko drugi nije upravljao.

Emperor Dušan the Mighty

pre 4 godine

@ "Има ли неко да објасни? Правило десне стране, са скретањем у десно?! Ја то разумем да је Амер требао прамцем да удари у Руса. Ако треба да скрене десно. А пише да треба.
(Android Robot by Google, CC BY 3.0) (petar popović, 10. jun 2019 14:45)"

Ako plovilo dolazi sa desne strane, treba da se kormila u desno logicno iza plovila koje dolazi, menjanje kursa moze da otpocne i na milju udaljenosti ako se radi o otvorenom moru.
Ako se pak na desnom plovilu suncaju mornari onda se priblizavas plovilom na 100 jardi do njih da ih snimis, pa izvrsis opasniji manevar tako sto im prodjes tik uz rep.

znaš ti dobro koji

pre 4 godine

Ameri nisu rekli da su za ovakvu situaciju krivi mornari koji se suncaju nego da je takvo ponasanje mornara samo jos jedan dokaz neprofesionalnog ponasanja.
(Goli mornari, 10. jun 2019 15:12)
Amerima deluje neprofesionalno da se sunčaju na palubi. Njihovi mornari se sunčaju u potpalublju, nekako im to deluje "više inn".

koya

pre 4 godine

Japansko more,ruski i americki brod...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mrzim da radim subotom, 10. jun 2019 14:43)

Vidi cuda Rusija izlazi na Japansko more (npr. luka Vladivostok). E sad, od tvoja tri pomenuta pojma jedan je "uljez".

Mita

pre 4 godine

Oficiri (navigacioni) u pomorskom saobracaju imaju 8 sati radnog vremena u toku radnog dana.
Npr, treci oficir ima smenu od 8 prepodne do podne u 12 , njega menja drugi oficir u 12 i smena mu traje do 16 kada ga menja glavni oficir koji ima smenu do 20 sati kada ga menja treci oficir , a treci oficir ima smenu do ponoc u 24sati, pa ga menja drugi oficir u 4 sata ujutru, a drugog oficira u 4 sata ujutru menja glavni oficir ili chief officer.

Kapetani i glavni makine/kapo/chief engineer imaju gotovo radnidan od 24 sata, jer se bave sigurnoscu u navigaciji i masinstvu, administracijom, komunikacijom, papirima, raspodelom poslova odrzavanja i platama.

Svima ostalima radno vreme je od 8 ujutru do 17 sati, sa pauzom za rucak od 12 do 13 sati, osim ako posebni uslovi ne zahtevaju stalno dezurstvo.

Na ovom snimku se apsolutno nista ne vidi, a na prethodnom snimku od pre nekoliko dana se vidi po tregu brazde u moru da su rusi isli pravom ,linijom dok se brazda u moru ne vidi sto znaci da je da kormilo puno levo, ako je amerikanac mislio izbeci rusa onda je trebao dati kormilo puno desno i tako bi otisao na suprotnu stranu, a brod koji se krece pravom linijom ima prednost.

Ne znam zasto se rusofobi ,koji nemaju dana navigacije na otvorenom moru, uopste javljaju?!

Gej lobi u americkoj floti

pre 4 godine

Ameri voajeri-hteli da pridju sto blize kako bi bolje videli gole Ruse pa se gledajuci zaneli i prisli previse blizu

Butragenjo

pre 4 godine

@mika sumikinen
Da li mislis da su vojnici na ratnom brodu 24 sata dnevno u pripravnosti ili mozda imaju smene. Njihovo suncanje je kao tvoj popodnevni odmor. Oni sa broda ne mogu da odu, za razliku od tebe koji sa posla mozes. Svako dobro brate!

Dalmatinac

pre 4 godine

Na moru su nasilne sve mornarice ovog svijeta. Ne poštuju pravila o izbijegavanju sudara već često traže od trgovačkih brodova da se udalje i daju im prostora bez obzira ko ima prednost. prije neki dan sam u Žutom Moru slušao dozivanje kineskog i južno korejskog ratnog broda u sličnoj situaciji, ko dva jarca!
U ovo situaciji ruski brod je dolazio amerčkom sa desne strane tako da su Ameri trebali na vrijeme da skrenu desno i propuste Ruse ako se poštuju pravila ali to su dva jarca pa je teško popustiti i kad nisi u pravu. Pravila su jasna, ko dolazi sa desne strane ima prednost ali u slučaju sudara kriv je jednim dijelom i onaj koji je imao prednost jer je vidio da ovaj ne skreće pa onda treba on da preduzme akciju izbjegavanja.
Svakako ovdje su Rusi imali prednost.
Pozdrav od Kapetana duge plovidbe.

Bravo kapetane, baš si objasnio kako treba. Na moru važi pravilo "Both to Blame" (oba su kriva), a sud kasnije razreže u postotku tko je koliko kriv. Osiguranja na temelju toga isplate... itd. Pozdrav od starog pomorca.

opažanje

pre 4 godine

Čekaj, jednom je bilo oko Filipina, ili u Kineskom moru, a sada i Japansko more. Jel ovo isti dogadjaj na par različitih mesta, ili šta? Jel se ovo raspucavaju ko je koga snimao u gaćama, ili se samo žale na nešto što izgleda rade stalno?

mika sumikinen

pre 4 godine

a zar oni nisu na poslu? borbeni brod na otvorenom moru...
ovako su mogli i da raspale topom po glinenim golubovima ... jbg pauza i vreme za sport.

ja nekako ne bih smeo na poslu da se suncam

sibke

pre 4 godine

a zar oni nisu na poslu? borbeni brod na otvorenom moru... 
ovako su mogli i da raspale topom po glinenim golubovima ... jbg pauza i vreme za sport. 

ja nekako ne bih smeo na poslu da se suncam
(mika sumikinen, 10. jun 2019 15:20)

pa ti posle posla ided kuci,a oni na moru ostaju po mesec dana...

Goli mornari

pre 4 godine

Ako vec prenosite vesti, prenesite ih kako treba - americka mornarica je objavila snimku na kojoj se jasno vidi da ruski brod, nakon perioda vremena u kojem je plovio paralelno s americkim brodom, skrece ulevo i jako se priblizava americkom ratnom brodu. Ameri nisu rekli da su za ovakvu situaciju krivi mornari koji se suncaju nego da je takvo ponasanje mornara samo jos jedan dokaz neprofesionalnog ponasanja.

Mislav

pre 4 godine

Ruski brod je imao prednost i poduzeo je manevar izbjegavanja sudara. Pravila izbjegavanja sudara na moru ne propisuju način odijevanja. Recimo da su Rusi ovdje u pravu što se tiče prometnih pravila, ali ovo su ratni brodovi pa su pobjednici u igri živaca Ameri.

pertinaks

pre 4 godine

Nevezano ko je kriva ali kao suncalo se 5-6 ljudi pa su zato krivi ovi Rusi a na brodu tipa 300 mornara. Bas i ovi ameri znaju preterati nekad.

ns posmatrac

pre 4 godine

Ovaj PR rat tj rat saopstenjima je postao smesan.
Kakve veze ima to sto se ruski mornari koji nisu na duznosti suncaju.
Oni koji su dezurni i na sluzbi oni upravljaju brodom ostali provode svoje slobodno vreme kako im odgovara.
Ako pogledate snimak na ruskom brod od svih mogucih radara radi samo navigaciski koji im je potreban za bezbednu plovidbu.

E sad amerikanci nisu odgovorili na najbitnije pitanje da li je americki brod presekao putanju kretanja ruskog broda na nebezbedan nacin u suprotnosnju sa vacecim pomorskim propisima.

Skule

pre 4 godine

Smesan komentar admirala! Kakvo sunčanje kada upravljas teškim naoružanjem! Suncajte se na plaži, na odmoru. Javasluk! Videćemo šta će Putin da kaže na ovo...

petar popović

pre 4 godine

Има ли неко да објасни? Правило десне стране, са скретањем у десно?! Ја то разумем да је Амер требао прамцем да удари у Руса. Ако треба да скрене десно. А пише да треба.

Gg

pre 4 godine

Joj povraca mi se od ovakvih saopstenja. Pa koja je svrha ovoga majke vam, kao da brodom upravlja 5 ljudi... Sve je postalo sam goli glupavi marketing i svi gledaju samo da izdaju sto vise saopstenja i reklama jer su ljudi postali guske koje progutaju sve sto im se baci.

rtop 406

pre 4 godine

Ja sam sluzio RM ScG. Na brodovima se radi u smenama. Ovi sto se suncanu su mozda oni koji su bili u slobodnom vremenu. Na snimku koji je inace mutan i ne vidi se nista detaljno se vidi brod i mornari koji se inace leti skinu do pojasa i tako obavljaju svoje zadatke. Ja sam go do struka sedeo i farbao brod. I na sidru, i na otvorenom moru. U mornarici se to tolerise. Na ovom snimku se vidi ratna fregata koja prolazi na bezbednoj razdaljini, snimak ne prikazuje situaciju kako je doslo do opasnog manevra niti da li ima opasnog manevra. Vidljivost je bila dobra, lepo vreme, nema talasa. Verovatno su provocirali jedni druge kao sto se to radi u medjunarodnim vodama i u doba mira. Jedni druge optuzuju i to je jasno. Ni jedni ni drugi ne pruzaju dokaze. Ako nekog optuzujes za nesto onda je teret dokazivanja na tebi.

Aki

pre 4 godine

Na moru su nasilne sve mornarice ovog svijeta. Ne poštuju pravila o izbijegavanju sudara već često traže od trgovačkih brodova da se udalje i daju im prostora bez obzira ko ima prednost. prije neki dan sam u Žutom Moru slušao dozivanje kineskog i južno korejskog ratnog broda u sličnoj situaciji, ko dva jarca!
U ovo situaciji ruski brod je dolazio amerčkom sa desne strane tako da su Ameri trebali na vrijeme da skrenu desno i propuste Ruse ako se poštuju pravila ali to su dva jarca pa je teško popustiti i kad nisi u pravu. Pravila su jasna, ko dolazi sa desne strane ima prednost ali u slučaju sudara kriv je jednim dijelom i onaj koji je imao prednost jer je vidio da ovaj ne skreće pa onda treba on da preduzme akciju izbjegavanja.
Svakako ovdje su Rusi imali prednost.
Pozdrav od Kapetana duge plovidbe.

Vuk

pre 4 godine

U pomorstvu pravilo desne strane. U ovom slučaju brodu koji snima brod dolazi sa desne strane i isti je dužan da napravi manevar u desnu stranu radi izbjegavanja sudara. Da ne budem pogrešno shvaćen, brod sa kog je snimano a ne znam čiji je, dužan je da naprvi manevar u desnu stranu

А. Петров

pre 4 godine

... а као што знамо, ратни брод има само два члана посаде, па ако се та двојица сунчају, нема ко да управља бродом.

А. Петров

pre 4 godine

... а као што знамо, ратни брод има само два члана посаде, па ако се та двојица сунчају, нема ко да управља бродом.

Aki

pre 4 godine

Na moru su nasilne sve mornarice ovog svijeta. Ne poštuju pravila o izbijegavanju sudara već često traže od trgovačkih brodova da se udalje i daju im prostora bez obzira ko ima prednost. prije neki dan sam u Žutom Moru slušao dozivanje kineskog i južno korejskog ratnog broda u sličnoj situaciji, ko dva jarca!
U ovo situaciji ruski brod je dolazio amerčkom sa desne strane tako da su Ameri trebali na vrijeme da skrenu desno i propuste Ruse ako se poštuju pravila ali to su dva jarca pa je teško popustiti i kad nisi u pravu. Pravila su jasna, ko dolazi sa desne strane ima prednost ali u slučaju sudara kriv je jednim dijelom i onaj koji je imao prednost jer je vidio da ovaj ne skreće pa onda treba on da preduzme akciju izbjegavanja.
Svakako ovdje su Rusi imali prednost.
Pozdrav od Kapetana duge plovidbe.

ns posmatrac

pre 4 godine

Ovaj PR rat tj rat saopstenjima je postao smesan.
Kakve veze ima to sto se ruski mornari koji nisu na duznosti suncaju.
Oni koji su dezurni i na sluzbi oni upravljaju brodom ostali provode svoje slobodno vreme kako im odgovara.
Ako pogledate snimak na ruskom brod od svih mogucih radara radi samo navigaciski koji im je potreban za bezbednu plovidbu.

E sad amerikanci nisu odgovorili na najbitnije pitanje da li je americki brod presekao putanju kretanja ruskog broda na nebezbedan nacin u suprotnosnju sa vacecim pomorskim propisima.

pertinaks

pre 4 godine

Nevezano ko je kriva ali kao suncalo se 5-6 ljudi pa su zato krivi ovi Rusi a na brodu tipa 300 mornara. Bas i ovi ameri znaju preterati nekad.

Vuk

pre 4 godine

U pomorstvu pravilo desne strane. U ovom slučaju brodu koji snima brod dolazi sa desne strane i isti je dužan da napravi manevar u desnu stranu radi izbjegavanja sudara. Da ne budem pogrešno shvaćen, brod sa kog je snimano a ne znam čiji je, dužan je da naprvi manevar u desnu stranu

Goli mornari

pre 4 godine

Ako vec prenosite vesti, prenesite ih kako treba - americka mornarica je objavila snimku na kojoj se jasno vidi da ruski brod, nakon perioda vremena u kojem je plovio paralelno s americkim brodom, skrece ulevo i jako se priblizava americkom ratnom brodu. Ameri nisu rekli da su za ovakvu situaciju krivi mornari koji se suncaju nego da je takvo ponasanje mornara samo jos jedan dokaz neprofesionalnog ponasanja.

rtop 406

pre 4 godine

Ja sam sluzio RM ScG. Na brodovima se radi u smenama. Ovi sto se suncanu su mozda oni koji su bili u slobodnom vremenu. Na snimku koji je inace mutan i ne vidi se nista detaljno se vidi brod i mornari koji se inace leti skinu do pojasa i tako obavljaju svoje zadatke. Ja sam go do struka sedeo i farbao brod. I na sidru, i na otvorenom moru. U mornarici se to tolerise. Na ovom snimku se vidi ratna fregata koja prolazi na bezbednoj razdaljini, snimak ne prikazuje situaciju kako je doslo do opasnog manevra niti da li ima opasnog manevra. Vidljivost je bila dobra, lepo vreme, nema talasa. Verovatno su provocirali jedni druge kao sto se to radi u medjunarodnim vodama i u doba mira. Jedni druge optuzuju i to je jasno. Ni jedni ni drugi ne pruzaju dokaze. Ako nekog optuzujes za nesto onda je teret dokazivanja na tebi.

Mislav

pre 4 godine

Ruski brod je imao prednost i poduzeo je manevar izbjegavanja sudara. Pravila izbjegavanja sudara na moru ne propisuju način odijevanja. Recimo da su Rusi ovdje u pravu što se tiče prometnih pravila, ali ovo su ratni brodovi pa su pobjednici u igri živaca Ameri.

Skule

pre 4 godine

Smesan komentar admirala! Kakvo sunčanje kada upravljas teškim naoružanjem! Suncajte se na plaži, na odmoru. Javasluk! Videćemo šta će Putin da kaže na ovo...

Gg

pre 4 godine

Joj povraca mi se od ovakvih saopstenja. Pa koja je svrha ovoga majke vam, kao da brodom upravlja 5 ljudi... Sve je postalo sam goli glupavi marketing i svi gledaju samo da izdaju sto vise saopstenja i reklama jer su ljudi postali guske koje progutaju sve sto im se baci.

Maximus

pre 4 godine

Има ли неко да објасни? Правило десне стране, са скретањем у десно?! Ја то разумем да је Амер требао прамцем да удари у Руса. Ако треба да скрене десно. А пише да треба.
(petar popović, 10. jun 2019 14:45)

Koliko je meni jasno, igra živaca, ameri kao krenuli prema njima, a oni se prepali od sunca i pojačali zaštitni faktor sa 30 na 50

Gej lobi u americkoj floti

pre 4 godine

Ameri voajeri-hteli da pridju sto blize kako bi bolje videli gole Ruse pa se gledajuci zaneli i prisli previse blizu

znaš ti dobro koji

pre 4 godine

Ameri nisu rekli da su za ovakvu situaciju krivi mornari koji se suncaju nego da je takvo ponasanje mornara samo jos jedan dokaz neprofesionalnog ponasanja.
(Goli mornari, 10. jun 2019 15:12)
Amerima deluje neprofesionalno da se sunčaju na palubi. Njihovi mornari se sunčaju u potpalublju, nekako im to deluje "više inn".

mika sumikinen

pre 4 godine

a zar oni nisu na poslu? borbeni brod na otvorenom moru...
ovako su mogli i da raspale topom po glinenim golubovima ... jbg pauza i vreme za sport.

ja nekako ne bih smeo na poslu da se suncam

opažanje

pre 4 godine

Čekaj, jednom je bilo oko Filipina, ili u Kineskom moru, a sada i Japansko more. Jel ovo isti dogadjaj na par različitih mesta, ili šta? Jel se ovo raspucavaju ko je koga snimao u gaćama, ili se samo žale na nešto što izgleda rade stalno?

Ogorčeni

pre 4 godine

Pravila plovidbe su ovde na strani Rusa. Oni su sa desne strane američkom brodu, tako da Amer je trebalo da manevriše udesno i propusti Ruse. Vidi se da je na kraju ruski brod skrenuo naglo udesno da izbegne američki. Da je nastao sudar... pa ruski ide pramcem američkom u bok. Posledice mislim da su jasne.

A što se sunčanja tiče... pa jedino ako su i kapetan i kormilar i svi oficiri bili na sunčanju a da niko drugi nije upravljao.

koya

pre 4 godine

Japansko more,ruski i americki brod...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mrzim da radim subotom, 10. jun 2019 14:43)

Vidi cuda Rusija izlazi na Japansko more (npr. luka Vladivostok). E sad, od tvoja tri pomenuta pojma jedan je "uljez".

Mita

pre 4 godine

Oficiri (navigacioni) u pomorskom saobracaju imaju 8 sati radnog vremena u toku radnog dana.
Npr, treci oficir ima smenu od 8 prepodne do podne u 12 , njega menja drugi oficir u 12 i smena mu traje do 16 kada ga menja glavni oficir koji ima smenu do 20 sati kada ga menja treci oficir , a treci oficir ima smenu do ponoc u 24sati, pa ga menja drugi oficir u 4 sata ujutru, a drugog oficira u 4 sata ujutru menja glavni oficir ili chief officer.

Kapetani i glavni makine/kapo/chief engineer imaju gotovo radnidan od 24 sata, jer se bave sigurnoscu u navigaciji i masinstvu, administracijom, komunikacijom, papirima, raspodelom poslova odrzavanja i platama.

Svima ostalima radno vreme je od 8 ujutru do 17 sati, sa pauzom za rucak od 12 do 13 sati, osim ako posebni uslovi ne zahtevaju stalno dezurstvo.

Na ovom snimku se apsolutno nista ne vidi, a na prethodnom snimku od pre nekoliko dana se vidi po tregu brazde u moru da su rusi isli pravom ,linijom dok se brazda u moru ne vidi sto znaci da je da kormilo puno levo, ako je amerikanac mislio izbeci rusa onda je trebao dati kormilo puno desno i tako bi otisao na suprotnu stranu, a brod koji se krece pravom linijom ima prednost.

Ne znam zasto se rusofobi ,koji nemaju dana navigacije na otvorenom moru, uopste javljaju?!

Butragenjo

pre 4 godine

@mika sumikinen
Da li mislis da su vojnici na ratnom brodu 24 sata dnevno u pripravnosti ili mozda imaju smene. Njihovo suncanje je kao tvoj popodnevni odmor. Oni sa broda ne mogu da odu, za razliku od tebe koji sa posla mozes. Svako dobro brate!

sibke

pre 4 godine

a zar oni nisu na poslu? borbeni brod na otvorenom moru... 
ovako su mogli i da raspale topom po glinenim golubovima ... jbg pauza i vreme za sport. 

ja nekako ne bih smeo na poslu da se suncam
(mika sumikinen, 10. jun 2019 15:20)

pa ti posle posla ided kuci,a oni na moru ostaju po mesec dana...

Dalmatinac

pre 4 godine

Na moru su nasilne sve mornarice ovog svijeta. Ne poštuju pravila o izbijegavanju sudara već često traže od trgovačkih brodova da se udalje i daju im prostora bez obzira ko ima prednost. prije neki dan sam u Žutom Moru slušao dozivanje kineskog i južno korejskog ratnog broda u sličnoj situaciji, ko dva jarca!
U ovo situaciji ruski brod je dolazio amerčkom sa desne strane tako da su Ameri trebali na vrijeme da skrenu desno i propuste Ruse ako se poštuju pravila ali to su dva jarca pa je teško popustiti i kad nisi u pravu. Pravila su jasna, ko dolazi sa desne strane ima prednost ali u slučaju sudara kriv je jednim dijelom i onaj koji je imao prednost jer je vidio da ovaj ne skreće pa onda treba on da preduzme akciju izbjegavanja.
Svakako ovdje su Rusi imali prednost.
Pozdrav od Kapetana duge plovidbe.

Bravo kapetane, baš si objasnio kako treba. Na moru važi pravilo "Both to Blame" (oba su kriva), a sud kasnije razreže u postotku tko je koliko kriv. Osiguranja na temelju toga isplate... itd. Pozdrav od starog pomorca.

kimi

pre 4 godine

joj ovih amera i objasnjenja...polata sata ih snimaju i kad su sve preskenirali pronasli 5 rusa koji nisu u smjeni kako se suncaju. pa zar iko normalan moze da popusi ovo da niko ne upravlja takvim brodom...a drugo vidjeli su i njih rusi i niko od onih koji se suncaju ne skace. naravno zato sto ima ko da upravnja i nadgleda situaciju...drugo oni idu prema njima a ne obratno. trece vjerujem da i na americkom ima onih koji se suncaju...pa nije ratno stanje sta ce radit ako nisu u smjeni?
po naslovu reklo bi se da je ovaj list proamericki???

mirko

pre 4 godine

Hahaha, kakva glupost, mpa ne suncaju se svi. Da li je moguce da je neki americki "strucnjak" objavio tako nesto. Pa nije valjda da su se svi suncali pa cak i kapetan... Jedna posada se sunca dok druga radi, onda kada ova zavrsi smenu onda preuzima druga koja se odmarala. To svako zna. Stvarno ne mogu da verujem sta sam procitao i sta je neko mogao da izjavi.

Emperor Dušan the Mighty

pre 4 godine

@ "Има ли неко да објасни? Правило десне стране, са скретањем у десно?! Ја то разумем да је Амер требао прамцем да удари у Руса. Ако треба да скрене десно. А пише да треба.
(Android Robot by Google, CC BY 3.0) (petar popović, 10. jun 2019 14:45)"

Ako plovilo dolazi sa desne strane, treba da se kormila u desno logicno iza plovila koje dolazi, menjanje kursa moze da otpocne i na milju udaljenosti ako se radi o otvorenom moru.
Ako se pak na desnom plovilu suncaju mornari onda se priblizavas plovilom na 100 jardi do njih da ih snimis, pa izvrsis opasniji manevar tako sto im prodjes tik uz rep.

Djuro

pre 4 godine

Svakako po vecini izjava vidim da bi sto pre trebalo uvesti vojni rok!
Ovako je zaista jadno da muškarci u raspravi oko vojne tematike zvuče ko Alisa u zemlji čuda...

sima

pre 4 godine

Inace posada broda broji ne vise od deset ljudi??? hahahahaha! Zamisli, ostavili kormilo, stavili ciglu na gas i izasli svi na palubu da se suncaju. Dug je pravac, prazan put, a sunce pripeklo...
Izgovor na nivou inteligencije prosecnog Amerikanca

petar popović

pre 4 godine

Има ли неко да објасни? Правило десне стране, са скретањем у десно?! Ја то разумем да је Амер требао прамцем да удари у Руса. Ако треба да скрене десно. А пише да треба.

Koja Dimitrov

pre 4 godine

Ima li kraja američkim glupostima. Oni stvarno ostatak sveta smatraju glupanima koji nemaju moģućnost razumnog sagledavanja sveta.

Stryker

pre 4 godine

Kao izinjer na americkim ratnim brodovima sjecam se kada smo plovili u karibama I pratio nas je jedan ruski spijunski "ribarski" brod I on je uvijek bio na nasoj "desnoj" strani I mi smo stalno morali da mu dajemo prvenstvo pravca, sve dok se nije trebao da napuni gorivom od kubanaca, onda je kapetan broda dignuo svoju ratnu zastavu dosao na rusku desnu stranu I nije mu dopustio da se priblizi kubancima.

Džo

pre 4 godine

Iz objašnjenja bivšeg admirala mogu da zaključim da se ne radi o ruskom razaraču, već o ruskom kruzeru.
(Denis, 10. jun 2019 15:52)

Ma to je za Ruse čamac, bre. A ruske ribizle su k'o lubenice.

Skule

pre 4 godine

Smesan komentar admirala! Kakvo sunčanje kada upravljas teškim naoružanjem! Suncajte se na plaži, na odmoru. Javasluk! Videćemo šta će Putin da kaže na ovo...

Goli mornari

pre 4 godine

Ako vec prenosite vesti, prenesite ih kako treba - americka mornarica je objavila snimku na kojoj se jasno vidi da ruski brod, nakon perioda vremena u kojem je plovio paralelno s americkim brodom, skrece ulevo i jako se priblizava americkom ratnom brodu. Ameri nisu rekli da su za ovakvu situaciju krivi mornari koji se suncaju nego da je takvo ponasanje mornara samo jos jedan dokaz neprofesionalnog ponasanja.

mika sumikinen

pre 4 godine

a zar oni nisu na poslu? borbeni brod na otvorenom moru...
ovako su mogli i da raspale topom po glinenim golubovima ... jbg pauza i vreme za sport.

ja nekako ne bih smeo na poslu da se suncam

Aki

pre 4 godine

Na moru su nasilne sve mornarice ovog svijeta. Ne poštuju pravila o izbijegavanju sudara već često traže od trgovačkih brodova da se udalje i daju im prostora bez obzira ko ima prednost. prije neki dan sam u Žutom Moru slušao dozivanje kineskog i južno korejskog ratnog broda u sličnoj situaciji, ko dva jarca!
U ovo situaciji ruski brod je dolazio amerčkom sa desne strane tako da su Ameri trebali na vrijeme da skrenu desno i propuste Ruse ako se poštuju pravila ali to su dva jarca pa je teško popustiti i kad nisi u pravu. Pravila su jasna, ko dolazi sa desne strane ima prednost ali u slučaju sudara kriv je jednim dijelom i onaj koji je imao prednost jer je vidio da ovaj ne skreće pa onda treba on da preduzme akciju izbjegavanja.
Svakako ovdje su Rusi imali prednost.
Pozdrav od Kapetana duge plovidbe.

А. Петров

pre 4 godine

... а као што знамо, ратни брод има само два члана посаде, па ако се та двојица сунчају, нема ко да управља бродом.

Mislav

pre 4 godine

Ruski brod je imao prednost i poduzeo je manevar izbjegavanja sudara. Pravila izbjegavanja sudara na moru ne propisuju način odijevanja. Recimo da su Rusi ovdje u pravu što se tiče prometnih pravila, ali ovo su ratni brodovi pa su pobjednici u igri živaca Ameri.

pertinaks

pre 4 godine

Nevezano ko je kriva ali kao suncalo se 5-6 ljudi pa su zato krivi ovi Rusi a na brodu tipa 300 mornara. Bas i ovi ameri znaju preterati nekad.

Stryker

pre 4 godine

Kao izinjer na americkim ratnim brodovima sjecam se kada smo plovili u karibama I pratio nas je jedan ruski spijunski "ribarski" brod I on je uvijek bio na nasoj "desnoj" strani I mi smo stalno morali da mu dajemo prvenstvo pravca, sve dok se nije trebao da napuni gorivom od kubanaca, onda je kapetan broda dignuo svoju ratnu zastavu dosao na rusku desnu stranu I nije mu dopustio da se priblizi kubancima.

ns posmatrac

pre 4 godine

Ovaj PR rat tj rat saopstenjima je postao smesan.
Kakve veze ima to sto se ruski mornari koji nisu na duznosti suncaju.
Oni koji su dezurni i na sluzbi oni upravljaju brodom ostali provode svoje slobodno vreme kako im odgovara.
Ako pogledate snimak na ruskom brod od svih mogucih radara radi samo navigaciski koji im je potreban za bezbednu plovidbu.

E sad amerikanci nisu odgovorili na najbitnije pitanje da li je americki brod presekao putanju kretanja ruskog broda na nebezbedan nacin u suprotnosnju sa vacecim pomorskim propisima.

petar popović

pre 4 godine

Има ли неко да објасни? Правило десне стране, са скретањем у десно?! Ја то разумем да је Амер требао прамцем да удари у Руса. Ако треба да скрене десно. А пише да треба.

Vuk

pre 4 godine

U pomorstvu pravilo desne strane. U ovom slučaju brodu koji snima brod dolazi sa desne strane i isti je dužan da napravi manevar u desnu stranu radi izbjegavanja sudara. Da ne budem pogrešno shvaćen, brod sa kog je snimano a ne znam čiji je, dužan je da naprvi manevar u desnu stranu

Gej lobi u americkoj floti

pre 4 godine

Ameri voajeri-hteli da pridju sto blize kako bi bolje videli gole Ruse pa se gledajuci zaneli i prisli previse blizu

rtop 406

pre 4 godine

Ja sam sluzio RM ScG. Na brodovima se radi u smenama. Ovi sto se suncanu su mozda oni koji su bili u slobodnom vremenu. Na snimku koji je inace mutan i ne vidi se nista detaljno se vidi brod i mornari koji se inace leti skinu do pojasa i tako obavljaju svoje zadatke. Ja sam go do struka sedeo i farbao brod. I na sidru, i na otvorenom moru. U mornarici se to tolerise. Na ovom snimku se vidi ratna fregata koja prolazi na bezbednoj razdaljini, snimak ne prikazuje situaciju kako je doslo do opasnog manevra niti da li ima opasnog manevra. Vidljivost je bila dobra, lepo vreme, nema talasa. Verovatno su provocirali jedni druge kao sto se to radi u medjunarodnim vodama i u doba mira. Jedni druge optuzuju i to je jasno. Ni jedni ni drugi ne pruzaju dokaze. Ako nekog optuzujes za nesto onda je teret dokazivanja na tebi.

mirko

pre 4 godine

Hahaha, kakva glupost, mpa ne suncaju se svi. Da li je moguce da je neki americki "strucnjak" objavio tako nesto. Pa nije valjda da su se svi suncali pa cak i kapetan... Jedna posada se sunca dok druga radi, onda kada ova zavrsi smenu onda preuzima druga koja se odmarala. To svako zna. Stvarno ne mogu da verujem sta sam procitao i sta je neko mogao da izjavi.

Koja Dimitrov

pre 4 godine

Ima li kraja američkim glupostima. Oni stvarno ostatak sveta smatraju glupanima koji nemaju moģućnost razumnog sagledavanja sveta.

Gg

pre 4 godine

Joj povraca mi se od ovakvih saopstenja. Pa koja je svrha ovoga majke vam, kao da brodom upravlja 5 ljudi... Sve je postalo sam goli glupavi marketing i svi gledaju samo da izdaju sto vise saopstenja i reklama jer su ljudi postali guske koje progutaju sve sto im se baci.

znaš ti dobro koji

pre 4 godine

Ameri nisu rekli da su za ovakvu situaciju krivi mornari koji se suncaju nego da je takvo ponasanje mornara samo jos jedan dokaz neprofesionalnog ponasanja.
(Goli mornari, 10. jun 2019 15:12)
Amerima deluje neprofesionalno da se sunčaju na palubi. Njihovi mornari se sunčaju u potpalublju, nekako im to deluje "više inn".

kimi

pre 4 godine

joj ovih amera i objasnjenja...polata sata ih snimaju i kad su sve preskenirali pronasli 5 rusa koji nisu u smjeni kako se suncaju. pa zar iko normalan moze da popusi ovo da niko ne upravlja takvim brodom...a drugo vidjeli su i njih rusi i niko od onih koji se suncaju ne skace. naravno zato sto ima ko da upravnja i nadgleda situaciju...drugo oni idu prema njima a ne obratno. trece vjerujem da i na americkom ima onih koji se suncaju...pa nije ratno stanje sta ce radit ako nisu u smjeni?
po naslovu reklo bi se da je ovaj list proamericki???

Ogorčeni

pre 4 godine

Pravila plovidbe su ovde na strani Rusa. Oni su sa desne strane američkom brodu, tako da Amer je trebalo da manevriše udesno i propusti Ruse. Vidi se da je na kraju ruski brod skrenuo naglo udesno da izbegne američki. Da je nastao sudar... pa ruski ide pramcem američkom u bok. Posledice mislim da su jasne.

A što se sunčanja tiče... pa jedino ako su i kapetan i kormilar i svi oficiri bili na sunčanju a da niko drugi nije upravljao.

Mita

pre 4 godine

Oficiri (navigacioni) u pomorskom saobracaju imaju 8 sati radnog vremena u toku radnog dana.
Npr, treci oficir ima smenu od 8 prepodne do podne u 12 , njega menja drugi oficir u 12 i smena mu traje do 16 kada ga menja glavni oficir koji ima smenu do 20 sati kada ga menja treci oficir , a treci oficir ima smenu do ponoc u 24sati, pa ga menja drugi oficir u 4 sata ujutru, a drugog oficira u 4 sata ujutru menja glavni oficir ili chief officer.

Kapetani i glavni makine/kapo/chief engineer imaju gotovo radnidan od 24 sata, jer se bave sigurnoscu u navigaciji i masinstvu, administracijom, komunikacijom, papirima, raspodelom poslova odrzavanja i platama.

Svima ostalima radno vreme je od 8 ujutru do 17 sati, sa pauzom za rucak od 12 do 13 sati, osim ako posebni uslovi ne zahtevaju stalno dezurstvo.

Na ovom snimku se apsolutno nista ne vidi, a na prethodnom snimku od pre nekoliko dana se vidi po tregu brazde u moru da su rusi isli pravom ,linijom dok se brazda u moru ne vidi sto znaci da je da kormilo puno levo, ako je amerikanac mislio izbeci rusa onda je trebao dati kormilo puno desno i tako bi otisao na suprotnu stranu, a brod koji se krece pravom linijom ima prednost.

Ne znam zasto se rusofobi ,koji nemaju dana navigacije na otvorenom moru, uopste javljaju?!

Džo

pre 4 godine

Iz objašnjenja bivšeg admirala mogu da zaključim da se ne radi o ruskom razaraču, već o ruskom kruzeru.
(Denis, 10. jun 2019 15:52)

Ma to je za Ruse čamac, bre. A ruske ribizle su k'o lubenice.

sima

pre 4 godine

Inace posada broda broji ne vise od deset ljudi??? hahahahaha! Zamisli, ostavili kormilo, stavili ciglu na gas i izasli svi na palubu da se suncaju. Dug je pravac, prazan put, a sunce pripeklo...
Izgovor na nivou inteligencije prosecnog Amerikanca

Maximus

pre 4 godine

Има ли неко да објасни? Правило десне стране, са скретањем у десно?! Ја то разумем да је Амер требао прамцем да удари у Руса. Ако треба да скрене десно. А пише да треба.
(petar popović, 10. jun 2019 14:45)

Koliko je meni jasno, igra živaca, ameri kao krenuli prema njima, a oni se prepali od sunca i pojačali zaštitni faktor sa 30 na 50

opažanje

pre 4 godine

Čekaj, jednom je bilo oko Filipina, ili u Kineskom moru, a sada i Japansko more. Jel ovo isti dogadjaj na par različitih mesta, ili šta? Jel se ovo raspucavaju ko je koga snimao u gaćama, ili se samo žale na nešto što izgleda rade stalno?

Dalmatinac

pre 4 godine

Na moru su nasilne sve mornarice ovog svijeta. Ne poštuju pravila o izbijegavanju sudara već često traže od trgovačkih brodova da se udalje i daju im prostora bez obzira ko ima prednost. prije neki dan sam u Žutom Moru slušao dozivanje kineskog i južno korejskog ratnog broda u sličnoj situaciji, ko dva jarca!
U ovo situaciji ruski brod je dolazio amerčkom sa desne strane tako da su Ameri trebali na vrijeme da skrenu desno i propuste Ruse ako se poštuju pravila ali to su dva jarca pa je teško popustiti i kad nisi u pravu. Pravila su jasna, ko dolazi sa desne strane ima prednost ali u slučaju sudara kriv je jednim dijelom i onaj koji je imao prednost jer je vidio da ovaj ne skreće pa onda treba on da preduzme akciju izbjegavanja.
Svakako ovdje su Rusi imali prednost.
Pozdrav od Kapetana duge plovidbe.

Bravo kapetane, baš si objasnio kako treba. Na moru važi pravilo "Both to Blame" (oba su kriva), a sud kasnije razreže u postotku tko je koliko kriv. Osiguranja na temelju toga isplate... itd. Pozdrav od starog pomorca.

koya

pre 4 godine

Japansko more,ruski i americki brod...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mrzim da radim subotom, 10. jun 2019 14:43)

Vidi cuda Rusija izlazi na Japansko more (npr. luka Vladivostok). E sad, od tvoja tri pomenuta pojma jedan je "uljez".

Emperor Dušan the Mighty

pre 4 godine

@ "Има ли неко да објасни? Правило десне стране, са скретањем у десно?! Ја то разумем да је Амер требао прамцем да удари у Руса. Ако треба да скрене десно. А пише да треба.
(Android Robot by Google, CC BY 3.0) (petar popović, 10. jun 2019 14:45)"

Ako plovilo dolazi sa desne strane, treba da se kormila u desno logicno iza plovila koje dolazi, menjanje kursa moze da otpocne i na milju udaljenosti ako se radi o otvorenom moru.
Ako se pak na desnom plovilu suncaju mornari onda se priblizavas plovilom na 100 jardi do njih da ih snimis, pa izvrsis opasniji manevar tako sto im prodjes tik uz rep.

sibke

pre 4 godine

a zar oni nisu na poslu? borbeni brod na otvorenom moru... 
ovako su mogli i da raspale topom po glinenim golubovima ... jbg pauza i vreme za sport. 

ja nekako ne bih smeo na poslu da se suncam
(mika sumikinen, 10. jun 2019 15:20)

pa ti posle posla ided kuci,a oni na moru ostaju po mesec dana...

Butragenjo

pre 4 godine

@mika sumikinen
Da li mislis da su vojnici na ratnom brodu 24 sata dnevno u pripravnosti ili mozda imaju smene. Njihovo suncanje je kao tvoj popodnevni odmor. Oni sa broda ne mogu da odu, za razliku od tebe koji sa posla mozes. Svako dobro brate!

Djuro

pre 4 godine

Svakako po vecini izjava vidim da bi sto pre trebalo uvesti vojni rok!
Ovako je zaista jadno da muškarci u raspravi oko vojne tematike zvuče ko Alisa u zemlji čuda...