1. "koji ce osudjenom dati nadu da moze da ocekuje oprost drzave i drustva, ako svojim ponašanjem dokaze da se kaje za ono sto je uradio.Svrha postojanja ovakvih pravnih mera je da drzava pokaze i dokaze da ona nije osvetnik, da je spremna na velokodusnost prema onima koji su se ogresili o zakon, ako dokazu da su se iskreno pokajali."
  Ispravka odmah

  Mozda ste Vi pravnik, ali to je i najveca tragedija Vas pravnika. Za Vas je to matematika, broj predmeta u arhivi. Upravo o tome se i radi. Onaj ko se usudi da napastvuje dete; bicu grub i plastican, da bi Vi "pravnici" razumeli; otme na ulici, baci na pod, strgne odecu, rasiri noge... Ne treba da ima nadu i ocekuje oprost drzave i drustva. Nema sta vise on da svojim ponasanjem dokazuje da se kaje. Odakle sada ta velikodusnost prema monstrumima? Pa vi pravnici izbacujete porodice na ulice zbog mizernih dugova bez da ih obavestite da je proces protiv njih pokrenut, nego time sto zalepite proglas na tabli u sudu se ogradite, a sada silovatelji treba da imaju nadu za oprost od drzave i drustva. Manite se tih vasih praznih prica iz skolskih klupa za ocenu. Prostudirajte bolje realnost i ono sto je na ulicama. Bolji cete pravnik biti, nego sto se dodvoravate politicarima koji uvak padnu na mekano.
  (ispravka Vama odmah... pali ste ispit..., 21. maj 2019 22:19)

  # Link komentara

 2. Srbima i Srbiji će da svane kada se budu kolektivno složili oko mnogih stvari, a to znači nikada.
  (Protoss, 21. maj 2019 22:00)

  # Link komentara

 3. Ako bi zakon omogućio uslovni otpust, i pod tim uslovima neki osuđenik bude pušten na slobodu, sve u skladu sa stručnom procenom, i onda ponovo počini zločin, da li zakon predviđa odgovornost za stručno lice koje ga je pustilo na slobodu? Bez tog detalja nema pravog zakona.

  Nije da ja ne verujem našem pravosudnom sistemu, ali... ne verujem ljudima koji tamo rade.
  (phreak, 21. maj 2019 21:55)

  # Link komentara

 4. Komentatori, ubijena Tijana uvedite doživotni zatvor, uvedena kazna, ne valja more više bre
   (Domacin, 21. maj 2019 21:53)

  # Link komentara

 5. Ljudi koji počine stravične zločine nisu više za život van zatvora.
  (Uroš, 21. maj 2019 21:33)

  # Link komentara

 6. Pravnik sam.
  Koliko znam smrtna kazna nije ukinuta u mnogim demokratskim državama sveta.
  Doživotna kazna lišenja slobode bez prava na uslovni otpust ima sličnosti sa smrtnom kaznom jer zločinac vise neće biti u mogućnosti da čini zločine a istovremeno se upućuje poruka svim ostalima da je zločin neoprostiv.
  Individualna prevencija ovakve doživotne robije i smrtne kazne je ista (neće biti u mogućnosti da čine nova zlodela) ali generalna prevencija je različita.
  A u slučaju doživotne kazne zatvora uvek postoji mogućnost dokazivanja da je kazna greška i ponavljanjempostupka.
  (tomkarlo, 21. maj 2019 21:21)

  # Link komentara

 7. Svi su maksimalno skoncentrisani da doživotnu robiju i strogo kažnjavanje ubica dece i počinioce posebno okrutnih krivičnih dela.
  Koliko sam uspio skontati iz opisa na mala vrata su podmetnuli "rupe" koje se lako mogu kreativno interpretirati a u cilju ozakonjenog progona režimskih protivnika i političkih neistomišljenika!
  (Pravnik s osnovnom školom, 21. maj 2019 21:10)

  # Link komentara

 8. Ali mi nismo u EU, niti cemo ikada biti.
  (Vasilije, 21. maj 2019 18:29)
  Ovako, sigurno nikad! Interesantno, pošto imate mnogo pravnika u vladi i skupštini da ne nabrajam, a svi zajedno nisu za jednu fajfu, ćibuk ili
  pipu duvana!:) Da ipak barem malo proradite na pravnim univerzitetima?
  Da nema " koliko košta", nego koliko znaš!:)
  (Slovenac 1952, 21. maj 2019 20:51)

  # Link komentara

 9. Teško je mešati se u ideju jednog oca koji je izgubio svoje dete ali ako je zakon takav da postoje situacije u kojima šanse ima za neku realniju presudu onda je to u redu da u pravdi nema samo crno i belo ali je sigurno da oni koji su zaslužili maksimalnu presudu treba da je i dobiju.
  (milan, 21. maj 2019 20:48)

  # Link komentara

 10. Za populizam ne postoji lek!
  (autosovinista, 21. maj 2019 20:44)

  # Link komentara

 11. Nece poslanici donositi presude zaboga! Skupstina ubacuje dozivotnu kao jednu od opcija koje sud (dakle struka o kojoj prica Jovanovic) moze da upotrebi a i ne mora. I dalje ce sud donositi kazne od godinu, dve , pet ili deset ali ima i opciju dozivotnog zatvora za slucajeve kao sto je bio sa Tijanom Juric! Prosto da prostije ne moze biti nego je ovo niko me nista ne pita pa ko velim ajd ja sám da nesto kazem...
  (hocuKUSURnecuZVAKU, 21. maj 2019 20:43)

  # Link komentara

 12. Nejasno je zasto ti pricas o tome
  (Mirko, 21. maj 2019 20:10)

  # Link komentara

 13. A sto ti Cedo nisai uradio nesto,nego se sad pravis pametan?
  (iva, 21. maj 2019 20:06)

  # Link komentara

 14. Zakon služi i da spreči potencijalne silovatelje i ubice da izvrše zločin samim tim treba da bude što suroviji u ovakvim slučajevima !!!!
   (gorski, 21. maj 2019 19:08)

  # Link komentara

 15. Zlikovci koji su pocinili najteza krivicna dela prema maloletnicima i nemocnim ljudima, njih treba do kraja zivota drzati u ustanovama koje su nalik psihijatriji jer su to bolesni umovi.
  (Dragojlo, 21. maj 2019 19:05)

  # Link komentara

 16. Ali mi nismo u EU, niti cemo ikada biti.
  (Vasilije, 21. maj 2019 18:29)

  # Link komentara

 17. Ceda o pravu, i pravdi, u Srbiji danas !
   (Desa, 21. maj 2019 18:28)

  # Link komentara

 18. Ко најсуровије погази људска права немоћне жртве, поготово иживљавајући се, тај се одрекао и људског рода и сопствених права. Све остало је лицемерно.
   (Јабучило, 21. maj 2019 17:55)

  # Link komentara

 19. "važno je, dodaje, da kao društvo radimo na tome da unapredimo okolnosti koje dovode do ovakvih stravičnih zločina."
  Valjda, DA NE DOĐE do ovakvih stravičnih zločina... a ne da unapređujemo okolnosti koje dovode do ovako stravičnih zločina...
  Obaška pravni aspekt....
  [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (a2b6kl0, 21. maj 2019 17:18)

  # Link komentara

  Unapredjenje okolnosti koje dovode do takvih zlocina znaci smanjenje istih.... Dakle, ako lose unapredis, ono postaje bolje. Pozdrav.
  (Satira, 21. maj 2019 17:36)

  # Link komentara

 20. G.Jovanovic,takodje,nije pravnik ali je prihvatio i razumeo pravnicke argumente. I za to zasluzuje pohvalu i podršku. Svrha primedbi, svih onih koji se protive ovakvom zakonskom resenju, medju kojima sam i sama kao pravnik, nije protivljenje uvodjenja kazne dozivotnog zatvora, vec potreba postojanja standardnih pravnih instituta i propisane procedure koji ce osudjenom dati nadu da moze da ocekuje oprost drzave i drustva, ako svojim ponašanjem dokaze da se kaje za ono sto je uradio. Svrha postojanja ovakvih pravnih mera je da drzava pokaze i dokaze da ona nije osvetnik, da je spremna na velokodusnost prema onima koji su se ogresili o zakon, ako dokazu da su se iskreno pokajali. To je sudija Majic odlicno objasnio neko vece - to ne znaci da ce se ta mera nuzno i primeniti, ali ona mora biti uneta u zakon. Sudija Majic je pokazao da je sudija evropskog formata. U svakom pogledu. A ministarka bi trebala da pokaze dostojnost prema sudiji Majicu, i po funkciji koju obavlja i kao njegov pripravnik tj učenik.
  (Ispravka odmah, 21. maj 2019 17:34)

  # Link komentara

 21. Svrha kažnjavanja ne sme da bude osveta već zadovoljenje pravde! Ovo je jako skakljivo pitanje i definitivno ga treba prepustiti struci. Ovde se vidi da se mora graditi svest kod gradjana i sistem vrednosti da, kada se desi da neko kao M. Risticevic komentariše i osporava rad sudija i sudstva, gradjani ne razmišljaju instant populisticki, već da se takve stvari prepuste struci. Ne komentarišući pomenutu bruku u skupstini našeg vremena...
   (anonymous, 21. maj 2019 17:30)

  # Link komentara

 22.  "važno je, dodaje, da kao društvo radimo na tome da unapredimo okolnosti koje dovode do ovakvih stravičnih zločina."
  Valjda, DA NE DOĐE do ovakvih stravičnih zločina... a ne da unapređujemo okolnosti koje dovode do ovako stravičnih zločina...
  Obaška pravni aspekt....
   (a2b6kl0, 21. maj 2019 17:18)

  # Link komentara

 23. Sa jedne strane jeste u pravu a opet sa druge strane ko ce da zastiti prava te nemocne dece koje su dozivela najstrasniji i najmonstruozniji zlocin,ko njih i kako stiti,jel treba da se desi da neki manijak ubije neko dete pa da bude osudjen na odredjenu kaznu i da ga sutra dan zbog dobrog vladanja,zbog korumpiranog sudstva,zbog nestrucnosti psihijatra,lose procene itd puste na slobodu i on ponovi zlocin,ko ce onda da bude kriv? Kako kao drustvo da predupredimo takve zlocine i na neki nacin zaplasimo buduce monstrume,pedofile itd ako znaju da i sa najstrasnijim zlocinom mogu da se provuku? Ovako kad znaju sta ih ceka i da za njih nece biti milosti dok su zivi mozda se i zamisle sta ce da urade. Jednostavno takvi zlocini moraju najstrozije da budu kaznjeni bez trunke pomilovanja jer da li su oni imali milosti kad su cinili taj zlocin,naravno da nisu i uopste ih ne treba tretirati kao ljudska bica jer oni to i nisu!
   (Dacha, 21. maj 2019 17:17)

  # Link komentara

 24. Ako kolevka demokratije Grcka ima dozivotnu robiju onda može da je ima i Srbija.
  (Radenko, 21. maj 2019 16:20) Nije to poenta vec da evropski zakoni ne dozvoljavaju da u nacionalnim zakonima postoji dozivotna kazna BEZ MOGUCNOSTI USLOVNOG OTPUSTA. Dozivotna kazna postoji i u jos zemalja EU, ali nigde bez uslovnog otpusta jer je to direktno protiv Evropske konvencije o ljudskim pravima.
  (Against modern football, 21. maj 2019 17:08)

  # Link komentara

 25. Pa ne mora da postoji doživotna bez prava otpusta, ali onda nek uvedu da se kazne sabiraju (kao u USA). Dve tri od po 25-30 i vuk sit i ovce na broju
   (leskovac, 21. maj 2019 17:07)

  # Link komentara

 26. Tragično, tužno i patetično, je pričati o bilo kakvim pravima, počinilaca teških krivičnih dela. Takvima treba, da je najveća premija, što su ostali u životu, odnosno što je ukinuta smrtna kazna. Za takve ne sme da ima bilo kakve rehabilitacije ili uslovnog otpusta. Šta je sa pravima žrtava i njima bliskih osoba. Zašto su i po kom osnovu njihova prava, podredjena pravima teških kriminalaca.
  (Vladan R, 21. maj 2019 16:55)

  # Link komentara

 27. Istinu govori
  (Stvarnost, 21. maj 2019 16:55)

  # Link komentara

 28. Iz njegovog ugla posmatranja, kao političara, on je to sve uredno složio. No, (ne želim da ovo zvuči pakosno), ali ako bi neko učinio njegovom detetu makar i slično onom, što je dočekala mala Tijana, mislim da bi percpcija i ugao iz kojeg sada gleda bio pretvoren u najveći pakao sa željom za osvetom i pravdom. Da li pravdom, koja će zlikovcu jednim potpisom psihijatra biti omogućena sloboda, ili pravdom koja mu neće dati ni trunku nade da se dočepa neke nove žrtve, mislim da znamo odgovor.
   (and justice for all, 21. maj 2019 16:52)

  # Link komentara

 29. Čim si ti protiv, ovo je dobra stvar.
   (Đole, 21. maj 2019 16:48)

  # Link komentara

 30. Eh, bar u necemu da se slozim s ovim politicarem. Ovaj zakon sto su ovako promenili cist je populizam i nece uticati nimalo na prevenciju bi nego predstavlja osvetu. Zar ce sada ubice dece da razmisljaju kao necu ubiti dete jer cu ici na dozivotnu robiju a ne na 40 godina?
  (Jare, 21. maj 2019 16:44)

  # Link komentara

 31. Za necovecna dela slede necovecne kazne, sta je tu problem?
  (Igor, 21. maj 2019 16:44)

  # Link komentara

 32. Postoji odluka Ustavnog suda Nemačke da je on vrhovna sudska vlast u Nemačkoj a ne Evropski sud za ljudska prava.

  Biće tu u budućnosti velikih trzavica jer se kroz Evropski sud za ljudska prava uređuju zakonodavstva u svim državama evrope mimo izabranih predstavnika naroda, tj ukida se suverenitet. Naravno sva ta priča sa tim sudom će i propsati onda kad bude protiv interesa Britanije, Francuske ili Nemačke. Kao što je i gore navedeno.
   (onako usput, 21. maj 2019 16:44)

  # Link komentara

 33. A vi pravnici ste kompetentni da donosite odluku da neko bude pusten na slobodu nakon sto je ubio dete? Taj ko jednom ubije dete, ubice ponovo. Da li bi mirno spavali da ubica deteta zivi u stanu pored vaseg i vaseg deteta? ajte molim vas. Sramota!
   (Dejan, 21. maj 2019 16:44)

  # Link komentara

 34. U konkretnoj situaciji Jovanovic je u pravu.
  Ovakvim merama nikada se necemo pribliziti EU.
  Ako je to ikome stvarno cilj?
  (n, 21. maj 2019 16:43)

  # Link komentara

 35. Zbog mlitavih kaznjavanja i ociglednih namernih gresaka sudije gde ubice imaju veca prava od zrtava ovo je neizbezno i potrebno.A zaboravih da kazem da mogucnost da se umanji ili cak ukine kazna zbog mita straha ucene ili ko zna cega ova ogranicenja umanjuju prostor za to.I tako nadam se da ce ovaj zakon da navede na razmisljanje ne samo kriminalce nego i sudije da se potrude da budu posteni.
  (Sasa, 21. maj 2019 16:42)

  # Link komentara

 36. У праву је!
   (Rajko, 21. maj 2019 16:34)

  # Link komentara

 37. Baš ne zna da oćuti kada treba, a onda se čudi kada dobije dva glasa.
  (murko, 21. maj 2019 16:33)

  # Link komentara

 38. Da ne vidim ovog ‚politicara‘, ali kao pravnik moram da priznan da je u pravu. Ne treba pustati takve zlocince opet na ulicu, ali to moraju nakon odredjenoh vremena (npr. 25 god) provedenom u zatvoru, da odlucuju nezavisni sud i psihijatar.
  (D10S, 21. maj 2019 16:20)

  # Link komentara

 39. Ako kolevka demokratije Grcka ima dozivotnu robiju onda može da je ima i Srbija.
  (Radenko, 21. maj 2019 16:20)

  # Link komentara

 40. Ne mogu da verujem, da se slažem sa Čedom Jovanovićem
  (Kapetan Kuka, 21. maj 2019 16:17)

  # Link komentara

 41. jednom da se slozim s njim
   (robertnbg, 21. maj 2019 16:13)

  # Link komentara