Četvrtak, 16.05.2019.

10:52

Šta to i zašto Mađari rade na granici sa Srbijom?

Tokom uskršnjih i prvomajskih praznika zabeležene velike gužve na graničnim prelazima ka Hrvatskoj i Mađarskoj. Međutim, gužve su se nastavile i posle praznika.

Izvor: Sputnjik

Šta to i zašto Maðari rade na granici sa Srbijom? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

82 Komentari

Sortiraj po:

Maki

pre 1 godinu

Nedelja 19 Mart 2023. Bus iz Jagodine je prosao Srb. Granicu u 01:00 sada je 07:00 i jos uvek cekaju. Moja supruga putuje iz Jagodine za Wien. Sta rade madjari i zasto niko nista ne preduzima? Evropske granice su od Austrije, Njemacke.,italije itd..Ovo sto neki nazivaju EU to je sprdnja. Nista ih rusi nisu naucili.

star

pre 4 godine

@Idite na Horgos 2
Druze uopste nisi upravu. Ja sam na H2 cekao skoro sat vremena prosle jeseni. O Backim vinogradima i da ne pricam. jednom sam cekao 1.5 a drugi put 2.5 sata...

dr Lektor

pre 4 godine

U ponedeljak 6.Maja stigli smo na Horgos na izlasku iz Madjarske u pola sest ujutru.Ispred nas je bilo svega 11 automobila.Pasose su nam uzeli u pola deset i gledali smo kako ih setaju iz ruke u ruku dok pale cigaru za cigarom i smeju se necemu,prekracuju dosadu ljudi,ne radi im se jednostavno a i vole da se izivljavaju.Tek u 12 i 15 su nam vratili pasose i pustili nas da prodjemo.Nevidjen bezobrazluk i mrznja.

phreak

pre 4 godine

Evo konkretnog predloga: umesto da dva puta otvaramo gepek na autu, da bi ga odvojeno pogledali policajac i carinik, sa sve pomeranjem automobila za 5 metara, neka obojica zajedno pogledaju u gepek. Time će se vreme pregleda jednog automobila bukvalno prepoloviti.

bruce

pre 4 godine

E bas ste izabrali primer, 05.05. nedelja posle 1. maja i naseg Uskrsa, ono ko je spojio imao je 10 dana odmora, guzva je bila gde god da podjes. Ja sam se vratio u subotu 04.05. prosao za 15 minuta granicu. Ne znam, mozda je bolje da se ostane dan duze pa taj dan da se provede na granici... ;) ;)

Nenad

pre 4 godine

@PeraNS Manji prelazi su ranije bila mnogo bolja opcija i nije bila guzva. Medjutim, ni to vise ne vazi, sada i na tim manjim prelazima putuju nasi ljudi iz Austrije, Nemacke.. Ja sam u nedelju na Djali za ulaz u Madjarsku cekao 2 sata i bilo je mnogo vise od 10-15 automobila.

Idite na Horgos 2

pre 4 godine

Predjite u Madjarsku na Horgos 2 ili na Backe Vinograde.
Horgos 2 je BUKVALNO na 200 metara od ovog velikog prelaza Horgos i nikad ali nikad nije guzva! Carinici se tamo smeju kako ne rade nista posto nikad nema guzve, a njihove kolege na velikom Horgosu se raspadaju od posla. A Horgos 2 je bukvalno desno od ovog velikog prelaza i jedni druge vide.
Slicno je i sa Backim Vinogradima. Kad se ide iz Srbije poslednja ili pretposlednja petlja na autoputu se iskljucite i stizete na prazan prelaz. A kada idete iz Madjarske iskljucite se za Morahalom i onda tamo.
Jedina mana-Backi Vinogradi rade od 9-19. Horgos 2 radi od 00-24.
Jos jedno resenje-idite na Sombor pa na Backi Breg pa onda kod Baje na M6. Tj u povratku iz Nemacke/Austrije idete sa M0 obilaznice na M6 a ne na M5 i kod Baje za Srbiju.
Em se krace vozite na M0(koja je katastrofa guzva) em na M6 nikad nema nikoga, em na Backom Bregu nema nikoga.
Ali isto problem radi od 9-19

Ante

pre 4 godine

Njihova granica, njihova pravila. Tako to ide.
Vrati istom mjerom, ili trpi i čekaj.
Ali i problem je Šengenska granica, to je po naredbi EU, bit će još i gore.

Beograd

pre 4 godine

Prosao sam pola Evrope i jos nisam video neljubazniju naciju od Madjara. Cast izuzetcima da me ne bi neko pogresno svatio. Jos ovo malttetiranje na granici cekanje odugovlacenje ispiranje mozga koje godinama traje na njihovom granicnom prelazu. Meni nijs jasno kako ih niko ne opomene od ovih glavesina iz EU da rade neljubazno nekulturno bezvoljno. Kako nema neki mehanizam ili kontrola nad njima. Oni njihovi granicari se ponasaju bahato sebicno egoisticno sa dozom prekora to je za svaku osudu.

Cukon Emilija

pre 4 godine

Imam rešenje - batalite Mađarsku i nađite alternativu. Mi smo odlazili turistički više godina, ostavljali silne novce po njihovim skupim banjama i na kraju još da čekam u koloni 5 sati na granici. O ne, nikako

bane

pre 4 godine

Najvažnije je o ovome svakodnevno pisati. Svi granični prelazi u okolini su problematični. Krivi su podjednako i Mađari, i Srbi, i Hrvati, i Makedonci, i Bugari... Ovo je najveći problem transporta današnjice, a o njemu se skoro ne priča. Sada je 2019. godina, svi svuda putuju, broj prelazaka granice danas u odnosu na pre 20-30 godina je nenormalno veći. Problem nije samo za srpske građane, već i za milionsku populaciju Turaka, Bugara i Albanaca koji tokom leta i praznika iz Zapadne Evrope idu u svoje zemlje. Njima je postala gotovo rutina da čekaju po 2-5 sati na svakoj crnoj granici. To je nehumano prema svim ljudima i svim nacijama. Nema za to opravdanja u bezbednosti, stvar je u tome što države koje se graniče ne otvaraju uopšte taj problem. Političara se ne tiče, oni putuju diplomatskim tablicama ili avionima. To svi putnici treba da naprave proteste, sve kamiondžije, svi nemački gasterbajteri poreklom iz Turske, svi Srbi i Bošnjaci koji žive po Sloveniji, Austriji i dalje. Granice su sramota svih okolnih zemalja, kao i naše.

DaLanik

pre 4 godine

Godinama idem preko Bačkog Brega i uvek prodjem za 15 min. samo jednom mi se desilo da sam čekao sat vremena. jbg maltretiranje voziti madjarskim selima 50km ali šta da se radi, najgore je čekati pogotovo po vrućini leti....

Sulejman

pre 4 godine

Cekali smo devet sati da udjemo u Madjarsku. Ispred nas je bilo samo tri busa. Kada sml mi dosli na red, rampa je bila spustena cak dva sata, njih nije bilo ispred....Onda su nas pozvali i sve zavrslili za dvadesetak minuta. Dakle, cisto izivljavanje!!!

ime

pre 4 godine

Isli kolima za praznike preko Madjarske, zadrzavanje 2 sata i u odlasku i u povratku. Mislim da je najveci problem mali broj saltera i nesto duze skeniranje pasosa. Nikad nismo imali probleme, nikad nas niko nije pretresao. Verovatno zato sto uvek nosimo dva kofera. Ovog puta ispred nas bilo nekoliko bugarskih automobila/kombija. Svima pun gepek do vrha, stvari ispadaju kad ga otvore. Nikog nisu ni zadrzavali ni pretresali. Ne verujem da je posredi maltretiranje putnika, verovatno samo los softver pa se zbog toga oduzi kontrola.

Dragan

pre 4 godine

Licno doziveo matletiranje od madjarskih carinika..bez ikakvog razloga. Vozim se sa zenom u kaskai nisan dzipom..odvaja me policajac i krece da proverava vozilo. Ja ga pitam jedno 10 ak puta u cemu se radi ..nema odgovora.samo oblece oko auta i trazi da mu pokazem neki barcode na autu?! Na kraju kad nije nasao trazi da mu pokazem broj sašije ispod haube..sve to traje dobri 40min..da bi na kraju rekao da mora da prekine jer ga zove devojka na mob..inace lik je imao euro police uniformu i verovatno je srbin ili iz okruzenja. Jer pricali smo na srbskom..

Miloš

pre 4 godine

prosle nedelje busom iz Nemacke dolazim i vozac ladno posalje kolegu da skuplja od nas novac za Srpsku policiju i carinu,kaze mora se dati radi brzeg prolaska
(mirko, 16. maj 2019 11:05)

A nije vam palo na pamet da možda carina i policija ne traže ništa, nego je to keš za vozača i kolegu?

Prelazio sam tu srpsku granicu barem 200 puta u poslednjih desetak godina, nikada mi niko sa srpske strane nije tražio pare ili bilo šta drugo. To ne mogu da kažem i za Mađare.

Novi sad

pre 4 godine

Dobro je da se neko setio da progovori o ovome. Maltretiranje ljudi, pretres automobila, spuštanje rampe od 8 do 12 sati i nedozvoljavanje ikome da pređe granicu.... je prešlo svaku meru.

srban

pre 4 godine

Očigledno je to neka instrukcija ili kritika iz Brisela. Nešto kao, da suviše lako puštaju u Šengenski prostor. Onda su birokrate iz Budimpešte i/ili Brisela našle "rešenje" problema u tome što će pregled vozila "trajati najmanje 10 ili 15 minuta". Zato mađarski policajac uzme pasoše, i ode u kućicu i vrati se tek posle tog vremena. U međuvremenu igra igrice u kućici, i čeka da prođe propisano vreme. Ko misli da preterujem, neka se seti da u našem pravilniku o tehničkom pregledu piše da pregled traje "najmanje 30 minuta". Ko god je radio registraciju nakon uvođenja te izmene, zna kako to izgleda u praksi. Nemoć da se bilo šta od ovoga zaustavi, pokazuje stvarnu "snagu" naše diplomatije, za razliku od onoga što slušamo u dnevniku u pola osam...

ja

pre 4 godine

@ (turista, 16. maj 2019 11:50)

Za buseve je obavezna pooštrena kontrola još otkako su krenuli problemi sa migrantima. Vidim da teraju ljude da izlaze iz buseva i da, pojedinačno, sa pasošima u rukama, prelaze granicu. S druge strane, kada idete autom, mnogo manje problema ima i niko vas ne cima. Na grčkoj granici pogotovo. Hiljadu puta sam prešao njihovu granicu, a mislim da mi još nijednom ni pasoš nisu pogledali - samo mahnu da prođem...

putnik

pre 4 godine

Ne smiju bez opravdanja zadržavati EU državljane na granici
(Frere Jacques, 16. maj 2019 12:10)

Nadje se uvek opravdanje. Od prosle godine na svim spoljnim granicama Sengena svi pasosi se detaljno skeniraju, ukljucujuci i pasose EU zemalja. Ranije su carinici samo ovlas gledali EU pasose, a ponekad cim bi videli korice pustali su ljude dalje. Sada moraju svaki pasos da ubace u skener, to potraje najmanje 30 sekundi, a kada su svi boksovi otvoreni traje i duze. Sistem je lose uradjen i cesto puca. Takodje, ponekad bez ikakvog razloga prave probleme samo tako. Prosle godine sam putovao iz Srbije za Holandiju. Na aerodromu u Amsterdamu sve kapije za automatsko skeniranje pasosa su bile zatvorene, svi su upuceni na rucnu kontrolu. U isto vreme sa nasim avionom sleteo je i rumunski iz Bukuresta. Holandski carinici su svaki rumunski dokument pregledali lupama (?!). Nikome nije bilo jasno zasto, jedan moj kolega Rumun koji inace zivi u Holandiji mi je kasnije ispricao da je to cesta pojava i da on ponekad ceka i po 4 sata u Amsterdamu i samo u Amsterdamu. Tek pre par meseci su to prestali da rade.

Mile

pre 4 godine

Tako je to bilo i kad je Tito bio živ (znam kako je bilo, iz Subotice sam). Oni kad obuku uniformu potpuno se preobraze. Smatraju da im je sveta dužnost da maltetiraju koga god mogu. Još me deda upozorio na to, povodom iskustva sa komšijom iz doba 2. sv. rata...

Kaća

pre 4 godine

03.05. smo čekali na Kelebiji u koloni više od 5 sati. Nisu puštali ni EU tablice, ni ljude sa malom decom.
Pomerali smo se napred samo kada bi neko od revoltiranih ljudi iz kolone izašao i okrenuo nazad u pravcu Subotice.
Izgovor im je bio da je pao sistem.
Mislim da im je svako od nas pojedinačno poželeo sve najgore.

Miloš

pre 4 godine

Teško razumete? Mađari su u Šengenu, a vi niste ni u EU! (...) Tri osobna automobila, čekanje skoro sat vremena!
(Slovenac 1952, 16. maj 2019 11:35)

Pa ako je poenta EU i Šengena da se dugo čeka na granici, onda ok. Ali, nekako mislim da nije to u pitanju. Šta to može trajati 20 minuta po automobilu, pa neka samo jedan čovek radi? Prelazio sam mnoge granice na planeti, od Amerike do Australije, preko teške egzotike gde nisu znali ni šta je ni gde je Srbija, i apsolutno nigde nisam bio predmet "obrade" 20 minuta.

A inače, čekanja kakva su na granici sa Mađarskom nigde nisam doživeo u bližem susedstvu, uključujući baš i slovenačku granicu sa HR dok ona još nije bila članica EU.

Moje iskustvo

pre 4 godine

Moje iskustvo je drugacije.Putovala 1. maja za Madjarsku preko Horgosa minibusom.Obe granice prosla za nesto manje od sat vremena, od toga na Madjarskoj oko 40 minuta. Pustali i na EU prolaz.Povratak u Srbiju za manje od pola sata na obe granice 6. maja.

Charapan

pre 4 godine

Putujem skoro svakog vikenda kolima preko te granice vec 6 godina. Sve sto pisu ljudi u komentari a je tacno. Vrlo cesto ni manji prelazi ne garantuju ista brze. Jednostavno maltretiranje, preduga procedura i spori rad. Ovo moze samo medjudrzavno da se resi nikako drugacije. Neka pregledaju ali mora vise traka da radi itd.

Frere Jacques

pre 4 godine

Teško razumete? Mađari su u Šengenu, a vi niste ni u EU! Pre nekoliko godina, kad je HR več bila članice EU a ne i Šengena (još nije), išao sam na prolaz severno od Varaždina u Mađarsku, da se malo provozam sa suprugom. Tri osobna automobila, čekanje skoro sat vremena! Iz Slovenije u Mađarsku nit ne znaš kad pređeš, ako ne ideš baš na međunarodan prolaz!
(Slovenac 1952, 16. maj 2019 11:35)

Ne smiju bez opravdanja zadržavati EU državljane na granici, često prelazim slovensku granicu, otkako smo u EU mi je slovenski policajac svega nekoliko puta uzeo u ruke i pogledao ličnu kartu, vide pokazujem ličnu kartu, imam ZG tablice i samo mašu da prođem, jednom sam išao s mamom autobusom za Graz, ušao je Slovenac u autobus i viknuo s prednjih vrata jesmo li svi hrvatski državljani, mi vičemo da i pustio je čitav autobus da ni nije gledao dokumente, čitavom autobusu!

PeraNS

pre 4 godine

Kao što je neko napisao, tihi štrajk. Doduše nije toliko tih za sve koji čekaju i to tako traje godinama, nema volje da se situacija reši i njima je to već postala rutina tako da ako ikada reše da prekinu taj štrajk neće znati kako da rade brže. Preporuka je da se ide na manje prelaze, Bački vinogradi, Kelebija ili Đala, videti samo radno vreme jer ne rade svi celog dana, tamo kad je gužva nema više od 10-15 automobila...

Srđan

pre 4 godine

05.05. uveče na izlasku iz Mađarske čekao sam 6 sati. Kod nas 5 minuta. Očigledna je namera Mađara da nas putnike maltretiraju. Izgleda da su nezadovoljni što moraju da rade pa svaki auto pregledaju po 10 min. Da imamo ozbiljnu državu to nebi dozvolili jer smo najveći prijatelji sa njima.

Vozač Šoferović

pre 4 godine

Mi vozači međunarodnog transporta tako prolazimo svaki dan, ali svaki. U poslednjih godinu ipo dana kada pređem za pet-šest sati ja sam sretan, obično je to ceo dan nekad i dva.

KOKI

pre 4 godine

@hm, 16. maj 2019 11:04
i to je razlog sto su ih hapsili ali i pre toga nije bilo mnogo bolje.Cekao sam po 2-3 sata na ulaz radnim danom kad nije praznik, za izlalak doduse nije bilo problema osim za vece praznike i ako imas povracaj AFE, to je tek kod njih procedura od 2 sata, sto kod Grka zavrsis za 3 minuta. Sad ne idem vise na Horgos, bolje da se vozim pola sata duze nego da cekam 2-3 sata duze na granici.

Rade

pre 4 godine

Ko hoće na sigurno, a ne žuri mu se, pravac Vatin pa preko Temišvara u Mađarsku. Malo ćete veću kilometražu napraviti, ali izbeći ćete sve te frustracije i videćete malo rumunski Banat, pošto većina tamo nikada nije ni bila. Ne zaboravite da na Petrom, Rompetrol ili OMV stanici uzmete vinjetu za 7 dana koja košta 3 eur, potrebna je bez obzira da li vozite autoputevima ili ne.

Milanche...ge...

pre 4 godine

Ovo maltretiranje na madjarskoj granici sam doziveo jos krajem marta. Bila je nedelja predvece, na putu nigde nikog, dolazimo na madjarsku granicu, na ulazu u Srbiju i zaticemo haos. Dva sata cekanja, a radila su tri saltera. Madjarski sluzbenik uzme dokumenta, ispred saltera, lagano se proseta do kucice, onda ga nema 10-15 min, onda trazi da otvorite prtljaznik, onda malo mudruje, vrati vam dokumenta i tako iznova.
Te tri kolone vozila, na nasoj granici su se svela na tri automobila i cekanje od 5 min.
To sto rade je sramotno i ne traje od juce i nije zbog “kolega”. Meni to izgleda kao namerno maltretiranje da bi se transfer putnici skrenuli ka Rumuniji i Bugarskoj.
Nesto slicno sam doziveo i na hrvatdkoj granici. U redu za EU vozila nigde nikog, ali odbijaju da prime nasa dokumenta i vracaju ljude u kolone.

turista

pre 4 godine

Ovo je cisto maltretiranje ljudi...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Cica D., 16. maj 2019 11:04)
Jeste,jos samo da neki put krenete na odmor za Grcku.Da vidite koliko se ceka da se izadje iz Srbije.Prosle godine nas bus stoji,nema guzve,mi na redu,cekali sat i 20 minuta,dok vodja puta nije napravila skandal na prelazu i podigla tuzbe.Predprosle godine smo cekali 4h50 min da izadjemo iz Srbije.
Na GR granici ispred nas 20 buseva,carinik samo mase da se prolazi,nemam ni pecat u pasosu....Prosli za 15 min.

mirko

pre 4 godine

prosle nedelje busom iz Nemacke dolazim i vozac ladno posalje kolegu da skuplja od nas novac za Srpsku policiju i carinu,kaze mora se dati radi brzeg prolaska.Te noci je bilo dvadeset i kusur autobusa,nakupilo se dosta za slobodan prolaz.

S4

pre 4 godine

Iskusio licno 2.maja. Totalna anarhija na granicnom prelazu, kolona je bila toliko ducgacka da se granica nije ni videla. ljudi se ubacuju, svadjaju uzas, policije ili granicara ni na vidiku da organizuju automobile... ne mogu zaista da razumem da jedna EU zemlja to radi. zaista sramota. na srpskoj granice sam zato gospodski prosao.

Slovenac 1952

pre 4 godine

Teško razumete? Mađari su u Šengenu, a vi niste ni u EU! Pre nekoliko godina, kad je HR več bila članice EU a ne i Šengena (još nije), išao sam na prolaz severno od Varaždina u Mađarsku, da se malo provozam sa suprugom. Tri osobna automobila, čekanje skoro sat vremena! Iz Slovenije u Mađarsku nit ne znaš kad pređeš, ako ne ideš baš na međunarodan prolaz!

T- zex

pre 4 godine

Svuda je tako . I na hrv strani i na madjarskoj. Rade sta hoce inkad hoce. Prave kolone , ne pustaju vozila .... o nekoj kulturi ne bih ni komentarisao .

nasuf hodzic

pre 4 godine

vi sa putnickim automobila se nesto bunite a kako je nama sa teretnjacima(kamionima)to niko niti pise niti postavlja pitanje sto cekamo po 15 i vise sati u koloni i non stop obilazimo oko kamiona i gledamo da li nam je pocepana cerada ili carinsko uze.

alex

pre 4 godine

1. Uglavnom ne dolazim kolima u Srbiju. Avion + rent a car je jeftiniji od troška za gorivo i putarine.

2. Stanje na madjarskoj granici nije od juče već od 90tih godina. Odkad znam bili su uvek neljubazni i spori ( i ovo je blaga reč za njihov rad). Uvek gledaju da prelaz učine na bilo koji način neprijatnijim nego sto bi trebalo.

3. Od kakve takve normalizacije odnosa sa hrvatskom i otvaranja granica (ako me i uhvati ludilo da krenem kolima), idem preko slovenije i hrvatske. Malo je skuplje zbog putarina ali hrvatskim i slovenackim carinicima kapa dole - uvek rade korektno svoj posao.

4. Ko i dalje ima problema sa Hrvatima, ne ostaje mu drugo nego da ga maltretiraju na madjarskoj granici. Ja sam im davno rekao zbogom i nikad više.

Ja

pre 4 godine

Meni nikako nisu jasni naši ljudi koji automobilima idu na odmor u domovinu. Ja iz Francuske uvek putujem avionom, em je 10x brže i udobnije, em je jeftinije (iako putujemo supruga, ja i dvoje dece, opet avionske karte budu jeftinije nego gorivo i putarine). E, jedino kad dođem tamo uzmem staro auto od oca i njega vozim, ne mogu komšijama da pokažem svoje auto sa "stranim tablicama". I naravno, ne mogu da natovarim pun gepek turšije, slanine i rakije kad se vraćam ovamo.

stiroporac

pre 4 godine

Neobjasnjiva je provera na izlasku iz Madjarske.
Trkeljisu ceo auto kao da smo sverceri.
Poslw tih kontrola nasa carina bukvalno nema sta da radi!

dragaN

pre 4 godine

Hvala bogu da neko konacno progovori o ovom problemu koji Madjari namerno prave. Prosle godine, u toku leta, kada su najvece guzve, na izlazu iz Madjarske kolona nekoliko kilometara, a onda na ulazu u Srbiju, bukvalno nikog nema, srpsku granicu smo presli za dva minuta. To se ponovilo dva puta. Ista situacija na izlazu iz Sbije, nasi ne mogu da propustaju brze jer je kolona na ulazu u Madjarsku bukvalno do nase policijske kontrole, tako da cak i da nasi propistaju bez kontrole, ne mogu zbog zastoja na madjarskoj strani. Imam utisak da Madjari to namerno rade, jer ne postoji drugo objasnjenje.

Gong

pre 4 godine

Čekao i ja skoro 3 sata (1.5. uveče), ali kad sam došao na red, kao i ovi pre mene, završili smo sve za minut-dva. Dok obrađuje dokumenta vozača ispred, policajac mi je pregledao gepek (uglavnom zbog migranata), sve trajalo 30 sekundi. Ništa mi nije jasno. Možda umesto 4-5 traka treba otvoriti više. A, za autobuse... Gledam ih sa strane i ne verujem koliko je sve usporeno kod mađ. službenika. Od hoda, preko pregleda, do obrade dokumenata.

uzo jos piva u zeludac da guram !

pre 4 godine

Hrvati su sa granicama ok, kao i nasi, ako im se radi ide. Madjarsku mogu samo da preletim, nikad vise ni blizu njihovih granica i teritorije aj zdravo.

Pista NS

pre 4 godine

Da, ovo je bas izrazeno i zaista preko svake mere. Cekati po 4-5 sati da se udje u Madjarsku i 1-2 sata da se izadje je van pameti. Pre par dana izlazim iz Madjarske, otvori gepek, daj saobracajnu, proverava auto 10 minuta (istim tim autom putujem i barem svakih 10 dana sam u Madjarskoj) a us to sam i drzavljanin Madjarske.
Pitao ga zasto tako, kaze ne znam, mora. Znaci da im je neko naredio.

mirko

pre 4 godine

prosle nedelje busom iz Nemacke dolazim i vozac ladno posalje kolegu da skuplja od nas novac za Srpsku policiju i carinu,kaze mora se dati radi brzeg prolaska.Te noci je bilo dvadeset i kusur autobusa,nakupilo se dosta za slobodan prolaz.

Pista NS

pre 4 godine

Da, ovo je bas izrazeno i zaista preko svake mere. Cekati po 4-5 sati da se udje u Madjarsku i 1-2 sata da se izadje je van pameti. Pre par dana izlazim iz Madjarske, otvori gepek, daj saobracajnu, proverava auto 10 minuta (istim tim autom putujem i barem svakih 10 dana sam u Madjarskoj) a us to sam i drzavljanin Madjarske.
Pitao ga zasto tako, kaze ne znam, mora. Znaci da im je neko naredio.

Ja

pre 4 godine

Meni nikako nisu jasni naši ljudi koji automobilima idu na odmor u domovinu. Ja iz Francuske uvek putujem avionom, em je 10x brže i udobnije, em je jeftinije (iako putujemo supruga, ja i dvoje dece, opet avionske karte budu jeftinije nego gorivo i putarine). E, jedino kad dođem tamo uzmem staro auto od oca i njega vozim, ne mogu komšijama da pokažem svoje auto sa "stranim tablicama". I naravno, ne mogu da natovarim pun gepek turšije, slanine i rakije kad se vraćam ovamo.

dragaN

pre 4 godine

Hvala bogu da neko konacno progovori o ovom problemu koji Madjari namerno prave. Prosle godine, u toku leta, kada su najvece guzve, na izlazu iz Madjarske kolona nekoliko kilometara, a onda na ulazu u Srbiju, bukvalno nikog nema, srpsku granicu smo presli za dva minuta. To se ponovilo dva puta. Ista situacija na izlazu iz Sbije, nasi ne mogu da propustaju brze jer je kolona na ulazu u Madjarsku bukvalno do nase policijske kontrole, tako da cak i da nasi propistaju bez kontrole, ne mogu zbog zastoja na madjarskoj strani. Imam utisak da Madjari to namerno rade, jer ne postoji drugo objasnjenje.

S4

pre 4 godine

Iskusio licno 2.maja. Totalna anarhija na granicnom prelazu, kolona je bila toliko ducgacka da se granica nije ni videla. ljudi se ubacuju, svadjaju uzas, policije ili granicara ni na vidiku da organizuju automobile... ne mogu zaista da razumem da jedna EU zemlja to radi. zaista sramota. na srpskoj granice sam zato gospodski prosao.

Gong

pre 4 godine

Čekao i ja skoro 3 sata (1.5. uveče), ali kad sam došao na red, kao i ovi pre mene, završili smo sve za minut-dva. Dok obrađuje dokumenta vozača ispred, policajac mi je pregledao gepek (uglavnom zbog migranata), sve trajalo 30 sekundi. Ništa mi nije jasno. Možda umesto 4-5 traka treba otvoriti više. A, za autobuse... Gledam ih sa strane i ne verujem koliko je sve usporeno kod mađ. službenika. Od hoda, preko pregleda, do obrade dokumenata.

uzo jos piva u zeludac da guram !

pre 4 godine

Hrvati su sa granicama ok, kao i nasi, ako im se radi ide. Madjarsku mogu samo da preletim, nikad vise ni blizu njihovih granica i teritorije aj zdravo.

T- zex

pre 4 godine

Svuda je tako . I na hrv strani i na madjarskoj. Rade sta hoce inkad hoce. Prave kolone , ne pustaju vozila .... o nekoj kulturi ne bih ni komentarisao .

Slovenac 1952

pre 4 godine

Teško razumete? Mađari su u Šengenu, a vi niste ni u EU! Pre nekoliko godina, kad je HR več bila članice EU a ne i Šengena (još nije), išao sam na prolaz severno od Varaždina u Mađarsku, da se malo provozam sa suprugom. Tri osobna automobila, čekanje skoro sat vremena! Iz Slovenije u Mađarsku nit ne znaš kad pređeš, ako ne ideš baš na međunarodan prolaz!

alex

pre 4 godine

1. Uglavnom ne dolazim kolima u Srbiju. Avion + rent a car je jeftiniji od troška za gorivo i putarine.

2. Stanje na madjarskoj granici nije od juče već od 90tih godina. Odkad znam bili su uvek neljubazni i spori ( i ovo je blaga reč za njihov rad). Uvek gledaju da prelaz učine na bilo koji način neprijatnijim nego sto bi trebalo.

3. Od kakve takve normalizacije odnosa sa hrvatskom i otvaranja granica (ako me i uhvati ludilo da krenem kolima), idem preko slovenije i hrvatske. Malo je skuplje zbog putarina ali hrvatskim i slovenackim carinicima kapa dole - uvek rade korektno svoj posao.

4. Ko i dalje ima problema sa Hrvatima, ne ostaje mu drugo nego da ga maltretiraju na madjarskoj granici. Ja sam im davno rekao zbogom i nikad više.

Vozač Šoferović

pre 4 godine

Mi vozači međunarodnog transporta tako prolazimo svaki dan, ali svaki. U poslednjih godinu ipo dana kada pređem za pet-šest sati ja sam sretan, obično je to ceo dan nekad i dva.

Rade

pre 4 godine

Ko hoće na sigurno, a ne žuri mu se, pravac Vatin pa preko Temišvara u Mađarsku. Malo ćete veću kilometražu napraviti, ali izbeći ćete sve te frustracije i videćete malo rumunski Banat, pošto većina tamo nikada nije ni bila. Ne zaboravite da na Petrom, Rompetrol ili OMV stanici uzmete vinjetu za 7 dana koja košta 3 eur, potrebna je bez obzira da li vozite autoputevima ili ne.

Ante

pre 4 godine

Njihova granica, njihova pravila. Tako to ide.
Vrati istom mjerom, ili trpi i čekaj.
Ali i problem je Šengenska granica, to je po naredbi EU, bit će još i gore.

Srđan

pre 4 godine

05.05. uveče na izlasku iz Mađarske čekao sam 6 sati. Kod nas 5 minuta. Očigledna je namera Mađara da nas putnike maltretiraju. Izgleda da su nezadovoljni što moraju da rade pa svaki auto pregledaju po 10 min. Da imamo ozbiljnu državu to nebi dozvolili jer smo najveći prijatelji sa njima.

Miloš

pre 4 godine

prosle nedelje busom iz Nemacke dolazim i vozac ladno posalje kolegu da skuplja od nas novac za Srpsku policiju i carinu,kaze mora se dati radi brzeg prolaska
(mirko, 16. maj 2019 11:05)

A nije vam palo na pamet da možda carina i policija ne traže ništa, nego je to keš za vozača i kolegu?

Prelazio sam tu srpsku granicu barem 200 puta u poslednjih desetak godina, nikada mi niko sa srpske strane nije tražio pare ili bilo šta drugo. To ne mogu da kažem i za Mađare.

nasuf hodzic

pre 4 godine

vi sa putnickim automobila se nesto bunite a kako je nama sa teretnjacima(kamionima)to niko niti pise niti postavlja pitanje sto cekamo po 15 i vise sati u koloni i non stop obilazimo oko kamiona i gledamo da li nam je pocepana cerada ili carinsko uze.

Mile

pre 4 godine

Tako je to bilo i kad je Tito bio živ (znam kako je bilo, iz Subotice sam). Oni kad obuku uniformu potpuno se preobraze. Smatraju da im je sveta dužnost da maltetiraju koga god mogu. Još me deda upozorio na to, povodom iskustva sa komšijom iz doba 2. sv. rata...

Frere Jacques

pre 4 godine

Teško razumete? Mađari su u Šengenu, a vi niste ni u EU! Pre nekoliko godina, kad je HR več bila članice EU a ne i Šengena (još nije), išao sam na prolaz severno od Varaždina u Mađarsku, da se malo provozam sa suprugom. Tri osobna automobila, čekanje skoro sat vremena! Iz Slovenije u Mađarsku nit ne znaš kad pređeš, ako ne ideš baš na međunarodan prolaz!
(Slovenac 1952, 16. maj 2019 11:35)

Ne smiju bez opravdanja zadržavati EU državljane na granici, često prelazim slovensku granicu, otkako smo u EU mi je slovenski policajac svega nekoliko puta uzeo u ruke i pogledao ličnu kartu, vide pokazujem ličnu kartu, imam ZG tablice i samo mašu da prođem, jednom sam išao s mamom autobusom za Graz, ušao je Slovenac u autobus i viknuo s prednjih vrata jesmo li svi hrvatski državljani, mi vičemo da i pustio je čitav autobus da ni nije gledao dokumente, čitavom autobusu!

Idite na Horgos 2

pre 4 godine

Predjite u Madjarsku na Horgos 2 ili na Backe Vinograde.
Horgos 2 je BUKVALNO na 200 metara od ovog velikog prelaza Horgos i nikad ali nikad nije guzva! Carinici se tamo smeju kako ne rade nista posto nikad nema guzve, a njihove kolege na velikom Horgosu se raspadaju od posla. A Horgos 2 je bukvalno desno od ovog velikog prelaza i jedni druge vide.
Slicno je i sa Backim Vinogradima. Kad se ide iz Srbije poslednja ili pretposlednja petlja na autoputu se iskljucite i stizete na prazan prelaz. A kada idete iz Madjarske iskljucite se za Morahalom i onda tamo.
Jedina mana-Backi Vinogradi rade od 9-19. Horgos 2 radi od 00-24.
Jos jedno resenje-idite na Sombor pa na Backi Breg pa onda kod Baje na M6. Tj u povratku iz Nemacke/Austrije idete sa M0 obilaznice na M6 a ne na M5 i kod Baje za Srbiju.
Em se krace vozite na M0(koja je katastrofa guzva) em na M6 nikad nema nikoga, em na Backom Bregu nema nikoga.
Ali isto problem radi od 9-19

bane

pre 4 godine

Najvažnije je o ovome svakodnevno pisati. Svi granični prelazi u okolini su problematični. Krivi su podjednako i Mađari, i Srbi, i Hrvati, i Makedonci, i Bugari... Ovo je najveći problem transporta današnjice, a o njemu se skoro ne priča. Sada je 2019. godina, svi svuda putuju, broj prelazaka granice danas u odnosu na pre 20-30 godina je nenormalno veći. Problem nije samo za srpske građane, već i za milionsku populaciju Turaka, Bugara i Albanaca koji tokom leta i praznika iz Zapadne Evrope idu u svoje zemlje. Njima je postala gotovo rutina da čekaju po 2-5 sati na svakoj crnoj granici. To je nehumano prema svim ljudima i svim nacijama. Nema za to opravdanja u bezbednosti, stvar je u tome što države koje se graniče ne otvaraju uopšte taj problem. Političara se ne tiče, oni putuju diplomatskim tablicama ili avionima. To svi putnici treba da naprave proteste, sve kamiondžije, svi nemački gasterbajteri poreklom iz Turske, svi Srbi i Bošnjaci koji žive po Sloveniji, Austriji i dalje. Granice su sramota svih okolnih zemalja, kao i naše.

Milanche...ge...

pre 4 godine

Ovo maltretiranje na madjarskoj granici sam doziveo jos krajem marta. Bila je nedelja predvece, na putu nigde nikog, dolazimo na madjarsku granicu, na ulazu u Srbiju i zaticemo haos. Dva sata cekanja, a radila su tri saltera. Madjarski sluzbenik uzme dokumenta, ispred saltera, lagano se proseta do kucice, onda ga nema 10-15 min, onda trazi da otvorite prtljaznik, onda malo mudruje, vrati vam dokumenta i tako iznova.
Te tri kolone vozila, na nasoj granici su se svela na tri automobila i cekanje od 5 min.
To sto rade je sramotno i ne traje od juce i nije zbog “kolega”. Meni to izgleda kao namerno maltretiranje da bi se transfer putnici skrenuli ka Rumuniji i Bugarskoj.
Nesto slicno sam doziveo i na hrvatdkoj granici. U redu za EU vozila nigde nikog, ali odbijaju da prime nasa dokumenta i vracaju ljude u kolone.

turista

pre 4 godine

Ovo je cisto maltretiranje ljudi...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Cica D., 16. maj 2019 11:04)
Jeste,jos samo da neki put krenete na odmor za Grcku.Da vidite koliko se ceka da se izadje iz Srbije.Prosle godine nas bus stoji,nema guzve,mi na redu,cekali sat i 20 minuta,dok vodja puta nije napravila skandal na prelazu i podigla tuzbe.Predprosle godine smo cekali 4h50 min da izadjemo iz Srbije.
Na GR granici ispred nas 20 buseva,carinik samo mase da se prolazi,nemam ni pecat u pasosu....Prosli za 15 min.

KOKI

pre 4 godine

@hm, 16. maj 2019 11:04
i to je razlog sto su ih hapsili ali i pre toga nije bilo mnogo bolje.Cekao sam po 2-3 sata na ulaz radnim danom kad nije praznik, za izlalak doduse nije bilo problema osim za vece praznike i ako imas povracaj AFE, to je tek kod njih procedura od 2 sata, sto kod Grka zavrsis za 3 minuta. Sad ne idem vise na Horgos, bolje da se vozim pola sata duze nego da cekam 2-3 sata duze na granici.

dr Lektor

pre 4 godine

U ponedeljak 6.Maja stigli smo na Horgos na izlasku iz Madjarske u pola sest ujutru.Ispred nas je bilo svega 11 automobila.Pasose su nam uzeli u pola deset i gledali smo kako ih setaju iz ruke u ruku dok pale cigaru za cigarom i smeju se necemu,prekracuju dosadu ljudi,ne radi im se jednostavno a i vole da se izivljavaju.Tek u 12 i 15 su nam vratili pasose i pustili nas da prodjemo.Nevidjen bezobrazluk i mrznja.

PeraNS

pre 4 godine

Kao što je neko napisao, tihi štrajk. Doduše nije toliko tih za sve koji čekaju i to tako traje godinama, nema volje da se situacija reši i njima je to već postala rutina tako da ako ikada reše da prekinu taj štrajk neće znati kako da rade brže. Preporuka je da se ide na manje prelaze, Bački vinogradi, Kelebija ili Đala, videti samo radno vreme jer ne rade svi celog dana, tamo kad je gužva nema više od 10-15 automobila...

stiroporac

pre 4 godine

Neobjasnjiva je provera na izlasku iz Madjarske.
Trkeljisu ceo auto kao da smo sverceri.
Poslw tih kontrola nasa carina bukvalno nema sta da radi!

Sulejman

pre 4 godine

Cekali smo devet sati da udjemo u Madjarsku. Ispred nas je bilo samo tri busa. Kada sml mi dosli na red, rampa je bila spustena cak dva sata, njih nije bilo ispred....Onda su nas pozvali i sve zavrslili za dvadesetak minuta. Dakle, cisto izivljavanje!!!

srban

pre 4 godine

Očigledno je to neka instrukcija ili kritika iz Brisela. Nešto kao, da suviše lako puštaju u Šengenski prostor. Onda su birokrate iz Budimpešte i/ili Brisela našle "rešenje" problema u tome što će pregled vozila "trajati najmanje 10 ili 15 minuta". Zato mađarski policajac uzme pasoše, i ode u kućicu i vrati se tek posle tog vremena. U međuvremenu igra igrice u kućici, i čeka da prođe propisano vreme. Ko misli da preterujem, neka se seti da u našem pravilniku o tehničkom pregledu piše da pregled traje "najmanje 30 minuta". Ko god je radio registraciju nakon uvođenja te izmene, zna kako to izgleda u praksi. Nemoć da se bilo šta od ovoga zaustavi, pokazuje stvarnu "snagu" naše diplomatije, za razliku od onoga što slušamo u dnevniku u pola osam...

Miloš

pre 4 godine

Teško razumete? Mađari su u Šengenu, a vi niste ni u EU! (...) Tri osobna automobila, čekanje skoro sat vremena!
(Slovenac 1952, 16. maj 2019 11:35)

Pa ako je poenta EU i Šengena da se dugo čeka na granici, onda ok. Ali, nekako mislim da nije to u pitanju. Šta to može trajati 20 minuta po automobilu, pa neka samo jedan čovek radi? Prelazio sam mnoge granice na planeti, od Amerike do Australije, preko teške egzotike gde nisu znali ni šta je ni gde je Srbija, i apsolutno nigde nisam bio predmet "obrade" 20 minuta.

A inače, čekanja kakva su na granici sa Mađarskom nigde nisam doživeo u bližem susedstvu, uključujući baš i slovenačku granicu sa HR dok ona još nije bila članica EU.

Kaća

pre 4 godine

03.05. smo čekali na Kelebiji u koloni više od 5 sati. Nisu puštali ni EU tablice, ni ljude sa malom decom.
Pomerali smo se napred samo kada bi neko od revoltiranih ljudi iz kolone izašao i okrenuo nazad u pravcu Subotice.
Izgovor im je bio da je pao sistem.
Mislim da im je svako od nas pojedinačno poželeo sve najgore.

Charapan

pre 4 godine

Putujem skoro svakog vikenda kolima preko te granice vec 6 godina. Sve sto pisu ljudi u komentari a je tacno. Vrlo cesto ni manji prelazi ne garantuju ista brze. Jednostavno maltretiranje, preduga procedura i spori rad. Ovo moze samo medjudrzavno da se resi nikako drugacije. Neka pregledaju ali mora vise traka da radi itd.

putnik

pre 4 godine

Ne smiju bez opravdanja zadržavati EU državljane na granici
(Frere Jacques, 16. maj 2019 12:10)

Nadje se uvek opravdanje. Od prosle godine na svim spoljnim granicama Sengena svi pasosi se detaljno skeniraju, ukljucujuci i pasose EU zemalja. Ranije su carinici samo ovlas gledali EU pasose, a ponekad cim bi videli korice pustali su ljude dalje. Sada moraju svaki pasos da ubace u skener, to potraje najmanje 30 sekundi, a kada su svi boksovi otvoreni traje i duze. Sistem je lose uradjen i cesto puca. Takodje, ponekad bez ikakvog razloga prave probleme samo tako. Prosle godine sam putovao iz Srbije za Holandiju. Na aerodromu u Amsterdamu sve kapije za automatsko skeniranje pasosa su bile zatvorene, svi su upuceni na rucnu kontrolu. U isto vreme sa nasim avionom sleteo je i rumunski iz Bukuresta. Holandski carinici su svaki rumunski dokument pregledali lupama (?!). Nikome nije bilo jasno zasto, jedan moj kolega Rumun koji inace zivi u Holandiji mi je kasnije ispricao da je to cesta pojava i da on ponekad ceka i po 4 sata u Amsterdamu i samo u Amsterdamu. Tek pre par meseci su to prestali da rade.

Dragan

pre 4 godine

Licno doziveo matletiranje od madjarskih carinika..bez ikakvog razloga. Vozim se sa zenom u kaskai nisan dzipom..odvaja me policajac i krece da proverava vozilo. Ja ga pitam jedno 10 ak puta u cemu se radi ..nema odgovora.samo oblece oko auta i trazi da mu pokazem neki barcode na autu?! Na kraju kad nije nasao trazi da mu pokazem broj sašije ispod haube..sve to traje dobri 40min..da bi na kraju rekao da mora da prekine jer ga zove devojka na mob..inace lik je imao euro police uniformu i verovatno je srbin ili iz okruzenja. Jer pricali smo na srbskom..

Novi sad

pre 4 godine

Dobro je da se neko setio da progovori o ovome. Maltretiranje ljudi, pretres automobila, spuštanje rampe od 8 do 12 sati i nedozvoljavanje ikome da pređe granicu.... je prešlo svaku meru.

Beograd

pre 4 godine

Prosao sam pola Evrope i jos nisam video neljubazniju naciju od Madjara. Cast izuzetcima da me ne bi neko pogresno svatio. Jos ovo malttetiranje na granici cekanje odugovlacenje ispiranje mozga koje godinama traje na njihovom granicnom prelazu. Meni nijs jasno kako ih niko ne opomene od ovih glavesina iz EU da rade neljubazno nekulturno bezvoljno. Kako nema neki mehanizam ili kontrola nad njima. Oni njihovi granicari se ponasaju bahato sebicno egoisticno sa dozom prekora to je za svaku osudu.

Cukon Emilija

pre 4 godine

Imam rešenje - batalite Mađarsku i nađite alternativu. Mi smo odlazili turistički više godina, ostavljali silne novce po njihovim skupim banjama i na kraju još da čekam u koloni 5 sati na granici. O ne, nikako

Nenad

pre 4 godine

@PeraNS Manji prelazi su ranije bila mnogo bolja opcija i nije bila guzva. Medjutim, ni to vise ne vazi, sada i na tim manjim prelazima putuju nasi ljudi iz Austrije, Nemacke.. Ja sam u nedelju na Djali za ulaz u Madjarsku cekao 2 sata i bilo je mnogo vise od 10-15 automobila.

ja

pre 4 godine

@ (turista, 16. maj 2019 11:50)

Za buseve je obavezna pooštrena kontrola još otkako su krenuli problemi sa migrantima. Vidim da teraju ljude da izlaze iz buseva i da, pojedinačno, sa pasošima u rukama, prelaze granicu. S druge strane, kada idete autom, mnogo manje problema ima i niko vas ne cima. Na grčkoj granici pogotovo. Hiljadu puta sam prešao njihovu granicu, a mislim da mi još nijednom ni pasoš nisu pogledali - samo mahnu da prođem...

phreak

pre 4 godine

Evo konkretnog predloga: umesto da dva puta otvaramo gepek na autu, da bi ga odvojeno pogledali policajac i carinik, sa sve pomeranjem automobila za 5 metara, neka obojica zajedno pogledaju u gepek. Time će se vreme pregleda jednog automobila bukvalno prepoloviti.

DaLanik

pre 4 godine

Godinama idem preko Bačkog Brega i uvek prodjem za 15 min. samo jednom mi se desilo da sam čekao sat vremena. jbg maltretiranje voziti madjarskim selima 50km ali šta da se radi, najgore je čekati pogotovo po vrućini leti....

star

pre 4 godine

@Idite na Horgos 2
Druze uopste nisi upravu. Ja sam na H2 cekao skoro sat vremena prosle jeseni. O Backim vinogradima i da ne pricam. jednom sam cekao 1.5 a drugi put 2.5 sata...

Moje iskustvo

pre 4 godine

Moje iskustvo je drugacije.Putovala 1. maja za Madjarsku preko Horgosa minibusom.Obe granice prosla za nesto manje od sat vremena, od toga na Madjarskoj oko 40 minuta. Pustali i na EU prolaz.Povratak u Srbiju za manje od pola sata na obe granice 6. maja.

ime

pre 4 godine

Isli kolima za praznike preko Madjarske, zadrzavanje 2 sata i u odlasku i u povratku. Mislim da je najveci problem mali broj saltera i nesto duze skeniranje pasosa. Nikad nismo imali probleme, nikad nas niko nije pretresao. Verovatno zato sto uvek nosimo dva kofera. Ovog puta ispred nas bilo nekoliko bugarskih automobila/kombija. Svima pun gepek do vrha, stvari ispadaju kad ga otvore. Nikog nisu ni zadrzavali ni pretresali. Ne verujem da je posredi maltretiranje putnika, verovatno samo los softver pa se zbog toga oduzi kontrola.

bruce

pre 4 godine

E bas ste izabrali primer, 05.05. nedelja posle 1. maja i naseg Uskrsa, ono ko je spojio imao je 10 dana odmora, guzva je bila gde god da podjes. Ja sam se vratio u subotu 04.05. prosao za 15 minuta granicu. Ne znam, mozda je bolje da se ostane dan duze pa taj dan da se provede na granici... ;) ;)

Maki

pre 1 godinu

Nedelja 19 Mart 2023. Bus iz Jagodine je prosao Srb. Granicu u 01:00 sada je 07:00 i jos uvek cekaju. Moja supruga putuje iz Jagodine za Wien. Sta rade madjari i zasto niko nista ne preduzima? Evropske granice su od Austrije, Njemacke.,italije itd..Ovo sto neki nazivaju EU to je sprdnja. Nista ih rusi nisu naucili.

Ja

pre 4 godine

Meni nikako nisu jasni naši ljudi koji automobilima idu na odmor u domovinu. Ja iz Francuske uvek putujem avionom, em je 10x brže i udobnije, em je jeftinije (iako putujemo supruga, ja i dvoje dece, opet avionske karte budu jeftinije nego gorivo i putarine). E, jedino kad dođem tamo uzmem staro auto od oca i njega vozim, ne mogu komšijama da pokažem svoje auto sa "stranim tablicama". I naravno, ne mogu da natovarim pun gepek turšije, slanine i rakije kad se vraćam ovamo.

Slovenac 1952

pre 4 godine

Teško razumete? Mađari su u Šengenu, a vi niste ni u EU! Pre nekoliko godina, kad je HR več bila članice EU a ne i Šengena (još nije), išao sam na prolaz severno od Varaždina u Mađarsku, da se malo provozam sa suprugom. Tri osobna automobila, čekanje skoro sat vremena! Iz Slovenije u Mađarsku nit ne znaš kad pređeš, ako ne ideš baš na međunarodan prolaz!

mirko

pre 4 godine

prosle nedelje busom iz Nemacke dolazim i vozac ladno posalje kolegu da skuplja od nas novac za Srpsku policiju i carinu,kaze mora se dati radi brzeg prolaska.Te noci je bilo dvadeset i kusur autobusa,nakupilo se dosta za slobodan prolaz.

Idite na Horgos 2

pre 4 godine

Predjite u Madjarsku na Horgos 2 ili na Backe Vinograde.
Horgos 2 je BUKVALNO na 200 metara od ovog velikog prelaza Horgos i nikad ali nikad nije guzva! Carinici se tamo smeju kako ne rade nista posto nikad nema guzve, a njihove kolege na velikom Horgosu se raspadaju od posla. A Horgos 2 je bukvalno desno od ovog velikog prelaza i jedni druge vide.
Slicno je i sa Backim Vinogradima. Kad se ide iz Srbije poslednja ili pretposlednja petlja na autoputu se iskljucite i stizete na prazan prelaz. A kada idete iz Madjarske iskljucite se za Morahalom i onda tamo.
Jedina mana-Backi Vinogradi rade od 9-19. Horgos 2 radi od 00-24.
Jos jedno resenje-idite na Sombor pa na Backi Breg pa onda kod Baje na M6. Tj u povratku iz Nemacke/Austrije idete sa M0 obilaznice na M6 a ne na M5 i kod Baje za Srbiju.
Em se krace vozite na M0(koja je katastrofa guzva) em na M6 nikad nema nikoga, em na Backom Bregu nema nikoga.
Ali isto problem radi od 9-19

Moje iskustvo

pre 4 godine

Moje iskustvo je drugacije.Putovala 1. maja za Madjarsku preko Horgosa minibusom.Obe granice prosla za nesto manje od sat vremena, od toga na Madjarskoj oko 40 minuta. Pustali i na EU prolaz.Povratak u Srbiju za manje od pola sata na obe granice 6. maja.

T- zex

pre 4 godine

Svuda je tako . I na hrv strani i na madjarskoj. Rade sta hoce inkad hoce. Prave kolone , ne pustaju vozila .... o nekoj kulturi ne bih ni komentarisao .

ime

pre 4 godine

Isli kolima za praznike preko Madjarske, zadrzavanje 2 sata i u odlasku i u povratku. Mislim da je najveci problem mali broj saltera i nesto duze skeniranje pasosa. Nikad nismo imali probleme, nikad nas niko nije pretresao. Verovatno zato sto uvek nosimo dva kofera. Ovog puta ispred nas bilo nekoliko bugarskih automobila/kombija. Svima pun gepek do vrha, stvari ispadaju kad ga otvore. Nikog nisu ni zadrzavali ni pretresali. Ne verujem da je posredi maltretiranje putnika, verovatno samo los softver pa se zbog toga oduzi kontrola.

S4

pre 4 godine

Iskusio licno 2.maja. Totalna anarhija na granicnom prelazu, kolona je bila toliko ducgacka da se granica nije ni videla. ljudi se ubacuju, svadjaju uzas, policije ili granicara ni na vidiku da organizuju automobile... ne mogu zaista da razumem da jedna EU zemlja to radi. zaista sramota. na srpskoj granice sam zato gospodski prosao.

uzo jos piva u zeludac da guram !

pre 4 godine

Hrvati su sa granicama ok, kao i nasi, ako im se radi ide. Madjarsku mogu samo da preletim, nikad vise ni blizu njihovih granica i teritorije aj zdravo.

Dragan

pre 4 godine

Licno doziveo matletiranje od madjarskih carinika..bez ikakvog razloga. Vozim se sa zenom u kaskai nisan dzipom..odvaja me policajac i krece da proverava vozilo. Ja ga pitam jedno 10 ak puta u cemu se radi ..nema odgovora.samo oblece oko auta i trazi da mu pokazem neki barcode na autu?! Na kraju kad nije nasao trazi da mu pokazem broj sašije ispod haube..sve to traje dobri 40min..da bi na kraju rekao da mora da prekine jer ga zove devojka na mob..inace lik je imao euro police uniformu i verovatno je srbin ili iz okruzenja. Jer pricali smo na srbskom..

Miloš

pre 4 godine

prosle nedelje busom iz Nemacke dolazim i vozac ladno posalje kolegu da skuplja od nas novac za Srpsku policiju i carinu,kaze mora se dati radi brzeg prolaska
(mirko, 16. maj 2019 11:05)

A nije vam palo na pamet da možda carina i policija ne traže ništa, nego je to keš za vozača i kolegu?

Prelazio sam tu srpsku granicu barem 200 puta u poslednjih desetak godina, nikada mi niko sa srpske strane nije tražio pare ili bilo šta drugo. To ne mogu da kažem i za Mađare.

dragaN

pre 4 godine

Hvala bogu da neko konacno progovori o ovom problemu koji Madjari namerno prave. Prosle godine, u toku leta, kada su najvece guzve, na izlazu iz Madjarske kolona nekoliko kilometara, a onda na ulazu u Srbiju, bukvalno nikog nema, srpsku granicu smo presli za dva minuta. To se ponovilo dva puta. Ista situacija na izlazu iz Sbije, nasi ne mogu da propustaju brze jer je kolona na ulazu u Madjarsku bukvalno do nase policijske kontrole, tako da cak i da nasi propistaju bez kontrole, ne mogu zbog zastoja na madjarskoj strani. Imam utisak da Madjari to namerno rade, jer ne postoji drugo objasnjenje.

bruce

pre 4 godine

E bas ste izabrali primer, 05.05. nedelja posle 1. maja i naseg Uskrsa, ono ko je spojio imao je 10 dana odmora, guzva je bila gde god da podjes. Ja sam se vratio u subotu 04.05. prosao za 15 minuta granicu. Ne znam, mozda je bolje da se ostane dan duze pa taj dan da se provede na granici... ;) ;)

Ante

pre 4 godine

Njihova granica, njihova pravila. Tako to ide.
Vrati istom mjerom, ili trpi i čekaj.
Ali i problem je Šengenska granica, to je po naredbi EU, bit će još i gore.

Frere Jacques

pre 4 godine

Teško razumete? Mađari su u Šengenu, a vi niste ni u EU! Pre nekoliko godina, kad je HR več bila članice EU a ne i Šengena (još nije), išao sam na prolaz severno od Varaždina u Mađarsku, da se malo provozam sa suprugom. Tri osobna automobila, čekanje skoro sat vremena! Iz Slovenije u Mađarsku nit ne znaš kad pređeš, ako ne ideš baš na međunarodan prolaz!
(Slovenac 1952, 16. maj 2019 11:35)

Ne smiju bez opravdanja zadržavati EU državljane na granici, često prelazim slovensku granicu, otkako smo u EU mi je slovenski policajac svega nekoliko puta uzeo u ruke i pogledao ličnu kartu, vide pokazujem ličnu kartu, imam ZG tablice i samo mašu da prođem, jednom sam išao s mamom autobusom za Graz, ušao je Slovenac u autobus i viknuo s prednjih vrata jesmo li svi hrvatski državljani, mi vičemo da i pustio je čitav autobus da ni nije gledao dokumente, čitavom autobusu!

Srđan

pre 4 godine

05.05. uveče na izlasku iz Mađarske čekao sam 6 sati. Kod nas 5 minuta. Očigledna je namera Mađara da nas putnike maltretiraju. Izgleda da su nezadovoljni što moraju da rade pa svaki auto pregledaju po 10 min. Da imamo ozbiljnu državu to nebi dozvolili jer smo najveći prijatelji sa njima.

Pista NS

pre 4 godine

Da, ovo je bas izrazeno i zaista preko svake mere. Cekati po 4-5 sati da se udje u Madjarsku i 1-2 sata da se izadje je van pameti. Pre par dana izlazim iz Madjarske, otvori gepek, daj saobracajnu, proverava auto 10 minuta (istim tim autom putujem i barem svakih 10 dana sam u Madjarskoj) a us to sam i drzavljanin Madjarske.
Pitao ga zasto tako, kaze ne znam, mora. Znaci da im je neko naredio.

Gong

pre 4 godine

Čekao i ja skoro 3 sata (1.5. uveče), ali kad sam došao na red, kao i ovi pre mene, završili smo sve za minut-dva. Dok obrađuje dokumenta vozača ispred, policajac mi je pregledao gepek (uglavnom zbog migranata), sve trajalo 30 sekundi. Ništa mi nije jasno. Možda umesto 4-5 traka treba otvoriti više. A, za autobuse... Gledam ih sa strane i ne verujem koliko je sve usporeno kod mađ. službenika. Od hoda, preko pregleda, do obrade dokumenata.

Milanche...ge...

pre 4 godine

Ovo maltretiranje na madjarskoj granici sam doziveo jos krajem marta. Bila je nedelja predvece, na putu nigde nikog, dolazimo na madjarsku granicu, na ulazu u Srbiju i zaticemo haos. Dva sata cekanja, a radila su tri saltera. Madjarski sluzbenik uzme dokumenta, ispred saltera, lagano se proseta do kucice, onda ga nema 10-15 min, onda trazi da otvorite prtljaznik, onda malo mudruje, vrati vam dokumenta i tako iznova.
Te tri kolone vozila, na nasoj granici su se svela na tri automobila i cekanje od 5 min.
To sto rade je sramotno i ne traje od juce i nije zbog “kolega”. Meni to izgleda kao namerno maltretiranje da bi se transfer putnici skrenuli ka Rumuniji i Bugarskoj.
Nesto slicno sam doziveo i na hrvatdkoj granici. U redu za EU vozila nigde nikog, ali odbijaju da prime nasa dokumenta i vracaju ljude u kolone.

Miloš

pre 4 godine

Teško razumete? Mađari su u Šengenu, a vi niste ni u EU! (...) Tri osobna automobila, čekanje skoro sat vremena!
(Slovenac 1952, 16. maj 2019 11:35)

Pa ako je poenta EU i Šengena da se dugo čeka na granici, onda ok. Ali, nekako mislim da nije to u pitanju. Šta to može trajati 20 minuta po automobilu, pa neka samo jedan čovek radi? Prelazio sam mnoge granice na planeti, od Amerike do Australije, preko teške egzotike gde nisu znali ni šta je ni gde je Srbija, i apsolutno nigde nisam bio predmet "obrade" 20 minuta.

A inače, čekanja kakva su na granici sa Mađarskom nigde nisam doživeo u bližem susedstvu, uključujući baš i slovenačku granicu sa HR dok ona još nije bila članica EU.

dr Lektor

pre 4 godine

U ponedeljak 6.Maja stigli smo na Horgos na izlasku iz Madjarske u pola sest ujutru.Ispred nas je bilo svega 11 automobila.Pasose su nam uzeli u pola deset i gledali smo kako ih setaju iz ruke u ruku dok pale cigaru za cigarom i smeju se necemu,prekracuju dosadu ljudi,ne radi im se jednostavno a i vole da se izivljavaju.Tek u 12 i 15 su nam vratili pasose i pustili nas da prodjemo.Nevidjen bezobrazluk i mrznja.

turista

pre 4 godine

Ovo je cisto maltretiranje ljudi...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Cica D., 16. maj 2019 11:04)
Jeste,jos samo da neki put krenete na odmor za Grcku.Da vidite koliko se ceka da se izadje iz Srbije.Prosle godine nas bus stoji,nema guzve,mi na redu,cekali sat i 20 minuta,dok vodja puta nije napravila skandal na prelazu i podigla tuzbe.Predprosle godine smo cekali 4h50 min da izadjemo iz Srbije.
Na GR granici ispred nas 20 buseva,carinik samo mase da se prolazi,nemam ni pecat u pasosu....Prosli za 15 min.

alex

pre 4 godine

1. Uglavnom ne dolazim kolima u Srbiju. Avion + rent a car je jeftiniji od troška za gorivo i putarine.

2. Stanje na madjarskoj granici nije od juče već od 90tih godina. Odkad znam bili su uvek neljubazni i spori ( i ovo je blaga reč za njihov rad). Uvek gledaju da prelaz učine na bilo koji način neprijatnijim nego sto bi trebalo.

3. Od kakve takve normalizacije odnosa sa hrvatskom i otvaranja granica (ako me i uhvati ludilo da krenem kolima), idem preko slovenije i hrvatske. Malo je skuplje zbog putarina ali hrvatskim i slovenackim carinicima kapa dole - uvek rade korektno svoj posao.

4. Ko i dalje ima problema sa Hrvatima, ne ostaje mu drugo nego da ga maltretiraju na madjarskoj granici. Ja sam im davno rekao zbogom i nikad više.

KOKI

pre 4 godine

@hm, 16. maj 2019 11:04
i to je razlog sto su ih hapsili ali i pre toga nije bilo mnogo bolje.Cekao sam po 2-3 sata na ulaz radnim danom kad nije praznik, za izlalak doduse nije bilo problema osim za vece praznike i ako imas povracaj AFE, to je tek kod njih procedura od 2 sata, sto kod Grka zavrsis za 3 minuta. Sad ne idem vise na Horgos, bolje da se vozim pola sata duze nego da cekam 2-3 sata duze na granici.

Mile

pre 4 godine

Tako je to bilo i kad je Tito bio živ (znam kako je bilo, iz Subotice sam). Oni kad obuku uniformu potpuno se preobraze. Smatraju da im je sveta dužnost da maltetiraju koga god mogu. Još me deda upozorio na to, povodom iskustva sa komšijom iz doba 2. sv. rata...

Beograd

pre 4 godine

Prosao sam pola Evrope i jos nisam video neljubazniju naciju od Madjara. Cast izuzetcima da me ne bi neko pogresno svatio. Jos ovo malttetiranje na granici cekanje odugovlacenje ispiranje mozga koje godinama traje na njihovom granicnom prelazu. Meni nijs jasno kako ih niko ne opomene od ovih glavesina iz EU da rade neljubazno nekulturno bezvoljno. Kako nema neki mehanizam ili kontrola nad njima. Oni njihovi granicari se ponasaju bahato sebicno egoisticno sa dozom prekora to je za svaku osudu.

Novi sad

pre 4 godine

Dobro je da se neko setio da progovori o ovome. Maltretiranje ljudi, pretres automobila, spuštanje rampe od 8 do 12 sati i nedozvoljavanje ikome da pređe granicu.... je prešlo svaku meru.

Rade

pre 4 godine

Ko hoće na sigurno, a ne žuri mu se, pravac Vatin pa preko Temišvara u Mađarsku. Malo ćete veću kilometražu napraviti, ali izbeći ćete sve te frustracije i videćete malo rumunski Banat, pošto većina tamo nikada nije ni bila. Ne zaboravite da na Petrom, Rompetrol ili OMV stanici uzmete vinjetu za 7 dana koja košta 3 eur, potrebna je bez obzira da li vozite autoputevima ili ne.

bane

pre 4 godine

Najvažnije je o ovome svakodnevno pisati. Svi granični prelazi u okolini su problematični. Krivi su podjednako i Mađari, i Srbi, i Hrvati, i Makedonci, i Bugari... Ovo je najveći problem transporta današnjice, a o njemu se skoro ne priča. Sada je 2019. godina, svi svuda putuju, broj prelazaka granice danas u odnosu na pre 20-30 godina je nenormalno veći. Problem nije samo za srpske građane, već i za milionsku populaciju Turaka, Bugara i Albanaca koji tokom leta i praznika iz Zapadne Evrope idu u svoje zemlje. Njima je postala gotovo rutina da čekaju po 2-5 sati na svakoj crnoj granici. To je nehumano prema svim ljudima i svim nacijama. Nema za to opravdanja u bezbednosti, stvar je u tome što države koje se graniče ne otvaraju uopšte taj problem. Političara se ne tiče, oni putuju diplomatskim tablicama ili avionima. To svi putnici treba da naprave proteste, sve kamiondžije, svi nemački gasterbajteri poreklom iz Turske, svi Srbi i Bošnjaci koji žive po Sloveniji, Austriji i dalje. Granice su sramota svih okolnih zemalja, kao i naše.

Cukon Emilija

pre 4 godine

Imam rešenje - batalite Mađarsku i nađite alternativu. Mi smo odlazili turistički više godina, ostavljali silne novce po njihovim skupim banjama i na kraju još da čekam u koloni 5 sati na granici. O ne, nikako

phreak

pre 4 godine

Evo konkretnog predloga: umesto da dva puta otvaramo gepek na autu, da bi ga odvojeno pogledali policajac i carinik, sa sve pomeranjem automobila za 5 metara, neka obojica zajedno pogledaju u gepek. Time će se vreme pregleda jednog automobila bukvalno prepoloviti.

nasuf hodzic

pre 4 godine

vi sa putnickim automobila se nesto bunite a kako je nama sa teretnjacima(kamionima)to niko niti pise niti postavlja pitanje sto cekamo po 15 i vise sati u koloni i non stop obilazimo oko kamiona i gledamo da li nam je pocepana cerada ili carinsko uze.

stiroporac

pre 4 godine

Neobjasnjiva je provera na izlasku iz Madjarske.
Trkeljisu ceo auto kao da smo sverceri.
Poslw tih kontrola nasa carina bukvalno nema sta da radi!

PeraNS

pre 4 godine

Kao što je neko napisao, tihi štrajk. Doduše nije toliko tih za sve koji čekaju i to tako traje godinama, nema volje da se situacija reši i njima je to već postala rutina tako da ako ikada reše da prekinu taj štrajk neće znati kako da rade brže. Preporuka je da se ide na manje prelaze, Bački vinogradi, Kelebija ili Đala, videti samo radno vreme jer ne rade svi celog dana, tamo kad je gužva nema više od 10-15 automobila...

Kaća

pre 4 godine

03.05. smo čekali na Kelebiji u koloni više od 5 sati. Nisu puštali ni EU tablice, ni ljude sa malom decom.
Pomerali smo se napred samo kada bi neko od revoltiranih ljudi iz kolone izašao i okrenuo nazad u pravcu Subotice.
Izgovor im je bio da je pao sistem.
Mislim da im je svako od nas pojedinačno poželeo sve najgore.

ja

pre 4 godine

@ (turista, 16. maj 2019 11:50)

Za buseve je obavezna pooštrena kontrola još otkako su krenuli problemi sa migrantima. Vidim da teraju ljude da izlaze iz buseva i da, pojedinačno, sa pasošima u rukama, prelaze granicu. S druge strane, kada idete autom, mnogo manje problema ima i niko vas ne cima. Na grčkoj granici pogotovo. Hiljadu puta sam prešao njihovu granicu, a mislim da mi još nijednom ni pasoš nisu pogledali - samo mahnu da prođem...

putnik

pre 4 godine

Ne smiju bez opravdanja zadržavati EU državljane na granici
(Frere Jacques, 16. maj 2019 12:10)

Nadje se uvek opravdanje. Od prosle godine na svim spoljnim granicama Sengena svi pasosi se detaljno skeniraju, ukljucujuci i pasose EU zemalja. Ranije su carinici samo ovlas gledali EU pasose, a ponekad cim bi videli korice pustali su ljude dalje. Sada moraju svaki pasos da ubace u skener, to potraje najmanje 30 sekundi, a kada su svi boksovi otvoreni traje i duze. Sistem je lose uradjen i cesto puca. Takodje, ponekad bez ikakvog razloga prave probleme samo tako. Prosle godine sam putovao iz Srbije za Holandiju. Na aerodromu u Amsterdamu sve kapije za automatsko skeniranje pasosa su bile zatvorene, svi su upuceni na rucnu kontrolu. U isto vreme sa nasim avionom sleteo je i rumunski iz Bukuresta. Holandski carinici su svaki rumunski dokument pregledali lupama (?!). Nikome nije bilo jasno zasto, jedan moj kolega Rumun koji inace zivi u Holandiji mi je kasnije ispricao da je to cesta pojava i da on ponekad ceka i po 4 sata u Amsterdamu i samo u Amsterdamu. Tek pre par meseci su to prestali da rade.

Charapan

pre 4 godine

Putujem skoro svakog vikenda kolima preko te granice vec 6 godina. Sve sto pisu ljudi u komentari a je tacno. Vrlo cesto ni manji prelazi ne garantuju ista brze. Jednostavno maltretiranje, preduga procedura i spori rad. Ovo moze samo medjudrzavno da se resi nikako drugacije. Neka pregledaju ali mora vise traka da radi itd.

Vozač Šoferović

pre 4 godine

Mi vozači međunarodnog transporta tako prolazimo svaki dan, ali svaki. U poslednjih godinu ipo dana kada pređem za pet-šest sati ja sam sretan, obično je to ceo dan nekad i dva.

Nenad

pre 4 godine

@PeraNS Manji prelazi su ranije bila mnogo bolja opcija i nije bila guzva. Medjutim, ni to vise ne vazi, sada i na tim manjim prelazima putuju nasi ljudi iz Austrije, Nemacke.. Ja sam u nedelju na Djali za ulaz u Madjarsku cekao 2 sata i bilo je mnogo vise od 10-15 automobila.

DaLanik

pre 4 godine

Godinama idem preko Bačkog Brega i uvek prodjem za 15 min. samo jednom mi se desilo da sam čekao sat vremena. jbg maltretiranje voziti madjarskim selima 50km ali šta da se radi, najgore je čekati pogotovo po vrućini leti....

srban

pre 4 godine

Očigledno je to neka instrukcija ili kritika iz Brisela. Nešto kao, da suviše lako puštaju u Šengenski prostor. Onda su birokrate iz Budimpešte i/ili Brisela našle "rešenje" problema u tome što će pregled vozila "trajati najmanje 10 ili 15 minuta". Zato mađarski policajac uzme pasoše, i ode u kućicu i vrati se tek posle tog vremena. U međuvremenu igra igrice u kućici, i čeka da prođe propisano vreme. Ko misli da preterujem, neka se seti da u našem pravilniku o tehničkom pregledu piše da pregled traje "najmanje 30 minuta". Ko god je radio registraciju nakon uvođenja te izmene, zna kako to izgleda u praksi. Nemoć da se bilo šta od ovoga zaustavi, pokazuje stvarnu "snagu" naše diplomatije, za razliku od onoga što slušamo u dnevniku u pola osam...

Sulejman

pre 4 godine

Cekali smo devet sati da udjemo u Madjarsku. Ispred nas je bilo samo tri busa. Kada sml mi dosli na red, rampa je bila spustena cak dva sata, njih nije bilo ispred....Onda su nas pozvali i sve zavrslili za dvadesetak minuta. Dakle, cisto izivljavanje!!!

star

pre 4 godine

@Idite na Horgos 2
Druze uopste nisi upravu. Ja sam na H2 cekao skoro sat vremena prosle jeseni. O Backim vinogradima i da ne pricam. jednom sam cekao 1.5 a drugi put 2.5 sata...

Maki

pre 1 godinu

Nedelja 19 Mart 2023. Bus iz Jagodine je prosao Srb. Granicu u 01:00 sada je 07:00 i jos uvek cekaju. Moja supruga putuje iz Jagodine za Wien. Sta rade madjari i zasto niko nista ne preduzima? Evropske granice su od Austrije, Njemacke.,italije itd..Ovo sto neki nazivaju EU to je sprdnja. Nista ih rusi nisu naucili.