Dve decenije bez izvinjenja

Beograd -- Na današnji dan, pre tačno dve decenije, nakon niza spornih pokušaja međunarodne zajednice da se reši kosovska kriza, iz baze u Avijanu poleteli su prvi avioni.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. A ko ocekuje izvinjenje? Pa Japan ceka 74 godine na izvinjenje za dve nuklearne bombe i nisu ga docekali,niti ce. Kad je tlacitelj zalio za zrtvama?
  (Drug Ostoja, 25. mart 2019 10:29)

  # Link komentara

 2. Ja sam se borio protiv okorelog terorizma i boriću se opet ako treba, za odbranu od zla i nikakve laži i propaganda me neće nikad pokolebati. Slava svim našim ljudima koji su stradali od NATO agresora, a poseban pozdrav svim mojim saborcima sa Košara!
  (Zauvek pamtimo, 24. mart 2019 07:30)

  Nisi ti video Kosare ni na google-mapama. A okoreli terorizam protiv kojeg sam se ja tada borio kako do svega nebi ni doslo je bila vrhuska sps-jul-srs...i necu se boriti vise nikada, jer ce opet doci neki legalista sa Dorcola i eto nama iste ekipe opet.
  Pozdrav mojim saborcima iz Otpora.
  (takticki harakiri, 24. mart 2019 14:34)

  # Link komentara

 3. Мислим да ми требамо из свега извући поуке и урадити што је до нас да до овога више не дође. Нека је слава жртвама Нато агресије. СРБИЈА! ✊
   (ВЕЧИТИ ДЕЛИЈА, 24. mart 2019 13:25)

  # Link komentara

 4. @Ante
  "Drugo, ono što je Srbija radila na Kosovo do 90-e je užas, direktno odgovorna za radikalizaciju Albanaca. Sva moguća prava ste im uskraćivali, sami sukob poslije je samo posljedica te represije."
  ...što se, na primer, nikako ne može reći za ponašanje Hrvatske prema Srbima pre početka gradjanskog rata...
  (GrohotomSeNasmijah, 24. mart 2019 13:22)

  # Link komentara

 5. @John
  "Izvinili se Palestinci i Izraelci jedni drugima? (oni ne da nisu, nego nemaju nameru ni da prestanu)" - naravno da nemaju nameru, kao sto ni tokom okupacije Srbije u Drugom svetskom ratu srpski partizani i nemci (narocito ovi drugi) nisu imali nameru da prestanu ili da se izvinjavaju. Palestinske teritorije (Gaza i Zapadna obala) su vojno okupirane, osvojene u ratu 1967 g (a nedopustivost osvajanja teritorije u ratu je jedan od fundamentalnih principa medjunarodnog prava). Legitimnost te okupacije ne priznaje niko u svetu osim Izraela, mada je glavni problem naravno Amerika koja je formalno ne priznaje al u praksi maksimalno podrzava.
  (rule of law, 24. mart 2019 13:09)

  # Link komentara

 6. U tome i jeste problem, u "koletarnoj šteti".
  Malo je previše te koletarne štete bilo. Vukovar je bio legitimnu vojni cilj, ali je koletarna šteta ipak prevelika. Oluja- legitimna akcija, koletarna šteta, fali 250.000 ljudi. Bosna, Sarajevo, Kosovo.. Koletarne štete koliko hoćeš. Realno, koletarne štete u bombardiranju Srbije i nije bilo puno, broj poginulih kao u nekoj prosječnoj bitki ili bilo kojem gradu na liniji fronta u Hrvatskoj tokom 91-e. Al zato je ekonomska koletarna šteta ogromna. Politička, nemjerljiva, zauvijek će ostati upamčeno da vas je zapad bombardirao, a prosječan čovjek na zapadu misli: "ako jesu, vjerovatno su imali razloga".
  Drugo, ono što je Srbija radila na Kosovo do 90-e je užas, direktno odgovorna za radikalizaciju Albanaca. Sva moguća prava ste im uskraćivali, sami sukob poslije je samo posljedica te represije.
  Raspad Jugoslavije je počeo na Kosovu. Srbiji je Kosovo trebalo kao sredstvo za prevlast u YU skupštini, autonomija im je trebala zbog extra glasa, ali u stvarnosti im ista ta autonomija nije odgovarala, pa su je "ukinuli", i Kosovu i Vojvodini. Ali zadržali glasove. Što je direktno bio prst u oko Hrvatskoj i Sloveniji..
  Milošević se kasno opametio, nije uspio popraviti što je sam zakuhao.
  (Ante, 24. mart 2019 11:11)

  # Link komentara

 7. Никад у НАТО!
   (nemanja92, 24. mart 2019 10:48)

  # Link komentara

 8. Pa otkud izvinjenje kan Srbija debila fat protiv NATO!!!
  (Antirat, 24. mart 2019 09:41)

  # Link komentara

 9. Izvinjenja tadasnje nase vlasti nama..
  (pop, 24. mart 2019 08:39)

  # Link komentara

 10. Okružni sud u Beogradu je podigao optužnicu protiv predsednika SAD Bila Klintona, državne sekretarke SAD Medlin Olbrajt, britanskog premijera Toni Blera, francuskog predsednika Žaka Širaka, nemačkog kancelara Gerharda Šredera i još devet čelnika NATO i zemalja koje su učestvovale u bombardovanju SR Jugoslavije. Zbog procene sudskog veća da su počinili krivična dela podsticanja na agresivni rat, povrede teritorijalnog integriteta, pokušaj ubistva najviših državnih funkcionera, ratni zločin protiv civilnog stanovništva i upotrebe nedozvoljenih sredstava borbe oni su u odsustvu osuđeni na po dvadeset godina zatvora. Nedugo posle 5. oktobra 2000. Vrhovni sud je tu presudu ukinuo i vratio Okružnom sudu na ponovno odlučivanje.
  Posle odluke Vrhovnog suda da presudu poništi, Okružno tužilaštvo je od pet tačaka optužnice odustalo od četiri. 
  Okružno tužilaštvo je ostalo samo pri gonjenju za krivično delo povrede teritorijalnog integriteta, dela koje apsolutno zastareva posle 20 godina (2019).
  Širak je dolazio u Srbiju 2001,Havijer Solana 2005,na poziv Bila Klintona sadašnji predsednik ide da podržava njegovu suprugu na predsedničkim izborima 2016,Toni Bler je savetnik sadašnje vlade Srbije a Gerhard Šreder govori na završnom mitingu vladajuće stranke 2017 godine.

  Kada se jedna država i predstavnici njenih institucija ovako ponašaju da li iko razuman može očekivati izvinjenje od bilo koga?
   (BeKo, 24. mart 2019 07:41)

  # Link komentara

 11. Ja sam se borio protiv okorelog terorizma i boriću se opet ako treba, za odbranu od zla i nikakve laži i propaganda me neće nikad pokolebati. Slava svim našim ljudima koji su stradali od NATO agresora, a poseban pozdrav svim mojim saborcima sa Košara!
  (Zauvek pamtimo, 24. mart 2019 07:30)

  # Link komentara

 12. ,,djura ce ti se izvinuti sto te tukao,,??
  (jegorgajdar, 24. mart 2019 07:30)

  # Link komentara

 13. A eto do 1999 je kao postojalo medjunardno pravo? Prvo su bombardovali Srpsku 1995 da daju do znanja Mikosevicu da ne blefiraju. Stvarno treba biti debil pa uci u rat sa NATO bez dobrog PVO sistema kao S300 npr.
  (Boki, 24. mart 2019 00:12)

  Da smo imali S300, onda je imalo smisla uci u rat sa NATO...
  (Inace, 24. mart 2019 07:26)

  # Link komentara

 14. a niko ne pise sta je prethodilo bombardovanju? kao tek tako nas bombardovali iz cista mira? nista rat na kosovu 98-99, represija srpske policije i vojske, egzodus albanaca, operacija potkovica...
  (Apatrid, 24. mart 2019 00:06)

  Apatrid, pa sta mislis kako bi se bilo koja druga zemlja ponasala u situaciji da ima oruzano-teroristicku pobunu na delu svoje teritorije, i to jos potpomognutu spolja?
  Mislis da su Albanci bili voljni za mirni dogovor?
  Niko ne spori da je bilo "kolateralne stete" od strane nase policije, kao i da pocinioci treba da surovo odgovaraju, ali se do toga nije ni stiglo usled daljeg razvoja dogadjaja
   (znalac, 24. mart 2019 07:25)

  # Link komentara

 15. Kako bez izvinjenja,pa Vucic se svaki dan vec 7 godina izvinjava sto su nas bombardovili?
   (Objavite komentar !, 24. mart 2019 07:17)

  # Link komentara

 16. Kao posredni učesnik ( tehničko lice) "skupa" u Rambujeu saopštavam da se tamo bombardovanje nije moglo izbeći i to isključivo zbog stava SAD, VB i pojedinaca iz NATO . Primena dvostrukih standarda svela se na neprihvatljiv i sraman ultimatum Srbiji.
  Najveća greška u ratu u BiH-a bila je napuštanje ratnog aerodroma kod Bihaća i njegovo uništenje. Tog momenta je SAD prelomila i krenula u agresivan napad na sve srpske interese. Da je taj aerodrom ostao operativan i pod kontrolom srba ili nekako JNA imali bi smo bolju poziciju u celom tom sukobu.
  Zašto je to tako mogu samo da nagađam i to traži "debelu" analizu ali je sigurno tako!
   (Dunster, 24. mart 2019 07:08)

  # Link komentara

 17. Ne treba mi zvinjenje, tuzba MSP za ratni zlocin.
   (Da, zlocin je, 24. mart 2019 07:00)

  # Link komentara

 18. Nikada vam ovo necu zaboraviti. Tada sam bio klinac i pamtim sve.
  Prava rec je animozitet. To osecam prema svima koji su ucestvovali u nato bombardovanju a posebno prema americi.
  Znam da ne bi trebalo da generalizujem i tamo u toj prokletoj americi ima dobrih ljudi, ali jednostavno kad mi je neko spomene, pocne nesto u meni da kuva.
   (brut, 24. mart 2019 06:58)

  # Link komentara

 19. @Apatrid, lepo pitas sta je prethodilo bombardovanju. Evo i odgovora: prethodilo je par godina islamskih teroristicko-mafijaskih akcija albanskih paravojnih jedinica, poznatih kao "UCK". Prvo su poceli sa mucenjem i likvidacijom "nelojalnih" Albanaca, pa su 96 i 97 presli na nealbansko stanvnistvo. Kada je SR Jugoslavija reagovala, Zapad je poceo da laze i izmislja gluposti o genocidu i 300.000 ubijenih civila.
  Naravno, ako cemo pravo, svemu tome je prethodio albabski bojkot skolovanja, higijene, medicinske i zdravstvene zastite jos od doba njihovog dolaska iz Albanije a za vreme SFRJ-a. Albansko siromastvo, zaostalost i nekultura, preruseni u nacionalizam, doveli su do rata sa drzavom koja ih je, nazalost, primila u svoje dvoriste.
  Srbija ipak treba da se izvini albanskom narodu za svaku civilnu zrtvu, ukoliko zeli da i albanski narod ukaze postovanje za srpske zrtve. Srbi zive u uslovima stalnog terora na Kosovu i Metohiji, a to mora hitno da se promeni.
  (Sta je prethodilo bombardovanju, 24. mart 2019 06:54)

  # Link komentara

 20. Albanci neka traze izvinjenje u Albaniji pa cije god bilo.
   (ja, 24. mart 2019 06:49)

  # Link komentara

 21. koja glupost! nece prijatelji supermena da se izvinjavaju a nisu se izvinuli ni amerikanci japancima...
   (ikodije, 24. mart 2019 06:40)

  # Link komentara

 22. Naravno da da je poruka i misija od NATO doneta pre vremena. Oni se ne šale.
  (posredni provincijajac, 24. mart 2019 06:30)

  # Link komentara

 23. Pa mozda su se licno izvinUli predsedniku njegovi savetnici Toni Bler i Klinton, ali mi to ne znamo. Treba svaki dan da ide taj snimak kako ga Bil tapse po ramenu, a ovaj se smeska kao neka sekapersa.
   (xxx, 24. mart 2019 06:27)

  # Link komentara

 24. Zar je moguće da ljudi i dalje misle da je bombardovanje zato što nas ne vole? Izvinjenje treba tražiti od nas samih, pa tek od drugih. Učimo na teži način. S rogatim se ne bode.
  (Denki, 24. mart 2019 06:27)

  # Link komentara

 25. Steta izmedju 50 i 80 milijardi evra. Zamislite da ih tuzimo i dobijemo te pare? Samo zamislite.
   (Heroj, 24. mart 2019 06:26)

  # Link komentara

 26. (preživeo sam juhuu, 24. mart 2019 00:52)
  Opet stasala nova generacija na ludim telefonima, pametna, a sa istom upravom! Dok ne menjate svest i time i upravu "države" spasa vam nema! Mi jedini pametni, niko nas ne voli, mi najbolji, ostali nam zavide, mi, mi, mi! Projekcija naslednjih 5 godina: neki če u SNS, a neki da uče jezike i da frrrr odlete iz zemlje! Da nisi ipak iz SNS?:)
  (stranac 1952, 24. mart 2019 04:38)

  # Link komentara

 27. Po pokojnom medjunarodnom pravu i po sahranjenim UN ovo je bio ratni zlocin bez presedana...od svih malignih oboljenja najgora je pojava paktovskih sendvicara!
  (inat, 24. mart 2019 04:27)

  # Link komentara

 28. Mira Markovic i njena zena Sloba
   (povratak u kameno doba, 24. mart 2019 03:30)

  # Link komentara

 29. Pobednici se ne izvinjavaju ...
  (Amer, 24. mart 2019 02:52)

  # Link komentara

 30. Bombardovanje je bilo za naše dobro!?!
   (Jovan.A., 24. mart 2019 02:44)

  # Link komentara

 31. 1460 dana ubijali ste nedužne civile i djecu u BIH (1992-1995). Ne
  (marko, 24. mart 2019 02:43)

  # Link komentara

 32. Djura ce ti oprostiti sto te je tukao!
  Pa izvinuo se nas predsednik i klintonu, i srederu i bleru...
  Palo je debelo izvinjenje i tapsanje po ramenu
  (Pedja, 24. mart 2019 02:32)

  # Link komentara

 33. Чијег? Породице Милошевић? Вучић? Дачић? Шешељ?
   (Крагујевчанин®, 24. mart 2019 02:30)

  # Link komentara

 34. A ko se, osim Nemaca, ikada izvinio za bilo šta?
  Izvinili se Ameri za Vijetnam i Koreju?
  Rusi za Avganistan, Budimpeštu, Prag i Katin?
  Turci za Jermene?
  Hrvati za Srbe i Muslimane?
  Srbi za Hrvate, Muslimane i Albance?
  Muslimani za Srbe i Hrvate?
  Albanci za Srbe?
  Grci sami sebi za građanski rat i vojnu huntu?
  Isto i za Špance?
  Izvinili se Palestinici i Izraelci jedni drugima? (oni ne da nisu, nego nemaju nameru ni da prestanu)

  Pri tom, mislim na konkretna izvinjenja - "Žao mi je što su pripadnici mog naroda tada i tada, tu i tu, uradili to i to tome i tome" (bez "ali" i bez "bilo je još zločina"/"svi su činili zločine", a naročito bez "i oni su nas")

  Mislim da imate nerealna očekivanja
  (John, 24. mart 2019 02:11)

  # Link komentara

 35. .. "Britanski stručnjaci su ukupnu štetu procenili na milijardu dolara, a domaći na 30 i više milijardi."
  u našem narodu se kaže "prave se englezi".. ako im je akcija koštala 43 milijarde, a nije, tek im je procena štete naopaka.. sam nato je procenio štetu nanetu Srbiji na oko 40 milijardi, a činjenica da im je samo jedan aparat F117 oboren, inače ikada, a posle čega su svi avioni povučeni.. samo ih je to koštalo preko 60 milijardi.. broj nastradalih je iz različitih izvora različit, ali je svakako poginulo dva puta više civila od vojnika, govori dosta..
   (Zdrav razum, 24. mart 2019 02:09)

  # Link komentara

 36. Kakvo bre izvinjenje?! Ratna odšteta i to sa mnogo nula!
   (Dejan, 24. mart 2019 02:07)

  # Link komentara

 37. Kupiti pod hitno s400 jer nama se istorija ponavlja i sav visak novca u budzetu ulagati u znanje, obrazovanje i vojnu tehniku !!!
   (Mirko, 24. mart 2019 02:05)

  # Link komentara

 38. Kako bez izvinjenja?? Pa predsednik Vučić se izvinio prvo Klintonu, Bleru pa Srederu koji mu je bio na skupu.
   (cacanin, 24. mart 2019 02:04)

  # Link komentara

 39. a niko ne pise sta je prethodilo bombardovanju? kao tek tako nas bombardovali iz cista mira? nista rat na kosovu 98-99, represija srpske policije i vojske, egzodus albanaca, operacija potkovica...
  (Apatrid, 24. mart 2019 00:06)

  Bombardovanje je isplanirano godinu dana ranije. Parlamentarna komisija Velike Britanije je utvrdila da su masovni zločini počinjeni nakon početka bombardovanja a oni počinjeni pre bili su dela OVK terorista prema srpskim civilima.
   (Psel, 24. mart 2019 01:54)

  # Link komentara

 40. Вук на овцу своје право има ка тиранин на слаба човјека; ал тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветлија!
  (Његош, 24. mart 2019 01:52)

  # Link komentara

 41. Treba oprostiti. Ili bar pokušati. Od mržnje se ne živi. Ali nikada se ne sme zaboraviti.
   (yuslaven, 24. mart 2019 01:42)

  # Link komentara

 42. Aleksandre,nemoj da priznas Kosovo nikada!
   (Georgije 77, 24. mart 2019 01:39)

  # Link komentara

 43. Nista nije slucajno !
   (Zasluzili smo, 24. mart 2019 01:35)

  # Link komentara

 44. Zoltane i Tiosave, ruka vam se pozlatila. A zlikovci će doći Bogu na istinu, kad-tad.
   (SSSS, 24. mart 2019 01:33)

  # Link komentara

 45. Sve nam je ovo doneo Sloba Milosevic
   (Jedini krivac, 24. mart 2019 01:33)

  # Link komentara

 46. Koliko smo im oborili aviona ?
  (Deka, 24. mart 2019 01:27)

  # Link komentara

 47. Prvo je bilo puškaranje u Sloveniji, pa rat u Hrvatskoj, Bosni pa na Kosovu i u svakom ratu smo bili mirođija. Posle toga je 16 zemalja NATO odlučilo da bombarduje Srbiju. Nikada ni jednu državu na svetu nije istovremeno napalo 16 drugih država. Svako normalan bi u toj situaciji preispitao sebe. Da li su baš sve te zemlje "nenormalne" ili ima i naše krivice? Ako budemo gurali glavu u pesak može da nas jednog dana zadesi ista sudbina. Ljudi koji su tada bili perjanice Slobinog režima danas su opet na vlasti.
  (Locutus, 24. mart 2019 01:22)

  # Link komentara

 48. Malo je nerealno ocekivati izvinjenje od 4.Rajha...
  (Dark Force, 24. mart 2019 01:21)

  # Link komentara

 49. Imate vremena da se prevrnete naopačke SAD od 24.03. pa do 10.06.2019
   (Nik Sloter, 24. mart 2019 01:16)

  # Link komentara

 50. Srbija odavno sluzi svima za izivljavanje. A zasto? Pa koliko god da nam neko poubija ljudi i koliko god stete da nam nanese mi ih i dalje zovemo bracom.
  Nacija smo za ozbiljno psihicko posmatranje i proucavanje...
   (Zurkolomac, 24. mart 2019 01:09)

  # Link komentara

 51. Izvinjenje za sta?
  (Oki, 24. mart 2019 00:28)

  Pa znas one civile sto su poginuli. Porodice koje su izgubile voljene, sve one civilne ciljeve sto su unistili. Somino!
   (Bojan, 24. mart 2019 01:05)

  # Link komentara

 52. Ako je ikako moguće ostaviti emocije po strani, zamisliti samo da se ta situacija desava bilo gde u Evropi, tipa Luksemburg, jednostavno je jako teško. neverovatno da su nas bombardovali u 21 veku kao da je 15 vek i ulete recimo full naoružani likovi medju civile i pošiju ih sve..a oni pobede ipak!!! e to se kao desilo ovde, ogromna nepravda sa sve tom rečenicom - pobedili smo NATO. ovaj prostor je definitivno baza nekih eksperimenata, ovo nije realno sta se dogodilo bez ikakvih posledica. na kraju krajeva da je do Slobe, mogli i da ga uhapse i nesto drugo a ne da nas ojade za 4 veka, nikada im oprostiti neću. a ni tada.
   (preživeo sam juhuu, 24. mart 2019 00:52)

  # Link komentara

 53. Sila zakon menja.!
   (cowboy, 24. mart 2019 00:52)

  # Link komentara

 54. Da smo DRZAVA trazili bi naknadu stete, ovako se mozemo nadati samo jednom izvinjenju koje nikad necemo dobiti.. niti ce nam fakticki nesto znaciti...
  (laik, 24. mart 2019 00:50)

  # Link komentara

 55. Ово не би требало да заборави сваки становник Србије без обзира на страначке боје. Живела Србија !!!
   (Шид навија за ЗВЕЗДУ., 24. mart 2019 00:47)

  # Link komentara

 56. Otkud vam ideja da oni misle da su uradili nešto loše? Oni i dalje misle da su bombardovanjem sprečili genocid nad Albancima na Kosovu. Zašto mislite da su naprasno promenili mišljenje?
  (T, 24. mart 2019 00:46)

  # Link komentara

 57. Nikad ne oprostiti i ne zaboraviti pocinjene NATO zlocine!!! Zlocinci nece nikad odgovarati....
   (mlekadzija, 24. mart 2019 00:42)

  # Link komentara

 58. Izvinjenje za sta?
   (Oki, 24. mart 2019 00:28)

  # Link komentara

 59. Gde vam je izvinjenje za zlocine nad albancima
  (krasniqi 5, 24. mart 2019 00:23)

  # Link komentara

 60. nikad izvini, nikad oprosti, nikad zaboravi
   (Mika Salo, 24. mart 2019 00:21)

  # Link komentara

 61. zašto izvinjenje? pa treba da smo im zahvalni. dve decenije opet živimo!
   (sanja, 24. mart 2019 00:20)

  # Link komentara

 62. Они се нису извинили ни за Хирошиму и Нагасаки, а нама ће. Живимо у заблуди ако се томе надамо и очекујемо. Пола света су уканалили и опустошили, цунами избеглица направили, своје границе затворили и никоме нису рекли ни пардон ни извини.
   (Живчан_неки_лик, 24. mart 2019 00:17)

  # Link komentara

 63. Tko ocekuje da se vojna sila izvinjava ?!
  To je protivprirodno njenoj ulozi, vojska deluje po naredjenju visih instanci, a nalogodavci u ovom i slicnim slucajevima se ni majci ne izvinjavaju. Politika nema nikakve veze sa emocijama i empatijom.
   (Alek, 24. mart 2019 00:16)

  # Link komentara

 64. Da se ne zaboravi..!
   (K, 24. mart 2019 00:14)

  # Link komentara

 65. A eto do 1999 je kao postojalo medjunardno pravo? Prvo su bombardovali Srpsku 1995 da daju do znanja Mikosevicu da ne blefiraju. Stvarno treba biti debil pa uci u rat sa NATO bez dobrog PVO sistema kao S300 npr.
  (Boki, 24. mart 2019 00:12)

  # Link komentara

 66. Никад заборавити нити опростити! Они се никада неће извинити за тај злочин, чак шта више коментаришу да је СРЈ требало бомбардовати! Гади ми се када видим где ова наша власт тежи.. том пропалом и лицемерном западу!
  (Никад!, 24. mart 2019 00:11)

  # Link komentara

 67. a niko ne pise sta je prethodilo bombardovanju? kao tek tako nas bombardovali iz cista mira? nista rat na kosovu 98-99, represija srpske policije i vojske, egzodus albanaca, operacija potkovica...
   (Apatrid, 24. mart 2019 00:06)

  # Link komentara

 68. nikad zaboraviti , nikad oprostiti.
   (da, 24. mart 2019 00:05)

  # Link komentara

 69. ko da se izvini? na kraju cemo se mi njima izvinjavati jer im ne mozes i ne smes nista
   (bocko, 24. mart 2019 00:04)

  # Link komentara

 70. To se nece nikada ni dogoditi,osporili bi sebe,presude u Hagu i morali bi ostetu da isplate!
  (Dejan1802, 24. mart 2019 00:02)

  # Link komentara