Ponedeljak, 13.09.2004.

15:55

Nastavnici engleskog jezika kao višak

Izvor: B92

Nastavnici engleskog jezika kao višak IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

20 Komentari

Sortiraj po:

dina

pre 16 godina

šta ako ja ne želim da moje dete ide na časove veronauke? ko uopšte i drži te časove, ko su ti ljudi? sada će nastavnici veronauke biti deficit, blago nama sa nama samima! sramno.

kanadjanka

pre 19 godina

Sindikati ne reaguju dovoljno brzo, profesori su se sprijateljili sa direktorima, ne potezu vise pitanje svoje egzistencije, ne postoji nacin da se smeni ministarka koja je blago receno sadista u mantiji. Toliko frustracija oseca predavac i vaspitac, staratelj i roditelj pa ne ocekujte da ce i deca, tj. nove generacije da budu izuzete i da ce im bilo koji predmet dati vise samopouzdanja ili pomoci u kritickom sagledavanju sustine stvari. Mrtva si zemljo Srbijo!

Ali Baba

pre 19 godina

Dakle pravi se pravoslavna dzamahirija po Kostunicinom receptu... Imam dete od 4 godine i zabrinuto posmatram Ministarkino eksperimentisanje.
Mislio sam da je Srbija sekularna drzava, ali ocigledno se crkva sve vise mesa u drustveni i politicki zivot. Ljudi ovo je 21. vek, u kojem nema mesta za zatucane i neobrazovane. Engleski dominira svetom kao medjunarodni jezik svidjalo se nama to ili ne i naravno da deca treba da ga uce. Kako ce komunicirati sa svetom? Ili mozda Minitarka misli da nam svet i ne treba, posto sve mozemo sami? U poslednjih nekoliko godina takva taktika se pokazala samoubilackom... ...

nastavnik engleskog

pre 19 godina

Radim kao nastavnik engleskog jezika u prvom i drugom razredu, i otkaz mi visi iznad glave. Zavrsila sam Filoloski fakultet, sa engleskim kao drugim jezikom. Volim i zelim da radim u prosveti. Moje iskustvo je da deca, ciji su se roditelji opredelili za engleski kao fakultativan predmet, vec znaju dosta jer su engleski ucili u vrticu ili po privatnim skolama. Oni vole i zele da uce engleski.
S druge strane, imamo situaciju da 70 posto dece u petom razredu je ucilo vec engleski i program, po kome se engleski uci kao u prvoj godini ucenja, apsolutno im je dosadan i prevazidjen, dok onih 30 posto kaskaju za njima jer nastavnik ima veliki izazov da radi u takvoj grupi.
Ovo sto radi ministarka Colic je politika elitizma. Ko moze da plati ucice engleski privatno, ostali neka ostanu prosti - lakse ce se vladati njima.
A o nametanju veronauke da ne govorim.
Jos me brine i to sto se deci uvodi predmet "Lepo pisanje", a daje preporuka za ukidanje "Od igracke do racunara".
Moje pitanje je "Kada ce ona biti smenjena?"
Jer zena je, valjda, osetivsi da joj se klima tlo pod nogama, pocela svakodnevno da donosi nove dekrete pogubne po prosvetu u Srbiji.

Ona koja je daleko

pre 19 godina

Nemam komentar na ovakvo isterivanje svoje volje i svog misljenja! Znam jedino da vi koji ste tamo, mozete ovo da promenite na sledecim izborima. Neka vam je sa srecom...

ivan@london

pre 19 godina

Stvarno mi postaje muka od ovog bogougodnog buncanja... Dokle bre! Najgore je sto je njih Srbija izabrala... Srbija je izglasala (ponovo) mrak, "nebeske" lazi i amaterski fasizam u formi DSS, SRS i SPC. Ako cemo da budemo iskreni na izborima je 2/3 Srba glasalo za zaustavljanje promena i povratak u mrak. Sta ste glasali to ste dobili (ukidanje darvina, ukidanje engleskog, uvodjenje pravoslavnog ekvivalenta talibana, neobavestenost, nesposobnost, novcana podrska najvecim zlocincima koje je Srbija ikada nosila na grbaci u Hagu, a uskoro ce i stari dusebrizni mafijase da se vrate).
Ja sam Srbin ali posto mi se 2/3 Srba odavno zgadilo otiso sam u London i vise se ne vracam. Hocu da moje dete uci o Darvinu, da vidi svet i da odraste slobodno. Vama koji ste ostali od srca zelim puno srece i nadam se da ce te jednog dana shvatiti da nas niko ne mrzi (mnogi nas zale) i da smo sami krivi za sve sto se dogadja. Neki sto se nisu borili neki sto su bili i ostali glupi.

rada iz beograda

pre 19 godina

... Dok sam bila mlađa nisam otišla odavde jer moj suprug nije hteo, voli čovek Beograd i bez njega ne može da živi. Sada ćuti i gaji razne čireve, depresije i krpljenje kraja s krajem. Deca su nam odrasla i od srca im želim, hiljadu puta sam im to i rekla, da ostave ovo slepo crevce Evrope, zaborave na patriotizam (koji se ovde pogrešno razume i ima sasvim negativnu konotaciju) i odu da žive negde gde se slobodno misli, slobodno živi, ima para barem za hleb, mleko i jaja, i gde ministri padaju kao kruške kada počnu da brljave. Zbog ovakvog uništavanja obrazovnog sistema treba da odu i Gospođa Ministarka i g.Koštunica. A na svim budućim izborima, pamet u glavu svi vi kojima je ona bila na pogrešnom mestu svih ovih godina. (Ali se bojim da su moje prognoze ipak sasvim sumorne).

Olivera

pre 19 godina

Ne cudim se sto je DSS postavio ovu osobu za ministra, vec tome sto prosvetni radnici i njihovi sindikati ne traze njenu smenu. Mozda nismo ni zasluzili bolje...

Rodjena novosadjanka

pre 19 godina

Prezivela sam inflaciju, prezivela sam bombardovanje u svom rodnom gradu. Nisam htela da odem iz ove zemlje! A sad se pitam da li imam pravo da svoje dete (koje za 3 godine treba da krene u skolu) zadrzim u ovoj zemlji! U drzavi u kojoj ministri nisu strucni u svojoj oblasti, a o ostalom da ni ne pricam... Blagi uzas! Dokle cemo ovako?

Nevena Peric

pre 19 godina

Najgore od svega je to da Ministarstvo vera placa casove veronauke, dok casove gradjanskog vaspitanja niko ne placa. Ovo znaci da ni jedna skola nece moci da obezbedi nastavnike za gradjansko vaspitanje jer nema cime da ih plati, sto znaci da ovaj predmet i nece moci da ponudi ucenicima. Na taj nacin veronauka postaje obavezni predmet jer alternativa ne postoji, sto se naravno kosi sa Ustavom zagarantovanim pravima svakog gradjanina, pa i deteta. Jedina nada je da ucitelji pristanu da bez nadoknade predaju ovaj predmet, ali naravno ne u svom odeljenju jer je tako preporuceno iz Ministarstva, a mi moramo da ih slepo slusamo. Informaciju o neplacanju casova gradjanskog vaspitanja dobili smo iz nadleznog odeljenja Ministarstva prosvete!

Zabrinuti gradjanin

pre 19 godina

Nadam se da gospodja ministarka cita ove komentare. Ili da makar za nju citaju oni koji razmisljaju umesto nje. Zao mi je sto ce njen licni pecat obeleziti ne samo njenu vladavinu vec citavu generaciju mladih ljudi, a valjda su toga svesni, i vladavinu partije koju predstavlja. Ili im je mozda nebitno kakvu ce stetu da naprave. Meni je bitno i trebalo bi da nam svima bude bitno i da konacno pokrenemo inicijativu za promenu osobe koja tendeciozno unistava obrazovni sistem u Srbiji.

gordana

pre 19 godina

Iz dana u dan sve se više čudim ministarki i njenom "znanju". Ona definitivno mora pod hitno da se skloni sa tog položaja, pošto mu nije dorasla, upropastiće celokupno školstvo. Takvu konfuziju prvaci neće moći da izdrže, da sa 7 godina menjaju nastavnike iz par predmeta, pa koga će oni slušati zaboga kada će toliki nastavnici defilovati njihovim prvim danima škole. Apelujem, molim Vas za dobro naše dece, dajte nam drugog ministra, ili će nam deca biti trajno uništena ovim vidom školstva.

Marija, Bg.

pre 19 godina

Ko je nadlezan da dekretom ukine ministarku prosvete, koju je nemoguce okarakterisati? Mislila sam da su za nama vremena Dace koji se frlja padezima, onog cini mi se Lazica ili slicno koji podjednako voli crnke i plavuse, Gase koji preporucuje da deca ponesu jastucice u skolu, da prilegnu kada se previse umore...Tu sam vec, srecom napustila rad u skoli, pa nisam docekala gospodju Colic, kao slag na torti. Strasno me je sramota sto sam i sama filolog. U pocetku sa ukidanjem onih cirkuskih seminara cinilo se da zna sta radi, ali nastavak price je blago receno sokantan. No, da zavrsim, racunari zrace, zato ih proterujemo iz skole, pa cu i ja da sledim uputstvo "drage" ministarke i spasem svoje zdravlje.

anita

pre 19 godina

Da li Srbija postaje klerikalna drzava poput Afganistana ili Irana? Ako je Darvinova teorija evolucije dogmatska, kako ministarka objasnjava kreacionisticku teoriju da je zena postala od Adamovog rebra - verovatno kao vrhunac slobodnog misljenja. U svoj ovoj zbrci zabrinjava najvise to sto niko u Vladi ne reaguje na ministarkine ispade. Generacija koja je prosle i ove godine posla u skolu ima sve izglede da posle skolovanja bude potpuno neobrazovana, ako neko (valjda premijer) ne smogne snage i ne smeni ministarku. Vuk Karadzic je najveci reformator u srpskoj kulturi, ziveo je pre skoro 150 godina i bio je svesniji znacaja onoga sto radi od "nase" ministarke.

memetic

pre 19 godina

... budete li našli dotičnu, a ona tom prilikom ne bude u stadijumu "umudrivanja" i opštenja sa svecima, precima & žrecima, te vam se učini da može pružiti racionalne odgovore, pokušajte da saznate:
1. odakle joj pravo da sa ministaskih visina svoj lični izbor - veru i praktikovanje religijskih tehnika - nameće ogromnom broju mladih osoba, tako naivnih, otvorenih i prijemčivih za različite uticaje autoritativnih odraslih, pogotovu kada iza njih stoje fetiši tradicije, istorije i ostalih domaćih mitova;
2. kako to da u državi, u kojoj formalno (i/ili bar još malo) postoji odeljenost od crkve, njeno i Ministarstvo vera, u očigledno bogougodnom sadejstvu, rade tako zdušno na propadanju "gradjanskog vaspitanja", bar u srednjim školama: iako je po zakonu izjašnjavanje o izboru predmeta moralo biti okončano tokom upisa još u junu, opet je nedavno vršeno, jer, nota bene, nije bilo valjane prezentacije veronauke, jer deca ne behu pravilno informisana, pa veronaučnici zborahu i o ekskurzijama i o gledanju tematskih filmova i o surfovanju internetom... ne bi li od svog predmeta učinili sreću, rados' i uživanciju. A kakav su lilihip mogli ponuditi zatečeni predavači "gradjanskog", pretežno profesorke sociologoije ili filozofije? Mogle su reći, o greha, da će odsutne učenike zapisivati. I sad, pošto je predmet-Ministarkin favorit, požnjeo dečje duše, ooops, uspehe, pravi opet rasporede, gledaj kako ostaju bez posla predavači nečeg što je, ako ne od djavla, a ono od Gašoa ostanulo, (s)klanjaj se mantijama u školskim hodnicima, pevaj himnu etc, etc...
3. prošlo je nekoliko dana: distinkcija "nauka" & "dogma", postoji li?

Aca - Inđija

pre 19 godina

Ma, u bestraga više sa takvom ženom... Drugima sprema otkaze jer se ne boji za svoje isterivanje iz ministarske fotelje pošto joj uvek stoji na raspolaganju jedna od stolica u Patrijaršiji. Pa neka ide što pre. Treba organizovati javne i masovne proteste zbog njenih hirova, a bogami i protiv g.Koštunice koji je mazi i pazi.

Saša

pre 19 godina

Ma, govori српски da te ceo svet razume... Ahaaa... A onda je mrmot zavio čokoladu u foliju. Čitao sam pre par dana neku alternativnu teoriju gravitacije, koju u SAD-u preporučuje neka crkva, pod nazivom "teorija anđeoskog pritiska". Samo čekam dan kada će deca učiti crkvenoslovenski, da gravitacija ne postoji, već stvari pokreću anđeli, da je engleski odavno izumrli jezik, ili da nikad nije ni postojao, a i naravno, da je sve stvoreno za 7 dana. Stvarno... nemam reči. Grozota!

Roditelj

pre 19 godina

Sta ce nam engleski, kad smo mi nebeski narod. Ha, ha, ha... To ne mislim ja, vec ovi sto sacinise ovakvu vladu. Kako moze biti dobar ministar prosvete kad nikada nije ispratio dete u skolu niti ga sacekao dete iz skole!

ivan vukosavljevic

pre 19 godina

nasa ministarka prosvete je uspela da nadmasi samu sebe.prvo desanka,pa darvin i sada ovo.otpustanje stotina mladih ljudi koji su polozili izuzetno tezak ispit b2 je veoma velika greska koja ce skupo kostati ovu zemlju i njene buduce narastaje.profesori engleskog jezika su deficitarno zanimanje i ovaj potez ce dovesti do toga da skole potpuno ostanu bez nastavnika engleskog sto nece znaciti samo ukidanje engleskog za nize razrede nego i za vise.da li je ministarka Colic uopste svesna da danas bez engleskog jezika nema buducnosti ni u jednom poslu.to je realnost koja se mora prihvatiti i zato je najbolje da se sa tim pocne od malih nogu.ta deca ce kad tad morati da ga uce.sto pre ministarka to shvati to bolje za sve nas.ovi njeni dekreti vode ovu zemlju u neku vrstu ultra-konzervativne drzave.pa zar sa takvom zemljom da idemo u evropu?

Piksi

pre 19 godina

Najgore od svega je sto moja mala sestricina ima u PRVOM razredu OSNOVNE SKOLE, ukupno JEDANAEST (i slovima JEDANAEST) predmeta!!!

memetic

pre 19 godina

... budete li našli dotičnu, a ona tom prilikom ne bude u stadijumu "umudrivanja" i opštenja sa svecima, precima & žrecima, te vam se učini da može pružiti racionalne odgovore, pokušajte da saznate:
1. odakle joj pravo da sa ministaskih visina svoj lični izbor - veru i praktikovanje religijskih tehnika - nameće ogromnom broju mladih osoba, tako naivnih, otvorenih i prijemčivih za različite uticaje autoritativnih odraslih, pogotovu kada iza njih stoje fetiši tradicije, istorije i ostalih domaćih mitova;
2. kako to da u državi, u kojoj formalno (i/ili bar još malo) postoji odeljenost od crkve, njeno i Ministarstvo vera, u očigledno bogougodnom sadejstvu, rade tako zdušno na propadanju "gradjanskog vaspitanja", bar u srednjim školama: iako je po zakonu izjašnjavanje o izboru predmeta moralo biti okončano tokom upisa još u junu, opet je nedavno vršeno, jer, nota bene, nije bilo valjane prezentacije veronauke, jer deca ne behu pravilno informisana, pa veronaučnici zborahu i o ekskurzijama i o gledanju tematskih filmova i o surfovanju internetom... ne bi li od svog predmeta učinili sreću, rados' i uživanciju. A kakav su lilihip mogli ponuditi zatečeni predavači "gradjanskog", pretežno profesorke sociologoije ili filozofije? Mogle su reći, o greha, da će odsutne učenike zapisivati. I sad, pošto je predmet-Ministarkin favorit, požnjeo dečje duše, ooops, uspehe, pravi opet rasporede, gledaj kako ostaju bez posla predavači nečeg što je, ako ne od djavla, a ono od Gašoa ostanulo, (s)klanjaj se mantijama u školskim hodnicima, pevaj himnu etc, etc...
3. prošlo je nekoliko dana: distinkcija "nauka" & "dogma", postoji li?

Piksi

pre 19 godina

Najgore od svega je sto moja mala sestricina ima u PRVOM razredu OSNOVNE SKOLE, ukupno JEDANAEST (i slovima JEDANAEST) predmeta!!!

ivan vukosavljevic

pre 19 godina

nasa ministarka prosvete je uspela da nadmasi samu sebe.prvo desanka,pa darvin i sada ovo.otpustanje stotina mladih ljudi koji su polozili izuzetno tezak ispit b2 je veoma velika greska koja ce skupo kostati ovu zemlju i njene buduce narastaje.profesori engleskog jezika su deficitarno zanimanje i ovaj potez ce dovesti do toga da skole potpuno ostanu bez nastavnika engleskog sto nece znaciti samo ukidanje engleskog za nize razrede nego i za vise.da li je ministarka Colic uopste svesna da danas bez engleskog jezika nema buducnosti ni u jednom poslu.to je realnost koja se mora prihvatiti i zato je najbolje da se sa tim pocne od malih nogu.ta deca ce kad tad morati da ga uce.sto pre ministarka to shvati to bolje za sve nas.ovi njeni dekreti vode ovu zemlju u neku vrstu ultra-konzervativne drzave.pa zar sa takvom zemljom da idemo u evropu?

Roditelj

pre 19 godina

Sta ce nam engleski, kad smo mi nebeski narod. Ha, ha, ha... To ne mislim ja, vec ovi sto sacinise ovakvu vladu. Kako moze biti dobar ministar prosvete kad nikada nije ispratio dete u skolu niti ga sacekao dete iz skole!

Aca - Inđija

pre 19 godina

Ma, u bestraga više sa takvom ženom... Drugima sprema otkaze jer se ne boji za svoje isterivanje iz ministarske fotelje pošto joj uvek stoji na raspolaganju jedna od stolica u Patrijaršiji. Pa neka ide što pre. Treba organizovati javne i masovne proteste zbog njenih hirova, a bogami i protiv g.Koštunice koji je mazi i pazi.

Saša

pre 19 godina

Ma, govori српски da te ceo svet razume... Ahaaa... A onda je mrmot zavio čokoladu u foliju. Čitao sam pre par dana neku alternativnu teoriju gravitacije, koju u SAD-u preporučuje neka crkva, pod nazivom "teorija anđeoskog pritiska". Samo čekam dan kada će deca učiti crkvenoslovenski, da gravitacija ne postoji, već stvari pokreću anđeli, da je engleski odavno izumrli jezik, ili da nikad nije ni postojao, a i naravno, da je sve stvoreno za 7 dana. Stvarno... nemam reči. Grozota!

anita

pre 19 godina

Da li Srbija postaje klerikalna drzava poput Afganistana ili Irana? Ako je Darvinova teorija evolucije dogmatska, kako ministarka objasnjava kreacionisticku teoriju da je zena postala od Adamovog rebra - verovatno kao vrhunac slobodnog misljenja. U svoj ovoj zbrci zabrinjava najvise to sto niko u Vladi ne reaguje na ministarkine ispade. Generacija koja je prosle i ove godine posla u skolu ima sve izglede da posle skolovanja bude potpuno neobrazovana, ako neko (valjda premijer) ne smogne snage i ne smeni ministarku. Vuk Karadzic je najveci reformator u srpskoj kulturi, ziveo je pre skoro 150 godina i bio je svesniji znacaja onoga sto radi od "nase" ministarke.

gordana

pre 19 godina

Iz dana u dan sve se više čudim ministarki i njenom "znanju". Ona definitivno mora pod hitno da se skloni sa tog položaja, pošto mu nije dorasla, upropastiće celokupno školstvo. Takvu konfuziju prvaci neće moći da izdrže, da sa 7 godina menjaju nastavnike iz par predmeta, pa koga će oni slušati zaboga kada će toliki nastavnici defilovati njihovim prvim danima škole. Apelujem, molim Vas za dobro naše dece, dajte nam drugog ministra, ili će nam deca biti trajno uništena ovim vidom školstva.

Marija, Bg.

pre 19 godina

Ko je nadlezan da dekretom ukine ministarku prosvete, koju je nemoguce okarakterisati? Mislila sam da su za nama vremena Dace koji se frlja padezima, onog cini mi se Lazica ili slicno koji podjednako voli crnke i plavuse, Gase koji preporucuje da deca ponesu jastucice u skolu, da prilegnu kada se previse umore...Tu sam vec, srecom napustila rad u skoli, pa nisam docekala gospodju Colic, kao slag na torti. Strasno me je sramota sto sam i sama filolog. U pocetku sa ukidanjem onih cirkuskih seminara cinilo se da zna sta radi, ali nastavak price je blago receno sokantan. No, da zavrsim, racunari zrace, zato ih proterujemo iz skole, pa cu i ja da sledim uputstvo "drage" ministarke i spasem svoje zdravlje.

Rodjena novosadjanka

pre 19 godina

Prezivela sam inflaciju, prezivela sam bombardovanje u svom rodnom gradu. Nisam htela da odem iz ove zemlje! A sad se pitam da li imam pravo da svoje dete (koje za 3 godine treba da krene u skolu) zadrzim u ovoj zemlji! U drzavi u kojoj ministri nisu strucni u svojoj oblasti, a o ostalom da ni ne pricam... Blagi uzas! Dokle cemo ovako?

Zabrinuti gradjanin

pre 19 godina

Nadam se da gospodja ministarka cita ove komentare. Ili da makar za nju citaju oni koji razmisljaju umesto nje. Zao mi je sto ce njen licni pecat obeleziti ne samo njenu vladavinu vec citavu generaciju mladih ljudi, a valjda su toga svesni, i vladavinu partije koju predstavlja. Ili im je mozda nebitno kakvu ce stetu da naprave. Meni je bitno i trebalo bi da nam svima bude bitno i da konacno pokrenemo inicijativu za promenu osobe koja tendeciozno unistava obrazovni sistem u Srbiji.

Olivera

pre 19 godina

Ne cudim se sto je DSS postavio ovu osobu za ministra, vec tome sto prosvetni radnici i njihovi sindikati ne traze njenu smenu. Mozda nismo ni zasluzili bolje...

Nevena Peric

pre 19 godina

Najgore od svega je to da Ministarstvo vera placa casove veronauke, dok casove gradjanskog vaspitanja niko ne placa. Ovo znaci da ni jedna skola nece moci da obezbedi nastavnike za gradjansko vaspitanje jer nema cime da ih plati, sto znaci da ovaj predmet i nece moci da ponudi ucenicima. Na taj nacin veronauka postaje obavezni predmet jer alternativa ne postoji, sto se naravno kosi sa Ustavom zagarantovanim pravima svakog gradjanina, pa i deteta. Jedina nada je da ucitelji pristanu da bez nadoknade predaju ovaj predmet, ali naravno ne u svom odeljenju jer je tako preporuceno iz Ministarstva, a mi moramo da ih slepo slusamo. Informaciju o neplacanju casova gradjanskog vaspitanja dobili smo iz nadleznog odeljenja Ministarstva prosvete!

ivan@london

pre 19 godina

Stvarno mi postaje muka od ovog bogougodnog buncanja... Dokle bre! Najgore je sto je njih Srbija izabrala... Srbija je izglasala (ponovo) mrak, "nebeske" lazi i amaterski fasizam u formi DSS, SRS i SPC. Ako cemo da budemo iskreni na izborima je 2/3 Srba glasalo za zaustavljanje promena i povratak u mrak. Sta ste glasali to ste dobili (ukidanje darvina, ukidanje engleskog, uvodjenje pravoslavnog ekvivalenta talibana, neobavestenost, nesposobnost, novcana podrska najvecim zlocincima koje je Srbija ikada nosila na grbaci u Hagu, a uskoro ce i stari dusebrizni mafijase da se vrate).
Ja sam Srbin ali posto mi se 2/3 Srba odavno zgadilo otiso sam u London i vise se ne vracam. Hocu da moje dete uci o Darvinu, da vidi svet i da odraste slobodno. Vama koji ste ostali od srca zelim puno srece i nadam se da ce te jednog dana shvatiti da nas niko ne mrzi (mnogi nas zale) i da smo sami krivi za sve sto se dogadja. Neki sto se nisu borili neki sto su bili i ostali glupi.

rada iz beograda

pre 19 godina

... Dok sam bila mlađa nisam otišla odavde jer moj suprug nije hteo, voli čovek Beograd i bez njega ne može da živi. Sada ćuti i gaji razne čireve, depresije i krpljenje kraja s krajem. Deca su nam odrasla i od srca im želim, hiljadu puta sam im to i rekla, da ostave ovo slepo crevce Evrope, zaborave na patriotizam (koji se ovde pogrešno razume i ima sasvim negativnu konotaciju) i odu da žive negde gde se slobodno misli, slobodno živi, ima para barem za hleb, mleko i jaja, i gde ministri padaju kao kruške kada počnu da brljave. Zbog ovakvog uništavanja obrazovnog sistema treba da odu i Gospođa Ministarka i g.Koštunica. A na svim budućim izborima, pamet u glavu svi vi kojima je ona bila na pogrešnom mestu svih ovih godina. (Ali se bojim da su moje prognoze ipak sasvim sumorne).

Ona koja je daleko

pre 19 godina

Nemam komentar na ovakvo isterivanje svoje volje i svog misljenja! Znam jedino da vi koji ste tamo, mozete ovo da promenite na sledecim izborima. Neka vam je sa srecom...

nastavnik engleskog

pre 19 godina

Radim kao nastavnik engleskog jezika u prvom i drugom razredu, i otkaz mi visi iznad glave. Zavrsila sam Filoloski fakultet, sa engleskim kao drugim jezikom. Volim i zelim da radim u prosveti. Moje iskustvo je da deca, ciji su se roditelji opredelili za engleski kao fakultativan predmet, vec znaju dosta jer su engleski ucili u vrticu ili po privatnim skolama. Oni vole i zele da uce engleski.
S druge strane, imamo situaciju da 70 posto dece u petom razredu je ucilo vec engleski i program, po kome se engleski uci kao u prvoj godini ucenja, apsolutno im je dosadan i prevazidjen, dok onih 30 posto kaskaju za njima jer nastavnik ima veliki izazov da radi u takvoj grupi.
Ovo sto radi ministarka Colic je politika elitizma. Ko moze da plati ucice engleski privatno, ostali neka ostanu prosti - lakse ce se vladati njima.
A o nametanju veronauke da ne govorim.
Jos me brine i to sto se deci uvodi predmet "Lepo pisanje", a daje preporuka za ukidanje "Od igracke do racunara".
Moje pitanje je "Kada ce ona biti smenjena?"
Jer zena je, valjda, osetivsi da joj se klima tlo pod nogama, pocela svakodnevno da donosi nove dekrete pogubne po prosvetu u Srbiji.

Ali Baba

pre 19 godina

Dakle pravi se pravoslavna dzamahirija po Kostunicinom receptu... Imam dete od 4 godine i zabrinuto posmatram Ministarkino eksperimentisanje.
Mislio sam da je Srbija sekularna drzava, ali ocigledno se crkva sve vise mesa u drustveni i politicki zivot. Ljudi ovo je 21. vek, u kojem nema mesta za zatucane i neobrazovane. Engleski dominira svetom kao medjunarodni jezik svidjalo se nama to ili ne i naravno da deca treba da ga uce. Kako ce komunicirati sa svetom? Ili mozda Minitarka misli da nam svet i ne treba, posto sve mozemo sami? U poslednjih nekoliko godina takva taktika se pokazala samoubilackom... ...

kanadjanka

pre 19 godina

Sindikati ne reaguju dovoljno brzo, profesori su se sprijateljili sa direktorima, ne potezu vise pitanje svoje egzistencije, ne postoji nacin da se smeni ministarka koja je blago receno sadista u mantiji. Toliko frustracija oseca predavac i vaspitac, staratelj i roditelj pa ne ocekujte da ce i deca, tj. nove generacije da budu izuzete i da ce im bilo koji predmet dati vise samopouzdanja ili pomoci u kritickom sagledavanju sustine stvari. Mrtva si zemljo Srbijo!

dina

pre 16 godina

šta ako ja ne želim da moje dete ide na časove veronauke? ko uopšte i drži te časove, ko su ti ljudi? sada će nastavnici veronauke biti deficit, blago nama sa nama samima! sramno.

nastavnik engleskog

pre 19 godina

Radim kao nastavnik engleskog jezika u prvom i drugom razredu, i otkaz mi visi iznad glave. Zavrsila sam Filoloski fakultet, sa engleskim kao drugim jezikom. Volim i zelim da radim u prosveti. Moje iskustvo je da deca, ciji su se roditelji opredelili za engleski kao fakultativan predmet, vec znaju dosta jer su engleski ucili u vrticu ili po privatnim skolama. Oni vole i zele da uce engleski.
S druge strane, imamo situaciju da 70 posto dece u petom razredu je ucilo vec engleski i program, po kome se engleski uci kao u prvoj godini ucenja, apsolutno im je dosadan i prevazidjen, dok onih 30 posto kaskaju za njima jer nastavnik ima veliki izazov da radi u takvoj grupi.
Ovo sto radi ministarka Colic je politika elitizma. Ko moze da plati ucice engleski privatno, ostali neka ostanu prosti - lakse ce se vladati njima.
A o nametanju veronauke da ne govorim.
Jos me brine i to sto se deci uvodi predmet "Lepo pisanje", a daje preporuka za ukidanje "Od igracke do racunara".
Moje pitanje je "Kada ce ona biti smenjena?"
Jer zena je, valjda, osetivsi da joj se klima tlo pod nogama, pocela svakodnevno da donosi nove dekrete pogubne po prosvetu u Srbiji.

Piksi

pre 19 godina

Najgore od svega je sto moja mala sestricina ima u PRVOM razredu OSNOVNE SKOLE, ukupno JEDANAEST (i slovima JEDANAEST) predmeta!!!

ivan vukosavljevic

pre 19 godina

nasa ministarka prosvete je uspela da nadmasi samu sebe.prvo desanka,pa darvin i sada ovo.otpustanje stotina mladih ljudi koji su polozili izuzetno tezak ispit b2 je veoma velika greska koja ce skupo kostati ovu zemlju i njene buduce narastaje.profesori engleskog jezika su deficitarno zanimanje i ovaj potez ce dovesti do toga da skole potpuno ostanu bez nastavnika engleskog sto nece znaciti samo ukidanje engleskog za nize razrede nego i za vise.da li je ministarka Colic uopste svesna da danas bez engleskog jezika nema buducnosti ni u jednom poslu.to je realnost koja se mora prihvatiti i zato je najbolje da se sa tim pocne od malih nogu.ta deca ce kad tad morati da ga uce.sto pre ministarka to shvati to bolje za sve nas.ovi njeni dekreti vode ovu zemlju u neku vrstu ultra-konzervativne drzave.pa zar sa takvom zemljom da idemo u evropu?

Roditelj

pre 19 godina

Sta ce nam engleski, kad smo mi nebeski narod. Ha, ha, ha... To ne mislim ja, vec ovi sto sacinise ovakvu vladu. Kako moze biti dobar ministar prosvete kad nikada nije ispratio dete u skolu niti ga sacekao dete iz skole!

Aca - Inđija

pre 19 godina

Ma, u bestraga više sa takvom ženom... Drugima sprema otkaze jer se ne boji za svoje isterivanje iz ministarske fotelje pošto joj uvek stoji na raspolaganju jedna od stolica u Patrijaršiji. Pa neka ide što pre. Treba organizovati javne i masovne proteste zbog njenih hirova, a bogami i protiv g.Koštunice koji je mazi i pazi.

Saša

pre 19 godina

Ma, govori српски da te ceo svet razume... Ahaaa... A onda je mrmot zavio čokoladu u foliju. Čitao sam pre par dana neku alternativnu teoriju gravitacije, koju u SAD-u preporučuje neka crkva, pod nazivom "teorija anđeoskog pritiska". Samo čekam dan kada će deca učiti crkvenoslovenski, da gravitacija ne postoji, već stvari pokreću anđeli, da je engleski odavno izumrli jezik, ili da nikad nije ni postojao, a i naravno, da je sve stvoreno za 7 dana. Stvarno... nemam reči. Grozota!

memetic

pre 19 godina

... budete li našli dotičnu, a ona tom prilikom ne bude u stadijumu "umudrivanja" i opštenja sa svecima, precima & žrecima, te vam se učini da može pružiti racionalne odgovore, pokušajte da saznate:
1. odakle joj pravo da sa ministaskih visina svoj lični izbor - veru i praktikovanje religijskih tehnika - nameće ogromnom broju mladih osoba, tako naivnih, otvorenih i prijemčivih za različite uticaje autoritativnih odraslih, pogotovu kada iza njih stoje fetiši tradicije, istorije i ostalih domaćih mitova;
2. kako to da u državi, u kojoj formalno (i/ili bar još malo) postoji odeljenost od crkve, njeno i Ministarstvo vera, u očigledno bogougodnom sadejstvu, rade tako zdušno na propadanju "gradjanskog vaspitanja", bar u srednjim školama: iako je po zakonu izjašnjavanje o izboru predmeta moralo biti okončano tokom upisa još u junu, opet je nedavno vršeno, jer, nota bene, nije bilo valjane prezentacije veronauke, jer deca ne behu pravilno informisana, pa veronaučnici zborahu i o ekskurzijama i o gledanju tematskih filmova i o surfovanju internetom... ne bi li od svog predmeta učinili sreću, rados' i uživanciju. A kakav su lilihip mogli ponuditi zatečeni predavači "gradjanskog", pretežno profesorke sociologoije ili filozofije? Mogle su reći, o greha, da će odsutne učenike zapisivati. I sad, pošto je predmet-Ministarkin favorit, požnjeo dečje duše, ooops, uspehe, pravi opet rasporede, gledaj kako ostaju bez posla predavači nečeg što je, ako ne od djavla, a ono od Gašoa ostanulo, (s)klanjaj se mantijama u školskim hodnicima, pevaj himnu etc, etc...
3. prošlo je nekoliko dana: distinkcija "nauka" & "dogma", postoji li?

anita

pre 19 godina

Da li Srbija postaje klerikalna drzava poput Afganistana ili Irana? Ako je Darvinova teorija evolucije dogmatska, kako ministarka objasnjava kreacionisticku teoriju da je zena postala od Adamovog rebra - verovatno kao vrhunac slobodnog misljenja. U svoj ovoj zbrci zabrinjava najvise to sto niko u Vladi ne reaguje na ministarkine ispade. Generacija koja je prosle i ove godine posla u skolu ima sve izglede da posle skolovanja bude potpuno neobrazovana, ako neko (valjda premijer) ne smogne snage i ne smeni ministarku. Vuk Karadzic je najveci reformator u srpskoj kulturi, ziveo je pre skoro 150 godina i bio je svesniji znacaja onoga sto radi od "nase" ministarke.

gordana

pre 19 godina

Iz dana u dan sve se više čudim ministarki i njenom "znanju". Ona definitivno mora pod hitno da se skloni sa tog položaja, pošto mu nije dorasla, upropastiće celokupno školstvo. Takvu konfuziju prvaci neće moći da izdrže, da sa 7 godina menjaju nastavnike iz par predmeta, pa koga će oni slušati zaboga kada će toliki nastavnici defilovati njihovim prvim danima škole. Apelujem, molim Vas za dobro naše dece, dajte nam drugog ministra, ili će nam deca biti trajno uništena ovim vidom školstva.

Marija, Bg.

pre 19 godina

Ko je nadlezan da dekretom ukine ministarku prosvete, koju je nemoguce okarakterisati? Mislila sam da su za nama vremena Dace koji se frlja padezima, onog cini mi se Lazica ili slicno koji podjednako voli crnke i plavuse, Gase koji preporucuje da deca ponesu jastucice u skolu, da prilegnu kada se previse umore...Tu sam vec, srecom napustila rad u skoli, pa nisam docekala gospodju Colic, kao slag na torti. Strasno me je sramota sto sam i sama filolog. U pocetku sa ukidanjem onih cirkuskih seminara cinilo se da zna sta radi, ali nastavak price je blago receno sokantan. No, da zavrsim, racunari zrace, zato ih proterujemo iz skole, pa cu i ja da sledim uputstvo "drage" ministarke i spasem svoje zdravlje.

Rodjena novosadjanka

pre 19 godina

Prezivela sam inflaciju, prezivela sam bombardovanje u svom rodnom gradu. Nisam htela da odem iz ove zemlje! A sad se pitam da li imam pravo da svoje dete (koje za 3 godine treba da krene u skolu) zadrzim u ovoj zemlji! U drzavi u kojoj ministri nisu strucni u svojoj oblasti, a o ostalom da ni ne pricam... Blagi uzas! Dokle cemo ovako?

Zabrinuti gradjanin

pre 19 godina

Nadam se da gospodja ministarka cita ove komentare. Ili da makar za nju citaju oni koji razmisljaju umesto nje. Zao mi je sto ce njen licni pecat obeleziti ne samo njenu vladavinu vec citavu generaciju mladih ljudi, a valjda su toga svesni, i vladavinu partije koju predstavlja. Ili im je mozda nebitno kakvu ce stetu da naprave. Meni je bitno i trebalo bi da nam svima bude bitno i da konacno pokrenemo inicijativu za promenu osobe koja tendeciozno unistava obrazovni sistem u Srbiji.

Olivera

pre 19 godina

Ne cudim se sto je DSS postavio ovu osobu za ministra, vec tome sto prosvetni radnici i njihovi sindikati ne traze njenu smenu. Mozda nismo ni zasluzili bolje...

Nevena Peric

pre 19 godina

Najgore od svega je to da Ministarstvo vera placa casove veronauke, dok casove gradjanskog vaspitanja niko ne placa. Ovo znaci da ni jedna skola nece moci da obezbedi nastavnike za gradjansko vaspitanje jer nema cime da ih plati, sto znaci da ovaj predmet i nece moci da ponudi ucenicima. Na taj nacin veronauka postaje obavezni predmet jer alternativa ne postoji, sto se naravno kosi sa Ustavom zagarantovanim pravima svakog gradjanina, pa i deteta. Jedina nada je da ucitelji pristanu da bez nadoknade predaju ovaj predmet, ali naravno ne u svom odeljenju jer je tako preporuceno iz Ministarstva, a mi moramo da ih slepo slusamo. Informaciju o neplacanju casova gradjanskog vaspitanja dobili smo iz nadleznog odeljenja Ministarstva prosvete!

ivan@london

pre 19 godina

Stvarno mi postaje muka od ovog bogougodnog buncanja... Dokle bre! Najgore je sto je njih Srbija izabrala... Srbija je izglasala (ponovo) mrak, "nebeske" lazi i amaterski fasizam u formi DSS, SRS i SPC. Ako cemo da budemo iskreni na izborima je 2/3 Srba glasalo za zaustavljanje promena i povratak u mrak. Sta ste glasali to ste dobili (ukidanje darvina, ukidanje engleskog, uvodjenje pravoslavnog ekvivalenta talibana, neobavestenost, nesposobnost, novcana podrska najvecim zlocincima koje je Srbija ikada nosila na grbaci u Hagu, a uskoro ce i stari dusebrizni mafijase da se vrate).
Ja sam Srbin ali posto mi se 2/3 Srba odavno zgadilo otiso sam u London i vise se ne vracam. Hocu da moje dete uci o Darvinu, da vidi svet i da odraste slobodno. Vama koji ste ostali od srca zelim puno srece i nadam se da ce te jednog dana shvatiti da nas niko ne mrzi (mnogi nas zale) i da smo sami krivi za sve sto se dogadja. Neki sto se nisu borili neki sto su bili i ostali glupi.

rada iz beograda

pre 19 godina

... Dok sam bila mlađa nisam otišla odavde jer moj suprug nije hteo, voli čovek Beograd i bez njega ne može da živi. Sada ćuti i gaji razne čireve, depresije i krpljenje kraja s krajem. Deca su nam odrasla i od srca im želim, hiljadu puta sam im to i rekla, da ostave ovo slepo crevce Evrope, zaborave na patriotizam (koji se ovde pogrešno razume i ima sasvim negativnu konotaciju) i odu da žive negde gde se slobodno misli, slobodno živi, ima para barem za hleb, mleko i jaja, i gde ministri padaju kao kruške kada počnu da brljave. Zbog ovakvog uništavanja obrazovnog sistema treba da odu i Gospođa Ministarka i g.Koštunica. A na svim budućim izborima, pamet u glavu svi vi kojima je ona bila na pogrešnom mestu svih ovih godina. (Ali se bojim da su moje prognoze ipak sasvim sumorne).

Ona koja je daleko

pre 19 godina

Nemam komentar na ovakvo isterivanje svoje volje i svog misljenja! Znam jedino da vi koji ste tamo, mozete ovo da promenite na sledecim izborima. Neka vam je sa srecom...

Ali Baba

pre 19 godina

Dakle pravi se pravoslavna dzamahirija po Kostunicinom receptu... Imam dete od 4 godine i zabrinuto posmatram Ministarkino eksperimentisanje.
Mislio sam da je Srbija sekularna drzava, ali ocigledno se crkva sve vise mesa u drustveni i politicki zivot. Ljudi ovo je 21. vek, u kojem nema mesta za zatucane i neobrazovane. Engleski dominira svetom kao medjunarodni jezik svidjalo se nama to ili ne i naravno da deca treba da ga uce. Kako ce komunicirati sa svetom? Ili mozda Minitarka misli da nam svet i ne treba, posto sve mozemo sami? U poslednjih nekoliko godina takva taktika se pokazala samoubilackom... ...

kanadjanka

pre 19 godina

Sindikati ne reaguju dovoljno brzo, profesori su se sprijateljili sa direktorima, ne potezu vise pitanje svoje egzistencije, ne postoji nacin da se smeni ministarka koja je blago receno sadista u mantiji. Toliko frustracija oseca predavac i vaspitac, staratelj i roditelj pa ne ocekujte da ce i deca, tj. nove generacije da budu izuzete i da ce im bilo koji predmet dati vise samopouzdanja ili pomoci u kritickom sagledavanju sustine stvari. Mrtva si zemljo Srbijo!

dina

pre 16 godina

šta ako ja ne želim da moje dete ide na časove veronauke? ko uopšte i drži te časove, ko su ti ljudi? sada će nastavnici veronauke biti deficit, blago nama sa nama samima! sramno.