1. Amerikanci su sigurno u panici?
  (pprvi dan skole u Svedskoj, 20. februar 2019 20:31)

  # Link komentara

 2. Pa moćan čovek nema šta, uspeo je da izabere i predsednika SAD.To tvrde i sami Amerikanci.
   (Zvezdaš, 20. februar 2019 19:46)

  # Link komentara

 3. Ostario Putin ,omeksao..
   (Rale, 20. februar 2019 16:00)

  # Link komentara

 4. Sporazum će biti obnovljen, uključujući Kinu i Indiju...to i jeste bio cilj USA, a mi ćemo da se veslimo dogovoru jer et ...nuklearnog neće biti...zasada.
  (KoBajaga, 20. februar 2019 16:00)

  # Link komentara

 5. A Rusi da racunaju broj iseljenih uglavnom mladih i obrazovanih, prosecni zivotni vek, BDP , broj saveznika u svetu...Ima tu da se racuna...
  (juzno tuzno, 20. februar 2019 15:57)

  # Link komentara

 6. Tramje predsednik najmocnije drzave sveta, vojne i ekonomske supersile, Putin je predsednik regionalne sile. Mnogo ozbiljnije zvuce i deluju pretnje koje izrekne Amerika jer je poznato da SAD stite sebe i svoje saveznike, dok su Rusi poznati po tome da nikad nijednom savezniku nisu pomogli, ali zato znaju da daju saopstenja i prazne pretnje. Zato vise i nemaju saveznika.(oko, 20. februar 2019 13:38) Objasni to Kurdima, američkim najvećim saveznicima u Siriji, koji će uskoro moliti ruske saveznike u Damasku da ih spašavaju od turske invazije. E to je odličan primer kako danas prolaze američki i ruski saveznici.
   (blato, 20. februar 2019 15:49)

  # Link komentara

 7. Oko, znaci po tvome, raketa od 500km dometa unisti Rusiju,a vec 499km dometa ne moze. Zanimljivo. Ekspertski. Da preneses Rusima to, pa da znaju da prvi napadnu.
  (Regionala sila kojas svetskoj d..e pomera, 20. februar 2019 15:33)

  # Link komentara

 8. Oko, znaci po tvome, raketa od 500km dometa unisti Rusiju,a vec 499km dometa ne moze. Zanimljivo. Ekspertski. Da preneses Rusima to, pa da znaju da prvi napadnu.
  (Regionala sila kojas svetskoj d..e pomera, 20. februar 2019 15:32)

  # Link komentara

 9. Ovo je pretnja susedima , svetu, ali ništa manje sopstvenim građanima. Poruka o Velikom bratu koji ih čuva od " spoljjeg neprijatelja" , ali i posmatra.. Za slučaj da odluče da ne bi više staljinističku KGB bratiju na čelu zemlje.

  Od čoveka koji dobija izbore na kojima se opoziciji zabranjuje kandidatura, pod uslovom da su njeni predstavnici i dalje u životu, se i očekuju ovakve izjave..
  (Zox, 20. februar 2019 14:51)

  # Link komentara

 10. Ovo je pretnja susedima , svetu, ali ništa manje sopstvenim građanima. Poruka o Velikom bratu koji ih čuva od " spoljjeg neprijatelja" , ali i posmatra.. Za slučaj da odluče da ne bi više staljinističku KGB bratiju na čelu zemlje.

  Od čoveka koji dobija izbore na kojima se opoziciji zabranjuje kandidatura, pod uslovom da su njeni predstavnici i dalje u životu, se i očekuju ovakve izjave..
  (Zox, 20. februar 2019 14:51)

  # Link komentara

 11. A Amerika im je na to odgovorila: "Prestanite da imigrirate u Ameriku"!
   (djoka, 20. februar 2019 14:48)

  # Link komentara

 12. Je li, kad ce ovaj zločinac kriminalac i ubica da umre vec jednom? Valja se.
  (marš ludaku, 20. februar 2019 14:43)

  # Link komentara

 13. @SamoDaKazem
  Nikakva raketa ne moze promeniti cinjenicu da Rusija NIJE SSSR, tako da balans tu ne moze nikasa postojati. Rusija je u ekonomskom i vojnom smislu PATULJAK u odnosu na SAD i NATO.
  NATO je na granicama Rusije, nema tu balansa niti to bilo kakva raketa koze promeniti. Rusi su izgubili Hladni rat i to je to. Ove njihove bombasticne price o silnim raketama i slicno sluze samo da skrenu paznju s ekonomskih problema. Inace, vojno su inferiorni i to i sami odavno znaju, pa cak i ne kriju.
  (ccc, 20. februar 2019 14:39)

  # Link komentara

 14. @Tarmi
  Ajde objasni to Svajcarcima, Austrijancima, Nemcima, Italijanima, ili npr. Novozelandjanima, Asutralijancima, Kanadjanima, Spancima, Svedjanima, Norvezanima, Fincima, Dancima, Holandjanima.... NIKO od njih nema nuklearnu bombu, a SVI se osecaju slobodnije i nezavisnije od Rusa, Severnokoreanaca i Kineza koji imaju nuklearnu bombu. Nuklearno oruzje u takvim tvorevinama sluzi da bi stitilo diktatorske rezime koji terorisu sopstveni narod, ne da bi nekome davali slobodu i nezavisnost.
  (ccc, 20. februar 2019 14:35)

  # Link komentara

 15. @ernesto che

  Ala bi se ti gadio da NATO odgovori Putinu da su njihove rakete u Poljskoj, Rumuniji, skoro pa na granici Rusije, pa da zato ne preti, jer moze da dobije po prstima....
   (ernestina...., 20. februar 2019 14:27)

  # Link komentara

 16. Amerika je svojim građanima obezbedila udoban život, koji počiva na industriji naoružanja i kolonijalizmu - na upotrebi sile, pustošenju tuđih prirodnih i ljudskih resursa širom Zemljine kugle, pa ne moraju da u govorima spominju rakete, njima oni već prete dok otimaju!

  Usta su im prepuna cveća i demokratije, dok ista širom otvorena balave i zijaju u jedina preostala bogatstva koja nisu svojom pohlepom uprljali...

  Upravo zato Putin i govori o raketama, da bi usijane, bahate, pohlepne US glave ohladile svoju nezajažljivost i privikle se na činjenicu da ne diraju ono što nije njihovo - jer će biti odbranjeno! Po svaku cenu! Po cenu udobnog života američkih uljuljkanih građana! I po njima, ako to bude neophodan reciprocitet!

  Važno je da amerikanci otupeli od burgera, piva, bejzbola, velikih LCD televizora i rastrošnih limuzina to i shvate, to je jedini garant mira, stabilnosti i ljubavi u svetu!
  (ns ja, 20. februar 2019 14:25)

  # Link komentara

 17. Žao mi samo stotina hiljada naših mladih ljudi koji odoše u Rusiju da studiraju i rade. Oni će imati štete ako dođe do zaoštravanja situacije.
  (ema, 20. februar 2019 14:12)

  # Link komentara

 18. Ogromna zemlja sa ogromnim bogatstvom i relativno malim brojem stanovnika, idealna je meta svih osvajača.
   (Stevan, 20. februar 2019 13:51)

  # Link komentara

 19. Nuklearno oružje - danas jedini garant istinske nezavisnosti i slobode :-(
   (Tarmi, 20. februar 2019 13:50)

  # Link komentara

 20. izracunaj standard gradjana u Rusiji i USA.
   (Xman, 20. februar 2019 13:40)

  # Link komentara

 21. @pera
  Tramje predsednik najmocnije drzave sveta, vojne i ekonomske supersile, Putin je predsednik regionalne sile. Mnogo ozbiljnije zvuce i deluju pretnje koje izrekne Amerika jer je poznato da SAD stite sebe i svoje saveznike, dok su Rusi poznati po tome da nikad nijednom savezniku nisu pomogli, ali zato znaju da daju saopstenja i prazne pretnje. Zato vise i nemaju saveznika.
  (oko, 20. februar 2019 13:38)

  # Link komentara

 22. @Kauboji se zaigrali
  Rusi su postavili takve rakete na Kubi svojevremeno i Amerikanci su ih oterali odatle. Dakle, nema tu sta da se zamislja, videlo se da su kauboji gazde.
  (oko, 20. februar 2019 13:36)

  # Link komentara

 23. Ja mislio nesto o snazi ruske privrede...
  (juzno tuzno, 20. februar 2019 13:28)

  # Link komentara

 24. @ko je ovde lud
  Zato sto balisticka raketa dometa 500 kilometara moze vise stete da nanese od one dometa 6 000 km. Ovoj od 6K treba vremena da pogodi cilj i daje “meti” vreme za reakciju. Ova manjeg dometa je zeznutija.
  Npr. NATO lansira raketu dometa 500 kilometara iz Litvanije, ona eksplodira u vazduhu i stvori elektromagnetni puls koji bukvalno paralizuje i onesposobi ruske nuklearne snage koje blokirane nemaju vremena da lansiraju nuklearni protivnapad na vreme, tj. pre nego sama Rusija bude unistena NATO nuklearnim projektilima.
  Zato je Rusija bila zadovoljna tim sporazumom i zato se evo decenijama zali sto je okruzena NATO drzavama, kao da su joj Amerikanci krivi sto su Rusi raspustili Varsavski pakt.
  (oko, 20. februar 2019 13:27)

  # Link komentara

 25. A Rus ko Rus: samo rakete, bombe, uništavanje i tako to.

  Zašto danas više nema Rusa koji bi svetu doprineli, ne raketama i bombama, nego nečim sličnim onom što su svetu svojevremeno doprineli Čajkovski, Dostojevski, Kandinski ili Mendeljejev?
  (Lacerta, 20. februar 2019 13:22)

  # Link komentara

 26. Imao je i SSSR dobre rakete, pa se raspao jer mu je narod bio gladan dok je on proizvodio rakete.
  Isto ce proci i Rusija.
  (hmmmmm, 20. februar 2019 13:21)

  # Link komentara

 27. @Locutus
  Druze, "Tramp" ne preti, on, ili bolje reci "Oni" postavljaju te i slicne sisteme oko Rusije. Ovo su sve samo iznudjeni potezi koje Rusi rade. Mnogi komentarisu a ne znaju prakticno nista o celom problemu koji nastaje onda kada jedna strana uspe da ogranici dejstvo strateskog naoruzanja onoj drugoj.
  Termin" Mutual assured destruction" ili skraceno "MAD" je jedini garant medjusobnog nenapadanja velikih sila.
  Sistemima poput AEGIS, na brodovima americke ratne mornarice i odskora tih istih sistema stacioniranih u Poljskoj i Rumuniji taj balans se menja na stetu Rusije.
  Da li iko zaista misli da ce Rusija (ili bilo koja sila koja bi bila na mestu Rusije) to mirno da posmatra?
  INF je donet iz razloga strateskog balansa izmedju Amerike i SSSR-a i onog momenta kad je potpisan je vec bio na stetu SSSR-a a ta opasnost se upravo produbila.
  Osoba mora da poznaje, barem malo, detalje svih tih ugovora i da poznaje razliku izmedju sistema malog, srednjeg i velikog (interkontinetalnog) dometa pa da shvati zasto ovolika kuknjava...
  Kada se toj nejednacini doda i Kina koja je u dovoljnoj meri sve te sisteme razvila i jos uvek razvija onda dobijamo zaista veoma nestabilnu situaciju i potencijalno jako opasnu.
  Kada se sve stavi na papir, kada se napravi timeline onda se jasno vidi odakle sve krece i ko je krivac za nastalu krizu.
  (SamoDaKazem, 20. februar 2019 13:21)

  # Link komentara

 28. @ ko je ovde lud

  Sustina problema su baze u Poljskoj i Rumuniji gde su na instalirani lanseri koji lansiraju sa kopna krstarece rakete tomahavk dometa 2500 km. Rusi su u skladu sporazuma trazili da Ameri urade modifikaciju i da lanseri protiv balistickih raketa ne budu isti koji lansiraju tomahavk a Ameri su se vodili devizom "majke mi mile necemo puniti lansere raketama tomahavk". Rusi rekli ok i razvili protivbrodske obalne sisteme sposobne da lansiraju krstarece rakete po zemaljskim ciljevima (koje se takodje kao tomahavk lansiraju sa brodova podmornica sto je dozvoljeno sporazumom) i odgovorili "nista ne brinite, necemo keve mi puniti lansere tim raketama). Ameri su naglo okrenuli pricu kako "necemo majke mi" nije garant. Glavni problem Amera je sto je tomahavk podzvucna raketa a Ruski pandan ne nadzvucan vec hipersonican i ispitan u realnim uslovima u Siriji.
  (Misko, 20. februar 2019 13:06)

  # Link komentara

 29. Da li je putin svestan da se na njegov govor više loze srbi nego rusi? :)
  (Ja, 20. februar 2019 13:05)

  # Link komentara

 30. a da izracunas ti kurs rublje?
  (jegorgajdar, 20. februar 2019 13:04)

  # Link komentara

 31. Zamisljam koja bi histerija bila da je slicna izjava stigla sa druge strane. Te rakete koje SAD ima su jecina stvar koja Rusiju odvraca od ispunjenja putinovih pretnji.
   (jasdf, 20. februar 2019 13:01)

  # Link komentara

 32. Amerika nije izasla iz dogovora INF sa Rusijom zbog Rusije, vec je to uradila zbog Kine koja nije bila tada potpisnica tog ugovora. Rusija je tih 80tih godina imala rakete srednjeg dometa baziranog samo na kopnu a razvoj za avijaciju je bio poodmakao. Oni uopste nisu imali rakete dometa od 500-5000km u mornaricim dok su Amerikanci imali razvijen tomahavk. Interesantno je to da americi u to vreme nisu smetale rakete koje se lansiraju iz aviona, samo ove na kopnu koje cak nisu mogle ni ameriku da dohvate, sem aljaske...


  Danas je problem Kina, koja razvija rakete koje imaju upravo te domete i na taj nacim guraju ameriku dalje od svojih obala, pa i dalje. Zato su Amerikanci rekli da bi bilo lepo kada bi u novi sporazum ako do njega dodje, ali opet samo za kopnene varijatne usla i Kina, Indija pa cak i Iran. Dok uopste ne planiraju da smanje domete za mornaricke verzije i verzije koje se lansiraju iz aviona...Po meni bi bilo logicno da taj novi dogovor ako do njega dodje obuhvati sve vidove tih raketa, pa da recimo Tomahavk ili Ruski kalibr koj ise lansiraju i iz vaduha i sa mora udju u isti.
  (INF dogovor, 20. februar 2019 12:58)

  # Link komentara

 33. Rakete, naoruzanje, razoruzanje.A zivotni standard????
  (DJD, 20. februar 2019 12:57)

  # Link komentara

 34. Vrana vrani oči ne vadi lepo vi svi zivite....
  (pop, 20. februar 2019 12:54)

  # Link komentara

 35. Nije se osvrno da kaze nesto o BALKANU?
  (024, 20. februar 2019 12:50)

  # Link komentara

 36. Jel može neko da mi objasni u čemu je problem oko tih raketa iz kog sporazuma su izašli? Krstareće rakete mogu da se lansiraju iz vode i iz Vazduha ali ne mogu sa zemlje i zabranjeno je razvijati zemljane sisteme kratkog dometa?Ne razumem zašto to tako? Zbog Kube, Meksika, Moldavije i tako tih zemalja koje se graniče sa silama, da ne bi razmestili?A Rusija ima rakete dometa preko 6 hiljada KM a ne sme da pravi 500km? Malo je glupa logika il ja grešim? Stvarno ne znam, nek mi neko objasni i nije me sramota da pitam, niti da kažem da ne znam. (a ne kao mnogi, sve znaju) ?
  (ko je ovde lud, 20. februar 2019 12:03)
  Nije niko lud , već upotrebi racio. Postoje dve super nuklearne sile ... USA i Rusija .. Rusija je razbila varsavski blok , USA i dalje vrsi ekspanziju NATO . Zbog čega ?? Nije joj doboljno sto blokova više nema , već hoće i rusiju da u tom obliku nena . Da bi parirale sebi obadve ću razvile interkontinentalne rakete . Znaci jedne druge drže na nišanu . E sad , rumunija i poljska nisu pretnja Rusiji.. Kuba i Venecuela nisu pretnja USA . Ali ako USA postavi rakete malog dometa u Rumuniju i poljsku ..koje migu nose nuklearnu bojevu glavu.. onda je to i te kako pretnja za rusiju .. jer je toliko blizu da ne mogu da reaguju.. vreme reagovanja je nekoliko minuta. Isto i obrnuto ako Rusi postave na kubu , Venecuelu i sl. Eto zašto .. jer te rakete se mogu postaviti u druge države na 1000-2000km od granice..kao sto su ameti postavili u rumuniji poljskoj i turskoj.. a šta ću tu? Za koga ? Pa rusiju?
  (Slav, 20. februar 2019 12:49)

  # Link komentara

 37. @ (ko je ovde lud, 20. februar 2019 12:03)

  Amerikanci su ukinuli sporazum tako da mogu da postave rakete dometa 500km u evropu npr. Poljsku i skrate vreme reakcije rusa da lansiraju svoje rakete na ameriku. Naravno, americanci komanduju.
  (Brko, 20. februar 2019 12:48)

  # Link komentara

 38. Ovaj opet preti raketama. Zamislite kakva bi se buka digla kada bi Tramp rekao Putinu da razmisli koliko američkim raketama treba vremena da stignu do Moskve.
  (Locutus, 20. februar 2019 11:56)

  А сада замисли да такве ракете размести путин на Куби и Вијетнаму шта би рекао или претио самопроглашени царски врх целог света у Америци ?
   (Каубоји се заиграли., 20. februar 2019 12:46)

  # Link komentara

 39. @Locutus

  Pa taj isti Tramp je ne tako davno faraonu iz Severne Koreje rekao da je njegovo dugme vece i da radi (misleci na nuklearno dugme).

  Ne treba olako uzimati ove izjave kao populisticke, nicije, malo fali da se zbog necije sujete i tastine u 15 minuta zavrsi ovo poglavlje u istoriji homo sapiensa.
   (pera, 20. februar 2019 12:46)

  # Link komentara

 40. Vidim, svi se gade izjavu Putina o raketama, pitam se gde je gadjenje na americke rakete, upotrebljene rakete, u siriji, afganistanu, iraku, libiji. Covek samo govori jezikom koji ameri najbolje razumeju, jasno i glasno ga razumeju.
   (ernesto che, 20. februar 2019 12:45)

  # Link komentara

 41. Izrael i turska ti poobarase avione, U.S ti uništi par stotina vojnika u Siriji koje si posle predstavljao kao plaćenike, saveznike ti drma ko kako hoće.... Džaba rakete, treba herca da se i upotrebe.
  (Majkovic mladji, 20. februar 2019 12:42)

  # Link komentara

 42. Odlicno je oslikao "mnogovekovne tradicije i vrednosti" te "ruske civilizacije". Oruzje, oruzje, oruzje... pretnje... oruzje, oruzje, pretnje...
  (Potemkinov seljak, 20. februar 2019 12:42)

  # Link komentara

 43. Jel može neko da mi objasni u čemu je problem oko tih raketa ...

  Stvar je u tome što raketama kratkog dometa treba kraće vreme da se lansiraju i stignu do cilja, što skraćuje vreme potrebno da se od njih odbrani onaj koji je napadnut, što ih čini veoma opasnim.Od njih najveću štetu ima Rusija i evropske NATO zemlje u međusobnom dometu, dok Amerika nema direktne, pošto je daleko, ali ima indirktne, zbog saveznika a i zbog svojih pozicija koje kontroliše po svetu, recimo južno kinesko more, gde su njene snage na udaru Kineskih raketa, a oni sa Kinom nemaju potpisan sporazum, samo sa rusima, žbog toga cela oval igra oko izlaska iz sporazuma o raketama kratkog dometa.
   (srki, 20. februar 2019 12:41)

  # Link komentara

 44. Govor, kao i velika većina skorašnjih Putinovih govora, namenjen unutrašnjoj upotrebi i uveravanju gradjana kako dobro žive. Slušam ovakve govore već 30 godina.
   (Demos, 20. februar 2019 12:37)

  # Link komentara

 45. jedan jako bitan faktor je važan a taj je da su američke rakete na granicama Rusije i treba im par minuta do Moskve
  (ćićo, 20. februar 2019 12:33)

  # Link komentara

 46. Jedino sredstvo za bezbednost i stabilnost neke drzave - Atomske rakete!
  (BV, 20. februar 2019 12:33)

  # Link komentara

 47. Aman vise dosadni o jedni i drugi ,
  (Gaga, 20. februar 2019 12:28)

  # Link komentara

 48. Ostra retorika. Da li je moguce da se posle svega sta se desilo u 20. veku Amerika i Rusija opet mere ciji je veci?
   (Zoki kaze, 20. februar 2019 12:26)

  # Link komentara

 49. Класично ложење свог народа
   (унклија, 20. februar 2019 12:14)

  # Link komentara

 50. Rakete, bombe, podmornice, tenkovi, lovci, bombarderi, ...

  Ajde zivota ti jednom nesto drugo, recimo frizideri, haljine, usisivaci za prasinu, laptopovi, lek protiv raka, ...
  (kako vam ne dosadi vise?, 20. februar 2019 12:11)

  # Link komentara

 51. Njegov govor, sve govori.
   (Smuleco, 20. februar 2019 12:07)

  # Link komentara

 52. Nesrecni, izgubljeni Rusi, u vremenu i prostoru ...rakete rakete, rakete...
  (Knez, 20. februar 2019 12:07)

  # Link komentara

 53. Jel može neko da mi objasni u čemu je problem oko tih raketa iz kog sporazuma su izašli? Krstareće rakete mogu da se lansiraju iz vode i iz Vazduha ali ne mogu sa zemlje i zabranjeno je razvijati zemljane sisteme kratkog dometa?
  Ne razumem zašto to tako? Zbog Kube, Meksika, Moldavije i tako tih zemalja koje se graniče sa silama, da ne bi razmestili?
  A Rusija ima rakete dometa preko 6 hiljada KM a ne sme da pravi 500km? Malo je glupa logika il ja grešim? Stvarno ne znam, nek mi neko objasni i nije me sramota da pitam, niti da kažem da ne znam. (a ne kao mnogi, sve znaju) ?
   (ko je ovde lud, 20. februar 2019 12:03)

  # Link komentara

 54. To bi ti trebalo da uradiš sa američkim raketama koje su ispred tvoje granice.
  (zmitjkoe, 20. februar 2019 12:03)

  # Link komentara

 55. "...izjavio je Putin i predložio američkim partnerima da proračunaju domet i briznu ruskih sistema naoružanja..."
  Jako pametna izjava, na nivou uspaljenog pubertetlije. Drago mi je što su nam ovi svjetski lideri tipa Putin, Tramp, Erdogan... ovako pametni, vode ovaj svijet u sigurnu propast.
  (WillyWonka, 20. februar 2019 11:58)

  # Link komentara

 56. Decja igra.
   (Toxic_PR, 20. februar 2019 11:57)

  # Link komentara

 57. oružje odvraćanja. rusi mogu da pogode, samo sa svoje teritorije, bilo koju tačku na zemljinoj kugli više puta. o podmornicama koje mogu biti bilo gde u okeanu da i ne govorim...jedino to im je garant neuvođenja 'demokratije' na prirodne i ljudske resurse.
  (šah mat, 20. februar 2019 11:56)

  # Link komentara

 58. Ovaj opet preti raketama. Zamislite kakva bi se buka digla kada bi Tramp rekao Putinu da razmisli koliko američkim raketama treba vremena da stignu do Moskve.
  (Locutus, 20. februar 2019 11:56)

  # Link komentara