Sreda, 20.02.2019.

11:37

Putin u govoru poručio SAD: Izračunajte domet naših raketa

Ruski predsednik obratio se danas Federalnoj skupštini, a taj govor završio se ranije nego što se spekulisalo. Naime, Putin je govorio nešto više od sat i po.

Izvor: Sputnjik

Putin u govoru poruèio SAD: Izraèunajte domet naših raketa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

KoBajaga

pre 5 godina

Sporazum će biti obnovljen, uključujući Kinu i Indiju...to i jeste bio cilj USA, a mi ćemo da se veslimo dogovoru jer et ...nuklearnog neće biti...zasada.

blato

pre 5 godina

Tramje predsednik najmocnije drzave sveta, vojne i ekonomske supersile, Putin je predsednik regionalne sile. Mnogo ozbiljnije zvuce i deluju pretnje koje izrekne Amerika jer je poznato da SAD stite sebe i svoje saveznike, dok su Rusi poznati po tome da nikad nijednom savezniku nisu pomogli, ali zato znaju da daju saopstenja i prazne pretnje. Zato vise i nemaju saveznika.(oko, 20. februar 2019 13:38) Objasni to Kurdima, američkim najvećim saveznicima u Siriji, koji će uskoro moliti ruske saveznike u Damasku da ih spašavaju od turske invazije. E to je odličan primer kako danas prolaze američki i ruski saveznici.

juzno tuzno

pre 5 godina

A Rusi da racunaju broj iseljenih uglavnom mladih i obrazovanih, prosecni zivotni vek, BDP , broj saveznika u svetu...Ima tu da se racuna...

Regionala sila kojas svetskoj d..e pomera

pre 5 godina

Oko, znaci po tvome, raketa od 500km dometa unisti Rusiju,a vec 499km dometa ne moze. Zanimljivo. Ekspertski. Da preneses Rusima to, pa da znaju da prvi napadnu.

Regionala sila kojas svetskoj d..e pomera

pre 5 godina

Oko, znaci po tvome, raketa od 500km dometa unisti Rusiju,a vec 499km dometa ne moze. Zanimljivo. Ekspertski. Da preneses Rusima to, pa da znaju da prvi napadnu.

ccc

pre 5 godina

@SamoDaKazem
Nikakva raketa ne moze promeniti cinjenicu da Rusija NIJE SSSR, tako da balans tu ne moze nikasa postojati. Rusija je u ekonomskom i vojnom smislu PATULJAK u odnosu na SAD i NATO.
NATO je na granicama Rusije, nema tu balansa niti to bilo kakva raketa koze promeniti. Rusi su izgubili Hladni rat i to je to. Ove njihove bombasticne price o silnim raketama i slicno sluze samo da skrenu paznju s ekonomskih problema. Inace, vojno su inferiorni i to i sami odavno znaju, pa cak i ne kriju.

Zox

pre 5 godina

Ovo je pretnja susedima , svetu, ali ništa manje sopstvenim građanima. Poruka o Velikom bratu koji ih čuva od " spoljjeg neprijatelja" , ali i posmatra.. Za slučaj da odluče da ne bi više staljinističku KGB bratiju na čelu zemlje.

Od čoveka koji dobija izbore na kojima se opoziciji zabranjuje kandidatura, pod uslovom da su njeni predstavnici i dalje u životu, se i očekuju ovakve izjave..

ns ja

pre 5 godina

Amerika je svojim građanima obezbedila udoban život, koji počiva na industriji naoružanja i kolonijalizmu - na upotrebi sile, pustošenju tuđih prirodnih i ljudskih resursa širom Zemljine kugle, pa ne moraju da u govorima spominju rakete, njima oni već prete dok otimaju!

Usta su im prepuna cveća i demokratije, dok ista širom otvorena balave i zijaju u jedina preostala bogatstva koja nisu svojom pohlepom uprljali...

Upravo zato Putin i govori o raketama, da bi usijane, bahate, pohlepne US glave ohladile svoju nezajažljivost i privikle se na činjenicu da ne diraju ono što nije njihovo - jer će biti odbranjeno! Po svaku cenu! Po cenu udobnog života američkih uljuljkanih građana! I po njima, ako to bude neophodan reciprocitet!

Važno je da amerikanci otupeli od burgera, piva, bejzbola, velikih LCD televizora i rastrošnih limuzina to i shvate, to je jedini garant mira, stabilnosti i ljubavi u svetu!

ernestina....

pre 5 godina

@ernesto che

Ala bi se ti gadio da NATO odgovori Putinu da su njihove rakete u Poljskoj, Rumuniji, skoro pa na granici Rusije, pa da zato ne preti, jer moze da dobije po prstima....

ema

pre 5 godina

Žao mi samo stotina hiljada naših mladih ljudi koji odoše u Rusiju da studiraju i rade. Oni će imati štete ako dođe do zaoštravanja situacije.

Zox

pre 5 godina

Ovo je pretnja susedima , svetu, ali ništa manje sopstvenim građanima. Poruka o Velikom bratu koji ih čuva od " spoljjeg neprijatelja" , ali i posmatra.. Za slučaj da odluče da ne bi više staljinističku KGB bratiju na čelu zemlje.

Od čoveka koji dobija izbore na kojima se opoziciji zabranjuje kandidatura, pod uslovom da su njeni predstavnici i dalje u životu, se i očekuju ovakve izjave..

ccc

pre 5 godina

@Tarmi
Ajde objasni to Svajcarcima, Austrijancima, Nemcima, Italijanima, ili npr. Novozelandjanima, Asutralijancima, Kanadjanima, Spancima, Svedjanima, Norvezanima, Fincima, Dancima, Holandjanima.... NIKO od njih nema nuklearnu bombu, a SVI se osecaju slobodnije i nezavisnije od Rusa, Severnokoreanaca i Kineza koji imaju nuklearnu bombu. Nuklearno oruzje u takvim tvorevinama sluzi da bi stitilo diktatorske rezime koji terorisu sopstveni narod, ne da bi nekome davali slobodu i nezavisnost.

Misko

pre 5 godina

@ ko je ovde lud

Sustina problema su baze u Poljskoj i Rumuniji gde su na instalirani lanseri koji lansiraju sa kopna krstarece rakete tomahavk dometa 2500 km. Rusi su u skladu sporazuma trazili da Ameri urade modifikaciju i da lanseri protiv balistickih raketa ne budu isti koji lansiraju tomahavk a Ameri su se vodili devizom "majke mi mile necemo puniti lansere raketama tomahavk". Rusi rekli ok i razvili protivbrodske obalne sisteme sposobne da lansiraju krstarece rakete po zemaljskim ciljevima (koje se takodje kao tomahavk lansiraju sa brodova podmornica sto je dozvoljeno sporazumom) i odgovorili "nista ne brinite, necemo keve mi puniti lansere tim raketama). Ameri su naglo okrenuli pricu kako "necemo majke mi" nije garant. Glavni problem Amera je sto je tomahavk podzvucna raketa a Ruski pandan ne nadzvucan vec hipersonican i ispitan u realnim uslovima u Siriji.

oko

pre 5 godina

@pera
Tramje predsednik najmocnije drzave sveta, vojne i ekonomske supersile, Putin je predsednik regionalne sile. Mnogo ozbiljnije zvuce i deluju pretnje koje izrekne Amerika jer je poznato da SAD stite sebe i svoje saveznike, dok su Rusi poznati po tome da nikad nijednom savezniku nisu pomogli, ali zato znaju da daju saopstenja i prazne pretnje. Zato vise i nemaju saveznika.

SamoDaKazem

pre 5 godina

@Locutus
Druze, "Tramp" ne preti, on, ili bolje reci "Oni" postavljaju te i slicne sisteme oko Rusije. Ovo su sve samo iznudjeni potezi koje Rusi rade. Mnogi komentarisu a ne znaju prakticno nista o celom problemu koji nastaje onda kada jedna strana uspe da ogranici dejstvo strateskog naoruzanja onoj drugoj.
Termin" Mutual assured destruction" ili skraceno "MAD" je jedini garant medjusobnog nenapadanja velikih sila.
Sistemima poput AEGIS, na brodovima americke ratne mornarice i odskora tih istih sistema stacioniranih u Poljskoj i Rumuniji taj balans se menja na stetu Rusije.
Da li iko zaista misli da ce Rusija (ili bilo koja sila koja bi bila na mestu Rusije) to mirno da posmatra?
INF je donet iz razloga strateskog balansa izmedju Amerike i SSSR-a i onog momenta kad je potpisan je vec bio na stetu SSSR-a a ta opasnost se upravo produbila.
Osoba mora da poznaje, barem malo, detalje svih tih ugovora i da poznaje razliku izmedju sistema malog, srednjeg i velikog (interkontinetalnog) dometa pa da shvati zasto ovolika kuknjava...
Kada se toj nejednacini doda i Kina koja je u dovoljnoj meri sve te sisteme razvila i jos uvek razvija onda dobijamo zaista veoma nestabilnu situaciju i potencijalno jako opasnu.
Kada se sve stavi na papir, kada se napravi timeline onda se jasno vidi odakle sve krece i ko je krivac za nastalu krizu.

oko

pre 5 godina

@Kauboji se zaigrali
Rusi su postavili takve rakete na Kubi svojevremeno i Amerikanci su ih oterali odatle. Dakle, nema tu sta da se zamislja, videlo se da su kauboji gazde.

jasdf

pre 5 godina

Zamisljam koja bi histerija bila da je slicna izjava stigla sa druge strane. Te rakete koje SAD ima su jecina stvar koja Rusiju odvraca od ispunjenja putinovih pretnji.

Lacerta

pre 5 godina

A Rus ko Rus: samo rakete, bombe, uništavanje i tako to.

Zašto danas više nema Rusa koji bi svetu doprineli, ne raketama i bombama, nego nečim sličnim onom što su svetu svojevremeno doprineli Čajkovski, Dostojevski, Kandinski ili Mendeljejev?

oko

pre 5 godina

@ko je ovde lud
Zato sto balisticka raketa dometa 500 kilometara moze vise stete da nanese od one dometa 6 000 km. Ovoj od 6K treba vremena da pogodi cilj i daje “meti” vreme za reakciju. Ova manjeg dometa je zeznutija.
Npr. NATO lansira raketu dometa 500 kilometara iz Litvanije, ona eksplodira u vazduhu i stvori elektromagnetni puls koji bukvalno paralizuje i onesposobi ruske nuklearne snage koje blokirane nemaju vremena da lansiraju nuklearni protivnapad na vreme, tj. pre nego sama Rusija bude unistena NATO nuklearnim projektilima.
Zato je Rusija bila zadovoljna tim sporazumom i zato se evo decenijama zali sto je okruzena NATO drzavama, kao da su joj Amerikanci krivi sto su Rusi raspustili Varsavski pakt.

ko je ovde lud

pre 5 godina

Jel može neko da mi objasni u čemu je problem oko tih raketa iz kog sporazuma su izašli? Krstareće rakete mogu da se lansiraju iz vode i iz Vazduha ali ne mogu sa zemlje i zabranjeno je razvijati zemljane sisteme kratkog dometa?
Ne razumem zašto to tako? Zbog Kube, Meksika, Moldavije i tako tih zemalja koje se graniče sa silama, da ne bi razmestili?
A Rusija ima rakete dometa preko 6 hiljada KM a ne sme da pravi 500km? Malo je glupa logika il ja grešim? Stvarno ne znam, nek mi neko objasni i nije me sramota da pitam, niti da kažem da ne znam. (a ne kao mnogi, sve znaju) ?

Каубоји се заиграли.

pre 5 godina

Ovaj opet preti raketama. Zamislite kakva bi se buka digla kada bi Tramp rekao Putinu da razmisli koliko američkim raketama treba vremena da stignu do Moskve.
(Locutus, 20. februar 2019 11:56)

А сада замисли да такве ракете размести путин на Куби и Вијетнаму шта би рекао или претио самопроглашени царски врх целог света у Америци ?

srki

pre 5 godina

Jel može neko da mi objasni u čemu je problem oko tih raketa ...

Stvar je u tome što raketama kratkog dometa treba kraće vreme da se lansiraju i stignu do cilja, što skraćuje vreme potrebno da se od njih odbrani onaj koji je napadnut, što ih čini veoma opasnim.Od njih najveću štetu ima Rusija i evropske NATO zemlje u međusobnom dometu, dok Amerika nema direktne, pošto je daleko, ali ima indirktne, zbog saveznika a i zbog svojih pozicija koje kontroliše po svetu, recimo južno kinesko more, gde su njene snage na udaru Kineskih raketa, a oni sa Kinom nemaju potpisan sporazum, samo sa rusima, žbog toga cela oval igra oko izlaska iz sporazuma o raketama kratkog dometa.

Majkovic mladji

pre 5 godina

Izrael i turska ti poobarase avione, U.S ti uništi par stotina vojnika u Siriji koje si posle predstavljao kao plaćenike, saveznike ti drma ko kako hoće.... Džaba rakete, treba herca da se i upotrebe.

pera

pre 5 godina

@Locutus

Pa taj isti Tramp je ne tako davno faraonu iz Severne Koreje rekao da je njegovo dugme vece i da radi (misleci na nuklearno dugme).

Ne treba olako uzimati ove izjave kao populisticke, nicije, malo fali da se zbog necije sujete i tastine u 15 minuta zavrsi ovo poglavlje u istoriji homo sapiensa.

kako vam ne dosadi vise?

pre 5 godina

Rakete, bombe, podmornice, tenkovi, lovci, bombarderi, ...

Ajde zivota ti jednom nesto drugo, recimo frizideri, haljine, usisivaci za prasinu, laptopovi, lek protiv raka, ...

Brko

pre 5 godina

@ (ko je ovde lud, 20. februar 2019 12:03)

Amerikanci su ukinuli sporazum tako da mogu da postave rakete dometa 500km u evropu npr. Poljsku i skrate vreme reakcije rusa da lansiraju svoje rakete na ameriku. Naravno, americanci komanduju.

Potemkinov seljak

pre 5 godina

Odlicno je oslikao "mnogovekovne tradicije i vrednosti" te "ruske civilizacije". Oruzje, oruzje, oruzje... pretnje... oruzje, oruzje, pretnje...

Demos

pre 5 godina

Govor, kao i velika većina skorašnjih Putinovih govora, namenjen unutrašnjoj upotrebi i uveravanju gradjana kako dobro žive. Slušam ovakve govore već 30 godina.

ernesto che

pre 5 godina

Vidim, svi se gade izjavu Putina o raketama, pitam se gde je gadjenje na americke rakete, upotrebljene rakete, u siriji, afganistanu, iraku, libiji. Covek samo govori jezikom koji ameri najbolje razumeju, jasno i glasno ga razumeju.

Slav

pre 5 godina

Jel može neko da mi objasni u čemu je problem oko tih raketa iz kog sporazuma su izašli? Krstareće rakete mogu da se lansiraju iz vode i iz Vazduha ali ne mogu sa zemlje i zabranjeno je razvijati zemljane sisteme kratkog dometa?Ne razumem zašto to tako? Zbog Kube, Meksika, Moldavije i tako tih zemalja koje se graniče sa silama, da ne bi razmestili?A Rusija ima rakete dometa preko 6 hiljada KM a ne sme da pravi 500km? Malo je glupa logika il ja grešim? Stvarno ne znam, nek mi neko objasni i nije me sramota da pitam, niti da kažem da ne znam. (a ne kao mnogi, sve znaju) ?
(ko je ovde lud, 20. februar 2019 12:03)
Nije niko lud , već upotrebi racio. Postoje dve super nuklearne sile ... USA i Rusija .. Rusija je razbila varsavski blok , USA i dalje vrsi ekspanziju NATO . Zbog čega ?? Nije joj doboljno sto blokova više nema , već hoće i rusiju da u tom obliku nena . Da bi parirale sebi obadve ću razvile interkontinentalne rakete . Znaci jedne druge drže na nišanu . E sad , rumunija i poljska nisu pretnja Rusiji.. Kuba i Venecuela nisu pretnja USA . Ali ako USA postavi rakete malog dometa u Rumuniju i poljsku ..koje migu nose nuklearnu bojevu glavu.. onda je to i te kako pretnja za rusiju .. jer je toliko blizu da ne mogu da reaguju.. vreme reagovanja je nekoliko minuta. Isto i obrnuto ako Rusi postave na kubu , Venecuelu i sl. Eto zašto .. jer te rakete se mogu postaviti u druge države na 1000-2000km od granice..kao sto su ameti postavili u rumuniji poljskoj i turskoj.. a šta ću tu? Za koga ? Pa rusiju?

INF dogovor

pre 5 godina

Amerika nije izasla iz dogovora INF sa Rusijom zbog Rusije, vec je to uradila zbog Kine koja nije bila tada potpisnica tog ugovora. Rusija je tih 80tih godina imala rakete srednjeg dometa baziranog samo na kopnu a razvoj za avijaciju je bio poodmakao. Oni uopste nisu imali rakete dometa od 500-5000km u mornaricim dok su Amerikanci imali razvijen tomahavk. Interesantno je to da americi u to vreme nisu smetale rakete koje se lansiraju iz aviona, samo ove na kopnu koje cak nisu mogle ni ameriku da dohvate, sem aljaske...


Danas je problem Kina, koja razvija rakete koje imaju upravo te domete i na taj nacim guraju ameriku dalje od svojih obala, pa i dalje. Zato su Amerikanci rekli da bi bilo lepo kada bi u novi sporazum ako do njega dodje, ali opet samo za kopnene varijatne usla i Kina, Indija pa cak i Iran. Dok uopste ne planiraju da smanje domete za mornaricke verzije i verzije koje se lansiraju iz aviona...Po meni bi bilo logicno da taj novi dogovor ako do njega dodje obuhvati sve vidove tih raketa, pa da recimo Tomahavk ili Ruski kalibr koj ise lansiraju i iz vaduha i sa mora udju u isti.

WillyWonka

pre 5 godina

"...izjavio je Putin i predložio američkim partnerima da proračunaju domet i briznu ruskih sistema naoružanja..."
Jako pametna izjava, na nivou uspaljenog pubertetlije. Drago mi je što su nam ovi svjetski lideri tipa Putin, Tramp, Erdogan... ovako pametni, vode ovaj svijet u sigurnu propast.

šah mat

pre 5 godina

oružje odvraćanja. rusi mogu da pogode, samo sa svoje teritorije, bilo koju tačku na zemljinoj kugli više puta. o podmornicama koje mogu biti bilo gde u okeanu da i ne govorim...jedino to im je garant neuvođenja 'demokratije' na prirodne i ljudske resurse.

Locutus

pre 5 godina

Ovaj opet preti raketama. Zamislite kakva bi se buka digla kada bi Tramp rekao Putinu da razmisli koliko američkim raketama treba vremena da stignu do Moskve.

šah mat

pre 5 godina

oružje odvraćanja. rusi mogu da pogode, samo sa svoje teritorije, bilo koju tačku na zemljinoj kugli više puta. o podmornicama koje mogu biti bilo gde u okeanu da i ne govorim...jedino to im je garant neuvođenja 'demokratije' na prirodne i ljudske resurse.

ernesto che

pre 5 godina

Vidim, svi se gade izjavu Putina o raketama, pitam se gde je gadjenje na americke rakete, upotrebljene rakete, u siriji, afganistanu, iraku, libiji. Covek samo govori jezikom koji ameri najbolje razumeju, jasno i glasno ga razumeju.

ko je ovde lud

pre 5 godina

Jel može neko da mi objasni u čemu je problem oko tih raketa iz kog sporazuma su izašli? Krstareće rakete mogu da se lansiraju iz vode i iz Vazduha ali ne mogu sa zemlje i zabranjeno je razvijati zemljane sisteme kratkog dometa?
Ne razumem zašto to tako? Zbog Kube, Meksika, Moldavije i tako tih zemalja koje se graniče sa silama, da ne bi razmestili?
A Rusija ima rakete dometa preko 6 hiljada KM a ne sme da pravi 500km? Malo je glupa logika il ja grešim? Stvarno ne znam, nek mi neko objasni i nije me sramota da pitam, niti da kažem da ne znam. (a ne kao mnogi, sve znaju) ?

WillyWonka

pre 5 godina

"...izjavio je Putin i predložio američkim partnerima da proračunaju domet i briznu ruskih sistema naoružanja..."
Jako pametna izjava, na nivou uspaljenog pubertetlije. Drago mi je što su nam ovi svjetski lideri tipa Putin, Tramp, Erdogan... ovako pametni, vode ovaj svijet u sigurnu propast.

Каубоји се заиграли.

pre 5 godina

Ovaj opet preti raketama. Zamislite kakva bi se buka digla kada bi Tramp rekao Putinu da razmisli koliko američkim raketama treba vremena da stignu do Moskve.
(Locutus, 20. februar 2019 11:56)

А сада замисли да такве ракете размести путин на Куби и Вијетнаму шта би рекао или претио самопроглашени царски врх целог света у Америци ?

Locutus

pre 5 godina

Ovaj opet preti raketama. Zamislite kakva bi se buka digla kada bi Tramp rekao Putinu da razmisli koliko američkim raketama treba vremena da stignu do Moskve.

Slav

pre 5 godina

Jel može neko da mi objasni u čemu je problem oko tih raketa iz kog sporazuma su izašli? Krstareće rakete mogu da se lansiraju iz vode i iz Vazduha ali ne mogu sa zemlje i zabranjeno je razvijati zemljane sisteme kratkog dometa?Ne razumem zašto to tako? Zbog Kube, Meksika, Moldavije i tako tih zemalja koje se graniče sa silama, da ne bi razmestili?A Rusija ima rakete dometa preko 6 hiljada KM a ne sme da pravi 500km? Malo je glupa logika il ja grešim? Stvarno ne znam, nek mi neko objasni i nije me sramota da pitam, niti da kažem da ne znam. (a ne kao mnogi, sve znaju) ?
(ko je ovde lud, 20. februar 2019 12:03)
Nije niko lud , već upotrebi racio. Postoje dve super nuklearne sile ... USA i Rusija .. Rusija je razbila varsavski blok , USA i dalje vrsi ekspanziju NATO . Zbog čega ?? Nije joj doboljno sto blokova više nema , već hoće i rusiju da u tom obliku nena . Da bi parirale sebi obadve ću razvile interkontinentalne rakete . Znaci jedne druge drže na nišanu . E sad , rumunija i poljska nisu pretnja Rusiji.. Kuba i Venecuela nisu pretnja USA . Ali ako USA postavi rakete malog dometa u Rumuniju i poljsku ..koje migu nose nuklearnu bojevu glavu.. onda je to i te kako pretnja za rusiju .. jer je toliko blizu da ne mogu da reaguju.. vreme reagovanja je nekoliko minuta. Isto i obrnuto ako Rusi postave na kubu , Venecuelu i sl. Eto zašto .. jer te rakete se mogu postaviti u druge države na 1000-2000km od granice..kao sto su ameti postavili u rumuniji poljskoj i turskoj.. a šta ću tu? Za koga ? Pa rusiju?

Brko

pre 5 godina

@ (ko je ovde lud, 20. februar 2019 12:03)

Amerikanci su ukinuli sporazum tako da mogu da postave rakete dometa 500km u evropu npr. Poljsku i skrate vreme reakcije rusa da lansiraju svoje rakete na ameriku. Naravno, americanci komanduju.

pera

pre 5 godina

@Locutus

Pa taj isti Tramp je ne tako davno faraonu iz Severne Koreje rekao da je njegovo dugme vece i da radi (misleci na nuklearno dugme).

Ne treba olako uzimati ove izjave kao populisticke, nicije, malo fali da se zbog necije sujete i tastine u 15 minuta zavrsi ovo poglavlje u istoriji homo sapiensa.

srki

pre 5 godina

Jel može neko da mi objasni u čemu je problem oko tih raketa ...

Stvar je u tome što raketama kratkog dometa treba kraće vreme da se lansiraju i stignu do cilja, što skraćuje vreme potrebno da se od njih odbrani onaj koji je napadnut, što ih čini veoma opasnim.Od njih najveću štetu ima Rusija i evropske NATO zemlje u međusobnom dometu, dok Amerika nema direktne, pošto je daleko, ali ima indirktne, zbog saveznika a i zbog svojih pozicija koje kontroliše po svetu, recimo južno kinesko more, gde su njene snage na udaru Kineskih raketa, a oni sa Kinom nemaju potpisan sporazum, samo sa rusima, žbog toga cela oval igra oko izlaska iz sporazuma o raketama kratkog dometa.

jasdf

pre 5 godina

Zamisljam koja bi histerija bila da je slicna izjava stigla sa druge strane. Te rakete koje SAD ima su jecina stvar koja Rusiju odvraca od ispunjenja putinovih pretnji.

INF dogovor

pre 5 godina

Amerika nije izasla iz dogovora INF sa Rusijom zbog Rusije, vec je to uradila zbog Kine koja nije bila tada potpisnica tog ugovora. Rusija je tih 80tih godina imala rakete srednjeg dometa baziranog samo na kopnu a razvoj za avijaciju je bio poodmakao. Oni uopste nisu imali rakete dometa od 500-5000km u mornaricim dok su Amerikanci imali razvijen tomahavk. Interesantno je to da americi u to vreme nisu smetale rakete koje se lansiraju iz aviona, samo ove na kopnu koje cak nisu mogle ni ameriku da dohvate, sem aljaske...


Danas je problem Kina, koja razvija rakete koje imaju upravo te domete i na taj nacim guraju ameriku dalje od svojih obala, pa i dalje. Zato su Amerikanci rekli da bi bilo lepo kada bi u novi sporazum ako do njega dodje, ali opet samo za kopnene varijatne usla i Kina, Indija pa cak i Iran. Dok uopste ne planiraju da smanje domete za mornaricke verzije i verzije koje se lansiraju iz aviona...Po meni bi bilo logicno da taj novi dogovor ako do njega dodje obuhvati sve vidove tih raketa, pa da recimo Tomahavk ili Ruski kalibr koj ise lansiraju i iz vaduha i sa mora udju u isti.

Majkovic mladji

pre 5 godina

Izrael i turska ti poobarase avione, U.S ti uništi par stotina vojnika u Siriji koje si posle predstavljao kao plaćenike, saveznike ti drma ko kako hoće.... Džaba rakete, treba herca da se i upotrebe.

kako vam ne dosadi vise?

pre 5 godina

Rakete, bombe, podmornice, tenkovi, lovci, bombarderi, ...

Ajde zivota ti jednom nesto drugo, recimo frizideri, haljine, usisivaci za prasinu, laptopovi, lek protiv raka, ...

Demos

pre 5 godina

Govor, kao i velika većina skorašnjih Putinovih govora, namenjen unutrašnjoj upotrebi i uveravanju gradjana kako dobro žive. Slušam ovakve govore već 30 godina.

Potemkinov seljak

pre 5 godina

Odlicno je oslikao "mnogovekovne tradicije i vrednosti" te "ruske civilizacije". Oruzje, oruzje, oruzje... pretnje... oruzje, oruzje, pretnje...

ns ja

pre 5 godina

Amerika je svojim građanima obezbedila udoban život, koji počiva na industriji naoružanja i kolonijalizmu - na upotrebi sile, pustošenju tuđih prirodnih i ljudskih resursa širom Zemljine kugle, pa ne moraju da u govorima spominju rakete, njima oni već prete dok otimaju!

Usta su im prepuna cveća i demokratije, dok ista širom otvorena balave i zijaju u jedina preostala bogatstva koja nisu svojom pohlepom uprljali...

Upravo zato Putin i govori o raketama, da bi usijane, bahate, pohlepne US glave ohladile svoju nezajažljivost i privikle se na činjenicu da ne diraju ono što nije njihovo - jer će biti odbranjeno! Po svaku cenu! Po cenu udobnog života američkih uljuljkanih građana! I po njima, ako to bude neophodan reciprocitet!

Važno je da amerikanci otupeli od burgera, piva, bejzbola, velikih LCD televizora i rastrošnih limuzina to i shvate, to je jedini garant mira, stabilnosti i ljubavi u svetu!

oko

pre 5 godina

@pera
Tramje predsednik najmocnije drzave sveta, vojne i ekonomske supersile, Putin je predsednik regionalne sile. Mnogo ozbiljnije zvuce i deluju pretnje koje izrekne Amerika jer je poznato da SAD stite sebe i svoje saveznike, dok su Rusi poznati po tome da nikad nijednom savezniku nisu pomogli, ali zato znaju da daju saopstenja i prazne pretnje. Zato vise i nemaju saveznika.

SamoDaKazem

pre 5 godina

@Locutus
Druze, "Tramp" ne preti, on, ili bolje reci "Oni" postavljaju te i slicne sisteme oko Rusije. Ovo su sve samo iznudjeni potezi koje Rusi rade. Mnogi komentarisu a ne znaju prakticno nista o celom problemu koji nastaje onda kada jedna strana uspe da ogranici dejstvo strateskog naoruzanja onoj drugoj.
Termin" Mutual assured destruction" ili skraceno "MAD" je jedini garant medjusobnog nenapadanja velikih sila.
Sistemima poput AEGIS, na brodovima americke ratne mornarice i odskora tih istih sistema stacioniranih u Poljskoj i Rumuniji taj balans se menja na stetu Rusije.
Da li iko zaista misli da ce Rusija (ili bilo koja sila koja bi bila na mestu Rusije) to mirno da posmatra?
INF je donet iz razloga strateskog balansa izmedju Amerike i SSSR-a i onog momenta kad je potpisan je vec bio na stetu SSSR-a a ta opasnost se upravo produbila.
Osoba mora da poznaje, barem malo, detalje svih tih ugovora i da poznaje razliku izmedju sistema malog, srednjeg i velikog (interkontinetalnog) dometa pa da shvati zasto ovolika kuknjava...
Kada se toj nejednacini doda i Kina koja je u dovoljnoj meri sve te sisteme razvila i jos uvek razvija onda dobijamo zaista veoma nestabilnu situaciju i potencijalno jako opasnu.
Kada se sve stavi na papir, kada se napravi timeline onda se jasno vidi odakle sve krece i ko je krivac za nastalu krizu.

Misko

pre 5 godina

@ ko je ovde lud

Sustina problema su baze u Poljskoj i Rumuniji gde su na instalirani lanseri koji lansiraju sa kopna krstarece rakete tomahavk dometa 2500 km. Rusi su u skladu sporazuma trazili da Ameri urade modifikaciju i da lanseri protiv balistickih raketa ne budu isti koji lansiraju tomahavk a Ameri su se vodili devizom "majke mi mile necemo puniti lansere raketama tomahavk". Rusi rekli ok i razvili protivbrodske obalne sisteme sposobne da lansiraju krstarece rakete po zemaljskim ciljevima (koje se takodje kao tomahavk lansiraju sa brodova podmornica sto je dozvoljeno sporazumom) i odgovorili "nista ne brinite, necemo keve mi puniti lansere tim raketama). Ameri su naglo okrenuli pricu kako "necemo majke mi" nije garant. Glavni problem Amera je sto je tomahavk podzvucna raketa a Ruski pandan ne nadzvucan vec hipersonican i ispitan u realnim uslovima u Siriji.

oko

pre 5 godina

@Kauboji se zaigrali
Rusi su postavili takve rakete na Kubi svojevremeno i Amerikanci su ih oterali odatle. Dakle, nema tu sta da se zamislja, videlo se da su kauboji gazde.

ccc

pre 5 godina

@Tarmi
Ajde objasni to Svajcarcima, Austrijancima, Nemcima, Italijanima, ili npr. Novozelandjanima, Asutralijancima, Kanadjanima, Spancima, Svedjanima, Norvezanima, Fincima, Dancima, Holandjanima.... NIKO od njih nema nuklearnu bombu, a SVI se osecaju slobodnije i nezavisnije od Rusa, Severnokoreanaca i Kineza koji imaju nuklearnu bombu. Nuklearno oruzje u takvim tvorevinama sluzi da bi stitilo diktatorske rezime koji terorisu sopstveni narod, ne da bi nekome davali slobodu i nezavisnost.

ema

pre 5 godina

Žao mi samo stotina hiljada naših mladih ljudi koji odoše u Rusiju da studiraju i rade. Oni će imati štete ako dođe do zaoštravanja situacije.

Zox

pre 5 godina

Ovo je pretnja susedima , svetu, ali ništa manje sopstvenim građanima. Poruka o Velikom bratu koji ih čuva od " spoljjeg neprijatelja" , ali i posmatra.. Za slučaj da odluče da ne bi više staljinističku KGB bratiju na čelu zemlje.

Od čoveka koji dobija izbore na kojima se opoziciji zabranjuje kandidatura, pod uslovom da su njeni predstavnici i dalje u životu, se i očekuju ovakve izjave..

juzno tuzno

pre 5 godina

A Rusi da racunaju broj iseljenih uglavnom mladih i obrazovanih, prosecni zivotni vek, BDP , broj saveznika u svetu...Ima tu da se racuna...

Lacerta

pre 5 godina

A Rus ko Rus: samo rakete, bombe, uništavanje i tako to.

Zašto danas više nema Rusa koji bi svetu doprineli, ne raketama i bombama, nego nečim sličnim onom što su svetu svojevremeno doprineli Čajkovski, Dostojevski, Kandinski ili Mendeljejev?

blato

pre 5 godina

Tramje predsednik najmocnije drzave sveta, vojne i ekonomske supersile, Putin je predsednik regionalne sile. Mnogo ozbiljnije zvuce i deluju pretnje koje izrekne Amerika jer je poznato da SAD stite sebe i svoje saveznike, dok su Rusi poznati po tome da nikad nijednom savezniku nisu pomogli, ali zato znaju da daju saopstenja i prazne pretnje. Zato vise i nemaju saveznika.(oko, 20. februar 2019 13:38) Objasni to Kurdima, američkim najvećim saveznicima u Siriji, koji će uskoro moliti ruske saveznike u Damasku da ih spašavaju od turske invazije. E to je odličan primer kako danas prolaze američki i ruski saveznici.

ccc

pre 5 godina

@SamoDaKazem
Nikakva raketa ne moze promeniti cinjenicu da Rusija NIJE SSSR, tako da balans tu ne moze nikasa postojati. Rusija je u ekonomskom i vojnom smislu PATULJAK u odnosu na SAD i NATO.
NATO je na granicama Rusije, nema tu balansa niti to bilo kakva raketa koze promeniti. Rusi su izgubili Hladni rat i to je to. Ove njihove bombasticne price o silnim raketama i slicno sluze samo da skrenu paznju s ekonomskih problema. Inace, vojno su inferiorni i to i sami odavno znaju, pa cak i ne kriju.

oko

pre 5 godina

@ko je ovde lud
Zato sto balisticka raketa dometa 500 kilometara moze vise stete da nanese od one dometa 6 000 km. Ovoj od 6K treba vremena da pogodi cilj i daje “meti” vreme za reakciju. Ova manjeg dometa je zeznutija.
Npr. NATO lansira raketu dometa 500 kilometara iz Litvanije, ona eksplodira u vazduhu i stvori elektromagnetni puls koji bukvalno paralizuje i onesposobi ruske nuklearne snage koje blokirane nemaju vremena da lansiraju nuklearni protivnapad na vreme, tj. pre nego sama Rusija bude unistena NATO nuklearnim projektilima.
Zato je Rusija bila zadovoljna tim sporazumom i zato se evo decenijama zali sto je okruzena NATO drzavama, kao da su joj Amerikanci krivi sto su Rusi raspustili Varsavski pakt.

Zox

pre 5 godina

Ovo je pretnja susedima , svetu, ali ništa manje sopstvenim građanima. Poruka o Velikom bratu koji ih čuva od " spoljjeg neprijatelja" , ali i posmatra.. Za slučaj da odluče da ne bi više staljinističku KGB bratiju na čelu zemlje.

Od čoveka koji dobija izbore na kojima se opoziciji zabranjuje kandidatura, pod uslovom da su njeni predstavnici i dalje u životu, se i očekuju ovakve izjave..

Regionala sila kojas svetskoj d..e pomera

pre 5 godina

Oko, znaci po tvome, raketa od 500km dometa unisti Rusiju,a vec 499km dometa ne moze. Zanimljivo. Ekspertski. Da preneses Rusima to, pa da znaju da prvi napadnu.

ernestina....

pre 5 godina

@ernesto che

Ala bi se ti gadio da NATO odgovori Putinu da su njihove rakete u Poljskoj, Rumuniji, skoro pa na granici Rusije, pa da zato ne preti, jer moze da dobije po prstima....

KoBajaga

pre 5 godina

Sporazum će biti obnovljen, uključujući Kinu i Indiju...to i jeste bio cilj USA, a mi ćemo da se veslimo dogovoru jer et ...nuklearnog neće biti...zasada.

Regionala sila kojas svetskoj d..e pomera

pre 5 godina

Oko, znaci po tvome, raketa od 500km dometa unisti Rusiju,a vec 499km dometa ne moze. Zanimljivo. Ekspertski. Da preneses Rusima to, pa da znaju da prvi napadnu.

Locutus

pre 5 godina

Ovaj opet preti raketama. Zamislite kakva bi se buka digla kada bi Tramp rekao Putinu da razmisli koliko američkim raketama treba vremena da stignu do Moskve.

WillyWonka

pre 5 godina

"...izjavio je Putin i predložio američkim partnerima da proračunaju domet i briznu ruskih sistema naoružanja..."
Jako pametna izjava, na nivou uspaljenog pubertetlije. Drago mi je što su nam ovi svjetski lideri tipa Putin, Tramp, Erdogan... ovako pametni, vode ovaj svijet u sigurnu propast.

jasdf

pre 5 godina

Zamisljam koja bi histerija bila da je slicna izjava stigla sa druge strane. Te rakete koje SAD ima su jecina stvar koja Rusiju odvraca od ispunjenja putinovih pretnji.

Majkovic mladji

pre 5 godina

Izrael i turska ti poobarase avione, U.S ti uništi par stotina vojnika u Siriji koje si posle predstavljao kao plaćenike, saveznike ti drma ko kako hoće.... Džaba rakete, treba herca da se i upotrebe.

Potemkinov seljak

pre 5 godina

Odlicno je oslikao "mnogovekovne tradicije i vrednosti" te "ruske civilizacije". Oruzje, oruzje, oruzje... pretnje... oruzje, oruzje, pretnje...

Demos

pre 5 godina

Govor, kao i velika većina skorašnjih Putinovih govora, namenjen unutrašnjoj upotrebi i uveravanju gradjana kako dobro žive. Slušam ovakve govore već 30 godina.

kako vam ne dosadi vise?

pre 5 godina

Rakete, bombe, podmornice, tenkovi, lovci, bombarderi, ...

Ajde zivota ti jednom nesto drugo, recimo frizideri, haljine, usisivaci za prasinu, laptopovi, lek protiv raka, ...

oko

pre 5 godina

@pera
Tramje predsednik najmocnije drzave sveta, vojne i ekonomske supersile, Putin je predsednik regionalne sile. Mnogo ozbiljnije zvuce i deluju pretnje koje izrekne Amerika jer je poznato da SAD stite sebe i svoje saveznike, dok su Rusi poznati po tome da nikad nijednom savezniku nisu pomogli, ali zato znaju da daju saopstenja i prazne pretnje. Zato vise i nemaju saveznika.

šah mat

pre 5 godina

oružje odvraćanja. rusi mogu da pogode, samo sa svoje teritorije, bilo koju tačku na zemljinoj kugli više puta. o podmornicama koje mogu biti bilo gde u okeanu da i ne govorim...jedino to im je garant neuvođenja 'demokratije' na prirodne i ljudske resurse.

oko

pre 5 godina

@Kauboji se zaigrali
Rusi su postavili takve rakete na Kubi svojevremeno i Amerikanci su ih oterali odatle. Dakle, nema tu sta da se zamislja, videlo se da su kauboji gazde.

Lacerta

pre 5 godina

A Rus ko Rus: samo rakete, bombe, uništavanje i tako to.

Zašto danas više nema Rusa koji bi svetu doprineli, ne raketama i bombama, nego nečim sličnim onom što su svetu svojevremeno doprineli Čajkovski, Dostojevski, Kandinski ili Mendeljejev?

ernesto che

pre 5 godina

Vidim, svi se gade izjavu Putina o raketama, pitam se gde je gadjenje na americke rakete, upotrebljene rakete, u siriji, afganistanu, iraku, libiji. Covek samo govori jezikom koji ameri najbolje razumeju, jasno i glasno ga razumeju.

ema

pre 5 godina

Žao mi samo stotina hiljada naših mladih ljudi koji odoše u Rusiju da studiraju i rade. Oni će imati štete ako dođe do zaoštravanja situacije.

ko je ovde lud

pre 5 godina

Jel može neko da mi objasni u čemu je problem oko tih raketa iz kog sporazuma su izašli? Krstareće rakete mogu da se lansiraju iz vode i iz Vazduha ali ne mogu sa zemlje i zabranjeno je razvijati zemljane sisteme kratkog dometa?
Ne razumem zašto to tako? Zbog Kube, Meksika, Moldavije i tako tih zemalja koje se graniče sa silama, da ne bi razmestili?
A Rusija ima rakete dometa preko 6 hiljada KM a ne sme da pravi 500km? Malo je glupa logika il ja grešim? Stvarno ne znam, nek mi neko objasni i nije me sramota da pitam, niti da kažem da ne znam. (a ne kao mnogi, sve znaju) ?

oko

pre 5 godina

@ko je ovde lud
Zato sto balisticka raketa dometa 500 kilometara moze vise stete da nanese od one dometa 6 000 km. Ovoj od 6K treba vremena da pogodi cilj i daje “meti” vreme za reakciju. Ova manjeg dometa je zeznutija.
Npr. NATO lansira raketu dometa 500 kilometara iz Litvanije, ona eksplodira u vazduhu i stvori elektromagnetni puls koji bukvalno paralizuje i onesposobi ruske nuklearne snage koje blokirane nemaju vremena da lansiraju nuklearni protivnapad na vreme, tj. pre nego sama Rusija bude unistena NATO nuklearnim projektilima.
Zato je Rusija bila zadovoljna tim sporazumom i zato se evo decenijama zali sto je okruzena NATO drzavama, kao da su joj Amerikanci krivi sto su Rusi raspustili Varsavski pakt.

ccc

pre 5 godina

@SamoDaKazem
Nikakva raketa ne moze promeniti cinjenicu da Rusija NIJE SSSR, tako da balans tu ne moze nikasa postojati. Rusija je u ekonomskom i vojnom smislu PATULJAK u odnosu na SAD i NATO.
NATO je na granicama Rusije, nema tu balansa niti to bilo kakva raketa koze promeniti. Rusi su izgubili Hladni rat i to je to. Ove njihove bombasticne price o silnim raketama i slicno sluze samo da skrenu paznju s ekonomskih problema. Inace, vojno su inferiorni i to i sami odavno znaju, pa cak i ne kriju.

juzno tuzno

pre 5 godina

A Rusi da racunaju broj iseljenih uglavnom mladih i obrazovanih, prosecni zivotni vek, BDP , broj saveznika u svetu...Ima tu da se racuna...

blato

pre 5 godina

Tramje predsednik najmocnije drzave sveta, vojne i ekonomske supersile, Putin je predsednik regionalne sile. Mnogo ozbiljnije zvuce i deluju pretnje koje izrekne Amerika jer je poznato da SAD stite sebe i svoje saveznike, dok su Rusi poznati po tome da nikad nijednom savezniku nisu pomogli, ali zato znaju da daju saopstenja i prazne pretnje. Zato vise i nemaju saveznika.(oko, 20. februar 2019 13:38) Objasni to Kurdima, američkim najvećim saveznicima u Siriji, koji će uskoro moliti ruske saveznike u Damasku da ih spašavaju od turske invazije. E to je odličan primer kako danas prolaze američki i ruski saveznici.

Каубоји се заиграли.

pre 5 godina

Ovaj opet preti raketama. Zamislite kakva bi se buka digla kada bi Tramp rekao Putinu da razmisli koliko američkim raketama treba vremena da stignu do Moskve.
(Locutus, 20. februar 2019 11:56)

А сада замисли да такве ракете размести путин на Куби и Вијетнаму шта би рекао или претио самопроглашени царски врх целог света у Америци ?

Zox

pre 5 godina

Ovo je pretnja susedima , svetu, ali ništa manje sopstvenim građanima. Poruka o Velikom bratu koji ih čuva od " spoljjeg neprijatelja" , ali i posmatra.. Za slučaj da odluče da ne bi više staljinističku KGB bratiju na čelu zemlje.

Od čoveka koji dobija izbore na kojima se opoziciji zabranjuje kandidatura, pod uslovom da su njeni predstavnici i dalje u životu, se i očekuju ovakve izjave..

ccc

pre 5 godina

@Tarmi
Ajde objasni to Svajcarcima, Austrijancima, Nemcima, Italijanima, ili npr. Novozelandjanima, Asutralijancima, Kanadjanima, Spancima, Svedjanima, Norvezanima, Fincima, Dancima, Holandjanima.... NIKO od njih nema nuklearnu bombu, a SVI se osecaju slobodnije i nezavisnije od Rusa, Severnokoreanaca i Kineza koji imaju nuklearnu bombu. Nuklearno oruzje u takvim tvorevinama sluzi da bi stitilo diktatorske rezime koji terorisu sopstveni narod, ne da bi nekome davali slobodu i nezavisnost.

Zox

pre 5 godina

Ovo je pretnja susedima , svetu, ali ništa manje sopstvenim građanima. Poruka o Velikom bratu koji ih čuva od " spoljjeg neprijatelja" , ali i posmatra.. Za slučaj da odluče da ne bi više staljinističku KGB bratiju na čelu zemlje.

Od čoveka koji dobija izbore na kojima se opoziciji zabranjuje kandidatura, pod uslovom da su njeni predstavnici i dalje u životu, se i očekuju ovakve izjave..

ns ja

pre 5 godina

Amerika je svojim građanima obezbedila udoban život, koji počiva na industriji naoružanja i kolonijalizmu - na upotrebi sile, pustošenju tuđih prirodnih i ljudskih resursa širom Zemljine kugle, pa ne moraju da u govorima spominju rakete, njima oni već prete dok otimaju!

Usta su im prepuna cveća i demokratije, dok ista širom otvorena balave i zijaju u jedina preostala bogatstva koja nisu svojom pohlepom uprljali...

Upravo zato Putin i govori o raketama, da bi usijane, bahate, pohlepne US glave ohladile svoju nezajažljivost i privikle se na činjenicu da ne diraju ono što nije njihovo - jer će biti odbranjeno! Po svaku cenu! Po cenu udobnog života američkih uljuljkanih građana! I po njima, ako to bude neophodan reciprocitet!

Važno je da amerikanci otupeli od burgera, piva, bejzbola, velikih LCD televizora i rastrošnih limuzina to i shvate, to je jedini garant mira, stabilnosti i ljubavi u svetu!

Misko

pre 5 godina

@ ko je ovde lud

Sustina problema su baze u Poljskoj i Rumuniji gde su na instalirani lanseri koji lansiraju sa kopna krstarece rakete tomahavk dometa 2500 km. Rusi su u skladu sporazuma trazili da Ameri urade modifikaciju i da lanseri protiv balistickih raketa ne budu isti koji lansiraju tomahavk a Ameri su se vodili devizom "majke mi mile necemo puniti lansere raketama tomahavk". Rusi rekli ok i razvili protivbrodske obalne sisteme sposobne da lansiraju krstarece rakete po zemaljskim ciljevima (koje se takodje kao tomahavk lansiraju sa brodova podmornica sto je dozvoljeno sporazumom) i odgovorili "nista ne brinite, necemo keve mi puniti lansere tim raketama). Ameri su naglo okrenuli pricu kako "necemo majke mi" nije garant. Glavni problem Amera je sto je tomahavk podzvucna raketa a Ruski pandan ne nadzvucan vec hipersonican i ispitan u realnim uslovima u Siriji.

Slav

pre 5 godina

Jel može neko da mi objasni u čemu je problem oko tih raketa iz kog sporazuma su izašli? Krstareće rakete mogu da se lansiraju iz vode i iz Vazduha ali ne mogu sa zemlje i zabranjeno je razvijati zemljane sisteme kratkog dometa?Ne razumem zašto to tako? Zbog Kube, Meksika, Moldavije i tako tih zemalja koje se graniče sa silama, da ne bi razmestili?A Rusija ima rakete dometa preko 6 hiljada KM a ne sme da pravi 500km? Malo je glupa logika il ja grešim? Stvarno ne znam, nek mi neko objasni i nije me sramota da pitam, niti da kažem da ne znam. (a ne kao mnogi, sve znaju) ?
(ko je ovde lud, 20. februar 2019 12:03)
Nije niko lud , već upotrebi racio. Postoje dve super nuklearne sile ... USA i Rusija .. Rusija je razbila varsavski blok , USA i dalje vrsi ekspanziju NATO . Zbog čega ?? Nije joj doboljno sto blokova više nema , već hoće i rusiju da u tom obliku nena . Da bi parirale sebi obadve ću razvile interkontinentalne rakete . Znaci jedne druge drže na nišanu . E sad , rumunija i poljska nisu pretnja Rusiji.. Kuba i Venecuela nisu pretnja USA . Ali ako USA postavi rakete malog dometa u Rumuniju i poljsku ..koje migu nose nuklearnu bojevu glavu.. onda je to i te kako pretnja za rusiju .. jer je toliko blizu da ne mogu da reaguju.. vreme reagovanja je nekoliko minuta. Isto i obrnuto ako Rusi postave na kubu , Venecuelu i sl. Eto zašto .. jer te rakete se mogu postaviti u druge države na 1000-2000km od granice..kao sto su ameti postavili u rumuniji poljskoj i turskoj.. a šta ću tu? Za koga ? Pa rusiju?

SamoDaKazem

pre 5 godina

@Locutus
Druze, "Tramp" ne preti, on, ili bolje reci "Oni" postavljaju te i slicne sisteme oko Rusije. Ovo su sve samo iznudjeni potezi koje Rusi rade. Mnogi komentarisu a ne znaju prakticno nista o celom problemu koji nastaje onda kada jedna strana uspe da ogranici dejstvo strateskog naoruzanja onoj drugoj.
Termin" Mutual assured destruction" ili skraceno "MAD" je jedini garant medjusobnog nenapadanja velikih sila.
Sistemima poput AEGIS, na brodovima americke ratne mornarice i odskora tih istih sistema stacioniranih u Poljskoj i Rumuniji taj balans se menja na stetu Rusije.
Da li iko zaista misli da ce Rusija (ili bilo koja sila koja bi bila na mestu Rusije) to mirno da posmatra?
INF je donet iz razloga strateskog balansa izmedju Amerike i SSSR-a i onog momenta kad je potpisan je vec bio na stetu SSSR-a a ta opasnost se upravo produbila.
Osoba mora da poznaje, barem malo, detalje svih tih ugovora i da poznaje razliku izmedju sistema malog, srednjeg i velikog (interkontinetalnog) dometa pa da shvati zasto ovolika kuknjava...
Kada se toj nejednacini doda i Kina koja je u dovoljnoj meri sve te sisteme razvila i jos uvek razvija onda dobijamo zaista veoma nestabilnu situaciju i potencijalno jako opasnu.
Kada se sve stavi na papir, kada se napravi timeline onda se jasno vidi odakle sve krece i ko je krivac za nastalu krizu.

INF dogovor

pre 5 godina

Amerika nije izasla iz dogovora INF sa Rusijom zbog Rusije, vec je to uradila zbog Kine koja nije bila tada potpisnica tog ugovora. Rusija je tih 80tih godina imala rakete srednjeg dometa baziranog samo na kopnu a razvoj za avijaciju je bio poodmakao. Oni uopste nisu imali rakete dometa od 500-5000km u mornaricim dok su Amerikanci imali razvijen tomahavk. Interesantno je to da americi u to vreme nisu smetale rakete koje se lansiraju iz aviona, samo ove na kopnu koje cak nisu mogle ni ameriku da dohvate, sem aljaske...


Danas je problem Kina, koja razvija rakete koje imaju upravo te domete i na taj nacim guraju ameriku dalje od svojih obala, pa i dalje. Zato su Amerikanci rekli da bi bilo lepo kada bi u novi sporazum ako do njega dodje, ali opet samo za kopnene varijatne usla i Kina, Indija pa cak i Iran. Dok uopste ne planiraju da smanje domete za mornaricke verzije i verzije koje se lansiraju iz aviona...Po meni bi bilo logicno da taj novi dogovor ako do njega dodje obuhvati sve vidove tih raketa, pa da recimo Tomahavk ili Ruski kalibr koj ise lansiraju i iz vaduha i sa mora udju u isti.

Regionala sila kojas svetskoj d..e pomera

pre 5 godina

Oko, znaci po tvome, raketa od 500km dometa unisti Rusiju,a vec 499km dometa ne moze. Zanimljivo. Ekspertski. Da preneses Rusima to, pa da znaju da prvi napadnu.

Brko

pre 5 godina

@ (ko je ovde lud, 20. februar 2019 12:03)

Amerikanci su ukinuli sporazum tako da mogu da postave rakete dometa 500km u evropu npr. Poljsku i skrate vreme reakcije rusa da lansiraju svoje rakete na ameriku. Naravno, americanci komanduju.

Regionala sila kojas svetskoj d..e pomera

pre 5 godina

Oko, znaci po tvome, raketa od 500km dometa unisti Rusiju,a vec 499km dometa ne moze. Zanimljivo. Ekspertski. Da preneses Rusima to, pa da znaju da prvi napadnu.

pera

pre 5 godina

@Locutus

Pa taj isti Tramp je ne tako davno faraonu iz Severne Koreje rekao da je njegovo dugme vece i da radi (misleci na nuklearno dugme).

Ne treba olako uzimati ove izjave kao populisticke, nicije, malo fali da se zbog necije sujete i tastine u 15 minuta zavrsi ovo poglavlje u istoriji homo sapiensa.

ernestina....

pre 5 godina

@ernesto che

Ala bi se ti gadio da NATO odgovori Putinu da su njihove rakete u Poljskoj, Rumuniji, skoro pa na granici Rusije, pa da zato ne preti, jer moze da dobije po prstima....

KoBajaga

pre 5 godina

Sporazum će biti obnovljen, uključujući Kinu i Indiju...to i jeste bio cilj USA, a mi ćemo da se veslimo dogovoru jer et ...nuklearnog neće biti...zasada.

srki

pre 5 godina

Jel može neko da mi objasni u čemu je problem oko tih raketa ...

Stvar je u tome što raketama kratkog dometa treba kraće vreme da se lansiraju i stignu do cilja, što skraćuje vreme potrebno da se od njih odbrani onaj koji je napadnut, što ih čini veoma opasnim.Od njih najveću štetu ima Rusija i evropske NATO zemlje u međusobnom dometu, dok Amerika nema direktne, pošto je daleko, ali ima indirktne, zbog saveznika a i zbog svojih pozicija koje kontroliše po svetu, recimo južno kinesko more, gde su njene snage na udaru Kineskih raketa, a oni sa Kinom nemaju potpisan sporazum, samo sa rusima, žbog toga cela oval igra oko izlaska iz sporazuma o raketama kratkog dometa.