Utorak, 19.02.2019.

12:28

Vučić: Mogući izbori, uskoro odluka

Predsednik Srbije najavio je danas mogućnost vanrednih izbora i dodao da će o tome odluku doneti uskoro.

Izvor: Tanjug

Vuèiæ: Moguæi izbori, uskoro odluka IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

77 Komentari

Sortiraj po:

brivman

pre 5 godina

Znaci ako Evropa ne kaze da treba da se pregovara i da se radi na spoljno-politickim pitanjima, onda ce biti slobodnog vremena da se odrze izbori, posto ovde u Srbiji nema sta da se poboljsava, pa vlast moze natenane da obilazi gradove i obecava nove stvari u kampanji?

Zoran

pre 5 godina

Možda je i bolje da izbori budu ranije. Narod da izađe na birališta i kaže kakvu politiku želi i koga želi da ga zastupa. Mislim da to što opozicija priča kako zapadne zemlje ne dozovljavaju izbore i slično, je dokaz da se plaše izbora, da nemaju podršku i da su dobre novce uzeli za proteste koji su im pukli. Neće ih narod prosto i jednostavno.

Marko

pre 5 godina

Ma mozes da raspises sto puta izbore, na svaka tri meseca...gotovo je, pristojna Srbija je rekla NE tebi i tvojoj bahatoj politici. Zavrsio si zauvek i ostaces upamcen kao najgori vladar u istoriji Srbije. Otrovao si Srbiju prostaklukom i mrznjom, sram te bilo foteljasu najgori.

aca

pre 5 godina

Izbora ce sigurno biti, samo strpljivo i narod ce sam izabrati sta je nabolje za njih, samo me zanima sta ce opozicija novo da smisli posle toga...

Dragan

pre 5 godina

Izbori mogu da se dese posle godinu dana ravnopravnih kampanja u medijima svih stranaka i podjednake zastupljenosti opozicije kao i vladajuce stranke. Takodje potrebno je imati i ceste TV duele. Samo tako Vucic ce moci da racuna na nekakve izbore kroz godinu dana. Ovako to mogu da mu budu samo pusti snovi. Ovako moze samo da ih sanja.

MIKI

pre 5 godina

Zelim da znam ko raspisuje izbore? Da li je to jedna partija sa svojim predsednikom? U SRBIJI je to očigledno i nikom nista. Čak je i onaj Toma napustio rukovodstvo u partiji da bi bio,, predsednik svih državljana Srbije,,. AV nije to nikad uradio ni formalno.

Nikola bg

pre 5 godina

Zaista mislim da problem sa Kosovom ne moze tako lako da se resi i one patriote koje smatraju da je Kosovo i dalje celo nase i da ce nam braca Rusi pomoci, taj stvarno u glavi nije cist. Podela bila najoptimalnije resenje

Ђенерал

pre 5 godina

Само бојкот. Па кад му изађе 30% и од тога 5% гласа за лажну опозицију, онда нек се буса у груди.

Malisan

pre 5 godina

Ajde Vucko, raspisi ih za 14.04. sve se vec zna... Treba posle potpisati sporazum i pokusati drzati vlast cvrsto 4 godine. Dok vetar duva sa svih strana...

Pera Detlić

pre 5 godina

Pa bilo šteta, zaista, da ne bude izbora, a ovolike pare se potrošilo na predizbornu kampanju.
Mislili smo da smo mnogo toga videli, ali sad smo videli i predizbornu kampanju, a da izbori pritom nisu zvanično ni proglašeni.

Jovan

pre 5 godina

Ne, hvala. Dolazi u obzir samo kada se srede birački spiskovi, kada se organizuju fer i slobodni izbori bez pritisaka, ucena i korupcije, kada ne bude stranačkih medija sa nacionalnom frekvencijom,..., kada predsednik ne bude prvi na izbornoj stranačkoj listi, ...

Zoran

pre 5 godina

Član 82

Republička izborna komisija raspodeljuje mandate primenom sistema najvećeg količnika.

Mandati se raspodeljuju tako što se ukupan broj glasova koji je dobila svaka pojedina izborna lista podeli brojevima od jedan do zaključno sa brojem 250.

Dobijeni količnici razvrstavaju se po veličini a u obzir se uzima 250 najvećih količnika. Svaka izborna lista dobija onoliko mandata koliko tih količnika na nju otpada.

Ako dve izborne liste ili više izbornih lista dobiju iste količnike na osnovu kojih se dodeljuje jedan mandat a nema više neraspodeljenih mandata, mandat će se dodeliti listi koja je dobila ukupan veći broj glasova.

Ako nijedna izborna lista nije dobila najmanje 5% glasova, raspodela će se izvršiti na način određen u st. 1. do 3. ovog člana.

Bojkot može dovesti do toga da će SNS i kombi stranke osvojiti 250 mesta. Nema limita za potreban broj izašlih da bi izbori bili legalni.
Vučić ima zadatak da ostane na vlasti dok ne završi Kosovo i ovim izborima on odlaže taj dogovor a za bojkot ga zaboli. I njega i međunarodnu zajednicu.

Phoenix

pre 5 godina

Nego, jeste li primetili kako su takse postale pitanje svih pitanja. Nesto ne spominju vise uspostavljanje zajednice srpskih opstina i zasto se ista ne uspostavlja. To nije aktuelno. U svakom krugu manipulacije pitanje svih pitanja postaje sve trivijalnije. Kao zito koje stezete u ruci i sto vise stezete, manje ga ostaje. A na kraju, nista. Jedino pravo pitanje je, sta dolazi u sledecem krugu manipulacije?
U poslednjem se zna, nista (vidi ono zito gore).

Phoenix

pre 5 godina

Po ko zna koji put, kakve veze takse imaju sa izborima u Srbiji? Toliko puta ponavljaju istu besmislicu da su svi vec to prihvatili kao stanje stvari. Cak su i nezavisni mediji poceli da izvestavaju o ovim "nedoumicama Predsednika o izborima" kao o najobicnijoj vesti.
Po stoti put, postoji ustav, postoje zakoni, izborni zakon konkretno. Zna se kada se i pod kojim uslovima raspisuju izbori. I to ga treba pitati svaki put, na svakom mestu, a onda ponoviti kao komentar redakcije u stilu "Vucic je izjavio...o izborima. Ostaje nejasno na osnovu kojih (ne)ispunjenih uslova razmatra raspisivanje izbora.".
I svaki put kada kazu da ce na glavnom odboru stranke diskutovati o izborima, ponoviti clanove zakona, kao i ustava, koji definisu ko vrsi vlast (tri grane) a ko ne (stranke, njihovi predsednici i predsednik drzave).
Uvukli su nas u njihovo blato. Pa ne mozemo se mi tu snalaziti kao oni. To je njihov teren, ne nas. Zato, dovedimo igru na nas teren. To su zakoni, ustav, pristojnost, upornost, inteligencija.

sempervivum

pre 5 godina

Избора ће бити...
То је као трка на 100 метара.
Кампања о државном трошку се интензивирала (никад није ни престајала).
АВ и СНС су се већ позиционирали на 99-ом метру и само треба неко да викне "Старт!"

Демократија на радикалски начин.

radomir

pre 5 godina

Ovo cinculiranje sa vanrednim izborima predstavlja cistu zloupotrebu izbornog prava.
Umesto da izgura ceo mandat i sprovede sto je obecao ranije, bez ikakvih razloga ce raspisati nove izbore.
Onda cemo cekati 2-3 meseca da se formira Vlada, pa ce nas zamajavati ko ce da udje, a ko da izadje iz vlade, te razgovori sa predstavnicima stranaka, pa formiranje Vlade, pa ne dirajte Vladu prvih 100 dana, pa zaposljavanje novih kadrova zasluznih za “pobedu”, pa povecavanje raznoraznih nameta zbog BDP (jer privreda nije dovoljna da puni budzet).

Pa pregovori oko Kosmeta ( uz nikakvo obavestenje naroda koji bira, oko cega se pregovara!), obecanja Zapadu da ce resiti ovaj i druge probleme, podici zavesu sa medijskog crnila...
I, naravno, opet posle 2 godine raspisace nove izbore, pa Jovo, nanovo!

rani

pre 5 godina

Bojkot!
(Rada, 19. februar 2019 13:07)

To mislite da je dobro, zato sto ste izgleda, dovoljno mladi, pa se ne secate kako je DS na celu sa Djindjicem prosla u zadnjem bojkotu! Bojkot je fatalna greska za svaku opoziciju, a svaki izbori, kakvi god bili, su bolji od toga!

Boki

pre 5 godina

Navijam da raspiše izbore jer bi to dalo vetar u ledja protestima, a ubrzalo njegov kraj. Ali, zna to i on, pa zato i folira. Izbora ovog proleća, a najverovatnije ni jeseni, neće biti. Kao da ne znate da on jedno misli, drugo priča, treće radi.

Piri Piri

pre 5 godina

Ne, nego lepo da zavrsis sto si poceo. Da to ne bude ba kraju propast nekog drugog to sto si sam zakuvao. Sto si se upustao u pregovore sa Kosovom ako nisi vican u politici i ekonomiji? Ne izborima, vec zavrsi i pokazi racun.

Skywalker

pre 5 godina

Da ce izbori biti i to u prvoj polovini godine, ja koji sam niko i nista, znam jos otkad je prosle godine ugovorena Putinova poseta. Bez brige, cim raspises izbore u toku kampanje ce biti ukinute takse, tvoji koalicioni partneri treba da vrate usluge. Znaju oni uz ciju pomoc su postali to sto jesu.

Vlado

pre 5 godina

Da li će biti izbora, ne zavisi od procene vlasti o opštoj dobrobiti prema državi ili narodu, već od procene predsednika kako lakše da ostane na vlasti.

Jovan

pre 5 godina

Meni se čini da je rekao ovo pošto nemam pametnije šta da radim idemo na izbore. Pa izgleda kao da nešto radim. Krenuo je u kampanju pa sad je već i uhodan.

prž

pre 5 godina

Kako to sad, kao grom iz vedra neba... Ko je ovo mogao da očekuje? Saobraćajci samo pecaju, puni se kasa, ovaj je u kampanji oduvek... Koja je ovo šarena laža...koje zezanje od života...

Usamljeni vuk

pre 5 godina

Ma znamo da ce uskoro izbori , ne moras da se premisljas. Mislim kad je cec krenula predizborna kampanja onda dajte vec i te izbore. Takodje apelujem na opoziciju da se ujedini i da bojkotuje izbore , pa neka se onda vladajuca koalicija takmici sama sa sobom.

bljak

pre 5 godina

"... i dodao da će o tome odluku doneti uskoro."

Osim redovnih, mogući su i vanredni izbori, koji se sprovode kada Narodna skupština bude raspuštena ukazom predsednika Republike u slučajevima određenim Ustavom.
Predsednik Republike je dužan da raspusti Narodnu skupštinu ukoliko Narodna skupština ne izabere novu Vladu:

u roku od 90 dana od dana konstituisanja novog saziva Narodne skupštine;
u roku od 30 dana od izglasavanja nepoverenja Vladi;
u roku od 30 dana od neizglasavanja poverenja Vladi;
u roku od 30 dana od konstatacije ostavke predsednika Vlade na sednici Narodne skupštine.

Predsednik Republike može da raspusti Narodnu skupštinu ukoliko to predloži Vlada, s tim da taj predlog mora da bude obrazložen.

Vanredne izbore predsednik Republike raspisuje istovremeno sa raspuštanjem Narodne skupštine.

------------------------------
Dakle, očekujem ostavku Ane Brnabić iz nekog razloga (?) ili da Skupština, u kojoj sadašnja Vlada ima ohoho većinu, izglasa nepoverenje Vladi (?) ili da Predsednik raspusti Skupštinu uz obrazloženje (?).
U svakom slučaju cirkus u najavi!

Don Kihot

pre 5 godina

Naravno da ce biti izbora,ne moras se "premisljati i prenemagati... Pa ne bi ti leteo dzabe,(doduse,samo po tebe "dzabe",narod placa!)sa stotinak autobusa "spontanih" posetilaca tvojih miinga kica i traca,
od sela do sela(opet smisljeno,jer,tamo su stari,osobe koje ne koriste internet,nemaju pristup "stvarnosti")!!!

Usamljeni vuk

pre 5 godina

Ma znamo da ce uskoro izbori , ne moras da se premisljas. Mislim kad je cec krenula predizborna kampanja onda dajte vec i te izbore. Takodje apelujem na opoziciju da se ujedini i da bojkotuje izbore , pa neka se onda vladajuca koalicija takmici sama sa sobom.

rani

pre 5 godina

Bojkot!
(Rada, 19. februar 2019 13:07)

To mislite da je dobro, zato sto ste izgleda, dovoljno mladi, pa se ne secate kako je DS na celu sa Djindjicem prosla u zadnjem bojkotu! Bojkot je fatalna greska za svaku opoziciju, a svaki izbori, kakvi god bili, su bolji od toga!

prž

pre 5 godina

Kako to sad, kao grom iz vedra neba... Ko je ovo mogao da očekuje? Saobraćajci samo pecaju, puni se kasa, ovaj je u kampanji oduvek... Koja je ovo šarena laža...koje zezanje od života...

Jovan

pre 5 godina

Meni se čini da je rekao ovo pošto nemam pametnije šta da radim idemo na izbore. Pa izgleda kao da nešto radim. Krenuo je u kampanju pa sad je već i uhodan.

Vlado

pre 5 godina

Da li će biti izbora, ne zavisi od procene vlasti o opštoj dobrobiti prema državi ili narodu, već od procene predsednika kako lakše da ostane na vlasti.

bljak

pre 5 godina

"... i dodao da će o tome odluku doneti uskoro."

Osim redovnih, mogući su i vanredni izbori, koji se sprovode kada Narodna skupština bude raspuštena ukazom predsednika Republike u slučajevima određenim Ustavom.
Predsednik Republike je dužan da raspusti Narodnu skupštinu ukoliko Narodna skupština ne izabere novu Vladu:

u roku od 90 dana od dana konstituisanja novog saziva Narodne skupštine;
u roku od 30 dana od izglasavanja nepoverenja Vladi;
u roku od 30 dana od neizglasavanja poverenja Vladi;
u roku od 30 dana od konstatacije ostavke predsednika Vlade na sednici Narodne skupštine.

Predsednik Republike može da raspusti Narodnu skupštinu ukoliko to predloži Vlada, s tim da taj predlog mora da bude obrazložen.

Vanredne izbore predsednik Republike raspisuje istovremeno sa raspuštanjem Narodne skupštine.

------------------------------
Dakle, očekujem ostavku Ane Brnabić iz nekog razloga (?) ili da Skupština, u kojoj sadašnja Vlada ima ohoho većinu, izglasa nepoverenje Vladi (?) ili da Predsednik raspusti Skupštinu uz obrazloženje (?).
U svakom slučaju cirkus u najavi!

Don Kihot

pre 5 godina

Naravno da ce biti izbora,ne moras se "premisljati i prenemagati... Pa ne bi ti leteo dzabe,(doduse,samo po tebe "dzabe",narod placa!)sa stotinak autobusa "spontanih" posetilaca tvojih miinga kica i traca,
od sela do sela(opet smisljeno,jer,tamo su stari,osobe koje ne koriste internet,nemaju pristup "stvarnosti")!!!

radomir

pre 5 godina

Ovo cinculiranje sa vanrednim izborima predstavlja cistu zloupotrebu izbornog prava.
Umesto da izgura ceo mandat i sprovede sto je obecao ranije, bez ikakvih razloga ce raspisati nove izbore.
Onda cemo cekati 2-3 meseca da se formira Vlada, pa ce nas zamajavati ko ce da udje, a ko da izadje iz vlade, te razgovori sa predstavnicima stranaka, pa formiranje Vlade, pa ne dirajte Vladu prvih 100 dana, pa zaposljavanje novih kadrova zasluznih za “pobedu”, pa povecavanje raznoraznih nameta zbog BDP (jer privreda nije dovoljna da puni budzet).

Pa pregovori oko Kosmeta ( uz nikakvo obavestenje naroda koji bira, oko cega se pregovara!), obecanja Zapadu da ce resiti ovaj i druge probleme, podici zavesu sa medijskog crnila...
I, naravno, opet posle 2 godine raspisace nove izbore, pa Jovo, nanovo!

Marko

pre 5 godina

Ma mozes da raspises sto puta izbore, na svaka tri meseca...gotovo je, pristojna Srbija je rekla NE tebi i tvojoj bahatoj politici. Zavrsio si zauvek i ostaces upamcen kao najgori vladar u istoriji Srbije. Otrovao si Srbiju prostaklukom i mrznjom, sram te bilo foteljasu najgori.

sempervivum

pre 5 godina

Избора ће бити...
То је као трка на 100 метара.
Кампања о државном трошку се интензивирала (никад није ни престајала).
АВ и СНС су се већ позиционирали на 99-ом метру и само треба неко да викне "Старт!"

Демократија на радикалски начин.

Zoran

pre 5 godina

Možda je i bolje da izbori budu ranije. Narod da izađe na birališta i kaže kakvu politiku želi i koga želi da ga zastupa. Mislim da to što opozicija priča kako zapadne zemlje ne dozovljavaju izbore i slično, je dokaz da se plaše izbora, da nemaju podršku i da su dobre novce uzeli za proteste koji su im pukli. Neće ih narod prosto i jednostavno.

Boki

pre 5 godina

Navijam da raspiše izbore jer bi to dalo vetar u ledja protestima, a ubrzalo njegov kraj. Ali, zna to i on, pa zato i folira. Izbora ovog proleća, a najverovatnije ni jeseni, neće biti. Kao da ne znate da on jedno misli, drugo priča, treće radi.

Piri Piri

pre 5 godina

Ne, nego lepo da zavrsis sto si poceo. Da to ne bude ba kraju propast nekog drugog to sto si sam zakuvao. Sto si se upustao u pregovore sa Kosovom ako nisi vican u politici i ekonomiji? Ne izborima, vec zavrsi i pokazi racun.

Phoenix

pre 5 godina

Nego, jeste li primetili kako su takse postale pitanje svih pitanja. Nesto ne spominju vise uspostavljanje zajednice srpskih opstina i zasto se ista ne uspostavlja. To nije aktuelno. U svakom krugu manipulacije pitanje svih pitanja postaje sve trivijalnije. Kao zito koje stezete u ruci i sto vise stezete, manje ga ostaje. A na kraju, nista. Jedino pravo pitanje je, sta dolazi u sledecem krugu manipulacije?
U poslednjem se zna, nista (vidi ono zito gore).

aca

pre 5 godina

Izbora ce sigurno biti, samo strpljivo i narod ce sam izabrati sta je nabolje za njih, samo me zanima sta ce opozicija novo da smisli posle toga...

Skywalker

pre 5 godina

Da ce izbori biti i to u prvoj polovini godine, ja koji sam niko i nista, znam jos otkad je prosle godine ugovorena Putinova poseta. Bez brige, cim raspises izbore u toku kampanje ce biti ukinute takse, tvoji koalicioni partneri treba da vrate usluge. Znaju oni uz ciju pomoc su postali to sto jesu.

Phoenix

pre 5 godina

Po ko zna koji put, kakve veze takse imaju sa izborima u Srbiji? Toliko puta ponavljaju istu besmislicu da su svi vec to prihvatili kao stanje stvari. Cak su i nezavisni mediji poceli da izvestavaju o ovim "nedoumicama Predsednika o izborima" kao o najobicnijoj vesti.
Po stoti put, postoji ustav, postoje zakoni, izborni zakon konkretno. Zna se kada se i pod kojim uslovima raspisuju izbori. I to ga treba pitati svaki put, na svakom mestu, a onda ponoviti kao komentar redakcije u stilu "Vucic je izjavio...o izborima. Ostaje nejasno na osnovu kojih (ne)ispunjenih uslova razmatra raspisivanje izbora.".
I svaki put kada kazu da ce na glavnom odboru stranke diskutovati o izborima, ponoviti clanove zakona, kao i ustava, koji definisu ko vrsi vlast (tri grane) a ko ne (stranke, njihovi predsednici i predsednik drzave).
Uvukli su nas u njihovo blato. Pa ne mozemo se mi tu snalaziti kao oni. To je njihov teren, ne nas. Zato, dovedimo igru na nas teren. To su zakoni, ustav, pristojnost, upornost, inteligencija.

Jovan

pre 5 godina

Ne, hvala. Dolazi u obzir samo kada se srede birački spiskovi, kada se organizuju fer i slobodni izbori bez pritisaka, ucena i korupcije, kada ne bude stranačkih medija sa nacionalnom frekvencijom,..., kada predsednik ne bude prvi na izbornoj stranačkoj listi, ...

Ђенерал

pre 5 godina

Само бојкот. Па кад му изађе 30% и од тога 5% гласа за лажну опозицију, онда нек се буса у груди.

Pera Detlić

pre 5 godina

Pa bilo šteta, zaista, da ne bude izbora, a ovolike pare se potrošilo na predizbornu kampanju.
Mislili smo da smo mnogo toga videli, ali sad smo videli i predizbornu kampanju, a da izbori pritom nisu zvanično ni proglašeni.

Zoran

pre 5 godina

Član 82

Republička izborna komisija raspodeljuje mandate primenom sistema najvećeg količnika.

Mandati se raspodeljuju tako što se ukupan broj glasova koji je dobila svaka pojedina izborna lista podeli brojevima od jedan do zaključno sa brojem 250.

Dobijeni količnici razvrstavaju se po veličini a u obzir se uzima 250 najvećih količnika. Svaka izborna lista dobija onoliko mandata koliko tih količnika na nju otpada.

Ako dve izborne liste ili više izbornih lista dobiju iste količnike na osnovu kojih se dodeljuje jedan mandat a nema više neraspodeljenih mandata, mandat će se dodeliti listi koja je dobila ukupan veći broj glasova.

Ako nijedna izborna lista nije dobila najmanje 5% glasova, raspodela će se izvršiti na način određen u st. 1. do 3. ovog člana.

Bojkot može dovesti do toga da će SNS i kombi stranke osvojiti 250 mesta. Nema limita za potreban broj izašlih da bi izbori bili legalni.
Vučić ima zadatak da ostane na vlasti dok ne završi Kosovo i ovim izborima on odlaže taj dogovor a za bojkot ga zaboli. I njega i međunarodnu zajednicu.

Malisan

pre 5 godina

Ajde Vucko, raspisi ih za 14.04. sve se vec zna... Treba posle potpisati sporazum i pokusati drzati vlast cvrsto 4 godine. Dok vetar duva sa svih strana...

Dragan

pre 5 godina

Izbori mogu da se dese posle godinu dana ravnopravnih kampanja u medijima svih stranaka i podjednake zastupljenosti opozicije kao i vladajuce stranke. Takodje potrebno je imati i ceste TV duele. Samo tako Vucic ce moci da racuna na nekakve izbore kroz godinu dana. Ovako to mogu da mu budu samo pusti snovi. Ovako moze samo da ih sanja.

MIKI

pre 5 godina

Zelim da znam ko raspisuje izbore? Da li je to jedna partija sa svojim predsednikom? U SRBIJI je to očigledno i nikom nista. Čak je i onaj Toma napustio rukovodstvo u partiji da bi bio,, predsednik svih državljana Srbije,,. AV nije to nikad uradio ni formalno.

brivman

pre 5 godina

Znaci ako Evropa ne kaze da treba da se pregovara i da se radi na spoljno-politickim pitanjima, onda ce biti slobodnog vremena da se odrze izbori, posto ovde u Srbiji nema sta da se poboljsava, pa vlast moze natenane da obilazi gradove i obecava nove stvari u kampanji?

Nikola bg

pre 5 godina

Zaista mislim da problem sa Kosovom ne moze tako lako da se resi i one patriote koje smatraju da je Kosovo i dalje celo nase i da ce nam braca Rusi pomoci, taj stvarno u glavi nije cist. Podela bila najoptimalnije resenje

Usamljeni vuk

pre 5 godina

Ma znamo da ce uskoro izbori , ne moras da se premisljas. Mislim kad je cec krenula predizborna kampanja onda dajte vec i te izbore. Takodje apelujem na opoziciju da se ujedini i da bojkotuje izbore , pa neka se onda vladajuca koalicija takmici sama sa sobom.

prž

pre 5 godina

Kako to sad, kao grom iz vedra neba... Ko je ovo mogao da očekuje? Saobraćajci samo pecaju, puni se kasa, ovaj je u kampanji oduvek... Koja je ovo šarena laža...koje zezanje od života...

Jovan

pre 5 godina

Meni se čini da je rekao ovo pošto nemam pametnije šta da radim idemo na izbore. Pa izgleda kao da nešto radim. Krenuo je u kampanju pa sad je već i uhodan.

Vlado

pre 5 godina

Da li će biti izbora, ne zavisi od procene vlasti o opštoj dobrobiti prema državi ili narodu, već od procene predsednika kako lakše da ostane na vlasti.

bljak

pre 5 godina

"... i dodao da će o tome odluku doneti uskoro."

Osim redovnih, mogući su i vanredni izbori, koji se sprovode kada Narodna skupština bude raspuštena ukazom predsednika Republike u slučajevima određenim Ustavom.
Predsednik Republike je dužan da raspusti Narodnu skupštinu ukoliko Narodna skupština ne izabere novu Vladu:

u roku od 90 dana od dana konstituisanja novog saziva Narodne skupštine;
u roku od 30 dana od izglasavanja nepoverenja Vladi;
u roku od 30 dana od neizglasavanja poverenja Vladi;
u roku od 30 dana od konstatacije ostavke predsednika Vlade na sednici Narodne skupštine.

Predsednik Republike može da raspusti Narodnu skupštinu ukoliko to predloži Vlada, s tim da taj predlog mora da bude obrazložen.

Vanredne izbore predsednik Republike raspisuje istovremeno sa raspuštanjem Narodne skupštine.

------------------------------
Dakle, očekujem ostavku Ane Brnabić iz nekog razloga (?) ili da Skupština, u kojoj sadašnja Vlada ima ohoho većinu, izglasa nepoverenje Vladi (?) ili da Predsednik raspusti Skupštinu uz obrazloženje (?).
U svakom slučaju cirkus u najavi!

Don Kihot

pre 5 godina

Naravno da ce biti izbora,ne moras se "premisljati i prenemagati... Pa ne bi ti leteo dzabe,(doduse,samo po tebe "dzabe",narod placa!)sa stotinak autobusa "spontanih" posetilaca tvojih miinga kica i traca,
od sela do sela(opet smisljeno,jer,tamo su stari,osobe koje ne koriste internet,nemaju pristup "stvarnosti")!!!

radomir

pre 5 godina

Ovo cinculiranje sa vanrednim izborima predstavlja cistu zloupotrebu izbornog prava.
Umesto da izgura ceo mandat i sprovede sto je obecao ranije, bez ikakvih razloga ce raspisati nove izbore.
Onda cemo cekati 2-3 meseca da se formira Vlada, pa ce nas zamajavati ko ce da udje, a ko da izadje iz vlade, te razgovori sa predstavnicima stranaka, pa formiranje Vlade, pa ne dirajte Vladu prvih 100 dana, pa zaposljavanje novih kadrova zasluznih za “pobedu”, pa povecavanje raznoraznih nameta zbog BDP (jer privreda nije dovoljna da puni budzet).

Pa pregovori oko Kosmeta ( uz nikakvo obavestenje naroda koji bira, oko cega se pregovara!), obecanja Zapadu da ce resiti ovaj i druge probleme, podici zavesu sa medijskog crnila...
I, naravno, opet posle 2 godine raspisace nove izbore, pa Jovo, nanovo!

Zoran

pre 5 godina

Član 82

Republička izborna komisija raspodeljuje mandate primenom sistema najvećeg količnika.

Mandati se raspodeljuju tako što se ukupan broj glasova koji je dobila svaka pojedina izborna lista podeli brojevima od jedan do zaključno sa brojem 250.

Dobijeni količnici razvrstavaju se po veličini a u obzir se uzima 250 najvećih količnika. Svaka izborna lista dobija onoliko mandata koliko tih količnika na nju otpada.

Ako dve izborne liste ili više izbornih lista dobiju iste količnike na osnovu kojih se dodeljuje jedan mandat a nema više neraspodeljenih mandata, mandat će se dodeliti listi koja je dobila ukupan veći broj glasova.

Ako nijedna izborna lista nije dobila najmanje 5% glasova, raspodela će se izvršiti na način određen u st. 1. do 3. ovog člana.

Bojkot može dovesti do toga da će SNS i kombi stranke osvojiti 250 mesta. Nema limita za potreban broj izašlih da bi izbori bili legalni.
Vučić ima zadatak da ostane na vlasti dok ne završi Kosovo i ovim izborima on odlaže taj dogovor a za bojkot ga zaboli. I njega i međunarodnu zajednicu.

Phoenix

pre 5 godina

Nego, jeste li primetili kako su takse postale pitanje svih pitanja. Nesto ne spominju vise uspostavljanje zajednice srpskih opstina i zasto se ista ne uspostavlja. To nije aktuelno. U svakom krugu manipulacije pitanje svih pitanja postaje sve trivijalnije. Kao zito koje stezete u ruci i sto vise stezete, manje ga ostaje. A na kraju, nista. Jedino pravo pitanje je, sta dolazi u sledecem krugu manipulacije?
U poslednjem se zna, nista (vidi ono zito gore).

Boki

pre 5 godina

Navijam da raspiše izbore jer bi to dalo vetar u ledja protestima, a ubrzalo njegov kraj. Ali, zna to i on, pa zato i folira. Izbora ovog proleća, a najverovatnije ni jeseni, neće biti. Kao da ne znate da on jedno misli, drugo priča, treće radi.

Skywalker

pre 5 godina

Da ce izbori biti i to u prvoj polovini godine, ja koji sam niko i nista, znam jos otkad je prosle godine ugovorena Putinova poseta. Bez brige, cim raspises izbore u toku kampanje ce biti ukinute takse, tvoji koalicioni partneri treba da vrate usluge. Znaju oni uz ciju pomoc su postali to sto jesu.

sempervivum

pre 5 godina

Избора ће бити...
То је као трка на 100 метара.
Кампања о државном трошку се интензивирала (никад није ни престајала).
АВ и СНС су се већ позиционирали на 99-ом метру и само треба неко да викне "Старт!"

Демократија на радикалски начин.

Malisan

pre 5 godina

Ajde Vucko, raspisi ih za 14.04. sve se vec zna... Treba posle potpisati sporazum i pokusati drzati vlast cvrsto 4 godine. Dok vetar duva sa svih strana...

Piri Piri

pre 5 godina

Ne, nego lepo da zavrsis sto si poceo. Da to ne bude ba kraju propast nekog drugog to sto si sam zakuvao. Sto si se upustao u pregovore sa Kosovom ako nisi vican u politici i ekonomiji? Ne izborima, vec zavrsi i pokazi racun.

Jovan

pre 5 godina

Ne, hvala. Dolazi u obzir samo kada se srede birački spiskovi, kada se organizuju fer i slobodni izbori bez pritisaka, ucena i korupcije, kada ne bude stranačkih medija sa nacionalnom frekvencijom,..., kada predsednik ne bude prvi na izbornoj stranačkoj listi, ...

Pera Detlić

pre 5 godina

Pa bilo šteta, zaista, da ne bude izbora, a ovolike pare se potrošilo na predizbornu kampanju.
Mislili smo da smo mnogo toga videli, ali sad smo videli i predizbornu kampanju, a da izbori pritom nisu zvanično ni proglašeni.

Ђенерал

pre 5 godina

Само бојкот. Па кад му изађе 30% и од тога 5% гласа за лажну опозицију, онда нек се буса у груди.

Phoenix

pre 5 godina

Po ko zna koji put, kakve veze takse imaju sa izborima u Srbiji? Toliko puta ponavljaju istu besmislicu da su svi vec to prihvatili kao stanje stvari. Cak su i nezavisni mediji poceli da izvestavaju o ovim "nedoumicama Predsednika o izborima" kao o najobicnijoj vesti.
Po stoti put, postoji ustav, postoje zakoni, izborni zakon konkretno. Zna se kada se i pod kojim uslovima raspisuju izbori. I to ga treba pitati svaki put, na svakom mestu, a onda ponoviti kao komentar redakcije u stilu "Vucic je izjavio...o izborima. Ostaje nejasno na osnovu kojih (ne)ispunjenih uslova razmatra raspisivanje izbora.".
I svaki put kada kazu da ce na glavnom odboru stranke diskutovati o izborima, ponoviti clanove zakona, kao i ustava, koji definisu ko vrsi vlast (tri grane) a ko ne (stranke, njihovi predsednici i predsednik drzave).
Uvukli su nas u njihovo blato. Pa ne mozemo se mi tu snalaziti kao oni. To je njihov teren, ne nas. Zato, dovedimo igru na nas teren. To su zakoni, ustav, pristojnost, upornost, inteligencija.

Marko

pre 5 godina

Ma mozes da raspises sto puta izbore, na svaka tri meseca...gotovo je, pristojna Srbija je rekla NE tebi i tvojoj bahatoj politici. Zavrsio si zauvek i ostaces upamcen kao najgori vladar u istoriji Srbije. Otrovao si Srbiju prostaklukom i mrznjom, sram te bilo foteljasu najgori.

MIKI

pre 5 godina

Zelim da znam ko raspisuje izbore? Da li je to jedna partija sa svojim predsednikom? U SRBIJI je to očigledno i nikom nista. Čak je i onaj Toma napustio rukovodstvo u partiji da bi bio,, predsednik svih državljana Srbije,,. AV nije to nikad uradio ni formalno.

Dragan

pre 5 godina

Izbori mogu da se dese posle godinu dana ravnopravnih kampanja u medijima svih stranaka i podjednake zastupljenosti opozicije kao i vladajuce stranke. Takodje potrebno je imati i ceste TV duele. Samo tako Vucic ce moci da racuna na nekakve izbore kroz godinu dana. Ovako to mogu da mu budu samo pusti snovi. Ovako moze samo da ih sanja.

rani

pre 5 godina

Bojkot!
(Rada, 19. februar 2019 13:07)

To mislite da je dobro, zato sto ste izgleda, dovoljno mladi, pa se ne secate kako je DS na celu sa Djindjicem prosla u zadnjem bojkotu! Bojkot je fatalna greska za svaku opoziciju, a svaki izbori, kakvi god bili, su bolji od toga!

brivman

pre 5 godina

Znaci ako Evropa ne kaze da treba da se pregovara i da se radi na spoljno-politickim pitanjima, onda ce biti slobodnog vremena da se odrze izbori, posto ovde u Srbiji nema sta da se poboljsava, pa vlast moze natenane da obilazi gradove i obecava nove stvari u kampanji?

Nikola bg

pre 5 godina

Zaista mislim da problem sa Kosovom ne moze tako lako da se resi i one patriote koje smatraju da je Kosovo i dalje celo nase i da ce nam braca Rusi pomoci, taj stvarno u glavi nije cist. Podela bila najoptimalnije resenje

Zoran

pre 5 godina

Možda je i bolje da izbori budu ranije. Narod da izađe na birališta i kaže kakvu politiku želi i koga želi da ga zastupa. Mislim da to što opozicija priča kako zapadne zemlje ne dozovljavaju izbore i slično, je dokaz da se plaše izbora, da nemaju podršku i da su dobre novce uzeli za proteste koji su im pukli. Neće ih narod prosto i jednostavno.

aca

pre 5 godina

Izbora ce sigurno biti, samo strpljivo i narod ce sam izabrati sta je nabolje za njih, samo me zanima sta ce opozicija novo da smisli posle toga...