Četvrtak, 24.01.2019.

10:23

Rusija upozorila SAD: "Dalje prste" od Venecuele

Rusija, koja podržava aktuelnog predsednika Venecuele, upozorila SAD da se vojno ne mešaju u krizu u toj zemlji jer bi to moglo da ima katastrofalne posledice.

Izvor: B92

Rusija upozorila SAD: "Dalje prste" od Venecuele IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Venecuela ima najvece rezeve nafte,zlata i dijamanata...kako je moguce da takva zemlja ima ekonomske probleme...uhvatili su se u kolo sa Rusima,Kubom i Kinom...to ne moze da donese boljitak ni jednoj zemlji na svetu...kazu da je samo u Kolumbiju prebeglo oko 3 miliona venecuelanaca...inflacija je niko ne zna kolika...Maduro i njegovi imaju spreman avion za Kubu u slucaju nevolje...posle sa dolarima u Moskvu u diplomatsko naselje "posrnuli diktator"?

Moša

pre 5 godina

A sva sreća pa je dovoljno daleko i od Venecuele pa ne dobacuje do iste.

Daleko je Rusija od demokratije!
(fornax, 24. januar 2019 11:18)


Daleko je ovaj svet od demokratije, samo lični interesi...
(M, 24. januar 2019 12:40)

petro

pre 5 godina

"senario koji bi potresao temelje razvoja koji je primetan u Latinskoj Americi"

Kakav je to razvoj primetan? Venecuela propala pod Madurom najcrnje. Sta je tu razvoj?
(T, 24. januar 2019 10:58)

Da li ti shvataš da svaka država (izuzev Rusije, Kine i Indije) najstrašnije propada kad joj najjača ekonomija sveta uvede sankcije? Dakle, oblik vlasti zaista nema direktne veze sa ekonomskom situacijom. Obratite pažnju, ekonomija jedne zemlje zavisi od toga da li je SAD drže pod sankcijama..

Ostaje bu uvek Basar, a mozda i Kastro

pre 5 godina

Totalni kolaps BRIKSa, posto Brazil podrzava novog predsednika. Putin ne zna vise gde udara, jos par saveznika manje.

мики

pre 5 godina

Могу да разумем забринутост Русије у вези добро познате америчке праксе свргавања непослушних режима, али људи моји тамо народ буквално гладује колико је сиромашан. Земља је пропала ненормално под покровитељством накарадног социјалистичког режима и корупције. Тај систем заједно са његовим представницима мора пасти, па свидело се то Америци/Русији или не. Не можете причати само о легитимности демократски изабраног председника ако постоји масовна цензура медија и опште присутан страх међу обичним људима. Да ли вам то звучи познато? Да ли у таквим условима људи могу изабрати добре политичаре да им служе? Тешко.

Lars

pre 5 godina

Bas nesto briga Ruse zato sto u Venecueli nemaju 'leba da jedu i sto je sirotinja na sve strane, upravo otkako je na vlasti Maduro. Jedino je vazno da se njihovi interesi ne ugroze.
Eh, sta radi nafta!
(dobar kajmak, loš sir, 24. januar 2019 10:48)

A sta mislis ti, zasto nemaju hleba da jedu? Ko im je uveo drasticne sankcije, koje traju godinama? Da nisu Rusi mozda?
Nauci ponesto o Venecueli, i zasto je Maduro nepodoban Amerikancima...iznenadices se kakve mutne igre igra SAD oko Venecuele. E moji naivni ljudi, sta se sve tamo desava...nije sve crno i belo.

Koji su to licemeri i dileje

pre 5 godina

@Стаје уз летитимне председнике. Не знам да ли је С. Арабија земља демократије, али уз њих су САД, (aco, 24. januar 2019 11:25)

Diktaktor NE MOZE biti legitiman.+ A ono kad se Putin sastao sa Arapima, svi rusofili su ovde pesme pevali od srece.

Božo

pre 5 godina

Не разуме људе којима је Русија зло, а запад "светионик демократије".
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (aco, 24. januar 2019 11:25)

Naravno da ne razumeš kada Madura zoveš legitimnim predsednikom. Legitiman je koliko i svaki drugi koji fingira sistem da bude izabran do veka. Baš kao i brat Putin.

mali radojica

pre 5 godina

Covek u ovakvoj situaciji ne zna kome da se privoli.Sa jedne strane ovde se pokazalo da je socijalizam u sustini propao i da on samo vraca svaku drzavu u kameno doba. Zivot u Venezueli je toliko tezak da su cak i godine nasih sankcija iz 90 tih prevazisli.Stanovnistvo zivi u totalnoj bedi jer nemaju bukvalno sta da jedu,nema lekova a ocaj je ogroman.Ovaj lik Madure je izgubio na izborima i kao prepustio parlament opoziciji pa onda sebe proglasio pobednikom jer ipak drzi vojsku i policiju pod svojom kontrolom.Znaci u pravu su oni koji traze da on lepo ode.S druge strane kad covek ovo sve gleda i shvati da je to zemlja od 30 miliona stanovnika i da Karakas kao glavni grad ima 3,2 miliona stanovnika ovo ipak nije kriticna masa da bi se neko tek tako smenio. To sto su neki susedi odmah pohrlili da priznaju novu vlast samo pokazuje da su bacili oko na prirodna bogatstva ove zemlje,a ona su.....nezamisliva. Po nekim tvrdnjama ova zemlja ima duplo vise rezervi nafte od Saudijske Arabije,Qatara i UAE zajedno i nalazi se na trecem mestu iza Rusa i Amera.To sto su bili nesposobni i sto ih je pojela korupcija i sto su se igrali komunizma kostalo ih je svega.Sada su na ivici gradjanskog rata i ne pise im se dobro.S jedne strane priznati nekoga za predsednika samo zato sto je on pred masom polozio zakletvu je vise nego smesno ali i glupo a sa druge strane sta ce Ruski bombarderi i specijalni avioni na aerodromu u Karakasu.Ovo sve polako klizi u gradjanski rat a mozda i u svetski sukob.

brm

pre 5 godina

Nije problem da što Rusija stoji uz njih, ali neka onda utiče na trenutnu vladu ili neka podrži neku opoziciju koja će nešto da promeni u zemlji. U Venecueli je haos, toliko je bezvlašće da se praktično ratuje na ulicama za hranu i opšte potrepštine. Venecuela je 70-ih i 80-ih bila najrazvijenija zemlja u Južnoj Americi sa najvećom perspektivom. Bukvalno su tamo doalzili ljudi iz zapadnih zemalja. Venecuela ima sve potrebne prirodne resurse u izoboilju, ne samo naftu. Delom su sami krivi što su počeli da se bahate kad su pare krenule da dolaze sa svih strana, nije se ulagalo u ekonomski razvoj i infrastrukturu. Konkurenti su jedva dočekali da ih izbace iz igre, jer Venecuela ima najveće rezerve nafte na svetu. A Ameri i Rusi su lešinari, isti su. I jedni i drugi žele da ih očerupaju, nijedna velika sila ne želi njima dobro. Amerima samo dodatno smeta što je to njihovo dvorište a nemaju kontrolu, Rusi baš zbog toga žele da se mešaju. Ali nije mi jasno da ni jedni ni drugi ne žele stabilnu vladu u toj zemlji. Narod pati, ali kao da je velike sile nekad bilo briga za narod. Zavadi pa vladaj. Tako su i Jugu razbili.

Zox

pre 5 godina

Da li je moguće da Rusija u svakoj zemlji stane uz diktatora?
(Milan, 24. januar 2019 10:58

Zašto bi bilo nemoguće da zemlja koja je i sama u diktaturi, u kojoj se jednima zabranjuje kandidatura na izborima, drugi hapse, treći ubijaju, u kojoj se ubijaju novinari podržava iste takve države?

To ne samo da je moguće, nego i logično. Putina, Madura, Erdogana, Asada i slične treba međunarodno maksimalno izolovati i oko toga ne sme bitikompromisa. Slabost EU se trenutno najviše vidi u odnosu prema Putinu. Koji je kukavički i kalkulantski, najviše zbog Nemačke i njenih interesa.

Amerika se, čak i ovakva,Trampova, pokazuje kao najdoslednija i najozbiljnija država. Po ko zna koji put.

Miodrag

pre 5 godina

Sta tu Rusi traze na desetne hiljada kilometars od njih, i pre svega Juzna Amerika je u komsiluku SAD,i prirodno je da SAD imaju veci uticaj u Juznoj Americi, bas Amere briga za pretnje Rusa-i geografski i vojno mogu da imaju ako ovi hoce sukob, pobedu-i to ubedljivu!

Smuleco

pre 5 godina

Da li je moguće da Rusija u svakoj zemlji stane uz diktatora?
(Milan, 24. januar 2019 10:58)

Ne zanima njih "taj i taj" diktator. Ne staju oni uz njega, zbog njega..razlog su SAD i VB, koje ga ruše!

ЗОРАН

pre 5 godina

Одговор онима који питају шта ће да уради Русија: Исто оно што је урадила у Сирији пре тога у Вијетнаму, а пре тога у Кореји.

aco

pre 5 godina

@Milan
Стаје уз летитимне председнике. Не знам да ли је С. Арабија земља демократије, али уз њих су САД, а и уз гомилу апсолутистичких краљевина где нема демократије. Нажалост, подржавање краљева-диктатора није све од САД; неретко подржавају и терористе, сттварају их и финансирају. То су чињенице. Не разуме људе којима је Русија зло, а запад "светионик демократије".

dobar kajmak, loš sir

pre 5 godina

Bas nesto briga Ruse zato sto u Venecueli nemaju 'leba da jedu i sto je sirotinja na sve strane, upravo otkako je na vlasti Maduro. Jedino je vazno da se njihovi interesi ne ugroze.
Eh, sta radi nafta!

Miljan

pre 5 godina

Au, sad su se USA uplasile. Sve ovo sto se desava u Veenecueli je upravo da se Rusiji natrlja nos jer petlja u njhovoj zoni interesa, a na osnovu Monroove doktrine. Ruska Venecuela pada vojno u roku od mesec dana, u ovom trenutku mislim da su USA sasvim u stanju da udju u rat sa Rusima oko toga. Samo se ceka da prvo Maduro udari vojskom na opoziciju da se stvori casus beli.

џангризалосаурус ст.

pre 5 godina

Бела кућа дрхти од страха, а Вошингтон у колапсу као да је пало 13 цм снега.

lalo

pre 5 godina

Inače šta ? Rusi će vojno intervenisati u Južnoj Americi ? E pa neće, NATO trupe im vršljaju po Crnom moru , šunjaju se oko mosta ka Krimu...Sa Ukrajinom su u ratu, Turska im okreće ledja, Izrael bombarduje Sirijske baze kad im se ćefne. Šta mogu da urade da ostave cenu nafte kakva je sada ?

T

pre 5 godina

"senario koji bi potresao temelje razvoja koji je primetan u Latinskoj Americi"

Kakav je to razvoj primetan? Venecuela propala pod Madurom najcrnje. Sta je tu razvoj?

Benny Hill

pre 5 godina

Rusiji odgovara Maduro....dok je Maduro oni su pod sankcijama pa nece moci prodati naftu...nece biti konkurencije za rusku naftu ...isto i sa Iranom...nek Rusija pokazuje koliko je pomagla Narodu venecuele koji gladuje?

SchOne

pre 5 godina

Novi poligon za borbu dve sile samo što je ovog puta u neposrednoj blizini SAD . Inače Rusija se u zadnjih par godina jako drznula i počela da pokazuje zube svetskom policajcu .

Vlada

pre 5 godina

Madurova stranka od 2015. godine ima svega 55 poslanika u skupstini, naspram 109 koju ima "opoziciona" DA. Uprkos tome, ovaj autokrata, koji zloupotrebljava Vrhovni Sud i vojsku je organizovao lazne izbore da se reizabere za predsednika 2018. godine. Na te izbore je izaslo 25% , pomerani su i potpuno nelegitimni. Narod zivi uzasno a ovaj se ustolicio i nece da mrdne. Kao i uvek, Rusija se svrstava uz autokrate, jer je i sama autokratija i drugi svet ne razume. Srbija nesrecna oduvek trpi zbog toga, kao i Sirija i sada Venecuela. Nas gospodar vrlo slicnim metodama, sa svega 20-25% podrske u birackom telu uspesno zadrzava apsolutnu vlast. Horor.

Sima

pre 5 godina

"Smatramo da bi to bio katastrofalan scenario koji bi potresao temelje razvoja koji je primetan u Latinskoj Americi."

hahahaha ovo kao da je Sloba izjavio))

Vlada

pre 5 godina

Madurova stranka od 2015. godine ima svega 55 poslanika u skupstini, naspram 109 koju ima "opoziciona" DA. Uprkos tome, ovaj autokrata, koji zloupotrebljava Vrhovni Sud i vojsku je organizovao lazne izbore da se reizabere za predsednika 2018. godine. Na te izbore je izaslo 25% , pomerani su i potpuno nelegitimni. Narod zivi uzasno a ovaj se ustolicio i nece da mrdne. Kao i uvek, Rusija se svrstava uz autokrate, jer je i sama autokratija i drugi svet ne razume. Srbija nesrecna oduvek trpi zbog toga, kao i Sirija i sada Venecuela. Nas gospodar vrlo slicnim metodama, sa svega 20-25% podrske u birackom telu uspesno zadrzava apsolutnu vlast. Horor.

T

pre 5 godina

"senario koji bi potresao temelje razvoja koji je primetan u Latinskoj Americi"

Kakav je to razvoj primetan? Venecuela propala pod Madurom najcrnje. Sta je tu razvoj?

џангризалосаурус ст.

pre 5 godina

Бела кућа дрхти од страха, а Вошингтон у колапсу као да је пало 13 цм снега.

Benny Hill

pre 5 godina

Rusiji odgovara Maduro....dok je Maduro oni su pod sankcijama pa nece moci prodati naftu...nece biti konkurencije za rusku naftu ...isto i sa Iranom...nek Rusija pokazuje koliko je pomagla Narodu venecuele koji gladuje?

Sima

pre 5 godina

"Smatramo da bi to bio katastrofalan scenario koji bi potresao temelje razvoja koji je primetan u Latinskoj Americi."

hahahaha ovo kao da je Sloba izjavio))

aco

pre 5 godina

@Milan
Стаје уз летитимне председнике. Не знам да ли је С. Арабија земља демократије, али уз њих су САД, а и уз гомилу апсолутистичких краљевина где нема демократије. Нажалост, подржавање краљева-диктатора није све од САД; неретко подржавају и терористе, сттварају их и финансирају. То су чињенице. Не разуме људе којима је Русија зло, а запад "светионик демократије".

lalo

pre 5 godina

Inače šta ? Rusi će vojno intervenisati u Južnoj Americi ? E pa neće, NATO trupe im vršljaju po Crnom moru , šunjaju se oko mosta ka Krimu...Sa Ukrajinom su u ratu, Turska im okreće ledja, Izrael bombarduje Sirijske baze kad im se ćefne. Šta mogu da urade da ostave cenu nafte kakva je sada ?

dobar kajmak, loš sir

pre 5 godina

Bas nesto briga Ruse zato sto u Venecueli nemaju 'leba da jedu i sto je sirotinja na sve strane, upravo otkako je na vlasti Maduro. Jedino je vazno da se njihovi interesi ne ugroze.
Eh, sta radi nafta!

Zox

pre 5 godina

Da li je moguće da Rusija u svakoj zemlji stane uz diktatora?
(Milan, 24. januar 2019 10:58

Zašto bi bilo nemoguće da zemlja koja je i sama u diktaturi, u kojoj se jednima zabranjuje kandidatura na izborima, drugi hapse, treći ubijaju, u kojoj se ubijaju novinari podržava iste takve države?

To ne samo da je moguće, nego i logično. Putina, Madura, Erdogana, Asada i slične treba međunarodno maksimalno izolovati i oko toga ne sme bitikompromisa. Slabost EU se trenutno najviše vidi u odnosu prema Putinu. Koji je kukavički i kalkulantski, najviše zbog Nemačke i njenih interesa.

Amerika se, čak i ovakva,Trampova, pokazuje kao najdoslednija i najozbiljnija država. Po ko zna koji put.

Smuleco

pre 5 godina

Da li je moguće da Rusija u svakoj zemlji stane uz diktatora?
(Milan, 24. januar 2019 10:58)

Ne zanima njih "taj i taj" diktator. Ne staju oni uz njega, zbog njega..razlog su SAD i VB, koje ga ruše!

Miljan

pre 5 godina

Au, sad su se USA uplasile. Sve ovo sto se desava u Veenecueli je upravo da se Rusiji natrlja nos jer petlja u njhovoj zoni interesa, a na osnovu Monroove doktrine. Ruska Venecuela pada vojno u roku od mesec dana, u ovom trenutku mislim da su USA sasvim u stanju da udju u rat sa Rusima oko toga. Samo se ceka da prvo Maduro udari vojskom na opoziciju da se stvori casus beli.

Ostaje bu uvek Basar, a mozda i Kastro

pre 5 godina

Totalni kolaps BRIKSa, posto Brazil podrzava novog predsednika. Putin ne zna vise gde udara, jos par saveznika manje.

ЗОРАН

pre 5 godina

Одговор онима који питају шта ће да уради Русија: Исто оно што је урадила у Сирији пре тога у Вијетнаму, а пре тога у Кореји.

Miodrag

pre 5 godina

Sta tu Rusi traze na desetne hiljada kilometars od njih, i pre svega Juzna Amerika je u komsiluku SAD,i prirodno je da SAD imaju veci uticaj u Juznoj Americi, bas Amere briga za pretnje Rusa-i geografski i vojno mogu da imaju ako ovi hoce sukob, pobedu-i to ubedljivu!

Božo

pre 5 godina

Не разуме људе којима је Русија зло, а запад "светионик демократије".
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (aco, 24. januar 2019 11:25)

Naravno da ne razumeš kada Madura zoveš legitimnim predsednikom. Legitiman je koliko i svaki drugi koji fingira sistem da bude izabran do veka. Baš kao i brat Putin.

Lars

pre 5 godina

Bas nesto briga Ruse zato sto u Venecueli nemaju 'leba da jedu i sto je sirotinja na sve strane, upravo otkako je na vlasti Maduro. Jedino je vazno da se njihovi interesi ne ugroze.
Eh, sta radi nafta!
(dobar kajmak, loš sir, 24. januar 2019 10:48)

A sta mislis ti, zasto nemaju hleba da jedu? Ko im je uveo drasticne sankcije, koje traju godinama? Da nisu Rusi mozda?
Nauci ponesto o Venecueli, i zasto je Maduro nepodoban Amerikancima...iznenadices se kakve mutne igre igra SAD oko Venecuele. E moji naivni ljudi, sta se sve tamo desava...nije sve crno i belo.

SchOne

pre 5 godina

Novi poligon za borbu dve sile samo što je ovog puta u neposrednoj blizini SAD . Inače Rusija se u zadnjih par godina jako drznula i počela da pokazuje zube svetskom policajcu .

brm

pre 5 godina

Nije problem da što Rusija stoji uz njih, ali neka onda utiče na trenutnu vladu ili neka podrži neku opoziciju koja će nešto da promeni u zemlji. U Venecueli je haos, toliko je bezvlašće da se praktično ratuje na ulicama za hranu i opšte potrepštine. Venecuela je 70-ih i 80-ih bila najrazvijenija zemlja u Južnoj Americi sa najvećom perspektivom. Bukvalno su tamo doalzili ljudi iz zapadnih zemalja. Venecuela ima sve potrebne prirodne resurse u izoboilju, ne samo naftu. Delom su sami krivi što su počeli da se bahate kad su pare krenule da dolaze sa svih strana, nije se ulagalo u ekonomski razvoj i infrastrukturu. Konkurenti su jedva dočekali da ih izbace iz igre, jer Venecuela ima najveće rezerve nafte na svetu. A Ameri i Rusi su lešinari, isti su. I jedni i drugi žele da ih očerupaju, nijedna velika sila ne želi njima dobro. Amerima samo dodatno smeta što je to njihovo dvorište a nemaju kontrolu, Rusi baš zbog toga žele da se mešaju. Ali nije mi jasno da ni jedni ni drugi ne žele stabilnu vladu u toj zemlji. Narod pati, ali kao da je velike sile nekad bilo briga za narod. Zavadi pa vladaj. Tako su i Jugu razbili.

Koji su to licemeri i dileje

pre 5 godina

@Стаје уз летитимне председнике. Не знам да ли је С. Арабија земља демократије, али уз њих су САД, (aco, 24. januar 2019 11:25)

Diktaktor NE MOZE biti legitiman.+ A ono kad se Putin sastao sa Arapima, svi rusofili su ovde pesme pevali od srece.

мики

pre 5 godina

Могу да разумем забринутост Русије у вези добро познате америчке праксе свргавања непослушних режима, али људи моји тамо народ буквално гладује колико је сиромашан. Земља је пропала ненормално под покровитељством накарадног социјалистичког режима и корупције. Тај систем заједно са његовим представницима мора пасти, па свидело се то Америци/Русији или не. Не можете причати само о легитимности демократски изабраног председника ако постоји масовна цензура медија и опште присутан страх међу обичним људима. Да ли вам то звучи познато? Да ли у таквим условима људи могу изабрати добре политичаре да им служе? Тешко.

Moša

pre 5 godina

A sva sreća pa je dovoljno daleko i od Venecuele pa ne dobacuje do iste.

Daleko je Rusija od demokratije!
(fornax, 24. januar 2019 11:18)


Daleko je ovaj svet od demokratije, samo lični interesi...
(M, 24. januar 2019 12:40)

petro

pre 5 godina

"senario koji bi potresao temelje razvoja koji je primetan u Latinskoj Americi"

Kakav je to razvoj primetan? Venecuela propala pod Madurom najcrnje. Sta je tu razvoj?
(T, 24. januar 2019 10:58)

Da li ti shvataš da svaka država (izuzev Rusije, Kine i Indije) najstrašnije propada kad joj najjača ekonomija sveta uvede sankcije? Dakle, oblik vlasti zaista nema direktne veze sa ekonomskom situacijom. Obratite pažnju, ekonomija jedne zemlje zavisi od toga da li je SAD drže pod sankcijama..

mali radojica

pre 5 godina

Covek u ovakvoj situaciji ne zna kome da se privoli.Sa jedne strane ovde se pokazalo da je socijalizam u sustini propao i da on samo vraca svaku drzavu u kameno doba. Zivot u Venezueli je toliko tezak da su cak i godine nasih sankcija iz 90 tih prevazisli.Stanovnistvo zivi u totalnoj bedi jer nemaju bukvalno sta da jedu,nema lekova a ocaj je ogroman.Ovaj lik Madure je izgubio na izborima i kao prepustio parlament opoziciji pa onda sebe proglasio pobednikom jer ipak drzi vojsku i policiju pod svojom kontrolom.Znaci u pravu su oni koji traze da on lepo ode.S druge strane kad covek ovo sve gleda i shvati da je to zemlja od 30 miliona stanovnika i da Karakas kao glavni grad ima 3,2 miliona stanovnika ovo ipak nije kriticna masa da bi se neko tek tako smenio. To sto su neki susedi odmah pohrlili da priznaju novu vlast samo pokazuje da su bacili oko na prirodna bogatstva ove zemlje,a ona su.....nezamisliva. Po nekim tvrdnjama ova zemlja ima duplo vise rezervi nafte od Saudijske Arabije,Qatara i UAE zajedno i nalazi se na trecem mestu iza Rusa i Amera.To sto su bili nesposobni i sto ih je pojela korupcija i sto su se igrali komunizma kostalo ih je svega.Sada su na ivici gradjanskog rata i ne pise im se dobro.S jedne strane priznati nekoga za predsednika samo zato sto je on pred masom polozio zakletvu je vise nego smesno ali i glupo a sa druge strane sta ce Ruski bombarderi i specijalni avioni na aerodromu u Karakasu.Ovo sve polako klizi u gradjanski rat a mozda i u svetski sukob.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Venecuela ima najvece rezeve nafte,zlata i dijamanata...kako je moguce da takva zemlja ima ekonomske probleme...uhvatili su se u kolo sa Rusima,Kubom i Kinom...to ne moze da donese boljitak ni jednoj zemlji na svetu...kazu da je samo u Kolumbiju prebeglo oko 3 miliona venecuelanaca...inflacija je niko ne zna kolika...Maduro i njegovi imaju spreman avion za Kubu u slucaju nevolje...posle sa dolarima u Moskvu u diplomatsko naselje "posrnuli diktator"?

Vlada

pre 5 godina

Madurova stranka od 2015. godine ima svega 55 poslanika u skupstini, naspram 109 koju ima "opoziciona" DA. Uprkos tome, ovaj autokrata, koji zloupotrebljava Vrhovni Sud i vojsku je organizovao lazne izbore da se reizabere za predsednika 2018. godine. Na te izbore je izaslo 25% , pomerani su i potpuno nelegitimni. Narod zivi uzasno a ovaj se ustolicio i nece da mrdne. Kao i uvek, Rusija se svrstava uz autokrate, jer je i sama autokratija i drugi svet ne razume. Srbija nesrecna oduvek trpi zbog toga, kao i Sirija i sada Venecuela. Nas gospodar vrlo slicnim metodama, sa svega 20-25% podrske u birackom telu uspesno zadrzava apsolutnu vlast. Horor.

Zox

pre 5 godina

Da li je moguće da Rusija u svakoj zemlji stane uz diktatora?
(Milan, 24. januar 2019 10:58

Zašto bi bilo nemoguće da zemlja koja je i sama u diktaturi, u kojoj se jednima zabranjuje kandidatura na izborima, drugi hapse, treći ubijaju, u kojoj se ubijaju novinari podržava iste takve države?

To ne samo da je moguće, nego i logično. Putina, Madura, Erdogana, Asada i slične treba međunarodno maksimalno izolovati i oko toga ne sme bitikompromisa. Slabost EU se trenutno najviše vidi u odnosu prema Putinu. Koji je kukavički i kalkulantski, najviše zbog Nemačke i njenih interesa.

Amerika se, čak i ovakva,Trampova, pokazuje kao najdoslednija i najozbiljnija država. Po ko zna koji put.

џангризалосаурус ст.

pre 5 godina

Бела кућа дрхти од страха, а Вошингтон у колапсу као да је пало 13 цм снега.

Miodrag

pre 5 godina

Sta tu Rusi traze na desetne hiljada kilometars od njih, i pre svega Juzna Amerika je u komsiluku SAD,i prirodno je da SAD imaju veci uticaj u Juznoj Americi, bas Amere briga za pretnje Rusa-i geografski i vojno mogu da imaju ako ovi hoce sukob, pobedu-i to ubedljivu!

T

pre 5 godina

"senario koji bi potresao temelje razvoja koji je primetan u Latinskoj Americi"

Kakav je to razvoj primetan? Venecuela propala pod Madurom najcrnje. Sta je tu razvoj?

Benny Hill

pre 5 godina

Rusiji odgovara Maduro....dok je Maduro oni su pod sankcijama pa nece moci prodati naftu...nece biti konkurencije za rusku naftu ...isto i sa Iranom...nek Rusija pokazuje koliko je pomagla Narodu venecuele koji gladuje?

lalo

pre 5 godina

Inače šta ? Rusi će vojno intervenisati u Južnoj Americi ? E pa neće, NATO trupe im vršljaju po Crnom moru , šunjaju se oko mosta ka Krimu...Sa Ukrajinom su u ratu, Turska im okreće ledja, Izrael bombarduje Sirijske baze kad im se ćefne. Šta mogu da urade da ostave cenu nafte kakva je sada ?

Sima

pre 5 godina

"Smatramo da bi to bio katastrofalan scenario koji bi potresao temelje razvoja koji je primetan u Latinskoj Americi."

hahahaha ovo kao da je Sloba izjavio))

aco

pre 5 godina

@Milan
Стаје уз летитимне председнике. Не знам да ли је С. Арабија земља демократије, али уз њих су САД, а и уз гомилу апсолутистичких краљевина где нема демократије. Нажалост, подржавање краљева-диктатора није све од САД; неретко подржавају и терористе, сттварају их и финансирају. То су чињенице. Не разуме људе којима је Русија зло, а запад "светионик демократије".

Lars

pre 5 godina

Bas nesto briga Ruse zato sto u Venecueli nemaju 'leba da jedu i sto je sirotinja na sve strane, upravo otkako je na vlasti Maduro. Jedino je vazno da se njihovi interesi ne ugroze.
Eh, sta radi nafta!
(dobar kajmak, loš sir, 24. januar 2019 10:48)

A sta mislis ti, zasto nemaju hleba da jedu? Ko im je uveo drasticne sankcije, koje traju godinama? Da nisu Rusi mozda?
Nauci ponesto o Venecueli, i zasto je Maduro nepodoban Amerikancima...iznenadices se kakve mutne igre igra SAD oko Venecuele. E moji naivni ljudi, sta se sve tamo desava...nije sve crno i belo.

Miljan

pre 5 godina

Au, sad su se USA uplasile. Sve ovo sto se desava u Veenecueli je upravo da se Rusiji natrlja nos jer petlja u njhovoj zoni interesa, a na osnovu Monroove doktrine. Ruska Venecuela pada vojno u roku od mesec dana, u ovom trenutku mislim da su USA sasvim u stanju da udju u rat sa Rusima oko toga. Samo se ceka da prvo Maduro udari vojskom na opoziciju da se stvori casus beli.

Ostaje bu uvek Basar, a mozda i Kastro

pre 5 godina

Totalni kolaps BRIKSa, posto Brazil podrzava novog predsednika. Putin ne zna vise gde udara, jos par saveznika manje.

Božo

pre 5 godina

Не разуме људе којима је Русија зло, а запад "светионик демократије".
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (aco, 24. januar 2019 11:25)

Naravno da ne razumeš kada Madura zoveš legitimnim predsednikom. Legitiman je koliko i svaki drugi koji fingira sistem da bude izabran do veka. Baš kao i brat Putin.

SchOne

pre 5 godina

Novi poligon za borbu dve sile samo što je ovog puta u neposrednoj blizini SAD . Inače Rusija se u zadnjih par godina jako drznula i počela da pokazuje zube svetskom policajcu .

dobar kajmak, loš sir

pre 5 godina

Bas nesto briga Ruse zato sto u Venecueli nemaju 'leba da jedu i sto je sirotinja na sve strane, upravo otkako je na vlasti Maduro. Jedino je vazno da se njihovi interesi ne ugroze.
Eh, sta radi nafta!

ЗОРАН

pre 5 godina

Одговор онима који питају шта ће да уради Русија: Исто оно што је урадила у Сирији пре тога у Вијетнаму, а пре тога у Кореји.

petro

pre 5 godina

"senario koji bi potresao temelje razvoja koji je primetan u Latinskoj Americi"

Kakav je to razvoj primetan? Venecuela propala pod Madurom najcrnje. Sta je tu razvoj?
(T, 24. januar 2019 10:58)

Da li ti shvataš da svaka država (izuzev Rusije, Kine i Indije) najstrašnije propada kad joj najjača ekonomija sveta uvede sankcije? Dakle, oblik vlasti zaista nema direktne veze sa ekonomskom situacijom. Obratite pažnju, ekonomija jedne zemlje zavisi od toga da li je SAD drže pod sankcijama..

Smuleco

pre 5 godina

Da li je moguće da Rusija u svakoj zemlji stane uz diktatora?
(Milan, 24. januar 2019 10:58)

Ne zanima njih "taj i taj" diktator. Ne staju oni uz njega, zbog njega..razlog su SAD i VB, koje ga ruše!

Koji su to licemeri i dileje

pre 5 godina

@Стаје уз летитимне председнике. Не знам да ли је С. Арабија земља демократије, али уз њих су САД, (aco, 24. januar 2019 11:25)

Diktaktor NE MOZE biti legitiman.+ A ono kad se Putin sastao sa Arapima, svi rusofili su ovde pesme pevali od srece.

brm

pre 5 godina

Nije problem da što Rusija stoji uz njih, ali neka onda utiče na trenutnu vladu ili neka podrži neku opoziciju koja će nešto da promeni u zemlji. U Venecueli je haos, toliko je bezvlašće da se praktično ratuje na ulicama za hranu i opšte potrepštine. Venecuela je 70-ih i 80-ih bila najrazvijenija zemlja u Južnoj Americi sa najvećom perspektivom. Bukvalno su tamo doalzili ljudi iz zapadnih zemalja. Venecuela ima sve potrebne prirodne resurse u izoboilju, ne samo naftu. Delom su sami krivi što su počeli da se bahate kad su pare krenule da dolaze sa svih strana, nije se ulagalo u ekonomski razvoj i infrastrukturu. Konkurenti su jedva dočekali da ih izbace iz igre, jer Venecuela ima najveće rezerve nafte na svetu. A Ameri i Rusi su lešinari, isti su. I jedni i drugi žele da ih očerupaju, nijedna velika sila ne želi njima dobro. Amerima samo dodatno smeta što je to njihovo dvorište a nemaju kontrolu, Rusi baš zbog toga žele da se mešaju. Ali nije mi jasno da ni jedni ni drugi ne žele stabilnu vladu u toj zemlji. Narod pati, ali kao da je velike sile nekad bilo briga za narod. Zavadi pa vladaj. Tako su i Jugu razbili.

мики

pre 5 godina

Могу да разумем забринутост Русије у вези добро познате америчке праксе свргавања непослушних режима, али људи моји тамо народ буквално гладује колико је сиромашан. Земља је пропала ненормално под покровитељством накарадног социјалистичког режима и корупције. Тај систем заједно са његовим представницима мора пасти, па свидело се то Америци/Русији или не. Не можете причати само о легитимности демократски изабраног председника ако постоји масовна цензура медија и опште присутан страх међу обичним људима. Да ли вам то звучи познато? Да ли у таквим условима људи могу изабрати добре политичаре да им служе? Тешко.

Moša

pre 5 godina

A sva sreća pa je dovoljno daleko i od Venecuele pa ne dobacuje do iste.

Daleko je Rusija od demokratije!
(fornax, 24. januar 2019 11:18)


Daleko je ovaj svet od demokratije, samo lični interesi...
(M, 24. januar 2019 12:40)

mali radojica

pre 5 godina

Covek u ovakvoj situaciji ne zna kome da se privoli.Sa jedne strane ovde se pokazalo da je socijalizam u sustini propao i da on samo vraca svaku drzavu u kameno doba. Zivot u Venezueli je toliko tezak da su cak i godine nasih sankcija iz 90 tih prevazisli.Stanovnistvo zivi u totalnoj bedi jer nemaju bukvalno sta da jedu,nema lekova a ocaj je ogroman.Ovaj lik Madure je izgubio na izborima i kao prepustio parlament opoziciji pa onda sebe proglasio pobednikom jer ipak drzi vojsku i policiju pod svojom kontrolom.Znaci u pravu su oni koji traze da on lepo ode.S druge strane kad covek ovo sve gleda i shvati da je to zemlja od 30 miliona stanovnika i da Karakas kao glavni grad ima 3,2 miliona stanovnika ovo ipak nije kriticna masa da bi se neko tek tako smenio. To sto su neki susedi odmah pohrlili da priznaju novu vlast samo pokazuje da su bacili oko na prirodna bogatstva ove zemlje,a ona su.....nezamisliva. Po nekim tvrdnjama ova zemlja ima duplo vise rezervi nafte od Saudijske Arabije,Qatara i UAE zajedno i nalazi se na trecem mestu iza Rusa i Amera.To sto su bili nesposobni i sto ih je pojela korupcija i sto su se igrali komunizma kostalo ih je svega.Sada su na ivici gradjanskog rata i ne pise im se dobro.S jedne strane priznati nekoga za predsednika samo zato sto je on pred masom polozio zakletvu je vise nego smesno ali i glupo a sa druge strane sta ce Ruski bombarderi i specijalni avioni na aerodromu u Karakasu.Ovo sve polako klizi u gradjanski rat a mozda i u svetski sukob.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Venecuela ima najvece rezeve nafte,zlata i dijamanata...kako je moguce da takva zemlja ima ekonomske probleme...uhvatili su se u kolo sa Rusima,Kubom i Kinom...to ne moze da donese boljitak ni jednoj zemlji na svetu...kazu da je samo u Kolumbiju prebeglo oko 3 miliona venecuelanaca...inflacija je niko ne zna kolika...Maduro i njegovi imaju spreman avion za Kubu u slucaju nevolje...posle sa dolarima u Moskvu u diplomatsko naselje "posrnuli diktator"?