Nedelja, 13.01.2019.

16:45

"Poslednji čin izbacivanja srpstva iz Crne Gore"

"Čini se da je u Crnoj Gori počela poslednja faza izbacivanja srpskog identiteta iz crnogorskog kulturološko-etničkog bića", piše hrvatski Jutarnji list.

Izvor: Tanjug

"Poslednji èin izbacivanja srpstva iz Crne Gore" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

84 Komentari

Sortiraj po:

Sjasite

pre 5 godina

Zabole me uvo i za cg i hrvatsku i sve koji su se otcepili! Želim svima puno sreće, samo nam sjasite s grbače! Kad god imate izbore ****** po nama!

NixKO

pre 5 godina

Crnogorsko proljeće... jedini je problem što tas na vagi su siva masa “Crnogorci/Srbi “ koji su vaspitavani kao komunisti i koji su u službi vlasti/ko god da je vlast. Što znači da su to isti oni koji su jurišali na Dubrovnik a sad jurišaju na jezik i crkvu....
Proći će Miloizam isto kao i Titoizam... Neka je Vječna prava Crna Gora , Njegoševa Crna Gora !!!

Gde ja zivim

pre 5 godina

Nije prijatno ovo videti i cuti ni malo. Medjutim... Zasto sada crnogorci, zasto albanci, zasto hrvati, zasto bosnjaci, zasto makedonci, zasto slovenci rade i radili sve to 'antisrpsko'?? Mislim da je ovo pitanje koje treba da postavimo sami sebi, ne njima. Krajnje vreme je da razmislimo zbog cega nas svi 'mrze' i zasto su svi protiv nas? Zivimo decenijama u zabludi da smo 'nebeski narod', da smo najbolji, najlepsi, najaci, najveci, najpametniji, najisprvniji narod na kugli zemaljskoj. Naravno da ce vecina ovaj komentar da okarakterise kao 'antisrpski', ali eto danas smo u situaciji da nemamo ni jedan komsijski narod sa kojim nismo u zavadi, ili sa kojim nismo bili u proslosti... Tesko je to priznati i suociti se sa realnoscu, ali cini mi se da smo jako losi i da nam je potrebno da se spustimo malo na zemlju i shvatimo da nismo jedini mi u pravu, a ostali SVI nas eto tako iz cista mira ne podnose. Stvarno dobronamerno ovo pisem, posto nas ima sve manje. 'Veliki srbi' zive u luksuznim vilama, voze luksuzna kola, imaju racune u swis bankama, loze narod bajkama i nacionalnim projektima, a mi 'mali srbi' smo izdajnici, placenici i slicno... A kad dodje do teske krize i ne daj boze ratova, ti 'veliki srbi' prvi kidnu odavde, obezbedjeni do kraja zivota, paunuci njihovi takodje. A mi 'mali srbi' nosimo teret i muku na svojim plecima, istu onu koju su nam natovarili nasi prepametni gospodari 'veliki srbi'.

Boki

pre 5 godina

(PILIPENDA, 13. januar 2019 19:27)

To je kada istoriju gledas kroz prizmu najzadrtijeg nacionalizma koji je nametnum nasim umovima za svega 30 godina i onda bitnost biti Srbin stavljas na istorijske likove. Nemanjicima uopste nije bilo od nikakve vaznosti sto su Srbi niti su patili od Srpstva kao sto danas pati vecina naroda vec su gledali da prezive u vecitim tektonskim pomeranjima na podrucju gde su. Ni Nemanjici ni Car Dusan nisu sirili svoju teriotoriju da bi posrbljavali vec da bi bili deo velike price.

Бата Стојковић

pre 5 godina

Mene mnogo više zanima ko je izdao naredbu za raketiranje Banskih dvora kada su tamo bili Ante Marković, Mesić i Tudjman. Nas su u Srbiji uveravali da je to podmetnuto i iscenirano. To je bio pucanj (zapravo raketiranje) u SFRJ.
(Sloba, 13. januar 2019 19:21)
А мене занима шта су двојица високих представника, уз то обојица Хрвати, радили у Банским Дворима у друштву човека који је покренуо оружану побуну против СФРЈ и наредио напад на њену, и једино легитимну оружану силу, ЈНА? Схваташ ли колико ти је питање глупо а констатација још глупља. Месић чак и јавно изговара пред хрватским Сабором: "Ја сам свој ЗАДАТАК одрадио, Југославије више нема!".

stefano

pre 5 godina

Gotovo je. Srpski narod do kraja veka nestaje. Potpuna smo nacija parija i tu nema pomoći. Ovih 20 zadnjih godina je definisalo narednih 200. Srbi mogu da polako krenu da silaze sa istorijske scene. Nije mi sve jedno, moram da priznam. Niko više neće da bude ni povezan sa nama.

Nebomi

pre 5 godina

Nacija je društveni oblik buržoaske vladavine... potpuno je nezamislivo da novostvorene buržoazije ne manipulišu kontruktom identitetam, naravno, onako kako to najviše odgovara njihovim aktuelnim klasnim interesima... sve drugo je cirkuska predstava...

Komsinica

pre 5 godina

½sa svim komsijama smo u zavadi". Pa kako se onda kandidujemo za organizaciju Evropskog i Svetskog prventsva sa Rumunima, Bugarima i Grcima, ako smo bas sa svima u zavadi? Kakve probleme imamo sa Madjarskom? Nikakve. Cak je Orban javno u srpskoj skupstini zatrazio izvinjenje za zlocine Hortijevaca u II sv. ratu. Nek dodje neko iz HR, Federacije BiH, ili neko od Montenegrina naslednika ustase Drljevica pa nek se izvini za genocid nad Srbima i onda mozda necemo vise imati problema sa njima.

Бата Стојковић

pre 5 godina

Што ли се само онај Светозар Маровић, некадашњи Милов саборац и промотер независности Црне Горе лечи, а заправо крије, у Београду а не у Приштини или Загребу?

Рођа

pre 5 godina

Положај Срба у ЦГ, а и оних који се на попису пишу Црногорцима због страха од губитка посла или привилегија, би се енормно поправио да се србијанска јавност и режим посвете нама најистрајнијим у ЦГ. Од вас, господо, никакве подршке немамо, а то не говори лијепо о вама. Овдје асимилација у Монтенегрине, читајте антисрбе, иде галопирајуће. Ако не због нас ЦГ Срба, онда нам помогните због себе, ћподржите нас да будемо дио власти, као сви остали народи у ЦГ, па да са државом ЦГ имате нормалне односе и савезништво.

miki manojlovic

pre 5 godina

(CG, 13. januar 2019 17:59) Tvoj komentar mi deluje iskreno. Ali da te pitam ja iskreno, a šta realno misliš da je država Srbija mogla i da sada treba da čini, nakon što ste se vi u Crnoj Gori odlučili za razdvajanje, i nakon što na vlasti uporno držite srbomrsce? Konkretno, šta? Ja odavde ne vidim i ne čujem dovoljno glasova i protivljenja kod vas u Crnoj Gori da kažete da se ne slažete sa takvom politikom CG vlasti prema svemu što je srpsko. Pa mi ostaje samo da zaključim da se većina u CG sa istom slaže i tako misli. Sve najbolje.

Tomo

pre 5 godina

Ako su tebi Mesic i Tudjman ideali jugoslovenstva i pravi predstavnici SFRJ onda ti nema pomoci...
(zacudjeni posmatrac)

Nisu, ali Mesić je bio predsjednik predsjedništva SFRJ, Marković premijer, a JNA tuče sebe u glavu. To se godinama krilo u Srbiji. Zašto?

Бата Стојковић

pre 5 godina

Jedno je sigurno, da su se u ta neka davna vremena Nemanjići opredelili za katoličku veru danas ne bi imali ni Kroate, a ni Bošnjake, a kamoli Crnogorce i Makedonce.
(PILIPENDA, 13. januar 2019 19:27)
Видиш у доба Немањића Византије и Цариград су били центар света а не Рим и Италија расцепкана на мале кнежевине тако да је њихов избор био као данашњи избор ЦГ да приступи натоу. Дакле не може се нечији поступак процењивати на основу данашње ситуације. Запамти и Египат је некад био најмоћнија држава на свету а види где су задњих 8 векова.

Cento

pre 5 godina

U Crnoj Gori je 1901. godine rezultat popisa stanovništva pokazao da se 96 procenata tamošnjeg stanovništva izjasnilo kao Srbi (Srbi katoličke, Srbi pravoslavne i Srbi islamske / muslimanske religije)... Tito i njegovi poslušnici su stvorili crnogorsku naciju... U Crnoj Gori, kao i u ostalim delovima bivše SFR Jugoslavije, bivši Srbi i potomci bivših Srba svoju ljubav prema svojoj novoj naciji dokazuju mržnjom prema Srbima i/li prema pravoslavcima.
(Samosvesna gradjanka, 13. januar 2019 17:44)

Onaj zlotvor sa Dedinja je Srbe unazadio vise nego Osmanlije.On za 50 g. a Osmanlije za 450 g.Pa sad vidi ko je vece zlo.

Jasam

pre 5 godina

Konkretno za sadasnju situaciju udaljavanja CG od nas su krive te pro ruske stranke koje Srbi podrzavaju, a od kojih i sam Vucic verovatno zazire. Da je u Srbiji neka bolja, demokracka i pro evropska vlast siguran sam da bi se od tih pro ruskih elemenata u CG potpuno distancirala.

stranger

pre 5 godina

U Kanadi je na jednom od najpopularnijih portala izasao clanak o novim turistickim destinacijama koje treba posetiti u 2019. Ima 50 destinacija i medju njima su Mostar, Sarajevo, Ohrid i Boka Kotorska. Dakle BiH, Makedonija i Crna Gora. Paralelno sa NATO ide i sva druga aktivnost. Cisto da se zna odakle vetar duva.

P76-ers

pre 5 godina

Nece niko sa Rusima, sa svim komsijama smo u zavadi. Zarad nekog tamo nazovi bratskog naroda najblizi nas napustaju..
(Dnevnik, 13. januar 2019 17:12)

Stalna zamena teza lokalno-globalno...

Rastanak se desio. Kamo sreće da je bilo dostojanstva, pa svako na svoju stranu. Ako se neko borio za zajednicu to su bili srbi...

Mnogo smo VAS navikli na patetiku, pa sad kad je nema vi o ljubavi i istom narodu...

Srbi imaju težak položaj i u hrvatskoj, BiH, crnoj gori, makedoniji, pa i Srbiji...

Teško da će biti bolji bilo gde da se nalazimo...

A da odemo malo i globalno Srbija ima odlične odnose sa Japanom, a CG do skoro sa njima bila u ratu...

Braćo Srbi sve najbolje, komšije vi kako hoćete...

Sloba

pre 5 godina

Mene mnogo više zanima ko je izdao naredbu za raketiranje Banskih dvora kada su tamo bili Ante Marković, Mesić i Tudjman. Nas su u Srbiji uveravali da je to podmetnuto i iscenirano. To je bio pucanj (zapravo raketiranje) u SFRJ.

B9

pre 5 godina

 Ja sam Crnogorac jer mi je od đeda ostalo.
(Milos, 13. januar 2019 17:21)Nije ti đed po nacionalnosti bio Crnogorac već po geografskoj odrednici. Pitaj slobodno nekog rođaka ko i šta si.Milo te malo zbunio.

Mile

pre 5 godina

Ne znam zasto uopste pisete o crnogorijancima?
Oni cak odbijaju da nas zovu SRBI, pa nas kao posprdno nazivaju "srbijancima". Saka jada se sprda sa zemljom, koja ih je godinama na grbaci nosila, a nema ih ni kao pola Novog Beograda!
Eto im njihove privatne narko drzavice, pa neka im Milo cini da im bude drago. Kada oteraju diktatora i ovaj dukaljski olos, a na vlast dodju normalni Crnogorci, mi cemo biti tu!

PILIPENDA

pre 5 godina

Ništa što istoriji nije poznato, jer ovo što danas radi NATO u Crnoj Gori gde od Srba stvara novi narod nekada je radila i Turska po Bosni to jest Mletačka republika i Austro-Ugarska u Dalmaciji, Lici, Kordunu, Baniji, Slavoniji, Baranji... Jedno je sigurno, da su se u ta neka davna vremena Nemanjići opredelili za katoličku veru danas ne bi imali ni Kroate, a ni Bošnjake, a kamoli Crnogorce i Makedonce.

beogradski

pre 5 godina

Ko bi rekao da ce Zelenasi do nogu potuci Bjelase 100 godina poslije. Iz dvice u keca.
(NegroMonte, 13. januar 2019 19:11)

Kamo sreće da su ih Zelenaši potukli, Zelenaši su, kao i Bijelaši bili Srbi. Pa sam Krsto Zrnov Popović se javno, i nakon sloma ustanka, izjašnjavao Srbinom. Ovi danas su potomci komunista, najvećih srpskih neprijatelja u istoriji, Kakav papa, kakvi bakrači.

kaokakao

pre 5 godina

Nekad je bilo ponosno reci da si crnogorac, a sad te sramota od sljama koja se krije iza toga, a samo su im pare mile i lopovluk. Ovo sto rade srpstvu rade zbog para. Nas predsjednik je devedesetih srbovao, a sad je veliki crnogorac. Postace sta god treba samo da opstane na vlasti.

Palanka

pre 5 godina

Glavna osobina populacije iz CG je lakoca promjene identiteta. Dole su svi Crnogorci a u Srbiji su Srbi. Dole se glasa za DPS a u Bg se srbuje. Tako se kod gradjana Srbije stvara lazna slika o broju i osjecanju naroda u CG. Cast izuzecima i onih 30% koji su principijelni. Ostali ce biti sta im odgovara i po potrebi i sta god da budu bice najekstremniji u tome. Kao Srbi su nam nanosili stetu ekstremnim stavovima, primjer su Karadzic i Milosevic. Dok su bili Srbi kocili su se da su najveci Srbi, skloni su pretjerivanju z svemu, jer valjda tako se dokazuju.

Goran

pre 5 godina

Ma treba reci, svi Srbi dodjite u Srbiju... Ne dajte da Vas sikaniraju... Mi smo sve priznavali i dali smo i vise nego drugi, i ispadosmo najgori u Evropi. Neki put se osecam kao da ne smem da kazem da sam Srbin. U svakoj drugoj zemlji nas kinje u ponizavaju.

sjfhj

pre 5 godina

Srpstvo se iz Crne Gore ne moze izbaciti!Prije ce se izbaciti iz Čačka i Smedereva, nego iz Herceg Novog i Nikšića...znaci nikad!!!
(Ivan NK, 13. januar 2019 17:16)Iz tvojih usta u Bozije uši.

dragan

pre 5 godina

Ako bi objavili i ovaj komentar bio bih vam zahvalan. Radi se o samom takozvanom Juternjem listu koji je sve samo ne liberalan. I zaista ne znam koja je relevatnost toga portala da se njegovim petparackim analizama ustupa prostor. Crnogorstvo je regionalni identitet. Oni su uvek imali taj svoj ponos i vise insistirali na njemu. Kao sto je jedan komentator napisao nama oni ne trebaju u istoj drzavi, zaistsa zasto bi ikome dopustali da vlada Srbijom. Ali radi se o samoj Hrvatskoj. Ona je toliko regionalno razlicita da je samo pitanje vremena kada ce imati ozbiljnih problema. Slavonci, Dalmatinci, Zagorci oni cak i ne govore istim jezikom.Jedan slavonac ne moze razumeti zagorca kada govori kajkavski. Navijaci Hajduka vec sada mrze Dinamovce vise nego sto su mrzeli Srbe ikada. I ako vas zanima zasto je u toj drzavi tolika histerija prema Srbima ovo je razlog. Njih srbofobija ujedinjuje kao naciju. Kada je jednom ne bude bilo, doci ce na red pitanje Dalmacije i toga kako je Zagreb danas pljacka, ili Istrana koji ovu i ovakvu Hrvatsku smatraju gotovo okupaciskom silom. Ako je Jugoslavija bila vestacka i Hrvatska je unutar sebe to mnogo vise. Pitanje je dana dokle ce mrznja i klerikalizam moci prigusivati ogromne regionalne razlike u toj, maloj, lepoj, i duboko primitivnoj zemlji, koja svoga rasizma ne moze da se resi ni posle skoro celog veka posle Jasenovca.

Rob Sinji

pre 5 godina

@(Milos, 13. januar 2019 17:21)
A gde ti se dede ijekavica i ona dva slova Crnogorče? Valjda se na Crnogorskom kaže nijesam a ne nisam. Pa moja pokojna baba je posle 150 godina života naše porodice u Šumadiji govorila bolje ijekavicu od tebe. A Prizren ti je u amanet ostavio Kralj Crne Gore a ne Srbije. Tako da su takve izjave izuzetak koji povrdjuje pravilo. Nisu svi tu zbog para ima i onih naivnih.

Miki

pre 5 godina

Dragi CG, jasno mi je da se osecate napusteno od strane vlasti u Srbiji, ali jasno je da su oni upravljani od istih sila kao i vasi vlastodrsci i da jedni druge podrzavaju u projektu ponizavanja naseg naroda u svima zemljama. Opet, imate opstine HN, Kotor i Budvu, skoro celo primorje. Napravite asocijaciju opstina, probajte da uzmete Bar, trazite autonomiju Boke i Pastrovica. Nije Milo bas toliko jak.

Вронски

pre 5 godina

Живим у Београду 9 година и још увек нисам упознао Црногорца који се не изјашњава као Србин.

Honduras

pre 5 godina

Izgleda da svi u okruženju žele da nas se oslobode kao stranog tela u organizmu, kao trna u tabanu. Zapravo, verujem da niko nema ništa protiv običnog Srbina koji gleda svoja posla. Srpska vlast u Srbiji čije poteze pomno prate svi u okruženju je sasvim druga priča i verujem da diktatura u Srbiji putem strahovlade niskih primanja i siromaštva obeznađenih, medijskog mraka i tabloida umesto novinarstva, neshvatljivo velike količine laži i odsustvo borbe protiv kriminala, da sve to izaziva strah u okruženju i da zato, zbog SNS vlasti, ne vole Srbe u celini. Srpska vlast trideset godina ne pravi ni Državu ni Institucije, svađa se sa svima i ruši mostove, partijska odanost caruje, korupcija umesto zakona i prava. Vladavina zakona jednog čoveka umesto Institucija. Pa kada to Srpska vlast radi sa sopstvenim narodom, šta bi tek radila sa ostalima, ne Srbima? Jedini način da se olabavi zategnuta situacija sa Hrvatima, Bošnjacima i Crnogorcima jeste demokratizacija Srbije i medijska deblokada, da se ojača konkurencija mišljenja umesto jednoumlja botova. Neka narod na osnovu toga procenjuje. Na žalost, sve je gore, ponovo imamo izdajnike i strane plaćenike kao devedesetih. Narod je na nivou vampira i veštica. Uvodi se doživotna robija, sledeće je smrtna kazna, u zemlji sa ovakvim nesistemom to je katastrofa. Do sada nisi smeo da zineš, a od sada nećeš smeti da digneš glavu. Završiće se kao devedesetih, ali sada sa jednom sasvim malom Srbijom - Pašalukom.

Mile

pre 5 godina

imam druga koji je Srbin iz Morinja, Boke - nedaj boze da ga nazovete Crnogorcem, to mu je najveca uvreda. On kaze da oni nemaju nikakve veze sa ovima sa Brda...i da su bez svoje volje pripojeni Crnoj Gori...

@@@

pre 5 godina

Cisto sto se ovog odnosa “za” i “protiv” nezavisnosti tice... stranke koje su izricito ZA nezavisnu CG su na izborima osvojile oko 75-80% glasova. Koalicija koja je nominalno prosrpska/proruska ima u sebi i ekstremne crnogorske partije, tako da je odnos ZNACAJNO promenjen u odnosu na 2006. Mislim, Djukanovic ima vecinu u skoro svakoj opstini u kojoj su Srbi vecina, tako da...

Nenad

pre 5 godina

Mene najvise brinu oni sto su u CG veliki Crnogorci a cim predju u Srbiju postanu Srbi, posebno ako ima kakva sluzba da se zauzme. Ljude sa pravim idealima ne krivim nista. Sto se mene tice mozes da verujes da si jednorog.

demokratija

pre 5 godina

Ne radi se ovde o nekakvoj strepnji za "samobitnost", već o klasičnoj političkoj manipulaciji od strane režima. Ako je i postojala neka ugoženost iz Srbije prema državnosti i identitetu Crne Gore, zar se to ne bi desilo u prvim godinama nakon proglašenja nezavisnosti? Zašto bi ta pretnja nastala nakon više od deset godina? I to u vreme veoma dobrih odnosa dva autokratska režima, najboljih od kada su se Milošević i Đukanović posvađali u drugoj polovini 90-ih. Đukanoviću inače nisu odgovarali ni Đinđić ni Koštunica, demokratski političari. Diktatorsko-mafijaški režim u Podgorici kroz podele i stvaranje atmosfere ugroženosti države pokušava da stvori tzv. crnogorski identitet,jer će tako lakše manipulisati narodom. Svako ko se sa tim ne slaže se optužuje za izdaju,što je i sam Đukanović izgovorio prošle godine na predizbornoj mitingu na severu Crne Gore. To je vokabular, kojima se koriste vladari i u totalitarnim sistemima, kakav smo nekada imali. Opozicija i neistomišljenici se proganjaju i zatvaraju. Crna Gora se kreće u tom pravcu,a sve uz blagonaklonost zapada.

alba greaca

pre 5 godina

Zaškripalo je u odnosima Amera i Rusa, na žalost impotentnu Evropu ne treba sponinjati, nova preraspodela karata i bitka za što više teritorija sa uticajem.

Mi se, na žalost, ne pitamo ništa. Ovi mučenici malo niže još manje, u stvari APSOLUTNO ništa - sa njima je odavno završeno i verovatno su bespovratno krenuli na put da ih drugi neđusobno izdele za potkusurivanje u međudobnim dilovima.

Milos

pre 5 godina

Sumadinac,

ja nisam ni kriminalac ni lopov, pa sam opet Crnogorac do korica. Lažu vas kad vas gore tješe da su ovde Crnogorci samo iz interesa, i praktično privremena pojava.

Ima i takvih, sigurno, naročito među političarima; ima i obrnutih slučajeva, koji smatraju da je politički profitabilno biti na čelu crnogorskih Srba.

99% nas smo "običan narod", i ja nisam Crnogorac zato što mi je to sad u interesu, niti zato što mi je to Milo rekao, ne patim potajno za Prizrenom i čekam da Milo padne pa da ponovo budem Srbin. Ja sam Crnogorac jer mi je od đeda ostalo.

CG

pre 5 godina

Meni samo nije jasno zašto pojedini ljudi previše obraćaju pažnju na nebitne komentare isto tako nebitnih ljudi. Crnogorac sam i nemam ništa protiv nijednog Srbina, smatram sve Srbe za najsrodniji narod. Ali je bitno da ne sijemo mržnju jedni drugima bez razloga, cio Balkan je takav, zato smo tu đe jesmo. Molim vas opametite se više...

CG

pre 5 godina

Građani Srbije se nikada do sada nisu zapitali što je učinila bilo koja vlada Srbije od referenduma do danas, kako bi pomogla pola onih građana u CG koji su ostavljeni na milost i nemilost vlastima u CG, koji potpomognuti stranim agenturama i direktivama amera satiru sve one koji su na referendumu bili za opstanak zajedničke države. Umjesto toga ovdje se svaki dan može pročitati kako nas isti taj narod Srbije ne može očima gledati, kako smo šiptari i slično iako svi dobro upućeni znaju kakav je pakao prošao slobodan narod u CG od 1996 do danas. Vaš predsjednik i premijer ćute, ostavljeni smo opet ponavljam , da nas šikaniraju na poslovima, da ne možete napredovati, a nema ko da vam pomogne. Čak i firme iz Srbije koje u CG zapošljavaju ljude u CG na rukovodećim mjestima imaju za rukovodioce iste likove poput ovih na vlasti u CG...Nikad pameti u potezima Srbije...

Coco Bill

pre 5 godina

Ma na stranu sve ovo i baš me briga za Crnu Goru. Nego ono najbitnije, svi počinju da nas "vide" kao "rusko istureno odeljenje", i "opasnost" za mir i nezavisnost balkanskih država. a to će nam doneti jako velike "simpatije", na Zapadu, a što je još najcrnje i najgore od "braće Rusa" ništa za to nećemo dobiti. Ta glupost nam je bila i u 18 i 19 vku, ali tad je neku veću opasnost predstavljala Austrougarska i "probuđena" Nemačka pa na to nisu toliko obraćali pažnju, ali sad kad praktično ni nema dva bloka, a Nemmačlka je sa "njima" ovo će biti najveća glupost i pnda se pitamo zašto nam je sve tako

Karkadzu

pre 5 godina

Republika Kipar je samostalana i nezavisna država, sa oko 800.000 stanovnika. Većinu čine grci i sluzbeni jezik je grčki. Tako bi trebalo da bude i sa Crnom Gorom, ona i jeste druga srpska država. Ali na žalost crnogorci srbi nisu ispeli da skinu kriminalnu vlast koja ih već više od 20godina udaljava sistematski od Srbije. Da li će Milo uspeti do kraja u toj glupoj i sebičnoj ideji pravljenja nove nacije jezika i crkve, videćemo...

Aleksa Pufta

pre 5 godina

Ali je 80% srpsko- crnogorskog pravoslavnog stanovnistva za zajednicku drzavu sa Srbijom.
Preostalih 20%:su bratstva lidera Crnw Gore kojima treba azil za svers duvana i secera u prahu koji so ujedinjuju sa svima kojima je Srbija mrska pa dodju do tih 55%.₩

Berlin Wedding

pre 5 godina

Braco Crnogorci, prava Srbija nikada nece zaboraviti na zrtvu koju ste podneli na Bozic 1916 u bitki na Mojkovcu pod komandom serdara Janka Vukotica da bi spasli svoju srpsku bracu koji su se povlacili prema Albaniji.Ne moze niko, pa ni Milo, da protera zakonskim dekretom ono sto svi mi i Vi u srcima nosimo.

Dorćol

pre 5 godina

I sad tu mene treba ovaj Hrvat da uči i tumači kakvi su moji odnosi sa komšijama sa Vračara :)
Pozdrav za braću iz CG, mi nemamo nikog bližeg do vas a bogami ni vi od nas.

aca

pre 5 godina

Волео бих да свим држављанима Црне Горе уведемо визе.
(Саша, 13. januar 2019 16:50)
U CG jos uvek ima Srba, ne bas kao pre ali ih ima. Takvim razmisljanjem kao sto je tvoje i to malo ce nestati. Nisu oni krivi sto zive u drzavi ciji sef patoloski mrzi Srbe. Kakve je sve Srbe dala Crna Gora trebalo bi da te je sramota kakav si komentar ostavio.

Kiza

pre 5 godina

Ako je, kako kažu sagovornici ovog hrvatskog novinara, crnogorsko društvo podeljeno približno pola-pola, onda obe strane koje se bore za "dušu" Crne Gore ni malo ne haju za to kako će se osećati ona druga strana. Ako ni jedni ni drugi ni ne pomišljaju na neki kompromis, onda ni jedni ni drugi nisu ništa bolji od onih drugih - nemaju nikakvu moralnu prednost, ma šta tvrdili da su im principi. To je ono što daje ružnu sliku o ovom sukobu, jer, šta god da bude, jedna strana će se osećati ojađeno, a drugu će biti baš briga za to. Mislim da je to mnogo gore od toga što će se poremetiti nešto u vezi sa evro-atlanskim ili srpskim integracijama, koje bi trebale da svima budu manje važne od toga na šta će ličiti crnogorsko društvo po završetku ovih trvenja.

Samosvesna gradjanka

pre 5 godina

U Crnoj Gori je 1901. godine rezultat popisa stanovništva pokazao da se 96 procenata tamošnjeg stanovništva izjasnilo kao Srbi (Srbi katoličke, Srbi pravoslavne i Srbi islamske / muslimanske religije)... Tito i njegovi poslušnici su stvorili crnogorsku naciju... U Crnoj Gori, kao i u ostalim delovima bivše SFR Jugoslavije, bivši Srbi i potomci bivših Srba svoju ljubav prema svojoj novoj naciji dokazuju mržnjom prema Srbima i/li prema pravoslavcima.

Ayala

pre 5 godina

Mi smo isti narod. Evo ja sam Srbin. Pojma nemam o svom poreklu unazad 4-5 generacija, ali me ne bi zacudilo da su dosli u Slavoniju odakle smo proterani 90-ih iz nekog krsa. Nebitno. Ono sto je 100% sigurno da je dobar deo Srba poreklom iz CG. Od kraljevske porodice pa nadalje.

tako ispada

pre 5 godina

situacija sa današnjim falsifikovanjem istorije u crnoj gori neodoljivo podseca na makedoniju u kojoj su do nedavno podizani antički spomenici a narod ubeđivao da nema veze sa slovenima vec da su potomci antičkih makedonaca...vidimo kako se ta kula od karata srusila..

opa

pre 5 godina

(aca, 13. januar 2019 17:10)

A sto da ga bude sramota???
Svako u svojoj drzavi nek zivi, njima lepo ovde vize, skolarine kao u svakoj stranoj zemlji, domove da ne mogu da uzimaju mojoj deci itd.. Ima izuzetaka kao i svuda, ali veci je drsko bezobrazna, u klanovima su svuda..
Da smo pametan narod pa da niko ne ode na njihove more, a svi koji imaju tamo kuce, stanove, da prodaju, i to samo siptarima.. pa da se cujemo za jedno 10-15 godina..

Милош

pre 5 godina

Чињеница је да спонзори црногорске националности упорно рециклирају једне те исте људе. Са друге стране јако им је стало да цео пројекат буде кредибилан што подразумева нове, младе људе. Наравно да их нема и то све говори да је све ово на климавим ногама. Кад оде Ђукановић и друштво све ће се срушити, а они већ спремају бежанију.
Да се разумемо, Србији не треба Црна Гора у истој држави. Ван памети је да пола милиона људи даје пола администрације и има пола власти и одлучује у држави од 6-7 милиона људи. Нама у Србији је доста црногораца.
Оно што нам треба, и што ће бити, треба нам просрпски настројена, пријатељска Црна Гора.

ХГ

pre 5 godina

Кад и Хрвати примијете, који су и сами десрбизовани.
Највећи дио старе Црне Горе је у 14. и 15. вијеку насељен из Херцеговине, тако да Црногорци не могу бити ништа друго него Срби.
Такође, читава западна ЦГ (Никшић, Плужине, Пљевља, Шавник, Жабљак, Херцег Нови), је до Берлинскиг конгреса 1878. била Херцеговина, тако да ти људи се ни географски не могу назвати Црногорцима, а поготово не национално. Људи из западне ЦГ чак и не говоре црногорским нагласком као Подгоричани или Цетињани, већ херцеговачким као Требињци, Билећани, Невесињци, Гачани...

Stena, Dzeki Cen i Toma Hardi

pre 5 godina

Nema tu krize identiteta. Pogledajte Hrvate. Prisvojili Sinjsku alku, bosancice, nosnju, jezik, obicaje, grb i zastavu... sve do Dubrovnika i izvesnog kralja Tomislava.
Niko se potresao.

irelandcalling

pre 5 godina

Nema sta crna gora da se boji i brine za svoju nezavisnost, od strane Srbije...
Ali da su krenuli putem antisrbizacije, jesu..i to nije u redu jer su oni deo srpskog korpusa, bas kao sto su to npr srpski licani, dalmatinci i srbi bosanci u Republici Srpskoj...steta sto pod uticajem Albanije i tzv zapada danasnji crnogorci okrecu ledja jedim i pravom prijatelju i rodu.

Sinak

pre 5 godina

Crna gora je mala i nebitna, i u tom pigledu odrzavanja tenzija prema srbiji isto kao i hrvatska, kad god opadnu tenzije narod pocinje blagonaklono da gleda na srbe, i da se piistovecuju sa njima, jer vecina u hrvatskoj, a o cg da i ne govorimo ipak ne moze izvrisati svoje korene, sto se i vidi. Dakle strukture drzava sluze za antisrpsku politiku, isto kao sto rade strukture koje vladaju samom Srbijim. Ali tako veliki i bitan narod tesko da mogu da uniste evo vidimo koliko stotina godina i nista. Tako da dzava se trude, i sve sto je na silu propasce kad tad, o Crnogorskom identitetu da ne govorimo. Crna gora je toponim, to nije naziv naroda uopste.

sumadinac

pre 5 godina

da se samo pitaju kriminalci i lopovi odavno bi izbacili Srpstvo.Obican narod srecom jos uvek zna ko je i sta je.Sada je svima dostupan internet pa izbacivanje srpstva teze ide...

sumadinac

pre 5 godina

da se samo pitaju kriminalci i lopovi odavno bi izbacili Srpstvo.Obican narod srecom jos uvek zna ko je i sta je.Sada je svima dostupan internet pa izbacivanje srpstva teze ide...

Berlin Wedding

pre 5 godina

Braco Crnogorci, prava Srbija nikada nece zaboraviti na zrtvu koju ste podneli na Bozic 1916 u bitki na Mojkovcu pod komandom serdara Janka Vukotica da bi spasli svoju srpsku bracu koji su se povlacili prema Albaniji.Ne moze niko, pa ni Milo, da protera zakonskim dekretom ono sto svi mi i Vi u srcima nosimo.

ХГ

pre 5 godina

Кад и Хрвати примијете, који су и сами десрбизовани.
Највећи дио старе Црне Горе је у 14. и 15. вијеку насељен из Херцеговине, тако да Црногорци не могу бити ништа друго него Срби.
Такође, читава западна ЦГ (Никшић, Плужине, Пљевља, Шавник, Жабљак, Херцег Нови), је до Берлинскиг конгреса 1878. била Херцеговина, тако да ти људи се ни географски не могу назвати Црногорцима, а поготово не национално. Људи из западне ЦГ чак и не говоре црногорским нагласком као Подгоричани или Цетињани, већ херцеговачким као Требињци, Билећани, Невесињци, Гачани...

Samosvesna gradjanka

pre 5 godina

U Crnoj Gori je 1901. godine rezultat popisa stanovništva pokazao da se 96 procenata tamošnjeg stanovništva izjasnilo kao Srbi (Srbi katoličke, Srbi pravoslavne i Srbi islamske / muslimanske religije)... Tito i njegovi poslušnici su stvorili crnogorsku naciju... U Crnoj Gori, kao i u ostalim delovima bivše SFR Jugoslavije, bivši Srbi i potomci bivših Srba svoju ljubav prema svojoj novoj naciji dokazuju mržnjom prema Srbima i/li prema pravoslavcima.

tako ispada

pre 5 godina

situacija sa današnjim falsifikovanjem istorije u crnoj gori neodoljivo podseca na makedoniju u kojoj su do nedavno podizani antički spomenici a narod ubeđivao da nema veze sa slovenima vec da su potomci antičkih makedonaca...vidimo kako se ta kula od karata srusila..

Nenad

pre 5 godina

Mene najvise brinu oni sto su u CG veliki Crnogorci a cim predju u Srbiju postanu Srbi, posebno ako ima kakva sluzba da se zauzme. Ljude sa pravim idealima ne krivim nista. Sto se mene tice mozes da verujes da si jednorog.

B9

pre 5 godina

 Ja sam Crnogorac jer mi je od đeda ostalo.
(Milos, 13. januar 2019 17:21)Nije ti đed po nacionalnosti bio Crnogorac već po geografskoj odrednici. Pitaj slobodno nekog rođaka ko i šta si.Milo te malo zbunio.

irelandcalling

pre 5 godina

Nema sta crna gora da se boji i brine za svoju nezavisnost, od strane Srbije...
Ali da su krenuli putem antisrbizacije, jesu..i to nije u redu jer su oni deo srpskog korpusa, bas kao sto su to npr srpski licani, dalmatinci i srbi bosanci u Republici Srpskoj...steta sto pod uticajem Albanije i tzv zapada danasnji crnogorci okrecu ledja jedim i pravom prijatelju i rodu.

aca

pre 5 godina

Волео бих да свим држављанима Црне Горе уведемо визе.
(Саша, 13. januar 2019 16:50)
U CG jos uvek ima Srba, ne bas kao pre ali ih ima. Takvim razmisljanjem kao sto je tvoje i to malo ce nestati. Nisu oni krivi sto zive u drzavi ciji sef patoloski mrzi Srbe. Kakve je sve Srbe dala Crna Gora trebalo bi da te je sramota kakav si komentar ostavio.

CG

pre 5 godina

Meni samo nije jasno zašto pojedini ljudi previše obraćaju pažnju na nebitne komentare isto tako nebitnih ljudi. Crnogorac sam i nemam ništa protiv nijednog Srbina, smatram sve Srbe za najsrodniji narod. Ali je bitno da ne sijemo mržnju jedni drugima bez razloga, cio Balkan je takav, zato smo tu đe jesmo. Molim vas opametite se više...

Stena, Dzeki Cen i Toma Hardi

pre 5 godina

Nema tu krize identiteta. Pogledajte Hrvate. Prisvojili Sinjsku alku, bosancice, nosnju, jezik, obicaje, grb i zastavu... sve do Dubrovnika i izvesnog kralja Tomislava.
Niko se potresao.

dragan

pre 5 godina

Ako bi objavili i ovaj komentar bio bih vam zahvalan. Radi se o samom takozvanom Juternjem listu koji je sve samo ne liberalan. I zaista ne znam koja je relevatnost toga portala da se njegovim petparackim analizama ustupa prostor. Crnogorstvo je regionalni identitet. Oni su uvek imali taj svoj ponos i vise insistirali na njemu. Kao sto je jedan komentator napisao nama oni ne trebaju u istoj drzavi, zaistsa zasto bi ikome dopustali da vlada Srbijom. Ali radi se o samoj Hrvatskoj. Ona je toliko regionalno razlicita da je samo pitanje vremena kada ce imati ozbiljnih problema. Slavonci, Dalmatinci, Zagorci oni cak i ne govore istim jezikom.Jedan slavonac ne moze razumeti zagorca kada govori kajkavski. Navijaci Hajduka vec sada mrze Dinamovce vise nego sto su mrzeli Srbe ikada. I ako vas zanima zasto je u toj drzavi tolika histerija prema Srbima ovo je razlog. Njih srbofobija ujedinjuje kao naciju. Kada je jednom ne bude bilo, doci ce na red pitanje Dalmacije i toga kako je Zagreb danas pljacka, ili Istrana koji ovu i ovakvu Hrvatsku smatraju gotovo okupaciskom silom. Ako je Jugoslavija bila vestacka i Hrvatska je unutar sebe to mnogo vise. Pitanje je dana dokle ce mrznja i klerikalizam moci prigusivati ogromne regionalne razlike u toj, maloj, lepoj, i duboko primitivnoj zemlji, koja svoga rasizma ne moze da se resi ni posle skoro celog veka posle Jasenovca.

Palanka

pre 5 godina

Glavna osobina populacije iz CG je lakoca promjene identiteta. Dole su svi Crnogorci a u Srbiji su Srbi. Dole se glasa za DPS a u Bg se srbuje. Tako se kod gradjana Srbije stvara lazna slika o broju i osjecanju naroda u CG. Cast izuzecima i onih 30% koji su principijelni. Ostali ce biti sta im odgovara i po potrebi i sta god da budu bice najekstremniji u tome. Kao Srbi su nam nanosili stetu ekstremnim stavovima, primjer su Karadzic i Milosevic. Dok su bili Srbi kocili su se da su najveci Srbi, skloni su pretjerivanju z svemu, jer valjda tako se dokazuju.

Милош

pre 5 godina

Чињеница је да спонзори црногорске националности упорно рециклирају једне те исте људе. Са друге стране јако им је стало да цео пројекат буде кредибилан што подразумева нове, младе људе. Наравно да их нема и то све говори да је све ово на климавим ногама. Кад оде Ђукановић и друштво све ће се срушити, а они већ спремају бежанију.
Да се разумемо, Србији не треба Црна Гора у истој држави. Ван памети је да пола милиона људи даје пола администрације и има пола власти и одлучује у држави од 6-7 милиона људи. Нама у Србији је доста црногораца.
Оно што нам треба, и што ће бити, треба нам просрпски настројена, пријатељска Црна Гора.

Вронски

pre 5 godina

Живим у Београду 9 година и још увек нисам упознао Црногорца који се не изјашњава као Србин.

Mile

pre 5 godina

Ne znam zasto uopste pisete o crnogorijancima?
Oni cak odbijaju da nas zovu SRBI, pa nas kao posprdno nazivaju "srbijancima". Saka jada se sprda sa zemljom, koja ih je godinama na grbaci nosila, a nema ih ni kao pola Novog Beograda!
Eto im njihove privatne narko drzavice, pa neka im Milo cini da im bude drago. Kada oteraju diktatora i ovaj dukaljski olos, a na vlast dodju normalni Crnogorci, mi cemo biti tu!

kaokakao

pre 5 godina

Nekad je bilo ponosno reci da si crnogorac, a sad te sramota od sljama koja se krije iza toga, a samo su im pare mile i lopovluk. Ovo sto rade srpstvu rade zbog para. Nas predsjednik je devedesetih srbovao, a sad je veliki crnogorac. Postace sta god treba samo da opstane na vlasti.

Mile

pre 5 godina

imam druga koji je Srbin iz Morinja, Boke - nedaj boze da ga nazovete Crnogorcem, to mu je najveca uvreda. On kaze da oni nemaju nikakve veze sa ovima sa Brda...i da su bez svoje volje pripojeni Crnoj Gori...

Karkadzu

pre 5 godina

Republika Kipar je samostalana i nezavisna država, sa oko 800.000 stanovnika. Većinu čine grci i sluzbeni jezik je grčki. Tako bi trebalo da bude i sa Crnom Gorom, ona i jeste druga srpska država. Ali na žalost crnogorci srbi nisu ispeli da skinu kriminalnu vlast koja ih već više od 20godina udaljava sistematski od Srbije. Da li će Milo uspeti do kraja u toj glupoj i sebičnoj ideji pravljenja nove nacije jezika i crkve, videćemo...

Milos

pre 5 godina

Sumadinac,

ja nisam ni kriminalac ni lopov, pa sam opet Crnogorac do korica. Lažu vas kad vas gore tješe da su ovde Crnogorci samo iz interesa, i praktično privremena pojava.

Ima i takvih, sigurno, naročito među političarima; ima i obrnutih slučajeva, koji smatraju da je politički profitabilno biti na čelu crnogorskih Srba.

99% nas smo "običan narod", i ja nisam Crnogorac zato što mi je to sad u interesu, niti zato što mi je to Milo rekao, ne patim potajno za Prizrenom i čekam da Milo padne pa da ponovo budem Srbin. Ja sam Crnogorac jer mi je od đeda ostalo.

stranger

pre 5 godina

U Kanadi je na jednom od najpopularnijih portala izasao clanak o novim turistickim destinacijama koje treba posetiti u 2019. Ima 50 destinacija i medju njima su Mostar, Sarajevo, Ohrid i Boka Kotorska. Dakle BiH, Makedonija i Crna Gora. Paralelno sa NATO ide i sva druga aktivnost. Cisto da se zna odakle vetar duva.

CG

pre 5 godina

Građani Srbije se nikada do sada nisu zapitali što je učinila bilo koja vlada Srbije od referenduma do danas, kako bi pomogla pola onih građana u CG koji su ostavljeni na milost i nemilost vlastima u CG, koji potpomognuti stranim agenturama i direktivama amera satiru sve one koji su na referendumu bili za opstanak zajedničke države. Umjesto toga ovdje se svaki dan može pročitati kako nas isti taj narod Srbije ne može očima gledati, kako smo šiptari i slično iako svi dobro upućeni znaju kakav je pakao prošao slobodan narod u CG od 1996 do danas. Vaš predsjednik i premijer ćute, ostavljeni smo opet ponavljam , da nas šikaniraju na poslovima, da ne možete napredovati, a nema ko da vam pomogne. Čak i firme iz Srbije koje u CG zapošljavaju ljude u CG na rukovodećim mjestima imaju za rukovodioce iste likove poput ovih na vlasti u CG...Nikad pameti u potezima Srbije...

Honduras

pre 5 godina

Izgleda da svi u okruženju žele da nas se oslobode kao stranog tela u organizmu, kao trna u tabanu. Zapravo, verujem da niko nema ništa protiv običnog Srbina koji gleda svoja posla. Srpska vlast u Srbiji čije poteze pomno prate svi u okruženju je sasvim druga priča i verujem da diktatura u Srbiji putem strahovlade niskih primanja i siromaštva obeznađenih, medijskog mraka i tabloida umesto novinarstva, neshvatljivo velike količine laži i odsustvo borbe protiv kriminala, da sve to izaziva strah u okruženju i da zato, zbog SNS vlasti, ne vole Srbe u celini. Srpska vlast trideset godina ne pravi ni Državu ni Institucije, svađa se sa svima i ruši mostove, partijska odanost caruje, korupcija umesto zakona i prava. Vladavina zakona jednog čoveka umesto Institucija. Pa kada to Srpska vlast radi sa sopstvenim narodom, šta bi tek radila sa ostalima, ne Srbima? Jedini način da se olabavi zategnuta situacija sa Hrvatima, Bošnjacima i Crnogorcima jeste demokratizacija Srbije i medijska deblokada, da se ojača konkurencija mišljenja umesto jednoumlja botova. Neka narod na osnovu toga procenjuje. Na žalost, sve je gore, ponovo imamo izdajnike i strane plaćenike kao devedesetih. Narod je na nivou vampira i veštica. Uvodi se doživotna robija, sledeće je smrtna kazna, u zemlji sa ovakvim nesistemom to je katastrofa. Do sada nisi smeo da zineš, a od sada nećeš smeti da digneš glavu. Završiće se kao devedesetih, ali sada sa jednom sasvim malom Srbijom - Pašalukom.

Cento

pre 5 godina

U Crnoj Gori je 1901. godine rezultat popisa stanovništva pokazao da se 96 procenata tamošnjeg stanovništva izjasnilo kao Srbi (Srbi katoličke, Srbi pravoslavne i Srbi islamske / muslimanske religije)... Tito i njegovi poslušnici su stvorili crnogorsku naciju... U Crnoj Gori, kao i u ostalim delovima bivše SFR Jugoslavije, bivši Srbi i potomci bivših Srba svoju ljubav prema svojoj novoj naciji dokazuju mržnjom prema Srbima i/li prema pravoslavcima.
(Samosvesna gradjanka, 13. januar 2019 17:44)

Onaj zlotvor sa Dedinja je Srbe unazadio vise nego Osmanlije.On za 50 g. a Osmanlije za 450 g.Pa sad vidi ko je vece zlo.

beogradski

pre 5 godina

Ko bi rekao da ce Zelenasi do nogu potuci Bjelase 100 godina poslije. Iz dvice u keca.
(NegroMonte, 13. januar 2019 19:11)

Kamo sreće da su ih Zelenaši potukli, Zelenaši su, kao i Bijelaši bili Srbi. Pa sam Krsto Zrnov Popović se javno, i nakon sloma ustanka, izjašnjavao Srbinom. Ovi danas su potomci komunista, najvećih srpskih neprijatelja u istoriji, Kakav papa, kakvi bakrači.

Komsinica

pre 5 godina

½sa svim komsijama smo u zavadi". Pa kako se onda kandidujemo za organizaciju Evropskog i Svetskog prventsva sa Rumunima, Bugarima i Grcima, ako smo bas sa svima u zavadi? Kakve probleme imamo sa Madjarskom? Nikakve. Cak je Orban javno u srpskoj skupstini zatrazio izvinjenje za zlocine Hortijevaca u II sv. ratu. Nek dodje neko iz HR, Federacije BiH, ili neko od Montenegrina naslednika ustase Drljevica pa nek se izvini za genocid nad Srbima i onda mozda necemo vise imati problema sa njima.

Gde ja zivim

pre 5 godina

Nije prijatno ovo videti i cuti ni malo. Medjutim... Zasto sada crnogorci, zasto albanci, zasto hrvati, zasto bosnjaci, zasto makedonci, zasto slovenci rade i radili sve to 'antisrpsko'?? Mislim da je ovo pitanje koje treba da postavimo sami sebi, ne njima. Krajnje vreme je da razmislimo zbog cega nas svi 'mrze' i zasto su svi protiv nas? Zivimo decenijama u zabludi da smo 'nebeski narod', da smo najbolji, najlepsi, najaci, najveci, najpametniji, najisprvniji narod na kugli zemaljskoj. Naravno da ce vecina ovaj komentar da okarakterise kao 'antisrpski', ali eto danas smo u situaciji da nemamo ni jedan komsijski narod sa kojim nismo u zavadi, ili sa kojim nismo bili u proslosti... Tesko je to priznati i suociti se sa realnoscu, ali cini mi se da smo jako losi i da nam je potrebno da se spustimo malo na zemlju i shvatimo da nismo jedini mi u pravu, a ostali SVI nas eto tako iz cista mira ne podnose. Stvarno dobronamerno ovo pisem, posto nas ima sve manje. 'Veliki srbi' zive u luksuznim vilama, voze luksuzna kola, imaju racune u swis bankama, loze narod bajkama i nacionalnim projektima, a mi 'mali srbi' smo izdajnici, placenici i slicno... A kad dodje do teske krize i ne daj boze ratova, ti 'veliki srbi' prvi kidnu odavde, obezbedjeni do kraja zivota, paunuci njihovi takodje. A mi 'mali srbi' nosimo teret i muku na svojim plecima, istu onu koju su nam natovarili nasi prepametni gospodari 'veliki srbi'.

Ayala

pre 5 godina

Mi smo isti narod. Evo ja sam Srbin. Pojma nemam o svom poreklu unazad 4-5 generacija, ali me ne bi zacudilo da su dosli u Slavoniju odakle smo proterani 90-ih iz nekog krsa. Nebitno. Ono sto je 100% sigurno da je dobar deo Srba poreklom iz CG. Od kraljevske porodice pa nadalje.

Бата Стојковић

pre 5 godina

Mene mnogo više zanima ko je izdao naredbu za raketiranje Banskih dvora kada su tamo bili Ante Marković, Mesić i Tudjman. Nas su u Srbiji uveravali da je to podmetnuto i iscenirano. To je bio pucanj (zapravo raketiranje) u SFRJ.
(Sloba, 13. januar 2019 19:21)
А мене занима шта су двојица високих представника, уз то обојица Хрвати, радили у Банским Дворима у друштву човека који је покренуо оружану побуну против СФРЈ и наредио напад на њену, и једино легитимну оружану силу, ЈНА? Схваташ ли колико ти је питање глупо а констатација још глупља. Месић чак и јавно изговара пред хрватским Сабором: "Ја сам свој ЗАДАТАК одрадио, Југославије више нема!".

miki manojlovic

pre 5 godina

(CG, 13. januar 2019 17:59) Tvoj komentar mi deluje iskreno. Ali da te pitam ja iskreno, a šta realno misliš da je država Srbija mogla i da sada treba da čini, nakon što ste se vi u Crnoj Gori odlučili za razdvajanje, i nakon što na vlasti uporno držite srbomrsce? Konkretno, šta? Ja odavde ne vidim i ne čujem dovoljno glasova i protivljenja kod vas u Crnoj Gori da kažete da se ne slažete sa takvom politikom CG vlasti prema svemu što je srpsko. Pa mi ostaje samo da zaključim da se većina u CG sa istom slaže i tako misli. Sve najbolje.

Dorćol

pre 5 godina

I sad tu mene treba ovaj Hrvat da uči i tumači kakvi su moji odnosi sa komšijama sa Vračara :)
Pozdrav za braću iz CG, mi nemamo nikog bližeg do vas a bogami ni vi od nas.

Бата Стојковић

pre 5 godina

Што ли се само онај Светозар Маровић, некадашњи Милов саборац и промотер независности Црне Горе лечи, а заправо крије, у Београду а не у Приштини или Загребу?

Goran

pre 5 godina

Ma treba reci, svi Srbi dodjite u Srbiju... Ne dajte da Vas sikaniraju... Mi smo sve priznavali i dali smo i vise nego drugi, i ispadosmo najgori u Evropi. Neki put se osecam kao da ne smem da kazem da sam Srbin. U svakoj drugoj zemlji nas kinje u ponizavaju.

sjfhj

pre 5 godina

Srpstvo se iz Crne Gore ne moze izbaciti!Prije ce se izbaciti iz Čačka i Smedereva, nego iz Herceg Novog i Nikšića...znaci nikad!!!
(Ivan NK, 13. januar 2019 17:16)Iz tvojih usta u Bozije uši.

Sinak

pre 5 godina

Crna gora je mala i nebitna, i u tom pigledu odrzavanja tenzija prema srbiji isto kao i hrvatska, kad god opadnu tenzije narod pocinje blagonaklono da gleda na srbe, i da se piistovecuju sa njima, jer vecina u hrvatskoj, a o cg da i ne govorimo ipak ne moze izvrisati svoje korene, sto se i vidi. Dakle strukture drzava sluze za antisrpsku politiku, isto kao sto rade strukture koje vladaju samom Srbijim. Ali tako veliki i bitan narod tesko da mogu da uniste evo vidimo koliko stotina godina i nista. Tako da dzava se trude, i sve sto je na silu propasce kad tad, o Crnogorskom identitetu da ne govorimo. Crna gora je toponim, to nije naziv naroda uopste.

Aleksa Pufta

pre 5 godina

Ali je 80% srpsko- crnogorskog pravoslavnog stanovnistva za zajednicku drzavu sa Srbijom.
Preostalih 20%:su bratstva lidera Crnw Gore kojima treba azil za svers duvana i secera u prahu koji so ujedinjuju sa svima kojima je Srbija mrska pa dodju do tih 55%.₩

demokratija

pre 5 godina

Ne radi se ovde o nekakvoj strepnji za "samobitnost", već o klasičnoj političkoj manipulaciji od strane režima. Ako je i postojala neka ugoženost iz Srbije prema državnosti i identitetu Crne Gore, zar se to ne bi desilo u prvim godinama nakon proglašenja nezavisnosti? Zašto bi ta pretnja nastala nakon više od deset godina? I to u vreme veoma dobrih odnosa dva autokratska režima, najboljih od kada su se Milošević i Đukanović posvađali u drugoj polovini 90-ih. Đukanoviću inače nisu odgovarali ni Đinđić ni Koštunica, demokratski političari. Diktatorsko-mafijaški režim u Podgorici kroz podele i stvaranje atmosfere ugroženosti države pokušava da stvori tzv. crnogorski identitet,jer će tako lakše manipulisati narodom. Svako ko se sa tim ne slaže se optužuje za izdaju,što je i sam Đukanović izgovorio prošle godine na predizbornoj mitingu na severu Crne Gore. To je vokabular, kojima se koriste vladari i u totalitarnim sistemima, kakav smo nekada imali. Opozicija i neistomišljenici se proganjaju i zatvaraju. Crna Gora se kreće u tom pravcu,a sve uz blagonaklonost zapada.

Sloba

pre 5 godina

Mene mnogo više zanima ko je izdao naredbu za raketiranje Banskih dvora kada su tamo bili Ante Marković, Mesić i Tudjman. Nas su u Srbiji uveravali da je to podmetnuto i iscenirano. To je bio pucanj (zapravo raketiranje) u SFRJ.

Coco Bill

pre 5 godina

Ma na stranu sve ovo i baš me briga za Crnu Goru. Nego ono najbitnije, svi počinju da nas "vide" kao "rusko istureno odeljenje", i "opasnost" za mir i nezavisnost balkanskih država. a to će nam doneti jako velike "simpatije", na Zapadu, a što je još najcrnje i najgore od "braće Rusa" ništa za to nećemo dobiti. Ta glupost nam je bila i u 18 i 19 vku, ali tad je neku veću opasnost predstavljala Austrougarska i "probuđena" Nemačka pa na to nisu toliko obraćali pažnju, ali sad kad praktično ni nema dva bloka, a Nemmačlka je sa "njima" ovo će biti najveća glupost i pnda se pitamo zašto nam je sve tako

Бата Стојковић

pre 5 godina

Jedno je sigurno, da su se u ta neka davna vremena Nemanjići opredelili za katoličku veru danas ne bi imali ni Kroate, a ni Bošnjake, a kamoli Crnogorce i Makedonce.
(PILIPENDA, 13. januar 2019 19:27)
Видиш у доба Немањића Византије и Цариград су били центар света а не Рим и Италија расцепкана на мале кнежевине тако да је њихов избор био као данашњи избор ЦГ да приступи натоу. Дакле не може се нечији поступак процењивати на основу данашње ситуације. Запамти и Египат је некад био најмоћнија држава на свету а види где су задњих 8 векова.

Tomo

pre 5 godina

Ako su tebi Mesic i Tudjman ideali jugoslovenstva i pravi predstavnici SFRJ onda ti nema pomoci...
(zacudjeni posmatrac)

Nisu, ali Mesić je bio predsjednik predsjedništva SFRJ, Marković premijer, a JNA tuče sebe u glavu. To se godinama krilo u Srbiji. Zašto?

opa

pre 5 godina

(aca, 13. januar 2019 17:10)

A sto da ga bude sramota???
Svako u svojoj drzavi nek zivi, njima lepo ovde vize, skolarine kao u svakoj stranoj zemlji, domove da ne mogu da uzimaju mojoj deci itd.. Ima izuzetaka kao i svuda, ali veci je drsko bezobrazna, u klanovima su svuda..
Da smo pametan narod pa da niko ne ode na njihove more, a svi koji imaju tamo kuce, stanove, da prodaju, i to samo siptarima.. pa da se cujemo za jedno 10-15 godina..

P76-ers

pre 5 godina

Nece niko sa Rusima, sa svim komsijama smo u zavadi. Zarad nekog tamo nazovi bratskog naroda najblizi nas napustaju..
(Dnevnik, 13. januar 2019 17:12)

Stalna zamena teza lokalno-globalno...

Rastanak se desio. Kamo sreće da je bilo dostojanstva, pa svako na svoju stranu. Ako se neko borio za zajednicu to su bili srbi...

Mnogo smo VAS navikli na patetiku, pa sad kad je nema vi o ljubavi i istom narodu...

Srbi imaju težak položaj i u hrvatskoj, BiH, crnoj gori, makedoniji, pa i Srbiji...

Teško da će biti bolji bilo gde da se nalazimo...

A da odemo malo i globalno Srbija ima odlične odnose sa Japanom, a CG do skoro sa njima bila u ratu...

Braćo Srbi sve najbolje, komšije vi kako hoćete...

stefano

pre 5 godina

Gotovo je. Srpski narod do kraja veka nestaje. Potpuna smo nacija parija i tu nema pomoći. Ovih 20 zadnjih godina je definisalo narednih 200. Srbi mogu da polako krenu da silaze sa istorijske scene. Nije mi sve jedno, moram da priznam. Niko više neće da bude ni povezan sa nama.

Sjasite

pre 5 godina

Zabole me uvo i za cg i hrvatsku i sve koji su se otcepili! Želim svima puno sreće, samo nam sjasite s grbače! Kad god imate izbore ****** po nama!

alba greaca

pre 5 godina

Zaškripalo je u odnosima Amera i Rusa, na žalost impotentnu Evropu ne treba sponinjati, nova preraspodela karata i bitka za što više teritorija sa uticajem.

Mi se, na žalost, ne pitamo ništa. Ovi mučenici malo niže još manje, u stvari APSOLUTNO ništa - sa njima je odavno završeno i verovatno su bespovratno krenuli na put da ih drugi neđusobno izdele za potkusurivanje u međudobnim dilovima.

PILIPENDA

pre 5 godina

Ništa što istoriji nije poznato, jer ovo što danas radi NATO u Crnoj Gori gde od Srba stvara novi narod nekada je radila i Turska po Bosni to jest Mletačka republika i Austro-Ugarska u Dalmaciji, Lici, Kordunu, Baniji, Slavoniji, Baranji... Jedno je sigurno, da su se u ta neka davna vremena Nemanjići opredelili za katoličku veru danas ne bi imali ni Kroate, a ni Bošnjake, a kamoli Crnogorce i Makedonce.

Rob Sinji

pre 5 godina

@(Milos, 13. januar 2019 17:21)
A gde ti se dede ijekavica i ona dva slova Crnogorče? Valjda se na Crnogorskom kaže nijesam a ne nisam. Pa moja pokojna baba je posle 150 godina života naše porodice u Šumadiji govorila bolje ijekavicu od tebe. A Prizren ti je u amanet ostavio Kralj Crne Gore a ne Srbije. Tako da su takve izjave izuzetak koji povrdjuje pravilo. Nisu svi tu zbog para ima i onih naivnih.

NixKO

pre 5 godina

Crnogorsko proljeće... jedini je problem što tas na vagi su siva masa “Crnogorci/Srbi “ koji su vaspitavani kao komunisti i koji su u službi vlasti/ko god da je vlast. Što znači da su to isti oni koji su jurišali na Dubrovnik a sad jurišaju na jezik i crkvu....
Proći će Miloizam isto kao i Titoizam... Neka je Vječna prava Crna Gora , Njegoševa Crna Gora !!!

Рођа

pre 5 godina

Положај Срба у ЦГ, а и оних који се на попису пишу Црногорцима због страха од губитка посла или привилегија, би се енормно поправио да се србијанска јавност и режим посвете нама најистрајнијим у ЦГ. Од вас, господо, никакве подршке немамо, а то не говори лијепо о вама. Овдје асимилација у Монтенегрине, читајте антисрбе, иде галопирајуће. Ако не због нас ЦГ Срба, онда нам помогните због себе, ћподржите нас да будемо дио власти, као сви остали народи у ЦГ, па да са државом ЦГ имате нормалне односе и савезништво.

Miki

pre 5 godina

Dragi CG, jasno mi je da se osecate napusteno od strane vlasti u Srbiji, ali jasno je da su oni upravljani od istih sila kao i vasi vlastodrsci i da jedni druge podrzavaju u projektu ponizavanja naseg naroda u svima zemljama. Opet, imate opstine HN, Kotor i Budvu, skoro celo primorje. Napravite asocijaciju opstina, probajte da uzmete Bar, trazite autonomiju Boke i Pastrovica. Nije Milo bas toliko jak.

Jasam

pre 5 godina

Konkretno za sadasnju situaciju udaljavanja CG od nas su krive te pro ruske stranke koje Srbi podrzavaju, a od kojih i sam Vucic verovatno zazire. Da je u Srbiji neka bolja, demokracka i pro evropska vlast siguran sam da bi se od tih pro ruskih elemenata u CG potpuno distancirala.

@@@

pre 5 godina

Cisto sto se ovog odnosa “za” i “protiv” nezavisnosti tice... stranke koje su izricito ZA nezavisnu CG su na izborima osvojile oko 75-80% glasova. Koalicija koja je nominalno prosrpska/proruska ima u sebi i ekstremne crnogorske partije, tako da je odnos ZNACAJNO promenjen u odnosu na 2006. Mislim, Djukanovic ima vecinu u skoro svakoj opstini u kojoj su Srbi vecina, tako da...

Boki

pre 5 godina

(PILIPENDA, 13. januar 2019 19:27)

To je kada istoriju gledas kroz prizmu najzadrtijeg nacionalizma koji je nametnum nasim umovima za svega 30 godina i onda bitnost biti Srbin stavljas na istorijske likove. Nemanjicima uopste nije bilo od nikakve vaznosti sto su Srbi niti su patili od Srpstva kao sto danas pati vecina naroda vec su gledali da prezive u vecitim tektonskim pomeranjima na podrucju gde su. Ni Nemanjici ni Car Dusan nisu sirili svoju teriotoriju da bi posrbljavali vec da bi bili deo velike price.

Kiza

pre 5 godina

Ako je, kako kažu sagovornici ovog hrvatskog novinara, crnogorsko društvo podeljeno približno pola-pola, onda obe strane koje se bore za "dušu" Crne Gore ni malo ne haju za to kako će se osećati ona druga strana. Ako ni jedni ni drugi ni ne pomišljaju na neki kompromis, onda ni jedni ni drugi nisu ništa bolji od onih drugih - nemaju nikakvu moralnu prednost, ma šta tvrdili da su im principi. To je ono što daje ružnu sliku o ovom sukobu, jer, šta god da bude, jedna strana će se osećati ojađeno, a drugu će biti baš briga za to. Mislim da je to mnogo gore od toga što će se poremetiti nešto u vezi sa evro-atlanskim ili srpskim integracijama, koje bi trebale da svima budu manje važne od toga na šta će ličiti crnogorsko društvo po završetku ovih trvenja.

Nebomi

pre 5 godina

Nacija je društveni oblik buržoaske vladavine... potpuno je nezamislivo da novostvorene buržoazije ne manipulišu kontruktom identitetam, naravno, onako kako to najviše odgovara njihovim aktuelnim klasnim interesima... sve drugo je cirkuska predstava...

Milos

pre 5 godina

Sumadinac,

ja nisam ni kriminalac ni lopov, pa sam opet Crnogorac do korica. Lažu vas kad vas gore tješe da su ovde Crnogorci samo iz interesa, i praktično privremena pojava.

Ima i takvih, sigurno, naročito među političarima; ima i obrnutih slučajeva, koji smatraju da je politički profitabilno biti na čelu crnogorskih Srba.

99% nas smo "običan narod", i ja nisam Crnogorac zato što mi je to sad u interesu, niti zato što mi je to Milo rekao, ne patim potajno za Prizrenom i čekam da Milo padne pa da ponovo budem Srbin. Ja sam Crnogorac jer mi je od đeda ostalo.

Samosvesna gradjanka

pre 5 godina

U Crnoj Gori je 1901. godine rezultat popisa stanovništva pokazao da se 96 procenata tamošnjeg stanovništva izjasnilo kao Srbi (Srbi katoličke, Srbi pravoslavne i Srbi islamske / muslimanske religije)... Tito i njegovi poslušnici su stvorili crnogorsku naciju... U Crnoj Gori, kao i u ostalim delovima bivše SFR Jugoslavije, bivši Srbi i potomci bivših Srba svoju ljubav prema svojoj novoj naciji dokazuju mržnjom prema Srbima i/li prema pravoslavcima.

B9

pre 5 godina

 Ja sam Crnogorac jer mi je od đeda ostalo.
(Milos, 13. januar 2019 17:21)Nije ti đed po nacionalnosti bio Crnogorac već po geografskoj odrednici. Pitaj slobodno nekog rođaka ko i šta si.Milo te malo zbunio.

Sloba

pre 5 godina

Mene mnogo više zanima ko je izdao naredbu za raketiranje Banskih dvora kada su tamo bili Ante Marković, Mesić i Tudjman. Nas su u Srbiji uveravali da je to podmetnuto i iscenirano. To je bio pucanj (zapravo raketiranje) u SFRJ.

sumadinac

pre 5 godina

da se samo pitaju kriminalci i lopovi odavno bi izbacili Srpstvo.Obican narod srecom jos uvek zna ko je i sta je.Sada je svima dostupan internet pa izbacivanje srpstva teze ide...

dragan

pre 5 godina

Ako bi objavili i ovaj komentar bio bih vam zahvalan. Radi se o samom takozvanom Juternjem listu koji je sve samo ne liberalan. I zaista ne znam koja je relevatnost toga portala da se njegovim petparackim analizama ustupa prostor. Crnogorstvo je regionalni identitet. Oni su uvek imali taj svoj ponos i vise insistirali na njemu. Kao sto je jedan komentator napisao nama oni ne trebaju u istoj drzavi, zaistsa zasto bi ikome dopustali da vlada Srbijom. Ali radi se o samoj Hrvatskoj. Ona je toliko regionalno razlicita da je samo pitanje vremena kada ce imati ozbiljnih problema. Slavonci, Dalmatinci, Zagorci oni cak i ne govore istim jezikom.Jedan slavonac ne moze razumeti zagorca kada govori kajkavski. Navijaci Hajduka vec sada mrze Dinamovce vise nego sto su mrzeli Srbe ikada. I ako vas zanima zasto je u toj drzavi tolika histerija prema Srbima ovo je razlog. Njih srbofobija ujedinjuje kao naciju. Kada je jednom ne bude bilo, doci ce na red pitanje Dalmacije i toga kako je Zagreb danas pljacka, ili Istrana koji ovu i ovakvu Hrvatsku smatraju gotovo okupaciskom silom. Ako je Jugoslavija bila vestacka i Hrvatska je unutar sebe to mnogo vise. Pitanje je dana dokle ce mrznja i klerikalizam moci prigusivati ogromne regionalne razlike u toj, maloj, lepoj, i duboko primitivnoj zemlji, koja svoga rasizma ne moze da se resi ni posle skoro celog veka posle Jasenovca.

Komsinica

pre 5 godina

½sa svim komsijama smo u zavadi". Pa kako se onda kandidujemo za organizaciju Evropskog i Svetskog prventsva sa Rumunima, Bugarima i Grcima, ako smo bas sa svima u zavadi? Kakve probleme imamo sa Madjarskom? Nikakve. Cak je Orban javno u srpskoj skupstini zatrazio izvinjenje za zlocine Hortijevaca u II sv. ratu. Nek dodje neko iz HR, Federacije BiH, ili neko od Montenegrina naslednika ustase Drljevica pa nek se izvini za genocid nad Srbima i onda mozda necemo vise imati problema sa njima.

Tomo

pre 5 godina

Ako su tebi Mesic i Tudjman ideali jugoslovenstva i pravi predstavnici SFRJ onda ti nema pomoci...
(zacudjeni posmatrac)

Nisu, ali Mesić je bio predsjednik predsjedništva SFRJ, Marković premijer, a JNA tuče sebe u glavu. To se godinama krilo u Srbiji. Zašto?

Sinak

pre 5 godina

Crna gora je mala i nebitna, i u tom pigledu odrzavanja tenzija prema srbiji isto kao i hrvatska, kad god opadnu tenzije narod pocinje blagonaklono da gleda na srbe, i da se piistovecuju sa njima, jer vecina u hrvatskoj, a o cg da i ne govorimo ipak ne moze izvrisati svoje korene, sto se i vidi. Dakle strukture drzava sluze za antisrpsku politiku, isto kao sto rade strukture koje vladaju samom Srbijim. Ali tako veliki i bitan narod tesko da mogu da uniste evo vidimo koliko stotina godina i nista. Tako da dzava se trude, i sve sto je na silu propasce kad tad, o Crnogorskom identitetu da ne govorimo. Crna gora je toponim, to nije naziv naroda uopste.

Jasam

pre 5 godina

Konkretno za sadasnju situaciju udaljavanja CG od nas su krive te pro ruske stranke koje Srbi podrzavaju, a od kojih i sam Vucic verovatno zazire. Da je u Srbiji neka bolja, demokracka i pro evropska vlast siguran sam da bi se od tih pro ruskih elemenata u CG potpuno distancirala.

stefano

pre 5 godina

Gotovo je. Srpski narod do kraja veka nestaje. Potpuna smo nacija parija i tu nema pomoći. Ovih 20 zadnjih godina je definisalo narednih 200. Srbi mogu da polako krenu da silaze sa istorijske scene. Nije mi sve jedno, moram da priznam. Niko više neće da bude ni povezan sa nama.

Stena, Dzeki Cen i Toma Hardi

pre 5 godina

Nema tu krize identiteta. Pogledajte Hrvate. Prisvojili Sinjsku alku, bosancice, nosnju, jezik, obicaje, grb i zastavu... sve do Dubrovnika i izvesnog kralja Tomislava.
Niko se potresao.

Mile

pre 5 godina

Ne znam zasto uopste pisete o crnogorijancima?
Oni cak odbijaju da nas zovu SRBI, pa nas kao posprdno nazivaju "srbijancima". Saka jada se sprda sa zemljom, koja ih je godinama na grbaci nosila, a nema ih ni kao pola Novog Beograda!
Eto im njihove privatne narko drzavice, pa neka im Milo cini da im bude drago. Kada oteraju diktatora i ovaj dukaljski olos, a na vlast dodju normalni Crnogorci, mi cemo biti tu!

aca

pre 5 godina

Волео бих да свим држављанима Црне Горе уведемо визе.
(Саша, 13. januar 2019 16:50)
U CG jos uvek ima Srba, ne bas kao pre ali ih ima. Takvim razmisljanjem kao sto je tvoje i to malo ce nestati. Nisu oni krivi sto zive u drzavi ciji sef patoloski mrzi Srbe. Kakve je sve Srbe dala Crna Gora trebalo bi da te je sramota kakav si komentar ostavio.

PILIPENDA

pre 5 godina

Ništa što istoriji nije poznato, jer ovo što danas radi NATO u Crnoj Gori gde od Srba stvara novi narod nekada je radila i Turska po Bosni to jest Mletačka republika i Austro-Ugarska u Dalmaciji, Lici, Kordunu, Baniji, Slavoniji, Baranji... Jedno je sigurno, da su se u ta neka davna vremena Nemanjići opredelili za katoličku veru danas ne bi imali ni Kroate, a ni Bošnjake, a kamoli Crnogorce i Makedonce.

Бата Стојковић

pre 5 godina

Mene mnogo više zanima ko je izdao naredbu za raketiranje Banskih dvora kada su tamo bili Ante Marković, Mesić i Tudjman. Nas su u Srbiji uveravali da je to podmetnuto i iscenirano. To je bio pucanj (zapravo raketiranje) u SFRJ.
(Sloba, 13. januar 2019 19:21)
А мене занима шта су двојица високих представника, уз то обојица Хрвати, радили у Банским Дворима у друштву човека који је покренуо оружану побуну против СФРЈ и наредио напад на њену, и једино легитимну оружану силу, ЈНА? Схваташ ли колико ти је питање глупо а констатација још глупља. Месић чак и јавно изговара пред хрватским Сабором: "Ја сам свој ЗАДАТАК одрадио, Југославије више нема!".

Berlin Wedding

pre 5 godina

Braco Crnogorci, prava Srbija nikada nece zaboraviti na zrtvu koju ste podneli na Bozic 1916 u bitki na Mojkovcu pod komandom serdara Janka Vukotica da bi spasli svoju srpsku bracu koji su se povlacili prema Albaniji.Ne moze niko, pa ni Milo, da protera zakonskim dekretom ono sto svi mi i Vi u srcima nosimo.

CG

pre 5 godina

Meni samo nije jasno zašto pojedini ljudi previše obraćaju pažnju na nebitne komentare isto tako nebitnih ljudi. Crnogorac sam i nemam ništa protiv nijednog Srbina, smatram sve Srbe za najsrodniji narod. Ali je bitno da ne sijemo mržnju jedni drugima bez razloga, cio Balkan je takav, zato smo tu đe jesmo. Molim vas opametite se više...

Mile

pre 5 godina

imam druga koji je Srbin iz Morinja, Boke - nedaj boze da ga nazovete Crnogorcem, to mu je najveca uvreda. On kaze da oni nemaju nikakve veze sa ovima sa Brda...i da su bez svoje volje pripojeni Crnoj Gori...

irelandcalling

pre 5 godina

Nema sta crna gora da se boji i brine za svoju nezavisnost, od strane Srbije...
Ali da su krenuli putem antisrbizacije, jesu..i to nije u redu jer su oni deo srpskog korpusa, bas kao sto su to npr srpski licani, dalmatinci i srbi bosanci u Republici Srpskoj...steta sto pod uticajem Albanije i tzv zapada danasnji crnogorci okrecu ledja jedim i pravom prijatelju i rodu.

Вронски

pre 5 godina

Живим у Београду 9 година и још увек нисам упознао Црногорца који се не изјашњава као Србин.

ХГ

pre 5 godina

Кад и Хрвати примијете, који су и сами десрбизовани.
Највећи дио старе Црне Горе је у 14. и 15. вијеку насељен из Херцеговине, тако да Црногорци не могу бити ништа друго него Срби.
Такође, читава западна ЦГ (Никшић, Плужине, Пљевља, Шавник, Жабљак, Херцег Нови), је до Берлинскиг конгреса 1878. била Херцеговина, тако да ти људи се ни географски не могу назвати Црногорцима, а поготово не национално. Људи из западне ЦГ чак и не говоре црногорским нагласком као Подгоричани или Цетињани, већ херцеговачким као Требињци, Билећани, Невесињци, Гачани...

Karkadzu

pre 5 godina

Republika Kipar je samostalana i nezavisna država, sa oko 800.000 stanovnika. Većinu čine grci i sluzbeni jezik je grčki. Tako bi trebalo da bude i sa Crnom Gorom, ona i jeste druga srpska država. Ali na žalost crnogorci srbi nisu ispeli da skinu kriminalnu vlast koja ih već više od 20godina udaljava sistematski od Srbije. Da li će Milo uspeti do kraja u toj glupoj i sebičnoj ideji pravljenja nove nacije jezika i crkve, videćemo...

sjfhj

pre 5 godina

Srpstvo se iz Crne Gore ne moze izbaciti!Prije ce se izbaciti iz Čačka i Smedereva, nego iz Herceg Novog i Nikšića...znaci nikad!!!
(Ivan NK, 13. januar 2019 17:16)Iz tvojih usta u Bozije uši.

opa

pre 5 godina

(aca, 13. januar 2019 17:10)

A sto da ga bude sramota???
Svako u svojoj drzavi nek zivi, njima lepo ovde vize, skolarine kao u svakoj stranoj zemlji, domove da ne mogu da uzimaju mojoj deci itd.. Ima izuzetaka kao i svuda, ali veci je drsko bezobrazna, u klanovima su svuda..
Da smo pametan narod pa da niko ne ode na njihove more, a svi koji imaju tamo kuce, stanove, da prodaju, i to samo siptarima.. pa da se cujemo za jedno 10-15 godina..

Dorćol

pre 5 godina

I sad tu mene treba ovaj Hrvat da uči i tumači kakvi su moji odnosi sa komšijama sa Vračara :)
Pozdrav za braću iz CG, mi nemamo nikog bližeg do vas a bogami ni vi od nas.

Gde ja zivim

pre 5 godina

Nije prijatno ovo videti i cuti ni malo. Medjutim... Zasto sada crnogorci, zasto albanci, zasto hrvati, zasto bosnjaci, zasto makedonci, zasto slovenci rade i radili sve to 'antisrpsko'?? Mislim da je ovo pitanje koje treba da postavimo sami sebi, ne njima. Krajnje vreme je da razmislimo zbog cega nas svi 'mrze' i zasto su svi protiv nas? Zivimo decenijama u zabludi da smo 'nebeski narod', da smo najbolji, najlepsi, najaci, najveci, najpametniji, najisprvniji narod na kugli zemaljskoj. Naravno da ce vecina ovaj komentar da okarakterise kao 'antisrpski', ali eto danas smo u situaciji da nemamo ni jedan komsijski narod sa kojim nismo u zavadi, ili sa kojim nismo bili u proslosti... Tesko je to priznati i suociti se sa realnoscu, ali cini mi se da smo jako losi i da nam je potrebno da se spustimo malo na zemlju i shvatimo da nismo jedini mi u pravu, a ostali SVI nas eto tako iz cista mira ne podnose. Stvarno dobronamerno ovo pisem, posto nas ima sve manje. 'Veliki srbi' zive u luksuznim vilama, voze luksuzna kola, imaju racune u swis bankama, loze narod bajkama i nacionalnim projektima, a mi 'mali srbi' smo izdajnici, placenici i slicno... A kad dodje do teske krize i ne daj boze ratova, ti 'veliki srbi' prvi kidnu odavde, obezbedjeni do kraja zivota, paunuci njihovi takodje. A mi 'mali srbi' nosimo teret i muku na svojim plecima, istu onu koju su nam natovarili nasi prepametni gospodari 'veliki srbi'.

Honduras

pre 5 godina

Izgleda da svi u okruženju žele da nas se oslobode kao stranog tela u organizmu, kao trna u tabanu. Zapravo, verujem da niko nema ništa protiv običnog Srbina koji gleda svoja posla. Srpska vlast u Srbiji čije poteze pomno prate svi u okruženju je sasvim druga priča i verujem da diktatura u Srbiji putem strahovlade niskih primanja i siromaštva obeznađenih, medijskog mraka i tabloida umesto novinarstva, neshvatljivo velike količine laži i odsustvo borbe protiv kriminala, da sve to izaziva strah u okruženju i da zato, zbog SNS vlasti, ne vole Srbe u celini. Srpska vlast trideset godina ne pravi ni Državu ni Institucije, svađa se sa svima i ruši mostove, partijska odanost caruje, korupcija umesto zakona i prava. Vladavina zakona jednog čoveka umesto Institucija. Pa kada to Srpska vlast radi sa sopstvenim narodom, šta bi tek radila sa ostalima, ne Srbima? Jedini način da se olabavi zategnuta situacija sa Hrvatima, Bošnjacima i Crnogorcima jeste demokratizacija Srbije i medijska deblokada, da se ojača konkurencija mišljenja umesto jednoumlja botova. Neka narod na osnovu toga procenjuje. Na žalost, sve je gore, ponovo imamo izdajnike i strane plaćenike kao devedesetih. Narod je na nivou vampira i veštica. Uvodi se doživotna robija, sledeće je smrtna kazna, u zemlji sa ovakvim nesistemom to je katastrofa. Do sada nisi smeo da zineš, a od sada nećeš smeti da digneš glavu. Završiće se kao devedesetih, ali sada sa jednom sasvim malom Srbijom - Pašalukom.

Aleksa Pufta

pre 5 godina

Ali je 80% srpsko- crnogorskog pravoslavnog stanovnistva za zajednicku drzavu sa Srbijom.
Preostalih 20%:su bratstva lidera Crnw Gore kojima treba azil za svers duvana i secera u prahu koji so ujedinjuju sa svima kojima je Srbija mrska pa dodju do tih 55%.₩

kaokakao

pre 5 godina

Nekad je bilo ponosno reci da si crnogorac, a sad te sramota od sljama koja se krije iza toga, a samo su im pare mile i lopovluk. Ovo sto rade srpstvu rade zbog para. Nas predsjednik je devedesetih srbovao, a sad je veliki crnogorac. Postace sta god treba samo da opstane na vlasti.

Miki

pre 5 godina

Dragi CG, jasno mi je da se osecate napusteno od strane vlasti u Srbiji, ali jasno je da su oni upravljani od istih sila kao i vasi vlastodrsci i da jedni druge podrzavaju u projektu ponizavanja naseg naroda u svima zemljama. Opet, imate opstine HN, Kotor i Budvu, skoro celo primorje. Napravite asocijaciju opstina, probajte da uzmete Bar, trazite autonomiju Boke i Pastrovica. Nije Milo bas toliko jak.

Cento

pre 5 godina

U Crnoj Gori je 1901. godine rezultat popisa stanovništva pokazao da se 96 procenata tamošnjeg stanovništva izjasnilo kao Srbi (Srbi katoličke, Srbi pravoslavne i Srbi islamske / muslimanske religije)... Tito i njegovi poslušnici su stvorili crnogorsku naciju... U Crnoj Gori, kao i u ostalim delovima bivše SFR Jugoslavije, bivši Srbi i potomci bivših Srba svoju ljubav prema svojoj novoj naciji dokazuju mržnjom prema Srbima i/li prema pravoslavcima.
(Samosvesna gradjanka, 13. januar 2019 17:44)

Onaj zlotvor sa Dedinja je Srbe unazadio vise nego Osmanlije.On za 50 g. a Osmanlije za 450 g.Pa sad vidi ko je vece zlo.

Ayala

pre 5 godina

Mi smo isti narod. Evo ja sam Srbin. Pojma nemam o svom poreklu unazad 4-5 generacija, ali me ne bi zacudilo da su dosli u Slavoniju odakle smo proterani 90-ih iz nekog krsa. Nebitno. Ono sto je 100% sigurno da je dobar deo Srba poreklom iz CG. Od kraljevske porodice pa nadalje.

Coco Bill

pre 5 godina

Ma na stranu sve ovo i baš me briga za Crnu Goru. Nego ono najbitnije, svi počinju da nas "vide" kao "rusko istureno odeljenje", i "opasnost" za mir i nezavisnost balkanskih država. a to će nam doneti jako velike "simpatije", na Zapadu, a što je još najcrnje i najgore od "braće Rusa" ništa za to nećemo dobiti. Ta glupost nam je bila i u 18 i 19 vku, ali tad je neku veću opasnost predstavljala Austrougarska i "probuđena" Nemačka pa na to nisu toliko obraćali pažnju, ali sad kad praktično ni nema dva bloka, a Nemmačlka je sa "njima" ovo će biti najveća glupost i pnda se pitamo zašto nam je sve tako

beogradski

pre 5 godina

Ko bi rekao da ce Zelenasi do nogu potuci Bjelase 100 godina poslije. Iz dvice u keca.
(NegroMonte, 13. januar 2019 19:11)

Kamo sreće da su ih Zelenaši potukli, Zelenaši su, kao i Bijelaši bili Srbi. Pa sam Krsto Zrnov Popović se javno, i nakon sloma ustanka, izjašnjavao Srbinom. Ovi danas su potomci komunista, najvećih srpskih neprijatelja u istoriji, Kakav papa, kakvi bakrači.

miki manojlovic

pre 5 godina

(CG, 13. januar 2019 17:59) Tvoj komentar mi deluje iskreno. Ali da te pitam ja iskreno, a šta realno misliš da je država Srbija mogla i da sada treba da čini, nakon što ste se vi u Crnoj Gori odlučili za razdvajanje, i nakon što na vlasti uporno držite srbomrsce? Konkretno, šta? Ja odavde ne vidim i ne čujem dovoljno glasova i protivljenja kod vas u Crnoj Gori da kažete da se ne slažete sa takvom politikom CG vlasti prema svemu što je srpsko. Pa mi ostaje samo da zaključim da se većina u CG sa istom slaže i tako misli. Sve najbolje.

P76-ers

pre 5 godina

Nece niko sa Rusima, sa svim komsijama smo u zavadi. Zarad nekog tamo nazovi bratskog naroda najblizi nas napustaju..
(Dnevnik, 13. januar 2019 17:12)

Stalna zamena teza lokalno-globalno...

Rastanak se desio. Kamo sreće da je bilo dostojanstva, pa svako na svoju stranu. Ako se neko borio za zajednicu to su bili srbi...

Mnogo smo VAS navikli na patetiku, pa sad kad je nema vi o ljubavi i istom narodu...

Srbi imaju težak položaj i u hrvatskoj, BiH, crnoj gori, makedoniji, pa i Srbiji...

Teško da će biti bolji bilo gde da se nalazimo...

A da odemo malo i globalno Srbija ima odlične odnose sa Japanom, a CG do skoro sa njima bila u ratu...

Braćo Srbi sve najbolje, komšije vi kako hoćete...

tako ispada

pre 5 godina

situacija sa današnjim falsifikovanjem istorije u crnoj gori neodoljivo podseca na makedoniju u kojoj su do nedavno podizani antički spomenici a narod ubeđivao da nema veze sa slovenima vec da su potomci antičkih makedonaca...vidimo kako se ta kula od karata srusila..

Рођа

pre 5 godina

Положај Срба у ЦГ, а и оних који се на попису пишу Црногорцима због страха од губитка посла или привилегија, би се енормно поправио да се србијанска јавност и режим посвете нама најистрајнијим у ЦГ. Од вас, господо, никакве подршке немамо, а то не говори лијепо о вама. Овдје асимилација у Монтенегрине, читајте антисрбе, иде галопирајуће. Ако не због нас ЦГ Срба, онда нам помогните због себе, ћподржите нас да будемо дио власти, као сви остали народи у ЦГ, па да са државом ЦГ имате нормалне односе и савезништво.

CG

pre 5 godina

Građani Srbije se nikada do sada nisu zapitali što je učinila bilo koja vlada Srbije od referenduma do danas, kako bi pomogla pola onih građana u CG koji su ostavljeni na milost i nemilost vlastima u CG, koji potpomognuti stranim agenturama i direktivama amera satiru sve one koji su na referendumu bili za opstanak zajedničke države. Umjesto toga ovdje se svaki dan može pročitati kako nas isti taj narod Srbije ne može očima gledati, kako smo šiptari i slično iako svi dobro upućeni znaju kakav je pakao prošao slobodan narod u CG od 1996 do danas. Vaš predsjednik i premijer ćute, ostavljeni smo opet ponavljam , da nas šikaniraju na poslovima, da ne možete napredovati, a nema ko da vam pomogne. Čak i firme iz Srbije koje u CG zapošljavaju ljude u CG na rukovodećim mjestima imaju za rukovodioce iste likove poput ovih na vlasti u CG...Nikad pameti u potezima Srbije...

@@@

pre 5 godina

Cisto sto se ovog odnosa “za” i “protiv” nezavisnosti tice... stranke koje su izricito ZA nezavisnu CG su na izborima osvojile oko 75-80% glasova. Koalicija koja je nominalno prosrpska/proruska ima u sebi i ekstremne crnogorske partije, tako da je odnos ZNACAJNO promenjen u odnosu na 2006. Mislim, Djukanovic ima vecinu u skoro svakoj opstini u kojoj su Srbi vecina, tako da...

Милош

pre 5 godina

Чињеница је да спонзори црногорске националности упорно рециклирају једне те исте људе. Са друге стране јако им је стало да цео пројекат буде кредибилан што подразумева нове, младе људе. Наравно да их нема и то све говори да је све ово на климавим ногама. Кад оде Ђукановић и друштво све ће се срушити, а они већ спремају бежанију.
Да се разумемо, Србији не треба Црна Гора у истој држави. Ван памети је да пола милиона људи даје пола администрације и има пола власти и одлучује у држави од 6-7 милиона људи. Нама у Србији је доста црногораца.
Оно што нам треба, и што ће бити, треба нам просрпски настројена, пријатељска Црна Гора.

Goran

pre 5 godina

Ma treba reci, svi Srbi dodjite u Srbiju... Ne dajte da Vas sikaniraju... Mi smo sve priznavali i dali smo i vise nego drugi, i ispadosmo najgori u Evropi. Neki put se osecam kao da ne smem da kazem da sam Srbin. U svakoj drugoj zemlji nas kinje u ponizavaju.

stranger

pre 5 godina

U Kanadi je na jednom od najpopularnijih portala izasao clanak o novim turistickim destinacijama koje treba posetiti u 2019. Ima 50 destinacija i medju njima su Mostar, Sarajevo, Ohrid i Boka Kotorska. Dakle BiH, Makedonija i Crna Gora. Paralelno sa NATO ide i sva druga aktivnost. Cisto da se zna odakle vetar duva.

Rob Sinji

pre 5 godina

@(Milos, 13. januar 2019 17:21)
A gde ti se dede ijekavica i ona dva slova Crnogorče? Valjda se na Crnogorskom kaže nijesam a ne nisam. Pa moja pokojna baba je posle 150 godina života naše porodice u Šumadiji govorila bolje ijekavicu od tebe. A Prizren ti je u amanet ostavio Kralj Crne Gore a ne Srbije. Tako da su takve izjave izuzetak koji povrdjuje pravilo. Nisu svi tu zbog para ima i onih naivnih.

demokratija

pre 5 godina

Ne radi se ovde o nekakvoj strepnji za "samobitnost", već o klasičnoj političkoj manipulaciji od strane režima. Ako je i postojala neka ugoženost iz Srbije prema državnosti i identitetu Crne Gore, zar se to ne bi desilo u prvim godinama nakon proglašenja nezavisnosti? Zašto bi ta pretnja nastala nakon više od deset godina? I to u vreme veoma dobrih odnosa dva autokratska režima, najboljih od kada su se Milošević i Đukanović posvađali u drugoj polovini 90-ih. Đukanoviću inače nisu odgovarali ni Đinđić ni Koštunica, demokratski političari. Diktatorsko-mafijaški režim u Podgorici kroz podele i stvaranje atmosfere ugroženosti države pokušava da stvori tzv. crnogorski identitet,jer će tako lakše manipulisati narodom. Svako ko se sa tim ne slaže se optužuje za izdaju,što je i sam Đukanović izgovorio prošle godine na predizbornoj mitingu na severu Crne Gore. To je vokabular, kojima se koriste vladari i u totalitarnim sistemima, kakav smo nekada imali. Opozicija i neistomišljenici se proganjaju i zatvaraju. Crna Gora se kreće u tom pravcu,a sve uz blagonaklonost zapada.

Boki

pre 5 godina

(PILIPENDA, 13. januar 2019 19:27)

To je kada istoriju gledas kroz prizmu najzadrtijeg nacionalizma koji je nametnum nasim umovima za svega 30 godina i onda bitnost biti Srbin stavljas na istorijske likove. Nemanjicima uopste nije bilo od nikakve vaznosti sto su Srbi niti su patili od Srpstva kao sto danas pati vecina naroda vec su gledali da prezive u vecitim tektonskim pomeranjima na podrucju gde su. Ni Nemanjici ni Car Dusan nisu sirili svoju teriotoriju da bi posrbljavali vec da bi bili deo velike price.

Palanka

pre 5 godina

Glavna osobina populacije iz CG je lakoca promjene identiteta. Dole su svi Crnogorci a u Srbiji su Srbi. Dole se glasa za DPS a u Bg se srbuje. Tako se kod gradjana Srbije stvara lazna slika o broju i osjecanju naroda u CG. Cast izuzecima i onih 30% koji su principijelni. Ostali ce biti sta im odgovara i po potrebi i sta god da budu bice najekstremniji u tome. Kao Srbi su nam nanosili stetu ekstremnim stavovima, primjer su Karadzic i Milosevic. Dok su bili Srbi kocili su se da su najveci Srbi, skloni su pretjerivanju z svemu, jer valjda tako se dokazuju.

Sjasite

pre 5 godina

Zabole me uvo i za cg i hrvatsku i sve koji su se otcepili! Želim svima puno sreće, samo nam sjasite s grbače! Kad god imate izbore ****** po nama!

Nenad

pre 5 godina

Mene najvise brinu oni sto su u CG veliki Crnogorci a cim predju u Srbiju postanu Srbi, posebno ako ima kakva sluzba da se zauzme. Ljude sa pravim idealima ne krivim nista. Sto se mene tice mozes da verujes da si jednorog.

Бата Стојковић

pre 5 godina

Jedno je sigurno, da su se u ta neka davna vremena Nemanjići opredelili za katoličku veru danas ne bi imali ni Kroate, a ni Bošnjake, a kamoli Crnogorce i Makedonce.
(PILIPENDA, 13. januar 2019 19:27)
Видиш у доба Немањића Византије и Цариград су били центар света а не Рим и Италија расцепкана на мале кнежевине тако да је њихов избор био као данашњи избор ЦГ да приступи натоу. Дакле не може се нечији поступак процењивати на основу данашње ситуације. Запамти и Египат је некад био најмоћнија држава на свету а види где су задњих 8 векова.

NixKO

pre 5 godina

Crnogorsko proljeće... jedini je problem što tas na vagi su siva masa “Crnogorci/Srbi “ koji su vaspitavani kao komunisti i koji su u službi vlasti/ko god da je vlast. Što znači da su to isti oni koji su jurišali na Dubrovnik a sad jurišaju na jezik i crkvu....
Proći će Miloizam isto kao i Titoizam... Neka je Vječna prava Crna Gora , Njegoševa Crna Gora !!!

Nebomi

pre 5 godina

Nacija je društveni oblik buržoaske vladavine... potpuno je nezamislivo da novostvorene buržoazije ne manipulišu kontruktom identitetam, naravno, onako kako to najviše odgovara njihovim aktuelnim klasnim interesima... sve drugo je cirkuska predstava...

alba greaca

pre 5 godina

Zaškripalo je u odnosima Amera i Rusa, na žalost impotentnu Evropu ne treba sponinjati, nova preraspodela karata i bitka za što više teritorija sa uticajem.

Mi se, na žalost, ne pitamo ništa. Ovi mučenici malo niže još manje, u stvari APSOLUTNO ništa - sa njima je odavno završeno i verovatno su bespovratno krenuli na put da ih drugi neđusobno izdele za potkusurivanje u međudobnim dilovima.

Бата Стојковић

pre 5 godina

Што ли се само онај Светозар Маровић, некадашњи Милов саборац и промотер независности Црне Горе лечи, а заправо крије, у Београду а не у Приштини или Загребу?

Kiza

pre 5 godina

Ako je, kako kažu sagovornici ovog hrvatskog novinara, crnogorsko društvo podeljeno približno pola-pola, onda obe strane koje se bore za "dušu" Crne Gore ni malo ne haju za to kako će se osećati ona druga strana. Ako ni jedni ni drugi ni ne pomišljaju na neki kompromis, onda ni jedni ni drugi nisu ništa bolji od onih drugih - nemaju nikakvu moralnu prednost, ma šta tvrdili da su im principi. To je ono što daje ružnu sliku o ovom sukobu, jer, šta god da bude, jedna strana će se osećati ojađeno, a drugu će biti baš briga za to. Mislim da je to mnogo gore od toga što će se poremetiti nešto u vezi sa evro-atlanskim ili srpskim integracijama, koje bi trebale da svima budu manje važne od toga na šta će ličiti crnogorsko društvo po završetku ovih trvenja.