Ponedeljak, 10.12.2018.

18:55

"Kome se Tuđmanov spomenik obraća i šta želi da poruči?"

Spomenik Franji Tuđmanu, koji je u Zagrebu otkrila predsednica Kolinda Grabar Kitarović, izazvao je velike polemike u hrvatskoj javnosti.

Izvor: Tanjug

"Kome se Tuðmanov spomenik obraæa i šta želi da poruèi?" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Karington2

pre 5 godina

Klauški, pretpostavljam plaćen da blati, ali i to je demokracija. Glumi da mu nije ništa jasno, izmišlja poveznice koje su samo u njegovoj glavi a “ne vidi” one stvarne jer ih ne želi vidjeti. Pusta pitanja, komu, čemu, kako, zašto, zašto baš danas, zašto uopće i ostala bajna pitanja.
1. Zasto spomenik Tuđmanu?
Zato što je pod njegovim vodstvom obranjena i međunarodno afirmirana država Hrvatska.
Zato što je postao velika povijesna figura hrvatske politike.
2. Zašto baš danas?
Zato što je danas godišnjica smrti (umro je 10.12.).
3. Tuđman nije vodio privatizaciju niti zadužio zemlju iako je ratovao, privatizaciju, njen najveći dio, je odradio Ivica Racan i SDP, ali i HDZ nakon Tuđmana. Sve odreda komunisti, i u SDP i u HDZ i komunistički direktori. Tuđman je bio i ostao antifašist, ali je prvi ukazivao na komunističke laži i komunističke zločine.
Tuđman nije radio podjele već pomirbu.
I nije bio za odmazdu već za amnestiju.
Nije bio ni za uklanjanje Tita.
Previse je toga što mu mnogi ne mogu oprostiti. Pokvario im planove.
Sve to Klauški zna ali mora pisati sve suprotno ako misli dobiti honorar.

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

Apsolutno razumem Hrvate po ovom pitanju. Tudjman im je stvorio drzavu u razmerama u kojima nisu mogli ni da sanjaju. I to prilicno jeftino u smislu ljudskih zrtava.
Niko nama Srbima nije kriv sto smo od 1912-1999 izgubili preko 2,5 miliona ljudi i nismo stvrili svoji drzavu nego smo je slucajno dobili.
Uzgred samo bih dodao da bi bilo lepo da pored Tudjmana stave i spomenike svih zasluznih u poslednjih 100 godina za njihovu drzavnost. Znaci, uz Tudjmana spomenici kralja Aleksandra Karadjordjevica, kneza Pavla i Slobodana Milosevica.

marija

pre 5 godina

Nikad ne zaboravite,
- kreator udruzenog zlocinackog poduhvata koji je pocinjen nad Bosnjacima u
BiH ukljucujuci etnicko ciscenje i koncentracione logore.

Za ostale zločine nije osudjen, spasila ga je smrt.

Banjalučanin

pre 5 godina

@Vitez i Frere Jacques
A otkud vi znate da su ti uhapšeni Srbi iz Vukovara ratni zločinci?!
Samo su privedeni na saslušanje, niti im se počelo suditi a kamoli da su već osuđeni. Za razliku od njih, osuđeni ratni zločinac Branimir Glavaš, koji je osuđen za ubistva osječkih Srba, slobodno sjedi u Saboru, umjesto da bude u zatvoru.
Takođe, Tomislav Merčep, koji je kriv za ubistva preko 150 srpskih civila u Vukovaru prije i tokom rata, bezbrižno se brčka po banjama, a za zločine nad Srbima niko nikad nije odgovarao.
Što se Tuđmana tiče, njega je optužnice spasila prerana smrt, ništa drugo...

Zemun grad SPO

pre 5 godina

U Zagrebu Tudjmanov spomenik, u Podgorici Titov, a u Beogradu bi neki podigli Milosevicu i zaista bi im uspelo da doticni nije izgubio sve ratove. Na trgovima spomenici a zivotima nam upravljaju njihovi ucenici.

ja hocu da budem aMoniman

pre 5 godina

Samo jos jedan fasista u nizu u "prelepoj njihovoj". Samo ovog puta od bronce...
(Direktor kontejnera, 10. decembar 2018 19:15

partizan, udbas , komunista, gori od fasiste.

prellee

pre 5 godina

Svima njima obezbjedio dobra radna mjesta a obični narod nula, put pod noge i u inozemstvo, kako oni po hrvatski vode da kažu. Branitelji su zaradili dobre mirovine i svaka posmisao o saradnji sa Srbima diže UZBUNU. Nema tog, dok je mržnje tu su i mirovine. Zadužili Hrvatsku sa 38 milijardi Eura. Ostalo sve zatvoreno!Zadnji Uljanik pod ključ. Kraj rada, samo mržnja kao najbolji proizvod. Jadno stanje duha i volje da se nešto napravi, prvo za sebe, pa onda i za komšije u okruženju.

mile pile

pre 5 godina

jer se na rani srednji vijek prenose vrijednosti današnjeg svijeta, kao i današnji pojam nacije u vrijeme kad one uopće nisu bile formirane, već su to bile rodovsko-plemenske zajednice, koje nisu govorile ni jedan od današnjih jezika niti imale svijest o nekoj nacionalnoj pripadnosti u današnjem smislu te riječi.

dr

pre 5 godina

čovek im napravio državu, to su hteli,napravio i kakvu su hteli, bez srba,sad je samo njihova,a to što ne znaju šta će sa njom to je druga priča...fali im ipak malo srba jer je čitav koncept te države napravljen na srbomržnji

Goran

pre 5 godina

@Frere Jacques

Dormez-vous? Ou no?...spavaš li?
Pa po tebi ni Hitler nije zločinac jer mu nije sudjeno...Eeee, a taman sam se ponadao da ima neki objektivni sused...ccc

Yugocinik

pre 5 godina

Pa zasluzio je. Ipak je on bio komunista i Titov-JNA general. Steta sto ne znamo koje je sve ordenje za zasluge dobio od SFRJ.

Nema nikakve sumnje da ce sve to biti uklesano u podnozju spomenika.

Harry

pre 5 godina

Cekaj, ko je ovo? Ovo nije onaj krivousti nosonja...hobi ustasa. Ovo je neko nesto "braci" hrvatima uvalio. Neko im prodaje **** za bubrege.

Vitez

pre 5 godina

Podiže se i u vreme, kako primećuje, kad se u Vukovaru hapse srpski zločinci, čime se ruši Tuđmanov koncept amnestije nakon mirne reintegracije.


Na ratne zlocince ne podilazi zakon o opcem oprostu.

Will

pre 5 godina

Nije da se on spominje u haskoj presudi nego
je oznacen kao kreator udruzenog zlocinackog
poduhvata koji je pocinjen nad Bosnjacima u
BiH ukljucujuci etnicko ciscenje i koncentracione
logore , drugim i narodskim rijecima , rijetko vidjen
ratni zlocinac.
A po pojedinom komentarima ovdje ni Hitler
nije zlocinac jer nije imao sudjenje.
E pa po uzoru na Nirnberski proces gdje je isto
firer Hitler oznacen kao vodja holokausta i
ostalih zlocina tako je i Tudjman oznacen
od Haga kao vodja UZP-a i agresije na susjednu
zemlju.

pox

pre 5 godina

U čemu je problem? Iz njihovog ugla, oni su imali svoju republiku, prema Ustavu iz 1974. su imali pravo na samoopredeljenje, sproveli referendum koji nije bio za razdruživanje već "olabavljivanje"... Tehnički gledano, Jugoslaviju je prvenstveno srušila Srbija svojom politikom i rušenjem Ustava 1974. Legitimne su naše frustracije sa NDH genocidom, darivanjem Baranje 1945, a i politikom aparthejda HDZ-a 1990. Za nas žurka počinje 1941, za njih 1991. Ali u toj žurci, kad je već došlo do nje, ovaj lik im je osigurao granice i rešio se "problema" Srb. To što su se na neki način upucali u nogu pražnjenjem Krajine je za nas sad nebitno. I to što pišu novu istoriju i negiraju jame i kame...ali i za ono što su "naši" činili, mi ignorišemo i negiramo. Balkanska rapsodija.

ANTE BAN

pre 5 godina

Složio bih se sa sinom Stjepanom! Jer- od kipara i arhitekte kalibra Kuzme Kovačića očekivao sam bolji spomenik! Tudjman ima originalnijih i vjerodostojnijih spomenika od ovog, npr. u Splitu, ali-jasno-ne sporim da je ovaj najveći!Nema dvojbe da ga je zaslužio, ali- zašto se podiže baš sad? ODGOVOR je jasan; zgb-gradonačelnik sve radi na poboljšanju imidža da sutra- nakon izbora- bude hr-premijer!

Слободан Милошевић - Херој

pre 5 godina

Мислио сам да је Ђоковићева статуа у Јагодини најлошија икада, али је овај Туђманова за 3 класе гора

aa

pre 5 godina

A kako Hrvati imaju duple aršine.
Izvrše terorističke napade na kasarne Jna i postanu glavni krivci za raspad Jugoslavije, kasnije to predstave kao agresiju srbočetnika na tisućljetnu kulturu, a Slobodan Milošević je kasapin i zločinac a tokom celog rata pio visku sa Tudjmanom preko 100 puta.

mild

pre 5 godina

Pa ajmo iskreno jel imaju oni nekog veceg u celoj svojoj istoriji od Tudjmana?Hrvati iza sebe nemaju jaku drzavu i svoje dinastije u srednjem veku,pa borbu protiv 2 carstva u novom,pa epopeju u prvom sv ratu,pa herojstvo u drugom.Njima je rat devedesetih nesto najvece sto su postigli u istoriji i zato slave svake godine napad 200 000 hrvatskih vojnika na one starce i zene u Krajini 95.

O.T.A.N.

pre 5 godina

Tudjan se sastajao sa Miloševićem tokom celog rata i bili su baš dobri prijatelji.
(ja, 10. decembar 2018 19:15)

Možda je zato i RSK ostavljena na cedilu, možda. Ali istinu nikada nećemo saznati. Bilo nekada davno, a kolovođe je odavno odneo Đavo...Time treba da se bave istočari, a mi smo previše razmišljali o tome.

Frere Jacques

pre 5 godina

@

Pravosnazno osudjen ratni zlocinac. Ali nista novo u hrvata...
(veterinarBG, 10. decembar 2018 19:23)

Ne, Šešelj je pravosnažno osuđeni zločinac, Šljivančanin, Lazarević, Krajišnik, de facto i Karadžić i Mladić, sve miljenici i velikani kojima se vaš Firer i njegovi kućni ljubimci (javno) dive.
A Tuđmanu nikad nije suđeno umro je, to šta su ga spomenuli u presudi Praljku i ostatku društva ne znači da je on osuđen.
Da ne spominjem da je Draža nebrojeno puta dokazao svoj antifašizam, posebno na Neretvi, pa zaslužuje spomenik da mu se vojska ide klanjati i paliti svijeće, a tek Nedić šta zaslužuje ulicu, eeeee...

Covek po imenu Uve

pre 5 godina

S njihove tacke gledista zasluzuje spomenik. Na ovaj ili onaj nacin doneo im je ostvarenje 1000 godisnjeg sna, a nama je Sloba doneo samo pustos, a njegov sistem izrodio ludake koji i dalje vladaju.

Tako stoje stvari

pre 5 godina

Pravosnazno osudjen ratni zlocinac. Ali nista novo u hrvata...
(veterinarBG, 10. decembar 2018 19:23)

Nije. Umro je pre bilo kakve presude. Čak nije poživeo da vidi ni optužnicu. Imao je sreće u tom smislu jer je više visokih funkcionera haškog tribunala izjavilo da bi optužnica sigurno bila podignuta da je poživeo.

Prvog dana revolucije...

pre 5 godina

U zagrebačkim Novostima, kolumnista V. Ivančić napisao genijalnu kolumnu pod naslovom: Neka visi F. T... Preporuka za čitanje, a tema kolumne je kako se vandalizuje spomenik prvom predsjedniku!

room 1408

pre 5 godina

Ja ne znam sto oni slave Tudjmana?!Covek im doneo rat,bedu,propast,siromaštvo...Neko će reci da je doneo slobodu...Ok?Kako su platili to?Imam dosta prijatelja po Hrvatskoj..Kuka narod na sav glas!Ocigledno odlika ovih prostora je da slavi sve sto nije za proslavu....

Covek po imenu Uve

pre 5 godina

S njihove tacke gledista zasluzuje spomenik. Na ovaj ili onaj nacin doneo im je ostvarenje 1000 godisnjeg sna, a nama je Sloba doneo samo pustos, a njegov sistem izrodio ludake koji i dalje vladaju.

aa

pre 5 godina

A kako Hrvati imaju duple aršine.
Izvrše terorističke napade na kasarne Jna i postanu glavni krivci za raspad Jugoslavije, kasnije to predstave kao agresiju srbočetnika na tisućljetnu kulturu, a Slobodan Milošević je kasapin i zločinac a tokom celog rata pio visku sa Tudjmanom preko 100 puta.

room 1408

pre 5 godina

Ja ne znam sto oni slave Tudjmana?!Covek im doneo rat,bedu,propast,siromaštvo...Neko će reci da je doneo slobodu...Ok?Kako su platili to?Imam dosta prijatelja po Hrvatskoj..Kuka narod na sav glas!Ocigledno odlika ovih prostora je da slavi sve sto nije za proslavu....

mild

pre 5 godina

Pa ajmo iskreno jel imaju oni nekog veceg u celoj svojoj istoriji od Tudjmana?Hrvati iza sebe nemaju jaku drzavu i svoje dinastije u srednjem veku,pa borbu protiv 2 carstva u novom,pa epopeju u prvom sv ratu,pa herojstvo u drugom.Njima je rat devedesetih nesto najvece sto su postigli u istoriji i zato slave svake godine napad 200 000 hrvatskih vojnika na one starce i zene u Krajini 95.

pox

pre 5 godina

U čemu je problem? Iz njihovog ugla, oni su imali svoju republiku, prema Ustavu iz 1974. su imali pravo na samoopredeljenje, sproveli referendum koji nije bio za razdruživanje već "olabavljivanje"... Tehnički gledano, Jugoslaviju je prvenstveno srušila Srbija svojom politikom i rušenjem Ustava 1974. Legitimne su naše frustracije sa NDH genocidom, darivanjem Baranje 1945, a i politikom aparthejda HDZ-a 1990. Za nas žurka počinje 1941, za njih 1991. Ali u toj žurci, kad je već došlo do nje, ovaj lik im je osigurao granice i rešio se "problema" Srb. To što su se na neki način upucali u nogu pražnjenjem Krajine je za nas sad nebitno. I to što pišu novu istoriju i negiraju jame i kame...ali i za ono što su "naši" činili, mi ignorišemo i negiramo. Balkanska rapsodija.

Frere Jacques

pre 5 godina

@

Pravosnazno osudjen ratni zlocinac. Ali nista novo u hrvata...
(veterinarBG, 10. decembar 2018 19:23)

Ne, Šešelj je pravosnažno osuđeni zločinac, Šljivančanin, Lazarević, Krajišnik, de facto i Karadžić i Mladić, sve miljenici i velikani kojima se vaš Firer i njegovi kućni ljubimci (javno) dive.
A Tuđmanu nikad nije suđeno umro je, to šta su ga spomenuli u presudi Praljku i ostatku društva ne znači da je on osuđen.
Da ne spominjem da je Draža nebrojeno puta dokazao svoj antifašizam, posebno na Neretvi, pa zaslužuje spomenik da mu se vojska ide klanjati i paliti svijeće, a tek Nedić šta zaslužuje ulicu, eeeee...

Слободан Милошевић - Херој

pre 5 godina

Мислио сам да је Ђоковићева статуа у Јагодини најлошија икада, али је овај Туђманова за 3 класе гора

Will

pre 5 godina

Nije da se on spominje u haskoj presudi nego
je oznacen kao kreator udruzenog zlocinackog
poduhvata koji je pocinjen nad Bosnjacima u
BiH ukljucujuci etnicko ciscenje i koncentracione
logore , drugim i narodskim rijecima , rijetko vidjen
ratni zlocinac.
A po pojedinom komentarima ovdje ni Hitler
nije zlocinac jer nije imao sudjenje.
E pa po uzoru na Nirnberski proces gdje je isto
firer Hitler oznacen kao vodja holokausta i
ostalih zlocina tako je i Tudjman oznacen
od Haga kao vodja UZP-a i agresije na susjednu
zemlju.

dr

pre 5 godina

čovek im napravio državu, to su hteli,napravio i kakvu su hteli, bez srba,sad je samo njihova,a to što ne znaju šta će sa njom to je druga priča...fali im ipak malo srba jer je čitav koncept te države napravljen na srbomržnji

Tako stoje stvari

pre 5 godina

Pravosnazno osudjen ratni zlocinac. Ali nista novo u hrvata...
(veterinarBG, 10. decembar 2018 19:23)

Nije. Umro je pre bilo kakve presude. Čak nije poživeo da vidi ni optužnicu. Imao je sreće u tom smislu jer je više visokih funkcionera haškog tribunala izjavilo da bi optužnica sigurno bila podignuta da je poživeo.

Harry

pre 5 godina

Cekaj, ko je ovo? Ovo nije onaj krivousti nosonja...hobi ustasa. Ovo je neko nesto "braci" hrvatima uvalio. Neko im prodaje **** za bubrege.

Goran

pre 5 godina

@Frere Jacques

Dormez-vous? Ou no?...spavaš li?
Pa po tebi ni Hitler nije zločinac jer mu nije sudjeno...Eeee, a taman sam se ponadao da ima neki objektivni sused...ccc

O.T.A.N.

pre 5 godina

Tudjan se sastajao sa Miloševićem tokom celog rata i bili su baš dobri prijatelji.
(ja, 10. decembar 2018 19:15)

Možda je zato i RSK ostavljena na cedilu, možda. Ali istinu nikada nećemo saznati. Bilo nekada davno, a kolovođe je odavno odneo Đavo...Time treba da se bave istočari, a mi smo previše razmišljali o tome.

prellee

pre 5 godina

Svima njima obezbjedio dobra radna mjesta a obični narod nula, put pod noge i u inozemstvo, kako oni po hrvatski vode da kažu. Branitelji su zaradili dobre mirovine i svaka posmisao o saradnji sa Srbima diže UZBUNU. Nema tog, dok je mržnje tu su i mirovine. Zadužili Hrvatsku sa 38 milijardi Eura. Ostalo sve zatvoreno!Zadnji Uljanik pod ključ. Kraj rada, samo mržnja kao najbolji proizvod. Jadno stanje duha i volje da se nešto napravi, prvo za sebe, pa onda i za komšije u okruženju.

Prvog dana revolucije...

pre 5 godina

U zagrebačkim Novostima, kolumnista V. Ivančić napisao genijalnu kolumnu pod naslovom: Neka visi F. T... Preporuka za čitanje, a tema kolumne je kako se vandalizuje spomenik prvom predsjedniku!

Vitez

pre 5 godina

Podiže se i u vreme, kako primećuje, kad se u Vukovaru hapse srpski zločinci, čime se ruši Tuđmanov koncept amnestije nakon mirne reintegracije.


Na ratne zlocince ne podilazi zakon o opcem oprostu.

Yugocinik

pre 5 godina

Pa zasluzio je. Ipak je on bio komunista i Titov-JNA general. Steta sto ne znamo koje je sve ordenje za zasluge dobio od SFRJ.

Nema nikakve sumnje da ce sve to biti uklesano u podnozju spomenika.

Banjalučanin

pre 5 godina

@Vitez i Frere Jacques
A otkud vi znate da su ti uhapšeni Srbi iz Vukovara ratni zločinci?!
Samo su privedeni na saslušanje, niti im se počelo suditi a kamoli da su već osuđeni. Za razliku od njih, osuđeni ratni zločinac Branimir Glavaš, koji je osuđen za ubistva osječkih Srba, slobodno sjedi u Saboru, umjesto da bude u zatvoru.
Takođe, Tomislav Merčep, koji je kriv za ubistva preko 150 srpskih civila u Vukovaru prije i tokom rata, bezbrižno se brčka po banjama, a za zločine nad Srbima niko nikad nije odgovarao.
Što se Tuđmana tiče, njega je optužnice spasila prerana smrt, ništa drugo...

ja hocu da budem aMoniman

pre 5 godina

Samo jos jedan fasista u nizu u "prelepoj njihovoj". Samo ovog puta od bronce...
(Direktor kontejnera, 10. decembar 2018 19:15

partizan, udbas , komunista, gori od fasiste.

ANTE BAN

pre 5 godina

Složio bih se sa sinom Stjepanom! Jer- od kipara i arhitekte kalibra Kuzme Kovačića očekivao sam bolji spomenik! Tudjman ima originalnijih i vjerodostojnijih spomenika od ovog, npr. u Splitu, ali-jasno-ne sporim da je ovaj najveći!Nema dvojbe da ga je zaslužio, ali- zašto se podiže baš sad? ODGOVOR je jasan; zgb-gradonačelnik sve radi na poboljšanju imidža da sutra- nakon izbora- bude hr-premijer!

Zemun grad SPO

pre 5 godina

U Zagrebu Tudjmanov spomenik, u Podgorici Titov, a u Beogradu bi neki podigli Milosevicu i zaista bi im uspelo da doticni nije izgubio sve ratove. Na trgovima spomenici a zivotima nam upravljaju njihovi ucenici.

mile pile

pre 5 godina

jer se na rani srednji vijek prenose vrijednosti današnjeg svijeta, kao i današnji pojam nacije u vrijeme kad one uopće nisu bile formirane, već su to bile rodovsko-plemenske zajednice, koje nisu govorile ni jedan od današnjih jezika niti imale svijest o nekoj nacionalnoj pripadnosti u današnjem smislu te riječi.

Karington2

pre 5 godina

Klauški, pretpostavljam plaćen da blati, ali i to je demokracija. Glumi da mu nije ništa jasno, izmišlja poveznice koje su samo u njegovoj glavi a “ne vidi” one stvarne jer ih ne želi vidjeti. Pusta pitanja, komu, čemu, kako, zašto, zašto baš danas, zašto uopće i ostala bajna pitanja.
1. Zasto spomenik Tuđmanu?
Zato što je pod njegovim vodstvom obranjena i međunarodno afirmirana država Hrvatska.
Zato što je postao velika povijesna figura hrvatske politike.
2. Zašto baš danas?
Zato što je danas godišnjica smrti (umro je 10.12.).
3. Tuđman nije vodio privatizaciju niti zadužio zemlju iako je ratovao, privatizaciju, njen najveći dio, je odradio Ivica Racan i SDP, ali i HDZ nakon Tuđmana. Sve odreda komunisti, i u SDP i u HDZ i komunistički direktori. Tuđman je bio i ostao antifašist, ali je prvi ukazivao na komunističke laži i komunističke zločine.
Tuđman nije radio podjele već pomirbu.
I nije bio za odmazdu već za amnestiju.
Nije bio ni za uklanjanje Tita.
Previse je toga što mu mnogi ne mogu oprostiti. Pokvario im planove.
Sve to Klauški zna ali mora pisati sve suprotno ako misli dobiti honorar.

marija

pre 5 godina

Nikad ne zaboravite,
- kreator udruzenog zlocinackog poduhvata koji je pocinjen nad Bosnjacima u
BiH ukljucujuci etnicko ciscenje i koncentracione logore.

Za ostale zločine nije osudjen, spasila ga je smrt.

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

Apsolutno razumem Hrvate po ovom pitanju. Tudjman im je stvorio drzavu u razmerama u kojima nisu mogli ni da sanjaju. I to prilicno jeftino u smislu ljudskih zrtava.
Niko nama Srbima nije kriv sto smo od 1912-1999 izgubili preko 2,5 miliona ljudi i nismo stvrili svoji drzavu nego smo je slucajno dobili.
Uzgred samo bih dodao da bi bilo lepo da pored Tudjmana stave i spomenike svih zasluznih u poslednjih 100 godina za njihovu drzavnost. Znaci, uz Tudjmana spomenici kralja Aleksandra Karadjordjevica, kneza Pavla i Slobodana Milosevica.

Frere Jacques

pre 5 godina

@

Pravosnazno osudjen ratni zlocinac. Ali nista novo u hrvata...
(veterinarBG, 10. decembar 2018 19:23)

Ne, Šešelj je pravosnažno osuđeni zločinac, Šljivančanin, Lazarević, Krajišnik, de facto i Karadžić i Mladić, sve miljenici i velikani kojima se vaš Firer i njegovi kućni ljubimci (javno) dive.
A Tuđmanu nikad nije suđeno umro je, to šta su ga spomenuli u presudi Praljku i ostatku društva ne znači da je on osuđen.
Da ne spominjem da je Draža nebrojeno puta dokazao svoj antifašizam, posebno na Neretvi, pa zaslužuje spomenik da mu se vojska ide klanjati i paliti svijeće, a tek Nedić šta zaslužuje ulicu, eeeee...

aa

pre 5 godina

A kako Hrvati imaju duple aršine.
Izvrše terorističke napade na kasarne Jna i postanu glavni krivci za raspad Jugoslavije, kasnije to predstave kao agresiju srbočetnika na tisućljetnu kulturu, a Slobodan Milošević je kasapin i zločinac a tokom celog rata pio visku sa Tudjmanom preko 100 puta.

room 1408

pre 5 godina

Ja ne znam sto oni slave Tudjmana?!Covek im doneo rat,bedu,propast,siromaštvo...Neko će reci da je doneo slobodu...Ok?Kako su platili to?Imam dosta prijatelja po Hrvatskoj..Kuka narod na sav glas!Ocigledno odlika ovih prostora je da slavi sve sto nije za proslavu....

mild

pre 5 godina

Pa ajmo iskreno jel imaju oni nekog veceg u celoj svojoj istoriji od Tudjmana?Hrvati iza sebe nemaju jaku drzavu i svoje dinastije u srednjem veku,pa borbu protiv 2 carstva u novom,pa epopeju u prvom sv ratu,pa herojstvo u drugom.Njima je rat devedesetih nesto najvece sto su postigli u istoriji i zato slave svake godine napad 200 000 hrvatskih vojnika na one starce i zene u Krajini 95.

Will

pre 5 godina

Nije da se on spominje u haskoj presudi nego
je oznacen kao kreator udruzenog zlocinackog
poduhvata koji je pocinjen nad Bosnjacima u
BiH ukljucujuci etnicko ciscenje i koncentracione
logore , drugim i narodskim rijecima , rijetko vidjen
ratni zlocinac.
A po pojedinom komentarima ovdje ni Hitler
nije zlocinac jer nije imao sudjenje.
E pa po uzoru na Nirnberski proces gdje je isto
firer Hitler oznacen kao vodja holokausta i
ostalih zlocina tako je i Tudjman oznacen
od Haga kao vodja UZP-a i agresije na susjednu
zemlju.

dr

pre 5 godina

čovek im napravio državu, to su hteli,napravio i kakvu su hteli, bez srba,sad je samo njihova,a to što ne znaju šta će sa njom to je druga priča...fali im ipak malo srba jer je čitav koncept te države napravljen na srbomržnji

Prvog dana revolucije...

pre 5 godina

U zagrebačkim Novostima, kolumnista V. Ivančić napisao genijalnu kolumnu pod naslovom: Neka visi F. T... Preporuka za čitanje, a tema kolumne je kako se vandalizuje spomenik prvom predsjedniku!

ANTE BAN

pre 5 godina

Složio bih se sa sinom Stjepanom! Jer- od kipara i arhitekte kalibra Kuzme Kovačića očekivao sam bolji spomenik! Tudjman ima originalnijih i vjerodostojnijih spomenika od ovog, npr. u Splitu, ali-jasno-ne sporim da je ovaj najveći!Nema dvojbe da ga je zaslužio, ali- zašto se podiže baš sad? ODGOVOR je jasan; zgb-gradonačelnik sve radi na poboljšanju imidža da sutra- nakon izbora- bude hr-premijer!

pox

pre 5 godina

U čemu je problem? Iz njihovog ugla, oni su imali svoju republiku, prema Ustavu iz 1974. su imali pravo na samoopredeljenje, sproveli referendum koji nije bio za razdruživanje već "olabavljivanje"... Tehnički gledano, Jugoslaviju je prvenstveno srušila Srbija svojom politikom i rušenjem Ustava 1974. Legitimne su naše frustracije sa NDH genocidom, darivanjem Baranje 1945, a i politikom aparthejda HDZ-a 1990. Za nas žurka počinje 1941, za njih 1991. Ali u toj žurci, kad je već došlo do nje, ovaj lik im je osigurao granice i rešio se "problema" Srb. To što su se na neki način upucali u nogu pražnjenjem Krajine je za nas sad nebitno. I to što pišu novu istoriju i negiraju jame i kame...ali i za ono što su "naši" činili, mi ignorišemo i negiramo. Balkanska rapsodija.

prellee

pre 5 godina

Svima njima obezbjedio dobra radna mjesta a obični narod nula, put pod noge i u inozemstvo, kako oni po hrvatski vode da kažu. Branitelji su zaradili dobre mirovine i svaka posmisao o saradnji sa Srbima diže UZBUNU. Nema tog, dok je mržnje tu su i mirovine. Zadužili Hrvatsku sa 38 milijardi Eura. Ostalo sve zatvoreno!Zadnji Uljanik pod ključ. Kraj rada, samo mržnja kao najbolji proizvod. Jadno stanje duha i volje da se nešto napravi, prvo za sebe, pa onda i za komšije u okruženju.

Covek po imenu Uve

pre 5 godina

S njihove tacke gledista zasluzuje spomenik. Na ovaj ili onaj nacin doneo im je ostvarenje 1000 godisnjeg sna, a nama je Sloba doneo samo pustos, a njegov sistem izrodio ludake koji i dalje vladaju.

Harry

pre 5 godina

Cekaj, ko je ovo? Ovo nije onaj krivousti nosonja...hobi ustasa. Ovo je neko nesto "braci" hrvatima uvalio. Neko im prodaje **** za bubrege.

Слободан Милошевић - Херој

pre 5 godina

Мислио сам да је Ђоковићева статуа у Јагодини најлошија икада, али је овај Туђманова за 3 класе гора

Banjalučanin

pre 5 godina

@Vitez i Frere Jacques
A otkud vi znate da su ti uhapšeni Srbi iz Vukovara ratni zločinci?!
Samo su privedeni na saslušanje, niti im se počelo suditi a kamoli da su već osuđeni. Za razliku od njih, osuđeni ratni zločinac Branimir Glavaš, koji je osuđen za ubistva osječkih Srba, slobodno sjedi u Saboru, umjesto da bude u zatvoru.
Takođe, Tomislav Merčep, koji je kriv za ubistva preko 150 srpskih civila u Vukovaru prije i tokom rata, bezbrižno se brčka po banjama, a za zločine nad Srbima niko nikad nije odgovarao.
Što se Tuđmana tiče, njega je optužnice spasila prerana smrt, ništa drugo...

Goran

pre 5 godina

@Frere Jacques

Dormez-vous? Ou no?...spavaš li?
Pa po tebi ni Hitler nije zločinac jer mu nije sudjeno...Eeee, a taman sam se ponadao da ima neki objektivni sused...ccc

ja hocu da budem aMoniman

pre 5 godina

Samo jos jedan fasista u nizu u "prelepoj njihovoj". Samo ovog puta od bronce...
(Direktor kontejnera, 10. decembar 2018 19:15

partizan, udbas , komunista, gori od fasiste.

Vitez

pre 5 godina

Podiže se i u vreme, kako primećuje, kad se u Vukovaru hapse srpski zločinci, čime se ruši Tuđmanov koncept amnestije nakon mirne reintegracije.


Na ratne zlocince ne podilazi zakon o opcem oprostu.

Tako stoje stvari

pre 5 godina

Pravosnazno osudjen ratni zlocinac. Ali nista novo u hrvata...
(veterinarBG, 10. decembar 2018 19:23)

Nije. Umro je pre bilo kakve presude. Čak nije poživeo da vidi ni optužnicu. Imao je sreće u tom smislu jer je više visokih funkcionera haškog tribunala izjavilo da bi optužnica sigurno bila podignuta da je poživeo.

Zemun grad SPO

pre 5 godina

U Zagrebu Tudjmanov spomenik, u Podgorici Titov, a u Beogradu bi neki podigli Milosevicu i zaista bi im uspelo da doticni nije izgubio sve ratove. Na trgovima spomenici a zivotima nam upravljaju njihovi ucenici.

marija

pre 5 godina

Nikad ne zaboravite,
- kreator udruzenog zlocinackog poduhvata koji je pocinjen nad Bosnjacima u
BiH ukljucujuci etnicko ciscenje i koncentracione logore.

Za ostale zločine nije osudjen, spasila ga je smrt.

O.T.A.N.

pre 5 godina

Tudjan se sastajao sa Miloševićem tokom celog rata i bili su baš dobri prijatelji.
(ja, 10. decembar 2018 19:15)

Možda je zato i RSK ostavljena na cedilu, možda. Ali istinu nikada nećemo saznati. Bilo nekada davno, a kolovođe je odavno odneo Đavo...Time treba da se bave istočari, a mi smo previše razmišljali o tome.

Karington2

pre 5 godina

Klauški, pretpostavljam plaćen da blati, ali i to je demokracija. Glumi da mu nije ništa jasno, izmišlja poveznice koje su samo u njegovoj glavi a “ne vidi” one stvarne jer ih ne želi vidjeti. Pusta pitanja, komu, čemu, kako, zašto, zašto baš danas, zašto uopće i ostala bajna pitanja.
1. Zasto spomenik Tuđmanu?
Zato što je pod njegovim vodstvom obranjena i međunarodno afirmirana država Hrvatska.
Zato što je postao velika povijesna figura hrvatske politike.
2. Zašto baš danas?
Zato što je danas godišnjica smrti (umro je 10.12.).
3. Tuđman nije vodio privatizaciju niti zadužio zemlju iako je ratovao, privatizaciju, njen najveći dio, je odradio Ivica Racan i SDP, ali i HDZ nakon Tuđmana. Sve odreda komunisti, i u SDP i u HDZ i komunistički direktori. Tuđman je bio i ostao antifašist, ali je prvi ukazivao na komunističke laži i komunističke zločine.
Tuđman nije radio podjele već pomirbu.
I nije bio za odmazdu već za amnestiju.
Nije bio ni za uklanjanje Tita.
Previse je toga što mu mnogi ne mogu oprostiti. Pokvario im planove.
Sve to Klauški zna ali mora pisati sve suprotno ako misli dobiti honorar.

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

Apsolutno razumem Hrvate po ovom pitanju. Tudjman im je stvorio drzavu u razmerama u kojima nisu mogli ni da sanjaju. I to prilicno jeftino u smislu ljudskih zrtava.
Niko nama Srbima nije kriv sto smo od 1912-1999 izgubili preko 2,5 miliona ljudi i nismo stvrili svoji drzavu nego smo je slucajno dobili.
Uzgred samo bih dodao da bi bilo lepo da pored Tudjmana stave i spomenike svih zasluznih u poslednjih 100 godina za njihovu drzavnost. Znaci, uz Tudjmana spomenici kralja Aleksandra Karadjordjevica, kneza Pavla i Slobodana Milosevica.

Yugocinik

pre 5 godina

Pa zasluzio je. Ipak je on bio komunista i Titov-JNA general. Steta sto ne znamo koje je sve ordenje za zasluge dobio od SFRJ.

Nema nikakve sumnje da ce sve to biti uklesano u podnozju spomenika.

mile pile

pre 5 godina

jer se na rani srednji vijek prenose vrijednosti današnjeg svijeta, kao i današnji pojam nacije u vrijeme kad one uopće nisu bile formirane, već su to bile rodovsko-plemenske zajednice, koje nisu govorile ni jedan od današnjih jezika niti imale svijest o nekoj nacionalnoj pripadnosti u današnjem smislu te riječi.