Kako je nastala Kraljevina SHS

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević je 1. decembra 1918. u kući Krsmanovića na Terazijama u Beogradu proklamovao je Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Kako je nastala Kralljevina SHS? Greškom? Ma, ne - čistom glupošću koju i dan danas plaćamo.
  (Ivan Š., 1. decembar 2018 23:53)

  # Link komentara

 2. Генијални су ови који историју тумаче из садашње перспективе а заборављају стару мудрост да кад би човек знао кад ће да падне он би чучнуо. Елем 1978 на пример, иначе година кад је напредак Југославије био на врхунцу, после су кола кренула низбрдо, ретки су били они који су тврдили да је старање краљевине СХС била глупост. И ту не мислим само на пословично наивне и поводљиве Србе. Истим тим тумачима историје је савршено нормално и прихватљиво да у ЕУ веће нације имају и већи утицај а не прихватају за нормално да је то исто требало да важи и у Југославији. Црногорци су у СЦГ имали подједнако функција као и Срби па им опет ние ваљало. Сад су у Нато-у где их нико ништа не пита а они срећни. Чудни су људи данас. Заиста.
  (Бата Стојковић, 1. decembar 2018 22:03)

  # Link komentara

 3. Ne znam zašto svi nazivaju nastanak ove države "greškom" ili "ambicijom jednog čoveka"? Planovi za stvaranje jedinstvene južnoslovenske države datiraju dosta ranije. Uostalom i u Načertaniju Ilije Garašanina iz 19. veka naziru se konture buduće države, koja je bila želja, kako srpskog, tako i ostalih južnoslovenskih naroda, uključujući i Bugare. To je bio period jakih pokreta za nacionalno ujedinjenje u tadašnjoj Evropi, koji su rezultirali stvaranjem jedinstvene Nemačke i Italije. Takav je bio plan i sa Jugoslavijom, sa tim što su južnoslovenski narodi bili bliži jedni drugima nego što je to bio slučaj sa znatno većom Italijom i Nemačkom (u ovoj drugi imamo kako protestante, tako i rimokatolike). Dakle plan je postojao dosta ranije. Ako hoćemo o greškama, veća je ona pri stvaranju Druge nego Prve Jugoslavije.
  (Historikstoik, 1. decembar 2018 13:38)

  # Link komentara

 4. Glupo je nastala, a sto se grbo rodi vreme ne ispravi.
  (my way, 1. decembar 2018 13:32)

  # Link komentara

 5. Naknadna pamet je jedna vrsta gluposti. Preovladjuje u komentarima onih koji se rekreativno bave istorijom.
  (bljak, 1. decembar 2018 13:04)

  # Link komentara

 6. @Bane

  Hrvati su u svakum slučaju profitirali.
  Pre svega zbog jasnih ciljeva Italije, koja bi uzela celu Dalmaciju.
  Pitanje, da li bi Hrvati ikad dobili taj dio nazad.
  Država SHS je bila praktički bez mogučnosti da se obrani, nije imala formirane vojske.

  Tako da - jasno je, Hrvati su imali puno sreče posle prvog i drugog rata.
  (Aljaž, 1. decembar 2018 12:45)

  # Link komentara

 7. @nedostizni
  To je samo delimično tačno.Tačno je da je bez veze gledati iz ove perspektive i praviti se general posle bitke (ako to nije u cilju otkrivanja grešaka ,gledano iz nekih uglova) ali je netačno komebtator @Marko napisao da se nije moglo predvideti.
  Garašanin je predvideo mnoge probleme koji će se dogoditi,jasno ih naveo u Načertaniju (kada je politika Rusije u pitanju) a u praksi je prepotnao trenutak kada je Beč polako ulazio u ofanzivu protiv "srpskog faktora" i odustao je zbog toga od "velikog rešenja" -to je uradio još u periodu 1841/1844 (trenutci kada Beč marginalizuje Ljudevita Gaja i kada formiranje hrvatske nacije kreće u drugom pravcu) tako da je praćenjem situacije moglo da se vidi kako će se situacija razvijati.Rusija je dolaskom Nikolaja polako napustila antisrpsku politiku ali je Beč dodao gas.
  Moglo je.Da li nije bilo snage ili volje ili svega po malo to je za analizu.
  (Komša, 1. decembar 2018 12:20)

  # Link komentara

 8. Najveća greška ikada napravljena. Umesto da se tad napravila Srbija i da smo tada uklesali granice ko zna sta bi bilo....
  (Englez u Njujorku, 01. decembar 2018 09:15)

  Nisu dali veliki, nije im odgovaralo tada isto kao što im ne odgovara ni danas. Jaka i jedinstvena velika država na Balkanu...pa to je za sve njih pakao.
  (Knezz, 1. decembar 2018 12:04)

  # Link komentara

 9. (bane, 01. decembar 2018 10:59)

  Nikad "površnije" vidjenje situacije nisam ni čuo ni pročitao....a možda tako i treba, koga briga za Istoriju.
  (Knezz, 1. decembar 2018 12:01)

  # Link komentara

 10. Hrvati su tu situaciju iskoristili
  (Ja, 1. decembar 2018 08:51)

  Hm, ne baš. Država SHS , iako je trajala svega mesec dana, veoma je važna istorijski jer predstavlja vrhunac viševekovne borbe slovenskih naroda pod Austrougarskom, da se oslobode. Posle I sv. rata, Kralj Aleksandar je bio u neverovatno povoljnom položaju na međunarodnom planu, imao je nikada jaču zaleđinu Francuske, UK i Rusije, mogao je i radio je ama baš šta je hteo. Iskoristio je priliku da napravi Jugoslaviju. Drža SHS nije bila priznata niti je imala ikakvu međunarodnu zaleđinu, bilo mu je lako. Ta ideja je fantastična, nije bila nova Osim što je on to uradio zbog sebe. Napravio je državu prema svojim ambicijama, tako je i vodio, navukao na sebe gnev Hrvata i Makedonaca pre svega, ali i ostalih naroda... On je praktično roditelj srpsko-hrvatske mržnje. Ustaški pokret nije nastao iz vakuuma, već kao inercija vladavine između dva svetska rata. Ustaški pokret je postao fundamentalistički, napravio genocid, a te emocije posle ni AVNOJevska Jugoslavija nije uspela da izbriše, već ih je zatirala. Događaji iz 91. su posledica toga, sa dodatnim potpirivanjem najpre od Miloševića, koji je rešio da brani Srbe u momentima kada nije imao od čega da ih brani, i što je branio Vukovar od svojih građana. Pa kada je napravio situaciju da ima od čega da ih brani, onda ih nije odbranio. A zatim i od Tuđmana koji se setio da Pavelić nije završio svoj posao, pa je on iskoristio momenat da ga završi Olujom 95.
  (bane, 1. decembar 2018 10:59)

  # Link komentara

 11. Prva Jugoslavija nije imala pravu priliku i nesretno je završila da bi je komunisti oživeli i dali joj još 50 godina života..
  (gzola, 1. decembar 2018 10:07)

  # Link komentara

 12. Никада се ми нећемо опаметити!
  (Лане, 1. decembar 2018 09:48)

  # Link komentara

 13. (MNE, 01. decembar 2018 08:47)
  Zanima me kako ljudi nasednu na ovu netačnu priču koju guraju u zadnjih 25 godina. Popis stanovništva u Jugoslaviji se vršio od 1921. a u Vojvodini čak i mnogo ranije tako da lako možeš da proveriš da tvoja tvrdnja o duplo više Nemaca i duplo više Mađara nije istina. Broj Srba i Hrvata u Vojvodini se tokom 19. veka pa sve do drugog svetskog rata kretao od 40% do 50% dok je broj Mađara i Nemaca opadao od 25% do 20%. Jugosloveni su bili većina i zato su dobili Vojvodstvo. Takva situacija je bila posledica Seoba (najveća je Velika Seoba iz 17. veka) ali i činjenice da je Jugoslovena bilo na prostoru do Drave i Dunava i pre dolaska Mađara na te prostore u 9. veku.

  Što se tiče ostalih delova Jugoslavije, nisu ni oni ušli u Jugoslaviju jer ih je neko naterao. Obnova ilirske države je bila u narodu jako dugo. Ilirski simboli su bili i na grbovima Dušanovog carstva. Problem je nastao kada nisu mogli da se dogovore Hrvati i Slovenci sa Srbima oko načina organizacije države. Slovenci i Hrvati su imali neko političko iskustvo u parlamentu dok je u Srbiji tad bila gora situacija nego danas (fiktivne partije i diktatura). To nezadovoljstvo su iskoristili Musolini i kasnije Hitler da bi napravili ovde građanski rat i povratili izgubljene teritorije iz Prvog svetskog rata. Greška je bila stvaranje druge Jugoslavije kao totalitarističke države gde su potiskivani zločini iz tog građanskog rata, tako da je padom komunizma u Evropi ujedinjenoj Nemačkoj uz pomoć korumpirane komunističke partije u SFRJ bilo lako da nastavi rat tamo gde je on stao 1945. Nažalost, iako više ne pucamo jedni na druge, taj rat je i dalje zamrznut i drže nas stalno u napetoj situaciji. Klasična politika još iz antike "Zavadi pa vladaj".

  Najsmešnije je to što si ti iz Crne Gore, u kojoj se najjasnije vidi koliko su te laži besmislene. Pa ipak i ti si poverovao u njih.
  (bgd, 1. decembar 2018 09:47)

  # Link komentara

 14. Zašto se zaboravlja da je od Austrogarske Hrvatska dobila Slavoniju, Dalmaciju i Istru ?
  Uvek je "tema" Vojvodina, koju su stvorili Srbi da bi u AU očuvali svoj identitet.
  (jovan, 1. decembar 2018 09:31)

  # Link komentara

 15. Nije to bila greška nego plemenita i pametna ideja koju društveno nerazvijeni narodi nisu umeli da shvate, primene kako treba i iskoriste za budućnost da ne budu zauvek sluge velikih sila. To mnogi ne shvataju.
  Svima je i dalje neko drugi kriv a ne vide svoju krivicu.
  P.S. Uprkos mitu, tkzv. Velika Srbija nije nikada zvanično ponudjena tako da ne kukate za džabe.
  (Srba Pravdoljub, 1. decembar 2018 09:30)

  # Link komentara

 16. Marko je lepo objasnio. Lako je posle rata biti general ali istoriju ne možemo da posmatramo iz sadašnje perspektive. Tada je to delovalo kao dobra ideja
  (nedostizni, 1. decembar 2018 09:27)

  # Link komentara

 17. Srbijica nam je tad zbrisana sa mape. Mislite o tome.
  (United, 1. decembar 2018 09:23)

  # Link komentara

 18. Najveća greška ikada napravljena. Umesto da se tad napravila Srbija i da smo tada uklesali granice ko zna sta bi bilo....
  (Englez u Njujorku, 1. decembar 2018 09:15)

  # Link komentara

 19. Na kraju se ispostavilo da bi bilo bolje da se nije stvorila.
  (posmatrac, 1. decembar 2018 09:00)

  # Link komentara

 20. Tacno, sta god da je, greska ili namera, uzrok su stikle koje je nosio kralj.
  Kad vidite muskarca na visokim stiklama, pokusajte da pogodite gde mu nedostaje tih nekoliko santimetara. (Dusko Radovic)
  (Gille, 1. decembar 2018 08:56)

  # Link komentara

 21. bravo za tekst.....mada,koga istorija zanima,taj vecc zna praktichno sve od ovoga,i onaj ko nije bezzao sa chasova istorije u sedmom i osmom osnovne!;-)...al nije na odmet podsetiti se prvih korena zajednichke drzzave,koliko god je ona ostala u nostalgichnom ili odiumskom seccanju,kako kome....istorija je neutralna na emocije...
  (vladimir, 1. decembar 2018 08:54)

  # Link komentara

 22. Nar(c)izam malih razlika, a sad svi u svoje torove. Slovenska razjedinjenost do bioloskog unistenja.
  (vlada-so, 1. decembar 2018 08:53)

  # Link komentara

 23. srbijanci su u Velikom ratu izgubili trecinu stanovnistva i bilo im je potrebno ujedinjenje s drugim zemljama jer su bili slabi i jer bi ih ostali pocepali.Hrvati su tu situaciju iskoristili
  (Ja, 1. decembar 2018 08:51)

  # Link komentara

 24. Greska gdje se racuni jos placaju..
  (Dap 123, 1. decembar 2018 08:50)

  # Link komentara

 25. Tako sto su Srbi u Vojvodini odlučili da Vojvodinu pripoje Srbiji iako su Srbi u Vojvodini bili manjina. Srbi na novosadskoj skupštini imali preko 500 delegata a Nemci i Madjari 6-7 delegata a bilo ih duplo vise. Tako sto su bez pitanja upali u Crnu Goru i ukinuli joj vlas i sazvali kvazi skupštinu i pripojili Crnu Goru. I tako dalje...
  (MNE, 1. decembar 2018 08:47)

  # Link komentara

 26. Čak i nekom dok čita tekst jasno je da je to bila nebulozno nemoguća misija. Za Srbe katastrofalna greška, koja svoje posledica ima i dan danas, verovato nažalost i u narednim decenijama...
  (Jkg, 1. decembar 2018 08:46)

  # Link komentara

 27. Sta god neko pricao, to je bila jedna lepa i jedina logicna ideja nakon I svetskog rata. Objediniti narode koji govore istim jezikom, imaju istu ili slicnu tradiciju, obicaje, karakter i koji su propatili sto pod Osmanskim carstvom, sto pod AU monarhijom. Takodje, to je bio jedini nacin da svi Srbi zive u jednoj drzavi. Ideja o velikoj Srbiji je bila nerealna, sto zbog velikih sila, sto zbog cinjenice da bi takva drzava obuhvatala ogroman broj katolika i muslimana koji bi je odmah dozivljavali kao tudju (gde povuci granicu, a obuhvatiti sve Srbe?). Ko je tada pre jednog veka mogao da pretpostavi kolike su razmere mrznje Hrvata i pokatolicenih Srba prema Srbiji i Srbima? To nam je posle Marseja, NDH i poslednjih desavanja potpuno jasno, ali neka se ne pravi niko pametan da je to bilo ocigledno i vidljivo pre jednog veka.
  (Marko, 1. decembar 2018 08:45)

  # Link komentara

 28. Nije ni čudo što je propala, Pavelić Zubar se ujedinjuje sa Srbijom i Crnom Gorom a regent Aleksandar ujedinjuje samo Srbiju sa državom Srba Hrvata i Slovenaca.
  U startu se nisu razumeli.
  (Partizan 1917, 1. decembar 2018 08:40)

  # Link komentara

 29. Jedna od najvećih grešaka u istoriji civilizacije....
  (room 1408, 1. decembar 2018 08:35)

  # Link komentara

 30. Kako je nastala? Greskom.
  (Uzas, 1. decembar 2018 08:32)

  # Link komentara

 31. kako smo bre glupi narodi, mogli smo da budemo evropska gospoda.
  (litar mleka litar hleba, 1. decembar 2018 08:29)

  # Link komentara

 32. Nastala je na kostima miliona Srba , koji su se borili za nesto potpuno drugo i prirodno a ne za ambicije jednog coveka koji je hteo da postane "veliki" kralj.
  (Mitke, 1. decembar 2018 08:27)

  # Link komentara

 33. Највећа грешка Срба у историји је формирање краљевине СХС.
  (dingospo, 1. decembar 2018 08:25)

  # Link komentara