Subota, 01.12.2018.

08:26

Kako je nastala Kraljevina SHS

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević je 1. decembra 1918. u kući Krsmanovića na Terazijama u Beogradu proklamovao je Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca.

Izvor: Tanjug

Kako je nastala Kraljevina SHS IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

Бата Стојковић

pre 5 godina

Генијални су ови који историју тумаче из садашње перспективе а заборављају стару мудрост да кад би човек знао кад ће да падне он би чучнуо. Елем 1978 на пример, иначе година кад је напредак Југославије био на врхунцу, после су кола кренула низбрдо, ретки су били они који су тврдили да је старање краљевине СХС била глупост. И ту не мислим само на пословично наивне и поводљиве Србе. Истим тим тумачима историје је савршено нормално и прихватљиво да у ЕУ веће нације имају и већи утицај а не прихватају за нормално да је то исто требало да важи и у Југославији. Црногорци су у СЦГ имали подједнако функција као и Срби па им опет ние ваљало. Сад су у Нато-у где их нико ништа не пита а они срећни. Чудни су људи данас. Заиста.

Historikstoik

pre 5 godina

Ne znam zašto svi nazivaju nastanak ove države "greškom" ili "ambicijom jednog čoveka"? Planovi za stvaranje jedinstvene južnoslovenske države datiraju dosta ranije. Uostalom i u Načertaniju Ilije Garašanina iz 19. veka naziru se konture buduće države, koja je bila želja, kako srpskog, tako i ostalih južnoslovenskih naroda, uključujući i Bugare. To je bio period jakih pokreta za nacionalno ujedinjenje u tadašnjoj Evropi, koji su rezultirali stvaranjem jedinstvene Nemačke i Italije. Takav je bio plan i sa Jugoslavijom, sa tim što su južnoslovenski narodi bili bliži jedni drugima nego što je to bio slučaj sa znatno većom Italijom i Nemačkom (u ovoj drugi imamo kako protestante, tako i rimokatolike). Dakle plan je postojao dosta ranije. Ako hoćemo o greškama, veća je ona pri stvaranju Druge nego Prve Jugoslavije.

Komša

pre 5 godina

@nedostizni
To je samo delimično tačno.Tačno je da je bez veze gledati iz ove perspektive i praviti se general posle bitke (ako to nije u cilju otkrivanja grešaka ,gledano iz nekih uglova) ali je netačno komebtator @Marko napisao da se nije moglo predvideti.
Garašanin je predvideo mnoge probleme koji će se dogoditi,jasno ih naveo u Načertaniju (kada je politika Rusije u pitanju) a u praksi je prepotnao trenutak kada je Beč polako ulazio u ofanzivu protiv "srpskog faktora" i odustao je zbog toga od "velikog rešenja" -to je uradio još u periodu 1841/1844 (trenutci kada Beč marginalizuje Ljudevita Gaja i kada formiranje hrvatske nacije kreće u drugom pravcu) tako da je praćenjem situacije moglo da se vidi kako će se situacija razvijati.Rusija je dolaskom Nikolaja polako napustila antisrpsku politiku ali je Beč dodao gas.
Moglo je.Da li nije bilo snage ili volje ili svega po malo to je za analizu.

Aljaž

pre 5 godina

@Bane

Hrvati su u svakum slučaju profitirali.
Pre svega zbog jasnih ciljeva Italije, koja bi uzela celu Dalmaciju.
Pitanje, da li bi Hrvati ikad dobili taj dio nazad.
Država SHS je bila praktički bez mogučnosti da se obrani, nije imala formirane vojske.

Tako da - jasno je, Hrvati su imali puno sreče posle prvog i drugog rata.

Knezz

pre 5 godina

(bane, 01. decembar 2018 10:59)

Nikad "površnije" vidjenje situacije nisam ni čuo ni pročitao....a možda tako i treba, koga briga za Istoriju.

Knezz

pre 5 godina

Najveća greška ikada napravljena. Umesto da se tad napravila Srbija i da smo tada uklesali granice ko zna sta bi bilo....
(Englez u Njujorku, 01. decembar 2018 09:15)

Nisu dali veliki, nije im odgovaralo tada isto kao što im ne odgovara ni danas. Jaka i jedinstvena velika država na Balkanu...pa to je za sve njih pakao.

bane

pre 5 godina

Hrvati su tu situaciju iskoristili
(Ja, 1. decembar 2018 08:51)

Hm, ne baš. Država SHS , iako je trajala svega mesec dana, veoma je važna istorijski jer predstavlja vrhunac viševekovne borbe slovenskih naroda pod Austrougarskom, da se oslobode. Posle I sv. rata, Kralj Aleksandar je bio u neverovatno povoljnom položaju na međunarodnom planu, imao je nikada jaču zaleđinu Francuske, UK i Rusije, mogao je i radio je ama baš šta je hteo. Iskoristio je priliku da napravi Jugoslaviju. Drža SHS nije bila priznata niti je imala ikakvu međunarodnu zaleđinu, bilo mu je lako. Ta ideja je fantastična, nije bila nova Osim što je on to uradio zbog sebe. Napravio je državu prema svojim ambicijama, tako je i vodio, navukao na sebe gnev Hrvata i Makedonaca pre svega, ali i ostalih naroda... On je praktično roditelj srpsko-hrvatske mržnje. Ustaški pokret nije nastao iz vakuuma, već kao inercija vladavine između dva svetska rata. Ustaški pokret je postao fundamentalistički, napravio genocid, a te emocije posle ni AVNOJevska Jugoslavija nije uspela da izbriše, već ih je zatirala. Događaji iz 91. su posledica toga, sa dodatnim potpirivanjem najpre od Miloševića, koji je rešio da brani Srbe u momentima kada nije imao od čega da ih brani, i što je branio Vukovar od svojih građana. Pa kada je napravio situaciju da ima od čega da ih brani, onda ih nije odbranio. A zatim i od Tuđmana koji se setio da Pavelić nije završio svoj posao, pa je on iskoristio momenat da ga završi Olujom 95.

Srba Pravdoljub

pre 5 godina

Nije to bila greška nego plemenita i pametna ideja koju društveno nerazvijeni narodi nisu umeli da shvate, primene kako treba i iskoriste za budućnost da ne budu zauvek sluge velikih sila. To mnogi ne shvataju.
Svima je i dalje neko drugi kriv a ne vide svoju krivicu.
P.S. Uprkos mitu, tkzv. Velika Srbija nije nikada zvanično ponudjena tako da ne kukate za džabe.

nedostizni

pre 5 godina

Marko je lepo objasnio. Lako je posle rata biti general ali istoriju ne možemo da posmatramo iz sadašnje perspektive. Tada je to delovalo kao dobra ideja

jovan

pre 5 godina

Zašto se zaboravlja da je od Austrogarske Hrvatska dobila Slavoniju, Dalmaciju i Istru ?
Uvek je "tema" Vojvodina, koju su stvorili Srbi da bi u AU očuvali svoj identitet.

bgd

pre 5 godina

(MNE, 01. decembar 2018 08:47)
Zanima me kako ljudi nasednu na ovu netačnu priču koju guraju u zadnjih 25 godina. Popis stanovništva u Jugoslaviji se vršio od 1921. a u Vojvodini čak i mnogo ranije tako da lako možeš da proveriš da tvoja tvrdnja o duplo više Nemaca i duplo više Mađara nije istina. Broj Srba i Hrvata u Vojvodini se tokom 19. veka pa sve do drugog svetskog rata kretao od 40% do 50% dok je broj Mađara i Nemaca opadao od 25% do 20%. Jugosloveni su bili većina i zato su dobili Vojvodstvo. Takva situacija je bila posledica Seoba (najveća je Velika Seoba iz 17. veka) ali i činjenice da je Jugoslovena bilo na prostoru do Drave i Dunava i pre dolaska Mađara na te prostore u 9. veku.

Što se tiče ostalih delova Jugoslavije, nisu ni oni ušli u Jugoslaviju jer ih je neko naterao. Obnova ilirske države je bila u narodu jako dugo. Ilirski simboli su bili i na grbovima Dušanovog carstva. Problem je nastao kada nisu mogli da se dogovore Hrvati i Slovenci sa Srbima oko načina organizacije države. Slovenci i Hrvati su imali neko političko iskustvo u parlamentu dok je u Srbiji tad bila gora situacija nego danas (fiktivne partije i diktatura). To nezadovoljstvo su iskoristili Musolini i kasnije Hitler da bi napravili ovde građanski rat i povratili izgubljene teritorije iz Prvog svetskog rata. Greška je bila stvaranje druge Jugoslavije kao totalitarističke države gde su potiskivani zločini iz tog građanskog rata, tako da je padom komunizma u Evropi ujedinjenoj Nemačkoj uz pomoć korumpirane komunističke partije u SFRJ bilo lako da nastavi rat tamo gde je on stao 1945. Nažalost, iako više ne pucamo jedni na druge, taj rat je i dalje zamrznut i drže nas stalno u napetoj situaciji. Klasična politika još iz antike "Zavadi pa vladaj".

Najsmešnije je to što si ti iz Crne Gore, u kojoj se najjasnije vidi koliko su te laži besmislene. Pa ipak i ti si poverovao u njih.

vladimir

pre 5 godina

bravo za tekst.....mada,koga istorija zanima,taj vecc zna praktichno sve od ovoga,i onaj ko nije bezzao sa chasova istorije u sedmom i osmom osnovne!;-)...al nije na odmet podsetiti se prvih korena zajednichke drzzave,koliko god je ona ostala u nostalgichnom ili odiumskom seccanju,kako kome....istorija je neutralna na emocije...

Marko

pre 5 godina

Sta god neko pricao, to je bila jedna lepa i jedina logicna ideja nakon I svetskog rata. Objediniti narode koji govore istim jezikom, imaju istu ili slicnu tradiciju, obicaje, karakter i koji su propatili sto pod Osmanskim carstvom, sto pod AU monarhijom. Takodje, to je bio jedini nacin da svi Srbi zive u jednoj drzavi. Ideja o velikoj Srbiji je bila nerealna, sto zbog velikih sila, sto zbog cinjenice da bi takva drzava obuhvatala ogroman broj katolika i muslimana koji bi je odmah dozivljavali kao tudju (gde povuci granicu, a obuhvatiti sve Srbe?). Ko je tada pre jednog veka mogao da pretpostavi kolike su razmere mrznje Hrvata i pokatolicenih Srba prema Srbiji i Srbima? To nam je posle Marseja, NDH i poslednjih desavanja potpuno jasno, ali neka se ne pravi niko pametan da je to bilo ocigledno i vidljivo pre jednog veka.

Gille

pre 5 godina

Tacno, sta god da je, greska ili namera, uzrok su stikle koje je nosio kralj.
Kad vidite muskarca na visokim stiklama, pokusajte da pogodite gde mu nedostaje tih nekoliko santimetara. (Dusko Radovic)

Ja

pre 5 godina

srbijanci su u Velikom ratu izgubili trecinu stanovnistva i bilo im je potrebno ujedinjenje s drugim zemljama jer su bili slabi i jer bi ih ostali pocepali.Hrvati su tu situaciju iskoristili

Partizan 1917

pre 5 godina

Nije ni čudo što je propala, Pavelić Zubar se ujedinjuje sa Srbijom i Crnom Gorom a regent Aleksandar ujedinjuje samo Srbiju sa državom Srba Hrvata i Slovenaca.
U startu se nisu razumeli.

MNE

pre 5 godina

Tako sto su Srbi u Vojvodini odlučili da Vojvodinu pripoje Srbiji iako su Srbi u Vojvodini bili manjina. Srbi na novosadskoj skupštini imali preko 500 delegata a Nemci i Madjari 6-7 delegata a bilo ih duplo vise. Tako sto su bez pitanja upali u Crnu Goru i ukinuli joj vlas i sazvali kvazi skupštinu i pripojili Crnu Goru. I tako dalje...

Jkg

pre 5 godina

Čak i nekom dok čita tekst jasno je da je to bila nebulozno nemoguća misija. Za Srbe katastrofalna greška, koja svoje posledica ima i dan danas, verovato nažalost i u narednim decenijama...

Mitke

pre 5 godina

Nastala je na kostima miliona Srba , koji su se borili za nesto potpuno drugo i prirodno a ne za ambicije jednog coveka koji je hteo da postane "veliki" kralj.

Mitke

pre 5 godina

Nastala je na kostima miliona Srba , koji su se borili za nesto potpuno drugo i prirodno a ne za ambicije jednog coveka koji je hteo da postane "veliki" kralj.

Marko

pre 5 godina

Sta god neko pricao, to je bila jedna lepa i jedina logicna ideja nakon I svetskog rata. Objediniti narode koji govore istim jezikom, imaju istu ili slicnu tradiciju, obicaje, karakter i koji su propatili sto pod Osmanskim carstvom, sto pod AU monarhijom. Takodje, to je bio jedini nacin da svi Srbi zive u jednoj drzavi. Ideja o velikoj Srbiji je bila nerealna, sto zbog velikih sila, sto zbog cinjenice da bi takva drzava obuhvatala ogroman broj katolika i muslimana koji bi je odmah dozivljavali kao tudju (gde povuci granicu, a obuhvatiti sve Srbe?). Ko je tada pre jednog veka mogao da pretpostavi kolike su razmere mrznje Hrvata i pokatolicenih Srba prema Srbiji i Srbima? To nam je posle Marseja, NDH i poslednjih desavanja potpuno jasno, ali neka se ne pravi niko pametan da je to bilo ocigledno i vidljivo pre jednog veka.

Jkg

pre 5 godina

Čak i nekom dok čita tekst jasno je da je to bila nebulozno nemoguća misija. Za Srbe katastrofalna greška, koja svoje posledica ima i dan danas, verovato nažalost i u narednim decenijama...

Gille

pre 5 godina

Tacno, sta god da je, greska ili namera, uzrok su stikle koje je nosio kralj.
Kad vidite muskarca na visokim stiklama, pokusajte da pogodite gde mu nedostaje tih nekoliko santimetara. (Dusko Radovic)

Partizan 1917

pre 5 godina

Nije ni čudo što je propala, Pavelić Zubar se ujedinjuje sa Srbijom i Crnom Gorom a regent Aleksandar ujedinjuje samo Srbiju sa državom Srba Hrvata i Slovenaca.
U startu se nisu razumeli.

MNE

pre 5 godina

Tako sto su Srbi u Vojvodini odlučili da Vojvodinu pripoje Srbiji iako su Srbi u Vojvodini bili manjina. Srbi na novosadskoj skupštini imali preko 500 delegata a Nemci i Madjari 6-7 delegata a bilo ih duplo vise. Tako sto su bez pitanja upali u Crnu Goru i ukinuli joj vlas i sazvali kvazi skupštinu i pripojili Crnu Goru. I tako dalje...

bane

pre 5 godina

Hrvati su tu situaciju iskoristili
(Ja, 1. decembar 2018 08:51)

Hm, ne baš. Država SHS , iako je trajala svega mesec dana, veoma je važna istorijski jer predstavlja vrhunac viševekovne borbe slovenskih naroda pod Austrougarskom, da se oslobode. Posle I sv. rata, Kralj Aleksandar je bio u neverovatno povoljnom položaju na međunarodnom planu, imao je nikada jaču zaleđinu Francuske, UK i Rusije, mogao je i radio je ama baš šta je hteo. Iskoristio je priliku da napravi Jugoslaviju. Drža SHS nije bila priznata niti je imala ikakvu međunarodnu zaleđinu, bilo mu je lako. Ta ideja je fantastična, nije bila nova Osim što je on to uradio zbog sebe. Napravio je državu prema svojim ambicijama, tako je i vodio, navukao na sebe gnev Hrvata i Makedonaca pre svega, ali i ostalih naroda... On je praktično roditelj srpsko-hrvatske mržnje. Ustaški pokret nije nastao iz vakuuma, već kao inercija vladavine između dva svetska rata. Ustaški pokret je postao fundamentalistički, napravio genocid, a te emocije posle ni AVNOJevska Jugoslavija nije uspela da izbriše, već ih je zatirala. Događaji iz 91. su posledica toga, sa dodatnim potpirivanjem najpre od Miloševića, koji je rešio da brani Srbe u momentima kada nije imao od čega da ih brani, i što je branio Vukovar od svojih građana. Pa kada je napravio situaciju da ima od čega da ih brani, onda ih nije odbranio. A zatim i od Tuđmana koji se setio da Pavelić nije završio svoj posao, pa je on iskoristio momenat da ga završi Olujom 95.

vladimir

pre 5 godina

bravo za tekst.....mada,koga istorija zanima,taj vecc zna praktichno sve od ovoga,i onaj ko nije bezzao sa chasova istorije u sedmom i osmom osnovne!;-)...al nije na odmet podsetiti se prvih korena zajednichke drzzave,koliko god je ona ostala u nostalgichnom ili odiumskom seccanju,kako kome....istorija je neutralna na emocije...

bgd

pre 5 godina

(MNE, 01. decembar 2018 08:47)
Zanima me kako ljudi nasednu na ovu netačnu priču koju guraju u zadnjih 25 godina. Popis stanovništva u Jugoslaviji se vršio od 1921. a u Vojvodini čak i mnogo ranije tako da lako možeš da proveriš da tvoja tvrdnja o duplo više Nemaca i duplo više Mađara nije istina. Broj Srba i Hrvata u Vojvodini se tokom 19. veka pa sve do drugog svetskog rata kretao od 40% do 50% dok je broj Mađara i Nemaca opadao od 25% do 20%. Jugosloveni su bili većina i zato su dobili Vojvodstvo. Takva situacija je bila posledica Seoba (najveća je Velika Seoba iz 17. veka) ali i činjenice da je Jugoslovena bilo na prostoru do Drave i Dunava i pre dolaska Mađara na te prostore u 9. veku.

Što se tiče ostalih delova Jugoslavije, nisu ni oni ušli u Jugoslaviju jer ih je neko naterao. Obnova ilirske države je bila u narodu jako dugo. Ilirski simboli su bili i na grbovima Dušanovog carstva. Problem je nastao kada nisu mogli da se dogovore Hrvati i Slovenci sa Srbima oko načina organizacije države. Slovenci i Hrvati su imali neko političko iskustvo u parlamentu dok je u Srbiji tad bila gora situacija nego danas (fiktivne partije i diktatura). To nezadovoljstvo su iskoristili Musolini i kasnije Hitler da bi napravili ovde građanski rat i povratili izgubljene teritorije iz Prvog svetskog rata. Greška je bila stvaranje druge Jugoslavije kao totalitarističke države gde su potiskivani zločini iz tog građanskog rata, tako da je padom komunizma u Evropi ujedinjenoj Nemačkoj uz pomoć korumpirane komunističke partije u SFRJ bilo lako da nastavi rat tamo gde je on stao 1945. Nažalost, iako više ne pucamo jedni na druge, taj rat je i dalje zamrznut i drže nas stalno u napetoj situaciji. Klasična politika još iz antike "Zavadi pa vladaj".

Najsmešnije je to što si ti iz Crne Gore, u kojoj se najjasnije vidi koliko su te laži besmislene. Pa ipak i ti si poverovao u njih.

Ja

pre 5 godina

srbijanci su u Velikom ratu izgubili trecinu stanovnistva i bilo im je potrebno ujedinjenje s drugim zemljama jer su bili slabi i jer bi ih ostali pocepali.Hrvati su tu situaciju iskoristili

jovan

pre 5 godina

Zašto se zaboravlja da je od Austrogarske Hrvatska dobila Slavoniju, Dalmaciju i Istru ?
Uvek je "tema" Vojvodina, koju su stvorili Srbi da bi u AU očuvali svoj identitet.

nedostizni

pre 5 godina

Marko je lepo objasnio. Lako je posle rata biti general ali istoriju ne možemo da posmatramo iz sadašnje perspektive. Tada je to delovalo kao dobra ideja

Srba Pravdoljub

pre 5 godina

Nije to bila greška nego plemenita i pametna ideja koju društveno nerazvijeni narodi nisu umeli da shvate, primene kako treba i iskoriste za budućnost da ne budu zauvek sluge velikih sila. To mnogi ne shvataju.
Svima je i dalje neko drugi kriv a ne vide svoju krivicu.
P.S. Uprkos mitu, tkzv. Velika Srbija nije nikada zvanično ponudjena tako da ne kukate za džabe.

Historikstoik

pre 5 godina

Ne znam zašto svi nazivaju nastanak ove države "greškom" ili "ambicijom jednog čoveka"? Planovi za stvaranje jedinstvene južnoslovenske države datiraju dosta ranije. Uostalom i u Načertaniju Ilije Garašanina iz 19. veka naziru se konture buduće države, koja je bila želja, kako srpskog, tako i ostalih južnoslovenskih naroda, uključujući i Bugare. To je bio period jakih pokreta za nacionalno ujedinjenje u tadašnjoj Evropi, koji su rezultirali stvaranjem jedinstvene Nemačke i Italije. Takav je bio plan i sa Jugoslavijom, sa tim što su južnoslovenski narodi bili bliži jedni drugima nego što je to bio slučaj sa znatno većom Italijom i Nemačkom (u ovoj drugi imamo kako protestante, tako i rimokatolike). Dakle plan je postojao dosta ranije. Ako hoćemo o greškama, veća je ona pri stvaranju Druge nego Prve Jugoslavije.

Aljaž

pre 5 godina

@Bane

Hrvati su u svakum slučaju profitirali.
Pre svega zbog jasnih ciljeva Italije, koja bi uzela celu Dalmaciju.
Pitanje, da li bi Hrvati ikad dobili taj dio nazad.
Država SHS je bila praktički bez mogučnosti da se obrani, nije imala formirane vojske.

Tako da - jasno je, Hrvati su imali puno sreče posle prvog i drugog rata.

Knezz

pre 5 godina

Najveća greška ikada napravljena. Umesto da se tad napravila Srbija i da smo tada uklesali granice ko zna sta bi bilo....
(Englez u Njujorku, 01. decembar 2018 09:15)

Nisu dali veliki, nije im odgovaralo tada isto kao što im ne odgovara ni danas. Jaka i jedinstvena velika država na Balkanu...pa to je za sve njih pakao.

Komša

pre 5 godina

@nedostizni
To je samo delimično tačno.Tačno je da je bez veze gledati iz ove perspektive i praviti se general posle bitke (ako to nije u cilju otkrivanja grešaka ,gledano iz nekih uglova) ali je netačno komebtator @Marko napisao da se nije moglo predvideti.
Garašanin je predvideo mnoge probleme koji će se dogoditi,jasno ih naveo u Načertaniju (kada je politika Rusije u pitanju) a u praksi je prepotnao trenutak kada je Beč polako ulazio u ofanzivu protiv "srpskog faktora" i odustao je zbog toga od "velikog rešenja" -to je uradio još u periodu 1841/1844 (trenutci kada Beč marginalizuje Ljudevita Gaja i kada formiranje hrvatske nacije kreće u drugom pravcu) tako da je praćenjem situacije moglo da se vidi kako će se situacija razvijati.Rusija je dolaskom Nikolaja polako napustila antisrpsku politiku ali je Beč dodao gas.
Moglo je.Da li nije bilo snage ili volje ili svega po malo to je za analizu.

Knezz

pre 5 godina

(bane, 01. decembar 2018 10:59)

Nikad "površnije" vidjenje situacije nisam ni čuo ni pročitao....a možda tako i treba, koga briga za Istoriju.

Бата Стојковић

pre 5 godina

Генијални су ови који историју тумаче из садашње перспективе а заборављају стару мудрост да кад би човек знао кад ће да падне он би чучнуо. Елем 1978 на пример, иначе година кад је напредак Југославије био на врхунцу, после су кола кренула низбрдо, ретки су били они који су тврдили да је старање краљевине СХС била глупост. И ту не мислим само на пословично наивне и поводљиве Србе. Истим тим тумачима историје је савршено нормално и прихватљиво да у ЕУ веће нације имају и већи утицај а не прихватају за нормално да је то исто требало да важи и у Југославији. Црногорци су у СЦГ имали подједнако функција као и Срби па им опет ние ваљало. Сад су у Нато-у где их нико ништа не пита а они срећни. Чудни су људи данас. Заиста.

MNE

pre 5 godina

Tako sto su Srbi u Vojvodini odlučili da Vojvodinu pripoje Srbiji iako su Srbi u Vojvodini bili manjina. Srbi na novosadskoj skupštini imali preko 500 delegata a Nemci i Madjari 6-7 delegata a bilo ih duplo vise. Tako sto su bez pitanja upali u Crnu Goru i ukinuli joj vlas i sazvali kvazi skupštinu i pripojili Crnu Goru. I tako dalje...

Ja

pre 5 godina

srbijanci su u Velikom ratu izgubili trecinu stanovnistva i bilo im je potrebno ujedinjenje s drugim zemljama jer su bili slabi i jer bi ih ostali pocepali.Hrvati su tu situaciju iskoristili

Marko

pre 5 godina

Sta god neko pricao, to je bila jedna lepa i jedina logicna ideja nakon I svetskog rata. Objediniti narode koji govore istim jezikom, imaju istu ili slicnu tradiciju, obicaje, karakter i koji su propatili sto pod Osmanskim carstvom, sto pod AU monarhijom. Takodje, to je bio jedini nacin da svi Srbi zive u jednoj drzavi. Ideja o velikoj Srbiji je bila nerealna, sto zbog velikih sila, sto zbog cinjenice da bi takva drzava obuhvatala ogroman broj katolika i muslimana koji bi je odmah dozivljavali kao tudju (gde povuci granicu, a obuhvatiti sve Srbe?). Ko je tada pre jednog veka mogao da pretpostavi kolike su razmere mrznje Hrvata i pokatolicenih Srba prema Srbiji i Srbima? To nam je posle Marseja, NDH i poslednjih desavanja potpuno jasno, ali neka se ne pravi niko pametan da je to bilo ocigledno i vidljivo pre jednog veka.

Mitke

pre 5 godina

Nastala je na kostima miliona Srba , koji su se borili za nesto potpuno drugo i prirodno a ne za ambicije jednog coveka koji je hteo da postane "veliki" kralj.

bane

pre 5 godina

Hrvati su tu situaciju iskoristili
(Ja, 1. decembar 2018 08:51)

Hm, ne baš. Država SHS , iako je trajala svega mesec dana, veoma je važna istorijski jer predstavlja vrhunac viševekovne borbe slovenskih naroda pod Austrougarskom, da se oslobode. Posle I sv. rata, Kralj Aleksandar je bio u neverovatno povoljnom položaju na međunarodnom planu, imao je nikada jaču zaleđinu Francuske, UK i Rusije, mogao je i radio je ama baš šta je hteo. Iskoristio je priliku da napravi Jugoslaviju. Drža SHS nije bila priznata niti je imala ikakvu međunarodnu zaleđinu, bilo mu je lako. Ta ideja je fantastična, nije bila nova Osim što je on to uradio zbog sebe. Napravio je državu prema svojim ambicijama, tako je i vodio, navukao na sebe gnev Hrvata i Makedonaca pre svega, ali i ostalih naroda... On je praktično roditelj srpsko-hrvatske mržnje. Ustaški pokret nije nastao iz vakuuma, već kao inercija vladavine između dva svetska rata. Ustaški pokret je postao fundamentalistički, napravio genocid, a te emocije posle ni AVNOJevska Jugoslavija nije uspela da izbriše, već ih je zatirala. Događaji iz 91. su posledica toga, sa dodatnim potpirivanjem najpre od Miloševića, koji je rešio da brani Srbe u momentima kada nije imao od čega da ih brani, i što je branio Vukovar od svojih građana. Pa kada je napravio situaciju da ima od čega da ih brani, onda ih nije odbranio. A zatim i od Tuđmana koji se setio da Pavelić nije završio svoj posao, pa je on iskoristio momenat da ga završi Olujom 95.

Jkg

pre 5 godina

Čak i nekom dok čita tekst jasno je da je to bila nebulozno nemoguća misija. Za Srbe katastrofalna greška, koja svoje posledica ima i dan danas, verovato nažalost i u narednim decenijama...

Gille

pre 5 godina

Tacno, sta god da je, greska ili namera, uzrok su stikle koje je nosio kralj.
Kad vidite muskarca na visokim stiklama, pokusajte da pogodite gde mu nedostaje tih nekoliko santimetara. (Dusko Radovic)

Partizan 1917

pre 5 godina

Nije ni čudo što je propala, Pavelić Zubar se ujedinjuje sa Srbijom i Crnom Gorom a regent Aleksandar ujedinjuje samo Srbiju sa državom Srba Hrvata i Slovenaca.
U startu se nisu razumeli.

Srba Pravdoljub

pre 5 godina

Nije to bila greška nego plemenita i pametna ideja koju društveno nerazvijeni narodi nisu umeli da shvate, primene kako treba i iskoriste za budućnost da ne budu zauvek sluge velikih sila. To mnogi ne shvataju.
Svima je i dalje neko drugi kriv a ne vide svoju krivicu.
P.S. Uprkos mitu, tkzv. Velika Srbija nije nikada zvanično ponudjena tako da ne kukate za džabe.

jovan

pre 5 godina

Zašto se zaboravlja da je od Austrogarske Hrvatska dobila Slavoniju, Dalmaciju i Istru ?
Uvek je "tema" Vojvodina, koju su stvorili Srbi da bi u AU očuvali svoj identitet.

Historikstoik

pre 5 godina

Ne znam zašto svi nazivaju nastanak ove države "greškom" ili "ambicijom jednog čoveka"? Planovi za stvaranje jedinstvene južnoslovenske države datiraju dosta ranije. Uostalom i u Načertaniju Ilije Garašanina iz 19. veka naziru se konture buduće države, koja je bila želja, kako srpskog, tako i ostalih južnoslovenskih naroda, uključujući i Bugare. To je bio period jakih pokreta za nacionalno ujedinjenje u tadašnjoj Evropi, koji su rezultirali stvaranjem jedinstvene Nemačke i Italije. Takav je bio plan i sa Jugoslavijom, sa tim što su južnoslovenski narodi bili bliži jedni drugima nego što je to bio slučaj sa znatno većom Italijom i Nemačkom (u ovoj drugi imamo kako protestante, tako i rimokatolike). Dakle plan je postojao dosta ranije. Ako hoćemo o greškama, veća je ona pri stvaranju Druge nego Prve Jugoslavije.

bgd

pre 5 godina

(MNE, 01. decembar 2018 08:47)
Zanima me kako ljudi nasednu na ovu netačnu priču koju guraju u zadnjih 25 godina. Popis stanovništva u Jugoslaviji se vršio od 1921. a u Vojvodini čak i mnogo ranije tako da lako možeš da proveriš da tvoja tvrdnja o duplo više Nemaca i duplo više Mađara nije istina. Broj Srba i Hrvata u Vojvodini se tokom 19. veka pa sve do drugog svetskog rata kretao od 40% do 50% dok je broj Mađara i Nemaca opadao od 25% do 20%. Jugosloveni su bili većina i zato su dobili Vojvodstvo. Takva situacija je bila posledica Seoba (najveća je Velika Seoba iz 17. veka) ali i činjenice da je Jugoslovena bilo na prostoru do Drave i Dunava i pre dolaska Mađara na te prostore u 9. veku.

Što se tiče ostalih delova Jugoslavije, nisu ni oni ušli u Jugoslaviju jer ih je neko naterao. Obnova ilirske države je bila u narodu jako dugo. Ilirski simboli su bili i na grbovima Dušanovog carstva. Problem je nastao kada nisu mogli da se dogovore Hrvati i Slovenci sa Srbima oko načina organizacije države. Slovenci i Hrvati su imali neko političko iskustvo u parlamentu dok je u Srbiji tad bila gora situacija nego danas (fiktivne partije i diktatura). To nezadovoljstvo su iskoristili Musolini i kasnije Hitler da bi napravili ovde građanski rat i povratili izgubljene teritorije iz Prvog svetskog rata. Greška je bila stvaranje druge Jugoslavije kao totalitarističke države gde su potiskivani zločini iz tog građanskog rata, tako da je padom komunizma u Evropi ujedinjenoj Nemačkoj uz pomoć korumpirane komunističke partije u SFRJ bilo lako da nastavi rat tamo gde je on stao 1945. Nažalost, iako više ne pucamo jedni na druge, taj rat je i dalje zamrznut i drže nas stalno u napetoj situaciji. Klasična politika još iz antike "Zavadi pa vladaj".

Najsmešnije je to što si ti iz Crne Gore, u kojoj se najjasnije vidi koliko su te laži besmislene. Pa ipak i ti si poverovao u njih.

vladimir

pre 5 godina

bravo za tekst.....mada,koga istorija zanima,taj vecc zna praktichno sve od ovoga,i onaj ko nije bezzao sa chasova istorije u sedmom i osmom osnovne!;-)...al nije na odmet podsetiti se prvih korena zajednichke drzzave,koliko god je ona ostala u nostalgichnom ili odiumskom seccanju,kako kome....istorija je neutralna na emocije...

Knezz

pre 5 godina

(bane, 01. decembar 2018 10:59)

Nikad "površnije" vidjenje situacije nisam ni čuo ni pročitao....a možda tako i treba, koga briga za Istoriju.

Knezz

pre 5 godina

Najveća greška ikada napravljena. Umesto da se tad napravila Srbija i da smo tada uklesali granice ko zna sta bi bilo....
(Englez u Njujorku, 01. decembar 2018 09:15)

Nisu dali veliki, nije im odgovaralo tada isto kao što im ne odgovara ni danas. Jaka i jedinstvena velika država na Balkanu...pa to je za sve njih pakao.

Aljaž

pre 5 godina

@Bane

Hrvati su u svakum slučaju profitirali.
Pre svega zbog jasnih ciljeva Italije, koja bi uzela celu Dalmaciju.
Pitanje, da li bi Hrvati ikad dobili taj dio nazad.
Država SHS je bila praktički bez mogučnosti da se obrani, nije imala formirane vojske.

Tako da - jasno je, Hrvati su imali puno sreče posle prvog i drugog rata.

Бата Стојковић

pre 5 godina

Генијални су ови који историју тумаче из садашње перспективе а заборављају стару мудрост да кад би човек знао кад ће да падне он би чучнуо. Елем 1978 на пример, иначе година кад је напредак Југославије био на врхунцу, после су кола кренула низбрдо, ретки су били они који су тврдили да је старање краљевине СХС била глупост. И ту не мислим само на пословично наивне и поводљиве Србе. Истим тим тумачима историје је савршено нормално и прихватљиво да у ЕУ веће нације имају и већи утицај а не прихватају за нормално да је то исто требало да важи и у Југославији. Црногорци су у СЦГ имали подједнако функција као и Срби па им опет ние ваљало. Сад су у Нато-у где их нико ништа не пита а они срећни. Чудни су људи данас. Заиста.

Komša

pre 5 godina

@nedostizni
To je samo delimično tačno.Tačno je da je bez veze gledati iz ove perspektive i praviti se general posle bitke (ako to nije u cilju otkrivanja grešaka ,gledano iz nekih uglova) ali je netačno komebtator @Marko napisao da se nije moglo predvideti.
Garašanin je predvideo mnoge probleme koji će se dogoditi,jasno ih naveo u Načertaniju (kada je politika Rusije u pitanju) a u praksi je prepotnao trenutak kada je Beč polako ulazio u ofanzivu protiv "srpskog faktora" i odustao je zbog toga od "velikog rešenja" -to je uradio još u periodu 1841/1844 (trenutci kada Beč marginalizuje Ljudevita Gaja i kada formiranje hrvatske nacije kreće u drugom pravcu) tako da je praćenjem situacije moglo da se vidi kako će se situacija razvijati.Rusija je dolaskom Nikolaja polako napustila antisrpsku politiku ali je Beč dodao gas.
Moglo je.Da li nije bilo snage ili volje ili svega po malo to je za analizu.

nedostizni

pre 5 godina

Marko je lepo objasnio. Lako je posle rata biti general ali istoriju ne možemo da posmatramo iz sadašnje perspektive. Tada je to delovalo kao dobra ideja