Nedelja, 25.11.2018.

23:54

Ukrajina uvodi ratno stanje

Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine predložio je uvođenje ratno stanje na teritoriji te zemlje u trajanju od 60 dana.

Izvor: B92

Ukrajina uvodi ratno stanje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

Branko Von Beca

pre 5 godina

Neka njih, nego seća li se bar neko još dogadjaja od petka i nikad teže situacije ...?
Ili cirkus Kolorado i dalje radi samo vikendom.

Fatherland

pre 5 godina

Situacija se odlično razvija,ovo će dovesti do znatnog i ozbiljnog povećanja sankcija rusima.Sigurno će se ukinuti sjeverni tok i turski tok će stati u turskoj.Ovo treba jako odigrati i ekonomski gurnuti rudiju preko ruba ambisa. Samo pametno i bez ikakve milosti za rusr.

abrakadabraietoekonomskogzmaja™

pre 5 godina

@Шомика_ЦЗВ
Šomika, o kakvoj to pravdi Vi pričate? Jeste li tako bodrili i Albance na Kosovu?

Ako niste primetili, ista kuhinja je zakuvala i jednu i drugu nesreću?

Svi koji "navijate" za "nezavisnu" Ukrajinu, uporedite brojke na kraju 2013. i trenutne, plate, inflaciju, zaduženost, BDP te zemlje. Zašto se sve to izdešavalo, zašto je Ukrajina dozvolila tako nešto?
Zaista su mislili da će im konfrontacija sa Rusijom i pokušaj etničkog čišćenja doneti blagostanje?

Shvatite da su trenutno kod njih na vlasti i daleko gori negoli kod nas. Upropastili su državu, narod (i rusku manjinu i sve ostale u Ukrajini) su unesrećili za narednih ko zna koliko generacija a mi ih podržavamo u tom ludilu...

Zaista smo od jedne "loze" jer iskazujemo isti ili sličan nivo inteligencije...

abrakadabraietoekonomskogzmaja™

pre 5 godina

@Pa naravno da ne razumeš jer ne misle da napadnu Rusiju nego da oslobode svoju okupiranu teritoriju. 

Za početak Donjeck i Lugansk za to itekako imaju kapaciteta. 
A što se tiče Krima to naravno da ne mogu ali će Rusija zbog Krima trpeti sankcije dok postoji.
Berkut

O čemu vi, čoveče, pričate? Ne mogu od Donbasa da odvoje ni jedan ar zemlje evo već četiri godine. Zemlja u rasulu, procenat mobilizacije im se meri u sitnim jednocifrenim brojevima, moral te iste vojske ne postoji, jedini koji su motivisani su Azov bataljon i slična naci žgadija (o kojoj se ne priča)... O krizi, inflaciji, nedostatku energenata da i ne pričamo...

Ah da, za sve to su Rusi krivi, za Majdan, za misteriozne snajperiste koji su ubijali i demonstrante i policiju, za brdo nacista u vrhovnoj radi, za to što su junački odbili ruski gas i prihvatili se moralno ispravnog i mnogo mnogo skupljeg američkog kog i pored toga što je paprene cene
nema dovoljno...

Zašto Ukrajinci ne prihvate realnost na terenu? Zašto njih sad tako ne posavetuju pametnjakovići iz SAD-a i EU-a?

O mrtvim civilima, ratnim zločinima počinjenim nad populacijom Donbasa, drugom prilikom...

m

pre 5 godina

Samo da rata ne bude!!! Bože, ovo je 21 vek, centar sveta, a razmišlja se o ratu!!!! Mislite na decu, na njihovu bezbrižnost i sreću!!!!!................

Makarije

pre 5 godina

Kad ce ono bese izbori u Ukrajini? Ah da..predsednicki u martu a parlamentarni odmah potom 2019. Taman se lepo uklopio "spontani i nicim izazvani" incident u taj raspored. Dobro je sto nema poginulih mornara u celoj toj budalastini.

Smuleco

pre 5 godina

"Nekome" odgovara rat i, među Ukrajne i Rusije. Taj kome to odgovara, ne razmišlja o posledicama, ne po Ukrajnu ili Rusiju, nego po planetu. Opasni bolesnici:((

Berkut

pre 5 godina

Ne razumem na koji način misle da napadnu Rusiju?!Ali sad ozbiljno mislim.Iz vazduha ne mogu,sa kopna ne mogu iz vode ne mogu...Nisam rusofil ili nešto drugo.Pitam vas sve da mi neko objasni na koji način?!!
(room 1408, 25. novembar 2018 23:58)

Pa naravno da ne razumeš jer ne misle da napadnu Rusiju nego da oslobode svoju okupiranu teritoriju.

Za početak Donjeck i Lugansk za to itekako imaju kapaciteta.
A što se tiče Krima to naravno da ne mogu ali će Rusija zbog Krima trpeti sankcije dok postoji.

david

pre 5 godina

Prema lokalnim stručnjacima i političkim ličnostima, Porošenko pokušava da iskoristi eventualnu eskalaciju kako bi se nadoknadio na predstojećim predsjedničkim izborima u Ukrajini 2018.
Njegov režim trenutno se suočava s potpunom političkom krizom dok se ukrajinska država nalazi u potpunom ekonomskom kolapsu. Rat ili hitna država je jedina stvarna opcija za Porošenka da garantuje svoju moć.

Kobaja Grande

pre 5 godina

Ode svet dodjavola. Scenario:
Dogovor o BREXIT-u garant nece proci glasanje u britanskom parlamentu i onda ide “tvrdi” odlazak Britanije, uz kolaps evropskih berzi. Ukrajina krece u veliku vojnu akciju, Rusi odgovaraju i izlaze na Dnjepar. Izrael koristi priliku i napada Siriju, a Saudijska Arabija upada u Katar i krece obracun sa Iranom. Na Balkanu haos. Za sada, jedina sigurna destinacija je Svajcarska...nadam se.

Kole

pre 5 godina

Nije dzabe Gerasimov isao kod Merkelove pre par dana. Zao mi je Ukrajinaca, od kad su im ovi na vlasti standard im je opao bar 3x. Prosecna plata 150 dolara, velika nezaposlenost, inflacija, kriza u svakom smislu. Da bi opstali na vlasti moraju imati stalno neprijatelja. Provociraju, ratom huskaju i govore da ce srusiti Krimski most, ici do Moskve itd. Bolesnici su im na vlasti definitivno. Ameri im uzeli energetski sektor, a Nemci im za mnogo male pare eksploatisu radnu snagu za svoju industriju. Koliko su izmanipulisani, ni sami ne znaju. Ogromna zemlja, veliki potencijal, a oni se bave mrznjom i ratom. Budale, nisu ni svesni da su u kolonijalnom statusu.

ludilo

pre 5 godina

Kakvi ludaci majko moja

U jednom danu odrade glupavu provokaciju sa tri kante od broda dovedu do eksalacije i uđu u ratno stanje sa Rusijom. Ko ih je savetovao baš im je učinio

Posmatrac

pre 5 godina

U ovom momentu ne uvodi nego je predlozeno uvodjenje. Predsednik Porosenko je izjavio da podrzava. Postoji zakonska procedura koju predlg mora proci da bi se uvelo. Ne znamo da li ce se to desiti do objave.
U Ukrajini su predsednicki izboru u martu. Sadasnja vlast nema nikakvu sansu da opet bude izabrana. Ratno stanje odlaze izbore. Koga zanima moze videti na internetu sta znaci, koje gradjanske slobode se ogranicavaju o ostalo sta donosi zavodjenje ratnog stanja. Ukrajina srlja u propast. Rusi ih nece napasti ako ne budu primorani. Ako budu primorani, ici ce do Berlina, to je jasno ko dan.

Samosvesna gradjanka

pre 5 godina

Ne razumem na koji način misle da napadnu Rusiju?!Ali sad ozbiljno mislim.Iz vazduha ne mogu,sa kopna ne mogu iz vode ne mogu...Nisam rusofil ili nešto drugo.Pitam vas sve da mi neko objasni na koji način?!!
(room 1408, 25. novembar 2018 23:58)


Ratno stanje se uvodi najčešće zbog odbrane amnogo ređe zbog napada, što (može da) znači da Ukrajina realno strepi od ratne agresije Rusije i da baš zbog toga uvodi ratno stanje - da bi odmah bila spremna da brani svoju teritoriju.

Možda je ceo ili bar delimičan odgovor na Vaše pitanje u tekstu koji sam sada pronašla na internetu a čiji naslov sam kopipejstovala:

OLEKSANDR LEVČENKO ZA GLOBUS
VELIKI OPROŠTAJNI INTERVJU 'Nažalost, Ukrajina nije članica EU i NATO-a te ostaje izložena ruskoj invaziji, ali očekujemo pomoć Zapada, pa i u oružju

OBJAVLJENO: 25.03.2017. u 13:54

auuu

pre 5 godina

@room 1408
Ko je tebi rekao da Ukrajina namerava da napadne Rusiju!? Rusija je ta koja napada. Ne Ukrajina! Nije Ukrajina otela deo ruske teritorije, nego Rusija okupirala deo ukrajinske teritorije i jos naoruzava teroriste koji ubijaju Ukrajince.
E sad, sto se tice onoga sto moze Ukrajina, moze nesto. Moze lepo da finansira separatiste u Rusiji ( Cecenija, Dagestan, Osetija itd), moze da im daje oruzje, pa eto tako da zagorca zivot Rusima. Rusija nema moc da okupira Ukrajinu, nema dovoljno mocnu vojsku da okupira toliku drzavu (jedva izlaze na kraj sa onim papucarima u spavacicama po Siriji), pa onda finansira teroriste. To moze i Ukrajina.

Nikola

pre 5 godina

@room
Jesi li citao tekst ? Kaze Porosenko da nece izvoditi ofanzivne operacije ( na Rusko tlo ) niti ce se ovo ratno stanje odraziti na trenutno stanje u Donbasu. Tako da je ovo samo za unutrasnje potrebe jer se tamo priblizavaju izbori. Ovo je nesto slicno onim nasim ostrim protestnim notama. Doduse uvijek postoji mogucnost da Ukrajinci lazu, i da ce da probaju neku ofanzivu u Donbasu, ali nisu toliko ludi valjda.

Che

pre 5 godina

Pitam vas sve da mi neko objasni na koji način?!!
(room 1408, 25. novembar 2018 23:58)

pokazivanje zuba medju politicarima..niko nije retardiran toliko da zapocne sukobe...sem nas balkanaca.

Glupa masa od naroda

pre 5 godina

Eto jos jednog novog kredita od MMF-a a kada se rat zavrsi jos jedan kredit za bolnice i rehabilitaciju prezivelih.Sve ide po planu.

bunjuel

pre 5 godina

nije cilj da sami napadnu Ruse. Cilj je, pretpostavljam, isprovocirati širu krizu i tenziju koje će njihove gazde preko okeana iskoristiti za pritiske na Rusiju, a verovatno kasnije, kad procene da je bezbedno, i vojnu agresiju. To je bio modus operandi muslimana (Bošnjaka u modernom parlansu) u Bosni i Albanaca na Kosovu, ništa novo i ništa neočekivano, samo je arena pomerena na istok.

Rorabaherov novi posao, liftboj

pre 5 godina

Izgleda da se rat između putina i Ukrajinskog naroda rasplamsava.
Nadam se da ovo neće usporiti njegov rad na istraživanju da li je čovek sleteo na Mesec.

Jax

pre 5 godina

Ne razumem na koji način misle da napadnu Rusiju?!Ali sad ozbiljno mislim.Iz vazduha ne mogu,sa kopna ne mogu iz vode ne mogu...Nisam rusofil ili nešto drugo.Pitam vas sve da mi neko objasni na koji način?!!
(room 1408, 25. novembar 2018 23:58)

Napašće Donbas, oko kog se i spore. Neće sigurno Moskvu napasti... U tim napadima ce najvise stradati civilni blokovi i civilno stanovnistvo koje je proruski izjašnjeno. S jedne strane "Ukrajina" (NATO PAKT) koji ce doturati svu mogucu pomoc osim u ljudstvu, a s druge strane Rusi kojima se na vrat stavlja jos jedan mukotrpan rat. Na gubitku su i jedni i drugi, najvise civili...

room 1408

pre 5 godina

Ne razumem na koji način misle da napadnu Rusiju?!Ali sad ozbiljno mislim.Iz vazduha ne mogu,sa kopna ne mogu iz vode ne mogu...Nisam rusofil ili nešto drugo.Pitam vas sve da mi neko objasni na koji način?!!

room 1408

pre 5 godina

Ne razumem na koji način misle da napadnu Rusiju?!Ali sad ozbiljno mislim.Iz vazduha ne mogu,sa kopna ne mogu iz vode ne mogu...Nisam rusofil ili nešto drugo.Pitam vas sve da mi neko objasni na koji način?!!

ludilo

pre 5 godina

Kakvi ludaci majko moja

U jednom danu odrade glupavu provokaciju sa tri kante od broda dovedu do eksalacije i uđu u ratno stanje sa Rusijom. Ko ih je savetovao baš im je učinio

Kole

pre 5 godina

Nije dzabe Gerasimov isao kod Merkelove pre par dana. Zao mi je Ukrajinaca, od kad su im ovi na vlasti standard im je opao bar 3x. Prosecna plata 150 dolara, velika nezaposlenost, inflacija, kriza u svakom smislu. Da bi opstali na vlasti moraju imati stalno neprijatelja. Provociraju, ratom huskaju i govore da ce srusiti Krimski most, ici do Moskve itd. Bolesnici su im na vlasti definitivno. Ameri im uzeli energetski sektor, a Nemci im za mnogo male pare eksploatisu radnu snagu za svoju industriju. Koliko su izmanipulisani, ni sami ne znaju. Ogromna zemlja, veliki potencijal, a oni se bave mrznjom i ratom. Budale, nisu ni svesni da su u kolonijalnom statusu.

Jax

pre 5 godina

Ne razumem na koji način misle da napadnu Rusiju?!Ali sad ozbiljno mislim.Iz vazduha ne mogu,sa kopna ne mogu iz vode ne mogu...Nisam rusofil ili nešto drugo.Pitam vas sve da mi neko objasni na koji način?!!
(room 1408, 25. novembar 2018 23:58)

Napašće Donbas, oko kog se i spore. Neće sigurno Moskvu napasti... U tim napadima ce najvise stradati civilni blokovi i civilno stanovnistvo koje je proruski izjašnjeno. S jedne strane "Ukrajina" (NATO PAKT) koji ce doturati svu mogucu pomoc osim u ljudstvu, a s druge strane Rusi kojima se na vrat stavlja jos jedan mukotrpan rat. Na gubitku su i jedni i drugi, najvise civili...

Glupa masa od naroda

pre 5 godina

Eto jos jednog novog kredita od MMF-a a kada se rat zavrsi jos jedan kredit za bolnice i rehabilitaciju prezivelih.Sve ide po planu.

Posmatrac

pre 5 godina

U ovom momentu ne uvodi nego je predlozeno uvodjenje. Predsednik Porosenko je izjavio da podrzava. Postoji zakonska procedura koju predlg mora proci da bi se uvelo. Ne znamo da li ce se to desiti do objave.
U Ukrajini su predsednicki izboru u martu. Sadasnja vlast nema nikakvu sansu da opet bude izabrana. Ratno stanje odlaze izbore. Koga zanima moze videti na internetu sta znaci, koje gradjanske slobode se ogranicavaju o ostalo sta donosi zavodjenje ratnog stanja. Ukrajina srlja u propast. Rusi ih nece napasti ako ne budu primorani. Ako budu primorani, ici ce do Berlina, to je jasno ko dan.

Nikola

pre 5 godina

@room
Jesi li citao tekst ? Kaze Porosenko da nece izvoditi ofanzivne operacije ( na Rusko tlo ) niti ce se ovo ratno stanje odraziti na trenutno stanje u Donbasu. Tako da je ovo samo za unutrasnje potrebe jer se tamo priblizavaju izbori. Ovo je nesto slicno onim nasim ostrim protestnim notama. Doduse uvijek postoji mogucnost da Ukrajinci lazu, i da ce da probaju neku ofanzivu u Donbasu, ali nisu toliko ludi valjda.

david

pre 5 godina

Prema lokalnim stručnjacima i političkim ličnostima, Porošenko pokušava da iskoristi eventualnu eskalaciju kako bi se nadoknadio na predstojećim predsjedničkim izborima u Ukrajini 2018.
Njegov režim trenutno se suočava s potpunom političkom krizom dok se ukrajinska država nalazi u potpunom ekonomskom kolapsu. Rat ili hitna država je jedina stvarna opcija za Porošenka da garantuje svoju moć.

Che

pre 5 godina

Pitam vas sve da mi neko objasni na koji način?!!
(room 1408, 25. novembar 2018 23:58)

pokazivanje zuba medju politicarima..niko nije retardiran toliko da zapocne sukobe...sem nas balkanaca.

Berkut

pre 5 godina

Ne razumem na koji način misle da napadnu Rusiju?!Ali sad ozbiljno mislim.Iz vazduha ne mogu,sa kopna ne mogu iz vode ne mogu...Nisam rusofil ili nešto drugo.Pitam vas sve da mi neko objasni na koji način?!!
(room 1408, 25. novembar 2018 23:58)

Pa naravno da ne razumeš jer ne misle da napadnu Rusiju nego da oslobode svoju okupiranu teritoriju.

Za početak Donjeck i Lugansk za to itekako imaju kapaciteta.
A što se tiče Krima to naravno da ne mogu ali će Rusija zbog Krima trpeti sankcije dok postoji.

auuu

pre 5 godina

@room 1408
Ko je tebi rekao da Ukrajina namerava da napadne Rusiju!? Rusija je ta koja napada. Ne Ukrajina! Nije Ukrajina otela deo ruske teritorije, nego Rusija okupirala deo ukrajinske teritorije i jos naoruzava teroriste koji ubijaju Ukrajince.
E sad, sto se tice onoga sto moze Ukrajina, moze nesto. Moze lepo da finansira separatiste u Rusiji ( Cecenija, Dagestan, Osetija itd), moze da im daje oruzje, pa eto tako da zagorca zivot Rusima. Rusija nema moc da okupira Ukrajinu, nema dovoljno mocnu vojsku da okupira toliku drzavu (jedva izlaze na kraj sa onim papucarima u spavacicama po Siriji), pa onda finansira teroriste. To moze i Ukrajina.

Samosvesna gradjanka

pre 5 godina

Ne razumem na koji način misle da napadnu Rusiju?!Ali sad ozbiljno mislim.Iz vazduha ne mogu,sa kopna ne mogu iz vode ne mogu...Nisam rusofil ili nešto drugo.Pitam vas sve da mi neko objasni na koji način?!!
(room 1408, 25. novembar 2018 23:58)


Ratno stanje se uvodi najčešće zbog odbrane amnogo ređe zbog napada, što (može da) znači da Ukrajina realno strepi od ratne agresije Rusije i da baš zbog toga uvodi ratno stanje - da bi odmah bila spremna da brani svoju teritoriju.

Možda je ceo ili bar delimičan odgovor na Vaše pitanje u tekstu koji sam sada pronašla na internetu a čiji naslov sam kopipejstovala:

OLEKSANDR LEVČENKO ZA GLOBUS
VELIKI OPROŠTAJNI INTERVJU 'Nažalost, Ukrajina nije članica EU i NATO-a te ostaje izložena ruskoj invaziji, ali očekujemo pomoć Zapada, pa i u oružju

OBJAVLJENO: 25.03.2017. u 13:54

Rorabaherov novi posao, liftboj

pre 5 godina

Izgleda da se rat između putina i Ukrajinskog naroda rasplamsava.
Nadam se da ovo neće usporiti njegov rad na istraživanju da li je čovek sleteo na Mesec.

Smuleco

pre 5 godina

"Nekome" odgovara rat i, među Ukrajne i Rusije. Taj kome to odgovara, ne razmišlja o posledicama, ne po Ukrajnu ili Rusiju, nego po planetu. Opasni bolesnici:((

m

pre 5 godina

Samo da rata ne bude!!! Bože, ovo je 21 vek, centar sveta, a razmišlja se o ratu!!!! Mislite na decu, na njihovu bezbrižnost i sreću!!!!!................

abrakadabraietoekonomskogzmaja™

pre 5 godina

@Pa naravno da ne razumeš jer ne misle da napadnu Rusiju nego da oslobode svoju okupiranu teritoriju. 

Za početak Donjeck i Lugansk za to itekako imaju kapaciteta. 
A što se tiče Krima to naravno da ne mogu ali će Rusija zbog Krima trpeti sankcije dok postoji.
Berkut

O čemu vi, čoveče, pričate? Ne mogu od Donbasa da odvoje ni jedan ar zemlje evo već četiri godine. Zemlja u rasulu, procenat mobilizacije im se meri u sitnim jednocifrenim brojevima, moral te iste vojske ne postoji, jedini koji su motivisani su Azov bataljon i slična naci žgadija (o kojoj se ne priča)... O krizi, inflaciji, nedostatku energenata da i ne pričamo...

Ah da, za sve to su Rusi krivi, za Majdan, za misteriozne snajperiste koji su ubijali i demonstrante i policiju, za brdo nacista u vrhovnoj radi, za to što su junački odbili ruski gas i prihvatili se moralno ispravnog i mnogo mnogo skupljeg američkog kog i pored toga što je paprene cene
nema dovoljno...

Zašto Ukrajinci ne prihvate realnost na terenu? Zašto njih sad tako ne posavetuju pametnjakovići iz SAD-a i EU-a?

O mrtvim civilima, ratnim zločinima počinjenim nad populacijom Donbasa, drugom prilikom...

abrakadabraietoekonomskogzmaja™

pre 5 godina

@Шомика_ЦЗВ
Šomika, o kakvoj to pravdi Vi pričate? Jeste li tako bodrili i Albance na Kosovu?

Ako niste primetili, ista kuhinja je zakuvala i jednu i drugu nesreću?

Svi koji "navijate" za "nezavisnu" Ukrajinu, uporedite brojke na kraju 2013. i trenutne, plate, inflaciju, zaduženost, BDP te zemlje. Zašto se sve to izdešavalo, zašto je Ukrajina dozvolila tako nešto?
Zaista su mislili da će im konfrontacija sa Rusijom i pokušaj etničkog čišćenja doneti blagostanje?

Shvatite da su trenutno kod njih na vlasti i daleko gori negoli kod nas. Upropastili su državu, narod (i rusku manjinu i sve ostale u Ukrajini) su unesrećili za narednih ko zna koliko generacija a mi ih podržavamo u tom ludilu...

Zaista smo od jedne "loze" jer iskazujemo isti ili sličan nivo inteligencije...

Makarije

pre 5 godina

Kad ce ono bese izbori u Ukrajini? Ah da..predsednicki u martu a parlamentarni odmah potom 2019. Taman se lepo uklopio "spontani i nicim izazvani" incident u taj raspored. Dobro je sto nema poginulih mornara u celoj toj budalastini.

bunjuel

pre 5 godina

nije cilj da sami napadnu Ruse. Cilj je, pretpostavljam, isprovocirati širu krizu i tenziju koje će njihove gazde preko okeana iskoristiti za pritiske na Rusiju, a verovatno kasnije, kad procene da je bezbedno, i vojnu agresiju. To je bio modus operandi muslimana (Bošnjaka u modernom parlansu) u Bosni i Albanaca na Kosovu, ništa novo i ništa neočekivano, samo je arena pomerena na istok.

Kobaja Grande

pre 5 godina

Ode svet dodjavola. Scenario:
Dogovor o BREXIT-u garant nece proci glasanje u britanskom parlamentu i onda ide “tvrdi” odlazak Britanije, uz kolaps evropskih berzi. Ukrajina krece u veliku vojnu akciju, Rusi odgovaraju i izlaze na Dnjepar. Izrael koristi priliku i napada Siriju, a Saudijska Arabija upada u Katar i krece obracun sa Iranom. Na Balkanu haos. Za sada, jedina sigurna destinacija je Svajcarska...nadam se.

Fatherland

pre 5 godina

Situacija se odlično razvija,ovo će dovesti do znatnog i ozbiljnog povećanja sankcija rusima.Sigurno će se ukinuti sjeverni tok i turski tok će stati u turskoj.Ovo treba jako odigrati i ekonomski gurnuti rudiju preko ruba ambisa. Samo pametno i bez ikakve milosti za rusr.

Branko Von Beca

pre 5 godina

Neka njih, nego seća li se bar neko još dogadjaja od petka i nikad teže situacije ...?
Ili cirkus Kolorado i dalje radi samo vikendom.

auuu

pre 5 godina

@room 1408
Ko je tebi rekao da Ukrajina namerava da napadne Rusiju!? Rusija je ta koja napada. Ne Ukrajina! Nije Ukrajina otela deo ruske teritorije, nego Rusija okupirala deo ukrajinske teritorije i jos naoruzava teroriste koji ubijaju Ukrajince.
E sad, sto se tice onoga sto moze Ukrajina, moze nesto. Moze lepo da finansira separatiste u Rusiji ( Cecenija, Dagestan, Osetija itd), moze da im daje oruzje, pa eto tako da zagorca zivot Rusima. Rusija nema moc da okupira Ukrajinu, nema dovoljno mocnu vojsku da okupira toliku drzavu (jedva izlaze na kraj sa onim papucarima u spavacicama po Siriji), pa onda finansira teroriste. To moze i Ukrajina.

Berkut

pre 5 godina

Ne razumem na koji način misle da napadnu Rusiju?!Ali sad ozbiljno mislim.Iz vazduha ne mogu,sa kopna ne mogu iz vode ne mogu...Nisam rusofil ili nešto drugo.Pitam vas sve da mi neko objasni na koji način?!!
(room 1408, 25. novembar 2018 23:58)

Pa naravno da ne razumeš jer ne misle da napadnu Rusiju nego da oslobode svoju okupiranu teritoriju.

Za početak Donjeck i Lugansk za to itekako imaju kapaciteta.
A što se tiče Krima to naravno da ne mogu ali će Rusija zbog Krima trpeti sankcije dok postoji.

Samosvesna gradjanka

pre 5 godina

Ne razumem na koji način misle da napadnu Rusiju?!Ali sad ozbiljno mislim.Iz vazduha ne mogu,sa kopna ne mogu iz vode ne mogu...Nisam rusofil ili nešto drugo.Pitam vas sve da mi neko objasni na koji način?!!
(room 1408, 25. novembar 2018 23:58)


Ratno stanje se uvodi najčešće zbog odbrane amnogo ređe zbog napada, što (može da) znači da Ukrajina realno strepi od ratne agresije Rusije i da baš zbog toga uvodi ratno stanje - da bi odmah bila spremna da brani svoju teritoriju.

Možda je ceo ili bar delimičan odgovor na Vaše pitanje u tekstu koji sam sada pronašla na internetu a čiji naslov sam kopipejstovala:

OLEKSANDR LEVČENKO ZA GLOBUS
VELIKI OPROŠTAJNI INTERVJU 'Nažalost, Ukrajina nije članica EU i NATO-a te ostaje izložena ruskoj invaziji, ali očekujemo pomoć Zapada, pa i u oružju

OBJAVLJENO: 25.03.2017. u 13:54

Rorabaherov novi posao, liftboj

pre 5 godina

Izgleda da se rat između putina i Ukrajinskog naroda rasplamsava.
Nadam se da ovo neće usporiti njegov rad na istraživanju da li je čovek sleteo na Mesec.

room 1408

pre 5 godina

Ne razumem na koji način misle da napadnu Rusiju?!Ali sad ozbiljno mislim.Iz vazduha ne mogu,sa kopna ne mogu iz vode ne mogu...Nisam rusofil ili nešto drugo.Pitam vas sve da mi neko objasni na koji način?!!

ludilo

pre 5 godina

Kakvi ludaci majko moja

U jednom danu odrade glupavu provokaciju sa tri kante od broda dovedu do eksalacije i uđu u ratno stanje sa Rusijom. Ko ih je savetovao baš im je učinio

Kole

pre 5 godina

Nije dzabe Gerasimov isao kod Merkelove pre par dana. Zao mi je Ukrajinaca, od kad su im ovi na vlasti standard im je opao bar 3x. Prosecna plata 150 dolara, velika nezaposlenost, inflacija, kriza u svakom smislu. Da bi opstali na vlasti moraju imati stalno neprijatelja. Provociraju, ratom huskaju i govore da ce srusiti Krimski most, ici do Moskve itd. Bolesnici su im na vlasti definitivno. Ameri im uzeli energetski sektor, a Nemci im za mnogo male pare eksploatisu radnu snagu za svoju industriju. Koliko su izmanipulisani, ni sami ne znaju. Ogromna zemlja, veliki potencijal, a oni se bave mrznjom i ratom. Budale, nisu ni svesni da su u kolonijalnom statusu.

Jax

pre 5 godina

Ne razumem na koji način misle da napadnu Rusiju?!Ali sad ozbiljno mislim.Iz vazduha ne mogu,sa kopna ne mogu iz vode ne mogu...Nisam rusofil ili nešto drugo.Pitam vas sve da mi neko objasni na koji način?!!
(room 1408, 25. novembar 2018 23:58)

Napašće Donbas, oko kog se i spore. Neće sigurno Moskvu napasti... U tim napadima ce najvise stradati civilni blokovi i civilno stanovnistvo koje je proruski izjašnjeno. S jedne strane "Ukrajina" (NATO PAKT) koji ce doturati svu mogucu pomoc osim u ljudstvu, a s druge strane Rusi kojima se na vrat stavlja jos jedan mukotrpan rat. Na gubitku su i jedni i drugi, najvise civili...

Posmatrac

pre 5 godina

U ovom momentu ne uvodi nego je predlozeno uvodjenje. Predsednik Porosenko je izjavio da podrzava. Postoji zakonska procedura koju predlg mora proci da bi se uvelo. Ne znamo da li ce se to desiti do objave.
U Ukrajini su predsednicki izboru u martu. Sadasnja vlast nema nikakvu sansu da opet bude izabrana. Ratno stanje odlaze izbore. Koga zanima moze videti na internetu sta znaci, koje gradjanske slobode se ogranicavaju o ostalo sta donosi zavodjenje ratnog stanja. Ukrajina srlja u propast. Rusi ih nece napasti ako ne budu primorani. Ako budu primorani, ici ce do Berlina, to je jasno ko dan.

Nikola

pre 5 godina

@room
Jesi li citao tekst ? Kaze Porosenko da nece izvoditi ofanzivne operacije ( na Rusko tlo ) niti ce se ovo ratno stanje odraziti na trenutno stanje u Donbasu. Tako da je ovo samo za unutrasnje potrebe jer se tamo priblizavaju izbori. Ovo je nesto slicno onim nasim ostrim protestnim notama. Doduse uvijek postoji mogucnost da Ukrajinci lazu, i da ce da probaju neku ofanzivu u Donbasu, ali nisu toliko ludi valjda.

Che

pre 5 godina

Pitam vas sve da mi neko objasni na koji način?!!
(room 1408, 25. novembar 2018 23:58)

pokazivanje zuba medju politicarima..niko nije retardiran toliko da zapocne sukobe...sem nas balkanaca.

david

pre 5 godina

Prema lokalnim stručnjacima i političkim ličnostima, Porošenko pokušava da iskoristi eventualnu eskalaciju kako bi se nadoknadio na predstojećim predsjedničkim izborima u Ukrajini 2018.
Njegov režim trenutno se suočava s potpunom političkom krizom dok se ukrajinska država nalazi u potpunom ekonomskom kolapsu. Rat ili hitna država je jedina stvarna opcija za Porošenka da garantuje svoju moć.

Fatherland

pre 5 godina

Situacija se odlično razvija,ovo će dovesti do znatnog i ozbiljnog povećanja sankcija rusima.Sigurno će se ukinuti sjeverni tok i turski tok će stati u turskoj.Ovo treba jako odigrati i ekonomski gurnuti rudiju preko ruba ambisa. Samo pametno i bez ikakve milosti za rusr.

Glupa masa od naroda

pre 5 godina

Eto jos jednog novog kredita od MMF-a a kada se rat zavrsi jos jedan kredit za bolnice i rehabilitaciju prezivelih.Sve ide po planu.

abrakadabraietoekonomskogzmaja™

pre 5 godina

@Pa naravno da ne razumeš jer ne misle da napadnu Rusiju nego da oslobode svoju okupiranu teritoriju. 

Za početak Donjeck i Lugansk za to itekako imaju kapaciteta. 
A što se tiče Krima to naravno da ne mogu ali će Rusija zbog Krima trpeti sankcije dok postoji.
Berkut

O čemu vi, čoveče, pričate? Ne mogu od Donbasa da odvoje ni jedan ar zemlje evo već četiri godine. Zemlja u rasulu, procenat mobilizacije im se meri u sitnim jednocifrenim brojevima, moral te iste vojske ne postoji, jedini koji su motivisani su Azov bataljon i slična naci žgadija (o kojoj se ne priča)... O krizi, inflaciji, nedostatku energenata da i ne pričamo...

Ah da, za sve to su Rusi krivi, za Majdan, za misteriozne snajperiste koji su ubijali i demonstrante i policiju, za brdo nacista u vrhovnoj radi, za to što su junački odbili ruski gas i prihvatili se moralno ispravnog i mnogo mnogo skupljeg američkog kog i pored toga što je paprene cene
nema dovoljno...

Zašto Ukrajinci ne prihvate realnost na terenu? Zašto njih sad tako ne posavetuju pametnjakovići iz SAD-a i EU-a?

O mrtvim civilima, ratnim zločinima počinjenim nad populacijom Donbasa, drugom prilikom...

Kobaja Grande

pre 5 godina

Ode svet dodjavola. Scenario:
Dogovor o BREXIT-u garant nece proci glasanje u britanskom parlamentu i onda ide “tvrdi” odlazak Britanije, uz kolaps evropskih berzi. Ukrajina krece u veliku vojnu akciju, Rusi odgovaraju i izlaze na Dnjepar. Izrael koristi priliku i napada Siriju, a Saudijska Arabija upada u Katar i krece obracun sa Iranom. Na Balkanu haos. Za sada, jedina sigurna destinacija je Svajcarska...nadam se.

abrakadabraietoekonomskogzmaja™

pre 5 godina

@Шомика_ЦЗВ
Šomika, o kakvoj to pravdi Vi pričate? Jeste li tako bodrili i Albance na Kosovu?

Ako niste primetili, ista kuhinja je zakuvala i jednu i drugu nesreću?

Svi koji "navijate" za "nezavisnu" Ukrajinu, uporedite brojke na kraju 2013. i trenutne, plate, inflaciju, zaduženost, BDP te zemlje. Zašto se sve to izdešavalo, zašto je Ukrajina dozvolila tako nešto?
Zaista su mislili da će im konfrontacija sa Rusijom i pokušaj etničkog čišćenja doneti blagostanje?

Shvatite da su trenutno kod njih na vlasti i daleko gori negoli kod nas. Upropastili su državu, narod (i rusku manjinu i sve ostale u Ukrajini) su unesrećili za narednih ko zna koliko generacija a mi ih podržavamo u tom ludilu...

Zaista smo od jedne "loze" jer iskazujemo isti ili sličan nivo inteligencije...

Makarije

pre 5 godina

Kad ce ono bese izbori u Ukrajini? Ah da..predsednicki u martu a parlamentarni odmah potom 2019. Taman se lepo uklopio "spontani i nicim izazvani" incident u taj raspored. Dobro je sto nema poginulih mornara u celoj toj budalastini.

m

pre 5 godina

Samo da rata ne bude!!! Bože, ovo je 21 vek, centar sveta, a razmišlja se o ratu!!!! Mislite na decu, na njihovu bezbrižnost i sreću!!!!!................

bunjuel

pre 5 godina

nije cilj da sami napadnu Ruse. Cilj je, pretpostavljam, isprovocirati širu krizu i tenziju koje će njihove gazde preko okeana iskoristiti za pritiske na Rusiju, a verovatno kasnije, kad procene da je bezbedno, i vojnu agresiju. To je bio modus operandi muslimana (Bošnjaka u modernom parlansu) u Bosni i Albanaca na Kosovu, ništa novo i ništa neočekivano, samo je arena pomerena na istok.

Branko Von Beca

pre 5 godina

Neka njih, nego seća li se bar neko još dogadjaja od petka i nikad teže situacije ...?
Ili cirkus Kolorado i dalje radi samo vikendom.

Smuleco

pre 5 godina

"Nekome" odgovara rat i, među Ukrajne i Rusije. Taj kome to odgovara, ne razmišlja o posledicama, ne po Ukrajnu ili Rusiju, nego po planetu. Opasni bolesnici:((