Petak, 16.11.2018.

12:44

"Od početka je to jasno, čudi me dizanje prašine u Srbiji"

Punopravnog članstva Srbije u Evropskoj uniji neće biti bez priznanja Kosova, to je zapravo bio uslov da se uopšte započne s pregovorima.

Izvor: Dojèe vele

"Od poèetka je to jasno, èudi me dizanje prašine u Srbiji" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

Darko

pre 5 godina

Ne znam zasto se moramo porediti sa Svajcarskom ili bilo kojom drugom drzavom. Srbija je prelijepa,bogata,raznovrsna,klimatski povoljna, plodna....moglo bi se nabrajati.E sad je samo potrebno da to sami gradjani Srbije shvate, da prihvate tu Srbiju kao svoju (a nama je uvijek tudje bolje) i da se svjesno odluce da pozitivno doprinose svojoj domovini.i da izaberu politicare koji ce takvu politiku da sprovode u djelo.U tom slucaju ce razvoj da potraje ali ce za neko vrijeme biti puno bolje i ljepse, da dodjemo do nivoa gdje nam se gradjani nece masovno, u potrazi za pristojnim zivotom, seliti u neke druge drzave koje su mozda bogatije , ali sigurno nisu mjesto gdje se mozete osjecati kao "kod kuce".
Dakle zavrnuti rukave i poceti raditi....

neobavezno

pre 5 godina

Zasto se cudite? U Srbiji je to redovno stanje. Putem "slobodnih" medija iz permanentnih monologa koji su prerasli u patolisko stanje saznajemo: kriminal je sveden na minimum, vladavina prava na evropskom nivou, Kosovo cemo braniti svim pravno raspolozivim sredstvima itd. bez kraja. Sve sto ne valja optuzuje se opozicija koja vec 6 godina nije na vlasti.
Danas saznajemo vec po ko zna koji put da Srbija nije napredovala prema izveataju EK isto je i po pitanju Kosova. Koliko sutra bicemo obavesteni kako nismo dobro razumeli i da nije tako ni po pitanju slobode medija, niti po pitanju vladavine prava i Kosova. To znaci da nas EK laze a nemacki zvanicnik takodje!

EP2020

pre 5 godina

Srbiju niko ne tera u EU.
Srbija je sama zatražila da postane član EU i iskazala želju da ispuni uslove potrebne za članstvo.
EU je dugo popuštala Srbiji ali vidi da Srbija to iskorištava i pravi se nevešta pa je sad došlo vreme da se Srbiji kaže otvoreno da nema polovičnog ispunjavanja uslova. Kosovo nije jedini već jedan od mnogih uslova.

Samosvesna gradjanka

pre 5 godina

@boris Naravno da je Kosovo uvek bilo uslov, samo lud čovek bi pomislio da Evropi treba takvo žarište i takvo nesređeno stanje. To što narod ovde veruje lažima političara i ubeđivanju da može i Evropa i Kosovo...
(dejan, 16. novembar 2018 15:14)


Tačno: Naši političari već tačno deset godina tvrde da može ,,i Evropa i Kosovo'' a ovo što sam stavila pod znake navoda je 2008. godine bio (i) predsednički predizborni slogan DS...

Beograd na vodi

pre 5 godina

Srbija bi mogla brzo u EU, kada bi zaista prihvatili sve sto EU trazi. A onda kada bi bili clanica mi bi stavili uslove Kosovu za ulazak i tada bi ih imali u saci. I kada bi kosovari prihvatili sve sto Srbija od njih bude trazila onda bi usli i oni u EU a to opet znaci u uniju sa Srbijom, opet bez granica. Pa zar to nije nas cilj? Svi bi opet bili u jednoj drzavi.

Dejan

pre 5 godina

Ne mogu da verujem , a svi smo to i znali , da nas ovi nazovi političari ovako okreću kako im se ćefne. Kako strani tako i naši . Narod priča baš ovu priču a naši političari nam objašnjavaju da to nema veze . Izgleda da su samo političari u dosluhu . Problem je samo kako obmanuti narod da misli onako kako oni hoće.

alcale

pre 5 godina

@boris

PODPISUJEM! jedini ispravan put i nacin razmisljanja! Treba doduse dug period, prvo da se skloni sadasnja struktura i u istoi vreme izmena obrazovanja i odnosa prema deci kako bi stvorili bolju decu, odnosno ljude sa boljim odnosom prema zajednickoj imovini. To se zove strateski dugorocni razvoj nacije i drzave!

To je jedini nacin!

dejan

pre 5 godina

@boris Naravno da je Kosovo uvek bilo uslov, samo lud čovek bi pomislio da Evropi treba takvo žarište i takvo nesređeno stanje. To što narod ovde veruje lažima političara i ubeđivanju da može i Evropa i Kosovo samo govori o naivnosti. A što se tiče toga da sami sebe izgradimo da budemo kao Švajcarska, da li stvarno misliš da postoji promil šanse da se to desi sa našim mentalitetom? Da se razumemo, ja bi to najviše voleo, ali realnost je da sami sebe možemo jedino da dovedemo na nivo afričkih plemena.

Hopa Cupa

pre 5 godina

Srbija je izgubila rat sa NATO paktom. Izgubila je i teritoriju. Vreme od 1999 do današnjih dana je ostavljeno narodu za zaborav, postepeno prihvatanje neumitnog i navikavanje na novo stanje. Priče o pregovorima su amorizer za narod koji se još seća bombi iz 1999 i oseća poraženim i poniženim. Na kraju će sve to polagano da ugasne, odumre. Pozicija Srbije u "pregovorima" sa Kosovom, gde je uslov ulaska u EU priznavanje istog, je pozicija poražene strane u ratu a ne demokratska procedura.

Rema

pre 5 godina

Ne treba da budemo fatalisti(sto smo u 90% slučajeva).
-Nije EU jedini naš put.
-Nije pitanje Kosova nerešivo.
-Nije USA uvek odlučujući faktor.

Dajte da radimo na ekonomiji, institucijama, obrazovanju i razvoju vojske... Polako kamen po kamen, dan za danom... Da vidimo koliko će buduće generacije i ove koje dolaze imati ideja i snage... Da ih pre svega, naučimo da zasuku rukave i krenu odmah da menjaju stvari oko sebe, a ne da treba da beže odavde!

Jer jedno je istina, sve zavisi i uvek je zavisilo samo od nas samih, samo mi odlučujemo!

boris

pre 5 godina

@bios

EU je daleko od toga sto pises.
Najbogatija nije (proveri koliko iznosi spoljni dug svake zemlje a koliko za celu EU). Ne mozes da budes najbogatiji a da dugujes. Za mene je bogat ko prvo ne duguje nikom, ili su dugovanja u nekih 10-18% ukupnih godisnjih prihoda.

Vojska je politicka igra, a sa rastom nacionalizma i desnicarskih partija tesko da ideja ujedinjena moze da bude prihvatljiva ikome.
Zasto Srbija nije Svajcarska - delimicno si upravu ali vredi pokusati pa za tih 20g koliko si dao vremena da bar sredimo sebe.

A?? Moze??

Dejan

pre 5 godina

ko je ovde lud... godinama govore da Kosovo nije uslov ... nemojte vise da se lazemo...

Ajde ovako, da mi odustanemo od Evropske Unije koja je de facto vec odustala od same sebe, i da se izgradimo kao civilizovano drustvo, neutralno na vojom pitanju, i da postanemo po ugledu na Svajcarsku.
(boris, 16. novembar 2018 13:15)

Tu Srbiju nalik na Svajcarsku ces videti odmah po dolasku vanzemaljaca na Zemlju a mozda ni tada.

neko

pre 5 godina

Ok, ne moramo u EU. Možemo da uredimo zakone po ugledu na njih (već i jesmo), možemo da potpišemo ekonomske sporazume sa njima, ne moramo da budemo članica. Ako su uspele Švajcarska i Norveška, zašto ne bismo i mi? ----- PA JEL TI MI LICIMO NA SVAJCARCE I NORVEZANE??? Mi smo milionima kilometara daleko od njih... kakvo poredjenje hahaha... dobro nas ne uporedi sa Japanom!

bios

pre 5 godina

@boris
Moze tako, ali kada se probudis, videces da mi nismo Svajcarska, ne mozemo biti Svajcarska niti zivimo u okruzenju u kakvom zive Svajcarci. EU nije odustala od sebe, EU je izuzetno jaka, evo cak i vojsku prave pa ce EU biti drzava za nekih 15- 20 godina. A ti mislis da bi najpametnije bilo da mi ostanemo izvan najbogatije unije na planeti, da budemo neutralni usred NATO mora, da izigravamo neutralnost dok kupujemo ruske polovnjake za 300 miliona i dok priredjujemo parade za Putina?
U tom slucaju necemo biti Svajcarska, bicemo Sirija dobri naivni Borise.

Dosta

pre 5 godina

Ne u EU!

Ionako je to žestoko protiv ekonomskih interesa Srbije. Raskinuti SSP što pre, uvesti carine za uvoz robe iz EU, ukinuti subvencije stranim investitorima, i iskoristiti taj novac da bi se stimulisala proizvodnja roba i usluga za izvoz u Rusiju i afričke zemlje.

Neša

pre 5 godina

Mene Švabo čudi da ništa nisi naučio za zadnjih 100+ godina. Kosmet je Srbija. Rusija je nama prijatelj a i Kina. Taj bolan proces transformacije sa Nemačkog na Kineski kapital ćemo izdržati kao što smo vas izdržali svih ovih 100+ godina.

schlyamm

pre 5 godina

Par pitanja za doticnog:
1. Da li moze da garantuje da ce EU postojati za 10, 15 ili 20 godina?
2. Da li moze da garantuje da ce uopste postojati mogucnost za clanstvo?
3. Da li moze da garantuje da se EU nece podeliti u tri lige + drzave koje nisu clanice ali imaju odredjene privilegije a sta je vec i sada najrealnija opcija za Srbiju i ostale?
4. Da li je EU prosirena Nemacka gde postoje samo interesi Nemacke? Sta je sa Spanijom koja nema interes da se prizna albanska tvorevina na Kosovu?
5. Da li moze da garantuje da ce i sledecih 30 godina biti u politici i zastupati iste stavove? Da li je siguran da ce i sledeca generacija nemackih politicara podrzavati albanizaciju Kosova?
6. Zasto je Nemcima tako bitna albanizacija Kosova i otcepljenje od Srbije kada vec drugi put u zadnjih 7 decenija pokusavaju to da sprovedu? Podsetimo, prvi pokusaj je bio za verem hitlera kada je taj pokusaj propao.
7. Da li zaista misli da Nemacka nakon bezbrojnih zlocina nad Srbima ima moralno i svako drugo pravo da se mesa u problem Kosova i to na takav izrazito pro-albanski nacin?
8. Da li kapira razmere svog licemerja kada prica o tome kako je protiv menjanja granica a citava ta "drzava kosova" je napravljena na bespravnom i nasilnom menjanju granica?
9. Da li je ovako brinuo o Srbima na Kosovu kada su Albanci preuzimali vlast ili kada su samoproglasili "nezavisnost"? Podsetimo, tada su Albanci samo iz Pristine proterali vise Srba nego sto ih sada ima juzno od Ibra.

Veljo

pre 5 godina

Pandorina kutija je otvorena prihvatanjem 7 uslova od Angele Merkel, Briselskim sporazumom i 41 tehnickim sporazumom. Vidite, tad je predato Kosovo. Nama obrazovanijima necete uspeti da isperete mozak. Toliko o tom.

Ajde@

pre 5 godina

И зар након овога постоји доза сумње шта је циљ наших тзв. пријатеља са запада!?
И не требамо ли поставити себи питање, шта ми у ствари хоћемо - да се одрекнемо своје државе за коју је милионе дало крв, и да се одрекнемо нечега што га се нисмо одрекли ни кад је била много тежа ситуација за Србију (нпр. под Турцима), а да заузврат уђемо у нешто што се показало као провизоријум за богате, а за оне сиромашне готово ништа.
Или пак да се најзад окренемо себи, средимо државу како треба, чак и боље од њих, јер то ипак од нас зависи, и да притом питање Косова и Метохије оставимо по страни, за нека боља времена, пошто нас историја учи, да је релативна и да у њој нема баш толико константи као у математици. Јер оно што је некад било наше, сада је њихово, а њихово ће пре или касније опет бити наше.
И коначно, зар нам српски старци нису оставили у аманет, а од Бога им дато, да ништа не потписујемо, јер ако потпишемо никад га вратити нећемо, а пре или касније ће опет бити наше...
Шта ми уопште желимо од своје државе и од себе, запитајмо се!?

Kašprl

pre 5 godina

Ako su uspele Švajcarska i Norveška, zašto ne bismo i mi?
(looolaosldjd, 16. novembar 2018 13:07)

Tako je, ako su Bill Gates i Jeff Bezos multimilijarderi što ne bi mogao i ti, nisu oni ništa sposobniji ni pametniji od tebe!

Uvaženi g-din Ubiparip

pre 5 godina

Suštinski se može reći da su priznanjem Kosova i Metohije kao nezavisne države otvorili Pandorinu kutiju i sada se plaše kakav efekat ta grudva koju su bacili niz padinu može da izazove. Nisu poštovali međunarodno pravo tako da više nemaju osnova da se pozivaju na njega. Licemerno je pozivati Srbiju da prizna secesiju dela teritorije i to postavljati kao uslov za prijem u EU pri čemu ni sve zemlje članice EU ne priznaju tu nezavisnost. Sve u svemu, napravljen je popriličan haos, kome smo i sami dosta kumovali, koji će se nama obijati o glavu. Skupo plaćamo greške koje smo pravili u prethodnom stoleću.

DEX

pre 5 godina

Kao prvo priznanje Kosova jeste pitanje vere. Kao drugo uslov za ulazak u EU je bilo izrucenje optuzenih za ratne zlocine i tada je striktno receno da priznanje Kosova nece biti uslov za prijem u EU. Cim je Srbija izrucila sve optuzene, iako niko drugi to nije ucinio kao sto Srbija jeste, onda su postavili uslov priznanja Kosova. To nije prva nepravda i obmana koja dolazi sa zapada, a Srbi su poznati kao narod sa kratkim pamcenjem. Notorna je cinjenica da je Kosovo na nelegalan nacin otelo deo teritorije Srbije i jednostrano proglasilo drzavu koja kako tako funkcionise. Takodje je notorna cinjenica da Srbija nikada nece priznati tu drzavu i tu je kraj price. Ne postoji uslov zbog koga bi to ucinila pa makar to bilo i clanstvo u EU. Ili se mozda pojavi neki izdajnik srpskih interesa koji hoce da prizna Kosovo?

Novi Sad

pre 5 godina

Ajde ovako, da mi odustanemo od Evropske Unije koja je de facto vec odustala od same sebe, i da se izgradimo kao civilizovano drustvo, neutralno na vojom pitanju, i da postanemo po ugledu na Svajcarsku.
(boris, 16. novembar 2018 13:15)

Ekonomski, a ni socijalno, mi nismo ni približno Švajcarskoj. Naša industrija, njen izvoz, zavisi od EU-a...a gde je tek sve drugo. Tako da je naša budućnost jako ovisna od EU-a, hteli mi to priznati ili ne.

mufljuz

pre 5 godina

"Ali mislim da je to proces u kojem svi, pa i EU, moraju mnogo toga da nauče."
Gospodine, siguran sam da bi daleko bolje bilo da se Bavarska otcepi od vase drzave i da bi ste vi i EU daleko vise naucili tom procesu.
ps. u medjuvremenu, vasa EU ce se raspasti mnogo pre nego Srbija prizna Kosovo, tako da od ovog vaseg elaboriranja nece biti neke koristi.

Pavle

pre 5 godina

Zašto se mora stvoriti Kosovo država? Pa idemo u EU tamo granice nisu bitne. Koliko sile i pritisaka da mora nastati takva država i mora Srbija priznati deo svoje ocepljene teritorije. Zašto?

looolaosldjd

pre 5 godina

Ok, ne moramo u EU. Možemo da uredimo zakone po ugledu na njih (već i jesmo), možemo da potpišemo ekonomske sporazume sa njima, ne moramo da budemo članica. Ako su uspele Švajcarska i Norveška, zašto ne bismo i mi?
Glavni razlozi zašto deo ljudi odavde uopšte želi da bude deo EU je da bi lakše pobegli iz zemlje i/ili jer misle da će nas članstvo u EU automatski osloboditi korupcije. Ovo prvo su sebični (mada logični) interesi, a ovo drugo je potpuno pogrešna premisa. Nećemo postati član EU pa onda otkačiti korupciju, već prvo moramo da otkačimo korupciju da bi nas pustili unutra. Ali ako već uspemo da je sami otkačimo, dakle glavni cilj je ispunjen.. Ima EU naravno dosta drugih benefita ali i priznanje Kosova ima mnogo negativnih posledica. Neulazak u EU i status kvo povodom Kosova je možda pravi put. Ali svakako odluku treba doneti što pre. Ovo sedenje na dve stolice je zapravo glavni adut Vučkov i razlog zašto ga Zapad podržava - nadaju se da će prevagnuti ka njima, a on se kao ne da i dalje, zna da čim pravac bude definitivno određen, njegovo vreme će biti odbrojano

boris

pre 5 godina

ko je ovde lud... godinama govore da Kosovo nije uslov ... nemojte vise da se lazemo...

Ajde ovako, da mi odustanemo od Evropske Unije koja je de facto vec odustala od same sebe, i da se izgradimo kao civilizovano drustvo, neutralno na vojom pitanju, i da postanemo po ugledu na Svajcarsku.

Lexx_nl

pre 5 godina

Нека покаже неки докуменат гдје је то недвосмислено представљено онако како овај господин каже.
До тада, још један тумач у низу оних који се чуде нама што се ми чудимо њима.

Veljo

pre 5 godina

Pandorina kutija je otvorena prihvatanjem 7 uslova od Angele Merkel, Briselskim sporazumom i 41 tehnickim sporazumom. Vidite, tad je predato Kosovo. Nama obrazovanijima necete uspeti da isperete mozak. Toliko o tom.

boris

pre 5 godina

ko je ovde lud... godinama govore da Kosovo nije uslov ... nemojte vise da se lazemo...

Ajde ovako, da mi odustanemo od Evropske Unije koja je de facto vec odustala od same sebe, i da se izgradimo kao civilizovano drustvo, neutralno na vojom pitanju, i da postanemo po ugledu na Svajcarsku.

Neša

pre 5 godina

Mene Švabo čudi da ništa nisi naučio za zadnjih 100+ godina. Kosmet je Srbija. Rusija je nama prijatelj a i Kina. Taj bolan proces transformacije sa Nemačkog na Kineski kapital ćemo izdržati kao što smo vas izdržali svih ovih 100+ godina.

looolaosldjd

pre 5 godina

Ok, ne moramo u EU. Možemo da uredimo zakone po ugledu na njih (već i jesmo), možemo da potpišemo ekonomske sporazume sa njima, ne moramo da budemo članica. Ako su uspele Švajcarska i Norveška, zašto ne bismo i mi?
Glavni razlozi zašto deo ljudi odavde uopšte želi da bude deo EU je da bi lakše pobegli iz zemlje i/ili jer misle da će nas članstvo u EU automatski osloboditi korupcije. Ovo prvo su sebični (mada logični) interesi, a ovo drugo je potpuno pogrešna premisa. Nećemo postati član EU pa onda otkačiti korupciju, već prvo moramo da otkačimo korupciju da bi nas pustili unutra. Ali ako već uspemo da je sami otkačimo, dakle glavni cilj je ispunjen.. Ima EU naravno dosta drugih benefita ali i priznanje Kosova ima mnogo negativnih posledica. Neulazak u EU i status kvo povodom Kosova je možda pravi put. Ali svakako odluku treba doneti što pre. Ovo sedenje na dve stolice je zapravo glavni adut Vučkov i razlog zašto ga Zapad podržava - nadaju se da će prevagnuti ka njima, a on se kao ne da i dalje, zna da čim pravac bude definitivno određen, njegovo vreme će biti odbrojano

schlyamm

pre 5 godina

Par pitanja za doticnog:
1. Da li moze da garantuje da ce EU postojati za 10, 15 ili 20 godina?
2. Da li moze da garantuje da ce uopste postojati mogucnost za clanstvo?
3. Da li moze da garantuje da se EU nece podeliti u tri lige + drzave koje nisu clanice ali imaju odredjene privilegije a sta je vec i sada najrealnija opcija za Srbiju i ostale?
4. Da li je EU prosirena Nemacka gde postoje samo interesi Nemacke? Sta je sa Spanijom koja nema interes da se prizna albanska tvorevina na Kosovu?
5. Da li moze da garantuje da ce i sledecih 30 godina biti u politici i zastupati iste stavove? Da li je siguran da ce i sledeca generacija nemackih politicara podrzavati albanizaciju Kosova?
6. Zasto je Nemcima tako bitna albanizacija Kosova i otcepljenje od Srbije kada vec drugi put u zadnjih 7 decenija pokusavaju to da sprovedu? Podsetimo, prvi pokusaj je bio za verem hitlera kada je taj pokusaj propao.
7. Da li zaista misli da Nemacka nakon bezbrojnih zlocina nad Srbima ima moralno i svako drugo pravo da se mesa u problem Kosova i to na takav izrazito pro-albanski nacin?
8. Da li kapira razmere svog licemerja kada prica o tome kako je protiv menjanja granica a citava ta "drzava kosova" je napravljena na bespravnom i nasilnom menjanju granica?
9. Da li je ovako brinuo o Srbima na Kosovu kada su Albanci preuzimali vlast ili kada su samoproglasili "nezavisnost"? Podsetimo, tada su Albanci samo iz Pristine proterali vise Srba nego sto ih sada ima juzno od Ibra.

Rema

pre 5 godina

Ne treba da budemo fatalisti(sto smo u 90% slučajeva).
-Nije EU jedini naš put.
-Nije pitanje Kosova nerešivo.
-Nije USA uvek odlučujući faktor.

Dajte da radimo na ekonomiji, institucijama, obrazovanju i razvoju vojske... Polako kamen po kamen, dan za danom... Da vidimo koliko će buduće generacije i ove koje dolaze imati ideja i snage... Da ih pre svega, naučimo da zasuku rukave i krenu odmah da menjaju stvari oko sebe, a ne da treba da beže odavde!

Jer jedno je istina, sve zavisi i uvek je zavisilo samo od nas samih, samo mi odlučujemo!

Dejan

pre 5 godina

ko je ovde lud... godinama govore da Kosovo nije uslov ... nemojte vise da se lazemo...

Ajde ovako, da mi odustanemo od Evropske Unije koja je de facto vec odustala od same sebe, i da se izgradimo kao civilizovano drustvo, neutralno na vojom pitanju, i da postanemo po ugledu na Svajcarsku.
(boris, 16. novembar 2018 13:15)

Tu Srbiju nalik na Svajcarsku ces videti odmah po dolasku vanzemaljaca na Zemlju a mozda ni tada.

DEX

pre 5 godina

Kao prvo priznanje Kosova jeste pitanje vere. Kao drugo uslov za ulazak u EU je bilo izrucenje optuzenih za ratne zlocine i tada je striktno receno da priznanje Kosova nece biti uslov za prijem u EU. Cim je Srbija izrucila sve optuzene, iako niko drugi to nije ucinio kao sto Srbija jeste, onda su postavili uslov priznanja Kosova. To nije prva nepravda i obmana koja dolazi sa zapada, a Srbi su poznati kao narod sa kratkim pamcenjem. Notorna je cinjenica da je Kosovo na nelegalan nacin otelo deo teritorije Srbije i jednostrano proglasilo drzavu koja kako tako funkcionise. Takodje je notorna cinjenica da Srbija nikada nece priznati tu drzavu i tu je kraj price. Ne postoji uslov zbog koga bi to ucinila pa makar to bilo i clanstvo u EU. Ili se mozda pojavi neki izdajnik srpskih interesa koji hoce da prizna Kosovo?

dejan

pre 5 godina

@boris Naravno da je Kosovo uvek bilo uslov, samo lud čovek bi pomislio da Evropi treba takvo žarište i takvo nesređeno stanje. To što narod ovde veruje lažima političara i ubeđivanju da može i Evropa i Kosovo samo govori o naivnosti. A što se tiče toga da sami sebe izgradimo da budemo kao Švajcarska, da li stvarno misliš da postoji promil šanse da se to desi sa našim mentalitetom? Da se razumemo, ja bi to najviše voleo, ali realnost je da sami sebe možemo jedino da dovedemo na nivo afričkih plemena.

Dosta

pre 5 godina

Ne u EU!

Ionako je to žestoko protiv ekonomskih interesa Srbije. Raskinuti SSP što pre, uvesti carine za uvoz robe iz EU, ukinuti subvencije stranim investitorima, i iskoristiti taj novac da bi se stimulisala proizvodnja roba i usluga za izvoz u Rusiju i afričke zemlje.

Kašprl

pre 5 godina

Ako su uspele Švajcarska i Norveška, zašto ne bismo i mi?
(looolaosldjd, 16. novembar 2018 13:07)

Tako je, ako su Bill Gates i Jeff Bezos multimilijarderi što ne bi mogao i ti, nisu oni ništa sposobniji ni pametniji od tebe!

Pavle

pre 5 godina

Zašto se mora stvoriti Kosovo država? Pa idemo u EU tamo granice nisu bitne. Koliko sile i pritisaka da mora nastati takva država i mora Srbija priznati deo svoje ocepljene teritorije. Zašto?

bios

pre 5 godina

@boris
Moze tako, ali kada se probudis, videces da mi nismo Svajcarska, ne mozemo biti Svajcarska niti zivimo u okruzenju u kakvom zive Svajcarci. EU nije odustala od sebe, EU je izuzetno jaka, evo cak i vojsku prave pa ce EU biti drzava za nekih 15- 20 godina. A ti mislis da bi najpametnije bilo da mi ostanemo izvan najbogatije unije na planeti, da budemo neutralni usred NATO mora, da izigravamo neutralnost dok kupujemo ruske polovnjake za 300 miliona i dok priredjujemo parade za Putina?
U tom slucaju necemo biti Svajcarska, bicemo Sirija dobri naivni Borise.

Ajde@

pre 5 godina

И зар након овога постоји доза сумње шта је циљ наших тзв. пријатеља са запада!?
И не требамо ли поставити себи питање, шта ми у ствари хоћемо - да се одрекнемо своје државе за коју је милионе дало крв, и да се одрекнемо нечега што га се нисмо одрекли ни кад је била много тежа ситуација за Србију (нпр. под Турцима), а да заузврат уђемо у нешто што се показало као провизоријум за богате, а за оне сиромашне готово ништа.
Или пак да се најзад окренемо себи, средимо државу како треба, чак и боље од њих, јер то ипак од нас зависи, и да притом питање Косова и Метохије оставимо по страни, за нека боља времена, пошто нас историја учи, да је релативна и да у њој нема баш толико константи као у математици. Јер оно што је некад било наше, сада је њихово, а њихово ће пре или касније опет бити наше.
И коначно, зар нам српски старци нису оставили у аманет, а од Бога им дато, да ништа не потписујемо, јер ако потпишемо никад га вратити нећемо, а пре или касније ће опет бити наше...
Шта ми уопште желимо од своје државе и од себе, запитајмо се!?

Hopa Cupa

pre 5 godina

Srbija je izgubila rat sa NATO paktom. Izgubila je i teritoriju. Vreme od 1999 do današnjih dana je ostavljeno narodu za zaborav, postepeno prihvatanje neumitnog i navikavanje na novo stanje. Priče o pregovorima su amorizer za narod koji se još seća bombi iz 1999 i oseća poraženim i poniženim. Na kraju će sve to polagano da ugasne, odumre. Pozicija Srbije u "pregovorima" sa Kosovom, gde je uslov ulaska u EU priznavanje istog, je pozicija poražene strane u ratu a ne demokratska procedura.

Lexx_nl

pre 5 godina

Нека покаже неки докуменат гдје је то недвосмислено представљено онако како овај господин каже.
До тада, још један тумач у низу оних који се чуде нама што се ми чудимо њима.

EP2020

pre 5 godina

Srbiju niko ne tera u EU.
Srbija je sama zatražila da postane član EU i iskazala želju da ispuni uslove potrebne za članstvo.
EU je dugo popuštala Srbiji ali vidi da Srbija to iskorištava i pravi se nevešta pa je sad došlo vreme da se Srbiji kaže otvoreno da nema polovičnog ispunjavanja uslova. Kosovo nije jedini već jedan od mnogih uslova.

neko

pre 5 godina

Ok, ne moramo u EU. Možemo da uredimo zakone po ugledu na njih (već i jesmo), možemo da potpišemo ekonomske sporazume sa njima, ne moramo da budemo članica. Ako su uspele Švajcarska i Norveška, zašto ne bismo i mi? ----- PA JEL TI MI LICIMO NA SVAJCARCE I NORVEZANE??? Mi smo milionima kilometara daleko od njih... kakvo poredjenje hahaha... dobro nas ne uporedi sa Japanom!

Uvaženi g-din Ubiparip

pre 5 godina

Suštinski se može reći da su priznanjem Kosova i Metohije kao nezavisne države otvorili Pandorinu kutiju i sada se plaše kakav efekat ta grudva koju su bacili niz padinu može da izazove. Nisu poštovali međunarodno pravo tako da više nemaju osnova da se pozivaju na njega. Licemerno je pozivati Srbiju da prizna secesiju dela teritorije i to postavljati kao uslov za prijem u EU pri čemu ni sve zemlje članice EU ne priznaju tu nezavisnost. Sve u svemu, napravljen je popriličan haos, kome smo i sami dosta kumovali, koji će se nama obijati o glavu. Skupo plaćamo greške koje smo pravili u prethodnom stoleću.

mufljuz

pre 5 godina

"Ali mislim da je to proces u kojem svi, pa i EU, moraju mnogo toga da nauče."
Gospodine, siguran sam da bi daleko bolje bilo da se Bavarska otcepi od vase drzave i da bi ste vi i EU daleko vise naucili tom procesu.
ps. u medjuvremenu, vasa EU ce se raspasti mnogo pre nego Srbija prizna Kosovo, tako da od ovog vaseg elaboriranja nece biti neke koristi.

Novi Sad

pre 5 godina

Ajde ovako, da mi odustanemo od Evropske Unije koja je de facto vec odustala od same sebe, i da se izgradimo kao civilizovano drustvo, neutralno na vojom pitanju, i da postanemo po ugledu na Svajcarsku.
(boris, 16. novembar 2018 13:15)

Ekonomski, a ni socijalno, mi nismo ni približno Švajcarskoj. Naša industrija, njen izvoz, zavisi od EU-a...a gde je tek sve drugo. Tako da je naša budućnost jako ovisna od EU-a, hteli mi to priznati ili ne.

boris

pre 5 godina

@bios

EU je daleko od toga sto pises.
Najbogatija nije (proveri koliko iznosi spoljni dug svake zemlje a koliko za celu EU). Ne mozes da budes najbogatiji a da dugujes. Za mene je bogat ko prvo ne duguje nikom, ili su dugovanja u nekih 10-18% ukupnih godisnjih prihoda.

Vojska je politicka igra, a sa rastom nacionalizma i desnicarskih partija tesko da ideja ujedinjena moze da bude prihvatljiva ikome.
Zasto Srbija nije Svajcarska - delimicno si upravu ali vredi pokusati pa za tih 20g koliko si dao vremena da bar sredimo sebe.

A?? Moze??

Samosvesna gradjanka

pre 5 godina

@boris Naravno da je Kosovo uvek bilo uslov, samo lud čovek bi pomislio da Evropi treba takvo žarište i takvo nesređeno stanje. To što narod ovde veruje lažima političara i ubeđivanju da može i Evropa i Kosovo...
(dejan, 16. novembar 2018 15:14)


Tačno: Naši političari već tačno deset godina tvrde da može ,,i Evropa i Kosovo'' a ovo što sam stavila pod znake navoda je 2008. godine bio (i) predsednički predizborni slogan DS...

alcale

pre 5 godina

@boris

PODPISUJEM! jedini ispravan put i nacin razmisljanja! Treba doduse dug period, prvo da se skloni sadasnja struktura i u istoi vreme izmena obrazovanja i odnosa prema deci kako bi stvorili bolju decu, odnosno ljude sa boljim odnosom prema zajednickoj imovini. To se zove strateski dugorocni razvoj nacije i drzave!

To je jedini nacin!

Dejan

pre 5 godina

Ne mogu da verujem , a svi smo to i znali , da nas ovi nazovi političari ovako okreću kako im se ćefne. Kako strani tako i naši . Narod priča baš ovu priču a naši političari nam objašnjavaju da to nema veze . Izgleda da su samo političari u dosluhu . Problem je samo kako obmanuti narod da misli onako kako oni hoće.

neobavezno

pre 5 godina

Zasto se cudite? U Srbiji je to redovno stanje. Putem "slobodnih" medija iz permanentnih monologa koji su prerasli u patolisko stanje saznajemo: kriminal je sveden na minimum, vladavina prava na evropskom nivou, Kosovo cemo braniti svim pravno raspolozivim sredstvima itd. bez kraja. Sve sto ne valja optuzuje se opozicija koja vec 6 godina nije na vlasti.
Danas saznajemo vec po ko zna koji put da Srbija nije napredovala prema izveataju EK isto je i po pitanju Kosova. Koliko sutra bicemo obavesteni kako nismo dobro razumeli i da nije tako ni po pitanju slobode medija, niti po pitanju vladavine prava i Kosova. To znaci da nas EK laze a nemacki zvanicnik takodje!

Beograd na vodi

pre 5 godina

Srbija bi mogla brzo u EU, kada bi zaista prihvatili sve sto EU trazi. A onda kada bi bili clanica mi bi stavili uslove Kosovu za ulazak i tada bi ih imali u saci. I kada bi kosovari prihvatili sve sto Srbija od njih bude trazila onda bi usli i oni u EU a to opet znaci u uniju sa Srbijom, opet bez granica. Pa zar to nije nas cilj? Svi bi opet bili u jednoj drzavi.

Darko

pre 5 godina

Ne znam zasto se moramo porediti sa Svajcarskom ili bilo kojom drugom drzavom. Srbija je prelijepa,bogata,raznovrsna,klimatski povoljna, plodna....moglo bi se nabrajati.E sad je samo potrebno da to sami gradjani Srbije shvate, da prihvate tu Srbiju kao svoju (a nama je uvijek tudje bolje) i da se svjesno odluce da pozitivno doprinose svojoj domovini.i da izaberu politicare koji ce takvu politiku da sprovode u djelo.U tom slucaju ce razvoj da potraje ali ce za neko vrijeme biti puno bolje i ljepse, da dodjemo do nivoa gdje nam se gradjani nece masovno, u potrazi za pristojnim zivotom, seliti u neke druge drzave koje su mozda bogatije , ali sigurno nisu mjesto gdje se mozete osjecati kao "kod kuce".
Dakle zavrnuti rukave i poceti raditi....

Veljo

pre 5 godina

Pandorina kutija je otvorena prihvatanjem 7 uslova od Angele Merkel, Briselskim sporazumom i 41 tehnickim sporazumom. Vidite, tad je predato Kosovo. Nama obrazovanijima necete uspeti da isperete mozak. Toliko o tom.

looolaosldjd

pre 5 godina

Ok, ne moramo u EU. Možemo da uredimo zakone po ugledu na njih (već i jesmo), možemo da potpišemo ekonomske sporazume sa njima, ne moramo da budemo članica. Ako su uspele Švajcarska i Norveška, zašto ne bismo i mi?
Glavni razlozi zašto deo ljudi odavde uopšte želi da bude deo EU je da bi lakše pobegli iz zemlje i/ili jer misle da će nas članstvo u EU automatski osloboditi korupcije. Ovo prvo su sebični (mada logični) interesi, a ovo drugo je potpuno pogrešna premisa. Nećemo postati član EU pa onda otkačiti korupciju, već prvo moramo da otkačimo korupciju da bi nas pustili unutra. Ali ako već uspemo da je sami otkačimo, dakle glavni cilj je ispunjen.. Ima EU naravno dosta drugih benefita ali i priznanje Kosova ima mnogo negativnih posledica. Neulazak u EU i status kvo povodom Kosova je možda pravi put. Ali svakako odluku treba doneti što pre. Ovo sedenje na dve stolice je zapravo glavni adut Vučkov i razlog zašto ga Zapad podržava - nadaju se da će prevagnuti ka njima, a on se kao ne da i dalje, zna da čim pravac bude definitivno određen, njegovo vreme će biti odbrojano

bios

pre 5 godina

@boris
Moze tako, ali kada se probudis, videces da mi nismo Svajcarska, ne mozemo biti Svajcarska niti zivimo u okruzenju u kakvom zive Svajcarci. EU nije odustala od sebe, EU je izuzetno jaka, evo cak i vojsku prave pa ce EU biti drzava za nekih 15- 20 godina. A ti mislis da bi najpametnije bilo da mi ostanemo izvan najbogatije unije na planeti, da budemo neutralni usred NATO mora, da izigravamo neutralnost dok kupujemo ruske polovnjake za 300 miliona i dok priredjujemo parade za Putina?
U tom slucaju necemo biti Svajcarska, bicemo Sirija dobri naivni Borise.

dejan

pre 5 godina

@boris Naravno da je Kosovo uvek bilo uslov, samo lud čovek bi pomislio da Evropi treba takvo žarište i takvo nesređeno stanje. To što narod ovde veruje lažima političara i ubeđivanju da može i Evropa i Kosovo samo govori o naivnosti. A što se tiče toga da sami sebe izgradimo da budemo kao Švajcarska, da li stvarno misliš da postoji promil šanse da se to desi sa našim mentalitetom? Da se razumemo, ja bi to najviše voleo, ali realnost je da sami sebe možemo jedino da dovedemo na nivo afričkih plemena.

schlyamm

pre 5 godina

Par pitanja za doticnog:
1. Da li moze da garantuje da ce EU postojati za 10, 15 ili 20 godina?
2. Da li moze da garantuje da ce uopste postojati mogucnost za clanstvo?
3. Da li moze da garantuje da se EU nece podeliti u tri lige + drzave koje nisu clanice ali imaju odredjene privilegije a sta je vec i sada najrealnija opcija za Srbiju i ostale?
4. Da li je EU prosirena Nemacka gde postoje samo interesi Nemacke? Sta je sa Spanijom koja nema interes da se prizna albanska tvorevina na Kosovu?
5. Da li moze da garantuje da ce i sledecih 30 godina biti u politici i zastupati iste stavove? Da li je siguran da ce i sledeca generacija nemackih politicara podrzavati albanizaciju Kosova?
6. Zasto je Nemcima tako bitna albanizacija Kosova i otcepljenje od Srbije kada vec drugi put u zadnjih 7 decenija pokusavaju to da sprovedu? Podsetimo, prvi pokusaj je bio za verem hitlera kada je taj pokusaj propao.
7. Da li zaista misli da Nemacka nakon bezbrojnih zlocina nad Srbima ima moralno i svako drugo pravo da se mesa u problem Kosova i to na takav izrazito pro-albanski nacin?
8. Da li kapira razmere svog licemerja kada prica o tome kako je protiv menjanja granica a citava ta "drzava kosova" je napravljena na bespravnom i nasilnom menjanju granica?
9. Da li je ovako brinuo o Srbima na Kosovu kada su Albanci preuzimali vlast ili kada su samoproglasili "nezavisnost"? Podsetimo, tada su Albanci samo iz Pristine proterali vise Srba nego sto ih sada ima juzno od Ibra.

Dejan

pre 5 godina

ko je ovde lud... godinama govore da Kosovo nije uslov ... nemojte vise da se lazemo...

Ajde ovako, da mi odustanemo od Evropske Unije koja je de facto vec odustala od same sebe, i da se izgradimo kao civilizovano drustvo, neutralno na vojom pitanju, i da postanemo po ugledu na Svajcarsku.
(boris, 16. novembar 2018 13:15)

Tu Srbiju nalik na Svajcarsku ces videti odmah po dolasku vanzemaljaca na Zemlju a mozda ni tada.

EP2020

pre 5 godina

Srbiju niko ne tera u EU.
Srbija je sama zatražila da postane član EU i iskazala želju da ispuni uslove potrebne za članstvo.
EU je dugo popuštala Srbiji ali vidi da Srbija to iskorištava i pravi se nevešta pa je sad došlo vreme da se Srbiji kaže otvoreno da nema polovičnog ispunjavanja uslova. Kosovo nije jedini već jedan od mnogih uslova.

neko

pre 5 godina

Ok, ne moramo u EU. Možemo da uredimo zakone po ugledu na njih (već i jesmo), možemo da potpišemo ekonomske sporazume sa njima, ne moramo da budemo članica. Ako su uspele Švajcarska i Norveška, zašto ne bismo i mi? ----- PA JEL TI MI LICIMO NA SVAJCARCE I NORVEZANE??? Mi smo milionima kilometara daleko od njih... kakvo poredjenje hahaha... dobro nas ne uporedi sa Japanom!

alcale

pre 5 godina

@boris

PODPISUJEM! jedini ispravan put i nacin razmisljanja! Treba doduse dug period, prvo da se skloni sadasnja struktura i u istoi vreme izmena obrazovanja i odnosa prema deci kako bi stvorili bolju decu, odnosno ljude sa boljim odnosom prema zajednickoj imovini. To se zove strateski dugorocni razvoj nacije i drzave!

To je jedini nacin!

Kašprl

pre 5 godina

Ako su uspele Švajcarska i Norveška, zašto ne bismo i mi?
(looolaosldjd, 16. novembar 2018 13:07)

Tako je, ako su Bill Gates i Jeff Bezos multimilijarderi što ne bi mogao i ti, nisu oni ništa sposobniji ni pametniji od tebe!

Hopa Cupa

pre 5 godina

Srbija je izgubila rat sa NATO paktom. Izgubila je i teritoriju. Vreme od 1999 do današnjih dana je ostavljeno narodu za zaborav, postepeno prihvatanje neumitnog i navikavanje na novo stanje. Priče o pregovorima su amorizer za narod koji se još seća bombi iz 1999 i oseća poraženim i poniženim. Na kraju će sve to polagano da ugasne, odumre. Pozicija Srbije u "pregovorima" sa Kosovom, gde je uslov ulaska u EU priznavanje istog, je pozicija poražene strane u ratu a ne demokratska procedura.

Beograd na vodi

pre 5 godina

Srbija bi mogla brzo u EU, kada bi zaista prihvatili sve sto EU trazi. A onda kada bi bili clanica mi bi stavili uslove Kosovu za ulazak i tada bi ih imali u saci. I kada bi kosovari prihvatili sve sto Srbija od njih bude trazila onda bi usli i oni u EU a to opet znaci u uniju sa Srbijom, opet bez granica. Pa zar to nije nas cilj? Svi bi opet bili u jednoj drzavi.

Darko

pre 5 godina

Ne znam zasto se moramo porediti sa Svajcarskom ili bilo kojom drugom drzavom. Srbija je prelijepa,bogata,raznovrsna,klimatski povoljna, plodna....moglo bi se nabrajati.E sad je samo potrebno da to sami gradjani Srbije shvate, da prihvate tu Srbiju kao svoju (a nama je uvijek tudje bolje) i da se svjesno odluce da pozitivno doprinose svojoj domovini.i da izaberu politicare koji ce takvu politiku da sprovode u djelo.U tom slucaju ce razvoj da potraje ali ce za neko vrijeme biti puno bolje i ljepse, da dodjemo do nivoa gdje nam se gradjani nece masovno, u potrazi za pristojnim zivotom, seliti u neke druge drzave koje su mozda bogatije , ali sigurno nisu mjesto gdje se mozete osjecati kao "kod kuce".
Dakle zavrnuti rukave i poceti raditi....

Novi Sad

pre 5 godina

Ajde ovako, da mi odustanemo od Evropske Unije koja je de facto vec odustala od same sebe, i da se izgradimo kao civilizovano drustvo, neutralno na vojom pitanju, i da postanemo po ugledu na Svajcarsku.
(boris, 16. novembar 2018 13:15)

Ekonomski, a ni socijalno, mi nismo ni približno Švajcarskoj. Naša industrija, njen izvoz, zavisi od EU-a...a gde je tek sve drugo. Tako da je naša budućnost jako ovisna od EU-a, hteli mi to priznati ili ne.

Neša

pre 5 godina

Mene Švabo čudi da ništa nisi naučio za zadnjih 100+ godina. Kosmet je Srbija. Rusija je nama prijatelj a i Kina. Taj bolan proces transformacije sa Nemačkog na Kineski kapital ćemo izdržati kao što smo vas izdržali svih ovih 100+ godina.

Samosvesna gradjanka

pre 5 godina

@boris Naravno da je Kosovo uvek bilo uslov, samo lud čovek bi pomislio da Evropi treba takvo žarište i takvo nesređeno stanje. To što narod ovde veruje lažima političara i ubeđivanju da može i Evropa i Kosovo...
(dejan, 16. novembar 2018 15:14)


Tačno: Naši političari već tačno deset godina tvrde da može ,,i Evropa i Kosovo'' a ovo što sam stavila pod znake navoda je 2008. godine bio (i) predsednički predizborni slogan DS...

Dejan

pre 5 godina

Ne mogu da verujem , a svi smo to i znali , da nas ovi nazovi političari ovako okreću kako im se ćefne. Kako strani tako i naši . Narod priča baš ovu priču a naši političari nam objašnjavaju da to nema veze . Izgleda da su samo političari u dosluhu . Problem je samo kako obmanuti narod da misli onako kako oni hoće.

Dosta

pre 5 godina

Ne u EU!

Ionako je to žestoko protiv ekonomskih interesa Srbije. Raskinuti SSP što pre, uvesti carine za uvoz robe iz EU, ukinuti subvencije stranim investitorima, i iskoristiti taj novac da bi se stimulisala proizvodnja roba i usluga za izvoz u Rusiju i afričke zemlje.

boris

pre 5 godina

ko je ovde lud... godinama govore da Kosovo nije uslov ... nemojte vise da se lazemo...

Ajde ovako, da mi odustanemo od Evropske Unije koja je de facto vec odustala od same sebe, i da se izgradimo kao civilizovano drustvo, neutralno na vojom pitanju, i da postanemo po ugledu na Svajcarsku.

neobavezno

pre 5 godina

Zasto se cudite? U Srbiji je to redovno stanje. Putem "slobodnih" medija iz permanentnih monologa koji su prerasli u patolisko stanje saznajemo: kriminal je sveden na minimum, vladavina prava na evropskom nivou, Kosovo cemo braniti svim pravno raspolozivim sredstvima itd. bez kraja. Sve sto ne valja optuzuje se opozicija koja vec 6 godina nije na vlasti.
Danas saznajemo vec po ko zna koji put da Srbija nije napredovala prema izveataju EK isto je i po pitanju Kosova. Koliko sutra bicemo obavesteni kako nismo dobro razumeli i da nije tako ni po pitanju slobode medija, niti po pitanju vladavine prava i Kosova. To znaci da nas EK laze a nemacki zvanicnik takodje!

Rema

pre 5 godina

Ne treba da budemo fatalisti(sto smo u 90% slučajeva).
-Nije EU jedini naš put.
-Nije pitanje Kosova nerešivo.
-Nije USA uvek odlučujući faktor.

Dajte da radimo na ekonomiji, institucijama, obrazovanju i razvoju vojske... Polako kamen po kamen, dan za danom... Da vidimo koliko će buduće generacije i ove koje dolaze imati ideja i snage... Da ih pre svega, naučimo da zasuku rukave i krenu odmah da menjaju stvari oko sebe, a ne da treba da beže odavde!

Jer jedno je istina, sve zavisi i uvek je zavisilo samo od nas samih, samo mi odlučujemo!

DEX

pre 5 godina

Kao prvo priznanje Kosova jeste pitanje vere. Kao drugo uslov za ulazak u EU je bilo izrucenje optuzenih za ratne zlocine i tada je striktno receno da priznanje Kosova nece biti uslov za prijem u EU. Cim je Srbija izrucila sve optuzene, iako niko drugi to nije ucinio kao sto Srbija jeste, onda su postavili uslov priznanja Kosova. To nije prva nepravda i obmana koja dolazi sa zapada, a Srbi su poznati kao narod sa kratkim pamcenjem. Notorna je cinjenica da je Kosovo na nelegalan nacin otelo deo teritorije Srbije i jednostrano proglasilo drzavu koja kako tako funkcionise. Takodje je notorna cinjenica da Srbija nikada nece priznati tu drzavu i tu je kraj price. Ne postoji uslov zbog koga bi to ucinila pa makar to bilo i clanstvo u EU. Ili se mozda pojavi neki izdajnik srpskih interesa koji hoce da prizna Kosovo?

Ajde@

pre 5 godina

И зар након овога постоји доза сумње шта је циљ наших тзв. пријатеља са запада!?
И не требамо ли поставити себи питање, шта ми у ствари хоћемо - да се одрекнемо своје државе за коју је милионе дало крв, и да се одрекнемо нечега што га се нисмо одрекли ни кад је била много тежа ситуација за Србију (нпр. под Турцима), а да заузврат уђемо у нешто што се показало као провизоријум за богате, а за оне сиромашне готово ништа.
Или пак да се најзад окренемо себи, средимо државу како треба, чак и боље од њих, јер то ипак од нас зависи, и да притом питање Косова и Метохије оставимо по страни, за нека боља времена, пошто нас историја учи, да је релативна и да у њој нема баш толико константи као у математици. Јер оно што је некад било наше, сада је њихово, а њихово ће пре или касније опет бити наше.
И коначно, зар нам српски старци нису оставили у аманет, а од Бога им дато, да ништа не потписујемо, јер ако потпишемо никад га вратити нећемо, а пре или касније ће опет бити наше...
Шта ми уопште желимо од своје државе и од себе, запитајмо се!?

boris

pre 5 godina

@bios

EU je daleko od toga sto pises.
Najbogatija nije (proveri koliko iznosi spoljni dug svake zemlje a koliko za celu EU). Ne mozes da budes najbogatiji a da dugujes. Za mene je bogat ko prvo ne duguje nikom, ili su dugovanja u nekih 10-18% ukupnih godisnjih prihoda.

Vojska je politicka igra, a sa rastom nacionalizma i desnicarskih partija tesko da ideja ujedinjena moze da bude prihvatljiva ikome.
Zasto Srbija nije Svajcarska - delimicno si upravu ali vredi pokusati pa za tih 20g koliko si dao vremena da bar sredimo sebe.

A?? Moze??

mufljuz

pre 5 godina

"Ali mislim da je to proces u kojem svi, pa i EU, moraju mnogo toga da nauče."
Gospodine, siguran sam da bi daleko bolje bilo da se Bavarska otcepi od vase drzave i da bi ste vi i EU daleko vise naucili tom procesu.
ps. u medjuvremenu, vasa EU ce se raspasti mnogo pre nego Srbija prizna Kosovo, tako da od ovog vaseg elaboriranja nece biti neke koristi.

Uvaženi g-din Ubiparip

pre 5 godina

Suštinski se može reći da su priznanjem Kosova i Metohije kao nezavisne države otvorili Pandorinu kutiju i sada se plaše kakav efekat ta grudva koju su bacili niz padinu može da izazove. Nisu poštovali međunarodno pravo tako da više nemaju osnova da se pozivaju na njega. Licemerno je pozivati Srbiju da prizna secesiju dela teritorije i to postavljati kao uslov za prijem u EU pri čemu ni sve zemlje članice EU ne priznaju tu nezavisnost. Sve u svemu, napravljen je popriličan haos, kome smo i sami dosta kumovali, koji će se nama obijati o glavu. Skupo plaćamo greške koje smo pravili u prethodnom stoleću.

Pavle

pre 5 godina

Zašto se mora stvoriti Kosovo država? Pa idemo u EU tamo granice nisu bitne. Koliko sile i pritisaka da mora nastati takva država i mora Srbija priznati deo svoje ocepljene teritorije. Zašto?

Lexx_nl

pre 5 godina

Нека покаже неки докуменат гдје је то недвосмислено представљено онако како овај господин каже.
До тада, још један тумач у низу оних који се чуде нама што се ми чудимо њима.