Utorak, 13.11.2018.

20:00

I Merkelova za evropsku vojsku, šta se krije iza te ideje?

Nemačka kancelarka Angela Merkel je u Evropskom parlamentu rekla da Evropska unija mora što pre da izgradi "istinsku evropsku armiju" i "Savet bezbednosti EU".

Izvor: Beta

I Merkelova za evropsku vojsku, šta se krije iza te ideje? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

manda

pre 5 godina

SAD troše na odbranu 618 milijardi dolara. Ostale NATO zemlje dodatnih 300 mil.dolara. Zar mislite da je problem napraviti efikasnu vojsku sa nekih 150-200 milijardi koliko sada izdvajaju Evropske zemlje. Istovremeno Rusija godišnje troši 65 milijardi dolara. Evropa troši sasvim dovoljno ali to agresivnim Amerikancima nije dosta. Oni bi željeli da im Evropa (i ostatak NATO-a) plaća njihove svjetske policijske avanture. Nadam se da će EU napraviti svoju vojsku i da će s Rusijom sporazum o uklanjanju američkog odbrambenog štita iz Evrope. Rusiji ne trebaju Evropski resursi, njoj treba samo sigurnost na svojoj granici, odnosno uklanjanje ofanzivnog naoružanja iz susjednih država.

Aleksa Pufta

pre 5 godina

Zajednicka evropska vojska bez SAD znaci islamsku okupaciju u dogledno vreme i zato je Velika Britanija joj udarila pedalu.
Nemci su ratnicki narod opterecen nacizmom i prosloscu dok su Francuzi, Italijani, Spanci i ostali obicna boranije rastrzana svojim podelama, dekadentnom demokratijom i potrebom za arapskom naftom.
Oni su vec okupirani oko 25% samo ih jos nisu obavestili.

Alexandro

pre 5 godina

Samo ću ovo reći, nijedna više zemlja u Evropi ne može da napravi mobilni telefon! Sama Južna Koreja je tehnološki naprednija od svih zemalja u Evropi.
(whothefuck, 13. novembar 2018 21:00)

Ali zato Hjundai i Kia ne mogu da naprave automobil bez nemačkih dizajnera. Dizajn centar Hjundaija je u Nemačkoj. U JK je samo štancovanje, proizvodnja.

cobo

pre 5 godina

Americka vojska ima deo frankfurtskog aerodroma,CIA ima svoje prostorije i osoblje i mogu uhapsiti koga zele i kad zele i niko ne zna kada ce Nemacka dobiti svoj suverenitet nazad,malo im Rusija pomaze u tome ali nije dovoljno :(

ojsa

pre 5 godina

Dobro jutro Evropo, americki predsednik vas ponizava i ucenjuje vec mesecima. Oni koji misle da Nemacka i Francuska nemaju kapaciteta da naprave ozbiljnu vojsku sa svojim tehnoloskim resenjima grdno se varaju. Zato se tolila frka i dize!

Mandrak

pre 5 godina

Poslednji trzaji umiruce zveri. Cetvrti rajh ti nece proci! Svi svi koji pricate o "lideru slobodnog sveta", razmislite koja ce zemlja smeti da izadje iz Unije dok je pod cizmom evropske vojske.

Sve to o slobodama i pravima je naklapanje. Zakoni su tu za male, ne za silne i da se prekrse po potrebi. Sve je to imperijalizam brale! Ako mislite da se ista promenilo u teznjama velikih zemalja za sto smo sad modernih shvatanja i u 21 veku, grdno ste se prevarili. Nista se nije promenilo od pocetka vremena, samo su toljage postale sofisticiranije!

Logika

pre 5 godina

@SAUTH PARK upravo suprotno,da EU ima vojsku ona bi vec umarsirala u Madjarsku i stavili je pod direktnu kontrolu kao sto je uradio SSSR 1955,a zatim i u sve ostale drzave Visegradske cetvorke i naterali bi ih da prime migrante iako ne zele. Svi pricaju o EU kao super drzavi po uzoru na SAD al meni vise lici da bi bila poput bivseg SSSR i da bi se zavrsilo tragicno a na zalost trajalo bi vrlo dugo.

got a country you want to protect - but your army is more likely to defect

pre 5 godina

@(whothefuck, 13. novembar 2018 21:00)
Blago tebi kad ti je vrhunac nauke i tehnologije mobilni telefon.

Što se tiče EU vojske, tu ima tri opcije. 1. ništa od toga, 2. bit će neka simbolična NATO pešadija, ili pod 3. rat.

EU je neprijatelj SAD broj 1

pre 5 godina

Ne krije se ništa, opšte je poznato. INTERVENCIONIZAM. SAD ga napuštaju kao koncept (Trampov govor u UN-u, ismejan od Makrona, nije slučajno tako). Forma kao što je EU ima posve drugačije shvatanje suvereniteta, to jest ima potrebu za njegovom predajom spram EU, ovaj je za nju transparentan. Tu se bezbednost održava intervencionizmom.

South Park

pre 5 godina

Da ima EU vojska ona bi sada bila angazovana izmedju Grcke i Turske preko sredozemlja do gibraltara a naredba bi stizala iz Berlina.Jednom recju znao bi se red.Svi bi placali zastitu koja bi bila efikasna.

whothefuck

pre 5 godina

Samo ću ovo reći, nijedna više zemlja u Evropi ne može da napravi mobilni telefon! Sama Južna Koreja je tehnološki naprednija od svih zemalja u Evropi.

ikac klisa

pre 5 godina

Autor teksta se pita "cemu EU vojska pored NATO vojske" a covek pise geopliticke teme. Genijalno! Bez vojske, nisi u stanju da u potpunosti ostvaris svoje geopoliticke interese i zavistan si od drugih. Drugo obavezan si da kupujes opremu po NATO standardu pretezno proizvedenu u SAD cime domaca vojna industrija ispasta i ogranicava se na sitnije poslove. 2 % budzeta jedne Nemacke je previse novca za NATO zato im i ne daju Nemci i ovo sto im sad daju je previse. SAD koriste takzvanu "zastitu" da diktiraju politicki kurs drugim drzavama. Primer - Nemacka severni tok. Zabrana poslovanja svim drzava sa Iranom?! Francuski AIRBUS je morao da otkaze ugovor vredan 20 milijardi dolara. Francuska Paribas banka je platila kazu pre par godina jer se ujka semu nije svidelo sa kim posluju. Sankcije rusiji, zar mislite da ikom zivom u evropi prijaju sankcije koje su uveli i uskratili sebi ogromno rusko trziste?!
Eto zato vojska, da mogu da im kazu :"piss off ti i tvoja zastita" kratko i jasno. EU vojska, alternativa SWIFTU i nekoriscenje dolara u svetskoj trgovini je sto ce penzionisati SAD. No znajuci njih radice sve sto mogu da blokiraju to preko djubrad drzava u EU poput Poljske, neke Estonije, Bugarske... Trump aktivno podrzava nacionalisticke i evroskepticne partije jer ce je radije videti razjedinjenu nego evropu sa vojskom.

tony

pre 5 godina

vidi ove sto lupaju i pominju mobilne telefone i naprednu tehnologiju, tehniku... alo rodjaci, znate li vi šta pokreće te južno korejske firme koje prave ultra mega giga moderne telefone!? pa sva tehnologija od cnc kompjutera preko proizvodnih traka do završne obrade dolazi iz evrope! dalje, svi ti radnici kad se malo razbole opet koriste tehnologiju iz evrope... mrt, mamografi, skeneri razni, rendgeni... pa devedeset posto toga iz evrope čitaj nemacke... pa boga mu poljubim nije sve u mobilnim telefonima, ima nešto i u ultrazvuku na primer. a ako bas cepidlacite, pa gde se prave najbolji zvucnici, čije je najbolje ozvučenje u kolima, ko pravi najbolje televizore i ko pravi najbolji ajvar ! Azijati? Jok more.

Zoran

pre 5 godina

Zar vi stvarno mislite da će se amerikanci odreći svog strateškog položaja u evropi kako bi disala rusiji za vratom? Koliko američkih vojnih baza ima u Evropi? Da počnemo sa Ramštajnom. Ukoliko Evropa bude pokušala da okrene leđa amerikancima ubrzo će im ovi srediti još jedan rat. EU nije u stanju par zakona da donese bez a kamo li vojsku da formira.

Nećkam se

pre 5 godina

Šta se krije? Čitajte "Liisabonski sporazum", na delu je stvaranje Sjedinjenih Evropskih Država. Svaka sličnost sa SAD je nenamerna.

nn

pre 5 godina

ovo mi izgleda kao pokretanje 3 svetskog rata.Kad se nemci udruzuju onda to znaci samo jedno.Milioni neduznih zrtava.
(komarac, 13. novembar 2018 20:17)

Nemoj ziv bio, zadnjih 70 godina izginulo desetine miliona ljudi, a Svabe su bile manje od makovog zrna u tom periodu. Problem je imperijalizam a ne Nemacka.

Djed Gavrilo

pre 5 godina

EU je projekat nastao radi stvaranja povoljnijih uslova i bolje koegzistencije evropskih naroda.I dalje se,u javnim nastupima evropskih zvanicnika,govori o EU kao o najboljoj opciji za sve.
Praksa?
Praksa je konkurencija.Gde ima konkurencije tu nema solidarnosti.Gde nema solidarnosti tu nema ljubavi.
Gde nema ljubavi(makar ona bila i izbalansirani interes)tu nema smisla.
Gde nema smisla tu ima problema i stranputica.
Merkelova je predstavnik nemačkog kapitala i interesa.Da li ona može biti i predstavnik interesa ostalih?Moze,a da li je,procenite sami.
O najkrucijalnijim stvarima ona govori u interesu Nemacke.
Evropska vojska je posledica interesa.Troskove plaćaju drugima a mogu sve to da vrte na svom prostoru.Ko?Pa Nemci i Francuzi uz neko učešće drugih.
Čija je to onda vojska?
Koga štiti?
Onoga čije interese stoti a štiti one koji je najviše plaćaju.
Eto i odgovora otkud neslaganje Trampa,Makrona i Merkel.

Petar S.

pre 5 godina

Nas zaobidjite sto se tice evropske vojske, pa opet gurajte Tacija u drugi red.

A ideja iza saveta bezbednosti Evrope je preglasavanje "neposlusnih clanica".
Jos jedna alatka za suzbijanje suverenosti drzava clanica.

aco

pre 5 godina

Немачка још трпи војна ограничења због Другог светског рата која ће истећи након 100, т.ј. 2047. До тад, бар формално, имају обавезе, односно ограничења. САД полако добија велики број ривала. Русија, Кина, сад је ЕУ на реду.

samo da kažem...

pre 5 godina

I vreme bi bilo da se EU odvoji od SAD. Dok Nato vlada Evropom, ona će uvek morati da sluša šta joj veliki brat iz Pentagona diriguje... Ko nema svoju vojsku, nema samostalnost...

srndach

pre 5 godina

Ovo je malo perfidniji nacin da se podigne Evropa na noge i useta, konacno, u Sibir ... Sve dosadasnje mobilizacije su mahom bile nasilne, i neuspesne ...
Videcemo kako ce ova proci.
Samo da dodam, BREXIT nije slucajan ...

kažem EU a mislim na Nemačku

pre 5 godina

"Objasnila je da EU ne može odbraniti svoje interese u svetu, ako ne bude ojačala ekonomski i tehnološki"


ovo bi trebalo da važi i za Srbiju... ili možda ne bi, po vama??!! More bre...

reminder

pre 5 godina

Ako vidis Engleze da skacu kroz prozor, skoci i ti...sigurica je da tako treba. Cim su oni izasli iz EU, jasno je sta ce se desiti u buducnosti...

Gale

pre 5 godina

Zasto bi EU slusala amere i ruse? Dok se oni zezaju po svetu i bliskom istoku, sve izbeglice pravo u zemlje EU. Kraj. Posebno sarlatanima i nacionalistima poput Trampa i Putina.

grrr

pre 5 godina

ima i vamo i tamo.stvaranjem eu vojske ostvaruje se hitlerov ili kajzerov san.evropski kontinet pod jednom armijom i jednom vladom i to ne kojom vec nemackom.a sa druge strane sta to nama smeta i onako i u miru i u ratu moramo u nemacku po platu.e sad sto su nas ucili da ce nemci da nas kolonizuju.to dodje na isto uvel ce neko da te tlaci.misljenja sam da to cionisti nece dati tako lako a ako daju dace pod jednim uslovom da eu krene na ruse

555

pre 5 godina

Dosta je Evropa (a pogotovo Francuska) bila marioneta SAD.
Evorpska vojska bi svakako podigla moral i ujedinila bar malo vise EU. Jos kad dodate ove migracije iz Afrike i BI...

samo da kažem...

pre 5 godina

I vreme bi bilo da se EU odvoji od SAD. Dok Nato vlada Evropom, ona će uvek morati da sluša šta joj veliki brat iz Pentagona diriguje... Ko nema svoju vojsku, nema samostalnost...

reminder

pre 5 godina

Ako vidis Engleze da skacu kroz prozor, skoci i ti...sigurica je da tako treba. Cim su oni izasli iz EU, jasno je sta ce se desiti u buducnosti...

ikac klisa

pre 5 godina

Autor teksta se pita "cemu EU vojska pored NATO vojske" a covek pise geopliticke teme. Genijalno! Bez vojske, nisi u stanju da u potpunosti ostvaris svoje geopoliticke interese i zavistan si od drugih. Drugo obavezan si da kupujes opremu po NATO standardu pretezno proizvedenu u SAD cime domaca vojna industrija ispasta i ogranicava se na sitnije poslove. 2 % budzeta jedne Nemacke je previse novca za NATO zato im i ne daju Nemci i ovo sto im sad daju je previse. SAD koriste takzvanu "zastitu" da diktiraju politicki kurs drugim drzavama. Primer - Nemacka severni tok. Zabrana poslovanja svim drzava sa Iranom?! Francuski AIRBUS je morao da otkaze ugovor vredan 20 milijardi dolara. Francuska Paribas banka je platila kazu pre par godina jer se ujka semu nije svidelo sa kim posluju. Sankcije rusiji, zar mislite da ikom zivom u evropi prijaju sankcije koje su uveli i uskratili sebi ogromno rusko trziste?!
Eto zato vojska, da mogu da im kazu :"piss off ti i tvoja zastita" kratko i jasno. EU vojska, alternativa SWIFTU i nekoriscenje dolara u svetskoj trgovini je sto ce penzionisati SAD. No znajuci njih radice sve sto mogu da blokiraju to preko djubrad drzava u EU poput Poljske, neke Estonije, Bugarske... Trump aktivno podrzava nacionalisticke i evroskepticne partije jer ce je radije videti razjedinjenu nego evropu sa vojskom.

nn

pre 5 godina

ovo mi izgleda kao pokretanje 3 svetskog rata.Kad se nemci udruzuju onda to znaci samo jedno.Milioni neduznih zrtava.
(komarac, 13. novembar 2018 20:17)

Nemoj ziv bio, zadnjih 70 godina izginulo desetine miliona ljudi, a Svabe su bile manje od makovog zrna u tom periodu. Problem je imperijalizam a ne Nemacka.

Gale

pre 5 godina

Zasto bi EU slusala amere i ruse? Dok se oni zezaju po svetu i bliskom istoku, sve izbeglice pravo u zemlje EU. Kraj. Posebno sarlatanima i nacionalistima poput Trampa i Putina.

Zoran

pre 5 godina

Zar vi stvarno mislite da će se amerikanci odreći svog strateškog položaja u evropi kako bi disala rusiji za vratom? Koliko američkih vojnih baza ima u Evropi? Da počnemo sa Ramštajnom. Ukoliko Evropa bude pokušala da okrene leđa amerikancima ubrzo će im ovi srediti još jedan rat. EU nije u stanju par zakona da donese bez a kamo li vojsku da formira.

Petar S.

pre 5 godina

Nas zaobidjite sto se tice evropske vojske, pa opet gurajte Tacija u drugi red.

A ideja iza saveta bezbednosti Evrope je preglasavanje "neposlusnih clanica".
Jos jedna alatka za suzbijanje suverenosti drzava clanica.

whothefuck

pre 5 godina

Samo ću ovo reći, nijedna više zemlja u Evropi ne može da napravi mobilni telefon! Sama Južna Koreja je tehnološki naprednija od svih zemalja u Evropi.

Nećkam se

pre 5 godina

Šta se krije? Čitajte "Liisabonski sporazum", na delu je stvaranje Sjedinjenih Evropskih Država. Svaka sličnost sa SAD je nenamerna.

srndach

pre 5 godina

Ovo je malo perfidniji nacin da se podigne Evropa na noge i useta, konacno, u Sibir ... Sve dosadasnje mobilizacije su mahom bile nasilne, i neuspesne ...
Videcemo kako ce ova proci.
Samo da dodam, BREXIT nije slucajan ...

kažem EU a mislim na Nemačku

pre 5 godina

"Objasnila je da EU ne može odbraniti svoje interese u svetu, ako ne bude ojačala ekonomski i tehnološki"


ovo bi trebalo da važi i za Srbiju... ili možda ne bi, po vama??!! More bre...

aco

pre 5 godina

Немачка још трпи војна ограничења због Другог светског рата која ће истећи након 100, т.ј. 2047. До тад, бар формално, имају обавезе, односно ограничења. САД полако добија велики број ривала. Русија, Кина, сад је ЕУ на реду.

Djed Gavrilo

pre 5 godina

EU je projekat nastao radi stvaranja povoljnijih uslova i bolje koegzistencije evropskih naroda.I dalje se,u javnim nastupima evropskih zvanicnika,govori o EU kao o najboljoj opciji za sve.
Praksa?
Praksa je konkurencija.Gde ima konkurencije tu nema solidarnosti.Gde nema solidarnosti tu nema ljubavi.
Gde nema ljubavi(makar ona bila i izbalansirani interes)tu nema smisla.
Gde nema smisla tu ima problema i stranputica.
Merkelova je predstavnik nemačkog kapitala i interesa.Da li ona može biti i predstavnik interesa ostalih?Moze,a da li je,procenite sami.
O najkrucijalnijim stvarima ona govori u interesu Nemacke.
Evropska vojska je posledica interesa.Troskove plaćaju drugima a mogu sve to da vrte na svom prostoru.Ko?Pa Nemci i Francuzi uz neko učešće drugih.
Čija je to onda vojska?
Koga štiti?
Onoga čije interese stoti a štiti one koji je najviše plaćaju.
Eto i odgovora otkud neslaganje Trampa,Makrona i Merkel.

grrr

pre 5 godina

ima i vamo i tamo.stvaranjem eu vojske ostvaruje se hitlerov ili kajzerov san.evropski kontinet pod jednom armijom i jednom vladom i to ne kojom vec nemackom.a sa druge strane sta to nama smeta i onako i u miru i u ratu moramo u nemacku po platu.e sad sto su nas ucili da ce nemci da nas kolonizuju.to dodje na isto uvel ce neko da te tlaci.misljenja sam da to cionisti nece dati tako lako a ako daju dace pod jednim uslovom da eu krene na ruse

South Park

pre 5 godina

Da ima EU vojska ona bi sada bila angazovana izmedju Grcke i Turske preko sredozemlja do gibraltara a naredba bi stizala iz Berlina.Jednom recju znao bi se red.Svi bi placali zastitu koja bi bila efikasna.

Mandrak

pre 5 godina

Poslednji trzaji umiruce zveri. Cetvrti rajh ti nece proci! Svi svi koji pricate o "lideru slobodnog sveta", razmislite koja ce zemlja smeti da izadje iz Unije dok je pod cizmom evropske vojske.

Sve to o slobodama i pravima je naklapanje. Zakoni su tu za male, ne za silne i da se prekrse po potrebi. Sve je to imperijalizam brale! Ako mislite da se ista promenilo u teznjama velikih zemalja za sto smo sad modernih shvatanja i u 21 veku, grdno ste se prevarili. Nista se nije promenilo od pocetka vremena, samo su toljage postale sofisticiranije!

555

pre 5 godina

Dosta je Evropa (a pogotovo Francuska) bila marioneta SAD.
Evorpska vojska bi svakako podigla moral i ujedinila bar malo vise EU. Jos kad dodate ove migracije iz Afrike i BI...

Logika

pre 5 godina

@SAUTH PARK upravo suprotno,da EU ima vojsku ona bi vec umarsirala u Madjarsku i stavili je pod direktnu kontrolu kao sto je uradio SSSR 1955,a zatim i u sve ostale drzave Visegradske cetvorke i naterali bi ih da prime migrante iako ne zele. Svi pricaju o EU kao super drzavi po uzoru na SAD al meni vise lici da bi bila poput bivseg SSSR i da bi se zavrsilo tragicno a na zalost trajalo bi vrlo dugo.

manda

pre 5 godina

SAD troše na odbranu 618 milijardi dolara. Ostale NATO zemlje dodatnih 300 mil.dolara. Zar mislite da je problem napraviti efikasnu vojsku sa nekih 150-200 milijardi koliko sada izdvajaju Evropske zemlje. Istovremeno Rusija godišnje troši 65 milijardi dolara. Evropa troši sasvim dovoljno ali to agresivnim Amerikancima nije dosta. Oni bi željeli da im Evropa (i ostatak NATO-a) plaća njihove svjetske policijske avanture. Nadam se da će EU napraviti svoju vojsku i da će s Rusijom sporazum o uklanjanju američkog odbrambenog štita iz Evrope. Rusiji ne trebaju Evropski resursi, njoj treba samo sigurnost na svojoj granici, odnosno uklanjanje ofanzivnog naoružanja iz susjednih država.

tony

pre 5 godina

vidi ove sto lupaju i pominju mobilne telefone i naprednu tehnologiju, tehniku... alo rodjaci, znate li vi šta pokreće te južno korejske firme koje prave ultra mega giga moderne telefone!? pa sva tehnologija od cnc kompjutera preko proizvodnih traka do završne obrade dolazi iz evrope! dalje, svi ti radnici kad se malo razbole opet koriste tehnologiju iz evrope... mrt, mamografi, skeneri razni, rendgeni... pa devedeset posto toga iz evrope čitaj nemacke... pa boga mu poljubim nije sve u mobilnim telefonima, ima nešto i u ultrazvuku na primer. a ako bas cepidlacite, pa gde se prave najbolji zvucnici, čije je najbolje ozvučenje u kolima, ko pravi najbolje televizore i ko pravi najbolji ajvar ! Azijati? Jok more.

Aleksa Pufta

pre 5 godina

Zajednicka evropska vojska bez SAD znaci islamsku okupaciju u dogledno vreme i zato je Velika Britanija joj udarila pedalu.
Nemci su ratnicki narod opterecen nacizmom i prosloscu dok su Francuzi, Italijani, Spanci i ostali obicna boranije rastrzana svojim podelama, dekadentnom demokratijom i potrebom za arapskom naftom.
Oni su vec okupirani oko 25% samo ih jos nisu obavestili.

ojsa

pre 5 godina

Dobro jutro Evropo, americki predsednik vas ponizava i ucenjuje vec mesecima. Oni koji misle da Nemacka i Francuska nemaju kapaciteta da naprave ozbiljnu vojsku sa svojim tehnoloskim resenjima grdno se varaju. Zato se tolila frka i dize!

cobo

pre 5 godina

Americka vojska ima deo frankfurtskog aerodroma,CIA ima svoje prostorije i osoblje i mogu uhapsiti koga zele i kad zele i niko ne zna kada ce Nemacka dobiti svoj suverenitet nazad,malo im Rusija pomaze u tome ali nije dovoljno :(

Alexandro

pre 5 godina

Samo ću ovo reći, nijedna više zemlja u Evropi ne može da napravi mobilni telefon! Sama Južna Koreja je tehnološki naprednija od svih zemalja u Evropi.
(whothefuck, 13. novembar 2018 21:00)

Ali zato Hjundai i Kia ne mogu da naprave automobil bez nemačkih dizajnera. Dizajn centar Hjundaija je u Nemačkoj. U JK je samo štancovanje, proizvodnja.

got a country you want to protect - but your army is more likely to defect

pre 5 godina

@(whothefuck, 13. novembar 2018 21:00)
Blago tebi kad ti je vrhunac nauke i tehnologije mobilni telefon.

Što se tiče EU vojske, tu ima tri opcije. 1. ništa od toga, 2. bit će neka simbolična NATO pešadija, ili pod 3. rat.

EU je neprijatelj SAD broj 1

pre 5 godina

Ne krije se ništa, opšte je poznato. INTERVENCIONIZAM. SAD ga napuštaju kao koncept (Trampov govor u UN-u, ismejan od Makrona, nije slučajno tako). Forma kao što je EU ima posve drugačije shvatanje suvereniteta, to jest ima potrebu za njegovom predajom spram EU, ovaj je za nju transparentan. Tu se bezbednost održava intervencionizmom.

whothefuck

pre 5 godina

Samo ću ovo reći, nijedna više zemlja u Evropi ne može da napravi mobilni telefon! Sama Južna Koreja je tehnološki naprednija od svih zemalja u Evropi.

555

pre 5 godina

Dosta je Evropa (a pogotovo Francuska) bila marioneta SAD.
Evorpska vojska bi svakako podigla moral i ujedinila bar malo vise EU. Jos kad dodate ove migracije iz Afrike i BI...

reminder

pre 5 godina

Ako vidis Engleze da skacu kroz prozor, skoci i ti...sigurica je da tako treba. Cim su oni izasli iz EU, jasno je sta ce se desiti u buducnosti...

samo da kažem...

pre 5 godina

I vreme bi bilo da se EU odvoji od SAD. Dok Nato vlada Evropom, ona će uvek morati da sluša šta joj veliki brat iz Pentagona diriguje... Ko nema svoju vojsku, nema samostalnost...

srndach

pre 5 godina

Ovo je malo perfidniji nacin da se podigne Evropa na noge i useta, konacno, u Sibir ... Sve dosadasnje mobilizacije su mahom bile nasilne, i neuspesne ...
Videcemo kako ce ova proci.
Samo da dodam, BREXIT nije slucajan ...

grrr

pre 5 godina

ima i vamo i tamo.stvaranjem eu vojske ostvaruje se hitlerov ili kajzerov san.evropski kontinet pod jednom armijom i jednom vladom i to ne kojom vec nemackom.a sa druge strane sta to nama smeta i onako i u miru i u ratu moramo u nemacku po platu.e sad sto su nas ucili da ce nemci da nas kolonizuju.to dodje na isto uvel ce neko da te tlaci.misljenja sam da to cionisti nece dati tako lako a ako daju dace pod jednim uslovom da eu krene na ruse

Gale

pre 5 godina

Zasto bi EU slusala amere i ruse? Dok se oni zezaju po svetu i bliskom istoku, sve izbeglice pravo u zemlje EU. Kraj. Posebno sarlatanima i nacionalistima poput Trampa i Putina.

nn

pre 5 godina

ovo mi izgleda kao pokretanje 3 svetskog rata.Kad se nemci udruzuju onda to znaci samo jedno.Milioni neduznih zrtava.
(komarac, 13. novembar 2018 20:17)

Nemoj ziv bio, zadnjih 70 godina izginulo desetine miliona ljudi, a Svabe su bile manje od makovog zrna u tom periodu. Problem je imperijalizam a ne Nemacka.

South Park

pre 5 godina

Da ima EU vojska ona bi sada bila angazovana izmedju Grcke i Turske preko sredozemlja do gibraltara a naredba bi stizala iz Berlina.Jednom recju znao bi se red.Svi bi placali zastitu koja bi bila efikasna.

Zoran

pre 5 godina

Zar vi stvarno mislite da će se amerikanci odreći svog strateškog položaja u evropi kako bi disala rusiji za vratom? Koliko američkih vojnih baza ima u Evropi? Da počnemo sa Ramštajnom. Ukoliko Evropa bude pokušala da okrene leđa amerikancima ubrzo će im ovi srediti još jedan rat. EU nije u stanju par zakona da donese bez a kamo li vojsku da formira.

Petar S.

pre 5 godina

Nas zaobidjite sto se tice evropske vojske, pa opet gurajte Tacija u drugi red.

A ideja iza saveta bezbednosti Evrope je preglasavanje "neposlusnih clanica".
Jos jedna alatka za suzbijanje suverenosti drzava clanica.

Logika

pre 5 godina

@SAUTH PARK upravo suprotno,da EU ima vojsku ona bi vec umarsirala u Madjarsku i stavili je pod direktnu kontrolu kao sto je uradio SSSR 1955,a zatim i u sve ostale drzave Visegradske cetvorke i naterali bi ih da prime migrante iako ne zele. Svi pricaju o EU kao super drzavi po uzoru na SAD al meni vise lici da bi bila poput bivseg SSSR i da bi se zavrsilo tragicno a na zalost trajalo bi vrlo dugo.

Djed Gavrilo

pre 5 godina

EU je projekat nastao radi stvaranja povoljnijih uslova i bolje koegzistencije evropskih naroda.I dalje se,u javnim nastupima evropskih zvanicnika,govori o EU kao o najboljoj opciji za sve.
Praksa?
Praksa je konkurencija.Gde ima konkurencije tu nema solidarnosti.Gde nema solidarnosti tu nema ljubavi.
Gde nema ljubavi(makar ona bila i izbalansirani interes)tu nema smisla.
Gde nema smisla tu ima problema i stranputica.
Merkelova je predstavnik nemačkog kapitala i interesa.Da li ona može biti i predstavnik interesa ostalih?Moze,a da li je,procenite sami.
O najkrucijalnijim stvarima ona govori u interesu Nemacke.
Evropska vojska je posledica interesa.Troskove plaćaju drugima a mogu sve to da vrte na svom prostoru.Ko?Pa Nemci i Francuzi uz neko učešće drugih.
Čija je to onda vojska?
Koga štiti?
Onoga čije interese stoti a štiti one koji je najviše plaćaju.
Eto i odgovora otkud neslaganje Trampa,Makrona i Merkel.

ikac klisa

pre 5 godina

Autor teksta se pita "cemu EU vojska pored NATO vojske" a covek pise geopliticke teme. Genijalno! Bez vojske, nisi u stanju da u potpunosti ostvaris svoje geopoliticke interese i zavistan si od drugih. Drugo obavezan si da kupujes opremu po NATO standardu pretezno proizvedenu u SAD cime domaca vojna industrija ispasta i ogranicava se na sitnije poslove. 2 % budzeta jedne Nemacke je previse novca za NATO zato im i ne daju Nemci i ovo sto im sad daju je previse. SAD koriste takzvanu "zastitu" da diktiraju politicki kurs drugim drzavama. Primer - Nemacka severni tok. Zabrana poslovanja svim drzava sa Iranom?! Francuski AIRBUS je morao da otkaze ugovor vredan 20 milijardi dolara. Francuska Paribas banka je platila kazu pre par godina jer se ujka semu nije svidelo sa kim posluju. Sankcije rusiji, zar mislite da ikom zivom u evropi prijaju sankcije koje su uveli i uskratili sebi ogromno rusko trziste?!
Eto zato vojska, da mogu da im kazu :"piss off ti i tvoja zastita" kratko i jasno. EU vojska, alternativa SWIFTU i nekoriscenje dolara u svetskoj trgovini je sto ce penzionisati SAD. No znajuci njih radice sve sto mogu da blokiraju to preko djubrad drzava u EU poput Poljske, neke Estonije, Bugarske... Trump aktivno podrzava nacionalisticke i evroskepticne partije jer ce je radije videti razjedinjenu nego evropu sa vojskom.

Mandrak

pre 5 godina

Poslednji trzaji umiruce zveri. Cetvrti rajh ti nece proci! Svi svi koji pricate o "lideru slobodnog sveta", razmislite koja ce zemlja smeti da izadje iz Unije dok je pod cizmom evropske vojske.

Sve to o slobodama i pravima je naklapanje. Zakoni su tu za male, ne za silne i da se prekrse po potrebi. Sve je to imperijalizam brale! Ako mislite da se ista promenilo u teznjama velikih zemalja za sto smo sad modernih shvatanja i u 21 veku, grdno ste se prevarili. Nista se nije promenilo od pocetka vremena, samo su toljage postale sofisticiranije!

Aleksa Pufta

pre 5 godina

Zajednicka evropska vojska bez SAD znaci islamsku okupaciju u dogledno vreme i zato je Velika Britanija joj udarila pedalu.
Nemci su ratnicki narod opterecen nacizmom i prosloscu dok su Francuzi, Italijani, Spanci i ostali obicna boranije rastrzana svojim podelama, dekadentnom demokratijom i potrebom za arapskom naftom.
Oni su vec okupirani oko 25% samo ih jos nisu obavestili.

got a country you want to protect - but your army is more likely to defect

pre 5 godina

@(whothefuck, 13. novembar 2018 21:00)
Blago tebi kad ti je vrhunac nauke i tehnologije mobilni telefon.

Što se tiče EU vojske, tu ima tri opcije. 1. ništa od toga, 2. bit će neka simbolična NATO pešadija, ili pod 3. rat.

ojsa

pre 5 godina

Dobro jutro Evropo, americki predsednik vas ponizava i ucenjuje vec mesecima. Oni koji misle da Nemacka i Francuska nemaju kapaciteta da naprave ozbiljnu vojsku sa svojim tehnoloskim resenjima grdno se varaju. Zato se tolila frka i dize!

aco

pre 5 godina

Немачка још трпи војна ограничења због Другог светског рата која ће истећи након 100, т.ј. 2047. До тад, бар формално, имају обавезе, односно ограничења. САД полако добија велики број ривала. Русија, Кина, сад је ЕУ на реду.

cobo

pre 5 godina

Americka vojska ima deo frankfurtskog aerodroma,CIA ima svoje prostorije i osoblje i mogu uhapsiti koga zele i kad zele i niko ne zna kada ce Nemacka dobiti svoj suverenitet nazad,malo im Rusija pomaze u tome ali nije dovoljno :(

Nećkam se

pre 5 godina

Šta se krije? Čitajte "Liisabonski sporazum", na delu je stvaranje Sjedinjenih Evropskih Država. Svaka sličnost sa SAD je nenamerna.

tony

pre 5 godina

vidi ove sto lupaju i pominju mobilne telefone i naprednu tehnologiju, tehniku... alo rodjaci, znate li vi šta pokreće te južno korejske firme koje prave ultra mega giga moderne telefone!? pa sva tehnologija od cnc kompjutera preko proizvodnih traka do završne obrade dolazi iz evrope! dalje, svi ti radnici kad se malo razbole opet koriste tehnologiju iz evrope... mrt, mamografi, skeneri razni, rendgeni... pa devedeset posto toga iz evrope čitaj nemacke... pa boga mu poljubim nije sve u mobilnim telefonima, ima nešto i u ultrazvuku na primer. a ako bas cepidlacite, pa gde se prave najbolji zvucnici, čije je najbolje ozvučenje u kolima, ko pravi najbolje televizore i ko pravi najbolji ajvar ! Azijati? Jok more.

EU je neprijatelj SAD broj 1

pre 5 godina

Ne krije se ništa, opšte je poznato. INTERVENCIONIZAM. SAD ga napuštaju kao koncept (Trampov govor u UN-u, ismejan od Makrona, nije slučajno tako). Forma kao što je EU ima posve drugačije shvatanje suvereniteta, to jest ima potrebu za njegovom predajom spram EU, ovaj je za nju transparentan. Tu se bezbednost održava intervencionizmom.

Alexandro

pre 5 godina

Samo ću ovo reći, nijedna više zemlja u Evropi ne može da napravi mobilni telefon! Sama Južna Koreja je tehnološki naprednija od svih zemalja u Evropi.
(whothefuck, 13. novembar 2018 21:00)

Ali zato Hjundai i Kia ne mogu da naprave automobil bez nemačkih dizajnera. Dizajn centar Hjundaija je u Nemačkoj. U JK je samo štancovanje, proizvodnja.

manda

pre 5 godina

SAD troše na odbranu 618 milijardi dolara. Ostale NATO zemlje dodatnih 300 mil.dolara. Zar mislite da je problem napraviti efikasnu vojsku sa nekih 150-200 milijardi koliko sada izdvajaju Evropske zemlje. Istovremeno Rusija godišnje troši 65 milijardi dolara. Evropa troši sasvim dovoljno ali to agresivnim Amerikancima nije dosta. Oni bi željeli da im Evropa (i ostatak NATO-a) plaća njihove svjetske policijske avanture. Nadam se da će EU napraviti svoju vojsku i da će s Rusijom sporazum o uklanjanju američkog odbrambenog štita iz Evrope. Rusiji ne trebaju Evropski resursi, njoj treba samo sigurnost na svojoj granici, odnosno uklanjanje ofanzivnog naoružanja iz susjednih država.

kažem EU a mislim na Nemačku

pre 5 godina

"Objasnila je da EU ne može odbraniti svoje interese u svetu, ako ne bude ojačala ekonomski i tehnološki"


ovo bi trebalo da važi i za Srbiju... ili možda ne bi, po vama??!! More bre...