Nedelja, 11.11.2018.

10:43

"Dan pobede i nestanak imena Crne Gore sa svetske mape"

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je da Crna Gora stogodišnjicu od završetka Prvog svetskog rata dočekuje sa podeljenim osećanjima.

Izvor: Tanjug

"Dan pobede i nestanak imena Crne Gore sa svetske mape" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

manda

pre 5 godina

Pa da, po ovom... Markoviću je CG u stvari oslobodila Srbiju u I svetskom ratu...
(Posmatrač, 11. novembar 2018 12:45)
Uslovno gledano i jeste tako. Da nije Crnogorska vojska izginula na Mojkovcu i zaustavila Austougarsku silu, Srpskoj vojsci bi bila presječena odstupnica preko Albanije i bila bi uhvaćena u zamku Albanskih vrleti. Dakle, bez Mojkovca nebi bilo ni Solunskog fronta. Naravno Srpski kralj nam se zahvalio kako i dolikuje. P.S. ironija

Danilo

pre 5 godina

Ukinuta visevekovna drzava, kralj proteran i zabranjen mu povratak, ukinuta legitimna crkva, skupstina suprotno ustavu kraljevine prisjedinila zemlju Srbiji, tako zestok samar je opaljen Crnoj Gori tada da oni Srbiju vise nikad nece gledati istim ocima.Nema tu nikakve alternativne istorije to je jednostavno tako.

aca32

pre 5 godina

Ne samo da su "ispravili istorijsku nepravdu" vec su "ispravili" i samu istoriju. Mogu da pricaju sta hoce, njihovi preci su se uvek, a polovina stanovnistva i sada, smatali Srbima, i to najvecim Srbima. Pa citajte Gorski vijenac, od posvete Prahu oca Srbije, do zadnje strane i sve je jasno svakome ko hoce da vidi.

Joanikije

pre 5 godina

Kao sto je nestala Crna Gora, tako je nestala i Srbija jer je stvorena drzava Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.
A u to vreme svi stanovnici Crne Gore su se osecali kao Srbi, tako da su 2 srpske drzave nestale a stvorena je jedna.

милорад

pre 5 godina

Увек се знало да ЦГ постоји и да је била раме уз раме са Србијом,понављам ЦГ и С доживела је исту судбину.Марковићу нисте на висини своје функције..

Dejo

pre 5 godina

G-dine Markoviću, sram vas bilo reči koje izgovarate. Kraljevina Crna Gora kapitulirala je 1916. godine. Kralj Nikola je sa velikim parama i svojom svitom utekao iz Crne Gore i ostavio sina da potpisuje kapitulaciju. Žao mi je što vam po završetku Velikog rata nije vraćena kraljevina u granicama u kojima je bila 1914. godine. Danas bi Srbija imala i Boku i Budvu i petrovac i svo primorje do Bara!

Sixt

pre 5 godina

A danas valjda ima Crne Gore na svetskoj mapi, ili je pak prepoznata samo kao Montenegro (da krenemo samo od saobracajnih registracija ili Internet domena)?
Sto ne pomenu i da je kralj Nikola bio stric kralju Aleksandru, pa nije bilo nista cudno u tome sto je doslo i do dinastijskog pored drzavnog ujedinjenja? Kao i to da su i Italija i Albanija imale i vece aspiracije prema teritorije njegove drzave, koja bi tako bila jos manja nego sto je? Selektivno secanje.

cvećka

pre 5 godina

A skuština u Jajcu 1943 je legalna ?

Sa drzge strane, gde je reakcija iz Bg na ove izjave ? Dokle će se slušati izjave iz cele sfrj raznih marionetica gde se iskrivljuje istorija pod izgovorom neka ih nek pričaju šta hoće. Ako zvanični Bg ćuti gde su ostale javme osude, gde je sanu, spc, istoričari, javnost jednostavno.

gde su ?

šumadinac pali topa

pre 5 godina

Zanimljiva činjenica: u Danu pobede je i Srbija izgubila svoje ime a istovremeno omugućila SVIM narodima Kraljevine SHS teritorije u budućnosti koje ne bi mogli da sanjaju ni u NAJLUĐEM SNU.
Crni Aleksandre...

miki

pre 5 godina

Ne pada mu na pamet da je narod tada to hteo. Ne moze se komentarisati nesto od pre 100 godina sa danasnjim politickim gledistem. Nije ni Srbija tada htela da oslobađa Bosnu nego su Srbi iz Bosne hteli da se oslobode Beča i pripoje Srbiji.

tt

pre 5 godina

Kakve gluposti, zla namera, amaterozam, .. Nije nestala samo Crna Gora. Nestala je i velicanstvena pobednicka Srbija. Nastala je Jugoslavija, prva i jedina zemlja Juznih Slovena, jedinstvena, milenijumska istorijska sansa malih naroda sa ovih prostora da imaju veliku mocnu drzavu.

Miloje

pre 5 godina

Što se tiče nestanka imena Crne Gore sa mape. Mora se priznati da oni nisu bila jedina članica Atante kojoj se to desilo. Nestalo je ime Kraljevine Srbije, a zasigurno tragični slučaj je nestanak imena Ruske carevine koja se Balkanizovala na više odvojenih zemalja od kojih nijedna nije nosila ime Rusija.
A što se tiče želja Crnogoraca da im se dostavi "okupacijska" odšteta. Neka se za istu obrate Zagrebu i Ljubljani.(a i kad već presavijaju tabak, bilo bi lepo da se izračuna koliko su Srbijanci, Hrvati i Slovenci uložili para i ispostavili pomoći sa sve kamatama u taj Crnogorski krš).

hilty

pre 5 godina

Nestala je i Srbija, ali je nestalo i milion njenih žitelja. Ali je Crna Gora dobila Boku, Budvu i Petrovac koji bi ostali Italiji ili Hrvatima da nije bilo Srbije, Pupina i kralja. CG je najviše napredovala od 1918, najviše se obrazovala i prosvetila. Nisu Srbijanci ponizili Cetinje što su glavni grad premestili u Ribnicu. Kako god, mi u Srbiji smo večno zahvalni za žrtvu na Mojkovcu.

Истина

pre 5 godina

On je u obraćanju javnosti, povodom te godišnjice ocenio da je samo jedna zemlja koja se borila na strani Antante ostala bez imena i bez pomena u novoj Evropi.

Србија је иначе наставила да постоји. Какво лицемерство.

my way

pre 5 godina

Права трагедија је што је Србија нестала са светске мапе. Да није сада би живели у уједињеној држави у којој би сви Срби били слободни, своји на своме и овакву милогорштину и мржњу нико не би просипао.

slobodni strelac

pre 5 godina

E cuda kad su mali pa bilo u cemu iskompleksirani do besvesti. MOJA MALENKOST SMATRA DA SU CRNA GORA, MAKEDONIJA PA MOZDA I BIH ZBOG MULTIETICNOSTI TREBALI DA OSTANU U FEDERALNOJ VEZI SA SRBIJOM.Okruzenje ce nas sve bioloski pojesti, nisam nacionalista ali u evropi u skorom vremenu hriscani ce postati manjina.

Kamo srece da je bilo pameti da se umesto ratova potpisao prvi ugovor za UE, gde bi ovaj region odmakao. Citam pre neki dan smanjuju broj kreveta na odeljenjima u bolnici u Zagrebu, nema medicinskog osoblja tuga, itd

marko

pre 5 godina

Zista sramotno. Nesto su mnogo ti crnogorci podvodljivi, bice da ih je i na Dubrovnik nahuskao "srbin" Milosevic, a oni jadni nisu znali sta rade? Nisu se snasli...

Аки

pre 5 godina

Има још једне земља Србија, и она је поднела стрвичне губитке и она је попут Црне Горе своју државност унела у несрећну Југославију, по тада преовлађујућем мишљењу једине опције.
Да је то било супротно интересима Црне Горе не би Црногорци то дозволили као што ни једног завојевача трпели нису. Нажалост сада имамо ликове попут овог где испаде да им је 1918 најгора година, ваљда им било лепше 1916. шта знам.

Арса

pre 5 godina

Ништа да резимирамо. Црна Горе је до 1917 била слободна онда је окупираше Срби заједно са домаћим издајницима међу којима предњачи сердар Јанко Вукотић и отпочеше стрвичан терор. Осим мале побуне чији су се учесници касније покајали и јавно истицали своје српство огромна већина Црногораца мирно трпи тај терор, штавише и даље масовно одлазе у Београд извориште тог терора на школовање и рад, ови из сиромашних крајева бивају и колонизовани и од окупатора бивају оберучке прихваћени. Са друге стране о том терору нико не прича док ево не дођоше ликови попут Маровића да их окупације спасу.
И тако од слободарског народа који никада туђу чизму трпео није, праве ову спрдњу...

Komša

pre 5 godina

Za razliku od Srbije čije ime nije nestalo?
Prvo poluinformacija a onda zloupotreba iste.
Poluinformacija zato što nije samo Crna Gora nestala sa političke mape sveta već i Srbija.
Zloupotreba jer se to upotrebljava kao "dokaz" da je Srbija mal te ne izvršila aneksiju Crne Gore a sve u cilju pravljenja tenzija zarad političkog interesa vlasti.
Mnogo Srbijanaca smatra da je stvaranje Jugoslavije bila velika,kobna greška,koja je skupo koštala srpski narod ali nikome ne pada na pamet da se odriče slavne prošlosti.
Tada su neki mislili da je to sjajna ideja a sada su posle bitke svi generali.Možda nisu ni mogli drugačije da misle,možda su karte bile tako podeljene i to je stvar za analizu a ne za sejanje mržnje.
Sukob dve grane iste familije,sukob dede i unuka se predstavlja kao razlog za odrodjivanje,za nepomirljivost.
Pa da li su Obrenovićevci posle prevrata (a posle kralja i kraljice ih je pobijeno preko 100) prestali da budu Srbijanci i da se osećaju kao Srbi? Jesu li Kuči posle Danila prestali da budu Crnogorci i Srbi?
Čemu to?
Imaju ljusi u Srbiji i Crnoj gori mnogo velikih problema da bi bespotrebno stvarali nove zarad interesa političara.
Falsifikovanje istorije nikom dobra nije donelo- u laži su kratke noge.

Prekrajanje

pre 5 godina

Kome nije jasno kako su na južnoslovenskim prostorima u prošlosti nastali različiti narodi koji govore istim jezikom, sada imaju priliku da gledaju taj proces uživo na primeru Crne Gore. Zastrašujuće je kako se, kao u laboratorijskom eksperimentu, izvršavaju procedure preumljavanja naroda i izmena tumačenja istorije, i to u današnje vreme kada su svi pismeni i imamo sva ova sredstva komunikacije. Pa onda zamislite, ako se danas kada ljudi nisu nepismeni kao u ranijim vekovima ovako lako vrši inžinjering identiteta i izmena istorije, koliko se taj proces lako i nepovratno vršio u prošlosti nad narodom koji je bio većinom nepismen i živeo u brdskim selima.

Nenad

pre 5 godina

Markovic je preskakao casove istorije .Mislim da je mnogo mator da se ponovo upise u skolu . Da li ga je stid da se pojavi u svom "zavicaju" da pogleda ljudima u oci ? Mocno .....

mrm

pre 5 godina

Narodu u CG je vec pocelo da biva muka od ovog prekrajanja istorije. Svi mi imamo porodicna sjecanja, djedove i pradjedove, znamo sve kako je bilo.
Pozdrav za bratsku Srbiju i izvinite sto slusate ovo! Vjerujte da je veca muka nama u CG, nego vama.

Boem u srcu

pre 5 godina

Sa kim smo mi državu gradili,sačuvaj Bože I to nekoliko puta... Deluje da im je na momente i žao tim zvaničnicima, što su u miru napustili zajednicu te 2006te bez metka ispaljenog ili sukoba, jer bi imali baš lepu osnovu da se drže satanizacije Srbije kao i ostala "braća"...Nadam se da budućim generacijama(jer se trenutne još sećaju ožiljaka) neće padati na pamet stvaranje bilo kakvih neprirodnih ujedinjenja i nakaradnih država.Nema tu sreće

mrm

pre 5 godina

Narodu u CG je vec pocelo da biva muka od ovog prekrajanja istorije. Svi mi imamo porodicna sjecanja, djedove i pradjedove, znamo sve kako je bilo.
Pozdrav za bratsku Srbiju i izvinite sto slusate ovo! Vjerujte da je veca muka nama u CG, nego vama.

šumadinac pali topa

pre 5 godina

Zanimljiva činjenica: u Danu pobede je i Srbija izgubila svoje ime a istovremeno omugućila SVIM narodima Kraljevine SHS teritorije u budućnosti koje ne bi mogli da sanjaju ni u NAJLUĐEM SNU.
Crni Aleksandre...

Арса

pre 5 godina

Ништа да резимирамо. Црна Горе је до 1917 била слободна онда је окупираше Срби заједно са домаћим издајницима међу којима предњачи сердар Јанко Вукотић и отпочеше стрвичан терор. Осим мале побуне чији су се учесници касније покајали и јавно истицали своје српство огромна већина Црногораца мирно трпи тај терор, штавише и даље масовно одлазе у Београд извориште тог терора на школовање и рад, ови из сиромашних крајева бивају и колонизовани и од окупатора бивају оберучке прихваћени. Са друге стране о том терору нико не прича док ево не дођоше ликови попут Маровића да их окупације спасу.
И тако од слободарског народа који никада туђу чизму трпео није, праве ову спрдњу...

hilty

pre 5 godina

Nestala je i Srbija, ali je nestalo i milion njenih žitelja. Ali je Crna Gora dobila Boku, Budvu i Petrovac koji bi ostali Italiji ili Hrvatima da nije bilo Srbije, Pupina i kralja. CG je najviše napredovala od 1918, najviše se obrazovala i prosvetila. Nisu Srbijanci ponizili Cetinje što su glavni grad premestili u Ribnicu. Kako god, mi u Srbiji smo večno zahvalni za žrtvu na Mojkovcu.

Dejo

pre 5 godina

G-dine Markoviću, sram vas bilo reči koje izgovarate. Kraljevina Crna Gora kapitulirala je 1916. godine. Kralj Nikola je sa velikim parama i svojom svitom utekao iz Crne Gore i ostavio sina da potpisuje kapitulaciju. Žao mi je što vam po završetku Velikog rata nije vraćena kraljevina u granicama u kojima je bila 1914. godine. Danas bi Srbija imala i Boku i Budvu i petrovac i svo primorje do Bara!

miki

pre 5 godina

Ne pada mu na pamet da je narod tada to hteo. Ne moze se komentarisati nesto od pre 100 godina sa danasnjim politickim gledistem. Nije ni Srbija tada htela da oslobađa Bosnu nego su Srbi iz Bosne hteli da se oslobode Beča i pripoje Srbiji.

my way

pre 5 godina

Права трагедија је што је Србија нестала са светске мапе. Да није сада би живели у уједињеној држави у којој би сви Срби били слободни, своји на своме и овакву милогорштину и мржњу нико не би просипао.

Аки

pre 5 godina

Има још једне земља Србија, и она је поднела стрвичне губитке и она је попут Црне Горе своју државност унела у несрећну Југославију, по тада преовлађујућем мишљењу једине опције.
Да је то било супротно интересима Црне Горе не би Црногорци то дозволили као што ни једног завојевача трпели нису. Нажалост сада имамо ликове попут овог где испаде да им је 1918 најгора година, ваљда им било лепше 1916. шта знам.

Miloje

pre 5 godina

Što se tiče nestanka imena Crne Gore sa mape. Mora se priznati da oni nisu bila jedina članica Atante kojoj se to desilo. Nestalo je ime Kraljevine Srbije, a zasigurno tragični slučaj je nestanak imena Ruske carevine koja se Balkanizovala na više odvojenih zemalja od kojih nijedna nije nosila ime Rusija.
A što se tiče želja Crnogoraca da im se dostavi "okupacijska" odšteta. Neka se za istu obrate Zagrebu i Ljubljani.(a i kad već presavijaju tabak, bilo bi lepo da se izračuna koliko su Srbijanci, Hrvati i Slovenci uložili para i ispostavili pomoći sa sve kamatama u taj Crnogorski krš).

Истина

pre 5 godina

On je u obraćanju javnosti, povodom te godišnjice ocenio da je samo jedna zemlja koja se borila na strani Antante ostala bez imena i bez pomena u novoj Evropi.

Србија је иначе наставила да постоји. Какво лицемерство.

Nenad

pre 5 godina

Markovic je preskakao casove istorije .Mislim da je mnogo mator da se ponovo upise u skolu . Da li ga je stid da se pojavi u svom "zavicaju" da pogleda ljudima u oci ? Mocno .....

Sixt

pre 5 godina

A danas valjda ima Crne Gore na svetskoj mapi, ili je pak prepoznata samo kao Montenegro (da krenemo samo od saobracajnih registracija ili Internet domena)?
Sto ne pomenu i da je kralj Nikola bio stric kralju Aleksandru, pa nije bilo nista cudno u tome sto je doslo i do dinastijskog pored drzavnog ujedinjenja? Kao i to da su i Italija i Albanija imale i vece aspiracije prema teritorije njegove drzave, koja bi tako bila jos manja nego sto je? Selektivno secanje.

Komša

pre 5 godina

Za razliku od Srbije čije ime nije nestalo?
Prvo poluinformacija a onda zloupotreba iste.
Poluinformacija zato što nije samo Crna Gora nestala sa političke mape sveta već i Srbija.
Zloupotreba jer se to upotrebljava kao "dokaz" da je Srbija mal te ne izvršila aneksiju Crne Gore a sve u cilju pravljenja tenzija zarad političkog interesa vlasti.
Mnogo Srbijanaca smatra da je stvaranje Jugoslavije bila velika,kobna greška,koja je skupo koštala srpski narod ali nikome ne pada na pamet da se odriče slavne prošlosti.
Tada su neki mislili da je to sjajna ideja a sada su posle bitke svi generali.Možda nisu ni mogli drugačije da misle,možda su karte bile tako podeljene i to je stvar za analizu a ne za sejanje mržnje.
Sukob dve grane iste familije,sukob dede i unuka se predstavlja kao razlog za odrodjivanje,za nepomirljivost.
Pa da li su Obrenovićevci posle prevrata (a posle kralja i kraljice ih je pobijeno preko 100) prestali da budu Srbijanci i da se osećaju kao Srbi? Jesu li Kuči posle Danila prestali da budu Crnogorci i Srbi?
Čemu to?
Imaju ljusi u Srbiji i Crnoj gori mnogo velikih problema da bi bespotrebno stvarali nove zarad interesa političara.
Falsifikovanje istorije nikom dobra nije donelo- u laži su kratke noge.

Boem u srcu

pre 5 godina

Sa kim smo mi državu gradili,sačuvaj Bože I to nekoliko puta... Deluje da im je na momente i žao tim zvaničnicima, što su u miru napustili zajednicu te 2006te bez metka ispaljenog ili sukoba, jer bi imali baš lepu osnovu da se drže satanizacije Srbije kao i ostala "braća"...Nadam se da budućim generacijama(jer se trenutne još sećaju ožiljaka) neće padati na pamet stvaranje bilo kakvih neprirodnih ujedinjenja i nakaradnih država.Nema tu sreće

cvećka

pre 5 godina

A skuština u Jajcu 1943 je legalna ?

Sa drzge strane, gde je reakcija iz Bg na ove izjave ? Dokle će se slušati izjave iz cele sfrj raznih marionetica gde se iskrivljuje istorija pod izgovorom neka ih nek pričaju šta hoće. Ako zvanični Bg ćuti gde su ostale javme osude, gde je sanu, spc, istoričari, javnost jednostavno.

gde su ?

marko

pre 5 godina

Zista sramotno. Nesto su mnogo ti crnogorci podvodljivi, bice da ih je i na Dubrovnik nahuskao "srbin" Milosevic, a oni jadni nisu znali sta rade? Nisu se snasli...

tt

pre 5 godina

Kakve gluposti, zla namera, amaterozam, .. Nije nestala samo Crna Gora. Nestala je i velicanstvena pobednicka Srbija. Nastala je Jugoslavija, prva i jedina zemlja Juznih Slovena, jedinstvena, milenijumska istorijska sansa malih naroda sa ovih prostora da imaju veliku mocnu drzavu.

manda

pre 5 godina

Pa da, po ovom... Markoviću je CG u stvari oslobodila Srbiju u I svetskom ratu...
(Posmatrač, 11. novembar 2018 12:45)
Uslovno gledano i jeste tako. Da nije Crnogorska vojska izginula na Mojkovcu i zaustavila Austougarsku silu, Srpskoj vojsci bi bila presječena odstupnica preko Albanije i bila bi uhvaćena u zamku Albanskih vrleti. Dakle, bez Mojkovca nebi bilo ni Solunskog fronta. Naravno Srpski kralj nam se zahvalio kako i dolikuje. P.S. ironija

Prekrajanje

pre 5 godina

Kome nije jasno kako su na južnoslovenskim prostorima u prošlosti nastali različiti narodi koji govore istim jezikom, sada imaju priliku da gledaju taj proces uživo na primeru Crne Gore. Zastrašujuće je kako se, kao u laboratorijskom eksperimentu, izvršavaju procedure preumljavanja naroda i izmena tumačenja istorije, i to u današnje vreme kada su svi pismeni i imamo sva ova sredstva komunikacije. Pa onda zamislite, ako se danas kada ljudi nisu nepismeni kao u ranijim vekovima ovako lako vrši inžinjering identiteta i izmena istorije, koliko se taj proces lako i nepovratno vršio u prošlosti nad narodom koji je bio većinom nepismen i živeo u brdskim selima.

aca32

pre 5 godina

Ne samo da su "ispravili istorijsku nepravdu" vec su "ispravili" i samu istoriju. Mogu da pricaju sta hoce, njihovi preci su se uvek, a polovina stanovnistva i sada, smatali Srbima, i to najvecim Srbima. Pa citajte Gorski vijenac, od posvete Prahu oca Srbije, do zadnje strane i sve je jasno svakome ko hoce da vidi.

Joanikije

pre 5 godina

Kao sto je nestala Crna Gora, tako je nestala i Srbija jer je stvorena drzava Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.
A u to vreme svi stanovnici Crne Gore su se osecali kao Srbi, tako da su 2 srpske drzave nestale a stvorena je jedna.

Danilo

pre 5 godina

Ukinuta visevekovna drzava, kralj proteran i zabranjen mu povratak, ukinuta legitimna crkva, skupstina suprotno ustavu kraljevine prisjedinila zemlju Srbiji, tako zestok samar je opaljen Crnoj Gori tada da oni Srbiju vise nikad nece gledati istim ocima.Nema tu nikakve alternativne istorije to je jednostavno tako.

slobodni strelac

pre 5 godina

E cuda kad su mali pa bilo u cemu iskompleksirani do besvesti. MOJA MALENKOST SMATRA DA SU CRNA GORA, MAKEDONIJA PA MOZDA I BIH ZBOG MULTIETICNOSTI TREBALI DA OSTANU U FEDERALNOJ VEZI SA SRBIJOM.Okruzenje ce nas sve bioloski pojesti, nisam nacionalista ali u evropi u skorom vremenu hriscani ce postati manjina.

Kamo srece da je bilo pameti da se umesto ratova potpisao prvi ugovor za UE, gde bi ovaj region odmakao. Citam pre neki dan smanjuju broj kreveta na odeljenjima u bolnici u Zagrebu, nema medicinskog osoblja tuga, itd

милорад

pre 5 godina

Увек се знало да ЦГ постоји и да је била раме уз раме са Србијом,понављам ЦГ и С доживела је исту судбину.Марковићу нисте на висини своје функције..

Danilo

pre 5 godina

Ukinuta visevekovna drzava, kralj proteran i zabranjen mu povratak, ukinuta legitimna crkva, skupstina suprotno ustavu kraljevine prisjedinila zemlju Srbiji, tako zestok samar je opaljen Crnoj Gori tada da oni Srbiju vise nikad nece gledati istim ocima.Nema tu nikakve alternativne istorije to je jednostavno tako.

manda

pre 5 godina

Pa da, po ovom... Markoviću je CG u stvari oslobodila Srbiju u I svetskom ratu...
(Posmatrač, 11. novembar 2018 12:45)
Uslovno gledano i jeste tako. Da nije Crnogorska vojska izginula na Mojkovcu i zaustavila Austougarsku silu, Srpskoj vojsci bi bila presječena odstupnica preko Albanije i bila bi uhvaćena u zamku Albanskih vrleti. Dakle, bez Mojkovca nebi bilo ni Solunskog fronta. Naravno Srpski kralj nam se zahvalio kako i dolikuje. P.S. ironija

Dejo

pre 5 godina

G-dine Markoviću, sram vas bilo reči koje izgovarate. Kraljevina Crna Gora kapitulirala je 1916. godine. Kralj Nikola je sa velikim parama i svojom svitom utekao iz Crne Gore i ostavio sina da potpisuje kapitulaciju. Žao mi je što vam po završetku Velikog rata nije vraćena kraljevina u granicama u kojima je bila 1914. godine. Danas bi Srbija imala i Boku i Budvu i petrovac i svo primorje do Bara!

šumadinac pali topa

pre 5 godina

Zanimljiva činjenica: u Danu pobede je i Srbija izgubila svoje ime a istovremeno omugućila SVIM narodima Kraljevine SHS teritorije u budućnosti koje ne bi mogli da sanjaju ni u NAJLUĐEM SNU.
Crni Aleksandre...

Joanikije

pre 5 godina

Kao sto je nestala Crna Gora, tako je nestala i Srbija jer je stvorena drzava Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.
A u to vreme svi stanovnici Crne Gore su se osecali kao Srbi, tako da su 2 srpske drzave nestale a stvorena je jedna.

mrm

pre 5 godina

Narodu u CG je vec pocelo da biva muka od ovog prekrajanja istorije. Svi mi imamo porodicna sjecanja, djedove i pradjedove, znamo sve kako je bilo.
Pozdrav za bratsku Srbiju i izvinite sto slusate ovo! Vjerujte da je veca muka nama u CG, nego vama.

Miloje

pre 5 godina

Što se tiče nestanka imena Crne Gore sa mape. Mora se priznati da oni nisu bila jedina članica Atante kojoj se to desilo. Nestalo je ime Kraljevine Srbije, a zasigurno tragični slučaj je nestanak imena Ruske carevine koja se Balkanizovala na više odvojenih zemalja od kojih nijedna nije nosila ime Rusija.
A što se tiče želja Crnogoraca da im se dostavi "okupacijska" odšteta. Neka se za istu obrate Zagrebu i Ljubljani.(a i kad već presavijaju tabak, bilo bi lepo da se izračuna koliko su Srbijanci, Hrvati i Slovenci uložili para i ispostavili pomoći sa sve kamatama u taj Crnogorski krš).

Арса

pre 5 godina

Ништа да резимирамо. Црна Горе је до 1917 била слободна онда је окупираше Срби заједно са домаћим издајницима међу којима предњачи сердар Јанко Вукотић и отпочеше стрвичан терор. Осим мале побуне чији су се учесници касније покајали и јавно истицали своје српство огромна већина Црногораца мирно трпи тај терор, штавише и даље масовно одлазе у Београд извориште тог терора на школовање и рад, ови из сиромашних крајева бивају и колонизовани и од окупатора бивају оберучке прихваћени. Са друге стране о том терору нико не прича док ево не дођоше ликови попут Маровића да их окупације спасу.
И тако од слободарског народа који никада туђу чизму трпео није, праве ову спрдњу...

Sixt

pre 5 godina

A danas valjda ima Crne Gore na svetskoj mapi, ili je pak prepoznata samo kao Montenegro (da krenemo samo od saobracajnih registracija ili Internet domena)?
Sto ne pomenu i da je kralj Nikola bio stric kralju Aleksandru, pa nije bilo nista cudno u tome sto je doslo i do dinastijskog pored drzavnog ujedinjenja? Kao i to da su i Italija i Albanija imale i vece aspiracije prema teritorije njegove drzave, koja bi tako bila jos manja nego sto je? Selektivno secanje.

my way

pre 5 godina

Права трагедија је што је Србија нестала са светске мапе. Да није сада би живели у уједињеној држави у којој би сви Срби били слободни, своји на своме и овакву милогорштину и мржњу нико не би просипао.

Nenad

pre 5 godina

Markovic je preskakao casove istorije .Mislim da je mnogo mator da se ponovo upise u skolu . Da li ga je stid da se pojavi u svom "zavicaju" da pogleda ljudima u oci ? Mocno .....

cvećka

pre 5 godina

A skuština u Jajcu 1943 je legalna ?

Sa drzge strane, gde je reakcija iz Bg na ove izjave ? Dokle će se slušati izjave iz cele sfrj raznih marionetica gde se iskrivljuje istorija pod izgovorom neka ih nek pričaju šta hoće. Ako zvanični Bg ćuti gde su ostale javme osude, gde je sanu, spc, istoričari, javnost jednostavno.

gde su ?

miki

pre 5 godina

Ne pada mu na pamet da je narod tada to hteo. Ne moze se komentarisati nesto od pre 100 godina sa danasnjim politickim gledistem. Nije ni Srbija tada htela da oslobađa Bosnu nego su Srbi iz Bosne hteli da se oslobode Beča i pripoje Srbiji.

Prekrajanje

pre 5 godina

Kome nije jasno kako su na južnoslovenskim prostorima u prošlosti nastali različiti narodi koji govore istim jezikom, sada imaju priliku da gledaju taj proces uživo na primeru Crne Gore. Zastrašujuće je kako se, kao u laboratorijskom eksperimentu, izvršavaju procedure preumljavanja naroda i izmena tumačenja istorije, i to u današnje vreme kada su svi pismeni i imamo sva ova sredstva komunikacije. Pa onda zamislite, ako se danas kada ljudi nisu nepismeni kao u ranijim vekovima ovako lako vrši inžinjering identiteta i izmena istorije, koliko se taj proces lako i nepovratno vršio u prošlosti nad narodom koji je bio većinom nepismen i živeo u brdskim selima.

Komša

pre 5 godina

Za razliku od Srbije čije ime nije nestalo?
Prvo poluinformacija a onda zloupotreba iste.
Poluinformacija zato što nije samo Crna Gora nestala sa političke mape sveta već i Srbija.
Zloupotreba jer se to upotrebljava kao "dokaz" da je Srbija mal te ne izvršila aneksiju Crne Gore a sve u cilju pravljenja tenzija zarad političkog interesa vlasti.
Mnogo Srbijanaca smatra da je stvaranje Jugoslavije bila velika,kobna greška,koja je skupo koštala srpski narod ali nikome ne pada na pamet da se odriče slavne prošlosti.
Tada su neki mislili da je to sjajna ideja a sada su posle bitke svi generali.Možda nisu ni mogli drugačije da misle,možda su karte bile tako podeljene i to je stvar za analizu a ne za sejanje mržnje.
Sukob dve grane iste familije,sukob dede i unuka se predstavlja kao razlog za odrodjivanje,za nepomirljivost.
Pa da li su Obrenovićevci posle prevrata (a posle kralja i kraljice ih je pobijeno preko 100) prestali da budu Srbijanci i da se osećaju kao Srbi? Jesu li Kuči posle Danila prestali da budu Crnogorci i Srbi?
Čemu to?
Imaju ljusi u Srbiji i Crnoj gori mnogo velikih problema da bi bespotrebno stvarali nove zarad interesa političara.
Falsifikovanje istorije nikom dobra nije donelo- u laži su kratke noge.

aca32

pre 5 godina

Ne samo da su "ispravili istorijsku nepravdu" vec su "ispravili" i samu istoriju. Mogu da pricaju sta hoce, njihovi preci su se uvek, a polovina stanovnistva i sada, smatali Srbima, i to najvecim Srbima. Pa citajte Gorski vijenac, od posvete Prahu oca Srbije, do zadnje strane i sve je jasno svakome ko hoce da vidi.

Boem u srcu

pre 5 godina

Sa kim smo mi državu gradili,sačuvaj Bože I to nekoliko puta... Deluje da im je na momente i žao tim zvaničnicima, što su u miru napustili zajednicu te 2006te bez metka ispaljenog ili sukoba, jer bi imali baš lepu osnovu da se drže satanizacije Srbije kao i ostala "braća"...Nadam se da budućim generacijama(jer se trenutne još sećaju ožiljaka) neće padati na pamet stvaranje bilo kakvih neprirodnih ujedinjenja i nakaradnih država.Nema tu sreće

marko

pre 5 godina

Zista sramotno. Nesto su mnogo ti crnogorci podvodljivi, bice da ih je i na Dubrovnik nahuskao "srbin" Milosevic, a oni jadni nisu znali sta rade? Nisu se snasli...

hilty

pre 5 godina

Nestala je i Srbija, ali je nestalo i milion njenih žitelja. Ali je Crna Gora dobila Boku, Budvu i Petrovac koji bi ostali Italiji ili Hrvatima da nije bilo Srbije, Pupina i kralja. CG je najviše napredovala od 1918, najviše se obrazovala i prosvetila. Nisu Srbijanci ponizili Cetinje što su glavni grad premestili u Ribnicu. Kako god, mi u Srbiji smo večno zahvalni za žrtvu na Mojkovcu.

Аки

pre 5 godina

Има још једне земља Србија, и она је поднела стрвичне губитке и она је попут Црне Горе своју државност унела у несрећну Југославију, по тада преовлађујућем мишљењу једине опције.
Да је то било супротно интересима Црне Горе не би Црногорци то дозволили као што ни једног завојевача трпели нису. Нажалост сада имамо ликове попут овог где испаде да им је 1918 најгора година, ваљда им било лепше 1916. шта знам.

Истина

pre 5 godina

On je u obraćanju javnosti, povodom te godišnjice ocenio da je samo jedna zemlja koja se borila na strani Antante ostala bez imena i bez pomena u novoj Evropi.

Србија је иначе наставила да постоји. Какво лицемерство.

tt

pre 5 godina

Kakve gluposti, zla namera, amaterozam, .. Nije nestala samo Crna Gora. Nestala je i velicanstvena pobednicka Srbija. Nastala je Jugoslavija, prva i jedina zemlja Juznih Slovena, jedinstvena, milenijumska istorijska sansa malih naroda sa ovih prostora da imaju veliku mocnu drzavu.

милорад

pre 5 godina

Увек се знало да ЦГ постоји и да је била раме уз раме са Србијом,понављам ЦГ и С доживела је исту судбину.Марковићу нисте на висини своје функције..

slobodni strelac

pre 5 godina

E cuda kad su mali pa bilo u cemu iskompleksirani do besvesti. MOJA MALENKOST SMATRA DA SU CRNA GORA, MAKEDONIJA PA MOZDA I BIH ZBOG MULTIETICNOSTI TREBALI DA OSTANU U FEDERALNOJ VEZI SA SRBIJOM.Okruzenje ce nas sve bioloski pojesti, nisam nacionalista ali u evropi u skorom vremenu hriscani ce postati manjina.

Kamo srece da je bilo pameti da se umesto ratova potpisao prvi ugovor za UE, gde bi ovaj region odmakao. Citam pre neki dan smanjuju broj kreveta na odeljenjima u bolnici u Zagrebu, nema medicinskog osoblja tuga, itd