"Sramota me je i 80 godina kasnije"

Berlin -- Osamdeset godina nakon pogroma nad Jevrejima 9. novembra 1938, svi Nemci mogu da se zapitaju: kako je zapravo moja porodica na to reagovala?

Izvor: Dojče vele
Pošaljite komentar
 1. drama, 10. novembar 2018 00:07, Ne brini! Pitaju se Nemci, pitaju. Zbog tih njihovih pitanja: kako ovi drugi, a što mi..., pokrenuše dva svetska rata. A sada bi i treći. Ne formira se EU vojska da njome upravlja Hrvatska, Rumunija, Bugarska i Slovenija!
  (IpakSeOkreće, 10. novembar 2018 09:07)

  # Link komentara

 2. Treba na ovim našim prostorima preduprediti takva dešavanja. A oseća se zadah i smrad te filozofije i te kako,čak poslednjih par decenija!
   (adam ra, 10. novembar 2018 08:19)

  # Link komentara

 3. Potrebno je ponavljati deci...
   (Voša, 10. novembar 2018 07:34)

  # Link komentara

 4. Istoricar: upravo to. Ovako nemci iz 30ih i 40ih izgledaju kao usamljeni demoni, dok su sa jevrejima lose i losije postupali mnogi pre nemaca. Pogrom u rusiji 30 godina pre holokausta pod carom koji je sad "svetac" za rusku pravoslavnu crkvu je jednak holokaustu sa preko milion ubijenih jevreja, u nekim podrucjima uspeli su ih sistematski istrebiti. Srecom po jevreje ruska drzava je uvek bila neefikasna i nerazvijena kao sto je i danas pa nisu ih uspeli istrebiti kao mnogo efikasniji hitler. Naravno ovo sto sam napisao srbima para mozak i ne mogu prihvatiti da su braca rusi nacisti kao i sam hitler i nisu platili za razliku od nemaca. Nemci su platili za zlodelo nad jevrejima samo jer su gubitnici u ratu, a pobednici pisu istoriju. Mnogi pobednici mnoge narode su genocidisali kao i jevreje ali to se ne prenosi. Nemci nisu ni do kolena britancima, a ni do skocnog zgloba spancima sto se tice genocida. Spanci i britanci su verovatno jedine nacije koje su uspele potpuno istrebiti druge citave narode ali to se ni blizu ne naglasava kao holokaust, niti taj njihov zlocin(koji je gori od holokausta) se prenosi kao primer cistog zla kao slucaj sa nemcima i jevrejima iako je mnogo tezi. Fino je viditi "katarzu" kod nemaca ali mislim da bi ti isti nemci trebali otvarati pitanja drugih istrebljenja koje su pocinili drugi i terati druge, britance, ruse, spance i amerikance da se suoce sa svojim zlodelima na isti nacin kao sto su i oni.
   (drama, 10. novembar 2018 00:07)

  # Link komentara

 5. milojko, taj isti AfD je uzor za nase domace srbende. Eto kolika nam je konfuzija u glavama.
  (rudy, 9. novembar 2018 21:43)

  # Link komentara

 6. Pravo u centar. To i ne treba da nas čudi jer su posle rata u Nemačkoj uvedeni novi nastavni planovi i programi po kojima se uči o fašizmu kao nečemu potpuno pogrešnom i manje - više ih to prati kroz celo školovanje, tako da velika većina Nemaca ima sasvim dovoljno vremena da shvati da je fašizam totalno zlo. Nacija koja se suoči sa svojom prošlošću i prihvati odgovornost za istu nikada ne može propasti.

  E sad uporedite to sa jednom drugom državom, mnogo bližom našoj, sa kojom se i graničimo jednim delom, gde ih ni malo nije sramota, čak se i ponose svojom fašističkom istorijom...
  (Perica, 9. novembar 2018 21:42)

  # Link komentara

 7. antifashista

  Zasto bi trebalo njega biti sramota, kad on se tada nije ni rodio. Ako je nekog trebalo biti sramota onda je to njegov deda i svi ostali gradjani nemacke u punoletnom stanju, koji nisu nista preduzeli da sprece zlocine nad jevrejima. I Srbija nije bila daleko od nemaca, nisam primetio da ste se bunili protiv Milosevica, naprotiv podrzavali ste ga isto ko nemci Hitlera.
  (.alban, 9. novembar 2018 21:40)

  # Link komentara

 8. Da gospodine, to su strašne stvari i ja Vam verujem da je sve to neprijatno. To je bilo u Nemačkoj. Sada, pokušajte da zamislite nečije tate od Vaših drugara koji su bili rasporedjeni na Balkanu, u Srbiji, Grčkoj itd... verujte i Vi meni, i njih ima zbog čega da bude sramota.
  (Saša, 9. novembar 2018 21:00)

  # Link komentara

 9. AfD u Nemackoj na svakim izborima sve jaci! toliko o tome...
   (milojko, 9. novembar 2018 20:56)

  # Link komentara

 10. Dobrovoljno suočavanje sa prošlošću i priznanje zločina pripadnika vlastitog naroda, bez opravdavanja zločinima “onih drugih”, je jedini način da krenemo napred. To važi za sve strane
  (stranac, 9. novembar 2018 20:50)

  # Link komentara

 11. Gledao sam intervju na nekoj njemačkoj televiziji, tada je taman Henry Kissinger, pravim imenom Heinz za dlaku s porodicom uspio pobjeći.
  Tada je imao 15 godina a priča njemački s naglaskom ko da nikad nije ni otišao.
  (Bruder Jakob, 9. novembar 2018 20:44)

  # Link komentara

 12. I treba da te bude.
   (antifasista, 9. novembar 2018 20:38)

  # Link komentara

 13. Škakljiva tema, kojoj se pristupa samo iz jedne perspektive. Mnogo će još istorija kao nauka morati da se bavi i ovim i prethodnim progonima jevreja u Evropi.
  (Istoričar, 9. novembar 2018 20:32)

  # Link komentara